Dodaj do ulubionych

Kulig dla wiceprezesa NFZ

IP: *.broker.com.pl 20.01.05, 01:28
a to takie proste na strazy kapitalu z wlasnej skladki
postawic pacjenta i jemu oferowac przywileje z oszczednego gospodarowania
kapitalem

a lekarze niech wystawiaja rachunki za swoje uslugi
skonczy sie pomawianie o lapowki
i wyjazdy fundowane przez "sponsorow"
Obserwuj wątek
    • Gość: Jurek Wyglada na to, ze panowie z NFZ biora udzial IP: *.ne.client2.attbi.com 20.01.05, 01:57
      w konferencji w ramach czasu pracy a nie w czasie urlopu
      • Gość: Sympatyk Kulig-ów Re: Wyglada na to, ze panowie z NFZ biora udzial IP: 217.153.133.* 20.01.05, 09:28
        Uuuuu. tak to wygląda. A co mozna z "tym" z nimi zrobić???
        • Gość: Nikodem Poplawski ZLIKWIDOWAC REFUNDACJE LEKOW - i po problemie! IP: *.physics.indiana.edu 20.01.05, 17:12
          Jak nie bedzie refundacji lekow, i za lekarstwa bedzie placil tylko sam
          zainteresowany (czyli chory), to wszelkie takie "imprezy" znikna. I polscy
          podatnicy i nie beda dokladac do przyjemnosci garstki urzednikow. Niestety
          prawie wszystkie partie w Polsce kochaja SOCJALIZM, bo tylko tam urzednicy moga
          sie naokradac kosztem podatnikow. I tylko tam chorzy lecza sie kosztem
          zdrowych, lenie zyja na koszt pracowitych, falszywi rencisci (ktorych Polska ma
          najwiecej procentowo w Europie) pasozytuja na uczciwych, a nieuki zeruja na
          uzdolnionych. Dlatego w Polsce jest bezrobocie 20%, a wiekszosc mlodych
          naukowcow imigruje na Zachod...
          N.P., Indiana, USA
          • Gość: michal Re: ZLIKWIDOWAC REFUNDACJE LEKOW - i po problemie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.05, 17:51
            Masz racje, ale nie wyobrazam sobie rzadu, ktory wykonalby taki ruch.
          • Gość: gosc Re: ZLIKWIDOWAC REFUNDACJE LEKOW - i po problemie IP: *.spray.net.pl 20.01.05, 17:59
            Tiaaaa... Mondralo. Też wolałbym zamiast płaci ZUS to odkładac pieniądze do
            skarpety, ale co jeśli popadnie właśnie na Ciebie i będziesz musiał wykupi BEZ
            refundacji tylko jeden lek za 300pln/m-c???
          • Gość: bang! Re: ZLIKWIDOWAC REFUNDACJE - i po problemie??? IP: 129.81.192.* 20.01.05, 18:21
            Panie Nikodemie... Mieszka pan w USA powinien wiec
            pan wiedziec, iz niektore leki sa tak DROGIE, iz
            wielu ludzi (nawet w bogatej hameryce...) nigdy
            nie bedzie stac na te leki po standardowej
            (pelnoplatnej) cenie!!!

P.S. A zastanawial sie pan czasem dlaczego w wielu
            stanach USA urzadza sie dla emerytow, czy osob
            starszych wycieczki do Kanady, ktorych jedynym
            celem jest zakup lekow?
            • Gość: Tom Re: ZLIKWIDOWAC REFUNDACJE - i po problemie??? IP: *.teleton.pl 20.01.05, 22:18
              Nie stać mnie na wiele rzeczy, nie tylko na drogie leki, ale to chyba nie
              znaczy, że wszystko musi być refundowane. Trzeba się pogodzic z tym, że na
              niektóre nas nie stać i już.
              Poza tym jeśli będzie refundacji to leki stanieją kilka razy, bo co firmie
              farmaceutycnej po leku, na który nikogo nie stać.
              Do tego, gdy już zlikwiduje sie wszelkie refundacje i zapomogi, a nasze dochody
              nie będą obkładane 80% podatkiem (dochodowy, vaty, akcyzy, zusy itp.), tylko
              np. 15%, to będzie nas stac na bardzo dużo.
            • Gość: Nikodem P. LEKI sa za drogie... IP: *.physics.indiana.edu 22.01.05, 22:55
              Zgadzam sie z Panem, niektore leki sa bardzo drogie - czego powodem jest czesto
              monopol albo zmowa wielkich korporacji farmaceutycznych. Kraje 3 swiata
              produkuja leki generyczne, czyli duzo tansze odpowiedniki drogich lekow z
              Zachodu. I co na to Zachod? Grozi sankcjami za nieprzestrzeganie praw
              patentowych (chociaz nie patent wazny w jednym kraju wcale nie musi obowiazywac
              w innym kraju, jesli 2 kraje nie podpisaly umowy patentowej). A wiec mamy do
              czynienia z hipokryzja bogatych panstw i firm farmaceutycznych.
              Zastanawiam sie, dlaczego w Kanadzie leki sa tansze niz w USA. Moze dlatego, ze
              nie ma tam FDA (Food and Drug Agency), no i pewne leki dostepne w Kanadzie sa
              np. nielegalne w USA, albo legalne okazyjnie - a wiec drozsze. Mozliwe, ze rzad
              kanadyjski doplaca, ale musze to sprawdzic.
              Natomiast nie mam nic przeciwko ubezpieczeniom zdrowotnym. Pod warunkiem, ze
              nie sa przymusowe. Zatem jesli ktos jest genetycznie oblozony
              prawdopodobienstwem zachorowania na chorobe X, to zawsze sie moze ubezpieczyc.
              I ubezpiecznie pokryje mu koszty leczenia, a refundacja nie bedzie potrzebna. A
              jak ktos nie chce tego zrobic, to jego ryzyko, ale niech ma do tego prawo.
              Bez refundacji lekow nie bedzie tez problemu, ktore leki nalezy refundowac, a
              ktore nie. Im mniej decyzji w rekach urzednikow, tym lepiej dla Polski.
              Pozdrawiam,
              N.P.
    • sceptyk31 Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ 20.01.05, 06:47
      A o tej "konferencji" minister Balicki, specjalista od etycznego postępowania,
      nie ma nic do powiedzenia ? A co powie Balicki o tej głośnej w mediach
      konferencji dla dyrektorów szpitali z udziałem urzędników NFZ ? Przecież to
      rozbój w biały dzień, a ten ględzi że trzeba coś z tym zrobić. Jak nie wie co
      to niech się poda do dymisji. Bo w normalnym kraju obydwaj dyrektorzy NFZ
      zostaliby wylani na zbity pysk, Miller / ten z byłego AWS / powinien podać się
      do dymisji, podobnie jak i Balicki za tolerowanie takich praktyk. Dlaczego
      taksówkarz ma mieć kasę fiskalną a lekarz nie musi ? Podobnie zresztą jak
      zawody prawnicze. Sięga się po przysłowiowy "wdowi grosz" do kosmetyczki,
      zamiast sięgnąć po miliony do kieszeni mafii lekarskiej i prawniczej.
      • Gość: shag Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: 212.182.117.* 20.01.05, 07:43
        bo kosmetyczki nie rządzą tym krajem, zresztą tak jak i kazdym innym. trzeba
        sie było kształcić żeby ci tego wdowiego grosza nie zabierali.
        • Gość: Sympatyk Kulig-ów Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: 217.153.133.* 20.01.05, 09:31
          Zabiorą, zabiorą. Jeśli nie kolesie, to kolesie kolesiów. Bo to już nie kolesie :)
      • Gość: ala Re: NFZ TO DOPIERO BANDA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 09:04
        lewe kontrakty dla znjomkow, nie ma z tym gdzie isc,Teraz jest konkurs na
        dyrektoró NFZ nikt nie wyleci,wszyscy dalej zostana na cieplych
        posadkach.Ostatno byla afera z wyjazdem do RPA dyrektor ktory pojechal z
        BYdgoszczy dalej jest na stołku ale co sie dziwić szefa ma z ORDYNACKIEJ.
      • Gość: fred A PANIENKI BĘDĄ ??????????????????????????????? ??? IP: *.outsourcing.atman.pl 20.01.05, 13:45
        • Gość: czechu Re: A PANIENKI BĘDĄ ????????????????????????????? IP: *.promax.media.pl 20.01.05, 15:30
          nawet q... będą
    • Gość: Misiek Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.dfait-maeci.gc.ca 20.01.05, 07:32
      Proponuję powołać od razu komisję śledczą z Romanem Giertychem na czele...
    • Gość: Krzysiek Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 07:43
      Oni powinni siedzieć za kratkami za korupcję. NFZ ostanio odmówił członkowi mojej rodzinny leku
      onkologicznego bo jest za "drogi" a jednak forsa jest dla nich na zabawy. Czas na prywatyzowanie
      systemu zdrowia.
      • Gość: mieszkaniec Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 08:51
        Zamiast tylko narzekać weźcie sprawy we własne rece i jesli wam się nie podoba
        to co się dzieje to zmieńcie to
    • Gość: Tylko chory Ma ktoś jeszcze wątpliwości, co do służby zdrowia. IP: 80.72.196.* 20.01.05, 07:48
      w tym zgniłym państewku ?
      • Gość: swissman Re: Ma ktoś jeszcze wątpliwości, co do służby zdr IP: *.usz.ch / *.unizh.ch 20.01.05, 08:06
        no coz... ten system jest stosowany z powodzeniem w wielu krajach tzw "cywilizowanych"... i jest to prawdziwy problem tej planety bo sztucznie zawyzane koszta leczenia wpedzaja w biede miliony ludzi na swiecie... gdyby gdziekolwiek panowala uczciwa konkurencja a lekarstwa byly stosowane tylko ze wzgledu na swoja wartosc lecznicza to byloby naprawde pieknie....

niestety, firmy farmaceutyczne, jak np. novartis zarabiaja miliardy (w zeszlym roku prawie 6 miliardow frankow szwajcarskich czystego zysku)a miliony maluczkich placa zawyzone ceny ich produktow.... zarabiaja tez setki tysiecy lekarzy na swiecie, ktorzy przepisuja lub WYDAJA LEKARSTWA Z WLASNYCH MAGAZYNOW jak to sie praktykuje w szwajcarii... parenascie lat temu dziwilem sie ze moj lekarz wydaje mi najdrozsze lekarstwa i mialem dla niego szacunek ze mi daje co najlepsze zeby mnie jak najlepiej wyleczyc... do momentu kiedy na jednym z opakowan zobaczylem naklejke "probka, nie dopuszczona do sprzedazy" a na rachunku od lekarza ujrzalem pelna cene detaliczna tego lekarstwa...

pozegnalem sie z tamtym lekarzem ale nastepny robil tak samo... w przypadku takich przewalek trzeba naprawde jakiegos dyktatora, ktory by wzial za twarz caly ten balagan... polskie firmy "sprywatyzowano" zeby zrobic miejsce dla zagranicznej konkurencji i "dopasowac ceny do cen europejskich"... bo komus przeszkadzalo ze w polsce mozna bylo kupic polopiryne za 50 groszy... teraz bedzie po "europejsku" jak za taka sama ilosc aspiryny zaplaci sie 100 razy wiecej...
        • Gość: Morphy Zly wniosek IP: *.icpnet.pl 20.01.05, 09:12
          Zamordyzm nic nie da. Jest znacznie prostsze rozwiazanie. Prywatyzacja.

Po prywatyzacji nie bedzie NFZ, nie bedzie prezesow, biur, stolkow dla SLD, PO, PiS czy jakichkolwiek innych zlodziei. Beda firmy prywatne, a te, jak wiadomo, dzialaja znacznie lepiej i - co wazniejsze - nie marnuja pieniedzy z naszych podatkow.

Prywatyzacja wreszcie spowoduje, ze lekarz bedzie zarabial godnie. Skoro bedzie zarabial godnie, to nie bedzie musial podpisywac zadnych umow z firmami farmaceutycznymi. Po prostu za pensje szpitalna bedzie go stac, zeby wyzywic i ubrac swoja rodzine, co dzisiaj jest niewykonalne. Wyobrazcie sobie, ze jestescie lekarzem i za miesiac pracy dostajecie 800 zl. Czy za to mozna utrzymac rodzine? A teraz przychodzi firma farmaceutyczna i mowi: doktorze, bedzie pan zapisywal nasze leki, a nie konkurencji i dostanie pan dodatkowo 500 zl ekstra miesiecznie. I nagle sie okazuje, ze dziecko lekarza nie musi juz jesc ryzu z cynamonem, a stac go nawet na kielbase! Wiec oczywiscie podpisuje.

Potem ta sama firma farmaceutyczna idzie do prezesa NFZ i mowi: prezesie, dostanie pan milion dolarow lapowki, byleby nasz lek byl refundowany przez panstwo (czyli nas, podatnikow). Prezes sie zgadza, cena leku idzie o 100% w gore, ale pacjent tego nie widzi, bo za ten lek placi w podatkach...

Jakie jest wyjscie? TYLKO PRYWATYZACJA.
          • Gość: avalon Re: Zly wniosek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 11:01
            prywatyzacja? bardzo naiwny jesteś kolego...
            Prywatna hurtownia sponsoruje prywatnym aptekom sprzęt komputerowy a aptekarzom
            atrakcyjne kilkudniowe wyjazdy (bynajmniej nie szkolenia)np. Egipt, Dominikana
            itp. Jak myślisz naiwniaku, skąd prywatna hurtownia bierze na to pieniądze?
            Doliczając koszty wycieczek, sprzętu itp. do ceny leku. A potem idziesz do tej
            prywatnej apteki i bulisz za wycieczkę aptekarza aż miło... Wszystko jest
            prywatne ale pytanie brzmi: czy uchroniło Cię to od wliczania w cenę leku
            dodatkowych "wziątek"?
            Pozdrawiam, naiwniaku...
      • Gość: Basia Re: Ma ktoś jeszcze wątpliwości, co do służby zdr IP: *.chello.pl 21.01.05, 15:28
        W zeszłym roku czekałam na wizytę w przychodni rejonowej wraz z innymi pacjentami podczas gdy lekarka była w gabinecie z przedstawicielem-merchandiserem firmy farmaceutycznej przez godzinę i 15 minut.
        Zniechęcona tym, następnym razem poszłam do prywatnej przychodni licząc na godne traktowanie i rzeczywiscie było bez czekania i uprzejmie, po czym "prywatna" lekarka przepisała leki i sama wręczyła mi ulotki od tej własnie firmy, której przedstawiciel zajmował czas w godzinach pracy "państwowej" lekarki.
    • Gość: FELIX Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.lot.pl 20.01.05, 08:18
      ZAMIAST SAŃ - KIBITKA, ZAMIAST ZAKOPANEGO - SYBIR !!!!
    • Gość: medic a Wy daliście się "wkręcić" w kart chipowe.... IP: 150.254.208.* 20.01.05, 08:25
      kolejne marnotrawstwo pieniędzy podatników.
    • Gość: Marek Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 08:28
      Doskonale ujęte rozwiązanie. Pozdrawiam
    • Gość: ala Re: firmy się odwdzieczaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 08:31
      mam męza stomatologa nigzie nie mozna wyjechac bo nikt ci za nic nie da ,
      wypraujesz za swoje pieniadze pojedziesz, mam mamae lekarz to zaliczyla stany i
      kilka innych wycieczek.Gdy poruszam ten temat nie ma wyrzutów a ojciec ktory
      nie jest lekarzem atak przpuszcza na mnie.sama pracuje w laboratorium mam
      pensji 1000 zl i odpowiedz na to trzeba sie bylo uczyci byc specjalista.
      • Gość: PanNikt Re: firmy się odwdzieczaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 08:56
        O właśnie. Typowe zdanie lekarzy, uczyłem się tyle lat to mi się teraz NALEŻY.
        Mam nadzieję, że wyjątków od tej reguły jest jednak sporo. Tak przy okazji to
        się dziwiłem, że mój kolega zaraz po stażu "kupił" sobie laptopa, a telefony
        zmienia co 2 miesiące... teraz mogę się domyślać dlaczego robi specjalizację z
        neurologii.
        • Gość: nn Re: firmy się odwdzieczaja IP: *.cm.umk.pl 20.01.05, 09:03
          do pana nikt: obawiam sie kolego że z takim nastawieniem nadal zostaniesz
          panem nikt, a może nawet nie panem...
          • Gość: pannikt Re: firmy się odwdzieczaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 12:37
            Widzisz, nie mam nic przeciwko godziwej pensji za jego bardzo odpowiedzialną
            pracę ale branie "prezentów" za wypisywanie recept na konkretny lek to jest
            zwykłe lapówkarstwo
        • Gość: Morphy LEKARZOM SIE NALEZY!!! IP: *.icpnet.pl 20.01.05, 09:15
          Przecietna pensja lekarska jest PONIZEJ sredniej krajowej. Przecietna sprzataczka w firmie prywatnej dostaje wiecej niz lekarz w panstwowym szpitalu. Jezeli chcemy miec w szpitalach lekarzy, a nie same salowe, to trzeba zrozumiec, ze LEKARZOM SIE NALEZY. I dopiero jak lekarz bedzie zarabial godziwie, to nie bedzie sie musial lakomic na lapowki z firm farmacetutycznych.

Tylko wytlumacz to Polactwu, ktore uwaza, ze lekarz powinien pracowac za darmo, bo to "sluzba zdrowia". A ze tez ma rodzine, ktora musi wyzywic? Tego juz Polactwo nie rozumie.
          • Gość: pavlo Re: LEKARZOM SIE NALEZY!!! IP: *.ds.uni.wroc.pl 20.01.05, 09:35
            nalezy sie ale kop w dupe chyba za takie dzialanie:)po to te firmy to robia
            zeby potem taki otumaniony "biedny"lekarz wystawial babci recepte z najdrozszym
            ale czy najlepszym lekiem.nalezaloby ukrucic ten lobbing a takie gadanie ze sie
            komus nalezy to zwykle pieprzenie!!jest to sprzeczne z zasadami konkurencji,
            szkoda gadac skoro nawet ministrowie sie chca nachapac-im pewnie tez sie
            nalezy.........
          • Gość: rorej Re: LEKARZOM SIE NALEZY!!! IP: 193.111.166.* 20.01.05, 09:41
            Przyłączam się. Podam prosty przykład: lekarz POZ (podstawowej opieki
            zdrowotnej) w przychodni w Warszawie (!) zarabia ok 1100 zł netto. Niech mi
            ktoś powie jak ma z tego wyżyć, rozwijać umiejetności itd. A potem wszyscy są
            oburzeni, że przyjął of firmy farmaceutycznej np. specjalistyczną książkę,
            która w księgarni kosztuje 250 zł ...
            • Gość: Przem Re: LEKARZOM SIE NALEZY!!! IP: *.uni-greifswald.de 20.01.05, 11:03
              Lekarze powinni zdecdowanie wiecej zarabiac, to fakt. Ale nie moge scierpiec
              tego, ze wiekszosc lekarzy nie traktuje tego jako branie lapowki i uwaza ze ma
              czyste sumienie, mimo wciskania drozszych lekow biednym pacjentom.
              • Gość: Ada Re: LEKARZOM SIE NALEZY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 11:18
                A mnie oburza , że twierdzi się że należy się lekarzom. 1100, zł netto to
                zarobki o jakich może tylko pomarzyć początkujący nauczyciel albo
                pielęgniarka . A przecież też wiele lat studiowali . Dlaczego tak "nieetyczny "
                zawód jak lekarz (przynajmniej w świetle tego artykułu) jest tak wyróżniany
                przez społeczeństwo. Lekarz to lekarz tamto , biedni lekarze - a czy ktoś zna
                biednego lekarza. Po prostu się ich boicie . Przemawia przez Was strach.Jak w
                czasie wojny przed Esesmanami
                • Gość: Basik Re: LEKARZOM SIE NALEZY!!! IP: 62.111.149.* 20.01.05, 11:37
                  Lekarzom faktycznie należy się godziwa płaca (a nie łapówki bo te nikomu się
                  należeć nie mogą). Nie zgodzę się z Tobą, że zarobki lekarzy nie powinny
                  odbiegać od zarobków nauczycieli. W końcu medycyna to 6 lat żmudnych i
                  najtrudniejszych- moim zdaniem - ze studiów. Co więcej lekarze nie mają jak
                  nauczyciele 18-godzinnego pensum i 2 miesięcy wakacji, ferii, wolnych świąt
                  itd. ale pracują zwykle sporo więcej niż 40 godzin tygodniowo (np mój znajomy,
                  który niedawno zaczął pracę jako lekarz pracuje do 70 godzin tygodniowo i
                  zarabia 1000 zł!!!). Nie zgodzę się też, że powinni zarabiać tyle co
                  pielęgniarki, bo w końcu mają bardziej odpowiedzialną i wymagającą wyższych
                  kwalifikacji pracę - to oni podejmują decyzje mające wpływ na ludzkie zdrowie i
                  życie.
                  A co do biednych lekarzy, tak znam takich. Zwykle lekarze po studiach nie
                  posiadający żadnych układów w środowisku zarabiają marnie, bardzo marnie. Tak
                  naprawdę ustawieni są ci, którzy poza pracą w kilku miejscach otworzyli
                  praktykę prywatną. To niegodziwe, żeby wewnątrz tego środowiska płace były aż
                  tak zróżnicowane.
                  Jeśli lekarskie płace będą godziwe to może zniknie problem "kupowania" lekarzy
                  przez farmaceutów. Choć może nie do końca, bo przecież płace prezesów NFZ nie
                  należą do niskich a oni i tak sięgają po fundowane rozrywki.
                • Gość: gosc Re: LEKARZOM SIE NALEZY!!! IP: *.spray.net.pl 20.01.05, 18:14
                  No tak lekarz, esesman - jeden burek - Od razu widac ze pani Adzie musieli
                  przepisac te drogie leki na ktorych wykupienie zabraklo funduszy...
                • Gość: kasia KAŻDEMU SIĘ NALEŻY - LEKARZOWI TEŻ IP: *.net 20.01.05, 22:15
                  u Ciebie,Ado,też widać przejawy fobii i myśli spiskowej. porównaj ilość wiedzy
                  jaką musi przyswoić lekarz, porównaj jego odpowiedzialność, porównaj czas
                  spędzony w pracy z zawodami przez Ciebie wymienionymi - nauczyciel i pielęgniarka.
                  jestem obecnie na stażu i zarabiam 970zl netto, na to akurat nie narzekam, bo
                  staż, jako że idzie z centralnych pieniędzy, jest godziwie opłacany, ale wiem,
                  że jak zacznę pracę, to dostanę na początek mniejszą kwotę. gdzie tu logika?-
                  jak to się ma do zależności praca-pieniądz??? na szczęście mam ten luksus, że
                  mam rodziców, którzy mi pomagają....
                  pozdrawiam Morphy'ego za mądre wypowiedzi
                  myslę,że to niedocenianie pracy lekarza wynika z tego że jego działania wpływają
                  na jednostki, a to nie jest spektakularnie postrzegane. to nie to co
                  wielomilionowe kontrakty na skalę krajową. nasze działania stanowią zwykle kanwę
                  powieści o Judymach i Siłaczkach, ewentualnie ustyskiwań sfrustrowanych
                  forumowiczów, którzy jak mniemam uważają, że lekarzy powinni mieć podawanych na
                  tacy w sosie słodko-kwaśnym. a to jest przecież wolny zawód....
                  przepraszam za chaos, ale przysypiam
                  dziekuję za uwage i duzo zdrowia życzę
                  p.s. jestem kobietą i myslę że to stawia mnie w dośc komfortowej sytuacji.
                  naprawdę trudno jest mi wyobrazić sobie siebie jako głównego żywiciela rodziny,
                  bez pieniędzy z co drugą nocą w szpitalu lub w karetce, i jeszcze wokół ta
                  nogonka.....
              • Gość: Morphy Re: LEKARZOM SIE NALEZY!!! IP: *.icpnet.pl 20.01.05, 12:55
                Jakbys sie zastanawial, czy kupic dziecku raczej nowe spodnie, czy raczej nowe buty, bo na obydwie rzeczy na raz Ciebie nie stac, to bys sie nie zastanawial, czy to jest moralne, czy nie.
          • Gość: zbud-2 Re: LEKARZOM SIE NALEZY!!! IP: 212.160.138.* 20.01.05, 12:34
            Jak tu Polakow nazywasz "polactwem" to jesteś K..as!!!!
            • Gość: Morphy Jest roznica pomiedzy Polakami a polactwem IP: *.icpnet.pl 20.01.05, 13:18
              Polak uwaza za normalne, ze ktos zarabia wiecej, a ktos mniej i nie uwaza tego za patologie. Polactwo natomiast uwaza, ze niesprawiedliwe jest, jak ktos zarabia wiecej i takia osobe nalezy ukarac. Najlepiej odbierajac wszystkie pieniadze i dajac je polactwu. Polactwo to takie homo sovieticus, ktore chcialoby wszystko miec niewiele (lub nic) nie pracujac. A jak ktos ma wiecej - zabrac mu!!!

Nie myl Polakow z polactwem.
          • Gość: bang! Re: LEKARZOM SIE NALEZY - czy innym takze??? IP: 129.81.192.* 20.01.05, 18:29
            Panie "Morphy"... jest jeszcze cos takiego jak
            mentalnosc i przyzwolenie srodowiska.
            Obawiam sie, ze nawet podwyzszenie
            pensji lekarzy w Polsce o 100%
            nie zlikwiduje problemu brania
            lapowek! Potrzebne sa bardziej
            radykalne srodki zapobiegawcze!!!

p.S. A ze lekarz zwykle (jak piszesz) "tez ma rodzine, ktora
            musi sie wyzywic"? Coz.. przedstawiciele innych
            zawodow tez zwykle maja rodziny, ktore musza wyzywic.
            To bardzo dziecinny argument w obronie zdemoralizowanych
            przedstawicieli tzw. "sluzby zdrowia"!
        • Gość: Pan Ktos do p.Nikogo IP: 212.214.131.* 20.01.05, 13:36
          A nalezy sie,nalezy-wyobraz sobie...Moj brat pracuje w niemieckim fiskusie,mowi
          ze podstawa prawna duzo wyzszych zarobkow lekarza niz robotnika w Niemczech
          jest dosc oczywiscie umotywowana.Robotnik osiaga pelna zdolnosc zarobkowa w
          wieku 17-18 lat,zas lekarz musi poczekac z zarabianiem niemal do ...28 roku
          zycia(w tym wieku z reguly lekarze otrzymuja pierwsze stale zatrudnienie i
          rozpoczynaja specjalizacje).Zakladac nalezy ze obaj beda pracowac do 65 roku
          zycia-tyle tylko ze lekarz zarobkuje 10 lat krocej-i elementarnym wymogiem
          przyzwoitosci jest mu to wynagrodzic za pomoca wyzszej pensji.Kwalifikacje i
          odpowiedzialnosc to kolejne sprawy-jak sie to wszystko zsumuje to robotnik
          niemiecki zna swoje miejsce w szeregu jak porowna pensje i nie fika jak durny
          Polaczek-cwaniaczek po zawodowce.I m.in.dlatego Niemcy sa potega a Polska
          posmiewiskiem Europy.
        • Gość: pm Re: firmy się odwdzieczaja IP: 80.48.248.* 20.01.05, 19:28
          Nie sądzisz, że za pracę należy się jednak płaca - 800 zł to chyba jednak kpina
          za to co robimy
      • Gość: Janina Re: firmy się odwdzieczaja IP: *.lodz.mm.pl 20.01.05, 12:42
        Ale zobaczcie jakie firmy zjmuja sie sponsorowaniem tej imprezy...Polpharma,
        Polfa Pabianice...Nasze polskie firmy, które zawsze najwicej krzycza. Ze sa
        polskie, uczciwe, nie to co krwiopicy z zachodu. A tak naprawde sprzedaja
        starej generacji leki które wcisn polskiemu pacjentowi poprzez dobrze
        zasponsorowan konferencje...
    • Gość: ona Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.net.pl 20.01.05, 08:38
      Czymże jest kulig w Zakopanem do lunchu w Portugalii czy Hiszpanii?To też
      fundują firmy farmaceutyczne .Zwykły lekarz rejonowy ma konto "firmowe" a co
      mają ci wyżej siedzący?
    • Gość: mis Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.swidnica.mm.pl 20.01.05, 08:42
      O! dziennikarze sie obudzili :) Dniówka zadaniowa czy jak?
    • Gość: ona do Jurka Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.net.pl 20.01.05, 08:43
      Chyba nie wierzysz że oni biorą urlop na takie wypady .To są SYMPOZJA.
    • Gość: Morphy Gratulacje dla zwolennikow SLD. Zadowoleni? IP: *.icpnet.pl 20.01.05, 09:04
      Nie podobaly wam sie troche zlodziejskie kasy chorych, to bandyta Miller z rozbojnikiem Lapinskim stworzyli znacznie bardziej zlodziejski system - NFZ.

I jaki z tego wyciagacie wniosek? Moze wreszcie walniecie sie w czolo i stwierdzicie: "Tak, jestem debilem, poprzednio glosowalem na AWS, teraz na SLD, nie znam sie na polityce, a do parlamentu umiem wybierac tylko bandytow, zlodziei i aferzystow. Jestem durniem, zmadrzalem chociaz na tyle, zeby to sobie uswiadomic, WIECEJ DO WYBOROW NIE IDE, bo znowu wybiore bandytow, zlodziei i aferzystow."

Umiejcie chociaz taki wniosek wyciagnac, bo na bardziej skomplikowane w wydaniu zwolennikow SLD nie licze.
    • Gość: Beny Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: .1.* / 195.127.197.* 20.01.05, 09:05
      > a lekarze niech wystawiaja rachunki za swoje uslugi
      > skonczy sie pomawianie o lapowki
      > i wyjazdy fundowane przez "sponsorow"

O swieta naiwnosci - nic sie nie skonczy. Lekarz dalej bedzie decydowal jakie
      przepisac ci lekarstwo czy za 8,5 polskie czy 20,50 zachodnie. POdobnie
      Dyrektorzy szpitali i ci ktorzy tworza liste lekow dofinansowywanych.

> a to takie proste na strazy kapitalu z wlasnej skladki
      > postawic pacjenta i jemu oferowac przywileje z oszczednego gospodarowania
      > kapitalem
      Jasne bo koles ktory caly dzien zamiata hale i ostatni raz trzymal gazete jak
      zawijal w nia sniadanie, bedzie w stanie stac na strazy swojego kapitalu.

Pieprzysz koles jak potluczony.
      Jedynym sposobem ochrony jest rzetelnosc ludzi wspierana rzetelnoscia
      dziennikarska i przy udowodnionych naduzyciach kary fiannsowe wraz ze
      zwolnieniami. Tylko ze to jest utopia.

Innym sposobem bedzie ubezpieczenie prywatne. Gdzie w interesie ubezpieczyciela
      bedzie przypilnowanie procesu leczenia - i to specjalisci z ubezpieczalni beda
      sie sadzic ze spacjalistami ze szpitali co do sposobu leczenia. A pacjetna to
      bedzie g. obchodzilo bo placi ubezpieczenie.
    • Gość: arz Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 09:07
      Pacuję od 12 lat w różnych miejscach, nawet w Klinice, nie słyszałemby ktoś
      otrzymał laptopa lub telefon komórkowy, przyjęcie ksiązki- a bardzo często są
      to wydawnictwa rozprowadzane wyłącznie przez firmy farmaceutyczne - jest OK,
      tylko raz otrzymałem na święta coś niefachowego - ale to mieści się w ramach
      prawnych( upominek, kilka lat temu kolredzy rzeczywiście byli na kilku
      kongresach zagranicznych, a ja jednym krajowym
      • Gość: Nie LEKARZ Do kolegi lekarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 11:56
        drogi PAnie to w PAna zakładzie zdrowia szpital czy przychodnia sami uczciwi
        pracują a ludzie sobie zawsze wszytsko wymyslają zeby dopieprzyc Wam lekarzom
        Prezciez kazdy ma do czynienia ze slużba zdrowia
        I wiadomo ze nfz to bagnom zwłaszcza za kadencji ŁApińskiego
        A PAn RAdziwił z naczelnej izby lekarskiej przezciez to kolejny przekręt jak
        słucham tego PAna w telewizji to wychodzi na to ze wszystkiemu sa winni pacjenci
        Znam jakis uczciwych lekarzy ale mało
        Aha jak bedziecie zarabic po 3 tys to co wtedy nie bedziecie brali łapówek
        E szkoda gadac zapraszam na priva wesoly01@o2.pl
        mozemy pogadac zawsze
        • Gość: fred A KTO ZAPŁACI ZA PANIENKI ???????????????????????? IP: *.outsourcing.atman.pl 20.01.05, 13:46
      • Gość: zandy Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.nibco.pl 20.01.05, 14:17
        I jestem czysty jak łza prezesa.
    • Gość: bojownik A TY prostaku płać składki! IP: *.toya.net.pl 20.01.05, 09:35
      przecież ten budzet reklamowy też bierze się ze sprzedazy drogich leków za
      które my płacimy. KIEDY SKONCZY SIE TA HIPOKRYZJA SRODOWISKA LEKARSKIEGO????
      Wszystko sie wali a oni k...a bawią sie jak na Tytaniku!!
      Ludzom beznajdziejnie chorym podniesie sie cenę leku i załatwione. Na Kamczatkę
      towarzysze wyp.......ć!!!!
      • Gość: Fiona sprywatyzowac sluzbe zdrowia IP: 193.0.76.* 20.01.05, 09:39
        Pora na sprywatyzowanie sluzby zdrowia. Juz czas! Wprowadzic ubezpieczalnie i
        niech kazdy odklada na leczenie. Oczywiscie trzeba jakos uwzglednic potrzeby
        tych, ktorzy nie beda sami mogli wplacac, ale ja mam dosc sluchania o tym ze
        NFZ kradnnie, trzeba z tym skonczyc. Mam tez doc\sc czekania do lekarza 3
        miesiace. Place skladki na leczenie i nie chce tych pieniedzy wywalac w bloto
      • Gość: WUJA ANTEK Re: A TY prostaku płać składki! IP: *.promax.media.pl 20.01.05, 09:56
        BRAWO !!!!! LATERNIE CZEKAJĄ NA NICH
      • Gość: ja tez Re: A TY prostaku płać składki! IP: *.toya.net.pl 20.01.05, 12:16
        tak jest, skończyc z dziadostwem, ale prywatyzować z głową bo całe środowisko
        tylko czycha żeby majątek upadłych szpitali przjąc za grosze! To jest dobrze
        przemyslane!
    • Gość: aviomarin Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: 212.127.8.* 20.01.05, 09:41
      ...madrego to i warto posluchac. Do tego prywatne kasy chorych gdzie pacjent
      sam sie decyduje wstapic a kryterium przyjecia jest wysokosc zarobkow (czyt.
      dobrowolnej skladki). Kasy powinny leki refundowac i ustalac czy i jakie sie do
      refundacji kwalifikuja. Kasy prestizowe - wszystkie leki, kasy biedniejsze
      tylko czesc. Pacjent i tylko on mialby prawo decyzji o wstapieniu tu czy tam.
      Jakby taka prywatna kasa zorientowana na zysk wytoczyla proces jednemu czy
      drugiemu doktorowi, ktory z powodu ze byl na Malediwach wypisuje teraz jak
      jakis nawiedzony preparat X, to by zaraz sie wszystko zmienilo. A dla socjalnie
      slabszych zrobic jedna ogolnopolska kase gdzie bylby rowniez ustalony koszyk
      swiadczen oraz zasady refundacji lekow. To sa prawdy oczywiste i wie to kazdy
      kto chociaz chwile pracowal w tym srodowisku. Natomiast nikt wlasciwie zmiana
      nie jest zainteresowany. Ani urzednicy - bo chca byc korumpowani, ani lekarze -
      bo maja nieopodatkowane korzysci majatkowe ani firmy farmaceutyczne - bo w
      metnej wodzie latwiej sie im lowi ryby. I ustawodawca tez do tej grupy nalezy
      bo rekrutuje sie wlasnie z tych srodowisk. Zmiany, ktore zapowiada p. Balicki
      to groteska. Urzednicy beda kontrolowac urzednikow i lekarzy..... hihihi....
      ale jaja :)
    • Gość: eeeee pomysl IP: *.server.ntli.net 20.01.05, 09:46
      proponuje zalegalizowac caly proceder;

skoro kazda firma farmaceutyczna ma do przeznaczenia ok. 2 mln zlotych za
      lobbowanie na rzecz jednego leku, to proponuje aby ministerstwo bralo od kazdej
      firmy farmaceutycznej po 2 mln zlotych za "uznanie tego leku za wlasciwy w
      leczeniu danego schorzenia" i spriorytetyzowanie jego przepisywania w
      szpitalach; uzyskane pieniadze powinny byc przeznaczane na oddluzanie szpitali;
      co roku proces zbierania gotowki powinien byc wznawiany inaczej lek wypada z
      listy "uprzywilejowanych";

---
      a w Nowej Hucie nadal bandytyzm
    • Gość: 3MS.+| POLSKA KWASNIEWSKIEGO ZŁODZIEJSTWEM STOI IP: *.promax.media.pl 20.01.05, 09:48
      OTO POLSKA WŁAŚNIE
    • Gość: PACJENT MINISTRZE ZDROWIA - CO PAN NA TO ? IP: *.promax.media.pl 20.01.05, 09:54
      tacy wice prezesi natychmiast winni zostać zwolnieni , NATYCHMIAST ! wiem
      doskonale ,ze reakcja pana na to zdarzenie bedzie zadna , bo wy eseldowczyki
      macie społeczenstwo " gdzieś" tzn w d.... .
    • Gość: Medice, cure te ip Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *. / *.B2.srv.t-online.de 20.01.05, 10:03
      Medice, cure te ipsum !

Jest to swiadczenie od ktorego lekarz powinien placic
      podatek.

W sumie impreza rozrywkowa za cudze pieniadze.
    • Gość: platform@wp.pl Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.customer.telia.com 20.01.05, 10:18
      BYDLO W BIALYCH FARTUCHACH ZWANE "LEKARZAMI" ZNOWU W AKCJI...
      • Gość: kasia kto daje i żałuje-niech nie daje, a nie złorzeczy IP: *.net 20.01.05, 22:31
        o tak,a jak będziesz w szpitalu, to sie będziesz płaszcył i wcikał na lewo i
        prawo w ogóle o to nie proszomy. jestem na stażu i jak do tej pory nie widziałam
        lekarza, który by powiedział pacjentowi w szpitalu: daj albo cie nie wyleczę. to
        pacjenci sami cos daja i to moze 1 na 5, żadną kasę, zwykle czekoladę lub jakiś
        koniak ( z jakiegos powodu uwazany za ulubiony przez lekarzy??? nie mam pojecia
        dlaczego). a najbardziej groteskowe jest to , że ci co się jakoś tak
        niepotrzebnie podlizują i płaszczą( bo przecież to jest nasza praca,którą i tak
        zgodnie z sumieniem wykonujemy) ledwo wyjdą za róg to gadaja jacy ci lekarze to
        łapówkarze i chamy w fartuchach....aż mnie mierzi, przestańmy z ta obłudą
    • Gość: marek Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.zoi.elb.pl / *.elb.pl 20.01.05, 10:28
      Dokładnie tak samo jest w każdej innej branży, tyle tylko ze na różną skalę w zależności od tego jak wielkimi funduszami na reklamę i marketing dysponują firmy, które chcą coś sprzedać. Zaczyna się od wręczania długopisów (za 1,5 PLN), a kończy na "wziatkach" (za np: 1,5 mln PLN, a jeszcze lepiej USD. Im szybciej sprywatyzujemy wszystko co się da tym szybciej wyeliminujemy takie sytuacje, a przyjanmniej ograniczymy.
    • Gość: bartekz1 Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.devs.futuro.pl 20.01.05, 10:29
      Dziwi mnie, że minister Balicki tak spokojnie reaguje na tego typu praktyki.
      Chociaż może nie... W końcu w Polska jest rekordzistą w UE pod względem udziału
      wkładu własnego pacjenta w kupno leków dla niego. Więc ostatecznie zyskują na
      tym wysocy urzędnicy NFZ i dyrektorzy szpitali, sam NFZ traci mało, dużo tracą
      tylko pacjenci. Moim zdaniem wysocy urzędnicy NFZ powinny mieć absolutny zakaz
      uczestniczenia w jakichkolwiek konferencjach sponsorowanych przez jakiekolwiek
      firmy medyczne.
      • Gość: gagulka Re: Kulig dla wiceprezesa NFZ IP: *.autocom.pl 20.01.05, 15:15
        zakaz? to kto bedzie uczestniczyl?my szaraczki hehehe..........
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka