Dodaj do ulubionych

Rozliczenia z Prosystem

12.04.12, 19:45
Ostatni mam mało ciekawą dyskusję z zarządcą. Nie moge się dowiedzić dokladnie jak został ustalony tzw wspólczynnik udziału w nieruchomosci wspólnej. Nie moge otrzymać pełnego wyjasnienia. Z odpowiedzi Pana Stachery wynika, że naliczył mi oplaty z utrzymanie części wspólnej także uwzględniajac jakies dodatkowy koszty dotyczące garazy. Zaznaczam, że garazu nie posiadałem i nie posiadam. Udział w kosztach nieruchomosci wspolnej poszczególnych włascicieli nie uwglednia ich udzialu w nieruchomosci wspolnej co jest niezgodne z ustawą, ponadto obciąza tych z Państwa, którzy nie mają np tylko lokal. Zróbcie coś z tym bo posypią się pozwy.
Obserwuj wątek
    • kris20080 Re: Rozliczenia z Prosystem 12.04.12, 19:53
      Podejrzewam też, że skoro ten wspólczynnik udzialu nieruchomosci wspólnej został ustalony inaczej niż wynika to z udziałów poszczegolnych wlascicieli to najprawdopodbniej jest tak, ze wlasciele mniejszych mieszkań oraz nie posiadajacy garażów czy komórek lokatorskich dokladają sie do pozostałych, zatem podział tych kosztów jest po prostu niesprawidliwy i niezgodny z prawem.
      • vickm Re: Rozliczenia z Prosystem 16.04.12, 11:29
        Obliczanie udziału części wspólnej jest prawdopodobnie od całości osiedla jednak właściciele komórek i garaży płacą za nie dodatkowo. Gdyby pomniejszyć część wspólną o komórki i garaże to trzeba by wyodrębnić koszty utrzymania komórek i garaży. Ja płacę za metr komórki tak jak za mieszkanie a koszty utrzymania komórki która nie jest sprzątana i oswietlana w porównaniu z pozostała częścią wspólną są niewielnie. Za metr miejsca postajowego płacę cztery razy tyle co za metr mieszkania. Zatem gdyby rozdzielić te powierzchnie a nastepnie koszty niekoniecznie właściciele mieszkań bez komórek i garażu będą płacić mniej.
        • kris20080 Re: Rozliczenia z Prosystem 16.04.12, 23:46
          W aktach notarialnych mieszkanie ma udział w całości powierzchni i nikt tego nie powinien oddzielać. Akt notarialny określa konkretne wartości i trzeba się tego trzymać. Można wprowadzic się dodatkowe opłaty dla np użytkowników garaży - np dodatkowe sprzątanie (oświetlanie - jakiś ryczałt) serwis bram, fotokomórek itd. Ja mam wyliczony jakiś wskaźnik, który nie odzwierciedla zapisów aktu not oraz nie został ustanowiony żadną uchwałą. Podjęto jedynie uchwalę o ustaleniu osobnych zaliczek na utrzymanie części wspólnych dot mieszkań, komórek i garaży - a dalej to już wolna amerykanka. Może jest tak, że płacicie Państwo jakieś zawyżone koszty. NP warto porównać usługi serwisów i sprzątania polecanych przez zarządcę
          • prosystemn Były mieszkaniec 18.04.12, 09:43
            Szanowny Panie kris20080

Pana celem, jako byłego właściciela lokalu, nie jest troska o funkcjonowanie Wspólnoty, tylko chęć odzyskania jak największej kwoty z jej konta.

Nie miał Pan garażu, w związku z tym dla Pana najlepiej finansowo byłoby, aby opłata za m2 garażu była taka sama jak za m2 mieszkania. Ale mieszkańcy nie podjeli uchwały w takim kształcie i decyzja mieszkańców jest dla nas-administracji wiążąca.

Tłumaczyłem panu osobiście w emailu, że nie ponosi Pan żadnych kosztów utrzymania garażu, tylko, że garaże nie płacą na koszty utrzymania części wspólnej takiej samej stawki jak mieszkania. W związku z tym opłata naliczana od mieszkań jest większa, a od garaży mniejsza niż by to wynikało z udziałów.

Poniżej załączam cytat z Pana emaila (nazwisko pomijam):

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
            Szanowny Panie,
            Myślę, ze zauważył Pan, że nie mam garażu, wiec jakiekolwiek dodatkowe opłaty oprócz udziału w części wspólnej ustalonej w akcie notarialnym mnie nie obowiązują.
            Jeśli Pan sobie życzy złożę oficjalne pismo w tej sprawie do wspólnoty, jeśli nie otrzymam żadnego wiarygodnego wyjaśnienia do dnia jutrzejszego.
            Z tym, że nie mam zamiaru oczekiwać w nieskończoność na odpowiedź wspólnoty i oficjalne pismo będzie stanowić przesądowe wezwanie do zapłaty.
            Im dłużej Państwo będzie zwlekać tym gorzej dla Wspólnoty.
            Z poważaniem,
            [.....]
            • kris20080 Re: Były mieszkaniec 18.04.12, 17:00
              Właściciel mieszkania jest zobowiązany płacić na utrzymanie części wspólnej zgodnie z ustawą i udziałem w tej części zapisanej w akcie notarialnym i nie musi Pan mi wypominać kwestii dbania o dobro wspólnoty, bo sam by Pan tego nie robi.
              A fakty są takie, że takie manipulowanie i różnicowanie stawkami za utrzymanie części wspólnej nie podstaw w uchwałach z poprzedniego roku ani w ustawie. Nie zrezygnuję z dochodzenia swoich praw jako byłego właściciela, który nie może odzyskać wpłaconych zaliczek już od ponad 3 miesięcy. Potraktuje to jako lokata na koszt wspólnoty, jeśli nie zacznie Pan działać profesjonalnie.
              • prosystemn Re: Były mieszkaniec 18.04.12, 19:51
                Założył Pan niedawno inny wątek, a w nim pisze Pan:

>Re: Miejsce parkingowe - etażerka - akty
                >Autor: kris20080 05.04.12, 17:18 Dodaj do ulubionych

>Tego miejsca parkingowego to chyba nie odbiorę, znowu >zadyma z Dolcanem się szykuję. >Co za firma, najgorsze jest to ze prawdopodbnie ta firma zaraz zbankrutuje.

Mieszkanie Pan sprzedał w ubiegłym roku...
                Po co ten cały cyrk?

Napisałem Panu.
                Proszę oficjalnie wystąpić do Zarządu Wspólnoty z wnioskiem o inne rozliczenie Pana lokalu.
                Jeżeli Zarząd wyrazi zgodę, to przeliczymy Pana rozliczenie, według Pana koncepcji.
                Nie róbmy natomiast takich dziwnych podchodów.
                Żeby Panu wypłacić więcej inni właściciele będą się musieli na to złożyć.

Waldemar Stachera
                • kris20080 Re: Były mieszkaniec 18.04.12, 20:28
                  Ja cyrku nie robię, ten cyrk jest zastany. Proszę mi wierzyć wolałbym żeby wszystko było rozliczane i przekazywane zgodnie z ustalonymi wcześniej zasadami, terminami, bez konieczności pisania czegokolwiek.
                • piotr2506 Re: Były mieszkaniec 18.04.12, 20:39
                  Panie Waldemarze
                  Czy zarząd wspólnoty może ustalić inny sposób rozliczenia pojedyńczego lokalu?
                  Moim zdaniem jest to możliwe tylko za pomocą uchwały przegłosowanej przez członków wspólnoty. Poza tym uchwała dotyczyłaby wszystkich członków wspólnoty.
                  • kris20080 Re: Były mieszkaniec 19.04.12, 00:07
                    Jeśli Ząrzad ustalał te współczynniki udziału w kosztach inaczej niż w aktach notarialnych to przekroczył swe uprawnienia z tzw. zakresu zwyłego zarządu. O zastosowanych zasadach powinni wiedzieć wszyscy wlasciciele i podjac odpowowiednia uchwałę. W art. 22. 3. ustawy o własności lokali z dnia 24 czerwca 1994 roku (tj. Dz.U. z 2000 r. nr 80, poz. 903) omawiając zarząd ustawowy wspólnot dużych, ustawodawca podał przykłady czynności przekraczających zwykły zarząd. Są nimi m.in.: ustalenie wynagrodzenia zarządu lub zarządcy nieruchomości wspólnej, przyjęcie rocznego planu gospodarczego, ustalenie wysokości opłat na pokrycie kosztów zarządu, zmiana przeznaczenia części nieruchomości wspólnej, czy dokonanie podziału nieruchomości wspólnej.
                    Ustalenie przyjętych w rozliczeniu współczynników to nic innego jak ustalenie faktycznych oplat na koszty zarządu częścią wspólną, dokonano także swoistego podziału nieruchomości.

Nie mam już chęci rozpisywać się na te tematy, róbcie Panstwo co uważacie. Z drugiej strony gdybym był tutaj mieszkańcem wolałbym wiedzieć w jaki sposób obciąża się wlaścicela kosztami.
                    • prosystemn Re: Były mieszkaniec 19.04.12, 08:12
                      Przyjęta zasada jest prosta:

Jeżeli koszt utrzymania części wspólnej (dane przykładowe) wyniósł 110 000 zł, a zaliczki właścicili lokali na ten cel wyniosły 100 000 zł, to współczynnik wynosi 1,1000 zł. Czyli do każdej złotówki z zaliczki dany właściciel dopłaca 10 gr. Nie ważne czy była to złotówka płacona od m2 w garażu czy od m2 w mieszkaniu. Taki współczynnik uwzględnia też zmiany właścicieli, bo dopłaty osób, które nie były właścicilami przez cały rok muszą być mniejsze.

Nie ma w tym nic tajmniczego.

Natomiast Pan chce, aby właściele garaży płacili tyle samo z m2 co właściciele mieszkań. Wspólnota nie przyjeła takich uregulowań. Podawałem Panu w emailu przykład wyroku sądowego, który podtrzymał uchwałę wspólnoty o innym traktowaniu garażu, bo choć garaż jest odrębnym lokalem, to jednak nie sluży do wyłącznego korzystania przez jego właścicieli.

Poizdrawiam
                      Waldemar Stachera
                      • kris20080 Re: Były mieszkaniec 19.04.12, 14:38
                        1. Jeszcze raz powtarzam, że to o czym Pan pisze nie zostało ustanowione uchwałą. Uwalono jedynie zaliczki dla poszczególnych części z podziałem na mieszkanie, garaż, komórka.
                        2. Ja nie uważam, że osoby posiadające garaże maja płacić tyle samo co własciciele mieszkań. 3. Jestem ciekaw w jaki sposób z dokladnoscia do gr zarzadca obliczył koszty dla trzech wydzielonych czesci wspólnych - są jakieś liczniki osobne?
                        4.Taki sposób podziału kosztów np od czesci wspolnej tylko dla mieszkań - jesli dobrze rozumiem - skoro każdy wlasciciel doplaca tyle samo do róznicy pomiedzy zaliczkami kosztami wyliczonymi przez zarządce - to jasnym jest, że jesli ktoś ma np mniejsze mieszkanie doplaca do osób, które mają większe mieszkanie. W aktach notarialnych udział kosztach jest róznicowany wielkoscią lokalu - tak zreszta to reguluje ustawa. Poza tym, jesli się robi podzial nieruchomosci wspólnej to należy dokladnie okreslic sposób wyliczenia kosztów faktycznych. To nie moze byc z sufitu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka