Dodaj do ulubionych

ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ?????

IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.04.05, 23:09
Czy dzieci niemieckie sa odpowiedzialne za to co wyczynial Hitler? 12 lat
tyle mial Papiez Benedykt XVI jak zaczela sie wojna. Czy Polak wcielony do
wojska na przeszkolenie jest zbrodniarzem do konca swoich dni?
Obserwuj wątek
    • po_godzinach Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? 20.04.05, 23:11
      Jest cos takiego, jak ciągłośc historii narodu. W tym sensie na każdym z nas
      ciąża winy ojców (i matek).
      Oczywiście, nie są to winy bezpośrednie, tylko pewnego rodzaju "pamięc winy".
      • Gość: Doom Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: *.aster.pl 20.04.05, 23:25
        Eee.. Ja nie lubie Niemcow, ale traktuje to jako prywatna fobie wynikajaca z
        wychowania na polskim martyrologicznym kinie wojennym - zabawne jest oskarzanie
        Ratzigera o poglady nazistowskie na podstawie przynaleznosci do mlodziezowej
        organizacji hitlerowskiej - wyboru i tak prawdopodobnie nie mial.
        • po_godzinach Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? 20.04.05, 23:32
          Gość portalu: Doom napisał(a):

> Eee.. Ja nie lubie Niemcow, ale traktuje to jako prywatna fobie wynikajaca z
          > wychowania na polskim martyrologicznym kinie wojennym - zabawne jest
          oskarzanie
          >
          > Ratzigera o poglady nazistowskie na podstawie przynaleznosci do mlodziezowej
          > organizacji hitlerowskiej - wyboru i tak prawdopodobnie nie mial.

Jsne, że nie miał.
          Ja tam Niemców lubię - ale tylko tych fajnych).
          Autorka pytała - jak zrozumiałam - o zasady ogólne).
    • Gość: amxc Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 23:26
      Elu:

1. Popadasz w pułapkę relatywizmu, przeciwko któremu walczy sam Ratzinger :-)

2. Członkowstwo w Hitlerjugend NIGDY NIE BYŁO PRZYMUSOWE.
      HJ było elitarną organizacją, do której trudno było się dostać; członkostwo miało być traktowane jako zaszczyt, łączyło się z
      dodatkową dobrą żywnością itp.

Nie mówię, że Ratzinger nie żałuje swojej przeszłości - na pewno żałuje.

Ale nie kupuję tych bzdur o "braku wyboru".
      Wybór zawsze jest.

Czy może wszyscy emigranci niemieccy z okresu 1933-1939 po prostu chcieli sobie pojeździć po świecie?
      • Gość: Doom Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: *.aster.pl 20.04.05, 23:33
        Byl zakaz dzialalnosi innych organizacji mlodziezowych (i nie tylko).
        Ta 'elitarna organizacja' w 1938 roku liczyla 8.7 mln czlonkow. I niestety -
        czlonkowstwo bylo przymusowe.
      • po_godzinach Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? 20.04.05, 23:34
        Czy może wszyscy emigranci niemieccy z okresu 1933-1939 po prostu chcieli sobie
        pojeździć po świecie?

Ale byli to 13-latkowie, ci emigranci?
        • nelsonek Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? 23.04.05, 13:13
          Byli i trzynastolatkowie i pieciolatkowie. Byli tez starsi.
      • Gość: F. Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: *.thinprint.de / 145.253.119.* 21.04.05, 12:29
        > 2. Członkowstwo w Hitlerjugend NIGDY NIE BYŁO PRZYMUSOWE.
        > HJ było elitarną organizacją, do której trudno było się dostać; członkostwo mia
        > ło być traktowane jako zaszczyt, łączyło się z
        > dodatkową dobrą żywnością itp.

Pomylilo ci sie chyba Hitlerjugend (do ktorego musieli nalezec wszyscy chlopcy)
        z SS.

F.
      • Gość: Thae do amxc Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: *.arcor-ip.net 23.04.05, 22:21
        fakty.interia.pl/news?inf=615729
        zanim zaczniesz swoje madrosci wytaczac najpierw poczytaj sobie - pisza to
        polskie gazety a ty mimo tego bzdury dalej opowiadasz,
      • Gość: jot Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 24.04.05, 00:47
        "W założeniach indoktrynacja miała objąć całą młodzież niemiecką. W 1936
        skupiono 5,4 mln osób, w 1938 7 mln, ale nie osiągnięto powszechności i dlatego
        w marcu 1939 ogłoszono nabór obowiązkowy (na mocy specjalnych przepisów
        przynależność do HJ stała się w praktyce obowiązkowa).

W 1937 do HJ należało 90% chłopców. Przynależność wiązała się z ponoszeniem
        sporych kosztów na składki, mundury, wycieczki, szkolenia itp."

Tekst za wikipedia.pl
      • zdunman Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? 24.04.05, 10:10
        niestety nie masz racji, HJ to była przymusowa organizacja

www.uczyc-sie-z-historii.de/holocaust/p/resglossaries/HitlerYouth/
    • Gość: SATAN Co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 23:30
      Jakie przeszkolenie? Ładnie strzelał z działa do samolotów aliantów. No ale o
      tym sie nie pisze. Bo to w końcu fajny gość!
      • Gość: Doom Re: Co? IP: *.aster.pl 20.04.05, 23:36
        Mowisz o czasach najwiekszej wojny w historii, okresie jej schylku, kiedy do
        wermachtu wcielani byli kompletni smarkacze i emeryci - nie majac najmniejszego
        prawa wyboru.

to tylko tak, dla uscislenia.
    • fionaaa Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? 20.04.05, 23:33
      Nie mozna obarczac wina kogos, kto nie zawinil w niczym.
      • Gość: SATAN Walenie z działa przeciwpancernego to nic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 23:36
        Rany, to co miał jeszcze zrobić okrutnego aby do was doszło, że ten gość to
        kpina i błąd konklawe?

• fionaaa Re: Walenie z działa przeciwpancernego to nic? 20.04.05, 23:41
          Nie wierze w to, co zrobil okrutnego??? Co twoim zdaniem?
        • Gość: a. Re: Walenie z działa przeciwpancernego to nic? IP: 217.149.242.* 21.04.05, 12:50
          Oto SATAN słuzy radą konklawe.

Co jeszcze ciekawego przeczytam na tym forum?
    • Gość: Izka Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 12:19
      Ela brawo zgadzam się z Tobą!
    • nelsonek Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? 23.04.05, 13:07
      Nie kazdy jednak Polak zostaje Papiezem. Kazdy Papiez powinien byc poza jakimkolwiek podejrzeniem. W przypadku Benedykta XVI watpliwosci sa uzasadnione. Nie twierdze ze Ratzinger byl zbrodniarzem. Jego przeszlosc budzi watpliwosci. Tyle
    • Gość: antypapista Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 23.04.05, 13:31
      A czy dzisiejsi obywatele rosyjscy,którzy w dniu wybuchu wojny też byli dziećmi
      lub ich na świecie nie było ponoszą winę za zbrodnie katyńskie?Ja uważam,że nie
      ale obserwując zatrzeczewienie,chamstwo i podłość naszych polityków i
      większośći narodu,rzekomo katolickiego,w stosunku do rosjan odnoszę wrażenie,że
      są winni.Nawet ci co się za dwieście lat urodzą też będą winni.Cały czas żądamy
      prawdy o wydarzeniach katyńskich,które to wydarzenia już zostały wyjaśnione.Ale
      to nam nie wystarcza.One,te wydarzenia,muszą być co roku odnawiane i tak w
      nieskończoność,aż do obrzydzenia.Ja na miejscu Rosjanina,na pewno znienawidził
      bym tak głupiego,złośliwego i podłego sąsiada,jakim jest Polska. Zawsze tacy do
      Rosjan byliśmy.Katyń był do tych zachowań,w pewnym sensie odwetem.W cale bym
      się nie zdziwił gdyby się taka historia powtórzyła.

• Gość: ubogi pyrzyczanin Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 16:20
        Proponuję abyś wyprowadził się do Rosji, koniecznie zmieniając przy tym
        obywatelstwo.

Powodzenia.
        • Gość: antypapista Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 23.04.05, 19:49
          A ja proponuję abyś się walnął w ten głupi,pusty i nawiedzony wartościami
          chrześcijańskimi,łeb i zaczął logicznie myśleć.Jak widzę,nauki idola Wojtyłły
          zdały się psu na budę.Trudno jest wpoić do łba jakąkolwiek wiedzę,skoro jest
          pusty z gąbczastym mózgiem,jak u tych wściekłych krów.Twoja odpowiedź jest
          twojej głupoty przykladem.Nie na darmo podpisujesz się "ubogi pyrzyczanin"
          bardziej by odpowiadało "ubogi w rozum pyrzyczanin"
          • Gość: ubogi pyrzyczanin DO antypapista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 23:16
            Gdybyś poczytał więcej wątków traktujących o nowym papieżu skojarzyłbyś
            (aczkolwiek jak na Ciebie to dość ryzykowne stwierdzenie), że bliżej mi raczej
            do przeciwników nowego papieża niż do zwolenników. Ale lepiej sobie kolesia
            powyzywać, będąc tym samym permanentnym ignorantem. W końcu tak jest wygodniej
            i prościej - nieprawdaż.

Zaiste jakże bardzo cenię sobie Twą krytykę.

Buuuuchachachachacha!
            • Gość: Thea Re: DO antypapista IP: *.arcor-ip.net 23.04.05, 23:39
              po prostu zazdrosc, nienawisc go zzera po prostu nie wyleczyl sie jeszcze z
              kompleksöw i nie zaczal racjonalnie myslec.
            • Gość: antypapista Re: DO antypapista IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 24.04.05, 13:50
              Nie mam zamiaru czytać twoich wątków dot.nowego papieża bo mi to zwisa wielkim
              kalafiorem.Jestem antypapieski,powinieneś to zauważyć.Nowy papież miał 12 lat
              jak wybuchła wojna a więc był dzieciakiem i jeżeli później jako chłopiec brał
              jakiś udział w tej wojnie,to na pewno nie jako żołnierz atakujący,tylko jako
              żołnierz zmuszony do obrony swego kraju.To,że strzelał do alianckich samolotów
              nie oznacza,że był winny zbrodni hitlerowskich,które teraz mu się próbuje
              przypisywać.Dlatego mój pierwszy post dotyczył,podobny sposób traktowania
              Rosjan,który uważam za podły.A ty,w odpowiedzi każesz mi jechać do Rosji i
              przyjąć ich obywatelstwo,pytam się po co.Tylko dla tego każesz mi się wynosić,że
              stanąłem w ich obronie,co jest nie po twojej myśli jako nawiedzonego
              antyrosyjskiego i bezmyślnego pajaca? Przecież,już Jelcyn potwierdził,że to
              rosjanie a nie niemcy mordowali i przeprosił nas Polakow za te zbrodnie.Była
              tam Polska ekipa,która ekshumowała tam pomordowanych zapewniając katolicki ich
              pochówek.Wszystko zostało wyjaśnione a mimo to znowu żądamy przeprosin i
              ujawnienia prawdy.Jakiej prawdy,że to ruscy mordowali? Już wiem.Nam się należą
              przeprosiny przez każdego prezydenta,jaki zasiądzie na państwowym stołku.
              Jelcyn przeprosił a Putin do tej pory tego nie zrobił.Po nim przyjdzie następny
              prezydent i znowu będziemy żądać przeprosin za katytń.I tak dalej.Po tym się
              dziwimy,że Ruscy nas nie nawidzą.Mnie też by szag trafiał,jakby mi ktoś
              przypisywał zbrodnie,których nie popełniłem.I choć przeprosiłem za te zbrodnie,
              których dopuścił się mój dziadek czy też ojciec,zawsze potępiany będę Ja i moje
              pokolenie.Widzisz w tym jakąś logikę,bo Ja nie.
              Twoją logiką jest brak logiki Buuuuuchaaachaaa.

• Gość: ubogi mieszczanin Re: DO antypapista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 19:20
                W swojej argumentacji popadasz w skrajność. U O G Ó L N I A S Z. Piszesz, że
                wszyscy, że nienawidzą. Daj sobie trochę luzu.

A co do rosyjskich przeprosin to chyba nie znasz ostatnich faktów (a tak
                bardzo starasz się być dobrze poinformowanym).

Te fakty to list wystosowany od czołowych rosyjskich intelektualistów
                (cenionych również w świecie) w którym jawnie przyznają, że wstydzą się tego
                jak zachowują się ich władze w sprawie Katynia. I to właśnie ONI - Bogu winni
                ludzie nas przepraszają.

I jak to się ma do Twych płyciusieńkich niczym nie podpartych wywodów że
                wszyscy Rosjanie nas nienawidzą, że znowu powinni sobie trochę tych Polaczków
                pomordować?
                Przepraszam, ale wolę opierać się na zdaniu ludzi, którzy w Rosji i na świecie
                coś znaczą i z którymi się liczą, niż Twoich niczym nie uzasadnionych,
                budzących współczucie, infantylnych ogólników.
                Widzę, że i tak nie mogłeś sobie odmówić przyjemności by powyzywać mnie od
                pajaców, ale to tylko świadczy o tym, jaki z Ciebie nerwusek i jak słabiuteńkie
                są Twoje "argunenty". Gdy ich brak trzeba się uciekać do inwektyw.
                Co do wypowiedzi, to faktycznie, niech Ci one - tak jak to napisałeś zwisają.
                Mi to nie przeszkadza. Jednakże warto czasem znać czyjeś poglądy zanim kogoś
                się zruga od nawiedzony wartościami chrześcijańskimi przesadnych katolików.

Raczej należę do kolesi, którzy gdy wchodzą do kościoła to ziemia drży :)
                No ale bycie nawiedzonym chrześcijaninem to dla mnie coś nowego.

• Gość: antypapista Re: DO antypapista IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 25.04.05, 14:24
                  A co do rosyjskich przeprosin to chyba nie znasz ostatnich faktów (a tak
                  > bardzo starasz się być dobrze poinformowanym).
                  >
                  > Te fakty to list wystosowany od czołowych rosyjskich intelektualistów
                  > (cenionych również w świecie) w którym jawnie przyznają, że wstydzą się tego
                  > jak zachowują się ich władze w sprawie Katynia.

Słyszałem o tych faktach w radiu.Nic nadzwyczajnego,poprostu potwierdzili to co
                  było mówione wcześniej za prezydentury Jelcyna-no, może nie użyto słowa,że
                  się wstydzą.Ja też się wstydzę za naszych głupich polityków,którzy nie zajmują
                  się gospodsarką i bytem obywateli tylko martyrologią,w pełni wyjaśnioną.W cale
                  bym się nie zdziwił jakby jeszcze postanowili sprowadzić te prochy do kraju.
                  U prawiczków jest to modne.

> I to właśnie ONI - Bogu winni
                  > ludzie nas przepraszają.

Bogu winni?tzn,że Putin,który zna te fakty z opowiadań,jest winny?Może
                  powiesz,że jest jednym z tych co strzelali w tył głowy?To Ty masz płyki
                  umysł,niczym nie różniący się od bezmyślnych pał prawicowych polityków.
                  Czujesz się przeze mnie obrażony?Ty pierwszy zacząłeś,proponując mi wyjazd do
                  Rosji z jednoczesnym przyjęciem ich obywatelstwa.Po co,pytam poraz drugi?Co to
                  miało oznaczać.Patriota z antyrosyjską fobią się znalazł.

• Gość: ubogi pyrzyczanin Re: DO antypapista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 14:43
                    Ok. Zostań w kraju.

Może się trochę zagalopowałem.

Potrafię się przyznać do błędu.

Jednakże to nie jest tak jak napisałeś. Że Rosjanie nas nienawidzą za
                    nasze "jęki" o prawdę. Przykładem jest ten list. Nienawidzą nas może niektórzy
                    rosyjscy politycy. Dlatego, że wciąż się domagamy uznania tego za LUDOBÓJSTWO.
                    Dla polityków jest to cholernie niewygodne.

Wiesz dlaczego Polacy tak ciągle o tym miauczą? Bo nie ma jednoznacznego
                    stanowiska w tej sprawie. Czy nie prościej byłoby oficjalnie przyznać, że był
                    to akt okrutnego mordu, który możemy nazwać ludobójstwem?
                    Po takim oświadczeniu byłby wreszcie spokój i moglibyśmy zająć się wreszcie
                    wymianą handlową, a nie niewyjaśnionymi ranami z przeszłości.

Co do

cytat:

"Bogu winni?tzn,że Putin,który zna te fakty z opowiadań,jest winny?Może
                    powiesz,że jest jednym z tych co strzelali w tył głowy?To Ty masz płyki
                    umysł,niczym nie różniący się od bezmyślnych pał prawicowych polityków".

No.... teraz to mnie ubawiłeś. Jeśli Ty sądzisz, że ja, pisząc, że ktoś jest
                    czemuś "Bogu winny" mam na myśli, że jest, no to sorry, ale odsyłam do lekcji
                    polskiego z podstawówki. Permanentne niezrozumienie z Twojej strony.

I na koniec zdecyduj się wreszcie kim jestem. Czy fanatykiem religijnym, czy
                    bezmyślnym prawicowym politykiem. Bo zaraz będę w Twoich oczach każdym. Niezłą
                    masz wenę.

• Gość: antypapista Re: DO antypapista IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 25.04.05, 21:30
                      > Jednakże to nie jest tak jak napisałeś. Że Rosjanie nas nienawidzą za
                      > nasze "jęki" o prawdę. Przykładem jest ten list.

Jest takie powiedzenie a raczej zasada,że jak sprzeczają się,mądry z głupim to
                      powinien ustąpić ten mądry bo w przeciwnym razie spór nie będzie miał końca.
                      Właśnie dlatego napisano ten list.

> Nienawidzą nas może niektórzy rosyjscy politycy. Dlatego, że wciąż się
                      > domagamy uznania tego za LUDOBÓJSTWO.
                      > Dla polityków jest to cholernie niewygodne.

G.... prawda.Nienawidzą nas za chamstwo jakie im okazujemy na każdym kroku.
                      Nie tylko byliśmi pod ich zaborem ale również niemieckim(pruskim) i austryjackim
                      ale tylko ich nienawidzimy i tylko z nimi zadzieramy.Jesteśmy dla nich taką
                      wszą,małą,niewidoczną a dokuczliwą.Jestem pewny,że Katyń był, w pewnym sensie,
                      takim odwetem.
                      Jakby to nie byli oficerowie tylko zwyczajni chłopo-robotnicy to pies z kulawą
                      nogą by o nich dzisiaj pamiętał. Ale to byli Jaśnie panowie "oficery" i lepsza
                      śmietanka hrabiów, dlatego teraz tak nad zbytecznym chwastem,obecni polscy
                      panowie ubolewają.To nie była zbrodnia tylko zwykłe odchwaszczanie z pseudo -
                      inteligenckigo paskudztwa,którzy uważali się za coś lepszego,którym marzyły się
                      czasy poddaństwa i niskie pokłony od ludzi drugiego gatunku,zawsze traktowanych
                      jako śmieci.Polska zawsze traciła niepodległość poprzez takich "Jaśnie Panów" i
                      kler.Targowica jest tego przykładem.
                      Jak do tej pory nie usłyszałem co było powodem tego odchwaszczania.Na pewno nie
                      to,że byli Polakami.

Słusznie władze rosyjskie postępują.Przyznali się do tych mordów.Przeprosili,
                      wszystko zostało wyjaśnione i koniec kropka.Ale to nam nie wystarcza.Nasi
                      panowie politycy chcą aby Rosja padła przed nimi na kolana,upokorzyła sie i
                      błagała o przebaczenie,które i tak by nie nastąpiło bo to był czyn
                      nieprzebaczalny.
                      A co do podstawówki to podejrzewam,że nie było Ciebie jeszcze na świecie jak
                      ją skończyłem i mam prawo już coś zapomnieć ale Ty powinieneś wiedzieć,że
                      nieładnie jest wtrącać się w dyskusję odpisując nie na temat,jak to zrobiłeś
                      każąc mi wyjeżdżać z kraju,co słusznie nazwałeś to zagalopowaniem się.Poza tym
                      każesz mi zadecydować kim Ty jesteś.Czy nie widzisz w tym stwierdzeniu absurdu?
                      Ja mam zdecydować kim Ty jesteś?Nie interesuje mnie kim Ty jesteś?Zresztą twoje
                      wypowiedzi są takie,że można Cię podejrzewć(podejrzewać a nie decydować) o
                      fanatyzm i bezmyślność.
                      • Gość: Pogromca idiotów Re: DO antypapista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 22:19
                        cytuję:

KATYŃ TO:
                        "nie była zbrodnia tylko zwykłe odchwaszczanie z pseudo -
                        inteligenckigo paskudztwa,którzy uważali się za coś lepszego,którym marzyły się
                        czasy poddaństwa i niskie pokłony od ludzi drugiego gatunku,zawsze traktowanych
                        jako śmieci.Polska zawsze traciła niepodległość poprzez takich "Jaśnie Panów" i
                        kler.Targowica jest tego przykładem".

Miałem wytrwać,

chciałem być silny,

ale jednak nie dam rady.

SPIE..J Z KRAJU KONIECZNIE ZMIENIAJĄC OBYWATELSTWO !!!!!!

I POWTÓRZ SOBIE PODSTAWÓWKĘ DURNY GŁUPI STARY CIULU.

IDEALNE MIEJSCE DLA TAKIEGO MUŁA TO WŁAŚNIE cccp ROZWIŃ SOBIE SKRÓT (O ILE
                        POTRAFISZ, BO cytat: "PODSTAWÓWKĘ DAWNO TEMU KOŃCZYŁEŚ").

Bez odpowiedzi
                        • Gość: antypapista Re: DO antypapista IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 26.04.05, 14:04
                          > cccp ROZWIŃ SOBIE SKRÓT (O ILE POTRAFISZ, BO cytat: "PODSTAWÓWKĘ DAWNO TEMU
                          > KOŃCZYŁEŚ").

Otóż rozwijam ten skrót:"Cały Czas Chamstwem Prosperujesz",którego taki ciul
                          jak Ja krytykuje.
                          Rozjuszyłeś się,co? W cale się nie dziwię.Prawda w oczy kole.Mogę z całą
                          pwenością stwierdzić,że jesteś takim "Jaśnie Pańskim" pomiotem,którego duma
                          została naruszona przez takiego muła,durnego ciula i debila jak ja.

Skoro sobie ulżyłeś to zrób mi wykład:Co było powodem takiego postępowania
                          Stalina,dlaczego nie wykańczał takich ciulów,mułów i debilów jak ja,tylko panów.
                          Bo jak do tej pory nigdzie o tym nie czytałem.I po co ma iść do podstawówki,żeby
                          mi powiedziano tam o tym o czym już wiem,a nie to co chciałbym widedzieć?

Nie będę nigdzie spier....ł.Poprostu żyję nadzieją,że doczekam się podobnych
                          czasów,w których będą wieszać obecnych hrabiów i panów.Takie prawdopodobieństwo
                          istnieje.Historia lubi się powtarzać.

• Gość: zdziwiony Re: DO antypapista IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.05, 20:51
                            Gość portalu: antypapista napisał(a):
                            Poprostu żyję nadzieją,że doczekam się podobnych
                            > czasów,w których będą wieszać obecnych hrabiów i panów.Takie
                            prawdopodobieństwo
                            >
                            > istnieje.Historia lubi się powtarzać.

OBY i W KOŃCU DOCZEKAM CZASÓW GDY
                            na drzewie zamaist liści będą wisieć komuniści

Tacy jak ty i podobny pomiot, który gnębił ten naród przez 40 lat
                            • Gość: antypapista Re: DO antypapista IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 28.04.05, 13:39
                              "Motto"
                              Rządzący światem samowładnie
                              Królowie kopalń, fabryk, hut,
                              Tym mocni są,że każdy kradnie
                              Bogactwa, które stwarza lud!
                              W tej bandy kasie ogniotrwałej
                              Stopiony w złoto krwawy pot
                              Na własność do nas przejdzie cały,
                              Jak należności słusznej zwrot.
                              Ref. Bój to jest nasz ostatni....

Dziś lud roboczy wsi i miasta
                              W jedności swojej stwarza moc,
                              Co się po ziemi wszerz rozrasta,
                              Jak świt, łamiący wieków noc.
                              Precz, darmozjadów rodzie sępi!
                              Czy nie dość żeru z naszych ciał?
                              Gdy lud wam krwawe szpony stępi
                              Dzień szczęścia będzie wiecznie trwał.

Słowa 3 i 4 zwrotki Międzynarodówki śpiewanej przez wyzyskiwaną bieotę.

Tak więc chamie jaśniepańskiego pomiotu,możesz nie doczekać tych czasów.Ludzi
                              głodnych, oszukanych i okradzionych przez Was jest dużo,dużo więcej tak jak w
                              Rosji większością byli bolszewicy,którzy zamiast zdychać zgłodu woleli zginąć w
                              walce z ciemiężcami wspomaganymi przez wojska zgniłego zachodu.I mimo
                              olbrzymich strat wykończyli to krwiopijcze dziadostwo.Tak więc nie mów hop
                              wypierdku zdziwiony,bo wyżej jaśniepańskiego kutasa nie podskoczysz.
                              A co do tego przysłowiowego drzewa,to powinieneś wiedzieć,że liści na nim jest
                              zawsze więcej niż owoców,żdżeranych przez pasożytów i oprócz komunistów będzie
                              przy nich wisieć ta, krwiopijcza garstka,kapitalistów.
                              To nie komuniści gnębili przez 40 lat naród,tylko takie wywłoki jak Ty
                              doskiwierały im,jak wrzód na dupie.Wy tylko potrafiliście mącić ludziom w
                              głowach i dokonywać sabotaży.Te puste półki to Wasze dzieło a nie komunistów,
                              którzy ratowali się kartakami.
                              To przez takich jak Ty,popaprańcu zasrany,doprowadzono do superinflacji,boście
                              sobie kazali płacić pensje za nieróbstwo(strajki) a jak władze nie chciały
                              płacić i ostrzegały przed inflacją to żeście wymusili to następnym strajkiem.

Tak więc możesz się spodziewać wywłoko,że nadejdzie jednak dzień zapłaty,
                              sędziami wówczas biędziem My. To brak umiaru w chciwości storzył terroryzm,
                              jako jedyny sposób,którym istnieje możliwość walki z silniejszym.Nie chciałbym
                              aby do tego doszło.Ale to moje chciejstwo to jest mały pikuś w stosunku do
                              Waszej chciwości,którą tylko z bronią w ręku można ograniczyć do niezbędnego
                              minimum.

• Gość: Thea Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: *.arcor-ip.net 23.04.05, 23:09
        Gość portalu: antypapista napisał(a):
        ale obserwując zatrzeczewienie,chamstwo i podłość naszych polityków i
        > większośći narodu,rzekomo katolickiego,w stosunku do rosjan odnoszę
        wrażenie,że
        > są winni.Nawet ci co się za dwieście lat urodzą też będą winni

Powiedzmy szczerze, maja wielkie kompleksy nizszosci wobec Rosjan i innych.
        Po prostu badzmy dokladni posiadaja wielkie braki intelektualne!!!
    • Gość: kato Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: 202.56.231.* 23.04.05, 14:18
      Przywitajmy gromkim "Heil" papieża wychowanego w Hitlerjugend.
      Po podstawówce ojciec-żandarm wysyła chłopca przejętego atmosferą "Got mit Uns"
      do seminarium w Traunstein pod Dachau. Kiedy chłopiec kończy 15 lat wstępuje do
      Hitlerjugend. Dezerteruje dopiero gdy dezerteruje cały jego oddział, w maju
      1945. W tym samym miesiącu podejrzany o sadystyczne znęcanie się nad więźniami
      węgierskimi aresztowany przez US Army. Wychodzi półtora miesiąca później.
      Wybrany na papieża w imieniny Adolfa. W wigilię urodzin Adolfa Hitlera.
      "W Hitlerjugend byli dobrzy ludzie"
      Przywitajmy gromkim Sieg Heil papieża wychowanego w Hitlerjugend i zapamiętajmy
      lekcję kardynałów: w tej organizacji byli dobrzy ludzie.
      • Gość: Thea do kato Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: *.arcor-ip.net 23.04.05, 23:14
        na twoja glupote przymruze oko z tego wzgledu ze ta wypowiedz pochodzi ze
        slynnych wypowiedzi poloni z hameryki - to jest wiadome juz wszystko.
    • Gość: rzetelny Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: 202.56.231.* 23.04.05, 14:21
      Hitlerjugend Ratzinger w 1944 mial 17 lat (urodzil sie w 1927), malo katolicka
      manipulatorko.
      • Gość: Kasia Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 22:01
        No cóż, może jednak przeczytaj post od początku. Autorka wyraźnie napisała, że
        miał 12 lat kiedy ROZPOCZĘŁA się wojna. Liczyć umie i nie jest manipulantką.
    • q_vw Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? 23.04.05, 20:24
      Jaka odpowiedzialność ?! jakie zbrodnie mógł popełnic Ratzinger będąc w HJ ?! Zaczynacie p...ć głupoty... Nie wiem czy dla zgrywy, czy z nudów czy z głupoty... Napisze wyraźnie, to pisano już wiele razy.... Przynależność do HJ i BDM było obowiązkowe dla niemieckich nastolatków, nie było od tego możliwości wykręcenia się... Ratzinger, w ramach wojny totalnej, zarządzonej przez hitlerowskie władze, musiał brać udział w walkach, do formacji volkssturmu wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/volksst.html wcielano całe roczniki mężczyzn, czy tego chcieli czy też nie. Zatem Ela ma rację pytając czy dzieci niemieckie, niemiecka młodzież, są odpowiedzialne za Hitlera. otóż nie są, bowiem nie mały na to żadnego wpływu, a w sumie stały sie ofiarami swojego państwa, któe rzuciło ich do walki... Swoją drogą młodzi polacy powinni byc wjakiś sposób odpowiedzialni za zło systemu komunistycznego, za PRL, bo byli członkami np. ZHP, prawda ? Dojdziemy do niezłej paranoi jak bedziemy takimi kategoriami mysleli.
      • smutniak Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? 23.04.05, 22:22
        dlaczego w PL jest tak,jak jest?Jestesmy wyrozumiali dla roznego rodzaju zla.
        Pijak dla nas,to nie pijak,ale chory czlowiek.Bycie czlonkiem faszystowskiej
        organizacji,to tylko niewinna zabawa.Ale pamietajcie,ze historia sie lubi
        powtarzac.Wielu naszych rodakow musialo ciezko pracowac,wielu musialo
        umierac,zeby mlodziez w HJ mogla spokojnie zyc.Watykan pokazal swoje
        prawdziwe oblicze.Ten wybor byl niemoralny.
        • xxx131 Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? 23.04.05, 23:20
          Ma cierpiec ze urodzil sie niemcem????

A moze Duch. Sw. podpowiedzial kardynalom zeby wybrali Ratzingera dlatego aby polacy wybaczyli, ale nie zapomnieli.
        • q_vw Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? 23.04.05, 23:40
          Najwyraźniej czegoś nie rozumiesz, nie rozróżniasz... Za co chcesz potępiać nastolatka ? Przecież On nie miał żadnego wyboru, żadnego, była tylko jedna organizacja zrzeszająca młodzież i była to HJ, taka jest prawda. Pech Ratzingera jest w tym, jak całego ówczesnego pokolenia nastolatków, że przyszło im żyć w czasie, który wybrali ich rodzice, nie oni, skąd wiesz, jak zachowywał się wówczas Ratzinger ?! Nikt nie jest wyrozumiały dla zła, nikt też nie zamierza potępiać bezzasadnie !!! Popełnił przestępstwo, był zbrodniarzem wojennym ?! Nie ! Dlatego nie wolno nam dziś relatywizować i kłamać... Potępisz ZHP za okres działania w PRL-u ?! Ratzinger udowodnił całym swym życiem, że jest uczciwym, dobrym człowiekiem ! Gdyby był zły, to najzwyczajniej w świecie Jan Paweł II, który był Polakiem znającym koszmar okupacji i hitleryzmu, nie uczyniłby z niego swego współpracownika i nie uczyniłby go aż pięciokrotnie prefektem kongregacji nauki wiary. Atakując Ratzingera i czyniąc mu takie zarzuty atakujesz Jana Pawła II... Pomyśl o tym.
          • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 23:45
            Nie porównuj ZHP do hitlerjugend. To lekka przesada. Niestety, ale w tej
            pierwszej "organizacji" prano młode umysły, a ZHP uczono wiązać węzły, stawiać
            namioty i biegać na czas z kompasem :)
            • Gość: Thea Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: *.arcor-ip.net 23.04.05, 23:49
              prano tez tak samo umysly mlodych ludzi, co powiesz o przynaleznosci ludzi do
              dawnej partii w Polsce - kierownicze stanowiska musialy do niej nalezec.
              Tego nie przemyslisz, wielu dawnych polityköw siedzi do dzisiaj w rzadzie PL?
            • q_vw Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? 23.04.05, 23:53
              No wiesz, nie chodzi o bezpośrednie porównianie, ale o to, by ukazać, że jeśli PRL była państwem dyktatorskim i zbrodniczym (przeciez ileś tysięcy ludzi zgineło, iles tysięcy więziono), a w międzyczasie działała ZHP (poza okresem stalinowskim) i harcerze funkcjonowali w ramach tego państwa, to równie dobrze można czynic zarzuty harcerzom za współpracę z komuną, prawda ? W ZHP były równiez elementy prania mózgu, nie zaprzeczysz, że ta organizacja była wolna od ideologii komunistycznej. Odnośnie HJ, czy naprawdę nie wiesz, że to była także forma skautingu, oczywiście na chorą, hitlerowską modłę... tez uczono się wiązać węzły, używać kompasu, stawiac namioty, ponadto terenowano jak stac sie w przyszłości dobrym żołnierzem... Oczywiście pokazałaem przykład ZHP przeciwstawiając HJ, by uzmysłowić, że dzieciak nie może odpowiadać za winy dorosłych... Tylko tyle, a skrajne przykłady obnazają głupią zawziętość niekórych... A na marginesie, byłem harcerzem.
              • Gość: Thea Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: *.arcor-ip.net 24.04.05, 00:08
                bylam tez i nie wpajaj mi glupot ze tak nie bylo.
                Co do partii to znamy jej efekty.
        • Gość: zdziwiony Re: ODPOWIEDZIALNOSC 12 LATKA ZA HITLERA ????? IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.05, 20:13
          Czytam i czytam i normalnie oczo nie wierzę, ludzie jesteście nawiedzeni.
          Mówi się wam że kropi, a wy ze ulewa.
          12 letni "gó..arz" wcielony do organizacji do której należeć musieli wszyscy
          Niemcy w jego wieku. Nie był to jego wybór. Strzelał do samolotów alianckich, a
          co miał się dać zabić??
          Oszołomy wszędzie widzący spisek i zło ocknijcie się

• Gość: Jan To forum to nastepny dowod na IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.05, 23:23
      glupote i innosc Polakow.Ten narod zyje w nieodpowiednim czasie.Myslenie jak 100 lat temu albo co najmniej jak w Turcji.Czemu w Turcji:a bo mam Tureckich kolegow w pracy i oni tez zacofani,fanatyczni ,nietolerancyjni,dumni,wymadzali a w sumie...glupi.
      W Berlinie rocznie ginie ok 10 siostr zabitych prze swoich tureckich braci z powodow
      dla Niemca blachych,a dla Turka smiertelnie waznych..Polska to Turcja Europy. (lub meksykanie Europy,jak mowia Polaki na forum Polonia)
      • xxx131 Re: To forum to nastepny dowod na 23.04.05, 23:30
        niemcy chca wszystko zapomniec, wyrwac karty z historii ale sie tak nie da, jeszcze wam miejca pracy zabieramy, tacy jestescie obrotni....

Mysle ze warto wybaczyc niemcom, ukarac winnych, a nie karac jakies 10-latka za to ze walczyl w tym wieku w HJ.... ale tak nie zapominac o zbrodniach niemcow
        • Gość: Thea Re: To forum to nastepny dowod na IP: *.arcor-ip.net 23.04.05, 23:44
          wojna jest dla wszystkich straszna, powiedz co robia przedstawiciele z Polski
          mlodego pokolenia z wieku XXI w Iraku, kreca i krecili tam kciukami?
          Ocen najpierw siebie zanim zaczniesz na innych pokazywac palcami.
          • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: To forum to nastepny dowod na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 23:50
            Co robią? Są żołnieżami. Ale jak wrócą to wątpię, aby którykolwiek miał
            aspiracje papieskie (ratzinger po hitlerjugend brał czynny udział w strukturach
            wojskowych).
            • Gość: Thea Re: To forum to nastepny dowod na IP: *.arcor-ip.net 23.04.05, 23:52
              zaczynasz teraz oceniac dwoma kategoriami, kim jestes?
            • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: To forum to nastepny dowod na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 23:52
              przez te nerwy walnąłem "byka" miało być żołnieRZami
              • Gość: ubogi pyrzyczanin Do Thea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 23:56
                Kim jestem? Może lepiej czego jestem świadom? Ano tego, że ROZUMIEJĄC, że
                ratzinger jest dziś porządnym człowiekiem, powinien był uwzględnić, że jego
                akceptacja wyboru zrodzi to czego jesteśmy tu i teraz świadkami. Dlatego sądzę,
                że powinien odmówić!
                • Gość: Thea Re: Do Thea IP: *.arcor-ip.net 24.04.05, 00:04
                  on sam najlepiej wie czy ma czyste sumienie przed Bogiem czy nie.
                  Zostawmy te ocene jemu i temu najwyzszemu.
                  Gdyby nie mial czystego sumienia nie zgodzil by sie na taka misje, trzeba cos
                  wiecej na ten temat wiedziec zeby te niezwykla osobowosc oceniac.
                  Sadze ze jest wlasciwa osoba do tej misji.
                • Gość: a. Re: Do Thea IP: 217.149.242.* 24.04.05, 08:55
                  Gość portalu: ubogi pyrzyczanin napisał

Ano tego, że ROZUMIEJĄC, że
                  > ratzinger jest dziś porządnym człowiekiem, powinien był uwzględnić, że jego
                  > akceptacja wyboru zrodzi to czego jesteśmy tu i teraz świadkami.

Niby czego jesteśmy świadkami? Miałby nie zostać papieżem z powodu forum gazety
                  wyborczej? Jezus też budził kontrowersje. A moze Bóg chce tak działać? Poza
                  tym - o ile wiem, to tylko w Polsce sa takie kontrowersje, i trudno mi ocenić,
                  na jaką skalę. Może to Ty, u.p., masz problem i chcesz go koniecznie uogólnić?
                  • Gość: Thea do A Re: Do Thea IP: *.arcor-ip.net 24.04.05, 10:04
                    Gość portalu: a. napisał(a):

> Gość portalu: ubogi pyrzyczanin napisał>
                    > Ano tego, że ROZUMIEJĄC, że ratzinger jest dziś porządnym człowiekiem,
                    powinien był uwzględnić, że je go akceptacja wyboru zrodzi to czego jesteśmy tu
                    i teraz świadkami.
                    > Niby czego jesteśmy świadkami? Miałby nie zostać papieżem z powodu forum
                    gazety wyborczej? Jezus też budził kontrowersje. A moze Bóg chce tak działać?
                    Poza tym - o ile wiem, to tylko w Polsce sa takie kontrowersje, i trudno mi
                    ocenić, na jaką skalę. Może to Ty, u.p., masz problem i chcesz go koniecznie
                    uogólnić?

Byl i jest porzadnym czlowiekiem, gdyby tak nie bylo nie doszedl by tak daleko,
                    nie bylby profesorem w wieku 31 lat i nie wykladal na uczelni w Tübingen.
                    W Polsce na slowo Niemiec reaguje sie nadal (60 lat po wojnie) alergicznie o
                    czym to swiadczy, jestescie przeciez tak jak i my katolikami? Ocenia sie
                    wszystkich jednym mianownikiem.
                    Duzo. duzo wody w Wisle uplynie zanim spoleczenstwo polskie nauczy sie tej
                    tolerancji, akceptacji co jest w Niemczech.
                    Przytaczajac smierc JPII möwiono tu w srodkach masowego przekazu o naszym
                    papiezu podkreslajac jednoczesnie ze byl narodowosci polskiej, ze pochodzil z
                    Polski w takim momencje zapomniano o podziale narodowosciowym, przyblizono
                    Polske niesamowicie, dowiedzielismy sie duzo z wspölczesnej historii Polski,
                    möwiono o papiezu bez narodowosci, o papiezu calego swiata nazywajac go
                    jednoczesnie Karolem Wielkim, co dzieje sie w Polsce? Sadze, ze wiele osöb w
                    Polsce nie doroslo jeszcze do odpowiedniego poziomu, siedzi w nich dotkryna
                    domowa co rodzice wkolo robili pranie mözgöw swoim dzieciom zapominajac o
                    wlasciwym katolickim wychowywaniu dzieci. Dzieci dorosly i zapomieli o
                    samodzielnym mysleniu, o samodzielnym ksztaltowaniu swojego swiatopogladu,
                    powtarzajac to co inni ("autorytety") powiedza. Zreszta co ja tu möwie i
                    rzadam, w niektörych katolickich kosciolach w Polsce trabiono na kazaniach
                    nienawisc do drugiego czlowieka z inna narodowoscia (Gdansk i inne).
                    Zapomielismy juz to?
                    Ile nienawisci i zazdrosci w niektörych z was w wieku XXI jeszcze siedzi (tyle
                    lat po przewrocie w Polsce) - sadze ze nasz sp. papiez JPII byl przykladem dla
                    wielu z nas kiedy wybaczyl swojemu strzelcy odwiedzajac go w wiezieniu.
                    Nienawisc zaslonila fakty i przyklady ktörym powinno sie podazac?
                  • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: Do A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 19:37
                    Niestety to nie tylko problem Polski. Pisałem już, że chyba najostrzej o CV
                    nowego papieża piszą Anglicy. Co do tego mojego problemu to chyba tylko jest to
                    taki problem, że ja wolę fakty od dogmatów. Ale skoro Tu piszesz o Bogu, że On
                    tak chce, to może również chce, abym to ja dociekał w tej sprawie.
                    Bądź zatem konsekwentna/y w swych świeckich poglądach.
                    • Gość: Thea Re: Do A IP: *.arcor-ip.net 24.04.05, 20:03
                      Sun- angielski brukowiec nie reprezentuje opini angielskiej opini publicznej za
                      to co ostatnio zrobil opinia angielska jest tat wzdurzona ze sobie nie
                      wyobrazasz, wejdz na fora miedzynarodowe i poczytaj sobie opinie Angliköw.
                      Cöz polskie tez nie odbiegaja wiele Sun-owi, sadze ze juz Sun-na przescigneli
                      nawet Bild-Zeitung (ten napietnowany) w Niemczech jest powazniejszy jak
                      niektöre polskie i ten angielski.
                      Jakie media takie i spoleczenstwo....
                      • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: Do A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 20:14
                        Tak czytam te fora, ale tylko angielskie - bo zgermanizować się nie dałem - jak
                        radziła M. Konopnicka :) Czy Ty czasem nie masz niemieckiej wersji Windows'a?
                        • Gość: Thea Re: Do A IP: *.arcor-ip.net 24.04.05, 20:41
                          Gość portalu: ubogi pyrzyczanin napisał(a):

> Tak czytam te fora, ale tylko angielskie - bo zgermanizować się nie dałem

ale reke po niemieckie pieniadze, auta, prace wyciagac potrafisz.
                          Oj wiele zazdrosci, niezyczliwosci i brak katolicyzmu w sercu przemawia przez
                          ciebie, nic dziwnego jak bylesz szkolony takimi kazaniami jak na przyklad w
                          Gdansku. Nic dziwnego ze przeciw woli JPII poszliscie do Iraku strzelac na
                          bezbronnych ludzi skoro pelno takich w kraju. Czytasz zagraniczne faora, gdybys
                          je czytal mialbys wtedy wiecej toleraccj w sobie i zyczliwosci. Takich
                          przemadrzalcöw jak ty niszcza tam okropnie jest to znak ze nawet na angielskie
                          fora sie nie nadajesz wiec zostan na tym, wyzywaj swoja glupote robiac innym
                          rodakom w Polsce bardzo zly obraz o Polakach za to otrzymasz od nich napewno
                          dziekuje.
                          • Gość: ubogi pyrzyczanin Do Thea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 21:03
                            Słuchaj.

Ja żadnej ręki nie wyciągam do niemców po żadne pieniądze. Chyba ci odbiło, że
                            sobie coś na mój temat ubzdurałaś.

Jeśli już chcesz wiedzieć to mój model konsumpcyjny jest taki:

1. Auta

Japońskie, amerykańskie lub europejskie (z wyłączeniem niemieckich)
                            Teraz mam francuskiego Citroena C3 (spłacam kredyt)

2. Elektronika

Japońska

3. Piwo

Czeskie, holenderskie i polskie

4. Żarcie

Polskie

5. LASKI - tylko polskie!!!!!

Nic więcej mi nie trzeba!!!

A jeśli już tam coś sobie fantazjujesz to zachowaj swe idiotyzmy dla siebie i
                            nie przypisuj mi ich, bo mnie nie znasz.

A z tego wszystkiego wnioskuję, że w Polsce nie mieszkasz, więc nie wypowiadaj
                            się na temat Polski.

Wnioskuję też, że skoro tak zaciekle bronisz niemców to pewnie tam mieszkasz
                            (ten nieszczęsny germański windows). Pewno żaden Polak cię nie chciał, a jakiś
                            helmut lub adolf może sobie cię wziął abyś mu chałupę sprzątała.

Tylko, że przypowieść o Wandzie mówi, że wolała się zabić niż z niemiaszkiem
                            żyć.

Gardzę ludźmi, którzy uciekli z ojczyzny. Czyszczą na zachodzie kible i plują
                            na swój kraj. Czując, że są lepsi.

I CO PODOBAŁY CI SIĘ MOJE FANTAZJE NA TWÓJ TEMAT?

Pewnie nie. Więc "nie czyń bliźniemu swemu co tobie nie miłe"

Pozdrowienia, pełna miłości katolickiej, działająca wg nauk JP II nieudolna
                            moralizatorko.
              • Gość: Thea Re: To forum to nastepny dowod na IP: *.arcor-ip.net 24.04.05, 00:00
                jak to nie ma?
                Widzisz tak samo jestes w jakis sposöb obarczony odpowiedzialnoscia za to ze
                zolnieze strzelali do bezbronnych ludzi w Iraku. Przeciez nalezysz do tej
                generacji ktöra powinna innymi kategoriami myslec a nie sredniowiecznymi.
                Jak myslisz nabierali oni wode do karabinöw i woda w powietrze strzelali?
                Byli oni tam dobrowolnie z wlasnej woli?
            • q_vw Re: To forum to nastepny dowod na 23.04.05, 23:54
              Sorry, może mi coś umknęło, ale w jakich strukturach wojskowych brał czynny udział po HJ ?!
              • Gość: Doom Re: To forum to nastepny dowod na IP: *.aster.pl 23.04.05, 23:57
                Byc moze chodzi o to, ze jak kazdy czlonek HJ w okresie upadku III Rzeszy
                zostal wcielony do Wehrmachtu, razem z cala masa innych dzieciakow czy starcow,
                ktorzy mieli bronic tego co zostalo.
                • q_vw Re: To forum to nastepny dowod na 24.04.05, 00:00
                  Doom, tak myslałem, ale czekam, aż autor tego wpisu sam to przyzna... Musisze tylko stwierdzić, że jego tekst jest tendencyjny, bo jak nawać udział w volkssturmie "czynną działalnością wojskową" ?! Dostał zapewne albo stary karabin z I wojny, albo wiadro by gasił pożary... Po prostu został wysłany na rzeź przes swych "wodzów".
                  • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: To forum to nastepny dowod na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 00:03
                    To nie był karabin ani wiadro tylko DZIAŁO PRZECIWAPANCERNE. Serio! Tak, że
                    mógł się wykazać.
                    • q_vw Re: To forum to nastepny dowod na 24.04.05, 00:05
                      Działo przeciwpancerne ?! No to jesteś kolejny na liście, przecież juz miał obsługiwać działko przeciwlotnicze.... Eh... ludzie... wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/volksst.html Zobacz czym dysponował volkssturm...
                      • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: To forum to nastepny dowod na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 00:14
                        Sprostowanie.

Nie pancerne tylko przeciwlotnicze. Twój link nie działa. Ale zobacz tu:

elomza.pl/wiadomosci/news.php?id_news=4144
                        • q_vw Re: To forum to nastepny dowod na 24.04.05, 00:19
                          Spróbuj teraz: wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/volksst.htm powinno byc juz OK, to link o volkssturmie. A z Twojego linka nie wynika nic nagannego dla Ratzingera, będąc w HJ został wcielony do Volkssturmu, będącego formalnie częscią Wermachtu...
                  • Gość: Doom Re: To forum to nastepny dowod na IP: *.aster.pl 24.04.05, 00:06
                    Albo lopate i kopal okopy.
                    Ludzie reaguje na hasla - Hitlerjugend, Wehrmacht. Domaganie sie rozsadku to
                    jak walka z wiatrakami.

Swoja droga - watpie by wybor Ratzigera byl postrzegany jako az tak
                    kontrowersyjny poza granicami Polski.
        • Gość: Jan Za glodowe stawki pracujecie IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.05, 23:51
          szanujcie sie troche.A jeszcze teraz z tych 5,40 euro bedziecie musieli na polski ZUS 28% odprowadzic..Bedziecie dalej krasc miejsca pracy,za 3,8 euro na godz?
          Albo tak sie dacie zeszmacic,ze bedziecie niemieckie miejsca pracy za 1 euro krasc.??
        • piotr7777 Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły 24.04.05, 00:01
          ...też nie jest zbyt bogata.
          1939-41 - praca w niemieckiech (co warto podkreślić) zakładach Savoya, 1942-45
          tejne seminarium.
          Wielu rówieśników poprzedniego papieża angażowało się w ruch oporu, ale nic nie
          wiadomo aby on również.
          I wychodzi na to, że jedyne w czym poprzedni papież był lepszy od obecnego to
          że był obywatelem kraju zaatakowanego a później okupowanego, nie zaś państwa -
          agresora i okupanta.
          Oczywiście nie można czynić Karolowi Wojtyle zarzutu z tego powodu- tak
          naprawdę ruch oporu w Polsce to była garstka społeczeństwa - większosć starała
          się przeżyć.
          Właściwie nie ruszałbym tego tematu gdyby nie idiotyczne posty na temat rzekomo
          zbrodniczej przeszłości nowego papieża.
          Ale też nie od rzeczy jest dodać, że nie byłoby polskiego papieża gdyby nie
          pewien oficer niemeicki, który zawiózł potrąconego przez ciężarówkę młodego
          Wojtyłę do szpitala.
          A potem kardynał Wojtyła został papieżem dzięki inicjatywie kardynałów
          niemieckich - być może wielu z nich miało podobną przeszłość jak Ratiznger.
          Wychodzi więc na to, że Polacy zawdzięczają "swojego" papieża nazistom - no
          poweidzmy potencjalnym nazistom.
          Przez długu okres broniłem na forum Jana Pawła II przed troglodytami spod
          znaku "Faktów i Mitów" - nie przypuszczałem, że po śmeirci tego wielkeigo
          Polaka będę musiał bronić jego następców przed germanofobami. To dziwne, bo
          nigdy nie myślałem o Ratizngerze jako o Niemcu.
          • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 00:09
            Hmmmm nie do końca. W czasie gdy Wojtyła harował w kamieniołomie za parę
            ziemniaków, jego następca, był dobrze odżywiony obuty, śpiewał piosenki ku czci
            wodza i uczył się wielu finezyjnych rzeczy (pranie mózgu w hitlerjugend).
            Zapewne też używał mydła z przerobu zwłok z Oświęcimia.

A nasz Janek cierpiał wtedy głód i chłód. Więc proszę abyś nie porównywał
            okresów wojennych tych dwóch ludzi.
            • piotr7777 Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły 24.04.05, 00:18

> Hmmmm nie do końca. W czasie gdy Wojtyła harował w kamieniołomie za parę
              > ziemniaków, jego następca, był dobrze odżywiony obuty, śpiewał piosenki ku
              czci
              >
              > wodza i uczył się wielu finezyjnych rzeczy (pranie mózgu w hitlerjugend).
              Jak widać w jego przypadku owo "pranie mózgu" okazało się nieskuteczne.
              Poza tym np. pułkownik Kukliński (dla wielu bohater) do końca korzystał z
              przywilejów klasy rządzącej gdy inni musieli stać w kolejkach.
              > A nasz Janek cierpiał wtedy głód i chłód. Więc proszę abyś nie porównywał
              > okresów wojennych tych dwóch ludzi.
              Lolek, nie Janek jeśli już.
              • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 00:20
                No.....fakt :)
            • q_vw Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły 24.04.05, 00:22
              No tak, ale idąc tym tropem można uczynic zarzut członkom ZHP, że w czasie, kiedy śpiewali harcerskie piosenki i byli ciepło ubrani i dobrze odzywiani, milicja i bezpieka pałowały opozycję i więziły niewinnych... W tym jest problem... Ratzinger był Niemcem, a Wojtyła Polakiem, ale czy to wina Ratzingera ?! Z mydłem z przerobu nie przeginaj, w Oświęcimiu tego nie robiono, to raz, a dwa, że nawet nie mamy 100 % pewności, że wogóle to robiono poza gdańskimi eksperymentami...
              • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 00:26
                Moja ostatnia deska ratunku!

ALE Z DZIAŁA WALIŁ DO ALIANTÓW, ŻE AŻ HUCZAŁO!!!!
                • q_vw Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły 24.04.05, 00:28
                  No tak, zapomniałem, że byłeś tam i widziałeś :) A serio... Był Niemcem, walczył o własny kraj... jak byś się zachował na jego miejscu ?
                  • Gość: Ubogi pyrzyczanin Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 00:33
                    Wobec wszystkiego powyższego.

Pytanie.

Czy mając wszystko to na uwadze, oraz to, że dziś jest to WSPANIAŁY człowiek,
                    któremu ufał JP II. Nie powinien pozostać na stanowisku kardynała? Im mniej
                    kontrowersji tym większa akceptacja. A o to chodzi, by nowy papież nawracał i
                    jednoczył.

Chyba, że się mylę.
                    • q_vw Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły 24.04.05, 00:36
                      Niezbadane wyroki Opatrzności... primo, kardynałowie głupi chyba nie są, secundo, ratzinger także do głupich sie nie zalicza i wliczył w koszta swoją przeszłość... Chyba, że nie uwzględnił paru takich jak Ty z Polski, którzy z igły robią widły...
                      • Gość: ubogi mieszczanin Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 00:43

Niestety teraz Ty nie masz racji "paru z polski" Oj nie, nie, to nie takie
                        proste i łatwe. Przykłady: Anglia - THE SUN artykuł "Od hitlerjugend do
                        PapaRatzi" Dość ostry artykuł. Dalej - Rosja ogólnie prasa rosyjska. Nowy
                        papież winien mieć poczucie winy wobec Rosji ze względu na swą biografię -
                        czytałem na WP lub Onecie.
                        To nie jest "kilku Polaków takich jak ja". A, założę się, że to tylko niewiele
                        z tego co udało mi się znaleźć
                        • q_vw Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły 24.04.05, 00:51
                          Proszę, litości... tylko nie rosyjskie media, bezmiar ich głupoty mnie zwyczajnie poraża... Kto nie powinien mieć poczucia winy wobec Rosji... A dobijasz mnie angielskim "The Sun", to taki polski smieciowy tabloid jak "Fakt" czy "Super Expres", prasa goniąca za tanią, nierzetelną sensacją...
                          • Gość: ubogi Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 00:55
                            Echhhh...
                            Żaden z moich argumentów Ci nie pasuje. A "NIE" - urbana? Gdybym o nim
                            wspomniał pewnie byś na mnie wyskoczył z monitora co? :)))
                            • q_vw Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły 24.04.05, 00:58
                              Prosze, nie zniżaj się do Urbana... On to robi dla zasady, by dopiec, sprowokować, obrazić, taki z niego typ... jestem spokojnym człowiekiem, racjonalnym, slatego nie trafiaja do mnie twoje nieracjonalne argumenty, po prostu, wycofaj się ze swoich stwierdzeń, bo zwyczajnie nie masz racji...
                              • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 01:03
                                Ok. Odpuszczam urbana i tak go przecież nie brałem jako istotny argument.

Jednakże jakże BEZCZELNIE nadal twierdzę, że to nie tylko garstka takich
                                malkontentów jak ja ma pewne wątpliwości. To całkiem spore międzynarodowe
                                gremium. Jeszcze raz podkreślam, że nie jestem ABSOLUTNYM PRZECIWNIKIEM,
                                jednakże targają mną niejednoznaczne odczucia.

I tyle!
                                • q_vw Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły 24.04.05, 01:10
                                  Alez nie zabraniam mieć wątpliwości, prosze tylko o racjonalne podejście do tematu... Popatrz, w HJ czy BDM był obowiązek przynależności. Volkssturm to także obowiązek... Pytanie, czy Ratzinger szedł po najmniejszej linii oporu, czyli był, ale sie nie udzielał... Wiesz, to nie jest tak, że wszyscy Niemcy byli pełni entuzjazmu do III Rzeszy... Popatrz tez na ostatnie 60 lat, czyli, co czynił ratzinger po wojnie, poczytaj jego pisma, to zrozumiesz, że mamy papieżem porzadnego, uczciwego, skromnego człowieka, który wcale nie ukrywa, że objął urząd po wielkim poprzedniku i postara się tego nie zmarnować.... Ratzinger miał pecha, urodził sie Niemcem i w dodatku przyszło mu zyc za rządów Hitlera... Ale nie zrobił niczego, czego by musiał się wstydzić... oczywiście poza gólnoniemieckim (słusznie) wstydem, że doprowadzono do zwycięstwa Hitlera co zaowocowało masakrą Europy...
                                  • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 01:17
                                    Ok. Zgadzm się z Tobą.

• Gość: ubogi Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 01:19
                                      Jednakże spróbuj wytłumaczyć dalczego powstają takie strony?

www.geocities.com/lbc_1917/1438hitlerjugend.htmoraz
                                      www.zim.iq.pl/papa.jpg
                                      • q_vw Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły 24.04.05, 01:21
                                        ... z głupoty, zwykłej, ludzkiej, wiecznej głupoty...
                    • Gość: Thea do Ubogi Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.arcor-ip.net 24.04.05, 00:42
                      Gość portalu: Ubogi pyrzyczanin napisał(a):

> Wobec wszystkiego powyższego.>
                      > Pytanie.>
                      > Czy mając wszystko to na uwadze, oraz to, że dziś jest to WSPANIAŁY człowiek,
                      > któremu ufał JP II. Nie powinien pozostać na stanowisku kardynała? Im mniej
                      > kontrowersji tym większa akceptacja. A o to chodzi, by nowy papież nawracał i
                      > jednoczył.
                      > Chyba, że się mylę.

Sadze ze sie nie mylisz, czytalam cos niecos na jego temat duzo wczesniej jak
                      zostal Papiezem po prostu interesowala mnie ta "sroga" osobowosc w kosciele
                      katolickim w Niemczech. Jest interesujaca osoba w moim przekonaniu jest
                      wlasciwa osoba bez watpliwosci i bedzie dobrym nastepca naszego JPII Wielkiego.
                      Juz poprzednik JPII (przed okolo 30laty)spostrzegl ze JR. bedzie odgrywal
                      znaczaca role w kosciele katolickim. Chyba to cos za siebie möwi.
                      • Gość: ubogi pyrzycznin Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 00:49
                        Sądzę, że o wielu kardynałach można tak powiedzieć. A poza tym tak wypada i
                        brzmi zacniej, niż standardowe "jesteś super"
                        • Gość: Thea Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.arcor-ip.net 24.04.05, 00:53
                          zazdrosc albo niezyczliwosc przez ciebie w tym wypadku przemawia?
                          • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 00:57
                            Daj spokój. Raczej staram się myśleć pragmatycznie, a to jest wynik chłodnej
                            kalkulacji a nie zazdrości, czy innych takich.

Hmmmm nigdy bym nie zazdrościł papieżowi!!! Wiesz.... oni nie mogą mieć
                            panienek, a ja TAK !!!!!
                            • q_vw Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły 24.04.05, 00:59
                              No i widzisz... mamy wspólny punk, nie zazdrościmy papiezom, zwłaszcza, że nie moga mieć kobiet :)))
                            • Gość: Thea Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.arcor-ip.net 24.04.05, 01:04
                              z tymi panienkami to masz racje, chociaz pierwszA glowa KK. byl zonatym i mial
                              rodzine dlaczego Cesar zaprowadzil celibat tego nigdzie dotychczas nie
                              znalazlam.
                              Jestem przeciwniczka celibatu, przeciez to sa ludzie z "krwi i kosci" i tez
                              powinni miec prawo do rodzin, tak jak jest w kosciele ewangelickim.
                              • sexi_sta Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły 24.04.05, 01:34
                                z celibatem to dluzsza historia.
                                wprowadzil go nie cesarz,ale ktorys z papiezy w sredniowieczu.
                                po co? wiadomo - kasa. papa zobaczyl,ze majatek kosciola topnieje dlatego,ze
                                dostaje sie w rece zon i dzieci ksiezy. zeby temu zapobiec wprowadzil celibat.

ciekawe,ze w Biblii nie ma slowa o celibacie.
                                jest to wylacznie wymysl pazernych papiezy. dopiero pozniej Kosciol celibatowi
                                dopisal cala ideologie czystosci, cnoty itp
                              • piotr7777 Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły 24.04.05, 09:13
                                > z tymi panienkami to masz racje, chociaz pierwszA glowa KK. byl zonatym i
                                mial
                                > rodzine
                                Jedyne co wiemy o św. Piotrze i jego rodzinie to że miał teściową - równie
                                dobrze w chwli gdy Jezus go powołał mógł być wdowcem i to bezdzietnym.
                                Inaczej oznaczałoby to, że zostawił rodzinę dla Jezusa a nie wiem czy byłoby to
                                chwalebne.
                    • Gość: a. Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: 217.149.242.* 24.04.05, 09:06
                      Gość portalu: Ubogi pyrzyczanin napisał(a): Nie powinien pozostać na stanowisku
                      kardynała? Im mniej
                      > kontrowersji tym większa akceptacja. A o to chodzi, by nowy papież nawracał i
                      > jednoczył.
                      Jeszcze sie taki nie urodził, co by wszystkim dogodził. Zawsze znajdzie sie
                      grupa malkontentów. Czy Ty, u.p., w ogóle jesteś katolikiem? Jeśli tak, to
                      uświadom sobie, że wszyscy jesteśmy niedoskonali i spróbuj zobaczyć w papieżu
                      zastępcę Jezusa. I módl się, aby Ciebie nie sądzono tak ostro, jak Ty sądzisz
                      papieża. A jeśli nie jestes katolikiem, to, cóż, wybory idą, podyskutuj ravczej
                      o prezydencie.
                      • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 19:48
                        Odnoszę wrażenie, że Ty jesteś bardzo bogobojna. Ale strasznie Cię denerwuję,
                        że w ogóle śmiem poruszać niechlubną kartę życiorysu nowego papieża. Najlepiej
                        abym w ogóle zamknął "pysk" i milczał bom pewno niegodny by dyskutować o
                        dogmatach. Widzisz, ja wolę fakty, wolę znać prawdę, która takich katolików jak
                        Ty bardzo kłuje i przeszkadza. A dlaczego przeszkadza - bo jest niewygodna?

Sorry, ale takie odnoszę wrażenie o Tobie.
                        • piotr7777 Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły 24.04.05, 20:49
                          > Odnoszę wrażenie, że Ty jesteś bardzo bogobojna. Ale strasznie Cię denerwuję,
                          > że w ogóle śmiem poruszać niechlubną kartę życiorysu nowego papieża.
                          Najlepiej
                          > abym w ogóle zamknął "pysk" i milczał bom pewno niegodny by dyskutować o
                          > dogmatach. Widzisz, ja wolę fakty, wolę znać prawdę, która takich katolików
                          jak
                          >
                          > Ty bardzo kłuje i przeszkadza. A dlaczego przeszkadza - bo jest niewygodna
                          Nie tyle niewygodna co mało istotna - dla mnie ważniejsze jest, że Ratzinger
                          uczęszczał do niższego seminarium duchownego co było pewnym aktem odwagi w III
                          Rzeszy.
                        • Gość: a. Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: 217.149.242.* 25.04.05, 13:53

> Odnoszę wrażenie, że Ty jesteś bardzo bogobojna. Ale strasznie Cię denerwuję,
                          > że w ogóle śmiem poruszać niechlubną kartę życiorysu nowego papieża.
                          Najlepiej
                          > abym w ogóle zamknął "pysk" i milczał bom pewno niegodny by dyskutować o
                          > dogmatach. Widzisz, ja wolę fakty, wolę znać prawdę, która takich katolików
                          jak
                          >
                          > Ty bardzo kłuje i przeszkadza. A dlaczego przeszkadza - bo jest niewygodna?
                          >
                          > Sorry, ale takie odnoszę wrażenie o Tobie.

Przykro mi, ale uważam że oceniasz mnie niesprawiedliwie, nie mówiąc o
                          przypisywaniu mi tego "pyska". To posunięcie nie fair, bo w pewnym stopniu
                          oczernia mnie wobec "opi nii publicznej" na forum.

Przepraszam, ale nie widzę sensu naszej dalszej rozmowy. Po prostu mam dość
                          tego, że po kolejnym tłumaczeniu Ci, ze sprawa z hitlerjugend i tak dalej nie
                          jest dla mnie żadną podstawą do negatywnej oceny wyboru Ratzingera na papieża,
                          Ty kolejny raz wmawiasz mi, ze to dla mnie niewygodne i ze chcę to omijać. A
                          to nieprawda, ja uważam, że to bardzo ważny znak - pierwszą reakcją w mojej
                          rodzinie była radość, że z szeregów faszystowskiej organizacji może wyjść ktoś,
                          kogo ta indoktrynacja nie zepsuła, wręcz przeciwnie, nie zwyciężyła w nim
                          mądrości i dobra.

Jedyne, co wydaje mi się niewłaściwe w Twojej postawie, to to, ze oceniasz
                          sprawy kościoła bez uwzględnienia podstawowych założen katolicyzmu.
                          • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 14:19
                            Ja też nie widzę sensu dalszej rozmowy z ortodoksami.

Winszuję, że podstawą do radości w Twej rodzinie był fakt, że papieżem został
                            właśnie ktoś po hitlerjugend. To istotnie, ważny wątek nobilitacyjny dla
                            następcy Piotra.

O tym, o czym będę dyskutował to moja, osobista, intymna i subiektywna sprawa.

FORUM to nie kościółek.

Tu można pisać o wszystkim, a jakoś o potencjalnych następcach prezydenta mi
                            się nie chce. Mimo to dzięki za radę.

Proszę o żarliwą modlitwę w mej intencji.
                            • piotr7777 Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły 25.04.05, 19:46

> Ja też nie widzę sensu dalszej rozmowy z ortodoksami.
                              >
                              > Winszuję, że podstawą do radości w Twej rodzinie był fakt, że papieżem został
                              > właśnie ktoś po hitlerjugend. To istotnie, ważny wątek nobilitacyjny dla
                              > następcy Piotra.
                              >
                              > O tym, o czym będę dyskutował to moja, osobista, intymna i subiektywna sprawa.
                              >
                              > FORUM to nie kościółek.
                              >
                              > Tu można pisać o wszystkim, a jakoś o potencjalnych następcach prezydenta mi
                              > się nie chce. Mimo to dzięki za radę.
                              > \
                              Wiesz na czym polega twój problem - rozumiesz to co chcesz rozumieć. Świadczy o
                              tym twoja reakcja na post adwersarza - interpetujesz to czego nie napisał.
                              Jesteś inkwizytorem - nie dajesz oskarżonemu przez ciebie Ratingerowi
                              możliwości obrony, nawet nie chcesz wiedzieć co on sam mówił o swojej
                              przeszłości w Hitlerjugend. Poczytaj dzisiejszy Duży Format a potem się
                              wypowiadaj.
                              Każdy kto nie podziela twoich poglądów jest "ortodoksem" -a może to ty nim
                              jesteś. JEsteś zamknięty na inne opinie niż twoja własna.
                              Po prostu żal mi ciebie.
                              > Proszę o żarliwą modlitwę w mej intencji.
                              Proszę bardzo.
                              • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 22:03
                                Dziękuję za modlitwę. To mnie zapewne uwzniośli i wreszcie osiągnę taki stopień
                                pojmowania i mądrości jak czciciele pana ratzingera. Jeszcze raz serdecznie
                                dziękuję.
                    • Gość: zdziwiony Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.05, 20:41
                      Ale JPII nigdy nie szedł z wiatrem tylko w zgodzie z sumieniem często pod
                      wiatr, kardynałowie wiedzieli co robią, wybierając Ratzingera na jego następcę.

A my nie bądźmy oszołomami - dla nas najlepszy byłby kolejny Karol Wojtyła,
                      oooo wtedy to byśmy go pod niebiosa wychwalali, na rękach nosili.

A tak jeden jest Niemcem, inny "nie daj Boże" czarny będzie, albo jakiś "żółtek"
                      czy latynos. Albo jesteśmy katolikami i wszyscy ludzie sa wobec Boga jednakowi,
                      albo jesteśmy jak to mówią na niektórych forach "katolami"
            • Gość: zdziwiony Re: Bogiem a prawdą wojenna karta Karola Wojtyły IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.05, 20:31
              Ty sie chyba jednak powinieneś leczyć
    • sexi_sta Gott Mit Uns 24.04.05, 01:46

www.jesus-is-savior.com/False%20Religions/Roman%20Catholicism/former_hitler_youth_elected_pope.htm
      • Gość: jot Re: Gott Mit Uns IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 24.04.05, 12:06
        --------------------------------------------------------------------------------
        A czy to naprawdę jest mundur hitlerjugend? Z tego, co pamiętam, to oni mieli
        mundury w kolorze musztardowym. Ten zaś wygląda na Luftschutz, powszechna
        obrona przeciwlotnicza, formacja Volksturm, ale mogę się mylić.

"W założeniach indoktrynacja miała objąć całą młodzież niemiecką. W 1936
        skupiono 5,4 mln osób, w 1938 7 mln, ale nie osiągnięto powszechności i dlatego
        w marcu 1939 ogłoszono nabór obowiązkowy (na mocy specjalnych przepisów
        przynależność do HJ stała się w praktyce obowiązkowa).

W 1937 do HJ należało 90% chłopców. Przynależność wiązała się z ponoszeniem
        sporych kosztów na składki, mundury, wycieczki, szkolenia itp."

Tekst za wikipedia.pl
        • sexi_sta Re: Gott Mit Uns 24.04.05, 15:31

> W 1937 do HJ należało 90% chłopców. Przynależność wiązała się z ponoszeniem
          > sporych kosztów na składki, mundury, wycieczki, szkolenia itp."

AZ MNIE ZA SERCE ZLAPALO! ILE TRUDOW MUSIELI PRZEZYC... NAWET Z WLASNEJ KASY ZA
          MUNDURY I WYCIECZKI PLACILI!
          NALEZY BEZWZGLEDNIE WYPLACIC IM Z TEGO TYTULU ODSZKODOWANIE,ALBO NADAC IM
          STATUS KOMBATANTA!
          • Gość: jot Re: Gott Mit Uns IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 24.04.05, 15:56
            To nie o to chodziło. Twojej ironii nie rozumiem zatem.
          • Gość: ubogi pyrzyczanin Re: Gott Mit Uns IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 19:51
            Hehehehe!

To było dobre!
        • Gość: dobosz Re: Prowokacyjne pytanie IP: *.arcor-ip.net 25.04.05, 19:28
          A co powiecie rodacy o przynaleznosci do ZMS, PZPR, TPPR - ilu bylo towarzyszy
          patrzac statystycznie - znaczy to, ze i dzieci i wnusie nosza ten przekaz i
          wine ojcow. Czy ZMS mial mundury i jakie nie wiem - szturmowki w pochodach z
          pewnoscia - no a inni mieli legitymacje i profity z ich posiadania. Wybor tez
          mieli.
    • the_dzidka A nawet jeśli? 24.04.05, 20:36
      Znam Niemca. Ma w tej chwili tyle lat, co Benedykt XVI. Był w Hitlerjugend i to
      był dobrowolnie. Powiedział mi: Tak, byłem w HJ. Cieszyłem się z tego, że mogę
      tam być. WIERZYŁEM w to, co mi mówiono, myślałem, że występuję w obronie
      słusznej sprawy. Nie wypieram się tego. Dopiero wiele lat po wojnie dotarło do
      mnie, co to wszystko oznaczało.
      Ten człowiek jest do dzisiaj gorącym przeciwnikiem wojny, zawsze podkreśla, że
      jesteśmy szczęściarzami żyjąc w pokoju i całym swoim zachowaniem podkreśla
      sympatię do drugiego człowieka, kimkolwiek by ten człowiek nie był. I bardzo
      lubi Polaków.
      Ale ja powinnam go skreślić, bo świadomie i dobrowolnie, jako kilkunastoletni
      chłopiec, należał do HJ?
      • Gość: Thea Re: A nawet jeśli? IP: *.arcor-ip.net 24.04.05, 20:46
        tak Didka masz racje, Niemcy ze swojej przeszlosci wiecej sie nauczyli niz
        Polacy, cenia sobie poköj i to co sobie zbudowali. Od Niemcöw otrzyma sie
        wiecej serdecznosci jak od Polaköw - wziete z zycia i doswiadczenia zyciowego.
        Nauczcie sie tego, wezcie przyklad.
        • best_beast [...] 25.04.05, 12:32
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: Thea [...] IP: *.arcor-ip.net 25.04.05, 18:29
            • best_beast [...] 25.04.05, 19:08
              • Gość: dobosz Re: patrzac historycznie IP: *.arcor-ip.net 25.04.05, 20:00
                to co robili tatusiowie i dziadkowie majacy ksiazeczki PZPR, TPPR, ZMS - wielu
                ich bylo - tych czlonkow ? Kiedys byl taki brzydki wierszyk o dawaniu lub nie
                dawaniu d-py komuniscie. No a jesli np zwiazek z obywatelem/obywatelka zza
                wschodniej granicy? Przejzyj rodzinne dokumenty.
              • piotr7777 Re: A nawet jeśli? 25.04.05, 20:07
                > Koniecznie nie zapomnij zapytać co robił "tatuś" twojego szwabskiego gacha w
                > czasie wojny. Pewno mydło z ludzi. Tam se brudasie kundli poszukaj.
                >
                >
                > Ja bidy na pewno nie klepię a takie jak ty, mogę kupić wraz z twoimi brudnymi
                > majtasami.
                >
                > Dobrze wiadomo co Polacy robią na zachodzie. Na pewno nie są dyrektorami.
                >
                > A szm_aty takie jak ty, to może i bidy nie klepią bo szeroko nogi i usta
                > otwierają.
                >
                > Jak się cieszę, że takich śmieci z Polski wywiało. Myj se kible albo dawaj
                > d_upy, ale tu nikt takiego ście_rwa szanować nie będzie.
                >
                > Koniecznie nie zapomnij zapytać co robił "tatuś" twojego szwabskiego gacha w
                > czasie wojny. Pewno mydło z ludzi. Tam se brudasie kundli poszukaj.
                > I ty prostytutko śmiesz coś mówić o kulturze?
                > Nawet kundlowi bym cie nie dał, aby syfa od ciebie nie złapał!
                Jesteś jedną z tych osób, którym nigdy nie podałbym ręki.
    • Gość: Dzidzia z Pcimia Co zrobił Ratzinger, a gżeh pierworodny. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.05, 23:48
      Kohani!
      Jestem prostą dzidzią z Pcimia. Wyjaśnijcie mi więc proszę kawa na ławę pewne
      żeczy, bo ih nie rozumię.
      Po pierfsze ten Ratzinger nasz papierz, to czy jak on się szkolił w
      hitlerjógent i potem frówał w tyh niemiedzkih samolotah to w ogule kogokolwiek
      zastszelił? Wysłał ci on jakąkolwiek dószę na tamten świat własnymi ręcyma?
      Proszę o powarzną i ózasadnioną otpowieć.

A po drógie jeśli on jest niewinny, bo jako dziecię nie ponosi
      otpowiedzialności za sfoih rodzicuf ani sfyh nazistofskih pobratymcuf, to
      dlaczego ja jestem winna gżehu pierworodnego? Adam i Ewa zgżeszyli, ale co ja
      temu jestem winna? Miałam ci ja jaki wybur? Mogę ci ja ponosidź
      otpowiedzialnoźdź za pierfszyh rodzicuf – Adama i Ewę?
      • Gość: Dzidzia z Pcimia Dlaczego nikt nie hce mi tego objaśnić?????????? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.05, 23:12
    • Gość: miS PO CO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 18:24
      a po co takie debilne za przeproszeniem pytanie?:|
    • Gość: Dz. z Pc. Czy Ratzinger fruwał w Luftwaffe? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.05, 23:28
      • Gość: Hehehehe Re: Czy Ratzinger fruwał w Luftwaffe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 15:35
        Nie wiem czy fruwał, ale zapytaj się lepiej skąd było mydło, którym sobie buźkę
        mył pacholęcięm będąc.
    • Gość: Dz. z Pc. Dzieci niemieckie są odpowiedzialne za Hitlera IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.05, 17:30
      Dlatego, że ja jestem odpowiedzialna za Adama i Ewę i ich grzechy.
      Amen

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka