20.04.25, 08:01
Temat stricte motoryzacyjny, więc bez żadnych prefiksów. 😉
Wiedzieliście, że są nowoczesne windy, które wiszą na paskach wielorowkowych? Takich jak do napędu osprzętu w autach?
Tak się złożyło, że byłem przedwczoraj na windzie w nowo budowanym budynku wielorodzinnym. Rozglądam się za liną albo siłownikiem hydraulicznym a tu nic, pusto nad i pusto pod kabiną.
Okazało się, że dziesięcioosobowa kabina wisi na trzech paskach wielorowkowych 8PK, takich jak wymieniałem trzy lata temu w swoim Infiniti. Jako rezerwowe są dwie linki stalowe 8mm.
Zawsze chodziłem po schodach jeśli nie trzeba było wnieść klamotów ale teraz będę chyba jeszcze chętniej. A Wy? 😉
Obserwuj wątek
    • vogon.jeltz Re: 8PK... 20.04.25, 08:16
      Samolotami też przestań latać. One są wykonane z cienkiej blachy, nieraz w powietrzu widać, jak to się wszystko rusza jakby miało się rozpaść, no i czasem się rozbijają.
      • kreinto Re: 8PK... 20.04.25, 11:30
        vogon.jeltz napisał:

> Samolotami też przestań latać. One są wykonane z cienkiej blachy, nieraz w powi
        > etrzu widać, jak to się wszystko rusza jakby miało się rozpaść, no i czasem się
        > rozbijają.
        Od wielu lat nie latam. To zbyt niebezpieczne. Chodzenie jest też ryzykowne. W ogóle życie jest zbyt niebezpieczne dlatego lepiej żebyśmy wprowadzili eutanazję. 😊
        • engine8t Re: 8PK... 20.04.25, 18:57
          kreinto napisał:

> vogon.jeltz napisał:
          >
          > > Samolotami też przestań latać. One są wykonane z cienkiej blachy, nieraz
          > w powi
          > > etrzu widać, jak to się wszystko rusza jakby miało się rozpaść, no i czas
          > em się
          > > rozbijają.
          > Od wielu lat nie latam. To zbyt niebezpieczne. Chodzenie jest też ryzykowne. W
          > ogóle życie jest zbyt niebezpieczne dlatego lepiej żebyśmy wprowadzili eutanazj
          > ę. 😊

Z ta eutanazja to nie rozumiem.. Ludzie placa za cos co w niedlugim czasie maja gwarantowane ze dostana za darmo?
          • tbernard Re: 8PK... 22.04.25, 09:47
            A ja uważam, że Eutanazja to ładne imię dla dziewczynki. Jednak z powodu negatywnego skojarzenia małe są szanse aby urząd zarejestrował takie imię i dopisał do kalendarza.
        • advanced48 Re: 8PK... 21.04.25, 12:31
          Najpierw wprowadziliśmy autonazje, bo przecież samochodem bezpieczniej (chyba że jedziesz trumna na kołach). A gdy nawet ktafisz skutecznie inna osobę, dostaniesz po roku za sztukę, a tyle to można na kiblu przesiedzieć.
    • bywalec.hoteli Re: 8PK... 20.04.25, 08:55
      Czyli jakby się paaek gumowy zerwał to przejmuje obciążenie stalowa linka?
      • kreinto Re: 8PK... 20.04.25, 11:32
        bywalec.hoteli napisał:

> Czyli jakby się paaek gumowy zerwał to przejmuje obciążenie stalowa linka?
        Na to wygląda. Co ciekawe paski są od spodu na bloczku i nawijane na szpulę na dachu a dwie linki są tylko z jednej strony jako asekuracja na hamulcu.
    • trypel Re: 8PK... 20.04.25, 09:05
      I uwazaj z balkonami. Obecnie często w nowoczesnych konstrukcjach przykleja się je do konstrukcji budynku.
      • kreinto Re: 8PK... 20.04.25, 11:31
        trypel napisał:

> I uwazaj z balkonami. Obecnie często w nowoczesnych konstrukcjach przykleja się
        > je do konstrukcji budynku.
        W tym są szklane i nawet nie przyklejone. Balkony oglądam tylko przez okno. 🙂
    • only_the_godfather Re: 8PK... 20.04.25, 09:09
      Przecież windy na gumowych pasach są nie od wczoraj a kilkunastu lat. Te pasy wymienia się co kilka lat. Jakoś nie słychać aby by windy masowo się urywały i spadały.
      • engine8t Re: 8PK... 20.04.25, 18:58
        only_the_godfather napisał:

> Przecież windy na gumowych pasach są nie od wczoraj a kilkunastu lat. Te pasy w
        > ymienia się co kilka lat. Jakoś nie słychać aby by windy masowo się urywały i s
        > padały.
        >

Moze lobby windziarskie nie pozwala na publikowanie takich wiadomosci?
        • only_the_godfather Re: 8PK... 20.04.25, 21:50
          Ja wiem, że moja spółdzielnie to pewnie nie jest grupa reprezentatywna ale na kilkanaście budynków w których są windy z takimi pasami od kilkunastu lat, żadna nie spadła i w żadnej te pasy nie uległy awarii. Po dwa windy przechodzą co rok przegląd dokonywany prze urząd dozoru technicznego więc lobby tutaj nic nie ma.
          • advanced48 Re: 8PK... 21.04.25, 12:38
            Może UDT jest przekupiony?
      • advanced48 Re: 8PK... 21.04.25, 12:34
        Bo to wiadomość tajna i poufna, żeby nie wzbudzać paniki. Taki spisek władzy.
    • waga170 Re: 8PK... 20.04.25, 11:24
      Jak bedziesz w windzie i ona sie urwie i zacznie spadac to Ty zacznij podskakiwac. Bedzie wtedy szansa ze jak winda pierdolnie o glebe to Ty akurat bedziesz w powietrzu i nic Ci sie nie stanie.
      • bywalec.hoteli Re: 8PK... 20.04.25, 11:26
        Gorzej jak tam na dole jest wielka sprężyna gdzie winda się odbije w górę to może go jeszcze wybić w sufit
        • kreinto Re: 8PK... 20.04.25, 11:33
          bywalec.hoteli napisał:

> Gorzej jak tam na dole jest wielka sprężyna gdzie winda się odbije w górę to mo
          > że go jeszcze wybić w sufit
          Miałem nadzieję, że jest ale okazało się, że nie. 😮
        • advanced48 Re: 8PK... 21.04.25, 12:42
          A jak odbije się za wysoko? Firma windziarska policzy dopłatę za lot w kosmos, a to droga impreza.
      • kreinto Re: 8PK... 20.04.25, 11:33
        waga170 napisała:

> Jak bedziesz w windzie i ona sie urwie i zacznie spadac to Ty zacznij podskakiw
        > ac. Bedzie wtedy szansa ze jak winda pierdolnie o glebe to Ty akurat bedziesz w
        > powietrzu i nic Ci sie nie stanie.
        Zawsze tak robię. 😊
      • vogon.jeltz Re: 8PK... 20.04.25, 15:37
        Waga, nie da się podskakiwać w stanie nieważkości.
        • engine8t Re: 8PK... 20.04.25, 19:01
          vogon.jeltz napisał:

> Waga, nie da się podskakiwać w stanie nieważkości.

Wadze to mowisz? On w kazdym stanie podskakuje... a zwlaszcza w stanie niewazkosci , policji sie spytaj .
          • waga170 Re: 8PK... 21.04.25, 15:01
            Nie, do policji nie podskakuje. Sporo moich kolegow wyladowalo na "izbie", niektorzy po kilka razy, a ja nigdy. Raz tylko wowczas to byl milicjant, wskazal na mnie i powiedzial do drugiego Temu to by sie izba przydala, ale sie jakos z tej sytuacji wykaraskalem. W Warszawie Izba Wytrzezwien byla na ulicy Kolskiej, bardzo krotkiej, wrzynajacej sie w Cmentarz Powazkowski. Byly tam tylko dwa budynki, Izba Wytrzezwien i Zaklad Dezynfekcji i Deratyzacji, hehe.
    • qqbek Re: 8PK... 20.04.25, 22:12
      Ale przecież te zbrojone pasy nośne wprowadził wpierw Otis, a nie jakieś "kongo-bongo".
      Są cichsze, nie wymagają smarowania i są też bardziej wytrzymałe niż tradycyjne liny.
      A hamulce bezwładnościowe są takie same, jak w tradycyjnej windzie.
      Lina stalowa 8mm wytrzyma chyba 35-40 kN, nawet jak winda pełna i kabina waży aż 600 kg, to kogo chcesz nią wozić, żeby choć jedna z dwóch mogła pęknąć? 10 spasionych do 290 kg Amerykanów? Nie da rady - napęd nie ruszy przy takim przeciążeniu i każe 7 z nich wyjść.
      • trypel Re: 8PK... 21.04.25, 07:48
        Mówisz o początkach windziarstwa i dźwigu bezwysilkowym?
        youtu.be/bBmHptxFylU?si=YkjAUCtddMjffAoc
      • waga170 Re: 8PK... 21.04.25, 14:53
        Ja raz w hotelu wszedlem do windy w ktorej juz bylo sporo ludzi ale winda odmowila ruszenia. Nad drzwiami pokazal sie napis "Dzwig przeciazony".
        Winda jak wiadomo ma przeciwwage (nie lubie tego slowa), winda jedzie do gory a przeciwwaga w dol i w polowie drogi sie mijaja. Na jednym blokowisku w Warszawie okno w windzie do konserwacji? inspekcji? bylo zakryte lustrem. Ktos te lustro chyba odkrecil i ukradl. Nastepny klient jadac winda postanowil przez owy otwor popatrzec w dol szybu windy. Jak wystawil glowe to ta przeciwwaga go zgilotynowala. Tak ze panowie, nie bojmy sie urwania jakiegos paska.
        • kreinto Re: 8PK... 21.04.25, 20:30
          waga170 napisała:

> Winda jak wiadomo ma przeciwwage
          W tej windzie nie ma żadnej przeciwwagi. Możesz wystawiać łeb. Spokojna głowa.
          • waga170 Re: 8PK... 21.04.25, 21:49
            Za stary wrobel jestem zeby dac Ci sie podpuscic na wystawianie lba z jadacej windy.
          • vogon.jeltz Re: 8PK... 21.04.25, 21:55
            Może ja się nie znam, ale winda bez przeciwwagi wydaje mi się trochę bezsensowna energetycznie.
            • waga173 Re: 8PK... 21.04.25, 22:05
              Bez przeciwwagi to sa chyba windy do wozenia kur w luksusowym kurniku.
            • kreinto Re: 8PK... 22.04.25, 07:38
              vogon.jeltz napisał:

> Może ja się nie znam, ale winda bez przeciwwagi wydaje mi się trochę bezsensown
              > a energetycznie.
              Cóż, takie teraz robią. Paski przyczepione na górze biegną w dół pod windę. Na bloczku pod windą zwracają na dach i tam na drugim bloczku lecą na bok od szybu windy, gdzie jest napęd. Żadnej przeciwwagi.
            • duze_a_male_d_duze_m Re: 8PK... 22.04.25, 09:45
              vogon.jeltz napisał:

> Może ja się nie znam, ale winda bez przeciwwagi wydaje mi się trochę bezsensown
              > a energetycznie.

Jakby windą tylko w dół jeździć to by prąd robiła.
              • advanced48 Re: 8PK... 22.04.25, 19:59
                U mnie są pasy zębate, przeciwwaga i winda robi prąd, gdy jadę do góry.
                • waga170 Re: 8PK... 22.04.25, 20:03
                  Przeciwwaga ciezsza od windy robi prad jak winda jedzie do gory.
    • bolo2002 Re: 8PK... 21.04.25, 08:52
      Niech zyją wieżowce-czyli blokowisko. Najbardziej niebezpieczne schronienie dla człowieka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka