11.04.11, 07:39
Wnoszę postulat o synchronizację wind w klatkach, gdzie są dwie windy. Rozumiem, że zostały zamontowane dwie windy z tańszym systemem. Na starcie kosztowało to mniej. Ale to pozorna oszczędność. Był już poruszany wątek związany z wysokimi kosztami prądu. To chyba tu trzeba szukać przyczyny. O eksploatacji i amortyzacji wind na przestrzeni lat nie wspomną. Powszechne jest, i sam tak robie, że ściągam windę. Czekam, czekam, nie jedzie. Ściągam drugą. Czekam, i nastaje moment - przyjeżdżają dwie. To w starych blokach mają system, że jak się ściąga windę to przyjeżdża JEDNA, TA, KTÓRA JEST WOLNA I NAJBLIŻEJ PIĘTRA NA KTÓRĄ MA PRZYJECHAĆ. Co Państwo na to? Jak się tym nikt nie zajmie, a tego się spodziewam, to w przyszłym tygodniu pójdę z tą sprawą do spółdzielni. Mam nadzieję, że w pojedynkę coś zdziałam-bo chyba zapał i aktywność mieszkańców w sprawach związanych z budynkiem troszkę wygasł…
Obserwuj wątek
    • livia27 Re: Windy!!! 11.04.11, 09:06
      całkowicie popieram ten pomysł
    • rodor1 Re: Windy!!! 11.04.11, 11:25
      Ja również.
      • osa_ma29 Re: Windy!!! 11.04.11, 16:26
        Postulowałem takie rozwiazanie kilka miesięcy temu. Podobno ze wględów technicznych nie da się tego wprowadzić ;-(
        Proponowane było zamiast tego umieszczenie wyświetlaczy z informacją, na którym piętrze jest każda z wind. Wymagałoby to kilku dodatkowych kroków i można wezwać windę, która jest bliżej. To niestety tylko połowiczne rozwiązanie ale skoro nie ma innego...
        ...chyba ze zostaliśmy wprowadzeni w błąd i synchronizację da się przeprowadzić - potrzebny jest do stwierdzenia tego jakiś fachowiec.
        • eas-y Re: Windy!!! 11.04.11, 20:35
          Jak to „się nie da”. W sterowni windy trzeba zainstalować dodatkowy moduł sterujący windami. To już większy problem widzę w instalowaniu na każdym piętrze wyświetlaczy (i większy koszt), chociaż i to powinno być.
          Generalnie wydawać by się mogło, że problem dotyczy tylko klatki B i C wysokiego bloku. Ale nie. Bezsensowne koszty ponoszę wszyscy z osiedla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka