Dodaj do ulubionych

Akt notarialny

IP: *.crowley.pl 18.04.04, 12:53
mam pytanie co się dzieje z Aktem Notarialnym, tzn. gdzie go Notariusz wysyła
bo jak wiem to jeden zostaje u niego, drugi dla nas a trzeci wysyła do Sądu
czy do naszego Urzędu Skarbowego ?
prosze o pomoc, pilne.
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Akt notarialny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.04, 23:26
      Wlasnie, czy ktos wie co z urzedem skarbowym? Trzeba cos zglaszac?
      • bebiak Re: Akt notarialny 18.04.04, 23:59
        Cześć, u notariusza pozostaje oryginał aktu czyli to co strony podpisują.
        Strony otrzymują wypisy tegoż aktu, a niezależnie od tego notariusz
        zobowiązany jest wysłać taki wypis do sądu wieczystoksięgowego, do geodezji
        (Starostwo), do Urzędu Skarbowego (właściwego dla miejsca położenia
        kancelarii), do MSWiA (jeśli nabycia nieruchomości dokonuje cudzoziemiec), do
        Prezydenta i tp. władz jeśli przedmiotem jest zbycie działki niezabudowanej, a
        przy prawie spółdzielczym - również do spółdzielni.
        Strona niezaleznie od tego co czyni notariusz powinna sama pójść do urzędu
        skarbowego jeśli ma jakieś swoje zobowiązania, np. ma do zapłacenia podatek
        dochodowy z tyt. sprzedaży czy jeśli w związku ze zbyciem przedmiotu traci
        ulgę z art. 16 ustawy o podatku od spadków i darowizn, albo też zawarcie danej
        umowy jest wykonaniem zobowiązania, które podjęła w związku z uprzednio zbytym
        prawem a z tamtej sprzedaży należny był podatek dochodowy bądź też w wyniku
        tamtego zbycia traciła ulgę z art. 16 ustawy o podatku i od spadków i darowizn.
        Mam wielką nadzieję, że w miarę jasno się wypowiedziałam i pozdrawiam Was
        serdecznie. B.
        • Gość: Kicia Re: Akt notarialny IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 19.04.04, 11:12
          bardzo Ci dziekuję za odpowiedz :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka