Dodaj do ulubionych

Howell Wroclaw/Poznan

IP: 217.8.179.* 05.03.02, 13:42
Witam
Czy ktos ma moze informacje o obecnej sytuacji finansowej firmy Howell? Z
raportu gieldowego wynika ze ponosza straty. Co wiecej bylem na budowie i
dowiedzialem sie, ze jest tam jakis problem finansowy na styku Howell-Wykonawca.
CZy ktos ma moze wiecej informacji i wie co robic w takiej sprawie?
Bede bardzo zobowiazany.
pozdrawiam
al
Obserwuj wątek
    • Gość: kuba Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.02, 09:44
      szukają partnera do współpracy we Wrocławiu...
      • Gość: al Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 217.8.179.* 25.03.02, 15:54
        CZy moge prosic wiecej szczegolow
        pozdrawiam
        al
        • Gość: luk Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.02, 13:36
          Tez jestem klientem Howell/Poznań - niestety.Wiadomo już, że nie dotrzymają
          terminu ukończenia II etapu budowy Os.Przy Rezerwacie. Ciekawe ilu nas jest -
          tych z drugiego etapu i co sądzą o developerze klienci pierwszego etapu?
          • Gość: al Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 217.8.179.* 10.04.02, 14:47
            Rozmawialem z jednym z prezesow. Zapewnia ze sie staraja choc moze byc male
            opoznienie (Wroclaw). We Wroclawiu I etap odbiera wlasnie klucze.
            • Gość: luk Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.02, 12:30
              W Poznaniu opóźnienie zapowiadane jest już na ponad 2 miesiące.Budowa stoi, co
              będzie dalej???????? Czy wpłaciłeś już całą kwotę?
              • Gość: al Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 217.8.179.* 11.04.02, 14:10
                niestety tak, wplacilem juz jakies 95%
              • Gość: al Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 217.8.179.* 11.04.02, 14:31
                Gość portalu: luk napisał(a):

> W Poznaniu opóźnienie zapowiadane jest już na ponad 2 miesiące.Budowa stoi, co
                > będzie dalej???????? Czy wpłaciłeś już całą kwotę?

Mam takie pytanie, czy budowa stoi tzn ze nic sie tam wyraznie nie dzieje czy
                wykonawca sie juz zwinal (jesli sie zwineli to kiedy?)? CZy wiesz kto byl
                wykonawca ?
                Dzieki
                al

• Gość: luk Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 13:05
                  Firma JanBud z Żar. Na razie negocjują z inwestorem. Jak się dowiem nowych
                  informacji, to dam znać.
                  Pozdrawiam, życzę miłego weekendu.
                  luk
          • Gość: Michal Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 212.244.176.* 12.04.02, 13:13
            No wlasnie. Jak sie mieszka na Howellu w Poznaniu klientom 1. etapu? Czy jest
            tam juz cala infrastruktura np. windy? Czy w ogole ktos juz tam mieszka? Jak
            wyglada sprawa utrzymywania budynku jesli w jego czesci trwaja jeszcze prace?
            Kto dba o porzadek na korytarzach? Czy sa tam juz te szklane kopuly?

Pozdrawiam
    • Gość: Michal Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 212.244.176.* 19.04.02, 08:07
      Mieszka ktos na Howellu w Poznaniu, czy nie? :-))) Ludzie odezwijcie sie!!!
    • Gość: Michal Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 212.244.176.* 25.04.02, 07:55
      Wyglada na to, ze Howell w Poznaniu to osiedle widmo :-)))
      • Gość: aga Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 217.96.14.* 06.05.02, 09:09
        widmo to może i nie ale nie jest za wesoło . budynkiem nik się nie zajmuje , na
        budowie 2 części nikt sie nie kręci, miała być zieleń w atrium a jak na razie
        to płakać się chce, nie chodzi już teraz o wykończenie, ale by choć wyodrębnili
        księgę wieczystą na poszczególne działki . i czy to prawda że chowell nas
        sprzedał do janbudu czy to legalne (aport pomimo że mamy umowy kupna sprzedaży)
        ogólnie kanał, czy ktoś ma więcej szczegółów.
        • Gość: al Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 217.8.179.* 06.05.02, 15:43
          Hi
          Doczytalem sie komunikatu gieldowego Howell S.A.
          Jest on dostepny pod adresem (wszystko w jednej linii)
          www.money.pl/Gieldy/Profile/komunikat.html?
          nazwa=HWL&komunikat_id=200204290745_4
          Moze to cos rozjasni.
          Pozdrawiam al
        • Gość: Vitas Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.jmpolska.com 07.05.02, 16:00
          Czy to prawda, że nie są podpisane akty notarialne na mieszkania oddane do
          użytku w XII.2001-I.2002 (I etap)?
          • Gość: naram Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.adcom.pl 23.05.02, 11:45
            bardzo bym chciala, zeby tak bylo; na razie nikt nie ma podpisanej umowy
            notarialnej, gdyby byla podpisana juz chociaz 1 umowa notarialna, to by mozna
            utworzyc wspolnote mieszkaniowa, zalozyc konto dla wspolnoty itd.
    • Gość: Hubert Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 13:14
      Mam zamiar kupić mieszkanie na osiedlu Grabiszynek we Wrocławiu (z I etapu -
      zostało jeszcze kilka mieszkań). Czy ktoś może mi powiedzieć jak wyglądają tam
      mieszkania, czy są jakieś usterki w wykończeniu, czy mieliście jakieś problemy
      z Howellem, no i może jeszcze ile można zbić z ceny wyjściowej za metr.
      Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam wszystkich
      • Gość: al Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 217.8.179.* 09.05.02, 15:35
        Hi
        Ja czekam na mieszkanie w II edycji
        Z tego co wiem to mieszkania z I edycji sa wykonane dobrze (Janbud jest
        uznawany za dobrego wykonawce) oraz zdjeta zostala z nich hipoteka.
        Najlepiej jednak jedz tam osobiscie i zapytaj ludzi ktorzy wykanczaja mieszkania
        Ja rozmawialem z pewna pania i byla zadowolona
        pzdr
        al
        • Gość: Hubert Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.05.02, 07:42
          Dzięki serdeczne! A może ktoś wie, czy z nimi można się trochę targować o cenę
          metra?

pozdrawiam
          • Gość: Michu Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.polkomtel.com.pl 10.05.02, 11:10
            Jeśli chodzi o targowanie się o cenę 1 metra to jest to niemożliwe,
            przynajmniej z Howell'em. Może pojawi się taka szansa w negocjacjach z JanBud'em
        • Gość: artur Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 217.96.14.* 10.05.02, 18:47
          skąd te rewelacje ? mieszkam w I części i do dnia dzisiejszego nie mamy
          wyodrębnionych ksiąg wieczystych (Pani Biała z Poznania od 3 miesięcy powtarza
          że niedługo to nastąpi)Może o czymś nie wiem
        • Gość: aga Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 217.96.14.* 10.05.02, 18:48
          mieszkam również w I części i nie mam zielonego pojęcia o zdjęciu hipoteki, a
          co do jakości to z chęcią poduskutuję
          • Gość: al Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 217.8.179.* 13.05.02, 12:51
            Gość portalu: aga napisał(a):

> mieszkam również w I części i nie mam zielonego pojęcia o zdjęciu hipoteki, a
            > co do jakości to z chęcią poduskutuję

Witam, ja pisalem o osiedlu na Grabiszynku we Wroclawiu. Howell opublikowal
            komunikat gieldowy o tym ze banki zezwolily na zdiecie hipoteki z budynkow
            oddanychw pierwszej fazie. Moja opinia o jakosci wykonania pochodzi od kobiety z
            ktora rozmawialem na budowie w dzien po tym jak odebrala mieszkanie.
            pzdr
            al

• Gość: naram Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.adcom.pl 23.05.02, 11:48
          Hipoteka moze jest i zdjeta (tylko nie wiem z czego), na pewno nie dotyczy to
          mieszkan z I etapu, ponadto co do wykonczenia mieszkan, to mialabym naprawde
          wiele uwag...
    • Gość: Vitas Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.jmpolska.com 13.05.02, 15:15
      Oficjalny komunkat dla "szczęśliwych" nabywców mieszkań w Osiedlu Przy
      Rezerwacie:

Szanowni Państwo,
      Zarząd "Howell" Spółka Akcyjna z/s we Wrocławiu uprzejmie informuje, że na
      podstawie umowy zawartej w formie aktu notarialnego w dniu 26 kwietnia 2002 r.
      Spółka dokonana sprzedaży posiadanej nieruchomości opisanej w księdze
      wieczystej KW nr 141504 prowadzonej przez Sąd Rejonowy w Poznaniu. składającej
      się. działek gruntu oznaczonych geodezyjnie jako działki nr 32/2 oraz 18/1, AM
      18, położonej w Poznaniu, obręb Naramowice, przy ulicy Naramowickiej nr 217 na
      rzecz Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością pod firma "Howell Projekt 2" z/s
      we Wrocławiu. Na przedmiotowej nieruchomości prowadzona jest inwestycja
      polegająca na budowie osiedla "Przy Rezerwacie" finansowana w części ze środków
      uzyskanych od Państwa jako indywidualnych nabywców lokali mieszkalnych i
      użytkowych. Jednocześnie umową 7 dnia 26 kwietnia 2002 r. posiadane przez
      Howell S.A. udziały w spółce "Howell Projekt 2" zostały zbyte w całości na Pana
      Jana Kordeusza prowadzącego firmę "JANDUD" - generalnego wykonawcę wyżej
      wymienionej inwestycji.
      Przeprowadzone działania uzasadnione są wyłącznie chęcią zagwarantowania przez
      Zarząd Hlowell S.A. zakończenia prowadzonej inwestycji oraz zawarcia z Państwem
      umów przenoszących własność finansowanych lokali. Firma JANBUD - Jan Kordeusz
      po przeprowadzonych, przy udziale Hlowell S.A., negocjacjach z Bankiem
      Zachodnim WBK S.A, otrzymała zapewnienie wsparcia kredytowego ze strony Banku
      dla firmy "Howell Projekt 2" Sp. z o.o. mającego na celu zakończenie inwestycji
      i pełne wykonanie przyjętych zobowiązań wobec Państwa.
      W najbliższym czasie wykonane działania winny zaowocować zdecydowanym
      wzmożeniem prac budowlanych na placu budowy oraz przyspieszeniem terminów
      wszystkich czynności związanych z uzyskaniem przez naszych klientów praw
      własności do nabywanych lokali.
      Zarząd Spółki zapewnia, że pomimo przeniesienia własności nieruchomości na inny
      podmiot Howell S.A. czynnie uczestniczył będzie (za pośrednictwem Biura
      Sprzedaży Mieszkań w Poznaniu) w procesie przekazywania Państwu mieszkań do
      indywidualnego wykończenia oraz przygotowania aktów notarialnych przeniesienia
      własności lokali. Dodatkowo Spółka Howell S.A. udzieli poręczenia za
      zobowiązania "Howcll Projekt 2" wobec banku finansującego za zobowiązania
      powstałe z tytułu realizacji pozostałej części projektu.
      Zapewniamy, że dokonane zmiany przeprowadzimy w sposób jak najmniej uciążliwy
      dla Państwa. Pozostajemy do Państwa dyspozycji w naszych biurach w Poznaniu i
      Wrocławiu.
      Jednocześnie uprzejmie informujemy, że w terminie do dnia 15 maja 2002 r.
      chcielibyśmy zorganizować spotkanie z udziałem Państwa oraz przedstawicieli
      naszej firmy oraz firmy JANBUD w celu wyjaśnienia wszelkich wątpliwości
      związanych z realizacji budowy osiedla "Przy Rezerwacie". O terminie i miejscu
      spotkania powiadomimy Państwa w osobnych zaproszeniach.
      ~
      Bardzo sympatyczne z ich strony :(
      Co Wy na to?
      • Gość: ado Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.domdata.com 13.05.02, 15:59
        Dobrze iz taką informacje Howell raczyl przekazać nabywcom lokali przy
        Naramowickiej. Niestyty nie wnosi ona nic do meritum sprawy, czyli do
        bezobciazeniowego wyodrebniania poszczegolnych lokali. Z tego co wiem na
        planowanym spotkaniu z mieszkancami Howell jako warunku koniecznego
        sporzadzania aktów notarialnych zażąda dokonania cesji praw umowy, który kazdy
        z nas podpisał z Howell SA, na rzecz nowego podmiotu "Howell Projekt 2". W
        momencie gdy ten nowy podmiot stał sie włascicielem nieruchomosci wydaje sie to
        logiczne.
        Ale moim zdaniem taka cesja praw moze sie odbyć dokladnie w momencie podpisania
        aktu notarialnego, a nie np. miesiac wczesniej. Osobiscie po tych złych
        doswiadczeniach z firmą Howell SA, tym bardziej nie mam zaufania do firmy
        Howell Projekt 2 ze 100% udzialem firmy Janbud. Dlatego też jezeli wszysce
        nabywcy mieszkań w I etapie opowiedzą sie za takim rozwiazaniem, to jest szansa
        iż Howell Projekt 2 bedzie musial to zaakceptowac.
        • Gość: al Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 217.8.179.* 14.05.02, 10:13
          Witam

Czy moglby ktos zdac relacje z tego spotkania z Howellem.
          Tu we Wrocku sprawa jest chyba podobna. W opublikowany komunikacie (miesiac
          temu) firma podala ze odsprzeda budowe firmie Howell Grabiszynek. Jeden z
          prezesow argumentowal to tym ze zwiekszy to wiarygodnosc firmy wobec bankow i
          ze pieniadze na budowe nie zostana skonumowane przez Howell Stall
          Napisal tez o podwyzszeniu kapitalu spolki Howell Grabiszynek o jakas dzialke
          ktora to HG sprzedal aby miec srodki na budowe.
          Jednakze do tej pory nie pojawila sie oficjalna informacja o tym ze sprzedaz ta
          nastapila!!!
          Napiszcie prosze chocby w skrocie jak przebiegalo spotkanie w Poznaniu
          Powodzenia
          al
          • Gość: Michu Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.polkomtel.com.pl 14.05.02, 14:02
            Hej!!!
            Pani Anita zapowiedziała, iż takowe spotkanie będzie miało miejsce w czwartek
            lub przyszły poniedziałek. Po spotkaniu chętnie podzielę się nowinkami:)
            Pozdrawiam
            • Gość: Vitas Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.jmpolska.com 14.05.02, 14:54
              Ja dostałem podobną odpowiedź z biura "Howell":

>Wstępnie - spotkanie odbędzie się w pon. 20.05.2002 w sali w Szkole
              >Podstawowej przy ul. Boranta o godz. 18.00.
              >Klientów z drugiego etapu będziemy informować telefonicznie.
              • Gość: acia Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 217.96.14.* 15.05.02, 20:07
                nie podpisujcie cesji przed księgą wieczystą . Proszę o wiadomość czy to
                spotkanie jest na pewno w poniedziałek i gdzie mieści się ta szkoła
                • Gość: Vitas Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.jmpolska.com 16.05.02, 08:32
                  3 ulica od ul. Bolka (Osiedla Przy Rezerwacie) na prawo - jadąc dalej na północ
                  ul. Naramowicką
                  (łatwo i szybko można znaleźć szukając na
                  www.info.poznan.pl/Map/Map800x600.html)

Co miałaś na myśli mówiąc: "nie podpisujcie cesji przed księgą wieczystą"?
                  • Gość: ado Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.domdata.com 16.05.02, 13:41
                    Prawdopodobnie chodziło autorowi o wstrzymanie sie z podpisywaniem
                    trójstronnego porozumienia o cesji praw i obowiązków z firmy HOWELL SA na firmę
                    Howell Projekt 2. Dokladnie pisalem o tym na forum w dniu 13.05.2002. Jak
                    najbardziej jestem za tym aby takie gremialne stanowisko mieszkancow z I etapu
                    przedstawic na tym poniedzialkowym spotkaniu.
                  • Gość: acia Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 217.96.14.* 16.05.02, 20:09
                    Dokładnie to by nie podpisywać nowego aneksu z janbudem przed wpiem do księgi
                    wieczystej, trzeba to zrobić w tym samym momencie w obecności notariusza.
                    Osobiście w umowie z howellem zawarłam paragraf o tym , że nabyte mieszkanie
                    wraz z przynależnym do niego kawałkiem gruntu jest wolne od wszelakich obciążeń
                    i zobowiązań w momencie przekazania (odbiór nastąpił 17.01.2002) , a teraz
                    próbują się z niego wycofać. Inwestycja w całości do chwili obecnej obciążona
                    jest bardzo wysokim kredytem, a ja płacę ubezpieczenie swojego kredytu w banku,
                    gdyż bank do chwili obecnej nie może zabezpieczyć kredytu hipoteką.
                    • Gość: al Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 217.8.179.* 17.05.02, 09:46
                      Witam
                      Czy ktos moglby sie ustosunkowac do takich oto kwestii:
                      1. CZy w wypadku nie podpisania cesji takiej umowy nie powstaje
                      niebezpieczenstwo ze gdyby (nie daj Boze) Howell S.A popad w totalne tarapaty
                      (upadlosc [tfu]) to zostajemy na lodzie. Upadlosc, syndyk, banki ktore biora
                      wszystko. Jak to wyglada ?
                      2. Czy po podpisaniu takiej cesji urzad skarbowy nie bedzie mial zadnych
                      zastrzezen (chodzi oczywiscie o ulge budowlana)?
                      pzdr
                      al
                      • Gość: naram Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.adcom.pl 23.05.02, 12:06
                        A co sie stanie jak padnie nowo zalozona spolka Howell Projekt 2, ktora jest
                        spolka z ograniczona odpowiedzialnoscia, a jej kapital zalozycielski wynosi
                        tylko 4000 zl???
            • Gość: Vitas Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.jmpolska.com 21.05.02, 13:17
              Czy wiadomo coś o "rzekomym" spotkaniu z HOWELLem, które miało się wczoraj
              odbyć?
              • Gość: acia Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 217.96.14.* 22.05.02, 17:08
                spotkanie nie wniosło żadnych nowości, a przedstawiciele howella byli
                kompletnie nie przygotowani. Zaprzeczają wypisowi z księgi wieczystej na 12 mln
                długu (podobno jest to bład urzędnika), a nie posiadają do wglądu własnego
                wypisu, nie przynieśli wypisu z krs dotyczącego nowej spólki . Howell chce
                abyśmy podpisali aneks do umowy dużo wcześniej niż zostanie dokonany wpis
                nabywców danego lokalu do skięgi wieczystej. problem polega na tym że spólka z
                4.000,00 kapitału zakładowego może zniknąć z rynku szybciej niż spółka
                giełdowa, którą w wyniku upadłości podzieliłby syndyk. Nie jestem pewna ale
                dobrze by było żeby jakiś prawnik zajął się to sprawą, a jeszcze jedno w
                dodatku do wyborczej (poznań ) jest arykuł o Howellu) odsyłam
                Gdyby ktoś posiadał dalsze wiadomości to proszę niech się odezwie jak
                najszybciej
                • Gość: ata.15 Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 18:53
                  a nie pomyślałaś o tym, że równie szybko jak spółka z o. o. może zniknąć spółka
                  akcyjna nawet ta notowana na giełdzie? a w przypadku upsdłości spółki i
                  podziału jej majątku przez syndyka, w jakiej kolejności twoje roszczenia będą
                  rozpatrywane? i czy wogóle coś zostanie?
                  czy nie lepiej skorzystać z układu, który proponują? pomyśl o innych spółkach
                  developerskich, które zostawiły swoich klientów na lodzie, nie oferując im NIC.
                  • Gość: naram Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.adcom.pl 23.05.02, 12:19
                    Mam wrazenie, ze jestes naslana/y przez Howell'a. W jednym i drugim przypadku,
                    jezeli firma oglosi upadlosc, mieszkancy maja niezbyt ciekawa sytuacje.
                    Szef Janbudu obiecal na poniedzialkowym spotkaniu, ze w czwartek praca na
                    budowie ruszy pelna para - dziasiaj rano nie bylo tam nikogo, poza 2 czy 3
                    osobami, ktore poprawiaja fuszerki w I etapie. Mysle, ze uspokoilyby troche
                    mieszkancow prowadzone prace budowlane, tym bardziej, ze do polowy czerwca
                    Janbud zobowiazal sie oddac bankowi 2 mln PLN lub zaangazowac w budowe srodki w
                    wysokosci 2 mln zl i od tego uzaleznione jest zwalnianie hipoteki z I etapu.
                    Jezeli chca dotrzymac slowa i jezeli chca sprzedac tam jeszcze jakies
                    mieszkania, to naprawde musza sie spieszyc.
                    • Gość: ata.15 Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 13:36
                      nie. jestem po prostu realistką. i też mam tam mieszkanie
                      • Gość: acia Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: 217.96.14.* 24.05.02, 08:07
                        czy ktoś podpisał już aneks i widział ostateczne rozliczenie z howellem
                        • Gość: naram Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.adcom.pl 24.05.02, 10:09
                          Nie wiem, czy ktos podpisal aneks, ale wiem na pewno, ze po ostateczne
                          rozliczenie trzeba udac sie do p. Bialej i kilka osob juz tak zrobilo.
                          • Gość: Rezerwat Re: Howell Wroclaw/Poznan IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 11:06
                            Właśnie się dowiedziałam, że wczoraj było zebranie w atrium, szkoda, że nie
                            mogłam być. Może ktoś mi napisze co zostało uradzone? Jest jakieś wspólne
                            stanowisko?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka