cmol Byłem rano na budowie 14.09.05, 08:58 Witam, Byłem rano o 7:00 na budowie, panował tam duży ruch! Zajrzałem do swojego mieszkania w bloku „C” i o dziwo z listy poprawek, które zostawiłem zrobili mi prawie wszystko włącznie z wymianą futryny. W mieszkaniu zamontowane są już gniazda i przełączniki oraz tablica elektryczna z bezpiecznikami. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Byłem rano na budowie IP: *.crowley.pl 14.09.05, 10:40 Ja tez byłem rano , ale tylko u siebie. Gdzie można obejrzec gniazdka ? PS Zapraszam przed blok B na oglądanie ułożonej kostki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytka Szoooookkk !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 18:31 Byłam dzisiaj na budoeie i jestem w szoku !!!! Mam termin oddania mieszkania 26 wrzesień a w mieszkaniu pełno niedociągnięć ! Teren wokół osiedla niezagospodarowany, nieogrodzony ! Proszę aby ktoś mi odpisał jeżeli się orientuje czy mogę odebrać mieszkanie jeżeli teren jest nieogrodzony ??? A gdzie tu marzenia o trawnikach, chodnikach, ławeczkach, placu zabaw itp. jak tu jeszcze śmietników nie widać !!! Co o tym sądzicie ? A w blokach czuć mocz !! SZOOOK !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Szoooookkk !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 14.09.05, 19:42 Witaj To nie szok, to rzeczywistość. Na załatwianie potrzeb w bloku nie ma mocnych. Rozmawiałam o tym z kierownikiem już bardzo dawno temu, ale ... to się nazywa kultura osobista i faktycznie nie ma możliwości przypilnować 300 robotników w 4 budynkach w niemal 200 mieszkaniach. Jest to bardzo smutne, że tacy są nasi rodacy.... Teren wokół bloków będzie sukcesywnie porządkowany, co już powoli ale się dzieje. W kwestii ogrodzenia są niestety znaki zapytania, bo mają być w blokach różne punkty usługowe, dostępne dla mieszkańców Wesołej, więc musi też być dla nich jakiś dostęp. Nie wiemy, co Dolcan wymyśli. A czy możesz odebrać mieszkanie? no cóż, myślę, że to musi być twoja decyzja, móc możesz, ale czy chesz? Wielu z nas musi, bo nie będzie miało gdzie mieszkać. Dlatego zależy nam na czasie i jesteśmy bardziej skłonni do ustępstw. Osobiście w kwestii mieszknaia mam nieco uwag, ale są to raczej drobne sprawy, które nie przeszkadzają mi odebrać mieszkania. Poważne sprawy monitowałam na bieżąco i usterki mi usuwano. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman Re: Szoooookkk !!!!!!!!!!!!!!! IP: 81.211.103.* 15.09.05, 08:09 Szok to jest to co ja czytam na naszym forum Lagunowiczów. Kupiłem mieszkanie chyba jako jeden z pierwszych. Dolcan nie miał jeszcze pozwolenia na budowę. Forum czytam od kilku tygodni i włos na głowie mi się jeży. Nikt nie mówi, że mieszkanie trzeba odbierać bez trawniczków. Poczekaj do wiosny to będzie trawniczek. A co do usterek. Powiem szczerze. Byłem w swoim mieszkaniu 3 razy. I starczy. Kolejny raz pójdę na odbiór. Moim zdaniem to jest moment do wskazania co mi sie nie podoba. Wydaje mi się, że trudno jest wymagać żeby w czasie trwania prac budowlanych wszystko było bez zarzutów. Podziwiam ekipy budowlane i cierpliwośc ludzi, którzy pracują na tej budowie. Pomyślcie sobie, że do Was przychodzi 200 osób i każdy ma swoje widzimisię. Ile przeróbek robiliście? Dolcan jest bardzo elastyczny, chociaż prawda jest taka, że pan prezes nie szanuje swoich klientów (niestety). Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Szoooookkk !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 15.09.05, 08:52 Witaj, ja mam nieco inny punkt widzenia i jestem średnio trzy razy na budowie, ale na tydzień i nie wiąże się to z własnym widzimiśię i marudzeniem tylko na bieżąco zgłaszam rzeczy, które powinny być poprawione. Po prostu staram się pilnować swojego. I tak wielu rzeczy pewnie nie wykryliśmy, ale to co zobaczyliśmy to lepsze niż nic. Gwarantuję Ci, że nie jesteś w stanie na odbiorze wykryć wszystkich rzeczy, których wcześniej nie dopilnowałeś, a które (oby nie) mogą się pojawić np zimą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radzik Re: Szoooookkk !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.09.05, 08:53 uwielbiam czytac takie optymistyczne posty od ludzi ktorzy mocno wierza w sprawiedliwosc na tym swiecie, uczciwosc i wykonanie bez zarzutow naszych mieszkan!! prawda jest niestety taka ze nie kontrolujac na bierzaco drogi Romanie postepu prac i nie zglaszajac usterek - nie jestes w stanie po wejsciu do niego po calkowitym wykonaniu zobaczyc wielu brakow - np. zle polozona rure kanalizacyjna!! zobaczymy czy za rok nie bedziesz musial kuc kafelkow ktore sobie pieknie polozyles, zrywac ogrzewania podlogowego, i pruc wylewki zeby sie dostac do rur - pewnie powiesz - to zrobi dolcan - moze i zrobi ale burdel ci zostawi , za czas, kafelki i koszty glazurnika ci nie zaplaci!! a przeciez mogles tego wczesniej dopilnowac - zauwazylem pewna prawidlowosc - niestety- ze jezeli sie czegos nie pokaze palcem - a potem nie bedzie tego pilnowac i monitowac po 5 razy to ci tego nie poprawia!! a pewne poprawki niestety byly mozliwe podczas budowy a nie po jej zakonczeniu!! sam nieraz musialem wyjac puszki, sprzatnac kupke po kulturalnym panu budowlancu i uszczelnic pianka okna - ktore pewnie by zatynkowali i przemarzaloby nam wszystko w zimie - ale w sumie to kazdy pilnuje swojego M i kazdy sie wyspi tak jak sobie poscielal!! nie chce tu nikogo obrazac ale odradzam zbyt duzy optymizm jesli chodzi o developerow, budowlancow i instalatorow - kazdy robi aby szybciej i aby jak najlatwiesza droga!! a klientow jest tyle ze i tak sie sprzeda - czy beda bledy czy ich nie bedzie!! polecam dokladne ogledziny przy odbiorze mieszkan!! i gratuluje wszystkim ktorzy pewne usterki wychwycili na etapie budowy!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Szoooookkk !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 10:37 Witaj Romanie Masz trochę racji, mówiąc, że "Podziwiam ekipy budowlane i cierpliwośc ludzi, którzy pracują na tej budowie. Pomyślcie sobie, że do Was przychodzi 200 osób i każdy ma swoje widzimisię. Ile przeróbek robiliście? Dolcan jest bardzo elastyczny, " - rzeczywiście, niewiele jest firm, które wpuściłyby mieszkańców przed odbiorem mieszkań, a cóż dopiero w trakcie budowy. Tak na dobrą sprawę nie wolno im tego robić, bo nie jestesmy "osobami upoważnionymi" do kręcenia się po terenie budowy. Chodzi oczywiście o odpowiedzialność, zasady bhp itp sprawy. Dlatego tym bardziej trzeba szanowaĆ KIEROWNIKA BUDOWY, ŻE NA TO NAM POZWALA!!!! Ale też prawdą jest, że niestety wiele usterek powstaje z powodu bezmyślności i niestaranności budowlańców. Ja w swoim mieszkanku weszłam w dniu, kiedy zaczęto stawiać ścianki działowe- i dobrze, że tak trafiła, bo ścianki - drobnostka - stawiano 40 cm bliżej, więc nie zmieściłaby się wanna, a pan robotnik stwierdził, że zapomniał doliczyć wentylację. Jeden z majstrów stwierdził, ze to cud, że akurat przyszłam, bo potem byłoby fatalnie. Więc trzeba bywać na budowie - jeśli to możliwe i uda się może zapobieć pewnym stratom. Ponadto wiem, że kierownika trafia nagła ... kiedy po wybudowaniu ktoś coś zmienia i sam prosił o zmiany przed, a nie po. Więc kazdy myślę musi sam podjąć decyzję i ewentualne ryzyko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: Szoooookkk !!!!!!!!!!!!!!! IP: 212.244.180.* 15.09.05, 09:01 Możesz nie odebrać, bo w umowie masz napisane, że teren będzie ogrodzony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Szoooookkk !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 15.09.05, 09:01 Wczoraj u p. Kierownika dowiedziałęm się , co pokazał mi palcem na pismie z dolcanu , że to jest na razie przekazanie "mieszkań do wykończenia" . Czyli jak gdzieś nie ma tymczasowo prądu w lokalu to trzeba sobie przedłużaczem pociągnąć... Tylko właśnie nie wiem, kiedy mamy wpłacić ostatnie 10% za mieszkanie, bo chyba nie po tym przekazaniu, które ma teraz nastąpić ???. Wiecie jak to jest ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Byłem rano na budowie IP: *.chello.pl 14.09.05, 19:44 Witaj Będę w sobotę na budowie. Możesz przyjść do mnie i obejrzeć sobie i gniazdka i wyłączniki i wogóle całe mieszkanko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Byłem rano na budowie IP: *.crowley.pl 15.09.05, 08:54 Dobra, dobra pewnie jakąś zapadnię szykujesz z krokodylami na dole :-) Wczoraj obejrzałem gniazdka i jak dla mnie są ok. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: Byłem rano na budowie IP: 212.244.180.* 15.09.05, 09:12 Muszę przyznać, że trochę się niepokoję, jak czytam te wszystkie posty o usterkach. My nie wychwyciliśmy żadnych usterek i cały czas się zastanawiam, czy po prostu tak nieudolnie to sprawdzaliśmy, bo czy jest możliwe, że naprawdę wszystko jest ok? Niepokojąca jest również inna sprawa. Otóż wczoraj kolega, który zastanawiał się nad kupnem mieszkania w Lagunie doniósł mi, że rozmyślił się po tym, co zobaczył w okolicach naszego osiedla wieczorem. Grupki pijaczków i karetkę jadącą po jednego z nich, zakrwawionego i leżącego na ulicy. Mam nadzieję, że po prostu miał pecha. Czy ktoś z Was bywał w Wesołej w godzinach wieczornych? Jakie wrażenia? Ja byłam raz, jakiś miesiąc temu i wszystko było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Byłem rano na budowie IP: 217.153.18.* 15.09.05, 09:24 czesc, szczerze powiedziawszy to u mnie tez nie ma zbyt wielu usterek i dokladnie, jak Ty zastanawiam sie z czego to wynika:) ja zanim kupilam to mieszkanie, to dwa razy pojechalam wieczorem do Wesolej i ogladalam okolice, wydala mi sie cicha i spokojna. mam nadzieje, ze taka pozostanie i to, co widzialam nie bylo tylko zludzeniem. Pozdrawiam, Katia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Byłem rano na budowie IP: *.crowley.pl 15.09.05, 09:51 Hej, moje usterki jakie wychwyciłem dotyczyły głównie ocieplenia okien, szpar między cegłami. Część rzeczy poprawiałem własnoręcznie pianując wszelkie możliwe miejsca :-). Pozostałe rzeczy takiej jak kąty, tynki oraz poprawki elewacji na balkonie zgłaszałem w trakcie prac. Była jeszcze poprawka blacharska w mojej "rynnie". Faktycznie nie było tego jakoś dużo także generalnie nie było źle i jak pisałem ja się nie czepiam bzdetów, ale jak coś jest faktycznie spieprzone to trzeba reklamować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Byłem rano na budowie IP: 217.153.18.* 15.09.05, 10:31 Zgadzam sie z Toba, w koncu placimy duze pieniadze i nie kupujemy jakiegos drobiazgu, tylko mieszkanie na wiele lat. ja w sobote wybieram sie na budowe, zeby zobaczyc jak wyglada moje przyszle M:) w ubieglym tygodniu niestety nie moglam wejsc bo kladli gres. Pozdrawiam, Katia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Byłam wczoraj na budowie IP: 212.160.172.* 15.09.05, 10:45 Witajcie Odnosząc się postawy do sasiada, który to był trzy razy na budowie od poczatku jej istnienia uważam, ze jest to wyłącznie jego sprawa i absolutnie nie neguję tego, natomiast ja przyłączam się do znakomitej wiekszości lagunowiczów (z forum bo o tych wiem)i też bywam chociaż raz w tygodniu na "placu boju". I na przykład dowiedziałam się od (zawsze miłego) Pana Derdzińskiego, że mieszkania w A1 będzie można odbierać już !!! w pierwszej dekadzie października. I to jest przykład na to, że warto być obecnym na budowie. Temat usterek - uważam że we wszystkich lokalach coś się znajdzie i też stoję na stanowisku, że na bieżąco trzeba je zgłaszać. Ponadto potwierdzam, ze sa one usuwane. Pozdrawiam optymistycznie i bezusterkowo. :-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytka Okolice Wesołej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 11:21 Mieszkam od jakiegoś czasu w Wesołej, niedaleko Laguny i rzeczywiście na rondzie obok delikatesów codziennie do póżnych godzinn nocnych zbiera się grupka menelików Jest to wynik sklepu całodobowego z alkoholem, cała Wesoła przyjeżdża po alkohol i z sąsiadami siedzą na przystankach i piją, ale czy są grożni nie wiem ? Zawsze sa jakieś minusy ale za to mamy dużo lasów, zieleni itp. Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na odbiór ogrodzonego osiedla !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radzik Re: Okolice Wesołej ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.09.05, 13:19 witam potwierdzam niestety slowa Pytki - ja mieszkam obecnie w Sulejowku i czesto przejezdzam wieczorem kolo naszego osiedla - niestety jest tam monopolowy i dokladnie tam pietrza sie rzesze pijaczkow - oprocz tego niestety wesola slynie z mlodocianych zlodzieji samochodow - o czym byl kiedys artykul w gazecie.. no ale w jakiej dzielnicy nie ma tego typu zjawisk - nie znam takiej.. dlatego jednak licze na ogrodzone osiedle i ze u nas bedzie w miare bezpiecznie i spokojnie.. mysle ze napewno trzeba bedzie zadbac o dobre ogrodzenie osiedla a w momencie kiedy zmienimy administratora - wprowadzic ochroniarzy i porobic monitoring - jest to koszt z tego co wiem dodatkowych okolo 60zl na mieszkanca - w zaleznosci od wielkosci osiedla - ale mysle ze to dobry pomysl.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanks Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 13:44 Szanowni Mieszkańcy ja tak samo jak i wy odtrzymałem pissmo od naszego Pana Prezesa w zwiazku z wydaniem mieszkań. Do dnia 24 09 moze leszcze daleko, ale ja i chyba Państwo tez nie mamy ochoty odbioru mieszań w których nie ma rzeczy które byy zapisane w umowie. Nie wiem czy Państwo będą te mieszkania odbierać czy też nie. Wiem ze wielu . osobom sie spieszy.!!. ja na dzień 15 .09. 2005 nie widze możliwości ze po dniu 26. 09. jedno choć mieszkanie może być gotowe do wykończenia.( brak pradu, wody, brak schodów wejciowych,....... ) Jak pewnie Państwo sami widzicie przy waszych wizytach na budowie ze postępów prac nie ma. Propponuje Państwu,ze moze byśmy sie spotkani w dogodnym dla nas terminie i może przedyskutowali problemy związane z naszymi mieszkaniami( problemy napewno będą)i uzgodnili nasze wspólne stanowisko przed dogadywaniem z fa.Docan. Pozdrawiam Hanks P.S. Miejsce- Np. plac budowy lub kawiarnia- ciastkarnia przy budowie, termin- dogodny dla zainteresowych- np. sobota rano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: *.chello.pl 15.09.05, 14:46 Witam Nie wiem czemu zapanowała nagle mroźna atmosfera "Państwa". My wszyscy to jedna wielka rodzinka, tyle, że różniąca się czasem poglądami, a to nie grzech. :-)) Myślę, że słowo "odbiór" jest tu tylko umowne, bo chodzi o to, że można będzie wejść i zacząć mieszkania wykańczać. Ale nie chcę się mądrzyć bo nie jestem fachowcem i może się mylę. Wydaje mi się jednak, że teraz tylko zgłaszanie usterek, poprawianie ich i wykańczanie a ostateczny odbiór nastąpi dopiero, gdy wszystko będzie gotowe. Muszą być przecież przede wszystkim odbiory techniczne, które tak jak Pan pisze, nie mogą być dokonane skoro nie ma wody, prądu i gazu. Co do spotkania: ja będę w sobote ok. 9 na budowie. Przyjeżdżam granatowym oplem astrą. Chętnie poznam nowego sąsiada i innych, którzy także mają zamiar być tam w sobotę :-))))))))))))))))) Pozdrawiam wszystkich serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: *.crowley.pl 15.09.05, 15:18 Tylko jak ja mam kupować płytki i wykańczać mieszkanie (ulga remontowa) skoro to nie jest jeszcze właściwy odbiór??? Chyba, żeby ryzykować i kupować na ten pół-odbiór? Ponawiam pytanie - czy ktoś wie kiedy należy wpłacić ostatnią ratę ??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanks Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 15:41 My mozemy kupawać matariały na ulgę podatkowa po odbiorze mieszkań. A to może nastąpic kiedy developer - zgłosi do gminy,odbiór mediów. jacku ja tez nie wiem kiedy mam włacić 10%. Jeżeli wpłacimy teraz to, Dolcan nie będzie miał motywacji do wykończenia osiedla wg obiietnic spasanych w umowach. Gorzej maja ci , którzy brali kredyt w banku w transzch, ostatnia wpłata po odbiorze mieszkania po potwierdzeniu inspekcji( rzeczoznawcy ) pracownika banku. Nie ma wpłaty jak wszystko nie jest w porzadku. Nie wiem jak zachowa sie bank , a jak zachoawa sie developer.????? Jestem ma budowie w sobote o 9.00-10.00. pzdr hanks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: 217.153.18.* 15.09.05, 15:59 witam serdecznie, przyznam szczerze, ze mi nie spieszy sie az tak bardzo z odbiorem, zgodnie z umowa do konca wrzesnia musze przelac 90% wartosci mieszkania, a lada dzien dostane decyzje z banku. w sobote rano takze wybieram sie na budowe, a wiec do zobaczenia w Lagunie:) Katia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radzik Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.09.05, 16:02 powtorze rowniez pytanie Jacka i innych: - czy ktos wie kiedy mam uruchomic ostatnia transz - musze sporzadzic teraz aneks do umowy i nie wiem jaki tam mam podac termin?? czy juz teraz jak mi dadza mieszkanie - czy dopiero pozniej?? - a drugie pytanie jak to jest wlasnie z tymi odpisami funduszu remontowego?? czy jak kupilem mieszkanie i mam umowe to moge kupowac np. glazure na poczet tego mieszkania czy dopiero jak dostane akt notarialny czy odbior?? slyszalem ze jak sie kupi i ma sie umowe to juz mozna odpisywac!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: 217.153.18.* 15.09.05, 16:11 jezeli chodzi o pierwsze pytanie, to wszystko zalezy od tego, co jest napisane w Waszych umowach, U mnie jest zapis: "pozostała kwota wstępnie w wysokości ..., stanowiąca ok. 10% wartości mieszkania ze stanowiskiem garażowym zostanie przez KUPUJĄCEGO wpłacona w ciągu 7 dni od daty wydania KUPUJĄCEMU lokalu, po obliczeniu jego ostatecznej ceny." jezeli chodzi o odpisy, to nie mam pojecia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: *.chello.pl 15.09.05, 16:14 Nie wiem, jak to jest chociaż ostatnio chyba był w wyborczej artykuł na ten temat ja już uruchimołam ostatnia transzę, ale jeszcze wiszę w dolcanie bo resztę dopłace po odbiorze ponadto mnie dolcan ma coś niecoś do odliczenia więc muszę poczekać aż to zrobi Hanks - jaki masz numer mieszkanka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: *.crowley.pl 15.09.05, 16:17 Radzik i tu jest pies pogrzebany, że co urząd sakrbowy to może być inaczej. Ja chyba zaryzykuję, chociaż nawet nie wiem od kiedy będziemy płacić czynsz a to jest ważne. Do wyrwania jest prawie 5 tysi więc jest o co walczyć. Dlatego nie wiem jak traktować / jak urząd potraktuje ten pół odbiór Poczytaj i daj znać co wymysliłeś forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=656&w=18306593&v=2&s=0 Mnie tez bank naciska co z ostatnią transzą :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: 217.153.18.* 15.09.05, 16:22 Jezeli chodzi o placenie czynszu to, ja mam taki zapis w umowie "Koszty eksploatacji ponosi KUPUJĄCY od dnia wydania mu lokalu. Obejmuje to również koszty związane z administracją budynków i utrzymaniem urządzeń wspólnych dla całego zespołu. Nie podpisanie notarialnej umowy przeniesienia własności lokalu przez KUPUJĄCEGO nie ma wpływu na obowiązek ponoszenia w/w kosztów." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: *.crowley.pl 16.09.05, 08:47 No właśnie Katia i jak to interpretujesz ? Bo na razie w pisamch z dolcanu mamy napisane "przekazanie do wykończenia" a nie "wydanie lokalu" ??? Ja sie wstrzymuję na razie z ostatnią transzą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: 217.153.18.* 16.09.05, 09:40 szczerze powiedziawszy to nie jestem pewna,ale wydaje mi sie, ze dla Dolcana moze to byc jednoznaczne. skoro chcesz zaczac wykanczac mieszkanie musisz odebrac lokal, a skoro odbierasz to znaczy, ze masz usuniete usterki albo akceptujesz to, co jest... z drugiej strony mozesz uruchomic ostatnia transze, gdy dostaniesz ostateczne rozliczenie od Dolcana, musisz przeciez wiedziec jaka kwote przelac na ich konto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: 217.153.18.* 16.09.05, 09:44 Dzwonilam do Dolcana, zeby to sprawdzic... oddanie do wykonczenia jest jednoznaczne z odbiorem lokalu, spisywany jest protokol, dostaje sie klucze. po kilku dniach od odbioru nalezy skontaktowac sie z nimi i wtedy powiedza jakie jest ostateczne rozliczenie, potem uruchamia sie wplate ostatniej transzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: 212.244.180.* 16.09.05, 09:52 No właśnie, czyli tak, jak pisałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: *.crowley.pl 16.09.05, 10:11 Dzieki Katia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: 217.153.18.* 16.09.05, 10:34 Bardzo prosze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytka APEL DO WSZYSTKICH !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 17:29 Witam wszystkich mieszkańców Laguny ! Ponawiam apel abyśmy się spotkali w sobotę ok 9 przed wejściem na budowę. Podaję konkretne miejsce abyśmy się nie rozeszli po budowie. Myślę, że warto jest się spotkać i porozmawiać o konkretnych problemach dotyczacych naszego osiedla oraz o ich rozwiązaniach ! Proszę napiszcie kto z Was będzie w sobotę ? Ja będę na pewno ! Pa do zobaczenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Miłej sobotniej wycieczki IP: *.sonata-net.pl 15.09.05, 18:12 Po wycieczce w sobotę napiszcie co widzieliscie, jakie znaleźliście kolejne usterki i te bzdety, że nie odbierzecie mieszkań itd,itp. Osiedle nie jest dokończone, mieszkania także a wy jęczycie,że wszystko jest nie tak jak byście chcieli. Ja odbiorę mieszkanie jak usuną usterki jeżeli jakieś będą,bo na tą chwilę nie widzę żadnych które mogły by spowodować opóźnienie w odbiorze,nie bedę jęczał jak niektórzy forumowicze, nie będę straszył innych i mam nadzieję, że sąsiedzi na mojej klatce będą mili, optymistyczni i nie upierdliwi jak duża część z was Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Miłej sobotniej wycieczki IP: 212.160.172.* 16.09.05, 08:17 A w którym bloku mieszka nasz optymistyczny lagunowicz. Prosze pochwal sie. Pzdr równiez optymistycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radzik Re: Miłej sobotniej wycieczki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.09.05, 08:42 Mam nadzieje ze nie w moim...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Miłej sobotniej wycieczki - do Roberta IP: *.crowley.pl 16.09.05, 08:51 Mógłbyś rozwinąć to trudne słowo - upierdliwi ??? Co masz na myśli ??? "Osiedle nie jest dokończone, mieszkania także a wy jęczycie,że wszystko jest nie tak jak byście chcieli." Nie jęczymy tylko piszemy, mając na uwadze terminy przekazywania mieszkań i stan obecny zaawansowania prac. Może Tobie jest wszystko jedno kiedy się wprowadzisz, ale dla wielu osób jest to naprawdę z róznych względów bardzo ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: APEL DO WSZYSTKICH !!!!!!! IP: 212.244.180.* 16.09.05, 09:14 Moi mili, ja bardzop popieram pomysł spotkania się (co proponowałam już na forum!!!!), ale niestety w tą sobotę nie mogę :( Dlatego mam nadzieję, że zdacie sprawozdanie ze spotkania:) A poza tym, chyba możliwe byłoby również ewentualne spotkanie w tygodniu w W- wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radzik Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.09.05, 08:47 Jacku!! poczytalem to sobie i tez sie troche w miedzy czasie dowiadywalem - i oczywiscie jak to zawsze w Polsce bywa sa pewne niejasnosci.. z tego linku co mi podeslales wynika ze odpisow mozemy dokonywac dopiero po oddaniu przez dolcan osiedla do gminy - nawet nie wtedy kiedy my dostaniemy dokument oddania.. co wiecej napisal tam ktos ze faktury trzeba brac na adres zameldowania a nie nowego mieszkania.. skolei dowiadywalem sie w US i powiedziano mi ze widziano faktury w ktorych byl np adres : Waldemar Iksinski, ul. Warszawska /rog Brata Alberta, Wesola... czyli na plac defakto budowy faktury ludzie brali i odliczali sobie ulgi!! ale jak jest naprawde to juz sam nie wiem- przyznam sie ze jestem obecnie bezdomny - bo sprzedalem poprzednie mieszkanie i sie wymeldowalem a planowalem sie zameldowac dopiero w wesolej - i poki co mieszkam u rodzicow ale bez meldunku - i juz kompletnie nie wiem co robic - a czy jak bym sie zameldowal tymczasowo u rodzicow to moglbym brac faktury na dom rodzicow i odpisywac ulgi??? ciekawe?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: *.crowley.pl 16.09.05, 09:40 Ano własnie, to jest polska rzeczywistość, tak jak i ze zwrotem vatu to naczelnik US ma decydowac czy dostaniesz czy nie. Ja chyba zaryzykuję, nasz US jest chyba w miarę ok. Co do meldunku to ja jestem cały czas zameldowany gdzie indziej w mieszkam od wielu lat w Wesołej i w picie wpisuję własnie adres z wesołej także to akurat nie ma chyba znaczenia (podkreslam słowo "chyba"). Rozlicza się człowiek nie adres A swoją drogą to czekając aż oddane zostaną budynki do gminy to możemy się nie wyrobić z zakupami bo to chyba wszystko trochę trwa. Jak dzwoniełm swego czasu do naszego US to "na gębę" Pani Kierownik mi powiedziała, że można odliczać. No i skoro przejmujemy mieszkanie i wszelkie z tego wynikające obowiązki to chyba można odliczać? tylko własnie ważne jest chyba to od kiedy będziemy płacić czynsz. No nic Radzik jak nas zamkną w ciupie to może nam sąsiady podeślą jakąś skrzynkę jabłek :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: 217.153.18.* 16.09.05, 09:47 Czynsz zaczynasz placic od chwili odbioru kluczy, potwierdzilam to w Dolcanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: *.crowley.pl 16.09.05, 10:15 To inaczej niż powiedział mi kierownik,- " Panie może od stycznia zaczniecie "... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: 212.244.180.* 16.09.05, 09:55 Misie nie martwcie się! Przecież można wystąpić do US o interpretację przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: *.crowley.pl 16.09.05, 10:16 Obawiam, się że bym dostał odp za ok 60-90 dni więc trochę późnie, fakt, ze mogłem to zrobić 3 miesiace temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: 212.244.180.* 16.09.05, 10:22 Nie możesz dostać za 60-90 dni, bo KPA określa termin 30-dniowy. Jeśli nie odpowiedzą w tym termnie pisz monity i składaj skargi na opieszałość urzędniczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: *.crowley.pl 16.09.05, 10:27 Agat, ależ zapewniam Cię że można (sprawdzone w życiu). Tylko data na piśmie jest - np 45 dni ... Tak to się często odbywa. A ja nie zamierzam wojować z moim US. Lepiej się nie wychylać bo mogą człowieka zniszczyć a tym bardziej że mogą zakwestionować moje odliczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: 212.244.180.* 16.09.05, 10:52 No dobra, dobra... Ja tylkio chcę powiedzieć, że ludzie boją się egzekwować od urzędów należnych im praw, ale uwierzcie mi, że druga strona też się boi składanych na nich skarg. Chociaż administracja niecentralna rządzi sie swoimi prawami... Jednak często wystarczy pomachać urzędnikowi przed nosem roporządzeniem i powiedzieć, że nie zna swoich kompetencji, a zrobi co do niego należy. SPRAWDZONE :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Odbiór- mieszkań - ODLICZENIA !!! IP: *.crowley.pl 16.09.05, 10:31 Dzięki uprzejmości jednego z naszych Sąsaidów zamieszczam zdobyczne materiały: Pytanie podatnika: Czy możliwe jest odliczenie od podatku w ramach ulgi remontowej wydatków poniesionych przed zawarciem z deweloperem umowy przenoszącej własność lokalu mieszkalnego? Podatniczka razem z mężem w lutym 2004 r. zawarła umowę przedwstępną na zakup lokalu mieszkalnego z developerem. W październiku 2004 r. nastąpił odbiór techniczny lokalu, poczym podatniczka zameldowała się w lokalu.Akt notarialny zostanie sporządzony w marcu 2005 r. W związku z powyższym podatniczka zwróciła się do tutejszego organu podatkowego z zapytaniem, czy w zeznaniu podatkowym za 2004 r. może wraz z mężem skorzystać z odliczeń z tytułu ulgi remontowej. Zdaniem podatniczki przysługuje jej prawo do ww. odliczenia. Organ podatkowy informuje, iż zgadza się z przedstawionym stanowiskiem, o ile stan faktyczny przedstawiony we wniosku zgodny jest ze stanem rzeczywistym. Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Poznaniu informuje, iż prawo do zmniejszenia podatku dochodowego z tytułu wydatków poniesionych w 2004 r. na remont i modernizację lokalu mieszkalnego wynika z art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 12 listopada 2003r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 202 poz. 1956 ze zm). Jak stanowi ten przepis, wydatki, o których mowa w art. 27a ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jednolity Dz. U. z 2000r. Nr 14 poz. 176 ze zm.) w brzmieniu obowiązującym w 2003r., poniesione w latach 2004 ? 2005 podlegają odliczeniu od podatku, w wysokości i na zasadach określonych w art. 27a i art 45 ust. 3a pkt. 1 ustawy o podatku dochodowym, w brzmieniu obowiązującym w 2003 r. Zgodnie z art. 27a ust. 1 pkt 1 w/w ustawy w brzmieniu obowiązującym w 2003 r. podatek dochodowy od osób, o których mowa w art. 3 ust. 1, obliczony zgodnie z art. 27, obniżony zgodnie z art. 27b o kwotę składki na powszechne ubezpieczenie zdrowotne zmniejsza się na zasadach określonych w ust. 2 ? 15, jeżeli w roku podatkowym podatnik poniósł wydatki na własne potrzeby mieszkaniowe, przeznaczone między innymi na remont i modernizację ? zajmowanego na podstawie tytułu prawnego ? lokalu mieszkalnego. Warunkiem niezbędnym do skorzystania z ulgi z tytułu remontu i modernizacji lokalu lub budynku mieszkalnego jest więc posiadanie tytułu prawnego do zamieszkania. Za tytuł prawny do lokalu mieszkalnego uważa się między innymi: własność, umowę użyczenia, umowę najmu lub dzierżawy, inny stosunek zobowiązaniowy, z którego wynika prawo podatnika do korzystania z lokalu mieszkalnego. W miejscu tym należy zaznaczyć, iż w przedmiotowej sprawie podatniczka uzyskała prawo do korzystania z lokalu mieszkalnego w dniu 21 października 2004 r. - z chwilą dokonania odbioru technicznego lokalu, gdyż zgodnie z utrwaloną linią w orzecznictwie Naczelnego Sądu Administracyjnego, tytułem prawnym nazywamy także stosunek zobowiązaniowy, z którego wynika prawo do korzystania z lokalu mieszkalnego. W sytuacji, gdy umowa przedwstępna zakupu nieruchomości zawiera klauzulę, na podstawie której sprzedający zobowiązuje się udostępnić lokal mieszkalny po jego wybudowaniu a przed ustanowieniem odrębnej własności oraz w sytuacji, gdy nastąpił odbiór techniczny lokalu (a taką sytuację przedstawia podatniczka w swoim zapytaniu) ? to umowa taka stanowi tytuł prawny, o którym mowa w ustawie o podatku dochodowym. Skorzystanie z omawianej ulgi jest możliwe ponadto, jeżeli poniesione wydatki: - mieszczą się z zakresie rozporządzenia Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 21 grudnia 1996 r. opublikowanym w Dzienniku Ustaw nr 156, poz. 788 (art. 27 a ust.17 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w brzmieniu obowiązującym w 2003 r.), - zostały udokumentowane fakturą wystawioną wyłącznie przez podatnika podatku od towarów i usług, niekorzystającego ze zwolnienia od tego podatku, lub dowodem odprawy celnej, a w przypadku wpłat na wyodrębniony fundusz remontowy spółdzielni mieszkaniowej lub wspólnoty mieszkaniowej ? dowodem tej wpłaty (art. 27 a ust. 6 pkt 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w brzmieniu obowiązującym w 2003 r.), - nie zostały odliczone od ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych oraz nie zostały zaliczone do kosztów uzyskania przychodów lub nie zostały zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie, chyba że zwrócone wydatki zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu (art. 27a ust. 7 pkt 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w brzmieniu obowiązującym w 2003 r.), - dotyczą budynków lub lokali mieszkalnych znajdujących się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (art. 27a ust. 7 pkt 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w brzmieniu obowiązującym w 2003r.). Zauważyć należy, iż ustawodawca nie uzależnił prawa do skorzystania z omawianej ulgi od innych, niż wyżej wymienionych, warunków. A to oznacza, że poniesione przez podatnika wydatki mogą być odliczone w ramach ulgi remontowo ? modernizacyjnej, jeżeli tylko spełnione zostaną wyżej omówione warunki. Reasumując, stwierdzić należy, iż podatniczka może skorzystać z odliczeń wydatków w ramach ulgi remontowej za rok 2004, przy czym rachunki bądź faktury dokumentujące wydatki muszą odnosić się do okresu po 21 października 2004 r. Organ podatkowy informuje ponadto, że skorzystanie z ulgi na remont i modernizację lokalu mieszkalnego nie pozbawia podatniczki prawa do skorzystania z odliczenia z tytułu wydatków poniesionych na spłatę odsetek od kredytu udzielonego na sfinansowanie zakupu lokalu mieszkalnego wyłącznie w nowo wybudowanym budynku mieszkalnym od gminy albo od osoby, która wybudowała ten budynek w wykonywaniu działalności gospodarczej. Interpretacja jest aktualna według stanu prawnego na dzień jej dokonania i do czasu zmiany stanu prawnego lub stanu faktycznego przedstawionego przez pytającego. i jeszcze: Pytanie podatnika : 1) Czy przy zakupie nowego mieszkania w 2005r można skorzystać z ulgi remontowej ? 2) Czy potrzebny jest akt notarialny, czy też wystarczy protokół odbioru lokalu ? 3) Kto powinien figurować jako odbiorca faktury ? Pismem z dnia 07.03.2005r (data wpływu 09.03.2005r) zwróciła się Pani z prośbą o udzielenie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego, przedstawiając następujący stan faktyczny : W dniu 16.08.2004r wspólnie z Panem Mariuszem P., podpisała Pani umowę ze Spółdzielnią Mieszkaniową w Kleosinie na realizację lokalu mieszkalnego. Termin odbioru lokalu mieszkalnego planowany jest na wrzesień 2005 roku. Mieszkanie oddane będzie w stanie surowym, więc konieczne będzie poniesienie nakładów, które pozwolą w nim zamieszkać. Strona zwraca się z następującym zapytaniem : - czy w przypadku nowego mieszkania może skorzystać z ulgi remontowej, - czy potrzebny jest akt notarialny, czy też wystarczy protokół odbioru lokalu, - czy można odliczyć wydatki poniesione na zakup paneli, glazury, tarakoty i ich położenie, na zakup wanny (jej obudowanie), umywalek i sedesu, na malowanie ścian (zakup farb), na zakup kuchni gazowej, - kto powinien figurować jako odbiorca faktury ? Sformułowała Pani własne stanowisko w sprawie stwierdzając, iż nic nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać z ulgi remontowej w przypadku nowego lokalu mieszkalnego. Sam protokół odbioru lokalu również jest wystarczającym tytułem prawnym, by móc już dokonywać pewnych prac podlegających odliczeniu, a wszystkie wydatki wymienione w piśmie podlegają odliczeniu, jeśli zostaną potwierdzone fakturą VAT wystawioną choćby na jedną osobę, np. na Mariusza P. Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Białymstoku mając na uwadze stan faktyczny przedstawiony przez wnioskodawcę i stan prawny obowiązujący w dacie zaistnienia tego zdarzenia, po Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: 81.211.103.* 16.09.05, 11:56 Nie musisz być zameldowany aby brać ulgi mieszkaniowe. Musisz być właścicielem lokalu, na który bierzesz ulgi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: 212.244.180.* 16.09.05, 09:17 Co do odbioru mieszkań, sprawa wygląda tak, że decyzja należy do Was. Wydanie mieszkania następuje po popdpisaniu protokołu odbioru. Jeśli stwierdzicie niedociągnięcia możecie: 1. NIE PODPISAĆ protokołu odbioru, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: 212.244.180.* 16.09.05, 09:40 Co do odbioru sprawa wygląda tak, że wszystko zależy od Was. Jeśłi pojedziecie na odbiór i stwierdzicie jakieś niedociągnięcia, albo niezgodności z umową (np. brak ogrodzenia) to możecie: 1. NIE PODPISAĆ protokołu, a tylko sporządzcić protokół usterek i określić w nim termin ich usunięcia, a po tym terminie umówić się znowu na odbiór i jeśli już wszystko będzie ok. podpisać protokół odbioru, co będzie jednoznaczne z wydaniem mieszkania, i od tej daty biegnie termin 7 dni na dokonanie wpłaty ostatniej raty lub 2. PODPISAĆ PROTOKÓŁ odbioru i zawrzeć w nim kauzulę o stwierdzonych usterkach i terminie ich usunięcia - ponieważ na usunięcie usterek jest ustalony tremin 14- dniowy, a na wpłatę 7-dniowy, to w efekcie dokonacie wpłaty ostatniej raty przed usunięciem usterek. Mosicie też pamiętać o tym, że nie możecie sięuchylać od odebrania mieszkania. Tzn. jeśli dostaniecie inf. o ustalonej dacie odbioru, to musicie sie na niego zgłosić (ale nie musicie podpisywać protokołu odbioru). Inaczej Dolcan uzna za datę odbioru tą, o której was poinformował i od tej daty będzie liczył 7- dniowy termin na wpłatę ostatniej raty. A oto odpowiednie zapisy z umowy: "Wydanie lokalu KUPUJĄCEMU nastąpi do dnia 31 października 2005 roku. SPRZEDAJĄCY zastrzega sobie prawo wcześniejszego wydania lokalu. Uchylenie się przez KUPUJĄCEGO z odebraniem lokalu zaoferowanego mu do wydania przez SPRZEDAJĄCEGO, nie ma wpływu na obowiązek zapłaty części ceny, o której mowa w §7 pkt.3, w takim wypadku KUPUJĄCY powinien dokonać płatności tej ceny w terminie 7 dni od daty, w której lokal został zaoferowany do wydania." "Na okoliczność wydania KUPUJĄCEMU mieszkania spisany będzie protokół odbioru lokalu. Rękojmia wymieniona w § 13 biegnie od daty jego podpisania. Usterki stwierdzone w trakcie odbioru lokalu, lub stwierdzone protokólarnie po uprzednim pisemnym zgłoszeniu przez KUPUJĄCEGO w trakcie trwania rękojmii, będą przez SPRZEDAJĄCEGO usuwane w ciągu 14 dni roboczych od daty spisania takiego protokołu, o ile dadzą się usunąć w tym terminie, w takim przypadku w terminie uzgodnionym przez Strony." Mam nadzieję, że udało mi się trochę rozjaśniś te zagmatwane sprawy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: Odbiór- mieszkań w D numery od 23-dalej IP: 212.244.180.* 16.09.05, 09:43 Aha, oczywiście rozwiązanie nr 2, ma tę zaletę, że wcześniej możecie wejść do mieszkania i je wykańczać. Ale tez wcześniej zaczniecie płacić czynsz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: Okolice Wesołej ! IP: 212.244.180.* 16.09.05, 09:49 No coż, to bardzo niedobrze... Ale nie martwcie się. Jako Wspólnota, która będzie tworzyć znaczną część mieszkańcó Wesołej (tak myślę, bo tam w końcu parterowa zabudowa, a u nas prawie 200 mieszkań) będziemy mieli znaczną siłę przebicia i jeśli zechcemy, to możemy doprowadzić do zamykania sklepu monopolowego na noc. A uwierzcie mi, że to wcale nie jest takie trudne. Obserwowałam już takie sytuacje. A piszę tak, dlatego, że ogrodzenie osiedla niczego nie załatwia. Przecie trzeba się do niego jakoś dostać!!!! Mnie nie uśmiecha się przedzieranie przez tabuny pijaczków. Tym brdziej, że takie wesołe towarzystwo może mieć rózne pomysły i próbować np. wtagnąć do naszej oazy spokoju. A ochrona oczywiście koniecznie. I to od razu. Nie musimy czekać, aż przejmiemy administrowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Okolice Wesołej ! IP: *.crowley.pl 16.09.05, 10:20 Co do sklepu, zobaczymy jak wyjdzie to w praniu. My tez przecież będziemy spragnieni ;-) Z ochroną to często jest lipa bo jest zatrudniony dziadek i jak się powie, ze sie idzie w gosci do kogos to itak wpuszcza. Sprawdzałem jużna trzech osiedlach zamkniętych ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demogorgon Re: Okolice Wesołej ! IP: 195.85.249.* 16.09.05, 11:41 Obecnie mieszkam jeszcze na Woli i sprawę z żulami załatwiłem krótko. Wystarczyło kilka telefonów do straży miejskiej i po kilku interwencjach już przez ponad rok jest spokój. Jest to najłatwiejszy sposób no i działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: Okolice Wesołej ! IP: 212.244.180.* 16.09.05, 16:30 To samo zadziałało u mnie na Sielcach Odpowiedz Link Zgłoś
ursa_pl Re: Byłem rano na budowie 15.09.05, 19:00 A o ktorej bedziesz? Moze i ja moglabym Cie odwiedzic? Odpowiedz Link Zgłoś
ursa_pl Re: Byłem rano na budowie 15.09.05, 19:11 doczytalam do konca - odwoluje pytanie :) Tez chetnie bym sie spotkala, ale nie wiem czy wstane tak wczesnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Byłem rano na budowie IP: *.chello.pl 15.09.05, 19:29 Witaj Urcia - dawno cię tu nie było :-)) wiem, że w sobotę każdy chce pospać, ale może uda się wam tym razem troszkę wcześniej wstać? Zapraszam serdecznie i też bym chętnie Cię zobaczyła. Może Mila i Aga też będą? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radzik Re: Byłem rano na budowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.09.05, 08:49 No mnie niestety nie uda sie w ta sobote byc - mam kupe innych spraw do zalatwienia na ktore nie mam nigdy czasu w tygodniu - bede pewnie na budowie dopiero po poludniu:( ale zycze wam powodzenia i sprawdzajcie i debatujcie uwaznie:) podzielcie sie pozniej spostrzezeniami na forum!!:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Byłem rano na budowie IP: 217.153.18.* 16.09.05, 09:32 czesc, ja tez bede jutro na budowie, nie wiem tylko czy wyrobie sie na 9-ta. Pozdrawiam, Katia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanks Spotknie- sobota, 9.00 rano, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 09:54 Drodzy Lagunowicze. Spotykamy sie w sobote , 9.00 rano, przed brama na budowe. Cel spotkania ?- uzgodnienie naszego stonowiska z sprawie wydanie mieszkań od odbiory przez dolcan( dla zainteresowanych ) Po co ? -ratowanie naszych pieniedzy, lepsza pozycja przy negocjacji z Dolcan, pzdr Hanks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: Spotknie- sobota, 9.00 rano, IP: 212.244.180.* 16.09.05, 10:09 To ja przekażę swoje stanowisko już teraz. Odbierać mieszkania (podpisywać protokół) tylko wtedy, kiedy FAKTYCZNIE będą gotowe do odbioru. To podstawowa sprawa!!! Wszyscy znawcy przestrzegają, przed odebraniem mieszkania z usterkami! Ja mam w umowie napisane, że Dolcan wyda mieszkanie zgodne z projektem i tylko takie odbiorę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Spotknie- sobota, 9.00 rano, IP: 217.153.18.* 16.09.05, 10:16 mi az tak bardzo nie spieszy sie z odbiorem, wiec zrobie dokladnie tak samo, jak Agat. odbiore klucze, jak wszystko bedzie ok w mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Spotknie- sobota, 9.00 rano, IP: *.crowley.pl 16.09.05, 10:24 Agat, ale czy Tobie chodzi tylko o mieszkanie czy i to co na zewnątrz? Bo to na zewnątrz to pewnie do końca roku będzie robione. A samo mieszkanie oczywiście bez usterek bo potem nie masz żadnych argumentów na wymuszenie czegokolwiek w miarę szybko. Ponadto odebrać moiszkanie z klauzulą o usterkach tez troche bez sensu bo co będziesz trzymać swoej narzedzia, kafelki w mieszkaniu a będzie ci się pałętać ekipa poprawiająca ??? Dla mnie to nie do przyjęcia Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: Spotknie- sobota, 9.00 rano, IP: 212.244.180.* 16.09.05, 10:47 Oczywiście, że ta druga opcja jest bes sensu. Dlatego ja wybieram pierwszą, o czym już pisałam. A chodzi mi też o to, co na zewnątrz. Chociaż jeśli chodzi o zewnątrz, to pewnie nie będę czeppiać się szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
cmol Re: Spotknie- sobota, 9.00 rano, 16.09.05, 16:35 Witam, Ja i żona wybieramy się na sobotnie spotkanie. Mam nadzieję, że nie będzie lało jak w tej chwili! Ciekawy jestem ile osób tam się pojawi, a może Pan Prezes wyśle jakiegoś agenta żeby zobaczyć, co mu grozi? Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytka Re: Spotknie- sobota, 9.00 rano, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 19:45 Ja i mąż wybieramy się na 100 % o 9:00 przed bramą wejściową na budowę. Kto jeszcze na 100 % będzie oprócz, którzy się już zdeklarowali ??? Pozdrawiam do jutra ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanks Raport- Spotknie- sobota, 9.00 rano, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 08:52 Spotkanie odbyło sie tak jak, było pisane, przed brama na budowę. Nasza grupa nie została wpuszczona na plac budowy.- przyczyna - nasze bezpieczeństwo. My nie mamy kasków na głowach. Ale niektórzy i tak mogli wchodzić na teren budowy,- mają inne wejścia i ich normy bezpieczeństwa nie obowiązuja. Sam sie zastanawiam jak to będzie z tymi wejściówkami na budowe( przepraszam - OSIEDLE), skoro dziś powinny być odbiory, a my możemy nawet tam juz nocować???. Na spotkaniu było ok 8-9 mieszkań, niektóre mieszkania były reprentowane przez kilka osób. Głowny tematy rozmów- - nasze mieszkańie - stan faktyczny mieszań do odbioru w dniu 19.09.2005 - arogancja Dolcanu, brak odpowiedzi na nasze pisma, - warunki odbioru mieszkań, - 10% wpłat , kiedy ? i po odbiorze, - tworzenie wspólnoty mieszkańców, 3 pln za 1 mkw. co w tym jest. pozdrowienia hanks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Raport- Spotknie- sobota, 9.00 rano, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 10:47 Małe sprostowanie do raportu: na spotkaniu były REPREZENTACJE 8-9 mieszkań :-)) ja tam mieszkaniem się nie czuję - hihihi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cmol Re: Raport- Spotknie- sobota, 9.00 rano, 19.09.05, 16:49 Frekwencja na spotkaniu była średnia (ośmiu przyszłych właścicieli na 200 mieszkań = 4%), zainteresowanie osób, które nie mogły być na sobotnim spotkaniu jeszcze mniejsze! Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytka Re: Raport- Spotknie- sobota, 9.00 rano, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 19:23 Mało osób było na spotkaniu, ale co się dzieje na forumna tydzień przed wydawaniem mieszkań do odbioru !! takie puchy! Piszcie coś! Porady dla tych którzy mieszkania odbierają jako pierwsi, czyli 26 września !! Odpowiedz Link Zgłoś
ursa_pl Re: Raport- Spotknie- sobota, 9.00 rano, 20.09.05, 01:41 no zeby was nie wpuscili?! Chyba sie boja ze w jednosci sila... Wniosek na przyszlosc: mozemy rownie dobrze umawiac sie poza budowa, skoro w grupach zorganizowanych zwiedzac nie wolno :) Proponuje np. Promenade bo jest blizej centrum, o co ktos prosil, a jednoczesnie w naszym kierunku, a poza tym mozna tam gdzies spokojnie usiasc. I nastepne spotkanie postulowalabym po poludniu, to sie stawie, bo ja nocny marek jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: Raport- Spotknie- sobota, 9.00 rano, IP: *.chello.pl 20.09.05, 08:58 też jestem bardzo zdziwiona tym, że was nie wpuścili??? I popieram propozycję spotkań popołudniowych i na mieście. Może być Promenada. Odpowiedz Link Zgłoś
bartekb77 Re: Raport- Spotknie- sobota, 9.00 rano, 20.09.05, 12:33 Witam wszystkich Sąsiadów, bardzo chętnie wezmę udział w takim spotkaniu, a i miejsce (Promenada) bardzo mi odpowiada :) Odnośnie odbioru mieszkania nie czuję się ekspertem w wyłapaniu usterek, dlatego postanowiłem skorzystać z pomocy specjalistów(załączam linkwww.serwisremontowy.pl/index.php? option=com_content&task=view&id=9&Itemid=16), być może ktoś z Was również będzie zainteresowany. Znajomy skorzystał z ich usług i znaleźli 37 usterek, na które sam nie zwróciłby uwagi. Pozdrawiam Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
jagodyipoziomki Drzwi wejsciowe 20.09.05, 13:30 Witam, poprosze o Wasza opinie. Musze podjac decyzje w sprawie wejsciowych drzwi do mieszkania. Czy Wy zdecydowaliscie sie na drzwi proponowane przez Dolcan czy tez kupujecie na wlasna reke (jesli tak to jakie i za ile). Napiszcie co to sa dokladnie za drzwi proponowane przez Dolcan czy maja atest zabezpieczenia , czy sa solidne ? Pozdrawiam, jagodyipoziomki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Drzwi wejsciowe IP: 217.153.18.* 20.09.05, 13:40 czesc, z tego, co dowiedzialam sie w sobote na spotkaniu przed budowa, drzwi wejsciowe nie maja atestu. podobno zamontowane sa dwa rodzaje, jedne sa dobre, a drugie slabsze. te ktore mam wstawione w moim mieszkaniu w D1 wydaja sie bardzo solidne. i to tyle, co wiem na ten temat... Pozdrawiam Katia Odpowiedz Link Zgłoś
jagodyipoziomki Re: Drzwi wejsciowe 20.09.05, 15:47 Katia dzieki za info. Czym roznia sie te drzwi i moze wiesz gdzie sa zamontowane te lepsze? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Drzwi wejsciowe IP: *.chello.pl 20.09.05, 16:53 witam w bloku D zamontowane są te drzwi nie tyle lepsze, co inne, o ile wiem, te drugie są węższe. Oba rodzaje mają atest ale na drzwi wzmocnione a nie antywłamaniowe. Mają bolce na wszystkie strony i są całkiem solidne. Ja miałam zamiar na własny koszt montować drzwi gerdy - koszt ok. 2500 z montazem. Cena różna zależnie od firmy ale i tak powyżej 2000. Chciałam je montować bo miały być zniżki przy ubezpieczeniu. Okazało się jednak, że koszt tych drzwi przy obowiązujących stawkach zniżek ubezpieczeniowych zwróci mi się za jakieś... 60 lat. Dlatego po obejrzeniu tych drzwi z Dolcanu zdecydowałam się je założyć i nie żałuję. Mam zamiar tylko wymienić wkładkę podklamkową na bardziej solidną i ewentualnie zamontować zasuwę wewnętrzną i tyle. Nie widziałam tych drugich drzwi, ale jeśli sie nie mylę to tak jak i pierwsze są z Witexu - a to jest całkiem dobra firma produkująca drzwi. Ponadto chyba w bloku C też są te pierwsze drzwi, ale nie mam pewności. O to najlepiej zapytać na budowie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytka Odbiór mieszkań ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 19:05 Witam wszystkich sasiadów ! Byłam dziś na budowie i dowiedziałam się,że pomimo tego że termin odbioru mieszkania mam na 26 września to mediów(woda, prąd, gaz) nie będzie więc mieszkania nie odbieram !! Radzę tym, którzy mogą się wstrzymać z zamieszkaniem w Lagunie aby też się wstrzymali bo od dnia podpisania odbioru trzeba płacić czynsz. A po co płacić za coś, co nie nadaje się do mieszkania. Ponadto nie ma przygotowanych garaży(bramy na pilota :)), ogrodzenia, chodników, śmietników itp........ nie będę wszystkich braków wymieniać. Do dziś dnia nie zniknęły błędy architektoniczne ! Niestety mieszkania nie odbieram bo w umowie podpisywałam coś innego! A Wy ???? Napiszcie w jakim momencie odbierzecie M ? Odpowiedz Link Zgłoś
ursa_pl Re: Odbiór mieszkań ! 20.09.05, 22:49 Ja tez bym bez mediow nie odebrala, no bo nie da sie sprawdzic instalacji. A poza tym zamieszkac i tak sie nie da. Chyba ze funkcjonuje u nich taki system o ktorym gdzies czytalam ze najpierw robisz taki wstepny odbior do wykonczenia, ale nie dziala to jako odbior ostateczny wiec nie placisz czynszu ani ostatniej raty, za to mozesz wejsc do mieszkania i klasc sobie tam kafelki itd. Pytanie najwyzej czy to na pewno ma sens, no bo jak sie okaze ze jednak trzeba bedzie kuc podloge? Chcialabym miec tez uporzadkowany juz teren, ale licze sie z tym ze to moze sie ociagac. Pewnie bym odebrala bez terenu gdyby mi sie spieszylo. Moze udaloby sie cos wytargowac w kwestii ostatniej raty w zamian, ale bardzo watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Odbiór mieszkań ! IP: *.crowley.pl 21.09.05, 09:40 Witam, jak rozmawiałem z kierownikiem to nie było mowy o odbiorze wstępnym i właściwym więc to jest jakaś totalna lipa. Myślę, że dolcan chce być czysty i powie : No przecież zgodnie z umową chcieliśmy wam wydać mieszkania do końca września, ale wy robicie problemy i nie chcecie odbierać !!! Bez mediów ja nie odbiorę a tym samym nie przeleję ostatnich 10%. Położe glazurę a potem mi powiedzą , no tak jak pan kładł to na pewno się tu rurka uszkodziła i cieknie. Na alejki i komórki mogę przymknąć oko, ale mieszkanie musi być na tip-top Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: Odbiór mieszkań ! IP: 212.244.180.* 21.09.05, 10:16 Hej, na pewno nie odbierakcie bez mediów! Tylko pamiętajcie, że na odbiór musicie się zgłosić, bi inaczej Dolcan, zgodnie z umową, może uzanać za odbiór sam fakt powiadomienia o terminie odbioru. Pisałam o tym wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin_zt Re: Odbiór mieszkań ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 19:01 Ja bez podłączonych mediów również nie odbiorę. No pasaran! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytka Re: Odbiór mieszkań ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 19:29 Ja też nie odnieram bez mediów, 100 % !!!!!!!!!! Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Putka Re: Odbiór mieszkań ! Do Jacka ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 19:39 Sąsiedzi z bloku B i środkowej klatki, Jacku ! Czy odbieracie mieszkanie bez poprawionych drzwi wejściowych do klatki a konkretnie chodzi mi o wlot powietrza, komin do garaży przez który nie można całkowicie otworzyć dzrzwi i "matka polka" nie wejdzie z wózkiem !! Jak do tej pory Pan architekt tego nie poprawił (tzn. nie zlecił budowlańcom poprawienia tego bo nic się z tym nie dzieje a odbiór tuż tuż, a gdzie marzenia o stalowym ogrodzeniu ????? Pozdrawiam sąsiadów, budowlańców i Pana architekta ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Odbiór mieszkań ! Do Jacka ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 20:35 Witaj, cóż szczerze powiem, że nie wiem jak się ma odbiór klatek do naszych mieszkań. Naprawdę nie wiem jak to formalnie wygląda i jeśli ja mam jakieś uwagi to czy będą one brane pod uwagę??? Ale jak będę na budowie to zapytam o to kierownika. Dzisiaj wpadłem na budowę, spotkałem elektryków i zamieniliśmy parę słów. Zapytali kiedy przewidywane odbiory - ja odpowiadam, że wg pisma od przyszłego tygodnia , ale że bez prądu nie odbieram na co mi powiedzieli, że sobie najwyżej pociągniemy od tablicy ... hehehehe dobre sobie. A instalację to oni sprawdzają sami. Ale dla mnie to nie do przyjęcia. Będą media , liczniki itp to odbieram Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Odbiór mieszkań ! IP: 212.160.172.* 22.09.05, 08:14 witam Was po przerwie, My też bez mediów nie odbieramy, bo jaką mamy pewność, że czegoś nie pochrzanili,chociażby z prądem. Z opowiadań znajomych wiem, że np zapalając swiatło na przedpokoju zapalała się zarówka w łazience. I to wcale nie jest smieszne. Odbierasz mieszkanie a tu zasadzka i motaj się zproblemem. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
cmol Re: Odbiór ! 22.09.05, 11:11 Witam! Widzę, że wszyscy zgodnie deklarują, że nie odbierają mieszkań bez podłączonych mediów. A może ktoś wie czy są osoby, które odebrały już mieszkanie, albo ktoś będzie w najbliższym czasie na budowie i zapyta o to pana kierownika? Myślę, że mogą być takie osoby, które nie udzielają się na tym forum. My niestety stanowimy niewielki procent wszystkich, przyszłych właścicieli na naszym osiedlu. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Odbiór ! IP: 217.153.18.* 22.09.05, 11:15 Ja bede dzisiaj na budowie, postaram sie dowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
ursa_pl Re: Odbiór ! 22.09.05, 13:50 nam kiero powiedzial juz kilka tygodni temu ze ktos juz odebral bo musial szybko wykanczac i szczerze mowiac mocno mnie to zdziwilo. ale to jednak chyba wyjatek. No to spotkajmy sie w przyszlym tygodniu :) Wolicie piatek, czy w ciagu tygodnia? A moze weekend? I od ktorej jestescie wolni? Ja przewaznie od 19. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanks Re: Odbiór ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 14:09 Ja byłem ma budowie, wczoraj (21.09.2005)odwiedziłem blok D , to jest klatka skrajna obok słupu z prądem. W klatce były robione posadzki, był kładziony gres, zadnych liczników, energi wody nie widziałem. Pion windy nie wykończony. Wejście do budynku BRAK. Na placu osiedla widać początki układania krawężników i kostki. W garażach.- wielki magazyn .- brak podjazdu, brak dzwi. W mieszkaniach grzejniki odłaczone o rur, brak klamek, futryny drzwi wewnętrzych pomalowane. Odbiór po 26 września- bez wzsystkich mediów nie odbieram. pozdrawiam hanks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: Odbiór ! IP: 212.244.180.* 22.09.05, 16:45 A może czwartek o 19.30. Dajcie jeszcze znać, czy Promenada, czy może większość z Was woli spotkać się gdzieś w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
bartekb77 Re: Odbiór ! 22.09.05, 16:59 mi odpowiada każdy dzień popołudniu pozdrawiam Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytka Re: Odbiór ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 19:50 Byłam dziś na budowie, kierownik zaproponował mi odbiór M 27 września, ale się nie zgodziłam, ponieważ M miałoby być bez mediów, garaży, komórek, ogrodzenia itp. Ja w umowie mam, że mieszkanie odbieram kompleksowo ze wszystkim. Więc stanowczo oznajmiłam,że nie odbieram. Kierownik obojętnie stwierdził: "to odbierze Pani później"- czyli koniec października. Ok. 25 pażdziernika mają być podłączone wszystkie media, więc wolę poczekać bo mogą być teraz problemy, których wolę uniknąć,sąsiadom radzę to samo ! Co do spotkania czwartek godz. 19:30 w Promenadzie mi pasuje, tylko napiszcie gdzie. Pozdrawiam i do zobaczenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
ursa_pl Re: Odbiór ! 22.09.05, 21:34 no to wyglada na to ze wcale nie odbierzecie wczesniej ode mnie. Wspolczucia. ja tez moge sie stawic w czwartek o 19:30. No wlasnie, ale jak sie rozpoznamy? Moze ubierzmy sie w kolory dolcanu albo zrobmy sobie dolcanowe choragiewki? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bartekb77 Re: Odbiór ! 23.09.05, 08:50 jako znak rozpoznawczy proponuję ulotkę dolcanu z widokiem naszego osiedla :)ja taką posiadam, a napewno będę; pozdrawiam Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Odbiór mieszkań ! IP: *.chello.pl 21.09.05, 07:47 Witam Bardzo mi zależy na szybkim odbiorze mieszkania, ale nie wyobrażam sobie mieszkania bez mediów, tym bardziej, że mam kuchenkę elektryczną i nie ma u mnie gazu. Poranek bez kawy?????????? Nierealne. Jednakże muszę zobaczyć najpierw jak wygląda moja chatka bo nie byłam już 3 tygodnie i nie wiem, co się zmieniło, czego brak itd. Ponadto będę próbowała porozmawiac z Dolcanem, bo to co pisała Ursa ma sens. W końcu sprzedając mieszkania Dolcan zdawał sobie sprawę, że ludzie muszą je wykończyć przynajmniej w stopniu umożliwiającym zamieszkanie. Dlatego płacenie od razu jest nieco, hmmm, pozbawione logiki. Aczkolwiek brak logiki w naszym ktraju jest już chyba normą więc nie wiem, czy uda mi się przekonać Dolcan. Ale nie ukrywam, ze czas ma dla mnie wielkie znaczenie bo sprzedaje swoje mieszkanie i wraz z mezem i dziecmi musimy gdzies mieszkac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Odbiór mieszkań ! IP: 217.153.18.* 21.09.05, 09:38 Dzien dobry:) My takze poczekamy jeszcze z odbiorem. nawet wykanczanie mieszkania bez podlaczonego pradu jest niemozliwe. poza tym dopiero w przyszlym tygodniu przelewamy 90% transze za mieszkanie. Pozdrawiam, Katia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Koszty administrowania - Maja IP: 217.153.18.* 21.09.05, 09:54 Maju, czy moglabys przeslac mi pismo od Dolcana, o ktorym wspominalas w sobote, dotyczace kosztow administrowania i tego, co sie sklada na nie? Pozdrawiam, Katia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat APEL!!! IP: 212.244.180.* 21.09.05, 10:20 Mam ogromna prośbą. Czy moglibyśmy zacząć więcej miejsca poświęcać na sprawy związane z wykańczaniem mieszkań? Np. przekazywać inf. o ciekawych stronach, tanich producentach, ciekawych ofertach itp? Wczoraj zaczęliśmy się zastanawiaćnad urządeniem mieszkania i przyznam, że skończyło sie to bólem głowy:) Pierwsze pytanie: czy kuchenka moze stać obok zlewu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: APEL!!! IP: 217.153.18.* 21.09.05, 10:40 polecam wybranie sie do Salonu lazienek i kuchni, ktory znajduje sie na tylach Galerii Mokotow. jest tam duzo ciekawych wzorow, duzy wybor urzadzen sanitarnych, glazury, terakoty, zlewozmywakow. ceny jednak sa wysokie i bardzo wygorowane, ale warto popatrzec i podkrasc jakies ciekawe rozwiazania:) poza tym na stronie internetowej KOŁA - www.kolo.com.pl - jest program do projektowania lazienek, mozna sie pobawic w wolnej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: APEL!!! IP: 212.244.180.* 21.09.05, 11:31 dzięki:) na stronach Ikei też są programy do projektowania kuchni, oczywiscie dla ich mebli, ale można się pobawić. Poza tym ze sklepu Ikei mozna wziąć taką papierową układankę - kratownica plus prostokąciki imitujące meble. Fajna zabawa:) Symboliczny powrót do przedszkola:) Odpowiedz Link Zgłoś
ursa_pl Re: APEL!!! 21.09.05, 23:16 jezeli masz na mysli slawny TTW Opex, na ktorego reklamy mam uczulenie :) to moim zdaniem to raczej snobistyczny sklep z towarami glownie z gornej polki W ogole warszawskie sklepy sa moim problemem - wezmy np. glazure: 90% plytek to takie wielkie marmurowe plyty ktore moze i sa super-modne ale nijak nie pasuja do naszych malych blokowych lazieneczek. Tak jakby warszawiacy meblowali wylacznie apartamenty. A moze reszta powinna zaopatrywac sie w marketach? A propos, jeden pan powiedzial nam taka ciekawostke, ze w marketach bywaja plytki markowych polskich producentow duzo tansze, a to dlatego ze sa o kilka mm ciensze. Nie wiem ile w tym prawdy, ale lepiej zwroccie na to uwage. A na pierwsza wycieczke polecalabym Bartycka mimo wszystko. Zaczac mozna od duzych pawilonow w centrum Bartycka 24/26 o ile dobrze pamietam. A byl ktos w centrum Witeks czy Witex? Warto tam jechac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: APEL!!! IP: 193.42.211.* 22.09.05, 08:15 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2926578.html może wątek wspólnotowej imprezy jest istotny ale wypowiedź jednego z jej uczestników odnoszaca się do cen za administrowanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
bartekb77 SPOTKANIE 22.09.05, 08:23 Witam Szanownych Sasiadów, chciałem zapytać, czy kwestia spotkania jest nadal aktualna ? pozdrawiam Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: SPOTKANIE IP: 212.244.180.* 22.09.05, 09:09 No właśnie. Kto się z nami umuwi:)))? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: SPOTKANIE IP: 212.244.180.* 22.09.05, 09:10 O rany! Sorki za straszneg ortografa;( Chciałam powiedzieć "umówi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: SPOTKANIE IP: 217.153.18.* 22.09.05, 10:14 Ja takze jestem ZA spotkaniem:) z mila checia spotkam sie z moimi przyszlymi sasiadami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytka Re: SPOTKANIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 10:19 Ja też jestem za spotkaniem. Podajcie tylko termin, godzinę, miejsce a postaram się dostosować.Pozdrowienia dla wszystkich sąsiadów ! Odpowiedz Link Zgłoś
bartekb77 Re: SPOTKANIE 22.09.05, 10:23 proponuje przyszły tydzień w godzinach popołudniowych, miejsce do ustalenia, może być proponowana jakiś czas temu Promenada :) pozdrawiam Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: APEL!!! IP: *.crowley.pl 22.09.05, 08:36 No właśnie tam piszą o kwotach od 0,70 do 1,36 zł za m kw. Z tego co wiem to chyba mocno zaniżone kwoty. U nas ma być na początek 3zł. Ile zatem tak naprawdękosztuje teraz administrowanie za m2 w Wawie ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: APEL!!! IP: 217.153.18.* 22.09.05, 10:01 Ponizej przesylam paragraf z umowy z JWConstruction dotyczacej Sadow Rembertowskich: "Za czynności zarządu określone w ust. 1 Sprzedającemu przysługuje wynagrodzenie w wysokości - 0,30 € za 1m2 powierzchni użytkowej lokalu i pomieszczenia przynależnego (komórka, piwnica) - 1 € za miejsce parkingowe w garażu pod budynkiem - 1 € za miejsce parkingowe w garażu wielopoziomowym, - 1 € za zewnętrzne miejsce parkingowe, - 1 € za udział lub udziały, niezależne od ich ilości, w działce lub działkach gruntowych stanowiących teren osiedla, przeliczonych na złote polskie wg średniego kursu EUR w NBP z pierwszego dnia miesiąca" sadze, ze w naszych 3 zlotych zawarte sa te wszystkie oplaty lacznie. poza tym Pan Prezes powiedzial mi na spotkaniu przy podpisywaniu umowy, ze nie bedzie zadnych dodatkowych oplat za stanowiska garazowe i miesci sie to w oplacie za administrowanie. sprawdzimy to jednak dopiero przy pierwszych oplatach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: APEL!!! IP: *.crowley.pl 21.09.05, 12:00 Szczerze powiem, że ja mam ból głowy juz od paru miesięcy, ale w miarę si to już krystalizuje wszystko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ursa_pl Re: APEL!!! 22.09.05, 21:22 co do zestawu kuchenka - zlew to jest to mozliwe, chociaz nie polecam ze wzgledow ergonomii. Podobny temat (kuchenka+lodowka) byl juz tu na forum poruszany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Koszty administrowania - Maja IP: *.crowley.pl 21.09.05, 11:59 Ja też poproszę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Koszty administrowania - Maja IP: *.chello.pl 21.09.05, 14:55 Z największą przyjemnością prześle Ci to pismo, choć podejrzewam, że Ty je już masz. Jest tylko jeden problem, taki malutki... nie znam Twojego meila :-)) Pismo to jest zmiana paragrafu 15 umowy, a skoro ty podpisywałaś teraz to masz ten par. po nowemu. Ponadto ja mówiłam w sobotę o tym, że nie wiem, co kryje się pod hasłem "opłaty za utrzymanie nieruchomości wspólnej" i mówiłam, co jest u nas w naszej spółdzielni. O szczegółach tego zapisu wie więcej Pawełek. Nie mniej, chętnie ci zeskanuję i wyślę pismo, jak podasz mi gdzie ;-)) A jacek nie dostanie bo nie był na sobotnim spotkaniu :-((( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Koszty administrowania - Maja IP: *.crowley.pl 21.09.05, 15:17 E jak tylko tyle to ja nie chcę, bo mam to w swojej umowie: " Koszty zarządu nieruchomością wspólną w okresie do dnia 31.12.2006r. naliczane będą ryczałtowo w wysokości 3 zł. za 1 m.kw. powierzchni lokalu miesięcznie (kwota nie zawiera opłat za media i fundusz remontowy, zawiera wynagrodzenie administratora i opłaty za utrzymanie nieruchomości wspólnej). Uzasadniony i udokumentowany wzrost w/w stawki w okresie 1.01.2007r. - 31.12.2008r. o 20% nie wymaga odrębnej uchwały wspólnoty mieszkaniowej. " Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Koszty administrowania - Maja IP: 217.153.18.* 21.09.05, 15:30 Napisalam dokladnie to samo, co Ty:) ale podswiadomosc:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Koszty administrowania - Maja IP: *.crowley.pl 21.09.05, 16:02 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Koszty administrowania - Maja IP: 217.153.18.* 21.09.05, 15:29 czesc, wlasnie, nie podalam mojego maila. ale to taki maly drobiazd:)) ja mam w umowie taki zapis: "Koszty zarządu nieruchomością wspólną w okresie do dnia 31.12.2006r. naliczane będą ryczałtowo w wysokości 3 zł. za 1 m.kw. powierzchni lokalu miesięcznie (kwota nie zawiera opłat za media i fundusz remontowy, zawiera wynagrodzenie administratora i opłaty za utrzymanie nieruchomości wspólnej)" cos takiego masz w pismie od Dolcana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Koszty administrowania - Maja IP: 193.42.211.* 21.09.05, 15:57 a powierzchnia balkonów też jest wliczana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Koszty administrowania - Maja IP: 217.153.18.* 21.09.05, 16:16 wg mnie powierzchnia balkonow nie jest wliczana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Koszty administrowania - Maja IP: 217.153.18.* 21.09.05, 15:35 na wszelki wypadek moj mail: rebiejewska@wp.pl sadze, ze pod haslem nieruchomosc wspolna kryje sie: dbanie o czystosc na osiedlu, koszenie trawki, odsniezanie, sprzatanie klatek schodowych, utrzymanie windy, garazy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demogorgon przepis na odbiór mieszkania IP: 195.85.249.* 21.09.05, 11:20 Polecam poniższy link. Pomoże on w odbiorze mieszkań. www.softax.pl/prywatne/marcink/mieszkanie/mieszkanie_odbior Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja drzwi witex-u IP: *.chello.pl 21.09.05, 16:34 robiąc porządki znalazłam informację od pani z witexu w sprawie instalowania zamków dodatkowych i wymiany zamka podklamkowego poniżej wklejam tekst meila dla zainteresowanych: "Witam,Oczywiście można wymienić wkładkę w zamku podklamkowym. Wkładka MUL-T- LOCK atest klasy C z 5 kluczami i kartą kodową koszt 300 zł brutto zamek dodatkowy:np. Mul_T_LOck atest klasy C: 320 zł brutto z montażem lub zamek Tasco 3000 Klasa C koszt: 408 zł brutto z montażem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Drzwi, odbiory... IP: *.bait.pl / *.225.121.1.bait.pl 22.09.05, 21:41 Moi mili, bylam dzisiaj na budowie. dowiedzialam sie od Pana Kierownika budowy, ze odebrano juz 7 mieszkan. nie ma jeszcze podlaczonego pradu, ma byc w polowie pazdziernika. Jezeli chodzi o drzwi to, w mieszkaniach zamontowane sa drzwi firmy Kronopol, sa dwa rodzaje, jedne sa grubsze drugie ciensze, maja jakies atesty, ale chyba nie wszystkie, poza tym do kazdych drzwi jest komplet 5 czy 6 kluczy (budowlancy korzystaja z 1 czy 2) Pozdrawiam, Katia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Drzwi, odbiory... IP: 217.153.18.* 23.09.05, 09:26 Kronopol, albo jakas podobna nazwa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Drzwi, odbiory... IP: *.crowley.pl 23.09.05, 09:58 Też byłem i Was widziałem :-) Co do zamków oznacza to, że trzeba potem sobie wymienić wkładkę. Myslełem, że jest tu może tak, że jest specjalny klucz, którym łamie się obecną zapadkę i klucz, który mieli robotnicy już nie pasuje (tak jest chyba w gerdzie) Jeśli chodzi o atest to na gebę słyszałem, że atesty mają być, ale jak to będzie to nie wiem. Wydaje mi sie, że obecne przepisy tego wymagają więc mam nadzieję, ze bedzie ok. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Drzwi, odbiory... IP: 217.153.18.* 23.09.05, 12:46 I nawet nie powiedziales nam czesc:( to jest wlasnie taka wkladka, jak piszesz, lamie sie obecna zapadke i klucze przestaja dzialac. nie musisz wiec nic wymieniac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Drzwi, odbiory... IP: *.crowley.pl 23.09.05, 14:33 Przepraszam, nie chciałem się wydzierać a szliście trochę w przodzie :-) Poprawię się :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cmol Sobota 23.09.05, 15:05 Witam! Czy ktoś z Was wybiera się w sobotę na budowę przed południem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Sobota IP: 217.153.18.* 23.09.05, 15:28 Ja bylam wczoraj i raczej nie planuje wizyty na budowie jutro. do ktorego budynku wybierasz sie? bo wczoraj kladli gresy w B, o ile dobrze pamietam i nie mozna bylo wejsc. na wszelki wypadek mozesz zadzwonic do Kierownika Budowy i dowiedziec sie czy jutro mozna bedzie wejsc... bo w ubieglym tygodniu budowa byla raczej zamknieta. Pozdrawiam Katia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Drzwi, odbiory... IP: 217.153.18.* 23.09.05, 15:24 No dobrze, juz sie nie gniewam:) Pozdrawiam i milego weekendu, Katia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Drzwi, odbiory... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 17:27 No ale tak jak pisała Maja warto chyba zmieni wkładkę na lepszą z atestem klasy C. Ja może założę jeszcze datkowy zamek, razem wyjdzie ze 6 stówek, ale chyba warto. Pozdrawiam wzajemnie i życzę miłego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja NOWA STRONA IP: *.chello.pl 21.09.05, 21:51 Witam na nowej stronie, bo tam już nie było miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniecha Sobota 24.09 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 13:18 Witam. Bylam dzis na budowie i zostalam zawstydzona. Mila para czekajaca przede mna zapytala czy sie udzialam na forum i musialam odp ze na poczatku to tak ale teraz juz nie bardzo. Na spotkaniu tez nie bylam :( Tak dluzej byc nie moze!!! ;) Przy okazji: pozdrawiam Was mili sasiedzi - nawet nie zapytalam o imiona ew. nicki ale gadalismy o sprawdzaniu instalacji elekt. w mieszkaniach, wiec mam nadzieje ze sie zorientujecie, ze to o Was chodzi :) OK. Od kierownika budowy dowiedzialam sie rzeczy nastepujacych: -media do mieszkan beda przylaczane 10 padziernika, tzn prad i gaz, woda i kanalizacja juz jest. Termin ten potwierdziala tez pani z Dolcanu, z ktora rozmawiam z piatek. Jezeli ktos odbierze teraz to prad moze ciagnac z budowy za darmo, podobno juz ok. 20 mieszkan jest odebranych. - do konca pazdziernika bedzie uporzadkowany teren, poniewaz ekipa budowalana musi zejsc z terenu budowy wlasnie do konca pazdziernika - ogrodzenie osiedla bedzie robione rowniez pod koniec pazdziernika, widzialam plany, rzeczywiscie tak to wykombinowali, ze teren zamkniety ale do przychodni bedzie dostep, brama bedzie miedzy budynkiem A i D2, juz maja podpisana umowe z firma wybrane typy ogrodzen i bram itp - kluczy do drzwi odbiera sie 5 szt, jedne zostawiaja sobie zeby jeszcze robic ew. poprawki - jezeli ktos przyuwazyl usterki w dzwiach balkonowych: nie domykaja sie to bez nerwow - z poniedzialek przyjezdza firma serwisowa i beda regulowac i poprawiac. Powiedzcie mi czy Wy odbieracie te mieszkania bez mediow czy czekacie az przylacza?? Aha - jak bedzie nastepne spotkanie to dajcie glosno znac -tez chce przyjsc. W koncu :) Pozdrawiam agniecha Odpowiedz Link Zgłoś
cmol Re: Sobota 24.09 26.09.05, 08:57 Witam! Dziękujemy za pozdrowienia i miło nam, że zmobilizowaliśmy Cię do ponownego udzielania się na forum. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DORA WITAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 09:27 Witam wszystkich sąsiadów.Ja też będę mieszkanką naszej Laguny.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA ODBIORY ?! IP: 212.160.172.* 26.09.05, 12:55 Witam nową sasiadkę lagunowiczkę, W kwestii odbiorów - byłam na budowie w ubiegłym tygodniu i dowiedziałam się, że chcą nam oddawać lokale (oczywiście w trosce o nas, byśmy mogli je już zacząć wykańczać) bez mediów, bez wykończonych garaży. To wszystko ma być póżniej tylko nie bardzo wiem kiedy. Jeżeli odbiore mieszkanie muszę zapłacić pozostałe 10% i mieć nadzieję, że kanalizacja, prąd, woda i ogrzewanie są OK. Podjęłam "męską" decyzję nie odbiorę lokalu do póki nie będzie wszytko zrobione. Garaż, komórka, lokatorska ,winda w mieszkaniu OK i poczywiście podłączone media. Napiszcie co wy na to, czy na spotkaniu może coś ustaliliście w tej kwestii. Pozdrawiam serdecznie wszystkich lagunowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: ODBIORY ?! IP: *.crowley.pl 26.09.05, 13:05 Ja chyba też poczekam. Nie spieszy mi się tak bardzo (tak jak już pisałem zależy mi na skorzystaniu z ulgi remotowej) , ale jak sądzę raczej wszystko zdąże kupić. Ponadto nie za bardzo wyobrażam sobie, żeby ktoś miał jeszcze klucze do chałupki (jak pisała Agniecha) jak ja zwiozę swoje narzędzia itp. Natomiast jeśli chodnik nie będzie zrobiony to przymykam na to oko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniecha Re: ODBIORY ?! IP: 62.111.171.* 26.09.05, 15:57 Ja tylko pisze co uslyszalam od kierownika, chociaz ja tez nie wyobrazam sobie, ze odbiore mieszkanie a ktos jeszcze bedzie mial klucz i bedzie mogl sobie wejsc. Mnie generalnie interesuje zeby mieszkanie bylo OK i wszystkie media podlaczone jak nalezy, teren niech sobie porzadkuja potem, najpierw niech wyglancuja moje mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: ODBIORY ?! IP: *.crowley.pl 26.09.05, 16:10 No to mamy tak samo :-) Jak dzisiaj dzwoniłem na budowe to się dowidziałem, że jak mi się nie spieszy to mogę poczekać na media, także chyba tak zrobię Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ursa_pl Re: WITAM 26.09.05, 20:06 Witam w imieniu przyszlych mieszkancow :) Z ktorego jestes bloku? Kiedy planujesz odbior? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DORA Re: WITAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 09:59 Jestem z A.Mieszkanie chcę odebrać jak najszybciej,gdyż już teraz mieszkam pokątnie u znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja ODEBRAŁAM MIESZKANIE IP: *.chello.pl 26.09.05, 16:06 Witam ja w sobotę odebrałam mieszkanie mam wszystko zrobione, poza założeniem termostatów, które będą 14 października oraz haczyków i kostek do żyrandoli, które będą 10 października prąd będzie sprawdzony z chwilą uruchomienia, tj. ok. 20 października - jest już wszystko załatwione nie wiem jak będzie wyglądało płacenie, ale z przyczyn, o których mówiłam na spotkaniu zdecydowałam odebrać mieszkanie już teraz poza mną w sobotę odbierały jeszcze 4 osoby, a wogóle odebrało już ok. 20 mieszkań wodę mam, a gazu nie mam wogóle w mieszkaniu, więc tylko prąd do sprawdzenia pozostał pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: ODEBRAŁAM MIESZKANIE IP: *.chello.pl 26.09.05, 16:08 acha, klucz ma tylko kierownik i nikt nie może wejść do mieszkania bez nadzoru - ponoszą odpowiedzialność za to, bo to wpisują do protokołu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: ODEBRAŁAM MIESZKANIE IP: *.crowley.pl 26.09.05, 16:21 Ja wykupiłem chyba cały zapas oprawek na żarówki z naszego sklepiku elektrycznego i już sobie spreparowałem 8 tymczasowych żyrandoli :-)) Jeszcze tylko jakieś klosiki z puszek i będzie git !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ursa_pl Re: ODEBRAŁAM MIESZKANIE 26.09.05, 20:02 Gratulacje! Opowiedz nam w skrocie jak wyglada odbior: kto jest obecny, co jest sprawdzane itd... I napisz jak bedziesz wiedziala co z platnosciami. I od kiedy czynsz? Mam nadzieje, ze nie wyjda Ci teraz dopiero jakies usterki. A poza tym, milego urzadzania! Kiedy planujecie sie wprowadzac? Nie wiem co planujecie na podloge, ale jesli by to wymagalo pomiaru jej wilgotnosci to napisz jakie byly tego wyniki. To zreszta prosba do wszystkich - ciekawa jestem ile faktycznie to schniecie bedzie trwalo. Pozdrawiam "odbiorcow" i jeszcze-nie-odbiorcow :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: ODEBRAŁAM MIESZKANIE IP: *.chello.pl 26.09.05, 20:42 Witaj Urciu Jak wygladało: poszłam z majsterkiem - Panem Rafałkiem - odpowiedzialnym za nasz blok sprawdzić mieszkanko to, co w piątek zauważyłam było zrobione, poza drobiazgiem elektrycznym - właśnie panowie elektrycy nas wpuścili bo przyszli naprawić ów drobiazg u mnie pojawił się problem typu: zbyt blisko osadzone gniazda i właczniki światła zachodziły na siebie panowie obiecali mi że dzisiaj założą poczwórną obudowę albo kują ściankę, przekładają gniazdka i robią od razu wolałam poczekać do poniedziałku bo i tak prądu nie włączę :-) obejrzałam mieszkanko i uznałam, że nie ma nic ponad to co już wiemy, czyli nie mogę sprawdzić prądu i gniazdek uznaliśmy że to zapiszemy do protokołu pan Rafał dostrzegł jeszcze, że parapety trochę osiadły - mam z konglomeratu marmurowego , więc "troszkę" ważą - i zrobiła mi się szczelina ok. 5 mm więc jeśli chce to mi ją zatkają przezroczystym silikonikiem, na co chętnie się zgodziłam i tyle był z nami zresztą Jacenty bośmy się spotkali więc może potwierdzić, że w mieszkanku mam wszystko zrobione potem poszłam do Pana Kierownika i spisaliśmy protokół odbioru - pan kierownik dopisał że kostka i hak na żyrandol będzie zainstalowany do 10.10 a termostaty na kaloryferach do 14 i koniec termin dostawy termostatów związany jest z uruchomieniem ogrzewania ponadto zaznaczył, że prąd będzie do 10 października, wedle umowy z elektrownią, ale On uważa, że raczej bardziej realny jest 20 bo są zwykle poślizgi ponadto zaznaczył (pan kierownik), że jak coś jeszcze bym dostrzegła to mam od razu zgłaszać, oddał mi kluczyki, powiedział, którego nie używać, wpisał do protokołu, że jeden zostaje u nich - to ta odpowiedzialność o której pisałam, i powiedzieliśmy sobie do zobaczenia od jutra zaczynam szaleć!!!!!!!!!!!!!!!!!!! na podłogę kładę panele i gres u mnie wylano wcześniej więc jest już sucha, niestety nie wiem jak u Was wprowadzę się, jak zrobię wszystko, co niestety trochę potrwa, bo na głupie drzwi muszę czekać ok. 8 tygodni inne rzeczy, np. kuchnia to też 6 tyg. czynsz podobno później, bo teraz tylko oddają do wykończenia, ale liczę się z tym, że mogą zacząć liczyć od października, ale mam do wyboru, albo szybko się przenieść albo płacić trzy czynsze: za obecne mieszkanie - do czasu sprzedaży, za wynajęte mieszkanie oraz za nowe zdecydowałam że wolę za nowe i obecne ale muszę nowe szybko wykończyć by sie przenieść podłoga schnie - tak mówił mi znajomy fachman - ok. 2-3 miesiące: tzw. sucha wylewka, którą zastosowano u nas ale nie mam 100% przekonania więc kładę teraz panele a może w przyszłości położę klepkę lub parkiecik, ale to za dwa, trzy lata jak budynek osiądzie całkiem strasznie się cieszę, że już zaczynamy działać a jak jest u Ciebie?? pozdrawiam bardzo serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budowlaniec Re: POMOC IP: *.eranet.pl 26.09.05, 23:36 Witam Panstwa Na poczatku chciałbym się przedstawić - otóż moja firma jest wykonawcą robót grzewczych - sanitarnych i gazowych Zdecydowałem się napisać gdyż czytając posty Państwa jesteście nieco zdezoriętowani tym co dzieje się na Waszym osiedlu otóz zapewniam że niemacie Państwo powodów do niepokoju i jeśli wolno mi to chciałbym w punktach odpowiedzieć na kilka z Państwa pytań i sugesti. 1. Dlaczego w soboty opornie wpuszczano albo i nie wpuszczano na budowę - otóż faktycznie chodziło o Państwa bezpieczeństwo na tej budowie już zginoł człowiek przez nieuwagę i niefrasobliwość, a ja sam byłem świadkiem kiedy pod paletą rozładowywanych cegieł przechodziła kobieta z dzieckiem pewnie do własnego M kochani to jest budowa a nie plac zabaw czy luwr. 2.Opuźnienie niestety zdaża się i to nie tylko takim firmom jak Dolcan pewnych żeczy nie da się przewidzieć choćby uzyskanie pozwoleń na budowę przyłączy i mediów ( tego nie będę komentował niewiadomo kto to jeszcze czyta ....) 3.Dlaczego głowice termostatyczne do grzejników dopiero na koniec - to była moja decyzja dlaczego - odpowiadam: głowice montuje się w momencie regulacji grzejników i zaworu termostatycznego kiedy płynie ciepło kiedy, jest czysto i już się nie kurzy jest to element nie tylko estetyczny ale też i czuły na zanieczyszczenia i ostatnia kwestia stanowi łakomy kasek. To samo dotyczy liczników energii cieplnej zlokalizowanych na klatkach schodowych, ale jeżeli ktoś się uprze to oczywiście zamontujemy wcześniej. 4. Zakup materiałów wykończeniowych i wyposażenia - Największą wszechnicą wiedzy są budowlańcy Państwa osiedla którzy zakupują towary nie tylko budowlane ale i wykończeniowe o równie wysokim standardzie jaki jest oferowany w centrach typu Bartycka gdzie z reguły się przepłaca, a budowlańcy kupując przez wiele lat materiały z hurtowni maja wypracowane rabaty które niejednokrotnie cedowane są na nowych kliętów. 5.Firma Dolcan oprócz tego że zajmuje się deweloperką ma również własne hurtownie materiałów wykończeniowych i wyposażenia, i myśle że może zaproponować Państwu równie atrakcyjne. nieproponuję natomiast złudy niskich cen hipermarkietów i dotyczy to głównie płytek ceramicznych bo oprócz tego że są tanie to jeszcze nie równe czego nie można stwierdzić w momencie zakupu lecz dopiero w chwili montażu - odradzam 6.Wylewki w Państwa mieszkaniach wykonywane metodą pół suchą schną i wiążą ok. 30 dni lecz i tak należy przed montażem paneli drewnianych sprawdzić wilgotność podłoża to ważne, natomias mniej bym się martwił tzw. osadzaniem budynku prosze mi wierzyć - ma solidne fundamenty. 7.Firma moja poza usługami jest również hurtownią artykułów sanitarnych i wyposażenia z bardzo bogatą ofertą handlową tak dla Kowalskich jak i dla Kulczyków dodatkowo przy zakupie po już atrakcyjnych cenach urządzeń i przyborów sanitarnych gwarantujemy podłączenia owych po bardzo atrakcyjnych rabatach czyli usługa kopleksowa bez nażekań że coś nie pasuje wkońcu to my wykonywaliśmy te instalacje. 8.Gdyby ktoś z Państwa był zainteresowany zabudową kuchni, przedpokoji mogę dać namiary na bardzo solidne i tanie firmy meblarskie. Gdyby ktoś z Państwa był zainteresowany to proszę o kontakt - Hurtownia (022) 776-27-11 gsm.604-579-122 mail sklep@instal-system.com.pl. namiary na mnie gsm.696-458-706 mail kontakt@instal-system.com.pl A i oczywiście mieszkańcy osiedla Laguna będą mieli do dyspozycji gwarancje udzieloną przez moją firme na wykonane przez nas pracę. Jeśli macie Państwo uwagi lub zapytania dzwońcie lub piszcie odpowiadamy na wszystkie. Pozdrawiam Instal-System 05-200 Wołomin ul. Wileńska 41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: POMOC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 08:20 Witam Pana jak widzę potwierdził Pan to, co pisałam o mieszkankach i odbiorze. Cieszę się, bo chciałabym jak najszybciej móc zamieszkać w nowym domku. ja już po części skorzystałam z Pańskich usług i faktycznie, nie narzekam, wykonane solidnie i zgodnie z moimi pomysłami :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radzik Odbiory, pomoc itd itp:) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.09.05, 09:07 witam wlasnie wrocilem z delegacji - a tu prosze ile sie wydarzylo.. Maja juz niemal mieszka, nowi uczestnicy forum, mieszkania do odbioru !! ojojojoj.. moje niestety M ma byc oddawane na koncu bo 24.10... pozno - ale coz przynajmniej bedzie wszystko podlaczone:) mam nadzieje:).. zmartwilo mnie troche to ze ktos napisal ze budowlancy maja sie wyniesc do konca pazdziernika z budowy - a co jezeli bede mial jakies poprawki - ciezko bedzie mi sie doprosic zeby ktos przyjechal:( powiedzcie mi czy ktos z was sie umawial a moze korzystal z pomocy glazurnika ktory sie oglasza i uklada gresy w klatkach w budynku C?? bo przyznam sie ze cene ma konkurencyjna - 30zl/m?? jeszcze raz gratuluje Maju odbioru mieszkania!! powiedz czy w jakis sposob sprawdzalas instalacje wodne ?? raczej chyba dopoki nie podlaczymy urzadzen to nie mamy szans?? to samo z ogrzewaniem ?? a i jeszcze jedno - czy drzwi wejsciowe sa osadzone okolo 1cm nad wylewka ?? - chodzi o to ze jak polozysz parkiet czy terakote zeby nie trzeba bylo ciac drzwi i zostanie szpara ?? okna sa juz wyregulowane?? maja klameczki?? drzwi tez maja okucia?? sa gniazdka i liczniki?? buziaki pozdrawiam Radzik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniecha okna IP: 62.111.171.* 27.09.05, 09:16 no wlasnie czy ktos wie dokladnie jakie mamy okna - jaka firma, typ i dla mnie najwazniejsze kolor, chcialam sobie parapecik w kolorze okna trznasnac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 10:30 okna są od wewnątrz białe na zewnątrz brązowe firma jest z Suwałk ale nie pamiętam nazwy ja musze jeszcze wyjaśnic sprawę drzwi zewnętrznych bo mi to spokoju nie daje kierownik mówił dawno temu, jak zaczęli je instalować że są z Witexu, zadzwoniłam tam i pani mi potwierdziłą że dostarczali do zielonej dla dolcanu drzwi a teraz Katia pisze że to z kronopolu, a oni drzwi nie robią - to samo potwierdził kierownik, więc ktoś się chyba myli, i muszę dojść kto pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: okna IP: 212.160.172.* 27.09.05, 10:43 Pomogę Wam rozwiązac tę zagadkę. Z informacji które uzyskałam to drzwi zewnetrzne są z Witexu natomiast wewnętrzne są z Kronopoolu. Pozdrawiam i gratuluję odbioru i zyczę szybkiego skończenia remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 12:19 no to wspaniale, nie muszę się męczyć z myśleniem :-)))) dzięki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Odbiory, pomoc itd itp:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 10:28 Witaj pierwsza sprawa to były drzwi -jest przerwa na parkiecik, nie tylko na panelki wodę sprawdzę za chwilkę bo zainstaluje kran i będę z niej korzystać więc napiszę spróbuję sprawdzic elektrykę, ale tu możliwości są niewielkie nie wiem co to za glazurnik, więc nie wypowiadam sie, ale faktem jest, że dobry glazurnik ma wolne terminy za parę miesiecy okna mam ok, ale klameczki będą w tym tygodniu - mam własne - hihihi gniazdka, wyłączniki itp. mam a wogóle to przyjdź i sobie zobacz :-)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniecha prad i gaz - pytanie! IP: 62.111.171.* 27.09.05, 12:34 Dobrzy ludzie wytlumaczcie mi jak jest z procedura odbioru pradu i gazu. Po odbiorze trzeba sie umawiac z elektrownia i gazownia i dopiero jak sie z nimi podpisze umowe to mozna korzystac, czy to jest zalatwiane jakos od razu przy odbiorze? Wiem, ze np kuchenke gazowa to ktos z uprawnieniami musi sprawdzic, ale ktokolwiek czy ktos z gazowni zprzy podpisywaniu umowy? Jak to jest??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: prad i gaz - pytanie! IP: 212.160.172.* 27.09.05, 12:46 Hej, Odnośnie kuchenki gazowej to podłączenia jej dokonać powinien wyłkącznie uprawniony gazownik ( człowiek z uprawnieniami) i podstęplowuje gwarancję. To tak zgodnie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
aj27 Re: prad i gaz - pytanie! 27.09.05, 13:11 Troszeczkę odwrotnie tj. po odbiorze mieszkania należy udać się do wskazanego zakładu energetycznego (nie jest wykluczone, że będzie to Sulejówek, bo wiem że przynajmniej część mieszkańców Zielonej obsługuje tenże zakład), tam dość sprawnie załatwiane są formalności i następuje podpisanie umowy o dostarczenie energii. Dopiero po zawarciu umowy można umówić się z monterami na założenie gazomierza i "dostawę" gazu. Kuchenka ich nie interesuje, ale ktoś już tę kwestię opisał. Taka jest moja wiedza na ten temat, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniecha Re: prad i gaz - pytanie! IP: 62.111.171.* 27.09.05, 13:23 dzieki za odpowiedzi! czyli musze sobie jeszcze zalatwic uprawnionego gazownika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: prad i gaz - pytanie! IP: *.crowley.pl 27.09.05, 15:20 Chwileczkę nie rozumiem. Jak to do zakładu energetycznego żeby założyli licznik gazowy ??? Przecież to dwie odrębne instytucje. W obu jest ta sama procedura ??? Ciekawe jakie sa opłaty przyłączeniowe itp ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniecha Re: prad i gaz - pytanie! IP: 62.111.171.* 27.09.05, 15:44 Ja zrozumialam, ze trzeba sie pofatygowac osobno po gaz i osobno po prad. To sa dwa osobne instytucje przeciez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniecha Re: prad i gaz - pytanie! IP: 62.111.171.* 27.09.05, 15:48 zaraz! to za przylaczenie tez sie placi? myslalam, ze place juz tylko za zuzycie. ile trzeba czekac az sie zglosi w zakladzie do momentu kiedy przyjda i podlacza co trzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radzik Re: Odbiory, pomoc itd itp:) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.09.05, 12:37 Dzieki za odpowiedzi i zaproszenie!! chetnie przyjde - w sobote pewnie kolo poludnia bede:) buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Odbiory, pomoc itd itp:) IP: *.chello.pl 27.09.05, 15:46 jak podpisywałam odbiór to wszędzie w rubryce stan licznika: prądu, gazu itp. wpisano brak ponadto żeby podpisać umowę z elektrownią, gazownią czy inną firmą trzeba mieć to coś, do czego się umowę podpisuje, a więc gaz, prąd itp. na chwilkę obecną nikt tego nie ma, bo nawet gdybyście mieli gaz, to bez podłączenia kuchenki nikt nie podpisze umowy z gazownią, a wogóle to chyba nikt od zainstalowania kuchenki nie rozpocznie wykańczania mieszkania.... więc na dzisiaj nie ma co się martwić, a potem się okaże samo co i jak pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ursa_pl Re: POMOC 27.09.05, 19:33 Dziekujemy za informacje. Niewykluczone, ze wkrotce sie odezwiemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henks Wentylacja w kuchni. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 10:05 Witam. W sobotę byłem w mieszkaniu, w kuchni mam mieć kuchnie gazowa ale nie mam żadnej wentylacji.Czy może ktoś może ma podobne problemy, bo ja w planie mojego mieszkania mam zaznaczona wentylację. Pozdrawiam Henks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Wentylacja w kuchni. IP: *.crowley.pl 28.09.05, 11:07 O ile pamiętam to ja mam chyba ze dwie dziury w ścianie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytka Re: Wentylacja w kuchni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 11:19 Ja też będę miała kuchenkę gazową i mam "dziurę" w ścianie komina wentylacyjnego. Pozdrawiam ! Ponawiam apel w związku ze spotkaniem się mieszkańców Laguny, i porady osób, które odebrały już mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
bartekb77 SPOTKANIE 28.09.05, 14:36 Witam, ja także jestem ciekaw, czy nasze jutrzejsze spotkanie jest aktualne ? ktoś proponował godzinę 19:30, wstępnie było ustalone, że w promenadzie, pytanie tylko ile osób jest zainteresowanych ??? pozdrawiam Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rumcajs75 Re: SPOTKANIE IP: .1.* / *.army.mil.pl 28.09.05, 14:45 Szanowny Bartku, proszę przeslij wiecej danych o spotkaniu; dopiero trafiłem na forum, nie rozeznalem sie jeszcze co i jak. Zaraz muszę leciec z "internetku", a na spotkanie chetnie jutro sie wybiorę. będę wdzieczny za jakiekolwiek informacje, pozdrawiam Leszek rumcajs75@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: SPOTKANIE IP: 212.244.180.* 28.09.05, 14:59 Ja się piszę. Rozumiem, że termijn aktualny. Jutro, 19.30 Promenada, powiedzmy w holu przy wejściu. Znak rozpoznawczy - zdjęcie Pana Prezesa spólki Dolcan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: SPOTKANIE IP: 217.153.18.* 28.09.05, 15:58 Bardzo mi przykro, ale ja najprawdopodobniej nie dam rady jutro:((( Pozdrawiam, Katia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniecha Re: SPOTKANIE IP: 62.111.171.* 28.09.05, 16:00 ja tez sie oczywiscie pisze Odpowiedz Link Zgłoś
jagodyipoziomki Re: SPOTKANIE 29.09.05, 16:44 jeszcze tylko w Promenadzie przy Ostrobramskiej ile osob bedzie dzieki za info Odpowiedz Link Zgłoś
bartekb77 Re: SPOTKANIE 29.09.05, 17:02 C.H. Promenada, ul. Ostrobramska 75C :))) liczbę osób chyba ciężko oszacować pozdrawiam Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
bartekb77 Śmietnik 30.09.05, 13:01 Witam Sąsiadów :) wiem, że pojawiał się już ten wątek na forum, ale nie doszukałem się informacji na temat wyglądu naszych śmietników. Czy ktoś się orientuje jak ta kwestia będzie rozwiązana ?Czy będą obudowane, jak ma to miejsce obecnie na nowych osiedlach, czy będziemy patrzeć na piekne kontenery stojące pod chmurką ??? pozdrawiam Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniecha Re: Śmietnik IP: 62.111.171.* 30.09.05, 14:18 Wlasnie! Slyszalam ze jeden ze smietnikow ma stac blisko D2, wiec mojego mieszkania i widok z balkonu na stojacy sobie po prostu wolny kontener ze smieciami walajacymi sie w nim i obok nie bardzo mi odpowiada :( Nie powinnismy sie godzic na takie rozwiazanie, jesli Dolcan chce nam to zafundowac. Osobiscie nie wyobrazam sobie zeby nasz dzielny Pan Architekt nie przewidzial daszku albo obudowania dla kontenerow- takiego jak sa teraz budowane na nowych osiedlach. Chyba by tak nie olal tej kwestii? Czy ktos wie cos na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Śmietnik IP: *.crowley.pl 30.09.05, 15:43 Z tego co pamiętam to Maj pisała chyba kiedyś coś o śmietnikach. Jeden miał być chyba przed C1 a drugi włąsnie gdzieś w okolicach D2. PS Ludziska piszcie już tylko na nowym forum bo ciężko na dwa fronty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bartekb77 Re: Śmietnik 30.09.05, 16:46 Jacku, nie chodzi o kwestie rozmieszczenia smietników, ale o fakt, że nie widać, aby powstawał na osiedlu jakiś domek śmietnikowy, a śmieci pod chmurką to nie będzie dla nikogo wymarzony widok :) pozdrawia Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Śmietnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 20:45 Bartek ja mimo wszystko bym wolał najpierw widzieć powstający transformator :-) Przypuszczam, że śmietniki będą robione niebawem , być może będą przez moment jakieś tymczasowe, ale z czasem pewnie powstaną jakieś domki. Pan Architekt na pewno wymyslił jakieś fajne Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Śmietnik IP: *.chello.pl 02.10.05, 18:30 I masz babo placek! Kiedy wy przestaniecie histeryzowac. Smietnik bedzie.Kupujcie na przyszlosc gotowe rzeczy.bedziecie widziec gdzie co i jak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Śmietnik IP: *.polkomtel.com.pl 03.10.05, 11:01 Do obserwatora - dziękujemy wujku dobra rado. Jeżeli ciekawność przyszłych mieszkańców osiedla to histeria to żyjemy chyba na różnych planetach. Arogancki ton wypowiedzi obserwatora jasno wskazuje, że jest on powiązany z firmą dolcan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Śmietnik IP: *.chello.pl 05.10.05, 00:02 Przepraszam , jesli kogos urazilem.Absolutnie nic mnie nie laczy z firma dolcan. Po prostu sam jestem przyszlym nabywca mieszkania i czytajac rozne wypowiedzi, az strach mnie ogarnia co do Waszych obaw. Wielu postow nie da sie spokojnie przeczytac. Wiekszosc z Was tylko jeczy i placze.Czy myslicie, ze nie zbuduja wiaty smietnikowej? Laski nie robia musza zbudowac tylko cierpliwosci. A swoja droga mialem tu kupic mieszkanie, ale wkurzyl mnie fakt,ze zostalem zmuszony do zakupu miejsca postojowego. Nie ma czegos takiego, wiec zrezygnowalem z kupna. A w ogole to umowilem sie na m. na I pietrze a pozniej mi wmawiano ze zamawialem parter. Chcieli mi go wcisnac, bo najmniej chodliwy.Wiec powiedzialem developerowi, ze to pomylka i ze sie wynosze z tego balaganu.na to pan z budowy mi odpowiedzial: prosze poczekac jedna pani nie dala odpowiedzi i moze to mieszkanie obok bedzie sobie pan zyczyl? W rzeczywistosci oba mieszkania byly wolne. developer to obrzydliwy oszukaniec.Twu.Kupilem mieszkanie na tarchominie za mniejsze pieniadze. Pozdrawiam Was goraco. Odpowiedz Link Zgłoś
ursa_pl Re: SPOTKANIE 28.09.05, 17:10 my tez sie powinnismy pojawic Zatem do jutra :) Odpowiedz Link Zgłoś
jagodyipoziomki Re: SPOTKANIE 29.09.05, 15:36 Halo, czy dzisiaj we czwartek 29.09 jest to spotkanie w holu Promenady o 19.30 prosze o potwierdzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: SPOTKANIE IP: 212.244.180.* 29.09.05, 16:01 Jest, jest. Kilka osób jeszcze wczoraj zgłaszało swoją obecność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumcajs75 Witam Was, Szanowni Sąsiedzi!!! :) IP: .1.* / *.army.mil.pl 28.09.05, 14:39 cześć wszystkim, właśnie dzisiaj trafiłem na forum, niedługo idę po mieszkanko; ale wczesniej zaznajomie sie z tutejszymi wpisami. mam mieszkano w budynku D. Do usłyszenia heja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Witam Was, Szanowni Sąsiedzi!!! :) IP: 217.153.18.* 28.09.05, 15:55 Witamy serdecznie, ja tez mam mieszkanie w budynku D wiec bedziemy sasiadami:) Pozdrawiam, Katia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniecha Re: Wentylacja w kuchni. IP: 62.111.171.* 28.09.05, 16:02 tez mam gaz i mam w scianie dokladnie 2 dziury Odpowiedz Link Zgłoś
ursa_pl Re: Wentylacja w kuchni. 28.09.05, 17:02 u nas wentylacja jest zrobiona ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ursa_pl Re: ODEBRAŁAM MIESZKANIE 27.09.05, 19:29 Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Co masz na mysli mowiac ze na kuchenke czekasz 6 tyg? Zamowilas jakis nietypowy model czy takie sa terminy do podlaczania (co wydaje mi sie niewiarygodne)? U nas (w C3) jeszcze daleko do konca, choc przyspieszyli ostatnio - polozyli kafelki, robia winde, w mieszkaniach sa drzwi i zagruntowane sciany... Ale bity miesiac jeszcze do odbiorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: ODEBRAŁAM MIESZKANIE IP: 217.153.18.* 28.09.05, 16:18 Gratuluje odbioru:) u nas bank wlasnie przelal pieniadze Dolcanowi i tez mozemy sie juz umawiac na odbior. jednak nam az tak bardzo sie nie spieszy i cierpliwie poczekamy, jak wszystko bedzie juz gotowe. Pozdrawiam, Katia Odpowiedz Link Zgłoś
ursa_pl NOWE FORUM OSIEDLOWE 27.09.05, 19:44 Co powiecie na to, zeby zalozyc nowe forum dla naszego osiedla? Bo to zaczyna byc coraz bardziej nieczytelne i niewygodne w uzyciu przy takiej ilosci postów. Moglabym sie tym zajac, jezeli ktos ma podobne odczucia, wiec napiszcie jesli uwazacie ze to dobry pomysl. Myslalam tez zeby zrobic je jako zamkniete tylko dla autoryzowanych uzytkownikow zeby nikt obcy tego nie czytal i nikt sie nie podszywal pod mieszkancow, ale z drugiej strony jak widac na obecnym forum, zdarzaja sie tez bardzo interesujace wypowiedzi nie-mieszkancow. Czekam na Wasze opinie na forum lub pod ursa@megapolis.pl. PS. Tak naprawde to po prostu chce zostac adminem, hehe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: NOWE FORUM OSIEDLOWE IP: *.chello.pl 27.09.05, 20:42 A zostań sobie adminem, ja tam nie mam nic przeciwko temu :-)) Może faktycznie lepiej założyć nowe forum, bo szybciej sie będzie ładowało ;-) Sama dzisiaj policzyłam naszych mieszkańców, którzy ujawnili się na forum i wyszło mi że było ich - 48 osób - o ile dobrze policzyłam. A więc czya, choć nie wypowiada się, sporo osób. Jeśli chodzi o kuchnię, to zrobieni mebli tra długo. Na drzwi pory muszę czekać od 6 do 8 tygodni. Na szafy ścienne także ok. 2 tyg. Nic nie ma od razu. A ponadto: byłam na budwie ok. 18 dzisiaj i przed blokiem D wysypano już ścieżki do kstk i są zrobione krawężniki przy klatkach schodowych. Pewnie do końca tygodnia zrobią wszystkie krawężniki i może część kostki położą. Było juz późno i nie oglądałam całego siedla bo tylko wpadłam pomierzyć kuchnię na tip- top. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: NOWE FORUM OSIEDLOWE IP: 212.160.172.* 28.09.05, 08:50 Jestem jak najbardziej ZA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: NOWE FORUM OSIEDLOWE IP: 212.244.180.* 28.09.05, 10:11 Jestem za. A co z naszym spotkaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: NOWE FORUM OSIEDLOWE IP: 217.153.18.* 28.09.05, 16:05 Nie mam nic przeciwko:) poza tym, jak juz przeprowadzimy sie do nowych mieszkan, to mozemy pomyslec nad jakas strona internetowa osiedla i jakims prywatnym forum tylko dla mieszkancow. Pozdrawiam, Katia Odpowiedz Link Zgłoś
ursa_pl Re: NOWE FORUM OSIEDLOWE 29.09.05, 03:11 Dobra, zalozylam forum. Zapraszam na www.laguna.fora.pl Zachecam do rejestracji. Bedziemy mogli sie policzyc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: NOWE FORUM OSIEDLOWE - propnuje się przenieść IP: *.crowley.pl 29.09.05, 12:38 ... na nowe Forum, gdyż to gazetowe jest przynajmniej dla mnie mało przejrzyste, trzeba szukać nowych wiadomości, nie ma powiadomień o odpowiedziach itp. Na nowym Forum osoby, z zewnątrz też mogą przecież do nas pisać, zatem chyba wybór jest oczywisty. Dziękujemy Ursie !!! Mam nadzieję, że nas Uras nie będzie często banować na nowym Forum :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ursa_pl Re: NOWE FORUM OSIEDLOWE - propnuje się przenieść 29.09.05, 13:30 Nie bede musiala Cie banowac - wystarczy ze dam stosowne uprawnienia Mai ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: NOWE FORUM OSIEDLOWE - propnuje się przenieść IP: *.crowley.pl 29.09.05, 13:39 Nie no tylko nie to !!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja PROTEST IP: *.chello.pl 29.09.05, 14:19 Zaraz, zaraz, a ja co jestem - ??????????????????????????????????????????????? POSTRACH mórz i oceanów???????????????????????????????????????????????????????? protestuję ;-0)) a TY JACUSIU i tak będziesz biedny - uduszę cię własnymi rękoma jak ci się tu tak nie podobało, to trzeba było wpaść wcześniej na pomysł Urci i wtedy byś miał więcej do gadania :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: PROTEST IP: *.crowley.pl 29.09.05, 14:58 Ja nie wiem, nie znam się i zarobiony jestem !!! :-) PS Podobało sie, ale jak może być lepiej to czemu nie :-) Ponadto i tak się nie boję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: PROTEST IP: *.chello.pl 26.10.05, 07:36 podciągam wątek, gdyby nas ktoś szukał, to jesteśmy tu: www.laguna.fora.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja NOWE LOKUM IP: *.chello.pl 03.11.05, 07:14 www.laguna.fora.pl Tutaj należy szukać mieszkańców Osiedla laguna w Wesołej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: NOWE LOKUM IP: *.chello.pl 25.11.05, 07:47 Tutaj jesteśmy: www.laguna.fora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_c Re: Osiedle Laguna w Wesołej 02.12.05, 16:24 Witam wszystkich już tam mieszkających lub posiadających klucze do własnego M :) Ja właśnie się przymierzam do jednego z 4 ostatnich mieszkań. Krótkie pytanie, warto? :D oczekuję jak najbardziej nieobiektywnych odpowiedzi Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś