Dodaj do ulubionych

Rumuńska stabilizacja nabiera tempa! -8,3%

IP: *.free.aero2.net.pl 06.12.11, 14:49
www.bankier.pl/wiadomosc/-2449686.html
"Od początku roku indeks stopniał już o 5,1 proc. W tym czasie wzrost inflacji wyniósł 3,5 proc., można więc mówić o 8,3-proc. realnym spadku cen transakcyjnych mieszkań w 2011 roku"
Ta inflacja 3,5% to też jakaś mała się wydaje, ale widać, że kierunek cen jest już jasny a spadki nabierają tempa.
Obserwuj wątek
    • sammler Re: Rumuńska stabilizacja nabiera tempa! -8,3% 06.12.11, 20:44
      Gość portalu: Dd napisał(a):

> Ta inflacja 3,5% to też jakaś mała się wydaje, ale widać, że kierunek cen jest
      > już jasny a spadki nabierają tempa.

Bo gdyby podali rzeczywisty odczyt za ostatni miesiąc (4,3% r/r), wielkość spadków wg tych wyliczeń przekroczyłaby 9%. W sklepie też 1,99 wygląda (podobno) inaczej niż 2.

S.
    • Gość: oleg Re: Rumuńska stabilizacja nabiera tempa! -8,3% IP: *.spray.net.pl 06.12.11, 20:57
      Dopoki w Gazeta.pl na pierwszej stronie nie bedzie na czerwono wielkiego tytułu - KRACH NA RYNKU MIESZKANIOWYM W POLSCE, a w tym artykule nie będzie informacji, że ceny spadły o 50% od szczytu i dalej, że wszyscy analitycy rynku RE prognozują kolejny spadek o kolejne 50%, dopóty nie uwierzę we wzrosty.

a poki co mamy takie przebakiwanie jak tu

"Według analityka portalu Oferty.net Marty Kosińskiej ceny nieruchomości spadają coraz szybciej. "W ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy przyzwyczailiśmy się do tego, że obniżki to trwała tendencja i brak jest jakichkolwiek przesłanek, które wskazywałyby, że spadki się zatrzymają. Moim zdaniem ceny mieszkań w przyszłym roku nadal będą spadać. Trudno powiedzieć, kiedy ten proces się zakończy" - powiedziała PAP. (PAP)"

stooq.com/n/?f=545679
    • Gość: Dd Gdzie jest Rumun? IP: *.free.aero2.net.pl 06.12.11, 21:33
      Gdzie jest Rumun? Dlaczego nic nie pisze? Dlaczego nie demaskuje źle dobranej próby, złego decyla czy innej mediany? Czy stabilizacja jest już stabilna i czy zbliżające się ograniczenia w udzielaniu kredytów ustabilizują stabilizację jeszcze bardziej? Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?
      • Gość: maryś Re: Gdzie jest Rumun? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.11, 16:31
        Nie jest źle. Dzisiaj w metrze widziałem nową reklamę z nowymi cenami od niejakiego greenhousa co to buduje na Tarchominie taki jeden bloczek. Nie tak dawno cenki były od 5300 czy 5400, teraz już od 4999 wisi. Nie żebym, reklamował coś bo uważam loklaizację za syf, chodzi mi o sam fakt, że pękają powoli.
        • Gość: MatkoBosko Re: Gdzie jest Rumun? IP: *.play-internet.pl 07.12.11, 16:39
          Na takim zadupiu jak Tarchomin cena nie ma prawda przekraczać 3 tys zł za metr. Wszystko inne to po prostu obraza ludzkiej inteligencji. Developerzy użyli sobie na tysiącach nieorientujących się, kupujących co popadło emigrantach, dla których Tarchomin to było prawe centrum miasta i się skończyło ;) Imho ceny dev. w takich miejscach jak Tarchomin, Białołęka ale też i Wilanów w następnym roku osuną się w okolice 4000-4500 tys. Nie chcę nawet myśleć jak się czują jelenie nabici tam w mieszkania po 8 tys za m kwadratowy.
          • Gość: ll Re: Gdzie jest Rumun? IP: *.play-internet.pl 07.12.11, 17:28
            Wlasnie spojrzalem na oferty.net i ceny tam zamieszczone tego badziewia na Bialolece. Sporo jeszcze fantastow ktorzy krzycza za male mieszkania po 5,8 czy 6k za metr.LOL
            Za rok o tej porze obstawiam ze bedzie 4,5k.
            W Wilanow w tych cenach za rok to bym nie wierzyl,raczej okolice 5,5k.
            • Gość: ? Re: Gdzie jest Rumun? IP: 94.75.112.* 07.12.11, 17:48
              > W Wilanow w tych cenach za rok to bym nie wierzyl,raczej okolice 5,5k.

ooo! wreszcie kielecczyzna się odezwała - a już tak smutno tu było

a czemuż to na Wilanowie ma być więcej niż na białejłęce? czyżby jakieś inwestycje mięli oddać? tramwaj? metro? a może wały przeciwpowodziowe na wiśle planują postawić w tamtych okolicach? wtedy to rzeczywiście nawet bliżej 5,6k bym obstawił :-p
              • Gość: ll Re: Gdzie jest Rumun? IP: *.play-internet.pl 07.12.11, 20:47
                W kieleckim nigdy nie bylem to mnie do swojej rodziny ze wschodu nie porownuj.
                Nie "na Wilanowie" ale jeszcze wciaz poprawna forma jest "w Wilanowie",poczytaj dlaczego.
                A co do meritum to tam bedzie drozej niz po drugiej strony rzeki, bo jest bardziej "prestizowo" dla przecietnego kupca,i ladniejsza architektura dlatego ceny sa teraz wyzsze i jeszcze dlugo beda niz Bialoleka i Tarchomin.To nie sa moje wymysly,tylko fakty jak postrzegana jest ta dzielnica.
                Dla jasnosci,nie interesuje mnie ani jedna ani druga lokalizacj bo Mokotow to moje miejsce w Wawie teraz i w przyszlosci.
                • Gość: ? Re: Gdzie jest Rumun? IP: 94.75.112.* 08.12.11, 00:16
                  > W kieleckim nigdy nie bylem to mnie do swojej rodziny ze wschodu nie porownuj.
                  > Nie "na Wilanowie" ale jeszcze wciaz poprawna forma jest "w Wilanowie",poczytaj
                  > dlaczego.

nie w kieleckim tylko w KieleckiEm i nie wschód ino Wschód - widać czytanie niewiele daje
            • Gość: Dd Re: Gdzie jest Rumun? IP: *.free.aero2.net.pl 07.12.11, 20:10
              a w czym Wilanów lepszy od Białej Łąki? Mniej zalewowy czy co?
              • Gość: ? Re: Gdzie jest Rumun? IP: 94.75.112.* 08.12.11, 00:13
                Gość portalu: Dd napisał(a):

> a w czym Wilanów lepszy od Białej Łąki? Mniej zalewowy czy co?

nie - po prostu kolega z mokotowa uważa, że kupujący uwazają, że ładniejsza architektura uchroni przed powodzią (choć chyba trudno porównywać bo bioała chyba zagrożona nie jest), albo ze ich może ta architaktura tak zaślepia, że już nawet "rynek nie wycenia zagrożenia tsunami na wiśle jako istotnego czynnika cenotwórczego"
                • Gość: ? Re: Gdzie jest Rumun? IP: 94.75.112.* 08.12.11, 00:15
                  albo jescze inaczej kupujący (byli kiedyś tacy) myśli:
                  "po cholere stawiali by takie ładne jakby to w cholerę miało być zalane? no łej!"
        • mini_ratka Re: Gdzie jest Rumun? 07.12.11, 18:47
          a dziwisz sie, ze pekaja?
          www.corporatebonds.pl/felietony/409
          Przeczytaj na jaki procent maja obligacje. Oj juz widze u nich promocje 3999 tylko jeszcze troche pampersik nasiaknie. Ciekawe co na to jelonki zlowione na promocje 5400/5300.
          500 zeta na metrze piechota nie chodzi, przy 50m2 25 tys obnizki - niezle.
          • rydzyk_fizyk Re: Gdzie jest Rumun? 07.12.11, 19:20
            Koszt obsługi długu robi wrażenie - prawie jak portugalskie i irlandzkie bondy :P
            • Gość: Cash Re: Gdzie jest Rumun? IP: *.play-internet.pl 07.12.11, 21:41
              Dokładnie. Rynek liczy im pożyczkę jak potencjalnym bankrutom. Ile w takiej sytuacji można napinać mięśnie posiadając pełen portfel niesprzedawalnych po dotychczasowych cenach pustostanów? ;) Pare miesięcy? Poł roku? A potem trza będzie urealnić ceny i to puścić. Tez myślę że za na opłotkach warszawy cena zejdzie w okolice 4-4,5 tys next year.

Cash.
          • Gość: ? Re: Gdzie jest Rumun? IP: 94.75.112.* 08.12.11, 00:18
            Ciekawe co na to jelonki zlowione na pr
            > omocje 5400/5300.

a ja pozdrawiam masterów z Berberysowych Ogrodów, po 11 000 zł (plus smog i hałas w gratisie)
            • Gość: maryś Re: Gdzie jest Rumun? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.11, 09:34
              W tej chwili jest zaraz obok berberysowych oddawana inwestycja, nie pamiętam nazwy. Jak dzwoniłem cenki około 8,5k na starcie. I tak uważam, że za drogo ale daje do myślenie przy tych 11k w budimexie :))
              • Gość: Gość Ceny IP: *.play-internet.pl 08.12.11, 10:19
                Ceny nie wynoszą 11 tys/metr

www.budimex-nieruchomosci.pl/warszawa-ochota-osiedle-berberysowe-ogrody/plany-mieszkan.html
                • Gość: alandy Re: Ceny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.11, 10:26
                  ale wynosiły;

teraz zostały jakies resztówki po 8, a i tak nie schodza od paru mies.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka