Dodaj do ulubionych

Segregacja odpadów na naszym osiedlu

13.11.10, 23:23
Chciałam zapytać, czy coś wiadomo może w sprawie pojemników do segregacji odpadów na naszym osiedlu? Obiecywano nam je w kwietniu, mamy połowę listopada i nic.
Niedawno dzwoniłam w tej sprawie do spółdzielni. Pan administrator usiłował mi wmówić,
że pierwszy raz w ogóle słyszy, że jest u nas potrzeba postawienia takich pojemników. Kłamie, bo Rada Nieruchomości już ten problem dawno zgłaszała, podobno było nawet wybrane miejsce do postawienia pojemników. Pan administrator za to twierdzi, że takiego miejsca u nas po prostu NIE MA, bo go architekt nie przewidział. Zgodnie z nowymi przepisami unijnymi etc., postawienie takich pojemników to obowiązek spółdzielni. Dlaczego odebrali blok, skoro nie było miejsca na pojemniki?
Wiem, że dla wielu osób to może błahy problem, ale ja nie potrafię nie segregować odpadów i jak widzę u nas w zsypie te kartony, plastiki... wyrzucone razem z innymi śmieciami, to naprawdę dobija mnie takie marnotrawstwo... Sama latam z siatkami na Awionetki, bo tam są najbliższe pojemniki na szkło, papier i plastik. Tak nie powinno być! Wszędzie bilbordy i kampanie o segregowaniu odpadów, a my się nie możemy doprosić głupich pojemników...
Pierwsza część Iskry (przy Savii) ma takie pojemniki od początku! Droga Rado, help!
Obserwuj wątek
    • rodor1 Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 15.11.10, 11:30
      Korzystając z tematu i ja mam pytanie: czy jak dojdzie do ustawienia pojemników do segregacji śmieci, czy będzie ona obowiązkowa :)?
      • lady.stardust Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 15.11.10, 15:13
        Obowiązkowa? A niby jak? ;-) Przecież nikt nam nie będzie siatek ze śmieciami sprawdzał.
        Spokojnie. ;-)
        Ale dla tych, którym serce się kraje, jak wrzucają wszystko do jednego wora, pojemniki powinny stanąć jak najszybciej!
        • rodor1 Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 16.11.10, 12:39
          wystarczy kamerę w zsypie zamontowac ;)
          • lady.stardust Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 19.03.11, 19:36
            Wczoraj, ku memu zdumieniu, odkryłam (przypadkkiem, idąc do Savii), że pojawiły się pojemniki do segregacji odpadów - stają przy furtce, która wychodzi "na Savię", nie wiem, jak się ta uliczka nazywa. Czyżby to nasze, długo wyczekiwane pojemniki? Mam nadzieję, że nie stoją tam chwilowo, tylko na dobre już. Może przydałaby się jakaś informacja o tych pojemnikach na klatkach, bo podejrzewam, że większość mieszkańców w ogóle nie wie, że one tam stoją.
            • milika7 Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 21.03.11, 17:50
              Pierwszego dnia jak się pojawiły to stały na patio przy trzepaku, ale ktoś przed 8 tłukł butelki i zostały wystawione. Nie wiem czy to było powodem ale jakoś zwróciłam na to uwage.
            • ap-7 Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 29.03.11, 19:24
              No ja miałbym nadzieję, że właśnie stoją tam chwilowo ;) Nie widzę powodu, dlaczego mielibyśmy płacić za wywóz (posegregowanych) śmieci lokatorów okolicznych bloków, których zarządcy mają gdzie takie pojemniki ustawić (toć to w większości pogrodzone bez ładu i składu osiedla) i jak je ograniczyć dla obcych.

Podobną sytuację mieliśmy w starym mieszkaniu na Gocławiu, gdzie pani w Mercedesie z domków przy Marokańskiej (proszę nie pytać jak i skąd, ale wiemy to na 100%) systematycznie co dwa-trzy dni przyjeżdżała z siatami pełnymi śmieci i wyrzucała je do naszych "darmowych" zsypów :/

Tak więc mam nadzieję, że znajdzie się jakieś inne miejsce na nasze pojemniki.
            • ap-7 Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 29.03.11, 19:33
              Aha i jeszcze zapomniałem zapytać, czy ktoś z Państwa orientuje się może, czy w planach jest poustawianie zielonych (małych) koszy na śmieci przy klatkach budynków wzdłuż Kwiatkowskiego i Fieldorfa? Czy to tylko mieszkańcy najwyższego bloku od strony Bora-Komorowskiego są na tyle uprzywilejowani? ;)
              • milika7 Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 30.03.11, 18:50
                Podobno mają postawic kosze od ul. kwiatkowskiego, ale boją się iż bardziej leniwi mieszkancy będą tam wyrzucać pełne siatki swoich domowych śmieci.

Pojemniki do segregacji nie powinny stać na zewnątrz, ale nie bardzo jest chyba pomysł gdzie mogłyby stać. Może jakieś propozycje?
                • lady.stardust Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 01.04.11, 23:07
                  Owszem, lepiej by było, gdyby nasze pojemniki stały za ogrodzeniem (jak np w Iskrze 1-2). Pojemniki muszą jednak stać w takim miejscu, aby mogła podjechać ciężarówka, która je zabiera i zostawia nowe, puste. W przypadku naszego patio nikt o tym niestety nie pomyślał na etapie projektu oraz odbierania bloków. Jak dzwoniłam do spółdzielni - kilkakrotnie, dopominając się o pojemniki - zawsze właśnie ten tekst słyszałam. Pytam się - w takim razie kto odebrał taki projekt??? W spółdzielni tylko rozkładali ręce. Niestety, sytuacja z naszym patio i pojemnikami jest patowa - albo będą pojemniki na zewnątrz, albo nie będzie ich wcale, bo wewnątrz patio nie ma na nie miejsca.
                  Osobiście wolę, żeby były na zewnątrz niż żeby ich nie było w ogóle. Na Ursynowie, gdzie mieszkałam wcześniej, osiedle nie było ogrodzone i pojemniki stały przy ulicy.
                  Zanim pojawiły się nasze pojemniki przy bramce od strony Savii, przez 2 lata nosiłam posegregowane śmieci na Awionetki RWD albo na Bora po drugiej stronie ulicy. Tam też pojemniki stoją na zewnątrz.
                  Nie róbmy więc problemu. Osobiście uważam, że to skandal, żeby takich pojemników nie było. Choć jak noszę śmieci do zsypu (te inne niż plastik, papier i szkło) i widzę, co leży w kontenerach, to mi ręce opadają... Świadomość ekologiczna większości jest niestety żadna. A wystarczyłoby się przejść te parę kroków dalej i posegregować śmieci do odpowiednich pojemników. Niestety większości się po prostu nie chce. Osobiście chcę mieć jednak czyste sumienie. Poza tym po prostu nie potrafię wrzucać wszystkiego do jednego wora. Serce mi się kraje na takie marnotrawstwo. Niech każdy odpowiada za siebie i robi jak chce, ale ja śmieci segreguję od lat, inaczej nie potrafię, a zapewnienie nam pojemników do segregacji to w dobie UE psi obowiązek spółdzielni.
                  • ap-7 Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 02.04.11, 15:18
                    Dobrze, to ja może uściślę:

1. W żadnym wypadku nie chciałbym, żeby pojemniki zniknęły. Wręcz przeciwnie chciałbym, żeby były dla nas (nas - bo my za ich opróżnianie płacimy), a nie dla innych. Taki czysty egoizm z mojej strony.

2. Miejsce ich ustawienia moim zdaniem byłoby najlepsze od strony schodów "weneckich" od Bora-Komorowskiego, na dole przy wejściu do windy dla inwalidów. Właściwie cały chodnik przed ogrodzeniem jest bodajże "naszą" własnością, więc w perspektywie czasu przesunięcie odrobinę parkanu, aby wygospodarować miejsce na pojemniki, chyba nie byłoby aż tak dużym problemem, prawda? A jest to miejsce łatwo dostępne dla śmieciarek, oraz wyjście/wejście z którego korzysta znaczna część mieszkańców osiedla.

3. Pojemniki przy wyjeździe z górnej hali garażowej (powiedzmy że od strony Savii) są miejscem bardzo złym. Po pierwsze jest tam bardzo mało miejsca na przejazd dla śmieciarek (można łatwo uszkodzić inne pojazdy), a po drugie rzeczona śmieciarka, w czasie opróżniania pojemników może całkowicie blokować wyjazd z hali.
                    • lady.stardust Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 03.04.11, 20:17
                      Zgadzam się, też myślałam o tym miejscu (tzn. przed głównymi schodami). Większość mieszkańców korzysta z tego wejścia, więc pewnie i więcej osób zaczełoby korzystać z pojemników. Gdy stoją od strony Savii, ludziom się nie chce tam latać. Ale jest minus, niestety, plac przed głównymi schodami to plac przeciwpożarowy i musi być wolny dla wozów strażackich. Obawiam się, że z tego powodu ustawienie tam pojemników nie będzie możliwe.
                      • ap-7 Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 08.04.11, 08:38
                        Tak właśnie się domyślałem, że plac ten nie bez powodu stoi pusty. Jednakże chodzi mi nie tyle o kompletne zablokowanie całego placu pojemnikami do segregacji odpadów, co o zmianę ustawienia parkanu o kubaturę pojemników. No, ale jeśli np. przepisy ppoż nie pozwalają na coś takiego, to utknęliśmy w martwym punkcie :/
                        • azotki01 Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 17.04.11, 19:17
                          w sumie, jezeli ktos koniecznie chce segregowac i wyrzuci u nas, to w sumie nie jest to pomysl zly. Zreszta jak w naszym osiedlu ludziom moze sie nie chciec chodzic do nich, to co dopiero sasiadom z okolicznych blokow? :-)
                          zeby tylko nie mieszali / wrzucali zwyklych smieci... ale to i nas moze dotyczyc :-)

w smietniku moim (obok koszy do segregacji) w sumie mozna by postawic 1 kosz zwykly i dwa / trzy mniejsze do segregacji, jezeli chcemy koniecznie byc zamknieci...
                          • malcoln-n12000 Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 05.07.11, 16:33
                            Wydaje mi sie że pojemniki należałoby jednak przestawić od strony bora komorowskiego - obecna lokalizacja jest kiepska - niewielu lokatorom chce się wędrowac na drugą stronę osiedla, a tak mogliby wyrzucić butelki w drodze do pracy...
                            Może wspólnota pomyślałaby o wygospodarowaniu miejsca od strony weneckich schodów - bez zastawiania placu manewrowego dla straży??? Do kogo możnaby się zwrócić w tym temacie?
                            Tomek
                            • azotki01 Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 27.11.11, 10:55
                              wie ktoś, co sięstało z pojemnikami do segregacji??? od tygodnia ich nie ma...
                              • osa_ma29 Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 30.11.11, 11:47
                                może zastapione zostały usługami EKON-u?

Odnośnie informacji którą znaleźlismy niedawno w skrzynce - zostawianie worków z posgregowanymi odpadami pod drzwiami to chyba jakaś pomyłka. Można przecież wyznaczyć miejsce (lub kilka punktów) na osiedlu, w które będą znoszone te worki w dniu odbioru...
                                • lady.stardust Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 20.12.11, 13:32
                                  EKON zbierał też odpady na Ursynowie, gdzie wcześniej mieszkałam, system był ten sam - worki wystawialo się przed drzwi. Działało to sprawnie i wszyscy byli bardzo zadowoleni. Dlatego ja się ucieszyłam z informacji o EKON-ie. Obawiam sie tylko, ze jak mało mieszkancow sie w to wlaczy, to EkON sie wycofa. A nasze pojemniki zniknely :( Wiec zebysmy za chwile znow nie zostali z niczym...
                                  • azotki01 Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 20.12.11, 14:11
                                    dlatego ja na razie mam średnią 3 worki na tydzień :-)
                                    • milika7 Re: Segregacja odpadów na naszym osiedlu 20.12.11, 16:57
                                      Mi się pomysł bardzo podoba.
                                      Ilość normalnych śmieci zmniejszyła się radykalnie.
                                      Nie słyszałam wcześniej o takim rozwiązaniu.
                                      Jak opowiadam znajomym to również są mile zdziwieni takim rozwiązaniem.
                                      Mam nadzieję, że pomysł nie upadnie a z czasem wszyscy sąsiedzi włączą się w segregacje.
                                      To naprawdę nie jest trudne, a można coś dobrego zrobić dla ziemi małym kosztem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka