Gość: Tomasz
IP: 91.241.5.*
13.12.12, 09:38
prośba o pomoc
zakupiłem mieszkanie u dewelopera, jest już po odbiorze technicznym mieszkania, podpisałem protokół, umową notarialną przepisany został akt własnosci na mnie, wprowadziłem ekipę robotników która ma stan deweloperski lokalu doprowadzić do zamieszkania i . . . . . z gniazdek elektrycznych wieje zimne powietrze
budynek jest wybudowany dwa lata temu, w pełni zasiedlony, kupiłem po dwóch latach od pozwolenia na użytkowanie budynku ostatnie z niesprzedancych mieszkań w budynku
budynek ma ściany zewnętrzne gr 24 z cegły Porotherm, jest docieplony od zewnątrz warstwą termoziloacji gr 12 cm i obrzucony tynkiem z zatopioną siateczką,
robotnicy chcieli pianką uszczelnić dziurkę w okolicy puszki elektrycznej gdzie zamontowane jest gniazdo
zabroniłem, zamierzam złożyć reklamację, i żądać przed naprawieniem ekspertyzy wykonanej przez rzeczoznawcę z odpowiednimi uprawnieniami diagnozującej dlaczego w ścianach zewnętrznych o odpowiedniej grubosci i docieplonych hula wiatr/zimne powietrze
w zwiazku z tym ze w ścianach migruje zimne powietrze znajudujac ujście w miejscach osadzenia puszek i gniazd elektrycznych
można stwierdzić z całą pewnością iż mury i całe docieplenie jest wykonane wadliwie, nie zapewniają ochrony przed wyziębianiem mieszkania
jeśli deweloper nie wymieni murów i docieplenia a prawdopodobnie nie wymieni, czy mogę rościć o obniżenie wartości mieszkania nawet o 30 %, lub wyegzekwować ekspertyzę i naprawę na jego koszt ?
co mogę ?
jak skutecznie doprowadzić nie tyle do tego żeby nie wiało z gniazdek ( jak napisałem póki co zabroniłem piankować miejsca ujścia hulającego wewnątrz ścian wiatru) ile do tego by mury i warstwa izolacji termicznej budynku była skuteczna, by wewnątrz murów nie hulał zimny wiatr, bym nie był narażony na trudne do oszacowania, wieczne koszty ogrzewania murów które są od wewnątrz penetrowane strumieniami wyziębionego powietrza ( mieszkanie narożne na ostatniej i przedostatniej kondygnacji)
jak postępować, jak składać reklamację by skutecznie wyegzekwować to by stan mieszkania był w tym aspekcie poprawny technicznie