Dodaj do ulubionych

Kasztanowa Aleja II, etap 2

23.11.04, 23:51
Hej,

jesteśmy przed decyzją o zawarciu umowy - chcemy kupić mieszkanie z antresolą
w bud. D.
Jaka jest wasza opinia o tej ofercie? Czy ktoś jeszcze chce kupić w tej
inwestycji? Czy ktoś w poprzedniej inwestycji kupił mieszkanie z antresolą w
poprzednim etapie i może się już podzielić jakimiś doświadczeniami?
Obserwuj wątek
    • Gość: well Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.11.04, 09:16
      Nie tylko dla Francuzów, dla Brytyjczyków - też, samochów to ona.
    • Gość: W. Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.153.131.* 24.11.04, 11:27
      Czy etap 2 ma juz pozwolenie na budowe? kiedy ma ona sie rozpocząć? sprzedaja
      juz mieszkania?
    • Gość: kami Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 195.85.249.* 24.11.04, 15:20
      Ja również jestem zainteresowana mieszkaniem z antresolą - b.chętnie wymieniłabym się uwagami/obawami/spostrzeżeniami. Czy wiesz może jak bedzie kalkulowany czynsz z powierzchni antresoli? Jeśli będziesz miał/a ochotę napisz scorpio_pl@wp.pl
      • niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 24.11.04, 20:47
        Wczoraj zadaliśmy to pytanie DD - czekamy na odpowiedz. Sprzedaż już
        uruchomiona - od wczoraj i wiele mieszkań już jest zarezerwowana. Podobno biuro
        na Kabatach przeżywa oblężenie natomiast biuro na Stawkach jest mniej oblężone.
        Próbowaliśmy też się dowiedzieć o dokładne wymiary okien połaciowych i to na
        jakiej są wysokości - jak tylko będzie odpowiedź z DD to damy znać.
    • an_ni Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 24.11.04, 23:14
      macie na mysli to co jeszcze nie wyroslo z ziemi czyli tak naprawde III etap?
      bo to co nazywaja II etapem na stronach to juz stoi i jest sprzedane
      wyjasnijcie prosze
    • Gość: maa Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.aster.pl 24.11.04, 23:57
      Pytanie:czy to chodzi o budynek,który zostanie"wbity"w ostatni wolny skrawek
      terenu którym dysponuje przy Jeżewskiego DD? Jeżeli tak,to gratuluję wyobraźni
      przestrzennej.Tam miała być szkoła,ale co tam,dzieci można nie mieć,albo je
      gdzieś dowozić,albo wysłać do szkoły na trzecią zmianę.Radzę szybciutko
      zarezerwować miejsce dlatego(tej?)samochodu,bo z wolnymi przestrzeniami tam kiepsko.
      • Gość: ... Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.acn.waw.pl 25.11.04, 00:17
        I nie zapomnijmy o psich kupach, ktorych wiekszosc jest pod murem grodzacym SM
        Kabaty, oczywiscie po ich stronie... Oj szkola by sie przydala, moze ludzie
        nauczyliby sie sprzatac po swoich pupilkach.
    • Gość: anni juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: 217.11.141.* 25.11.04, 09:23
      to jest jakas paranoja sprzedaz zaczela sie we wtorek a na na niektore
      mieszkania juz jest po 6 rezerwacji!
      chyba znajomkom zarezerwowali .. babka w biurze zniecierpliwiona kazdym
      telefonem a w necie zero informacji! nawet wizualizacji bloku nie ma
      co takiego atrakycjnego jest w tej inwestycji?? cena wygorowana, standard
      wykonczenia niewysoki - nawet tynkow nie ma! i lokalizacja juz zadne wielkie
      halo bo wcisniete miedzy inne bloki, moze nazwa ladna Kasztanowa Aleja
      • Gość: Jarek Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: *.ssmb.com 25.11.04, 10:55
        anni, lokalizacja napewno lepsza niz np. Jastrzebowskiego. wizualizacja
        dostepna na http:\\wwojtekk751.250free.com. Kto ci powiedzial ze tynkow nie
        ma ? Ja w swojej umowie mam wymienione tynki, zreszta jak kto nie wierzy to
        moze sie przespacerowac na budowe, tam od strony ul. Kiepury widac juz tynki w
        mieszkaniach.
        Swoja droga wcisniecie miedzy inne bloki tez ma pewne zalety - nie grozi ci
        zbudowanie autostrady albo wiezowca pod oknami.
        polecam strone AK2: http:\\www.alejakasztanowa2.prv.pl
        • Gość: anni Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: 217.11.141.* 25.11.04, 11:31
          ja interesowalam sie wczesniej inwestycja II - ta co juz stoi i w umowie nie ma
          bialych tynkow i na wlasne oczy widzialam mieszkanie w I etapie bez tych
          bialych tynkow
          wizualizajca dotyczy etapu II w ktorym prawie wszystkie mieszkania sa sprzedane
          ja mowie o kolejnym bloku - tam nawet dziury w ziemi nie ma
          • Gość: Jarek Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: *.ssmb.com 25.11.04, 13:28
            zdjecia na stronie ktora wskazalem pokazuja rowniez budynki C i D - chyba nie
            na to co trzeba patrzylas ?
            • an_ni Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji 25.11.04, 13:40
              dopiero pozniej otworzylam twoja strone i szczerze mowiac troche trudno mi sie
              zorientowac ktore to budynki C i D
              no i coz to nie jest oficjalna strona DD
              a odpowiedz na moje pytaie masz w swoim mieszkaniu biale tynki ?
              • Gość: klient Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: 193.201.167.* 26.11.04, 18:42
                widze, ze jakas dziwna dyskusja tu sie toczy. budynki, ktore teraz buduje DD (i
                ktore juz stoja) to etap II budynki A i B. Budynkow C i D jeszcze nie ma i ich
                budowa ma sie zaczac w grudniu lub nieco pozniej.
        • Gość: sl Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: *.lot.pl 28.11.04, 21:27
          > Swoja droga wcisniecie miedzy inne bloki tez ma pewne zalety - nie grozi ci
          > zbudowanie autostrady albo wiezowca pod oknami.
          albo :) stacji benzynowej - tak jak pod inwestycja pko dev. na ul pileckiego
          • Gość: paaan Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.04, 22:29
            mam pytanko odnośnie wykończenia tych mieszkań. przeczytałem wyżej że nie ma
            białych tynków?!? Z tego co usłyszałem od znajomych któzy kupili w I etapie oni
            chyba mieli. Poza tym są bardzo zadowoleni z wykończenia np. klatki chodowe w
            marmurze itd... czy wiecie coś więcej?
            • Gość: kami Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: 195.85.249.* 29.11.04, 11:26
              Czy ktoś z Was negocjuje może umowe przedwst z DD? Może podzielimy się uwagami?
              • niki27 My próbujemy 29.11.04, 18:01
                Ale dużych ustęstw nie wywalczyliśmy. Np. w art. 8 nie zgodzili się
                słowa "zwłoka" zastąić słowem "opóźnienie". Doskonale bestie wiedzą, o co z tym
                chodzi ;) Zgodzili się natomiast na drobne modyfikacje harmonogramu spłat, dla
                nas dość korzystne. Zgodzili się też na pkt o tym, że liczba okien musi być
                zgodna z rysunkami, będącymi załącznikami do umowy.
                • Gość: kami Re: My próbujemy IP: 195.85.249.* 30.11.04, 10:04
                  Dla mnie par 8 to ważna sprawa - co z symetrycznością umowy. A jak uzależnienie wpłat od postępów prac budowlanych? Mnie zastanawia par 13 - czy nie będzie problemu z kredytem? Może wymienimy się mailami scorpio_pl@wp.pl - chętnie czegoś bym się dowiedziała i podzieliła się swoimi uwagami.
              • amsz Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji 01.12.04, 00:03
                witaj,
                my takze zastanawiamy sie nad podpisaniem umowy na DD budynek C. Pomyslelismy iz
                dobrze byloby skonsultowac te umowę z prawnikiem. Dlatego chetnie poslucham
                waszych opinii i przekaze w trybie pozniejszym moje uwagi. Jaka jest obecnie
                wysokosc czynszu w kasztanowej?
                • an_ni Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji 02.12.04, 09:15
                  czy cos udalo sie wynegocjowac?
                  wysokosc czynszu to ok 8 zl
            • Gość: Jarek Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: *.ssmb.com 29.11.04, 12:23
              spokojnie, tynki sa - gladz gipsowa
              • Gość: KarolKK Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: 195.85.249.* 02.12.04, 09:31
                Niby tyle rezerwacji w budynkach C i D - a na forum cisza - może ktoś z Was jest zainteresowany zakupem (negocjuje umowe) a może już ktoś ją podpisał? Pracownicy DD straszą że ceny pójdą w góre w grudniu - czy coś o tym słyszeliście czy to tylko zagrywka żeby przyspieszyć decyzję?
                • an_ni Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji 02.12.04, 11:03
                  tez to slyszalam ze juz od 10 grudnia podwyzsza ceny o 300, 400 zl/metr
                  ale przejada sie na tym bo ten tlum to tylko nagromadzenie tych smych osob
                  ja sama mialam tam 15 rezerwacji
                  • Gość: KarolKK Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: 195.85.249.* 02.12.04, 11:17
                    I co zdecydowałaś się na cokolwiek? Podpisujesz umowę - ile dają Ci czasu na decyzję? Uważam że to przegięcie - mieszkania nie kupuje się w ciągu 2 dni.
                    • an_ni Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji 02.12.04, 12:03
                      sa 3 dni na rezerwacje a decyzja - zalezy ile negocjujesz umowe, niewatpliwie
                      naciskaja czasowo, chobyc tymi grozbami podniesienia ceny od 10 grudnia
                      wiesz Kaszanowa Aleja byla w projektach od wielu miesiecy, sa juz poprzednie
                      bloki wybudowane, umowy maja takie same jak i na pozostale etapy wiec
                      teoretycznie mozna bylo zorientowac sie wczesniej co i jak, wzor umowy daja od
                      razu przy pierwszym spotkaniu
                      alez oczywisice ze to przegiecie , dziury w ziemi nie ma a ty wykladasz
                      kase ... coz ...Polska
                      • Gość: Wojtek Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: 217.153.131.* 02.12.04, 14:46
                        A wogóle to na kiedy DD obiecuje rozpoczecie budowy C i D? Juz slyszalem tyle
                        terminow. Mi tez zalezy aby szybciej skonczyla sie ta budowa.
                        • an_ni Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji 02.12.04, 15:02
                          nie wiem, wazne kiedy skoncza czerwiec 2006
                  • Gość: Wojtek Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: 217.153.131.* 02.12.04, 11:18
                    Do an_ni: I to jest chore. Nie wiem dlaczego DD pozwala na takie rezerwacje.
                    Blokujesz mieszkania tym ktorzy naprawde chca kupic. Ja tez sie wsciekalem, jak
                    wybieralem mieszkanie bo wszystko bylo zarezerwowane, a faktycznie umow
                    podpisanych niewiele. 15 mieszkan!!! Puknij sie w główke...
                    • an_ni Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji 02.12.04, 11:58
                      sluchaj ! pochamuj sie!
                      skad wiesz ze nie chce kupic ?
                      zarezerwuj sobie, "postoj" w kolejce a doczekasz sie tak jak ja zmiast wsciekac
                      sie na zapobiegliwych
                      • Gość: pepe Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 14:36
                        Dziwię się, że robią rezerwację na większą liczbę mieszkań. Kupowałem w zeszłym
                        roku mieszkanie w Sawa Development i nie robili rezerwacji. Chcesz się
                        zastanawiać ? To się zastanawiaj, tylko licz się z tym, że ktoś kupi wcześniej.
                        Począkowo też się zdziwiłem, ale z drugiej strony jak mi się spodobało
                        mieszkanie to mogłem podpisać umowę, a nie czekać jako 10ty w kolejce na liście
                        rezerwowej.
                        • Gość: Wojtek Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: 217.153.131.* 02.12.04, 14:43
                          Do an_ni: Jestes po prostu nie fair wobec innych kupujacych. Nie twierdze, że
                          nie chcesz kupic mieszkania. Ale 15 lokalizacji to "lekka" przesada. Bede
                          mieszkancem bloku A i jak kupowalem to wszystko sie przeciagalo tygodniami, bo
                          ludzie porezerwowali i nie mogli dlugo sie zdecydowac, blokujac przez to
                          lokale. Ja bylem zdecydowany, a nie mogle kupic. Czy to w porzadku?
                          • an_ni Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji 02.12.04, 15:00
                            nie jestem jedyna, caly lancuszek ludzie nie fair tam jest!
                            a najbardziej nie fair jest DD bo dzwonili do tych ainteresowancyh (znajomkow)
                            ktorzy wyblagali telefon od nich w dniu kiedy zaczeli sprzedaz, mnie sie tego
                            nie udalo wyblagac i w rezultacie w 3 dniu sprzedazy bylam na 5,7,12 m-cu
                            sluchaj nie znasz zasad rezerwacji, jesli jedna trafie pozostale zwalniam od
                            razu !
                            DD nie pozwolil by trzymac mi kazdej, od razu mnie skreslaja z pozostalych
                            zastanow sie troche, im tez zalezy zeby sprzedac tak jak nam zeby kupic
                            • niki27 Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji 02.12.04, 17:13
                              W tym momencie to ty byłaś nie fair. Dzwonili do nas w 1 dniu sprzedaży, ale
                              nie dlatego że jesteśmy znajomkami, tylko dlatego, że choidziliśmy wokół tej
                              inwestycji od pół roku (telefon raz na tydzień, musieli mieć nas serdecznie
                              dość).
                              Mam nadzieję, że będziemy sąsiadami. Przed wspólnotą ważne zadanie: trzeba
                              będzie negocjować z SMB Kabaty w sprawie furtki (skrót do metra). Podejrzewam,
                              że będziemy musieli nieco ugiąć karku i grzecznie prosić (spółdzielnia jest
                              strasznie cięta na DD).
                              • an_ni Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji 02.12.04, 21:49
                                moja droga ja tez interesowalam sie ta inwestycja dluuugo i prosilam zeby
                                zadzwonili do mnie ale odmowili!
                                ta furtka tez mnie martwi, taka krotka droga do metra by byla ....
                                nie rozumiem dlaczego SM Kabaty ma jakies "ale" dla przejscia dla pieszych !
                                przeciez tam chodza wszyscy inni a DD-owcy nie moga?
                                ta furtka miala byc od strony Kiepury tak ?
                                mam nadzieje ze podpiszemy korzystna dla nas umowe
                        • an_ni Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji 02.12.04, 15:04
                          mnie to nie dziwi
                          kazdy developer robi rezerwacje i nie na 3 dni jak DD ale na 7 dni!!
                          nie wyobrazasz sobie chyba kupic mieszkanie od reki nie zastanawiajac sie nawet
                          1 dzien ! albo denerwujac sie ze ktos ci jej sprzatnie sprzed nosa

• Gość: mm Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: *.chello.pl 02.12.04, 21:47
                            witam, co sadzicie o zakupie mieszkania na parterze w bloku D od strony
                            zachodniej? Moze kupic w innej inwestycji na wyzszym pietrze?
                            • an_ni Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji 02.12.04, 21:53
                              no coz naprzeciwko ma powstac inwestycja SM Kabaty wybuduja zapewne jakis
                              wielki bunkier - na zlosc DD, ktory zasloni ci swiatlo ....
                              ale w sumie z kazdej strony tez wszystko zabudowane
                              • niki27 ???? 03.12.04, 09:45
                                A łyżka na to: niemożliwe!

Byłem na miejscu wiele, wiele razy. Wiele razy oglądałem też plan działki. I
                                zastanawiam się, jak SMB może wybudować cokolwiek na zachód od budynky D.
                                Przecież tam już nie ma miejsca! Kilkadziesiąt metrów dalej stoi już blok - i
                                nie starczy przestrzeni, by cos postawić (prawo budowlane). Nie zbudujesz bloku
                                na prostokacie 25x50...
                                Ja uważam, że K.Aleja to dobra inwestycja (choć zapewne są lepsze - tylko ja
                                ich jakoś nie potrafiłem znaleźć ;). O światlo sie nie martwie.
                                • Gość: anni Re: ???? IP: 217.11.141.* 03.12.04, 09:54
                                  ja tez sobie tego nie wyobrazam ale tak bedzie
                                  • niki27 Hmm. Pażywiom, obaczim. 03.12.04, 10:28
                                    A propos. W tej chwili część rezerwacji już się musiała powyjaśniać.
                                    Zdecydowałaś się podpisac umowę?
                                    Ja się zdecydowałem. Moje okna będa wychodzić na Południe (a sypialnie na
                                    północ), więc to coś na Zachodzie tak naprawdę mnie nie przeraża...
                                    • an_ni Re: Hmm. Pażywiom, obaczim. 03.12.04, 12:16
                                      nie bede sie klocic ale skoro sam DD mowi o tej inwestycji ... to co
                                      sciemniaja? raczej uprzedzaja klientow ze cos im moze wyrosnac naprzeciw okien
                                      zdecydowalam sie, ale jeszcze nie podpisalam umowy, w bud C okna wsch, zach
                                      rozlozenie rat mi sie nie podoba, chcialabym zobaczyc ich harmonogram budowy
                                      • wozimek Re: Hmm. Pażywiom, obaczim. 03.12.04, 19:59
                                        Co by nie było już więcej wątpliwości. Inwesycja nazywa się Zadanie II bis.
                                        www.smb-osiedlekabaty.com.pl/main02.htm
                                        na w/w stronie możecie dowiedzieć się nieco więcej. Na rysunku miejsce tej
                                        inwestycji zaznaczone jest pionową czerwoną kreską.

• niki27 Re: Hmm. Pażywiom, obaczim. 07.12.04, 17:59
                                          Nic nie kumam. Przecież ten blok, zaznaczony na czerwono, już stoi!
                                          • wozimek Re: Hmm. Pażywiom, obaczim. 07.12.04, 18:08
                                            No chyba nie za bardzo... Ten blok ma być równoległy do tego przy Wańkowicza i
                                            jest zaznaczony na fioletowo w kształcie litery C.
                                            • niki27 Re: Hmm. Pażywiom, obaczim. 07.12.04, 18:18
                                              Nie wiem, może miałem jakąś fatamorganę, ale 2 tyg. temu stałem na najwyższym
                                              piętrze budowy Kasztanowej Alei II i widziałem ten blok, który jest zaznaczony
                                              na czerwono. On juz stoi, albo ja mam zwidy ;)
                                              Zresztą nawet na stronie internetowej spółdzielnia informuje, że teraz
                                              przygotowuje inwestycję - zadanie X u zbiegu ulic Rosoła i Wąwozowej. (Nic nie
                                              mówi o Wańkowicza!).
                                              • wozimek Re: Hmm. Pażywiom, obaczim. 07.12.04, 20:30
                                                niki27 napisał:

> Nie wiem, może miałem jakąś fatamorganę, ale 2 tyg. temu stałem na najwyższym
                                                > piętrze budowy Kasztanowej Alei II i widziałem ten blok, który jest zaznaczony
                                                > na czerwono. On juz stoi, albo ja mam zwidy ;)

Albo go rozebrali zaraz po Twojej wizycie, albo faktycznie miałeś wizję z
                                                przyszłości ;)
                                                Na dzień dzisiejszy pomiędzy Zadaniem II, przy ulicy Wańkowicza a planowanymi
                                                budynkami C i D Kasztanowej Alei 2 jest plac zabaw, a na północ od niego pusta
                                                przestrzeń ograniczona budynkiem przy Jeżewskiego 11. Tam jest na planie
                                                czerowna linia.

> Zresztą nawet na stronie internetowej spółdzielnia informuje, że teraz
                                                > przygotowuje inwestycję - zadanie X u zbiegu ulic Rosoła i Wąwozowej. (Nic nie
                                                > mówi o Wańkowicza!).
                                                >
                                                Masz rację, obecnie planowane jest zadanie X. Terminu realizacji zadania IIbis
                                                nigdzie nie znalazłem, pewnie dlatego, że w okolicy jest obecnie niezłe
                                                zamieszanie.
                                                • niki27 Re: Hmm. Pażywiom, obaczim. 07.12.04, 23:25
                                                  żaden ze mnie geodeta, ale ta pusta prze4strzeń między blokiem, który widziałem
                                                  ( ;P) a planowanymi budynkami C i D ma może 25 metrów szerokościi 50 długości.
                                                  (No,może 80). Na takim skrawku to bloku raczej nie postawisz. Bo nie byłoby
                                                  gdzie sprzętu wstawić... No nic, zobaczymy, co się z tego wykluje.
                                                  • an_ni Re: Hmm. Pażywiom, obaczim. 08.12.04, 09:15
                                                    ten sam plan widzialam i o tym samym planowanym bloku mowilam pare postow
                                                    wczesniej - i on tam jeszce nie stoi ;) za to stoi ten w kanciasta literke C
                                                    a taki waski sie niestety zmiesci :) a na planie widac rowniez planowana
                                                    inwestycje rog Rosola i Wawozowej i jeszcze jedna rog Bronikowskeigo i
                                                    Wawozowej - tam sa teraz takie biale budy spozywcze
                                                    SM Kabaty to czarodzieje nie wiem gdzie im sie te inwestycje zmieszcza ...
                                                  • wozimek Re: Hmm. Pażywiom, obaczim. 08.12.04, 09:18
                                                    Fakt, że miejsca to tam zbyt wiele nie ma. Z tego co wiem, zadanie IIbis było w
                                                    planach Spółdzielni, kiedy DD nie wiedziało jeszcze gdzie są Kabaty. Miał to być
                                                    niski apartamentowiec. Wysokość zabudowy i stadndard mieszkań podobny do tego na
                                                    "Kremlu" (to ten jednopiętrowy budynek sąsiadujący przez Kiepury z KA2 i przez
                                                    Bronikowskiego starą częścią Spółdzielni).
                                                    Zagęszczenie okolicznej zabudowy spowodowało spadek zainteresowania tym
                                                    potencjalnym luksusem i termin realizacji jest przekładany. Czy coś tam
                                                    powstanie, czy nie, to jak zauważyłeś, czas pokaże.
                                                  • wozimek Re: Hmm. Pażywiom, obaczim. 15.12.04, 18:23
                                                    na placu pod zadanie IIbis koparka ochoczo wywija łyżką i dłubie dołek. Wszystko
                                                    więc wskazuje na to, że budowa "czerwonej kreski" ruszyła.
                                                  • niki27 Re: Hmm. Pażywiom, obaczim. 15.12.04, 22:11
                                                    A to nie jest przypadkiem dół pod kolejną część Kasztanowej? W weekend wpadnę i
                                                    zobaczę. Może będę miał sąsiadów :)
                                                  • Gość: KarolKK Re: Hmm. Pażywiom, obaczim. IP: 195.85.249.* 16.12.04, 09:59
                                                    Może i dobrze gdyby zaczęli budować - lepiej wcześniej żeby budowa nie przeszkadzała później...
                                                  • Gość: Jarek Re: Hmm. Pażywiom, obaczim. IP: *.citibank.com 16.12.04, 14:20
                                                    to wlasnie dolki pod C i D. Czerwony pasek mialby powstac na tym co zostalo.
                                                  • niki27 Do Jarka, ale nie tylko 16.12.04, 14:27
                                                    Zainwestowałeś w któreś z mieszkań w C i D?
                                                    Obok tcyh budynków zostało już tak mało terenu, że planowana przez Spółdzielnię
                                                    inwestycja musiałaby mieć chyba 10 metrów szerokości.
                                                    (Prawo budowlane, przepisy pożarowe itp. itd. robią swoje).

Takich budynków chyba się nie stawia - czyżby więc inwestycja SBM Kabarty była
                                                    wykluczona? Od razu zastrzegam, że nie mówię tego złośliwie, bo nic przeciwko
                                                    Spółdzielni nie mam. Jej domy są bardzo w porządku, zagospodarowanie jej
                                                    terenu - też na pełne 5 (IMHO).

pozdrawiam
                                                  • Gość: Jarek Re: Do Jarka, ale nie tylko IP: *.citibank.com 16.12.04, 16:57
                                                    Nie, nie mam mieszkania ani w jednym ani w drugim. Z punktu widzenia C to
                                                    inwestycja spoldzielni nie ma znaczenia za to mieszkancy D mogliby miec dosc
                                                    zawezony widok. Nie wiem jak na to zapatruja sie przepisy budowale i czy
                                                    moznaby tam jeszcze wcisnac jeden budynek czy nie, ale spoldzielnia jawnie
                                                    wypowiada sie, ze jesli juz to w pierwszej kolejnosci bedzie budowac wzdluz
                                                    Wawozowej (tam gdzie teraz jest bazarek) oraz na rogu Wawozowa/Rosola.
                                                  • rubeus Re: Do Jarka, ale nie tylko 17.12.04, 13:57
                                                    Spółdzielnia już zaczeła budowę zadania II Bis

Dokładnie obja?nił to kolega Wozimek na innym forum :

" Jest plac budowy KAII. Na razie realizowane sš budynki A i B. W najbiższym
                                                    czasie ma ruszyć realizacja budynków C i D. Na razie stojš tam baraczki biura
                                                    budowy. Dalej na zachód, teren budowy KA2 kończy się płotem(na wysko?ci placu
                                                    zabaw z oczkiem wodnym), i zaczyna się ogrodzony plac budowy Zadania IIbis
                                                    SMB "Osiedle Kabaty". To na tym placu widziałem pracujšcš koparkę i powstajšcy
                                                    dołek. To było na terenie Spółdzielni a nie na terenie DD, stšd dedukuję, że
                                                    rozpoczynajš się prace nad realizacjš inwestycji SMB oznaczonš na planie
                                                    www.smb-osiedlekabaty.com.pl/main02.htm czerwonš, pionowš kreskš."

Poczštkowo mogło zmylić logo wykonawcy - 'Unibudu', bo dotychczas wykonawcš
                                                    inwestycji dla spółdzielni był 'Edbud'.

Wizualizacja budynku na stronie www.unibud-bep.com.pl/realizacje_m20.php

Równocze?nie Unibud będzie budował budynki C i D dla KAII
                                                    www.unibud-bep.com.pl/realizacje_m21.php
                                                  • Gość: KarolKK Re: Do Jarka, ale nie tylko IP: 195.85.249.* 17.12.04, 14:32
                                                    Nie rozumiem ... na stronie Unibudu mowa o zabudowie kwartału X - czyli chyba ten u zbiegu ulic Wąwozowej i Rosoła - nie ma tam nic o zadniu II bis koło DD????
                                                  • Gość: Jarek Re: Do Jarka, ale nie tylko IP: *.ssmb.com 17.12.04, 14:34
                                                    rubeusie mylisz sie, spojrz na strone spoldzielni,www.smb-
                                                    osiedlekabaty.com.pl/main02.htm - zadanie X to budynek na rogu Rosola i
                                                    Wawozowej. Dolki kopane sa na terenie nalezacym do DD, dzialka konczy sie na
                                                    wysokosci plotu pierwszego budynku z osiedla Jezewskiego.
                                                  • niki27 Będa zdjęcia 17.12.04, 17:41
                                                    Jutro przywiozę stamtąd fotki jpg. Jeżeli ktoś ma do dyspozycji stronę
                                                    interentową, żeby to zawiesić - prosze o sygnał, prześlę e.mailem.
                                                    Może administrator forum Kasztanowa Aleja I się zgodzi? Skądinąd wiem, że parę
                                                    osób na forum "Gazety" to stali goście w/w forum :)
                                                  • rubeus Re: Będa zdjęcia 17.12.04, 22:54
                                                    niki - podeślij fotki na rubeus_z@o2.pl, to w weekend wstawie je u siebie...
                                                  • niki27 zdjęcia już wysłałem 18.12.04, 17:16
                                                    Na razie tylko cztery foty, mam nadzieję, że doszły.
                                                    Faktycznie, na terenie SMB kopia jakiś dół. Ale on jest dziwnie mały. Co oni
                                                    tam zamierzają postawić? Nawet garaż podziemny tam się nie zmieści (doł jest za
                                                    IMHO za wąski. Ale może się nie znam)

Pozdrawiam
                                                  • rubeus Re: zdjęcia już wysłałem 18.12.04, 18:48
                                                    Fotki doszły i wiszą na

http:\\kabaty.za.pl\01.htm
                                                  • rubeus Foto 18.12.04, 18:55
                                                    kabaty.za.pl/01.htm
                                                  • wozimek Re: Foto 20.12.04, 12:28
                                                    Już widziałem jak na terenie, na którym na oko, nie dało by się wcisnąć kiosku z
                                                    gazetami, powstaje blok nieszkalny.
                                                    Wizualizacja na na stronie Unibudu faktycnie przedstawia zadanie X, nie zmienia
                                                    to faktu, że na terenie SMB zadania IIbis kopią, a przy Bronikowskiego 9
                                                    (www.unibud-bep.com.pl/realizacje_m20.php), nadal kwitnie mała
                                                    gastronomia, handel a z tyłu na terenie placu budowy stoją jeszcze murowane
                                                    garaże (!!!). I to one stanowią problem. Być może Spółdzielnia zamiast etapu II
                                                    Bis, w ramach realizacji Zadania X wybuduje garaż pod dachem dla mieszkańców
                                                    starej części Spółdzielni?

Oczywiście tylko spekuluję, ale coś w zamian tych garaży SMB musi swoim
                                                    mieszkańcom zaproponować.
                                                  • rubeus Re: Foto 20.12.04, 15:55
                                                    wozimek - kwartał X to tereny u zbiegu Rosoła i Wąwozowej - w miejscu boiska i
                                                    szkoły Amerykańskiej.
                                                    Tereny o których mówisz to kwartał IX-ty. I inwestowanie na nich zostało na
                                                    razie zawieszone ze względu na zbyt wysokie roszczenia odszkodowawcze
                                                    właścicieli garaży i pawilonów przy ul. Wąwozowej. Wystąpiono jedynie o warunki
                                                    zabudowy i zagospodarowania terenu.
                                                  • Gość: KarolKK Re: Foto IP: 195.85.249.* 20.12.04, 16:17
                                                    Czy ktoś ma namiary na tę spółdzielnie - po prostu ich zapytam co tam się dzieje?
                                                  • mrus11 Re: Foto 20.12.04, 16:35
                                                    www.smb-osiedlekabaty.com.pl/index.htm448-50-03
                                                  • mrus11 Re: Foto 20.12.04, 16:38

poprawka, skleił mi sie link z telefonem

www.smb-osiedlekabaty.com.pl/index.htm
                                                    448-50-03

• rubeus Re: Foto 20.12.04, 16:54
                                                    nic się nie dzieje niezwykłego :-)

Ot, jedną inwestycję zaczeli (po opóźnieniach spowodowanych przez DD -
                                                    pozwolenie na budowę mają od sierpnia - popatrzyłem na tablicę informacyjną )
                                                    Do drugiej się szukują - wizualizacja na stronie Unibudu
                                                    Inną mają w planach - ale tereny są zajętę przez garaże i pawilony, których
                                                    właściciele żadają odszkodowania...
                                                  • Gość: KarolKK Re: Foto IP: 195.85.249.* 20.12.04, 17:05
                                                    No rzeczywiście - budują IIbis - zgodnie z info oddanie w połowie 2006 - mały blok 48 mieszkań 4 piętrowy. No cóż - wszystko się wyjaśniło...
                                                    mrus11 dzięki za namiar!
                                                  • niki27 Wow 20.12.04, 17:32
                                                    Jak przyszły (mam nadzieję) mieszkaniec okolicy powiem wprost: będzie gęsto aż
                                                    do bólu. Jestem naprawde ciekaw, jak będą wyglądać mieszkania w tym malutkim
                                                    budynku SMB. I jak wytyczą drogi dojazdowe + zieleń + małą architekturę. Na
                                                    takiej działce...

pozdrawiam
                                                  • rubeus Re: Wow 20.12.04, 18:04
                                                    Oj gęsto, gęsto...
                                                    Drogi dojazdowe - żadna niewiadoma - wjazd będzie z tej samej uliczki
                                                    co do Wańkowicza 4 i 6. Innego rozwišzania nie widzę...
                                                    Co do mieszkań - kiedy? kršzyły plotki, że będzie to cu? na kształt
                                                    apartamentowca, ale ile w tym prawdy... Trzeba by się dowiedzieć u ?ródła -
                                                    co zapewne jutro postaram się uczynić.
                                                    Zieleń + mała architektura - można przypuszczać, że analogicznie jak
                                                    w budynku Wańkowicza 4.

Co ciekawe na stronie spółdzielni cisza o starcie realizacji II bis :-)
                                                  • Gość: KarolKK Re: Wow IP: 195.85.249.* 21.12.04, 09:17
                                                    Gęsto, gęsto... no cóż ale taraz już przynajmniej możemy mieć pewność że nic więcej nam za oknami nie wybudują;-)))
                                                  • Gość: Jaro Re: Do Jarka, ale nie tylko IP: *.warschau.goethe.org 18.12.04, 12:01
                                                    Witam wszystkich zainteresowanych etapem II KA2,
                                                    Otoz dosc czesto jestem w rejonie Jezewskiego i Kiepury; wczorajsza sytuacja na
                                                    placu to - powstajacy dol pod zadanie IIbis SBM Kabaty i koparki porzadkujace
                                                    teren pod budynki C i D DD. Kolejne odwiedziny w niedziele.
                                                    Pozdrawiam przyszlych sasiadow z budynku D,
                                                    Jaroslaw vel Jaro
                                    • Gość: meganka Re: Hmm. Pażywiom, obaczim. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.03.05, 12:01
                                      hmm moje okna tez beda wychodzily na polnoc i pludnie?? w ktorej klatce
                                      bedziesz mieszkal? na ktorym pietrze??
                              • Gość: xxx Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: *.acn.waw.pl 03.12.04, 10:47
                                SM KAbaty na pewno nic tam w poblizu nie wybuduje, bo nie maja tam terenu. A
                                wojna jest taka z DD poniewaz SM KAbaty tez ostrzyla sobie zeby na ten teren
                                gdzie buduje DD. Taki rodzaj zemsty. Co do dogadywania sie z nimi na temat
                                furtki to pewnie najwczesniej w polowie 2007! roku jak DD pojdzie sobie z
                                Jezewskiego i zawiąże sie Wspolnota.
                                • niki27 Nie nie tak długo 03.12.04, 10:57
                                  Gość portalu: xxx napisał(a):

Też sądzę, że to będzie w tym terminie. Ale realne zamieszkanie - w moim
                                  wypadku - to późne lato/jesień 2006 (mieszkanie trzeba jeszcze porządnie
                                  wykończyć), więc znowu tak długo czekać na wspólnotę nie będę musiał.
                                  A w zanadrzu mam kilka argumentów-asów w rękawie do rozgrywki z SMB...

Od początku myślałem, że z tym budynkiem na Zachód od Kasztanowej to lipa.
                                  • Gość: xxx Re: Nie nie tak długo IP: *.acn.waw.pl 03.12.04, 11:08
                                    Czy w umowie nie masz, ze przez rok od oddania budynku - zarzad sprawuje DD?
                                    • niki27 Re: Nie nie tak długo 03.12.04, 11:29
                                      Może być tak jak mówisz (sprawdzę dziś w domu, jak brzmi zapis). Anyway, rok
                                      przeleci jak z bicza strzelił. I da mi czas zastanowić się, co można zrobić
                                      lepiej niż zarządca ustanowiony przez DD.
                                      Zarządzanie nieruchomością to nie bajka, o czym pewnie też wiesz...Termin
                                      czerwiec 2007 wcale mnie nie przeraża. Już bardziej boję się, że w ramach
                                      wspólnoty nie będziemy mogli się dogadać. W naszej obecnej wspólnocie jest to
                                      trudne, a mieszkań 10 razy mniej...
                                      • Gość: abc Re: Nie nie tak długo IP: 195.85.249.* 03.12.04, 12:15
                                        U mnie w umowie nie ma mowy o roku zarządzania przez DD - wyraźnie napisane: do czasu podjęcia przez Wspólnotę Mieszkaniową uchwały o zmianie sposobu zarządu... Więc może do lipca 2006 (obiektywnie oceniam że taki optymizm jest raczej nieuzasadniony))
                                • rubeus Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji 04.12.04, 15:21
                                  Gość portalu: xxx napisał(a):

> SM KAbaty na pewno nic tam w poblizu nie wybuduje, bo nie maja tam terenu. A
                                  > wojna jest taka z DD poniewaz SM KAbaty tez ostrzyla sobie zeby na ten teren
                                  > gdzie buduje DD. Taki rodzaj zemsty.

Kilka sprostowań. Tu nie ma żadnej zemsty, walki o teren itp.

Tereny na których inwestuje DD były od początku lat 90-tych zarezerwowane pod
                                  budownictwo oświatowe. Poprzedniczka SMB Osiedle Kabaty, Spółdzielnia Natolin
                                  przekazała te tereny miastu... A że przez całe lata nic tu nie powstało, a w
                                  międzyczasie nastała reprywatyzacja, o teren upomnieli się wywłaszczeni rolnicy.
                                  Jak teren odzyskali, to pojawił się DD i zaczął inwestować... (Pierwsze budynki
                                  przy Jeżewskiego )
                                  Przez jakiś czas była nadzieja, że może te tereny nie zostaną zabudowane (DD
                                  mamił tym również mieszkańców z Jeżewskiego )

SMB Osiedle Kabty od początku inwestowania (czyli od połowy lat 90-tych ) miała
                                  zaplanowany na kawałku o którym mowa budynek mieszkalny - taka była koncepcja
                                  zagospodarowania terenu...

A co do furtki... zapomnijcie...
                                  • Gość: Jarek Re: juz ruszyli i mnostwo rezerwacji IP: *.citibank.com 04.12.04, 17:19
                                    Ten teren juz dawno nie byl rezerwa oswiatowa. Zainteresowanych odsylam do
                                    urzedu dzilnicy, co prawda plany zagospodarowania juz nie obowiazuja, ale urzad
                                    informuje o tym co bylo w starych planach. Spoldzielnia miala chetke na ten
                                    teren, ale jak widac obecnie nie bylo ich na to stac w przeciwienstwie do DD.
                                    Jesli chodzi o furtke to jedyne co by moglo umozliwic jej powstanie to zmiana
                                    statusu ulicy Bronikowskiego ze spoldzielczej na miejska co wstrzymaloby zapedy
                                    ogrodzeniowe spoldzielni.
    • Gość: Hania100 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 212.* / *.cza.warszawa.supermedia.pl 03.12.04, 11:32
      czy ktoś z was negocjuje harmonogram spłat z DD? Albo są w złej sytauacji
      finansowej, albo nie wiem co, ale 20% na wejście jak nie ma dziury w ziemi to
      ciut za dużo, następne 25% za kwartał - płaci się za powietrze!!!
      • niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 03.12.04, 11:37
        Gość portalu: Hania100 napisał(a):

> czy ktoś z was negocjuje harmonogram spłat z DD? Albo są w złej sytauacji
        > finansowej, albo nie wiem co, ale 20% na wejście jak nie ma dziury w ziemi to
        > ciut za dużo, następne 25% za kwartał - płaci się za powietrze!!!

Negocjowałem, ale niewiele udało się wyciągnąć. Przesunąłem III ratę o miesiąc,
        ot co. 45 proc. wpłaty na dzieńdobry też mnie trochę martwiło. Ostatecznie
        zdecydowałem się na to ryzyko - widać takie teraz są realia rynkowe. Nie
        chcieli pójść na większe ustępstwa, chociaż słyszałem gdzieś, że ktoś wywalczył
        zmniejszenie dwóch pierwszych rat o 6 - 8 proc.
        • Gość: Hania100 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 212.* / *.cza.warszawa.supermedia.pl 03.12.04, 11:47
          Mają duże zainteresowanie i grają z klientami jak chcą. Mi też powiedzieli
          wprost: albo pani akceptuje ten harmonogram i kupuje u nas albo nie.
          Hipokryzja, zważywszy, że Prezes DD to orędownik Kodeksu Dobrych Praktyk w
          relacji Klient Deweloper, a jak wiadomo wszem i wobec w tonie rzetelnego
          dewelopera leży uzależnienie spłat rat od postępu prac budowlanych. UOKiK też
          jest takiego zdania. Niby DD ma taką dobrą opinię, a tu zarabia na biednych
          klientach.
          • niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 03.12.04, 11:50
            Gość portalu: Hania100 napisał(a):

Ale u innych deweloperów jest podobnie. W Edbudzie też wpłata rat nie była
            związana z postępami na budowie. A mimo to nową inwestycję (ul. Relaksowa)
            sprzedali na pniu.
            Inna rzecz: DD jak dotąd dotrzymuje terminów budowy, więc faktycznie korelacja
            między wpłatami a postępami jest zachowana. Choć - niestety- nie jest umownie
            zapisana.
            • Gość: mm Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.chello.pl 03.12.04, 22:21
              zastanawiam sie, czy smb kabaty wcisnal ten blok przed blokiem DD? to jest
              chyba niemozliwe. Rzeczywsicie na swojej stronie uwzglednili go w planach, ale
              czy maja juz pozwolenie na budowe? I czy DD ma juz pozwolenie na buodwe
              bydynkow C i D?
              • wozimek Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 04.12.04, 13:10
                z tego co wiem, to plan inwstycyjny SMB "Osiedle Kabaty" dot. zadania IIbis,
                powstał zanim DD zaczęło działać w tej okolicy. Co więcej, gdzieś czytałem, że
                ramach wojny pomiędzy DD i Spółdzielnią ten pierwszy w drodze administracyjnej
                wymusił cofnięcie budynku SMB o kilka metrów na zachód.
                Agresja DD w stosunku do sąsiednich osiedli strasznie mnie irytuje, jako
                mieszkańca Ksztanowej Alei, bo zabagnia nam stosunki sąsiedzkie. Użycie w
                reklamie swojej inwestycji elementów infrastruktury Osiedla Kabaty (oczko wodne)
                przelało czarę goryczy i temu zawdzięczamy piękny płotek, dzięki któremu DD
                zaoszczędzi na ogrodzeniu, zawiasach i furtce od strony ulicy Kiepury. Cała
                szopka z grodzeniem SMB, szkalowaniem w lokalnej prasie (Panorama Południa), DD
                mało obchodzi, a z problememi postają mieszkańcy. :-(
                Swoją drogą ciekawe jaki KA2 będzie miała adres? Kiepury czy Jeżewskiego?
                • niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 05.12.04, 11:34
                  słyszałem, że prez. Kaczyńskiemu nie podoba się pomysł totalnego odgrodzenia
                  się SMB Kabaty (to w sumie parę hektarów za płotem) - i że miasto za chwile
                  upomni sie o ulicę Bronikowskiego. I wówczas problem zniknie, a furtka się
                  pojawi.
                  Co do adresu: chyba raczej Kiepury.
                  • Gość: Jarek Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.ssmb.com 05.12.04, 13:21
                    miasto juz sie o Bronikowskiego upomnialo tyle ze spoldzielnia sie nie zgadza i
                    dlatego proces administracyjny jest w toku. To pewnie jeden z powodow dla
                    ktorego na Bronikowskiego nie zaczeto jeszcze budowac bramy.
                    • Gość: xxx Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.acn.waw.pl 05.12.04, 15:43
                      Prezydent Kaczynski swietnie radzi sobie z rozwalaniem inwestycji i tworzeniem
                      zlego klimatu inwestycyjnego w Warszawie. Moze wiec tez zablokuje inwestycje
                      "grodzenia osiedla". To by byla chyba jedyna dobra rzecz jaka by zrobil dla tego
                      miasta.
                    • Gość: mieszkaniec Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.chello.pl 05.12.04, 19:38
                      tak... najlepiej przyjść na gotowe...
                      nie wykładając, grosza mieć wokół kompletną infrastrukturę...
                      Za ulicę Bronikowskiego, którą tak chętnie byście 'uwłaszczyli'
                      ktoś przez całe lata płacił - za oświetlenie, utrzymanie, podatki za
                      grunt, na której się znajduje... Zwróćcie pieniążki, albo zobowiążcie miasto
                      do tego, to wtedy porozmawiamy...
                      U siebie najlepiej mieć ciszę, spokój i zieloną trawkę pod oknem,
                      a resztę za płotem...
                      • Gość: xxx Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.acn.waw.pl 05.12.04, 21:00
                        A skad tyle jadu w mieszkancach Spoldzielni? Wiem ze DD nie postepuje jak
                        nalezy, ale mieszkancy Kasztanowej Alei nie za bardzo maja na to wplyw. Zawsze
                        mozna sie dogadac tak aby obie strony byly zadowolone. A jak na razie to
                        Spoldzielnia robi w szystko na zlosc, tylko ze nie dopieka tym DD a po prostu
                        mieszkancom ich blokow, ktorzy nie sa niczemu winni. CZy naprawde az tyle
                        ubedzie Spoldzielni, jesli mieszkancy beda mieli krotsza droge do metra i tesco?
                        Mowicie ze chcecie zapobiec korzystaniu z waszej infrastruktury. Ale przeciez
                        jak ktos bedzie chcial sie uprzec to i tak tam wejdzie (przynajmniej w ciagu
                        dnia) tylko okrezna droga. Ja osobiscie nie mam takiego zamiaru. Chodzi tylko o
                        wygode w przemieszczaniu sie. Nie jest tu argumentem ze DD ogrodzilo swoje
                        bloki, bo rownie ze wszystkich nowych inwestycjach Spoldzielni, takze wewnetrzne
                        podworza sa zamkniete. I ok. Ale grodzac wiele hektarow powierzchni utrudnicie
                        zycie setkom ludzi. I w imie czego? DD sobie niedlugo pojdzie z Kabat, a my
                        (mieszkancy)zostaniemy ze soba na dlugie lata. Zawsze bedziemy sobie do oczu skakac?
                        • niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 06.12.04, 10:32
                          Obiema rękami podpisuję się pod powyższym.
                          Ja doskonale rozumiem, że na utrzymanie Bronikowskiego poszły Wasze pieniądze.
                          Dlatego nie wykluczałbym, że wspólnota Kasztanowej złoży się i przekazę
                          spółdzielni jakąś - wspólnie wynegocjowaną? - kwotę, tytułem "udziału w
                          kosztach". Podobnie mogłoby być z placem zabaw - jeśli mieszkańscy Kasztanowej
                          (w tym i ja) chcieliby korzystać, moglibyśmy wynegocjować - jako wspólnota -
                          udział w kosztach. To wydaje mi się racjonalne. To by było sprawiedliwe.

Podstawowym powodem stawiania płotu jest podobno bezpieczeństwo. Przecież ta
                          furtka między Kasztanową II a terenem SBM nie wpłynie na pogorszenie
                          bezpieczeństwa - wejścia od strony Jeżewskiego będzie strzec ochrona. I samym
                          mieszkańcom Kasztanowej będzie zależeć, żeby ta ochrona działa sprawnie.

A poza tym: ulice posiadające własną nazwę (Bronikowskiego) jednak powinny być
                          chyba miejskie.
                          • rubeus Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 07.12.04, 08:50
                            niki27 napisał:

> Obiema rękami podpisuję się pod powyższym.
                            > Ja doskonale rozumiem, że na utrzymanie Bronikowskiego poszły Wasze
                            pieniądze.
                            > Dlatego nie wykluczałbym, że wspólnota Kasztanowej złoży się i przekazę
                            > spółdzielni jakąś - wspólnie wynegocjowaną? - kwotę, tytułem "udziału w
                            > kosztach". Podobnie mogłoby być z placem zabaw - jeśli mieszkańscy
                            Kasztanowej
                            > (w tym i ja) chcieliby korzystać, moglibyśmy wynegocjować - jako wspólnota -
                            > udział w kosztach. To wydaje mi się racjonalne. To by było sprawiedliwe.

Pomysł nie jest zły - jest tylko jedno ale... zanim nastanie wspólnota,
                            konflikt DD vs. władze spółdzielni całkowicie zabagni stosunki
                            międzysąsiedzkie...

> A poza tym: ulice posiadające własną nazwę (Bronikowskiego) jednak powinny
                            > być chyba miejskie.

ech kolego... ty chyba Ursynowa (w sensie Wysokiego Ursynowa) nie znasz :-)
                            Tu 90% uliczek mających własną nazwę nie należy do miasta, tylko do spółdzielni
                            mieszkaniowych...
    • Gość: mm Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.chello.pl 06.12.04, 21:01
      hej, jestem wlasnie na etapie podpisania umowy z DD i otrzymalam 2 opcje do
      wyboru, albo najpierw umowa przedwstepna a potem skladam wniosek o kredyt, lub
      najpierw wniosek o kredyt do expandera w Intraco a dopiero po tym umowa z DD.
      Nie wiem jak bedzie lepiej,doradzie, jezeli ktos z was popisywal wlasnie umowe.
      zalezy mi na czasie,bo ceny utrzymmaja sie do 10 grudnia a potem maja wzrosnac.
      Acha, czy umowa przedwstepna, to ta "umowa przyzeczenia..."? bo tylko taka
      dostalam z DD.Czy ktos bral kredyt w BHP na ta inwestycje?Na jaka 1 transze
      przystaje bank, bo nie wiem jak negocjowac wplywy transz. Wielkie dzieki za
      pomoc!!
      • niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 06.12.04, 22:40
        Najlepiej podpisać z DD umowę po cenach z przed podwyżki, nawet jeśli to
        oznacza mniej czasu na decyzje kredytowe. Powodzenia
        • Gość: anni Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.11.141.* 07.12.04, 09:48
          udało mi się wynegocjować cesję bez kar umownych oraz warunek że w przypadku
          zdarzeń które zatrzymaja budowę Kupujący będzie mógł wystąpić o zmianę
          harmonogramu płatności (na co sie potem nie zgodza hehehe)
          niestety nie godzą sie na uzależnienie harmonogramu wpłat od postępów prac
          budowlanych
          • Gość: nowy Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.siedlce.leased.ids.pl 07.12.04, 13:28
            Interesuje mnie jak brzmi wynegocjowany zapis dotyczący cesji - czy mozna go
            otrzymać?
            • Gość: anni Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.11.141.* 07.12.04, 13:42
              nie mam go jeszcze
              • 1977tommy Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 15.12.04, 09:47
                Pytanie do Anni:
                Czy juz masz zapis o cesji?
                Mi zaproponowali standardowy zapis, gdzie jest powiedziane, ze oplata
                manipulacyjna z tego tytulu nie bedzie wyzsza niz 2,5% ...
                Jednakze ma to byc ustalane wg okolicznosci ...
                • an_ni Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 16.12.04, 09:05
                  tak dokladnie mam napisane
        • Gość: mm Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 194.200.70.* 07.12.04, 10:38
          a jaki czas daje DD na zalatwienie kredytu? czy to sa indywidualne ustalenia?
          Ktos z Was finansuje chatke w calosci z kredytu, bez wkladu wlasnego?
          • Gość: abc Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 195.85.249.* 07.12.04, 10:59
            Czy decydujecie się na potwierdzenie notarialne umowy - jest taka możliwość. Z drugiej strony są to dodatkowe koszty - czy ewentualne aneksy wymagają również potwierdzenia notarialnego?
            • niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 07.12.04, 11:18
              Aneks jest integralną częśćią umowy, więc powinien być notarialnie potwierdzony
              razem z nią, a nie dodatkowo. Ja się na to jednak nie zdecydowałem, bo to chyba
              niewiele daje. A kosztuje.
              • Gość: abc Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 195.85.249.* 07.12.04, 11:29
                Mówiąc o aneksach myślę o ewentualnych przyszłych aneksach podpisanych już po dokonaniu potwierdzenia notarialnego - jeśli trzeba je będzie również podpisywać u notariusza będzie to kosztowne. Jednak ja się chyba skuszę na wersję notarialną - względny spokój kosztuje...
              • arturg02 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 07.12.04, 14:00
                Umowa notarialna daje Ci tyle, że jeśli DD będzie miało problemy to to co
                wybudują jest Twoje (nie wiem czy dodatkowo trzeba się o to sądzić ale nawet
                jesli tak to wyrok może byc jeden) a brak tej umowy to jedynie prawo do zwrotu
                wpłaconych pieniędzy (których może już nie być). Co do kosztów to podobno prawo
                jest takie, że płacisz połowę taksy notarialnej przy umowie przedwstępnej a
                resztę przy akcie notarialnym nabycia - tyle, że niektórzy z notariuszy zdają
                się o tym nie pamiętać
                • Gość: mm Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 194.200.70.* 08.12.04, 14:01
                  chyba nie rozumiem, myslalam ze przy podpisywaniu umowy przedwstepnej nic sie
                  nie placi...a takse notarialna placi sie w momencie podpisywania aktu
                  notarialnego.
                  • Gość: Z. Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.153.131.* 08.12.04, 14:22
                    Placisz za umowe przedwstepna w formie aktu notarialnego. Jezeli umowa jest
                    zwykla to nie placisz nic (oczywiscie raty za mieszkanie placisz ;-))
                    • Gość: abc Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 195.85.249.* 08.12.04, 14:41
                      Właśnie - a ja ciągle nie wiem czy późniejsze aneksy do umowy potwierdzonej notarialnie też muszą być potwierdzone u notariusza;-))
                    • Gość: mm Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 194.200.70.* 09.12.04, 10:04
                      hej:-) wiecie moze, ile dni daje DD przy podpisywaniu umowy przedwstepnej na
                      zalatwienie kredytu? Standardowo od 5- 7 dni , ale przeciez tyle czasu czeka
                      sie na rozpatrzenie wniosku o kredyt... Zgadzaja sie na negocjajce?;-)
    • Gość: kasztanowy Re: Kasztanowa Aleja - negocjacja umowy IP: *.siedlce.leased.ids.pl 09.12.04, 09:46
      Jakie są wrażenia Forumowiczów z negocjacji umowy? POniewaz wyniki osiągane
      przez poszczególnych klientów są, pryznajmniej w moim przypadku, żadne, zasieję
      trochę swoich watpliwości co do umowy, prosząc o Wasze zdanie i ewentualne
      wspólne negocjowanie umów:
      - umowa, mimo że szczegółowo normuje kwestie ewentualnych kar dla DD
      za "zwłokę" przy wydaniu mieszkania, to jednocześnie ani słowem nie odnosi się
      do sytuacji, gdy DD nie podpisze we wskazanym pzrez siebie terminie aktu
      notarialnego. Indywidualna próba wprowadzenia takiego zapisu (i zmiana
      określenia "zwłoka" w wydaniu mieszkania na "przekroczenie" terminu oddania
      mieszkania) - nic nie daje. Stąd moje pytanie do zainteresowancyh - może
      wspólnie uda się nam wywalczyć zapis o tym jakie są konsekwencje dla DD, gdy
      nie podpisze aktu w terminie. Zaznaczam, iż to że zapłacimy całość za
      mieszkanie i zostanie ona nam "wydane" - nie oznacza wcale że jesteśmy jego
      właścicielami. Nadal ich właściceilem jest DD. Szczególne znaczenie ma to w
      aspekcie obciążenia gruntu kredytem (polecam uwadze cel kredytu). Jak
      dotychczas można było się dowiedzeić, są problemy z terminowym podpisywaniem
      aktów notarialnych. A z tym wiażą się m.in. postanowienia umowy dot. Vat (par.
      12) i odstąpienia od umowy (par. 9 ust. 4) - w przypadku, gdy z powodów
      losowych trzeba będzie zbyć mieszkanie już gotowe, nawet zamieszkane, to bez
      aktu notarialnego może to być zinterpretowane jako odstąpienie "od umowy
      przyrzeczenia sprzedaży lokalu".
      Czy moze komuś udało sie coś osiągnać w zakresie wysokości i terminów
      poszczególnych rat? A moze powiązanie ich z efektami budowy?
      • an_ni Re: Kasztanowa Aleja - negocjacja umowy 09.12.04, 10:44
        > > - umowa, mimo że szczegółowo normuje kwestie ewentualnych kar dla DD
        > za "zwłokę" przy wydaniu mieszkania, to jednocześnie ani słowem nie odnosi
        się do sytuacji, gdy DD nie podpisze we wskazanym pzrez siebie terminie aktu
        > notarialnego.

to bardzo dory pomysl ja o tym nie pomyslalam ...

> Czy moze komuś udało sie coś osiągnać w zakresie wysokości i terminów
        > poszczególnych rat? A moze powiązanie ich z efektami budowy?

nie zgadzaja sie na powiazanie platnosci z postepami budowy
        mnie dano czas ponad 2 tyg na pierwsza wplate choc podobno daja 7 dni

• niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 27.12.04, 11:32
      Podnoszę wątek do góry ;)
      • Gość: zuziach Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.153.176.* 27.12.04, 11:42
        My kupujemy małe mieszkanko w bud D na parterze, w czwartek dostaliścmy decyzję
        o kredycie więc w tym tyg. musimy pozałatwiać formalności. Mam nadzieję, że
        sprawnie im pójdźie budowa i już niedługo zaczną coś robić.
        • niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 27.12.04, 12:11
          Gość portalu: zuziach napisał(a):

> My kupujemy małe mieszkanko w bud D na parterze, w czwartek dostaliścmy
          decyzję

No to jesteśmy w tym samym budynku, ja trochę wyżej :)
          Też mam nadzieję, że budowa sprawnie pójdzie. Bliźniacze bloki rosną w oczach,
          byłem już na budowie i rozmawiałem z kierownikiem budowy. Sympatyczny człowiek.
          Zrobiłem kilka fotek. Nie pamiętam adresu, ale bodajże rubeus umieścił je na
          internecie - link znajdziesz w tym wątku, w którymś z ostatnich postów.

> Mam nadzieję, że
          > sprawnie im pójdźie budowa i już niedługo zaczną coś robić.

Większość opinii o DD jest stosunkowo pozytywna, chociaż są też rzeczy, które
          się ludziom nie podobają - np. w innych inwestycjach baaaardzo przeciąga się
          podpisywania aktów notarialnych, a to się wiąże z dodatkowymi kosztami kredytu.
          No i umówmy się: marmurów na klatce schodowej nie będzie, podobnie jak hektarów
          przestrzeni w okolicy ;)
          • Gość: zuziach Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.153.176.* 27.12.04, 12:30
            No właśnie z tego co się orientowałam to dobry developer, wystarczy spojrzeć na
            ilość i jakość inwestycji już zrealizowanych. Poza tym znajomi mieszkają na
            Derbach i bardzo sobie chwalą. A jeszcze dodatkowo przyszli teściowie kupują
            mieszkanko w bud. B to bede na biezaco przy oddawaniu bloku. Z tego co
            słyszałam to Ci co kupili mieszkanko w bud A i B będą musieli poczekać z
            podpisaniem aktu notarialnego na nas czyli bud. C i D.
          • Gość: zuziach Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.153.176.* 27.12.04, 12:31
            No właśnie z tego co się orientowałam to dobry developer, wystarczy spojrzeć na
            ilość i jakość inwestycji już zrealizowanych. Poza tym znajomi mieszkają na
            Derbach i bardzo sobie chwalą. A jeszcze dodatkowo przyszli teściowie kupują
            mieszkanko w bud. B to bede na biezaco przy oddawaniu bloku. Z tego co
            słyszałam to Ci co kupili mieszkanko w bud A i B będą musieli poczekać z
            podpisaniem aktu notarialnego na nas czyli bud. C i D.
            • niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 27.12.04, 12:38
              No to się nasi sąsiedzi nie ucieszą... To niedobra wiadomość, że będą musieli
              czekać. Przedłużenie ubezpieczenia kredytu to (relatywnie) spory wydatek.

Zmieniając topic: czy dokonoywałaś/dokonujesz zmian w umowie? I czy wiesz może,
              jaką część mieszkań udało się im już sprzedać?
              • Gość: zuziach Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.153.176.* 27.12.04, 12:52
                Co do umowy to wziełam z biura DD wzór i dalam znajomemu prawnikowi do
                sprawdzenia.Jutro ma mi podrzucic ze swoimi poprawkami, ale słyszałam, że nie
                da się za bardzo negocjowac z DD. Sprobujemy ;-) A ty juz popisałeś??? Dziś
                będe w biurze na jeżewskiego to zapytam o ilosc sprzedanych mieszkań. A może
                wiesz czy rzeczywiście zwiększyli ceny???
                • niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 27.12.04, 13:36
                  Ja już podpisałem, wynegocjowałem drobne poprawki. Na poważniejsze (np.
                  zastąpienie słowa "opóźnienie" słowem "zwłoka" - co podobno rodzi okreśłone
                  konsekwencje prawne - nie chcieli się zgodzić).
                  Jak podpisywałem umowę, to przy mnie już dzwonili handlowcy i mówili chętnym,
                  że podnoszą cenę. Ale czy faktycznie to zrobili (gdy przyszło do podpisywania
                  umowy) - tego nie wiem...
                  • Gość: KarolKK Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 195.85.249.* 27.12.04, 15:45
                    A to ciekawa sprawa - Podobno ceny poszły o ok 300PLN w górę po 10 grudnia - ale jak mówię to tylko pogłoski - to dobre pytanie do Zuziach - czy cena Twojego mieszkania się zmieniła - a może rozmowy z DD rozpoczelas juz po nowych cenach?
                    • Gość: Jarek Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.citibank.com 27.12.04, 16:16
                      a tak wogole to jaka jest tam cena ?
                      • Gość: niki27 cena IP: *.stacje.agora.pl 27.12.04, 16:31
                        Rany, teraz już dokładnie nie pamiętam (znam kwotę ogólną), ale myśmy
                        rozmawiali o 4200.
                      • Gość: JotPe Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 5.5R* / *.nokia.com 27.12.04, 17:47
                        Cena w budynkach C i D:
                        4430,- m2 mieszkanie
                        2500,- m2 antresola (dla tych co mają antresolę - tylko ostatnie piętro)
                        • niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 27.12.04, 23:04
                          Gość portalu: JotPe napisał(a):

> Cena w budynkach C i D:
                          > 4430,- m2 mieszkanie
                          > 2500,- m2 antresola (dla tych co mają antresolę - tylko ostatnie piętro)

To ceny sprzed czy po podwyżce? Jeżeli po, to wszystko by się zgadzało.
                          • Gość: zaskoczony Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.siedlce.leased.ids.pl 28.12.04, 08:16
                            Cena uzależniona jest od powierzchni mieszkania. Najmniejsze obecnie są
                            oferowane za 4900 za 1 m2. Jako średnią cenę sprzedawcy podają 4700 zł za m.
                            • Gość: zuziach Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.153.176.* 28.12.04, 08:51
                              Witam! Ja złożyłam wniosek o kredyt przed "podwyżką" więc obowiązują mnie stare
                              ceny. Płacę za m2 4190zł (na parterze-bo nie było już wyboru). Wczoraj byłam w
                              biurze na Jeżewskiego i pytałam o ile wzrosły ceny. Podobno najwyższą cenę za
                              m2 mają mieszkania jednopokojowe, najtansze na parterze kosztowalo 4190zł a
                              teraz 4500zł a na wyższych piętrach obecna cena to około 4800zł. Podobno 50%
                              mieszkań jest sprzedanych. Nie sądzicie, że to bardzo wysoka cena jak na
                              takie "gołe" mieszkanko?
                              • an_ni Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 28.12.04, 09:38
                                przed podwyzka ceny byly 4250 w bud D i 4300 w bud C (mieszkanie 3 pokojowe)
                                • Gość: KarolKK Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 195.85.249.* 28.12.04, 10:01
                                  To wygląda że ci co podpisali umowy po "starych" cenach mają na ewentualną podwyżkę VATu (niekoniecznie tę w 2007)
                                  • Gość: zuziach Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.153.176.* 28.12.04, 10:22
                                    Napiszcie mi w jakim banku zdecywaliscie sie na kredyt?
                                    • Gość: W. Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.acn.waw.pl 28.12.04, 18:56
                                      Bylem dzis na budowie z wizja lokalna. Obie budowy tzn. SBKabaty i DD sasiaduja
                                      ze soba plotem. W tej od SM Kabaty dol rosnie. Na budowie DD budynkow C i D trwa
                                      porzadkowanie terenu oraz medzy innymi przestawianie kontenerow pracowniczych
                                      blizej budynku A. Swoja droga to okna w okna z niedlugo oddawanym budynkiem A -
                                      odleglosc 5-10m. Fajni sasiedzi beda przez rok czasu ;-( Mam nadzieje,ze nie
                                      beda za glosno balowali...
                                    • Gość: Jar w BOŚ IP: *.acn.waw.pl 28.12.04, 23:36
                              • niki27 kosmiczne ceny 28.12.04, 11:28
                                To jest przesadliwie wysoka cena za ten standart.
                                Ale,jak mówią klasycy, rzecz jest warta tyle, ile skłonny jest zapłacić
                                potencjalny nabywca. Zobaczymy, czy tacy się znajdą... Zanim zdecydowąłem się
                                na DD, sporo szukałem na rynku i widzę, że ludzi ogarnął mieszkaniowo-zakupowy
                                szał. (Mnie chyba również).

Korzystając z okazji: polecam wszystkim dwa fora alejakasztanowa2.prv.pl i
                                kasztanowa-aleja.pl/forum/index.php
                                Sporo się na nich dowiedziałęm, m.in. o historii sporów z SBM i o tym, co się
                                dzieje na ulicy Jeżewskiego.

pozdrawiam
                                • Gość: zuziach Re: kosmiczne ceny IP: 217.153.176.* 28.12.04, 11:42
                                  Ja też się orientowałam wcześniej no i można kupić mieszkanie za 3000zł/m2
                                  tylko na np. Białołęce a ja tam nie chce mieszkać. Cena którą zapłacę (4190)
                                  wydaje mi sie normalna jak na Kabaty ale 4900 to przegięcie. Dla mnie np.
                                  plusem jest to, że nie mam obowiązku kupna garażu bo aktualnie 30000tys to dla
                                  mnie znaczna różnica. Mam nadzieje, że te 1,5 roku szybko nam zleci;-)
                                  • Gość: Piotrek Re: kosmiczne ceny IP: *.acn.waw.pl 28.12.04, 13:44
                                    > plusem jest to, że nie mam obowiązku kupna garażu bo aktualnie 30000tys to dla
                                    > mnie znaczna różnica.

Wrrrr,
                                    scyzoryk się w kieszeni otwiera jak czytam takie teksty. Zapytam tylko - gdzie
                                    będziesz parkować swój samochód? Na Jeżeskiego, czy na dziedzińcu obok placu
                                    zabaw dla dzieci? :/
                                    • niki27 Re: kosmiczne ceny 28.12.04, 13:53
                                      Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> Wrrrr,
                                      > scyzoryk się w kieszeni otwiera jak czytam takie teksty. Zapytam tylko - gdzie
                                      > będziesz parkować swój samochód? Na Jeżeskiego, czy na dziedzińcu obok placu
                                      > zabaw dla dzieci? :/

Może Zuziach nie planuje kupna samochodu?
                                      Mnie martwi co innego: do garaży trzech budynków (KA 1, KAII etap 1 + 2)
                                      dojeżdża jedna droga. Będziemy się chyba rano tłoczyć...
                                      • Gość: Piotrek Re: kosmiczne ceny IP: *.acn.waw.pl 28.12.04, 14:01
                                        > Może Zuziach nie planuje kupna samochodu?

...moje zdanie na ten temat wyartykułowałem tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=18864134&a=18871480
                                        Co do wyjazdu z Osiedla Jeżeskiego i KA2 (I i II), to faktycznie, czym mniej się
                                        sprzeda garaży tym lepiej. Parking przy Tesco czeka...
                                        • niki27 Re: kosmiczne ceny 28.12.04, 14:39
                                          Gość portalu: Piotrek napisał(a):

Przyjrzałem się planom osiedla. Miejsc postojowych dla "gości" mieszkańców
                                          budynków C i D jest tyle, co kot napłakał. Więc nie sądzę, żeby wiele osób
                                          mogło parkować na dziedzińcu.
                                          A jak kupowałem miejsce garażowe, to wszystkie najlepsze były już zajęte, więc
                                          podejrzewam, że jednak większość osób zdecyduje się na parkowanie pod ziemią.

Ale już teraz na Jeżewskiego jest Sajgon, więc Obawiam się, że znajmoych
                                          wpadających z wizytą do nas będe namawiał na metro.
                                    • Gość: zuziach Re: kosmiczne ceny IP: 217.153.176.* 28.12.04, 14:21
                                      Bardzo bym chciała kupić garaż z tym, że po 1. nie mamy obecnie samochodu po 2.
                                      nie stać nas na garaż w tym momencie. Może za rok się okazać, że będą jeszcze
                                      miejsca do kupienia i wtedy np. kupimy. Chodziło mi o to, że to nie fair jeśli
                                      jest obowiązek wykupienia garażu bo nie każdy ma taką potrzebę bądź możliwości
                                      finansowe.
                                      • rubeus Re: kosmiczne ceny 28.12.04, 14:38
                                        Może trochę głupio to zabrzmi - bo przecież, garaż się ma
                                        pod domem, po to aby nie łazić daleko do samochodu ale...

W budynkach SMB osiedle kabaty - jest trochę miejsc 'garażowych'do
                                        sprzedaży/wynajęcia - zarówno bezpośrednio od spółdzielni, jak i od
                                        mieszkańców...
                                        • niki27 Re: kosmiczne ceny 28.12.04, 14:40
                                          rubeus napisał:

Pomysł dobry, ale jak się tam przedostać, gdy zacznie już działać ten ich
                                          chiński mur z bramami....

> Może trochę głupio to zabrzmi - bo przecież, garaż się ma
                                          > pod domem, po to aby nie łazić daleko do samochodu ale...
                                          >
                                          > W budynkach SMB osiedle kabaty - jest trochę miejsc 'garażowych'do
                                          > sprzedaży/wynajęcia - zarówno bezpośrednio od spółdzielni, jak i od
                                          > mieszkańców...
                                          >
                                          • rubeus Re: kosmiczne ceny 28.12.04, 15:00
                                            niki - bramki 'piesze' mają być zamykane po 23-ciej, a w ciągu dnia otwarte...
                                            Nie wiem jak to będzie dokładnie z 'wjazdem', ale skoro będziesz miał 'legalne'
                                            miejsce parkingowe w garażu podziemnym, to cię wpuszczą...
                                            • niki27 Re: kosmiczne ceny 28.12.04, 15:16
                                              Oby tak było jak piszesz. (Inna inszość, że nie pytam dla siebie, bo
                                              zdecydowałem się, o zgrozo, na dwa miejsca podziemne. Efekt doświadczeń z
                                              obecnego miejsca zamieszkania, gdzie jedno muszę już od roku wynajmować. A nie
                                              wiem, czy na AK będę miał od kogo.)
                                        • Gość: luzak Re: kosmiczne ceny IP: *.chello.pl 28.12.04, 14:59
                                          Witam serdecznie.
                                          Tak sie sklada,ze moja dziewczyna rowniez kupuje male mieszkanko na parterze
                                          bez miejsca parkingowego chyba w budynku D. To, kogo stac na parking i
                                          samochod, a kogo nie - jest jego prywatna sprawa, wiec komentarze na ten temat
                                          proponuje zachowac dla siebie a scyzoryk dla liroya ;)
                                          Niestety pustych snobkow w okloicy pewnie jest sporo i trzeba bedzie pogodzic
                                          sie z tym...
                                          Mam nadzieje,ze ten watek zostanie zakonczony z moim postem, a wszystkim zycze
                                          milych, kulturalnych i wyrozumialych sasiadow.
                                          Czy ktos wie, jaka bedzie odleglosc miedzy powstajacym budynkiem DD a SMB
                                          Kabaty ? I czy miedzy nimi ma byc droga dojazdowa ?

::: Pozdrawiam
                                          • Gość: zuziach Re: kosmiczne ceny IP: 217.153.176.* 28.12.04, 15:21
                                            Luzak: Ja też kupuje na parterze w bud.D od strony SMB i z tego co wiem to
                                            pomiędzy budynkiem DD a SMB bedzie około 21 m i w planach nie ma tam chodnika
                                            ani drogi...Tylko zielona trawka i drzewka, będziemy sąsiadami ;-)
                                            • niki27 Re: kosmiczne ceny 28.12.04, 15:25
                                              Gość portalu: zuziach napisał(a):
                                              No to ja znów zapytam (to pytanie się kiedyś przewijało): co będzie wybudowane
                                              tam, gdzie teraz wykopana jest niewielka dziura w ziemi? Czy odległość tej
                                              dziuro od dziury należącej do DD to 21 metrów? Oby tak było.

> z tego co wiem to
                                              > pomiędzy budynkiem DD a SMB bedzie około 21 m i w planach nie ma tam chodnika
                                              > ani drogi...Tylko zielona trawka i drzewka, będziemy sąsiadami ;-)
                                              • Gość: Jarek Re: kosmiczne ceny IP: *.ssmb.com 28.12.04, 15:37
                                                No 21 metrow to tam chyba nie ma. W jednej dziurze budynki C i D a drugiej,
                                                waskiej SMB-OK
                                                • Gość: luzak Re: kosmiczne ceny IP: *.chello.pl 28.12.04, 15:53
                                                  Zuziach: No prosze, ciekawe czy sasiadami zza sciany :-) Ja glosno chrapie,
                                                  wiec na pewno mnie poznacie;-) A powaznie, to ciesze sie,ze nie bedzie nawet
                                                  chodnika ale na drzewka bedzie trzeba poczekac kilka latek az urosna.

• Gość: KarolKK Re: kosmiczne ceny IP: 195.85.249.* 28.12.04, 16:02
                                                BTW a czy ktoś wie jak sie ma nasza dziura? Nie czesto tamtedy przejezdzam a dziura ta bardzo mnie ciekawi - oby rosła jak na drozdzach i niczego jej nie brakowało:)))
                                                • rubeus Re: kosmiczne ceny 28.12.04, 16:45
                                                  Niczego nie obiecuję, ale może dam radę się jutro zajrzeć z aparatem w tamte
                                                  okolice... Niczego nie obiecuję...

• wozimek Re: kosmiczne ceny 28.12.04, 18:10
                                            > To, kogo stac na parking i
                                            > samochod, a kogo nie - jest jego prywatna sprawa, wiec komentarze na ten temat
                                            > proponuje zachowac dla siebie a scyzoryk dla liroya ;)

Z tym, że jest jego prywtną sprawą, kogo stać na parking i samochód, się w stu
                                            procentach zgadzam.
                                            Ale okolica, gdzie wszyscy wspólnie będziemy się poruszać, nie jest niczyją
                                            prywtną sprawą. Nie wiem na ile zna pan lokalne realia, ale poruszanie się ulicą
                                            Jeżewskiego staje się coraz bardziej uciążliwe. Zastawione samochodami wyjazdy
                                            na ulicę Rosoła i KEN ograniczają widoczność i tym samym stwarzają zagrożenie.
                                            Jest to raczej problem ogólny, a nie prywatny. Dlatego uważam, że w interesie
                                            wszystkich mieszkańców, tych obecnych i tych przyszłych byłoby lepiej, gdyby
                                            obowiązek zakupu miejsca parkingowego obowiązywał.
                                            • rubeus Re: kosmiczne ceny 28.12.04, 19:00
                                              Posiadanie miejsca parkingowego, a parkowanie na/w nim to na Kabatach (i nie
                                              tylko... ) to dwie różne historie...
                                          • Gość: Piotrek Re: kosmiczne ceny IP: *.acn.waw.pl 29.12.04, 00:15
                                            > To, kogo stac na parking i
                                            > samochod, a kogo nie - jest jego prywatna sprawa, wiec komentarze na ten temat
                                            > proponuje zachowac dla siebie a scyzoryk dla liroya ;)

Nie wnikam, czy kogoś stać na garaż i samochód, ale zależy mi na tym, abyśmy
                                            wszyscy w przyszłości nie musieli walczyć o kilka metrów kwadratowych dla
                                            zmotoryzowanego gościa, którego chcemy przyjąć, a nie mamy mu nic do
                                            zaoferowania, bo najbliższe miejsce parkingowe znajduje się na niestrzeżonej
                                            przestrzeni pobilskiego supermarketu. Zachęcam więc do zakupu miejsca
                                            postojowego, bo to doda uroku okolicy i komfortu wszystkim mieszkańcom.

> Niestety pustych snobkow w okloicy pewnie jest sporo i trzeba bedzie pogodzic
                                            > sie z tym...

Cóż, tam gdzie braknie argumetów, tam pojawiają się inwektywy. To takie
                                            charakterystyczne.
                                            Najłatwiej jest niedostrzegać problemów, to same znikną, prawda? Proponuję
                                            wrócić do tematu za półtora roku, kiedy się wprowadzicie.

> Mam nadzieje,ze ten watek zostanie zakonczony z moim postem, a wszystkim zycze
                                            > milych, kulturalnych i wyrozumialych sasiadow.

Mam nadzieję, że sprostam wymaganiom, mimo ostrego języka, jeżeli
                                            przecholowałem, przepraszam. Po prostu, wydaję mi się, że ładniejszy byłby widok
                                            na Kasztanową Aleję, a nie na dziki parking.

Ciebie luzaku także pozdrawiam i życzę Ci byś zawsze miał gdzie zaparkować. :-)
                                            • Gość: zuziach Re: kosmiczne ceny IP: 217.153.176.* 29.12.04, 09:01
                                              Witam wszystkich! Byliśmy wczoraj w biurze i przekazałaliśmy nasze
                                              zastrzeżenia co do umowy, mamy je przesłać mailem do Pani Prawnik, która to
                                              ustosunkuje się do zmian.Może uda się coś zmienić bo ta umowa to
                                              same "kruczki". Ale mam nadzieje, że na budowie wszystko będzie szło zgodnie z
                                              planem i nie będziemy musieli się odwoływać do umowy.Dostałam również
                                              harmonogram spłat.... cwani oni są bo do kwietnia 2005 będą już mieli 45%
                                              wartości mojego mieszkanka...
                                        • Gość: Jar Czy są to miejsca w halach czy oddzielne garaże? IP: *.acn.waw.pl 29.12.04, 00:20
                                          • an_ni Re: Czy są to miejsca w halach czy oddzielne gara 29.12.04, 09:16
                                            to sa miejsca w hali garazowej - jest wspolna hala dla budynku C i D, jeden
                                            wjazd/wyjazd i na pewno oddzielne wejscia "dla pieszych" z kazdej klatki
                                • Gość: Jar Dzięki za wartościowe linki! IP: *.acn.waw.pl 29.12.04, 00:14
                                  Szczególnie drugi link do forum mieszkańców, wątki poświęcone:
                                  - księgom
                                  - podatkowi od gruntu
                                  - notarialnym umowom przyrzeczenia,
                                  - kwestii garażu jako a) wydzielonego lokalu b) udziału we współwłasności
                                  Bardzo to pouczające.

• Gość: JotPe te ceny są po podwyżce (2-poziom. na ost. piętrze) IP: *.acn.waw.pl 28.12.04, 23:17
    • Gość: Jar Umowa przyrzeczenia - czy warto notarialnie? IP: *.acn.waw.pl 28.12.04, 23:58
      Dlaczego umowę przyrzeczenia warto (lub nie warto) zawierać notarialnie?

Czy wersja notarialna powoduje wpis mojego roszczenia do księgi wieczystej
      działki?

Czy zalecacie zawarcie tej umowy notarialnie?
      • an_ni Re: Umowa przyrzeczenia - czy warto notarialnie? 29.12.04, 09:18
        wejdz sobie na forum mieszkanie i notariusz
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=656
        znajdizesz tam wiele informacji na ten temat
    • Gość: zdziwiony Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 213.77.51.* 29.12.04, 11:11
      Czy komuś udało się wynegocjować obnizenie wysokości pierwszych rat? A moze
      jakieś inne zmiany w standardowej umowie?
      • niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 29.12.04, 11:29
        Obniżenia nie udało się wynegocjować (nam), ale udało się prezesunąć daty, na
        bardziej korzystne.
        • Gość: zdziwiony Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.siedlce.leased.ids.pl 29.12.04, 11:49
          A można się dowiedzieć o ile (interesuje mnie szczególnie przesuniecie 2 i 3
          raty)
          • niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 29.12.04, 12:35
            Przesunęłiśmy ratę o 2 tyg.
            • Gość: zuziach Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.153.176.* 29.12.04, 12:43
              2tyg to niewiele, ale zawsze coś ;-)
            • Gość: zuziach Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.153.176.* 30.12.04, 09:34
              Czemu taka cisza nastała na naszym forum? Czy ktoś z was kupuje mieszkanko o
              metrażu 35,5m2?
              • Gość: KarolKK Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 195.85.249.* 30.12.04, 10:30
                Ja trochę większe - a przy okazji jak już trochę ochłonę i przetrawię psychicznie kwotę którą muszę wyłożyć za luksus jakim jest własne M trzeba się będzie zastanowić nad jakimiś zmianami architektonicznymi - i jak to jest? - czy można dostać od DD coś bardziej dokładnego niż załacznik do umowy z planem mieszkania i co można by położyć przed jakimś architektem bez totalnego blamażu? - układ ścianek IMHO nalezy poprawić więc i rury oraz punkty świetlne też będą wymagały ulepszeń (tak wróżę)- coś wiecie na ten temat?
                • niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 30.12.04, 21:18
                  Wiem, ze plany wykonawcze bedą w styczniu więc dopiero wtedy warto umoawiać się
                  z architektem. My też robimy zmiany w układzie mieszkania i nawet mamy już
                  wstępne aranżacje. Procedura jest taka, że dostarcza się do DD zmiany: opis i
                  szkic a wówczas ich biura architektoniczne dokonuje oceny oraz wyceny zmian to
                  samo dzieje się na budowie: potem my dostajemy kalkulacje kosztów zmian.
                  Widzieliśmy przykładową kalkulację kosztów - wycena na ok. 3000 ale wszystko
                  zależy od skali zmian itd.
              • Gość: gość Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 62.121.73.* 30.12.04, 21:21
                Ja kupiłam mieszkanie na ostatnim piętrze z antresolą w budynku D - szukam
                kogoś kto też kupił antresolę - chciałabym się wymienić pomysłami na
                zagospodarowanie antresoli, schody itd.
                • Gość: Gość D Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.computerland.pl 17.01.05, 15:57
                  Dzień dobry,

My także kupiliśmy mieszkanie w budynku D z antresolą.
                  Niestety, jeszcze nie widzieliśmy planów wykonawczych.
                  Ale na pewno chcielibyśmy mieć na antresoli sypialnię, drugą łazienkę oraz
                  garderobę - ze względu na niewielką powierzchnię, wszystko bardzo niewielkie.
                  Zamierzamy zabudować open space.
                  Schody zostawiamy w miejscu planów.
                  Pozostaje pomysł na zagospodarowanie przestrzeni koło barierki, a także problem
                  z kominem przeciającym przestrzeń o największym nachyleniu...

PS. Ocieplenie:
                  Czy ktoś orientuje się, jaka jest grubość ocieplenia stropu (wełny mineralnej?)
                  Handlowiec z biura twierdzł, że 15 cm, natomiast wydaje mi sie to niemożliwe,
                  ponieważ aby zapewnić minimalny wsp. przenikalności cieplnej powinno być 20.
                  A na projektach własnych domów jest zazwyczaj 25-30 cm.
                  Boję się, ze może być nie za ciepło...
              • Gość: monia Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 194.200.70.* 31.12.04, 10:48
                czesc Zuzia!ja kupilam mieszkanie 35,5 m2 w budynku D od strony zachodniej, na
                parterze;)moze zostaniemy sasiadkami!juz nie moge sie doczekac,kiedy bedzie
                2006r,jak dostaniemy nasze chatki;)fajnie, ze SMB Kabaty buduje budynek az 20
                metrow od naszego bloku;) czytalam na forum, ze tez kupilas chatke na
                parterze;) huraaa! za moment koniec 2004! i coraz blizej do 2006!!
                • Gość: KarolKK Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 195.85.249.* 31.12.04, 11:13
                  Powiedzmy sobie szczerze - do 2006 jest jeszcze kawałek ale... mnie też nie przeszkadza to w cieszeniu się z domku :))))- wydaje mi się nawet że może mi to sprawić więcej radochy niż gdyby można wprowadzić się już za miesiac lub dwa
                  A swoją drogą to chyba właściwy moment zeby złożyć Wam życzenia szampańskiej zabawy dziś i pomyślności w Nowym Roku - i oby okazało się że będziemy potrafili ze sobą dogadać jak już nadejdzie TEN moment... Pozdrawiam K
                • Gość: rex Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 62.180.53.* 31.12.04, 13:14
                  nie wiem czy "az 20m od waszego bloku" brzmi tak optymistycznie jak to widzisz
                  bo zdaje sie ze ani blizej ani dalej nie moga
                  • Gość: zuziach Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.153.176.* 03.01.05, 09:31
                    Witam Was wszystkich w Nowym Roku!!! Zaczynamy odliczanie... jeszcze "tylko" 18
                    miesięcy ;-)
                    • Gość: zuziach Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.153.176.* 04.01.05, 10:18
                      Gdzie się podziali moi sąsiedzi??? Czyżby jeszcze z Sylwestra nie wrócili???
                      Byłam wczoraj na budowie około 16... kopareczka kopie dół pod blok D! Cieszę
                      się bardzo, że coś zaczęło się dziać ;-)
                      • niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 04.01.05, 12:12
                        Sąsiedzi już z Sylwestra wrócili i też cieszą się postępami budowy.
                        Mam parę nowych fotek, ale nie bardzo wiem, gdzie je umieścić (nie mam właśnej
                        strony interentowej).
                        pozdrawiamy
                        • Gość: KarolKK Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 195.85.249.* 04.01.05, 12:29
                          Są też nowe fotki na stronie Al. Kasztanowej 2
                          • Gość: zuziach Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.153.176.* 04.01.05, 13:14
                            KarolKK o jakiej stronie mówisz???
                            • Gość: KarolKK Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 195.85.249.* 04.01.05, 13:23
                              members.lycos.co.uk/jtsky/index.html
                        • rubeus Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 04.01.05, 19:21
                          niki, załóż sobie po prostu konto na
                          www.dhost.info

A fotki zmniejsz do 800x600 bo taki rozmiar wystarcza do oglądania w necie :-)
                          • Gość: monia Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 194.200.70.* 10.01.05, 08:58
                            Witam! czy ktos z Was podpisywal umowe z BOSem?Moze macie jakies uwagi co do
                            umowy?Maja jakies podejzane rzeczy w umowie, na ktore warto zwrocic uwage? Bede
                            wdzieczna za pomoc:)sprawa jest pilna.
    • niki27 Są już plany wykonawcze 10.01.05, 20:01
      W DD dowiedziałem się, że są już plany wykonawcze dla budynku D. (O C nie
      pytałem). Jestem już umówiony na odbiór w/w.
      Teraz się okaże, czy i jak plan dołączony do umowy różni się od faktycznych
      koncepcji ;)
      Spieszno mi do tych planów, bo na pewno będę zlecał przeróbki.
      • Gość: Ada Re: Są już plany wykonawcze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.05, 22:38
        Czesc!
        Tez bede (mam nadzieje) mieszkanka bloku D, a dokladniej II klatki. A jesli
        chodzi o przerobki, poprawki, ulepszenia itp. to czy ktos z was wie, ze
        mieszkancy Kaszanowej I maja na korytarzu marmur (nie wiem czy naturalny czy
        sztuczny), podczas gdy w II etapie jest juz tylko gres. Ladnie to wyglada. Moze
        i dla nas udaloby sie wynegocjowac z DD ladniejsze korytarze, gdybysmy sie
        zorganizowali?? Koszt nie powinien byc zawrotny. Bylabym osobiscie bardzo
        chetna.
        Pozdrawiam
        Ada
        • an_ni Re: Są już plany wykonawcze 17.01.05, 11:13
          lepiej niech dobrze wykoncza mieszkania (tynki itp) niz zajmuja sie korytarzami
          co to za roznica cz masz marmur czy gres....
          chcesz to sobie marmur w mieszkaniu polozysz
          • niki27 Marmury? Niekoniecznie. 18.01.05, 11:30
            Marmur jest bardzo trudny w utrzymaniu. W moim obecnym mieszkanku są marmury na
            klatce - ale są sprzątane codziennie! Pod zarządem DD sprzątanie jest trochę
            (chyba) rzadziej, wieć marmury będzie łatwo zapuścić. Nie mówiąc już o tym, że -
            wbrew pozorom - koszt monatżu marmurów jest spory. Nie potrafię przeliczyć
            tego na m2, ale tuszę, że 50 zł podwyżka to minimum.
      • Gość: Ada Re: Są już plany wykonawcze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.05, 22:45
        Czesc!
        Tez bede (mam nadzieje) mieszkanka bloku D, a dokladniej II klatki. A jesli
        chodzi o przerobki, poprawki, ulepszenia itp. to czy ktos z was wie, ze
        mieszkancy Kasztanowej I maja na korytarzu marmur (nie wiem czy naturalny czy
        sztuczny), podczas gdy w II etapie przewidziany jest juz tylko gres. Ladnie to
        wyglada. Moze i dla nas udaloby sie wynegocjowac z DD ladniejsze korytarze,
        gdybysmy sie zorganizowali?? Koszt nie powinien byc zawrotny. Bylabym osobiscie
        bardzo chetna.
        Pozdrawiam
        Ada
      • Gość: KarolKK Do niki27 IP: 195.85.249.* 17.01.05, 15:19
        I jak tam Twoje plany wykonawcze? odebrałeś je? czy bardzo róznią się od wersji załączonej do umowy?- ja cały czas nie mam czasu żeby się wybrać do DD ale bardzo mnie to ciekawi
        pozdr
        • niki27 Re: Do niki27 18.01.05, 11:25
          Szoku żadnego nie było. Powierzchnia zgadza się do do joty z tym, co było
          przedstawione w planach dołączonych do umowy. (Tak chyba zresztą powinno być ;)
          Dostałem plany wykonawcze, plus przekroje (z pewnego względu są dla mnie ważne)
          no i oczywiście elektrykę + CO.
          Komplet zaniosłem do mojego architekta - no i teraz myślimy. Szkoda, że praca
          wykonana przez architekta zostanie "zdublowana" i to na mój koszt: bo nawet jak
          mój architekt zrobi doskonałe plany przeróbek, to biuro projektowe DD
          przerysuje jego plany i za każda branże (ściany, elektryka, CO, wod-kan) weźmie
          sobie po 200 - 250 zeta. O kosztach przeróbek nie mówiąc.

Dawno nie byłem na budowie. Jak postępy? Wszystko gra?

pozdrawiam
    • Gość: zuziach Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.153.176.* 18.01.05, 09:27
      Cz ktoś z was wie na kiedy planowane jest oddanie bloku Zadanie IIbis?
      • Gość: Ada Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.05, 16:31
        Dokladnie nie wiem, ale pewnie przed zakonczeniem inwestycji DD, bo oni sa juz
        teraz bardziej zaawansowani (polozyli zbrojenie fundamentow). U nas poki co
        zaczelo sie wielkie kopanie dziury i pierwsze wylewki. W SBM Kabaty tez buduje
        UNIBUD, wiec nie powinni sie lenic. Ma to zreszta swoje dobre strony - po
        oddaniu blokow C i D nie bedzie wokol zadnej budowy!
        • Gość: zuziach Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.hyperreal.info 18.01.05, 17:09
          No i właśnie o to mi chodzi żeby wcześniej skończyli, bo nie chciałabym mieć
          budowy pod oknami;-)
          • Gość: W. Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.153.131.* 18.01.05, 18:32
            No niektorzy beda mieli pod oknami wasza budowe ;-( Pozdrawiam sasiadow.
            • Gość: Ada Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.05, 21:47
              Ale tylko koncowke. A potem juz tylko totalny spokoj w okolicy. Cisza,
              zielen ; )) i idylla. Tylko najpierw trzeba by zorganizowac lobby na rzecz
              zazielenienia osiedla, bo DD nie sadzi zbyt wielu drzew i krzewow.
              Pozdrowienia
              Ada
              • Gość: W. Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 217.153.131.* 19.01.05, 10:49
                Co do zazielenienia to jestem jak najbardziej za. Trzeba wymusic na DD zeby
                zrobilo to tak jak pieknie wyglada na makietach i renderach. W KA1 za bardzo
                nie wysilili sie. Oni nawet odach nad wjazdem do garazu musieli walczyc, bo DD
                jakos zapomnialo zbudowac...
                • Gość: KarolKK Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 195.85.249.* 19.01.05, 16:37
                  Jak przyjdzie do odbioru mieszkań to makietę schowają i powiedzą że dachu na wjazdem nie było i u nas a o zieleni nie ma co marzyć...Może pamiętacie jak to jest w Standardzie do Umowy - napisali coś konkretnego o zagospodarowaniu terenu?
                  Zresztą zobaczymy jak wyjdzie 1 etap - bedzie już wiadomo czego możemy się spodziewać
                  Próbowaliście może coś zmieniać w standardzie wykończenia - doprecyzować np klasę drzwi antywłamaniowych?
                  • niki27 Drzwi 19.01.05, 18:01
                    Doprecyzować klasy drzwi anty-włamaniowych nie próbowałem. Natomiast czeka mnie
                    co innego - musze przekonać ich, by dzrwi otwierały się na inną stronę, niż w
                    ich projekcie. Ciekawe, czy to oznacza, że oni tę jedną parę drzwi
                    lewootwieralnych będa musieli kupić specjalnie dla mnie.
                    Jak jest u was? Na którą rękę otwierają się drzwi w waszych projektach?

pozdrawiam
                    • Gość: KarolKK Re: Drzwi IP: 195.85.249.* 20.01.05, 09:01
                      Lewootwieralne, prawootwieralne - wszystko zależy od punktu widzenia, wchodząc do mieszkania klamkę mam po lewej stronie - sam oceń;)
                      • niki27 To proste 20.01.05, 09:50
                        Wyobraź sobie: stoisz przed drzwiami. Skoro klamkę masz po lewej stronie, to
                        drzwi otwierają się "na prawo". (Gdy są już otwarte, klamka jest po twojej
                        prawej stronie, choć bardziej oddalona.
                        Ja chcę drzwi z klamką po lewej stronie.
                  • Gość: mecio Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 195.116.28.* 20.01.05, 15:20
                    jeśli chodzi o drzwi antywłamaniowe to w budynku AB są to drzwi Gerda o nazwie
                    Star C - informacja z pierwszej ręki od Pani Architekt , to tyle , pozdrawiam
                    • Gość: KarolKK Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 195.85.249.* 20.01.05, 15:57
                      Czyli jedne z najtańszych - a np Gerda Star S droższe o ok 300PLN są o klase lepsze...(dodatkowy zamek w standardzie i takie tam...)
                      • Gość: mecio Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 195.116.28.* 21.01.05, 14:14
                        wprawdzie pani architekt powiedziała że nie ma możliwość zmiany drzwi ale
                        zgadzam się star s gerdy to jest klasa wyżej i różnica w cenie bardzi jednak
                        mała , spróbuję się doprowadzić do wymiany drzwi zobaczymy co się da zrobić ,
                        pozdrawiam,
                        • niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 22.01.05, 11:58
                          O, przyłączam się do próby.

W najgorszym wypadku po prosu sam sob kupię te lepsze drzwi - bo przecież
                          mocowania są chyba takie same?
                          Byłem wczoraj na budowie. Chłopaki kopią, że hej. Pod "D" chyba zaczynają robić
                          fundamenty.
                          Zrobiłem parę fotek, ale niestety pod słońce -marna jakość. Nie będę więc
                          wysyłał. :( Jeszcze nie raz tam z aparatem zajrzę.
                          • Gość: Jaro Kasztanowa Aleja II, etap 2, DRZWI IP: *.warschau.goethe.org 22.01.05, 12:24
                            Witam,
                            Bylem ostatnio na Stawki. Informacja nt drzwi jest nastepujaca - prawdopodobnie
                            beda takie jak w KA1 cyzli Gerda Star C (cena detaliczna 2150zl z montazem,
                            wersja S to +200zl). Ale np. na osiedlu Akacje9 beda drzwi klasy A
                            (?!) "przeciwwlamaniowe gerdopodobne".
                            Wiadomo, ze wykonawca zamawia drzi hurtowo, jezeli jest wiecej osob
                            zdecydowanych na Gerde S (lepszy zamek, dodatkowy zamek i wiekszy wybor oklein)
                            to nalezaloby podjac wspolne dzialanie wobec DD. Prosze zainteresowanych o
                            wypowiedzenie sie na tym forum - policzymy sie i jesli bedzie nas wiecej niz
                            kilkoro moze ustalimy z DD interesujace nas rozwiazanie.
                            Mysle, ze lepiej doplacic ca.200zl niz wymieniac drzwi samemu.
                            Info -> www.gerda.pl

Pozdrawiam przyszlych sasiadow,
                            Jaroslaw vel Jaro

A na budowie dziura w ziemi rosnie:)

• niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2, DRZWI 22.01.05, 16:46
                              Ja się zapisuję.
                              • Gość: m kopanie dziury w ziemi IP: *.aster.pl 22.01.05, 21:39
                                czy widzieliście wykopki oraz błocko zostawione na Jeżewskiego przez wywrotki z
                                ziemią?
                                • Gość: Ada Re: kopanie dziury w ziemi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.05, 23:11
                                  Bloto widze na biezaco przez okno. Mam tylko nadzieje, ze nie zapcha
                                  kanalizacji ulicznej. Jakos w ostatnich 2 dniach produkcja blota sie nasilila.
                                  Ale budowa sie posuwa.
                              • mj_ka2d Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2, DRZWI 22.01.05, 22:57
                                Witamy!
                                My również zapisujemy się na lepsze drzwi.
                                Budynek D.

Pozdrawiamy sąsiadów!

M&J
                                • Gość: Ada Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2, DRZWI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.05, 23:08
                                  Ja tez popieram pomysl i chetnie sie dolacze do inicjatywy.
                                  Pozdrawiam sasiadow.
                                  Ada, bud. D
                                  • kokerski Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2, DRZWI 22.01.05, 23:13
                                    Ja tez wchodzę w temat drzwi.
                                    Pozdr
                                    Koker, bud.D
                                    • Gość: ania Re: Kasztanowa Aleja II, e 2, DRZWI IP: *.chello.pl 20.03.05, 23:36
                                      witam i cieszę się, że tylu sasiadów (przyszłych) tu spotykam.
                                      my chetnie też dopłacimy do lepszych drzwi. budynek C
                                      A&R
                    • Gość: mieszkaniec b. D Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.05, 15:33
                      Ha, juz podpisalismy umowe na mieszkanie w budynku D i jak to przewidywal ktos
                      z formum, zaczyna sie jazda. Oczywiscie nasze pytania dotyczace przerobek
                      czekaja na odpowiedz drugi miesiac, a i kontakt z pania ze sprzedazy jakos
                      jednostronnie sie urwal, tzn. od czasu kiedy prosimy o konkretne odpowiedzi, DD
                      milczy...chyba za trudne kwestie poruszylismy.... choc kazdemu innemu
                      konstruktorowi wydaja sie one proste.... ciekawe co bedzie dalej...czyzby to
                      rewgula u tego developera, ze do podpisania umowy cacy, a potem rob sobie
                      kliencie co chcesz???
      • Gość: KarolKK Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 195.85.249.* 20.01.05, 10:32
        Zgodnie z info na stronie Unibud BEP 30/04/2006
        • Gość: KarolKK Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 195.85.249.* 20.01.05, 10:34
          Chodzi oczywiście o zakończenie Zadania II Bis
    • niki27 200! 20.01.05, 09:53
      Nie mogłem sobie tej drobnej przyjemności odmówić :)
      Ciekawe, ile wątków jeszcze bęzie? Wszystkich z KAI i II serdecznie
      pozdrawiam.
      • Gość: Przemek Budynek C?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.05, 01:48
        Witam
        widzę że większość rozmówców to sąsiedzi z budynku D. Czy jest ktoś z budynku C?
        Co do drzwi wyższej klasy to chetnie sie dołączymy do inicjatywy (jeśli to
        rzeczywiście tylko ok 200 PLN). pozdrawiamy wszystkich przyszłych sąsiadów.
        • Gość: KarolKK Drzwi IP: 195.85.249.* 24.01.05, 09:33
          Cieszę się że nie tylko ja uważam że lepiej mieć lepsze drzwi ;-)tym bardziej że za 200 PLNa Też popieram tę inicjatywę.
          • Gość: zuziach bud D Re: Drzwi IP: *.hyperreal.info 24.01.05, 10:27
            My też piszemy się na lepsze drzwi;-)
            • Gość: monia bud. D Re: Drzwi IP: 194.200.70.* 24.01.05, 12:20
              Ja rowniez jestem za lepszymi drzwiami, o ile nie bedzie to kosmiczna kwota
              doplaty;) mam jescze pytanie, czy ktos korzystal z porad architektów DD?
              widzieliscie budowe?pod budynek D wylali juz beton!!! bylam w tamtym tygodniu i
              wszyscy pieknie pracowali!!!mam pare fotek, jakby ktos chcial moge podeslac;)
              ale w koncu nie wiadomo jaka bedzie odleglosc pomiedzy budynkiem D a blokiem SM
              Kabaty... probowalam sie dowiedziec w DD ale nie dostalam konkretnej odpowiedzi.
              Pozdrawiam wszyskich przyszłych sasiadów!! :)
              • Gość: Ada Re: Drzwi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.05, 14:29
                Odleglosc mozna zobaczyc "na zywo", bo widac juz, gdzie sa fundamenty budynku
                SM Kabaty i bud. D z DD. Kabaty nie odsunely sie zbyt daleko od granicy
                dzialki...
          • Gość: pefka Re: Drzwi IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 24.01.05, 15:16
            tez sie pisze na lepsze drzwi
            • Gość: Ada Re: Drzwi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.05, 22:42
              Widac, ze inicjatywa dot. drzwi sie rozwija. W zwiazku z tym pytanie: kto
              przejmie koordynacje tematu? Szkoda byloby, gdyby inicjatywa skonczyla sie na
              deklaracjach.
              • Gość: latkot Re: Drzwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 18:30
                a czy poza drzwiami są jeszcze inne elementy, które budzą czyjeś wątpliwości?
                Jak szybko mozna uzyskać plan wykonawczy do naniesienia swoich zmian?
                Pozdrawiam Wszystkich przyszłych sąsiadów - bud D
                • niki27 Podaję namiary do kompetentnej osoby 25.01.05, 18:36
                  Plany wykonawcze już są dostęne.
                  Podaję namiary do osoby, u której można je uzyskać:

P.Magdalena Orłowska-Bakuła, specjalista ds. technicznych - architekt tel. 860-
                  68-41. @: magdalena.orlowska@domdevelopme nt.com.pl
                  Tych kartek papieru jest sporo, więc raczej trzeba się u P. Orłowskiej stawić
                  osobiście.
              • niki27 Re: Drzwi 25.01.05, 18:32
                Gość portalu: Ada napisał(a):

> Widac, ze inicjatywa dot. drzwi sie rozwija. W zwiazku z tym pytanie: kto
                > przejmie koordynacje tematu? Szkoda byloby, gdyby inicjatywa skonczyla sie na
                > deklaracjach.

Proponuję, żeby ktoś sformułował projekt pisma do DD, pod którym wszysycy byśmy
                się podpisali.
                • Gość: latkot Re: Drzwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 21:51
                  TO jest dobry pomysł bo montaż drugiego oryginalnego zamka to min. 400-500 PLN
                  a są też wersje droższe..więc lepiej dzisiaj wydać do 200 PLN i mieć to z
                  głowy...Ja się dopisuję do listy zainteresowanych..
                  Pozdrawiam
                  • Gość: amsz Re: Drzwi IP: *.aster.pl 25.01.05, 22:37
                    Witam,
                    Dolaczam sie do sprawy montazu lepszej klasy drzwi.
                    • Gość: Ada Re: Drzwi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.05, 09:47
                      Czesc!
                      Proponuje, zeby przeniesc dyskusje dot. drzwi do portalu AK II
                      (members.lycos.co.uk/jtsky/index.html). Wszyscy moga sie tam
                      zarejestrowac, najlepiej uzywajac tego samego nicka co w GG dla lepszej
                      identyfikacji i podajac np. z jakiego budynku sa + kontakt do siebie. Inaczej
                      trudno sie bedzie zorganizowac. Jak na razie, mamy koncert zyczen choru, w
                      ktorym spiewacy sie nie znaja :)) Nie mowiac o braku dyrygenta.
                      A DD pewnie nie bedzie zachwycony inicjatywa. Nie lubia jakichkolwiek zmian
                      koncepcji poza wnetrzem mieszkan, wiec pewnie i pomysl z dzrzwiami tez beda
                      blokowac.
                      Aha, na wspomnianym forum jest tez inicjatywa dot. providera kablowki i
                      internetu. Faworytem DD jest Aster City. Ponoc sa lepsi i tansi. O tej sprawie
                      tez warto byloby porozmawiac. Watek juz jest zalozony, wiec chetnych zapraszam
                      i pozdrawiam.
                      Ada
                      • Gość: m Re: Drzwi IP: *.aster.pl 26.01.05, 19:39
                        po kliknięciu adresu dostajesz komunikat:
                        The page cannot be found

ktoś był głodny i zjadł stronę, zdjęć z budowy również nie można obejrzeć, masz
                        spryciaro jakiś pomysł?
                        • niki27 Inny adres 27.01.05, 09:07
                          Spróbuj:
                          alejakasztanowa2.prv.pl
                        • Gość: Ada Re: Drzwi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.05, 11:41
                          Strona nie wyswietla sie przez przypadkowe skopiowanie do linku nawiasu
                          zamykajacego i kropki na koncu. Ale przy odrobinie inteligencji latwo sie tego
                          domyslic. Inteligencja jest jednak dobrem rzadkim, znacznie latwiej nazwac
                          kogos spryciarzem lub spryciara...
                          Mimo wszystko pozdrawiam
                          Ada
                          • Gość: Ada Re: Drzwi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.05, 14:04
                            Drodzy sasiedzi za AK II!
                            Zainteresowanie lepszymi drzwiami nie upada, czas jednak chyba przejsc do
                            konkretow. Dlatego prosze osoby zainteresowane o krotki mail na adres
                            kasztanowa.aleja2@interia.pl z podaniem imienia i nazwiska, budynku, klatki,
                            numeru mieszkania, adresu oraz kontaktu telefonicznego do siebie. Po otrzymaniu
                            tych informacji wysle zainteresowanym osobom propozycje krotkiego listu do DD w
                            sprawie naszych drzwi z prosba o komentarze, poprawki etc. Po zebraniu
                            propozycji i ich uwzglednieniu pozostanie tylko fizyczne podpisanie listu,
                            czyli trzeba sie bedzie spotkac (moze na placu zabaw SM Kabaty kolo budowy ,
                            przy okazji obejrzymy postepy).
                            Chetnych zapraszam do wspolpracy.
                            Pozdrawiam przyszlych sasiadow.
                            Ada
                            • an_ni Re: Drzwi 28.01.05, 09:17
                              wole swoje dane podac DD
                              moze zorganizuj te akcje w ten sposob zeby oni otworzyli liste a ludzie beda
                              sie zglaszac bezposrednio do nich
                              jesli jest mozliwosc zamowienia lepszych drzwi i nawet znamy cene (200 zl tak?)
                              to chyba nie trzeba pisac petycji ?
                              • Gość: m budowa IP: *.aster.pl 29.01.05, 20:23
                                w TVN turbo właśnie teraz pokazywane są zdjęcia z budowy budynku Ci D
                                • Gość: m Re: budowa IP: *.aster.pl 29.01.05, 20:25
                                  był to program waga ciężka o koparkach
                              • Gość: Ada do an_ni dot. drzwi IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.05, 11:32
                                Co do mozliwosci wymiany drzwi odsylam do wypowiedzi forumowicza mecio z
                                21.1.05. Dlatego wyglada na to, ze musimy sie zorganizowac. Stad
                                inicjatywa "petycji". Udzial w inicjatywie jest jak najbardziej dobrowolny.
                                Zwracam tylko uwage, ze jak do tej pory wszystko konczylo sie tylko na dyskusji
                                i dobrych checiach, a samo gadanie do wymiany drzwi nie doprowadzi...
                                • Gość: zuziach Drzwi IP: 217.153.176.* 01.02.05, 09:58
                                  Ada czy robimy coś w końcu w sprawie drzwi? Czy ktoś się już do Ciebie zgłosił
                                  osobiście?
                                  • Gość: Ada do zuziach w sprawie DRZWI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.05, 19:41
                                    Inicjatywa sie rozwija, jest nas na razie czworo. Pismo tez juz jest. Zbieramy
                                    namiary i podpisy. Jesli chcesz, to wyslij swoje dane na adres
                                    kasztanowa.aleja2@interia.pl
                                    Pozdrawiam
                                    Ada
                          • Gość: m Re: Drzwi IP: *.aster.pl 27.01.05, 20:24
                            ?
        • Gość: Marek Re: Budynek C?? IP: 212.39.32.* 07.02.05, 14:05
          Oczywiście budynek C też żyje ;-)

Pozdrawiam z czwartego piętra!
    • Gość: adanko Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.mofnet.gov.pl 01.02.05, 16:17
      Witam Przyszłych Sąsiadów,
      Przez cały czas śledzę z zainteresowaniem dyskusję na forum, ale do tej pory
      nie zabierałam głosu. Zakupiłam mieszkanie w bud. C .
      Chciałam poruszyć kilka wątków;
      1. Przeczytałam na forum deweloperzy wiele głosów krytycznych dotyczących
      jakosci wykonani i administrowania przez Dom Development (m.in osiedle Olimpia,
      Akacja, ale także na Kabatach). Trochę mnie to zaniepokoiło. W końcu płacimy
      duże pieniądze i jeżeli mamy się potem tak męczyć jak wiele rozmówców..oby
      nie... Co często było podnoszone to fakt, iż przed podpisaniem umowy wszyscy są
      bardzo mili, ale jeżeli później były problemy to zmieniano front. Miejmy
      nadzieję, że nas to nie spotka.
      2. Kwestia kosztów administrowania, z tego co wiem czynsze są na poziomie 8,5
      zł z 1m. Wydaje mi się, że jest to bardzo dużo jeżeli porównywać z innymi
      deweloperami i spółdzielniami. A muszę przyznać, że na przykład "zazielenienie"
      osiedla niezbyt dorodne. Całkiem inaczej jak na makietach. Czy myślicie, ze
      warto po utworzeniu wspólnoty zmienić zarządcę?
      3. Co do kwestii zmiany drzwi na lepsze jestem jak najbardziej za.
      4. Czy widać jakieś postepy na budowie, przyznam, ze nie byłam na Kabatach
      dłuższy czas.
      Pozdrawiam serdzecznie.aga
      • niki27 Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 01.02.05, 18:41
        Nie ma deweloperów doskonałeych, czasami cos nie wypala. Ja mam kilku
        znajomych, którzy kupili mieszkania w DD, już w nich mieszkają i nie mają zbyt
        wielu uwag (chociaż kilka mieli ;)
        Dlatego właśnie ważne jest to forum - na nim można się wzajmenie ostrzec,
        zapytać o radę. Itp.

Co do zmiany zarządcy: za te x miesięcy (właściwie to ponad dwa lata)
        sprawdzimy, jakie są poównywalne oferty na rynku. Ja się boję jednego. Będzie
        nas w tych blokach mieszkało sporo. Wybraźcie sobie zebranie wspólonoty.
        Wiadomo, że gfdzie Polaków dwóch, tam trzy opinie. I to rośnie w postępie
        geometrycznym, w zależności od liczby "Polaków".
        Znam jeden przyadek - deweloper Wersal Podlaski - gdzie wspólnota od dawna nie
        jest w stanie zmienić zarządcy, bo każde zebranie kończy się wielogodzinną
        dyskusją, zamieniająca się w kłótnię.
        Około 2400 wszyscy rozchodzą się do domó wściekli, wzajemnie poobrażani i bez
        żadnej decyzji.
        Cóż, to akurat jest w naszych rękach. Ja już dziś wyobraząm sobie (w czarnych
        myślach) łotnie o parkowanie, wózki, sprzątanie, stan trawników, dzieci w
        piaskownicach, głośną myzkę itp itede.

Wszystkich przyszłych sąsiadów serdecznie pozdrawiam
        • Gość: Jarek Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.citibank.com 02.02.05, 13:56
          niki27 - taka jest demokracja. Obecnie mam mieszkanie w spoldzielni i nie mam
          na nic wplywu, mam nadzieje, ze mimo wszystko tutaj bedzie lepiej.
        • Gość: Marek Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: 212.39.32.* 07.02.05, 14:03
          To chyba słuszne przewidywania. Również mógłbym wskazać kilka przypadków
          delikatnie rzecz nazywając niespecjalnie efektywnych spotkań członków wspólnot.
          No ale cóż, taki urok "demokracji"...

W każdym razie póki co śledzę z zainteresowaniem różnę wątki dot. AK II, jako
          że kupiliśmy mieszkanie (no może póki co dziurę w ziemi... )w bud C. A do tej
          pory mieszkamy w bloku naprzeciwko, również wybudowanym przez DD i z jednej
          strony patrzymy na postępy prac w budowie (które chyba nie są takie najgorsze,
          zważywszy na fakt rozpoczęcia prac ziemnych w styczniu przy znacząco ujemnych
          temperaturach), a z drugiej doświadczamy jak się mieszka w blokach DD. Póki co
          żadnych większych zastrzeżeń nie mamy. Oczywiście zdażają się drobne problemy
          techniczne jak choćby błędne wskazania liczników CW ale usterka została
          usunięta i z tego co wiem mieszkańcy nie ponieśli z tego tytułu żadnych
          dodatkowych kosztów. Także jeśli za te niecałe (miejmy nadzieję) dwa lata
          standard bloków i administratora będzie porównywalny to z mojego punktu
          widzenia będzie ok. Ale oczywiście wszyscy na pewno zadowoleni nie będą także
          przyłączam się do pozdrowień dla wszystkich obecnych i przyszłych sąsiadów.

A tak na marginesie cenę ok. 4.300 chyba trudno nazwać wygórowaną np. w
          porównaniu z Wersalem (bloki w pobliżu targowiska i KEN-u) czy innych
          deweloperów budujących wzdłuż ul. KEN (np. Mostostal Siedlce), choć oczywiście
          na Kabatach są i tańsze oferty (SMB Merkury, SAM 81) ale droższe (Edbud pod
          lasem)również można znaleźć bez większego trudu.
          • an_ni postepy prac 14.02.05, 11:04
            sa juz wielkie wylane betonem dziury w ziemi pod obydwoma budynkami + wielki
            dzwig nad budynkiem D!
            i to mimo mrozow!

• niki27 Postępy 14.02.05, 15:02
              Mam nadzieję, że stosują odpowiednie technologie, lejąc beton w czasie
              mrozów ;)
              • niki27 Pręty wyłażą nad ziemię 28.02.05, 14:09
                Budowa naszych przyszłych mieszkań powolutku idzie do przodu. Odwiedziłem ją w
                sobotę. Właśnie stawiali kolejnego żurawia. Część fundamentów już wyłazi ponad
                poziom wykopu. Akurat moja część :) nie. A rata się zbliża :)
                Mam fotki z budowy, ale musicie mi przypomnieć, gdzie je wstawić za friko.

Pozdrawiam wszystkich
                • an_ni Re: Pręty wyłażą nad ziemię 01.03.05, 10:14
                  jak widzialam jak stawiali ten dzwig .... i jak sie chwial ...
                  hehehe
                  • Gość: Arkaady Do Zuziach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.05, 10:41
                    No Zuziach już można powiedzieć ale podłoge swojego "M" juz masz:)) więc
                    jeszcze pare dni i możesz już swoje Mieszkanko Zwiedzać.

Pozdrawiam
                    • Gość: zuziach Do Arkaady IP: 217.153.176.* 05.03.05, 12:20
                      Na razie czekam od ponad roku na zwiedzenie TWOJEGO mieszkanka... a jak tylko
                      MOJE się wybuduje to napewno Cię zaproszę ;-)
                      • niki27 Re: Do Arkaady 13.03.05, 11:51
                        Przespacerowałem się wczoraj po dwóch mieszkaniach w I etapie. Budowa wre, juz
                        instalacje są na podłodze położone. Ale jedno mnie zmartwiło - niby dach już
                        położony, a cieknie na górnych piętrach na potęgę. Jak oni to będa teraz
                        uszczelniać?
                        Jest jakis technik na forum? Może tak powinno być na tym etapie budowy?
                        Nie ukrywam, że jestem tym żywotnie zainteresowany, bo sam zamierzam mieszkać
                        na górze :)

Pozdrawiam wszystkich

niki
    • Gość: A Re: KA II - dla zainteresowanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 12:37
      Jestem właścicielką mieszkania KA II - etap I. Dziś rano byłam w mieszkaniu i
      wyjrzałam przez okno i co mogę powiedzieć: "Wasze" bloki gonią nasze:) Praca
      wre. Aż miło. Dla pocieszenia: niedługo Wy będziecie spacerować po "swoich
      wnętrzach". Czas szybko płynie. Kiedyś byłam na Waszym miejscu. Odpukać,
      wykonanie ok. Mam zrobioną indywidualizację mieszkania, potynkowane ściany,
      instalację, teraz trzeba czekać na obiór....Pozdrawiam wszystkich przyszłych
      sąsiadów. Miłego dnia.
      • Gość: Ada DRZWI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.05, 21:51
        Czy jest jeszcze ktos zainteresowany lepszymi drzwiami?? (dot. blokow C i D) W
        najblizszych dniach zamykamy liste chetnych. Zainteresowanych prosze o mail na
        kasztanowa.aleja2@interia.pl
        Pozdrawiam
        Ada
        • Gość: ania Re: DRZWI IP: *.chello.pl 21.03.05, 00:10
          już napisała, ale jeszcze raz. my jesteśmy też. ale pewnie już lista zamknięta:(
          • adanko Re: DRZWI 22.03.05, 11:29
            Witam,
            Ja też zgłaszam się na listę. Wczoraj przesłałam na podany adres dane dwóch
            osób zainteresowanych z bud.C. Ale nie wiem czy to jeszcze aktualne. Proszę o
            wiadomosc na adres adanko@gazeta.pl.
            Pozdrawiam Agnieszka
            • Gość: mona Re: w sprawie dzwi IP: *.bpl.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 27.03.05, 19:49
              hej!!
              ja rowniez wpisalam sie na liste, tzn. wyslalm e-mail na podany adres;-)
              prosilabym o potwierdzenie na adres mona_miele@go2.pl.

Dzieki!
              swieta jeszcze trwaja, wiec zycze wszytskim mieszkancom, tym przyszlym rowniez,
              Wesolych Swiat!!
    • niki27 Dostaliśmy opiekunów :) 01.04.05, 15:37
      ...którzy mają być naszymi pierwszymi osobami do kontaktu. Ja już do swojego
      nawet zdążyłem napisać e.maila, ale odpowiedzi na razie nie dostałem :)

Czy był jakiś odzew w sprawie drzwi? Do mnie nic nie dotarło.

Pozdrawiam
      • Gość: pef Re: Dostaliśmy opiekunów :) IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 07.04.05, 13:48
        > Czy był jakiś odzew w sprawie drzwi? Do mnie nic nie dotarło.

cisza
        • Gość: DOROTA Re: Dostaliśmy opiekunów :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 18:19
          Alez straszna ciasnota na waszym osiedlu, fe
          • niki27 Ciasnota? Może i tak... 10.04.05, 11:16
            ... ale taki jest standard Kabacki. Płacimy za m2 tyle i le płacimy i raczej
            nie powinnśmy oczekiwać, że dostaniemy za to 10 ha okalających budynki ogrodów.
            Pozdr.
            • Gość: DOROTA Re: Ciasnota? Może i tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 19:50
              Hmm, moze jak ktos nie ma dzieci i nie planuje to się tam da wytrzymać (dorosli
              nie wymagaja takich przestrzeni), ale dla mnie i tak zbyt przygnebiająco tak
              okono w okno..
              • niki27 Hmm, ciekawe, jakie alternatywy? 12.04.05, 09:36
                Podejrzewam, że ten wątek był już wałkowany, ale co tam, oto moje przemyślenia:

IMHO Kabaty są jednym z lepszych miejsc na mieszkanie z dziećmi. Przyznaję, że
                mieszkanie okno w okno jest wadą. Ale o przestrzeń się nie martwię. Akurat w
                tej lokalizacji niedaleko jest sympatyczne zielone miejsce, żeby z dziećmi na
                spacer pójść. Kilometr dalej zaczyna się las kabacki: znasz lepsze miejsce w Wa-
                wie na wycieczkę rowerową? Na upartego, można nawet dzieciaki wziąć tam i
                zrobić im ognisko z pieczonymi ziemniakami. Owszem, w sporym tłumku, ale jeżdżę
                tam dość często - i towarzystwo raczej miłe i wesołe.

Jaką alternatywę proponujesz? Stary Mokotów? Mieszkam tam teraz. Bardzo, bardzo
                miło. Ale żeby powiększyć metraż do takiego, który będę miał na Kabatach,
                musiałbym chyba wygrać kumulację w totolotka :) Domek pod Warszawą albo w
                odległym Wilanowie? Rozważałem tę opcję, już nawet działkę wybrałem. Ale po
                namyśle... Uwielbiam jeździć samochodem, ale bycie szoferem własnych dzieci
                przez 17 lat - to już trochę za dużo. Zresztą mój tryb pracy (i mojej lepszej
                połowy) ciężko toleruje takie "szoferowanie".
                Inne dzielnice Warszawy? Białołęka? Bemowo? Każda wyjazd do kina innego niż
                Centrum Targówek (Bemowo) to prawdziwa wyprawa. O teatrach nie wspominając.
                Pamiętaj o ilości publicznych i prywatnych szkół na Kabatach, powszechnej już
                dostępności lekarzy, weterynarzy, szewców, filatelistów ;), sklepów czynnych do
                23 i innych tego typu usług.
                Praga Południe? Praga Północ? Znam te rejony jak własną kieszeń, bom tam sporo
                lat mieszkał. Never again, bałbym się dziecko samo do szkoły puścić.

Podpowiedz, jakąż tą wspaniałą alternatywę przeoczyłem?
                Pozdr.
                • Gość: DOROTA Re: Hmm, ciekawe, jakie alternatywy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 17:12
                  Nie chodziło mmi o inną Dzielnicę, Ursynów jak najbardziej . Uważam jednak, ze
                  dla dzieci lepszy jest Natolin lub stary ursynów, tam gdzie jest duzo
                  przestrzeni między blokami. Ja bym dziecka samego do lasu nie puściła. Na
                  Kabatch nie ma chyba boiska (co preferuje mój syn) lub terenów do jazdy na
                  rowerze. Syn koleżanki naprawde narzeka na te okolixce. Rozumiem jednak, ze
                  wybor dla osob samotnych (a takich jest coraz więcej) jest odpowiedni.
                  • Gość: mona Re: Hmm, ciekawe, jakie alternatywy? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.04.05, 01:30
                    Witam serdecznie wszytskich przyszlych lokatorow Kasztanowej Aleji.
                    A teraz do Doroty: nie wiem skad masz takie przemyslenia i dlaczego udzielasz
                    sie na forum, krytykujesz nasze osiedle.Fakt,moze jest ciasno,ale okolica jest
                    piekna, bezpieczna (jezeli chodzi o dzieci,to chyba podstawa) a o boisko bym
                    sie nie martwila. Na pewno dzieciaki sobie poradza;-)
                    Ja jeste szczesliwa, ze moje mieszkanko buduje sie wlasnie tam i juz nie moge
                    sie doczekac kiedy bede mogla sie wprowadzic.
                    Tak sie zastanawiam, gdzie mieszkasz, ze tak krytykujesz nasze kochane
                    osiedle? ;-)

Pozdrawiam wszytskich sasiadow !!

p.s.

ja rowniez nie dostalam informacji zwrotnej co z drzwiami?
                  • Gość: Marek Re: Hmm, ciekawe, jakie alternatywy? IP: 212.39.32.* 14.04.05, 08:49
                    Zgoadza się, temat był wałkowany niejednokrotnie ale jako że różne inne
                    alternatywy wałkowaliśmy podobnie jak niki27, a końcowy wybór padł na AK to
                    tylko dla obrony swojego wyboru dwa zdania: boisko (wprawdzie do kosza)jest tuż
                    za płotem (inna sprawa czy to najszczęśliwsze rozwiązanie) a dla małych dzieci
                    plac zabaw się znajdzie... (ul. Wańkowicza, za obok AK lub ul. Zoltana Balo,
                    nieco większy). Natomiast co do przewagi Natolina: być może z punktu widzenia
                    rodowitego mieszkańca Natolina wygląda to nieco inaczej, ale mieszkając 1,5
                    roku właśnie na Natolinie jednoznacznie stweirdzam, że moje zdecydowanie
                    większe obawy wywołuje przejście przez tereny co najmniej niedoświetlonych
                    okolic Lasku Brzozowego (+ "parku") lub z drugiej strony KEN-u ul. Meander czy
                    innych okolic targowiska przy Płaskowickiej niż spacer po (zatłoczonym - fakt,
                    ale przez to może nieco bezpieczniejszym?) lesie kabackim.
                    A co do przestrzeni na Natolinie to może jeszcze kilka lat temu było tam
                    inaczej ale obecnie realizowane lub dopiero zaplanowane (oraz oczywiście
                    skończone) inwestycje np. Wersalu skutecznie ograniczają widok z okna. No
                    chyba, że mieszkamy na 12 piętrze, no ale bloku z lat 80 tych nie traktuję jako
                    rozsądnej alternatywy, choć rzeczywiście wysokość tych bloków narzuca
                    konieczność zwiększenia odległości pomiędzy nimi...

PS. Ale to co napisałem jest tylko fragmentem naszych osobistych (rodzinnych)
                    przemyśleń, a w pełni rozumiem, że dla kogoś widok z okna na sąsiedni blok może
                    być gorszym doznaniem niż codzienne kilkudziesięciominutowe dojazdy z sielskich
                    miejscowości podwarszawskich. To chyba dobrze, że każdy z nas jest trochę inny
                    i mamy inne preferencje.

Pozdrawiam
                    M.
                    • Gość: DOROTA Re: Hmm, ciekawe, jakie alternatywy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 17:57
                      Dla waszej informacji mieszkam w kilkuletnim bloku przy Stacji Ursynów, super
                      osiedle i okolica.
                      • Gość: Jarek Re: Hmm, ciekawe, jakie alternatywy? IP: *.aster.pl 16.04.05, 22:36
                        czyli SM Jary zapewne, okolica ok jesli sie nie ma okien na KEN. Co do Natolina
                        to zgadzam sie z przedmowcami - moze kiedys bylo ok, ale teraz robia sie z tego
                        drugie Kabaty, kazdy wolny kawalek jest lub bedzie zabudowany, zwlaszcza w
                        okolicach metra. Mieszkam od 3 lat na Natolinie, mam widok na KEN i szczerze
                        mowiac wole widok sasiada w oknie na przeciwko niz codzienny halas setek
                        samochodow na KENie.
                        • Gość: Zuziach Piękna ta nasza okolica ;-) IP: 217.153.176.* 26.04.05, 11:08
                          Prawda jest taka, że "nam" czyli przyszłym mieszkańcom AKII podoba się okolica
                          i odpowiadają nam warunki w jakich będziemy mieszkać. A to jest
                          najważniejsze!!! Bo przecież nikt nikogo nie zmusza do zakupu mieszkania na
                          NASZYM osiedlu ;-)

P.S. A i tak jest wielu chętnych...
                          • Gość: anni Re: Piękna ta nasza okolica ;-) IP: 217.11.141.* 26.04.05, 15:15
                            a wiesz moze ile mieszkan zostalo sprzedanych juz w etapie II?
                            ciekawa jestem, czy ten poczatkowy boom kilku rezerwacji na 1 mieszkanie
                            zapelnil im chocby 30% inwestycji
                            • Gość: pef Re: Piękna ta nasza okolica ;-) IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 27.04.05, 11:15
                              na tablicy informacyjnej piszą, ze 99% mieszkan jest juz sprzedanych
                              • Gość: Zuziach Re: Piękna ta nasza okolica ;-) IP: 217.153.176.* 27.04.05, 11:25
                                99% dotyczy I etapu, co do etapu II to jakieś dwa miesiące temu słyszałam, że
                                około 70% mieszkań jest sprzedanych ale jak jest naprawde nie wiem.
    • niki27 Zmiany lokatorskie 09.05.05, 13:59
      Czy ktoś z forumowiczów - kupców m. w II etapie - przeszedł przez etap zmian
      lokatorskich? Jak wrażenia?
      • Gość: Zuziach Re: Zmiany lokatorskie IP: 217.153.176.* 10.05.05, 09:24
        Złożyliśmy wniosek o dokonanie zmian ponad miesiąc temu, ale podobno jeszcze
        nie ma cennika więc nic na razie nie można zrobić. Czekamy cierpliwie ;-)
        • niki27 Re: Zmiany lokatorskie 10.05.05, 10:03
          Gość portalu: Zuziach napisał(a):

> Złożyliśmy wniosek o dokonanie zmian ponad miesiąc temu, ale podobno jeszcze
          > nie ma cennika więc nic na razie nie można zrobić. Czekamy cierpliwie ;-)

A dużo mieliście tych zmian? U mnie mała rewolucja tak naprawdę...
          • Gość: koker Re: Zmiany lokatorskie IP: *.de.ibm.com 10.05.05, 15:16
            Ja dzisiaj złożyłem wniosek. Mamy dużo zmian ("wyleciała" jedna łazienka, dużo
            elektryki, układ pozostałych łazienek, układ kuchnia/salon, no i oczywiście
            drzwi wejściowe Gerda S). DD jeszcze nie przekazało wniosków, które już dostali
            wcześniej, do biura projektowego i pewnie nie zrobią tego w najbliższym czasie.
            My mamy się dowiadywać za miesiąc.
            • niki27 Re: Zmiany lokatorskie 10.05.05, 17:00
              My robimy dwie sypialnie zamiast trzech na dole, dodatkową jedną łazienkę,
              dostawiamy ściankę działową (ale nie na całej długości) oddzielającą wizualnie
              część kuchenną od części "salonowej" (he,he).
              W elektryce kompletna rewolucja, nawet mi się zmian nie chce wymieniać... :)
              Jak mi zasolą rachunek, to ruski miesiąc popamiętam :(

Trochę mnie pocieszyłeś tym, że jeszcze do biura projektowego nie wysyłają.
              Pewnie puszczą cały pakiet.
              • endi01 Re: Zmiany lokatorskie 20.05.05, 14:25
                Witam przyszłych sąsiadów (i nie tylko) :-)
                To mój pierwszy post, bo dopiero teraz dowiedziałem się o tym forum.
                Mam na początek dwa pytania:
                1. Czy sprawa zamiany drzwi na te o lepszym standardzie jest już zamknięta? A
                jeśli tak, to jak się zakończyła?
                2. Planuję wkrótce złożyć wniosek ze zmianami lokatorskimi i ciekaw jestem z
                jakiego rzędu opłatami należy się liczyć i czy są już rozpatrzone jakies
                wnioski?
                Z góry dziękuję za informacje :)
                • Gość: Jarek Re: Zmiany lokatorskie IP: *.ssmb.com 20.05.05, 15:23
                  zajrzyj tu: www.alejakasztanowa2.prv.pl
    • Gość: mieszkaniec b.D Re: Kasztanowa Aleja II, etap 2 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.05, 15:44
      Ha, juz podpisalismy umowe na mieszkanie w budynku D i jak to przewidywal ktos
      z formum, zaczyna sie jazda. Oczywiscie nasze pytania dotyczace przerobek
      czekaja na odpowiedz drugi miesiac, a i kontakt z pania ze sprzedazy jakos
      jednostronnie sie urwal, tzn. od czasu kiedy prosimy o konkretne odpowiedzi, DD
      milczy...chyba za trudne kwestie poruszylismy.... choc kazdemu innemu
      konstruktorowi wydaja sie one proste.... ciekawe co bedzie dalej...czyzby to
      rewgula u tego developera, ze do podpisania umowy cacy, a potem rob sobie
      kliencie co chcesz???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka