Dodaj do ulubionych

WAN SA APARTAMENTY STARY ŻOLIBORZ

17.07.04, 21:40
Bardzo prosze osoby, ktore mialy do czynienia z frima developerska WAN, o
wypowiedzenie sie na temat solidnosci i uczciwosci w/w spolki.

A moze znajdzie sie ktos, kto juz sie zaangazowal w kupno u nich mieszkania w
budynku zlokalizowanym u zbiegu ulic Slowackiego i Popieluszki? Wszelkie
komentarze beda mile widziane
Obserwuj wątek
    • Gość: wan Re: WAN SA APARTAMENTY STARY ŻOLIBORZ IP: 217.98.234.* 19.07.04, 00:23
      www.wan.com.pl/
      Zdaje się solidna firma !
      • Gość: Gość Re: WAN SA APARTAMENTY STARY ŻOLIBORZ IP: 213.158.197.* 26.07.04, 21:31
        WAN - niestety nie mogę polecić.
        Skorzystałem z usług tej firmy na Mokotowie (przy Skoczni).
        Co prawda mieszkanie i blok w końcu zbudowali (duuuża ulga:), ale po drodze
        było sporo bałaganu, choasu, problemów z wykonawstwem itp.
        Jeśli szukasz dobrego i trwałego mieszkania, za tę cenę na pewno znajdziesz coś
        lepszego ...
        • Gość: kasia44 Re: WAN SA APARTAMENTY STARY ŻOLIBORZ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.04, 22:14
          Zdaje sie, ze nie ma idealnego developera, a Ci ktorzy dzialaja na rynku chyba
          dziela sie tylko na lepszych i gorszych.

Jakiego typu problemy pojawily sie z wykonastwem: czy nie wykonywali z
          materialow opisanych w standardach? niska jakosc wykonania? duzo wad, ktorych
          nie chcieli usunac? czy mieli opoznienia, w zwiazku z ktorymi nie chcieli
          placic kar umownych?

Czy budowal WAN8? (zdaje sie, ze maja duzo spolek dzialajacych pod firma WAN, a
          każda z nich zajmuje sie inna inwestycja). Czy negocjowales warunki umowy
          przedwstepnej? Projekt umowy przedwstepnej, ktory przedstawili jest
          niekorzystny: praktycznie Kupujacy jest "kukielka" w reku developera.

A czy moglbys prosze powiedziec cos blizej o balaganie i charakterze problemow,
          o ktorych piszesz w swojej wiadomosci.

Bede niezmiernie zobowiazana.
          • Gość: Gość Re: WAN SA APARTAMENTY STARY ŻOLIBORZ IP: *.era.pl 27.07.04, 11:59
            Nie ma idealnego developera, ale poprzednio (w 2000) udało mi się trafić na
            lepszego niż WAN, stą moje rozczarowanie.
            Co do wykonawstwa, podam tylko listę: najtańsze firmy, najtańsze materiały
            (często niespełniające żadnych standardów - w szczególności hydauliczne), brak
            jakiegokolwiek nadzoru wykonawcy. Skutkuje to takimi problemami jak odpływ wody
            z WC biegnący pod górę, czy cieknącymi rurami :)
            Ciekawe jest to że WAN stawia dużo na image budynku: recepcja jest więcej niż w
            porządku. Co z tego jeśli jakość mieszkań jest w wielu miejscach żenująca...
            Kary umowne? Kiedy zwróciłem się z prośbą o wypłacenie różnicy wynikającej z
            niezrealizowania terminów zostałem potraktowany wyrozumiale - data na akcie
            podobno była pomyłką :). I oczywiście żadnych pieniędzy normalną drogą
            (pozasądową) nie miałbym szans otrzymać. I odpuściłem...
            Negocjacja umowy przedstępnej? Próbowałem, ale bez większych rezultatów. Potem
            zreztą okazało się że firma i tak nie traktuje swoich zobowiązań do końca
            poważnie...
            Generalny problem z tą firmą to brak większego zainteresowania budową pod kątem
            nadzoru wykonawców. Wydaje mi się że firma postawiła na klient, jako osobę
            mającą weryfikować poprawność wykonania mieszkania. Jak są zastrzeżenia -
            owszem, są skłonni to poprawić.
            Inna sprawa, że przy dużej liczbie usterek i braku zorganizowania wykonawców
            napraw (nie przychodzą w umówionym terminie, spóźniają się etc.) na naprawy
            powykonawce trzeba by przeznaczyć przynajmniej 3-4 tygodnie urlopu. Po naprawie
            kilku grubych usterek, resztę zleciłem swojej firmie remontowej - trochę to
            kosztowało dodatkowo, ale nie musiałem tak czekać bez końca...
            Co do samej firmy: WAN to swego rodzaju holding mniejszych firemek typu WA2000
            (wykonawca mieszkania przy Czerniowieckiej) czy WAN8 (w Twoim przypadku). Nie
            rozumiem zalet takiej struktury firmy poza 1 przypadkiem - nieudanej
            inwestycji. W takim przypadku bankrutuje tylko 1 firma wykonawcza nie
            obciążając reszty grupy. Tak naprawdę zwiększa to jedynie ryzyko kupującego.
            Podsumowując: firma WAN to dla mnie firma wysokiego ryzyka. Niemniej jednak
            przy nowym sposobie finansowania (rachunek powierniczy) i dużej dozie energii
            na samodzielny nadzór inwestycji (koniecznie wynajęty Inspektor Budowlany)
            wybór tej firmy nie może być aż taki zły. Są gorsze :)

• Gość: kasia44 Re: WAN SA APARTAMENTY STARY ŻOLIBORZ IP: 62.29.137.* 27.07.04, 18:50
              Bardzo dziekuje za informacje, na pewno beda dla mnie waznym kryterium przy
              podjeciu ostatecznej decyzji i rozwazeniu innych alternatyw.

A z uslug jakiego developera korzystales wczesniej tj. w roku 2000, jesli mozna
              wiedziec? Sprawdzilabym czy moze ten developer z ktorego byles zadowolony
              prowadzi jakies nowe inwestycje. A moze planujesz sprzedac mieszkanie zakupione
              od poprzedniego developera?
              • Gość: Gość Re: WAN SA APARTAMENTY STARY ŻOLIBORZ IP: *.era.pl 30.07.04, 09:30
                Witam,
                Pewnie że ten developer prowadzi nowe inwestycje, nawet ze sporym rozmachem,
                niestety w innej, mniej atrakcyjnej, części Warszawy. Chodzi o firmę Ebejot
                (www.ebejot.com.pl) budującą mieszkania głównie na Ursusie.
                Co do wcześniejszego mieszkania na razie nie zamierzam go sprzedawać :)
                PS.Jeśli masz jeszcze wątpliwości (w jedną czy w drugą stronę) sugeruję
                odwiedziny w bloku na Czerniowieckiej. Może uda sie Tobie pogadać z innymi
                mieszkańcami, chociaż z doświadczenia wiem że to dosyć trudna troga. Sam jej
                próbowałem swego czasu, ale bez powodzenia...
                • Gość: kasia 44 Re: WAN SA APARTAMENTY STARY ŻOLIBORZ IP: 62.29.137.* 30.07.04, 15:39
                  Juz po kilku kontaktach z WANem troche sie do nich zrazilam. Rozwazam inne
                  alternatywy. Obecenie przegladam oferty Dom Development.

Dzieki kolego za cenne informacje i zycze powodzenia.
                  • Gość: gaga Re: WAN SA APARTAMENTY STARY ŻOLIBORZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 17:23
                    To uważaj. Do DD ciężko się zrazić, dopóki nie podpiszesz z nimi umowy. Bedą się
                    z Tobą cackać i Cię zachęcać. A potem nie uzyskasz od nich nic, czego nie
                    będziesz miała na papierze.

Nie chcę Cię wcale zniechęcać, bo ogólnie uważam, że to niezły developer (pod
                    kątem jakości i terminowości), ale pamiętaj, że jak chcesz mieć pewność, że coś
                    dostaniesz/coś ma być zrobione tak, a nie inaczej, to wszystko musisz zawrzeć w
                    umowie. Obietnice handlowców nie są potem wiele warte. To chyba prawda u każdego
                    Developera, ale u DD w szczególności
                    • Gość: kasia44 Re: WAN SA APARTAMENTY STARY ŻOLIBORZ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.04, 23:10
                      Dzieki Gaga za uwagi. Rzeczywiscie obsluga w DD wydaje sie byc jak najbardziej
                      w porzadku. Natychmiast odpowiadaja na e-maile, telefony, proponuja spotkania.
                      Spodziewalam sie, ze wyegzekwowanie jakiegokolwiek zobowiazania jest mozliwe,
                      pod warunkiem, ze wynika ono z umowy.

Ponadto kolega kupowal u nich mieszkanie i byl z nich ogolnie rzecz biorac
                      zadowolony. Pozdrawiam
                      • Gość: kasia44 WAN SA - szukam zadowolnych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.04, 23:28
                        Musze przyznac, ze znalezc mieszkanie spelniajace wiekszosc wymagan graniczy z
                        cudem.
                        Jeszcze raz zapytam o WAN. Czy znajde jakis zadowolonych klientow tego
                        developera? Dobrze byloby, gdyby zadowolenie nie wynikalo tylko z samego faktu
                        oddania przez nich mieszkania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka