Dodaj do ulubionych

Zapytanie do Wawel Service

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 19:11
Ja tez podpisalam umowe i nie zwrocilam uwagi na zapis dotyczacy zarzadzania
i czerpania korzysci przez inwestora z dachu, reklam umieszczonych na nich
itd.
Pokazalam ten zapis umowy mojemu koledze, ktory zajmuje sie wynajdywaniem
takich miejsc do umieszczania reklam zewnetrznych i moje wnioski sa takie.
Inwestor wedlug umowy bedzie czerpal zyski i to znaczne za umieszczanie
reklam na dachu. Otoz moj kolega nie spotkal sie do tej pory z tym, aby to
developer/inwestor dostawal profity za takie reklamy. Zawsze umowy sa
podpisywane ze swpoldzielniami/wspolnotami.
Moze napisze orientacyjnie jakie kwoty wchodza w gre.
Rocznie zysk z duzej reklamy w takim miejscu moze wyniesc nawet 30 tysiecy
zlotych. W normalnych warunkach pienieadze te sa przeznaczane na remonty i w
ogole na pokrywanie kosztow uzytkowania czesci wspolnych.
U nas Inwestor poprzez zapisy w umowie przerzucil pokrywanie kosztow
uzytkownia czesci wspolnych na nas, natomiast zyski bedzie czerpal TYLKO ON.

JEST TO BARDZO WAZNY I BARDZO NIEKORZYTNY ZAPIS DLA MIESZKANCOW - NIESTETY.

Wydaje mi, ze ten temat powinien zostac poruszony przez nas z pania Ewa.
Umowa powinna miec charakter dwustronny, a nie tak jak w tym przypadku bardzo
jednostronny. KOSZTY - wspolnota, ZYSKI - Inwestor.

Poza tym chcialam sie zapytac ile osob ma wpisany termin 30 czerwca jako date
podpisania umowy sprzedazy.
Inwestor zapewnial, ze jest to ok, natomiast dopiero teraz uslyszalam opinie
z ktora niestety sie zgadzam, iz ... jest cos nie tak w zapisie, ktory mowi,
ze umowa przekazania wlasnosci ma byc podpisana przed oddaniem faktycznym
budynku.

Otoz potrzebny jest protokol odbioru, jakies wpisy do/z gminy, wyodrebnienie
wlasnosci i jeszcze kilka rzeczy.
Z czym sie wiaze taki zapis jezeli bedzie wykonany --> Posiadamy mieszkanie,
ktore faktycznie jeszcze nie jest jeszcze zrobione, ale wszelkie ewentualne
roszczenia, jezeli by wystapily w wyniku np wycofania sie Inwestora z
Inwestycji przechodza na NAS, jako wspolwlascicieli. Taki zapis jest takze
niekorzystny w umowie.

Chcialbym poprosic o wypowiedz przedstawiecieli Inwestora o ustosunkowanie
sie do moich pytac.
1. Czemu zyski z uzytkowania/posiadania/dzierzawienia czesci wspolnych beda
trafialy wg zapisow w umowie TYLKO do kieszeni Inwestora skoro koszty ich
utrzymania bedziemy ponosili MY?
2. Czemu ma sluzyc zapis w umowie z data 30 czerwca 2005 dot. przekazania
wlasnosci mieszkan.

Bardzo prosze o ustosunkowanie sie do tych kwestii.
Obserwuj wątek
    • Gość: 35mm Re: Zapytanie do Wawel Service - DLUGIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 22:10
      Witam,

Dziś otrzymałem telefon od p. Ewy w sprawie błędnej daty ustanowienia odrębnej
      własności lokalu i przeniesienia własności wraz z udziałem w prawie wieczystego
      użytkowania nieruchomości i części wspólnych budynku DO DNIA 30.06.2005 (§7 p.1
      umowy), więc jest nas przynajmniej dwie osoby. Myślę więc, że problem jest
      szerszy.

Co zaś się tyczy reklam na budynku. Poruszałem to zagadnienie przed podpisaniem
      umowy. Pani Ewa nie podjęła jakichkolwiek negocjacji, argumentując, że nikt do
      tej pory nie miał z tym problemu oraz że i tak nie zrobiłaby precedensu,
      polegającego na zmianie zapisów w umowie.
      Napisałem też wtedy na forum:
      "Myślę, że osoba, która będzie kupować penthouse na ostatnim piętrze miałaby
      realną szansę skutecznie negocjować w sprawie instalacji reklamowych i
      antenowych. Gdy ktoś wydaje 700 000 PLN na mieszkanie ma chyba coś do
      powiedzenia w tej kwestii - tym bardziej, że świecąca w nocy reklama może
      bardzo utrudniać zasypianie."

Dalej na forum zabierała głos osoba o nicku 'anaku', która napisała:

"Z żalem stwierdzam, że do rzeczonego rozczarowania nie dojdzie. Nie wiem o
      czym
      były rozmowy oraz jakie zapisy znajdą się w twojej umowie, ale wiem co jest
      napisane w ustawie o własności lokali. Tak na marginesie zapisy w umowach
      sprzeczne z obowiązującym prawem są z założenia nieważne. Dla zainteresowanych
      fragmenty z powyższej ustawy

USTAWA
      z dnia 24 czerwca 1994 r.
      o własności lokali.
      (tekst jednolity)
      Dz.U.00.80.903 z póżniejszymi zmianami

Art. 3. 1. W razie wyodrębnienia własności lokali właścicielowi lokalu
      przysługuje udział w nieruchomości wspólnej jako prawo związane z własnością
      lokali. Nie można żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej,
      dopóki trwa odrębna własność lokali.
      2. Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które
      nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali.
      (dach i elewacja podlegają zatem współwłasności-przyp.ak)

Art. 4. 1. Dotychczasowemu właścicielowi nieruchomości przysługują co do
      niewyodrębnionych lokali oraz co do nieruchomości wspólnej takie same
      uprawnienia, jakie przysługują właścicielom lokali wyodrębnionych; odnosi się
      to także do jego obowiązków.
      (tak więc od momentu wyodrębnienia pierwszego mieszkania a przed wyodrębnieniem
      ostatniego inwestor-czytaj dotychczasowy właściciel-jest zrównany w prawach z
      właścicielami wyodrębnionych lokali-przyp.ak)

Art. 6. Ogół właścicieli, których lokale wchodzą w skład określonej
      nieruchomości, tworzy wspólnotę mieszkaniową. Wspólnota mieszkaniowa może
      nabywać prawa i zaciągać zobowiązania, pozywać i być pozwana.

Art. 12. 1. Właściciel lokalu ma prawo do współkorzystania z nieruchomości
      wspólnej zgodnie z jej przeznaczeniem.
      2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków
      związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają
      właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku
      właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem
      nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych
      przychodach.

W świetle poruszonego tu problemu dochodów z reklam na budynku polecam w
      szczególności przedstawiony powyżej art.12 ust.2.

Sorry, że się tak rozpisałam, ale uważam że wszystkim przyszłym Sybillakom
      przyda się taka wiedza, żeby nie dać się wpuszczać w maliny (nie wyszło to zbyt
      zarozumiale? ;)"

Moja Umowa w §2 p.7 mówi:

"Strony postanawiają, iż po wybudowaniu budynku oraz przeniesieniu prawa
      własności lokalu, Inwestorowi przysługiwać będzie prawo użytkowania dachu
      budynku, polegające na możliwości zainstalowania na nim urządzeń przesyłu
      danych oraz nośników reklam oraz na prawie pobierania z tego tytułu pożytków, a
      także na zapewnieniu każdorazowo dostępu służbom technicznycm Inwestora -
      Sprzedającego dla przeprowadzenia prac ekspoatacyjnych, awaryjnych w celu
      przeprowadzenia remontu, konserwacji, odnowy oraz odbudowy zainstalowanych
      urządzeń z obowiązkiem przywrócenia miejsca do stanu pierwotnego niezwłocznie
      po ich zrealizowaniu - z wyłączeniem innych podmiotów."

W istocie jednak punkt ten pozostaje w sprzeczności z Art. 3. 1. Ustawy z dnia
      24 czerwca 1994 r. o własności lokali. (Dz.U.00.80.903), jak słusznie
      wskazała 'anaku'. Ponadto takie sformuowanie punktu przez WS, daje Inwestorowi
      prawo do pobierania z tego tytułu pożytków, lecz nie WYŁĄCZNE PRAWO do
      pobierania pożytków.

Czekam na dalsze komentarze w tej sprawie oraz w sprawie błędnej daty na
      umowach z WS i proponuję zawiązanie grupy mailowej przeszłych lokatorów.
      Mój mail: 35mm@USUNTO.gazetapl

Pozdrawiam,
      35mm
      • Gość: Forest Re: Zapytanie do Wawel Service - DLUGIE IP: *.apmoller.net / 217.153.180.* 14.12.04, 07:51
        Witam,

My tez bedziemy dzis badz jutro podpisywac umowe. Wlasciwie tez sie
        zastanawialismy dlaczego jest zapis o dacie wyodrebnienia do dnia 30 czerwca
        2005, ale skoro p. Ewa juz wie to w takim razie zapytam jak teraz powinna
        wygladac ta data.
        Co do tego, ze WS nie ma okreslonego w umowie tego, iz ma jako jedyny
        otrzymywac (WYLACZNIE) pozytki to fakt, ale tez faktem jest, ze nie wiadomo w
        takim razie w jakiej proporcji etc.
        Co zas kwoty z reklam to wydaje mie sie, ze wieksze wplywy sa z umieszczenia np
        przekaznikow telekomunikacyjnych, radiowo-telewizyjnych. Sa to z reguly umowy
        dlugoterminowe, przynoszace staly dochod.

Pozdrawiam,
      • Gość: anaku Re: Zapytanie do Wawel Service - DLUGIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.04, 09:55
        Witam,
        W mojej umowie data podpisania umowy notarialnej jest określona "nie później
        niż do dnia 31.06.2006" czyli w kolejnym roku. Może czerwiec 2005 to pomyłka w
        druku?
        Jeśli chodzi o zapisy dotyczące zarządzania i czerpania korzyści z dachu przez
        inwestora to nic takiego nie ma w mojej umowie, a podpisałam ją pod koniec
        września. Nie było tego nawet w umowie wzorcowej. Podejrzewam, że osoby które
        podpisały umowę przede mną też nie maja takiego zapisu. W związku z tym nie
        wydaje mi się, żeby poprzez umowę WS na przykład z 35mm można było wyłączyć
        moje ustawowe prawo do współdecydowania o sposobie korzystania ze
        współwłasności, bo zapisy w "cudzych" umowach mnie nie obowiązują. Ponadto "po
        wybudowaniu budynku oraz przeniesieniu prawa własności lokalu" stroną dla WS w
        kwestii decydowania o częściach wspólnych budynku nie będzie pojedynczy
        właściciel mieszkania, lecz wspólnota mieszkaniowa i wyłączenie praw wspólnoty
        poprzez zapis w umowie z przyszłym pojedynczym właścicielem jest zdaje się
        nieuprawnione. Tak więc obawiam się, że WS wiele z tego zapisu nie skorzysta,
        bo strony umowy (czyli WS i nabywca mieszkania) nie mogą decydować o czymś, co
        nie będzie należało wyłącznie do żadnej ze stron umowy. Nabywca mieszkania nie
        może nawet decydować o "swoim kawałku" dachu, bo nie będzie miał "swojego
        kawałka" tylko udział we współwłasności (Art. 3. 1. W razie wyodrębnienia
        własności lokali właścicielowi lokalu przysługuje udział w nieruchomości
        wspólnej jako prawo związane z własnością lokali. Nie można żądać zniesienia
        współwłasności nieruchomości wspólnej, dopóki trwa odrębna własność lokali.)
        Jeśli WS zależy na tym, żeby postawić na dachu reklamę (lub cokolwiek innego)
        to będzie mógł podjąć w tej sprawie negocjacje ze wspólnotą i ew. podpisać z
        nią umowę wynajmu. I dopiero w tej umowie będzie można zawrzeć kto będzie z
        tego czerpał pożytki, ale nie sądzę aby wspólnota jako strona takiej umowy
        zrezygnowała z dochodów z własnego majątku, a jeszcze nasz kochany inwestor
        będzie musiał zapłacić za wynajem. Prawnikom WS polecam powyższe pod rozwagę,
        bo choć nie jestem prawnikiem to raczej się nie mylę (a co na to
        nasz "forumowy" prawnik?)
        Pozdrawiam.
        • Gość: KK55 Re: Zapytanie do Wawel Service - DLUGIE IP: *.acn.waw.pl 03.01.05, 12:29
          Witam,
          Anaku, gratuluję rozeznania. Jak na osobę "spoza branży" nieźle się orientujesz.
          Oczywiście zapisy umów dotyczą tylko stron te umowy podpisujących i nie mogą
          być źródłem zobowiązań dla innych podmiotów. Nie mogą też stanowić źródła
          uprawnień dla (w tym przypadku) inwestora z pominięciem innych członków
          wspólnoty. Należy jednak zdawać sobie sprawę, iż Inwestor także będzie
          członkiem wspólnoty, jeżeli nie sprzeda wszystkich mieszkań. Po części wiec
          ewentualne rozmowy będą prowadzone poprzez negocjacje ze wspólnotą a po części
          w ramach wspólnoty (zasada jest jednak prosta - decyduje większość (liczona co
          do zasady według wielkości udziałów w częściach wspólnych - art.23 ustawy Prawo
          o własności lokali).

pozdrawiam

kk55
      • Gość: katakoz Re: Zapytanie do Wawel Service -krotkie IP: 195.94.205.* 15.12.04, 22:42
        Witam przyszłych sąsiadów. My podpisywaliśmy umowę z Wawel Service we wrześniu
        i nie mamy w niej zawartego paragrafu §2 p.7, ani żadnego innego ustępu
        dotyczącego opisywanego przez Was problemu traktującego o tym iż Inwestorowi
        będzie przysługiwać prawo wiecznego użytkowania dachu i czerpania z tego tytułu
        jakichkolwiek pożytków. Przypuszczam, iż ten punkt musiał pojawić się w umowach
        nieco później.
        Jeżeli chodzi o termin podpisania umowy sprzedaży to mamy wpisane, iż będzie
        to koniec czerwca 2006 roku. (oczywiscie data 31 czerwca jest pomylona, bo
        czerwiec nie ma 31 dni...)Pozdrawiam
        • Gość: anaku ... krok po kroczku idą święta... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.04, 16:47
          Jak wszystko dobrze pójdzie, to następne święta będziemy obchodzić na Sybilli.
          Już zaczynam kombinować gdzie postawię choinkę...
    • Gość: 35mm Strona WWW Sybilli oraz komórki IP: *.banacha.amwaw.edu.pl / *.amwaw.edu.pl 22.12.04, 01:00
      Witam,

Zauważyliście, że część lokali stała się niedostępna dla oglądających
      interanautów? Pozostały, (najpewniej) te, które były na dzień aktualizacji
      dostępne dla potencjalnych nabywców.

Ktoś może był ostatnimi dniami na budowie? Jak postępy?

Dowiedzieliśmy się parę dni temu od pani Ewy, że jest pomysł, aby jedną z
      kondygnacji przeznaczoną pierwotnie na garaże, zamienić na rodzaj komórek dla
      zainteresowanych lokatorów. Ciekawe, z jakim zainteresowaniem spotka się ta
      inicjatywa. Według mnie brzmi interesująco, niemniej trzeba poczekać do
      oficjalnej informacji i oferty.

pzdr, 35mm
      • Gość: anaku Re: Strona WWW Sybilli oraz komórki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.04, 00:57
        Pomysł z komórką nie jest zły, ja się piszę.
      • Gość: kk55 Re: Strona WWW Sybilli oraz komórki IP: *.acn.waw.pl 03.01.05, 14:11
        Witam,

W biurze dowiedziałem się, że rozjaśnione mieszkania to te "sprzedane".
        Powiedziano mi także, że dane nie są aktualne (policzyłem - rozjaśnione jest 52
        na 90 mieszkań) bo pochodzą z października. Ale chyba nie do końca tak jest bo
        ja umowę podpisałem w grudniu a moje mieszkanie też jest rozjaśnione.

pozdrawiam

kk55
    • pjakubow Opłaty notarialne i skarbowe 23.12.04, 11:42
      Witam,

Czy orjentujecie się może jak będzie wyglądać wysokość opłat notarialnych,
      skarbowych i wszystkich tych podatków, których zasadność jest mi bliżej nie
      znana, a które trzeba będzie ponieść w związku z kupnem mieszkanka:)? Z tego co
      wiem notariusz może kosztować ok. 2000zl, ale reszta opłat - nie wiem.

pozdrawiam,
      • Gość: 35mm Re: Opłaty notarialne i skarbowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 12:38
        Wejdź na stronę www.kodeks.pl - jest tam prosty kalkulator, który w
        przybliżeniu policzy te opłaty.
    • Gość: Patrycja PYTANKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 17:11
      Mam na Sybilli kupione mieszkanko na 12 pietrze, czy moze jest tu ktoś kto pod
      koniec roku stanie się moim sasiadem?????Piszcie ,bo jestem ciekawa wszystkiego
      co dotyczy mojego nowego miejsca zamieszkami!!!!!!!!!!
      • Gość: 35mm Re: PYTANKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 17:40
        11 piętro

pzdr

35mm
      • Gość: anaku Re: PYTANKO IP: *.chello.pl 13.01.05, 22:57
        Gratuluję, będziesz mieć z okna panoramę połowy Warszawy. Ja niestety tylko
        VIIp. (reszta rodzinki mnie przegłosowała), co nie zmienia faktu, że i tak będę
        twoją sąsiadką, tylko trochę dalszą.
        Pzdr.
      • pjakubow Re: PYTANKO 14.01.05, 09:31
        Witam!!!
        Moje mieszkanko tez jest na 12 pietrze. 50m przy windzie. Zycze Ci oby winda na
        twoje pietro sie nigdy nie psula ;-)

pozdrowionka,
      • Gość: PATRYCJA Re: PYTANKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 16:37
        JA KUPIŁAM MIESZKANIE NA XII, ALE 64 METRY,MAM NADZIEJĘ,ZE BEDZIE SPOKO,GORĄCO
        POZRAWIAM NOWYCH SĄSIADÓW, TO MIŁE POZNAĆ SIĘ PRZED WPROWADZENIEM - ALE I TAK
        POWSTANIE WSPÓLNOTY MIESZKANIOWEJ,ZBLIŻY NASZE KONTAKTY - BUZIAKI

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka