Dodaj do ulubionych

Jacek Furga, ZBP: ceny są nienaturalnie zaNIŻone !

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.13, 12:05
Oto objawił się nam nowy klon niejakiego dr Grząbki. Tym stwiewdzeniem przeniósł swoja dyscyplinę na nowe nieznane wcześniej poziomy:

- Ale to nie jest jeszcze sygnał zmiany trendu - zastrzega Jacek Furga. Według niego jest to pokłosie zakończonego w tym roku programu "Rodzina na swoim". Ceny transakcyjne często były dostosowywane do limitów, których nie wolno było przekroczyć, żeby dostać budżetową dopłatę do kredytu. W niektórych przypadkach koszty zakupu mieszkań ukrywane były w cenach pomieszczeń przynależnych bądź garaży. - Można zaryzykować stwierdzenie, że odnotowane wzrosty cen były jedynie urealnieniem nienaturalnie zaniżonych poprzednio cen - komentuje bankowiec.

wyborcza.biz/finanse/1,108340,14001884,Mieszkanie_na_wynajem_zamiast_lokaty__Kupujacy_placa.html?t=1369821487063#opform14001884#ixzz2UfsmCYQA
Obserwuj wątek
    • Gość: abc Re: Jacek Furga, ZBP: ceny są nienaturalnie zaNIŻ IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.05.13, 12:26
      No ale przecież prawdę powiedział. Trzeba rozróżnić, krótkotrwałe zaniżenie spowodowane rożnymi wpływami pozarynkowymi (tak jak koniec programu RnS) i późniejszy wzrost, od ogólnej tendencji (spadkowej).
    • Gość: tytus Czemu podają procenty, a nie liczbę transakcji? IP: 85.17.141.* 29.05.13, 12:47
      Bo by wyszło na jaw, że sprzedaż leży i kwiczy.
    • Gość: Ssong Re: IP: *.static.cytanet.com.cy 01.06.13, 18:09
      Eee, jak na Wielgo to bardzo obiektywnie napisał.

1. To, że ludzie teraz masowo wycofują kasę z lokat, to szczera prawda.

2. Co do tego, czy pakują tę kasę w nieruchomości na wynajem, to można dyskutować. Dla mnie, prawdziwym sygnałem na wzrosty cen mieszkań będzie dopiero hossa na giełdzie (o ile w ogóle jakaś nadejdzie). Zawsze gdy pojawia się szybki pieniądz z giełdy drożeją nieruchomości, to jest mechanizm niepodważalny.

3. Czy ceny mieszkań są obecnie zaniżone? Na pewno nie! Realna cena budowy metra kwadratowego wynosi wszak standardowo nadal POŁOWĘ ceny proponowanej klientowi. Developerka to nadal biznes z kosmiczną stopą zwrotu. Dla mnie obecne ceny są wreszcie nieco bardziej zbliżone do normalności, co nie znaczy, że są normalne.

4. Parcie napływu na Warszawę w najbliższych latach na pewno nie zmaleje, więc niestety nie można liczyć na cenową stagnację na rynku mieszkaniowym. Do tego ekstremalnie niskie stopy procentowe wymuszą w końcu wzrosty na giełdzie, powolne rozkręcanie się gospodarki, a co za tym wszystkim idzie - również inflację i krążenie pustego pieniądza. W mojej ocenie w tym roku (2013) ostatecznie ubijemy dno spadków, a potem jednak ceny wzrosną. Oczywiście chciałbym się mylić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka