Gość: mb IP: 190.1.3.* 23.08.01, 18:11 Zwracam się do wszystkich miłych sąsiadów z niniejszego osiedla, którzy już się urządzają, lub będa w grudniu, o kontakt i wszelkie cenne informacje !!! Pozdrawiam MB Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 190.1.3.* 27.08.01, 16:45 No co jest??? Nikt się nie przyznaje??? A ja wciąż czekam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina może oni czatują juz gdzie indziej!!! szłyszałam... IP: 191.254.3.* 27.08.01, 16:58 ...że wielu tak robi. skrzykują się i tyle ich widzieli na forum! ja swoich też szukam bezskutecznie (JANTAR IV)!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: może oni czatują juz gdzie indziej!!! szłyszałam... IP: 212.244.106.* 28.08.01, 09:09 Z NATOLIN 2000 PODOBNIE wiki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.eplex.pl 04.12.01, 15:19 No dzieńdoberek sąsiedzie -cosik tu ucichło, a ja tymczasme nabyłem mieszkanie na Spacerowej i rzeczywiście miłobybyło spotkać na czacie jakiegoś sąsiada - liczę na większą niż dotychczas aktywność ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 190.1.3.* 05.12.01, 16:23 Kuba, (i inni ze Spacerowej)jak chcesz to pisz na mojego priva - mblawyer@poczta.gazeta.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 05.12.01, 15:41 Ja też jestem ze Spacerowej (I etap). Kto ma ochotę pogadac ze mną o Konstancinie, podaję adres: A.Ziembicka@nfosigw.gov.pl, ale może ktoś ma lepszą propozycję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.jwt.com.pl 05.12.01, 16:20 Wlasnie kupilam mieszkanie i w grudniu/styczniu bede sie urzadzac i przeprowadzac. Proponuje pisac tu na forum, bo najwygodniej. Chyba adres nie bedzie Spacerowa tylko Bielawska. Wlasnie wzielam z Arche kontakt do kierownika budowy i bede ustalac jakie maja zrobic zmiany w moim mieszkaniu (typ E), scianki, kontakty itp. Czy wiecie cos konkretnego o podpisywaniu aktow notarialnych? Kiedy i ile to bedzie dokladnie kosztowac? Troche sie tez niepokoje czy bedzie wystaczalo miesjca do parkowania, bo nie sadze zeby wiekszosc osob wykupila garaze w takiej cenie. Poza tym juz sie nie moge doczekac przeprowadzki i tego widoku z okna (mam na rzeczke). Slyszalam tez, ze maja byc tam po bokach jakies stanowiska grillowe czy cos takiego, ciekawe czy to bedzie. I jakis sklep osiedlowy i silownia czy cos. Moze cos wiecie? Pozdrawiam wszystkich przyszlych sasiadow!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.eplex.pl 06.12.01, 14:29 Cześć Klaudia, Z tego co wiem, to akty notarialne mają być w czerwcu, z tymi miejscami na grilla to poważnie ? A co do siłowni, to ma byc jakiś klub fitness i miejsca w garażu na rowery. Co do parkowania, to zaczyna być nieciekawie, chociaż Arche planuje dodatkowy parking pod chmurką. Ale na razie tylko planuje... BTW: Mam wra zenie że forum GW coraz wolniej chodzi...moze zróbmy jakąś listę dyskusyjną, wspólną dla wszystkich ? Fajnie, że coś tu się zaczęło dziać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.jwt.com.pl 07.12.01, 09:53 O rany, akty dopiero w czerwcu? Moze tej drugiej, pozniejszej czesci budynku? Mi mowili (i mam to na jakims papierze od nich), ze do konca grudnia! Co do stanowisk grillowych to nie jestem pewna, bo slyszalam od innych mieszkancow, ale oni byli pewni, co do lokalizacji - w koncach tego tarasu od strony rzeczki. W sumie mi nie zalezy na takich akcjach. Dobrze, ze te miejsca na rowery beda, bo nie mam takiej kamorki (jak piwnica czy cos). Napisz gdzie dokladnie jest twoje mieszkanie (moje typ E, praktycznie na srodku tej czesci z widokiem na rzeczke). Mysle, ze dlatego tu jest coraz mniej osob z Arche, bo raczej sie udzielaja ci co maja jakied straszne problemy z developerem, a u nas juz wlasciwie spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 190.1.3.* 07.12.01, 10:29 Ja się w tym tygodniu dowiadywałam w Arche i mi powiedzieli że wszystkie akty (i dla I i dla II etapu) będą hurtowo podpisywane na przełomie stycznia i lutego. Dziwię sie jednak, że mieszkańcy z I etapu nie domagali się ich wcześniej - przecież już pół roku temu zapłacili całą kwote i odebrali mieszkania. Z tym miejscem na rowery to rewelacyjny pomysł, bo już myślałam, że będe musiała mój trzymać w pokoju ;->>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.jwt.com.pl 07.12.01, 11:14 Wlasnie mi powiedzieli w Arche, ze akty w styczniu. A to dlatego, ze najpierw budynki musza byc oficjalnie odebrane przez kogostam (gmine?). A nie mogly byc wczesniej odebrane bo nie byly w 100% gotowe i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AZ Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 08.12.01, 10:32 Czy to mozliwe, żeby odbiór osiedla odbył się dwuetapowo? Moim zdaniem przed ukonczeniem drogi wjazdowej to niemożliwe, ale wszystko zależy od gminy. Jestem sceptycznie nastawiona do wszystkich obietnic Arche - zostają spełnione, ale z pewnym opóźnieniem (prąd, gaz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 08.12.01, 13:37 Czesc! Akty notarialne moga byc sporzadzone dopiero po odebraniu budynku przez gmine wraz z zagospodarowanym otoczeniem. Wiec musimy poczekac, az Arche upora sie z cala inwestycja. Przy takiej zimie jaka teraz mamy wypadnie nam poczekac do wiosny ... Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 11.12.01, 10:06 Witajcie Drodzy Sasiedzi! Razem z mezem mamy mieszkanie w czesci "czerwcowej" - tzn. obecnie nie wiem, jak mam ja nazwac, bo dopiero od listopada mamy normalny prad, ogrzewanie i ciepla wode. Nie mamy jeszcze gazu w mieszkaniu - czyli nie mozna uzytkowac plyt/kuchenek gazowych. Ktos z Was dziwil sie, czemu my, mieszkancy I etapu nie domagalismy sie aktow notarialnych we wczesniejszym terminie... Otoz, domagalismy sie, ale jak mamy podpisac akt notarialny, skoro nie mamy jeszcze formalnie odebranego mieszkania, nie byly podpisywane protokoly zdawczo-odbiorcze?? Te dokumenty moga byc podpisane dopiero po odebraniu budynku przez gmine, co nastapi nie wiadomo kiedy. Nie prawda jest, ze wszyscy zaplacili juz za swoje mieszkania. Niektorzy - mysle ze wiekszosc nie zaplacili jeszcze ostatniej raty, ktora wg ich umow ma byc uregulowana albo po podpisaniu protokolu odbioru albo aktu notarialnego. Juz od wielu miesiecy walczylismy i nadal walczymy z Arche o dotrzymywanie terminow, o podlaczanie pradu, gazu, o uruchomienie cieplej wody i ogrzewania, windy. Stosowalismy rozne metody: prosby, grozby, wielokrotne rozmowy z prezesem i skutki byly slabe. Praktycznie wszystko musimy wydzierac im z gardla. Wydaje mi sie, ze oni czekaja na zakonczenie II etapu, co szybko chyba nie nastapi. A z pewnoscia nie wyrobia sie do konca grudnia. Wystarczy przyjechac na budowe i zobaczyc jak wiele maja jeszcze do zrobienia. Zaobserwowalam ostatnio, ze jakos chyba przestalo im zalezec i strasznie slimacza sie z pracami wykonczeniowymi, zreszta nie sa zrobione niektore klatki wejsciowe, droga itp. Moja rada dla mieszkancow II etapu i przyszlych sasiadow: zamiast deliberowac nt. "stanowisk grillowych" i miejsc dla rowerow itp patrzcie na wykonczenie mieszkan (w wielu naszych mieszkaniach jest potworne zawilgocenie i grzybek na scianach), pilnujcie szybkiego doprowadzenia wszystkich mediow do mieszkan, naciskajcie na firme w sprawie uruchomienia wind (nam uruchomili i zabezpieczyli ja od srodka, wiec argumentacja dot. zniszczenia chyba raczej odpada...), a przede wszystkim skupcie sie na najwazniejszych dla Was sprawach... a kwestie miejsc dla rowerow, silowni i innych "dodatkow" to jeszcze naprawde duzy znak zapytania... nie chcialabym zeby ten list wyszedl jakos smutno i pesymistycznie, ale chcialam podzielic sie naszymi doswiadczeniami i pokazac, ze Arche wcale nie jest takie swiete... i tak jak inne firmy trzeba ich pilnowac. pozdrawiam i mam nadzieje, ze ten watek nie zamilknie znow na pare miesiecy euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 11.12.01, 12:43 Witam szanownych sasiadow! Czy ktos moze orientowal sie jakie sa plany zagospodarowania okolic naszego osiedla??? Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.eplex.pl 11.12.01, 18:50 Dobre pytanie, planowany jest gdieś tam parking, swoją drogą nie mam pojęcia gdzie się maiałby zmieścić. Ale że samochodu nie mam, to się za bardzo nad tym nie zastanawiałem... Gorzej niż fabryka celulozy na horyzoncie być nie moze ;) A przy okazji, co szanownych sąsiadów skłoniło do podpisania umowy z Arche ? Bo nas wycieczka na Tarchomin ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 12.12.01, 09:36 Kuba! :)) mozemy podac sobie rece!! :)) chodzi oczywiscie o wybor Arche i osiedla w Konstancinie... Ogladalismy w sierpniu i wrzesniu ub. roku rozne osiedla i inwestycje w budowie z bliskim terminem zakonczenia prac. Bylismy w Konstancinie, potem na Tarchominie (nazwanym zreszta przez mojego meza "Parchominem"). Stwierdzilismy, ze na blizsza centrum Warszawy lokalizacje nas nie stac, wiec majac do wyboru Tarchomin (wielki plac budowy i praktycznie zero infrastruktury na ulicy Odkrytej - oczywiscie w miejscu gdzie budowane sa obecnie nowe budynki), Zabki, Marki, Ursus, Piaseczno i Konstancin - wybralismy prawie bez wahania te ostatnia miejscowosc. Nt. Arche mielismy bardzo dobre opinie kilku znajomych znajomych, ktorzy mieszkaja w wybudowanych przez Arche budynkach... pozdrawiam euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.chello.pl 12.12.01, 12:19 Ja nawet nie bralam pod uwage Tarchomina. Pomyslcie, tam tyle buduja, pozniej nikt nie kupi od nas takiego uzywanego mieszkania, bo obok beda nowsze (no i z innych wzgledow - blokowisko, brak infrastruktury). A mysle, ze nie bedzie problemu za kilka lat sprzedac to w Konstancinie. Poza tym, skusil mnie widok na rzeczke, i gwarancja, ze nic tam juz nie wybuduja. Ja sie praktycznie nie czepiam Arche o akcje z gazem itp, bo i tak planowalam sie przeprowadzac w styczniu. Martwia mnie jedynie ewentualne problemy z parkowaniem no i dojazdy. Ale mysle o lecie i wycieczkach rowerowych czy spacerach w te dalsza czesc Konstancina - tam jest klimat wakacji - super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 13.12.01, 13:24 Wiadomosc z ostatniej chwili. Dowiedzialem sie ze teren obok naszego osiedla wykupila firma JW Construction. Teraz mozemy oczekiwac kolejnej inwestycji w poblizu. Sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.chello.pl 13.12.01, 15:18 Ale gdzie dokladnie??!! Chyba jedynie miejsce bezposrednio obok nas jest jak sie jedzie Bielawska, to po przejechaniu obok naszego siedla po prawej stronie. Wlasciwie mieszkancy z oknami na tamta strone mogli sie tego predzej czy pozniej spodziewac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 13.12.01, 15:59 Gość portalu: Klaudia napisał(a): > Ale gdzie dokladnie??!! Chyba jedynie miejsce bezposrednio obok nas jest jak > sie jedzie Bielawska, to po przejechaniu obok naszego siedla po prawej stronie. > > Wlasciwie mieszkancy z oknami na tamta strone mogli sie tego predzej czy > pozniej spodziewac... Masz racje, ja nie musze sie tym martwic. Ale zwiekszy sie ilosc ludzi w naszej okolicy, a jak wybuduja jakiegos "molocha" to zeszpeci calkowicie okolice ... To lepiej niech tam nic nie powstaje ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 190.1.3.* 14.12.01, 10:04 A nie sprawdzał nikt z Was w gminie jakie są plany zagospodarowania przestrzennego? Po jeśli ten teren jest przeznaczony pod zabudowę jednorodzinną to nie będzie tak źle. Ale jeśli pod bloki, to już zaczynam płakać - ja mam okna tą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 14.12.01, 11:24 Nie przejmuj sie, jak juz wybuduja to na pewno nie szybko (teraz jest recesja i zastoj na rynku). Wiec trzeba miec nadzieje, ze jak cos powstanie to za kilka lat. Tak jak mowisz najlepiej byloby sprawdzic plany zagospodarowania przestrzennego ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 190.1.3.* 14.12.01, 11:46 Już sprawdziłam - przeznaczone pod budownictwo wielorodzinne :-<<<< ale w JWC nic na razie nie wiedzą, jesli cos sie ruszy to za rok-dwa, albo nawet sprzedadzą ziemię. Niestety nie można tam budować domków, bo tak sobie tam w gminie wymyślili. No cóż. Jakoś to będzie. Teraz pytanie z innej beczki - czy ktoś z Was jest z II etapu? Jak myślicie skończą w terminie?. Już niewiele czasu zostało, a tam ciągle bajzel. Co prawda moje mieszkanie ma już tynk na ścianach, grzejniki i drzwi, ale boję się że wszystko się przeciągnie. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 14.12.01, 12:24 Co prawda ja nie jestem z II etapu, tylko z I, ale za to juz mieszkam i jestem na miejscu caly czas. Co do skonczenia w terminie, to po pierwsze o jakiej dacie mowisz i co masz na mysli uzywajac stwierdzenia "skonczyc"- co dla Ciebie jest koncem budowy - dostep do mieszkania i mozliwosc wpuszczenia ekipy wykonczeniowej czy moze wykonczenie calego osiedla, z uruchomieniem wszystkich wind, ostatecznym pomalowaniem klatek i zrobieniem bezposredniej drogi prowadzacej do ulicy Bielawskiej? jezeli masz na mysli koniec grudnia to sadze, ze nie ma zadnych szans. Zostal przeciez praktycznie tylko przyszly tydzien. Podejrzewam (na podstawie obserwacji) ze miedzy Swietami a Nowym Rokiem nie beda nic robic, bo robotnicy pojada do rodzin (przynajmniej tak dotad bylo). Poza tym oni ostatnio strasznie sie slimacza - jeszcze jakies 3 tygodnie temu mialam wrazenie ze dostali niesamowitego przyspieszenia i ze rzeczywiscie zdaza do konca grudnia przynajmniej z wykonczeniem budynku (a nawet widzialam ze mieli chyba zamiar pociagnac droge dojazdowa do Bielawskiej - zaczeli robic chodnik). Ale teraz - od jakiegos tygodnia na budowie kreci sie niewielu robotnikow, w srodku tez niezbyt wiele sie dzieje - widac to po zapalonych swiatlach - w koncu po ciemku chyba nie pracuja... Nie wykonczone sa klatki, nie otynkowane wiele mieszkan i klatek... a co do planow zagospodarowania przestrzennego to chyba narazie dajmy spokoj z tymi nowymi inwestycjami, zwlaszcza ze te plany zagosp. cos sie u nas w Polsce czesto zmieniaja - w zaleznosci kto ma wiekszy w tym interes i wiecej zaplaci gminie... pozdrawiam euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 14.12.01, 12:26 Hej! Sadze, ze na pewno bedziesz mogla odebrac klucze i juz powoli sie urzadzac, a nawet mieszkac. Natomiast jezeli chodzi o akt notarialny to sprawa na pewno sie przedluzy, gdyz musza byc najpierw uregulowane wszystkie sprawy w gminie.(m.in. zagospodarowanie terenu ...) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 14.12.01, 13:01 :-)) pytanie do "sasiada"--> czy w czesci budynku obecnie wykanczanej jest juz ogrzewanie? ciepla woda? prad w mieszkaniach??? nie wiem jak sobie wyobrazasz mieszkanie w takich warunkach przy obecnej aurze (nie mylic z Aura :)))) ... mysle ze do zamieszkania w tamtej czesci chyba jeszcze troche czasu minie... nie straszac nikogo - ale patrzac trzezwo i codziennie na obecny stan rzeczy... pozdrawiam euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 14.12.01, 13:17 Z tego co wiem, to prace sa na ukonczeniu i sadze, ze mieszkancy II etapu beda mogli zaczac remontowac swoje mieszkania od stycznia. P.S. Jezeli chodzi o akt notarialny - to 20 % ceny inwetycji (mieszkania) jest to cena gruntu. Tak zostalo to procentowo wyliczone przez Arche - potwierdzone przez prezesa. Sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 14.12.01, 14:21 :) nie wiem skad "sasiad" ma takie informacje, ale niech bedzie :))) nie chce sie spierac, ale z mojego okna inwestycja na prawie ukonczona - tzn. do rychlego zamieszkania nie wyglada... oki. nie spieram sie... panie "sasiedzie" --> czy my sie czasem nie znamy??? ;) te uwage pisze w nawiazaniu do ostatniego ps dotyczacego przyblizonej wartosci dzialki... jest taki jeden "sasiad" z ktorym omawiamy czasem podobne sprawy... :)))) tak czy siak pozdrawiam euro ps. milego wieczoru i weekendu dla wszystkich obecnych i przyszlych sasiadow!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 14.12.01, 15:21 Na pewno poznamy sie blizej jak wprowadze sie po ukonczeniu II etapu. Mam nadzieje ze na poczatku stycznia dostane klucze i bede mogl powoli remontowac. Sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 17.12.01, 15:02 Mam pytanie do sąsiadów, którzy już odebrali swoje mieszkania: czy w zakres robót wchodzi zakup i montaż kontaktów i gniazdek elektrycznych, jak również parapetów. Mam podejrzenia, że zakres nie jest jednakowy dla wszystkich. W mojej umowie nie było mowy o terakocie na balkonie, a jednak została położona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.jwt.com.pl 17.12.01, 16:13 Wiem na 100%, ze parapety i drzwi wewnetrzne trzeba we wlasnym zakresie. Co do kontaktow nie jestem pewna jak jest, bo dopiero mi przesuwaja wyprowadzenia a balkonu nie mam wiec tez nie wiem jak jest z terakota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 18.12.01, 10:04 wg mojej umowy, parapety sa we wlasnym zakresie. natomiast gniazdka i wlaczniki swiatla sa w standardzie. Pani Agato! a moze Pani ma inna umowe - tzn. moze w jakis sposob ma pani czesc mieszkania wykanczane przez firme?? trudno mi cokolwiek powiedziec czy mamy takie same umowy - nie widzialam zadnej innej poza nasza... pozdrawiam euro ps. nasza winda zepsula sie tydzien temu i nikt (mimo naszych wielokrotnych prosb i monitow) nie probowal jej naprawiac... podobno w innej klatce winda psuje sie notorycznie co 2-3 dni. czy u Was tez tak jest??? mam nadzieje, ze to jest kwestia np poprawnej instalacji. bo chyba sie wkurze ze zaplacilismy za winde ktora jest ciagle popsuta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 18.12.01, 11:45 Gość portalu: Agata napisał(a): > Mam pytanie do sąsiadów, którzy już odebrali swoje mieszkania: czy w zakres ro > bót wchodzi zakup i > montaż kontaktów i gniazdek elektrycznych, jak również parapetów. Mam podejrzen > ia, że zakres nie > jest jednakowy dla wszystkich. W mojej umowie nie było mowy o terakocie na balk > onie, a jednak > została położona? Witam, w mojej umowie tez nie ma nic napisane o terakocie na balkonie, ale z tego co widzialem jest juz polozona. Moze jest to prezent od firmy Arche??? W sumie zblizaja sie swieta:))) W umowie mam oczywicie montaz gniazdek roznego typu w standardzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 19.12.01, 08:24 Byłam wczoraj na budowie. Jest od paru dni drugi majster (sympatyczny młody człowiek), który jak mówił, został zatrudniony z powodu b.dużego ruchu w interesie. Od niego dowiedziałam się, że kontakty i gniazdka są w standardzie. Informacja dla Klaudii: terakota na balkonie jest również w standardzie. Generalnie mały ruch na zewnątrz, ale wśrodku coś się dzieje. Ogrzewanie zostało uruchomione w całym budynku. Przejechałam się po raz pierwszy windą. Z powodu zimy budowa drogi została wstrzymana nie rozumiem tego, że nikt nie był w stanie przewidzieć mrozu w zimie) Wrażenia ogólnie raczej pozytywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 19.12.01, 09:45 Masz racje, ja tez mam pozytywne wrazenia. Jedyne co mnie niepokoi to fakt, ze nie zdazyli z terminem. Martwi mnie nie uporzadkowane otoczenie i nie dokonczona droga, ktora najprawdopodobniej bedzie zrobiona jak mrozy ustapia (wiosna), a do tej pory bedziemy chodzili po blotku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 19.12.01, 10:47 jak pomieszkacie przez pare dni w nieogrzewanym mieszkaniu (obecnie w kilku mieszkaniach ludzie maja problem z zimnymi grzejnikami) przez 2 tygodnie nie bedziecie miec funkcjonujacej windy, kierownik budowy na wasze monity i prosby nie bedzie reagowal albo bedzie odpowiadal w opryskliwy sposob, kiedy w firmie kolejny raz beda was karmic bajkami i goloslownymi obietnicami, kiedy ktos okradnie wasze mieszkanie lub samochod to moze wtedy uwierzycie tym, ktorzy juz mieszkaja na osiedlu budowanym przez Arche i otworza wam sie oczy. nie chce w tym momencie czynic z Arche beznadziejnego developera - skonczonego oszusta itp ale mam wrazenie, ze nie wierzycie w to, co wczesniej pisalam ja i inni (rowniez w innych postach...). co przyznam troche mnie irytuje... ale wasza wola... pozdrawiam serdecznie i zycze tylko pozytywnych wrazen - oby... euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 19.12.01, 12:32 Pozwoliłam sobie na wypowiedź osoby, która jeszcze nie zamieszkała (jak mogę mieszkać w niewykończonym mieszkaniu). Oczywiście, że niedotrzymanie terminu - teraz już w perspektywie o rok - nie może nastrajać dobrze, ale widzę co się dzieje dookoła - spółdzielnie i developerzy cienko przędą w tej sytuacji jaka jest, zadłużają się i upadają. Dlatego uważam, że na tle tej sytuacji, nie jest jeszcze tragicznie i nie ma powodów do rozpaczy. Znam osoby, które wpłaciły już 100 % kosztu mieszkania do spółdzielni, budynek jest niewykończony, grozi rozbiórką, bo od 6 miesięcy Wykonawca nic nie robi. A grunt już jest zadłużony i wierzyciel wystąpił o egzekucję długu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 19.12.01, 13:43 Szanowni Obecni i Przyszli Sasiedzi! chcialabym podkreslic, ze ja wcale nie uwazam, ze nasza sytuacja jest tragiczna - wiem ze bywa gorzej i ciesze sie, ze nie dolaczylismy do grupy ludzi, ktorzy stracili lub prawdopodobnie straca cale swe oszczednosci przez nieuczciwego developera swoimi poprzednimi wypowiedziami chcialam ostrzec przyszlych sasiadow - zwlaszcza tych z II etapu przed niektorymi zagraniami jakie stosuje Arche. my wplacilismy 100% wartosci umowy juz w czerwcu, kiedy nasz budynek wygladal zdecydowanie bardziej zaawansowanie niz obecna czesc "grudniowa". wlasciwie wiekszosc rzeczy byla wykonczona i wydawalo sie, ze po uruchomieniu normalnego pradu, gazu, cieplej wody (ktore to wg firmy mialy byc juz w lipcu) bedzie mozna spokojnie sie wprowadzac - oczywiscie do wykonczonego mieszkania... jak wariaci pozyczalismy pieniadze, na wariata wykanczalismy mieszkanie, bo chcielismy wprowadzic sie w sierpniu. powodow bylo kilka - glowny ten, ze nie mielismy za bardzo mozliwosci mieszkac dalej w owczesnym mieszkaniu z malym dzieckiem. w drugiej polowie sierpnia z naszej strony wszystko bylo gotowe - mieszkanie nadawalo sie do zamieszkania - mielismy nawet juz wiekszosc mebli, czesciowo przeprowadzilismy nasze rzeczy... firma Arche co kilka dni zapewniala nas, ze "za pare dni", ze "za tydzien, dwa" wszystkie media beda... i tak bylo do poczatku listopada. we wrzesniu bylo spotkanie z prezesem na ktorym pojawilo sie pare osob - mimo ze mieszkalo juz tam sporo ludzi - i do dzisiaj nie wiem jak mozna bylo wytrzymac tyle czasu bez cieplej wody i ogrzewania i NIC NIE ROBIC?! mimo obietnic prezesa - rowniez na pismie - ze wszystko bedzie zalatwione do konca wrzesnia, normalnego pradu (wczesniej byl techniczny, przez co czesto w ogole wysiadal, wszystko dzialalo na pol gwizdka lub w ogole nie dzialalo ze wzgledu na zbyt niskie napiecie), ogrzewania i cieplej wody nie bylo do poczatku listopada. jestem przekonana, ze nie dlatego wlaczyli ogrzewanie i ciepla wode, bo "pokonali pewne trudnosci" tylko dlatego, ze zaczely sie robic niskie temperatury w nocy, a w czesci "czerwcowej" mieszkalo coraz wiecej ludzi... o uruchomienie windy rowniez musielismy sie wyklocic, dzwonilam do firmy oraz kierownika budowy w tej sprawie przez jakis miesiac prawie codziennie... wreszcie zrobili laske i uruchomili ja - co z tego jezeli od ponad tygodnia winda nie funkcjonuje i nie mozna sie doprosic o naprawe??? gdybym nie miala 10- msc dziecka to moze nie robilam z tego problemu (polecam wchodzenie i schodzenie z malym dzieckiem, wozkiem i zakupami na drugie pietro bez windy...),ale z drugiej strony PRZECIEZ JA ZA TE WINDE ZAPLACILAM I MAM PELNE PRAWO Z NIEJ KORZYSTAC!!!! firma Arche ze zdziwieniem odbiera ode mnie informacje, ze jest nieczynna juz tyle dni a kierownik budowy rowniez nic nie wie na ten temat... nie daruje tez hamskiego potraktowania mnie w sytuacji, gdy byla awaria pradu, kiedy w ktoras sobote koparka uszkodzila kabel i osiedle nie mialo pradu bylam wtedy sama w domu z dzieckiem i probowalam czegos sie dowiedziec i cos zalatwic, na budowie nie moglam nikogo znalezc - nie bylo nawet straznika, jakas kobieta w firmie Arche zamiast mi pomoc i sprobowac sie czegos dowiedziec (co sie stalo, ile moze nie byc tego pradu) kazala mi samemu zajac sie tym problemem, gdyby nie ostry jezyk mojego meza ktory telefonicznie wymusil na tej kobiecie zajecie sie sprawa, siedzialabym z malym dzieckiem w zimnym mieszkaniu (jeszcze wtedy musielismy dogrzewac sie piecykami) czekajac na zmilowanie boskie... ja wszystko rozumiem - problemy, wszyscy czekaja na lapowki... ale czy nie mozna bylo potraktowac nas uczciwie i w czerwcu od razu powiedziec, ze sa duze problemy z mediami i trzeba uzbroic sie w cierpliwosc, ze firma robi co moze... to panienki odbierajace telefon wygadywaly co chwila nowe bajki i glupoty, nic nie wiedzialy, jedna drugiej zaprzeczala, prezes i dyrektor techniczny byli nie uchwytni, kierownik budowy arogancko nas splawial twierdzac ze to nie jego problem i mamy rozmawiac z prezesem... i wlasnie dlatego - wiedzac jak bylo z nami, majac te doswiadczenia chcialam WAS PRZYSZLYCH SASIADOW ostrzec i pokazac, ze firma Arche mowi wiele rzeczy, wiele obiecuje a potem okazuje sie zupelnie co innego... do tego jest kompletny brak komunikacji miedzy firma a jej klientami. o wszystkim dowiaduje sie po fakcie, od sasiadow, przypadkiem, musze sama do nich dzwonic i pytac np. czemu mam inny nr na drzwiach? czemu nagle jest bielawska a nie spacerowa - bo w firmie nikomu sie nie chcialo napisac pisma informujacego o zmianach i wyslac - czy to jest powazne traktowanie doroslych ludzi?? ludzie! my placimy spora kase za to wszystko i uwazam, ze mamy prawo domagac sie odpowiedniego poziomu uslug... rozmawiacie na forum o planach zagospodarowania terenu wokol osiedla, w jego sasiedztwie... a malo komu przyjdzie do glowy mysl, ze Arche co chwila zmienia swoje plany... a moze w ogole ich nie mialo?? slyszeliscie o stanowiskach grillowych, o planowej rowerowni w garazu, o silowni, o sklepie osiedlowym. a czy ktokolwiek z firmy Arche pokazal wam dokument, w ktorym byloby to NAPISANE I ZLOKALIZOWANE??? bo mi nie... podczas podpisywania umowy rowniez nasluchalam sie wielu pieknych obietnic i zapewnien... wtedy uwierzylam im... lokalizacje mieszkania wybralam biorac pod uwage "planowane" rozmieszczenie placu zabaw (ktory mial byc przed naszymi oknami - teraz okazuje sie, ze bedzie zupelnie z drugiej strony), lokalizacje "planowanego" przedszkola (!! a tak! czyzby nikt z Arche wam o tym nie mowil?!), inne obietnice... patrzac co wyprawiaja na budowie zastanawiam sie czy oni w ogole maja jakies konkretne plany czy tylko zarysy... w listopadzie przed moimi oknami zaczeli zazieleniac osiedle, pieknie przygotowali trawniczki, powsadzali krzaczki, iglaki... 2 dni pozniej z jednego z trawnikow rosliny zniknely, trawnik ten zostal zabetonowany - bo "pani od architektury krajobrazu zmienila koncepcje" - info od kierownika budowy). co ciekawsze - podczas moje ostatniej rozmowy z prezesem nt. planowanej silowni, prezes milczal i nie potrafil powiedziec w tym temacie nic konkretnego... wiec nie wiem czy ta silownia bedzie?? ja nawet slyszalam swego czasu o basenie... ;-) i powiem wam szczerze - bardzo chcialabym miec tyle wiary i nadziei co wy, ze firma Arche jest rzetelna, ze mozna zaufac w ich twierdzenia... narazie wszystko co mowia jest klamstwem i celowym odwlekaniem podejmowania niektorych decyzji do dnia dzisiejszego nie mam w mieszkaniu gazu, w firmie albo nie wiedza kiedy bedzie albo mowia te swoje niesmiertelne "na dniach"... teraz czekam na ukonczenie budowy, zrobienie drogi i cisze w okolicznych wykanczanych obecnie mieszkaniach... czekam na podpisanie aktu notarialnego i zakonczenie kontaktow z firma Arche... pozdrawiam euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 19.12.01, 16:57 W takim razie może spróbować zrobić coś wspólnie, tzn. napisać pismo z żądaniem podania harmonogramu robót, podłączeń, poszczególnych odbiorów (podobno jest ich ponad 40) i wszystkich czynności, które warunkują ODBIÓR BUDYNKU PRZEZ GMINĘ I PODPISANIE AKTÓW NOTARIALNYCH. Jeśli firma traktuje lekceważąco pojedyńcze osoby, to w przypadku grupy już nie może odpowiadać wymijająco i ogólnikowo. Najgorzej, że umowa nie przewiduje konsekwencji niewykonania w terminie, czy niezakończenia budowy. Minusem jest również brak kontaktu z pozostałymi sąsiadami. Jjaka jest Wasza, sąsiedzi opinia???. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ghandi Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 10.10.12.* 19.12.01, 20:20 Pani Agato, jak i nasi sasiedzi. Wielokrotnie podejmowalem proby zmobilizowania nas do tego aby pojsc i wyegzekwowac nalezne nam prawa z tytulu nabytej wlasnosci. Niestety, poza jedna interwencja kiedy pojawilismy sie w 5 osob (mimo ze w naszej czesci budynku mieszkalo juz wiele wiecej osob) skonczyly sie checi. Naprawde nie rozumiem, mowie to szczerze. Mieszkamy na 2 pietrze, gdybysmy sie nie uparli na wykonanie poreczy na dole, na uruchomienie windy, na ogrzewanie itd nigdy by tego nie bylo. Okazuje sie ze w firmie Arche chyba jestemsy jedynymi ludzmi ktorzy domagaja sie naleznych im warunkow mieszkanie. Kochani, przeciez placicie za mieszkanie spore sumy (nie wnikam czy 150.000 jest dla kogos duzo czy malo), nie jest to batonik, ale inwetsycja. Dlaczego godzicie sie tak latwo byc oszukiwanym? Moze garsc faktow. 1. W czesci inwestycji czerwcowej mieszkania sa zagrzybione, z cego firma Arche dopiero po desperackiej walce laskawi robi cos z problemem. 2. Kierownik budowy - pan Gromek - zaleznie od nstroju albo jest mily albo jest chamski i opryskliwy - cyctat "Kiedy bedzie uruchomiona winda? - no.. jak nas zmusza lokatorzy to trzeba bedzie wlaczyc.. ; Kiedy bedzie normalny prad? Nie wiem, to nei moja dzialka tylko wykonawcy. No dobrze, kto jest wykonawca i z kim gadac. Z nikim i tak pan sie nie dogada" i tak niemal z kazda sprawa. 3. Panienki w sekretariacie - kiedy poprostu sie je raz porzadnie opieprzy ruszaja sie do roboty i zalatwiaja sprawe, jesli sie tego nie zrobi, konczy sie na usmiechach i obietnicach. 4. Zlodzieje na budowie - naszych znajomych po chamsku okradziono, do dzisiaj nikt z budowy nei jest w stanie dotrzec do tego kto to zrobil mimo ze takie dochodzenie to kwestia 2 dni. (ktos wzial klucze do mieszkania) Liste mozna by naprawde wydluzac w nieskonczonosc. Slysze zdania "Nie jest tak zle, inni maja gorzej" Prosze szanownych sasiadow, guzik mnie obchodzi jak ma ktos inny. Ja zaplacilem za konkretna rzecz i rzadam absolutnie dokladnego wypelnienia warunkow umowy. Co mnie interesuje ze inna firma to sie opoznia 2 lata, mnie interesuje to ze firma Arche zobowiazala sie do pewnych rzeczy podpisujac z nami umowe i tej umowy nie dotrzymuje. Czy znakiem tego mam sie cieszyc ze np. moje dziecko tylko kopie po glowach staruszki, bo przeciez inne dzieci to odcinaja staruszkom konczyny pilami spalinowymi? Razem z zona wiemy juz ze firma Arche bedzie miala z nami sparwe w sadzie poniewaz ich chamstwo w kontaktach, nierzetelnosc, brak jakiegokolwiek przeplywu informacji oraz niefrasobliwosc dosyc juz nam napsuly krwi. Gdybym ja zachowywal sie w pracy jak firma Arche na budowie dawno juz wylecialbym na bruk i to z wielkim hukiem. Oczywiscie, firma Arche ma swoje plusy i zalety czego nie mozna im odmowic, lecz ma tez wiele wad ktore wolaja o pomste do nieba. Np. dzisiaj inwestycja czerwcowa zostanie odcieta od ciepla (wod i ogrzewanie) poniewaz zostaje przylaczona inwestycja grudniowa. Z calym szacunkiem, ale to jest absolutnie niedopuszczalne. Mam wielka ochote zafundowac Arche inspektora budowlanego lacznie w szelkimi mozliwymi kontrolami wlansie na jutro i dokonanie pomiarow temperatur w pomieszczeniach mieszkalnych. Do tego ten amigo w sekretariacie - dzisiaj dostal juz opieprz poniewaz kolejny raz nie wiedzial co sie dzieje na budowie, nie potrafil podac mi jakichkolwiek informacji kiedy bedzie cieplo. Ludzie, bedac w sklepie, kupujac np. TV kiedy mamy chamska obsluge robicie awanture, ale kiedy placice 100 razy wieksza kwote siedzicie cichutko jak myszki. Oczywiscie zycze Wam serdecznie i szczerze zebyscie nie mieli takich przejsc jak my z zona i sasiadami, ale daje wam dobra rade, nie wierzcie w slawne "2 tygodnie" Arche. To bezczelne zwodzenie i klamstwo prosto w oczy. Acha, proponuje tez jesli nei macie jeszcze tynkow wewnetrznych, sprawdzcie czy nie macie neiszczelnych okien, bo u nas w mieszkaniu chyba cos wieje pomiedzy murem a oknem. Pozdrawiam Ghandi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 20.12.01, 09:49 Do euro! Dowiadywalem sie w firmie Arche, ze plany zagospodarowania terenu sa do wgladu w siedzibie firmy i wszystko jest juz zaplanowane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.jwt.com.pl 20.12.01, 12:10 Poniewaz planuje przeprowadzac sie dopiero pod koniec stycznia czesc wymienianych powyzej uchybien Arche mi nie przeszkadza (np. windy, gaz do kuchenek). Ponadto wszelkie moje dotychczasowe kontakty z Arche wypadaly pozytywnie. Rowniez kontakty z majstrem w sprawie zmiany scianek i elektryki w mieszkaniu. Jesli jednak do wyegzekwowania niektorych rzeczy musimy polaczyc swoje sily to jestem jak najbardziej do dyspozycji. Proponuje tylko aby organizacja akcji zajal sie ktos bardziej zorientowany, moze ktos kto juz mieszka. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 20.12.01, 12:35 Ja mam zamiar wprowadzic sie jeszcze pozniej, ale w odpowiednim czasie takze moge przylaczyc sie do protestow. P.S. W zwiazku z niepewna sytuacja na rynku developerow i nagminnymi przypadkami zastawiania ziemi (hipoteka) pod kredyty, mam pytanie czy ktos z sasiadow sprawdzil moze, czy ziemia na ktorej buduja sie nasze wspaniale mieszkanka (lub sa juz zbudowane) nie jest zastawiona??? (tzn. jest bez hipoteki) Sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 20.12.01, 13:03 w zwiazku z faktem ze bylismy zmuszeni wziac kredyt na czesc wartosci umowy nasz bank sprawdzal dokladnie sprawy wlasnosci gruntow. z tego co pamietam, to w przypadku niektorych aktow notarialnych dot. sprzedazy dzialek przez dotychczasowych wlascicieli tamtejszych gruntow widnialy zapisy, zgodnie z ktorymi istnieje mozliwosc obciazenia tych wybranych dzialek hipoteka na rzecz bylych wlascicieli. chodzi o to, ze niektorzy ludzie podpisali akty not. z Arche, w ktorych firma tylko czesciowo oplacila im gotowka wartosc dzialek, a reszte miala zaplacic w formie bezgotowkowej - poprzez wybudowanie dla nich mieszkan - na naszym osiedlu. byli wlasciciele zabezpieczyli sie w ten sposob, ze w tych aktach not. zamiescili zapisy, wg ktorych w przypadku braku terminowego wywiazania sie z zobowiazan przez Arche, firma ma obowiazek ustanowic hipoteke na tych dzialkach na ich rzecz. w obecnym stanie rzeczy mam nadzieje, ze Arche nie obciazyla hipoteka tych wybranych dzialek, bo moge miec problemy z moim bankiem, z ktorym juz musialam przedluzyc umowe pomocnicza - ze wzgledu na fakt, iz brak aktu notarialnego i hipoteki na rzecz banku uniemozliwia uruchomienie wlasciwej umowy kredytowej. zwiazane sa z tym oczywiscie koszty przedluzenia umowy oraz ubezpieczenia - przez co tez jestem wkurzona na arche - akty notarialne mialy byc w czerwcu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 21.12.01, 10:56 Drodzy Sasiedzi! wszystkiego najlepszego z okazji Swiat Bozego Narodzenia! wszelkiej pomyslnosci i szybkiego ukonczenia budowy! :) zero napraw i usterek. nieprzerwanej dostawy cieplej wody, co i funkcjonujacej windy. :))) spokojnych i serdecznych sasiadow wokol... pozdrawiam goraco euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.jwt.com.pl 21.12.01, 12:20 Moje mieszkanie jest z I etapu, ale nie widzialam w nim grzyba na scianach. Jak to sprawdzic na 100%, moze ten grzyb dopiero wyjdzie, albo jest slabo widoczny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 21.12.01, 13:06 Musisz zobaczyc czy rosna na scianie. Zwylke grzybki lubia ciemne miejsca ... mozna tam znalezc prawdziwki i podgrzybki :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 24.12.01, 08:22 Gość portalu: Klaudia napisał(a): > Moje mieszkanie jest z I etapu, ale nie widzialam w nim grzyba na scianach. Jak > to sprawdzic na > 100%, moze ten grzyb dopiero wyjdzie, albo jest slabo widoczny? Z grzybami miałam nieprzyjemność spotkać w trzech mieszkaniach i w obu wyglądały podobnie. Zwykle pojawiają się w rogach i w dole ściany, w miejscach zawilgoconych - tam gdzie jest nawiększa wilgotność powietrza albo tynku. Są to skupiska czarnych okrągławych plamek, jakby ktoś posypał sproszkowanym węglem i to są jakby odpowiedniki grzybów, które się zbiera w lesie. Przypominają trochę pleśń. Natomiast grzybnia, z której te "grzybki" wyrastają, przerasta tynk i niestety nie widać jej gołym okiem. Może się ujawnić po jakimś czasie, jeśli są odpowiednie warunki. W moim poprzednim mieszkaniu pojawiły się grzyby po zalaniu przez sąsiada i mimo centralnego ogrzewania, stopniowo się rozrastały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefil Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.waw.ppp.coolnet.pl 02.01.02, 22:54 Hello, ktos juz na Spacerowej mieszka? Ja sie wprowadzam pod koniec stycznia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Grzejnik IP: *.eplex.pl 03.01.02, 10:07 Moi drodzy, czy ktokolwiek miał problemy z za małym grzejnikiem ? U mnie jest 50cm, a piętro wużej i nizej co najmniej 70... Mimo zapewnień kierownika, że wszytsko jest wyliczone, wolę zakręcić ten grzejnik niż się potem dogrzewać. A Arche odsyła mnie do (sic!) projektanta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Grzejnik IP: 192.168.14.* 03.01.02, 12:52 A o jakim grzejniku mowa? Grzejniki powinny miec standardowo H=70cm. Pozdro sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Grzejnik IP: *.eplex.pl 03.01.02, 16:28 Kurcze - grzejnik jak grzejnik ;). Konwektorowy się to zdaje nazywa. I ma nieszczęsne 50 cm... Co o tym sądzisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Z ostatniej chwili.... IP: 192.168.14.* 03.01.02, 13:01 Dla wlascicieli mieszkan z inwestycji "czerwcowej" - w celu uzyskania dostepu do sieci gazowej nalezy udac sie z umowa sprzedazy mieszkania do Zakladu Gazowniczego w Gorze Kalwarii ul Wojska Polskiego 1, tel. 7273037 i podpisac umowe z w/w zakladem o swiadczenie uslug dostarczania gazu. Termin realizacji podlaczenia jest do 31.01.2002, uzalezniony od ilosci "chetnych" (nie oplaca im sie przyjezdzac i podlaczac 1 osoby). Wiadomosc 2: akty notarialne beda podpisywane w okolicach marca, po odbiorze budynku przez gmine. Pozdro sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Z ostatniej chwili.... IP: 192.168.14.* 03.01.02, 13:32 .... i jeszcze jedno. Firma Arche oplacila za nas koszt podlaczenia gazu w wysokosci 180 zl netto/mieszkanie :)) Pozdro sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Z ostatniej chwili.... IP: 192.168.14.* 03.01.02, 14:43 .... i jeszcze jedno. Firma Arche oplacila za nas koszt podlaczenia gazu w wysokosci 180 zl netto/mieszkanie :)) Pozdro sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: Z ostatniej chwili.... IP: *.jwt.com.pl 03.01.02, 15:51 Dzieki Sasiedzie! Nareszcie jakies konkrety. Proponuje wszystkim udac sie do gory Kalwarii, zeby im sie oplacolo przyjechac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Z ostatniej chwili.... IP: *.mst.gov.pl 04.01.02, 09:45 super! :) tylko czemu ja dowiaduje sie o koniecznosci udania sie do Gory Kalwarii od Ciebie - Drogi Sasiedzie, a nie od firmy Arche?? mamy zamiar wybrac sie z mezem w przyszlym tygodniu... a jak Tam u Was w mieszkaniach? mozecie juz zaczynac wykanczanie? ktos pytal, kto mieszka na osiedlu - odpowiadam ze ja z mezem i synkiem :) jezeli sa jakies szczegolowe pytania prosze o mail - odpowiem na priva :) pozdrawiam euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: Z ostatniej chwili.... IP: *.jwt.com.pl 04.01.02, 11:52 Ja sie chyba wprowadze do konca stycznia... Czy jest tu ktos z moich bezposrednich sasiadow? Mam numer mieszkania 20 na III-cim pietrze w klatce posrodku budynku pierwszoetapowego (mieszkanie E, nie pamietam numeru klatki/bloku). Ktos mieszka kolo mnie, bo widzialam drewniane sanki dzieciece - moze to Twoje, Euro? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Z ostatniej chwili.... do Klaudii IP: *.mst.gov.pl 04.01.02, 12:33 Klaudio!!! ale ktory nr klatki??? moj to 36 D - mieszkam na 2 pietrze i nie mam sanek... : (( moj maly ma dopiero 10 msc wiec na sanki jest jeszcze troche za wczesnie chociaz czasami marze o nich - wozkiem po tych slaboodsniezonych drogach na osiedlu i ogolnie w konstancinie praktycznie nie da sie jezdzic - mysle o zakupie nowego wozka - na ogromniastych wozkach, moze trojkolowcu??? chociaz narazie troche malo kasy... chyba wiec bezposrednimi sasiadkami nie jestesmy... chociaz jezeli mieszkasz na III pietrze w klatce 36 D to przynajmniej jezeli dobrze pamietam rozmieszczenie lokali typu E to moze graniczymi rogami mieszkan??? :)))) pozdrowienia rozgrzewajace w te okropne mrozy! euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: Pytanie dot . grzejników IP: *.ciop.waw.pl 18.01.02, 10:12 Wczoraj odwiedzilam mieszkanko i zoskoczyla mnie wielkosc grzejnika. Wpokoju ok.14 mkw jest grzejniczek 40 cm. Czy ktos moze ma podobna sytuacje? A moze ktos sie orientuje czy jest to prawidlowe? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Pytanie dot . grzejników IP: *.eplex.pl 21.01.02, 12:33 Ja mam 70cm na 25m2 i projektant stwierdził, że jest ok. Nie wiem, strasznie chciał żebym się od niego odstosunkował... Na wszelki wypadek - Miastoprojekt, Mirosław Osiński, 663 90 22 w248. Najlepiej rano, później już nikogo nie ma. aha - to jest włąśnie projektant, z którym trzeba pzrewalczyć każdą zmianę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 192.168.14.* 09.01.02, 15:49 Dowiedzialem sie, ze dla osob(mnie to nie dotyczy) z inwestycji czerwcowej inwentaryzacja, ostateczne rozliczenie kosztow ma byc w lutym a akty notarialne w marcu. (gratulacje) Glowa do gory sasiedzi z "czerwca"! Za tydzien zaczynam remont w czesci grudniowej! Hej! sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 190.1.3.* 10.01.02, 09:55 Cześć Sąsiedzie! Czyżbyś odbierał już klucze? Z której jesteś klatki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: *.mst.gov.pl 10.01.02, 09:55 dzieki Sasiedzie! :) wkurza mnie fakt, ze tego wszystkiego dowiaduje sie od Ciebie - oczywiscie nie na Ciebie sie wkurzam :))) dlaczego Arche nie poinformuje nas - mieszkancow czesci czerwcowej w jakikolwiek sposob (telefon, pismo, kartka na klatce???? i poza tym co to za "ostateczne rozliczenie"??? niech uwazaja, bo ja im jeszcze zrobie tak, ze to oni beda mi doplacac w formie kary za takie opoznienia i narazenia mnie na dodatkowe koszty... mialo byc oddane wszystko w czerwcu a ja do dzisiaj uzywam kuchenki elektrycznej i wlasnie przyszedl rachunek za prad-niezla kwota :((( poza tym mimo zgloszen (kilku) w sprawie awarii windy - winda caly czas nie dziala - juz ponad tydzien... poza tym nie dojezdza podobno na ostatnie pietro... starajac sie trzymac "glowe do gory" pozdrawiam wszystkich euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arst Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 192.168.2.* 10.01.02, 12:45 Witam wszystkich, dopiero dzisiaj znalazlem ta liste, i prosze, tyle ciekawych opinii. Mialem wlasnie dzwonic do Arche i dowiedziec sie co z gazem i aktami notaralnymi... Obecnie wykanczam swoje mieszkanie, przeprowadzke planuje jednak dopiero na wiosne. Dotychczas nie mialem zadnych problemow z Arche (wynika to pewnie z tego ze specjalnie mi sie nie spieszy). Mam jedno pytanko. W umowie jest sformulowanie ze ostatnia rate trzeba wplacic przed podpisaniem aktu notarialnego nie pozniej niz do konca grudnia 2001. Jak wiadomo aktow jeszcze nie ma a termin uplynol. Co o tym sadzice? Placiliscie? Dziwi mnie tez ta zmiana adresu, miala byc Spacerowa a teraz Bielawska. Mogli by dac jakas formalna informacje. ps. Mam mieszkanie w oddanej juz czesci - mialo to byc Spacerowa 10/5. pozdrawiam wszystkich sasiadow Artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: *.mst.gov.pl 10.01.02, 13:46 Arturze! i tu wlasnie rosnie coraz bardziej moje zdziwienie - chodzi o zapisy w umowach. w mojej bylo zapisane, ze ostatnia rata bedzie platna do konca czerwca'01 czyli po podpisaniu PROTOKOLU ODBIORU. teraz dowiaduje sie, ze coraz wiecej osob ma umowy z ostatnia rata platna przy akcie notarialnym. jestem ciekawa, czy taka umowa byla zmieniona przez firme Arche czy kazdy z Was negocjowal jej zapisy i zmienil tresc. z tego co wiem, to ludzie w umowach ktorych ostatnia rata miala byc platna po akcie not. nie zaplacili jeszcze tej ostatniej raty. rozmawialam na ten temat kiedys z prawnikiem i dowiedzialam sie, ze tak skonstruowana umowa jest b. niekorzystna dla klienta i jezeli jest dokladnie okreslony termin platnosci raty to kupujacy mieszkanie MA OBOWIAZEK JEJ DOTRZYMAC, nawet jezeli nie zostal np. podpisany akt notarialny. w sumie ja tego nie rozumiem - uwazam, ze jezeli mialo byc po podpisaniu aktu to jezeli aktu nie ma, to nie ma tez mowy o zaplaceniu pieniedzy... narazie nie slyszalam, zeby Arche robilo jakies problemy czy zadalo pieniedzy od ludzi, ktorzy tej ostatniej raty nie zaplacili. natomiast coraz bardziej oburza mnie brak informacji - bo z calym szacunkiem dla forum, ale TO FIRMA ARCHE MA PSI OBOWIAZEK informowac nas o zmianach, terminach itp kiedy ja wczesniej - jeszcze w grudniu ubr. probowalam sie czegos dowiedziec, to nigdy nic nie wiedzieli albo odpowiedzi byly w stylu "do konca miesiaca" "na dniach" sorry, ale nie kazdy ma dostep do netu i skad ma wiedziec, ze powinien sie udac do Gory Kalwarii podpisac umowe? skad ma wiedziec, ze Arche zaplacila 180 zl za kazdego? kiedy przeczytalam na forum, ze mozna jechac do Gory Kalwarii podpisac umowe i ze gaz bedzie do 31 stycznia br. to postanowilam sprawdzic, co powie mi Arche. ciekawe bylo to, ze na moje pytanie co z gazem, dostalam odpowiedz: "powinien byc do konca stycznia" i to wszystko, nic wiecej czyli standard. zapytalam czy moze znane sa jakies szczegoly, czy mozna juz robic miekkie lacze (czy jak to sie tam nazywa-moj maz zna te techniczne zawilosci :)))), wtedy panu sie przypomnialo ze przeciez trzeba jechac do Gazowni w Gorze Kalwarii podpisac umowe - musialam z niego wyciagac na sile informacje!! tylko ze ja te informacje dostalam wczesniej na forum - wiec wiedzialam o co pytac, a co z innymi? jezeli umowy powinno podpisac conajmniej 10 osob, to nie wiem, czy wszyscy o tym wiedza (nasi sasiedzi z pietra np nie wiedzieli-oni nie maja netu ani w domu ani w pracy). pewnie trzeba bedzie chodzic po mieszkaniach i oglaszac taka informacje - ale czy naprawde musimy wracac do czasow "Alternatywy 4"??? jestem ciekawa czy winda juz u nas dziala... euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 190.1.3.* 10.01.02, 13:56 Jeśli chodzi o zapisy w umowie, to np. ja wprowadziłam do nich pewne zmiany - u mnie też ostatnia rata płatna jest przy podpisywaniu aktu notarialnego, ale nie ma przypisanej do niej żadnej daty - tak więc ma nastąpić to wtedy, gdy akt będzie fizycznie podpisywany. Natomiast co do przedostatniej raty, która miała wypaść "po odbiorze technicznym mieszkania co jest przewidzine do 31.12.2001" nie poczuwam sie do obowiązku zapłaty, skoro odbiór jeszcze nie nastąpił - data nie ma tu nic do rzeczy, bo jest hipotetyczna. Decyduje moment odbioru, który może sie opóźnić. To tyle Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arst Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 192.168.2.* 10.01.02, 14:39 Gość portalu: euro napisał(a): > Arturze! > i tu wlasnie rosnie coraz bardziej moje zdziwienie - chodzi o zapisy w umowach. > w mojej bylo zapisane, ze ostatnia rata bedzie platna do konca czerwca'01 czyli > > po podpisaniu PROTOKOLU ODBIORU. teraz dowiaduje sie, ze coraz wiecej osob ma > umowy z ostatnia rata platna przy akcie notarialnym. jestem ciekawa, czy taka > umowa byla zmieniona przez firme Arche czy kazdy z Was negocjowal jej zapisy i > zmienil tresc. Ja podpisalem umowe w pazdzierniku'01, nie mogli wiec wymagac ostatniej raty we wczesniejszym terminie (np czerwcu'01). Sami wpisali mi koniec grudnia'01 - nie negocjowalem tego wpisu. Chyba poczekam z ta wplata. lepiej niech kasa lezy u mnie niz u nich:)) pzdr Artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: *.chello.pl 10.01.02, 23:18 Arturze, bedziemy sasiadami, moj adres mial byc Spacerowa 10/20 czyli ta sama klatka. Szkoda, ze zmienili na Bielawska... Ja tez umowe podpisywalam w pazdzierniku i tez mialam zaplacic wszystko do konca grudnia co tez uczynilam. Jak dobrze pojdzie z glazurnikiem i innymi to przeprowadze sie w ostatnich dniach stycznia. Czy wiecie cos o telefonach czy internecie na naszym osiedlu? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arst Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 192.168.2.* 11.01.02, 11:00 Hej, milo ze bedziemy sasiadami. U mie tez w tej chwili dzialaja glazurnicy...zobaczymy kiedy skoncza:) Kiedys bedac w Arche slyszalem jak jeden z pracownikow wydzwanial gdzies w sprawie podlaczenia internetu na "spacerowa", zapytalem o co chodzi. Powiedzal ze negocjuje z jakas firma sprawe tego podlaczenia... Nie interesowalem sie ta sprawa od tamtej pory. Sadze jednak ze bedzie tu tyle chetnych na podlaczenie do inernetu ze jesli oni nam tego nie podlacza to sami sobie cos zalatwimy...;) Ciekawe czy bedzie jakas kablowka? pzdr Artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 192.168.14.* 10.01.02, 16:00 Droga Euro, z tego co wiem to ostateczne rozliczenie polaga na zrobieniu przez Arche osobnego kosztorysu dla kazdego mieszkania. Przeciez nie wszystkie mieszkania byly wykanczane w standarcie, niektorzy wprowadzali zmiany np. w instalacji elektrycznej, sciany itp. Moze sie wiec okazac, ze trzeba bedzie doplacic za wykonane prace, lub firma Arche zwroci koszty jezeli ktos np. zrezygnowal z instalacji gniazdek elektrycznych i robi to we wlasnym zakresie. P.S. Z ogloszen w GW (sroda) wynika, ze firma Arche jest juz calkowicie pochlonieta inwestycja na Woronicza (w Konstancinie podobno zostaly 3 wolne mieszkania). Zeby tylko o nas nie zapomnieli i dokonczyli nasza inwestycje. Na razie pozytywnie nastawiony ... sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: *.mst.gov.pl 11.01.02, 09:09 nie chce nikogo straszyc (chociaz sama sie zdenerwowalam bo wzielam kredyt na kupno mieszkania), ale rozmawialam dzisiaj rano z sasiadami i dowiedzialam sie, ze w przypadku czesci dzialek na ktorych stoi inwestycja "grudniowa" hipoteka jest juz obciazona - nie wiem kto jest wpisany do hipoteki, ale jezeli kogos to interesuje to radze sprawdzic. sasiedzi dowiedzieli sie tego od Arche - pytali jakis miesiac lub dwa temu o ksiegi wieczyste... jest to calkiem mozliwe, bo wiem (posiadam kopie umow) ze kilka umow kupna dzialek na ktorych stoi nasze osiedle mialo zapisy zobowiazujace Arche do ustanowienia takiej hipoteki na rzecz sprzedajacych dzialki w przypadku nieterminowego wywiazywania sie z ostatecznego oddawania lokali. chyba zreszta pisalam juz na tym watku o tej sprawie. jezeli moj bank nie bedzie chcial zamienic mojego kredytu obecnie pomocniczego na hipoteczny to bede chyba zmuszona podac Arche do sadu. ale pozostaje jednak w nadziei, ze "moje" dzialki sa "zyste" i nie bedzie zadnych problemow. w sprawie wind - winda nie chodzi - nie wiem jak jest w innych klatkach... dowiedzialam sie wczoraj w Arche, ze zadna winda nie zostanie naprawiona dopoki nie podpisza umowy z nowa firma serwisujaca. z poprzednia umowa zostala zerwana. mam nadzieje, ze ta druga firma dobrze wyreguluje winde, bo mam juz troche dosc wchodzenia na piechote z zakupami, dzieckiem, wozkiem itd pozdrawiam wszystkich i zycze milego weekendu euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 192.168.14.* 11.01.02, 10:17 Droga Euro, z tego co wiem to wlasnie na inwestycji czerwcowej (dzialkach na ktorych stoi ten budynek) byl zapis odnosnie terminowego oddania budynku (czerwiec 2001). Tak wiec jedynie te dzialki moga miec jakiekolwiek wpisy juz zrobione. Nic nie slyszalem o czesci grudniowej, wiec przypuszczam ze sa czyste. sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: *.mst.gov.pl 11.01.02, 10:59 Drogi Sasiedzie :) przypuszczasz, wiec nie jestes pewien :) przekazalam wszystkim tutaj na forum info jakie dostalam od moich sasiadow chyba nie zawadzi sprawdzic, czy jest to prawda czy nie? oczywiscie jest to sprawa interesujaca pewnie glownie dla osob, ktore zaciagnely kredyty... nie wiem tez czy wiecie, ze Arche ma caly czas sprawe w sadzie - zwiazana z podobnym zapisem w umowie kupna dzialki w Wilanowie - mam na mysli domki, ktore budowalo Arche. byla wlascicielka dzialki nie byla zadowolona z wybudowanej przez Arche dla niej nieruchomosci - sprawa znalazla sie w sadzie. z tej przyczyny znajomy mojej rodziny (niestety dowiedzialam sie o tym juz po podpisaniu umowy z Arche i wplaceniu wiekszosci kwoty) do dnia dzisiejszego (a kupil swoj domek pare lat temu) nie ma podpisanego aktu notarialnego. gdyby bral kredyt lub chcial sie np. rozwiesc ze swoja zona :)) lub sprzedac domek mialby duuuzy klopot :) wolalabym zebysmy nie mieli takich przypadkow z drugiej strony Drogi Sasiedzie zadziwiasz mnie swoim spokojem i tym, ze masz tyle szczegolowych informacji od Arche - czyzby z Toba rozmawiali inaczej niz z nami??? dotad jak rozmawialam ze znajomymi sasiadami nikt nie wiedzial o mozliwosci podpisywania umow z Gazownia w Gorze Kalwarii i terminie uruchomienia gazu do 31 stycznia br.... pozdrawiam euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 192.168.14.* 11.01.02, 11:18 Droga Euro, jezeli chdzi o zabezpieczenie dzialek wpisem w hipotece to jest to prawda i dotyczy dzialek, na ktorych stoja budynki dawne Spacerowa 10, 12. Jednakze, z tego co wiem osoba ktora jest wpisana w tej hipotece odebrala juz mieszkania (ktore byly warunkiem wykreslenia z hipoteki) oraz czesc gotowki. Nie mozna tego wpisu wykreslic, gdyz nie bylo jeszcze odbioru budynku przez gmine (planowany marzec). Wynika z tego ze osoba z "hipoteki" zostala "zaspokojona". Wiec nie maja sie czym martwic sasiedzi z 10 lub 12. Natomiast jezeli chodzi o akty notarialne to Arche wybralo juz kancelarie ktora bedzie to zalatwiala, na ul. Waszyngtona tel. 6726710. Tam mozna zadzwonic i dowiedziec sie jakie beda koszty pdpisania aktu. P.S. Jak juz pisalem 20% wartosci inwetycji jest to koszt gruntu. W najlizszym czasie postaram sie wyslac kalkulacje oplat notarialnych. sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasiadka Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: *.ciop.waw.pl 11.01.02, 13:34 dotyczy: obciążonej hipoteki Z tego co jest mi wiadome to jest ona obciażona na rzecz Panstwa Pacuszków Wlasnie oni mieli w grudniu otrzymac mieszkanie w czesci inwestycji grudniowej, a na dodatek mialo to byc uwienczone aktem notarialnym i jak wszyskim jest wiadome takie przekazanie nie nastąpilo. Natomiast dnia dzisiejszego zostal mnie przyznany kredyt hipoteczny przez bank BPH PBK. Wniosk kredytowy byl z wyżej wymienionego powodu rozpatrywany od listopada przez centrale banku i po częstych rozmowach z firmą Arche został przyznany. Jestem osoba, ktora podjela decyzje o zawarciu umowy juz w grudniu 99, ale na inwestycję grudniowa i obecnie czekam na odebranie kluczy. W moim mieszkaniu brakuje licznikow i nalezy zrobic male poprawki, ktore przy dobrych checiach mozna zrobic w ciągu godziny. Optymistka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Oplaty notarialne IP: 192.168.14.* 11.01.02, 12:30 Juz wkrotce, planowane jest podpisywanie aktow notarialnych. Oto oplaty ktore trzeba bedzie poniesc... 1) Oplata notarialna: (1100 zl + 0,5% od nadwyzki powyzej 60 000 zl) + VAT 2) Oplata sadowa za Ksiege Wieczysta: 6600 zl + 5% od nadwyzki powyzej 100 000 zl i to wszystko podzielic przez: 5 - jezeli kupujemy mieszkanie od developera (co nas dotyczy) 10 - od spoldzielni 20 - od gminy 3) PCC (Podatek od czynnosci cywilno-prawnych): 2% od wartosci gruntu Do tego dochodza wnioski do sadu oraz wypisy aktu, ale to sa juz "grosze" Ci ktorzy maja kredyt musza ustanowic hipoteke na nieruchomosci i oczywiscie ten wpis musi byc w KW (dzial IV). Za to tez trzeba zaplacic - koszt 1/10 wpisu stosunkowego. Mozna byc z oplaty "hipotecznej" zwolnionym pod warunkiem uzyskania z banku zaswiadcznia, ze "kredyt zostal udzielony na cel budownictwa mieszkaniowego". Mam nadzieje, ze pomoze to sasiadom w ustaleniu kosztow jakie musimy jeszcze poniesc, aby stac sie prawomocnymi wlascicielami naszych "M"! Przykladowe wyliczenie dla 150 000 zl: 1) (1100 + (90 000 * 0.005))*1.22 = 1891 zl 2) (6600 + (50 000 * 0.05)) = 1820 zl 3) (30 000 * 0.02) = 600 zl Razem = 4311 zl Do tego trzeba doliczyc wnioski do sadu oraz wypisy czyli razem okolo 5000 zl. Glowa do gory! Sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Oplaty notarialne IP: 192.168.14.* 11.01.02, 12:56 Wlasnie zauwazylem ... polecam goraco zajzec pod ten link: www.expander.pl/cgi-bin/expander/homepage/information.jsp? BV_SessionID=@@@@0830593735.1010749591@@@@&BV_EngineID=dadcdcjhfdembemjcgikcgefd goi.0&type=articles&catOID=-1073754806&contentOID=1074468059 Sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Oplaty notarialne IP: 192.168.14.* 11.01.02, 12:59 sorry za poprzedni link, cos nie wyszlo wklejanie :) Zobaczcie pod adresem: www.expander.pl artykul "Ile kosztuje kupno mieszkania?" Sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Oplaty notarialne IP: *.mst.gov.pl 11.01.02, 13:55 Sasiadko! :) Mozemy podac sobie rece!! my tez z mezem bralismy kredyt w owczesnym PBK i przez te zapisy w umowach sprzedazy dzialek musielismy od wrzesnia do grudnia czekac na zgode centrali PBK. kredyt zalatwialismy jednak rok temu czyli od wrzesnia 2000 roku. obecnie bylismy zmuszeni przedluzyc umowe o kredyt pomocniczy - bo nie mamy jeszcze aktu notarialnego i oczywiscie nie mozemy przez to zaczac zalatwiac hipoteki. niestety musielismy poniesc koszty w postaci oplaty operacyjnej za aneks do umowy i ubezpieczenia kredytu na kolejnych kilka miesiecy... szczerze mowiac, to marze o wiosnie i pieknym, uporzadkowanym osiedlu bez blota, koparek, dzwigow, lazacych robotnikow, z bezpieczna droga do ulicy Bielawskiej, cisza w okolicznych mieszkaniach (tzn bez kucia, wiertarek udarowych, cyklinowania podlogi i innych stukotow) :)))) czego i Wam rowniez zycze!!! euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia do sąsiadki!! (optymistki) IP: *.jwt.com.pl 11.01.02, 14:19 Ha, wlasnie dzis dzwonilam do majstra na budowe, zeby zapytac, czy (tak jak sie umowilismy) do konca tego tygodnia skoncza zmiany w moim mieszkaniu (elektryka, troche rur w lazience, scianki). Ale majster powiedzial JAKOS ZAPOMNIALEM O TYM MIESZKANIU i nic nie zostalo zrobione przez. Wiec jesli ktokolwiek robi jakies przerobki i liczy, ze da sie je zrobic w kilka godzin radze pilnowac majstra Parafiniuka (0 501 691 677). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: do sąsiadki!! (optymistki) IP: *.ciop.waw.pl 11.01.02, 15:35 Dzieki za informacje. U mnie jest tylko kosmetyka(szlif jednej sciany i wyrownanie scianki, ktora ma byc pod parapetem). Natomiast ja mam smieszna sytuacje, poniewaz jak pytam czy cos zrobiono to mowia: ale my zgubilismy pani projekt i to trwa 2 miesiace, a moze wiecej, ale to i tak nie przeszkadza mnie byc nadal optymistką. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: do sąsiadki!! (optymistki) IP: *.mst.gov.pl 14.01.02, 09:16 czyzbys Sasiadko sugerowala, ze inni sa pesymistami? rozumiem, ze nie spieszy Ci sie z przeprowadzka - jezeli gubienie dokumentow i zwloka trwajaca 2 miesiace Ci nie przeszkadza... :-) mimo Twojego optymizmu radze Ci jednak ich przypilnowac, chyba ze mozesz czekac jeszcze 2 msc... pozdrawiam euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: do sąsiadki!! (optymistki) IP: *.ciop.waw.pl 14.01.02, 12:17 Witajcie! Jezeli chodzi o zgubione dokumenty to sugestia ze strony ekipy budujacje jest jednoznaczna, tzn; zebym dostarczylam plan mieszkania, na co sie nie zgadzam, poniewaz w tym przypadku plan pierwotny ulegl zmianie o czym nie raczono nas poinformowac, a my dostarczylismy plan, ktory okazalo sie ze jest nieaktualny, bo sciany ulegly przesunięciunie. Wowczas uzgodnilismy z majstrem-murarzem, ze postawimy scianki z cegiel (my) i po wymurowaniu przez nich na wysokosc dwoch cegiel wowczs podejmiemy decyzje. Decyja byla szybka, zakceptowalismy bez poprawek. Nastepnie ktos z firmy mial naniesc wszyskie zmiany i od tego czsu planu nie ma. Wiec teraz zapraszam panow do mieszkania pokazuje palcem co nalezy zmienic i czekam na efekty. A z tym roznie bywa, ale mysle ze kiedys musza zrobic wszyskie poprawki. Co do mojego pospiechu to nie ukrywam ze jednak na czasie mi zalezy. Mam cicha nadzieje, ze do konca stycznia odbiore klucze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Oplaty notarialne IP: 192.168.14.* 14.01.02, 09:41 Do Euro, ztukanie, wiercenie czy cyklinowanie prawdopoobnie ustanie za rok ... Glowa do gory ... to jest normalne w nowym budownictwie sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Oplaty notarialne IP: *.mst.gov.pl 14.01.02, 10:14 sasiedzie! ja wiem, ze to cale stukanie i wiercenie itp jest rzecza NORMALNA przy nowowybudowanym osiedlu, w koncu ludzie musza jakos mieszkania wykonczyc, prawda? ale pomarzyc mozna?? :-))) dlatego marze o tym, aby sasiedzi z boku i z dolu jak najszybciej skonczyli swoj remoncik. bo tak naprawde to Ci najblizsi sasiedzi wykanczajacy mieszkania sa najbardziej uciazliwi - zwlaszcza przy malym dziecku, ktore probuje spac w ciagu dnia albo zasypiac o 20, a sasiedzi wierca dziury np do 22.15. na szczescie z tego co widzialam sasiadka z boku kladzie panele - mamy "drzwi w drzwi" ona ma jeszcze nie opuszczona zapadke w drzwiach i caly smrod lakieru lecialby na nas, nie mowiac juz o cyklinowaniu... z tego co widzialam, to na naszej klatce wiekszosc mieszkan jest juz zamieszkala a reszta jest wykanczana, wiec jezeli chodzi o "bezposrednie" halasy to chyba nie bedzie trzeba czekac az rok... :-))) z nowinek to winda zaczela rano dzialac! miejmy nadzieje, ze jak najdluzej... euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arche gaz IP: 192.168.2.* 14.01.02, 12:03 Jenak Arche czasami chce nas o czyms poinformowac..:) Zadzwonili do mnie w sobote i poinformowali ze powiniem sie udac do Gory Kalwarii w celu podpisania umowy dotyczacej dostarczania Gazu. pzdr Arst Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Oplaty notarialne IP: 192.168.14.* 11.01.02, 15:27 sorry za poprzedni link, cos nie wyszlo wklejanie :) Zobaczcie pod adresem: www.expander.pl artykul "Ile kosztuje kupno mieszkania?" Sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro gaz i arche IP: *.mst.gov.pl 14.01.02, 13:30 uwaga! podobno w ten czwartek w godz. 10-16.30 ma byc na budowie spec od gazu i robic podlaczenie w mieszkaniach - mysle ze niektorych... wiem to od sasiada... byc moze to dotyczy tylko czesci czerwcowej... euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Oplaty notarialne IP: 148.81.189.* 22.03.02, 13:41 W swoich kalkulacjach zapomniales podzielic przez 5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefil Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.waw.ppp.coolnet.pl 14.01.02, 22:03 To juz zakrawa o skandal: budynek jeszcze nie oddany, mieli oddac do konca Grudnia, akty notarialne beda w marcu, mialy byc w styczniu. Trzeba sie zebrac i skrobnac jakis protest!! Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 15.01.02, 09:05 moge podpisac protest :) a zwlaszcza zeby jak tylko bedzie mozna (tzn jak warunki atmosferyczne pozwola) zaczeli klasc droge do Bielawskiej. zapraszam na obecny wyjazd z osiedla i przejazd uliczka miedzyosiedlowa - to juz istny cross! jak ktos ma nizsze zawieszenie to ma duze szanse posadzic swoj samochodzik w polowie drogi do ulicy bielawskiej :))) z drugiej strony dziwie sie ze nikt z tamtego osiedla nie zrobi z tym balaganem porzadku... pozdrawiam euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czater Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.02, 19:07 Nefil mądrze gada, dać mu wódki:)), znam kolesia i śmiało może zostać waszym przywódcą, tj. prezesem wspólnoty mieszkaniowej, uczciwy, bez nałogów /prawie/, Spacerowa pod jego rządami będzie jak Beverly Hills 90210 ;)), pzdr. czater Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefil Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.waw.ppp.coolnet.pl 15.01.02, 22:20 Gość portalu: czater napisał(a): > Nefil mądrze gada, dać mu wódki:)), znam kolesia i śmiało może zostać waszym > przywódcą, tj. prezesem wspólnoty mieszkaniowej, uczciwy, bez nałogów /prawie/, > > Spacerowa pod jego rządami będzie jak Beverly Hills 90210 ;)), > pzdr. > czater Dzieki za wsparcie, na razie startuje na radnego w Konstancinie, tylko nie wiem jeszcze z jakiej listy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Część grudniowa - co ze styczniem ? IP: *.eplex.pl 18.01.02, 09:22 No właśnie - czy ktoś z sąsiadów podpisał umowę na odbiór mieszkania 30 stycznia i widzi, że są małe na to szanse ? Odpowiedz Link Zgłoś
uga Re: VAT - garaże 16.01.02, 16:37 Czołem przyszli sąsiedzi! Mam pytanko - czy ktoś może już płacił VAT za garaż na Spacerowej? Jeżeli tak to czy było to 22%? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: VAT - garaże IP: 192.168.1.* 17.01.02, 07:59 uga napisał(a): > Czołem przyszli sąsiedzi! > Mam pytanko - czy ktoś może już płacił VAT za garaż na Spacerowej? > Jeżeli tak to czy było to 22%? Ja zapłaciłam już część kosztu garażu i VAT właśnie tyle wynosi, ale zamierzam wystapić do Arche o zwrot VAT-u z Urz. Skarb., jako, że garaż przynależy do mieszkania i powinien być obciążony 0-wym podatkiem (ewentualnie 7 % od 2002 r.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro mam juz gaz!!! IP: *.mst.gov.pl 18.01.02, 09:04 Sasiedzi!! od wczoraj mam juz gaz i moge wreszcie oddac dwupalnikowa elektryczna kuchenke. zaczne wreszcie po ludzku gotowac, bo moj maz mial juz chyba z lekka dosyc dan "jednogarnkowych" :))) a jak u Was??? co z remontami i odbiorem mieszkan? euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: odbiory IP: 192.168.1.* 21.01.02, 07:36 Co nam z odbioru i wykończenia mieszkania, jeśli nie jesteśmy jeszcze właścicielami? A dopóki nie mamy podpisanych aktów, może się jeszcze wszystko zdarzyć. Akty notarialne mają być dopiero w marcu (wg informacji Arche z piątku). Poza tym, podobno ktoś zakwestionował pozwolenie na budowę i w związku z tym (w domysle) sprawa może jeszcze się przedłużyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: odbiory IP: *.eplex.pl 21.01.02, 08:51 Co rozumiesz przez zakwestionowanie pozwolenia na budowę ? Przeciez jest załączone do kazdej umowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Wstawienie drzwi wewnętrznych. IP: *.eplex.pl 21.01.02, 08:53 Sąsiedzi - czy ktoś z Was wstawiał drzwi wewnętrzne w mieszkaniu ? Kiedy najlepiej to zrobić - przed tynkami, czy po tynkach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro pozwolenie na budowe IP: *.mst.gov.pl 21.01.02, 09:00 czy ktos wie o co chodzi dokladnie z tym pozwoleniem na budowe? kto zakwestionowal???? a w ogole jak mozna zakwestionowac takie pozwolenie? i to teraz? cholera! mam przedluzona umowe na kredyt pomocniczy do konca maja, ale widze ze chyba znowu trzeba bedzie przesunac uruchomienie kredytu hipotecznego... zadzwonie dzisiaj do Arche i postaram sie cos dowiedziec Sasiedzie! a Ty wiesz co wiecej? ostatnio miales duzo informacji wczesniej niz inni... pozdrawiam i zycze milego tygodnia euro ps. mam nadzieje, ze z tym pozwoleniem to tylko jakies nieporozumienie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: pozwolenie na budowe IP: 192.168.14.* 21.01.02, 13:00 Hej! Pozwolenie na budowe zakwestionowal ten sam urzad, ktory to pozwolenie na budowe w roku 1999 wydal. Wydaje sie to smieszne, ale z tlumaczenia Arche wynika, ze urzad nie ma co robic z pieniedzmi podatnikow, gdyz sprawa podobno jest w sadzie i ta sprawe urzad przegra. Na szczesie Arche uspokaja nas, ze przekazanie aktem notarialnym w zwiazku z wyniklym problemem moze przesunac sie nie wiecej jak o pare tygodni. Glowa do gory, wszystko jest na "normalnej" drodze Sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: pozwolenie na budowe IP: 192.168.1.* 21.01.02, 16:04 Parę tygodni to może być np. 9 czyli ponad dwa miesiące, ale nie chcę nikogo straszyć. Należy raczej rozumieć, że akty notarialne są uzależnione od rozstrzygnięcia sprawy pozwolenia na budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: pozwolenie na budowe IP: 192.168.14.* 21.01.02, 16:40 Masz racje, jezeli sprawa pozwolenia na budowe sie nie rozstrzygnie to nie ma co liczyc na akty notarialne. Czyli na razie prawnie nie jestesmy wlascicielami swojego M. Zeby tylko nic powaznego z tego nie wyniklo, wiecie jak do tej pory byly zalatwiane sprawy z Arche (podobno wszystko pod przymusem). Trzeba ich naciskac, zeby akty notarialne mogly byc podpisywane w marcu. Moze jakis wspolny protest do prezesa??? Sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefil Re: pozwolenie na budowe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.02, 22:06 Jesli chodzi o protest to jestem jak najbardziej ZA, o najmniejsza sprawe trzeba z prezesem drzec koty, to juz przestaje byc zabawne i ten ciagle przekladany termin oddania budynku!!! Dajcie znac jakby co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: pozwolenie na budowe IP: *.mst.gov.pl 22.01.02, 09:13 nie wiem czy dobrze zrozumialam, ale sprawa "pozwolenia na budowe" jest w sadzie??? jezeli tak, to chyba sprawa taka moze sie ciagnac dluzej niz tygodniami... mysle, ze trzeba bedzie rzeczywiscie sie tym zajac, bo Ci ktorzy kupuja za wlasne pieniadze to jeszcze jakos przeboleja poslizg, ale osoby ktore wziely kredyt juz chyba niekoniecznie... :(( mysle ze najlepiej byloby spotkac sie na osiedlu - bo takie wymiany pogladow tutaj na forum lub nawet mailowo to chyba zbyt wiele nie dadza kiedy zamierzacie sie pojawic w Konstancinie?? mowie to oczywiscie do osob ktore jeszcze nie mieszkaja - ja z mezem sprobuje pogadac z sasiadami juz mieszkajacymi czekam na propozycje - najlepiej byloby jakos w weekend lub poznym popoludniem moze po prostu zorganizujemy spotkanie i wszyscy chetni przyjda pozdrawiam euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: pozwolenie na budowe IP: 192.168.1.* 22.01.02, 15:20 Ponieważ informacje jakie mamy od Arche są ogólnikowe i nieprecyzyjne, zadzwoniłam do Starostwa w Piasecznie. Tam powiedziano mi, że w przypadku nieprawidłowości związanych z prowadzeniem budowy, sprawą zajmuje się Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego. Niestety nie udało mi się dodzwonić do Inspektoratu i niestety w Starostwie informacji udzielał młody stażem pracownik. Będę dalej drążyć i natychmiast napiszę na forum o tym, czego się dowiedziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: *.eplex.pl 23.01.02, 09:54 Spotkajmy się ! Euro ma rację ! Proponuję najbliższą sobotę, w okolicy 13-14, przy okazji można za dnia zwiedzić mieszkanie i złapać na spotkanie kogoś z Arche (są na budowie z reguły do 15 w soboty). Jest już ciepławo - możemy się spokojnie spotkać na zewnątrz, a jeśli pogoda nie pozwoli to ja zapraszam do mojego niewykończonego gniazdka ;) Co Wy na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: 190.1.3.* 23.01.02, 10:37 Otóż nie - od jakiegoś czasu przedstawiciel Arche jest w soboty tylko do 13.00 ( bo podobno już im tylko 3 mieszkania zostały do sprzedania ). Tak więc jesli chcecie klucze do swoich mieszkań lub rozmowy z Arche to spotkajcie sie wcześniej. Pozdrawiam MB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: *.mst.gov.pl 23.01.02, 11:00 mi sobota ok 13 pasuje nie wydaje mi sie tez, zebysmy musieli spotykac sie wczesniej z uwagi na fakt, ze do 13 jest ktos z Arche. po co nam spotkanie z arche w te sobote??? moze najpierw spotkajmy sie MY - mieszkancy, pogadajmy i ustalmy co robimy - czy spotykamy sie z prezesem (pracownicy na budowie nic Wam nie powiedza - oni nigdy nie sa zorientowani...) jakas grupka czy piszemy pismo pod ktorym sie podpisujemy. takie mam propozycje - z tego co wiem, ludzie na innych inwestycjach/osiedlach jakos sie organizuja, gdy maja problemy z deweloperem, moze my tez powinnismy wreszcie tak zrobic a nie dzialac "w pojedynke".... co do miejsca-obawiam sie ze moje mieszkanie moze byc za male :))) na wieksza grupe osob - wszystko zalezy ilu bedzie chetnych. w razie czego mozemy wiec spotkac sie u mnie, a jak nie to moze po prostu umowimy sie rzeczywiscie gdzies na zewnatrz (jezeli aura pozwoli) lub np w jakiejs klatce? czekam na wasze opinie i propozycje euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: pozwolenie na budowę IP: 192.168.1.* 23.01.02, 12:00 Drodzy przyszli sąsiedzi! Sprawa z pozwoleniem ma się tak: rzeczywiście Starostwo, które wydało pozwolenie na budowę zwróciło się do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego o zbadanie sprawy (prawdopodobnie chodzi o naruszenie granic nieruchomości, ale to raczej niewielkie uchybienie). Inspektor przeprowadził kontrolę i stwierdził, że budowa jest prowadzona zgodnie z pozwoleniem. Zgodnie z procedurą skierował dnia 12.12.2001 r. sprawę do Urzędu Wojewódzkiego - Delegatury w Radomiu o zbadanie sprawy zgodności z prawem pozwolenia na budowę. Urząd Wojewódzki dostał jedynie pismo i kopię pozwolenia na budowę i natychmiast zwrócił sie do Starostwa o wydanie pozostałych dokumentów. Do dzisiaj nie ma odpowiedzi ze Starostwa. Osoba, która zajmuje się tą sprawą w Radomiu nie ma pojęcia pod jakim kątem ma badać zgodność z prawem, ale przypuszcza, że Starostwo celowo zwleka z dostarczeniem dokumentów, gdyż chce najpierw wydać pozwolenie na użytkowanie. W świetle k.p.a. pozwolenie nie zostało naruszone, tzn. nie jest wszczęte żadne postępowanie i może być taka sytuacja, że przy wydanym pozwoleniu na użytkowanie zostanie zawieszone pozwolenie na budowę i jest to dopuszczalne. Pocieszający jest fakt, że rozbiórka nam nie grozi i że sprawa pozwolenia nie musi wpłynąć na podpisanie aktów notarialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefil Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.02, 18:46 Postaram sie przyjsc na spotkanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: Plamki na suficie IP: *.ciop.waw.pl 25.01.02, 11:34 Mam maly dylemat;na suficie w jednym pokoju sa widoczne male brazowo-rudawe plamki. Umiejscowily sie w okolicy okna( ale nie w rogu)i wzdluz przewodu elektrycznego doprowadzajacego oswietlenie. Czy to moze korozja ze spinek mocujacych przewod elektryczny, czy moze zmutowany grzybek? Natomiast na scianie w przedpokoju jest widoczna szara plama w dotyku przypomina opilki metalu przyklejone do sciany. Czy moze ktos mial podobne niespodzianki. Pozdrawiam. Hanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaźmirz Re: Plamki na suficie IP: *.ciop.waw.pl 05.03.02, 14:40 Gość portalu: Hanka napisał(a): > Mam maly dylemat;na suficie w jednym pokoju sa widoczne male brazowo-rudawe > plamki. Umiejscowily sie w okolicy okna( ale nie w rogu)i wzdluz przewodu > elektrycznego doprowadzajacego oswietlenie. Czy to moze korozja ze spinek > mocujacych przewod elektryczny, czy moze zmutowany grzybek? Natomiast na > scianie w przedpokoju jest widoczna szara plama w dotyku przypomina opilki > metalu przyklejone do sciany. Droga Hanko, plamki to pryszcz, użyjesz odplamiacza i zejdzie, ale grzybki to zaraza. Jedyny sposób to marynować!!!!!!!! Pozdrowienia Napisz jak poradzilas sobie z problemem... > Czy moze ktos mial podobne niespodzianki. > Pozdrawiam. > Hanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: *.eplex.pl 25.01.02, 12:13 Podsumowując - o 13oo w sobotę na środku osiedla. Nawet jak będzie nas kilka osób to już coś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: 192.168.14.* 25.01.02, 13:26 Proponuje o 12.00, bo o 13.00 nie zastaniemy nikogo z firmy Arche! Sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: 192.168.1.* 25.01.02, 14:03 Jutro na budowie nikogo nie będzie z Arche. Dni otwarte juz się skończyły. Wszystko więc jedno o której będzie spotkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ghandi Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: 10.10.12.* 25.01.02, 17:26 Witam. szkoda ze to beda godziny poludniowe (niestety jutro jestem w pracy) , jesli sasiedzi sie zgodza to moze zrobimy spotkanie nieco pozniej (np. ok 16.30?). Jesli wiekszosci nie pasuje taka godzina no to trudno. Proponowalbym wydrukowac karteczke o ostetecznym terminie i przyklejenie jej na klatki. I z innej beczki. Slyszalem od kierownika budowy ze ktos stara sie o podlaczenie do internetu naszego osiedla. Nie wiem jak zaawansowane sa te prace - kierownik nie potrafil mi powiedziec wogole kto stara sie to zalatwic - lecz dowiadywalem sie w STOEN'ie na ten temat nieco i z tego co wiem na dzien dzisiejszy STOEN proponuje lepsze lacza, szybsze i za mniejsze pieniadze, co najwazniejsze nie ma kucia w scianach na kable sieci wewnetrznej. Proponowalbym zintegrowac wysilki, poco dzialac na 2 fronty. (oplaty za lacze maja byc nizsze od najnizszych oplat abonamentowych w TV kablowych - najnizsza w AsterCity to 99 zl miesiecznie) pozdrawiam ghandi_pl@go2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: *.mst.gov.pl 28.01.02, 09:00 Drodzy Sasiedzi! rozumiem, ze paskudna pogoda odstraszyla chetnych na spotkanie... a szkoda. czekalam razem z moim maluchem (ktory siedzial w wozku pod folia oczywiscie)o 12 na osiedlu. czekalam z pol godziny - spotkalam dwoch sasiadow i pogadalismy o roznych sprawach. niestety nikt nie przyszedl. z uwagi na fakt, ze bylam juz calkowicie przemoknieta, a dziecko domagalo sie coraz bardziej intensywnie :))) powrotu do domu, nie czekalam do 13... czy ktos byl o tej godzinie? pozdrawiam euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: *.eplex.pl 30.01.02, 11:04 Kurka, ja byłem o 13, pokręciłem się, zawiodłem, zmokłem i poszedłem ;) Może ponowimy próbę w tą sobotę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kn Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: *.lot.pl 04.02.02, 11:00 Mili Sąsiedzi, czy było jakieś spotkanie na naszym osiedlu ? Obejrzałem wczoraj postęp prac i widzę że bez jakiejś wspólnej akcji protestacyjnej się nie obędzie. Bardak na budowie i ani żywego ducha. pozdrawiam kn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad INTERNET IP: 192.168.14.* 28.01.02, 15:30 Hej! Calkowicie popieram sasiada Ghandi. Chociaz dopiero remontuje mieszkanie to nie wyobrazam sobie kucia w scianach, zeby ciagnac jakies kable na siec komputerowa. Mysle, ze pomysl ze Stoenem jest b. dobry. sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: INTERNET IP: *.eplex.pl 01.02.02, 13:56 > Mysle, ze pomysl ze Stoenem jest b. dobry. Pomysł jest świetny, ale nie jest jeszcze w sprzedaży...Mieli ruszyć w tym roku, ale styczeń się kończy, a o ofercie cicho... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ghandi Re: INTERNET IP: 10.10.11.* 01.02.02, 14:06 Spoko. Gadalem z facetem od Stoenu na ten temat i powiedzial mi co nastepuje: 1. Oferta komercyjna - czyli wszystkie ceny - od marca 2002 2. Koszt miesieczny - jak pisalem (chyba) taniej od najtanszego na rynku abonamentu linii kablowych (TV kablowych co w tym przypadku powinno dac mniej niz 99 zl/miesiecznie) 3. Z projektem ruszaja zgodnie z grafikiem, czyli od czerwca 2002. do tego czasu prowadzone byly fazy testowe w Wilanowie calego przedsiewziecia. Oczywiscie mieszkancy naszego osiedla zrobia jak beda chcieli, lecz uwazam ze majac dostep do netu nwet za przeproszeniem w kibelku, bez dodatkowego kucia i zakladania szpetnych rynienek na kabelki od stoenu to sprawa jest warta swieczki, no i oczywiscie przepustowosc... 2 Mb :) czego wiecej chciec ? pozdrawiam Ghandi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Droga!!! IP: 192.168.14.* 29.01.02, 17:17 Czy ktos wie moze dlaczego firma Arche nie zabiera sie za ukonczenie drogi dojazdowej!!?? Przez to nie mozna dojechac i spokojnie wyladowac rzeczy w "czesci grudniowej". sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Droga!!! IP: *.mst.gov.pl 30.01.02, 08:59 Sasiedzie! nie wiem, czemu Arche przy sprzyjajacej pogodzie nie wznowila prac nad droga do Bielawskiej. kiedy rozmawialam z nimi w zeszlym tygodniu twierdzili, ze "wlasnie zaczynaja dalej robic droge dojazdowa i zciagaja posilki". jak narazie ja nie widze, zeby ktos cos robil z ta droga... Sasiadom "grudniowym" proponuje "wiercic dziure" pracownikom Arche telefonicznie i domagac sie jak najszybszego ukonczenia drogi. na nas juz kompletnie nie reaguja, ale moze Wy bedziecie miec wieksza sile przebicia... pozdrawiam euro ps. "z zycia sasiedzkiego" w weekend wprowadzili sie juz ostatni sasiedzi na naszym pietrze - nasi "bezposredni" sasiedzi. maja pieska :) nasz synek wczoraj probowal sie wkupic w laski "szczekajacego stworka" zanoszac mu kawalki mieska... narazie piesek jest jednak bardzo nieufny i szczeka... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Droga!!! IP: 190.1.3.* 30.01.02, 09:45 Sąsiedzie, czyżbyś odebrał już klucze? Czy jest więcej takich osób w części grudniowej? Ja co prawda umówiłam się na odbiór techniczny w przyszły wtorek, ale boję się że jak tam pojadę to majster złapie się za głowę i powie (jak zwykle zresztą) "_ojej, zapomniałem sprawdzić!!!". Jakie są wasze doświadczenia z odbiorami???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: Droga!!! IP: *.jwt.com.pl 30.01.02, 10:09 Wszystkim, co chca jechac na odbior mieszkania szczerze radze dzwonic co drugi dzien na tydzien przed odbiorem i pytac o postep prac i sprawdzac czy oni nie zapomnieli o tym mieszkaniu i pamietaja o odbiorze. Albo najlepiej jezdzic tam i osobiscie rozmawiac jesli ktos ma mozliwosc. Inaczej odbior kilkakrotnie moze sie przesunac. Ja uslyszalam "ale my nie tylko pani mieszkanie konczymy" jako usprawiedliwienie czemu sie znow nie wyrobili... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ghandi Re: Droga!!! IP: 194.242.39.* 01.02.02, 09:51 Witam. Z tego co sie dowiedzialem droga dojazdowa bedzie gotowa za jakies... 2- 3 miesiace. ponoc jezdzi tam ciezki sprzet i dltego nie buduja drogi. moze to moje odosbnione zdanie ale wydaje mi sie ze osiedle konstancin jakos firmie arche zwisa i powiewa, nie ma bata na przyspieszenie tej budowy? jak rozumiem kierownictwo ww. firmy skupilo sie calkiem na nowej inwstycji, konstancin majac... w powazaniu. jesli droga dojazdowa bedzie za powiedzmy 3 miesiace, to oznacza ze wczesniejjak w MAJU nie podejmie sie nikt sprawy atow notarialnych.... chyba ze sie myle, ale do tego czasu (zakonczenia budowy) nie bedzie mozna wystawic aktu? acha, jeszcze jedno pytanie. kochani sasiedzi, jesli bedzie sie przedluzalo podpisywanie aktu notarialnego, wszscy ci ktorzy maja kredyty beda musieli placic bankom extra kaske za ubezpieczenia itp. - te pieniadze wywalimy przez opieszalosc arche, wiec uwazam ze spokojnie mozemy dochodzic swoich praw (zwrotu placonych ubezpieczen itp) w firmie, lub jesli nie da to skutku, na drodze sadowej. pozdrawiam Ghandi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Droga i Arche wobec sprawy pozwolenia na budowe IP: *.mst.gov.pl 04.02.02, 11:13 Dzisiaj rozmawialam z dwoma pracownikami Arche. Pan twierdzi ze prace nad droga do Bielawskiej juz trwaja i za 2-3 tyg. najpozniej droga juz bedzie. ciekawe jak sie to ma do wczesniej informacji ze nie mozna robic drogi, bo jezdzi tam ciezki sprzet (co jest prawda)??! Druga sprawa jaka poruszylam to byla kwestia pozwolenia na budowe i terminu podpisywania aktow notarialnych. Pani ktora odebrala telefon zdebiala i udawala (lub nie - chociaz trudno mi uwierzyc ze nic o tym nie wiedziala), ze wszystko jest w porzadku i zadnego problemu z pozwoleniem na budowe nie bylo. zapytalam wiec, czy to znaczy ze wszystko zostalo juz wyjasnione. Pani caly czas szla w zaparte i wrecz juz podirytowana twierdzila ze caly czas jest i bylo ok. w koncu dowiedziala sie ode mnie, ze inny pracownik Arche juz mnie informowal w tej sprawie, wiec CHCE SIE DOWIEDZIEC CO FIRMA ZROBILA ZEBY TEN PROBLEM WYJASNIC. zostalam przelaczona do kolesia, ktory chyba zbesztany przez poprzedniczke nie potrafil mi nic powiedziec konkretnego poza tym, ze "ARCHE NIE INTERESUJE SIE TA SPRAWA, BO UWAZA ZE WSZYSTKO JEST W PORZADKU I NIE MA PODSTAW DO ZADNEGO PODWAZENIA. ARCHE NIE INTERESUJE TO, ZE TRWA JAKIES POSTEPOWANIE WYJASNIAJACE." Oprocz tego dzisiaj dowiedzialam sie, ze kwestia z pozwoleniem na budowe nie moze wplynac w zaden sposob na termin podpisywania aktow notarialnych - niesamowita zmiana - ten sam pan twierdzil zupelnie cos odwrotnego 2 tyg. temu! na moje drugie pytanie dlaczego akty notarialne sa opozniane - czy to wina starostwa? czy Arche zlozyla wszystkie niezbedne dokumenty i tylko starostwo celowo przeciaga to wszystko (taka byla informacje ze strony Arche 2 tyg. temu), pan znowu sie zaplatal i sam juz nie wiedzial. jeden z sasiadow probowal sie dowiedziec czegos wiecej na wlasna reke - dzwonil do Starostwa, do inspektora budowlanego itd. w starostwie go poinformowali, ze firma Arche nie zlozyla jeszcze zadnych dokumentow ani wniosku na odebranie czesci/calosci budynku... ciekawe gdzie lezy prawda i kiedy w koncu przestana robic z nas idiotow mnie szczerze mowiac zaczyna to juz lekko irytowac i zaczyna mi kielkowac w glowie idea pojscia do firmy i zrobienia im awantury w przypadku takiego dalszego traktowania mojej osoby. mieszkanie odebralam w czerwcu, wykonczone zostalo do polowy sierpnia, przeprowadzilismy sie pod koniec pazdziernika. do dnia dzisiejszego ani nie mam oficjalnego protokolu odbioru, ani aktu notarialnego, normalnej drogi dojazdowej do Bielawskiej, normalnego osiedla (tylko plac budowy), dobrze funkcjonujacej windy i w dodatku traktuje sie mnie jak wielka naiwna i probuje wciskac jakies glupoty i nie obchodzi mnie ze inni developerzy sa "gorsi", bankrutuja czy maja wieksze opoznienia. znam przyklady dobrych inwestycji i rzetelnych developerow i zaluje ze kupilismy mieszkanie od Arche... euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefil Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.02, 20:40 Proponuje zrobic spotkanie , mam nadzieje, ze tym razem frekfencja dopisze ;) Wspolnymi silami moze zdzialamy cos wiecej niz w pojedynke, Arche wyraznie "olewa" te inwestycje. Moze spotkamy sie o 12:00 w te sobote, tylko prosba- PRZYJDZCIE!, bo nie mieszkam jeszcze w Konstancinie i nie mam ochoty jechac na darmo. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 05.02.02, 13:01 Sasiedzi! popieram pomysl spotkania w te sobote o 12 - pojawie sie ja lub maz. proponuje spotkanie na zewnatrz w "srodku osiedla" czyli niedaleko miejsca "polaczenia" czesci czerwcowej i grudniowej - przy trawniku wydzielonym i obetonowanym. zapraszam! euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefil Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 18:36 Gość portalu: nefil napisał(a): > Proponuje zrobic spotkanie , mam nadzieje, ze tym razem frekfencja dopisze ;) > Wspolnymi silami moze zdzialamy cos wiecej niz w pojedynke, Arche > wyraznie "olewa" te inwestycje. Moze spotkamy sie o 12:00 w te sobote, tylko > prosba- PRZYJDZCIE!, bo nie mieszkam jeszcze w Konstancinie i nie mam ochoty > jechac na darmo. > Pozdro! Boże, jak ja mogłem frekwencje przez "f" napisac, co to piwo robi z czlowieka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ghandi Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 10.10.12.* 07.02.02, 07:38 :)))) hehehe piwko grzeje, piwko chlodzi, piwko nigdy nie zaszkodzi! pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 07.02.02, 14:08 W razie deszczu proponuję spotkanie pod dachem garażu, gdzieś pomiędzy bramami wjazdowymi, przy drzwiach wyjściowych na patio. Jeśli chodzi o pozwolenie na budowę, to szczerze mówiąc jest nam na rękę to, że Starostwo nie przesłało dokumentów do Urzędu Wojewódzkiego i ten nie może ruszyć sprawy. To nie powinno zaważyć na wydaniu pozwolenia na użytkowanie. Gorzej, gdyby sprawa się rozkręciła na tyle, że np. pozwolenie na budowę zostałoby unieważnione. A w tej sytuacji ono cały czas obowiązuje. Teraz wszystko zależy od Starostwa, a nie od Arche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 08.02.02, 09:06 jezeli nawet zalezy to od Arche to czy uwaza Pani, ze podejscie firmy i sposob informowania klienta jest fair? bo mi nie i teraz to mnie "nie interesuje od kogo to zalezy"... Firma Arche powinna robic wszystko (wlacznie ze stosowna interwencja w starostwie) zeby ta sprawa zostala jak najszybciej i najlepiej zalatwiona. nie wydaje mi sie, ze dobra metoda w tym momencie jest udawanie, ze nic sie nie stalo... z dobrych wiadomosci - ruszyli z droga do Bielawskiej. przynajmniej wyjezdzajac dzisiaj rano do pracy zauwazylam ze zaczeli juz wyrownywac te czesc, gdzie lezy glownie ziemia i piach. miejmy nadzieje, ze przed nastepnym atakiem zimy (ktory wg prognoz ma nadejsc za jakies 2 tyg.) zrobia calosc lub wiekszosc robot. co do spotkania widze, ze jakos nie bardzo jest zainteresowanie... ze wzgledu na niezbyt sprzyjajaca pogode nie zamierzam czekac zbyt dlugo... nie bede mojego malego trzymac w wozku i czekac bez sensu. wiec nie miejcie pozniej do mnie pretensji, ze nikogo nie bylo np o 12.20 pozdrawiam i zycze milego weekendu euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefil Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.02, 10:34 Moj znajomy, ktory pracuje w "nieruchomosciach" zasugerowal mi, ze Arche celowo opoznia podpisanie aktow notarialnych, bo moze wchodzic w gre obciazenie hipoteki i z tych pieniedzy finansowanie inwestycji na Woronicza. Podobno wydanie aktow nie ma zwiazku z oddaniem inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Szlaban i akty notarialne IP: *.mst.gov.pl 11.02.02, 09:03 Nefil! to mozna dosyc chyba latwo sprawdzic. wystarczy dowiedziec sie jaka jest sytuacja z dzialkami w stosownym urzedzie... czy sa obciazone hipoteka... sugerujesz ze oddanie inwestycji nie ma nic wspolnego z aktami notarialnymi... hmmm, w sumie pierwsze slysze, ale moze po prostu nie jestem zorientowana. czy Twoj znajomy nie moze podac aktow prawnych, gdzie tego mozna szukac? bo rozumiem, ze to powinno wynikac z przepisow... sprobuje na wlasna reke poszukac i jak cos znajde to dam znac... czy ktos byl na spotkaniu w sobote? moje dziecko uwiezilo mnie w domu- poszlo spac i bedac z nim sama nie moglam sie ruszyc... pewnie spotkaliscie sie w garazu? widzieliscie "piekny" szlabanik ktory postawili nasi "zyczliwi sasiedzi"? euro Odpowiedz Link Zgłoś
abanderado Obecny dojazd to koszmar 13.02.02, 10:39 Witam sąsiadów Jestem tu pierwszy raz więc trudno ustosunkować mi się do wszystkich wątków. W zupełności popieram zdanie na temat funkcjonowania firmy Arche. Jednak ostatnio zbulwersował mnie dojazd do osiedla.Jaki jest powód postawienia tego "SZLABANTA" ? Jest to co prawda narazie tylko kilka dni ale zawieszenie normalnego samochodu długo nie wytrzyma dojazdu "przy CPN". Dlatego mocno kibicuje "układaczom kostki". Jestem bardzo zainteresowany siecią Inet na osiedlu Spacerowa. Aha jeśli chodzi o nazwę ulicy to jest jeszcze szansa na to że będziemy mieszkać na Spacerowej tylko najpierw niech ona powstanie bez względu na to jak się będzie nazywać. Pozdr Michał(36E) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Obecny dojazd to koszmar IP: 192.168.14.* 13.02.02, 16:50 CZesC! Skad ta nowina o nazwie ulicy? Tzn. ze jeszcze nie wiadomo na jakiej ulicy bedziemy mieszkali??? O co tu chodzi? Sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.lot.pl 13.02.02, 12:51 Otrzymałem wczoraj pismo z US Mokotów w sprawie VAT na garaż i momentu od którego mozna korzystać z ulgi remontowej. Jest tak jak myślałem, czyli wg US VAT na garaż to 22% a korzystanie z ulgi na remont dopiero po otrzymaniu aktu notarialnego. pozdrawiam Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 212.244.180.* 13.02.02, 13:24 bzdura, bzdura, bzdura, bo garaż w podziemach budynku przynależy do mieszkania i tak jak ono obiążony jest obecnie stawką VAT, czyli 7% (a kupiony w zeszłym roku 0%). US jak zwykle interpretuje contra legem tylko i wyłącznie na swoją korzyść. Z ulgą remontową się zgadzam - po podpisaniu aktu notarialnego. Proponuję wystosować pismo do Izby Skarbowej i powołać się na niedawno podjętą uchwałę sądu najwyższego dot. interpretacji garażu (namiar dopiszę później). Pozdrawiam mag(2/8) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro podatki i szlaban IP: *.mst.gov.pl 14.02.02, 09:27 Info dla "Nowego Sasiada" :)) szlabanik postawili chyba w sobote (albo w piatek wieczorem?) ludzie z pobliskiego osiedla. juz od dawna nie podobalo sie im to, ze ich "osiedlowa" uliczka jezdza samochody zdazajace do naszego osiedla. jakos w pazdzierniku (z tego co pamietam - ale moze to byl wrzesien?) byly pikiety pod osiedlem, zebysmy jezdzili ta droga obok CPN. nawet kiedys moja sasiadke przyblokowali nie dali jej przejechac "normalna" droga, musiala sie wycofac i jechac tymi dolami i kaluzami na Fabrycznej... potem byla cisza, ale z tego co zauwazylam mieszkancy tamtego osiedla rzucali nam niezbyt mile spojrzenia... w koncu postawili szlaban... moj maz probowal interweniowac w poniedzialek w strazy miejskiej, strazy pozarnej oraz urzedzie gminy i miasta ale okazalo sie, ze szlaban nie lamie przepisow prawnych ani przeciwpozarowych (wydaje mi sie, ze jest taki przepis, ktory mowi o dwoch drogach dojazdowych do posesji) - podobno ta uliczka jest wlasnoscia ludzi z sasiadujacego osiedla i maja prawo robic z nia co chca... jak jest w rzeczywistosci nie wiem... "nasza" droga jest robiona, ale jak narazie nie widze "oszalamiajacych" postepow... kurcze, strasznie powoli to robia... przy takim tempie to bedzie miesiac lub dluzej... a propos podatkow - wydaje mi sie, ze koszty wykonczenia mieszkan mozemy "wrzucic" do tzw. duzej ulgi budowlanej - jest taki przepis, ze wszystkie tego typu koszty poniesione przed "zasiedleniem" lokalu moza rozliczac w ramach ulgi budowlanej. moja znajoma tak zrobila w zeszlym roku i jej urzad skarbowy (z ursynowa) to zaakceptowal... wrzucila tam np: koszty kupna i zrobienia podlog, kupno armatury, baterii, farb, tapet itp Drodzy Sasiedzi? czy cos wiecie nt. aktow notarialnych? druga sprawa - co z ta ulica? ulica Spacerowa istnieje - wiec nie trzeba jej tworzyc... np na Spacerowej miesci sie pobliska Apteka. czyzby istniala jakas szansa, ze nastapi powrót do pierwotnych planow?? jakos trudno mi w to uwierzyc... pozdrawiam i zycze milych Walentynek :) euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: akty notarialne IP: 192.168.1.* 15.02.02, 15:03 Drodzy sąsiedzi! Szkoda, że na spotkaniu w sobotę były oprócz mnie tylko dwie osoby. Na szczęście przynajmniej we trójkę jesteśmy zgodni co do tego, że najważniejszą sprawa w tej chwili na prawdę nie są nazwa ulicy i możliwość podłaczenia do internetu, ale papier, który świadczy o własności zapłaconych przez nas mieszkań czyli AKT NOTARIALNY!!! Podejrzewam, że jeszcze nie wszyscy sa świadomi, że póki nie mamy aktów w ręku, grunty pod budynkiem mogą byc obciążone np. kredytami zaciągniętymi przez Arche, które w razie nieszczęścia (upadłości) będziemy musieli spłacać (jeśli się mylę, niech jakiś prawnik mnie skoryguje). Zapewniam Was, że takich przypadków nie trzeba daleko szukać. A teraz druga ważna informacja: akty notarialne nie muszą być sporządzone po wybudowaniu drogi, uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie itd. Można je sporządzić w dowolnym momencie trwania budowy, oczywiście notariusz musi zadbać o odpowiednie zapisy w akcie. Czy ktoś pofatygował się i rozmawiał z notariuszem, który te akty będzie sporządzał? Jeśli nie, to gorąco zachęcam do zainteresowania się tą sprawą. Jeśli nie możemy się spotkać na osiedlu, to może w kancelarii notarialnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NN Re: akty notarialne IP: *.lot.pl 19.02.02, 13:09 Witam, Znajomy prawnik twierdzi, że akt notarialny może być dokonany dopiero po odbiorze domu przez gimnę i pozwoleniu na użytkowanie. Wg niego niemozliwe jest to w trakcie budowy. To by sie zgadzało z tym co mówi Arche. Czyli dla części grudniowej na akty poczekamy co najmniej do czerwca. pozdrawiam nn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefil Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.02, 21:59 Rozmawialem dzisiaj z przedstawicielem Arche, akty maja byc na bank w marcu, coz zobaczymy...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 16.02.02, 13:19 Gość portalu: nefil napisał(a): > Rozmawialem dzisiaj z przedstawicielem Arche, akty maja byc na bank w marcu, > coz zobaczymy...;) Ale tykko dla pierwszej czesci etapu budowy (ktora jest zastawiona hipoteka) - ciekawe jak z tego wybrna ??? A dla czesci "grudniowej" akty maja byc okolo czerwca .... zobaczymy. sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abander Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 80.48.247.* 19.02.02, 12:59 ......... czyli znowu koszta się szykują :-(.Ciekawe ile można zwlekać z tymi aktami ? Aha jak ktoś jeszcze nie ma kluczy od skrzynek pocztowych (tradycyjnych) to są do odebrania na poczcie .......... pozdr Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 26.02.02, 09:44 Koszty sie szykuja ... ale nie tak wczesnie! Akty moga byc znowu przelozone, ze wzgledu na opozniajace sie odbiory budynku... Mam nadzieje ze dla czesci grudniowej podpisze akt jeszcze w tym roku, bo slyszalem ze Arche szykuje akty na przyszly rok! sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 26.02.02, 14:27 nie wiem jak to bedzie z tymi aktami... dzwonilam dzisiaj do Arche - twierdza ze sprawa bedzie zalatwiona w marcu - dla czesci "czerwcowej". pytano mnie tylko czy jestem w grupie osob ktorej bardzo zalezy na szybkim podpisaniu aktu. sa pewnie osoby, ktore chwilowo nie maja kasy i wolalyby podpisac na koncu... gdyby nikt sie do nas nie odezwal do 15 marca mamy przypomniec sie. no zobaczymy... oby bylo to w marcu... u nas podlaczyli juz domofony i chyba pod koniec tego tygodnia beda w pelni funkcjonowac - czyli wejscie bedzie na kod lub kluczyk. pozdrawiam euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abander Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.pkobp.pl 27.02.02, 01:02 Dzisiaj majster z budowy (waldek) zapewnił mnie że za tydzień będzie można jeżdzić głównym dojazdem ... nie mogę się doczekać ... ale czy mu wierzyć ??? Aha pseudo sąsiad z tych starych bloków oskarżył mnie o to że rzekomo porysowałem mu zderzak swoim samochodem i zgłosił to na policję.Teraz mi jakieś wezwania przychodzą ... nieźle gościa pogieło już ja go znajde ... pozdr ps:klucze do klateki u "kierownika" budowy ,chyba euro wjeżdzasz ciągle samochodem do garażu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 27.02.02, 09:06 Abander - dzieki za info o drodze - nie wiem czy zdaza w tydzien ale byloby super! :) co do kluczykow to mam juz ich kilka z kodem wlacznie :) pozdrowienia dla wszystkich euro ps. mamy gdzies wyzej sasiada ktory wczoraj o 20.30 zaczal wiercic dziury i wiercil je namietnie do 21.20 - BLAGAM WSZYSTKICH PRZYSZLYCH SASIADOW!!!! LITOSCI!!!! ZLITUJCIE SIE NAD NAMI BIEDNYMI MIESZKAJACYMI JUZ LOKATORAMI!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 212.244.180.* 04.03.02, 14:12 Witam miłych Sąsiadów. Droga chyba "dobiega końca" na szczęście - bo wczoraj zrobiłam sobie rajd po ulicy dojazdowej od tyłu - istne Camel Trophy! Ale chyba już końcówka. Mam pytanie - czy coś się zmieniło w sprawie aktów i ewentualnego odbioru osiedla przez starostwo? Jestem bardzo ciekawa, bo nie wiem czy zabierać się za wykańczanie mojego M, czy jeszcze poczekać na rozwój wydarzeń. Czy stosunki z Firmą polepszyły się ostatnio? Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich mb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 05.03.02, 09:25 Hurra!!! Badzmy optymistami! Droga ma byc oddana do konca tego tygodnia! Nareszcie bedzie mozna bezpiecznie jezdzic... Glowa do gory! sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 212.244.180.* 05.03.02, 09:45 Droga drogą, też ważna, ale bez niej da się żyć. A ja wciąż do zudzenia o jednym - i chyba jednak najważniejszym - KIEDY BĘDĄ AKTY WŁASNOŚCI ???????? Bez tego to możemy sobie pomażyć o czymkolwiek i nawet piękna droga nam nie pomoże. Czy macie jakieś nowe informacje w tej kwestii ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 05.03.02, 11:23 Hej! Dla pierwszej czesci budowy akty maja byc pod koniec marca/ na poczatku kwietnia. Dla dtugiej czesci budowy (i to jest najgorsze dla mnie) dopiero 3 miesiace pozniej - czyli okolo lipca. sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 212.244.180.* 05.03.02, 11:54 A to niby czemu tak późno? Skąd te informacje? I co ma do rzeczy etapowość budynków? Przecież przenieść właśność powinni zaraz po tym jak im zapłacimy, nie ma tu nic do rzeczy ewentualne nieodebranie budynków przez gminę, bo nie chodzi o dopuszczenie do zasiedlenia, tylko o własność nieruchomośći. Myślę że trzeba się sprężyć i zmusić Arche do załatwienia formalności w jak najszybszym terminie. Nie wiem czy wiecie, ale dopóki nie będziecie mieć w ręce aktów notarialnych, to wszystko co dodatkowo włożyliście w wykończenie miszkania (na ogół kilkadziesiąt tysięcy PLN) pozostaje nadal własnością formalnego właściciela nieruchomości, czyli naszej kochanej firmy. Dlatego może zainteresujmy się sprawą na poważnie. Czy ktoś sprawdzał ostatnio status prawny działek na których stoją nasze bloki? Czy mają obciążoną w jakiś sposób hipotekę? Wiem że na niektórych było prawo poprzednich właścicieli do uzyskania od Arche mieszkania w tych budynkach. Czy coś się zmieniło? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 05.03.02, 15:09 Niektore dzialki nadal sa obciazone hipoteka, poniewaz firma arche nie oddala jeszcze mieszkan, tym osobom ktorym to obiecala. A odda wtedy kiedy bedzie odebrany budynek przez gmine - wtedy bedzie mozna zniesc zapisy obciazajace te dzialki i rozpoczac przekazywanie gruntow aktami wlasnosci. Z tego co wiem to obciazone sa dzialki na ktorych stoja budynki z klatkami dawnymi Spacerowa 10 i 12. Trzeba miec nadzieje, ze w tym miesiacu sie cos ruszy z tymi aktami. I szkoda ze rozdzielaja sprawe podisywania aktow w zaleznosci od etapu budowy... sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AZ Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 06.03.02, 11:19 Z tego czego dowiedziałam się od pani notariusz, która będzie przygotowywać akty, kluczowa sprawa jest zakończenie inwentaryzacji. Na tej podstawie można wydzielić lokale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abander Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.pkobp.pl 06.03.02, 16:59 ...... to nie dobrze że klatka 10 jest obciążona bo w niej mieszkam ....... może napiszemy jakieś petycję o te akty czy coś takiego ,niech wiedzą że jesteśmy zorganizowani.Aha jeśli chodzi o te Camel Trophy to dzięki niemu pękła mi sprężyna przy tylnej osi i znowu niemałe koszta przez nasze ukochane .......Arche Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 07.03.02, 20:01 Sąsiedzi, arche "obiecywało mi" (akt notarialny, protokół odbioru mieszkania do końca marca - ha, ha), teraz zgodnie z oświadczeniem złożonym w (Pekao SA), iż do końca marca dostarczę te dokumenty, bank nie chce dokonać konwersji kredytu. Co mogę teraz zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 07.03.02, 20:04 Zostalem oszukany przez kochane arche na metrażu ok 3m2, bagatela 10 tys., jak wymusic na arche jak najszybszy zwrot nadpłaconych pieniędzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 08.03.02, 12:03 Hej! Nie przejmuj sie ... jezeli masz mieszkanie w I etapie budowy to akt podpiszesz prawdopodobnie od konca marca!!! Jezeli nie to 3 miesiace pozniej! A co do roznicy metrazu to juz musisz indywidualnie ustalic z prezesem. P.S. I czy moglbys nie uzywac mojego nicku. sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hej Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 08.03.02, 12:44 Ok dzieki za informacje, zmieniam juz nick'a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hej Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 08.03.02, 17:47 Nikt nie da wam tyle, ile arche może obiecać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - DROGA JUZ JEST!!! IP: *.mst.gov.pl 11.03.02, 09:44 wlasnie!!! jest juz gotowa droga dojazdowa do Bielawskiej! :) posuwa sie tez do przodu sprawa z telefonami. podobno to juz tylko kwestia jednej zgody w TP S.A. Jedna z sasiadek twierdzi ze to bedzie za jakies 3 tygodnie, sekretarka z Arche - ze za miesiac-poltora... wiec moze po podpisaniu aktow rzeczywiscie bedziemy miec juz telefony :) co do aktow notarialnych to tez czekam z utesknieniem na informacje, ze mamy umowic sie na podpisanie z pania notariusz... mam nadzieje, ze nastapi to jak najszybciej... pozdrawiam wiosennie euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abander Droga do raju..... IP: *.pkobp.pl 11.03.02, 17:48 ....wreszcie mamy drogę tylko o rok za późno ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Droga do raju..... IP: 212.244.180.* 12.03.02, 09:26 Abander, nie przesadzaj, najwyżej pół roku ;-))) Poza tym chyba się nie łudziliście, że będzie piękna droga, jak II etap był w połowie budowy - przecież wiedzieliście, że osiedle będzie budowane po kawałku - piękna by ona była jakby po niej tyle ciężarówek przejechało ! Ale oczywiście nic nie tłumaczy Arche z opóźnienia (no może sroga zima)nie tylko z drogi ale i z paru innych rzeczy (słynna sprawa z prądem, ogrzewaniem, gazem itp). My z II etapu mamy lepiej, bo wszystkie przyłącza już są, więc nie powinno być problemów. Ale puk, puk, żeby nie zapeszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - DROGA JUZ JEST!!! IP: 192.168.14.* 12.03.02, 09:56 Gość portalu: euro napisał(a): > wlasnie!!! > jest juz gotowa droga dojazdowa do Bielawskiej! :) > posuwa sie tez do przodu sprawa z telefonami. podobno to juz tylko kwestia > jednej zgody w TP S.A. Jedna z sasiadek twierdzi ze to bedzie za jakies 3 > tygodnie, sekretarka z Arche - ze za miesiac-poltora... wiec moze po podpisaniu > > aktow rzeczywiscie bedziemy miec juz telefony :) > co do aktow notarialnych to tez czekam z utesknieniem na informacje, ze mamy > umowic sie na podpisanie z pania notariusz... mam nadzieje, ze nastapi to jak > najszybciej... > > pozdrawiam wiosennie > euro Gdybym ja byl wlascicielem tej budowy to niestety ale takiej drogi bym nie odebral! Kto to widzial, zeby droga byla taka nierowna! sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abander A może by pomyśleć o kablufce ..... ? IP: *.pkobp.pl 12.03.02, 13:28 ...bo tak w gruncie rzeczy to by się przydała jakaś kablówka.Trochę te ściany są za mało dzwiękoszczelne ale przynajmniej dzięki temu poznałem bliżej psa sąsiadów i wiem w jakich godzinach najwięcej szczeka pozdr Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: psy sasiadow... :) IP: *.mst.gov.pl 12.03.02, 13:46 abander! :))) Ty tez masz psa szczekacza za sciana??? :))) my mamy pieska, ktory szczeka podczas kazdej nieobecnosci wlascicieli, a mojemu rocznemu synkowi chcial odgryzc raczke kiedy nieopatrznie wyszlam na klatke podczas powrotu psa ze spaceru. pani sasiadka probowala mi wmowic, ze suczka jest "bardzo grzeczna i nie gryzie, niech dzieciaczek poglaszcze pieska i pocaluje w glowke" - tylko nie wiem w takim razie, czemu tak sciskala swojego pieska za szyje a ten mial "sztylety" w oczkach :)))))) oczywiscie ani ja ani moj synek (jednak ma troche zdrowego rozsadku mimo iz dopiero w piatek skonczyl roczek...) nie skorzystalismy z oferty pieszczot z tym pieskiem... pozdrawiam euro Odpowiedz Link Zgłoś
abanderado Re: psy sasiadow... :) 12.03.02, 15:21 Reasumując zauważyłem że posiadanie pieska jest bardzo modne na naszym osiedlu.osobiście bardzo lubię pieski i inne zwierzątka również uwielbiam pod warunkiem że są dobrze ułożone.Jednak twój incydent euro pozostawiem bez koomentarza ..... pozdrawiam wszystkich mieszkańców i wszystkie pieski Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Ostatnie wiesci ... IP: 192.168.14.* 14.03.02, 10:09 Akty beda w ... kwietniu (tylko ktorego roku?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Ostatnie wiesci ... IP: 212.244.180.* 14.03.02, 15:13 Dla wszystkich czy tylko dla "czerwcowych" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Ostatnie wiesci ... IP: 192.168.14.* 15.03.02, 10:28 Gość portalu: mb napisał(a): > Dla wszystkich czy tylko dla "czerwcowych" ??? Oczywiscie, ze dla "czerwcowych", dla "grudniowych" ma byc odpowiednio 3 miesiace pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Ostatnie wiesci ... IP: 212.244.180.* 15.03.02, 11:07 A niby czemu "oczywiście"? Przecież przekazanie własności nie ma nic wspólnego z oddaniem. Jeśli zapłaciłam należność to można przenieść własność. Przecież Arche specjalnie zwlekało z waszymi aktami by podpisać wszystko hurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Ostatnie wiesci ... IP: 192.168.14.* 15.03.02, 13:10 Gość portalu: mb napisał(a): > A niby czemu "oczywiście"? Przecież przekazanie własności nie ma nic wspólnego > z oddaniem. Jeśli zapłaciłam należność to można przenieść własność. Przecież > Arche specjalnie zwlekało z waszymi aktami by podpisać wszystko hurtem. JA tez jestem z czesci "grudniowej". Ale z tego co sie dowiedzialem od Arche to pierwszenstwo maja Ci z czesci "czerwcowej", a na nas przyjdzie kolej po nich - i to wlasnie bedzie trwalo okolo 3 miesiecy (podobno). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Ostatnie wiesci ... IP: 212.244.180.* 15.03.02, 13:52 Przed chwilą rozmawiałam z notariuszką, która będzie obsługiwać prawnie nasze akty - niestety akty notarialne są uzaleznione od odbioru budynków przez gminę, czyli od zakończenia wszystkich prac wykończeniowych i dobrej woli urzędników. Może to jeszcze potrwać. Miejmy nadzieję, że w gminie się sprężą - w końcu w Konstancinie nie ma zbyt wielu inwestycji. Arche jeszcze z panią notariusz nie rozmawiał w sprawie naszych aktów, nie dostarczył żadnych dokumentów. trzeba tego pilnować. Ale Pani mi powiedziała, że niestety przy dużych inwestycjach developerskich trwa to zwykle dość długo. Pocieszające jest to, że obsługuje Arche od 11 lat i NIGDY nie miała z nimi problemów, od strony prawnej oczywiście. Nie biorąc pod uwagę opóźnień i pewnych niedociągnięć w informowaniu klientów o wielu rzeczach, to mimo wszystko sa OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abander Re: Ostatnie wiesci ... IP: *.pkobp.pl 16.03.02, 12:10 ... i to jest najbardziej budujące w tej sytuacji :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hej Pieski IP: *.MAN.atcom.net.pl 18.03.02, 10:52 Powracając do tematu "naszych" milusińskich - jest to duża odpowiedzialność. Nie wystarczy mieć pieska i wyprowadzać na skrawek trawnika przed blokiem lub pod klatką, myślę że można "odchody" posprzątać we własnym zakresie!!! Inaczej, trzeba będzie pomyśleć o wprowadzeniu opłaty wewnętrznej dla właścicieli na fundusz usuwania takich niespodzianek, bo niby dlaczego tę przyjemność musimy znosić wszyscy?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Pieski IP: 192.168.14.* 18.03.02, 13:04 Calkowicie popieram "HEJ". Nie jest to przyjemne kiedy Twoje dziecko przychodzi do domu ubrudzone "kupka" jakiegos duzego pieska, ktory zalatwil potrzebe na chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Pieski IP: *.waw.cdp.pl 18.03.02, 13:17 Absolutnie sie zgadzam. Ludzie z pieskami powinni albo sami sprzatac kupy albo skladac sie na kogos, kto co jakis czas posprzata (zaleznie od tempa przybywania kup - moze nawet codziennie rano). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abander kupy + droga nam droga IP: *.pkobp.pl 19.03.02, 04:06 ...ja również chciałem poruszyć temat kup.może właściciele piesków pełnili by dyżury i kolejno co jakiś czas sprzątali kupki.należałoby tylko rozważyć czy właściciele małych piesków mieliby dyżury tak samo często jak właściciele dużych ? bo chciałem zauważyć że małą kupkę jest sprzątnąć wygodniej niż dużą. A tak na poważnie to chciałem podjąć nowy temat. Otóż apeluje do wszystkich mieszkańców o jeżdzenie po naszym osiedlu z rozsądną prędkością bo im wcześniej to zrozumiemy tym większe prawdopodobieństwo że nie będziemy musieli jeżdzić przez tzw "śpiących polcjantów" - czego osobiście bardzo nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abander Re: Pieski IP: *.pkobp.pl 19.03.02, 04:09 Proponuje wewnętrznie opodatkować(najlepiej + VAT) pieski lub NIECH KAŻDY SPRZĄTA PO SWOIM PSIE a nie tylko czeka aż się opróżni i ucieka do domu!!! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kn Re: Pieski IP: *.lot.pl 19.03.02, 07:51 Czy naprawdę nie ma ważniejszych tematów od piesków i kupek ?? hau hau kn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hej Re: Pieski IP: *.MAN.atcom.net.pl 19.03.02, 09:43 Tak są, ale życie składa się z pewnych "drobnostek", wobec których ja nie mogę przejść do porządku, bądź obojętnie. Psim kupom zdecydowanie mówimy NIE!!! Leżącym "policjantom" ew. tak (zawsze znajdzie się wariat, któremu się spieszy. Gość portalu: kn napisał(a): > Czy naprawdę nie ma ważniejszych tematów od piesków i kupek ?? > hau hau > kn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad DLACZEGO IP: 192.168.14.* 19.03.02, 09:55 Czy ktos moze mi odpowiedziec na pytanie, dlaczego tak wolno postepuja prace na osiedlu??? Jak tak dalej pojdzie to budynek oddadza w 2003 roku!!! Przeciez oni jeszcze wylewaja podloge w niektorych mieszkaniach czesci "czerwcowej", a co dopiero z zagospodarowaniem otoczenia budynku, zielenia (straszny syf panuje dookola). siasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kn Re: DLACZEGO IP: *.lot.pl 19.03.02, 10:18 Co do wylewania podłóg (obok mnie jest takie mieszkanie). Arche tłumaczy to późnym otrzymaniem projektów mieszkań (ścianki działowe etc.) od niektórych lokatorów. Aha, chciałem ostrzec właścicieli miejsc garażowych w podziemiu - uważajcie przy otwieraniu drzwi od bagażnika (typu hatchback czy jak to się nazywa) - mozna zdrowo walnąć w osłonę rury, mnie się już to zdarzyło !!! pozdrawiam kn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad System Ascom PLC IP: 192.168.14.* 20.03.02, 09:28 Niestety zaklad energetyczny, ktory obsluguje nasze osiedle nie ma w planach uslugi dostepu do internetu z gniazdka energetycznego ... to smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro pierwsze czynsze i inne oplaty IP: *.mst.gov.pl 21.03.02, 11:54 Sasiedzi! wiem, ze jeszcze nie mamy aktow notarialnych, ale... czy wiecie kiedy bedziemy placic pierwszy czynsz??? i ile mniej wiecej maja one wynosic? my narazie placimy za prad - byly juz 2 rachunki, przedwczoraj pan przyniosl dwa nowe. za gaz jeszcze nie dostalismy faktury. nie wiem co bedzie z woda?? z tego co pamietam podczas rozmowy z prezesem w tamtym roku obiecywal, ze czynsz bedzie placony dopiero po aktach notarialnych - ale czy nie beda chcieli jakiegos zwrotu za koszty poniesione przed aktami??? czy wiecie cos w tym temacie??? pozdrawiam euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: pierwsze czynsze i inne oplaty IP: 192.168.14.* 21.03.02, 13:52 Podobno osoby, ktore sa z czesci "czerwcowej", beda placily za ogrzewanie i sprzatanie poczawszy od miesiaca stycznia. A jakie to beda koszty to na razie nie wiadomo... sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Targi mieszkaniowe " Murator" IP: 192.168.14.* 22.03.02, 09:03 W sobote rozpoczynaja sie targi mieszkaniowe. Nasza kochana firma "Arche" ma stoisko 49. Moze by tak spotkac sie na tych targach i zrobic mala "reklame" firmie ARCHE??? Co wy na to? sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Targi mieszkaniowe IP: *.mst.gov.pl 22.03.02, 09:39 hehehe :))) a jakie masz propozycje??? bedziesz pikietowac czy moze stac z napisem - Arche to zlodzieje? juz kiedys przy okazji innych targow, w ktorych Arche bralo udzial, myslalam o takiej akcji, ale po przemysleniu nie bardzo wiedzialam, jak im "zrobic zla reklame" a jednoczesnie sobie nie zaszkodzic... my nawet mielibysmy komu dziecko jutro podrzucic, wiec jesli Sasiedzie dasz jakis fajny pomysl "akcji" to namowie meza na wybranie sie na targi? a propos - gdzie one sie odbywaja?? euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Lista dyskusujna + kablówka IP: *.eplex.pl 25.03.02, 16:24 Cześć, 1. Proponuję przenieść się na listę dyskusyjną (całą różnica polega na tym, że wszyscy zainteresowani dostają na skrzynki mailowe listy dotyczące Arche). W tej chwili połapanie sie w tym co się dzieje na forum wymaga wejścia na Gazetę, przeszukiwania maili itd... Co Wy na to ? 2. Czy ktoś coś słyszał o kablówce ? Bo z jednym programem (jedynka) z kabla antenowego, jak się chcę pogapić glupio (czasem tak bywa...) to nudno ;) A nie chciałbym żeby przybyło takich talerzyków jakie juz się pokazały na naszym osiedlu...strasznie to brzydkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Lista dyskusujna + kablówka IP: 192.168.14.* 25.03.02, 17:03 Gość portalu: Kuba napisał(a): > Cześć, > > 1. Proponuję przenieść się na listę dyskusyjną (całą różnica polega na tym, że > wszyscy zainteresowani dostają na skrzynki mailowe listy dotyczące Arche). > W tej chwili połapanie sie w tym co się dzieje na forum wymaga wejścia na > Gazetę, przeszukiwania maili itd... Co Wy na to ? > > 2. Czy ktoś coś słyszał o kablówce ? Bo z jednym programem (jedynka) z kabla > antenowego, jak się chcę pogapić glupio (czasem tak bywa...) to nudno ;) > A nie chciałbym żeby przybyło takich talerzyków jakie juz się pokazały na > naszym osiedlu...strasznie to brzydkie. > Jestem calkowicie za lista dyskusyjna! A co do kablowki to .... na razie nic nie wiadomo. Trzeba zapytac w arche. sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Lista dyskusujna + kablówka IP: *.mst.gov.pl 26.03.02, 09:19 ja tez jestem za lista dyskusyjna! :) tylko gdzie i w ogole wiecej szczegolow prosze :) a co do kablowki, to moze byc ciezko - nie wiem czy znajdzie sie firma zainteresowana naszym osiedlem... Aster City podobno nie bardzo sie przejela telefonem od mojego meza... a teraz cos bardziej konkretnego... przyznam, ze zaczynam sie niepokoic o termin podpisania aktow notarialnych - jezeli oni czekaja na akceptacje gminy, a ta uzalezniona jest od wykonczenia calego budynku (czyli czesci czerwcowej i grudniowej) to nie wyglada to zachecajaco... caly czas jest balagan i bardzo powoli to wszystko idzie. zanim oni to skoncza minie ze 2 miesiace, a potem jeszcze gmina - jezeli to bedzie sie slimaczyc tak jak bylo z gazem i pradem, to moge miec problemy z moim bankiem, ktory dal mi czas maksymalnie do konca listopada na wpis do hipoteki... z drugiej strony zastanawiam sie, czemu oni czekaja na wykonczenie czesci grudniowej - przeciez jezeli inwestycja zostala podzielona na etapy, to zgodnie z prawem mozna odbierac etapami i podpisywac akty notarialne euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abander Re: Lista dyskusujna + kablówka IP: *.pkobp.pl 26.03.02, 09:29 Generalnie też mnie denerwuje ospałość naszych budowlańców.Z tego co wiem ekipy po mału przenoszą się na Woronicza i obawiam się czy niedługo nie zostanie garstka robotników. Kablówką jestem bardzo zaintertesowany i przenosinami na listę dyskusyjną też. Akty oceniam tak mniej więcej na wrzesień - mtakie mam przzeczucia więc proszę się nie sugerować pzdr abander... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saisad Re: Lista dyskusujna + kablówka IP: 192.168.14.* 26.03.02, 10:35 Ja tez sadze, ze akty dopiero beda okolo wrzesnia - a nawet pozniej!!! Na pewno gmina chce odebrac budynek lacznie z zagospodarowanym otoczeniem, a przy takim tempie prac na naszej budowie nie nastapi to szybko. I jeszcze jedno, mam podejrzenie ze tu nie chodzi o gmine (akty notarialne), tylko o sprawy wlasnosci ziemi!!! Trzeba to jakos sprawdzic! sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Lista dyskusujna !!!!!!! IP: *.eplex.pl 26.03.02, 10:50 Założyłem grupę Konstancin_Spacerowa (tak jest sympatyczniej ;) ) na HydeParku. Zaprosiłem wszystkich których adresy były tu dostępne. Wszystkich chętnych zapraszam ;) Wystarczy wysłać maila na konstancin_spacerowa-zapisz@hydepark.pl , albo wejść na www.hydepark.pl i sobie poszperać. Do napisania. Kuba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Gaz IP: *.eplex.pl 26.03.02, 10:52 Euro, z tego co pamiętam masz już gaz. Bardzo proszę o info kto zakładał Ci płytę/kchenkę. Sam składam kuchnię a nie wiem ile miejcsa wyciąć w szafkach na rurę gazową... A może znasz kogoś kto może założyć płytę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Gaz IP: *.mst.gov.pl 26.03.02, 11:48 szczerze mowiac ja nie pamietam nazwiska tego "fachowca" - wiem ze maz dostal namiary na niego z gazowni w Gorze Kalwarii - kiedy podpisywal umowe z gazownia. facet przyszedl po kilku dniach i wszystko zalatwil - za polaczenie "rurkowe" zaplacilismy ok 100 zl nie wiem o co chodzi z tym wycieciem blatu??? my mielismy wyciety blat na rozmiar plyty. potem kiedy przyszedl gazownik maz wycial dziurke w blacie o srednicy rurki ktora poszla "pod blat" i dalej pod blatem ok metra do plyty gazowej. w naszym przypadku przylacze jest w kacie kuchni ale jak masz jeszcze jakies pytanie, to moze pogadacie sobie z mezem?? :) ja mu dam namiary na liste dyskusyjna na hydeparku i on w chwili wolnej dzis po poludniu powinien sie tam zapisac :) a ten wrzesien na akty notarialne to mnie serio przeraza - chce na przyszly tydzien umowic sie z prezesem - zaczyna mnie to wkurzac pozdrawiam euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Gaz IP: *.eplex.pl 26.03.02, 11:56 Euro - dzięki wielkie, jeśli możesz męża poprosić o maila to byłbym szczęśliwy...Męczę się z tą kuchnią i nie chcę żeby mnie coś zaskoczyło... Zapisałaś się na listę ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re:lista dyskusyjna IP: *.mst.gov.pl 26.03.02, 13:43 Kuba! zapisalam sie, ale narazie cisza... moze cos zle zrobilam? napisz cos to moze, przekonam sie, czy rzeczywiscie jestem zapisana... euro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re:lista dyskusyjna IP: *.eplex.pl 26.03.02, 14:46 a teraz ? Sprawdź skrzynkę. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re:lista dyskusyjna IP: *.eplex.pl 26.03.02, 15:50 a teraz ? Sprawdź skrzynkę. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re:lista dyskusyjna IP: 192.168.14.* 28.03.02, 14:41 Przeciez ta lista wogole nie dziala! Co za kicz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re:lista dyskusyjna IP: *.eplex.pl 28.03.02, 16:25 Jak to nie działa ? Próbowałeś się zapisać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re:lista dyskusyjna IP: *.waw.cdp.pl 28.03.02, 18:28 Lista działa. Przychodzą do mnie maile. Tylko trzeba się umieć zapisać - może coś źle zrobiłeś. Ale jakoś fajniej czytać na forum :-)) Mieszkam na Bielawskiej od miesiąca i faktycznie prace na zewnątrz idą ale nie za szybko. jakby się sprężyli, to mogliby to skończyć dużo szybciej, ale chyba im nie zależy. Inaczej niż pozostałym nie jest mi spieszno do aktu notarialnego - spłukałam się już z kasy i na razie nie mam na akt... A myślę że akty prędzej czy później będą - do tej pory nie było kłopotów z ich inwestycjami, ponadto prawie wszystkie mieszkania w Konstancinie są sprzedane i kolejna inwestycja na Woronicza również ma się dobrze. Pozdrawiam wszystkich sąsiadów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefil Re: Arche- okna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.02, 21:22 Nie macie problemu z szybami, bo ja nie moge zmyc osadu, nic go nie bierze :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arst Re: Arche- okna IP: 192.168.2.* 29.03.02, 14:02 mam taki sam problem, moze ktos ma jakis pomysl jak to usunac? Artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefil Re: Arche- okna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.02, 19:33 Gość portalu: arst napisał(a): > mam taki sam problem, moze ktos ma jakis pomysl jak to usunac? Myślę, że trza uderzyć z tym do biura Arche, w końcu to ich wina. Próbowałem to zmyć wszystkim, nawet rozpuszczalnikiem- bez rezultatu, męczyłem się z 3 godziny! Ki czort?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. KOMARY czy też muszki IP: *.waw.cdp.pl 02.04.02, 13:36 A ja mam problem z komarami, czy tez muszkami, nie wiem co to jest (wyglada jak mlode komary). Blok jest tym obisiadniety (od str. rzeki) i mi to wlatuje chmarami do domu. Codziennie wciagam ze sto sztuk tego czegos do odkurzacza, ale jak okno jest otwate, to wlatuja zaraz nowe, siedza wkolo wszystkich lamp. Nie wiem czy to cos teraz ma faze wylegu i minie, ale jak tak ma byc cala wiosne/lato/jesien - to dzieki... czy macie tez ten problem i jak sobie radzicie??? Odpowiedz Link Zgłoś
mblawyer Re: KOMARY czy też muszki 02.04.02, 13:58 Jakbyś przeszedł sie na tył bloku to byś wiedział ;-))) po prostu zwieźli tam parę wywrotek torfu pod roślinki i to z tego torfu unoszą się miliony muszek. Mam nadzieję, że jak to wyrównają, posadzą roslinki i przysypią ziemią to problem się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro okna, muszki itd IP: *.mst.gov.pl 03.04.02, 09:38 Sasiedzi! co prawda zapisalam sie na liste na hydeparku i otrzymuje maile, ale zajrzalam tutaj i mam kilka porad sugestii: okna - mielismy ten sam problem w zeszlym roku, kiedy przed przeprowadzka probowalismy umyc okna - to byl horror. pomoglo po prostu cierpliwe kilkukrotne mycie okna. teraz okna tez mamy ciagle brudne - ja juz przestalam sie przejmowac. po tygodniu od wypucowania znowu mamy brudne - wiec nasza praca idzie na marne. mamy male dziecko, obydwoje pracujemy, wiec stwierdzilismy ze nie bedziemy tracic czasu w weekend na mycie okien. myjemy je wiec raz na 2 miesiace... aha zapomnialam dodac, ze nasze okna wychodza na podworko. byc moze ze okna "od walu" nie brudza sie tak szybko... muszki - u mnie tez sa takie "dziwolagi". w zeszlym roku tego nie bylo - a przynajmniej kiedy my wykanczalismy mieszkanie w lecie i od kiedy zaczelismy mieszkac - od konca pazdziernika. za to z komarami, ktore w Konstancinie sa chyba mutantami :)) dalismy sobie rade przy pomocy specyfiku wkladanego do kontaktu - teraz nie moge sobie przypomniec jakiej firmy, ale to jest taki pojemniczek z plynem. skutecznie wytruwa wszystkie insekty, komary i muszki. nastepna sprawa to Arche, akty i inne sprawy. ktos wczesniej napisal, ze z Arche nie ma problemow, ze inwestycja na Mokotowie ma sie dobrze itp. nie wiem czy tak dobrze, jezeli w zeszlym tygodniu przeczytalam w GW-dodatek Stoleczna, ze maja problem z okolicznymi mieszkancami i ekologami, ktorzy wniesli protest i podwazyli pozwolenie na budowe. z tego co wyczytalam, to podobno musieli wstrzymac dalsze prace - do czasu wyjasnienia sporu. w Konstancinie pracuje natomiast chyba tylko kilku robotnikow - a bajzel na osiedlu straszny. nie wykonczaja niektorych klatek, nie robia chodnikow... wielkie pojemniki z tynkiem stoja nadal i "psuja" mi widok z okna... wydaje mi sie, ze trzeba by bylo ich chyba troche podkrecic - bo w takim tempie to wykoncza to osiedle do konca roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro wazne pytanie odnosnie aktu notarialnego i odbioru IP: *.mst.gov.pl 04.04.02, 12:37 Drodzy Sasiedzi! czy moze ktos sie orientuje, jak bedzie odbierany przez gmine budynek? chodzi mi o to, czy bedzie podzial na czesc czerwcowa i grudniowa, czy tez bedzie to odbierane jednoczesnie (tzn. po zakonczeniu czesci grudniowej)?? jest to istotne dla mnie, poniewaz caly czas mam ubezpieczony kredyt i zbliza sie termin przedluzenia mojej umowy pomocniczej - chcialabym wiedziec na ile mam te umowe przedluzyc... w Arche pani nie wiedziala... no comments :) pozdrawiam euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abander Re: okna, muszki itd IP: *.pkobp.pl 04.04.02, 13:00 w pełni zgadzam się z opinią że należy jakoś zmobilizować ekipę z tej budowy bo im płacą 50-80 złotych dniówki i oni mają w d.... pracę tylko odliczają dni i chcą tu siedzieć jak najdłużej. Kolejny problem jaki zauważyłem to katastrofalnie położona kostka brukowa są takie nierówności że łeb spada. Jestem za każdą formą nacisku na firmę Arche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad droga i ten caly burdel IP: 192.168.14.* 04.04.02, 13:16 Cos mi sie wydaje, ze chyba nie zalezy firmie arche na terminowym oddaniu budynku. Poza tym ta droga to jakas "porazka"!!!! Z tego co arche mowi, opoznienia spowodowane sa przez klientow!!! - ktorzy zmieniaja ciagle projekty swoich mieszkan, lub nie dostarczaja ich na czas! Juz powoli zaczyna mnie denerwowac ten caly syf! Wybierzmy sie kiedys kupa do prezesa i "ponaciskajmy" troszke na niego! sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: droga i ten caly burdel IP: *.mst.gov.pl 04.04.02, 13:36 mysle ze spotkanie u prezesa w wiekszym gronie to dobry pomysl... tylko nie wiem czy on bedzie chcial sie spotkac, jak bedzie wiedzial, ze ma przyjsc tyle osob... my w zeszlym roku zrobilismy taki trick, ze umowil sie z nim moj maz i kiedy mial juz konkretny termin, to rozpoczelismy namawianie innych na pojawienie sie na spotkaniu. mimo iz niezadowolonych bylo sporo u prezesa pojawilo sie tylko kilka osob - ale dobre i to. prezes byl bardzo zdziwiony, gesto sie tlumaczyl i co prawda specjalnie nie przyspieszyl terminu podpiecia gazu i pradu (nie wywiazal sie z terminow deklarowanych na spotkaniu), ale chyba ta dosyc ostra rozmowa przyspieszyla ich prace i nagle okazalo sie, ze nawet sa juz piloty do parkingu i mozna je odebrac... nie wiem czy teraz taki numer tez przejdzie... w kazdym razie nasze nazwisko jest juz chyba na "ich czarnej liscie" :)))) MY BARDZO CHETNIE POJAWIMY SIE NA TAKIM SPOTKANIU! czekamy na propozycje euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro opoznienia w odbiorze budynku IP: *.mst.gov.pl 04.04.02, 13:41 a informacja ze opoznienia z odbiorem i aktami notarialnymi sa spowodowane przez jakies plany klientow itp po prostu mnie smieszy! nic mnie nie interesuje, ze inni lokatorzy nie wykonczyli jeszcze mieszkan, ze nie dostarczyli planow... poza tym co to za tlumaczenie... ludzie zastanowcie sie! tzn. ze jezeli zostalyby dwa mieszkania, ktore ktos kupilby jako inwestycje i nie zamierzalby nic tam robic poza postawieniem scianek, to wszyscy inni nie mieliby aktow notarialnych??? jakas bzdura! Arche co chwila probuje wciskac taki kit, ze az sie chce plakac i smiac na przemian ja tez mam juz tego powoli dosyc... euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abander Re: opoznienia w odbiorze budynku IP: *.pkobp.pl 05.04.02, 10:39 Uważam że "atak" na prezesa to dobry pomysł. Napewno lepiej jest robić cokolwiek niż nic nie robić ! Pomyślałem sobie że dobrze byłoby rozpropagować istnienie tego forum i grupy dyskusyjnej szerszej liczbie mieszkańców osiedla poprzez porozklejanie w klatkach i windach ogłoszenia.Liczę że wtedy odezwałoby sie jeszcze trochę sąsiadów i moglibyśmy ustalić termin wizyty u prezesa.Sam mogę zająć się rozklejaniem ulotek. PS.Ogłaszam konkurs na nazwę kryptonimu tej "akcji". pzdr Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ghandi Re: opoznienia w odbiorze budynku IP: *.radiozet.com.pl / 10.10.12.* 08.04.02, 10:44 Proponuje akcje nazwac SRU Spontaniczny Ruch Ucisnionych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abander Re: opoznienia w odbiorze budynku IP: *.pkobp.pl 10.04.02, 12:37 Całkiem fajowa nazwa Trzeba popracować nad statutem :-) (abanderz)no to ... SRU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad No to SRU na prezesa!!! IP: 192.168.14.* 10.04.02, 16:00 Kiedy idziemy dokopac prezesowi! Kurcze nic nie robia na tej budowie, opierniczaja sie a my dajemy sie tak latwo wrabiac! Trzeba walczyc o swoje! Sasiedzi, zbierzmy sie ktoregos dnia i pojedzmy do jasnie wielmoznego pana prezesa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nefil Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 22:33 No to kiedy idziemy kupa do prezesa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abander co dalej ? IP: *.pkobp.pl 15.04.02, 10:50 to fakt opier... się jakby pracowali w budżetówce. A w gruncie rzeczy birą za to niezłe pieniądze (nie jak w budżetówce). 1. Kostka położona fatalnie ! - trzeba zwrócić uwagę prezesowi żeby poprawili 2. Ogólny syf, brud, kurz i Bóg wie co jeszcze ! - nikomu nie zależy żeby to sprzątnąć !!! 3. Podobno jest jakaś firma sprzątająca za którą będzie płacić "z dołu" przy rozliczeniu czynszów itp. A ja od miesiąca opserwuję codzinnie peta w windzie i nikt go nie sprząta - Skandal. 4. Reasumując opinię sąsiadów jak się ma okno od rzeki to ma się muszki w domu a jak się ma od "dziedzińca" to ma sie mało muszek i dużo kurzu. 5. Najgorsze jest to że nie można optymistycznie patrzeć w przyszłość bo jak nie będziemy interweniować to nic na lepsze się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kn Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.lot.pl 15.04.02, 13:36 Czy jest ktoś choć trochę zadowolony z tego że kupił lokal od Arche w Konstancinie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abander Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.pkobp.pl 15.04.02, 14:17 .......to zależy przede wszystkim od tego jakie kryteria oceny przyjmiemy i do czego będziemy się porównywać. Ja osobiście generalnie jestem zadowolony (a przynajmniej jeszcze sobie to wmawiam :-) ale nie ukrywan że przy podpisywaniu umowy liczyłem na większy profesjonalizm. pozdr Aba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 62.89.77.* 15.04.02, 15:30 Ja jestem zadowolona. Jedynie szkoda, że nie miałam kasy na 3 pokojowe mieszkanie- mam 2 pokoje, no ale to juz zupelnie inna sprawa :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 212.244.180.* 16.04.02, 09:09 K - wyjęłaś mi to ust !!! Ja też jestem zadowolona, nawet bardzo (oczywiście pomijając kilka oczywistości) i tez bardzo żałuję, że nie stać mnie było na większe mieszkanie. Ludzie, jak widać jesteśmy typowymi Polakami - zawsze wszystko nam przeszkadza - jak nie kostka, to muszki, jak nie kurz to rzeczka. Opanujcie się, cieszcie się tym co macie, bo naprawde nie jest źle! Nie szukajcie dziury w całym! Mamy fajne mieszkania, w fajnym cichym miejscu, mamy fajnych sąsiadów ;-))))) i na pewno będzie super. jeszcze tylko trochę cierpliwości, Arche skończy dłubać, wyniesie się z budowy, roślinki urosną i będzie fantastycznie! Zobaczycie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro spotkanie w sobote IP: *.mst.gov.pl 18.04.02, 09:42 uwaga! wczoraj spotkalam sie z kilkoma sasiadami i doszlismy do wniosku, ze KONIECZNE jest spotkanie mieszkancow osiedla i rozmowa nt. dalszej wspolpracy z Arche. chcielibysmy sformulowac pismo do prezesa, w ktorym zamiescimy najbardziej istotne dla nas sprawy. my wczoraj spisalismy wstepnie takie kwestie. na liscie znalazlo sie m.in.: 1. informacja nt. rzeczywistego terminu podpisania aktow notarialnych (termin przygotowania inwestycji do odbioru przez gmine - wraz z przygotowaniem przez prezesa listy prac do wykonania), 2. informacja nt. aktualnego stanu prawnego wszystkich gruntow (chodzi o kwestie hipoteki-mamy wrazenie,ze Arche specjalnie opoznia odbior budynku i podpisanie aktow, bo ustanowilo hipoteke na rzecz jakiegos banku - z tyt. zaciagnietego kredytu np. dotyczacego inwestycji na Mokotowie), 3. informacja nt. kompetencji i zakresu odpowiedzialnosci firmy ochroniarskiej (po co nam firma ktora np. nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci za ukradzione auto czy wlamanie do mieszkania??? moj maz juz kolejny dzien z rzedu budzi przed 6 rano spiacego straznika przy wjezdzie na osiedle - a szlaban oczywiscie otwarty...), 4. informacja nt. planow Arche odnosnie wyboru dostarczyciela uslug medialnych (telefon, tv, internet) - wiemy, ze Arche mamy plany dotyczace studzienek - chce je odsprzedac TPsa (dlaczego Arche chce sprzedawac cos co jest nasza wlasnoscia? a wiemy tez ze TPsa zalozy nam telefony moze za 18 msc??), chcielibysmy jako mieszkancy miec wplyw na ostateczny wybor ww firmy, 5. informacja nt. planowanych wczesniej centrum odnowy biologicznej - biezacy etap przygotowan i prac (narazie mieszkaja tam pracownicy...), 6. informacja nt. szczegolowego planu zagospodarowania terenu osiedla (np umiejscowienie smietnikow, placu zabaw dla dzieci itp). Byc moze ze chcielibyscie poruszyc inne problemy, lub macie inne pytania do prezesa. Kazdy Wasz glos sie liczy. Proponujemy wiec spotkanie celem omowienia powyzszych kwestii (moze umowimy sie na spotkanie z prezesem?) - w te sobote czyli 20 kwietnia o godz. 18 - przy wjezdzie do garazu czesci czerwcowej. informacja taka bedzie "rozlepiona" na klatkach, wiec mamy nadzieje, ze tym razem przyjdzie wiecej osob. serdecznie zapraszamy euro z sasiadami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hej To mi sie bardzo podoba IP: *.dcfs.pl / *.MAN.atcom.net.pl 28.04.02, 13:35 Po jakims czasie powracam na liste dyskusyjna. Odebralem mieszkanie 3 miesiace po terminie (grudniowa), bank dokonal mi konwersji uff, nie mam gazu, cieplej wody (ciekaw jestem jak ja policza), prad podlaczylem bezposrednio z budowy, jest cholernie zimno, na planie mialem zawyzony metraz o 3 metry, nie zrobiono mi odplywów wody i gniazdek elektrycznyc zgodnie z planem, przesuniecie sciany zgdnie z moim zyczeniem trwalo kolejny miesiac (robotnicy mieli w nosie polecenia Pna "majstra" mlokosa Parafiniuka). Dowiedzialem sie od sasiadki, ze po zamontowaniu przez arche dzwonka w drzwiach - traca one certyfikat i gwarancje (polisa ubezp. nie obejmuje samowoli w drzwiach antywlamaniowych - to jeszcze do sprawdzenia). A tak poza tym wszystkim jestem bardzo szczesliwy Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: To mi sie bardzo podoba IP: 212.244.180.* 29.04.02, 08:50 Co z tymi drzwiami???? ja nie chcę poza tym tego wstrętnego dzwonka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: To mi sie bardzo podoba IP: 217.153.70.* 29.04.02, 11:23 Cześć wszystkim! pojawiłem sie tu pierwszy raz i przejrzałem część listów i jestem bardzo zadowlony, że zamieszkam w takim gronie. większość spraw wiem od znajomej EURO i przy tej okazji chciałem TOBIE bardzo podziękować!!! ;-)) zdejmujesz mi wiele spraw z głowy! ja też mam male mieszkanie i też mi sie bardzo podoba! szkoda że takie małe ale i tak sie bardzo cieszę! co do tego co się dzieje w budowie i w miom mieszkaniu to są to historie czasami z kosmosu! ostatnio zdejli mi sufit! zerwali cały i położyli nowo! podobno bo tak będzie lepiej dla mnie i lepiej bedzie wyglądało! sam już nie wiem!! nie mam czasu ani sił by sie denerwować! wiele rzeczy też mnie denerwuje, ale jak zwykle liczę na EURO i jej przychylność, ona wie co robi i co ma robić wiec jak ona mówi że tak to ja też tak powiem! jedno jej zasugerowałem, 'pójdzmy z tym do sądu, bo nie ma co czekać, każdy dzień kosztuje nas duzo czasu, nerwów i niektórych z nas pieniędzy'. Drodzy mieszkancy i sąsiedzi: pozdrawiam i zycze miłęgo długiego weekendu Euro Ciebie też bardzo serdecznie całuje i bawcie sie dobrze wszyscy!!! MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hej Re: To mi sie bardzo podoba IP: *.dcfs.pl / *.MAN.atcom.net.pl 29.04.02, 15:38 MB, o ile Tobie jeszcze nie zamontowali dzwonka, to szybko zglos sie do "majstra" Parafiniuka tel. 0501691677, w innym wypadku po ptokach (atest i certyfikat diabli wzieli). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: To mi sie bardzo podoba IP: 217.153.70.* 30.04.02, 10:24 mam pytanie kto potwierdził tę informacje o drzwiach?! podobno jeżeli robi się to w porozumieniu z Gerda to jest wszystko ok! sam tego nie wiem, ale będąc na targach w Poznaniu. Targach zabezpieczen i bezpieczeństwa, rozmwiałem z kolesiem z Gerdy i rozmawialismy na temat Arche i tego rodzaju drzwi. On wiedział o kogo chodzi i o jaka budowe. troche mnei to zdziwiło ale było miłe. Po rozmowie nic mi nie mówił o utracie atestu na drzwi a wspomniałem o tych śmiesznych dzwonkach. pozdrawiam MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Drzwi nie traca atestu IP: 217.153.70.* 30.04.02, 10:35 Sąsiedzi! napisałem poprzedni list, ale chciałem byc pewnien wiec zadzwoniłem bezpośrednio do Gerdy. rozmawiałem z dziełem sprzedaży drzwi z osobą znającą sprawę Arche i osiedla na bielawskiej. Zostało potwierdzone, że drzwi nie tracą atestu pomimo zainstalowania tych paskudnych dzwonków. Zostało mi wyjaśnione że zainatalowanei dzwonka nie narusza konstrukcji drzwi bo przecież można założyć dodatkowy zamek... . Więc wydaje mi się że możemy spać spokojnie! Atest na drzwi mamy! pozdrawiam MK a tek do Gerdy jak ktoś chce zadzwonić to: Dział sprzedaży drzwi TEL:(022) 846-40-21 do 28 w.323 ( tel wew. do dyrektora ) FAX:(22) 846-61-34 E-MAIL:gerda.bh@gerda.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Drzwi nie traca atestu IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.229.* 30.04.02, 16:42 To mnie bardzo cieszy, pomijajac fakt ze te dzwonki sa do BANI! Kto to wymyslil, zeby instalwac takie paskudztwo na drzwiach. Jak to zabaczylem to myslalem, ze sie przekrece! z wrazenia oczywiscie. Ten dzwonek przypomina mi stare dzwonki w tramwajach :))) dryn dryn ... sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
warsik_king Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! 09.06.02, 22:12 no wlasnie ??? Gość portalu: kn napisał(a): > Czy jest ktoś choć trochę zadowolony z tego że kupił lokal od Arche w > Konstancinie ? Odpowiedz Link Zgłoś
abanderado Ogłoszenie 30.04.02, 17:49 Zamienie prawe drzwi z SUPER dzwonikiem na identytczne bez dzwonka ..... Numer 10 na drzwiach - GRATIS Pozdrawiam wszystkich sąsiadów Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Ogłoszenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.02, 20:21 A ja nie dam sobie zainstalować tego paskudztwa ! A fuj !!! Niech go sobie sami wkręcą ! Dryń, dryń ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PB Re: Ogłoszenie IP: *.man.polbox.pl 07.05.02, 17:16 Jeśli chodzi o dzwonki, to są super!!! Mają czysty, donośny, naturalny dźwięk, nie zużywają prądu i są odporne jego na brak. Czasami dzwonię, jak wchodzę do siebie. A jeśli chodzi o akty i telefony, czy coś się wyjaśniło po grupowej wizycie u prezesa, która miała się odbyć pod koniec kwietnia? Pozdrawiam wszystkich mieszkańców pbartosz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PB Komórki w garażu IP: *.man.polbox.pl 07.05.02, 17:21 Kupię komórkę w garażu. czy jest ktoś, kto chciałby ją odsprzedać? Przy podpisywaniu umowy powiedziano mi, że nie będzie takiej możliwości, a teraz okazało się, że wszystkie komórki już sprzedane. Czuję się oszukany. Pozdrawiam pbartosz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abandera Komórki w garażu IP: *.pkobp.pl 07.05.02, 22:33 Komórki zwane przez Arche pomieszczeniami socjalnymi były rezerwowane już przy podpisywaniu umów. Sam interesowałem się ostro sprawą gdyż bardzo mi na niej zależało z racji małych gabarytów mieszkania (niestety :-) . I z moich informacji wynika że : - pierszeństwo mieli mieszkańcy którzy jako pierwsi podpisali umowy (czyt. zaczeli nabijać kase Arche), - równocześnie priorytetowo traktowano klientów którzy mieli aneksy do umów o REZERWACJI komór w wyniku jak myslę dobrych negocjacji z prezesem - ważne też było czy osoba ubiegająca się o komóre ma wykupione miejsce postojowe jeśli tak to było im łatwiej gdyż większość pomieszczeń przypisanych jest do miejsc parkingowych PS.Powyższe tezy postawiłem na podstawie TYLKO i wyłacznie informacji "wyciąganych" nagminnie z Arche tak więc mogą być niezgodne z prawdą za co autor nie ponosi odpowiedzialności. Pozdrawiam gorąco wszystkich sąsiadów zarówno komórkowych jak i bez komórkowych. Abanderado (36E) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PB Re: Komórki w garażu IP: *.man.polbox.pl 08.05.02, 10:04 Witam, Podpisałem jedną z pierwszych umów i również wykupiłem miejsce garażowe, nawet pytałem o możliwość uzyskania komórki, ale powiedziano mi, że nie są planowane. Teraz czuję się oszukany, ale chętnie odkupię od kogoś taką komórkę. Pozdrawiam pbartosz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Komórki w garażu IP: 217.153.70.* 09.05.02, 13:21 nie chce nikogo denerwowac, ale ja podpisalem tez jako jeden z pierwszych umowe i ja destalem komorke! wlasnie wczoraj odebralem klucze od mieszkania (tzn zrobiłem odbiór mieszkania), do komórki, do klatki, na wyjscie na zewnatrz budynku od strony garazu i na wyjscie na wał! ;-) i jestem szcześliwy! ;-)) zaraz robotnicy wychodzą z łazienki!~jak ktos jeszcze nie ma zrobionej to moge polecic! nie kiwnołem nawet palcem a wszysyko jest na glanc! i nie musiałem sie meczyć z kupowaniem i pilnowaniem! slowo sa rewelancyjni! wykuli odplyw kibelka co Arche mówilo że niemożliwe i przesuneli bliżej sciany bocznej! jestem z nich bardzo zadowlony! teraz tylko pomalować mieszkanie i polożyć podłogi i bede tam mieszkał!! ;-)) pozdrawiam i życze miłego dnia! ja od jutra mam urlop i bedziecie mogli minie widzieć na mieszkaniu przy malowaniu! klatka 14/5 pozdrawiam MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aba umierające forum Arche IP: *.pkobp.pl 23.05.02, 21:20 czybży to forum przeszło juz do historii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: umierające forum Arche IP: 212.244.180.* 24.05.02, 09:29 Nie, ale mamy już własną stronę dyskusyjną na Hydepark'u. Odpowiedz Link Zgłoś