Dodaj do ulubionych

atelier żoliborz

• michal.kostrzewa Petycja do H. Gronkiewicz-Waltz ws. Żoliborza Płd. 24.05.14, 15:41
      Szanowni Sąsiedzi,

We współpracy z mieszkańcami sąsiednich wspólnot, przy wsparciu radnych, urzędników i żoliborskich organizacji pozarządowych przygotowaliśmy petycję do pani Prezydent z prośbą o pojęcie działań mających na celu zapewnienie harmonijnego rozwoju naszej dzielnicy. Zaplanowana wyprzedaż przez miasto ostatnich wolnych działek w naszej okolicy pod nowe inwestycje mieszkaniowe spowoduje, że w przyszłości nie będzie tu żadnej przestrzeni publicznej, parku, boiska czy placówki oświatowej, bo nie będzie na to miejsca.

W tej chwili do sprzedaży przygotowywane są działki m.in. nieopodal Atelier (na rogu Przasnyskiej i Krasińskiego) a także na rogu Krasińskiego i Anny German, przy ul. Rydygiera (koło Instytutu Chemii Przemysłowej) oraz przy placu Grunwaldzkim i Matysiakówny.

Petycja jest wyłożona w recepcjach większości wspólnot na Żoliborzu Południowym, dla przyszłych mieszkańców Atelier karta podpisów znajduje się w recepcji Sąsiednich Apartamentów przy Krasińskiego. Można ją podpisywać do końca miesiąca. Do podpisania nie potrzeba meldunku ani nic z tych rzeczy, wystarczy przekonanie, że dla harmonijnego rozwoju dzielnicy oprócz inwestycji mieszkaniowych są potrzebne też przestrzenie publiczne, tak jak w innych częściach Żoliborza. Każdy podpis się liczy!

Treść pełnej petycji możecie Państwo przeczytać tutaj, ale w skrócie prosimy o w niej o powstrzymanie wyprzedaży działek do czasu uchwalenia Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego, podjęcie działań mających na celu zrealizowanie wizji zagospodarowania tego terenu zawartej w rozmaitych dokumentach planistycznych, wreszcie wskazujemy negatywne konsekwencje chaotycznej zabudowy dla jakości życia, zarówno naszego jak i pozostałych części Żoliborza.

Dla przypomnienia stanowisko podobnej treści przyjęła dwa tygodnie temu Rada Dzielnicy Żoliborz Sprawę na początku maja opisała także Gazeta Wyborcza. Nasze działania poparło wpływowe na Starym Żoliborzu Stowarzyszenie Żoliborzan. To wszystko, w połączeniu ze zbliżającymi się w listopadzie wyborami samorządowymi daje nadzieję, że uda się z naszej dzielnicy zrobić wygodne do mieszkania miejsce. A to będzie miało wpływ nie tylko na jakość życia, i na ceny naszych mieszkań.

Dlatego zachęcam do poświecenia tych kilku minut, podejście do recepcji i złożenia swojego podpisu.

Pozdrawiam,

Michał Kostrzewa
      Wspólnota Mieszkaniowa Rydygiera 15A
      • Gość: and Re: Petycja do H. Gronkiewicz-Waltz ws. Żoliborza IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.14, 19:02
        Witam,
        popieram, jutro podpisujemy przybędzie dwa głosy.
        • Gość: mieszkanka Re: Petycja do H. Gronkiewicz-Waltz ws. Żoliborza IP: *.cable.net-inotel.pl 24.05.14, 21:48
          My tez popieramy i przyjedziemy podpisać. Dziękujemy za informacje.
      • Gość: mat1 Re: Petycja do H. Gronkiewicz-Waltz ws. Żoliborza IP: *.centertel.pl 25.05.14, 10:16
        podpiszemy, podpiszemy i zachęcamy wszystkich mieszkańców Żoliborza do podpisania petycji. Nie dopuścimy do zamienienia naszej dzielnicy w blokowisko bez parków i terenów zielonych (patrz miasteczko Wilanów)
      • Gość: shake Re: Petycja do H. Gronkiewicz-Waltz ws. Żoliborza IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.14, 11:59
        W pełni popieram inicjatywę! Jutro przybędą kolejne dwa podpisy.
      • Gość: gies Re: Petycja do H. Gronkiewicz-Waltz ws. Żoliborza IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.14, 13:37
        Witam,

Wybrałem się dziś do Apartamentów Krasińskiego w celu złożenia podpisu. Na recepcji wyłożone są listy gotowe do podpiania ale tylko dla mieszkańców Apartamentów (Mieszkania przy Kasińskiego 38 i 39a? i Przasnyskiej 11 i 11a).

Podpisałem się na Przasnyskiej 11, ale gdyby pojawiła się osobna lista dla Atelier zaszła taka porzeba to chętnie wpiszę się jeszcze raz.

Pozdrawiam wszystkich sąsiadów dbających o przyszłość naszego osiedla.
        • michal.kostrzewa Re: Petycja do H. Gronkiewicz-Waltz ws. Żoliborza 25.05.14, 14:05
          Gość portalu: gies napisał(a):

> Witam,
          >
          > Wybrałem się dziś do Apartamentów Krasińskiego w celu złożenia podpisu. Na rece
          > pcji wyłożone są listy gotowe do podpiania ale tylko dla mieszkańców Apartament
          > ów (Mieszkania przy Kasińskiego 38 i 39a? i Przasnyskiej 11 i 11a).
          >
          > Podpisałem się na Przasnyskiej 11, ale gdyby pojawiła się osobna lista dla Atel
          > ier zaszła taka porzeba to chętnie wpiszę się jeszcze raz.
          >
          > Pozdrawiam wszystkich sąsiadów dbających o przyszłość naszego osiedla.

Dziwne, bo zostawialiśmy i dla Atelier, poproszę kolegę z APK który koordynuje ten rejon o sprawdzenie.
          Ogólnie to gdzie się podpis znajdzie ma mniejsze znaczenie, ważne, zeby był. Dzięki za poparcie.

Michał
          • Gość: and Re: Petycja do H. Gronkiewicz-Waltz ws. Żoliborza IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.14, 17:26
            Witam,
            byłem podpisałem, żona też była też podpisała.
            Dla błąkających sie po osiedlu podpowiem, że wejście APK jest od parkingu od strony Krasińskiego. Podpowiadam bo troszkę błąkaliśmy się.
            Zachęcam do złożenia podpisów.

Pozdrawiam
          • michal.kostrzewa Re: Petycja do H. Gronkiewicz-Waltz ws. Żoliborza 26.05.14, 00:07
            Skoroszycik z kartkami do Waszych podpisów już leży w recepcji ApK.
      • michal.kostrzewa Petycja dostępna online! 31.05.14, 10:43
        Jeżeli jeszcze nie podpisaliście petycji to możecie to zrobić do niedzieli, 1 czerwca w recepcji Apartamentów przy Krasińskiego. W kilka dni zebraliśmy ponad 700 podpisów!

Można ją także od dzisiaj podpisać online. Podpisujcie i proście znajomych, którym na sercu leży harmonijny rozwój Żoliborza.

www.petycjeonline.com/zoli
    • michal.kostrzewa Informacje z Żoliborza Południowego - maj 2014 25.05.14, 20:31
      Witam Państwa,

Druga edycja informacji z Żoliborza Południowego: o planowanej sprzedaży okolicznych działek miejskich pod nowe inwestycje, o petycji mieszkańców do pani Prezydent, o budżecie partycypacyjnym, o planach dotyczących komunikacji miejskiej i przejść dla pieszych przeczytacie Państwo tutaj.

Miłej lektury

Michał

• Gość: julia Re: atelier żoliborz IP: *.unregistered.net.exatel.pl 27.05.14, 15:45
      niestety, ale biuro sprzedaży Atelier Żoliborz jest najgorszym, z jakim do tej pory się spotkałam, a zdążyłam już poznać wiele, bo od pół roku szukam odpowiedniej inwestycji.
      trudno umówić się na spotkanie, by obejrzeć mieszkanie, jak już uda się ustalić termin to sprzedawca zmienia godziny i daty kilkukrotnie przed planowanym spotkaniem. zblazowane podejście i wielka łaska, by pokazać jedno z mieszkań...

skoro już na tym etapie pojawiają się problemy z kontaktem, to co dopiero potem...?
      • Gość: milka Re: atelier żoliborz IP: *.ip.netia.com.pl 27.05.14, 16:31
        Ja na obsługe nie narzekam ani przed podpisaniem umowy ani po podpisaniu umowy. Jedyne zastrzeżenia mam do pani od spraw technicznych.
        Szkoda też że na stronie od dawien dawna nie ma żadnych zdjęć. A przecież wokół bloku dzieje się już coraz więcej i jest coraz ładniej.
        • Gość: ts76 Re: atelier żoliborz IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.05.14, 22:43
          Dzisiaj na stronie pojawiły się nowe zdjęcia.
          • Gość: and Re: atelier żoliborz IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.14, 23:12
            Nie do końca nowe. Na zdjęciu leżą składowe wiaty rowerowej, natomiast w rzeczywistości wiata już stoi. Chyba informatyk był na urlopie. Dlatego wrzucił stare fotki.
    • Gość: Hipo Re: atelier żoliborz IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.14, 06:48
      W niedzielę podpisaliśmy się, ale niebyło list Atelier i dlatego złożyliśmy podpis na listach Krasińskiego. Myślę, że parę osób mogło też tak zrobić. Martwi mnie, że wiaty rowerowe na wizualizacjach nie mają daszków. Pergola nie osłoni przed deszczem. Na dziedzińcach robi się zielono. Sierpień i wrzesień to terminy odbioru mieszkań.
      • Gość: sąsiadka Re: atelier żoliborz IP: *.beyonddatacenter.com 28.05.14, 09:28
        Dlaczego dopiero ewentualnie wrzesień? Jeśli zamkną budowę 30.06 (a wszystko na to wskazuje) to miasto ma 21 dni na wydanie decyzji o użytkowanie bądź jej wstrzymanie. Jeśli wyda to koniec lipca - początek sierpnia powinniśmy otrzymać klucze. Czy źle myślę? Czy Wy może macie inne informacje?
        • Gość: mi Re: atelier żoliborz IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.14, 10:00
          Znając życie niestety od razu zezwoleń może nie być... Wystarczy, że straż pożarna się przyczepi, że podjazdy są pod za dużym skosem czy coś w tym stylu... także ja na wczesny termin bym się nie nastawiała, chociaż też bym chciała jak najszybciej odebrać mieszkanie...

Czy mi się wydaje, czy plac zabaw, który jest przy budynku A, został przeprojektowany? Jakiś okrąg pojawił się naokoło niego, a na wizualizacjach i makiecie tego nie było ;)
        • Gość: Ann Re: atelier żoliborz IP: *.centertel.pl 28.05.14, 19:22
          Myśle ze same odbiory trochę bedą trwać bo z racji na stan który zastaliśmy w lokalach i z wypowiedzi tu na forum wnioskuje, ze dużo poprawek będzie a i nie sadze żeby deweloper przyjął fuszerkę wykonawcy. Wiec trzeba będzie uzbroić sie w cierpliwość
          • Gość: mhm Re: atelier żoliborz IP: *.tktelekom.pl 28.05.14, 22:05
            najnowsze zdjecia z 26 maja dostępne na stronie
            są już wiaty rowerowe i duża ilość roślin
    • Gość: and Re: atelier żoliborz IP: 81.219.241.* 28.05.14, 09:56
      Witam,
      my podpisaliśmy się na liście Przasnyska 11 - w niedzielę nie bylo listy Atelier

Pozdr
      • Gość: mi Re: atelier żoliborz IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.14, 10:04
        My też byliśmy w niedzielę i była dodatkowa lista dla osób spoza Apartamentów przy Krasińskiego, nie konkretnie dla AŻ, tylko ogólna dla całej reszty
        • Gość: gess Re: atelier żoliborz IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.14, 12:05
          można głosować online

www.petycjeonline.com/zoli

• Gość: michal Radni proszą o zgłaszanie problemów IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.14, 18:43
      Radni Projektu Żoliborz rozdystrybuowali ulotki, w których proszą o zgłaszanie najpilniejszych potrzeb dotyczących okolicy. Na ich podstawie chcą stworzyć mapę potrzeb, którą w przyszłości będą starali się realizować.
      Ponieważ władze nie będą na pewno realizować tych potrzeb, o których nie wiedzą a wysłanie emaila nie kosztuje nas więcej jak minutę czasu, to zachęcam do zgłoszenia swoich potrzeb tym kanałem. Przygotowałem nawet gotowca wraz z przykładową listą niezaspokojonych moim zdaniem potrzeb (i będących przy okazji w gestii dzielnicy).

do: krzysztoforzeszek (małpa) poczta.onet.pl
      temat: rozesłana ankieta
      treść:
      W nawiązaniu do otrzymanej od Państwa ankiety, jako osoba jako osoba wprowadzająca się na Żoliborz Południowy, na ulicę Przasnyską, uważam, że najważniejszym problemem do rozwiązania w okolicy jest...

a tu lista przykładowych problemów do wyboru (radni proszą o jeden):
      - doprowadzenie do powstania publicznego terenu sportowo - rekreacyjnego na Żoliborzu Południowym
      - uspokojenie ruchu na ulicach Przasnyskiej i Rydygiera
      - wybudowanie przejść dla pieszych na istotnych skrzyżowaniach na Żoliborzu Południowym, na ulicach Rydygiera, Przasnyskiej, Krasińskiego
      - podjęcie działań na rzecz przyspieszenia planowanej przebudowy ulicy Rydygiera (poszerzenie chodników, budowa miejsc parkingowych, przystanków autobusowych, ścieżek rowerowych)
      - wybudowanie przedszkola na terenie Żoliborza Południowego
      - uruchomienie linii autobusowej dowożącej mieszkańców do metra / Ronda Radosława
      - wybudowanie większej liczby miejsc parkingowych
      - wybudowanie stacji Veturilo na Żoliborzu Południowym
      • komalo Re: Radni proszą o zgłaszanie problemów 31.05.14, 21:05
        Również podpisałem się pod petycją. Było już ok. 200 osób podpisanych.

Może to coś da...
    • Gość: and Re: atelier żoliborz IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.14, 16:24
      Witam, jakieś wieści z budowy, ktoś był widział, rozmawiał, może jakieś planowane oddanie bloku. Coś się dzieje na placu budowy.
      Dziekuję za informacje. Pozdrawiam wszystkich
      • Gość: abc2000 Re: atelier żoliborz IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.14, 22:15
        Na budowie mniej więcej to samo, co na ostatnich zdjęciach na stronie - porządkują dziedziniec, wiaty rowerowe stoją, zasadzili już chyba wszystkie drzewka. Dodatkowo w kolejnych mieszkaniach sprzątają (słychać odkurzacz przemysłowy) i myją okna. Brak info z biura sprzedaży na temat terminów odbiorów i wydawania kluczy...
        • Gość: Buyer. Re: atelier żoliborz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.14, 12:56
          Biuro sprzedaży dość enigmatycznie mówi w sprawie terminów, i choć wszystko jest na finishu to raczej nie ma co liczyć na szybszy termin niż wrzesień.
          • Gość: gosc Re: atelier żoliborz IP: *.dsk.uw.edu.pl 02.06.14, 14:20
            z czego to moze wynikac? skoro teraz koncza to spodziewaja sie jakichs opoznien w odbiorach technicznych czy wiedza, ze firma musi poprawic wiele fuszerek i to zajmei troche czasu?
            Kiedys uslyszalam, ze mam sie nastawic na odbior w wakacje, a jak bedzie wczesniej to bedize niespodzianka...widze, ze nic z tego nie wyjdzie.
            • Gość: sąsiadka Re: atelier żoliborz IP: *.beyonddatacenter.com 02.06.14, 14:22
              Ja ostatnio rozmawiałam z osobą z biura i zapewnił, że odbiór będzie zgodnie z planem tj. 30.06 i że są głosy, że być może nawet wcześniej się uda.
              • Gość: abc2000 Re: atelier żoliborz IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.14, 17:56
                Trzeba rozróżnić zakończenie prac budowlanych od odbiorów. Niektórzy w umowach mają wpisany termin zakończenia prac budowalnych na 31.05.2014, inni (późniejsze umowy) 30.06.2014 r. Wszystko zmierza ku termu drugiemu (raczej nie skończyli przedwczoraj :-) ). A odbiory (nadzory, straż pożarna, itd.) mogą sobie trwać 2-3 miesiące, bo po drodze wakacje.
                • komalo Re: atelier żoliborz 02.06.14, 21:44
                  Na głównym dziedzińcu, obok choinek, posadzili masę młodych drzewek, jedno przy drugim. Jeśli tak to zostanie to za kilka lat będziemy w tym miejscu mieli gęsty las, nie za bardzo pasujący do całości.

Słabo też wygląda zagospodarowanie tylnej części budynku (od ul. Powązkowskiej). Podobno nie będą budowali drogi bo z obu końców będzie ślepa do czasu aż sąsiedni deweloper skończy swoją budowę. Czyli na razie (nie wiadomo na jak długo) zostaną drzewa i krzaki.

A same odbiory mieszkań przez mieszkańców zapewne zaczną się nie wcześniej niż w sierpniu. Mają podobno przekazywać według kolejności zakupu. A że pewnie większość z nas będzie zgłaszać uwagi - to czas na poprawki jeszcze wydłuży termin.

Ja się nastawiam na odbiór mieszkania we wrześniu.
                  • vicu82 Re: atelier żoliborz 09.06.14, 12:59
                    Czy ktoś się może dowiadywał i ma informacje, czy można w naszym bloku montować odpływy liniowe w łazienkach? Jeśli tak, to jaka jest dopuszczalna głębokość wkucia? Czy są jakieś przeciwwskazania konstrukcyjne do wkuwania się w posadzkę?
                    Zadałem pytanie w biurze i czekam na odpowiedź, ale pytam też tutaj, bo może ktoś już wcześniej pytał.

Z góry dziękuję.
                    • and8010 Re: atelier żoliborz 09.06.14, 14:47
                      Witam,
                      kolego jakbyś miał jakieś info z biura sprzedaży o odpływie liniowym to daj znać. Ja próbowałem uzyskać jakichkolwiek informacji i niestety w biurze nie udało mi się. Ale mogę Ci powiedzieć, że betonu z matami akustycznymi jest w sumie około 12 cm - info od kolesia z budowy.
                      • wtg3 Re: atelier żoliborz - klimatyzacja 11.06.14, 13:52
                        Witam, czy ktos z przyszlych mieszkancow planuje zalozenie klimatyzacji? Nie chodzi mi o ostatnie pietro bo tam bedzie juz wszystko wstepnie przygotowane. Chodzi o inne pietra. Czy potrzebne sa jakies dodatkowe zezwolenia? Jaka klime byscie polecili?
                        • komalo Re: atelier żoliborz - klimatyzacja 11.06.14, 17:58
                          Ja rozważam zamontowanie klimatyzacji. Ale nie dokonałem jeszcze konkretnego wyboru. O ile się nie mylę nie trzeba żadnych dodatkowych pozwoleń.
                          • mi-bi Re: atelier żoliborz - klimatyzacja 11.06.14, 18:17
                            Z tego, co wiem, aby móc zainstalować jednostkę zewnętrzną klimatyzacji na fasadzie budynku, potrzebujesz zgody/pozwolenia od wspólnoty, na co masz marniutkie szanse. Chyba, że zainstalujesz jednostkę zewnętrzną na balkonie, to wtedy jest chyba Twój biznes, pod warunkiem, że nie będzie ona generowała jakiegoś wielkiego hałasu przeszkadzającego sąsiadom.
                      • vicu82 Re: atelier żoliborz 12.06.14, 13:41
                        Dostałem informację zwrotną, że nie można robić wkuć w posadzkę.
                        • bor666 Re: atelier żoliborz 17.06.14, 15:04
                          Czy ma ktoś informację na temat terminu odbioru mieszkań???
                          • pbeau Re: atelier żoliborz 20.06.14, 15:09
                            dowiedziałam się, że podobno atelier jest w konflikcie z miastem co do wybudowania drogi na tylach budynku. Ktoś wie coś więcej? Obawiam się, że może to wpłynąć na uzyskanie pozwolenia na użytkowanie...
                            • macono Re: atelier żoliborz 20.06.14, 20:27
                              ja tez o tym slyszalem i wiem juz od tygodnia...developer dostajac pozwolenie na budowe dostal od gminy warunek ze ma wybudowac czesc drogi za soba..a teraz widocznie zaczał sie migac...jednak miasto mu na to nie pozwoli...tak samo wy nie dawajcie sie robic w balona przy odbiorze, zwracajcie uwage na wszystko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                              • miloo13 Re: atelier żoliborz 20.06.14, 21:45
                                Nie wygląda to ciekawie. Może dlatego nie podają żadnych przybliżonych terminów?
                                Nie dość, że mają już miesięczne opóźnienie z oddaniem to jeszcze ta historia.

Mam też prośbę do innych, że jeżeli mają jakieś nowe, ciekawe informacje to niech dzielą się z innymi przyszłymi mieszkańcami.

Macono czy masz na myśli coś konkretnego? Masz już jakieś zastrzeżenia do czegoś?
                                • mateo_s Re: atelier żoliborz 20.06.14, 22:23
                                  Jakie miesięczne opóźnienie? Ja mam akt 30.09 zakonczenie robót 30.06
                                  • miloo13 Re: atelier żoliborz 20.06.14, 22:46
                                    Ja miałem zakończenie 30.05
                                    • mateo_s Re: atelier żoliborz 20.06.14, 22:53
                                      Cóż na Twoim miejscu żądałbym wyjaśnień od developera może jesteś w stanie odstąpić od umowy i wyegzekwować karę natomiast to co się liczy to data odbioru od developera.
                                • mateo_s Re: atelier żoliborz 20.06.14, 22:45
                                  Poza tym zakładanie że można zrobić miasto na szaro mimo decyzji jasno określającej warunki pozwolenia jest idiotyczne. Więc podajcie konkretne źródła albo nie siejcie defetyzmu
                                  • komalo Re: atelier żoliborz 21.06.14, 10:05
                                    W biurze sprzedaży już kilka miesięcy temu mówili, że tej drogi z tyłu naszej inwestycji nie wybudują - bo w praktyce przy obecnym stanie sąsiedniej budowy (czyli puste pole) - droga byłaby ślepa z obu stron. I sami też mówili, że chcą się porozumieć z miastem i przekazać pieniądze do miasta na wybudowanie tej drogi później (jak już sąsiednia inwestycja ruszy).

Z tego co piszecie wynika, że miasto nie chce jednak skłonić się do takiego rozwiązania tego problemu i temat się przedłuża.

A co do terminu oddania budynku przez Wykonawcę do Inwestora - to od początku była mowa o końcu czerwca. Potem odbiory przez Wykonawcę od Inwestora oraz przez różne służby. Tak więc odbiory mieszkańców rozpoczną się (moim zdaniem) najwcześniej w sierpniu.
                                    • mic-kam Re: atelier żoliborz 21.06.14, 13:32
                                      Na tyłach Atelier Żoliborz szykują jakąś inwestycję info: www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=115065029&postcount=1336
                                      • kamczo2000 Re: atelier żoliborz 21.06.14, 16:49
                                        Takie warunki zabudowy dla tej działki ma właśnie Acciona. Jeżeli to oznacza, że wkrótce rozpoczną budowę to spoko - będzie mniej krzaczorów dookoła.

Z kolei wąską działkę miedzy sPlace a biurowcem (tam gdzie stoi biuro sprzedaży AŻ) kupił w zeszłym tygodniu Robyg - stronę wcześniej na skyscrapercity o tym pisali.
                                        • mati_az Re: atelier żoliborz 21.06.14, 21:57
                                          Cześć

Temat był już poruszany ale czy naprawdę nie uważacie, że lepiej się przenieść na jakieś prawdziwe forum? To tutaj jest bardzo nieczytelne, ciężko się połapać, który post jest do którego tematu, ciężko odnaleźć konkretną wiadomość.
                                          A równoległych wątków jest już sporo (odbiory, wykończenie, treść umów, okolice itp...) i wraz ze zbliżającym się terminem oddania budynku będzie się ich pojawiać coraz więcej. Pojawią się tematy ściśle przeznaczone dla mieszkańców i fajnie jakby cześć takiego forum była np dostępna tylko po weryfikacji. Ogólnie mówiąc brakuje tu wielu funkcjonalności prawdziwego forum.

Istnieją już dwa fora: atelier-zoliborz.warszawa.pl i chyba trochę bardziej uczęszczane nowyzoliborz.pl. Jeżeli te wam nie odpowiadają to można założyć jakieś inne, mogę się nawet tym zająć.

Mam nadzieję, że uda mi się przekonać chociaż część z Was.

Pozdrawiam
                                          Mateusz
                                          • kara13 Re: atelier żoliborz 21.06.14, 22:16
                                            Jestem jak najbardziej za przeniesieniem na jedno lub drugie forum lun nawet nowe.
                                            Tutaj i tak żeby odpowiedzieć to trzeba być już zalogowanym.
                                            • komalo Re: atelier żoliborz 22.06.14, 12:54
                                              Ciekawe, iż decyzja dotyczy części sąsiedniej działki Acciony. Te najbliższe działki od strony ul. Przasnyskiej (oznaczone 9/1 i 9/2) nie są wymienione w tej decyzji. Ciekawe czy będzie oddzielna decyzja czy też są jakieś inne plany co do tych działek.
                                              • kamczo2000 Re: atelier żoliborz 22.06.14, 13:20
                                                Może będę robić etapami - najpierw "duża" działka 9/3, a potem dopiero 9/1 i 9/2...
    • michal.kostrzewa Dwa parki koło Atelier? Potrzebny Twój głos! 24.06.14, 00:51
      Drodzy (przyszli) Sąsiedzi!

Dzięki Waszym głosom w naszej okolicy mogą niebawem powstać dwa tereny rekreacyjne. Poświęćcie zatem dwie minuty na przeczytanie i zagłosowanie!

W dniach 20-30 czerwca każdy może zagłosować w ramach żoliborskiego budżetu partycypacyjnego. Budżet partycypacyjny to proces, w trakcie którego mieszkańcy decydują o wydatkowaniu części budżetu dzielnicy. Zimą każdy mógł zgłosić propozycje projektów, a teraz w głosowaniu wybrane zostaną te przeznaczone do realizacji w 2015 roku.

Na Żoliborzu do zagospodarowania jest 685 000 zł, a zgłoszono 43 projekty. Dwa z nich, autorstwa mieszkańców naszej okolicy, dotyczą powstania publicznych terenów zielonych na terenie Żoliborza Południowego. Chcemy, by to one wygrały!

PROJEKT nr 9

Dotyczy rewitalizacji terenów zielonych wzdłuż ulicy Anny German (teren dawnej bocznicy kolejowej) w postaci zieleńca linearnego. Szlak stworzy zielony ciąg komunikacyjny między Zatrasiem a Żoliborzem Południowym.

PROJEKT nr 15

Dotyczy rewitalizacji oraz nadania charakteru sportowo-rekreacyjnego zaniedbanemu, zalesionemu skwerowi przed WIML-em na zachód od skrzyżowania ulic Krasińskiego i Przasnyskiej. Przewiduje on renowację istniejącej ścieżki spacerowo-biegowej, budowę oświetlenia, ustawienie koszy na śmieci, wzbogacenie roślinności – innymi słowy zrobienie z zaniedbanego skweru uporządkowanego parku, w którym da się miło spędzić czas czy uprawiać sport, także po zmroku.

Szczegółowe informacje o projektach znajdują się na naszej stronie (zoliborzpoludniowy - nie mogę dać linka bo gazeta wyrzuci jako spam, ale łatwo wyguglać)

JAK GŁOSOWAĆ?

Bardzo łatwo! Głosować może każdy, kto mieszka w Warszawie, niezależnie od miejsca zameldowania oraz wieku (dzieci na podstawie upoważnienia od rodziców.) Dlatego liczymy nie tylko na Twój głos, ale także Twoich bliskich. Powiedz im o inicjatywie, wyślij link do tej strony, wrzuć na Facebooka!

Głosujemy na maksymalnie 5 projektów zgłoszonych w ramach tylko jednej dzielnicy. Zatem z żoliborskiej listy możesz wybrać jeszcze trzy inne projekty, ale nie możesz głosować na żadne projekty w innych dzielnicach. Twój głos będzie wtedy nieważny!

Głosy oddawać można:
      - Przez internet www.twojbudzet.um.warszawa.pl (polecamy – najłatwiej)
      - W Urzędzie Dzielnicy na Słowackiego 6/8 przy pomocy papierowej karty do głosowania (karty dla Waszej wygody zostaną rozłożone w recepcjach / u ochrony w większości wspólnot na Rydygiera, Przasnyskiej, Krasińskiego)
      - Listownie – szczegóły na stronie budżetu

Bardzo ważne dla głosujących przez internet: po oddaniu głosu otrzymamy email potwierdzający. Głos staje się ważny dopiero po kliknięciu linka w tym mailu! Należy zatem zerknąć do spamu a w przypadku nieotrzymania maila należy to zgłosić mailem na twojbudzet(małpa)um.warszawa.pl

Ponadto oddanie kilku głosów różnymi kanałami (nawet na te same projekty) czyni te głosy nieważnymi. Zatem głosujemy tylko raz.

Głosować można do 30 czerwca. Ogłoszenie wyników nastąpi 15 lipca.

Mamy naprawdę dużą szansę wygrać ten konkurs. Projekty są dobre, bo służą praktycznie każdemu (młodym, starszym, rodzinom, aktywnym; mieszkańcom i Żoliborza Południowego i Zatrasia). Dzięki forom internetowym, stronie i fanpage’owi jesteśmy doskonale skomunikowani.

Poświęć zatem 2 minuty i zagłosuj do końca tygodnia na projekty nr 9 i 15! Wygrajmy park dla Żoliborza Południowego!

Link do głosowania podałem nieco wyżej.

Pozdrawiamy,

Zespół www.ZoliborzPoludniowy.pl
    • mufl26 odbiory 25.06.14, 09:45
      Wiadomo już coś o odbiorach?
      Może zaczniemy wszyscy dzwonić do biura i się dopytywać?
      Takie rzeczy powinny być wiadome mniej więcej, większość musi zamówić ekipy remontowe a brak wiadomości wszytko blokuje:(
    • michal.kostrzewa Ostatnie trzy dni 27.06.14, 22:34
      Proszę Państwa

Tylko do poniedziałku możecie zagłosować na projekty dwóch terenów z budżetu partycypacyjnego. Głosowanie jest megałatwe i zajmuje jedną minutę, a uprawnieni są wszyscy mieszkający w Warszawie, bez względu na meldunek, dzielnicę a nawet wiek. Wystarczy kliknąć na ten link, wybrać projekty nr 9 (park linearny wzdłuż Anny German) i nr 15 (rekultywacja skweru przy WIML), a potem kliknąć na link w potwierdzającym mailu.

Na dzisiejsze popołudnie sytuacja w dzielnicach wyglądała jak na wykresie poniżej - procent pokazuje stosunek liczby głosów oddanych na projekty w danej dzielnicy do liczby jej mieszkańców. Jak widać Żoliborz jest samej czołówce najaktywniejszych i bardzo niewiele nam brakuje do lidera. Gdyby nasze projekty wygrały i do tego w najaktywniejszej dzielnicy w Warszawie, z dużymi tradycjami społecznikowskimi, to byłaby to sensacja, ale też jasny (i kolejny) sygnał dla władz, że mimo iż mieszkamy tu od niedawna, to jesteśmy dobrze zorganizowani i zdeterminowani w walce o przyjazne miejsce do życia.

Dlatego jeśli jeszcze nie głosowaliście - to zagłosujcie teraz, całą rodziną.

A tu dotychczasowe wyniki.
      • prz7 autobus dla Żoliborza Południowego 01.07.14, 09:45
        tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,autobus-dla-zoliborza-poludniowego-ztm-pyta-mieszkancow,127183.html
    • zlo_wielkie Re: atelier żoliborz 04.07.14, 12:01
      Wg. Decyzja nr 503/OŚ/2014 o środowiskowych uwarunkowaniach, na terenach Acciony bedzie park biurowy. Cześć z was moze to zainteresować.
      • kamczo2000 Re: atelier żoliborz 04.07.14, 13:09
        A precyzyjnie - dla działki 9/3 (duża od strony budynku C AŻ oraz od Rydygiera i Powązkowskiej) jest decyzja środowiskowa zarówno dla mieszkaniówki, jak i biurówki. Acciona póki co ma warunki zabudowy dla tej działki pod mieszkaniówkę.

Dla działek 9/1 i 9/2 (od strony budynku B AŻ oraz od Przasnyskiej i Rydygiera) jest decyzja środowiskowa pod mieszkaniówkę, a Acciona ma decyzję o warunkach zabudowy właśnie pod mieszkaniówkę dla tych działek.
    • darosawi Re: atelier żoliborz 08.07.14, 17:48
      Wróciła sprawa tego co może nam po cichu chcą zrobić pod oknami. Pół roku temu udało się mi i paru innym osobom zablokować zrobienie tranzytu autobusów pod oknami - miasto chciało puścić autobusy wprost pod naszym budynkiem, czyli byłyby okropny hałas, spaliny, gorsze powietrze i niebezpieczeństwo dla spacerowiczów i dzieci. Te autobusy nikomu nie przydadzą się bo będą krążyć tylko wokół sąsiednich osiedli, w których nie ma niczego ciekawego, a do centrum są tramwaje. Wiadomo, w starych blokach nie ma sklepów więc zaraz się okaże, że będą jeździć do nas, bo u nas w parterze na pewno coś się pojawi. Za sprawą osób, które nie mają samochodów i które kupiły mieszkania w innych niż nasza inwestycjach trwają konsultacje miejskie które odpowiedzą na pytanie, czy autobusy zostaną zablokowane na stałe czy jednak zaczną kursować pod naszymi oknami. Wtedy sprawa będzie spalona. Jest to sprytny zabieg, który ma sprowadzić nam smrodzące autobusy pod okna, zanim się wprowadzimy, bo gdyby konsultacje były za rok, to protestujących byłoby duużo więcej, a teraz głos próbują zabierać tylko ci co obecnie w tej okolicy mieszkają, czyli głównie stare osiedla.
      Jak zablokować kursowanie autobusów na wprost naszych mieszkań?
      Wysyłajcie jak najwięcej e-maili na adres:
      konsultacje@ztm.waw.pl
      Jes to adres który prowadzi miasto a konkretnie Zarząd Transportu Zbiorowego zajmujący się biletami i autobusami.
      Wpisując w tytule wiadomości: Żoliborz konsultacje
      (taki tytuł wynika z ogłoszenia o konsultacjach do którego dotarłem)
      w treści pisząc: Żądam wybrania wariantu zerowego tzn. nie wpuszczania jakichkolwiek autobusów na ulice Przasnyska i Rydygiera.
      Swój e-mail można rozwinąć o hałasie, braku spokoju, niebezpieczeństwie w ruchu itd.
      Autobusy są dobre na stare osiedla, gdzie ludzie nie mają samochodu czy nie mają gdzie zaparkować, przecież w Atelierze większość będzie mieć auto, władze miasta usiłują nas uszczęśliwiać na siłę, myślą, że autobus to jakiś luksus dla właścicieli mieszkań. Obok są tramwaje i są autobusy, jak ktoś kupił by mieszkanie za 500 tys. i nie stać go na samochód to chyba by przeinwestował albo jeździ tramwajem z wyboru, ale tramwaj i autobus jest już na okolicznych ulicach. Pomyślcie co się stanie jak takie autobusy zaczną nam jeździć co 10 minut pod oknem, blokowanie wyjazdu, korki, większy ruch, hałas, trąbienie na kierowców, przebieganie ludzi pod naszymi kołami na przystanki, chcemy tego? Zdecydowanie nie!!!
      • jackie0 Re: atelier żoliborz 08.07.14, 18:38
        Ah no tak..kupmy mieszkanie od ulicy, bo tańsze, a następnie narzekajmy na samochody, autobusy, hałas.
        • darosawi Re: atelier żoliborz 08.07.14, 19:02
          Nie masz nic ciekawszego do powiedzenia? To ja ci powiem. Rozumiem, że mogłeś przepłacić, ale to nie powód do trollowania nie na temat. Które mieszkanie było tańsze i kto ma lepsze widoki to pogadamy za rok, dwa, jak Acciona wybuje wysokie bloki od przeciwnej strony. Co będzie po bokach, dziś nie wiadomo. Więc nie bądź taki hop do przodu bo nigdzie nie napisałem nawet, które mieszkanie jest moje. Spaliny, hałas i zagrożenie dla dzieci nie dotyczą tylko mieszkańców od ulicy, dotyczą całego budynku.
          • jackie0 Re: atelier żoliborz 08.07.14, 19:38
            A kto powiedział, że mam mieszkanie od strony działek Acciony?
            No ale żeby nie było offtopu, przyjrzyjmy się pańskim argumentom..
            1. Autobusy nikomu się nie przydadzą?
            Już nie raz mówiono, że we wszystkich pobliskich inwestycjach zamieszka około 20 tysięcy ludzi i mówienie, że aktualny stan transportu publicznego wystarczy jest abstrakcyjne. W tej chwili żeby dojechać do centrum mamy dwie opcje. 112, które stoi w korkach na Krasińskiego, mija światła, nie mówiąc już o częstotliwości jedzie około do 10 minut przy DOBRYCH wiatrach, później metro kolejne 10 minut mamy 20. Albo opcja druga - piechotą na Sady Żoliborskie i tam jest tramwaj, który bodajże w 18 minut jedzie do centrum. Ogólnie zajmie więc to jakieś 25 minut.
            Puszczenie autobusu do Dworca Gdańskiego zmniejszy czas dojazdu do około 10 minut, co jednocześnie zwiększy atrakcyjność mieszkań.
            2. Głos zabierają stare osiedla?
            No nie wiem co ma Pan na myśli mówiąc stare osiedla ale domyślam się, że chodzi o te budowane w latach 70 80, bo nazywanie starym osiedlem ZŻ czy Robyga (a to też oni bardzo walczą o ten autobus) to przesada. W każdym razie te 'stare osiedla' z lat 70-80 wypowiadają się i to dużo ale są przeciwko puszczeniu autobusów - mówie tu o Elbąskiej.
            3. Jak ktoś kupi mieszkanie za 500 tys. jeździ samochodem.
            Kolejna głupota. Nie oszukujmy się. Duża liczba osób kupiła mieszkania na kredyt, wiec teraz na potrzeby spłaty będą oszczędzać. Zreszta stanie w korkach czy to na Krasińskiego czy dalej wcale nie jest miłe, a autobus zlikwiduje je w jakiś sposób. Trzeba też pomyśleć o dzieciach, które muszą jeździć do szkół.
            4. Ponadto to nie władze miasta decydują o przebiegu tras, a ZTM na prośbę mieszkańców.
            5. "Wiadomo, w starych blokach nie ma sklepów więc zaraz się okaże, że będą jeździć do nas, bo u nas w parterze na pewno coś się pojawi" Pojawi się, zgadza się ale sam fakt uczęszczania do sklepów na parterze ludzi z innych osiedli to plus, a nie minus. Jeżeli nie będzie klientów, to nie będzie także najemców i lokale będą stać puste na czym chyba nikomu nie zależy. Tym bardziej, że chyba ostatnio choć mogę się mylić było pogłoski o zamknięciu małego sklepu w jednym z nowych bloków na Rydygiera.

Cóż przyglądając się aktualnej sytuacji na rynku nieruchomości cena 500 tysięcy za mieszkanie 60 m w Warszawie nie jest jakimś luksusem i trzeba to brać pod uwagę, a w moim odczuciu zakup tego mieszkania wprowadził Pana do jakiś 'wyższych sfer' życia publicznego.

Pozdrawiam
            • mi-bi Re: atelier żoliborz 08.07.14, 19:51
              Zgadzam się z przedmówcą :)

Dodatkowo chciałabym podważyć argument, że wszyscy mamy auta i chcemy nimi jeździć. Prosiłabym, aby nikt, nie wypowiadał się w moim imieniu używając liczby mnogiej w pierwszej osobie. Niech każdy mówi za siebie.

Mam samochód, którym jeżdżę codziennie, bo muszę, a nie dlatego, że chcę. Gdyby była odpowiednia komunikacja miejska w Warszawie, chętnie bym się na nią przerzuciła. I nie ma to nic wspólnego z zamożnością mojego portfela. Na całym świecie jest tak, że im bardziej rozwinięte miasto (patrz: np. Londyn), tym mniej ludzi potrzebuje samochód. Tylko ludzie zakompleksieni myślą, że to spadek na reputacji, jak nie jeździ się samochodem, bo to znaczy, że kogoś nie stać, mam kredyt etc... Paranoja jakaś. Ja chcę jeździć komunikacją miejską, bo mniej korków, porannego i wieczornego stresu za kierownicą, można sobie książkę poczytać... Gdy będziemy ograniczać komunikację/autobusy, będzie coraz gorzej, bo niestety na samo metro za bardzo nie można w Warszawie liczyć... :/
              • prz7 Re: atelier żoliborz 09.07.14, 09:15
                I ja popieram autobus na Przasnyskiej.

I choć wybraliśmy mieszkanie od ulicy, nie uważam, żeby 1 autobus był gorszy niż dziesiątki samochodów (tym bardziej, że i tak przez większą część dnia jesteśmy w pracy).
                Mamy też samochód, ale nie wiem jak inne dzieci - moje przedszkolaki jeszcze nie mają prawa jazdy i będę spokojniejsza, jeśli w przyszłości będą mogły podjechać do szkoły autobusem, zamiast przechodzić przez ulice.

Z pozdrowieniami dla przyszłych sąsiadów (niezależnie od budynku :) )
      • braass Re: atelier żoliborz 09.07.14, 21:19
        Na szczęście tym razem jest wypracowany kompromis, więc zapewne od października zacznie Rydygiera i Przasnyską kursować nowa linia autobusowa. I dobrze, sam poparłem to rozwiązanie.
    • mateo_s Re: atelier żoliborz 09.07.14, 10:54
      Rozmawiałem z biurem sprzedazy. Koniec budowy, trwają odbiory techniczne. Wydawanie mieszkań prawdopodobnie od 15go sierpnia.
      • jackie0 Re: atelier żoliborz 09.07.14, 11:04
        Jeżeli jeszcze ktoś chciałby poczytać o autobusach na Żoliborz Południowym i zagłosować za wybranym wariantem tutaj jest relacja z ostatniego spotkania: zatrasie.pl/index.php/wiadomosci/46-autobusy-na-zoliborzu-jest-porozumienie-relacja
        • szybuje Re: atelier żoliborz 15.07.14, 11:27
          Dzień dobry,
          Czy ktoś z Państwa wie co zbuduje się na działce sąsiadującej z inwestycją Atelier od strony północno-zachodniej, czyli od strony budynku A?
          Podobno działka została zakupiona przez inwestora, który wybudował Apartamenty przy Krasińskiego. Czy ktoś wie coś więcej? Będziemy wdzięczni za jakiekolwiek informacje. Planujemy kupić mieszkanie w budynku A, ale obawiamy się tego co może wyrosnąć nam przed oknami.
          Pozdrawiam,
          Być może przyszli sąsiedzi :)
          • mswa Re: atelier żoliborz 15.07.14, 19:41
            Dzień dobry,

Wpis dedykowany rozważającym zakup nieruchomości

W czerwcu byłem na etapie zakupu nieruchomości Marvipolu, kolega jednak namówił mnie, abym zweryfikował ofertę Atelier. Okazała się ciekawa więc wstrzymałem się z podjęciem decyzji, mimo iż miałem już podpisaną umową rezerwującą.
            Uznałem że znajdę na Internecie informacje na temat Atelier i trafiłem na to forum...i muszę przyznać, że wpisy które tu przeczytałem poddały mocno pod wątpliwość decyzję o zakupie mieszkania w Atelier. Przeczytałem sporo narzekania, zarzutów o nieuczciwość (wizjery, tynki w łazienkach, itd.) brak komunikacji ze strony biura sprzedaży. Naprawdę mocno mnie to zniechęciło - dziwiłem się też że dział Marketingu Atelier nie jest aktywny na forum.
            Uznałem jednak, że jest to typowe Hate'erstwo Inernetowe, dodatkowo podsycone dniami otwartymi - które nie koniecznie dobrze odebrano - a przecież budynek był jeszcze w trakcie budowy i wiele z tematów nie zostało zaadresowanych.
            Ale do rzeczy...podjąłem jednak decyzję o zakupie mieszkania w Atelier. W czasie zakupu pracownicy biura sprzedaży byli bardzo pomocni i dostępni na każdą moją prośbę (transakcję prowadziła Pani Aleksandra). Byłem bardzo zadowolony.
            Umowę podpisałem, zaadresowałem w niej wszystkie dla mnie potrzeby, rozwiewając kwestie czy będę musiał przyjść sam na odbiór czy mogę ze specjalistą (oczywiście mogę z kim chcę i jest to standard).
            Jeżeli ktoś ma jakieś pytania w temacie zakupu mieszkania to mogę odpowiedzieć offline na moim email mswa@gazeta.pl
            Uznałem, że podzielę się tym wpisem, gdyż jak do tej pory uważam, że podjąłem słuszną decyzję przy wyborze Atelier.

Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów.
            • mateo_s Re: atelier żoliborz 15.07.14, 20:14
              No i gratuluję decyzji. Dzisiaj przejezdzalem koło budynku - prezentuje się bardzo ładnie, tak jak na wizualizacji. Nowe chodniki tez robią swoje.
            • mkedaj Re: atelier żoliborz 15.07.14, 21:18
              > W czerwcu byłem na etapie zakupu nieruchomości Marvipolu, kolega jednak namówił
              > mnie, abym zweryfikował ofertę Atelier. Okazała się ciekawa więc wstrzymałem s
              > ię z podjęciem decyzji, mimo iż miałem już podpisaną umową rezerwującą.

Tego typu wpisy najczęściej pochodzą z biur deweloperów.
              Jeśli jednak założymy, że jesteś prawdziwym klientem, to gratuluję wahania się między dżumą a cholerą.
              Marvipol - fatalne położenie przy głośnej ulicy.
              Atelier - już cichsza okolica, lepsza bryła budynku ale.... Obie inwestycje to typowe blokowiska gdzie na dostępnej działce napchano jak najwięcej ludzi na siebie.
              Życie wraz z 300 mieszkaniami dookoła w takim wielkim bloku nie będzie komftortowe.
              Nie chcę tu wyjść na narzekacza, bo każda z tych inwestycji, wiadomo, z jakichś powodów zainteresowanie znalazła (najczęściej CENA, blisko centrum czy nazwa Żoliborz świeciły w oczka, względnie nie najgorsza architektura jeśli chodzi o Atelier bo Marvipol to już gorzej) ale w niedalekiej okolicy jest do wyboru tylu dewelperów że można było lepiej trafić.
              Zdumiewa mnie "zadowolenie z decycji" osób które przecież nawet miesiaca nie przemieszkały w Atelierze.
              Jak już po roku skończą się całodzienne remonty, brud i hałas to zaczną budowy na sąsiednich działkach. Zakładam, że kupujący mają najwyżej 25 lat i tyle siedzą w korporacjach tyrając na ratę kredytu, że mieszkania służyć im będą przez następne lata tylko jako sypialnie.
              Ale jako sypialnie też mogą się nie sprawdzić - przy takim nagromadzeniu ludzi w jednym bloku imprezy czy inne wybryki będą średnio minimum raz na tydzień, nie mówiąc o tym, jak częste będą innego rodzaju konflikty międzysąsiedzkie.
              Pchanie tylu mieszkań na tak małe działki jak wyszło w przypadku Ateliera powinno być prawnie zabronione. Jeszcze tylko maszt komórkowy nad głowę, Lidla czy inne kebaby pod blok i można uchachanym tyrać do pięćdziesiątki na kredyt na "wymarzony apartament". Przynajmniej pozostałe 400 mieszkańców pokiwa bezmyślnie główką, że "to świetna inwestycja była".
              • mateo_s Re: atelier żoliborz 15.07.14, 21:32
                Bawią mnie takie posty sfrustrowanych zazdrosnikow. Skoro ty zakładasz że mamy po 25 lat, traktujemy te mieszkania jak sypialnie lub ze zadluzylismy sie na całe życie (żadne w moim przypadku założenie nie jest prawdziwe) to ja zakładam że jesteś kasjerem w biedronce i sam chętnie byś tutaj zamieszkał ale zdolności kredytowej brak bo nie zakladam też że masz gotówkę. I co zgadlem?
                • mkedaj Re: atelier żoliborz 16.07.14, 16:50
                  Jasne, każdy kto nie wydał 7 patyków na metr za mieszkanie w gigantycznej studni w przemysłowej części miasta przegrał życie, jest biedniejszy, pracuje na kasie w markecie, tudzież wylewa frustracje na forach.
                  Nie mierz ludzi własną miarą, poza ludźmi takimi jak ty, aspirującymi do bycia klasą średnią, są i na forum i wokół ciebie ludzie zamożni, którzy mogą z politowaniem patrzeć, z jakim uporem walczysz o dobre imię tego molocha. Jeśli ci za to nie płacą to jeszcze gorzej o tobie świadczy, o twojej naiwności. Gwoli jasności - w samej tej inwestycji mieszkać będą także ludzie zamożni, do nich należą najlepsze mieszkania, które od początku nie były w ofercie biura sprzedaży, a widniały jako rezerwacje. Które to mieszkania będzie oczywiste gdy mieszkańcy się wprowadzą i popatrzą, gdzie jest fajnie, a gdzie nie, gdzie wprowadzili się tacy "nowobogaccy" z kredytem na pół bańki, dumni z życia w bloku.
                  • mateo_s Re: atelier żoliborz 16.07.14, 19:34
                    Dobra rada czytaj ze zrozumieniem i sprawdź co to ironia ;) Nigdzie nikogo nie ocenilem tylko dałem przykład jak to można zrobic a ty tego nie zrozumiałeś. Współczuję ...
                  • mateo_s Re: atelier żoliborz 16.07.14, 19:42
                    I oczywiście już wszystko o mnie wiesz: stan konta, kim jestem,, do jakiej klasy aspiruje o ile wogole.
              • mswa Re: atelier żoliborz 15.07.14, 23:47
                Tak czulem, ze moj post skonczy sie wpisem, ze to biuro ;-) lub negatywnym komentarzem o słabosci inwestycji...pozwól mkedaj, ze nie odniose sie do szczegołow Twojej wypowiedzi. Kazdy ma prawo do swojej opinii, najwazniejsze jednak nikogo przy jej prezentowaniu nie obrazac ;-)

Ja najzwyczajniej uznalem, ze podziele sie swoimi spostrzezeniami i tyle, choc ostatni raz pisalem na forum chyba z 5 lat temu ;-),

Wybierajac nieruchomosc, bralem pod uwage szereg elementow, zaczne od tego ze mieszkania juz szukam od 18 miesiecy, powoli zwiekszajac kwote i kolejne dzielnice.
                Kryteria,
                W miare blisko centrum, aby nie marnowac czasu na dojazdy do pracu, niby tylko godzina wiecej jak mieszka sie dalej, ale ja zdecydowanie preferuje ten czas spedzic z zona, dziecmi czy trenujac. W przyszlosci moze moj etat taksowkarza dzieci, bedzie krótszy ;-)
                Blisko do dobrej szkoly podstawowej i gimnazjum.
                Cichy obszar, poziom decybeli na balkonie 40-50, w Atelier bylo 60-70, a to juz sporo, choc aby byc fair w pomieszczeniu tez bylo kolo 50.
                Ciekawy uklad mieszkania - choc rzecz gustu i potrzeb.
                W miare rozsadna cena - w porownaniu do 10k (co i tak nie jest mediana w Warszawie) za metr w bardziej atrakcyjnych dzielnicach.
                Dostep do transportu - nie widze problemu przejsc sie 300-500 metrow do tramwaju na Broniewskiego, choc autobus na Przasnyskiej na pewno przydałby sie ;-)
                Genialny dostep do wylotu z Wawy i innych dzieknic, dzieki obwodnicy.
                Drewniane okna, i w sumie dosc przyzwoite wykonczenie - dylatacja, sciany dzialowe z bloczkow silikatowych chlonacych halas - choc to powinien juz byc standard
                W miare blisko do terenow zielonych.
                Malo ruchliwa ulica, wiec bezpieczna dla dzieci, obecnie u mnie na ulicy niby osiedlowej jezdzi dosc szybko mnostwo samochodow, porazka.

Teraz to juz na pewno brzmi moj post jak z biura dewelopera ;-),

• szybuje Re: atelier żoliborz 16.07.14, 09:01
                  Faktycznie, brzmi typowo jak z biura sprzedaży :)
                  Ale może napisz o minusach jakie ma Atelier, bo nie wierzę, że mieszkanie jest idealne i kupując je nie poszedłeś na żaden kompromis. Podzielisz się minusami?
                  • malgoku Re: atelier żoliborz 16.07.14, 09:17
                    Dubluję prośbę :) Inwestycja ma bardzo dobry PR w internecie, ale nie wierzę, że jest to róża bez kolców.
                  • mswa Re: atelier żoliborz 16.07.14, 11:30
                    Odpowiadajac na Twoja prosbe oto minusy, na ktore zwrocilem uwage
                    - to nie jest Zoliborz, lecz Zoliborz przemyslowy, ktory bedzie potrzebowal z 5-10 lat na uatrakcyjnienie ulicy Przasnyskiej, ale mi to nie przeszkadza, gdyz ta ulica jest taczej spokojna i nie ma zakamarkow w okolicy Atelier, ktore bylyby wg mnie niebezpieczne
                    - nie wiem co wyrosnie od polnocy, choc nawet jak powstanie to max 6 pieter, co mi nie przeszkadza
                    - osiedle nie jest zamkniete, choc kumpel mnie przekonal, ze 1,5 metrowy plotek i tak nie powstrzyma dzieci przed wyjsciem z terenu, i ma racje - zawsze wspolnota moze zmienic ten stan rzeczy
                    - brak juz komorek lokatorskich - trudno wykupie sobie jakis storage na bemowie
                    - malo znany deweloper, sprawdzilem wynik finansowy, i bylo ok, poza tym inwestycja juz splacona i wybudowana - prace wykonczeniowe to juz male ryzyko
                    - przez nastepne 5 lat beda budowy od wschodu,
                    - brak parku w odleglosci do 300 metrow, tak mam obecnie, ale przejsc sie do parku 1000 to nie problem dla mojej rodziny
                    - jeszcze nie ma jakiegos ciekawego sklepu spozywczego na ulicy - moze otworze warzywniak ;-)

O i przypomnial mi sie jeszcze jeden plus - wlasnosc terenu - mniejszy podatek - pewnie kolo 1000 zaoszczedze co roku

Dawno tak nie pisalem na forum - nawet to przyjemne dzielic sie swoja opinia muslac, ze komus moze przydac sie...powodzenia kupujacym i tym co sa negatywni z zasady ;-)
                    • jackie0 Re: atelier żoliborz 16.07.14, 11:40
                      Co do parku to w niedalekiej przyszłości ma się to zmienić z pomocą wygranych projektów nr 9 i 15 w budżecie partycypacyjnym www.zoliborzpoludniowy.pl/wp-content/uploads/2014/04/projekt_rewitalizacji.png
                      • mswa Re: atelier żoliborz 16.07.14, 11:53
                        Tez glosowalem...
                        • bart8000 Re: atelier żoliborz 16.07.14, 17:13
                          Widzieliscie te paskudne slupki przy chodniku? Mogli zrobić je zielone tak jak w centrum, pasowały by do charakteru budynku. A tak mamy biało czerwone oczojeby:/ w wizualizacji nic takiego nie było.
                    • szybuje Re: atelier żoliborz 17.07.14, 11:16
                      Ciekawe są te Twoje plusy i minusy mswa :) Np
                      1. odległość od Przasnyskiej 7 do przystanku na Broniewskiego to nie 300-500 m tak jak piszesz, lecz 650m (wg Google Maps, ruch pieszy).
                      2. użytkowanie wieczyste na Żoliborzu Południowym w okolicznych inwestycjach wychodzi średnio ok. 4 zł / m2 (przynajmniej na razie), więc musiałabym kupić ponad 200m2, żeby dobić do 1000 zł rocznie
                      3. spokojna ulica Przasnyska - ile razy tam jestem w tygodniu, to zupełnie nie ma miejsca do zaparkowania. Ilość samochodów, która parkuje na tej ulicy jest przerażająca. Do tego przejście przez tą ulicę, która póki co nie ma pasów, może być lekko niebezpieczne, w szczególności dla dzieci.
                      4. A propo dzieci :) - podstawówka w miarę blisko. O ile nie zmienią regionizacji jak w przypadku gimnazjum, do którego podobno dzieciaki mają chodzić na Wojska Polskiego 1, czyli tuż przy Cytadeli (2,5 km).
                      5. I jeszcze ciekawie w Twoich oczach wygląda mediana cen mieszkań w Warszawie. Nie znalazłam w necie akurat info dot. mediany, ale średnia z 4Q2013, na rynku pierwotnym kształtuje się ok. 8100 (wg gazety wyborczej), więc mediana będzie jeszcze mniejsza :)

Ale ogólnie bardzo dobre uwagi. Z większością się zgadzam, no może tylko ja widzę je trochę bardziej pesymistycznie :)
                      • mateo_s Re: atelier żoliborz 17.07.14, 12:46
                        Co do użytkowania wieczystego nie wiem jak je liczą na Żoliborzu ale na Woli 75% opłaty to miejsce postojowe no traktowane jest inaczej niż mieszkanie. I ja za swojenlokum płacę np 1k rocznie wraz z garażem więc nie jest to oderwane od rzeczywistości. A to że teraz opłaty są niskie niie znaczy wcale że dzielnica ich nie podwyższy w przyszłości.
                        Jeśli chodzi o ulicę to wraz z kolejnymi inwestycjami i zabudowami powinna się ucywilizowac ale na wszystko trzeba czasu.
                • opiniamoja Re: atelier żoliborz 22.07.14, 12:26
                  chciałabym uprzejmie donieść, że dzielnica żoliborz z burmistrzem na czele i panią dyrektor w tle WYRZUCIŁA nasze dzieci (ŻP, ul. Przasnyska) z obwodu gimnazjum na ul. Elbląskiej i skierowały na Al. Wojska Polskiego, gdzie nie ma jak bezpośrednio i szybko jak dojechać

jeżeli ma Pan dzieci w wieku przedgimnazjalnym, zachęcam do wyrażenia swojej opini w konsultacjach nt. autobusu, który ma jeżdzić ul. Przasnyską i wnioskować o zorganizowanie trasy Przasnyska - Al. Wojska Polskiego

Pozdrawiam, mieszkanka APK
                  • darosawi Re: atelier żoliborz 23.07.14, 00:08
                    Kobieto, czy ty sobie kpiny robisz bo nie rozumiem tego wpisu? Jakie autobusy? Właśnie sporządzam pismo do ZTM aby jeszcze raz, po raz trzeci, zablokować wraz z innymi lokatorami chore i nietrafione pomysły autobusów przez nasze osiedle.
                    Jak bardzo bez wyobraźni trzeba być, aby chcieć dla dzieci z gimnazjum linii autobusowej???
                    Nie masz samochodu? Nie możesz podwieźć dzieci rano w cywilizowanych warunkach?
                    Wiesz jak nazywa się autobus do rozwoju dzieci do gimnazjum? GIMBUS. I tylko gimbus możesz zafundować dzieciom, jeśli nie chce ci się wstać i ich zawieść. W odróżnieniu od autobusu, gimbus nie kursuje co 10 min w tę i we wtę bo czyjeś dziecko z łaski jego wsiądzie teraz lub za godzinę. Kim trzeba być, aby do realizacji prywatnej zachcianki jaką jest wywóz i przywóz dziecka, chcieć by miasto zafundowało nam dziesiątki kursów dziennie hałaśliwego śmierdziela, co będzie blokował dodatkowo wyjazdy z garażu, tamował ruch, co chwila robił kretyńskie przystaneczki co drugi blok? Kto normalny by tym jeździł? Na cholerę ci autobus co chwila jak chcesz dziecko zawieść? Proś o gimbusa jak to taki wielki problem organizacyjny a dziecko zmęczy się spacerem do szkoły! Jakby co, pozostają jeszcze taksówki. Chciałbym prosić, abyś z winy jakichś bezmyślnych decyzji urzędniczych, nie zatruwała życia innym. Jeśli to taka wielka tragedia, róbcie pikiety, zaprowadźcie dzieci do innej szkoły (na Elbląską) a nie sprowadzacie ludziom utrudnienia w ruchu.
                    • pinkistinki Re: atelier żoliborz 23.07.14, 10:42
                      słuchaj (czytaj) koleś uważnie bo przez ciebie musiałem założyć tu konto - twój spaczony pogląd na temat autobusów wziąłeś chyba z ulicy na której najwyraźniej do niedawna mieszkałeś - zapach spalin i hałas.

Na dodatek zarzucasz przedmówcy że realizuje swoje zachcianki a to właśnie twój post wygląda jak jeden wielki kaprys, mający niewiele wspólnego z rzeczywistością - kupiłeś mieszkanie w centrum, chcesz się wszędzie pakować ze swoim autkiem, pewnie i parkingi mieć za darmo...no i oczywiście zero autobusów (W CENTRUM!)

Co ma spaczenie do tego że kobieta chce autobusu dla dzieci? NO MATKO ZWYRODNIAŁA JAKAŚ! To ja chyba mieszkam w jakiś slumsach bo codziennie widuję pełno dzieci w tramwaju, autobusie i metrze. Czas dzwonić po policję, niech pacyfikują.

ilu was jest do spółki w pisaniu tego śmiesznego pisma - 2, 3? no to popiszcie jeszcze ze 100 takiej srajtaśmy - efekt będzie ten sam - zleją was i dobrze.

jeśli wolisz wdychać "zapach" kilkudziesięciu diesli robiących korek na Przasnyskiej bo dupy innym nie chce się wpakować do autobusu to gratuluję inteligencji. najlepiej żeby zlikwidowali wszystkie autobusy i każdemu zafundowali motorynkę, samochód - będzie jak w Bangkoku - yupi!

Wiesz w ogóle do czego służą gimbusy? DO DOWOŻENIA DZIECI Z MIEJSC GDZIE NIE MA KOMUNIKACJI, JAK NP. WSIE, REJONY PODMIEJSKIE.

Cieszę się że dodajesz sobie otuchy w każdym miejscu pisząc w liczbie mnogiej...ale mało kto się na to nabierze.

Nie pasują autobusy to się wyprowadź do Góry Kalwarii.

aha i nie piszę żeby z Tobą dyskutować bo raczej nie warto i za późno. pozdro dla normalnych
                      • darosawi Re: atelier żoliborz 23.07.14, 15:15
                        Manipulujesz faktami, a twoje argumenty są komiczne.. Prawda jest taka, że już od jakiegoś pół roku były próby kierowania tu autobusów, skutecznie, dzięki mnie, wywalczyliśmy, aby te pomysły nie weszły tutaj w życie i teraz jest powtórka.
                        Dookoła naszego osiedla masz wiele przykładów miejsc gdzie tak samo daleko jest do komunikacji taka Elbląska stare blokowisko od wielu lat i jakoś nie ma tam autobusów.
                        Zastanów się, po co one u nas? Zwłaszcza, że tutaj nie będzie tak dużych problemów z parkowaniem, przynajmniej dla właścicieli mieszkań. Jak nie dajesz rady pareset metrów na przystanek, to może pora wozić cię transportem dla niepełnosprawnych? Samochodu też jak widzę nie masz i należysz do oszołomów, widzących w samochodzie istne zło, które tak naprawdę zwie się najczęściej brakiem kasy na własne autko.
                        Tak się składa, że mieszkałem w wielu miejscach, w tym wielu cichych i wiem, że autoubus pod oknem to uciążliwość, hałas i tamowanie ruchu. Ostatnie kilka lat spędziłem za granicą, w większym od Warszawy europejskim mieście, ze świetnym transportem, gdzie do autobusu idzie się daleko i nie ma autobusów na osiedlowych uliczkach.
                        Jeśli dla ciebie gimbus to wsiobus to zastanów się, czym wozisz dziecko do szkoły. Autobus to prestiż?
                        Równie dobrze mogę Ci odpowiedzieć: chcesz tabunów autobusów, wyprowadź się na Marszałkowską czy Nowy Świat, będziesz mógł co godzinkę kursować autobusami po tańszą marchewkę między marketami na całym mieście. Widocznie źle wybrałeś mieszkanie. Normalnym ludziom daj spokój i pozwól odpocząć, nie będzie mniejszość wchodzić na głowę większości, skończyłoby się to pustymi autobusami hałasującymi co chwila i blokującymi i tak słabe skrzyżowania.
                        A potem czytamy w mediach, że musimy dokładać się do komunikacji miejskiej, że dziura rośnie a biletów nikt nie kupuje. Nic dziwnego, skoro realizuje się chore wymysły autobusu, bo ktoś nie ma czym leniwego dziecka dwa razy na dzień do szkoły podwieść.
                        Autobusy pod naszym osiedlem nie będą miały racji bytu i najmniejszego sensu.
                        • prz7 Re: atelier żoliborz 23.07.14, 16:31
                          Po pierwsze pisze się "zawieŹć" i "podwieŹć".
                          Po drugie, jak było Ci tak dobrze za granicą - trzeba było tam zostać.
                          Po trzecie już wszyscy wiemy, że jesteś przeciwnikiem komunikacji miejskiej na Przasnyskiej, więc daruj sobie, proszę, kolejne wywody obrażające wielu Twoich przyszłych sąsiadów.
                          Po czwarte skąd wziąłeś pomysł "tabunów autobusów"? Na takich ulicach, jak nasza puszczą co najwyżej jedną linię, działajacą na zasadzie 205.
                          Byłoby miło, gdyby kwestia poprowadzenia linii auobusowej na Żoliborzu Południowym prowadziła raczej do konstruktywnej dyskusji, a nie wzajemnych ataków.
                          Z pozdrowieniami dla sąsiadów z aż.
                          • gies123 Re: atelier żoliborz 23.07.14, 16:56
                            Na Boga, nie obrażajmy się nawzajem! Przecież będziemy mieszkać na jednym osiedlu, miejmy szacunek do siebie nawzajem!

Z tego co słyszałem skończyło się na tym że autobus będzie stawał albo na skrzyżowaniu Przasnyska/Rydygiera albo Przasnyska/Krasińskiego, ale nie będzie jeździł odcinkiem Przasnyskiej pod naszymi oknami. A więc taka opcja zadowala i jednych i drugich, czyż nie? Do każdego z tych skrzyżowań mamy ok. 100m, więc blisko!

A więc i wilk syty i owca cała :-)
                        • braass Re: atelier żoliborz 23.07.14, 22:38
                          W język ludzi kulturalnych brakuje słów, które potrafiłby odpowiedzieć na takie banialuki. Jedna rzecz mnie pociesza, że obecnie przegrywasz sromotnie ze swoją busofobią. I dobrze.
                      • nemain23 Re: atelier żoliborz 23.07.14, 17:33
                        dzień dobry,
                        mam proste pytanie; gdzie ma być wg Ciebie przystanki na ul. przasnyskiej?? bo ja osobiście nie widzę na nie miejsca... Po drugie wariant trzeci, proponowany przez ZTM jest jedynym słusznym wariantem dla przyszłych mieszkańców AŻ... Dlaczego tak sądzę? Proste, przystanek na skrzyżowaniu przasynskiej i rydygiera to raptem 150 m... Przyszłym mieszkańcom AŻ nie jest potrzebny jakikolwiek ruch na ul. Przasnyskiej... tak jak nie mają go mieszkańcy tej części ulicy na zatrasiu. Przejście 150 m na ww. skrzyżowanie (wariant 3) albo 300 metrów na 122 nie jest chyba problemem... ale zapomniałem dodać drobny szczegół... ty nie jesteś przyszłym mieszkańcem AŻ... troli nie potrzebujemy ;)
                        • prz7 Re: atelier żoliborz 23.07.14, 20:45
                          tak się składa, że najstarszy przystanek w Warszawie był właśnie na Przasnyskiej.
                          • komalo Re: atelier żoliborz 23.07.14, 22:58
                            W kwestii autobusu na Przasnyskiej jestem za. To nie jest ulica osiedlowa tylko normalna ulica dzielnicowa. Autobus będzie jeździł 2-3 razy na godzinę w godzinach szczytu, a poza tymi godzinami - rzadziej lub w ogóle. Większość mieszkańców naszego osiedla w ciągu dnia będzie raczej w pracy, a po powrocie nawet może nie mieć świadomości, że po Przasnyskiej jeździ autobus.

Nie należy też wyolbrzymiać hałasu ani smrodu, które będzie powodował autobus - czasy Ikarusów w Warszawie dawno się skończyły.

Będziemy mieszkać na osiedlu w dużym mieście europejskim - a standardem we wszystkich cywilizowanych krajach jest korzystanie z komunikacji publicznej.
                            • lelule Re: atelier żoliborz 25.07.14, 11:47
                              Otóż nie, Panie Komalo, nie ma czegoś takiego jak ulica dzielnicowa. Żeby o czymś dyskutować najpierw należałoby może wiedzieć o czym się pisze. Przasnyska nie jest drogą dzielnicową, bo nie ma po prostu takiego podziału dróg. Proszę najpierw zapoznać się z drogową frazeologią a nie naginać rzeczywistość do swoich tez. Przasnyska to droga KD-L czyli jest tzw. drogą lokalną. Zgadzam się, że wpuszczenie na nią autobusu jest nonsensem. Komunikacja publiczna tym różni się od własnego samochodu, że trzeba do niej kawałek dojść, dlatego uważam, że autobus na Przasnyskiej jest niepotrzebny.
                              • prz7 Re: atelier żoliborz 25.07.14, 15:02
                                Chciałam przypomnieć, że jeszcze do niedzieli można do ztm'u przesyłać swoje opinie dotyczące uruchomienia linii autobusowej na Żoliborzu Południowym, głosując na 1 z 5 wariantów (uwzglęniających również niewpowadzanie komunikacji autobusowej na tym terenie).

Niezależnie od tego czy jesteśmy za czy przeciw, to warto zabrać głos, by inni za nas nie decydowali.

ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=1196&c=100&l=1
                                Pozdrawiam
                              • darosawi Re: atelier żoliborz 25.07.14, 15:41
                                > Zgadzam się, że wpuszczenie na nią autobusu jest nonsensem. Komunikacja publiczna tym różni się od własnego samochodu, że trzeba do niej kawałek dojść, dlatego uważam, że autob
                                > us na Przasnyskiej jest niepotrzebny.

Dlatego musimy namówić jak najwięcej osób za wysłaniem maila na konsultacje@ztm.waw.pl prosząc o wybranie wariantu 0 jako jedynej sensownej opcji.
                                To jedyny wariant który nie spowoduje utrudnień w ruchu na i tak zawalonym autami Żoliborzu Południowym. Gdy nastawia się przystanków co chwila, będzie to ogromy problem z poruszaniem się po okolicznych ulicach, nie mówiąc o uciążliwościach hałasu i szkodliwych spalin.
                                Jeśli tylko uruchomią jakiś autobus będziemy robić zdjęcia kursujących pustych autobusów i nagłaśniać sprawę kursowania w mediach, ZTM i internecie. Trzeba to miastu jasno wyperswadować. Już widzę te tłumy. Ktoś sobie załatwia zachciankę a pieniądze na puste autobusy będą lały się jak przez palce.
                                • braass Re: atelier żoliborz 25.07.14, 18:01
                                  Nie słuchajcie zakompleksionego i destruktywnego forumowego trolla. Posługuje się retoryką rodem z podręcznika buraka. Typ, który z kolegami sobie boruje wieczorami, bo przynieśli nowe wiertła. Krzykacz i tyle. Trzymać się jak najdalej od jego pomysłów. I ostrzegać przed nim innych.
                                • akandia Re: atelier żoliborz 25.07.14, 18:54
                                  Rany, ten cały troll darosawi chyba się powiesi na najbliższej wiacie przystankowej, jak puszczą w końcu ten autobus pod jego oknem. Z jego pustych postów wnioskuje, że już jest na progu załamania nerwowego i zaraz będzie płakał.
                                  • cortazar11 Re: atelier żoliborz 25.07.14, 19:08
                                    Nasz krzykacz zmobiliował mnie i właśnie zagłosowałem za autobusem. Moje dzieci będą miały prawo jazdy dopiero za kilkanaście lat i do tego czasu będą korzystać z komunikacji miejskiej. Ja sam także nie muszę i chcę używać samochodu.
                                    • cortazar11 Re: atelier żoliborz 25.07.14, 19:10
                                      Mialo być: ... nie zawsze muszę używać samochodu.
                                      • jackie0 Re: atelier żoliborz 25.07.14, 19:58
                                        O ile posty innych osób uważających, że autobus nie jest potrzebnych są jak najbardziej kulturalne i rozsądne tak posty pana darosawi są nabrzmiałe bucowatością jeżeli tak to można nazwać. Pan to się chyba wprowadza dopiero do miasta, no cóż..pożyjemy zobaczymy.
                                        • darosawi Re: atelier żoliborz 25.07.14, 20:22
                                          Jak się kończą argumenty to się zaczyna inwektywy od wieśniaków. Właśnie takich jak ty tu nie potrzeba, osoby, które będą narzucać innym swoje racje. Tak się składa, że od kilku lat mieszkam w mieście znacząco większym i bardziej rozwiniętym od Warszawy, gdzie nikt pod każdą klatkę autobusów nie żąda. Samą Warszawę znam lepiej niż niejeden warszawiak, a na pewno lepiej niż większość słoików które się osiedlają na Żoliborzu.
                                          Broniący pomysłu autobusów zupełnie bez świadomości bronią urządzenia slamsów w przyszłej okolicy. Co będzie następne, filia MOPSu w parterze? Bary mleczne dla biednych dzieci które miałyby rzekomo tymi autobusami jeździć? Autobusy to też napłynięcie ludzi z innych osiedli na nasze póki co spokojne okolice, ułatwienie dojazdu wszelkiej osiedlowej patologii, pijaczkom, żulom itd z innych osiedli. Przede wszystkim to jednak realny problem z komunikacją, tarasowanie dróg, przejazdu, większe korki do wyjazdów z osiedli. Jeśli nawet taki autobus by puścić co 20 minut to co 20 minut coś będzie dopychało i tak zakorkowane już wyjazdy np. w Al. JP II. Wystarczy pomyśleć nie tylko o swoim interesie (jak pani, co chce by autobus kursował bo dziecko może do szkoły raczy podjechać) ale o interesie ogółu osiedla. Jedna osoba wsiądzie, cała reszta będzie mieć hałas i spaliny pod oknami.
                                          • jackie0 Re: atelier żoliborz 25.07.14, 21:02
                                            Ja już swoje zdanie wyraziłem kilkanaście postów niżej. Ba, mało tego, wyraziłem je poprzez odpowiedź na pańskie zarzuty dotyczące puszczenia autobusu, a Pan nie raczył albo po prostu już nie miał argumentów, aby na ten post odpisać..teraz dopiero znowu Pan wraca i znowu wywyższając się nad innymi rzuca swoimi argumentami, które reprezentują tylko pańską osobę.
                                            Jak można mówić o zmniejszeniu korków poprzez nie puszczaniu autobusu, który zabierze dużo więcej osób niż samochód? Niech teraz każdy wyjedzie rano do pracy z garażu na i tak zakorkowane już Krasińskiego. Powodzenia w staniu w korkach i wdychaniu nawzajem swoich spalin (z którymi Pan tak walczy!). No i najlepsze, że autobusy robią z osiedli slumsy. No to mamy niezłe slumsy nawet na Starym Mieście.
                                            Ale żeby nie pisać wszystkiego od nowa zacytuje swój post i liczę, że Pan się do tego ustosunkuje.

Tu pański post:
                                            forum.gazeta.pl/forum/w,106,126419131,151887063,Re_atelier_zoliborz.html
                                            A tu cytat z mojego:

"1. Autobusy nikomu się nie przydadzą?
                                            Już nie raz mówiono, że we wszystkich pobliskich inwestycjach zamieszka około 20 tysięcy ludzi i mówienie, że aktualny stan transportu publicznego wystarczy jest abstrakcyjne. W tej chwili żeby dojechać do centrum mamy dwie opcje. 112, które stoi w korkach na Krasińskiego, mija światła, nie mówiąc już o częstotliwości jedzie około do 10 minut przy DOBRYCH wiatrach, później metro kolejne 10 minut mamy 20. Albo opcja druga - piechotą na Sady Żoliborskie i tam jest tramwaj, który bodajże w 18 minut jedzie do centrum. Ogólnie zajmie więc to jakieś 25 minut.
                                            Puszczenie autobusu do Dworca Gdańskiego zmniejszy czas dojazdu do około 10 minut, co jednocześnie zwiększy atrakcyjność mieszkań.
                                            2. Głos zabierają stare osiedla?
                                            No nie wiem co ma Pan na myśli mówiąc stare osiedla ale domyślam się, że chodzi o te budowane w latach 70 80, bo nazywanie starym osiedlem ZŻ czy Robyga (a to też oni bardzo walczą o ten autobus) to przesada. W każdym razie te 'stare osiedla' z lat 70-80 wypowiadają się i to dużo ale są przeciwko puszczeniu autobusów - mówie tu o Elbąskiej.
                                            3. Jak ktoś kupi mieszkanie za 500 tys. jeździ samochodem.
                                            Kolejna głupota. Nie oszukujmy się. Duża liczba osób kupiła mieszkania na kredyt, wiec teraz na potrzeby spłaty będą oszczędzać. Zreszta stanie w korkach czy to na Krasińskiego czy dalej wcale nie jest miłe, a autobus zlikwiduje je w jakiś sposób. Trzeba też pomyśleć o dzieciach, które muszą jeździć do szkół.
                                            4. Ponadto to nie władze miasta decydują o przebiegu tras, a ZTM na prośbę mieszkańców.
                                            5. "Wiadomo, w starych blokach nie ma sklepów więc zaraz się okaże, że będą jeździć do nas, bo u nas w parterze na pewno coś się pojawi" Pojawi się, zgadza się ale sam fakt uczęszczania do sklepów na parterze ludzi z innych osiedli to plus, a nie minus. Jeżeli nie będzie klientów, to nie będzie także najemców i lokale będą stać puste na czym chyba nikomu nie zależy. Tym bardziej, że chyba ostatnio choć mogę się mylić było pogłoski o zamknięciu małego sklepu w jednym z nowych bloków na Rydygiera.

Cóż przyglądając się aktualnej sytuacji na rynku nieruchomości cena 500 tysięcy za mieszkanie 60 m w Warszawie nie jest jakimś luksusem i trzeba to brać pod uwagę, a w moim odczuciu zakup tego mieszkania wprowadził Pana do jakiś 'wyższych sfer' życia publicznego. "

Pozdrawiam

• akandia Re: atelier żoliborz 25.07.14, 23:45
                                            Panie darosawi jest Pan chyba najbardziej sfrustrowanym człowiekiem na tym forum żaląc się tu nieustannie na ten biedny autobus, tylko Pan pisze tu o sprzeciwie na temat komunikacji pod naszym osiedlem a wyraża się Pan ciągle i nieustannie w liczbie mnogiej, a ja tu widzę, że wszyscy są właśnie za komunikacją miejską. A ja radzę Panu zejść na ziemie, bo żyje Pan chyba w innym wymiarze umysłowym zaprzeczając ciągle rzeczywistości. Strzela sobie Pan w kolano wypisując te posty, ponieważ ludzie czytając te Pana dyrdymały są zmuszeni na wszelki wypadek pójść i zagłosować za autobusem pod naszym osiedlem i między innymi właśnie JA czytając te Pana brednie zagłosowałam za autobusem, aby nasze osiedle było jak najlepiej skomunikowane.
                              • komalo Re: atelier żoliborz 26.07.14, 17:45
                                Niech będzie że Przasnyska to droga lokalna. I zgadzam się, że wpuszczenie autobusu na tę ulicę to świetny pomysł. Oczywiście nikt z mieszkańców nie chce zrobić z tej ulicy Marszałkowskiej - chodzi o normalny autobus kursujący 2-3 razy na godzinę. Na chwilę obecną tyle wystarczy. Jak już cały Żoliborz Przemysłowy/Południowy się zabuduje (czyli za kilka/kilkanaście lat) - wtedy z pewnością przyda się więcej autobusów.

Głosuję ZA autobusem!
                                • ju_35 Re: atelier żoliborz 28.07.14, 09:15
                                  Gdzie można zagłosować za autobusem? Poproszę o informację.
                                  • jackie0 Re: atelier żoliborz 28.07.14, 10:00
                                    Można było głosować do 27 sierpnia.
                          • lelule Re: atelier żoliborz 25.07.14, 15:05
                            prz7 napisał: "tak się składa, że najstarszy przystanek w Warszawie był właśnie na Przasnyskiej."

Tak, ale nie w znaczeniu, że tu się zaczęła komunikacja miejska - po prostu została stara wiata, która właśnie świadczy o tym, że nikt tu od dawna autobusu nie widział. Zresztą pamiętam jak Przasnyską - jeszcze kiedy były tu zakłady pracy, jeździło 122 i rzadko ktoś wsiadał bądź wysiadał. Teraz pomimo nowych mieszkańców też tak by było. Nie oszukujmy się, widzę jakie samochody stoją w garażu w budynku w którym mieszkam, więc jestem spokojny, że sąsiadów stać na jazdę samochodem. Myślę, że na nowych osiedlach Żoliborza w większości jesteśmy przyzwyczajeni jednak do komfortu, który daje auto.
                  • mswa Re: atelier żoliborz 23.07.14, 22:52
                    A skad posiada Pani te informacje o zmianie rejonu gimnazjum?

Czy znany jest powod tej decyzji?

Uczniowie Gimnazjum na Wojska Polskiego w 2013 mieli najgorsze oceny koncowe z calego Żoliborza.

Czy mozemy napisac jakies pismo w tej sprawie, poki temat jest goracy?

• aska.luczak Re: atelier żoliborz 23.07.14, 23:59
                      Podałeś/podałaś przykrą prawdę. Gimnazjum nr 55 - 1,65 w EWD. mat.-przyr. i 1,55 i w EWD. hum. - te wyniki są tragiczne w świetle całej Warszawy nie tylko Żoliborza. Nie chciałabym nikogo zniechęcać, ale gimnazjum na Wojska Polskiego to największa patologia w dzielnicy. O tym, co się tam wyprawia, jak zdemoralizowani są uczniowie, jak słabi nauczyciele, oraz jak niebezpiecznie jest także w okolicach szkoły, kto się kręci, mogą poopowiadać wam mieszkańcy, bo władze szkoły wszystko zamiotą. Picie w krzakach Cytadeli to pikuś.
                      Teraz, gdy dyrektorzy szkół są na smyczy burmistrzów, złego słowa się nie dowiecie oficjalnie.
                      Każdy dyrektor kombinuje byle tylko utrzymać posadkę. Akurat w tym temacie wiele do powiedzenia mogą dla mieszkańców nowych osiedli z rejonu Przasnyskiej mogą wam poopowiadać nauczyciele i osoby znające sprawę odsunięcia poprzedniej dyrektorki podstawówki z Przasnyskiej. To, jak wygląda oświata na Żoliborzu, jak się nią zarządza, co czym kieruje i obsadza tzw. "posadki" to groza. Uczniowie i rodzice to tylko pionki w tych rozgrywkach, edukacja poszła na dalszy plan.
                    • gies123 Re: atelier żoliborz 25.07.14, 11:54
                      Pewnie liczą na to że nasze zdolne dzieci podwyższą im wyniki :-)

A tak na poważnie, chyba rzeczywiście powinniśmy zareagować.
                    • opiniamoja Re: atelier żoliborz 27.07.14, 16:16
                      Decyzja o wyrzuceniu naszych dzieci (ŻP, Przasnyska i wiele innych ulic) z obwodu gimnazjum na Elbląskiej zapadła na XV sesji rady miasta (chyba w maju), to wszystko z inicjatywy p. dyrektor gimnazjum na ul. Elbląskiej przy wsparciu dzielnicy Żoliborz, a to wszystko zaczęło się kiedy nasze budynki (apart przy krasińskiego i atelier) były jeszcze w budowie. Można znaleźć te informacje w internecie. Szkoda, bo dzieciaki miałyby blisko. Dlatego też wybrałam tutaj mieszkanie, m.in. ze względu na bliskość szkoły. Ale na podstawie nowej ustawy - ustawa o petycjach, złożę petycję o przywrócenie naszego kawałka Przasnyskiej do obwodu gimnazjum na Elbląskiej. Nie liczę na sukces, ale co mi szkodzi.

Do tzw. forumowego trolla: moje dzieci obecnie dojeżdżają do szkoły tramwajem, potem będą jeździły autobusem i nie uważam, że z tego powodu są kimś gorszym, a zawożenie ich do szkoły 2x dziennie samochodem uważam za przesadę, czasowo jest to niemożliwe, nie po to mieszkam w mieście, żeby ciągle jeździć samochodem. Na wsi samochód to podstawowy środek transportu, a tu miasto jest. Poza tym, autobus zwolni ruch na Przasnyskiej, co mnie bardzo cieszy, bo jeżdżący naszą ulicą wariaci nie pozwalają przez nią przejść.

Pozdrawiam

• mswa Re: atelier żoliborz 27.07.14, 17:31
                        Kolezanko, dzieki ze podejmiesz dzialania w tym temacie. jezeli potrzebujesz do tej petycji podpisow to chetnie tez podpisze sie. choc moich dzieci bedzie dotyczylo to dopiero za kilka lat, mysle ze warto jakis rozpracowac ten temat. Martwi mnie tylko ze w Gimnazjum na Elbladzkiej uczy sie sporo uczniow - porownujac wyniki koncowe.

Jak cos to napisz na mswa@gazeta.pl

Pozdrawiam serdecznie sasiadke!
    • miloo13 Re: atelier żoliborz 31.07.14, 14:18
      suuper :( Ostatni termin odbiorów jaki podawali to była połowa sierpnia. Dwa tygodnie wcześniej muszą powiadomic o terminie a tu cisza .... Jutro jest 01.08 a chyba jeszcze nikt z nas nie dostał żadnej informacji.
      • bor666 Re: atelier żoliborz 31.07.14, 14:34
        Na uzyskanie pozwolenia tez miało byc maksymalnie 3 tygodnie a tu mija 4 tydzien i pozwolenia brak.....na odbiór w sierpniu juz nie ma nawt co liczyc
        • jackie0 Re: atelier żoliborz 31.07.14, 14:43
          Ja przeglądając ogłoszenia mieszkań na gumtree widziałem ofertę z AŻ od prywatnej osoby i tam podał termin oddania kluczy na 09.2014.
          • darosawi Re: atelier żoliborz 31.07.14, 17:08
            Jeśli masz na myśli tę ofertę
            www.gumtree.pl/cp-mieszkania-i-domy-sprzedam-i-kupie/zoliborz/apartament-2-3-pokoje-przasnyska-7-602199772
            to nie jest to "oferta AŻ od prywatnej osoby" a ogłoszenie dodane z biura dewelopera.
            Nie dość, że zostały im najgorsze, ciemne mieszkania, to jeszcze próbują je wcisnąć po tak pozawyżanych cenach. Cenią się, bo mają mało lokali, a ludzie wciąż pytają. To mimo wszystko wciąż ceny dewelopera, nie wiem kto by sprzedawał ledwo co kupione i fizycznie "nie otrzymane" mieszkanie, chyba tylko jakiś frajer co stracił zdolność.
            Oddanie kluczy jako "09.2014" traktuję jako ostateczność w najgorszym scenariuszu.
        • miloo13 Re: atelier żoliborz 31.07.14, 16:11
          bor666 skąd wiesz, że nie dostali pozwolenia (jakiego?) i że to sie tak przeciągnie?
      • ts.76 Re: atelier żoliborz 31.07.14, 18:39
        Ja na początku lipca dostałem info, że odbiory mają się zacząć w 3 lub 4 tygodniu sierpnia. Problem z deweloperem jest taki, że sam z siebie kompletnie o niczym nie informuje. Widać ciężko im wysłać maile z info chociażby o tym że zakończyła się budowa i na jakim etapie jest procedura uzyskiwania pozwolenia na użytkowanie.
        • jackie0 Re: atelier żoliborz 31.07.14, 19:01
          Tak, to ta oferta. Jeżeli faktycznie jest z biura to tym bardziej data 09.2014 powinna być brana bardzo poważnie. Co do osób sprzedających mieszkania nie oddane jeszcze do użytku to się nie zgodzę. Są różne sytuacje w życiu..czy to choroba wymagająca dużych kosztów leczenia, czy przymusowa zmiana miejsca zamieszkania podyktowana lepszą ofertą pracy czy też są wreszcie tacy, którzy posiadając jakiś kapitał kupują jedno czy dwa mieszkania w dobrym miejscu o dobrym rozkładzie chcąc je później sprzedać za wyższą cenę czy też z tzw. odstępnym w granicach 15-30 tysięcy z tym, żeby nie było to na zasadzie kupna sprzedaży bo wtedy dochodzi podatek.
          • komalo Re: atelier żoliborz 31.07.14, 19:37
            Kilka dni temu byłem w biurze sprzedaży gdzie dowiedziałem się, że odbiory mieszkań planowane są na drugą połowę sierpnia. Czyli w sumie zgodnie z tym co było wiadomo już kilka miesięcy temu (choć oczywiście większość z nas liczyła, że uda się wcześniej).

Ja nastawiam się na odbiór we wrześniu.
            • mufl26 Re: atelier żoliborz 05.08.14, 10:08
              Czy dostał ktoś może listy od dewelopera o odbiorze?
              Odbiory teoretycznie już niedługo a nadal cisza...
              • bor666 Re: atelier żoliborz 05.08.14, 10:20
                No właśnie cisza....a w biurze ciągle ta sama informacja że odbiory zaczynają się po 15 sierpnia... nic więcej z konkretów do kiedy przewidują odbiory i ewentualnie w jakim tempie będą robić poprawki...ciężko więc jest zaklepać ekipę na nawet orientacyjny termin ...
                • mufl26 Re: atelier żoliborz 05.08.14, 10:47
                  No właśnie o to chodzi:( A ekipa nie będzie wiecznie czekać:/ Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać?
                  • miloo13 Re: atelier żoliborz 05.08.14, 21:17
                    Cisza jak makiem zasiał. I brak informacji ze strony dewelopera tylko dobija. Nic nie wiedzą, ściemniają.
                    • mufl26 Re: atelier żoliborz 05.08.14, 21:23
                      To może zacznijmy wszyscy dzwonić na raz. Po raz kolejny zachowują się poniżej krytyki. Najpierw trzeba było po kilkanaście razy do nich dzwonić na etapie przygotowywania umów i ich podpisania, później prośby o łaskawie pokazanie mieszkania a teraz jeszcze totalny brak informacji co do odbiorów...
                      • mateo_s Re: atelier żoliborz 05.08.14, 22:57
                        Ludzie ogarnijcie się czemu panikujecie? Macie w umowach 30.09 ? Pewnie macie więc czekajcie spokojnie do tego terminu jak się deweloper nie wyrobi będzie płacił karę ekipa poczeka...pierwszy raz odbieracie mieszkanie?
                        • mi-bi Re: atelier żoliborz 06.08.14, 07:07
                          Wlasnie tez nie wiem, czemu jestescie tacy nerwowi, poki co, wszystko odbywa sie zgodnie z planem i wcale nie mam poczucia, zeby deweloper cos przed nami ukrywal... Ostatnio dzwonilam do biura i powiedziano mi, ze w drugiej polowie sierpnia wg kolejnosci zakupu beda zaczynac odbiory, dostali juz zezwolenia na uzytkowanie, musza sie tylko te zezwolenia uprawomocnic. Ale budynek pieknie juz stoi skonczony i czeka na mieszkancow. Nie ma sie co pienic, wszystko jest zgodnie z planem. Trzeba byc cierpliwym, niektorych rzeczy nie przeskoczymy....
                          • mswa Re: atelier żoliborz 06.08.14, 08:38
                            Popieram, skad ta niecierpliwosc. Rozmawialem z pracownikiem biura, ktory to do mnie oddzwonil po godzinie od mojego telefonu i jeszcze przez ten i nastepny tydzien pozwolenie na uzytkowanie bedzie uprawomacnialo sie, nastepnie beda organizowac odbiory, co na pewno potrwa, troche tych mieszkan jest.
                            Bylem tez ostatnio tam i wyglada okazale. Jestem zadowolony, i juz nie moge doczekac sie az wprowadzimy sie.
                            Pozdrawiam sasiadow
                            • mufl26 Re: atelier żoliborz 11.08.14, 10:04
                              Chodzi o to, że deweloper mógłby dać znać na jakim etapie teraz są prace. Inni deweloperzy wprost mówią kiedy jest odbiór mieszkań i dzięki temu ludzie mogą się nastawić, coś zaplanować. A u nas nic nie wiadomo, niby odbiory od połowy sierpnia, ale jakoś nikt listu nie dostał. Nie mówiąc już o tym, że nie wiem czemu nie można się umówić na oglądanie mieszkania tak, żeby ekipa czy projektant mogli zrobić pomiary.
                              Wracając do tematu - ma ktoś jakieś nowe info?:)
                              • f.seydlitz Re: atelier żoliborz 12.08.14, 17:17
                                mufl26 napisała:
                                nie wiem czem
                                > u nie można się umówić na oglądanie mieszkania tak, żeby ekipa czy projektant m
                                > ogli zrobić pomiary.

Ja chyba idę robić dym w tej sprawie, jeżeli architekt nie może zrobić pomiarów to jak ma zrobić projekt. NIe podoba mi się to :(

• mswa Re: atelier żoliborz 12.08.14, 23:58
                                  ;-)

Nie róbmy dymu... Wspierajmy sie, to mlody deweloper powiedzmy czego oczekujemy i jak najlepiej rozwiazac nazze oczekiwania. Pewbie osiagniemy lepszy skutek.

Sam chetnie wpuscilbym juz ekpie do remontu, choc nigdy z nikim nie okreslilem 100% terminu ;-(, zakladam ze jak my wszyscy. Hehe

Z drugiej strony bycie ostatnim oznacza ze nie slyszy sie remintow innych za sciana ...taki zarcik.

Na marginesie, chyba zgodzicie sie ze mna ze dobry fachowiec zaproponuje to i tamto bazujac tylko na planach i informacji o wylewce ( 5 cm wylewki i 5 cm styropianu) na podlodze ;-), no chyba ze projektujecie sami jak ja, hehe, co sprawia pewien dyskomfort.

Proponuje umowic sie na wstepne piwo 15 wrzesnia, nie zawzajac na to czy juz bedziemy posiadali klucze czy nie ;-)
                                  • leuthen Re: atelier żoliborz 13.08.14, 06:24
                                    > Proponuje umowic sie na wstepne piwo 15 wrzesnia, nie zawzajac na to czy juz be
                                    > dziemy posiadali klucze czy nie ;-)

Okay, termin wstępnego piwa ustalony, a piwo zasadnicze, kiedy? ;)
                                  • miloo13 Re: atelier żoliborz 13.08.14, 09:47
                                    mswa napisał:

> ;-)
                                    >
                                    > Nie róbmy dymu... Wspierajmy sie, to mlody deweloper powiedzmy czego oczekujemy
                                    > i jak najlepiej rozwiazac nazze oczekiwania. Pewbie osiagniemy lepszy skutek.
                                    >
                                    >

Wszystko ok ale właśnie dlatego, że młody deweloper to powinni bardziej dbać o klienta. Ja byłem zadowolony do czasu. Ostatnio nie najlepsze mam zdanie o obsłudze - zero informacji. Jak dzwonisz się dowiedzieć to mówią ogólnikami, nic nie wiedzą, trzeba czekać.
                                    Wystarczy powiedzieć, że czekamy na to czy tamto , może to trwać mniej więcej tyle a tyle czasu i już.

A wiecie może czy wiadomo już jakie sklepy otworzą u nas w budynku? Wiadomo już cos?
                                    • mufl26 Re: atelier żoliborz 13.08.14, 13:15
                                      Zgadzam się. Chodzi tylko o to, że sami z siebie o niczym nie informują i trzeba ciągle trzymać rekę na pulsie. Koleżanka kupiła w Echo i tam od dawna maja jasno podane terminy odbiorów, mimo, że te zaczynają się od października.A u nas cisza i termin odbiorów się oddala. Wiadomo przecież, że każdy chce się jak najszybciej wprowadzić, więc ekipę trzeba zamawiać.
                                      • leuthen Re: atelier żoliborz 13.08.14, 20:01
                                        Ponoć odbiory mieszkań od początku września dopiero, po 5 mieszkań dziennie, wg kolejności zakupu. Powiedzmy, że kupiłem gdzieś w połowie stawki, czyli jako 150 (300 mieszkań jest chyba w AŻ, prawda?), odbiory załóżmy, że będą też w sobotę, wychodzi 2 tydzień października. A pamiętam jak mi mówili przed zakupem, że odbiory będą w czerwcu :P
                                        • mat1_mat1 Re: atelier żoliborz 14.08.14, 11:45
                                          ja nastawiam sie na odbior pod koniec roku, potem poprawki deweloperskie, ekipa remontowa (rodzinna oczywiście) wstępnie umówiona na poczatek lutego jak wszystko dobrze pojdzie. A te ..odbiory w czerwcu... hahahaha uśmiałem sie jak nie wiem co :))))
                                          • mufl26 Re: atelier żoliborz 18.08.14, 10:21
                                            z forum innego:
                                            Artystyczny Zoliborz zaczal budowac pozniej a juz 30-31 sierpnia maja przedwczesne odbiory i dodatkowo na biezaco sa informowani o postepach prac. Szkoda, ze nasz deweloper potepuje inaczej.

Zróbmy coś z tym.Deweloper od początku nieogarnięty, olewa klienta i trzeba czekać bardzo długo na jakiś kontakt czy odzew. Zacznijmy wszyscy dzwonić i się upominać, bo moim zdaniem to jest kwestia braku organizacji, skoro ta decyzja się już uprawomocniła i teraz już można odbierać mieszkania, a jak będziemy siedzieli cicho to na pewno sami z siebie nie zaczną szybciej działać.
                                            Wiem, że deweloper to czyta więc może niech sobie weźmie to do serca, bo niedługo ruszy na Was fala zdenerwowanych klientów.
                                            Do dewelopera:Chodzi przede wszystkim o brak informacji, a nie macie nawet jednego spójnego stanowiska i każdy klient dostaje inną informację.
                        • ts.76 Re: atelier żoliborz 06.08.14, 08:54
                          Żeby uściślić: 30.09 jest terminem do którego deweloper musi powiadomić o odbiorze. Deadline dla odbioru jest określony na 30dni przed ostatecznym terminem przeniesienia własności (czyli ok 01.12).
    • aard-vark Re: atelier żoliborz 20.08.14, 10:08
      Witam,

właśnie się dowiedziałem, że działka przylegająca do nas od strony Apartametów Krasińskiego została przez tego developera wykupiona (obecny dares 9 i 9A). Oznacza to niestety około 2 lat nowej budowy pod naszymi oknami (przynajmniej części nas). Na razie nie wiem niestety kiedy rusza budowa.
      Pozdrawiam,
      Paweł
      • kamczo2000 Re: atelier żoliborz 20.08.14, 12:55
        Jeżeli to prawda, to jest to dobra informacja. Dwa lata budowy, a potem wiele lat spokoju zamiast niepewności, co powstanie za oknem. Trzeba trzymać kciuki, żeby z drugiej strony szybko ruszyła Acciona i uporządkowała te swoje chwasty...
        • aard-vark Re: atelier żoliborz 20.08.14, 13:36
          Tak, zgadzam się. Przynajmniej pozbędziemy sie niepewności co do losu tych zapuszczonych działek. I nie powstanie tu żaden sklep z hałaśliwymi dostawami i pracującymi wentylatorami non-stop.
          Niestety zanim powstaną tam mieszkania będą prowadzone równie hałaśliwe wyburzenia. Pozostają na razie pytania jak blisko do nas podejdą przy budowie i jaka będzie wysokość budynków. Te 4 działki mają obecnie na razie wydaną decyzje o warunkach zabudowy bez pozwolenia na budowę.
          • szybuje Re: atelier żoliborz 20.08.14, 20:55
            A czy w decyzji o warunkach zabudowy nie ma informacji o bliskości budowy oraz o wysokości budynków? Wydawało mi się, że tego typu informacje można znaleźć właśnie w warunkach zabudowy.
            Pozdrawiam,
            A
            • aard-vark Re: atelier żoliborz 21.08.14, 10:08
              Nie wiem, czy jest to tam zapisane, ale możliwe, że tak. Nie udało mi się dotrzec do tego dokumentu. Nr decyzji o warunkach zabudowy: 003713. Decyzja wydana 25 marca 2013.
              Pozdrawiam,
              P.
        • mat1_mat1 Re: atelier żoliborz 20.08.14, 15:00
          no bez pierdół!!! dla mnie dobra informacja byłaby taka że powstanie tam zadrzewiony teren, z ławkami gdzie można posiedzieć, niż trwająca 2 lata budowa i nowe bloczyska a na koniec widok okna w okna :(
          • aard-vark Re: atelier żoliborz 20.08.14, 15:22
            Niestety na park z ławkam moglibyśmy liczyć jedynie wtedy gdyby był uchwalony zmieniony plan zagospodarowania dla naszego fragmentu dzielnicy ponieważ i w obecnej koncepcji ten teren ma przeznaczenie MW(U) czyli teren zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej z dopuszczeniem usług :(.
          • darosawi Re: atelier żoliborz 20.08.14, 21:13
            > no bez pierdół!!! dla mnie dobra informacja byłaby taka że powstanie tam zadrze
            > wiony teren, z ławkami gdzie można posiedzieć, niż trwająca 2 lata budowa i now
            > e bloczyska a na koniec widok okna w okna :(

Śmiech na sali.Kupiłeś mieszkanie po 7 tys. z metra w przemysłowej dzielnicy blisko centrum i teraz chciałbyś, aby wszystkie slumsy dookoła twojego jedynego bloku zamieniły się w parki, skwery i ogrody?Niemal w CENTRUM?Chłopie przestań pisać takie rzeczy.Ciesz się, że za oknem będzie spokojny blok, módl, jeśli masz widok od tej strony, by nie był za blisko i za wysoko, doceń, że blok się zbuduje a uciążliwości skończą.Lepiej mieć krzaki pod oknem i nie wiadomo ile problemów z hałasem itp?Budowa bloku to maksymum 2 lata, wiele osób z Ateliera na dobre wprowadzi się najwcześniej dopiero w przyszłym roku.Tak samo będę miał prace wykończeniowe 2 miesiące jak połowa sąsiadów, a nie wszyscy wprowadzą się szybko.To co, ci co wprowadzą się wcześniej bo wynajmowali w Warszawie zabronią wykańczać innym później bo hałas?
            Inaczej mówiąc, chcesz mieszkać wsród parków i bez budów dookoła, kto ci bronił kupić apartament w rezydencji Opera z widokiem na Ogród Saski?Jeszcze czekają tam na wymagających klientów.Proszę, ogarnijcie się.Doceńcie, jaka ładna zieleń urządzona została na patio, miejcie jakieś wyczucie tego co kupiliście i co dostaliście za tę cenę, na co inwestor miał wpływ i jak się wywiązał, a na co wpływu nie ma i co nie jest jego sprawą.Jako przyszli mieszkańcy bardziej skupcie się na stałym hałasie, jaka jest ruchliwość po Przasnyskiej, jeszcze próbowano nam na dokładkę zafundować autobusy pod oknami.W przeciwieństwie do budowy hałas i spaliny z ulicy są stałe i tylko wzrosną, jeśli się coś z tym nie zrobi.
            • aard-vark Re: atelier żoliborz 21.08.14, 10:30
              Zgadzam się. Nowy blok obok nas to chyba najlepsza opcja z wielu możliwości, jakie niesie ze sobą mieszkanie w stolicy blisko centrum. Nieroztropnością, jest liczenie na ławeczki i dodatkową roślinność w tym miejscu. W całym naszym kwadracie ulic: Powązkowska, Krasińskiego, trasa kolejowa, German wszystkie tereny zieleni urządzonej wg nieuchwalonego jeszcze planu mieszczą się po obu stronach Przasnyskiej przy skrzyżowaniu z Krasińskiego i dalej wzdłuż śladu dawnych torów do ul. German. Nowe nasadzenia drzew były przewidziane przy ulicy German. I właśnie ten projekt wygrał w lipcu w konkursie budżetu partycypacyjnego: Nowy zieleniec śladami dawnej linii kolejowej na Żoliborzu Południowym.
              Raczej nie nastawiałbym się, że poza wspomnianymi terenami zielonymi będziemy mieć w naszym najbliższym otoczeniu jeszcze coś więcej w kwestii flory. Trochę szkoda, ale z drugiej strony kiedy kupowaliśmy mieszkania na Przasnyskiej te założenia były (lub powinny być) nam znane. Wszyscy mamy w aktach notarialnych Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego Terenu Żoliborza Południowego. Co prawda jest on wciąż nieuchwalony od 2004, ale wielkich zmian w tym rejonie już bym się nie spodziewał. Obecny etap planu to etap 4. Etapów jest 7. To że plan jest wciąż nieuchwalony to inna, karygodna sprawa :(
              Pozdrawiam
              • opiniamoja Re: atelier żoliborz 26.08.14, 22:55
                Plany
                Działka przy ul. Przasnyskiej 9 - zespół budynków do wysokości 20 m, od Przasnyskiej szerokość elewacji frontowej - 40 m, na części węższej, tam, gdzie Atelierzy :) mają okna od zachodu - budynek będzie miał szerokość 15 m, tu cała działka ma ok. 28 m szerokości. Budynki od 3 do 5 pięter, ale chyba + parter, wychodzi 20 m, trochę wysoko, mieszkania na niższych kondygnacjach od zachodu zostaną jednak trochę zasłonięte przez nowy blok.
                Pozdrawiam
                mieszkanka APK z oknem na AZ
                • opiniamoja Re: atelier żoliborz 26.08.14, 22:56
                  zapomniałam
                  wyburzanie żółtych magazynów - do listopada, nowa budowa - na wiosnę 2015 r.
                  pozdrawiam
                  • szybuje Re: atelier żoliborz 27.08.14, 11:26
                    opiniamoja dzięki za informacje :)
                    czy wiesz może coś więcej o ilości budynków i ich wysokości? Bylibyśmy bardzo wdzięczni za podzielenie się wszelkimi informacjami.
                • aard-vark Re: atelier żoliborz 27.08.14, 09:26
                  Czy dysponujesz jakimś planem lub wizualizacją chociaż nowych budynków ? Ile ma ich być ?
    • jackie0 Re: atelier żoliborz 24.08.14, 14:25
      Budowa budynku mieszkalnego 7 kondygnacyjnego z usługami w parterze, przy ul. Powązkowskiej i ul. Rydygiera

Warszawa, 18.07.2014r.

OŚ-IV-UII.6220.108.2013.MWR
      Nr pisma w sprawie 41

INFORMACJA
      o wydaniu decyzji

Zgodnie z art. 85 ust. 3 ustawy z dnia 3 października 2008 r. o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko (Dz. U. z 2013 r., poz. 1235, z późn. zm.), informuję, że została wydana decyzja Nr 576/OŚ/2014 z dnia 15 lipca 2014 r. znak OŚ-IV-UII.6220.108.2013.MWR o środowiskowych uwarunkowaniach, stwierdzająca brak potrzeby przeprowadzenia oceny oddziaływania na środowisko przedsięwzięcia polegającego na budowie budynku mieszkalnego 7 kondygnacyjnego z usługami w parterze, na dz. ew. nr 9/3 (obręb 7-03-03), przy ul. Powązkowskiej i ul. Rydygiera w Dzielnicy Żoliborz m.st. Warszawy.
      Ponadto informuję, że dane o ww. decyzji zostały zamieszczone w publicznie dostępnym wykazie danych o dokumentach zawierających informacje o środowisku.
      Z treścią decyzji oraz z dokumentacją sprawy można się zapoznać w siedzibie Biura Ochrony Środowiska Urzędu m. st. Warszawy, Plac Starynkiewicza 7/9, pok. 414, od poniedziałku do piątku, w godzinach pracy Urzędu tj. 8.00-16.00.

Z up. Prezydenta m.st. Warszawy
      Stanisław Kirejczyk
      Główny Specjalista
      w Biurze Ochrony Środowiska

To chyba działka Acciony.
      • aard-vark Re: atelier żoliborz 25.08.14, 09:56
        Tak, to działka Acciony. Ciekawę kiedy zaczną. Wuzetka na tę działkę jest od 2006 r.
      • komalo Re: atelier żoliborz 25.08.14, 23:27
        9/3 oraz 36/1 - to duża działka od strony Powązkowskiej, przylegająca do Atelier
        Taka sama decyzja została wydana dla działek 9/1 i 9/2 (dwie mniejsze działki od strony Przasnyskiej i części B Atelier)

Można podejrzewać, że w przyszłym roku rozpoczną budowę...
        • tsek Re: atelier żoliborz 27.08.14, 09:44
          Czy ktoś z Was dostał juz list z informacja ze zaczęły sie odbiory lokali.
          • bor666 Re: atelier żoliborz 27.08.14, 10:39
            Cisza...wygląda na to że wcześniej niż po 15 nie ma co się spodziewać pierwszych odbiorów:(
            • tsek Re: atelier żoliborz 27.08.14, 14:28
              Jak wszędzie sa równi i równiejsi.
              Bylem jakies 2 tyg temu na budowie i widziałem że przynajmniej w kilku mieszkaniach robotnicy już wykańczają. Pytałem sie nawet jednej ekipy czy sa z firmy, która wykańcza mieszkanie w ramach w programu wykańczania wnętrz.
              Ale powiedzieli ze nie, wykańczają dla prywatnej osoby.
              • mufl26 Re: atelier żoliborz 27.08.14, 14:35
                Pytanie czy chce się zacząć wykańczać przed podpisaniem protokołu odbioru. Ja bym się pewnie bała, bo jakby były jakieś usterki to by już było za późno. Decyzja teoretycznie od jutra a więc i też odbiory a oczywiście cisza...
                • komalo Re: atelier żoliborz 27.08.14, 20:14
                  Ja też słyszałem z plotek, że w pojedynczych mieszkaniach ludzie już wykańczają. Pewnie bardzo im się spieszy i machnęli ręką na ewentualne usterki.

Odbiory mają się podobno zacząć od września. Ale jak będzie - czas pokaże.
                  • darosawi Re: atelier żoliborz 29.08.14, 01:22
                    Może jednak nie warto wtrącać się do cudzych mieszkań?

Niektórzy to już nawet "żądają" listy lokali z terminami odbiorów. Dobre... co jeszcze... lista nazwisk, dochodów?
                    Dostaniecie własne terminy odbiorów, powiadomią was przecież. Co was obchodzą terminy odbiorów w innych mieszkaniach, przecież niczego to w waszej sytuacji nie zmienia.
                    • kara13 Re: atelier żoliborz 29.08.14, 20:41
                      Lokale będą podobno oddawane wg kolejności zakupu, a to łatwo sprawdzić np. w ekw. W ten sposób można zorientować się kiedy powinien nastąpić odbiór mieszkania, licząc oczywiście od momentu jak zaczną wreszcie wydawać :)
    • mat1_mat1 Re: atelier żoliborz 31.08.14, 01:09
      Kraków - świetne miasto :) Mogę zdecydowanie pochwalić oraz wypromować... A moja ciotka była parę lat temu w Chorwacji i tez była zachwycona... itd itd itd zupelnie nie w temacie ;)
      • komalo Re: atelier żoliborz 02.09.14, 20:37
        Odbiory miały się zacząć wczoraj. Ktoś już może odebrał albo chociaż był na odbiorze? Jakieś pierwsze uwagi/wnioski?
        • aard-vark Re: atelier żoliborz 02.09.14, 21:53
          Żadnych odbiorów jak nie było tak nie ma. Podobno w przyszłym tygodniu jak dostaną pozwolenie na piśmie.
    • ja_annabannanna Re: atelier żoliborz 05.09.14, 09:52
      Moi drodzy, nie tylko pewne osoby mogły wejść z remontem wcześniej, a tez się wprowadzić i od miesiąca już sobie urzędują na przasnyskiej. Natomiast jeśli chodzi o odbiory, które zaczynaja powoli się dziać to niestety mam pierwsze wieści i nie jest dobrze. Jest źle a nawet bardzo źle. Liczba usterek w jednym z mieszkań została rozpisana na 3 kartki a4. Dam znać o szczegółach jak się dowiem czegoś więcej.
      • mufl26 Re: atelier żoliborz 05.09.14, 10:02
        Czyli to nie prawda, że nie mają decyzji o pozw. na użytkowanie, a tak naprawdę mają i ludzie po znajomości czy za dodatkowe pieniądze się już wprowadzili?
        Ma ktoś może możliwość sprawdzenia czy pozwolenie na użytkowanie już zostało wydane?
        Coś w tej sprawie bardzo śmierdzi, dziwne, że już od miesiąca nam mówią, że zaraz, już, za kilka dni odbiory i non stop ten termin jest przekładany.
        Daj znać koniecznie, jak tylko się czegoś dowiesz.
      • bor666 Re: atelier żoliborz 05.09.14, 10:17
        No to super!!!! Też mi właśnie coś śmierdziało z tym pozwoleniem...na koniec sierpnia pani Aleksandra poinformowała mnie że pozwolenie już otrzymali tylko musi się uprawomocnić i od 15 sierpnia zaczynają oficjalne odbiory....pożniej z tygodnia na tydzień była inna ściema...a to że pozwolenia jeszcze nie otrzymalimy albo nie mają go na piśmie i takie tam....w tym samym czasie sukcesywnie podjeżdzaliśmy po Atelier i otrzymywaliśmy informacje od ochroniarzy że ludzie już wykańczają mieszkania...słów mi brakuje
        • mat1_mat1 Re: atelier żoliborz 05.09.14, 11:53
          no to polecieli po całości z tymi pozwoleniami!!! Co to jest do cholery ze jacyś ludzie juz od miesiąca mają pozwolenie na robienie remontów w swoich mieszkaniach? Kto to jest, znajomi/pracownicy/rodzina dewelopera???? A moze łapóweczka poszła w ruch? :)
          • mirella_09 Re: atelier żoliborz 05.09.14, 18:06
            Niestety to prawda, tynki są w tragicznym stanie, rury położone po podłodze, standard bloku z wielkiej plyty
    • ja_annabannanna Re: atelier żoliborz 05.09.14, 10:33
      okazuje się, że największym problemem sa krzywe sciany! I to bardzo krzywe, zapchana wentylacja, stolarka okienna w beznadziejnym stanie i wystające rury. Pomijam juz fakt, że osprzęt itd jest tandetny i do wymiany.
      • mufl26 Re: atelier żoliborz 05.09.14, 10:44
        Mam nadzieje, że jeśli to prawda, to wszyscy zrobią awanturę. Ja nie odbiorę takiego mieszkania.
        Beznadziejny jest ten deweloper.
        • ja_annabannanna Re: atelier żoliborz 05.09.14, 11:00
          Problem w tym, że to nie deweloper budował a Unibep jako GW (generalny wykonawca). Wina dewelopera jest w tym, że nie przyłożył sie do odbioru od GW i teraz takie kwiatki. Proszę pamiętać tez o tym, że po odebraniu mieszkania to my już płacimy czynsz.
          • mufl26 Re: atelier żoliborz 05.09.14, 11:06
            a nam mówili,że dlatego tak długo trwa uzyskanie pozwolenia, bo 2 razy prosili o poprawki...
            • jackie0 Re: atelier żoliborz 05.09.14, 11:12
              No to musiało być naprawdę tragicznie. Teraz jest słabo. Tynki są w tragicznym stanie, rury w łazience wystają ponad posadzkę, trzeba pewnie to będzie jakoś zabudowywać kosztem utraty miejsca, okna też by mogły być w lepszy stanie no i użyte włącznik, gniazdka są chyba najtańszymi na rynku.
          • mufl26 Re: atelier żoliborz 05.09.14, 11:11
            Winą dewelopera jest też to, co wynika, z tego co piszesz-że ludzie mogli remontować wcześniej i się wprowadzić a nasze odbiory ciągle opóźniają.
    • zuza01756 Re: atelier żoliborz 09.09.14, 12:19
      Czy ktoś dostał zawiadomienie o odbiorze, bo u mnie nadal cisza...
      • mateo_s Re: atelier żoliborz 09.09.14, 23:43
        Ja się dzisiaj w końcu dodzwonilem i mi łaskawie powiedzieli że jest pozwolenie na użytkowanie. Od 15 września wydają lokale 5 dziennie - śmiech na sali. Więc pewnie na połowę października trzeba się nastawiać na odbiór.
        • komalo Re: atelier żoliborz 09.09.14, 23:49
          W lokalu usługowym od strony Krasińskiego ma być restauracja.
          W lokalu usługowym od strony Rydygiera ma być FreshMarket.
          Pozostałe 3 lokale nie są jeszcze wynajęte.

Budynki między Atelier a Przy Krasińskiego właśnie są w trakcie wyburzania, które ma się zakończyć do połowy listopada. Prawdopodobnie budowę zaczną w przyszłym roku (ale to już mój domysł).
        • mufl26 Re: atelier żoliborz 10.09.14, 10:01
          teraz nagle to 5 lokali? Ja nie wiem czy oni nie pamiętają co mówią czy to totalna ściema co mówią, bo już były wersje, że 5 lokali, 5-7 lokali a nawet 10 lokali dziennie. Szkoda słów, mają bajzel u siebie i dlatego to wszytko tyle trwa...
          • mat1_mat1 Re: atelier żoliborz 10.09.14, 11:31
            dlaczego zaraz bajzel?? przecież najzwyczajniej w świecie oni czasowo sie nie wyrobią żeby odbierac wiecej niz 3-5 dziennie. Wyluzuj mufl26, najgorzej to napalic sie na coś a potem tylko niepotrzebny stres
            • kiko_flores Re: atelier żoliborz 10.09.14, 14:38
              Ciekawe jakim cudem ktoś miałby się już urządzać, skoro pozwolenie na użytkowanie otrzymali dopiero w tym tygodniu. Wystarczył jeden telefon do inspektoratu nadzoru, żeby to sprawdzić. Opóźnienie było spowodowane głównie tym, że inspektor nie mógł doliczyć się całkowitej powierzchni użytkowej. Gdyby wcześniej udostępnili ludziom lokale, tak jak tu piszecie, dostaliby taką karę, że by im kapcie pospadały. Więc po co mieliby to robić?? Tempo odbioru 5 lokali dziennie to jednak trochę mało...oby przyśpieszyli.
            • mufl26 Re: atelier żoliborz 10.09.14, 15:29
              Mi nie chodzi o to czy to mało czy dużo, ale o to, że kazdemu mówią co innego i rozpiętość jest od 3 do 10 dziennie, w zależności od tego komu powiedzą. Więc nie napalam się, tylko słucham co się do mnie mówi. To raczej deweloper napala ludzi- najpierw poprzez obiecywanie odbioru w sierpniu, a potem mówienie, że 10 lokali dziennie, żeby zaraz powiedzieć, że jednak 5. Profesjonalista powinien wiedzieć co mówi, a nie mówić w caly świat i sie potem dziwić, że ludzie sie denerwują.
              • kiko_flores Re: atelier żoliborz 10.09.14, 16:03
                Ciekawe, bo ja raz rozmawiałem z Cebulą a drugi z jednym z tych gostków i oboje twierdzili, że sierpień to baardzo optymistyczny scenariusz i raczej trzeba nastawiać się na przełom września i października. Jeśli zaczną wydawać w połowie września to dla mnie ok.
                • mufl26 Re: atelier żoliborz 10.09.14, 16:09
                  No to widzisz, Tobie tak mówili:)Mi mówili, że optymistyczna wersja to od 1 sierpnia, ale, że od połowy sierpnia to już na pewno. Po telefonie po 15 sierpnia powiedzieli,że 28 bedą mieli prawomocną decyzję. Żeby mieć prawomocną, to musieli już mieć wydaną wcześniej, a jak widać, nie mieli, bo mają dopiero teraz, więc po co mówią coś, co jest nieprawdą.
                  Innym z kolei mówili o jeszcze wcześniejszych terminach odbiorów. Ciesz się więc, że Tobie powiedzieli tak, Twojego terminu się trzymają, mój przekroczyli:)
                  • tsek Re: atelier żoliborz 11.09.14, 19:03
                    Mam blisko na budowę wiec czasem zaglądam i widać przez ze ludzie wykańczają.
                    Także to jest fakt.
                    Według prawa można chyba wykańczać przez pozwoleniem na użytkowanie. Nie można tylko mieszkać.
                    • komalo Re: atelier żoliborz 11.09.14, 19:51
                      Podobno kilkanaście mieszkań zostało kupionych z opcją wykończenia pod klucz - i w tym mieszkaniach trwają już prace wykończeniowe. Wszyscy co kupili mieszkania w stanie deweloperskim mają odbierać mieszkania od przyszłego tygodnia.

Tak przynajmniej mówią w biurze sprzedaży... A jak będzie - czas pokaże.
                      • kara13 Re: atelier żoliborz 11.09.14, 20:31
                        W takim razie pierwszych 20-30 osób przewidzianych na odbiór w przyszłym tygodniu powinno mieć już zawiadomienia o odbiorze. Czy ktoś już ma ustalony jakiś konkretny termin?
                        • bor666 Re: atelier żoliborz 12.09.14, 08:27
                          Nie, ponieważ według najnowszych ustaleń w poniedziałek/ wtorek będzie tworzona lista kolejności odbiorów, a następnie w takiej kolejności będą wysyłane monity....reasumując na pierwsze odbiory zapraszamy przynajmniej za dwa tygodnie:). P.S. Komu już się zwinęła ekipa z powodu błędnych informacji jakie przekazywali niekompetentni pracowanicy AŻ????
                          • aard-vark Re: atelier żoliborz 13.09.14, 10:44
                            Myślę, że jest to celowe działanie AŻ. Opóźniają odbiory, żeby ludzie pod presją czasu i zagrożeniem, że ekipa się zwinie bo nie będzie dłużej czekać, odbierali mieszkania z usterkami. Bo wiadomo, jak usterki to deweloper musi je usunąć a to zajmuje cenne tygodnie...
          • darosawi Re: atelier żoliborz 13.09.14, 15:17
            Z ciekawości - jaką sumę przeznaczacie na wykończenie mieszkania (robocizna)? Braliście ekipy "od wszystkiego" czy raczej szukaliście tańszych ekip spoza W-wy?
            • bor666 Re: atelier żoliborz 15.09.14, 14:25
              Dzwonili do kogoś??
    • michal.kostrzewa Piknik sąsiedzki na Żoliborzu Południowym w sobotę 16.09.14, 00:50
      Po prawdzie Państwo dopiero będziecie się sprowadzać na Żoliborz, ale jest nam miło już dziś zaprosić Was na organizowane przez nas wydarzenie.

W sobotę, 20 września, w godzinach 11-15, zapraszamy Państwa na sąsiedzki piknik, który odbędzie się na skwerze na rogu ulicy Przasnyskiej i Krasińskiego.

Organizatorem jest stowarzyszenie „Nowy Żoliborz”, założone ostatnio przez grupę kilkudziesięciu mieszkańców zaangażowanych w działalność na rzecz mieszkańców nowych osiedli żoliborskich.

Nasz piknik będzie okazją , by poznać swoich sąsiadów, dowiedzieć się o planowanych w okolicy zmianach a także by skorzystać z wielu atrakcji dla dorosłych i dla dzieci, takich jak:
      - zabawy sportowe (m.in. trening piłkarski dla dzieci)
      - zajęcia plastyczne
      - gry planszowe dla dzieci i dorosłych

Na pikniku będą napoje (sfinansowane przez sponsora) oraz foodtruck z jedzeniem, natomiast zachęcamy wszystkich do przyniesienia ciast i słodyczy. Impreza ma charakter niekomercyjny, innymi słowy im więcej przyniesiemy, tym więcej będziemy mieli potem dla siebie do jedzenia :-)

Zachęcamy też do przyniesienia kocy - ma być ciepło, liczymy, że będzie słonecznie, będzie można miło spędzić czas na trawie.

Patronat nad piknikiem objął Burmistrz dzielnicy Żoliborz, pan Krzysztof Bugla.

Ponadto na pikniku będą przedstawiciele urzędu dzielnicy – będzie można m.in. dopisać się do rejestru wyborców a także pobrać pobrać formularze potrzebne do meldunku.

Serdecznie zapraszamy w najbliższą sobotę i zachęcamy do sprawdzania aktualności na wydarzeniu na Facebooku: www.facebook.com/events/1494646334107394
    • bor666 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 15:48
      Sąsiedzi, jak tam odbiory??? Czy faktycznie mieszkania nie wymagają żadnych poprawek????
      • vicu82 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 15:51
        Hej,
        Dam znać jutro, albo w weekend.
        • bor666 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 15:54
          vicu82 napisał:

> Hej,
          > Dam znać jutro, albo w weekend.

Dzięki wielkie....My mamy odbiór w przyszłym tygodniu więc chciałabym wiedzieć czego się spodziewać
          • and8010 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 15:56
            Witajcie, dostaliście przed odbiorem telefon czy pismo. Jak to wyglądało, ile czasu od informacji czekaliście na odbiór.
            Dzięki wielkie za informację
            • vicu82 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 16:01
              Telefon dostałem we wtorek. Odbiór na piątek. Pisma nie dostałem, ale jak bank poprosił o takie pismo przed wypłatą transzy to zostało wysłane (mailowo).
              • and8010 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 16:03
                Jeśli można wiedzieć, to proszę powiedz kiedy kupowaliście mieszkanie.

Wielkie dzięki
                • vicu82 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 16:04
                  kwiecień 2014
                  • vicu82 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 16:04
                    sorry, miało być 2014
                    • vicu82 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 16:05
                      2013 :)

PS. Mało snu, przepraszam.
                      • and8010 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 16:07
                        ok wielkie dzięki za info
                        • vicu82 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 16:07
                          Wyście kiedy kupowali?
                          • watson6 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 16:17
                            a orientujesz się może którzy byliście na liście?
                          • kamilluk76 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 16:18
                            Ja w 2012 i nic, nikt się nie odezwał...mogę wiedzieć kto z biura dzwonił do Was?
                            • vicu82 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 16:23
                              Nie wiem którzy byliśmy na liście. Dzwoniła Pani Ola.
                              • watson6 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 16:27
                                jeszcze tylko jedno pytanie jak można :D
                                która budynek? A, B czy C?
                                • vicu82 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 16:27
                                  Budynek A
                          • and8010 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 17:13
                            my kupowaliśmy czerwiec 2013
                            • kara13 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 18:37
                              Jak widać kolejność odbiorów już nie jest zgodna z kolejnością zakupu. Przede wszystkim oddawane są mieszkania "gotowe" tzn. odebrane od wykonawcy, a jak się dowiedziałam w biurze jest bardzo dużo mieszkań, które do odbioru się po prostu nie nadają. Pocieszające jest to, że już tylko 2,5 m-ca do ostatecznego terminu odbioru zapisanego w akcie :) wychodzi ok 6 mieszkań dziennie.
                            • 15zosienka Re: atelier żoliborz 18.09.14, 19:42
                              Cześć!
                              Mam pytanie do "vicu82" czy kupowaliście mieszkanie z opcją wykończenia wnętrz, bo zastanawia mnie czy oddają wg kolejności zakupu czy pierwszeństwo mają osoby które wzięły pakiet wykończenia?
                              • vicu82 Re: atelier żoliborz 18.09.14, 23:09
                                hej,
                                Kupowaliśmy bez opcji wykończenia.
                                • aard-vark Re: atelier żoliborz 19.09.14, 13:54
                                  Oddają mieszkania wg opcji dogadania się znimi a nie wg listy bo żadnej takiej nie ma na dłuższą metę.
                                  • and8010 Re: atelier żoliborz 19.09.14, 20:13
                                    I co tam moi drodzy w odbiorach słychać, ktoś już odebrał, remontuje, usterki są czy wszystko jest ok. Odbiory idą sprawnie czy zamulają, podzielcie się jak to wygląda.
          • vicu82 Re: atelier żoliborz 19.09.14, 20:18
            bor666 napisał(a):

> vicu82 napisał:
            >
            > > Hej,
            > > Dam znać jutro, albo w weekend.
            >
            > Dzięki wielkie....My mamy odbiór w przyszłym tygodniu więc chciałabym wiedzieć
            > czego się spodziewać

Cześć,
            Odbiór poszedł gładko. Może poza faktem, że gdy pojawiliśmy się na miejscu o czasie nikogo nie było w biurze sprzedaży, a telefon Pani Oli był.... wyłączony. Nikt nas nie poinformował wcześniej gdzie mamy się udać. Wypytaliśmy kręcących się na miejscu robotników. W narożnej klatce w budynku A na 1 piętrze znajduje się biuro inwestora. Poszedłem tam i za chwilę zeszły do nas dwie osoby.
            Mieliśmy ze sobą inspektora budowlanego. Była jedna osoba reprezentująca dewelopera i jedna z Unibep.
            Okna w dobrym stanie, były umyte chwilę przed odbiorem. Na miejscu był też człowiek ze specjalną żywicą i wszelkie ryski na ramach okiennych były niwelowane na bieżąco. Jedna szyba ma niewielką rysę. Ma to być wypolerowane w poniedziałek. Inspektor powiedział, że o ile w przypadku okien plastykowych wymiana szyb jest zalecana, tak przy drewnianych lepiej tego unikać (konieczność wymiany uszczelnienia, co może nie być wystarczająco dokładne przy naprawie w porównaniu do fabrycznego). Jak się da usunąć rysy przez polerowanie, to należy tak zrobić.
            Druga zgłoszona przez nas usterka to niewielkie uszkodzenie parapetu, też do poprawki jak nie dzisiaj to w poniedziałek.
            Trzecia to lekko wygięte dwa szczeble w metalowej obudowie komórki lokatorskiej w garażu (do wymiany).
            Ściany są proste (w jednym pomieszczeniu zgłosiliśmy krzywiznę i za 5 minut przyszedł robotnik i to wyszlifował). Podłogi proste. Pęknięć na ścianach nie było. Tynki w porządku. Mierzyliśmy też wilgotność ścian i posadzki w łazience. Jest sucho, posadzka na poziomie 4%, na ścianach miernik nawet nie wskazywał zawilgocenia. Balkon OK, był chłopak, który czyścił przy nas płytki, żeby sprawdzić czy to zabrudzenia czy uszkodzenia.
            W mieszkaniu nie było jeszcze bezpieczników i oczywiście nie było prądu, nie mogliśmy przez to sprawdzić instalacji (powiedzieli, że na początku przyszłego tygodnia ma to być załatwione. Także przy odbiorze kluczy sprawdzimy wszystkie punkty elektryczne). Z tego samego powodu nie sprawdziliśmy przewodów wentylacyjnych (elektryczne wentylatory).
            Podpisaliśmy protokół odbioru technicznego i przekazanie kluczy ma nastąpić w końcówce przyszłego tygodnia. Pani Magda (od dewelopera) bardzo pomocna i sympatyczna.
            Powodzenia!

• bor666 Re: atelier żoliborz 19.09.14, 20:42
              Dzięki wielki za wyczerpujące informację:). My mamy odbiór w środę, również budynek A. Mam nadzieję że też pójdzie gładko. Pozdrawiamy:)
              • robertw44 Re: atelier żoliborz 22.09.14, 14:51
                vicu82- możesz jeszcze napisać czy rury w łazience wystawał z posadzki?
                • vicu82 Re: atelier żoliborz 22.09.14, 15:06
                  robertw44 napisał(a):

> vicu82- możesz jeszcze napisać czy rury w łazience wystawał z posadzki?

Jeśli pytasz czy były poprowadzone po podłodze, to nie. Były wpuszczone w wylewkę. Wystawał jedynie odpływ.
                  • mswa Re: atelier żoliborz 22.09.14, 19:40
                    Mam dwa dodatkowe pytania?

1) byl juz prad w mieszkaniu? Sprawdzales obwody?

2) czy sprawdzales wode czy jest w rurach i odplywy? A jak tak to jak technicznie to zrobiles - sa w rurach tylko zaslepki przeciez.

3) dlaczego nie dali Ci od razu kluczy?

4) byly jakies slady poprawek robionych ostatnio przez podwykonawce - unibep?

Dzieki
                    • vicu82 Re: atelier żoliborz 23.09.14, 10:59
                      mswa napisał:

> Mam dwa dodatkowe pytania?
                      >
                      > 1) byl juz prad w mieszkaniu? Sprawdzales obwody?
                      Nie, tak jak pisałem wcześniej nie było bezpieczników. Miały być zamontowane na początku tego tygodnia.

>
                      > 2) czy sprawdzales wode czy jest w rurach i odplywy? A jak tak to jak techniczn
                      > ie to zrobiles - sa w rurach tylko zaslepki przeciez.
                      Nie sprawdzałem odpływów.

>
                      > 3) dlaczego nie dali Ci od razu kluczy?
                      Z powodu niezamontowanych bezpieczników i braku prądu. Wedle zapewnień, klucze mają być na koniec tego tygodnia.

>
                      > 4) byly jakies slady poprawek robionych ostatnio przez podwykonawce - unibep?
                      Tak, w porównaniu do wizyt wcześniejszych widać było, że naniesiono poprawki (kąty, tynki, poprawiony montaż włączników i gniazdek)

>
                      >
                      > Dzieki
            • 5azot Odbiór mieszkania - fachowiec 27.09.14, 20:57
              Witam, czy ktoś z Państwa zna/mógłbym polecić, sprawdzonego fachowca do odbioru mieszkania? Będę wdzięczna za informacę.
    • bor666 Re: atelier żoliborz 25.09.14, 10:00
      Czy ktoś dostał klucze do mieszkania???....bo na chwilę obecną trwają odbiory które kończą się bez zgłoszenia większych poprawek a kluczy i tak nie wydają!
      • vicu82 Re: atelier żoliborz 25.09.14, 12:08
        bor666, jak u Was poszło, mieliście wczoraj odbiór?
        • bor666 Re: atelier żoliborz 25.09.14, 13:18
          Tak, jesteśmy już po odbiorze:). Generalnie jest oki, zgłosiliśmy tylko 3 poprawki ( wybrzuszenie na ścianie w łazience, ryski na szybkach balkonowych oraz problem z elektryką, u nas o jakimś cudem był prąd w salonie więc prawdopodobnie jesteśmy źle podłączeni). Na wykonanie poprawek mają 60 dni ale obiecali że w najpóźniej do końca przyszłego tygodnia otrzymamy klucze. Mam nadzieję że dotrzymają słowa bo kolejna nasza ekipa czeka w blokach startowych:)
          A jak u Ciebie z kluczami??
          • vicu82 Re: atelier żoliborz 25.09.14, 13:24
            bor666 napisał(a):

> Tak, jesteśmy już po odbiorze:). Generalnie jest oki, zgłosiliśmy tylko 3 popra
            > wki ( wybrzuszenie na ścianie w łazience, ryski na szybkach balkonowych oraz pr
            > oblem z elektryką, u nas o jakimś cudem był prąd w salonie więc prawdopodobnie
            > jesteśmy źle podłączeni). Na wykonanie poprawek mają 60 dni ale obiecali że w n
            > ajpóźniej do końca przyszłego tygodnia otrzymamy klucze. Mam nadzieję że dotrzy
            > mają słowa bo kolejna nasza ekipa czeka w blokach startowych:)
            > A jak u Ciebie z kluczami??

Mają być w poniedziałek. Trzymam za słowo :)
            Powodzenia!
            • robertw44 Re: atelier żoliborz 26.09.14, 12:04
              Witam
              Mam odbiór na 8.10 chętnie zamienię na 13/10 lub 14/10 lub 17/10 zainteresowane osoby proszę o kontakt:robik@foodfoto.pl
              • robertw44 Re: atelier żoliborz 26.09.14, 14:08
                Witam
                Sprawa zamiany terminów jest już nieaktualna Pozdrawiam
                • maleworld Re: atelier żoliborz 26.09.14, 17:02
                  A ja mam pytanie z innej beczki. Wiem, że pochłonięci są Państwo odbiorami, ale czy może orientuje się ktoś czy zostały jeszcze w sprzedaży w tej inwestycji jakieś mniejsze mieszkania (do 40m) ? Dodzwonienie się do biura to nie lada wyczyn.
                  • jackie0 Re: atelier żoliborz 26.09.14, 17:12
                    atelierzoliborz.pl/apartamenty/wyszukiwarka
                    Ale uprzedzam, że tam też nie są aktualizowane codziennie.
                    • maleworld Re: atelier żoliborz 26.09.14, 17:15
                      Z tego co się orientuję strona jest bardzo rzadko aktualizowana :(
                      • jackie0 Re: atelier żoliborz 26.09.14, 17:27
                        Z listy dostępnych mieszkań na stronie, patrząc na pana/pani preferencje zostały mieszkania A243 (wolne), B142 (wolne), C151 (wolne). Na inne pomimo informacji ze strony, że są dostępne widnieją roszczenia w księdze. Pozdrawiam
                        • jackie0 Re: atelier żoliborz 26.09.14, 17:29
                          Przepraszam - C151 jest sprzedane, mój błąd.
                          • maleworld Re: atelier żoliborz 27.09.14, 10:47
                            Dzięki wielkie, mam nadzieję, że chociaż jedno z nich będzie dostępne jeszcze :)
                          • maleworld Re: atelier żoliborz 27.09.14, 18:32
                            Mam prośbę jeszcze, mógłby mi Pan sprawdzić jeszcze na podstawie księgi czy mieszkanie C152 C132 C122 C142 są wolne czy już zajęte? Będę bardzo wdzięczny. Proszę też o opinię kogoś znającego się lepiej ode mnie, czy jeżeli w księdze widnieje, że mieszkanie jest wolne to tak jest?
                            • ts.76 Re: atelier żoliborz 27.09.14, 19:41
                              Wpis w księdze pojawia się ok. miesiąc po tym jak mieszkanie przestaje być dostępne. Jeżeli chodzi o dostępność mieszkań najlepiej napisać maila do biura sprzedaży.
                              • 5azot odbiór mieszkania - fachowiec 27.09.14, 20:58
                                Witam, czy ktoś z Państwa zna/mógłbym polecić, sprawdzonego fachowca do odbioru mieszkania? Będę wdzięczna za informacę.
                                • hoboken Re: odbiór mieszkania - fachowiec 30.09.14, 14:06
                                  W kwestii fachowca - ja korzystałam z usług odbiorymieszkan.pl i z tego, co wiem, to wszyscy są zadowoleni z ich usług :) fachowców jest tam kilku, dzień przed odbiorem dostałam informację, kto dokładnie będzie mi przydzielony. Pan przyjechał punktualnie i sprawdził chyba wszystko, co było możliwe, włącznie z miejscem postojowym i boxem.

Co do odbiorów mieszkań, a w zasadzie odbiorów kluczy. Mieszkanie odbierałam 24.09., czyli w ubiegłą środę. Tak mi się fantastycznie poszczęściło, że odebrałam je bezusterkowo, jednak na tym fart się skończył, bo kluczy nie dostałam. Dostałam za to informację, że zostaną mi one przekazane na początku przyszłego tygodnia, czyli wczoraj lub dziś. No niestety, kluczy jak nie było, tak nie ma i, co najlepsze, nie wiadomo kiedy będą :) Przeszłam się dziś w tej sprawie do biura inwestora (w końcu początek tygodnia, to początek tygodnia!) i dowiedziałam się tyle, że sprawa rozgrywa się o "kasę na szczycie", a dokładniej o jakąś niezgodność w kasie między deweloperem, a inwestorem (albo coś w tym stylu), co skutkuje niepodpisanym protokołem (jakimś), co z kolei blokuje oddawanie kluczy. Także teraz nie mam ani pieniędzy, bo mieszkanie jest już opłacone, ani kluczy, bo na szczycie nieporozumienia. Jak obiecał pan z biura inwestora jest to "sprawa kilku dni" i kwestia podpisania jednego dokumentu przez prezesa (prezesów), ale była też taką jak odbierałam tydzień temu mieszkanie. I co dalej?
                                  • mateo_s Re: odbiór mieszkania - fachowiec 30.09.14, 17:14
                                    Cześć. Ja odbieram w czwartek i nie bardzo rozumiem co to znaczy że chodzi o kasę na górze. Szczerze mówiąc nie obchodzi mnie to i nie zamierzam przyjmować takiego tłumaczenia. Jeśli kluczy nie będzie od razu nie podpisuje protokołu.
                                    • pbeau Re: odbiór mieszkania - fachowiec 30.09.14, 17:44
                                      a ktoś już dostał klucze? co to za odbiory bez przekazania kluczy?!
                                      • galina48 Re: odbiór mieszkania - fachowiec 30.09.14, 18:43
                                        Wczoraj byłam z mężem na odbiorze i jestem mile zaskoczona jakością wykończenia. Wszystkie uwagi i usterki były na miejscu usuwane przez pracowników( regulacja okien, brak zaślepek, zarysowania ścian itd.) Odbiór przebiegał bez większych problemów, wszystko było na bieżąco wyjaśniane. Jedyne co nas martwi to brak możliwości odbioru kluczy przy równoczesnym podpisaniu protokołu odbioru. Tak nie może być!!! W momencie kupowania mieszkania biuro sprzedaży przedstawiało wszystko w kolorowych barwach a teraz wygląda to zupełnie inaczej. Musimy wspólnie zastanowić się jak temu przeciwdziałać!!
                                        • klusia09 Re: odbiór mieszkania - fachowiec 30.09.14, 21:07
                                          Moment moment jak to możliwe że ktos musi podpisać protokół a nie ma kluczy? A czy to nie jest tak ze od podpisania tego dokumentu trzeba płacić już czynsz?! Oni w tym Atelier są jacyś nie poważni naprawde. Co nas interesują ich rozliczenia na górze. To juz jest naprawde szczyt ignorancji wobec klientow!
                                          • hoboken Re: odbiór mieszkania - fachowiec 30.09.14, 21:40
                                            Prawdopodobnie tak właśnie jest, ale jak jest naprawdę to chyba nie wie nikt. Płacenie czynszu bez otrzymania kluczy jest po prostu śmieszne.
                                            • mateo_s Re: odbiór mieszkania - fachowiec 30.09.14, 22:00
                                              Trzeba oddzielić wydanie lokalu od odbioru. Po odbiorze wg aktu mojego trzeba się rozliczyć tzn zapłacić pozostałą ratę i można odebrać klucze. Dopiero po odbiorze kluczy podpisuje się przejęcie na siebie utrzymanie lokalu. Tyle teoria. Jak będzie w praktyce okaże się pod koniec tygodnia.
                                              • antalek1 Re: odbiór mieszkania - fachowiec 30.09.14, 22:53
                                                Dość dawno już odebrałem lokal ale nikt mi nie dał kluczy i nie chce mi nikt powiedzieć kiedy dostanę. Ostatnią transzę oczywiście już dawno wpłaciłem.
                                                • antalek1 Re: odbiór mieszkania - fachowiec 30.09.14, 23:10
                                                  Z informacji jakie zdobyłem Generalny Wykonawca podpisał porozumienie z Deweloperem ale Deweloper nie spieszy się z podpisem. Dokument leży u nich już około tygodnia. Generalny wykonawca nie wydaje kluczy bo Inwestor nie podpisał dokumentu. Pewnie chodzi o kasę
                                                  • antalek1 Re: odbiór mieszkania - fachowiec 30.09.14, 23:13
                                                    Myślę, że trzeba przycisnąć Dewelopera o wydawanie kluczy. Co nas obchodzą jakieś rozgrywki między nimi. Pieniądze każdy z nas już wpłacił większość z nas po odbiorach nawet 100%. Więc klucze należą się nami bez łąski
                                                  • malami95 Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 11:28
                                                    Witajcie, Myślałam, że tylko ja mam problem z odbiorem kluczy ale jak zaczełam czytać to forum to z jednej strony się cieszę że nie jestem sama z tym wszystkim a z drugiej jeszcze bardziej przeraziło mnie to co się dzieje. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że obiecują odbiory wydawanie kluczy na konkretny termin a potem robią z ludzi idiotów. Mam nadzieję, że jednak to nie prawda co wyżej piszecie i nie ma takich opcji że po znajomosci ktoś klucze już dostał bo to mega nie fair.
                                                    pozdr
                                                  • ju_35 Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 11:29
                                                    Ja na pewno nie odbiorę mieszkania jeśli nie dadzą mi od razu kluczy. Czy ktoś już tak zrobił?
                                                  • mateo_s Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 12:35
                                                    Pytanie do tych co nie dostali kluczy: jaki termin wydania kluczy developer wam dał i czy on już minął? Bo jeśli minął to ja na waszym miejscu dzwoniłbym codziennie i to nie do biura sprzedaży ale do prezesa a jak to nie pomoże zagrozilbym wycofaniem się z umowy....
                                                  • hoboken Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 12:43
                                                    Ja chętnie dzwoniłabym do prezesa i co godzinę, ale numerem nie dysponuję.
                                                  • amigo8070 Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 12:51
                                                    Witam!
                                                    Ja mam odbiór na 28.10 dopiero, pytanie do tych co odebrali, czy wpłacaliście ostatnią transzę przed odbiorem czy po odbiorze ?
                                                    Niby dostałem list od dewelopera, że proszę o wpłatę ale chciałbym od was usłyszeć jak to robiliście :)
                                                  • mateo_s Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 13:00
                                                    Masz to w akcie napisane jaki jest harmonogram płatności. Ja np mam płatność po odbiorze technicznym i nie zapłacę przed.
                                                  • amigo8070 Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 13:16
                                                    W umowie i harmonogramie mam "po odbiorze technicznym lokalu", a w zawiadomieniu "Zawiadomienie o gotowości do odbioru technicznego lokalu" mam: Mając na uwadze powyższe wzywam do zapłaty kwoty zgodnie z harmonogramem wpłat stanowiącym załącznik do umowy deweloperskiej.

No i teraz kwestia interpretacji, skoro wzywają do zapłaty a odbiór techniczny mam na koniec miesiąca, to czy zapis w akcie (harmonogram) traktować jako odbiór techniczny lokalu czy budynku, bo to dwie inne kwestie.

Stąd też moje pytanie :)

PS. w akcie też jest zapis: Przy podpisaniu Protokołu odbioru ... deweloper wyda nabywcy klucze do lokalu.
                                                    Więc wydaje mi się że możecie cisnąć dewelopera, bo jest to niezgodne z zapisami w akcie.
                                                  • mateo_s Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 13:32
                                                    Odnośnie PS u mnie napisane że klucze będą wydane po zapłacie ostatniej transzy
                                                  • mateo_s Re: odbiór mieszkania - fachowiec 02.10.14, 12:34
                                                    Odebrałem mieszkanie i jestem na prawdę zadowolony. Bez usterek poza jednym wywietrznikiem który został od razu wymieniony. Teraz wpłacam ostatnią ratę i klucze mam obiecane poniedziałek/wtorek
                                                  • mord-imer Re: odbiór mieszkania - fachowiec 02.10.14, 12:55
                                                    Na Przasnyskej - wysokość wjazdu splace został wyznaczony przystanek autobusowy, więc prawdopodobnie możemy się spodziewać autobusu przez Rydygiera do Dworca Gdańskiego.
                                                  • mi-bi Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 13:22
                                                    Robisz tak, jak masz w umowie. W liście napisane jest "wg harmonogramu", czyli jeśli masz w umowie, że przed odbiorem - to przed, jak po - to po :) proste :)
                                                  • amigo8070 Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 13:24
                                                    :)
                                                  • ju_35 Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 13:25
                                                    Dajcie znać jeśli mieliście odbiór a nie podpisaliście protokołu ze względu na brak kluczy. Czy w takim wypadku spada się na koniec kolejki i czeka w nieskończoność?????
                                                  • pbeau Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 14:05
                                                    w umowie przynajmniej mojej jest tak: 6. Przy podpisaniu Protokołu Odbioru, do którego Nabywca nie zgłosił wad Lokalu, Deweloper wyda Nabywcy klucze do Lokalu (?Wydanie Lokalu?), natomiast w przypadku zgłoszenia przez Nabywcę do Protokołu Odbioru wad Lokalu, uznanych następnie przez Dewelopera, Wydanie Lokalu nastąpi po ich usunięciu przez Dewelopera.
                                                  • hoboken Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 14:10
                                                    No niebardzo. Ja nie zgłosiłam wad lokalu, a kluczy nie dostałam, bo "nie ma". :)
                                                  • pinkistinki Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 14:13
                                                    ja podpisałem protokół w którym zgłosiłem jedną wadę. Pani powiedziała że kluczę dostanę jak wada zostanie usunięta, na co mają 60 dni.
                                                  • piszilechcesz Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 15:21
                                                    Czy udało się komuś otrzymać klucze "budowlane"? Według p. Cebuli jest taka możliwość... Odnośnie odbioru kluczy właściwych, "MOŻE" do końca tygodnia. Bombardujmy ich telefonami, bo takie zachowanie to jakaś farsa :(
                                                  • hoboken Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 15:23
                                                    Pytanie tylko, czy bombardować biuro sprzedaży, czy biuro inwestora?
                                                  • piszilechcesz Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 15:25
                                                    Oba :) Nie wiem już co robić, po informacji o odbiorze (czyli u każdego normalnego dewelopera - również odbiorze kluczy), aby zachować terminy - musiałam wypowiedzieć najem. Także atelier będzie płacić za moje noclegi w Hiltonie :)
                                                  • bor666 Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 15:40
                                                    Czy dysponujecie numerem telefonu do biura inwestora???
                                                  • ju_35 Re: odbiór mieszkania - fachowiec 01.10.14, 15:43
                                                    Znalazłam taki w necie - spróbuj Tel: (22) 654-03-80
    • ola747 Re: atelier żoliborz 02.10.14, 18:24
      mi dzisiaj łaskawie dali klucze, dopiero po strasznej awanturze którą zrobiliśmy w biurze,
      to jest jakiś skandal
      podobno jest jakiś spór na linii developer wykonawca, i pani powiedziała że to może skończyć się w sądzie
      czy ktoś się orientuje czy wykonawca może zająć nasze mieszkania gdyby mu developer nie zapłacił?
      • piszilechcesz Re: atelier żoliborz 02.10.14, 18:33
        Ola, dostaliscie klucze wlasciwe, czy te "budowlane"?
      • mateo_s Re: atelier żoliborz 02.10.14, 19:19
        Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi i po co siejesz panikę skoro i tak jak piszesz nie rozumiesz. Nie wykonawca nie może zająć mieszkań. Ale może przejąć każdy wierzyciel gdyby doszło do bankructwa firmy co obecnie jest nierealne wiec wyluzuj.
      • ola747 Re: atelier żoliborz 02.10.14, 21:31
        Nie sieje paniki, po prostu pytam,
        jestem zirytowana całą tą sprawą..
        • mateo_s Re: atelier żoliborz 02.10.14, 21:51
          Ja też ale staram się chłodno podchodzić do tematu. Na razie co by nie mówić terminu u mnie dotrzymali. Czekam na klucze w przyszłym tygodniu no i akt do końca roku.
          • martek_78 Re: atelier żoliborz 03.10.14, 07:41
            Ja wczoraj dostałam klucze i mogę wpuścić ekipę. Mieszkanie było porządnie przygotowane i nie zgłosiłam żadnych większych uwag. Podpisałam bezusterkowy protokół odbioru mieszkania i nikt mi nie robił problemu z wydaniem kluczy budowlanych.
            • nano10 Re: atelier żoliborz 03.10.14, 08:59
              w jakim stanie ogólnie są klatki schodowe, garaże? czy w mieszkaniu tynki są dobrze wykonane? czy jest wizjer w drzwiach wejsciowych? czy rury nigdzie nie wystają ponad poziom posadzki? w jakim stanie są okna ?
              • piszilechcesz Re: atelier żoliborz 03.10.14, 13:05
                Klatki moim zdaniem super. Garaże nie wiem. Wizjera nie ma. Rury wystają niestety :) Okna ok.
                • mswa Re: atelier żoliborz 03.10.14, 17:10
                  Ja odebrałem w zeszłym tygodniu, miałem dwie usterki z oknami (regulacja i lekkie uszkodzenie framugi), ale naprawione od razu na miejscu. W jednym pokoju miałem sporą warstwę tynku, pewnie ratowali jakąś znaczącą nierówność. W każdym bądź razie odebrałem, gdyż powierzchnia i tak jest liczona bez ścian działowych (a przynajmniej tak mówi norma).
                  Odebrałem bez usterek, gdyż uważam, ze małe niedociągnięcia zrobi mi znacząco szybciej ekipa remontowa, a na naprawy trzeba byłoby czekać pewnie z dwa miesiące - co i tak nie musi zaskutkować idealnym rozwiązaniem :)
                  U mnie wizjer, był - choć nie było to dla mnie kluczowe :), podłogi były bardzo proste, ściany również, sufit był o 3cm niższy niż w projekcie. W garażu byłem (-1) i też było ok. Żadnych uwag. Nie było oczywiście prądu, więc przy odbiorze kluczy będę odbierał jeszcze prąd w lokalu.

Ogólnie części wspólne wyglądają bardzo dobrze, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Na ten moment jestem bardzo zadowolony.
                  Przeczytałem, że niektórzy mają problem z dodzwonieniem do Inwestora, ja dzwoniłem już trzy razy i zawsze ktoś odebrał - może mam szczęście, ale co najważniejsze zawsze uzyskałem pomoc, o którą prosiłem.

Powodzenia w odbiorach
                  • kara13 Re: atelier żoliborz 03.10.14, 19:36
                    Jak wyglądają ściany w łazienkach? Czy są tynkowane i przygotowane do ułożenia kafelków? Czy obmiar powykonawczy różni się od metrażu wynikającego z projektu?
            • mat1_mat1 Re: atelier żoliborz 03.10.14, 14:42
              bezusterkowy odbiór????? nie ma czegoś takiego, ZAWSZE są usterki. Powodzenia życzę w takim razie przy wykańczaniu mieszkania :))))
              • zuza01756 Re: atelier żoliborz 10.10.14, 11:15
                Jak idą Wam dalej odbiory? Dużo usterek? Czy dostaliście już bez problemów klucze?
                • mati_az Re: atelier żoliborz 11.10.14, 10:42
                  Moje mieszkanie było ogólnie w dobrym stanie. W większości kosmetyczne usterki jak kilka delikatnych rysek na szybie, brudna klamka, niedomykające się drzwi wejściowe itp. Prąd już jest w mieszkaniach (RWE)
                  Niestety deweloper bardzo słabo podchodzi do sprawy bo klucze (i to tylko te budowlane) można odebrać tylko przy protokole bezusterkowym. Jeśli więc chcemy, żeby wypolerowali te szyby, zgadzamy się na to, że klucze możemy dostać nawet za 30-60 dni (zależy od zapisu w akcie).
                  Wg mnie to celowe działanie (dewelopera albo unibepu - nie wiem), żeby wymusić bezusterkowe odbiory. Dodatkowo pani w biurze powiedziała, że "prezesi się nie mogą dogadać" dlatego nie ma kluczy i nie wiadomo kiedy będą...

Pozostaje czekać aż miną terminy z aktu :(

Pozdrawiam i życzę szczęścia przy odbiorach...
                  m
                  • mswa Re: atelier żoliborz 12.10.14, 13:48
                    Hej, jakiej wysokosci posiadacie otwory drzwi wewnetrznych?

Jakiej wysokosci sa Wasze mieszkania? U mnie 267cm

• mswa Re: atelier żoliborz 03.10.14, 17:12
        A takie pytanie z innego obszaru - czy jest może ktoś kto chciałby odsprzedać komórkę lokatorską? Chętnie kupiłbym - niestety nie było jak kupowałem mieszkanie.
        • komalo Re: atelier żoliborz 12.10.14, 10:36
          Zastanawiam się czy jest w ogóle możliwe odsprzedanie samej komórki lokatorskiej. Moja jest wpisana jako przynależna do mieszkania i chyba nawet nie będzie miała swojej oddzielnej księgi wieczystej.
      • komalo Akty notarialne 20.12.14, 21:02
        Podobno od 18.12 miały być podpisywane akty notarialne. Ktoś już jest właścicielem? Jaki to koszt?
        • prz7 Re: Akty notarialne 21.12.14, 10:37
          Nam wczoraj wyznaczono termin na 30.12. Koszty notarialne wyniosą ok dwukrotności tego, co zapłaciliśmy przy podpisywaniu pierwszego aktu. Do tego ok 500 zł kosztów sądowych. Pani Aleksandra wysłała nam dokładne wyliczenie zaraz po zakończeniu rozmowy telefonicznej.
          • komalo Re: Akty notarialne 21.12.14, 13:19
            Takiej kwoty mniej więcej się spodziewałem. Czyli teraz tylko czekać na telefon z biura sprzedaży.
    • darosawi Re: atelier żoliborz 12.10.14, 18:53
      Witam sąsiadów, kilka wiadomości i pytań.
      1. Udało mi się ostatecznie zablokować przejeżdżanie autobusów przez Przasnyską. Dosłownie przed chwilą dostałem informacje, ZTM ma już decyzję i jest już 100% pewne, że nie będzie smrodu pod oknami. Dziękuję osobom które wsparły sprawę. Dla niezmotoryzowanych oprócz Krasińskiego będzie trasa na Rydygiera zatem wszyscy zadowoleni.
      2. Czy są Państwo za tym, aby ograniczyć ruch pieszy w przejściu na patio? Chodzi mi o ograniczenie wstępu tylko dla osób postronnych bez utrudniania wstępu dla właścicieli mieszkań. W chwili obecnej każdy może sobie przyjść i np. używać placu zabaw który przecież nie jest sponsorowany na użytek całego Żoliborza. Powinien być też postawiony zakaz wjazdu rowerem na patio. Od strony ulicy kategorycznie musimy zamontować kamery tak aby były z widokiem w każdą stronę i w prześwit wejścia, w przeciwnym wypadku narazimy się na dewastacje i wizyty niepowołanych osób.
      3. Czy są Państwo za tym by zlikwidować obecne brzydkie słupki parkingowe przed apartamentem a na ich miejsce wprowadzić eleganckie słupki lub drzewka, jakąś dodatkową roślinność?
      4. Jak oceniacie państwo standard klatek, korytarzy? Czy ktoś podjął jakieś działania wzg. m.in.kamienia na klatce który nie wygląda tak jak miał być?
      5. W związku z faktem, że wykończenia mieszkań mogą się przeciągać, jakie godziny prac powinniśmy ofcjalnie wytyczyć z administratorem, aby osoby które się urządzą nie skarżyły się na głośne prace późnymi popołudniami?
      6. Czy ktoś wie/podjął kroki jakie są plany wobec baraków między AŻ a działką od strony Krasińskiego? Są tam zaplanowane wyburzenia. Ten teren wymaga natychmiastowej interwencji.
      • mord-imer Re: atelier żoliborz 12.10.14, 19:41
        Ad 1.
        Tak z pewnością dzięki Pana interwencji nie mamy autobusu na Przasnyskiej. A tak naprawdę nie mamy dlatego, że opcja przez Przasnyska była podzielona na dwa inne warianty. Osób głosujących przeciw autobusowi było około 20, co w porównaniu z ogólna ilością pół tysiąca osób głosujących to bardzo mało. Mimo wszystko dobrze, że tak się stało.
        Ad 2.
        Jeżeli chodzi o patio to te przy poszczególnych budynkach są zamknięte i należy pamiętać o tym żeby tej furtki nie zostawiać otwartej. Co do tego 'głównego' przez który będzie dało się kiedyś przejść na ulicę, która ma powstać za blokiem powinien on zostać otwarty. Nie zamykajmy się w gettcie, które powstanie, gdy zaczniemy ograniczać ruch. To jest Żoliborz, dzielnica otwarta z przepięknymi Sadami Żoliborskimi. Odnosząc się jeszcze do tematu, płot, który postawił Splace nie powinien być akceptowany ale tak to jest jak robi się kawał dzielnicy bez planu zagospodarowania.
        Ad 3
        Jak najbardziej za. Ale mimo wszystko coś powinno tam żeby ograniczać wjazd samochód na chodnik. W godzinach popołudniowych Przasnyska i Rydygiera wygląda jak wielki parking.
        Ad 4
        Klatki są ok. Nie ma rewelacji ale też nie ma jakiejś katastrofy.
        Ad 5
        Myślę, że akceptowalnymi godzinami będą 7-20.
        Ad 6
        Już dawno wiadomo, że działkę wykupił Atlas Estates (A. przy Krasińskiego) i będą stawiać tam dwa bloki.

• pinkistinki Re: atelier żoliborz 12.10.14, 21:38
          z tego co wiem, cisza nocna jest 6-22
          • darosawi Re: atelier żoliborz 12.10.14, 21:42
            Jeśli ustalimy własne godziny zakazu remontów, można wzywać policję od godziny np. 18. Cisza nocna 6-22 to była chyba w PRL, gdy ludzie chodzili do pracy na 6-7 rano. Do każdego mieszkania powinien trafić monit, do jakiej godziny można głośno wiercić.
            • pinkistinki Re: atelier żoliborz 12.10.14, 21:50
              zmartwię Pana ale te przepisy obowiązują do teraz
              • mord-imer Re: atelier żoliborz 12.10.14, 21:53
                Przepisów mówiących o godzinach 6-22 prawnie nie ma. Oczywiście panuje powszechna akceptacja tych godzin i nie ma co z tym dyskutować.
                • darosawi Re: atelier żoliborz 12.10.14, 22:15
                  Mieszkałem ostatnie kilka lat w Berlinie, gdzie normy kultury społecznej są znacznie wyższe niz w Polsce. Dużo by wymieniać, ale np. u nas musimy wdrożyć kilka ważnych zasad o których już wcześniej wspominałem:
                  kategoryczny zakaz remontów poza godzinami np. 9-17 pn.-pt., zakaz odtwarzania muzyki czy palenia na balkonach, jeśli ktoś ma odsunięty balkon to wiadomo, że nikomu nie zaszkodzi, samą ciszę nocną najlepiej uchwalić na 21-8, nakaz wyprowadzania psów poza budynek,
                  Uważam, że po woli pora przemyśleć jakieś zasady na osiedlu. Na pewno trzeba wprowadzić zakaz gry i głośnych zabaw dzieci na patio, zakaz odtwarzania muzyki na balkonach, palenia na balkonach i ogródkach, trzeba nałożyć nakaz remontów w dni robocze 9-18 i ciszę nocną. W Niemczech normy są dużo surowsze i np. lanie wody w nocy, jeśli słychać to u sąsiada, jest podstawą do wysokiego mandatu od policji.
                  Jeśli będzie przyjęty regulamin porządkowy osiedla, jego nieprzestrzeganie zgodnie z prawem RP jest podstawą do wezwania policji w ramach "zakłócania spokoju ponad przyjęte normy" i nie jest to nic nowego, wiele wspólnot ma takie zasady i jeśli trafi się delikwent, policja ma z tego czysty i szybki zysk. Po doświadczeniach znajomych oczywiście mam nadzieję, że będę miał samych miłych i kulturalnych sąsiadów, ale nigdy nic nie wiadomo ktoś może przecież wynająć mieszkanie i mogą być imprezy.
                  • amigo8070 Re: atelier żoliborz 13.10.14, 09:37
                    darosawi - rozbawił mnie :)
                    Nie wolno będzie puścić baka bo zadzwoni po policję i dostaniemy mandat - jak ja lubię takich ludzi :)

• darosawi Re: atelier żoliborz 13.10.14, 14:28
                      Źle się rozumiemy. Wzywanie policji to ostateczność o której napisałem, ale na wszelki wypadek lepiej mieć podkładkę w formie regulaminu. Nie chodzi mi o ograniczanie sobie życia ale o wchodzenie z buciorami we wspólną przestrzeń. Polacy mają ku temu tendencję, nawet w zatłoczonych sklepach przeciętny Polak pierwszy z drogi nie zejdzie, taka kultura. Gdyby trochę zobaczył pan jak żyje się na zachodzie to łatwo wyczuć różnice.
        • darosawi Re: atelier żoliborz 12.10.14, 22:03
          Wiem, że głosów przeciwko nie było dużo. Wie Pan czemu? Bo w naszym budynku pewnie nikły procent nabywców wiedział, że trwają konsultacje. Za to głosowali głównie ludzie z budynków przy Rydygiera, oni mają dalej np. do szkół na Przasnyskiej i chętnie, oczywiście naszym kosztem, daliby trasę pod naszymi oknami, podejrzewam, że to było zamierzone, by konsultacje robić zanim się osiedla zapełnią. Przecież nikt by się nie zgodził, mieszkając od dłuższego czasu, by nagle kierować mu autobus pod okno. Nie widzę potrzeby przypisywania sobie zasług, ale walczyłem z urzędami w tej sprawie już od dawna, daleko zanim wymyślono te konsultacje. Na moje interwencje reagował m.in. Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska i Sekretariat Prezydenta m.st.Warszawy, nie tylko ZTM.
          Wracajac do tematu głównego przejścia przez budynek. Jeśli sPlace się ogrodzili, tym bardziej powinniśmy i my przynajmniej optycznie dać do zrozumienia, że nie ma publicznego wstępu na patio. Kształt wejścia może zachęcić np. graficiarzy i innych wandali. Czy sPlace ma swój plac zabaw w tym etapie, który jest zbudowany? Nieskromnie zauważę, że już teraz po okolicy naszego budynku kręcą się gapie z okolicy, a dostęp na plac zabaw jest otwarty. Nietrudno sobie wyobrazić, że zaraz ktoś z tego placu będzie korzystał, zanim jeszcze właściciele samego budynku zdążą zamieszkać. Pół biedy, gorzej jeśli dojdzie do dewastacji i to nie takiej w sensie że ktoś przyjdzie i uszkodzi i nikt nie zobaczy, ale można tego nie wykryć np. dzieci mogą przyjść i coś poniszczyć. Ma Pan dzieci? Nawet jeśli Pan nie ma, to i Pan i reszta za to zapłacimy! Zresztą czy potrzebni nam obcy ludzie kręcący się pod oknami, zaglądający na balkony i do mieszkań? Ciekawscy, złodzieje i inny element.
          Odnośnie słupków. Zdecydowanie nie można dopuścić do parkowania aut przed budynkiem i nie to miałem na myśli. Potrzeba też interwencji we władzach miasta, by zlikwidować zniszczony trawnik po drugiej stronie ulicy i odremontować nawierzchnię ulicy, uniemożliwić parkowanie po drugiej stronie (można by nawet dofinansować miasto aby były to nasze, wymienione z obu stron jakieś ładne słupki), wykonać miejsca do parkowania np. przed tymi wyburzanymi budynkami (na ulicy), warto zadziałać za spowolnieniem ruchu tak żeby Przasnyska była ulicą bardziej wewnętrzną a nie przelotową, porobić garby zwalniające które dadzą gwarancję, że nie przejadą jakieś autobusy próbujące jechać np. awaryjnie Przasnyską do pętli, a przy okazji różne dostawy nie będą chciały po garbach jeździć.
          • pinkistinki Re: atelier żoliborz 12.10.14, 22:21
            hehe wcześniej tylko podejrzewałem że ten darosawi to internetowy troll - teraz mam pewność :D NIE KARMIĆ TROLLA ;)
            • darosawi Re: atelier żoliborz 13.10.14, 14:31
              Bo...? Bo jestem przeciwny gnojkom, którzy pod nieobecność rodziców w trakcie weekendu rozpalają grille na balkonach? Jeśli taki jest twój poziom to faktycznie możesz mieć problem na takim osiedlu.
          • nemain23 Re: atelier żoliborz 12.10.14, 22:29
            pan pewnie był w bundeswehrze w Berlinie... i pewnie nie ma pan dzieci albo jest po...60. raczej normą jest, że dzieci bawiące się na patio głośniej mówią, śmieją wręcz krzyczą z radości. Co do zamknięcia wejścia na patio, to pewnie pan pomylił osiedle półotwarte z bramkami na wewnętrzne patia konkretnych budynków (mamy ich 3). Zamknięte osiedla to się buduje na białołęce, a nie w centrum miasta. Po drugie mnie tam parkowanie na drodze nie przeszkadza pomimo, że kupiłem mieszkanie od ulicy. Tak jest w większości miast zachodniej europy (gdzieś samochodu muszą parkować), oczywiście co do zmian ulicy przasnyskiej poprzez ograniczenie prędkości z jaką mogą poruszać się samochody, stworzenie garbów zwalniających etc. Co do działki między AŻ a APK to na wiosnę startuje budowa apk2 więc współczuje osobą które kupiły mieszkania od tej strony. Pozdrawiam
            • nano10 Re: atelier żoliborz 13.10.14, 14:23
              witam, jak wasze odbiory mieszkan?? czy w wc wystają wam rury odłpywowe z posadzki? co z tym zrobiliscie? czy maja wam je poprawiac? bo jak tam polozyc glazure?
            • darosawi Re: atelier żoliborz 13.10.14, 14:40
              Nie, nie pomyliłem. Celowo i trochę może zbyt ostro formułuję co myślę. Uważam, że powinniśmy ograniczyć wstęp także do głównej 'galerii' budynku, jeśli to jest dla pana jaśniejsze. W większości miast zachodniej Europy nie parkuje się na trawniku, a tak jest naprzeciwko budynku i wygląda to fatalnie. Kosztem dewelopera należałoby też wykończyć ten trawnik po przeciwnej stronie i założyć estetyczne słupki/roślinność. Jeśli chodzi o plac zabaw to nikt nie każe dzieciom kneblować ust, wszystko w rękach rodziców i kwestii wychowania. Nauczone dziecko nie szaleje jak pershing w oceanie. Ja nie mam okien w pobliżu "bawialni" ale wyobrażam sobie reakcje najbliższych sąsiadów. Kto kupił lokale świadomie przy placu wie, że hałas będzie większy ale to nie znaczy, że rodzice mają bezmyślnie puszczać dzieci by robiły co im się żywnie podoba. Po prostu szanujmy się nawzajem i korzystając ze swojej własności nie zatruwajmy życia innym. Dzieci i dorośli mają prawo korzystać z życia, natomiast zastanówmy się, czy po to wydawane są nasze pieniądze, by na plac schodziły się osoby z innych osiedli.
              • pinkistinki Re: atelier żoliborz 13.10.14, 16:40
                w którym budynku będzie pan mieszkał? mam nadzieję że nie w C :) z takim podejściem do ludzi trzeba było sobie domek kupić tak z 3 km od najbliższego skupiska ludzi...
                • pinkistinki Re: atelier żoliborz 13.10.14, 16:42
                  ps. raczej pierwszą osobą jaka będzie miała problemy będzie pan :)
                  • darosawi Re: atelier żoliborz 13.10.14, 20:55
                    Nie będę miał żadnych problemów. Znam wiele przykładów z samej Warszawy, że jeśli sąsiad zakłóca porządek, jest pacyfikowany. Lepiej samemu niech się Pan pochwali która klatka i piętro od razu, będzie wiadomo, gdzie mieszka ktoś kto z góry zakłada, że będzie chamem wobec sąsiadów. Na szczęście nie wobec mnie, bo ja nie z C.
                    • pinkistinki Re: atelier żoliborz 13.10.14, 21:21
                      po czym pan wnioskuje że jestem chamem? mam wrażenie że to pan wystawił samemu sobie "niezłe" świadectwo. już awansem współczuję pana sąsiadom, nie chciałbym być "pacyfikowany", nazywany "gnojkiem", na dodatek pisze pan później "szanujmy się" widocznie wyjechał pan na ten wspaniały zachód, o którym pan wspomina prawie w każdej linijce i czuje się pan lepszy od tych zwykłych Polaków. czy będzie pan chciał tak rozstawiać sąsiadów, kazać im za co mają płacić, co można robić a co nie? ludzie szybko sprowadzą pana na ziemię, znowu będzie pan się chciał odgrodzić od świata, a może nawet ponowna ucieczka na zachód :) strasznie mi ulżyło, że nie będę mieszkał...koło chama :)
                      • komalo Re: atelier żoliborz 13.10.14, 21:26
                        Choć z częścią "postulatów" darosawi mógłbym się zgodzić to forma ich wyrażania zdecydowanie mnie zniechęca. Ja akurat byłem i jestem za autobusem na Przasnyskiej i choć aktualne plany wskazują, że go u nas nie będzie - to może jak mieszkańcy się już wprowadzą to powalczymy o ten autobus.

Cisza nocna obowiązuje 6-22, taka jest przyjęta norma. Wykończenia mieszkań będą trwały jeszcze co najmniej kilka miesięcy i nic na to nie poradzimy. Ten kto się wcześniej wprowadzi będzie musiał to po prostu przetrzymać. W tak dużym budynku jak nasz remonty będą można by rzec "permanentne" bo jak ktoś skończy to inny już zacznie.

Mi się akurat podoba otwarte przejście w środku budynku (tym bardziej, że docelowo ma to przejście prowadzić do sąsiedniego planowanego osiedla Acciony) - chociaż oczywiście sam plac zabaw bym odgrodził.
                        • bart8000 Re: atelier żoliborz 14.10.14, 14:37
                          To ciekawe z tym atobusem bo właśnie stawiają przystanek na przasnyskiej
                          • opiniamoja Re: atelier żoliborz 14.10.14, 14:57
                            jeżeli chodzi o przystanek przy sPlace to deweloper musiał odtworzyć stan sprzed budowy, nie ma się co sugerować, ja także chcę autobusu na Przasnyskiej, no ale cóż
                            • mord-imer Re: atelier żoliborz 14.10.14, 16:24
                              Oba warianty, które na tym etapie są możliwe (wg raportu z konsultacji) są jak najbardziej w porządku. Droga do teoretycznego przystanku przy skrzyżowaniu Przasnyska/Rydygiera to tylko 200 metrów.
                              • nano10 Re: atelier żoliborz 15.10.14, 06:52
                                witam, ponawiam pytanie- jak wasze odbiory? czy w łazienkach nie wystają wam ponad poziom posadzki rury kanalizacyjne? jak na to położyc terakote? tam gdzie wystają te rury są zrobione podejscia pod pralke , umywalkę zatem zabudowa ich odpada. czy inwestor nie popełnił błedu?
                                • komalo Re: atelier żoliborz 22.10.14, 17:38
                                  Mój odbiór się odbył. Uwag było niewiele i na upartego można by je nawet pominąć. Główne z nich to:
                                  1. Drobne rysy na szybach i ramach okien
                                  2. Braki w uszczelnieniach silikonu okien od strony zewnętrznej
                                  3. Problem z działaniem domofonu (z wejścia do klatki schodowej działał ale z bramki na teren już nie)

Pan, który pomagał nam w odbiorze (namiar TUTAJ - mogę polecić) zwrócił uwagę na jeszcze kilka innych wad (np. brak kąta prostego miedzy ścianami a sufitem), ale jak sam stwierdził "więcej złego może spowodować zmuszanie dewelopera do poprawek, niż można rzeczywiście uzyskać - a robotnicy mogą więcej zepsuć niż naprawić". Zgodziłem się z jego zdaniem.

Czekamy na poprawę uwag aby wpłacić ostatnią ratę i przystąpić do wykańczania (mieszkania... i siebie ;-).

Co do rur kanalizacyjnych - to nasz wykonawca oglądał to dokładnie i powiedział, że nie będzie z tym problemu.

Podobno już ponad 150 mieszkań jest odebranych. Niektórzy odbierają bezusterkowo (szczególnie Ci, którzy kupili na wynajem i nie będą tam mieszkać a lokal trzeba szybko wykończyć i zacząć zarabiać).

Czy ktoś już wie ile wynosi czynsz od metra?
                                  • gies123 Re: atelier żoliborz 22.10.14, 17:54
                                    komalo, czy przy odbiorze mieszkania dostałeś klucze i czy od razu możesz przystąpić do wykańczania? Czy może w przypadku gdy zgłaszasz usterki zgadzasz się na wydanie dopiero po usunięciu ich przez dewelopera?

Pytam bo odbiór mam na 10:00, a już o 13tej mają mi dostarczyć gres do mieszkania...
                                    • komalo Re: atelier żoliborz 22.10.14, 17:59
                                      W związku z tym, że zgłosiłem uwagi to oczywiście kluczy nie dostałem. Można je dostać dopiero po podpisaniu ostatecznego protokołu bez uwag (o ile się nie mylę). Ale nawet jeżeli podpiszesz od razu protokół bez uwag to z tego co słyszałem również nie wydają od razu kluczy. Trwa to kilka dni albo nawet tygodni (w zależności od siły argumentów ;-).

Tak więc na Twoim miejscu raczej bym przełożył dostawę tego gresu na inny dzień albo w inne miejsce (tzn. np. do obecnego domu ;-).
                                      • nano10 Re: atelier żoliborz 23.10.14, 10:05
                                        słyszałem od osób co były na odbiorach, że wysokosc garazu w ich miejscach postojowych nie wynosiła 2m ale troszke mniej i ze boksy przy miejscach garazowych zamiast np 4,5m mialy 3 z kawalkiem...do tego wystajace rury odplywowe z posadzki w wc, tam gdzie porobione sa podejscia pod pralke i wc...ja tez kupilem lokal pod wynajem, ale takich fuszerek jesli u mnie będą nie odpuszczę...
                                      • gies123 Re: atelier żoliborz 23.10.14, 17:37
                                        Będę wdzięczny jeśli inni mieszkańcy też podzielą się informacją nt. tego czy im zostały wydane klucze i kiedy.

Z góry serdeczne dzięki!
                                        • hoboken Re: atelier żoliborz 23.10.14, 17:42
                                          Mnie zostały wydane klucze. Wprawdzie nie od razu po bezusterkowym odbiorze i najpierw były to klucze budowlane, ale teraz mam już właściwy komplet.
                                          • kiko_flores Re: atelier żoliborz 24.10.14, 15:27
                                            Z ciekawostek, na stronie Atelier opublikowano ceny pozostałych w sprzedaży mieszkań. Można się mniej więcej zorientować, czy się zrobiło dobry interes:)
                                            • darosawi Re: atelier żoliborz 25.10.14, 16:43
                                              Wydaje się, że się zrobiło nawet bardzo dobry interes, ale mogą być to tylko wrażenia. To są ceny zawyżone z co najmniej kilku powodów
                                              a) zostały ostatnie mieszkania, klientów się kręci całkiem sporo, swoje zarobili to teraz stawiają warunki
                                              b) to tylko ceny "internetowe" które też u wielu innych deweloperów są często mało wspólne z faktycznymi cenami, nie mówiąc o negocjacjach. To działa tak, że zawsze znajdzie się jakiś % ludzi, którzy kupują jak stoi, więc czemu nie korzystać...
                                              Należy też pamiętać, że od rozpoczęcia sprzedaży minęło sporo czasu a ceny szły w różne strony. Sztuką było kupić w korzystnej cenie, dobrze negocjować zanim rozeszły się dobre mieszkania. Np. ceny penthouse'ów mocno spadły a teraz stoją np. po 9600 tys. za mkw a klientów nie ma. Gorzej, że jak będą mogli oglądać na żywo to się przekonają, że wizualizacja sobie, a realia sobie. Pewnie nieprędko acz zejdą z ceny bo obecna oferta to gruba przesada.
                                              Natomiast co do kwestii wynajmujących... mam nadzieję, że nasze osiedle nie stanie się drugim Muranowem, gdzie duża część mieszkań jest podnajmowane pod różne najmy dla studentów, hostele na doby itd. Byłoby to bardzo niekorzystne jeśli chodzi o komfort mieszkania jak i o sam prestiż inwestycji.
                                              • yeoman79 Re: atelier żoliborz 26.10.14, 13:39
                                                Obawiam się że niestety będzie podobnie.
                                                • mord-imer Re: atelier żoliborz 28.10.14, 21:58
                                                  Na dzisiejszym spotkaniu dot. autobusu podjęto uchwałę o puszczeniu autobusu na trasie Dw. Gdański Rydygiera Przasnyska Krasińskiego Cmentarz. Więcej informacji na stronie www.zatrasie.pl lub na FP Nowego Żoliborza na facebooku.
                                                  • opiniamoja Re: atelier żoliborz 30.10.14, 12:16
                                                    Z ust prezesa Warsaw Property Management, zarządzającego APK, inwestycji sąsiadującej z AŻ padło stwierdzenie dotyczące wysokości budynków w planowanej nowej inwestycji przy Przasnyskiej 9 - uwaga - nie wyżej niż obecne, czyli 6 pięter.
                                                  • mord-imer Re: atelier żoliborz 30.10.14, 17:17
                                                    Byłem dzisiaj na osiedlu i wygląda to coraz gorzej. Kostka przy wejściu jest cała w oleju. Można powiedziecie, że plama na plamie, a z pewnością będzie tego więcej wraz z rozpoczęciem remontów coraz większej ilości mieszkań. Ściany na parterach poobijane i co najgorsze nawet obramowanie windy jest wgniecione. Trzeba to jakoś bardziej pozabezpieczać, bo nawet nie poczujemy, że wprowadzamy się na nowo wybudowane osiedle.
                                                  • a.wolkiewicz Re: atelier żoliborz 31.10.14, 15:46
                                                    Mieszkanie i docelowe klucze odebrane. Bez żadnych problemów. Jedyna usterka to szyba do wymiany, ale nie ma to wpływu na prace wykończeniowe, ktore u mnie już trwaja.
                                                  • zolira Re: atelier żoliborz 10.12.14, 22:02
                                                    pojawiają się informacje, że termin ustanowienia własności jest zagrożony. Czy coś wiecie na ten temat ? Z czego to wynika ?
                                                  • klusia09 Re: atelier żoliborz 31.10.14, 17:52
                                                    Masz racje. Plamy w coraz większych ilościach 😞 ale nie wiem czy możemy temu jakoś skutecznie przeciwdziałać...ja jak tam byłam w tyg to widziałam samochody robotników poparkowane na calej szerokości wejścia od przasnyskiej. Mysle ze powinniśmy jak najszybciej zadzialalac aby zrobić tam jakies blokowane slupki czy cos w tym stylu bo mam wrażenie ze za chwile bedzi tam jakiś parking.
                                                    Jesli chodzi o odbiór to u nas również bez większych problemów.odebraliśmy za drugim podejściem. Zgłoszone przez nas poprawki y naprawione przez tydzien. Klucze mamy docelowe .
                                                    Pozdrawiam sąsiadów szczególnie tych z C 😊
                                                  • nano10 Re: atelier żoliborz 31.10.14, 18:26
                                                    Klusia a czy nie wystawały Ci w wc rury ponad poziom posadzki? tez mam mieszkanie w budynku C i mi wystaja...a jestem jeszcze przed odbiorem. pozdrawiam
                                                  • klusia09 Re: atelier żoliborz 31.10.14, 21:02
                                                    Witaj sąsiedzie Nano.
                                                    Tak rury nam wystają ponad poziom posadzki. Powiedzieli nam ze to jest zg ze stosowanymi technologiami ze liczy się aby byl 2%spadek. Mogli to zrobić inaczej ale wszędzie chyba robili właśnie a w ten sposób. Nasza ekipa wykończeniowa mówi ze widzieli już nutę raz takie rozwiązanie. My akurat na tej ścianie mamy zaprojektowana szafkę wiec bardzo nam to nie przeszkadza.
                                                    Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka