Gość: Kaśka IP: 145.237.1.* 14.05.01, 09:58 Jestem zainteresowana ich oferta na Ursynowie (Natolin) czy może ktość coś o nich wie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: robert Re: WERSAL PODLASKI IP: *.citicorp.com 28.05.01, 14:46 wybudowali coś przy Wąwozowej, relatywnie niewielkie opóźnienie 3 miechy, popytaj mieszkańców, powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eminem Re: WERSAL PODLASKI IP: *.gazeta.pl 12.06.01, 19:40 Kupiłem mieszkanie w Wersalu Podlaskim na Wąwozowej. Generalnie są bardzo OK. Umowę można było negocjować, poza tym stała cena w złotówkach to super sprawa. Z oddaniem mieszkania nie spóźnili się wcale, spóźnili dosyć znacząco (2-3 miesiące) prace zewnętrzne (podwórko, część elewacji, porządek) - ale i tak jeszcze się wtedy nie mieszka, więc luz. Projekty mieszkań - mam wrażenie - lepsze od przeciętnej, duże okna, duże możliwości przestawiania ścian. Wykonanie - bez większych problemów. Czasem nawet za szybko (elektrykę nam połozyli przed uzgodnieniami, bo jakiś majster był nadgorliwy, potem poprawiali - bez dopłat. Wersal w ogóle jest firmą murarską i buduje sam, nie zleca podwykonawcy. Nie należy się spodziewac jakiegoś topowego ”customer service” - Skanska to to nie jest, pana Ziutka trzeba łapać :-) - ale zazwyczaj robią porządnie. Pozdrawiam E. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Re: WERSAL PODLASKI IP: *.bonair.com.pl 20.06.01, 12:35 Dobry ! Gość portalu: eminem napisał(a): > Kupiłem mieszkanie w Wersalu Podlaskim na Wąwozowej. > Generalnie są bardzo OK. Umowę można było negocjować, [...] Szkoda... Spoznilem sie na Wawozowa a teraz stawiaja bloki przy Plaskowickiej. W koncu zapisalem sie w innej spoldzielni - zrezygnowalem z Plaskowickiej z trzech wzgledow: 1. planowana droga szybkiego ruchu; 2. male mieszkanka tylko w "pale" - szesnasto pietrowym budynku - bez gazu; 3. Plaskowicka jest dokladnie w polowie odleglosci miedzy stacjami metra. Co do drogi szybkiego ruchu - wiem, ze odstraszam potencjalnych zainteresowanych; ale pani w Wersalu nie ostrzegala przed tym - co wiecej - namawiala na mieszkanie "z dala od KEN bo to dalej od ruchliwej ulicy". Taaa... Akurat z widokiem na Plaskowicka. A co do planow mieszkan - az sie oczka swieca i slinka cieknie. Trzeba przyznac ze mieszkania w "pale" byly doskonale zaprojektowane, duzo okien i przestronne. Do tego stopnia ze czlowiek zastanawial sie czy nie warto byloby wziac mieszkania o 15 metrow wiekszego (mimo problemow z finansowaniem). I dla ustalenia uwagi - w mniejszych blokach rowniez mozna kupic mieszkanko mniejsze. Z tym ze ciemne i bardzo drogie. I pewno gdyby nie bliskosc Plaskowickiej, patrzylbym dzisiaj jak mi sie mieszkanie w Wersalu buduje... A tak - patrze na budowe - tyle ze u innych... O ile pamietam, Wersal ma wieczysta dzierzawe na ziemie, terenu po "wschodniej" stronie KEN, od Plaskowickiej chyba prawie az do stacji Natolin. Wiec mozliwe ze kolejne budynki beda rownie atrakcyjne co obecnie budowane. Pozdrawiam... M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robson Re: WERSAL PODLASKI IP: *.pl 20.06.01, 21:44 Gość portalu: Kaśka napisał(a): > Jestem zainteresowana ich oferta na Ursynowie (Natolin) czy może ktość coś o > nich wie. Przymierzam się do mieszkania w budowanym przez nich budynku przy KEN. Moi znajomi kupili sobie mieszkanie przy Wąwozowej i są zadowoleni. Gdy rozmawiałem w bankach o kredycie to wypowiadali się o nich bardzo pozytywnie - pewnie, punkt widzenia banku to trochę coś innego ale też coś mówi o firmie. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 10.128.203.* / *.acn.pl 21.06.01, 11:10 Gość portalu: Robson napisał(a): "...Gdy rozmawiałem w bankach o kredycie to wypowiadali się o nich bardzo pozytywnie - pewnie, punkt widzenia banku to trochę coś innego ale też coś mówi o firmie..." Czy mógłbyś podać trochę bardziej szczegółowo co powiedzieli ludzie z banku? Też jestem zainteresowany kupnem u nich mieszkania i jestem już bardzo blisko. Chciałbym natomiast przeprowadzić jeszcze jakieś głębsze "śledztwo". Informacje z banku bardzo by mi się przydały. Z góry dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: WERSAL PODLASKI IP: *.mofnet.gov.pl 21.06.01, 15:52 Jk to trasa szybkiego ruchu, przecież ul. Płaskowickiej wcale nie jest autostradą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robi Re: WERSAL PODLASKI IP: *.citicorp.com 21.06.01, 17:39 ale ma duże szanse zostać autostradą, proponuję przejrzeć plany zagospodarawania przestrzennego w urzędzie gm Ursynów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 10.128.203.* / *.acn.pl 21.06.01, 18:49 Proponuję, aby wszyscy, którzy szukaja informacji na temat Wersalu pisali wszystko co o tej firmie wiedza. Ja zacznę od moich poszukiwań: Po pierwsze byłem dzisiaj w Urzędzie Gminy Ursynów dowiedzieć się czegoś na temat planów zagospodarowania terenu (autostrada) i zasięgnąć opinii na temet samej firmy. Co do autostrady to jest mało prawdopodobne, że zostanie zbudowana. Jeśli jednak by się to miało stać to na pewno będzie to autostrada podziemna. Jeśli jednak nie zostanie zbudowana (protesty mieszkancow) to alternatywa jest droga szybkiego ruchu. I to jest dopiero horror. W planach w pasie ul. Płaskowickiej jest szeroka droga, która ma trafić na następny most na Wiśle - nie Siekierkowski tylko jeszcze następny. Kwestia tylko kiedy to się stanie. W Gminie mówi się o horyzoncie 10 lat, ale tak na prawdę może się to zdarzć za 5 a może za 15 lat - tego nikt nie jest do końca pewien. Moim zdaniem, lepsza juz jest ta autostrada, droga szybkiego ruchu to 3 pasy ruchu w jedna strone i niech mi ktos wytlumaczy czym to sie rozni o autostrady? Co do opinii o samej firmie to zebrałem w Urzędzie Gminy same pochlebne opinie. Panie, z którymi rozmawiałem powiedziały, że firma nigdy się z niczym nie spóźnia, zawsze na czas dostarcza wszystkie potrzebne dokumenty, ma wszystkie pozwolenia. Jeszcze nigdy nie nawaliła - to z punktu obserwacji Gminy. Także wydaje się być wszystko ok. Pozdrawiam i czekam na wiadomości od Was... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Re: WERSAL PODLASKI IP: *.bonair.com.pl 22.06.01, 09:09 Czesc. W zasadzie wtracam sie w temat, ktory znam bardzo slabo - z Wersalem mialem do czynienia _raz_ - gdy szukalem mieszkania. Zdecydowalem sie na inna lokalizacje, inna firme. Ale doswiadczenia z Wersalem pozostaly. > Jeśli jednak nie zostanie zbudowana [autostrada] (protesty mieszkancow) to > alternatywa jest droga szybkiego ruchu. I to jest dopiero horror. W planach w > pasie ul. Płaskowickiej jest szeroka droga, [...] Ja zdecydowalem sie na drugie kontrowersyjne miejsce, gdzie byly (sa ?) plany polozenia autostrady - brzeg lasu Kabackiego, od strony stacji postojowej Metra. Z tym, ze mam mieszkanie od "dalekiej od lasu" strony bloku wiec nawet jak mi tam dwa czy trzy pasy drogi poloza (a maja polozyc - przynajmniej taki projekt widzialem w mapce dolaczonej niedawno do "Gazety"), to nie bede na tym cierpial... Poza tym wierze, ze las pozostanie w jakiejs ochronie i nie poloza halasujacej drogi bezposrednio przy rezerwacie... Natomiast o Plaskowickiej jest glosno... Co do Wersalu - nie mam zastrzezen, sa wiarygodni. I gdybym zdazyl na Wawozowa... Bez konkurencji jest stala cena, chociaz wysoka. Z tym, ze w umowie na Plaskowicka byl paragraf stwierdzajacy ze cena moze ulec zwiekszeniu jesli zmienia sie przepisy VAT. Prosze uwazac. Pozdrowka... M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goska Re: WERSAL PODLASKI IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.06.01, 10:43 co do drog koło Wersalu jak na razie nikt nic nie wie: 1. autostrady pewnie nie bedzie 2. jest szansa, ze nie bedzie nawet trasy szybkiego ruchu 3. jest duza szansa, ze bedzie to ulica (szersza od standardowej) co pewnie bedzie bardzo podobne do drogi szybkiego ruchu Oczywiscie nie sa to pewne inforamcje bo nie ma zadych ustalen na ten temat. Sa to plotki, ktore zbieram, bo tez jestem zainteresowana Wersalem. Ciekawa jestem jak mocno sa elastyczni co do negocjowania umowy i harmonogramu wplat. Czy ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: WERSAL PODLASKI IP: *.citicorp.com 25.06.01, 00:00 skoro mowa o ruchu samochodowym tp Al. KEN w przyszłości będzie dwupasmówką, więc hałasu sporo przybędzie, jednocześnie zwiększy sie natężenie ruchu na Płaskowickiej jako drodze dojazdowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: WERSAL PODLASKI IP: *.gazeta.pl 09.07.01, 15:09 Interesuje sie zakupem mieszkania przy KEN / Plaskowickiej. Na razie, idzie jak po grudzie, bo okazalo sie: - ze nie sa uzytkownikmi wieczystymi gruntu (jedynie w 4/9 czesci) - na reszte 5/9 czesci maja uzyczenie uzytkowania (z jednomiesiecznym okresem wypowiedzenia) - w przedkladanym wzorze umowy poswiadczaja nieprawde, ze sa uzytkownikami wieczystymi (a sama ich pani radca prawny mowi, ze taki zapis w umowie jest bledem....) - we wzorze umowy pisza, ze nieruchomosc nie jest obciazona zobowiazaniami, a w rzeczywistosci jest obciazona hipoteka, tj. kredytem wzietym na wybudowanie osiedla. Troche taki balagan mnie sploszyl... Czy zaden dotychczasowy nabywca nie przejmuje sie tym stanem rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatiana Re: WERSAL PODLASKI IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 09.07.01, 15:53 Czy możesz powiedzieć skąd się o tym dowiedziałeś. Szczerze mówiąc właśnie zamierzam z nimi podpisć umowę na tą lokalizację, a nigdy nie słyszałam o tym problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: WERSAL PODLASKI IP: *.gazeta.pl 09.07.01, 17:57 Juz mowie: 1. o czesciach uzytkowania wieczysteko (ze 4/9 maja, a 5/9 ma kilka innych osob) wyczytalem z ich aktow notarialnych. Po potwierdzenie tej informacji zadzowonilem do radcy prawnego Wersalu, pani Ewy Jedlinskiej (85)7443344 - i rzeczywiscie tak jest. 2. z istniejacych aktow notarialnych wynika, ze na 5/9 praw Wersal podpisal umowa przedstepna, realizowana w momencie zalozenia ksiegi wieczystej na wyodrebniona dzialke. Na razie ani ksiegi wieczystej, ani zrealizowanej umowy sprzedazy 5/9 czesci, nie ma. 4. Wersal buduje na dzialce osiedle na podstawie wlasnego prawa uzytkowania wieczystego (owe 4/9 praw) oraz na podstawie UZYCZENIA udzialow uzytkowania wieczystego przez te kilka osob (5/9 praw). Jak juz mowilem, najbardziej niepokoi mnie prawo do jednomiesiecznego wypowiedzenia uzyczenia udzialow. Te informacje mam takze z dokumentow z Wersala. 3. istnienie hipoteki na ziemi pod kredyt na budowe wiem takze od w/w pani radcy prawnej Wersalu. 5. uwaga: ja nie wiem, jakie ma to wszystko znaczenie prawne - nie jestem prawnikiem. Moze zadne... Przeciez banki w koncu udzielaja kredyty na mieszkania w tym osiedlu (a bez prawa wlasnosci teoretycznie tego nie robia). Przeciez Wersal Podlaski ma pozwolenie na budowe - a pozwolenia bez prawa wlasnosci tez sie nie dostanie. W kazdym razie ja ide po porade prawna - jej rezultat najpozniej pojutrze opisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatiana Re: WERSAL PODLASKI IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 10.07.01, 09:17 Dzieki, Wczoraj dzwonilam do Urzedu Gminy Ursynow i facet, ktory sie zajmuje tym temtem nie mial zastrzezen - twierdzi, ze Wersal jest wieczystym dzierzawca terenu, na ktorym buduje. Pozniej jeszcze mi przyszlo do glowy, ze byc moze ten podzial 4/9 na 5/9 wynika z faktu, ze budowa osiedla jest kilkuetapowa, a w tej chwili Wersal buduje dopiero pierwsza czesc - byc moze wlasnie na tej dzialce, do ktorej ma prawo. Calkiem mozliwe, ze pozostala czesc dzierzawi wlasnie z 1- miesiecznym okresem wymowienia. To by mnie nawet nie dziwilo, bo ze wzgledu na fatalna sytuacje na rynku budowlanym, byc moze sie jeszcze zastanawiaja czy pozostale etapy realizowac. To tylko moje dywagacje - oczywiscie sprawdze. Jednak facet w Urzedzie Gminy chyba wie co mowi, a poza tym jak sam wspomniales zaden bank nie udzieli kredytu hipotecznego, jesli hipoteka nie ma jasnej sytuacji prawnej. Jak cos sie dowiesz, daj znac - ja rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: WERSAL PODLASKI IP: *.mofnet.gov.pl 10.07.01, 10:43 Mam pytanie czy jest wieczystym dierzawca czy wieczystym uzytkownikiem, bo z punktu widzenia prawa jest to ogromna roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatiana Re: WERSAL PODLASKI IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 10.07.01, 13:39 Witam Wlasnie jestem po malym dochodzeniu i pisze co wiem. Wyglada na to, ze wlasnosc dzialki wyglada tak jak to opisywal "123". Wersal jest wlascicielem 4/9 czesci, natomiast reszte dzierzawi. Tak wynika z aktow notarialnych i pozwolen, ktore mozna normalnie dostac w biurze Wersalu. Poszlam z tymi papierami do Urzedu Gminy Ursynow - jesli ktos zechce sie wybrac to najlepiej w poniedzialki i czwartki (chociaz mnie przyjeli dzisiaj), w godz. 9- 17, ul. Lanciego 14, pokoj 68. Tam pani poinformowala mnie, ze o Wersal to mozna byc spokojnym, bo zawsze dzialaja zgodnie z przepisami. Rzeczywiscie sa wlascicielami czesci dzialki, a reszty niedlugo beda. Sa w trakcie zalatwiania najpewniej z pozytywnym rezultatem. Potwierdzila tez, ze maja pozwolenie na budowe I-go etapu inwestycji i wlasnie te budynki powstaja na tej czesci dzialki, ktorej Wersal jest wlascicielem! I to powinno uspokoic wszystkich tych, ktorzy kupuja mieszkania w I-szym etapie. Jesli byliscie juz w biurze Wersalu i wzieliscie od nich papiery, to porownajcie sobie numer dzialki (w obrebie 1-11-05), ktory widnieje na Decyzji nr. 642/D/00/MU o budowie z Aktem Notarialnym nr. 23252000 (zakup dzialki) - strona 3. Wyglada, ze jest OK, aczkolwiek jesli "123" albo ktos sie czegos wiecej dowie, to bedzie fajnie. Pozdrawiam. Ps. W dzisiejszej Stołecznej sa plany rozbudowy drog - z pierwszych ogledzin wynika, ze jednak autostrady na Plaskowickiej nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: WERSAL PODLASKI IP: *.gazeta.pl 10.07.01, 14:37 Hej, 1. dla scislosci: wersal Podlaski ma 4/9 udzialow w dzialce, a nie 4/9 dzialki. To zasadnicza roznica; nie mowimy o czesciach wg kryterium geograficznego, lecz wlasnosciowego. To jak np. dom: nalezy do babci i siostry (po polowie), ale nie mozna powiedziec, ze jakas konkretna czesc nalezy do konkretnej osoby. Zatem wszystkie dywagacje dot. I etapu i czesci dzialki nie maja tu zastosowania. 2. moj bank (GE Bank Mieszkaniowy) uznaje inwestycje za bezpieczna i moze ja kredytowac 3. radca prawny za to mowi, iz dopoki nie ma dokonanej sprzedazy reszty 5/9 udzialow w uzytkowaniu wieczystym, dopoty wszystko to jest niepewne 4. prawdopodobnie do konca sierpnia ma byc sprzedane 5/9 dzialki. I co teraz robic???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toms Re: WERSAL PODLASKI IP: *.cu.com.pl 19.07.01, 09:23 to miales duzo szczescia z GE bankiem bo ja odwrotnie mając sytuację kiedy znajomi prawnicy nie widzą żadnych problemów z kupnem mieszkania to natknąłem się na beton w Ge banku i dostałem decyzje odmowną (sytacje opisałem juz na formu) a co do szczegółów to grunt i mieszkanie są czyste i bez hipoteki inwestycja zakończona a problemem wg GE banku jest to ze czesc mieszkanców otrzymała juz prawo do ułamkowej czesci guntu! Na szczescie dla innych bankow nie jest to problemem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: WERSAL PODLASKI IP: *.gazeta.pl 16.07.01, 17:23 Witam jeszcze raz. Wyglada na to, ze wszystko rzeczywiscie jest ok. Podobno "automatycznie" staja sie wlascicielami reszty udzialow w uzytkowaniu wieczystym juz na dniach. HUlaj dusza, piekla nie ma, ja kupuje u nich mieszkanie. pozdrowienia dla wszystkich przyszlych mieszkancow tego osiedla :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba Re: WERSAL PODLASKI IP: *.gazeta.pl 17.07.01, 12:43 Napiszcie, czy komus udalo sie wynegocjowac zaplate czesci rat w Wersalu PO zasiedleniu, tak, jak ma to miejsce np, w Dom Development? (tam placisz 10% mieszkania w czasie budowy, reszte po zasiedleniu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatiana Re: WERSAL PODLASKI IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 17.07.01, 14:55 To super! - mowie o liscie 123 - ciekawe skad wiesz? Ja bylam dosyc spokojna o ta kwestie wlasnosci, ale zawsze to dobrze miec pewnosc. Umowe podpisuje na dniach na mieszkanie w tym wysokim owalnym budynku. Byli bardzo elastyczni jesli chodzi o harmonogram platnosci, wiec sie juz zastanawiac nie bede. Nie wiem niestety (to w odpowiedzi na list Zaby)czy zgodziliby sie na splate rat po odbiorze mieszkania. Z mojego doswiadczenia wynika, ze sa otwarci, ale chyba musisz sama pogadac. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: WERSAL PODLASKI IP: *.gazeta.pl 18.07.01, 18:05 Tatiana, skad wiem o tej automatycznej wlasnosci - ciezko sie przyznac, ale od ich radcy prawnego... Ja tez zamierzam kupic mieszkanie w Jaju. Podoba mi sie i juz! Czyli, bedziemy sasiadami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goska Re: WERSAL PODLASKI IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.07.01, 13:39 widze, ze jestescie juz przy koncowym etapie, ja dopiero sie zastanawiam i dlatego jestem ciekawa czy zmieniliscie tresc umowy czy udalo Wam sie cos wynegocjowac. Czy uwazacie, ze umowa jest ok. i nie podpisujecie w wersji orginalnej? A moze wiecie jak dlugo czeka sie na zaakceptowanie ewentualnych zmian? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: WERSAL PODLASKI IP: *.gazeta.pl 23.07.01, 16:15 Witaj, umowa jest wlasciwie ok. i mozna bez problemu podpisywac. Jesli masz ochote i czas, to ponegocjuj, zmien lub okresl wyraznie terminy: 1. wplat rat 2. usuwania usterek (i kary za ich przekroczenie) 3. przekazania aktu notarialnego (i kary za przekroczenie) Zmiany wlasciwie wprowadzaja od reki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goska Re: WERSAL PODLASKI IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.07.01, 11:07 czas okazal sie calkowicie zbedny do negocjowania. Bardzo grzecznie poinformowano mnie, ze nie wprowadza zadnych zmian do umowy i, ze "nie ma obowiazku podpisywac z nami umowy" (a myslalam, ze rynek nieruchomosci jest rynkiem klienta) Co do umowy to jest w niej jeszcze kilka innych nienajlepszych punktow m.in wysokosc kar umownych dla stron. Ale jezeli chodzi o harmonogram to faktycznie sa dosc elastyczni Odpowiedz Link Zgłoś