Dodaj do ulubionych

Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!!

IP: 190.1.3.* 23.08.01, 18:11
Zwracam się do wszystkich miłych sąsiadów z niniejszego osiedla, którzy już się
urządzają, lub będa w grudniu, o kontakt i wszelkie cenne informacje !!!
Pozdrawiam
MB
Obserwuj wątek
    • Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 190.1.3.* 27.08.01, 16:45
      No co jest??? Nikt się nie przyznaje???
      A ja wciąż czekam...
    • Gość: paulina może oni czatują juz gdzie indziej!!! szłyszałam... IP: 191.254.3.* 27.08.01, 16:58
      ...że wielu tak robi. skrzykują się i tyle ich widzieli na forum!
      ja swoich też szukam bezskutecznie (JANTAR IV)!!! :)
      • Gość: wiki Re: może oni czatują juz gdzie indziej!!! szłyszałam... IP: 212.244.106.* 28.08.01, 09:09
        Z NATOLIN 2000 PODOBNIE
        wiki
    • Gość: Kuba Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.eplex.pl 04.12.01, 15:19
      No dzieńdoberek sąsiedzie -cosik tu ucichło, a ja tymczasme nabyłem mieszkanie
      na Spacerowej i rzeczywiście miłobybyło spotkać na czacie jakiegoś sąsiada -
      liczę na większą niż dotychczas aktywność !
      • Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 190.1.3.* 05.12.01, 16:23
        Kuba, (i inni ze Spacerowej)jak chcesz to pisz na mojego priva -
        mblawyer@poczta.gazeta.pl
        pozdrawiam
    • Gość: Agata Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 05.12.01, 15:41
      Ja też jestem ze Spacerowej (I etap). Kto ma ochotę pogadac ze mną o Konstancinie, podaję adres:
      A.Ziembicka@nfosigw.gov.pl, ale może ktoś ma lepszą propozycję.

• Gość: Klaudia Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.jwt.com.pl 05.12.01, 16:20
        Wlasnie kupilam mieszkanie i w grudniu/styczniu bede sie urzadzac i przeprowadzac. Proponuje
        pisac tu na forum, bo najwygodniej. Chyba adres nie bedzie Spacerowa tylko Bielawska. Wlasnie
        wzielam z Arche kontakt do kierownika budowy i bede ustalac jakie maja zrobic zmiany w moim
        mieszkaniu (typ E), scianki, kontakty itp. Czy wiecie cos konkretnego o podpisywaniu aktow
        notarialnych? Kiedy i ile to bedzie dokladnie kosztowac? Troche sie tez niepokoje czy bedzie
        wystaczalo miesjca do parkowania, bo nie sadze zeby wiekszosc osob wykupila garaze w takiej
        cenie.
        Poza tym juz sie nie moge doczekac przeprowadzki i tego widoku z okna (mam na rzeczke).
        Slyszalam tez, ze maja byc tam po bokach jakies stanowiska grillowe czy cos takiego, ciekawe czy to
        bedzie. I jakis sklep osiedlowy i silownia czy cos. Moze cos wiecie?
        Pozdrawiam wszystkich przyszlych sasiadow!!!!
        • Gość: Kuba Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.eplex.pl 06.12.01, 14:29
          Cześć Klaudia,

Z tego co wiem, to akty notarialne mają być w czerwcu, z tymi miejscami na
          grilla to poważnie ?
          A co do siłowni, to ma byc jakiś klub fitness i miejsca w garażu na rowery.
          Co do parkowania, to zaczyna być nieciekawie, chociaż Arche planuje dodatkowy
          parking pod chmurką. Ale na razie tylko planuje...

BTW: Mam wra zenie że forum GW coraz wolniej chodzi...moze zróbmy jakąś listę
          dyskusyjną, wspólną dla wszystkich ?
          Fajnie, że coś tu się zaczęło dziać ;)
          • Gość: Klaudia Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.jwt.com.pl 07.12.01, 09:53
            O rany, akty dopiero w czerwcu? Moze tej drugiej, pozniejszej czesci budynku? Mi mowili (i mam to na
            jakims papierze od nich), ze do konca grudnia!
            Co do stanowisk grillowych to nie jestem pewna, bo slyszalam od innych mieszkancow, ale oni byli
            pewni, co do lokalizacji - w koncach tego tarasu od strony rzeczki. W sumie mi nie zalezy na takich
            akcjach. Dobrze, ze te miejsca na rowery beda, bo nie mam takiej kamorki (jak piwnica czy cos).
            Napisz gdzie dokladnie jest twoje mieszkanie (moje typ E, praktycznie na srodku tej czesci z
            widokiem na rzeczke).
            Mysle, ze dlatego tu jest coraz mniej osob z Arche, bo raczej sie udzielaja ci co maja jakied straszne
            problemy z developerem, a u nas juz wlasciwie spokoj.
            • Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 190.1.3.* 07.12.01, 10:29
              Ja się w tym tygodniu dowiadywałam w Arche i mi powiedzieli że wszystkie akty
              (i dla I i dla II etapu) będą hurtowo podpisywane na przełomie stycznia i
              lutego. Dziwię sie jednak, że mieszkańcy z I etapu nie domagali się ich
              wcześniej - przecież już pół roku temu zapłacili całą kwote i odebrali
              mieszkania.
              Z tym miejscem na rowery to rewelacyjny pomysł, bo już myślałam, że będe
              musiała mój trzymać w pokoju ;->>>
              • Gość: Klaudia Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.jwt.com.pl 07.12.01, 11:14
                Wlasnie mi powiedzieli w Arche, ze akty w styczniu. A to dlatego, ze najpierw budynki musza byc
                oficjalnie odebrane przez kogostam (gmine?). A nie mogly byc wczesniej odebrane bo nie byly w
                100% gotowe i tyle.
                • Gość: AZ Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 08.12.01, 10:32
                  Czy to mozliwe, żeby odbiór osiedla odbył się dwuetapowo? Moim zdaniem przed ukonczeniem drogi
                  wjazdowej to niemożliwe, ale wszystko zależy od gminy. Jestem sceptycznie nastawiona do
                  wszystkich obietnic Arche - zostają spełnione, ale z pewnym opóźnieniem (prąd, gaz).
                  • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 08.12.01, 13:37
                    Czesc!
                    Akty notarialne moga byc sporzadzone dopiero po odebraniu budynku przez gmine
                    wraz z zagospodarowanym otoczeniem. Wiec musimy poczekac, az Arche upora sie z
                    cala inwestycja. Przy takiej zimie jaka teraz mamy wypadnie nam poczekac do
                    wiosny ...
                    Pozdrowienia.
                    • Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 11.12.01, 10:06
                      Witajcie Drodzy Sasiedzi!

Razem z mezem mamy mieszkanie w czesci "czerwcowej" - tzn. obecnie nie wiem,
                      jak mam ja nazwac, bo dopiero od listopada mamy normalny prad, ogrzewanie i
                      ciepla wode. Nie mamy jeszcze gazu w mieszkaniu - czyli nie mozna uzytkowac
                      plyt/kuchenek gazowych.
                      Ktos z Was dziwil sie, czemu my, mieszkancy I etapu nie domagalismy sie aktow
                      notarialnych we wczesniejszym terminie... Otoz, domagalismy sie, ale jak mamy
                      podpisac akt notarialny, skoro nie mamy jeszcze formalnie odebranego
                      mieszkania, nie byly podpisywane protokoly zdawczo-odbiorcze?? Te dokumenty
                      moga byc podpisane dopiero po odebraniu budynku przez gmine, co nastapi nie
                      wiadomo kiedy. Nie prawda jest, ze wszyscy zaplacili juz za swoje mieszkania.
                      Niektorzy - mysle ze wiekszosc nie zaplacili jeszcze ostatniej raty, ktora wg
                      ich umow ma byc uregulowana albo po podpisaniu protokolu odbioru albo aktu
                      notarialnego. Juz od wielu miesiecy walczylismy i nadal walczymy z Arche o
                      dotrzymywanie terminow, o podlaczanie pradu, gazu, o uruchomienie cieplej wody
                      i ogrzewania, windy. Stosowalismy rozne metody: prosby, grozby, wielokrotne
                      rozmowy z prezesem i skutki byly slabe. Praktycznie wszystko musimy wydzierac
                      im z gardla. Wydaje mi sie, ze oni czekaja na zakonczenie II etapu, co szybko
                      chyba nie nastapi. A z pewnoscia nie wyrobia sie do konca grudnia. Wystarczy
                      przyjechac na budowe i zobaczyc jak wiele maja jeszcze do zrobienia.
                      Zaobserwowalam ostatnio, ze jakos chyba przestalo im zalezec i strasznie
                      slimacza sie z pracami wykonczeniowymi, zreszta nie sa zrobione niektore klatki
                      wejsciowe, droga itp.
                      Moja rada dla mieszkancow II etapu i przyszlych sasiadow: zamiast deliberowac
                      nt. "stanowisk grillowych" i miejsc dla rowerow itp patrzcie na wykonczenie
                      mieszkan (w wielu naszych mieszkaniach jest potworne zawilgocenie i grzybek na
                      scianach), pilnujcie szybkiego doprowadzenia wszystkich mediow do mieszkan,
                      naciskajcie na firme w sprawie uruchomienia wind (nam uruchomili i
                      zabezpieczyli ja od srodka, wiec argumentacja dot. zniszczenia chyba raczej
                      odpada...), a przede wszystkim skupcie sie na najwazniejszych dla Was
                      sprawach...
                      a kwestie miejsc dla rowerow, silowni i innych "dodatkow" to jeszcze naprawde
                      duzy znak zapytania...
                      nie chcialabym zeby ten list wyszedl jakos smutno i pesymistycznie, ale
                      chcialam podzielic sie naszymi doswiadczeniami i pokazac, ze Arche wcale nie
                      jest takie swiete... i tak jak inne firmy trzeba ich pilnowac.
                      pozdrawiam i mam nadzieje, ze ten watek nie zamilknie znow na pare miesiecy
                      euro
    • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 11.12.01, 12:43
      Witam szanownych sasiadow!
      Czy ktos moze orientowal sie jakie sa plany zagospodarowania okolic naszego
      osiedla???
      Pozdro
      • Gość: Kuba Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.eplex.pl 11.12.01, 18:50
        Dobre pytanie, planowany jest gdieś tam parking, swoją drogą nie mam pojęcia
        gdzie się maiałby zmieścić. Ale że samochodu nie mam, to się za bardzo nad tym
        nie zastanawiałem...
        Gorzej niż fabryka celulozy na horyzoncie być nie moze ;)

A przy okazji, co szanownych sąsiadów skłoniło do podpisania umowy z Arche ? Bo
        nas wycieczka na Tarchomin ;)

• Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 12.12.01, 09:36
          Kuba! :)) mozemy podac sobie rece!! :)) chodzi oczywiscie o wybor Arche i
          osiedla w Konstancinie... Ogladalismy w sierpniu i wrzesniu ub. roku rozne
          osiedla i inwestycje w budowie z bliskim terminem zakonczenia prac. Bylismy w
          Konstancinie, potem na Tarchominie (nazwanym zreszta przez mojego
          meza "Parchominem"). Stwierdzilismy, ze na blizsza centrum Warszawy lokalizacje
          nas nie stac, wiec majac do wyboru Tarchomin (wielki plac budowy i praktycznie
          zero infrastruktury na ulicy Odkrytej - oczywiscie w miejscu gdzie budowane sa
          obecnie nowe budynki), Zabki, Marki, Ursus, Piaseczno i Konstancin - wybralismy
          prawie bez wahania te ostatnia miejscowosc. Nt. Arche mielismy bardzo dobre
          opinie kilku znajomych znajomych, ktorzy mieszkaja w wybudowanych przez Arche
          budynkach...
          pozdrawiam
          euro
          • Gość: Klaudia Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.chello.pl 12.12.01, 12:19
            Ja nawet nie bralam pod uwage Tarchomina. Pomyslcie, tam tyle buduja, pozniej
            nikt nie kupi od nas takiego uzywanego mieszkania, bo obok beda nowsze (no i z
            innych wzgledow - blokowisko, brak infrastruktury). A mysle, ze nie bedzie
            problemu za kilka lat sprzedac to w Konstancinie. Poza tym, skusil mnie widok
            na rzeczke, i gwarancja, ze nic tam juz nie wybuduja. Ja sie praktycznie nie
            czepiam Arche o akcje z gazem itp, bo i tak planowalam sie przeprowadzac w
            styczniu. Martwia mnie jedynie ewentualne problemy z parkowaniem no i dojazdy.
            Ale mysle o lecie i wycieczkach rowerowych czy spacerach w te dalsza czesc
            Konstancina - tam jest klimat wakacji - super.
    • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 13.12.01, 13:24
      Wiadomosc z ostatniej chwili. Dowiedzialem sie ze teren obok naszego osiedla
      wykupila firma JW Construction. Teraz mozemy oczekiwac kolejnej inwestycji w
      poblizu.
      Sasiad
      • Gość: Klaudia Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.chello.pl 13.12.01, 15:18
        Ale gdzie dokladnie??!! Chyba jedynie miejsce bezposrednio obok nas jest jak
        sie jedzie Bielawska, to po przejechaniu obok naszego siedla po prawej stronie.
        Wlasciwie mieszkancy z oknami na tamta strone mogli sie tego predzej czy
        pozniej spodziewac...
        • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 13.12.01, 15:59
          Gość portalu: Klaudia napisał(a):

> Ale gdzie dokladnie??!! Chyba jedynie miejsce bezposrednio obok nas jest jak
          > sie jedzie Bielawska, to po przejechaniu obok naszego siedla po prawej stronie.
          >
          > Wlasciwie mieszkancy z oknami na tamta strone mogli sie tego predzej czy
          > pozniej spodziewac...

Masz racje, ja nie musze sie tym martwic.
          Ale zwiekszy sie ilosc ludzi w naszej okolicy, a jak wybuduja jakiegos "molocha"
          to zeszpeci calkowicie okolice ...
          To lepiej niech tam nic nie powstaje ...
          • Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 190.1.3.* 14.12.01, 10:04
            A nie sprawdzał nikt z Was w gminie jakie są plany zagospodarowania
            przestrzennego? Po jeśli ten teren jest przeznaczony pod zabudowę jednorodzinną
            to nie będzie tak źle. Ale jeśli pod bloki, to już zaczynam płakać - ja mam
            okna tą stronę.
            • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 14.12.01, 11:24
              Nie przejmuj sie, jak juz wybuduja to na pewno nie szybko (teraz jest recesja i
              zastoj na rynku). Wiec trzeba miec nadzieje, ze jak cos powstanie to za kilka
              lat. Tak jak mowisz najlepiej byloby sprawdzic plany zagospodarowania
              przestrzennego ...
              Pozdrawiam
              • Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 190.1.3.* 14.12.01, 11:46
                Już sprawdziłam - przeznaczone pod budownictwo wielorodzinne :-<<<< ale w JWC
                nic na razie nie wiedzą, jesli cos sie ruszy to za rok-dwa, albo nawet
                sprzedadzą ziemię. Niestety nie można tam budować domków, bo tak sobie tam w
                gminie wymyślili. No cóż. Jakoś to będzie.
                Teraz pytanie z innej beczki - czy ktoś z Was jest z II etapu? Jak myślicie
                skończą w terminie?. Już niewiele czasu zostało, a tam ciągle bajzel. Co prawda
                moje mieszkanie ma już tynk na ścianach, grzejniki i drzwi, ale boję się że
                wszystko się przeciągnie. Co Wy na to?
                • Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 14.12.01, 12:24
                  Co prawda ja nie jestem z II etapu, tylko z I, ale za to juz mieszkam i jestem
                  na miejscu caly czas. Co do skonczenia w terminie, to po pierwsze o jakiej
                  dacie mowisz i co masz na mysli uzywajac stwierdzenia "skonczyc"- co dla Ciebie
                  jest koncem budowy - dostep do mieszkania i mozliwosc wpuszczenia ekipy
                  wykonczeniowej czy moze wykonczenie calego osiedla, z uruchomieniem wszystkich
                  wind, ostatecznym pomalowaniem klatek i zrobieniem bezposredniej drogi
                  prowadzacej do ulicy Bielawskiej? jezeli masz na mysli koniec grudnia to sadze,
                  ze nie ma zadnych szans. Zostal przeciez praktycznie tylko przyszly tydzien.
                  Podejrzewam (na podstawie obserwacji) ze miedzy Swietami a Nowym Rokiem nie
                  beda nic robic, bo robotnicy pojada do rodzin (przynajmniej tak dotad bylo).
                  Poza tym oni ostatnio strasznie sie slimacza - jeszcze jakies 3 tygodnie temu
                  mialam wrazenie ze dostali niesamowitego przyspieszenia i ze rzeczywiscie zdaza
                  do konca grudnia przynajmniej z wykonczeniem budynku (a nawet widzialam ze
                  mieli chyba zamiar pociagnac droge dojazdowa do Bielawskiej - zaczeli robic
                  chodnik). Ale teraz - od jakiegos tygodnia na budowie kreci sie niewielu
                  robotnikow, w srodku tez niezbyt wiele sie dzieje - widac to po zapalonych
                  swiatlach - w koncu po ciemku chyba nie pracuja... Nie wykonczone sa klatki,
                  nie otynkowane wiele mieszkan i klatek...

a co do planow zagospodarowania przestrzennego to chyba narazie dajmy spokoj z
                  tymi nowymi inwestycjami, zwlaszcza ze te plany zagosp. cos sie u nas w Polsce
                  czesto zmieniaja - w zaleznosci kto ma wiekszy w tym interes i wiecej zaplaci
                  gminie...

pozdrawiam
                  euro
                • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 14.12.01, 12:26
                  Hej!
                  Sadze, ze na pewno bedziesz mogla odebrac klucze i juz powoli sie urzadzac, a
                  nawet mieszkac.
                  Natomiast jezeli chodzi o akt notarialny to sprawa na pewno sie przedluzy, gdyz
                  musza byc najpierw uregulowane wszystkie sprawy w gminie.(m.in.
                  zagospodarowanie terenu ...)
                  Pozdrawiam
                  • Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 14.12.01, 13:01
                    :-))
                    pytanie do "sasiada"--> czy w czesci budynku obecnie wykanczanej jest juz
                    ogrzewanie? ciepla woda? prad w mieszkaniach???
                    nie wiem jak sobie wyobrazasz mieszkanie w takich warunkach przy obecnej aurze
                    (nie mylic z Aura :)))) ...
                    mysle ze do zamieszkania w tamtej czesci chyba jeszcze troche czasu minie...
                    nie straszac nikogo - ale patrzac trzezwo i codziennie na obecny stan rzeczy...
                    pozdrawiam
                    euro
                    • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 14.12.01, 13:17
                      Z tego co wiem, to prace sa na ukonczeniu i sadze, ze mieszkancy II etapu beda
                      mogli zaczac remontowac swoje mieszkania od stycznia.
                      P.S.
                      Jezeli chodzi o akt notarialny - to 20 % ceny inwetycji (mieszkania) jest to
                      cena gruntu. Tak zostalo to procentowo wyliczone przez Arche - potwierdzone
                      przez prezesa.
                      Sasiad
                      • Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 14.12.01, 14:21
                        :)
                        nie wiem skad "sasiad" ma takie informacje, ale niech bedzie :)))
                        nie chce sie spierac, ale z mojego okna inwestycja na prawie ukonczona - tzn.
                        do rychlego zamieszkania nie wyglada... oki. nie spieram sie...

panie "sasiedzie" --> czy my sie czasem nie znamy??? ;)
                        te uwage pisze w nawiazaniu do ostatniego ps dotyczacego przyblizonej wartosci
                        dzialki...
                        jest taki jeden "sasiad" z ktorym omawiamy czasem podobne sprawy... :))))
                        tak czy siak
                        pozdrawiam
                        euro
                        ps. milego wieczoru i weekendu dla wszystkich obecnych i przyszlych sasiadow!!
                        • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 14.12.01, 15:21
                          Na pewno poznamy sie blizej jak wprowadze sie po ukonczeniu II etapu.
                          Mam nadzieje ze na poczatku stycznia dostane klucze i bede mogl powoli
                          remontowac.
                          Sasiad
                          • Gość: Agata Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 17.12.01, 15:02
                            Mam pytanie do sąsiadów, którzy już odebrali swoje mieszkania: czy w zakres robót wchodzi zakup i
                            montaż kontaktów i gniazdek elektrycznych, jak również parapetów. Mam podejrzenia, że zakres nie
                            jest jednakowy dla wszystkich. W mojej umowie nie było mowy o terakocie na balkonie, a jednak
                            została położona?
                            • Gość: Klaudia Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.jwt.com.pl 17.12.01, 16:13
                              Wiem na 100%, ze parapety i drzwi wewnetrzne trzeba we wlasnym zakresie. Co do kontaktow nie
                              jestem pewna jak jest, bo dopiero mi przesuwaja wyprowadzenia a balkonu nie mam wiec tez nie
                              wiem jak jest z terakota.
                              • Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 18.12.01, 10:04
                                wg mojej umowy, parapety sa we wlasnym zakresie. natomiast gniazdka i wlaczniki
                                swiatla sa w standardzie. Pani Agato! a moze Pani ma inna umowe - tzn. moze w
                                jakis sposob ma pani czesc mieszkania wykanczane przez firme?? trudno mi
                                cokolwiek powiedziec czy mamy takie same umowy - nie widzialam zadnej innej
                                poza nasza...
                                pozdrawiam
                                euro
                                ps. nasza winda zepsula sie tydzien temu i nikt (mimo naszych wielokrotnych
                                prosb i monitow) nie probowal jej naprawiac... podobno w innej klatce winda
                                psuje sie notorycznie co 2-3 dni. czy u Was tez tak jest??? mam nadzieje, ze to
                                jest kwestia np poprawnej instalacji. bo chyba sie wkurze ze zaplacilismy za
                                winde ktora jest ciagle popsuta...
                            • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 18.12.01, 11:45
                              Gość portalu: Agata napisał(a):

> Mam pytanie do sąsiadów, którzy już odebrali swoje mieszkania: czy w zakres ro
                              > bót wchodzi zakup i
                              > montaż kontaktów i gniazdek elektrycznych, jak również parapetów. Mam podejrzen
                              > ia, że zakres nie
                              > jest jednakowy dla wszystkich. W mojej umowie nie było mowy o terakocie na balk
                              > onie, a jednak
                              > została położona?

Witam,
                              w mojej umowie tez nie ma nic napisane o terakocie na balkonie, ale z tego co
                              widzialem jest juz polozona. Moze jest to prezent od firmy Arche??? W sumie
                              zblizaja sie swieta:)))
                              W umowie mam oczywicie montaz gniazdek roznego typu w standardzie.
                              • Gość: Agata Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 19.12.01, 08:24
                                Byłam wczoraj na budowie. Jest od paru dni drugi majster (sympatyczny młody człowiek), który jak
                                mówił, został zatrudniony z powodu b.dużego ruchu w interesie. Od niego dowiedziałam się, że
                                kontakty i gniazdka są w standardzie. Informacja dla Klaudii: terakota na balkonie jest również w
                                standardzie. Generalnie mały ruch na zewnątrz, ale wśrodku coś się dzieje. Ogrzewanie zostało
                                uruchomione w całym budynku. Przejechałam się po raz pierwszy windą. Z powodu zimy budowa
                                drogi została wstrzymana nie rozumiem tego, że nikt nie był w stanie przewidzieć mrozu w zimie)
                                Wrażenia ogólnie raczej pozytywne.
                                • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 19.12.01, 09:45
                                  Masz racje, ja tez mam pozytywne wrazenia. Jedyne co mnie niepokoi to fakt, ze
                                  nie zdazyli z terminem. Martwi mnie nie uporzadkowane otoczenie i nie
                                  dokonczona droga, ktora najprawdopodobniej bedzie zrobiona jak mrozy ustapia
                                  (wiosna), a do tej pory bedziemy chodzili po blotku.
                                  • Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 19.12.01, 10:47
                                    jak pomieszkacie przez pare dni w nieogrzewanym mieszkaniu (obecnie w kilku
                                    mieszkaniach ludzie maja problem z zimnymi grzejnikami) przez 2 tygodnie nie
                                    bedziecie miec funkcjonujacej windy, kierownik budowy na wasze monity i prosby
                                    nie bedzie reagowal albo bedzie odpowiadal w opryskliwy sposob, kiedy w firmie
                                    kolejny raz beda was karmic bajkami i goloslownymi obietnicami, kiedy ktos
                                    okradnie wasze mieszkanie lub samochod to moze wtedy uwierzycie tym, ktorzy juz
                                    mieszkaja na osiedlu budowanym przez Arche i otworza wam sie oczy. nie chce w
                                    tym momencie czynic z Arche beznadziejnego developera - skonczonego oszusta itp
                                    ale mam wrazenie, ze nie wierzycie w to, co wczesniej pisalam ja i inni
                                    (rowniez w innych postach...). co przyznam troche mnie irytuje... ale wasza
                                    wola...
                                    pozdrawiam serdecznie i zycze tylko pozytywnych wrazen - oby...
                                    euro
                                    • Gość: Agata Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 19.12.01, 12:32
                                      Pozwoliłam sobie na wypowiedź osoby, która jeszcze nie zamieszkała (jak mogę mieszkać w
                                      niewykończonym mieszkaniu). Oczywiście, że niedotrzymanie terminu - teraz już w perspektywie o rok
                                      - nie może nastrajać dobrze, ale widzę co się dzieje dookoła - spółdzielnie i developerzy cienko
                                      przędą w tej sytuacji jaka jest, zadłużają się i upadają. Dlatego uważam, że na tle tej sytuacji, nie
                                      jest jeszcze tragicznie i nie ma powodów do rozpaczy. Znam osoby, które wpłaciły już 100 % kosztu
                                      mieszkania do spółdzielni, budynek jest niewykończony, grozi rozbiórką, bo od 6 miesięcy
                                      Wykonawca nic nie robi. A grunt już jest zadłużony i wierzyciel wystąpił o egzekucję długu.
                                      • Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 19.12.01, 13:43
                                        Szanowni Obecni i Przyszli Sasiedzi!
                                        chcialabym podkreslic, ze ja wcale nie uwazam, ze nasza sytuacja jest
                                        tragiczna - wiem ze bywa gorzej i ciesze sie, ze nie dolaczylismy do grupy
                                        ludzi, ktorzy stracili lub prawdopodobnie straca cale swe oszczednosci przez
                                        nieuczciwego developera
                                        swoimi poprzednimi wypowiedziami chcialam ostrzec przyszlych sasiadow -
                                        zwlaszcza tych z II etapu przed niektorymi zagraniami jakie stosuje Arche.
                                        my wplacilismy 100% wartosci umowy juz w czerwcu, kiedy nasz budynek wygladal
                                        zdecydowanie bardziej zaawansowanie niz obecna czesc "grudniowa". wlasciwie
                                        wiekszosc rzeczy byla wykonczona i wydawalo sie, ze po uruchomieniu normalnego
                                        pradu, gazu, cieplej wody (ktore to wg firmy mialy byc juz w lipcu) bedzie
                                        mozna spokojnie sie wprowadzac - oczywiscie do wykonczonego mieszkania...
                                        jak wariaci pozyczalismy pieniadze, na wariata wykanczalismy mieszkanie, bo
                                        chcielismy wprowadzic sie w sierpniu. powodow bylo kilka - glowny ten, ze nie
                                        mielismy za bardzo mozliwosci mieszkac dalej w owczesnym mieszkaniu z malym
                                        dzieckiem.
                                        w drugiej polowie sierpnia z naszej strony wszystko bylo gotowe - mieszkanie
                                        nadawalo sie do zamieszkania - mielismy nawet juz wiekszosc mebli, czesciowo
                                        przeprowadzilismy nasze rzeczy... firma Arche co kilka dni zapewniala nas,
                                        ze "za pare dni", ze "za tydzien, dwa" wszystkie media beda...
                                        i tak bylo do poczatku listopada.
                                        we wrzesniu bylo spotkanie z prezesem na ktorym pojawilo sie pare osob - mimo
                                        ze mieszkalo juz tam sporo ludzi - i do dzisiaj nie wiem jak mozna bylo
                                        wytrzymac tyle czasu bez cieplej wody i ogrzewania i NIC NIE ROBIC?!
                                        mimo obietnic prezesa - rowniez na pismie - ze wszystko bedzie zalatwione do
                                        konca wrzesnia, normalnego pradu (wczesniej byl techniczny, przez co czesto w
                                        ogole wysiadal, wszystko dzialalo na pol gwizdka lub w ogole nie dzialalo ze
                                        wzgledu na zbyt niskie napiecie), ogrzewania i cieplej wody nie bylo do
                                        poczatku listopada. jestem przekonana, ze nie dlatego wlaczyli ogrzewanie i
                                        ciepla wode, bo "pokonali pewne trudnosci" tylko dlatego, ze zaczely sie robic
                                        niskie temperatury w nocy, a w czesci "czerwcowej" mieszkalo coraz wiecej
                                        ludzi...
                                        o uruchomienie windy rowniez musielismy sie wyklocic, dzwonilam do firmy oraz
                                        kierownika budowy w tej sprawie przez jakis miesiac prawie codziennie...
                                        wreszcie zrobili laske i uruchomili ja - co z tego jezeli od ponad tygodnia
                                        winda nie funkcjonuje i nie mozna sie doprosic o naprawe??? gdybym nie miala 10-
                                        msc dziecka to moze nie robilam z tego problemu (polecam wchodzenie i
                                        schodzenie z malym dzieckiem, wozkiem i zakupami na drugie pietro bez
                                        windy...),ale z drugiej strony PRZECIEZ JA ZA TE WINDE ZAPLACILAM I MAM PELNE
                                        PRAWO Z NIEJ KORZYSTAC!!!! firma Arche ze zdziwieniem odbiera ode mnie
                                        informacje, ze jest nieczynna juz tyle dni a kierownik budowy rowniez nic nie
                                        wie na ten temat...
                                        nie daruje tez hamskiego potraktowania mnie w sytuacji, gdy byla awaria pradu,
                                        kiedy w ktoras sobote koparka uszkodzila kabel i osiedle nie mialo pradu
                                        bylam wtedy sama w domu z dzieckiem i probowalam czegos sie dowiedziec i cos
                                        zalatwic, na budowie nie moglam nikogo znalezc - nie bylo nawet straznika,
                                        jakas kobieta w firmie Arche zamiast mi pomoc i sprobowac sie czegos dowiedziec
                                        (co sie stalo, ile moze nie byc tego pradu) kazala mi samemu zajac sie tym
                                        problemem, gdyby nie ostry jezyk mojego meza ktory telefonicznie wymusil na tej
                                        kobiecie zajecie sie sprawa, siedzialabym z malym dzieckiem w zimnym mieszkaniu
                                        (jeszcze wtedy musielismy dogrzewac sie piecykami) czekajac na zmilowanie
                                        boskie...

ja wszystko rozumiem - problemy, wszyscy czekaja na lapowki... ale czy nie
                                        mozna bylo potraktowac nas uczciwie i w czerwcu od razu powiedziec, ze sa duze
                                        problemy z mediami i trzeba uzbroic sie w cierpliwosc, ze firma robi co moze...
                                        to panienki odbierajace telefon wygadywaly co chwila nowe bajki i glupoty, nic
                                        nie wiedzialy, jedna drugiej zaprzeczala, prezes i dyrektor techniczny byli nie
                                        uchwytni, kierownik budowy arogancko nas splawial twierdzac ze to nie jego
                                        problem i mamy rozmawiac z prezesem...
                                        i wlasnie dlatego - wiedzac jak bylo z nami, majac te doswiadczenia chcialam
                                        WAS PRZYSZLYCH SASIADOW ostrzec i pokazac, ze firma Arche mowi wiele rzeczy,
                                        wiele obiecuje a potem okazuje sie zupelnie co innego...
                                        do tego jest kompletny brak komunikacji miedzy firma a jej klientami. o
                                        wszystkim dowiaduje sie po fakcie, od sasiadow, przypadkiem, musze sama do nich
                                        dzwonic i pytac np. czemu mam inny nr na drzwiach? czemu nagle jest bielawska a
                                        nie spacerowa - bo w firmie nikomu sie nie chcialo napisac pisma informujacego
                                        o zmianach i wyslac - czy to jest powazne traktowanie doroslych ludzi??
                                        ludzie! my placimy spora kase za to wszystko i uwazam, ze mamy prawo domagac
                                        sie odpowiedniego poziomu uslug...

rozmawiacie na forum o planach zagospodarowania terenu wokol osiedla, w jego
                                        sasiedztwie... a malo komu przyjdzie do glowy mysl, ze Arche co chwila zmienia
                                        swoje plany... a moze w ogole ich nie mialo??
                                        slyszeliscie o stanowiskach grillowych, o planowej rowerowni w garazu, o
                                        silowni, o sklepie osiedlowym. a czy ktokolwiek z firmy Arche pokazal wam
                                        dokument, w ktorym byloby to NAPISANE I ZLOKALIZOWANE???
                                        bo mi nie... podczas podpisywania umowy rowniez nasluchalam sie wielu pieknych
                                        obietnic i zapewnien... wtedy uwierzylam im... lokalizacje mieszkania wybralam
                                        biorac pod uwage "planowane" rozmieszczenie placu zabaw (ktory mial byc przed
                                        naszymi oknami - teraz okazuje sie, ze bedzie zupelnie z drugiej strony),
                                        lokalizacje "planowanego" przedszkola (!! a tak! czyzby nikt z Arche wam o tym
                                        nie mowil?!), inne obietnice...

patrzac co wyprawiaja na budowie zastanawiam sie czy oni w ogole maja jakies
                                        konkretne plany czy tylko zarysy... w listopadzie przed moimi oknami zaczeli
                                        zazieleniac osiedle, pieknie przygotowali trawniczki, powsadzali krzaczki,
                                        iglaki... 2 dni pozniej z jednego z trawnikow rosliny zniknely, trawnik ten
                                        zostal zabetonowany - bo "pani od architektury krajobrazu zmienila koncepcje" -
                                        info od kierownika budowy).
                                        co ciekawsze - podczas moje ostatniej rozmowy z prezesem nt. planowanej
                                        silowni, prezes milczal i nie potrafil powiedziec w tym temacie nic
                                        konkretnego... wiec nie wiem czy ta silownia bedzie?? ja nawet slyszalam swego
                                        czasu o basenie... ;-)

i powiem wam szczerze - bardzo chcialabym miec tyle wiary i nadziei co wy, ze
                                        firma Arche jest rzetelna, ze mozna zaufac w ich twierdzenia...
                                        narazie wszystko co mowia jest klamstwem i celowym odwlekaniem podejmowania
                                        niektorych decyzji
                                        do dnia dzisiejszego nie mam w mieszkaniu gazu, w firmie albo nie wiedza kiedy
                                        bedzie albo mowia te swoje niesmiertelne "na dniach"...

teraz czekam na ukonczenie budowy, zrobienie drogi i cisze w okolicznych
                                        wykanczanych obecnie mieszkaniach... czekam na podpisanie aktu notarialnego i
                                        zakonczenie kontaktow z firma Arche...
                                        pozdrawiam
                                        euro
                                        • Gość: Agata Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 19.12.01, 16:57
                                          W takim razie może spróbować zrobić coś wspólnie, tzn. napisać pismo z żądaniem podania
                                          harmonogramu robót, podłączeń, poszczególnych odbiorów (podobno jest ich ponad 40) i wszystkich
                                          czynności, które warunkują ODBIÓR BUDYNKU PRZEZ GMINĘ I PODPISANIE AKTÓW
                                          NOTARIALNYCH. Jeśli firma traktuje lekceważąco pojedyńcze osoby, to w przypadku grupy już nie
                                          może odpowiadać wymijająco i ogólnikowo. Najgorzej, że umowa nie przewiduje konsekwencji
                                          niewykonania w terminie, czy niezakończenia budowy. Minusem jest również brak kontaktu z
                                          pozostałymi sąsiadami. Jjaka jest Wasza, sąsiedzi opinia???.
                                          • Gość: Ghandi Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 10.10.12.* 19.12.01, 20:20
                                            Pani Agato, jak i nasi sasiedzi.

Wielokrotnie podejmowalem proby zmobilizowania nas do tego aby pojsc i wyegzekwowac nalezne nam prawa z tytulu nabytej wlasnosci. Niestety, poza jedna interwencja kiedy pojawilismy sie w 5 osob (mimo ze w naszej czesci budynku mieszkalo juz wiele wiecej osob) skonczyly sie checi.

Naprawde nie rozumiem, mowie to szczerze. Mieszkamy na 2 pietrze, gdybysmy sie nie uparli na wykonanie poreczy na dole, na uruchomienie windy, na ogrzewanie itd nigdy by tego nie bylo. Okazuje sie ze w firmie Arche chyba jestemsy jedynymi ludzmi ktorzy domagaja sie naleznych im warunkow mieszkanie.
                                            Kochani, przeciez placicie za mieszkanie spore sumy (nie wnikam czy 150.000 jest dla kogos duzo czy malo), nie jest to batonik, ale inwetsycja. Dlaczego godzicie sie tak latwo byc oszukiwanym?
                                            Moze garsc faktow.
                                            1. W czesci inwestycji czerwcowej mieszkania sa zagrzybione, z cego firma Arche dopiero po desperackiej walce laskawi robi cos z problemem.
                                            2. Kierownik budowy - pan Gromek - zaleznie od nstroju albo jest mily albo jest chamski i opryskliwy - cyctat "Kiedy bedzie uruchomiona winda? - no.. jak nas zmusza lokatorzy to trzeba bedzie wlaczyc.. ; Kiedy bedzie normalny prad? Nie wiem, to nei moja dzialka tylko wykonawcy. No dobrze, kto jest wykonawca i z kim gadac. Z nikim i tak pan sie nie dogada" i tak niemal z kazda sprawa.
                                            3. Panienki w sekretariacie - kiedy poprostu sie je raz porzadnie opieprzy ruszaja sie do roboty i zalatwiaja sprawe, jesli sie tego nie zrobi, konczy sie na usmiechach i obietnicach.
                                            4. Zlodzieje na budowie - naszych znajomych po chamsku okradziono, do dzisiaj nikt z budowy nei jest w stanie dotrzec do tego kto to zrobil mimo ze takie dochodzenie to kwestia 2 dni. (ktos wzial klucze do mieszkania)
                                            Liste mozna by naprawde wydluzac w nieskonczonosc.
                                            Slysze zdania "Nie jest tak zle, inni maja gorzej"
                                            Prosze szanownych sasiadow, guzik mnie obchodzi jak ma ktos inny. Ja zaplacilem za konkretna rzecz i rzadam absolutnie dokladnego wypelnienia warunkow umowy.
                                            Co mnie interesuje ze inna firma to sie opoznia 2 lata, mnie interesuje to ze firma Arche zobowiazala sie do pewnych rzeczy podpisujac z nami umowe i tej umowy nie dotrzymuje. Czy znakiem tego mam sie cieszyc ze np. moje dziecko tylko kopie po glowach staruszki, bo przeciez inne dzieci to odcinaja staruszkom konczyny pilami spalinowymi?
                                            Razem z zona wiemy juz ze firma Arche bedzie miala z nami sparwe w sadzie poniewaz ich chamstwo w kontaktach, nierzetelnosc, brak jakiegokolwiek przeplywu informacji oraz niefrasobliwosc dosyc juz nam napsuly krwi.
                                            Gdybym ja zachowywal sie w pracy jak firma Arche na budowie dawno juz wylecialbym na bruk i to z wielkim hukiem.
                                            Oczywiscie, firma Arche ma swoje plusy i zalety czego nie mozna im odmowic, lecz ma tez wiele wad ktore wolaja o pomste do nieba.
                                            Np. dzisiaj inwestycja czerwcowa zostanie odcieta od ciepla (wod i ogrzewanie) poniewaz zostaje przylaczona inwestycja grudniowa.
                                            Z calym szacunkiem, ale to jest absolutnie niedopuszczalne. Mam wielka ochote zafundowac Arche inspektora budowlanego lacznie w szelkimi mozliwymi kontrolami wlansie na jutro i dokonanie pomiarow temperatur w pomieszczeniach mieszkalnych. Do tego ten amigo w sekretariacie - dzisiaj dostal juz opieprz poniewaz kolejny raz nie wiedzial co sie dzieje na budowie, nie potrafil podac mi jakichkolwiek informacji kiedy bedzie cieplo.
                                            Ludzie, bedac w sklepie, kupujac np. TV kiedy mamy chamska obsluge robicie awanture, ale kiedy placice 100 razy wieksza kwote siedzicie cichutko jak myszki.
                                            Oczywiscie zycze Wam serdecznie i szczerze zebyscie nie mieli takich przejsc jak my z zona i sasiadami, ale daje wam dobra rade, nie wierzcie w slawne "2 tygodnie" Arche. To bezczelne zwodzenie i klamstwo prosto w oczy. Acha, proponuje tez jesli nei macie jeszcze tynkow wewnetrznych, sprawdzcie czy nie macie neiszczelnych okien, bo u nas w mieszkaniu chyba cos wieje pomiedzy murem a oknem.

Pozdrawiam
                                            Ghandi
                                        • Gość: siasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 20.12.01, 09:49
                                          Do euro!
                                          Dowiadywalem sie w firmie Arche, ze plany zagospodarowania terenu sa do wgladu
                                          w siedzibie firmy i wszystko jest juz zaplanowane.
                                          Pozdrawiam
                                          • Gość: Klaudia Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.jwt.com.pl 20.12.01, 12:10
                                            Poniewaz planuje przeprowadzac sie dopiero pod koniec stycznia czesc wymienianych powyzej
                                            uchybien Arche mi nie przeszkadza (np. windy, gaz do kuchenek). Ponadto wszelkie moje
                                            dotychczasowe kontakty z Arche wypadaly pozytywnie. Rowniez kontakty z majstrem w sprawie zmiany
                                            scianek i elektryki w mieszkaniu. Jesli jednak do wyegzekwowania niektorych rzeczy musimy polaczyc
                                            swoje sily to jestem jak najbardziej do dyspozycji. Proponuje tylko aby organizacja akcji zajal sie ktos
                                            bardziej zorientowany, moze ktos kto juz mieszka.
                                            Pozdrawiam wszystkich.
                                            • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 20.12.01, 12:35
                                              Ja mam zamiar wprowadzic sie jeszcze pozniej, ale w odpowiednim czasie takze
                                              moge przylaczyc sie do protestow.
                                              P.S.
                                              W zwiazku z niepewna sytuacja na rynku developerow i nagminnymi przypadkami
                                              zastawiania ziemi (hipoteka) pod kredyty, mam pytanie czy ktos z sasiadow
                                              sprawdzil moze, czy ziemia na ktorej buduja sie nasze wspaniale mieszkanka (lub
                                              sa juz zbudowane) nie jest zastawiona??? (tzn. jest bez hipoteki)

Sasiad
                                              • Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 20.12.01, 13:03
                                                w zwiazku z faktem ze bylismy zmuszeni wziac kredyt na czesc wartosci umowy
                                                nasz bank sprawdzal dokladnie sprawy wlasnosci gruntow. z tego co pamietam, to
                                                w przypadku niektorych aktow notarialnych dot. sprzedazy dzialek przez
                                                dotychczasowych wlascicieli tamtejszych gruntow widnialy zapisy, zgodnie z
                                                ktorymi istnieje mozliwosc obciazenia tych wybranych dzialek hipoteka na rzecz
                                                bylych wlascicieli. chodzi o to, ze niektorzy ludzie podpisali akty not. z
                                                Arche, w ktorych firma tylko czesciowo oplacila im gotowka wartosc dzialek, a
                                                reszte miala zaplacic w formie bezgotowkowej - poprzez wybudowanie dla nich
                                                mieszkan - na naszym osiedlu. byli wlasciciele zabezpieczyli sie w ten sposob,
                                                ze w tych aktach not. zamiescili zapisy, wg ktorych w przypadku braku
                                                terminowego wywiazania sie z zobowiazan przez Arche, firma ma obowiazek
                                                ustanowic hipoteke na tych dzialkach na ich rzecz.
                                                w obecnym stanie rzeczy mam nadzieje, ze Arche nie obciazyla hipoteka tych
                                                wybranych dzialek, bo moge miec problemy z moim bankiem, z ktorym juz musialam
                                                przedluzyc umowe pomocnicza - ze wzgledu na fakt, iz brak aktu notarialnego i
                                                hipoteki na rzecz banku uniemozliwia uruchomienie wlasciwej umowy kredytowej.
                                                zwiazane sa z tym oczywiscie koszty przedluzenia umowy oraz ubezpieczenia -
                                                przez co tez jestem wkurzona na arche - akty notarialne mialy byc w czerwcu...
    • Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 21.12.01, 10:56
      Drodzy Sasiedzi!
      wszystkiego najlepszego z okazji Swiat Bozego Narodzenia!
      wszelkiej pomyslnosci i szybkiego ukonczenia budowy! :) zero napraw i usterek.
      nieprzerwanej dostawy cieplej wody, co i funkcjonujacej windy. :)))
      spokojnych i serdecznych sasiadow wokol...
      pozdrawiam goraco
      euro
      • Gość: Klaudia Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.jwt.com.pl 21.12.01, 12:20
        Moje mieszkanie jest z I etapu, ale nie widzialam w nim grzyba na scianach. Jak to sprawdzic na
        100%, moze ten grzyb dopiero wyjdzie, albo jest slabo widoczny?
        • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 21.12.01, 13:06
          Musisz zobaczyc czy rosna na scianie. Zwylke grzybki lubia ciemne miejsca ...
          mozna tam znalezc prawdziwki i podgrzybki :)))
        • Gość: Agata Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 24.12.01, 08:22
          Gość portalu: Klaudia napisał(a):

> Moje mieszkanie jest z I etapu, ale nie widzialam w nim grzyba na scianach. Jak
          > to sprawdzic na
          > 100%, moze ten grzyb dopiero wyjdzie, albo jest slabo widoczny?

Z grzybami miałam nieprzyjemność spotkać w trzech mieszkaniach i w obu wyglądały podobnie. Zwykle
          pojawiają się w rogach i w dole ściany, w miejscach zawilgoconych - tam gdzie jest nawiększa
          wilgotność powietrza albo tynku. Są to skupiska czarnych okrągławych plamek, jakby ktoś posypał
          sproszkowanym węglem i to są jakby odpowiedniki grzybów, które się zbiera w lesie. Przypominają
          trochę pleśń. Natomiast grzybnia, z której te "grzybki" wyrastają, przerasta tynk i niestety nie widać jej
          gołym okiem. Może się ujawnić po jakimś czasie, jeśli są odpowiednie warunki. W moim poprzednim
          mieszkaniu pojawiły się grzyby po zalaniu przez sąsiada i mimo centralnego ogrzewania, stopniowo się
          rozrastały.
          • Gość: nefil Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.waw.ppp.coolnet.pl 02.01.02, 22:54
            Hello, ktos juz na Spacerowej mieszka?
            Ja sie wprowadzam pod koniec stycznia :)
    • Gość: Kuba Grzejnik IP: *.eplex.pl 03.01.02, 10:07
      Moi drodzy, czy ktokolwiek miał problemy z za małym grzejnikiem ? U mnie jest
      50cm, a piętro wużej i nizej co najmniej 70... Mimo zapewnień kierownika, że
      wszytsko jest wyliczone, wolę zakręcić ten grzejnik niż się potem dogrzewać.
      A Arche odsyła mnie do (sic!) projektanta...
      • Gość: sasiad Re: Grzejnik IP: 192.168.14.* 03.01.02, 12:52
        A o jakim grzejniku mowa? Grzejniki powinny miec standardowo H=70cm.
        Pozdro
        sasiad
        • Gość: Kuba Re: Grzejnik IP: *.eplex.pl 03.01.02, 16:28
          Kurcze - grzejnik jak grzejnik ;). Konwektorowy się to zdaje nazywa. I ma
          nieszczęsne 50 cm...
          Co o tym sądzisz ?
    • Gość: sasiad Z ostatniej chwili.... IP: 192.168.14.* 03.01.02, 13:01
      Dla wlascicieli mieszkan z inwestycji "czerwcowej" - w celu uzyskania dostepu
      do sieci gazowej nalezy udac sie z umowa sprzedazy mieszkania do Zakladu
      Gazowniczego w Gorze Kalwarii ul Wojska Polskiego 1, tel. 7273037 i podpisac
      umowe z w/w zakladem o swiadczenie uslug dostarczania gazu. Termin realizacji
      podlaczenia jest do 31.01.2002, uzalezniony od ilosci "chetnych" (nie oplaca im
      sie przyjezdzac i podlaczac 1 osoby).
      Wiadomosc 2: akty notarialne beda podpisywane w okolicach marca, po odbiorze
      budynku przez gmine.
      Pozdro
      sasiad
      • Gość: sasiad Re: Z ostatniej chwili.... IP: 192.168.14.* 03.01.02, 13:32
        .... i jeszcze jedno. Firma Arche oplacila za nas koszt podlaczenia gazu w
        wysokosci 180 zl netto/mieszkanie :))
        Pozdro
        sasiad
      • Gość: sasiad Re: Z ostatniej chwili.... IP: 192.168.14.* 03.01.02, 14:43
        .... i jeszcze jedno. Firma Arche oplacila za nas koszt podlaczenia gazu w
        wysokosci 180 zl netto/mieszkanie :))
        Pozdro
        sasiad
        • Gość: Klaudia Re: Z ostatniej chwili.... IP: *.jwt.com.pl 03.01.02, 15:51
          Dzieki Sasiedzie! Nareszcie jakies konkrety. Proponuje wszystkim udac sie do gory Kalwarii, zeby im
          sie oplacolo przyjechac...
          • Gość: euro Re: Z ostatniej chwili.... IP: *.mst.gov.pl 04.01.02, 09:45
            super! :)
            tylko czemu ja dowiaduje sie o koniecznosci udania sie do Gory Kalwarii od
            Ciebie - Drogi Sasiedzie, a nie od firmy Arche??
            mamy zamiar wybrac sie z mezem w przyszlym tygodniu...
            a jak Tam u Was w mieszkaniach? mozecie juz zaczynac wykanczanie?
            ktos pytal, kto mieszka na osiedlu - odpowiadam ze ja z mezem i synkiem :)
            jezeli sa jakies szczegolowe pytania prosze o mail - odpowiem na priva :)
            pozdrawiam
            euro
            • Gość: Klaudia Re: Z ostatniej chwili.... IP: *.jwt.com.pl 04.01.02, 11:52
              Ja sie chyba wprowadze do konca stycznia... Czy jest tu ktos z moich bezposrednich sasiadow? Mam
              numer mieszkania 20 na III-cim pietrze w klatce posrodku budynku pierwszoetapowego (mieszkanie E, nie
              pamietam numeru klatki/bloku). Ktos mieszka kolo mnie, bo widzialam drewniane sanki dzieciece - moze to Twoje,
              Euro?
              Pozdrawiam!
              • Gość: euro Re: Z ostatniej chwili.... do Klaudii IP: *.mst.gov.pl 04.01.02, 12:33
                Klaudio!!!
                ale ktory nr klatki??? moj to 36 D - mieszkam na 2 pietrze i nie mam sanek... :
                (( moj maly ma dopiero 10 msc wiec na sanki jest jeszcze troche za wczesnie
                chociaz czasami marze o nich - wozkiem po tych slaboodsniezonych drogach na
                osiedlu i ogolnie w konstancinie praktycznie nie da sie jezdzic - mysle o
                zakupie nowego wozka - na ogromniastych wozkach, moze trojkolowcu??? chociaz
                narazie troche malo kasy...
                chyba wiec bezposrednimi sasiadkami nie jestesmy... chociaz jezeli mieszkasz na
                III pietrze w klatce 36 D to przynajmniej jezeli dobrze pamietam rozmieszczenie
                lokali typu E to moze graniczymi rogami mieszkan??? :))))
                pozdrowienia rozgrzewajace w te okropne mrozy!
                euro
      • Gość: Hanka Re: Pytanie dot . grzejników IP: *.ciop.waw.pl 18.01.02, 10:12
        Wczoraj odwiedzilam mieszkanko i zoskoczyla mnie wielkosc grzejnika. Wpokoju
        ok.14 mkw jest grzejniczek 40 cm. Czy ktos moze ma podobna sytuacje?
        A moze ktos sie orientuje czy jest to prawidlowe?
        Pozdrawiam.
        • Gość: Kuba Re: Pytanie dot . grzejników IP: *.eplex.pl 21.01.02, 12:33
          Ja mam 70cm na 25m2 i projektant stwierdził, że jest ok. Nie wiem, strasznie
          chciał żebym się od niego odstosunkował...
          Na wszelki wypadek - Miastoprojekt, Mirosław Osiński, 663 90 22 w248.
          Najlepiej rano, później już nikogo nie ma.
          aha - to jest włąśnie projektant, z którym trzeba pzrewalczyć każdą zmianę...
    • Gość: sasiad Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 192.168.14.* 09.01.02, 15:49
      Dowiedzialem sie, ze dla osob(mnie to nie dotyczy) z inwestycji czerwcowej
      inwentaryzacja, ostateczne rozliczenie kosztow ma byc w lutym a akty notarialne
      w marcu. (gratulacje)
      Glowa do gory sasiedzi z "czerwca"! Za tydzien zaczynam remont w czesci
      grudniowej!
      Hej!

sasiad
      • Gość: mb Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 190.1.3.* 10.01.02, 09:55
        Cześć Sąsiedzie! Czyżbyś odbierał już klucze? Z której jesteś klatki?
      • Gość: euro Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: *.mst.gov.pl 10.01.02, 09:55
        dzieki Sasiedzie! :)
        wkurza mnie fakt, ze tego wszystkiego dowiaduje sie od Ciebie - oczywiscie nie
        na Ciebie sie wkurzam :)))
        dlaczego Arche nie poinformuje nas - mieszkancow czesci czerwcowej w
        jakikolwiek sposob (telefon, pismo, kartka na klatce????
        i poza tym co to za "ostateczne rozliczenie"??? niech uwazaja, bo ja im jeszcze
        zrobie tak, ze to oni beda mi doplacac w formie kary za takie opoznienia i
        narazenia mnie na dodatkowe koszty...
        mialo byc oddane wszystko w czerwcu a ja do dzisiaj uzywam kuchenki
        elektrycznej i wlasnie przyszedl rachunek za prad-niezla kwota :(((

poza tym mimo zgloszen (kilku) w sprawie awarii windy - winda caly czas nie
        dziala - juz ponad tydzien... poza tym nie dojezdza podobno na ostatnie
        pietro...

starajac sie trzymac "glowe do gory"
        pozdrawiam wszystkich
        euro
        • Gość: arst Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 192.168.2.* 10.01.02, 12:45
          Witam wszystkich,
          dopiero dzisiaj znalazlem ta liste, i prosze, tyle ciekawych opinii. Mialem
          wlasnie dzwonic do Arche i dowiedziec sie co z gazem i aktami notaralnymi...
          Obecnie wykanczam swoje mieszkanie, przeprowadzke planuje jednak dopiero na
          wiosne. Dotychczas nie mialem zadnych problemow z Arche (wynika to pewnie z
          tego ze specjalnie mi sie nie spieszy).
          Mam jedno pytanko. W umowie jest sformulowanie ze ostatnia rate trzeba wplacic
          przed podpisaniem aktu notarialnego nie pozniej niz do konca grudnia 2001. Jak
          wiadomo aktow jeszcze nie ma a termin uplynol. Co o tym sadzice? Placiliscie?

Dziwi mnie tez ta zmiana adresu, miala byc Spacerowa a teraz Bielawska. Mogli
          by dac jakas formalna informacje.

ps. Mam mieszkanie w oddanej juz czesci - mialo to byc Spacerowa 10/5.

pozdrawiam wszystkich sasiadow
          Artur
          • Gość: euro Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: *.mst.gov.pl 10.01.02, 13:46
            Arturze!
            i tu wlasnie rosnie coraz bardziej moje zdziwienie - chodzi o zapisy w umowach.
            w mojej bylo zapisane, ze ostatnia rata bedzie platna do konca czerwca'01 czyli
            po podpisaniu PROTOKOLU ODBIORU. teraz dowiaduje sie, ze coraz wiecej osob ma
            umowy z ostatnia rata platna przy akcie notarialnym. jestem ciekawa, czy taka
            umowa byla zmieniona przez firme Arche czy kazdy z Was negocjowal jej zapisy i
            zmienil tresc.
            z tego co wiem, to ludzie w umowach ktorych ostatnia rata miala byc platna po
            akcie not. nie zaplacili jeszcze tej ostatniej raty.
            rozmawialam na ten temat kiedys z prawnikiem i dowiedzialam sie, ze tak
            skonstruowana umowa jest b. niekorzystna dla klienta i jezeli jest dokladnie
            okreslony termin platnosci raty to kupujacy mieszkanie MA OBOWIAZEK JEJ
            DOTRZYMAC, nawet jezeli nie zostal np. podpisany akt notarialny. w sumie ja
            tego nie rozumiem - uwazam, ze jezeli mialo byc po podpisaniu aktu to jezeli
            aktu nie ma, to nie ma tez mowy o zaplaceniu pieniedzy...
            narazie nie slyszalam, zeby Arche robilo jakies problemy czy zadalo pieniedzy
            od ludzi, ktorzy tej ostatniej raty nie zaplacili.
            natomiast coraz bardziej oburza mnie brak informacji - bo z calym szacunkiem
            dla forum, ale TO FIRMA ARCHE MA PSI OBOWIAZEK informowac nas o zmianach,
            terminach itp
            kiedy ja wczesniej - jeszcze w grudniu ubr. probowalam sie czegos dowiedziec,
            to nigdy nic nie wiedzieli albo odpowiedzi byly w stylu "do konca miesiaca" "na
            dniach"
            sorry, ale nie kazdy ma dostep do netu i skad ma wiedziec, ze powinien sie udac
            do Gory Kalwarii podpisac umowe? skad ma wiedziec, ze Arche zaplacila 180 zl za
            kazdego?
            kiedy przeczytalam na forum, ze mozna jechac do Gory Kalwarii podpisac umowe i
            ze gaz bedzie do 31 stycznia br. to postanowilam sprawdzic, co powie mi Arche.
            ciekawe bylo to, ze na moje pytanie co z gazem, dostalam odpowiedz: "powinien
            byc do konca stycznia" i to wszystko, nic wiecej czyli standard. zapytalam czy
            moze znane sa jakies szczegoly, czy mozna juz robic miekkie lacze (czy jak to
            sie tam nazywa-moj maz zna te techniczne zawilosci :)))), wtedy panu sie
            przypomnialo ze przeciez trzeba jechac do Gazowni w Gorze Kalwarii podpisac
            umowe - musialam z niego wyciagac na sile informacje!! tylko ze ja te
            informacje dostalam wczesniej na forum - wiec wiedzialam o co pytac, a co z
            innymi? jezeli umowy powinno podpisac conajmniej 10 osob, to nie wiem, czy
            wszyscy o tym wiedza (nasi sasiedzi z pietra np nie wiedzieli-oni nie maja netu
            ani w domu ani w pracy). pewnie trzeba bedzie chodzic po mieszkaniach i
            oglaszac taka informacje - ale czy naprawde musimy wracac do
            czasow "Alternatywy 4"???
            jestem ciekawa czy winda juz u nas dziala...
            euro
            • Gość: mb Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 190.1.3.* 10.01.02, 13:56
              Jeśli chodzi o zapisy w umowie, to np. ja wprowadziłam do nich pewne zmiany - u
              mnie też ostatnia rata płatna jest przy podpisywaniu aktu notarialnego, ale nie
              ma przypisanej do niej żadnej daty - tak więc ma nastąpić to wtedy, gdy akt
              będzie fizycznie podpisywany. Natomiast co do przedostatniej raty, która miała
              wypaść "po odbiorze technicznym mieszkania co jest przewidzine do 31.12.2001"
              nie poczuwam sie do obowiązku zapłaty, skoro odbiór jeszcze nie nastąpił - data
              nie ma tu nic do rzeczy, bo jest hipotetyczna. Decyduje moment odbioru, który
              może sie opóźnić.
              To tyle
              Pozdrawiam
            • Gość: arst Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 192.168.2.* 10.01.02, 14:39
              Gość portalu: euro napisał(a):

> Arturze!
              > i tu wlasnie rosnie coraz bardziej moje zdziwienie - chodzi o zapisy w umowach.
              > w mojej bylo zapisane, ze ostatnia rata bedzie platna do konca czerwca'01 czyli
              >
              > po podpisaniu PROTOKOLU ODBIORU. teraz dowiaduje sie, ze coraz wiecej osob ma
              > umowy z ostatnia rata platna przy akcie notarialnym. jestem ciekawa, czy taka
              > umowa byla zmieniona przez firme Arche czy kazdy z Was negocjowal jej zapisy i
              > zmienil tresc.
              Ja podpisalem umowe w pazdzierniku'01, nie mogli wiec wymagac ostatniej raty we
              wczesniejszym terminie (np czerwcu'01). Sami wpisali mi koniec grudnia'01 - nie
              negocjowalem tego wpisu.
              Chyba poczekam z ta wplata. lepiej niech kasa lezy u mnie niz u nich:))
              pzdr
              Artur
          • Gość: Klaudia Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: *.chello.pl 10.01.02, 23:18
            Arturze, bedziemy sasiadami, moj adres mial byc Spacerowa 10/20 czyli ta sama
            klatka. Szkoda, ze zmienili na Bielawska... Ja tez umowe podpisywalam w
            pazdzierniku i tez mialam zaplacic wszystko do konca grudnia co tez uczynilam.
            Jak dobrze pojdzie z glazurnikiem i innymi to przeprowadze sie w ostatnich
            dniach stycznia.
            Czy wiecie cos o telefonach czy internecie na naszym osiedlu?
            Pozdrawiam.
            • Gość: arst Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 192.168.2.* 11.01.02, 11:00
              Hej,
              milo ze bedziemy sasiadami. U mie tez w tej chwili dzialaja
              glazurnicy...zobaczymy kiedy skoncza:)
              Kiedys bedac w Arche slyszalem jak jeden z pracownikow wydzwanial gdzies w
              sprawie podlaczenia internetu na "spacerowa", zapytalem o co chodzi. Powiedzal
              ze negocjuje z jakas firma sprawe tego podlaczenia... Nie interesowalem sie ta
              sprawa od tamtej pory. Sadze jednak ze bedzie tu tyle chetnych na podlaczenie
              do inernetu ze jesli oni nam tego nie podlacza to sami sobie cos zalatwimy...;)
              Ciekawe czy bedzie jakas kablowka?
              pzdr
              Artur
        • Gość: sasiad Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 192.168.14.* 10.01.02, 16:00
          Droga Euro,
          z tego co wiem to ostateczne rozliczenie polaga na zrobieniu przez Arche
          osobnego kosztorysu dla kazdego mieszkania. Przeciez nie wszystkie mieszkania
          byly wykanczane w standarcie, niektorzy wprowadzali zmiany np. w instalacji
          elektrycznej, sciany itp. Moze sie wiec okazac, ze trzeba bedzie doplacic za
          wykonane prace, lub firma Arche zwroci koszty jezeli ktos np. zrezygnowal z
          instalacji gniazdek elektrycznych i robi to we wlasnym zakresie.
          P.S.
          Z ogloszen w GW (sroda) wynika, ze firma Arche jest juz calkowicie pochlonieta
          inwestycja na Woronicza (w Konstancinie podobno zostaly 3 wolne mieszkania).
          Zeby tylko o nas nie zapomnieli i dokonczyli nasza inwestycje.
          Na razie pozytywnie nastawiony ...
          sasiad
          • Gość: euro Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: *.mst.gov.pl 11.01.02, 09:09
            nie chce nikogo straszyc (chociaz sama sie zdenerwowalam bo wzielam kredyt na
            kupno mieszkania), ale rozmawialam dzisiaj rano z sasiadami i dowiedzialam sie,
            ze w przypadku czesci dzialek na ktorych stoi inwestycja "grudniowa" hipoteka
            jest juz obciazona - nie wiem kto jest wpisany do hipoteki, ale jezeli kogos to
            interesuje to radze sprawdzic. sasiedzi dowiedzieli sie tego od Arche - pytali
            jakis miesiac lub dwa temu o ksiegi wieczyste...
            jest to calkiem mozliwe, bo wiem (posiadam kopie umow) ze kilka umow kupna
            dzialek na ktorych stoi nasze osiedle mialo zapisy zobowiazujace Arche do
            ustanowienia takiej hipoteki na rzecz sprzedajacych dzialki w przypadku
            nieterminowego wywiazywania sie z ostatecznego oddawania lokali.
            chyba zreszta pisalam juz na tym watku o tej sprawie.
            jezeli moj bank nie bedzie chcial zamienic mojego kredytu obecnie pomocniczego
            na hipoteczny to bede chyba zmuszona podac Arche do sadu.
            ale pozostaje jednak w nadziei, ze "moje" dzialki sa "zyste" i nie bedzie
            zadnych problemow.

w sprawie wind - winda nie chodzi - nie wiem jak jest w innych klatkach...
            dowiedzialam sie wczoraj w Arche, ze zadna winda nie zostanie naprawiona dopoki
            nie podpisza umowy z nowa firma serwisujaca. z poprzednia umowa zostala
            zerwana. mam nadzieje, ze ta druga firma dobrze wyreguluje winde, bo mam juz
            troche dosc wchodzenia na piechote z zakupami, dzieckiem, wozkiem itd

pozdrawiam wszystkich i zycze milego weekendu

euro
            • Gość: sasiad Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 192.168.14.* 11.01.02, 10:17
              Droga Euro,
              z tego co wiem to wlasnie na inwestycji czerwcowej (dzialkach na ktorych stoi
              ten budynek) byl zapis odnosnie terminowego oddania budynku (czerwiec 2001).
              Tak wiec jedynie te dzialki moga miec jakiekolwiek wpisy juz zrobione. Nic nie
              slyszalem o czesci grudniowej, wiec przypuszczam ze sa czyste.
              sasiad
              • Gość: euro Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: *.mst.gov.pl 11.01.02, 10:59
                Drogi Sasiedzie :)
                przypuszczasz, wiec nie jestes pewien :)
                przekazalam wszystkim tutaj na forum info jakie dostalam od moich sasiadow
                chyba nie zawadzi sprawdzic, czy jest to prawda czy nie? oczywiscie jest to
                sprawa interesujaca pewnie glownie dla osob, ktore zaciagnely kredyty...

nie wiem tez czy wiecie, ze Arche ma caly czas sprawe w sadzie - zwiazana z
                podobnym zapisem w umowie kupna dzialki w Wilanowie - mam na mysli domki, ktore
                budowalo Arche. byla wlascicielka dzialki nie byla zadowolona z wybudowanej
                przez Arche dla niej nieruchomosci - sprawa znalazla sie w sadzie. z tej
                przyczyny znajomy mojej rodziny (niestety dowiedzialam sie o tym juz po
                podpisaniu umowy z Arche i wplaceniu wiekszosci kwoty) do dnia dzisiejszego (a
                kupil swoj domek pare lat temu) nie ma podpisanego aktu notarialnego. gdyby
                bral kredyt lub chcial sie np. rozwiesc ze swoja zona :)) lub sprzedac domek
                mialby duuuzy klopot :)

wolalabym zebysmy nie mieli takich przypadkow

z drugiej strony Drogi Sasiedzie zadziwiasz mnie swoim spokojem i tym, ze masz
                tyle szczegolowych informacji od Arche - czyzby z Toba rozmawiali inaczej niz z
                nami???
                dotad jak rozmawialam ze znajomymi sasiadami nikt nie wiedzial o mozliwosci
                podpisywania umow z Gazownia w Gorze Kalwarii i terminie uruchomienia gazu do
                31 stycznia br....

pozdrawiam
                euro
                • Gość: sasiad Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: 192.168.14.* 11.01.02, 11:18
                  Droga Euro,
                  jezeli chdzi o zabezpieczenie dzialek wpisem w hipotece to jest to prawda i
                  dotyczy dzialek, na ktorych stoja budynki dawne Spacerowa 10, 12.
                  Jednakze, z tego co wiem osoba ktora jest wpisana w tej hipotece odebrala juz
                  mieszkania (ktore byly warunkiem wykreslenia z hipoteki) oraz czesc gotowki.
                  Nie mozna tego wpisu wykreslic, gdyz nie bylo jeszcze odbioru budynku przez
                  gmine (planowany marzec). Wynika z tego ze osoba z "hipoteki"
                  zostala "zaspokojona". Wiec nie maja sie czym martwic sasiedzi z 10 lub 12.
                  Natomiast jezeli chodzi o akty notarialne to Arche wybralo juz kancelarie ktora
                  bedzie to zalatwiala, na ul. Waszyngtona tel. 6726710. Tam mozna zadzwonic i
                  dowiedziec sie jakie beda koszty pdpisania aktu.
                  P.S.
                  Jak juz pisalem 20% wartosci inwetycji jest to koszt gruntu.
                  W najlizszym czasie postaram sie wyslac kalkulacje oplat notarialnych.
                  sasiad
                  • Gość: Sasiadka Re: Sasiedzi, sasiedzi .... IP: *.ciop.waw.pl 11.01.02, 13:34
                    dotyczy: obciążonej hipoteki
                    Z tego co jest mi wiadome to jest ona obciażona na rzecz Panstwa Pacuszków
                    Wlasnie oni mieli w grudniu otrzymac mieszkanie w czesci inwestycji grudniowej,
                    a na dodatek mialo to byc uwienczone aktem notarialnym i jak wszyskim jest
                    wiadome takie przekazanie nie nastąpilo.
                    Natomiast dnia dzisiejszego zostal mnie przyznany kredyt hipoteczny przez bank
                    BPH PBK. Wniosk kredytowy byl z wyżej wymienionego powodu rozpatrywany od
                    listopada przez centrale banku i po częstych rozmowach z firmą Arche został
                    przyznany.
                    Jestem osoba, ktora podjela decyzje o zawarciu umowy juz w grudniu 99, ale na
                    inwestycję grudniowa i obecnie czekam na odebranie kluczy. W moim mieszkaniu
                    brakuje licznikow i nalezy zrobic male poprawki, ktore przy dobrych checiach
                    mozna zrobic w ciągu godziny.
                    Optymistka
    • Gość: sasiad Oplaty notarialne IP: 192.168.14.* 11.01.02, 12:30
      Juz wkrotce, planowane jest podpisywanie aktow notarialnych.
      Oto oplaty ktore trzeba bedzie poniesc...
      1) Oplata notarialna: (1100 zl + 0,5% od nadwyzki powyzej 60 000 zl) + VAT
      2) Oplata sadowa za Ksiege Wieczysta: 6600 zl + 5% od nadwyzki powyzej 100 000
      zl i to wszystko podzielic przez:
      5 - jezeli kupujemy mieszkanie od developera (co nas dotyczy)
      10 - od spoldzielni
      20 - od gminy
      3) PCC (Podatek od czynnosci cywilno-prawnych): 2% od wartosci gruntu
      Do tego dochodza wnioski do sadu oraz wypisy aktu, ale to sa juz "grosze"

Ci ktorzy maja kredyt musza ustanowic hipoteke na nieruchomosci i oczywiscie
      ten wpis musi byc w KW (dzial IV). Za to tez trzeba zaplacic - koszt 1/10 wpisu
      stosunkowego.
      Mozna byc z oplaty "hipotecznej" zwolnionym pod warunkiem uzyskania z banku
      zaswiadcznia, ze "kredyt zostal udzielony na cel budownictwa mieszkaniowego".

Mam nadzieje, ze pomoze to sasiadom w ustaleniu kosztow jakie musimy jeszcze
      poniesc, aby stac sie prawomocnymi wlascicielami naszych "M"!
      Przykladowe wyliczenie dla 150 000 zl:
      1) (1100 + (90 000 * 0.005))*1.22 = 1891 zl
      2) (6600 + (50 000 * 0.05)) = 1820 zl
      3) (30 000 * 0.02) = 600 zl

Razem = 4311 zl
      Do tego trzeba doliczyc wnioski do sadu oraz wypisy
      czyli razem okolo 5000 zl.

Glowa do gory!
      Sasiad
      • Gość: sasiad Re: Oplaty notarialne IP: 192.168.14.* 11.01.02, 12:56
        Wlasnie zauwazylem ... polecam goraco zajzec pod ten link:
        www.expander.pl/cgi-bin/expander/homepage/information.jsp?
        BV_SessionID=@@@@0830593735.1010749591@@@@&BV_EngineID=dadcdcjhfdembemjcgikcgefd
        goi.0&type=articles&catOID=-1073754806&contentOID=1074468059

Sasiad
        • Gość: sasiad Re: Oplaty notarialne IP: 192.168.14.* 11.01.02, 12:59
          sorry za poprzedni link, cos nie wyszlo wklejanie :)
          Zobaczcie pod adresem: www.expander.pl artykul "Ile kosztuje kupno mieszkania?"

Sasiad
          • Gość: euro Re: Oplaty notarialne IP: *.mst.gov.pl 11.01.02, 13:55
            Sasiadko! :)

Mozemy podac sobie rece!! my tez z mezem bralismy kredyt w owczesnym PBK i
            przez te zapisy w umowach sprzedazy dzialek musielismy od wrzesnia do grudnia
            czekac na zgode centrali PBK. kredyt zalatwialismy jednak rok temu czyli od
            wrzesnia 2000 roku. obecnie bylismy zmuszeni przedluzyc umowe o kredyt
            pomocniczy - bo nie mamy jeszcze aktu notarialnego i oczywiscie nie mozemy
            przez to zaczac zalatwiac hipoteki. niestety musielismy poniesc koszty w
            postaci oplaty operacyjnej za aneks do umowy i ubezpieczenia kredytu na
            kolejnych kilka miesiecy...

szczerze mowiac, to marze o wiosnie i pieknym, uporzadkowanym osiedlu bez
            blota, koparek, dzwigow, lazacych robotnikow, z bezpieczna droga do ulicy
            Bielawskiej, cisza w okolicznych mieszkaniach (tzn bez kucia, wiertarek
            udarowych, cyklinowania podlogi i innych stukotow) :)))) czego i Wam rowniez
            zycze!!!
            euro
            • Gość: Klaudia do sąsiadki!! (optymistki) IP: *.jwt.com.pl 11.01.02, 14:19
              Ha, wlasnie dzis dzwonilam do majstra na budowe, zeby zapytac, czy (tak jak sie umowilismy) do konca tego
              tygodnia skoncza zmiany w moim mieszkaniu (elektryka, troche rur w lazience, scianki). Ale majster powiedzial
              JAKOS ZAPOMNIALEM O TYM MIESZKANIU i nic nie zostalo zrobione przez. Wiec jesli ktokolwiek robi jakies
              przerobki i liczy, ze da sie je zrobic w kilka godzin radze pilnowac majstra Parafiniuka (0 501 691 677).
              • Gość: sąsiadka Re: do sąsiadki!! (optymistki) IP: *.ciop.waw.pl 11.01.02, 15:35
                Dzieki za informacje. U mnie jest tylko kosmetyka(szlif jednej sciany i
                wyrownanie scianki, ktora ma byc pod parapetem).
                Natomiast ja mam smieszna sytuacje, poniewaz jak pytam czy cos zrobiono to
                mowia: ale my zgubilismy pani projekt i to trwa 2 miesiace, a moze wiecej, ale
                to i tak nie przeszkadza mnie byc nadal optymistką.
                Pozdrawiam.
                • Gość: euro Re: do sąsiadki!! (optymistki) IP: *.mst.gov.pl 14.01.02, 09:16
                  czyzbys Sasiadko sugerowala, ze inni sa pesymistami?
                  rozumiem, ze nie spieszy Ci sie z przeprowadzka - jezeli gubienie dokumentow i
                  zwloka trwajaca 2 miesiace Ci nie przeszkadza... :-)
                  mimo Twojego optymizmu radze Ci jednak ich przypilnowac, chyba ze mozesz czekac
                  jeszcze 2 msc...
                  pozdrawiam
                  euro
                  • Gość: sasiadka Re: do sąsiadki!! (optymistki) IP: *.ciop.waw.pl 14.01.02, 12:17
                    Witajcie!
                    Jezeli chodzi o zgubione dokumenty to sugestia ze strony ekipy budujacje jest
                    jednoznaczna, tzn; zebym dostarczylam plan mieszkania, na co sie nie zgadzam,
                    poniewaz w tym przypadku plan pierwotny ulegl zmianie o czym nie raczono nas
                    poinformowac, a my dostarczylismy plan, ktory okazalo sie ze jest nieaktualny,
                    bo sciany ulegly przesunięciunie. Wowczas uzgodnilismy z majstrem-murarzem, ze
                    postawimy scianki z cegiel (my) i po wymurowaniu przez nich na wysokosc dwoch
                    cegiel wowczs podejmiemy decyzje. Decyja byla szybka, zakceptowalismy bez
                    poprawek. Nastepnie ktos z firmy mial naniesc wszyskie zmiany i od tego czsu
                    planu nie ma. Wiec teraz zapraszam panow do mieszkania pokazuje palcem co
                    nalezy zmienic i czekam na efekty. A z tym roznie bywa, ale mysle ze kiedys
                    musza zrobic wszyskie poprawki. Co do mojego pospiechu to nie ukrywam ze jednak
                    na czasie mi zalezy. Mam cicha nadzieje, ze do konca stycznia odbiore klucze.
                    Pozdrawiam
            • Gość: sasiad Re: Oplaty notarialne IP: 192.168.14.* 14.01.02, 09:41
              Do Euro,
              ztukanie, wiercenie czy cyklinowanie prawdopoobnie ustanie za rok ...
              Glowa do gory ... to jest normalne w nowym budownictwie
              sasiad
              • Gość: euro Re: Oplaty notarialne IP: *.mst.gov.pl 14.01.02, 10:14
                sasiedzie!
                ja wiem, ze to cale stukanie i wiercenie itp jest rzecza NORMALNA przy
                nowowybudowanym osiedlu, w koncu ludzie musza jakos mieszkania wykonczyc,
                prawda? ale pomarzyc mozna?? :-)))

dlatego marze o tym, aby sasiedzi z boku i z dolu jak najszybciej skonczyli
                swoj remoncik. bo tak naprawde to Ci najblizsi sasiedzi wykanczajacy mieszkania
                sa najbardziej uciazliwi - zwlaszcza przy malym dziecku, ktore probuje spac w
                ciagu dnia albo zasypiac o 20, a sasiedzi wierca dziury np do 22.15. na
                szczescie z tego co widzialam sasiadka z boku kladzie panele - mamy "drzwi w
                drzwi" ona ma jeszcze nie opuszczona zapadke w drzwiach i caly smrod lakieru
                lecialby na nas, nie mowiac juz o cyklinowaniu...

z tego co widzialam, to na naszej klatce wiekszosc mieszkan jest juz
                zamieszkala a reszta jest wykanczana, wiec jezeli chodzi o "bezposrednie"
                halasy to chyba nie bedzie trzeba czekac az rok... :-)))

z nowinek to winda zaczela rano dzialac! miejmy nadzieje, ze jak najdluzej...

euro
                • Gość: arche gaz IP: 192.168.2.* 14.01.02, 12:03
                  Jenak Arche czasami chce nas o czyms poinformowac..:)
                  Zadzwonili do mnie w sobote i poinformowali ze powiniem sie udac do Gory
                  Kalwarii w celu podpisania umowy dotyczacej dostarczania Gazu.

pzdr
                  Arst
        • Gość: sasiad Re: Oplaty notarialne IP: 192.168.14.* 11.01.02, 15:27
          sorry za poprzedni link, cos nie wyszlo wklejanie :)
          Zobaczcie pod adresem: www.expander.pl artykul "Ile kosztuje kupno mieszkania?"

Sasiad
          • Gość: euro gaz i arche IP: *.mst.gov.pl 14.01.02, 13:30
            uwaga!

podobno w ten czwartek w godz. 10-16.30 ma byc na budowie spec od gazu i robic
            podlaczenie w mieszkaniach - mysle ze niektorych...
            wiem to od sasiada...
            byc moze to dotyczy tylko czesci czerwcowej...
            euro
      • Gość: ms Re: Oplaty notarialne IP: 148.81.189.* 22.03.02, 13:41
        W swoich kalkulacjach zapomniales podzielic przez 5.
    • Gość: nefil Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.waw.ppp.coolnet.pl 14.01.02, 22:03
      To juz zakrawa o skandal: budynek jeszcze nie oddany, mieli oddac do konca
      Grudnia, akty notarialne beda w marcu, mialy byc w styczniu. Trzeba sie zebrac
      i skrobnac jakis protest!! Co Wy na to?
      • Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 15.01.02, 09:05
        moge podpisac protest :) a zwlaszcza zeby jak tylko bedzie mozna (tzn jak
        warunki atmosferyczne pozwola) zaczeli klasc droge do Bielawskiej. zapraszam na
        obecny wyjazd z osiedla i przejazd uliczka miedzyosiedlowa - to juz istny
        cross! jak ktos ma nizsze zawieszenie to ma duze szanse posadzic swoj
        samochodzik w polowie drogi do ulicy bielawskiej :))) z drugiej strony dziwie
        sie ze nikt z tamtego osiedla nie zrobi z tym balaganem porzadku...

pozdrawiam
        euro
        • Gość: czater Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.02, 19:07
          Nefil mądrze gada, dać mu wódki:)), znam kolesia i śmiało może zostać waszym
          przywódcą, tj. prezesem wspólnoty mieszkaniowej, uczciwy, bez nałogów /prawie/,
          Spacerowa pod jego rządami będzie jak Beverly Hills 90210 ;)),
          pzdr.
          czater
          • Gość: nefil Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.waw.ppp.coolnet.pl 15.01.02, 22:20
            Gość portalu: czater napisał(a):

> Nefil mądrze gada, dać mu wódki:)), znam kolesia i śmiało może zostać waszym
            > przywódcą, tj. prezesem wspólnoty mieszkaniowej, uczciwy, bez nałogów /prawie/,
            >
            > Spacerowa pod jego rządami będzie jak Beverly Hills 90210 ;)),
            > pzdr.
            > czater
            Dzieki za wsparcie, na razie startuje na radnego w Konstancinie, tylko nie wiem
            jeszcze z jakiej listy ;)
      • Gość: Kuba Część grudniowa - co ze styczniem ? IP: *.eplex.pl 18.01.02, 09:22
        No właśnie - czy ktoś z sąsiadów podpisał umowę na odbiór mieszkania 30
        stycznia i widzi, że są małe na to szanse ?
    • uga Re: VAT - garaże 16.01.02, 16:37
      Czołem przyszli sąsiedzi!
      Mam pytanko - czy ktoś może już płacił VAT za garaż na Spacerowej?
      Jeżeli tak to czy było to 22%?
      • Gość: Agata Re: VAT - garaże IP: 192.168.1.* 17.01.02, 07:59
        uga napisał(a):

> Czołem przyszli sąsiedzi!
        > Mam pytanko - czy ktoś może już płacił VAT za garaż na Spacerowej?
        > Jeżeli tak to czy było to 22%?

Ja zapłaciłam już część kosztu garażu i VAT właśnie tyle wynosi, ale zamierzam wystapić do Arche o zwrot
        VAT-u z Urz. Skarb., jako, że garaż przynależy do mieszkania i powinien być obciążony 0-wym podatkiem
        (ewentualnie 7 % od 2002 r.).
        • Gość: euro mam juz gaz!!! IP: *.mst.gov.pl 18.01.02, 09:04
          Sasiedzi!!

od wczoraj mam juz gaz i moge wreszcie oddac dwupalnikowa elektryczna kuchenke.
          zaczne wreszcie po ludzku gotowac, bo moj maz mial juz chyba z lekka dosyc
          dan "jednogarnkowych" :)))
          a jak u Was???
          co z remontami i odbiorem mieszkan?
          euro
          • Gość: Agata Re: odbiory IP: 192.168.1.* 21.01.02, 07:36
            Co nam z odbioru i wykończenia mieszkania, jeśli nie jesteśmy jeszcze właścicielami? A dopóki nie
            mamy podpisanych aktów, może się jeszcze wszystko zdarzyć. Akty notarialne mają być dopiero w
            marcu (wg informacji Arche z piątku). Poza tym, podobno ktoś zakwestionował pozwolenie na budowę
            i w związku z tym (w domysle) sprawa może jeszcze się przedłużyć.
            • Gość: Kuba Re: odbiory IP: *.eplex.pl 21.01.02, 08:51
              Co rozumiesz przez zakwestionowanie pozwolenia na budowę ? Przeciez jest
              załączone do kazdej umowy ?
    • Gość: Kuba Wstawienie drzwi wewnętrznych. IP: *.eplex.pl 21.01.02, 08:53
      Sąsiedzi - czy ktoś z Was wstawiał drzwi wewnętrzne w mieszkaniu ? Kiedy
      najlepiej to zrobić - przed tynkami, czy po tynkach ?
      • Gość: euro pozwolenie na budowe IP: *.mst.gov.pl 21.01.02, 09:00
        czy ktos wie o co chodzi dokladnie z tym pozwoleniem na budowe? kto
        zakwestionowal????
        a w ogole jak mozna zakwestionowac takie pozwolenie? i to teraz?
        cholera! mam przedluzona umowe na kredyt pomocniczy do konca maja, ale widze ze
        chyba znowu trzeba bedzie przesunac uruchomienie kredytu hipotecznego...
        zadzwonie dzisiaj do Arche i postaram sie cos dowiedziec
        Sasiedzie! a Ty wiesz co wiecej? ostatnio miales duzo informacji wczesniej niz
        inni...
        pozdrawiam i zycze milego tygodnia
        euro
        ps. mam nadzieje, ze z tym pozwoleniem to tylko jakies nieporozumienie...
        • Gość: sasiad Re: pozwolenie na budowe IP: 192.168.14.* 21.01.02, 13:00
          Hej!
          Pozwolenie na budowe zakwestionowal ten sam urzad, ktory to pozwolenie na
          budowe w roku 1999 wydal. Wydaje sie to smieszne, ale z tlumaczenia Arche
          wynika, ze urzad nie ma co robic z pieniedzmi podatnikow, gdyz sprawa podobno
          jest w sadzie i ta sprawe urzad przegra.
          Na szczesie Arche uspokaja nas, ze przekazanie aktem notarialnym w zwiazku z
          wyniklym problemem moze przesunac sie nie wiecej jak o pare tygodni.
          Glowa do gory, wszystko jest na "normalnej" drodze
          Sasiad
          • Gość: Agata Re: pozwolenie na budowe IP: 192.168.1.* 21.01.02, 16:04
            Parę tygodni to może być np. 9 czyli ponad dwa miesiące, ale nie chcę nikogo straszyć.
            Należy raczej rozumieć, że akty notarialne są uzależnione od rozstrzygnięcia sprawy pozwolenia na
            budowę.
            • Gość: sasiad Re: pozwolenie na budowe IP: 192.168.14.* 21.01.02, 16:40
              Masz racje, jezeli sprawa pozwolenia na budowe sie nie rozstrzygnie to nie ma
              co liczyc na akty notarialne. Czyli na razie prawnie nie jestesmy wlascicielami
              swojego M. Zeby tylko nic powaznego z tego nie wyniklo, wiecie jak do tej pory
              byly zalatwiane sprawy z Arche (podobno wszystko pod przymusem).
              Trzeba ich naciskac, zeby akty notarialne mogly byc podpisywane w marcu.
              Moze jakis wspolny protest do prezesa???
              Sasiad
              • Gość: nefil Re: pozwolenie na budowe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.02, 22:06
                Jesli chodzi o protest to jestem jak najbardziej ZA, o najmniejsza sprawe
                trzeba z prezesem drzec koty, to juz przestaje byc zabawne i ten ciagle
                przekladany termin oddania budynku!!!
                Dajcie znac jakby co
                • Gość: euro Re: pozwolenie na budowe IP: *.mst.gov.pl 22.01.02, 09:13
                  nie wiem czy dobrze zrozumialam, ale sprawa "pozwolenia na budowe" jest w
                  sadzie??? jezeli tak, to chyba sprawa taka moze sie ciagnac dluzej niz
                  tygodniami...
                  mysle, ze trzeba bedzie rzeczywiscie sie tym zajac, bo Ci ktorzy kupuja za
                  wlasne pieniadze to jeszcze jakos przeboleja poslizg, ale osoby ktore wziely
                  kredyt juz chyba niekoniecznie... :((
                  mysle ze najlepiej byloby spotkac sie na osiedlu - bo takie wymiany pogladow
                  tutaj na forum lub nawet mailowo to chyba zbyt wiele nie dadza
                  kiedy zamierzacie sie pojawic w Konstancinie?? mowie to oczywiscie do osob
                  ktore jeszcze nie mieszkaja - ja z mezem sprobuje pogadac z sasiadami juz
                  mieszkajacymi
                  czekam na propozycje - najlepiej byloby jakos w weekend lub poznym popoludniem
                  moze po prostu zorganizujemy spotkanie i wszyscy chetni przyjda
                  pozdrawiam
                  euro
                  • Gość: Agata Re: pozwolenie na budowe IP: 192.168.1.* 22.01.02, 15:20
                    Ponieważ informacje jakie mamy od Arche są ogólnikowe i nieprecyzyjne, zadzwoniłam do Starostwa
                    w Piasecznie. Tam powiedziano mi, że w przypadku nieprawidłowości związanych z prowadzeniem
                    budowy, sprawą zajmuje się Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego. Niestety nie udało mi się
                    dodzwonić do Inspektoratu i niestety w Starostwie informacji udzielał młody stażem pracownik. Będę
                    dalej drążyć i natychmiast napiszę na forum o tym, czego się dowiedziałam.
                  • Gość: Kuba SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: *.eplex.pl 23.01.02, 09:54
                    Spotkajmy się ! Euro ma rację !
                    Proponuję najbliższą sobotę, w okolicy 13-14, przy okazji można za dnia
                    zwiedzić mieszkanie i złapać na spotkanie kogoś z Arche (są na budowie z reguły
                    do 15 w soboty).

Jest już ciepławo - możemy się spokojnie spotkać na zewnątrz, a jeśli pogoda
                    nie pozwoli to ja zapraszam do mojego niewykończonego gniazdka ;)

Co Wy na to ?
                    • Gość: mb Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: 190.1.3.* 23.01.02, 10:37
                      Otóż nie - od jakiegoś czasu przedstawiciel Arche jest w soboty tylko do 13.00
                      ( bo podobno już im tylko 3 mieszkania zostały do sprzedania ). Tak więc jesli
                      chcecie klucze do swoich mieszkań lub rozmowy z Arche to spotkajcie sie
                      wcześniej.
                      Pozdrawiam
                      MB
                      • Gość: euro Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: *.mst.gov.pl 23.01.02, 11:00
                        mi sobota ok 13 pasuje
                        nie wydaje mi sie tez, zebysmy musieli spotykac sie wczesniej z uwagi na fakt,
                        ze do 13 jest ktos z Arche. po co nam spotkanie z arche w te sobote??? moze
                        najpierw spotkajmy sie MY - mieszkancy, pogadajmy i ustalmy co robimy - czy
                        spotykamy sie z prezesem (pracownicy na budowie nic Wam nie powiedza - oni
                        nigdy nie sa zorientowani...) jakas grupka czy piszemy pismo pod ktorym sie
                        podpisujemy.
                        takie mam propozycje - z tego co wiem, ludzie na innych inwestycjach/osiedlach
                        jakos sie organizuja, gdy maja problemy z deweloperem, moze my tez powinnismy
                        wreszcie tak zrobic a nie dzialac "w pojedynke"....

co do miejsca-obawiam sie ze moje mieszkanie moze byc za male :))) na wieksza
                        grupe osob - wszystko zalezy ilu bedzie chetnych. w razie czego mozemy wiec
                        spotkac sie u mnie, a jak nie to moze po prostu umowimy sie rzeczywiscie gdzies
                        na zewnatrz (jezeli aura pozwoli) lub np w jakiejs klatce?
                        czekam na wasze opinie i propozycje
                        euro
                        • Gość: Agata Re: pozwolenie na budowę IP: 192.168.1.* 23.01.02, 12:00
                          Drodzy przyszli sąsiedzi! Sprawa z pozwoleniem ma się tak: rzeczywiście Starostwo, które wydało
                          pozwolenie na budowę zwróciło się do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego o zbadanie
                          sprawy (prawdopodobnie chodzi o naruszenie granic nieruchomości, ale to raczej niewielkie
                          uchybienie). Inspektor przeprowadził kontrolę i stwierdził, że budowa jest prowadzona zgodnie z
                          pozwoleniem. Zgodnie z procedurą skierował dnia 12.12.2001 r. sprawę do Urzędu Wojewódzkiego -
                          Delegatury w Radomiu o zbadanie sprawy zgodności z prawem pozwolenia na budowę. Urząd
                          Wojewódzki dostał jedynie pismo i kopię pozwolenia na budowę i natychmiast zwrócił sie do
                          Starostwa o wydanie pozostałych dokumentów. Do dzisiaj nie ma odpowiedzi ze Starostwa. Osoba,
                          która zajmuje się tą sprawą w Radomiu nie ma pojęcia pod jakim kątem ma badać zgodność z
                          prawem, ale przypuszcza, że Starostwo celowo zwleka z dostarczeniem dokumentów, gdyż chce
                          najpierw wydać pozwolenie na użytkowanie. W świetle k.p.a. pozwolenie nie zostało naruszone, tzn.
                          nie jest wszczęte żadne postępowanie i może być taka sytuacja, że przy wydanym pozwoleniu na
                          użytkowanie zostanie zawieszone pozwolenie na budowę i jest to dopuszczalne. Pocieszający jest
                          fakt, że rozbiórka nam nie grozi i że sprawa pozwolenia nie musi wpłynąć na podpisanie aktów
                          notarialnych.
                        • Gość: nefil Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.02, 18:46
                          Postaram sie przyjsc na spotkanie
                          • Gość: Hanka Re: Plamki na suficie IP: *.ciop.waw.pl 25.01.02, 11:34
                            Mam maly dylemat;na suficie w jednym pokoju sa widoczne male brazowo-rudawe
                            plamki. Umiejscowily sie w okolicy okna( ale nie w rogu)i wzdluz przewodu
                            elektrycznego doprowadzajacego oswietlenie. Czy to moze korozja ze spinek
                            mocujacych przewod elektryczny, czy moze zmutowany grzybek? Natomiast na
                            scianie w przedpokoju jest widoczna szara plama w dotyku przypomina opilki
                            metalu przyklejone do sciany.
                            Czy moze ktos mial podobne niespodzianki.
                            Pozdrawiam.
                            Hanka
                            • Gość: kaźmirz Re: Plamki na suficie IP: *.ciop.waw.pl 05.03.02, 14:40
                              Gość portalu: Hanka napisał(a):

> Mam maly dylemat;na suficie w jednym pokoju sa widoczne male brazowo-rudawe
                              > plamki. Umiejscowily sie w okolicy okna( ale nie w rogu)i wzdluz przewodu
                              > elektrycznego doprowadzajacego oswietlenie. Czy to moze korozja ze spinek
                              > mocujacych przewod elektryczny, czy moze zmutowany grzybek? Natomiast na
                              > scianie w przedpokoju jest widoczna szara plama w dotyku przypomina opilki
                              > metalu przyklejone do sciany.

Droga Hanko,
                              plamki to pryszcz, użyjesz odplamiacza i zejdzie, ale grzybki to zaraza. Jedyny sposób to marynować!!!!!!!!

Pozdrowienia
                              Napisz jak poradzilas sobie z problemem...
                              > Czy moze ktos mial podobne niespodzianki.
                              > Pozdrawiam.
                              > Hanka

• Gość: Kuba Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: *.eplex.pl 25.01.02, 12:13
                            Podsumowując - o 13oo w sobotę na środku osiedla.
                            Nawet jak będzie nas kilka osób to już coś ;)
                            • Gość: sasiad Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: 192.168.14.* 25.01.02, 13:26
                              Proponuje o 12.00, bo o 13.00 nie zastaniemy nikogo z firmy Arche!
                              Sasiad
                              • Gość: Agata Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: 192.168.1.* 25.01.02, 14:03
                                Jutro na budowie nikogo nie będzie z Arche. Dni otwarte juz się skończyły.
                                Wszystko więc jedno o której będzie spotkanie.
                                • Gość: Ghandi Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: 10.10.12.* 25.01.02, 17:26
                                  Witam.
                                  szkoda ze to beda godziny poludniowe (niestety jutro jestem w pracy) , jesli
                                  sasiedzi sie zgodza to moze zrobimy spotkanie nieco pozniej (np. ok 16.30?).
                                  Jesli wiekszosci nie pasuje taka godzina no to trudno.
                                  Proponowalbym wydrukowac karteczke o ostetecznym terminie i przyklejenie jej na
                                  klatki.

I z innej beczki.

Slyszalem od kierownika budowy ze ktos stara sie o podlaczenie do internetu
                                  naszego osiedla. Nie wiem jak zaawansowane sa te prace - kierownik nie potrafil
                                  mi powiedziec wogole kto stara sie to zalatwic - lecz dowiadywalem sie w
                                  STOEN'ie na ten temat nieco i z tego co wiem na dzien dzisiejszy STOEN
                                  proponuje lepsze lacza, szybsze i za mniejsze pieniadze, co najwazniejsze nie
                                  ma kucia w scianach na kable sieci wewnetrznej.
                                  Proponowalbym zintegrowac wysilki, poco dzialac na 2 fronty.
                                  (oplaty za lacze maja byc nizsze od najnizszych oplat abonamentowych w TV
                                  kablowych - najnizsza w AsterCity to 99 zl miesiecznie)
                                  pozdrawiam
                                  ghandi_pl@go2.pl
                                  • Gość: euro Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: *.mst.gov.pl 28.01.02, 09:00
                                    Drodzy Sasiedzi!
                                    rozumiem, ze paskudna pogoda odstraszyla chetnych na spotkanie... a szkoda.
                                    czekalam razem z moim maluchem (ktory siedzial w wozku pod folia oczywiscie)o
                                    12 na osiedlu. czekalam z pol godziny - spotkalam dwoch sasiadow i pogadalismy
                                    o roznych sprawach. niestety nikt nie przyszedl. z uwagi na fakt, ze bylam juz
                                    calkowicie przemoknieta, a dziecko domagalo sie coraz bardziej intensywnie :)))
                                    powrotu do domu, nie czekalam do 13...
                                    czy ktos byl o tej godzinie?
                                    pozdrawiam
                                    euro
                                    • Gość: Kuba Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: *.eplex.pl 30.01.02, 11:04
                                      Kurka, ja byłem o 13, pokręciłem się, zawiodłem, zmokłem i poszedłem ;)
                                      Może ponowimy próbę w tą sobotę ?
                                      • Gość: kn Re: SPOTKANIE W KONSTANCINIE IP: *.lot.pl 04.02.02, 11:00
                                        Mili Sąsiedzi, czy było jakieś spotkanie na naszym osiedlu ? Obejrzałem wczoraj
                                        postęp prac i widzę że bez jakiejś wspólnej akcji protestacyjnej się nie
                                        obędzie. Bardak na budowie i ani żywego ducha.
                                        pozdrawiam kn
                                  • Gość: sasiad INTERNET IP: 192.168.14.* 28.01.02, 15:30
                                    Hej!
                                    Calkowicie popieram sasiada Ghandi. Chociaz dopiero remontuje mieszkanie to nie
                                    wyobrazam sobie kucia w scianach, zeby ciagnac jakies kable na siec komputerowa.
                                    Mysle, ze pomysl ze Stoenem jest b. dobry.
                                    sasiad
                                    • Gość: Kuba Re: INTERNET IP: *.eplex.pl 01.02.02, 13:56
                                      > Mysle, ze pomysl ze Stoenem jest b. dobry.

Pomysł jest świetny, ale nie jest jeszcze w sprzedaży...Mieli ruszyć w tym roku,
                                      ale styczeń się kończy, a o ofercie cicho...

• Gość: Ghandi Re: INTERNET IP: 10.10.11.* 01.02.02, 14:06
                                        Spoko.
                                        Gadalem z facetem od Stoenu na ten temat i powiedzial
                                        mi co nastepuje:
                                        1. Oferta komercyjna - czyli wszystkie ceny - od marca
                                        2002
                                        2. Koszt miesieczny - jak pisalem (chyba) taniej od
                                        najtanszego na rynku abonamentu linii kablowych (TV
                                        kablowych co w tym przypadku powinno dac mniej niz 99
                                        zl/miesiecznie)
                                        3. Z projektem ruszaja zgodnie z grafikiem, czyli od
                                        czerwca 2002.
                                        do tego czasu prowadzone byly fazy testowe w Wilanowie
                                        calego przedsiewziecia.

Oczywiscie mieszkancy naszego osiedla zrobia jak beda
                                        chcieli, lecz uwazam ze majac dostep do netu nwet za
                                        przeproszeniem w kibelku, bez dodatkowego kucia i
                                        zakladania szpetnych rynienek na kabelki od stoenu to
                                        sprawa jest warta swieczki, no i oczywiscie
                                        przepustowosc... 2 Mb :) czego wiecej chciec ?

pozdrawiam
                                        Ghandi
    • Gość: sasiad Droga!!! IP: 192.168.14.* 29.01.02, 17:17
      Czy ktos wie moze dlaczego firma Arche nie zabiera sie za ukonczenie drogi
      dojazdowej!!??
      Przez to nie mozna dojechac i spokojnie wyladowac rzeczy w "czesci grudniowej".
      sasiad
      • Gość: euro Re: Droga!!! IP: *.mst.gov.pl 30.01.02, 08:59
        Sasiedzie!
        nie wiem, czemu Arche przy sprzyjajacej pogodzie nie wznowila prac nad droga do
        Bielawskiej. kiedy rozmawialam z nimi w zeszlym tygodniu twierdzili,
        ze "wlasnie zaczynaja dalej robic droge dojazdowa i zciagaja posilki". jak
        narazie ja nie widze, zeby ktos cos robil z ta droga...
        Sasiadom "grudniowym" proponuje "wiercic dziure" pracownikom Arche
        telefonicznie i domagac sie jak najszybszego ukonczenia drogi. na nas juz
        kompletnie nie reaguja, ale moze Wy bedziecie miec wieksza sile przebicia...

pozdrawiam
        euro
        ps.
        "z zycia sasiedzkiego"
        w weekend wprowadzili sie juz ostatni sasiedzi na naszym pietrze -
        nasi "bezposredni" sasiedzi. maja pieska :) nasz synek wczoraj probowal sie
        wkupic w laski "szczekajacego stworka" zanoszac mu kawalki mieska... narazie
        piesek jest jednak bardzo nieufny i szczeka... :)
      • Gość: mb Re: Droga!!! IP: 190.1.3.* 30.01.02, 09:45
        Sąsiedzie, czyżbyś odebrał już klucze? Czy jest więcej takich osób w części
        grudniowej? Ja co prawda umówiłam się na odbiór techniczny w przyszły wtorek,
        ale boję się że jak tam pojadę to majster złapie się za głowę i powie (jak
        zwykle zresztą) "_ojej, zapomniałem sprawdzić!!!". Jakie są wasze doświadczenia
        z odbiorami????
        • Gość: Klaudia Re: Droga!!! IP: *.jwt.com.pl 30.01.02, 10:09
          Wszystkim, co chca jechac na odbior mieszkania szczerze radze dzwonic co drugi dzien na tydzien
          przed odbiorem i pytac o postep prac i sprawdzac czy oni nie zapomnieli o tym mieszkaniu i
          pamietaja o odbiorze. Albo najlepiej jezdzic tam i osobiscie rozmawiac jesli ktos ma mozliwosc.
          Inaczej odbior kilkakrotnie moze sie przesunac. Ja uslyszalam "ale my nie tylko pani mieszkanie
          konczymy" jako usprawiedliwienie czemu sie znow nie wyrobili...
      • Gość: Ghandi Re: Droga!!! IP: 194.242.39.* 01.02.02, 09:51
        Witam.

Z tego co sie dowiedzialem droga dojazdowa bedzie gotowa za jakies...
        2- 3 miesiace.

ponoc jezdzi tam ciezki sprzet i dltego nie buduja drogi.

moze to moje odosbnione zdanie ale wydaje mi sie ze osiedle konstancin jakos firmie arche zwisa i powiewa, nie ma bata na przyspieszenie tej budowy?
        jak rozumiem kierownictwo ww. firmy skupilo sie calkiem na nowej inwstycji, konstancin majac... w powazaniu.
        jesli droga dojazdowa bedzie za powiedzmy 3 miesiace, to oznacza ze wczesniejjak w MAJU nie podejmie sie nikt sprawy atow notarialnych.... chyba ze sie myle, ale do tego czasu (zakonczenia budowy) nie bedzie mozna wystawic aktu?
        acha, jeszcze jedno pytanie.
        kochani sasiedzi, jesli bedzie sie przedluzalo podpisywanie aktu notarialnego, wszscy ci ktorzy maja kredyty beda musieli placic bankom extra kaske za ubezpieczenia itp. - te pieniadze wywalimy przez opieszalosc arche, wiec uwazam ze spokojnie mozemy dochodzic swoich praw (zwrotu placonych ubezpieczen itp) w firmie, lub jesli nie da to skutku, na drodze sadowej.
        pozdrawiam
        Ghandi
        • Gość: euro Droga i Arche wobec sprawy pozwolenia na budowe IP: *.mst.gov.pl 04.02.02, 11:13
          Dzisiaj rozmawialam z dwoma pracownikami Arche. Pan twierdzi ze prace nad droga
          do Bielawskiej juz trwaja i za 2-3 tyg. najpozniej droga juz bedzie. ciekawe
          jak sie to ma do wczesniej informacji ze nie mozna robic drogi, bo jezdzi tam
          ciezki sprzet (co jest prawda)??!
          Druga sprawa jaka poruszylam to byla kwestia pozwolenia na budowe i terminu
          podpisywania aktow notarialnych. Pani ktora odebrala telefon zdebiala i udawala
          (lub nie - chociaz trudno mi uwierzyc ze nic o tym nie wiedziala), ze wszystko
          jest w porzadku i zadnego problemu z pozwoleniem na budowe nie bylo. zapytalam
          wiec, czy to znaczy ze wszystko zostalo juz wyjasnione. Pani caly czas szla w
          zaparte i wrecz juz podirytowana twierdzila ze caly czas jest i bylo ok. w
          koncu dowiedziala sie ode mnie, ze inny pracownik Arche juz mnie informowal w
          tej sprawie, wiec CHCE SIE DOWIEDZIEC CO FIRMA ZROBILA ZEBY TEN PROBLEM
          WYJASNIC. zostalam przelaczona do kolesia, ktory chyba zbesztany przez
          poprzedniczke nie potrafil mi nic powiedziec konkretnego poza tym, ze "ARCHE
          NIE INTERESUJE SIE TA SPRAWA, BO UWAZA ZE WSZYSTKO JEST W PORZADKU I NIE MA
          PODSTAW DO ZADNEGO PODWAZENIA. ARCHE NIE INTERESUJE TO, ZE TRWA JAKIES
          POSTEPOWANIE WYJASNIAJACE." Oprocz tego dzisiaj dowiedzialam sie, ze kwestia z
          pozwoleniem na budowe nie moze wplynac w zaden sposob na termin podpisywania
          aktow notarialnych - niesamowita zmiana - ten sam pan twierdzil zupelnie cos
          odwrotnego 2 tyg. temu!
          na moje drugie pytanie dlaczego akty notarialne sa opozniane - czy to wina
          starostwa? czy Arche zlozyla wszystkie niezbedne dokumenty i tylko starostwo
          celowo przeciaga to wszystko (taka byla informacje ze strony Arche 2 tyg.
          temu), pan znowu sie zaplatal i sam juz nie wiedzial. jeden z sasiadow probowal
          sie dowiedziec czegos wiecej na wlasna reke - dzwonil do Starostwa, do
          inspektora budowlanego itd. w starostwie go poinformowali, ze firma Arche nie
          zlozyla jeszcze zadnych dokumentow ani wniosku na odebranie czesci/calosci
          budynku...
          ciekawe gdzie lezy prawda i kiedy w koncu przestana robic z nas idiotow

mnie szczerze mowiac zaczyna to juz lekko irytowac i zaczyna mi kielkowac w
          glowie idea pojscia do firmy i zrobienia im awantury w przypadku takiego
          dalszego traktowania mojej osoby.
          mieszkanie odebralam w czerwcu, wykonczone zostalo do polowy sierpnia,
          przeprowadzilismy sie pod koniec pazdziernika. do dnia dzisiejszego ani nie mam
          oficjalnego protokolu odbioru, ani aktu notarialnego, normalnej drogi
          dojazdowej do Bielawskiej, normalnego osiedla (tylko plac budowy), dobrze
          funkcjonujacej windy i w dodatku traktuje sie mnie jak wielka naiwna i probuje
          wciskac jakies glupoty
          i nie obchodzi mnie ze inni developerzy sa "gorsi", bankrutuja czy maja wieksze
          opoznienia. znam przyklady dobrych inwestycji i rzetelnych developerow i zaluje
          ze kupilismy mieszkanie od Arche...
          euro
    • Gość: nefil Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.02, 20:40
      Proponuje zrobic spotkanie , mam nadzieje, ze tym razem frekfencja dopisze ;)
      Wspolnymi silami moze zdzialamy cos wiecej niz w pojedynke, Arche
      wyraznie "olewa" te inwestycje. Moze spotkamy sie o 12:00 w te sobote, tylko
      prosba- PRZYJDZCIE!, bo nie mieszkam jeszcze w Konstancinie i nie mam ochoty
      jechac na darmo.
      Pozdro!
      • Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 05.02.02, 13:01
        Sasiedzi!

popieram pomysl spotkania w te sobote o 12 - pojawie sie ja lub maz. proponuje
        spotkanie na zewnatrz w "srodku osiedla" czyli niedaleko miejsca "polaczenia"
        czesci czerwcowej i grudniowej - przy trawniku wydzielonym i obetonowanym.
        zapraszam!
        euro
      • Gość: nefil Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.02, 18:36
        Gość portalu: nefil napisał(a):

> Proponuje zrobic spotkanie , mam nadzieje, ze tym razem frekfencja dopisze ;)
        > Wspolnymi silami moze zdzialamy cos wiecej niz w pojedynke, Arche
        > wyraznie "olewa" te inwestycje. Moze spotkamy sie o 12:00 w te sobote, tylko
        > prosba- PRZYJDZCIE!, bo nie mieszkam jeszcze w Konstancinie i nie mam ochoty
        > jechac na darmo.
        > Pozdro!
        Boże, jak ja mogłem frekwencje przez "f" napisac, co to piwo robi z czlowieka ;)

• Gość: Ghandi Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 10.10.12.* 07.02.02, 07:38
          :)))) hehehe
          piwko grzeje, piwko chlodzi, piwko nigdy nie zaszkodzi!

pozdrawiam!
          • Gość: Agata Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 07.02.02, 14:08
            W razie deszczu proponuję spotkanie pod dachem garażu, gdzieś pomiędzy bramami wjazdowymi,
            przy drzwiach wyjściowych na patio.
            Jeśli chodzi o pozwolenie na budowę, to szczerze mówiąc jest nam na rękę to, że Starostwo nie
            przesłało dokumentów do Urzędu Wojewódzkiego i ten nie może ruszyć sprawy. To nie powinno
            zaważyć na wydaniu pozwolenia na użytkowanie. Gorzej, gdyby sprawa się rozkręciła na tyle, że
            np. pozwolenie na budowę zostałoby unieważnione. A w tej sytuacji ono cały czas obowiązuje. Teraz
            wszystko zależy od Starostwa, a nie od Arche.
            • Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 08.02.02, 09:06
              jezeli nawet zalezy to od Arche to czy uwaza Pani, ze podejscie firmy i sposob
              informowania klienta jest fair? bo mi nie i teraz to mnie "nie interesuje od
              kogo to zalezy"... Firma Arche powinna robic wszystko (wlacznie ze stosowna
              interwencja w starostwie) zeby ta sprawa zostala jak najszybciej i najlepiej
              zalatwiona. nie wydaje mi sie, ze dobra metoda w tym momencie jest udawanie, ze
              nic sie nie stalo...
              z dobrych wiadomosci - ruszyli z droga do Bielawskiej. przynajmniej wyjezdzajac
              dzisiaj rano do pracy zauwazylam ze zaczeli juz wyrownywac te czesc, gdzie lezy
              glownie ziemia i piach. miejmy nadzieje, ze przed nastepnym atakiem zimy (ktory
              wg prognoz ma nadejsc za jakies 2 tyg.) zrobia calosc lub wiekszosc robot.

co do spotkania
              widze, ze jakos nie bardzo jest zainteresowanie... ze wzgledu na niezbyt
              sprzyjajaca pogode nie zamierzam czekac zbyt dlugo... nie bede mojego malego
              trzymac w wozku i czekac bez sensu. wiec nie miejcie pozniej do mnie pretensji,
              ze nikogo nie bylo np o 12.20
              pozdrawiam i zycze milego weekendu
              euro
    • Gość: nefil Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.02, 10:34
      Moj znajomy, ktory pracuje w "nieruchomosciach" zasugerowal mi, ze Arche celowo
      opoznia podpisanie aktow notarialnych, bo moze wchodzic w gre obciazenie
      hipoteki i z tych pieniedzy finansowanie inwestycji na Woronicza. Podobno
      wydanie aktow nie ma zwiazku z oddaniem inwestycji.
      • Gość: euro Szlaban i akty notarialne IP: *.mst.gov.pl 11.02.02, 09:03
        Nefil!
        to mozna dosyc chyba latwo sprawdzic. wystarczy dowiedziec sie jaka jest
        sytuacja z dzialkami w stosownym urzedzie... czy sa obciazone hipoteka...
        sugerujesz ze oddanie inwestycji nie ma nic wspolnego z aktami notarialnymi...
        hmmm, w sumie pierwsze slysze, ale moze po prostu nie jestem zorientowana. czy
        Twoj znajomy nie moze podac aktow prawnych, gdzie tego mozna szukac? bo
        rozumiem, ze to powinno wynikac z przepisow...
        sprobuje na wlasna reke poszukac i jak cos znajde to dam znac...

czy ktos byl na spotkaniu w sobote? moje dziecko uwiezilo mnie w domu- poszlo
        spac i bedac z nim sama nie moglam sie ruszyc... pewnie spotkaliscie sie w
        garazu?
        widzieliscie "piekny" szlabanik ktory postawili nasi "zyczliwi sasiedzi"?
        euro
        • abanderado Obecny dojazd to koszmar 13.02.02, 10:39
          Witam sąsiadów
          Jestem tu pierwszy raz więc trudno ustosunkować mi się do wszystkich wątków.
          W zupełności popieram zdanie na temat funkcjonowania firmy Arche.
          Jednak ostatnio zbulwersował mnie dojazd do osiedla.Jaki jest powód postawienia
          tego "SZLABANTA" ? Jest to co prawda narazie tylko kilka dni ale zawieszenie
          normalnego samochodu długo nie wytrzyma dojazdu "przy CPN".
          Dlatego mocno kibicuje "układaczom kostki".
          Jestem bardzo zainteresowany siecią Inet na osiedlu Spacerowa.
          Aha jeśli chodzi o nazwę ulicy to jest jeszcze szansa na to że będziemy
          mieszkać na Spacerowej tylko najpierw niech ona powstanie bez względu na to jak
          się będzie nazywać.
          Pozdr
          Michał(36E)

• Gość: sasiad Re: Obecny dojazd to koszmar IP: 192.168.14.* 13.02.02, 16:50
            CZesC!
            Skad ta nowina o nazwie ulicy?
            Tzn. ze jeszcze nie wiadomo na jakiej ulicy bedziemy mieszkali???
            O co tu chodzi?
            Sasiad
    • Gość: nn Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.lot.pl 13.02.02, 12:51
      Otrzymałem wczoraj pismo z US Mokotów w sprawie VAT na garaż i momentu od
      którego mozna korzystać z ulgi remontowej. Jest tak jak myślałem, czyli wg US
      VAT na garaż to 22% a korzystanie z ulgi na remont dopiero po otrzymaniu aktu
      notarialnego.
      pozdrawiam
      Krzysztof
      • Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 212.244.180.* 13.02.02, 13:24
        bzdura, bzdura, bzdura, bo garaż w podziemach budynku przynależy do mieszkania
        i tak jak ono obiążony jest obecnie stawką VAT, czyli 7% (a kupiony w zeszłym
        roku 0%). US jak zwykle interpretuje contra legem tylko i wyłącznie na swoją
        korzyść. Z ulgą remontową się zgadzam - po podpisaniu aktu notarialnego.
        Proponuję wystosować pismo do Izby Skarbowej i powołać się na niedawno podjętą
        uchwałę sądu najwyższego dot. interpretacji garażu (namiar dopiszę później).
        Pozdrawiam
        mag(2/8)
        • Gość: euro podatki i szlaban IP: *.mst.gov.pl 14.02.02, 09:27
          Info dla "Nowego Sasiada" :))
          szlabanik postawili chyba w sobote (albo w piatek wieczorem?) ludzie z
          pobliskiego osiedla. juz od dawna nie podobalo sie im to, ze ich "osiedlowa"
          uliczka jezdza samochody zdazajace do naszego osiedla. jakos w pazdzierniku (z
          tego co pamietam - ale moze to byl wrzesien?) byly pikiety pod osiedlem,
          zebysmy jezdzili ta droga obok CPN. nawet kiedys moja sasiadke przyblokowali
          nie dali jej przejechac "normalna" droga, musiala sie wycofac i jechac tymi
          dolami i kaluzami na Fabrycznej... potem byla cisza, ale z tego co zauwazylam
          mieszkancy tamtego osiedla rzucali nam niezbyt mile spojrzenia...
          w koncu postawili szlaban... moj maz probowal interweniowac w poniedzialek w
          strazy miejskiej, strazy pozarnej oraz urzedzie gminy i miasta ale okazalo sie,
          ze szlaban nie lamie przepisow prawnych ani przeciwpozarowych (wydaje mi sie,
          ze jest taki przepis, ktory mowi o dwoch drogach dojazdowych do posesji) -
          podobno ta uliczka jest wlasnoscia ludzi z sasiadujacego osiedla i maja prawo
          robic z nia co chca... jak jest w rzeczywistosci nie wiem...
          "nasza" droga jest robiona, ale jak narazie nie widze "oszalamiajacych"
          postepow... kurcze, strasznie powoli to robia... przy takim tempie to bedzie
          miesiac lub dluzej...

a propos podatkow - wydaje mi sie, ze koszty wykonczenia mieszkan
          mozemy "wrzucic" do tzw. duzej ulgi budowlanej - jest taki przepis, ze
          wszystkie tego typu koszty poniesione przed "zasiedleniem" lokalu moza
          rozliczac w ramach ulgi budowlanej. moja znajoma tak zrobila w zeszlym roku i
          jej urzad skarbowy (z ursynowa) to zaakceptowal... wrzucila tam np: koszty
          kupna i zrobienia podlog, kupno armatury, baterii, farb, tapet itp

Drodzy Sasiedzi?
          czy cos wiecie nt. aktow notarialnych?
          druga sprawa - co z ta ulica? ulica Spacerowa istnieje - wiec nie trzeba jej
          tworzyc... np na Spacerowej miesci sie pobliska Apteka. czyzby istniala jakas
          szansa, ze nastapi powrót do pierwotnych planow?? jakos trudno mi w to
          uwierzyc...
          pozdrawiam
          i zycze milych Walentynek :)
          euro
          • Gość: Agata Re: akty notarialne IP: 192.168.1.* 15.02.02, 15:03
            Drodzy sąsiedzi!
            Szkoda, że na spotkaniu w sobotę były oprócz mnie tylko dwie osoby. Na szczęście przynajmniej we
            trójkę jesteśmy zgodni co do tego, że najważniejszą sprawa w tej chwili na prawdę nie są nazwa ulicy
            i możliwość podłaczenia do internetu, ale papier, który świadczy o własności zapłaconych przez nas
            mieszkań czyli AKT NOTARIALNY!!! Podejrzewam, że jeszcze nie wszyscy sa świadomi, że póki nie
            mamy aktów w ręku, grunty pod budynkiem mogą byc obciążone np. kredytami zaciągniętymi przez
            Arche, które w razie nieszczęścia (upadłości) będziemy musieli spłacać (jeśli się mylę, niech jakiś
            prawnik mnie skoryguje). Zapewniam Was, że takich przypadków nie trzeba daleko szukać.
            A teraz druga ważna informacja: akty notarialne nie muszą być sporządzone po wybudowaniu drogi,
            uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie itd. Można je sporządzić w dowolnym momencie trwania
            budowy, oczywiście notariusz musi zadbać o odpowiednie zapisy w akcie.
            Czy ktoś pofatygował się i rozmawiał z notariuszem, który te akty będzie sporządzał?
            Jeśli nie, to gorąco zachęcam do zainteresowania się tą sprawą. Jeśli nie możemy się spotkać na
            osiedlu, to może w kancelarii notarialnej?
            • Gość: NN Re: akty notarialne IP: *.lot.pl 19.02.02, 13:09
              Witam,
              Znajomy prawnik twierdzi, że akt notarialny może być dokonany dopiero po
              odbiorze domu przez gimnę i pozwoleniu na użytkowanie. Wg niego niemozliwe
              jest to w trakcie budowy. To by sie zgadzało z tym co mówi Arche. Czyli dla
              części grudniowej na akty poczekamy co najmniej do czerwca.
              pozdrawiam
              nn
    • Gość: nefil Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.02, 21:59
      Rozmawialem dzisiaj z przedstawicielem Arche, akty maja byc na bank w marcu,
      coz zobaczymy...;)
      • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 16.02.02, 13:19
        Gość portalu: nefil napisał(a):

> Rozmawialem dzisiaj z przedstawicielem Arche, akty maja byc na bank w marcu,
        > coz zobaczymy...;)

Ale tykko dla pierwszej czesci etapu budowy (ktora jest zastawiona hipoteka) -
        ciekawe jak z tego wybrna ???

A dla czesci "grudniowej" akty maja byc okolo czerwca .... zobaczymy.
        sasiad
        • Gość: abander Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 80.48.247.* 19.02.02, 12:59
          ......... czyli znowu koszta się szykują :-(.Ciekawe ile można zwlekać z tymi
          aktami ?
          Aha jak ktoś jeszcze nie ma kluczy od skrzynek pocztowych (tradycyjnych) to są
          do odebrania na poczcie ..........
          pozdr Michał
          • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 26.02.02, 09:44
            Koszty sie szykuja ... ale nie tak wczesnie! Akty moga byc znowu przelozone, ze
            wzgledu na opozniajace sie odbiory budynku...
            Mam nadzieje ze dla czesci grudniowej podpisze akt jeszcze w tym roku, bo
            slyszalem ze Arche szykuje akty na przyszly rok!
            sasiad
            • Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 26.02.02, 14:27
              nie wiem jak to bedzie z tymi aktami... dzwonilam dzisiaj do Arche - twierdza
              ze sprawa bedzie zalatwiona w marcu - dla czesci "czerwcowej". pytano mnie
              tylko czy jestem w grupie osob ktorej bardzo zalezy na szybkim podpisaniu aktu.
              sa pewnie osoby, ktore chwilowo nie maja kasy i wolalyby podpisac na koncu...
              gdyby nikt sie do nas nie odezwal do 15 marca mamy przypomniec sie.
              no zobaczymy... oby bylo to w marcu...

u nas podlaczyli juz domofony i chyba pod koniec tego tygodnia beda w pelni
              funkcjonowac - czyli wejscie bedzie na kod lub kluczyk.
              pozdrawiam
              euro
              • Gość: Abander Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.pkobp.pl 27.02.02, 01:02
                Dzisiaj majster z budowy (waldek) zapewnił mnie że za tydzień będzie można
                jeżdzić głównym dojazdem ... nie mogę się doczekać ... ale czy mu wierzyć ???
                Aha pseudo sąsiad z tych starych bloków oskarżył mnie o to że rzekomo
                porysowałem mu zderzak swoim samochodem i zgłosił to na policję.Teraz mi jakieś
                wezwania przychodzą ... nieźle gościa pogieło już ja go znajde ...
                pozdr
                ps:klucze do klateki u "kierownika" budowy ,chyba euro wjeżdzasz ciągle
                samochodem do garażu ?
                • Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.mst.gov.pl 27.02.02, 09:06
                  Abander - dzieki za info o drodze - nie wiem czy zdaza w tydzien ale byloby
                  super! :)
                  co do kluczykow to mam juz ich kilka z kodem wlacznie :)
                  pozdrowienia dla wszystkich
                  euro
                  ps. mamy gdzies wyzej sasiada ktory wczoraj o 20.30 zaczal wiercic dziury i
                  wiercil je namietnie do 21.20 - BLAGAM WSZYSTKICH PRZYSZLYCH SASIADOW!!!!
                  LITOSCI!!!! ZLITUJCIE SIE NAD NAMI BIEDNYMI MIESZKAJACYMI JUZ LOKATORAMI!!! :)
                  • Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 212.244.180.* 04.03.02, 14:12
                    Witam miłych Sąsiadów. Droga chyba "dobiega końca" na szczęście - bo wczoraj
                    zrobiłam sobie rajd po ulicy dojazdowej od tyłu - istne Camel Trophy! Ale chyba
                    już końcówka.
                    Mam pytanie - czy coś się zmieniło w sprawie aktów i ewentualnego odbioru
                    osiedla przez starostwo? Jestem bardzo ciekawa, bo nie wiem czy zabierać się za
                    wykańczanie mojego M, czy jeszcze poczekać na rozwój wydarzeń. Czy stosunki z
                    Firmą polepszyły się ostatnio?
                    Czekam na odpowiedź.
                    Pozdrawiam wszystkich

mb
                    • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 05.03.02, 09:25
                      Hurra!!!
                      Badzmy optymistami! Droga ma byc oddana do konca tego tygodnia! Nareszcie
                      bedzie mozna bezpiecznie jezdzic...
                      Glowa do gory!
                      sasiad
                      • Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 212.244.180.* 05.03.02, 09:45
                        Droga drogą, też ważna, ale bez niej da się żyć. A ja wciąż do zudzenia o
                        jednym - i chyba jednak najważniejszym - KIEDY BĘDĄ AKTY WŁASNOŚCI ???????? Bez
                        tego to możemy sobie pomażyć o czymkolwiek i nawet piękna droga nam nie pomoże.
                        Czy macie jakieś nowe informacje w tej kwestii ???
                        • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 05.03.02, 11:23
                          Hej!
                          Dla pierwszej czesci budowy akty maja byc pod koniec marca/ na poczatku
                          kwietnia. Dla dtugiej czesci budowy (i to jest najgorsze dla mnie) dopiero 3
                          miesiace pozniej - czyli okolo lipca.
                          sasiad
                          • Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 212.244.180.* 05.03.02, 11:54
                            A to niby czemu tak późno? Skąd te informacje? I co ma do rzeczy etapowość
                            budynków? Przecież przenieść właśność powinni zaraz po tym jak im zapłacimy,
                            nie ma tu nic do rzeczy ewentualne nieodebranie budynków przez gminę, bo nie
                            chodzi o dopuszczenie do zasiedlenia, tylko o własność nieruchomośći.

Myślę że trzeba się sprężyć i zmusić Arche do załatwienia formalności w jak
                            najszybszym terminie. Nie wiem czy wiecie, ale dopóki nie będziecie mieć w ręce
                            aktów notarialnych, to wszystko co dodatkowo włożyliście w wykończenie
                            miszkania (na ogół kilkadziesiąt tysięcy PLN) pozostaje nadal własnością
                            formalnego właściciela nieruchomości, czyli naszej kochanej firmy. Dlatego może
                            zainteresujmy się sprawą na poważnie.

Czy ktoś sprawdzał ostatnio status prawny działek na których stoją nasze bloki?
                            Czy mają obciążoną w jakiś sposób hipotekę? Wiem że na niektórych było prawo
                            poprzednich właścicieli do uzyskania od Arche mieszkania w tych budynkach. Czy
                            coś się zmieniło?

pozdrawiam
                            • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 05.03.02, 15:09
                              Niektore dzialki nadal sa obciazone hipoteka, poniewaz firma arche nie oddala
                              jeszcze mieszkan, tym osobom ktorym to obiecala. A odda wtedy kiedy bedzie
                              odebrany budynek przez gmine - wtedy bedzie mozna zniesc zapisy obciazajace te
                              dzialki i rozpoczac przekazywanie gruntow aktami wlasnosci. Z tego co wiem to
                              obciazone sa dzialki na ktorych stoja budynki z klatkami dawnymi Spacerowa 10 i
                              12.
                              Trzeba miec nadzieje, ze w tym miesiacu sie cos ruszy z tymi aktami. I szkoda
                              ze rozdzielaja sprawe podisywania aktow w zaleznosci od etapu budowy...
                              sasiad
                              • Gość: AZ Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.1.* 06.03.02, 11:19
                                Z tego czego dowiedziałam się od pani notariusz, która będzie przygotowywać akty, kluczowa sprawa
                                jest zakończenie inwentaryzacji. Na tej podstawie można wydzielić lokale.
                                • Gość: abander Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.pkobp.pl 06.03.02, 16:59
                                  ...... to nie dobrze że klatka 10 jest obciążona bo w niej mieszkam .......
                                  może napiszemy jakieś petycję o te akty czy coś takiego ,niech wiedzą że
                                  jesteśmy zorganizowani.Aha jeśli chodzi o te Camel Trophy to dzięki niemu pękła
                                  mi sprężyna przy tylnej osi i znowu niemałe koszta przez nasze
                                  ukochane .......Arche
                                  • Gość: Sąsiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 07.03.02, 20:01
                                    Sąsiedzi, arche "obiecywało mi" (akt notarialny, protokół odbioru mieszkania do
                                    końca marca - ha, ha), teraz zgodnie z oświadczeniem złożonym w (Pekao SA), iż
                                    do końca marca dostarczę te dokumenty, bank nie chce dokonać konwersji kredytu.
                                    Co mogę teraz zrobić?
                                    • Gość: sąsiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 07.03.02, 20:04
                                      Zostalem oszukany przez kochane arche na metrażu ok 3m2, bagatela 10 tys., jak
                                      wymusic na arche jak najszybszy zwrot nadpłaconych pieniędzy?
                                      • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 192.168.14.* 08.03.02, 12:03
                                        Hej!
                                        Nie przejmuj sie ... jezeli masz mieszkanie w I etapie budowy to akt podpiszesz
                                        prawdopodobnie od konca marca!!! Jezeli nie to 3 miesiace pozniej!
                                        A co do roznicy metrazu to juz musisz indywidualnie ustalic z prezesem.
                                        P.S.
                                        I czy moglbys nie uzywac mojego nicku.
                                        sasiad
                                        • Gość: Hej Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 08.03.02, 12:44
                                          Ok dzieki za informacje, zmieniam juz nick'a
                                          • Gość: Hej Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 08.03.02, 17:47
                                            Nikt nie da wam tyle, ile arche może obiecać
                                            • Gość: euro Re: Arche - Spacerowa - DROGA JUZ JEST!!! IP: *.mst.gov.pl 11.03.02, 09:44
                                              wlasnie!!!
                                              jest juz gotowa droga dojazdowa do Bielawskiej! :)
                                              posuwa sie tez do przodu sprawa z telefonami. podobno to juz tylko kwestia
                                              jednej zgody w TP S.A. Jedna z sasiadek twierdzi ze to bedzie za jakies 3
                                              tygodnie, sekretarka z Arche - ze za miesiac-poltora... wiec moze po podpisaniu
                                              aktow rzeczywiscie bedziemy miec juz telefony :)
                                              co do aktow notarialnych to tez czekam z utesknieniem na informacje, ze mamy
                                              umowic sie na podpisanie z pania notariusz... mam nadzieje, ze nastapi to jak
                                              najszybciej...

pozdrawiam wiosennie
                                              euro
                                              • Gość: abander Droga do raju..... IP: *.pkobp.pl 11.03.02, 17:48
                                                ....wreszcie mamy drogę tylko o rok za późno ........
                                                • Gość: mb Re: Droga do raju..... IP: 212.244.180.* 12.03.02, 09:26
                                                  Abander, nie przesadzaj, najwyżej pół roku ;-))) Poza tym chyba się nie
                                                  łudziliście, że będzie piękna droga, jak II etap był w połowie budowy -
                                                  przecież wiedzieliście, że osiedle będzie budowane po kawałku - piękna by ona
                                                  była jakby po niej tyle ciężarówek przejechało ! Ale oczywiście nic nie
                                                  tłumaczy Arche z opóźnienia (no może sroga zima)nie tylko z drogi ale i z paru
                                                  innych rzeczy (słynna sprawa z prądem, ogrzewaniem, gazem itp). My z II etapu
                                                  mamy lepiej, bo wszystkie przyłącza już są, więc nie powinno być problemów. Ale
                                                  puk, puk, żeby nie zapeszyć.
                                              • Gość: sasiad Re: Arche - Spacerowa - DROGA JUZ JEST!!! IP: 192.168.14.* 12.03.02, 09:56
                                                Gość portalu: euro napisał(a):

> wlasnie!!!
                                                > jest juz gotowa droga dojazdowa do Bielawskiej! :)
                                                > posuwa sie tez do przodu sprawa z telefonami. podobno to juz tylko kwestia
                                                > jednej zgody w TP S.A. Jedna z sasiadek twierdzi ze to bedzie za jakies 3
                                                > tygodnie, sekretarka z Arche - ze za miesiac-poltora... wiec moze po podpisaniu
                                                >
                                                > aktow rzeczywiscie bedziemy miec juz telefony :)
                                                > co do aktow notarialnych to tez czekam z utesknieniem na informacje, ze mamy
                                                > umowic sie na podpisanie z pania notariusz... mam nadzieje, ze nastapi to jak
                                                > najszybciej...
                                                >
                                                > pozdrawiam wiosennie
                                                > euro

Gdybym ja byl wlascicielem tej budowy to niestety ale takiej drogi bym nie
                                                odebral!
                                                Kto to widzial, zeby droga byla taka nierowna!
                                                sasiad
                                                • Gość: abander A może by pomyśleć o kablufce ..... ? IP: *.pkobp.pl 12.03.02, 13:28
                                                  ...bo tak w gruncie rzeczy to by się przydała jakaś kablówka.Trochę te ściany
                                                  są za mało dzwiękoszczelne ale przynajmniej dzięki temu poznałem bliżej psa
                                                  sąsiadów i wiem w jakich godzinach najwięcej szczeka
                                                  pozdr Michał
                                                  • Gość: euro Re: psy sasiadow... :) IP: *.mst.gov.pl 12.03.02, 13:46
                                                    abander! :)))
                                                    Ty tez masz psa szczekacza za sciana??? :))) my mamy pieska, ktory szczeka
                                                    podczas kazdej nieobecnosci wlascicieli, a mojemu rocznemu synkowi chcial
                                                    odgryzc raczke kiedy nieopatrznie wyszlam na klatke podczas powrotu psa ze
                                                    spaceru. pani sasiadka probowala mi wmowic, ze suczka jest "bardzo grzeczna i
                                                    nie gryzie, niech dzieciaczek poglaszcze pieska i pocaluje w glowke" - tylko
                                                    nie wiem w takim razie, czemu tak sciskala swojego pieska za szyje a ten
                                                    mial "sztylety" w oczkach :)))))) oczywiscie ani ja ani moj synek (jednak ma
                                                    troche zdrowego rozsadku mimo iz dopiero w piatek skonczyl roczek...) nie
                                                    skorzystalismy z oferty pieszczot z tym pieskiem...
                                                    pozdrawiam
                                                    euro
                                                  • abanderado Re: psy sasiadow... :) 12.03.02, 15:21
                                                    Reasumując zauważyłem że posiadanie pieska jest bardzo modne na naszym
                                                    osiedlu.osobiście bardzo lubię pieski i inne zwierzątka również uwielbiam pod
                                                    warunkiem że są dobrze ułożone.Jednak twój incydent euro pozostawiem bez
                                                    koomentarza .....
                                                    pozdrawiam wszystkich mieszkańców i wszystkie pieski
                                                    Michał
                                                  • Gość: sasiad Ostatnie wiesci ... IP: 192.168.14.* 14.03.02, 10:09
                                                    Akty beda w ... kwietniu (tylko ktorego roku?)
                                                  • Gość: mb Re: Ostatnie wiesci ... IP: 212.244.180.* 14.03.02, 15:13
                                                    Dla wszystkich czy tylko dla "czerwcowych" ???
                                                  • Gość: sasiad Re: Ostatnie wiesci ... IP: 192.168.14.* 15.03.02, 10:28
                                                    Gość portalu: mb napisał(a):

> Dla wszystkich czy tylko dla "czerwcowych" ???

Oczywiscie, ze dla "czerwcowych", dla "grudniowych" ma byc odpowiednio 3 miesiace
                                                    pozniej.
                                                  • Gość: mb Re: Ostatnie wiesci ... IP: 212.244.180.* 15.03.02, 11:07
                                                    A niby czemu "oczywiście"? Przecież przekazanie własności nie ma nic wspólnego
                                                    z oddaniem. Jeśli zapłaciłam należność to można przenieść własność. Przecież
                                                    Arche specjalnie zwlekało z waszymi aktami by podpisać wszystko hurtem.
                                                  • Gość: sasiad Re: Ostatnie wiesci ... IP: 192.168.14.* 15.03.02, 13:10
                                                    Gość portalu: mb napisał(a):

> A niby czemu "oczywiście"? Przecież przekazanie własności nie ma nic wspólnego
                                                    > z oddaniem. Jeśli zapłaciłam należność to można przenieść własność. Przecież
                                                    > Arche specjalnie zwlekało z waszymi aktami by podpisać wszystko hurtem.

JA tez jestem z czesci "grudniowej". Ale z tego co sie dowiedzialem od Arche to
                                                    pierwszenstwo maja Ci z czesci "czerwcowej", a na nas przyjdzie kolej po nich -
                                                    i to wlasnie bedzie trwalo okolo 3 miesiecy (podobno).
                                                  • Gość: mb Re: Ostatnie wiesci ... IP: 212.244.180.* 15.03.02, 13:52
                                                    Przed chwilą rozmawiałam z notariuszką, która będzie obsługiwać prawnie nasze
                                                    akty - niestety akty notarialne są uzaleznione od odbioru budynków przez gminę,
                                                    czyli od zakończenia wszystkich prac wykończeniowych i dobrej woli urzędników.
                                                    Może to jeszcze potrwać. Miejmy nadzieję, że w gminie się sprężą - w końcu w
                                                    Konstancinie nie ma zbyt wielu inwestycji. Arche jeszcze z panią notariusz nie
                                                    rozmawiał w sprawie naszych aktów, nie dostarczył żadnych dokumentów. trzeba
                                                    tego pilnować. Ale Pani mi powiedziała, że niestety przy dużych inwestycjach
                                                    developerskich trwa to zwykle dość długo. Pocieszające jest to, że obsługuje
                                                    Arche od 11 lat i NIGDY nie miała z nimi problemów, od strony prawnej
                                                    oczywiście. Nie biorąc pod uwagę opóźnień i pewnych niedociągnięć w
                                                    informowaniu klientów o wielu rzeczach, to mimo wszystko sa OK.
                                                  • Gość: Abander Re: Ostatnie wiesci ... IP: *.pkobp.pl 16.03.02, 12:10
                                                    ... i to jest najbardziej budujące w tej sytuacji :-)
                                                  • Gość: Hej Pieski IP: *.MAN.atcom.net.pl 18.03.02, 10:52
                                                    Powracając do tematu "naszych" milusińskich - jest to duża odpowiedzialność.
                                                    Nie wystarczy mieć pieska i wyprowadzać na skrawek trawnika przed blokiem lub
                                                    pod klatką, myślę że można "odchody" posprzątać we własnym zakresie!!! Inaczej,
                                                    trzeba będzie pomyśleć o wprowadzeniu opłaty wewnętrznej dla właścicieli na
                                                    fundusz usuwania takich niespodzianek, bo niby dlaczego tę przyjemność musimy
                                                    znosić wszyscy?!
                                                  • Gość: sasiad Re: Pieski IP: 192.168.14.* 18.03.02, 13:04
                                                    Calkowicie popieram "HEJ".
                                                    Nie jest to przyjemne kiedy Twoje dziecko przychodzi do domu ubrudzone "kupka"
                                                    jakiegos duzego pieska, ktory zalatwil potrzebe na chodniku.
                                                  • Gość: K. Re: Pieski IP: *.waw.cdp.pl 18.03.02, 13:17
                                                    Absolutnie sie zgadzam. Ludzie z pieskami powinni albo sami sprzatac kupy albo
                                                    skladac sie na kogos, kto co jakis czas posprzata (zaleznie od tempa
                                                    przybywania kup - moze nawet codziennie rano).
                                                  • Gość: Abander kupy + droga nam droga IP: *.pkobp.pl 19.03.02, 04:06
                                                    ...ja również chciałem poruszyć temat kup.może właściciele piesków pełnili by
                                                    dyżury i kolejno co jakiś czas sprzątali kupki.należałoby tylko rozważyć czy
                                                    właściciele małych piesków mieliby dyżury tak samo często jak właściciele
                                                    dużych ? bo chciałem zauważyć że małą kupkę jest sprzątnąć wygodniej niż dużą.
                                                    A tak na poważnie to chciałem podjąć nowy temat.
                                                    Otóż apeluje do wszystkich mieszkańców o jeżdzenie po naszym osiedlu z rozsądną
                                                    prędkością bo im wcześniej to zrozumiemy tym większe prawdopodobieństwo że nie
                                                    będziemy musieli jeżdzić przez tzw "śpiących polcjantów" - czego osobiście
                                                    bardzo nie lubie.
                                                  • Gość: Abander Re: Pieski IP: *.pkobp.pl 19.03.02, 04:09
                                                    Proponuje wewnętrznie opodatkować(najlepiej + VAT) pieski lub NIECH KAŻDY
                                                    SPRZĄTA PO SWOIM PSIE a nie tylko czeka aż się opróżni i ucieka do domu!!!
                                                    pzdr
                                                  • Gość: kn Re: Pieski IP: *.lot.pl 19.03.02, 07:51
                                                    Czy naprawdę nie ma ważniejszych tematów od piesków i kupek ??
                                                    hau hau
                                                    kn
                                                  • Gość: Hej Re: Pieski IP: *.MAN.atcom.net.pl 19.03.02, 09:43
                                                    Tak są, ale życie składa się z pewnych "drobnostek", wobec których ja nie mogę
                                                    przejść do porządku, bądź obojętnie. Psim kupom zdecydowanie mówimy NIE!!!
                                                    Leżącym "policjantom" ew. tak (zawsze znajdzie się wariat, któremu się spieszy.
                                                    Gość portalu: kn napisał(a):
                                                    > Czy naprawdę nie ma ważniejszych tematów od piesków i kupek ??
                                                    > hau hau
                                                    > kn

• Gość: sasiad DLACZEGO IP: 192.168.14.* 19.03.02, 09:55
                                                    Czy ktos moze mi odpowiedziec na pytanie, dlaczego tak wolno postepuja prace na
                                                    osiedlu??? Jak tak dalej pojdzie to budynek oddadza w 2003 roku!!! Przeciez
                                                    oni jeszcze wylewaja podloge w niektorych mieszkaniach czesci "czerwcowej", a
                                                    co dopiero z zagospodarowaniem otoczenia budynku, zielenia (straszny syf panuje
                                                    dookola).
                                                    siasiad
                                                  • Gość: kn Re: DLACZEGO IP: *.lot.pl 19.03.02, 10:18
                                                    Co do wylewania podłóg (obok mnie jest takie mieszkanie). Arche tłumaczy to
                                                    późnym otrzymaniem projektów mieszkań (ścianki działowe etc.) od niektórych
                                                    lokatorów. Aha, chciałem ostrzec właścicieli miejsc garażowych w podziemiu -
                                                    uważajcie przy otwieraniu drzwi od bagażnika (typu hatchback czy jak to się
                                                    nazywa) - mozna zdrowo walnąć w osłonę rury, mnie się już to zdarzyło !!!
                                                    pozdrawiam
                                                    kn
                                                  • Gość: sasiad System Ascom PLC IP: 192.168.14.* 20.03.02, 09:28
                                                    Niestety zaklad energetyczny, ktory obsluguje nasze osiedle nie ma w planach
                                                    uslugi dostepu do internetu z gniazdka energetycznego ... to smutne.
                                                  • Gość: euro pierwsze czynsze i inne oplaty IP: *.mst.gov.pl 21.03.02, 11:54
                                                    Sasiedzi!
                                                    wiem, ze jeszcze nie mamy aktow notarialnych, ale... czy wiecie kiedy bedziemy
                                                    placic pierwszy czynsz??? i ile mniej wiecej maja one wynosic? my narazie
                                                    placimy za prad - byly juz 2 rachunki, przedwczoraj pan przyniosl dwa nowe. za
                                                    gaz jeszcze nie dostalismy faktury. nie wiem co bedzie z woda?? z tego co
                                                    pamietam podczas rozmowy z prezesem w tamtym roku obiecywal, ze czynsz bedzie
                                                    placony dopiero po aktach notarialnych - ale czy nie beda chcieli jakiegos
                                                    zwrotu za koszty poniesione przed aktami???
                                                    czy wiecie cos w tym temacie???
                                                    pozdrawiam
                                                    euro
                                                  • Gość: sasiad Re: pierwsze czynsze i inne oplaty IP: 192.168.14.* 21.03.02, 13:52
                                                    Podobno osoby, ktore sa z czesci "czerwcowej", beda placily za ogrzewanie i
                                                    sprzatanie poczawszy od miesiaca stycznia. A jakie to beda koszty to na razie
                                                    nie wiadomo...
                                                    sasiad
                                                  • Gość: sasiad Targi mieszkaniowe " Murator" IP: 192.168.14.* 22.03.02, 09:03
                                                    W sobote rozpoczynaja sie targi mieszkaniowe. Nasza kochana firma "Arche" ma
                                                    stoisko 49. Moze by tak spotkac sie na tych targach i zrobic mala "reklame"
                                                    firmie ARCHE??? Co wy na to?
                                                    sasiad
                                                  • Gość: euro Re: Targi mieszkaniowe IP: *.mst.gov.pl 22.03.02, 09:39
                                                    hehehe :)))
                                                    a jakie masz propozycje??? bedziesz pikietowac czy moze stac z napisem - Arche
                                                    to zlodzieje?
                                                    juz kiedys przy okazji innych targow, w ktorych Arche bralo udzial, myslalam o
                                                    takiej akcji, ale po przemysleniu nie bardzo wiedzialam, jak im "zrobic zla
                                                    reklame" a jednoczesnie sobie nie zaszkodzic...
                                                    my nawet mielibysmy komu dziecko jutro podrzucic, wiec jesli Sasiedzie dasz
                                                    jakis fajny pomysl "akcji" to namowie meza na wybranie sie na targi? a propos -
                                                    gdzie one sie odbywaja??
                                                    euro
                                                  • Gość: abander Re: Targi mieszkaniowe IP: 80.48.247.* 25.03.02, 14:40
                                                  • Gość: Kuba Lista dyskusujna + kablówka IP: *.eplex.pl 25.03.02, 16:24
                                                    Cześć,

1. Proponuję przenieść się na listę dyskusyjną (całą różnica polega na tym, że
                                                    wszyscy zainteresowani dostają na skrzynki mailowe listy dotyczące Arche).
                                                    W tej chwili połapanie sie w tym co się dzieje na forum wymaga wejścia na
                                                    Gazetę, przeszukiwania maili itd... Co Wy na to ?

2. Czy ktoś coś słyszał o kablówce ? Bo z jednym programem (jedynka) z kabla
                                                    antenowego, jak się chcę pogapić glupio (czasem tak bywa...) to nudno ;)
                                                    A nie chciałbym żeby przybyło takich talerzyków jakie juz się pokazały na
                                                    naszym osiedlu...strasznie to brzydkie.

• Gość: sasiad Re: Lista dyskusujna + kablówka IP: 192.168.14.* 25.03.02, 17:03
                                                    Gość portalu: Kuba napisał(a):

> Cześć,
                                                    >
                                                    > 1. Proponuję przenieść się na listę dyskusyjną (całą różnica polega na tym, że
                                                    > wszyscy zainteresowani dostają na skrzynki mailowe listy dotyczące Arche).
                                                    > W tej chwili połapanie sie w tym co się dzieje na forum wymaga wejścia na
                                                    > Gazetę, przeszukiwania maili itd... Co Wy na to ?
                                                    >
                                                    > 2. Czy ktoś coś słyszał o kablówce ? Bo z jednym programem (jedynka) z kabla
                                                    > antenowego, jak się chcę pogapić glupio (czasem tak bywa...) to nudno ;)
                                                    > A nie chciałbym żeby przybyło takich talerzyków jakie juz się pokazały na
                                                    > naszym osiedlu...strasznie to brzydkie.
                                                    >

Jestem calkowicie za lista dyskusyjna!
                                                    A co do kablowki to .... na razie nic nie wiadomo. Trzeba zapytac w arche.
                                                    sasiad
                                                  • Gość: euro Re: Lista dyskusujna + kablówka IP: *.mst.gov.pl 26.03.02, 09:19
                                                    ja tez jestem za lista dyskusyjna! :) tylko gdzie i w ogole wiecej szczegolow
                                                    prosze :)
                                                    a co do kablowki, to moze byc ciezko - nie wiem czy znajdzie sie firma
                                                    zainteresowana naszym osiedlem... Aster City podobno nie bardzo sie przejela
                                                    telefonem od mojego meza...

a teraz cos bardziej konkretnego... przyznam, ze zaczynam sie niepokoic o
                                                    termin podpisania aktow notarialnych - jezeli oni czekaja na akceptacje gminy,
                                                    a ta uzalezniona jest od wykonczenia calego budynku (czyli czesci czerwcowej i
                                                    grudniowej) to nie wyglada to zachecajaco... caly czas jest balagan i bardzo
                                                    powoli to wszystko idzie. zanim oni to skoncza minie ze 2 miesiace, a potem
                                                    jeszcze gmina - jezeli to bedzie sie slimaczyc tak jak bylo z gazem i pradem,
                                                    to moge miec problemy z moim bankiem, ktory dal mi czas maksymalnie do konca
                                                    listopada na wpis do hipoteki...
                                                    z drugiej strony zastanawiam sie, czemu oni czekaja na wykonczenie czesci
                                                    grudniowej - przeciez jezeli inwestycja zostala podzielona na etapy, to zgodnie
                                                    z prawem mozna odbierac etapami i podpisywac akty notarialne

euro
                                                  • Gość: abander Re: Lista dyskusujna + kablówka IP: *.pkobp.pl 26.03.02, 09:29
                                                    Generalnie też mnie denerwuje ospałość naszych budowlańców.Z tego co wiem ekipy
                                                    po mału przenoszą się na Woronicza i obawiam się czy niedługo nie zostanie
                                                    garstka robotników.
                                                    Kablówką jestem bardzo zaintertesowany i przenosinami na listę dyskusyjną też.
                                                    Akty oceniam tak mniej więcej na wrzesień - mtakie mam przzeczucia więc proszę
                                                    się nie sugerować
                                                    pzdr
                                                    abander...
                                                  • Gość: saisad Re: Lista dyskusujna + kablówka IP: 192.168.14.* 26.03.02, 10:35
                                                    Ja tez sadze, ze akty dopiero beda okolo wrzesnia - a nawet pozniej!!!
                                                    Na pewno gmina chce odebrac budynek lacznie z zagospodarowanym otoczeniem, a
                                                    przy takim tempie prac na naszej budowie nie nastapi to szybko. I jeszcze
                                                    jedno, mam podejrzenie ze tu nie chodzi o gmine (akty notarialne), tylko o
                                                    sprawy wlasnosci ziemi!!! Trzeba to jakos sprawdzic!
                                                    sasiad
                                                  • Gość: Kuba Re: Lista dyskusujna !!!!!!! IP: *.eplex.pl 26.03.02, 10:50
                                                    Założyłem grupę Konstancin_Spacerowa (tak jest sympatyczniej ;) ) na HydeParku.
                                                    Zaprosiłem wszystkich których adresy były tu dostępne.
                                                    Wszystkich chętnych zapraszam ;)

Wystarczy wysłać maila na konstancin_spacerowa-zapisz@hydepark.pl , albo wejść
                                                    na www.hydepark.pl i sobie poszperać.

Do napisania.

Kuba
                                                  • Gość: Kuba Gaz IP: *.eplex.pl 26.03.02, 10:52
                                                    Euro, z tego co pamiętam masz już gaz. Bardzo proszę o info kto zakładał Ci
                                                    płytę/kchenkę. Sam składam kuchnię a nie wiem ile miejcsa wyciąć w szafkach na
                                                    rurę gazową...

A może znasz kogoś kto może założyć płytę ?

• Gość: euro Re: Gaz IP: *.mst.gov.pl 26.03.02, 11:48
                                                    szczerze mowiac ja nie pamietam nazwiska tego "fachowca" - wiem ze maz dostal
                                                    namiary na niego z gazowni w Gorze Kalwarii - kiedy podpisywal umowe z
                                                    gazownia. facet przyszedl po kilku dniach i wszystko zalatwil - za
                                                    polaczenie "rurkowe" zaplacilismy ok 100 zl
                                                    nie wiem o co chodzi z tym wycieciem blatu??? my mielismy wyciety blat na
                                                    rozmiar plyty. potem kiedy przyszedl gazownik maz wycial dziurke w blacie o
                                                    srednicy rurki ktora poszla "pod blat" i dalej pod blatem ok metra do plyty
                                                    gazowej. w naszym przypadku przylacze jest w kacie kuchni
                                                    ale jak masz jeszcze jakies pytanie, to moze pogadacie sobie z mezem?? :) ja mu
                                                    dam namiary na liste dyskusyjna na hydeparku i on w chwili wolnej dzis po
                                                    poludniu powinien sie tam zapisac :)

a ten wrzesien na akty notarialne to mnie serio przeraza - chce na przyszly
                                                    tydzien umowic sie z prezesem - zaczyna mnie to wkurzac
                                                    pozdrawiam
                                                    euro
                                                  • Gość: Kuba Re: Gaz IP: *.eplex.pl 26.03.02, 11:56
                                                    Euro - dzięki wielkie, jeśli możesz męża poprosić o maila to byłbym
                                                    szczęśliwy...Męczę się z tą kuchnią i nie chcę żeby mnie coś zaskoczyło...

Zapisałaś się na listę ?
                                                    ;)
                                                  • Gość: euro Re:lista dyskusyjna IP: *.mst.gov.pl 26.03.02, 13:43
                                                    Kuba!
                                                    zapisalam sie, ale narazie cisza... moze cos zle zrobilam?
                                                    napisz cos to moze, przekonam sie, czy rzeczywiscie jestem zapisana...
                                                    euro :)
                                                  • Gość: Kuba Re:lista dyskusyjna IP: *.eplex.pl 26.03.02, 14:46
                                                    a teraz ?

Sprawdź skrzynkę.

;)
                                                  • Gość: Kuba Re:lista dyskusyjna IP: *.eplex.pl 26.03.02, 15:50
                                                    a teraz ?

Sprawdź skrzynkę.

;)
                                                  • Gość: sasiad Re:lista dyskusyjna IP: 192.168.14.* 28.03.02, 14:41
                                                    Przeciez ta lista wogole nie dziala! Co za kicz...
                                                  • Gość: Kuba Re:lista dyskusyjna IP: *.eplex.pl 28.03.02, 16:25
                                                    Jak to nie działa ? Próbowałeś się zapisać ?
                                                  • Gość: K. Re:lista dyskusyjna IP: *.waw.cdp.pl 28.03.02, 18:28
                                                    Lista działa. Przychodzą do mnie maile. Tylko trzeba się umieć zapisać - może
                                                    coś źle zrobiłeś.
                                                    Ale jakoś fajniej czytać na forum :-))
                                                    Mieszkam na Bielawskiej od miesiąca i faktycznie prace na zewnątrz idą ale nie
                                                    za szybko. jakby się sprężyli, to mogliby to skończyć dużo szybciej, ale chyba
                                                    im nie zależy. Inaczej niż pozostałym nie jest mi spieszno do aktu
                                                    notarialnego - spłukałam się już z kasy i na razie nie mam na akt... A myślę że
                                                    akty prędzej czy później będą - do tej pory nie było kłopotów z ich
                                                    inwestycjami, ponadto prawie wszystkie mieszkania w Konstancinie są sprzedane i
                                                    kolejna inwestycja na Woronicza również ma się dobrze.
                                                    Pozdrawiam wszystkich sąsiadów!
    • Gość: nefil Re: Arche- okna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.02, 21:22
      Nie macie problemu z szybami, bo ja nie moge zmyc osadu, nic go nie bierze :(
      • Gość: arst Re: Arche- okna IP: 192.168.2.* 29.03.02, 14:02
        mam taki sam problem, moze ktos ma jakis pomysl jak to usunac?

Artur
        • Gość: nefil Re: Arche- okna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.02, 19:33
          Gość portalu: arst napisał(a):

> mam taki sam problem, moze ktos ma jakis pomysl jak to usunac?
          Myślę, że trza uderzyć z tym do biura Arche, w końcu to ich wina. Próbowałem to
          zmyć wszystkim, nawet rozpuszczalnikiem- bez rezultatu, męczyłem się z 3 godziny!
          Ki czort?!

• Gość: K. KOMARY czy też muszki IP: *.waw.cdp.pl 02.04.02, 13:36
            A ja mam problem z komarami, czy tez muszkami, nie wiem co to jest (wyglada jak
            mlode komary). Blok jest tym obisiadniety (od str. rzeki) i mi to wlatuje
            chmarami do domu. Codziennie wciagam ze sto sztuk tego czegos do odkurzacza,
            ale jak okno jest otwate, to wlatuja zaraz nowe, siedza wkolo wszystkich lamp.
            Nie wiem czy to cos teraz ma faze wylegu i minie, ale jak tak ma byc cala
            wiosne/lato/jesien - to dzieki... czy macie tez ten problem i jak sobie
            radzicie???
            • mblawyer Re: KOMARY czy też muszki 02.04.02, 13:58
              Jakbyś przeszedł sie na tył bloku to byś wiedział ;-))) po prostu zwieźli tam
              parę wywrotek torfu pod roślinki i to z tego torfu unoszą się miliony muszek.
              Mam nadzieję, że jak to wyrównają, posadzą roslinki i przysypią ziemią to
              problem się skończy.
              • Gość: euro okna, muszki itd IP: *.mst.gov.pl 03.04.02, 09:38
                Sasiedzi!
                co prawda zapisalam sie na liste na hydeparku i otrzymuje maile, ale zajrzalam
                tutaj i mam kilka porad sugestii:

okna - mielismy ten sam problem w zeszlym roku, kiedy przed przeprowadzka
                probowalismy umyc okna - to byl horror. pomoglo po prostu cierpliwe kilkukrotne
                mycie okna. teraz okna tez mamy ciagle brudne - ja juz przestalam sie
                przejmowac. po tygodniu od wypucowania znowu mamy brudne - wiec nasza praca
                idzie na marne. mamy male dziecko, obydwoje pracujemy, wiec stwierdzilismy ze
                nie bedziemy tracic czasu w weekend na mycie okien. myjemy je wiec raz na 2
                miesiace... aha zapomnialam dodac, ze nasze okna wychodza na podworko. byc moze
                ze okna "od walu" nie brudza sie tak szybko...

muszki - u mnie tez sa takie "dziwolagi". w zeszlym roku tego nie bylo - a
                przynajmniej kiedy my wykanczalismy mieszkanie w lecie i od kiedy zaczelismy
                mieszkac - od konca pazdziernika. za to z komarami, ktore w Konstancinie sa
                chyba mutantami :)) dalismy sobie rade przy pomocy specyfiku wkladanego do
                kontaktu - teraz nie moge sobie przypomniec jakiej firmy, ale to jest taki
                pojemniczek z plynem. skutecznie wytruwa wszystkie insekty, komary i muszki.

nastepna sprawa to Arche, akty i inne sprawy. ktos wczesniej napisal, ze z
                Arche nie ma problemow, ze inwestycja na Mokotowie ma sie dobrze itp. nie wiem
                czy tak dobrze, jezeli w zeszlym tygodniu przeczytalam w GW-dodatek Stoleczna,
                ze maja problem z okolicznymi mieszkancami i ekologami, ktorzy wniesli protest
                i podwazyli pozwolenie na budowe. z tego co wyczytalam, to podobno musieli
                wstrzymac dalsze prace - do czasu wyjasnienia sporu.

w Konstancinie pracuje natomiast chyba tylko kilku robotnikow - a bajzel na
                osiedlu straszny. nie wykonczaja niektorych klatek, nie robia chodnikow...
                wielkie pojemniki z tynkiem stoja nadal i "psuja" mi widok z okna... wydaje mi
                sie, ze trzeba by bylo ich chyba troche podkrecic - bo w takim tempie to
                wykoncza to osiedle do konca roku
                • Gość: euro wazne pytanie odnosnie aktu notarialnego i odbioru IP: *.mst.gov.pl 04.04.02, 12:37
                  Drodzy Sasiedzi!

czy moze ktos sie orientuje, jak bedzie odbierany przez gmine budynek? chodzi
                  mi o to, czy bedzie podzial na czesc czerwcowa i grudniowa, czy tez bedzie to
                  odbierane jednoczesnie (tzn. po zakonczeniu czesci grudniowej)?? jest to
                  istotne dla mnie, poniewaz caly czas mam ubezpieczony kredyt i zbliza sie
                  termin przedluzenia mojej umowy pomocniczej - chcialabym wiedziec na ile mam te
                  umowe przedluzyc...
                  w Arche pani nie wiedziala... no comments :)
                  pozdrawiam
                  euro
                • Gość: Abander Re: okna, muszki itd IP: *.pkobp.pl 04.04.02, 13:00
                  w pełni zgadzam się z opinią że należy jakoś zmobilizować ekipę z tej budowy bo
                  im płacą 50-80 złotych dniówki i oni mają w d.... pracę tylko odliczają dni i
                  chcą tu siedzieć jak najdłużej.
                  Kolejny problem jaki zauważyłem to katastrofalnie położona kostka brukowa są
                  takie nierówności że łeb spada.
                  Jestem za każdą formą nacisku na firmę Arche.
                  • Gość: sasiad droga i ten caly burdel IP: 192.168.14.* 04.04.02, 13:16
                    Cos mi sie wydaje, ze chyba nie zalezy firmie arche na terminowym oddaniu
                    budynku. Poza tym ta droga to jakas "porazka"!!!!
                    Z tego co arche mowi, opoznienia spowodowane sa przez klientow!!! - ktorzy
                    zmieniaja ciagle projekty swoich mieszkan, lub nie dostarczaja ich na czas!
                    Juz powoli zaczyna mnie denerwowac ten caly syf! Wybierzmy sie kiedys kupa do
                    prezesa i "ponaciskajmy" troszke na niego!
                    sasiad
                    • Gość: euro Re: droga i ten caly burdel IP: *.mst.gov.pl 04.04.02, 13:36
                      mysle ze spotkanie u prezesa w wiekszym gronie to dobry pomysl...
                      tylko nie wiem czy on bedzie chcial sie spotkac, jak bedzie wiedzial, ze ma
                      przyjsc tyle osob... my w zeszlym roku zrobilismy taki trick, ze umowil sie z
                      nim moj maz i kiedy mial juz konkretny termin, to rozpoczelismy namawianie
                      innych na pojawienie sie na spotkaniu. mimo iz niezadowolonych bylo sporo u
                      prezesa pojawilo sie tylko kilka osob - ale dobre i to. prezes byl bardzo
                      zdziwiony, gesto sie tlumaczyl i co prawda specjalnie nie przyspieszyl terminu
                      podpiecia gazu i pradu (nie wywiazal sie z terminow deklarowanych na
                      spotkaniu), ale chyba ta dosyc ostra rozmowa przyspieszyla ich prace i nagle
                      okazalo sie, ze nawet sa juz piloty do parkingu i mozna je odebrac...
                      nie wiem czy teraz taki numer tez przejdzie... w kazdym razie nasze nazwisko
                      jest juz chyba na "ich czarnej liscie" :))))
                      MY BARDZO CHETNIE POJAWIMY SIE NA TAKIM SPOTKANIU!
                      czekamy na propozycje
                      euro
                      • Gość: euro opoznienia w odbiorze budynku IP: *.mst.gov.pl 04.04.02, 13:41
                        a informacja ze opoznienia z odbiorem i aktami notarialnymi sa spowodowane
                        przez jakies plany klientow itp po prostu mnie smieszy!
                        nic mnie nie interesuje, ze inni lokatorzy nie wykonczyli jeszcze mieszkan, ze
                        nie dostarczyli planow... poza tym co to za tlumaczenie... ludzie zastanowcie
                        sie! tzn. ze jezeli zostalyby dwa mieszkania, ktore ktos kupilby jako
                        inwestycje i nie zamierzalby nic tam robic poza postawieniem scianek, to
                        wszyscy inni nie mieliby aktow notarialnych??? jakas bzdura!
                        Arche co chwila probuje wciskac taki kit, ze az sie chce plakac i smiac na
                        przemian
                        ja tez mam juz tego powoli dosyc...
                        euro
                        • Gość: Abander Re: opoznienia w odbiorze budynku IP: *.pkobp.pl 05.04.02, 10:39
                          Uważam że "atak" na prezesa to dobry pomysł.
                          Napewno lepiej jest robić cokolwiek niż nic nie robić !
                          Pomyślałem sobie że dobrze byłoby rozpropagować istnienie tego forum i grupy
                          dyskusyjnej szerszej liczbie mieszkańców osiedla poprzez porozklejanie w
                          klatkach i windach ogłoszenia.Liczę że wtedy odezwałoby sie jeszcze trochę
                          sąsiadów i moglibyśmy ustalić termin wizyty u prezesa.Sam mogę zająć się
                          rozklejaniem ulotek.
                          PS.Ogłaszam konkurs na nazwę kryptonimu tej "akcji".
                          pzdr Michał
                          • Gość: Ghandi Re: opoznienia w odbiorze budynku IP: *.radiozet.com.pl / 10.10.12.* 08.04.02, 10:44
                            Proponuje akcje nazwac SRU
                            Spontaniczny
                            Ruch
                            Ucisnionych
                            • Gość: Abander Re: opoznienia w odbiorze budynku IP: *.pkobp.pl 10.04.02, 12:37
                              Całkiem fajowa nazwa
                              Trzeba popracować nad statutem :-)
                              (abanderz)no to ... SRU
                              • Gość: sasiad No to SRU na prezesa!!! IP: 192.168.14.* 10.04.02, 16:00
                                Kiedy idziemy dokopac prezesowi! Kurcze nic nie robia na tej budowie,
                                opierniczaja sie a my dajemy sie tak latwo wrabiac! Trzeba walczyc o swoje!
                                Sasiedzi, zbierzmy sie ktoregos dnia i pojedzmy do jasnie wielmoznego pana
                                prezesa!
    • Gość: nefil Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 22:33
      No to kiedy idziemy kupa do prezesa?
      • Gość: Abander co dalej ? IP: *.pkobp.pl 15.04.02, 10:50
        to fakt opier... się jakby pracowali w budżetówce.
        A w gruncie rzeczy birą za to niezłe pieniądze (nie jak w budżetówce).
        1. Kostka położona fatalnie ! - trzeba zwrócić uwagę prezesowi żeby poprawili
        2. Ogólny syf, brud, kurz i Bóg wie co jeszcze ! - nikomu nie zależy żeby to
        sprzątnąć !!!
        3. Podobno jest jakaś firma sprzątająca za którą będzie płacić "z dołu" przy
        rozliczeniu czynszów itp. A ja od miesiąca opserwuję codzinnie peta w windzie i
        nikt go nie sprząta - Skandal.
        4. Reasumując opinię sąsiadów jak się ma okno od rzeki to ma się muszki w domu
        a jak się ma od "dziedzińca" to ma sie mało muszek i dużo kurzu.
        5. Najgorsze jest to że nie można optymistycznie patrzeć w przyszłość bo jak nie
        będziemy interweniować to nic na lepsze się nie zmieni.
    • Gość: kn Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.lot.pl 15.04.02, 13:36
      Czy jest ktoś choć trochę zadowolony z tego że kupił lokal od Arche w
      Konstancinie ?
      • Gość: Abander Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: *.pkobp.pl 15.04.02, 14:17
        .......to zależy przede wszystkim od tego jakie kryteria oceny przyjmiemy i do
        czego będziemy się porównywać. Ja osobiście generalnie jestem zadowolony (a
        przynajmniej jeszcze sobie to wmawiam :-) ale nie ukrywan że przy podpisywaniu
        umowy liczyłem na większy profesjonalizm.
        pozdr
        Aba
        • Gość: K. Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 62.89.77.* 15.04.02, 15:30
          Ja jestem zadowolona. Jedynie szkoda, że nie miałam kasy na 3 pokojowe
          mieszkanie- mam 2 pokoje, no ale to juz zupelnie inna sprawa :))
          • Gość: mb Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! IP: 212.244.180.* 16.04.02, 09:09
            K - wyjęłaś mi to ust !!! Ja też jestem zadowolona, nawet bardzo (oczywiście
            pomijając kilka oczywistości) i tez bardzo żałuję, że nie stać mnie było na
            większe mieszkanie. Ludzie, jak widać jesteśmy typowymi Polakami - zawsze
            wszystko nam przeszkadza - jak nie kostka, to muszki, jak nie kurz to rzeczka.
            Opanujcie się, cieszcie się tym co macie, bo naprawde nie jest źle! Nie
            szukajcie dziury w całym! Mamy fajne mieszkania, w fajnym cichym miejscu, mamy
            fajnych sąsiadów ;-))))) i na pewno będzie super. jeszcze tylko trochę
            cierpliwości, Arche skończy dłubać, wyniesie się z budowy, roślinki urosną i
            będzie fantastycznie! Zobaczycie!
            • Gość: euro spotkanie w sobote IP: *.mst.gov.pl 18.04.02, 09:42
              uwaga!

wczoraj spotkalam sie z kilkoma sasiadami i doszlismy do wniosku, ze KONIECZNE
              jest spotkanie mieszkancow osiedla i rozmowa nt. dalszej wspolpracy z Arche.
              chcielibysmy sformulowac pismo do prezesa, w ktorym zamiescimy najbardziej
              istotne dla nas sprawy. my wczoraj spisalismy wstepnie takie kwestie. na liscie
              znalazlo sie m.in.:
              1. informacja nt. rzeczywistego terminu podpisania aktow notarialnych (termin
              przygotowania inwestycji do odbioru przez gmine - wraz z przygotowaniem przez
              prezesa listy prac do wykonania),

2. informacja nt. aktualnego stanu prawnego wszystkich gruntow (chodzi o
              kwestie hipoteki-mamy wrazenie,ze Arche specjalnie opoznia odbior budynku i
              podpisanie aktow, bo ustanowilo hipoteke na rzecz jakiegos banku - z tyt.
              zaciagnietego kredytu np. dotyczacego inwestycji na Mokotowie),

3. informacja nt. kompetencji i zakresu odpowiedzialnosci firmy ochroniarskiej
              (po co nam firma ktora np. nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci za ukradzione
              auto czy wlamanie do mieszkania??? moj maz juz kolejny dzien z rzedu budzi
              przed 6 rano spiacego straznika przy wjezdzie na osiedle - a szlaban oczywiscie
              otwarty...),

4. informacja nt. planow Arche odnosnie wyboru dostarczyciela uslug medialnych
              (telefon, tv, internet) - wiemy, ze Arche mamy plany dotyczace studzienek -
              chce je odsprzedac TPsa (dlaczego Arche chce sprzedawac cos co jest nasza
              wlasnoscia? a wiemy tez ze TPsa zalozy nam telefony moze za 18 msc??),
              chcielibysmy jako mieszkancy miec wplyw na ostateczny wybor ww firmy,

5. informacja nt. planowanych wczesniej centrum odnowy biologicznej - biezacy
              etap przygotowan i prac (narazie mieszkaja tam pracownicy...),

6. informacja nt. szczegolowego planu zagospodarowania terenu osiedla (np
              umiejscowienie smietnikow, placu zabaw dla dzieci itp).

Byc moze ze chcielibyscie poruszyc inne problemy, lub macie inne pytania do
              prezesa. Kazdy Wasz glos sie liczy.

Proponujemy wiec spotkanie celem omowienia powyzszych kwestii (moze umowimy sie
              na spotkanie z prezesem?) - w te sobote czyli 20 kwietnia o godz. 18 - przy
              wjezdzie do garazu czesci czerwcowej. informacja taka bedzie "rozlepiona" na
              klatkach, wiec mamy nadzieje, ze tym razem przyjdzie wiecej osob.
              serdecznie zapraszamy

euro z sasiadami :)
              • Gość: Hej To mi sie bardzo podoba IP: *.dcfs.pl / *.MAN.atcom.net.pl 28.04.02, 13:35
                Po jakims czasie powracam na liste dyskusyjna. Odebralem mieszkanie 3 miesiace
                po terminie (grudniowa), bank dokonal mi konwersji uff, nie mam gazu, cieplej
                wody (ciekaw jestem jak ja policza), prad podlaczylem bezposrednio z budowy,
                jest cholernie zimno, na planie mialem zawyzony metraz o 3 metry, nie zrobiono
                mi odplywów wody i gniazdek elektrycznyc zgodnie z planem, przesuniecie sciany
                zgdnie z moim zyczeniem trwalo kolejny miesiac (robotnicy mieli w nosie
                polecenia Pna "majstra" mlokosa Parafiniuka). Dowiedzialem sie od sasiadki, ze
                po zamontowaniu przez arche dzwonka w drzwiach - traca one certyfikat i
                gwarancje (polisa ubezp. nie obejmuje samowoli w drzwiach antywlamaniowych - to
                jeszcze do sprawdzenia). A tak poza tym wszystkim jestem bardzo szczesliwy Hej.
                • Gość: mb Re: To mi sie bardzo podoba IP: 212.244.180.* 29.04.02, 08:50
                  Co z tymi drzwiami???? ja nie chcę poza tym tego wstrętnego dzwonka!!!
                  • Gość: MK Re: To mi sie bardzo podoba IP: 217.153.70.* 29.04.02, 11:23
                    Cześć wszystkim!
                    pojawiłem sie tu pierwszy raz i przejrzałem część listów i jestem bardzo
                    zadowlony, że zamieszkam w takim gronie.
                    większość spraw wiem od znajomej EURO i przy tej okazji chciałem TOBIE bardzo
                    podziękować!!! ;-)) zdejmujesz mi wiele spraw z głowy!
                    ja też mam male mieszkanie i też mi sie bardzo podoba! szkoda że takie małe ale
                    i tak sie bardzo cieszę! co do tego co się dzieje w budowie i w miom mieszkaniu
                    to są to historie czasami z kosmosu! ostatnio zdejli mi sufit! zerwali cały i
                    położyli nowo! podobno bo tak będzie lepiej dla mnie i lepiej bedzie wyglądało!
                    sam już nie wiem!! nie mam czasu ani sił by sie denerwować! wiele rzeczy też
                    mnie denerwuje, ale jak zwykle liczę na EURO i jej przychylność, ona wie co
                    robi i co ma robić wiec jak ona mówi że tak to ja też tak powiem!
                    jedno jej zasugerowałem, 'pójdzmy z tym do sądu, bo nie ma co czekać, każdy
                    dzień kosztuje nas duzo czasu, nerwów i niektórych z nas pieniędzy'.
                    Drodzy mieszkancy i sąsiedzi:
                    pozdrawiam i zycze miłęgo długiego weekendu
                    Euro Ciebie też bardzo serdecznie całuje i bawcie sie dobrze wszyscy!!!
                    MK
                  • Gość: Hej Re: To mi sie bardzo podoba IP: *.dcfs.pl / *.MAN.atcom.net.pl 29.04.02, 15:38
                    MB, o ile Tobie jeszcze nie zamontowali dzwonka, to szybko zglos sie
                    do "majstra" Parafiniuka tel. 0501691677, w innym wypadku po ptokach (atest i
                    certyfikat diabli wzieli).
                    • Gość: MK Re: To mi sie bardzo podoba IP: 217.153.70.* 30.04.02, 10:24
                      mam pytanie kto potwierdził tę informacje o drzwiach?! podobno jeżeli robi się
                      to w porozumieniu z Gerda to jest wszystko ok! sam tego nie wiem, ale będąc na
                      targach w Poznaniu. Targach zabezpieczen i bezpieczeństwa, rozmwiałem z
                      kolesiem z Gerdy i rozmawialismy na temat Arche i tego rodzaju drzwi. On
                      wiedział o kogo chodzi i o jaka budowe. troche mnei to zdziwiło ale było miłe.
                      Po rozmowie nic mi nie mówił o utracie atestu na drzwi a wspomniałem o tych
                      śmiesznych dzwonkach.
                      pozdrawiam MK
                    • Gość: MK Drzwi nie traca atestu IP: 217.153.70.* 30.04.02, 10:35
                      Sąsiedzi!
                      napisałem poprzedni list, ale chciałem byc pewnien wiec zadzwoniłem
                      bezpośrednio do Gerdy.
                      rozmawiałem z dziełem sprzedaży drzwi z osobą znającą sprawę Arche i osiedla na
                      bielawskiej. Zostało potwierdzone, że drzwi nie tracą atestu pomimo
                      zainstalowania tych paskudnych dzwonków. Zostało mi wyjaśnione że
                      zainatalowanei dzwonka nie narusza konstrukcji drzwi bo przecież można założyć
                      dodatkowy zamek... . Więc wydaje mi się że możemy spać spokojnie! Atest na
                      drzwi mamy!
                      pozdrawiam MK
                      a tek do Gerdy jak ktoś chce zadzwonić to:
                      Dział sprzedaży drzwi
                      TEL:(022) 846-40-21 do 28 w.323 ( tel wew. do dyrektora )
                      FAX:(22) 846-61-34
                      E-MAIL:gerda.bh@gerda.pl
                      • Gość: sasiad Re: Drzwi nie traca atestu IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.229.* 30.04.02, 16:42
                        To mnie bardzo cieszy, pomijajac fakt ze te dzwonki sa do BANI!
                        Kto to wymyslil, zeby instalwac takie paskudztwo na drzwiach. Jak to zabaczylem
                        to myslalem, ze sie przekrece! z wrazenia oczywiscie.
                        Ten dzwonek przypomina mi stare dzwonki w tramwajach :))) dryn dryn ...

sasiad
      • warsik_king Re: Arche - Spacerowa - hop, hop, sąsiedzi !!! 09.06.02, 22:12
        no wlasnie ???

Gość portalu: kn napisał(a):

> Czy jest ktoś choć trochę zadowolony z tego że kupił lokal od Arche w
        > Konstancinie ?

• abanderado Ogłoszenie 30.04.02, 17:49
      Zamienie prawe drzwi z SUPER dzwonikiem na identytczne bez dzwonka .....
      Numer 10 na drzwiach - GRATIS
      Pozdrawiam wszystkich sąsiadów
      Michał
      • Gość: mb Re: Ogłoszenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.02, 20:21
        A ja nie dam sobie zainstalować tego paskudztwa ! A fuj !!! Niech go sobie sami
        wkręcą ! Dryń, dryń !
        • Gość: PB Re: Ogłoszenie IP: *.man.polbox.pl 07.05.02, 17:16
          Jeśli chodzi o dzwonki, to są super!!! Mają czysty, donośny, naturalny dźwięk,
          nie zużywają prądu i są odporne jego na brak. Czasami dzwonię, jak wchodzę do
          siebie.

A jeśli chodzi o akty i telefony, czy coś się wyjaśniło po grupowej wizycie u
          prezesa, która miała się odbyć pod koniec kwietnia?

Pozdrawiam wszystkich mieszkańców
          pbartosz
      • Gość: PB Komórki w garażu IP: *.man.polbox.pl 07.05.02, 17:21
        Kupię komórkę w garażu. czy jest ktoś, kto chciałby ją odsprzedać?

Przy podpisywaniu umowy powiedziano mi, że nie będzie takiej możliwości, a
        teraz okazało się, że wszystkie komórki już sprzedane. Czuję się oszukany.
        Pozdrawiam
        pbartosz
        • Gość: Abandera Komórki w garażu IP: *.pkobp.pl 07.05.02, 22:33
          Komórki zwane przez Arche pomieszczeniami socjalnymi były rezerwowane już przy
          podpisywaniu umów. Sam interesowałem się ostro sprawą gdyż bardzo mi na niej
          zależało z racji małych gabarytów mieszkania (niestety :-) .
          I z moich informacji wynika że :
          - pierszeństwo mieli mieszkańcy którzy jako pierwsi podpisali umowy
          (czyt. zaczeli nabijać kase Arche),
          - równocześnie priorytetowo traktowano klientów którzy mieli aneksy do umów o
          REZERWACJI komór w wyniku jak myslę dobrych negocjacji z prezesem
          - ważne też było czy osoba ubiegająca się o komóre ma wykupione miejsce
          postojowe jeśli tak to było im łatwiej gdyż większość pomieszczeń przypisanych
          jest do miejsc parkingowych

PS.Powyższe tezy postawiłem na podstawie TYLKO i wyłacznie
          informacji "wyciąganych" nagminnie z Arche tak więc mogą być niezgodne z prawdą
          za co autor nie ponosi odpowiedzialności.

Pozdrawiam gorąco wszystkich sąsiadów zarówno komórkowych jak i bez komórkowych.
          Abanderado (36E)
          • Gość: PB Re: Komórki w garażu IP: *.man.polbox.pl 08.05.02, 10:04
            Witam,
            Podpisałem jedną z pierwszych umów i również wykupiłem miejsce garażowe, nawet
            pytałem o możliwość uzyskania komórki, ale powiedziano mi, że nie są planowane.
            Teraz czuję się oszukany, ale chętnie odkupię od kogoś taką komórkę.
            Pozdrawiam
            pbartosz
            • Gość: MK Komórki w garażu IP: 217.153.70.* 09.05.02, 13:21
              nie chce nikogo denerwowac, ale ja podpisalem tez jako jeden z pierwszych umowe
              i ja destalem komorke! wlasnie wczoraj odebralem klucze od mieszkania (tzn
              zrobiłem odbiór mieszkania), do komórki, do klatki, na wyjscie na zewnatrz
              budynku od strony garazu i na wyjscie na wał! ;-)
              i jestem szcześliwy! ;-))
              zaraz robotnicy wychodzą z łazienki!~jak ktos jeszcze nie ma zrobionej to moge
              polecic! nie kiwnołem nawet palcem a wszysyko jest na glanc! i nie musiałem sie
              meczyć z kupowaniem i pilnowaniem! slowo sa rewelancyjni! wykuli odplyw kibelka
              co Arche mówilo że niemożliwe i przesuneli bliżej sciany bocznej! jestem z nich
              bardzo zadowlony!
              teraz tylko pomalować mieszkanie i polożyć podłogi i bede tam mieszkał!! ;-))
              pozdrawiam i życze miłego dnia! ja od jutra mam urlop i bedziecie mogli minie
              widzieć na mieszkaniu przy malowaniu! klatka 14/5
              pozdrawiam MK
              • Gość: aba umierające forum Arche IP: *.pkobp.pl 23.05.02, 21:20
                czybży to forum przeszło juz do historii ?
                • Gość: mb Re: umierające forum Arche IP: 212.244.180.* 24.05.02, 09:29
                  Nie, ale mamy już własną stronę dyskusyjną na Hydepark'u.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka