Dodaj do ulubionych

Czynsz - Wspólnota!!!

21.02.11, 17:23
Witam,
Wracając dziś do domu znalazłem w skrzynce informacje o czynszu za luty. I już na samym wstępie zaniepokoiły mnie sprawy takie jak:
1.Naliczanie powierzchni garażu podziemnego/wolnostojącego, które jest wyliczane w dziwny sposób:"iloraz powierzchni garaży i ilości miejsc garażowych" - ciekawy jestem czy wszystkie miejsca postojowe są sprzedane?? bo jeśli nie to dlaczego "ja" mam płacić za to że Dolcan nie potrafi sprzedać takich miejsc??
2. naliczanie powierzchni garażu podziemnego: 3zl * 75%
3. naliczanie powierzchni garażu wolnostojącego: 3zl * 25%
Domyślam się że podziemny więcej kosztuje bo jest ogrzewany i co do tego nie mam wątpliwości ale skąd te procenty? To jakaś norma? Standard?
4. koszty indywidualne: podgrzewanie wody, ścieki i nieczystości wszystko jest liczone ryczałtem. Tu nasz zarządca chyba na łatwiznę poszedł...

Pozwolenie na użytkowanie budynku już jest, może warto byłoby pomyśleć o wspólnocie? żeby wziąć sprawy w swoje ręce!!

A tak na marginesie. Jak się ma czynsz i jego płacenie do naszych aktów notarialnych?

Pozdrawiam
M.
Obserwuj wątek
    • littlewhitetiger Re: Czynsz - Wspólnota!!! 21.02.11, 17:36
      littlewhitetiger napisał:
      >ciekawy jestem czy wszystkie miejsca postojowe są sprzedane?? bo jeśli nie to dlacz
      > ego "ja" mam płacić za to że Dolcan nie potrafi sprzedać takich miejsc??

Odpowiedź na pierwsze pytanie: Jeszcze nie wszystkie miejsca postojowe są sprzedane. Właśnie dzwoniłem do biura sprzedaży...
      Ponawiam pytanie: Dlaczego mamy płacić za nie sprzedane miejsca postojowe?
      Pozdrawiam
      M.
    • jas198 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 21.02.11, 18:14
      A jaką stawkę za m2 mieszkania policzyli?
      Nie otrzymałem jeszcze.
      • insignia928 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 21.02.11, 18:20
        3,00 zł za m2 mieszkania
        • arek-zabki Re: Czynsz - Wspólnota!!! 22.02.11, 00:07
          insignia928 napisała:

> 3,00 zł za m2 mieszkania

To bardzo mały czynsz....
          "Ponawiam pytanie: Dlaczego mamy płacić za nie sprzedane miejsca postojowe? "
          - Miejsca są we wspólnocie........ płacz i płać......

"Nie poznaję kolegi, cicha woda..."
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,31240975,31240975.html
          • jas198 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 22.02.11, 17:40
            Proszę odpowiedzieć czy we wszystkich budynkach Dolcanu na Wiosennej jest naliczony czynsz.
            mam mieszkanie w budynku G i nic nie otrzymuje.
            • el-team Re: Czynsz - Wspólnota!!! 22.02.11, 19:12
              Z tego co wiem to na wszystkie. Wrzucają info do skrzynki pocztowej.
              • neets Re: Czynsz - Wspólnota!!! 22.02.11, 19:37
                ja tez jeszcze nie dostalam bud L ale wydaje mi sie ze mogli wyslac na adres podany do korespondencji a w moim wypadku to adres zameldowania
                • poildecarotte Re: Czynsz - Wspólnota!!! 22.02.11, 21:13
                  Informacje o czynszu wrzucają do skrzynek, a ktoś nas powiadomił o odbiorze osiedla i możliwości zamieszkania?
                  • tomik.w Re: Czynsz - Wspólnota!!! 23.02.11, 08:52
                    Jaki czynsz? Przecież to nie nasze mieszkania. Czy ktoś z Państwa ma zamiar płacić za coś co nie jest jego własnością? A może Dolcan traktuje to jako wynajem mieszkań i chce za to czynsz, ale musiałby mieć podpisaną umowę na coś takiego. Do mometu przekazania aktem notarialnym mieszkania nie stanowi on naszej własnosci i Dolcan nie ma prawa naliczać jakiegokolwiek czynszu. Chcą czynszu? Niech podpiszą akty notarialne przenoszące własność lokali.
                    • tomik.w Re: Czynsz - Wspólnota!!! 23.02.11, 08:54
                      Na razie są to Dolcana mieszkania, a nie nasze to niech sobie sami naliczaja i płacą czynsz za mieszkania
                      • misiek178_29 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 23.02.11, 09:34
                        O czy ty człowieku piszesz. Masz umowę, którą podpisałeś z Dolcanem, a tym samy zgodziłeś się na to co jest w niej zawarte. Tam termin oddania mieszkań, a podpisania aktu notarialnego różni się. Może więc najpierw ją przeczytaj. To raz. Po drugie my nie płacimy żadnego czynszu. To są mieszkania własnościowe i jeśli ktoś podpisał odbiór mieszkania to znaczy, że zgadza się płacić za administrowanie; czyli za tzw. czynsz. Nie chcesz to nie płać. Zatnij się w windzie i czekaj na pomoc (za to płacimy w "czynszu"). Nie mam zamiaru utonąć w śmieciach i nie chcę doprowadzić do odcięcia prądu czy wody. Dlatego "chyba" zapłacę ten czynsz. I nie zrozumiem nikogo kto tego nie zrobi. Socjalizm minął bezpowrotnie i za rachunki sie płaci.
                        • extreme78 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 23.02.11, 10:01
                          No to się uśmiałem.
                          tomik.w gratuluję logiki ;-) a i podstawowa wiedza o przepisach też by się przydała.
                          Pozdrawiam
                        • insignia928 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 23.02.11, 10:12
                          misiek 1978: w 100% się zgadzam.
                          również namawiam do przeczytania jeszcze raz umowy; nic tam nie ma zaskakującego, stawka za administrowanie częścią wspólną jest taka, jak zapisana została w umowie.
                          już korzystamy z garaży podziemnych oraz z wolnostojącego, które generują koszty w postaci konserwacji bram, sprzątania, oświetlenia, a garaż wolnostojący jeszcze koszt odśnieżania (czy może Ci, którym płacić się nie chce będą we własnym zakresie wjazd do etażerki odśnieżać? ;-)
                          co do aktów notarialnych: nie ma takiej mozliwości, żeby nie płacić za za adm. osiedlem oraz rachunki i przystąpić do podpisania aktu, gdyż zapewne Dolcan wystosuje pisemko z klauzulą:"... przeniesienie własności jest możliwe po wcześniejszym uregulowaniu wszystkich należności wobec sprzedającego."

I co? oprócz kosztów czynności prawnej (czyt. aktów), które do niskich nie należą wpłacicie jeszcze na konto Dolcana zaległe należności (cały dług który sobie uzbieracie poprzez niepłacenie za administrowanie osiedlem).
                          • wp80 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 23.02.11, 13:06
                            a wiadomo czemu kwoty są ryczałtowe np. za wodę, ogrzewanie przecież są liczniki, nie powinno się płacić wg wskaźników liczników?
                            czy to dopiero później będzie ewentualne wyrównanie
                            • insignia928 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 23.02.11, 13:15
                              w czerwcu będzie wyrównanie
                              • misiek178_29 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 23.02.11, 13:29
                                Wszędzie płaci się ryczałtem: firmy typu Stoen mają darmowe "kredyty". Za gaz w tym momencie również płacimy ryczałtem (ale chyba nie wszyscy, bo nie ma aktów notarialnych:)
                                Co do administracji to od poniedziałku jest ekipa sprzątająca za którą już płacimy, a od 1 marca wchodzi ochrona. Nikt ani nie wejdzie ani wjedzie jeśli nie będzie do tego upoważniony. Mam nadzieje, że skończy się wyrywanie zamków w furtkach oraz pozostawianie ich otwartych.
                                • insignia928 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 23.02.11, 13:55
                                  potwierdzam, jest firma sprzątająca.
                                  wczoraj był sprzątany garaż (mają odpowiedni sprzęt), chodniki, droga, wjazd do garażu, dzisiaj te prace były kontynuowane.
                                  również mam nadzieję, że wreszcie będzie porządek z furtkami i skończy się "łażenie" przez furtki wszystkich do tego nieupoważniowych, legitymujących się wypowiedziami typu: "...bo bliżej na bazarek, na kolejeczkę do PKP, do Biedroneczki ..." i t.p. :-D
                                  • kodi77 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 23.02.11, 18:36
                                    a ja nie zamierzam zamykać za sobą furtki , bo od tego jest coś takiego jak DOMOFON , żyjemy wkońcu w 21 wieku , wię to jest zasranym obowiązkiem Dolkanu żeby one wkońcu zaczeły działać , bo każdy z nasz za nie zapłacił . A jeżeli codzi o sposób naliczania opład za media , to jes wyłącznie czysta wygoda administratora ,bo niechce mu się wyliczać średniej jaką poszczególne lokale zużywają ,średnią można wyliczyć na podstawie,wodomierzy i ciepłomierzy które znajdują się na klatkach schodowych . Ja mam jnne mieszkanie i właśnie tak jest rozliczane.A jeśli u nas tak to ma wyglądać , to musimy wiedzieć na chwile obecną ile będzie nasz kosztować :
                                    1m3 zimnej wody
                                    1m3 ciepłej wody
                                    1GJ ogrzewania
                                    i wtedy spokojnie można , a nawed trzeba płacić......................
                                    • insignia928 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 23.02.11, 19:00
                                      nie mam zamiaru odpowiadać własnym majątkiem tylko i wyłącznie dlatego, że wśród mieszkańców są leniwi ignoranci, którzy jako wielki problem postrzegają czasowe! zamykanie za sobą furtek.
                                      proponuję byś poszerzył swoją teorię i drzwi do własnego mieszkania nie zamykał:od tego są domofony i samozamykacze;-)
                                      nie obchodzi mnie obowiązek dolcana.
                                      czasowe zamykanie furtek ma charakter prewencyjny, i należy do Twoich, jako mieszkańca (a nie Dolcana, jako dewelopera) ZASRANYCH obowiązków, jak to sam określiłeś.
                                    • misiek178_29 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 24.02.11, 09:47
                                      Dziwi mnie taka postawa. Do tej pory, to jest to o czym wiem, były dwa włamania do mieszkań i zginęły dwa samochody. Mam więc nadzieje, że po następnym niezamknięciu furtki, włamią się do Twojego mieszkania, a nie mojego. Ciekawe do kogo będziesz miał pretensję. Wychodzę codziennie do pracy o 6.40 i codziennie furtka jest otwarta. kto jej nie. Czy to tak ciężko klucz w zamku przekręcić. Przecież wychodząc z domu taką czynność również wykonujemy.
                                      Teraz zadaj sobie pytanie komu zrobisz na złość: sobie czy Dolcanowi. Od kilku lat jesteśmy ich "klientami i do opieszałości Dolcanu był czas się przyzwyczaić. Kto się nie przyzwyczaił ten ma teraz problem. Jeśli sami nie zadbamy o nasze bezpieczeństwo to nikt inny tego nie zrobi: ani Dolcan, ani ochrona. Więc z łaski swojej zamykaj tą cholerną furtkę dla swojego i sąsiadów dobra.
                                      • wk-2 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 24.02.11, 11:23
                                        a skąd i kiedy zginęły te dwa samochody - z garazy podziemnych, czy wtedy jak jeszcze stały na ulicy ?
                                        a te włamania, o jednym słyszałem na jesieni zeszłego roku, a drugie kiedy ?
                                        • misiek178_29 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 24.02.11, 20:02
                                          Samochody zginęły z ulicy. Ale można przejrzeć stare wpisy sąsiadów ze starego osiedla i im samochody wyprowadzili z garażu podziemnego. Tak przynajmniej pisali.
                                          Drugie włamanie było jakiś miesiąc poźniej. Słyszałem również o trzecim, ale tylko słyszałem, więc może to nieprawda.
                                • komnata12 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 23.02.11, 19:05
                                  Jedo jest pewne prędzej, czy później trzeba będzie zapłacić. Tylko ja nie rozumiem czemu mamy płacić za coś czego nie było. Firma sprzątająca jest od tego poniedziałku, a to końcówka lutego dlaczego mamy zapłacić za cały miesiąc utrzymania części wspólnych? I dlaczego klatki schodowe cały czas wyglądają tak jak wyglądały, czy to może nie są części wspólne i nie trzeba ich sprzątać?
                                  • misiek178_29 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 24.02.11, 20:07
                                    Cz ktoś orientuje się jakie są stawki za wodę. W tamtym roku w Dolcanie powiedzieli mi, że ok. 9,00 zł/m3. Wg uchwały rady miasta (www.cena-wody.pl/pod/dane.php?co=d&id=223) jest o cena 4,61 zł/m3 netto, a za ścieki: 5,91 zł/m3 netto.
          • ttjj11 Re: Czynsz - Wspólnota!!! 25.02.11, 10:17
            ""Ponawiam pytanie: Dlaczego mamy płacić za nie sprzedane miejsca postojowe? "
            - Miejsca są we wspólnocie........ płacz i płać...... "

Jeżeli istnieje wspólnota mieszkaniowa to płacić powinien właściciel.
            Chyba że niesprzedane miejsca postojowe i mieszkania stanowią część wspólną nieruchomości, ktorej utrzymanie jest obowiązkiem wszystkich członków wspólnoty.
            • el-team Re: Czynsz - Wspólnota!!! 25.02.11, 12:54
              Za nie sprzedane miejsca w garażu i na etażerce płacić ma Dolcan- bo jest ich właścicielem- tak powiedział mi administrator. Podzwońcie i pytajcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka