Gość: edi IP: *.u.mcnet.pl 24.04.02, 14:55 Ile tak mnie wiecej trzeba liczyc na notariusza przy podpisaniu umowy kupna mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: p Re: Notariusz - cena IP: *.datastar.pl 24.04.02, 15:59 Możesz poszukać innych wątków a tu tylko po krótce Ci napisze ja sie to liczy : wartość mieszkania taksa notarialna powyzej 60.000 zł * 0,5 % +1.100 zł wniosek o założenie księgi 150 zł do taksy doliczasz VAT 22 % wypisy aktów notarialnych około 250 zł opłata skarbowa od gruntu 2 % około 300 zł wpis do księgi wieczystej 5 % od kwoty powyzej 100.000 zł (wartości mieszkania) +6.600 : 5 są to koszty zakupu nowego mieszkania od dewelopera dla którego bedzie zakładan księga wieczysta. Bez kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Notariusz - cena IP: 195.94.206.* 24.04.02, 16:39 a możesz też podać koszt z przy zakupie od developera z kredytem hipotecznym, chodzi mi szczególnie koszt ustanowienia hipoteki, bardzo proszę ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ji Re: Notariusz - cena IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.02, 13:20 Ja mam mieszkanie 77m2 i brałam na nie kredyt. Bank wymagał ustalenia hipoteki zwykłae i kaucyjnej - ustalenie ich to koszt ok 100 zł. Natomiast za resztę zapłaciłam 4500 zł. Z bólem serca oddawałam te pieniądze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Notariusz - cena IP: *.datastar.pl 26.04.02, 14:11 W zakresie kosztów sądowych to dałem wątek hipoteka Sąd zwolnienie lub coś podobnego jest tam rozporzadzenie które mówi kiedy nie nalicza sie kosztów sądowych. U notariusza płacisz 1/4 stawki jak przy koszcie zkupu mieszkania + VAT od stawki. Ale jeżeli tylko ty brałeś kredyt to możesz złożyć wniosek sam bez notarisza po 3 tygodniach idziesz do sądu pokazujesz akt notarialny Panie podają numer wniosku i do tego wniosku składasz wniosek o wpis hipoteki. wzoru druku albo daje bank często można poprosic o to notariusza. kosztuje to troch zachodu ale mniej kasy. i opłata skarbowa od ustanowienia hipoteki 0,1 % wartości hipotreki przy zwykłej lub 19 zł przy hipotece kaucyjnej. p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Notariusz - cena IP: *.pl 29.04.02, 15:52 Możesz przybliżyć jak to wygląda w praktyce, ile można zaoszczędzić? Czy my nabywając nasze pierwsze mieszkanie na rynku pierwotnym i biorąc na nie kredyt hipoteczny mamy prawo do ulgi? Czy to kwestia przepisów czy interpretacji? Dziękuję z góry za oświecenie :))) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Notariusz - cena IP: *.kup.gov.pl 07.05.02, 13:02 Dla mnie też to jest niejasne. Proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zayontz Re: Notariusz - cena IP: *.mofnet.gov.pl 14.05.02, 16:03 Gość portalu: Darek napisał(a): > Dla mnie też to jest niejasne. Proszę o pomoc. podciągam do góry - może ktos odpowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Notariusz - cena IP: *.proxyplus.cz / 10.10.10.* 17.07.02, 15:19 Kupiłem mieszkanie od spółdzielni na prawach własności hipotecznej. Wartość mieszkania 162507,00 PLN. Czy ktoś może mi pomóc. Ile muszę zapłacić notariuszowi i podatku do skarbówki (słyszałem, że przy zakupie nowego mieszkania jest zwolnienie z tego podatku ?). Czy jest możliwość załatwienia samemu hipoteki w sądzie, bez notariusza -czy ta sprawa trwa krócej? Czy ma ktoś już doświadczenia w tym temacie? Alek Odpowiedz Link Zgłoś