Dodaj do ulubionych

Inwestycja DD Na Dolnej

17.01.05, 21:23
Szukam osób, które planowały lub zdecydowały się kupić mieszkanie w
budynku "Na Dolnej" budowanej przez Dom Development.
Planujemy taki zakup i chcieliśmy się dowiedzieć czy komuś się udało
negocjować umowę, szczególnie w kwestii określenia daty podpisania aktu
notarialnego i ew. kar umownych.
Jeżeli możecie podzielcie się też swoimi spostrzezeniami co do ew. luk w
umowie.
A może ktoś ma coś do powiedzenia o tej inwestycji, co mogłoby wpłynąć na
naszą decyzję?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 20.01.05, 09:57
    • Gość: jocek Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 195.116.5.* 20.01.05, 10:55
      to tam jeszcze zostało cos dla normalnych ludzi (50-70m2)? Kiedy
      interesowaliśmy się tą inwestycją, to była mozliwośc zapisania sie na 5-6
      miejsce w kolejce do interesujących nas mieszkań ;-((
      • Gość: marta Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 193.111.166.* 20.01.05, 12:06
        nie porzejmuj się - ta kolejka to chwyt marketingowy, żebys się szybko
        decydował - nie zdziwiłoby mnie wcale, gdybys był jedynym amatorem na dane
        mieszkanie;)
        • jocek22 Re: Inwestycja DD Na Dolnej 20.01.05, 13:50
          Gość portalu: marta napisał(a):

> nie porzejmuj się - ta kolejka to chwyt marketingowy, żebys się szybko
          > decydował - nie zdziwiłoby mnie wcale, gdybys był jedynym amatorem na dane
          > mieszkanie;)

to jakis dziwny chwyt albo ja jakiś dziwny jestem, bo sie nie dałem
          złapać. "jest Pan na 5 miejscu i prosze sie dowiadywać". Ja wiem, że po lewej
          stronie Wisły niewiele sie buduje dlatego ceny są wysokie, ale i wyboru nie ma.
          Jak cos Ci się spodoba, to podoba sie takze wielu innym i dlatego wybraliśmy
          inną inwestycję
          • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 21.01.05, 09:56
            Są mieszkania ok. 80 metrów. My myślimy o takim prawie 78. I też oreintowaliśmy
            się wcześniej i nikt nam nie mówił, że nie ma. Chyba, że te 70m, to była dla
            Ciebie ilość graniczna - to rzeczywiście - takich mieszkań było ze trzy. Takich
            jak ew. nasze - jest trochę więcej.
            A tak z ciekawości - jaka inwestycję wybraliście?
            • Gość: jocek Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 195.116.5.* 21.01.05, 11:20
              Przy Bernardyńskiej Wodzie
              • Gość: Andy Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 22:59
                Hello,

Czy ktoś jeszcze planuje kupić albo kupił mieszkanie w Dom Development na
                Dolnej?

Chętnie wysłucham opinii i poznam ew. sąsiadów.
                • Gość: Piotr Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 05.04.05, 15:42
                  Kupiłem. Co jakiś czas patrzę na postępy budowy i porównuję z
                  inną "deweloperką". DD na Dolnej wypada OK, szczególnie wobec niektórych
                  konstrukcji na Ursynowie, gdzie np. metalowe podpory nie trzymają pionu a cegły
                  elewacji wyglądają, jak z rozbiórki. ;) Oby tak dalej... Ciekaw jestem skąd
                  przeprowadzicie się na Dolną (ja z Bielan).
    • Gość: KRP Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.05, 21:48
      Cześć :) Myśmy wlasnie kupili prawie 80 m kw. z ogrodkiem na parterze... to co
      zdolalismy wynegocjowac to sztywny termin nie pozniej niz 30.06 na akt
      ostateczny i kuchnia w promo... generalnie zero elastycznosci... zero zmian w
      umowie to co jeszce sie udalo to lekko poprzesuwac raty zeby platnosci byly
      pozniej co ma znaczenie bo bierzym kredyt :) Generalnie mysle ze lokalizacja
      (bo w tej lokalizacji to kupuje sie jakby na to nie patrzec adres) jest super -
      3 - 4 parko wokolo (a mamy malego 10cio miesiecznego synka) jest rewelka :) I
      chalas od Dolnej tez nie bedzie slyszalny - ew. mankament to drzewa..wysokie
      ale byc moze latem upalnym jak to u nas ostatnio bywa okaza sie zbawieniem...
      Pozdrawiamy wszystkich ew. sasiadow i dajcie tez znac jak Wam poszlo.
      krp
      • Gość: ania Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.05, 22:31
        Witam wszystkich
        Zaciekawiła mnie ta inwestycja.... jaka jest cena za metr i ile kosztuje miejsce
        postojowe????
      • Gość: P Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 07.04.05, 12:26
        Cześć. Bon na kuchnię i przesunięcie niektórych terminów to też jedyne, co
        dostalem. Poza tym nie mogłem kupić drugiego miejsca parkingowego, bo zgodnie z
        projektem na 1 lokal jest 1 miejsce. Na szczęście znalazło się pomieszczenie na
        rowery blisko wyjazdu z parkingu (tu też ilość ograniczona).
        Co do lokalizacji zwracam uwagę na mały szwindelek marketingowy DD: w folderze
        dot. inwestycji znajduje się tablica z informacją "Dolna, Stary Mokotów". W
        istocie ta część Mokotowa to Sielce (i tak będzie na tablicy Dolna 11/13). Poza
        tym jest jak na razie git. ;)
        Pozdrawiam,
        P.

• Gość: Lilka Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 20:34
          Proszę, niech ktoś napisze, ile kosztuje m2 pow. użytkowej.
          • Gość: P Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.chello.pl 09.04.05, 01:44
            ok. 5200/m2 +28k za miejsce na parkingu
            • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 13.04.05, 11:14
              O! Super, że ktoś się wreszcie z sąsiadów znalazł. Już myśleliśmy, że będziemy
              na forum sami.
              Kupiliśmy 80 m2, mamy niespelna miesieczną córeczkę, więc lokalizacja "parkowa"
              bardzo nam odpowiada... Przeprowadzamy się z Muranowa.
              Negocjacyjnie tak jak piszecie, niewiele dało się ruszyć. Też interesuje nas
              drugie miejsce parkingowe - mam nadzieję, ze jakieś zostaną.
              A budowa rzeczywiście postępuje - widzieliśmy, że zaczynają już stawiać ściany
              działowe na naszym piętrze. Dziwi nas to trochę, bo przygotowujemy projekt
              zmian aranżacyjnych, termin na złożenie wniosku jeszcze nie minął, ścianki
              staną i trzeba będzie je wyburzać Ciekawe kto za to zapłaci?
              Odzywajcie się z nowinkami
              Ania
              • Gość: wisnia Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.idea.pl 14.04.05, 23:16
                ja już jestem po zatwierdzeniu zmian lokatorskich, odezali się ponad miesiąc
                temu że już budują i trzeba złożyć zmiany lokatorskie. może dlatego że na
                pierwszym piętrze. pozdrawiam sąsiadów
                • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 15.04.05, 13:26
                  A, to miło z ich strony... ;)

Do nas się nie odezwali, sami zauważyliśmy, że sie zbliżają do naszego lokalu :)

Złożyliśmy wniosek wczoraj i mieli w razie czego wstrzymać budowę ścianek. Dali
                  też nam orientacjny cennik i wyburzanie trochę kosztuje, a na "niestawianiu"
                  można coś zyskać... Mam nadzieję, że do nas jeszcze nie doszli...

A ile trwało u Ciebie zatwierdzenie projektu? I ciekawa jestem ile Ci
                  policzyli... O ile to nie tajemnica ;)
                  • Gość: hk Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 194.7.233.* 15.04.05, 14:16
                    a tko robi zmiany w projekcie? glowny projektant atualnego rozkladu, czy inny a
                    glowny zatwierdza? Ile to kosztuje??
                    pozdrawiam
                  • Gość: KRP Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.05, 21:42
                    A z ciekawości ile kosztują zmiany. My też myśleliśmy o zmianie ścianek, mamy
                    już gotowy projekt. Niestety DD za wiele nie przejęło się terminem i nam już
                    postawili ściany wewnętrze. (parter). Czy są tutaj też sąsiedzi z parteru od
                    strony boiska?
                  • Gość: wisnia Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.idea.pl 16.04.05, 00:11
                    hmmm...od wprowadzenia zmian na planie architekta DD, do zakonczenia sprawy to
                    minęło ze 2-3 tygodnie. A co do kosztów, to za nie budowanie ściany oddali, za
                    dodanie gniazdek i itd policzyli...w sumie dopłacamy jakieś 900 zł
                    • Gość: wisnia Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.idea.pl 16.04.05, 00:16
                      a jeszcze jedno, nasze zmiany nanosiła pani architekt Lebiedzińska z DD, potem
                      zmieniali plany architekci z tej firmy Sojka i coś tam
                      • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 16.04.05, 11:12
                        My zmiany robimy z pomocą swoich architektów, DD w postaci p. Lebiedzińskiej
                        przyjmuje, a biuro projektowe zatwierdza i wycenia przeróbkę tzw. branż (może
                        nie zatwierdzić i trzeba przerabiać). No i dochodzi wycena od wykonawcy i
                        narzut DD... My właściwie przewróciliśmy cały ichni projekt do góry nogami,
                        więc zastanawiam się ile nam policzą...
                        My też mamy mieszkanie od strony boiska, ale na drugim. Mam nadzieję, ze do nas
                        jeszcze ze ściankami nie doszli. Niestety w DD nie potrafili nam wczoraj tego
                        powiedzieć. Sprawdzimy może dziś...
                        Pilak, my chętnie pogadamy o miejscu parkingowym. Pisz na priva ainaw@gazeta.pl
                        • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 16.04.05, 11:39
                          A jeszcze 2 pytania:

- czy nie obawiacie się bliskości "poprawczaka"? - to boisko należy do
                          Miejskiego Ośrodka Wychowawczego - czyli czegoś w stylu domu poprawczego. Czy
                          może się mylę - czy ktoś sprawdzał ten temat?

- czy ktoś może słyszał o planach budowania na tym boisku jakiegoś bloku
                          mieszkalnego? Do nas dotarły takie słuchy. Czy ktoś wie może cos więcej?

- czy ktoś załatwiał wpisanie do KW praw i roszczeń z Umowy Przedwstępnej? Ile
                          Was to kosztowało? Bo my słyszeliśmy, że do poł. stycznia 2005 sądy brały za
                          taki wniosek 30 zł, a od poł. stycznia zmienili podejście i zaczęli inaczej
                          interpretować przepisy i każą płacić 10% wpisu stosunkowego i w naszym
                          przypadku wyniesie to ok. 3,8 tys. PLN. Czy komuś udało się może jeszcze
                          niedawno załatwić to za 30 zł?
                          • Gość: KRP Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.05, 07:09
                            ten poprawczak też mnie trochę niepokoi, no ale tak sobie myślę, że w śreodku
                            miasta nie daliby najgorszego elementu;-)) tak się łudzę w naiwoności....

budowa na miejscu boiska to byłaby dla nas tragedia. Żadnego wówczas światła,
                            więc stronę płd-zach można sobie wsadzić w..... skąd słyszeliście o tej
                            budowie. Te informacje można zdajsie sprawdzić w wydz. urbanistyki lub czyms
                            takim, powinni udzielić takiej informacji. Plan zagospod, przestrzennego?
                            Kurcze nigdy nie ma spokoju.
                            • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 17.04.05, 11:46
                              My też wczoraj byliśmy i chyba rzeczywiście ze sciankami nam się upiekło.
                              Złożyliśmy projekt i mieli wstrzymać ew. budowę. A więc parę groszy w kieszeni
                              zostaje.

Co do budowy... Na razie nie ma żadnej informacji na ten temat w Wydziale
                              Architektury (sprawdzałam), ale mamy znajomych znajomych w firmie budowlanej i
                              wiemy, że jeden z developerów stara sie o pozwolenie na budowę w tym miejscu.
                              Na razie są co prawda na etapie uzyskiwania pozwoleń, więc moze być róznie. A
                              co do światła południowego, coż, my się dowiadywaliśmy, ze są jakieś tam normy,
                              które mówią, ze w mieszkaniu powinno być tyle a tyle godzin światła dziennego
                              (3 bodajże), mierzonego któregoś marca (a więc nie w momencie największego
                              nasłonecznienia) i że nowy budynek nie może stanąć bliżej niż chyba 9 m od
                              granicy działki. Staramy się być dobrej myśli, może nie dostaną pozwolenia ;)
                              Zawsze jako właściciele możemy ich oprotestować :)

A co do Zakładu Wychowawczego to też mamy nadzieję, ze jako instytucja otwarta
                              nie zbiera tych najgorszych... Ale zamieszkamy, zobaczymy :)
                        • Gość: KRP Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.05, 07:05
                          myśmy byli wczoraj na budowie, radzę zobaczyć bo chyba jeszcze nie ma ścianek
                          ale lada chwila mogą być... u nas niestety już są;-((
        • Gość: Pilek Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.05, 21:47
          My mamy miejsce parkingowe, które możemy wynająć. Czekamy na propozycje.
          Chętnym podamy szczegóły na priwa.
    • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 20.04.05, 09:42
      podciągam wątek :)
      • Gość: P Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 20.04.05, 13:31
        Co do "poprawczaka" myślę, że nie jest tak źle. Czasem pojawiam się w okolicy
        po pracy (rozrzut czasowy 18.00 - 22.00) i nie zaobserwowałem dotąd
        niepokojących wydarzeń. Raz tylko młody człowiek zza zakratowanego okna tej
        instytucji chciał, żebym "kopsnął mu szluga". Chłopiec wyglądał jednak tak
        grzecznie, że gdybym palił, to pewnie bym mu pomógł. No, chyba że był to
        młodociany psychopata o mylącym wyglądzie ;)

Budynek zamiast boiska może też być ciekawą alternatywą - zamiast trudnej
        młodzieży z ww. ośrodka - nowi lokatorzy.

Ciekaw jestem jakie sklepy wynajęły parter od Dolnej. W DD słyszałem, że ma być
        m.in. piekarnia. Wiecie coś na ten temat?
        • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 20.04.05, 13:48
          Oprócz piekarni, ma być podobno jeszcze apteka. Trzeci lokal nie był jeszcze
          wynajęty, ale nasza wiedza jest sprzed jakichś 3 miesięcy.

dzięki za pocieszenie z poprawczakiem :)))
          • Gość: barb Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 193.201.167.* 25.04.05, 12:07
            Witam Serdecznie Przyszłych Sąsiadów,

Dzisiaj podpisałam umowę z DD na mieszkanko
            na pierwszym pietrze, okna na Dolną i dziedziniec.

Basia

• koala_marina Re: Inwestycja DD Na Dolnej - poprawczak 25.04.05, 22:56
          Witam

Mieszkałem obok przez wiele lat, nawet samochód na terenie poprawczaka
          trzymałem i zostawiałem chłopakom otwarty by umyli i posprzątali w środku (
          nawet jak kilka drobnych leżało na wierzchu nic nie zgineło ). Było ok.
          chłopaki sobie dorabiali ja miałem spokojną głowę. To nie są jacyś
          patologiczni dewianci tylko chłopaki, którym się kiedyś coś nie udało.

pozdrawiam
          • Gość: barb Re: Inwestycja DD Na Dolnej - poprawczak IP: 193.201.167.* 26.04.05, 11:01
            Super, Koala_marina dzieki za info! Ja w ogóle nie znam okolicy i troche sie
            obawialam. Natomiast w niedziele na spacerze po okolicy zauwazylam, ze wielu
            spacerowiczów sie znalo i zatrzymywalo na krótka pogawedke, poczulam sie troche
            jak w małym miasteczku :-) Fajnie.

B,
            • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej - poprawczak 26.04.05, 12:33
              Mnie też ta informacja pocieszyła :))). Dzięki :)

Witaj Barb!

My jesteśmy po wycenieniu projektu zmian aranżacyjnych przez biuro projektowe
              i, niestety, tanio nie jest. Ruszyliśmy wszystkie branże i z dwoma wyjątkami
              przywalili nam najwyższe kwoty czyli 600 zł + VAT za branżę. Wcześniej nas
              zapewniano, że najwyższa cena za zmianę branży to 500 zł. O Vacie ani słowa...
              Ehh...
              Co gorsza trzeba wczesniej zaakceptować wycenę biura projektowego, zeby resztę
              wycenił wykonawca. Oznacza to, że jeżeli nie zdecydujemy się tego robić
              Hochtifem, tylko później własną ekipą i tak musimy zabulić architektom... No
              cóż...
              • Gość: P Re: Inwestycja DD Na Dolnej - poprawczak IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 26.04.05, 13:00
                Witam nowych sąsiadów ;)
                Co do aranżacji: mój architekt twierdzi, że z DD trzeba odbierać lokal, a potem
                robić własne zmiany, bo tak jest taniej. Chyba ograniczę się tylko do
                rezygnacji ze ścianki kuchnia/duży pokój. Czy próbowaliście rozmawiać o zmianie
                okien na drewniane, albo zmianie grzejników?
                Pozdrawiam,
                P.
                • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 26.04.05, 17:58
                  My nie próbowaliśmy... A jest sens?

Co do zmian architektonicznych - to faktycznie, sprawdzamy też wariant robienia
                  wszystkiego po odbiorze. Najgorzej z elektryką, bo w projekcie DD z tym słabo,
                  a później trzebaby kuć w ścianach...
                  A u nas żadna ścianka się nie ostała na swoim miejscu...
                  • Gość: P Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 27.04.05, 13:35
                    Moim zdaniem jest. Plastikowe okna są co do zasady gorsze od naturalnych
                    drewnianych (choć może też być odwrotnie, znam przypadki).
                    Gratuluję fantazji architekta ;)
                    i pozdrawiam,
                    P.

• ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 27.04.05, 20:51
                      Co do tego to ja tez nie dyskutuję... Tylko czy jest sens z DD? Znając ich
                      asertywność...
                      • Gość: Grzesiek Beznadziejna okolica! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 00:24
                        Duzy ruch na Dolnej, obrzydliwe bloki dookolo z "elementem", marze zeby sie
                        stamtad wyprowadzic. Zreszta pomieszkacie tam to zrozumiecie.
                        Czy naprawde jedynym argumentem za wyborem mieszkania musi byc zawsze dojazd do
                        centrum?

• Gość: P Re: Beznadziejna okolica! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 28.04.05, 10:51
                          No i właśnie my, ("element" z Dolnej 11/13) zmienimy trochę charakter
                          okolicy ;)
                          • ainaw Coś nowego? 04.05.05, 16:13
                            My dostalismy wycenę zmian i na nasze szczęście okazało się, ze mamy troche
                            kasy do zwrotu :))) To przez to, ze nie zdążyli u nas postawic ścianek, a my
                            część stawiamy własnym kosztem już po odbiorze - zależy nam na dokładności, a z
                            tym różnie bywa...
                            Ktoś był ostatnio "u nas"? Coś nowego? Moze są już okna?
                            • Gość: P Re: Coś nowego? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 05.05.05, 12:27
                              Okien jeszcze nie ma. Budowę można podglądać "live" - na stronach DD pojawiła
                              się kamera :)
                              • ainaw Re: Coś nowego? 05.05.05, 16:58
                                O! Ciekawostka! Zaraz sprawdzam :)
      • Gość: Pixi Re: Inwestycja DD Na Dolnej - bezpieczna okolica? IP: *.kozmianet.kom.pl / *.kom.pl 18.09.05, 00:21
        (podpinam wątek z dołu)

Witam,

Od kilku dni mocno zastanawiamy się nad kupnem mieszkania na Dolnej.
        Dziś wieczorem przejechaliśmy się tam, żeby zobaczyć, jak okolica prezentuje
        się po zmroku. Chodziło nam przede wszystkim o to, jakie jest natężenie ruchu
        na tej ulicy (niestety po 20:00 jest nadal w miarę głośno).
        Jednak najgorsze jest to że byliśmy również świadkami bójki miejscowych meneli
        dokładnie z kamienicy na przeciwko inwestycji "Na Dolnej". Nie ukrywam, że
        bardzo mnie ta scenka "rodzajowa" zasmuciła. Byliśmy już prawie przekonani, że
        chcemy tu zamieszkać, ale teraz znowu wahamy się, czy to nie jest czasem jakieś
        skupisko meneli całego Mokotowa?
        Dodam, że nie pochodzimy z Warszawy, więc nie mamy pojęcia jaką sławą cieszy
        się ta okolica. Wśród znajomych Warszawiaków słyszeliśmy sprzeczne opinie -
        jedni mówią, że okolice Dolnej to jedna z gorszych części Mokotowa, inni że nie
        jest tu gorzej niż gdzie indziej, a pojedynczy menele mogą przytrafić się
        wszędzie. Wniosek z tego taki, że nadal nie wiemy co robić?
        Czy Wy wszyscy, którzy już zdecydowaliście się na zakup mieszkania jesteście
        przekoani o bezpieczeństwie panującym w tej okolicy?

Pozdrawiam,
        Pixi
    • silvanka Re: Inwestycja DD Na Dolnej 28.04.05, 00:33
      ja mieszkam w okolicy dolnej od 23 lat jak "widac" jeszcze zyje nikt nigdy mnie
      nie okradl element jest ale w takiej samej ilosci jak wszedzie. a okolica
      bardzo mila no i dojazd do centrum bajeczny
    • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 08.05.05, 14:05
      Nam coś nie wchodzi ta kamera... :(
      Pojawia się zielone spikselowane okienko i to wszystko :(. Ktoś wie jak to
      przeskoczyć?
      A.
      • Gość: P Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.chello.pl 08.05.05, 23:21
        Wybierzcie "client setting" i potem HTTP zamiast standardowych protokołów,
        dalej "home". Będzie bez dźwięku (w oryginale szumi wiatr), ale OK. Problemy
        mogą wynikać też z szybkości połączenia.

W nocy świeci się światło na ostatnich kondygnacjach. Czyli: pracują (?)
        Pozdrawiam,
        P.
        • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 15.05.05, 18:45
          Dzięki, udało się - odpaliliśmy kamerę :))). To chyba prawie z naszej strony???

Byliśmy wczoraj "u nas" i na parterze, chyba w tych apartamentach pokazowych,
          zaczęli stawiać okna. Wreszcie widać jak to mniej więcej może wygladać. Poza
          tym ciągną juz elektrykę i gdzie niegdzie kładą tynki...
          Czyli nieźle...
          Pozdrowienia dla sąsiadów :)))
        • Gość: buu Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 217.153.47.* 06.06.05, 13:47
          Gość portalu: P napisał(a):

>W nocy świeci się światło na ostatnich kondygnacjach. Czyli: pracują (?)

Albo chlają:D
    • Gość: barb Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 193.201.167.* 06.06.05, 13:31
      Cześć sąsiedzi,

chce was pobudzić do czytania forum i do aktywnej dyskusji :-)
      mam na przykład pytanie, czy się orientujecie dlaczego część budynku,
      ściany zewnętrzne jest wykonana z małej czerwonej cegły a część z białego
      pustaka?

Barb
      • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 06.06.05, 22:05
        Ja się chętnie udzielę :)))

Nie mam pojęcia dlaczego, ale to rzeczywiście interesujące.

Na szczęście nasza część jest z cegły :))))

A wstawiają już okna? Ktoś było ostatnio? Bo kamera coś siadła...
        • Gość: barb Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 193.201.167.* 07.06.05, 11:21

hej ainaw,

:-) a moze to jest cegla pustakowa albo pustak ceglany??? Z tego co widziałam
          ściany działowe są właśnie z tego białego budowane, a u mnie dodatkowo równiez
          sciany zewnetrzne :-))
          Okna widziałam, wstawiają, z tym, że u mnie wstawili folię, czuję, ze traktuja
          mnie wyjątkowo :-)

barb
          • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 07.06.05, 14:18
            Hmmm... To rzeczywiście interesujące ;). Zapytam mojej architektki, widzę się z
            nią w piatek...
            To fajnie, ze już są okna, musze się zebrać i podjechać. Ostatnio była ze dwa
            tygodnie temu...
            A my wciąż nie dostalismy potwierdzenia naszych zmian lokatorskich = nie
            podpisaliśmy aneksu. Podobno jest opóźnienie. Ktoś jeszcze czeka?
      • Gość: siarka Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 212.69.68.* 08.06.05, 16:21
        z oszczednosci bo jak zwykle budzet przewalisty
        robia podobno biuro i mieszkanie pokazowe a to kosztuje-tylko po co w tej fazie
        spzredazy ???
        • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 09.06.05, 22:17
          Bo chyba całkiem sporo mieszkań jeszcze zostało...
          Nam powiedzieli kiedyś w DD, ze zawsze po zrobieniu mieszkania pokazowego
          sprzedaż rusza z kopyta.
          A ktoś wie ile mieszkan jest już sprzedanych?
          • Gość: P. Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 10.06.05, 10:51
            Około 50% jest sprzedane. Jak to zwykle bywa zostają coraz mniej atrakcyjne
            lokale. Jeśli DD nie zrobi niczego z drzewami, które miejscami sięgają
            ostatniego piętra, to niektóre mieszkania na parterze i I p. bedą czekały na
            zwolenników ciemności. Niestety usunięcie drzew dużo kosztuje.
            Rodzaj zewnętrznych ścian (poroterm/pustak) zależy pewnie od tego jaka będzie
            elewacja (część, zapewne od Dolnej będzie kamienna).
            Rzeczywiście zdjęli kamerę (czyżby wieczorne światła nie świadczyły jednak o
            roboczych nadgodzinach Hohtiefa?)
            Pozdrawiam,
            P.

P.S. Czy ktoś powiedział "mają opóźnienie". Dlaczego?
            • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 10.06.05, 22:13
              Opóźnienie ma biuro projektowe. Nie nadążają z poprawkami lokatorskimi
              poszczególnych branż. Przez to Hochtiff nie może stawiać ścianek działowych w
              niektórych lokalach. Jak się jeszcze trochę przeciągnie, to jak można się
              domyślić, opóźni oddanie całej inwestycji...
              A szkoda, że kamerki nie ma...
              A w kwestii drzew coś Wam mówili? Że jest plan wycięcia? Nam mówili, ze te co
              teraz stoją, to zostają... W naszym przypadku to nie aż tak istotne, w lato z
              zachodniej strony to nawet lepiej, ale partery faktycznie mogą mieć ciemno...
              • Gość: P Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.chello.pl 12.06.05, 21:10
                W "kwestii drzew" mówili nam to samo. Dlatego kupiliśmy mieszkanie wysoko ;)
                Mam nadzieję, że zamiast ścianek działowych Hochtief zainstaluje w między
                czasie okna, elewację i balustrady balkonów (o ile pamiętam Wy chyba i tak nie
                macie ścianek działowych, więc problem z głowy).
                Obserwuję czasem okolicę w ciągu dnia i zastanawiam się jak będziemy wyjeżdżać
                z parkingu. Cała Dolna w godzinach szczytu wypełniona jest samochodami.

• Gość: barb Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 193.201.167.* 13.06.05, 16:02
                  Świetnie, mamy juz 3 aktywnych forumowiczów :-)
                  Ja nie wykupiłam garażu, także ten problem mam z głowy.

B.
                  • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 15.06.05, 10:47
                    Ja muszę być aktywna, bo to mój wątek ;)

Barb, szkoda, ze nie kupiłaś, byśmy od Ciebie wynajęli ;)

A tak poważnie, to rzeczywiście moze być trudno z korkami, ale ja się
                    pocieszam, że do pracy jeżdżę w nietypowych godzinach (ok. 10.00) co prawda
                    wracam ok. 17...
                    Bardziej niepokoi mnie kwestia co zrobimy z drugim samochodem, na który nie
                    mamy garażu...

P, a Wy nie mieliście kupić parteru? coś mi się tak wydawało? I gdzie w końcu
                    nabyliście?

Pozdrawiam wszystkich
                    • Gość: barb Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 193.201.167.* 15.06.05, 10:58
                      Ainaw, jezeli chcesz, to moge zadzwonic i sie zapytać, czy ciagle moge dokupic
                      ten garaz?? Wydawło mi się, ze juz wynajeliscie od kogos?

B
                      • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 15.06.05, 11:36
                        Chcemy, chcemy, ale pytanie ile Ty będziesz chciała za wynajem. Napisz na priva
                        gazetowego :)
                        • Gość: barb Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 193.201.167.* 15.06.05, 12:21
                          zadzwonie i sie dowiem czy to w ogole mozliwe.
                    • Gość: P Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 15.06.05, 16:34
                      Cześć,

ainaw: Prawdziwy problem jeśli macie dwa służbowe samochody ;) Ja spróbuję
                      chyba pozbyć się drugiego.

Z korkami raczej nie powinno być problemu, tylko z wyjazdem. Korek na Dolnej -
                      jak obserwowałem - wygląda w ten sposób, że prawie na 1/2 długości stoją rzędy
                      samochodów, natomiast żeby skręcić w Belwederską wystarczą 2 zmiany świateł (w
                      Puławską może 3). Bardziej niż korki martwi mnie, czy od początku można będzie
                      korzystać z sieci. Okablowanie niby jest przewidziane, ale..

Istotnie mieliśmy kupić parter. W środkowej części tam, gdzie budynek jest
                      najniższy. Ostatecznie kupiliśmy mieszkanie wysoko w wysokiej części od strony
                      budynku, ktory ma parking z budką strażniczą (zapewne wiecie o który chodzi). W
                      DD powiedzieli nam po prostu, że od strony ogródków nie przewidują monitoringu,
                      a okna i drzwi na parterze nie są tzw. antywłamaniowe. Ostatecznie zadecydowało
                      doświetlenie i spodziewany poziom hałasu.

Pozdrowienia,
                      P.

P.S. Mam wrażenie, że większość z Was będzie mieszkać w części budynku od
                      strony boiska, lub od Dolnej (?)

• marcellus_wallace2 Re: Inwestycja DD Na Dolnej 24.06.05, 12:05
                        Witam,
                        widziałem ostatnio tę inwestycję i mam pytanie do osób, które zdecydowły się na
                        zakup tam mieszkania:
                        1. na ile szacujecie wysokość czynszu?
                        2. czy jest coś nie tak ze str. wschodnią budynku? Widziałej go tylko od strony
                        Dolnej, więc nie do końca wiem jak prezentuje się widok z okien. Zdaje się że
                        został już tylko wschód.

Z góry dziękuję
                        • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 25.06.05, 14:11
                          Witaj,
                          Nie wiem jakie mieszkania zostały, ale my po prostu woleliśmy mieć salon po
                          zachodniej stronie (lepsze doświetlenie).
                          A co do widoku, to dostaliśmy niedawno info z DD, że 9 lipca będzie Dzień
                          Otwarty na budowie i będzie można obejrzeć mieszkania. Nie wiem czy tylko Ci co
                          kupili, czy inni też. Więc może się dowiedz i zobacz co i jak.

Co do czynszu to z ust handlowca padła kwota 8 zł za metr orientacyjnie, ale w
                          umowie oczywiscie nie dało się tego zamieścić, nawet w przyblizeniu. Jedyne co
                          wywalczyliśmy to zapis, ze czynsz nie będzie wyższy niż w innych inwestycjach o
                          podobnym standardzie. W Marinie ma być 9-10zł, a u nich jest jeszcze do
                          utrzymania cały kompleks zieleni. Ale w takim Eko Parku jest np. 12 zł. A więc
                          leśna zagadka ile będzie u nas... Mam nadzieję, ze jednak bliżej tych 8zł. Poza
                          tym zawsze możemy zmienić firmę zarządzającą...

Z nowości. Byłam dzisiaj na budowie i mamy już barierki przy balkonach, całkiem
                          ładne :). No i cała zachodnia strona jest już ocieplona.
                          W ogóle cały budynek ładnie się prezentuje ze wstawionymi oknami :)
                          • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 05.07.05, 22:47
                            Wybieracie się na Dzien Otwarty?

My z wielką przyjemnością :)))

Wreszcie zobaczymy jaki mamy widok z okien ;)
                            • stokrotka26 Re: Inwestycja DD Na Dolnej 09.07.05, 17:25
                              Witamy przyszlych lokatorow,
                              Czy zamierzacie korzystac z pakietow wykonczeniowych proponowanych przez DD?
                              Ogladalismy terakote i glazure na stronach opoczna ... zaden wybor:(

p&g
                              • helenak5 Re: Inwestycja DD Na Dolnej 09.07.05, 19:05
                                Witamy przyszłych sąsiadów!

Tak, korzystamy z pakietu wykończeniowego "klucz". Byłam w DD i byłam mile
                                zaskoczona dużym wyborem i wyglądem (znacznie lepszym, niż w katalogu) glazur i
                                terakot.
    • helenak5 Re: Inwestycja DD Na Dolnej 09.07.05, 19:09
      Niestety nie byliśmy dzisiaj na "dniu otwartym". Czy ktoś może opowiedzieć co
      się tam dzieje?
      • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 09.07.05, 20:00
        Witam! Fajnie, ze nas coraz więcej :)

My nie korzystamy z pakietu, wole powybierać sama :)

Byliśmy dzisiaj na Dniu Otwartym - obejrzeliśmy nasze mieszkanie. Fajne :)))

Budynek też wygląda w porządku. U nas w klatce nawet już zamontowali windę,
        oczywiście jeszcze nie chodziła;).
        W naszym mieszkaniu nie było jeszcze elektryki ani tynków, więc taki stan
        kompletnie surowy, ale zajrzeliśmy do innych mieszkań, gdzie te wykończenia
        były i podobało nam się :)
        Przydają sie takie Dni Otwarte, ciekawe czy bedzie ich więcej?
        • Gość: ravic Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.chello.pl 06.08.05, 19:54
          helo,

Ostatnie wiesci:
          1. Widac elewacje - kolor piaskowy, jasny
          2. sa okna, balustrady
          3. jest napis, ze zostalo sprzedanych 66 proc. mieszkan.
          Czy ktos ma jakies wiesci na temat tej inwestycji DD?
          Juz prawie kupilem, ale jeszcze sie waham

• Gość: anaka Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 80.241.130.* 08.08.05, 18:05
            a jakiego typu wiesci interesuja cie najbardziej?
            konkrety prosze to ci poopowiadawam.
          • Gość: Karola Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 22:13
            Te 66 % to chyba słabiutko, biorąc pod uwagę obecną sytuację na rynku... Albo
            przesadzili z ceną, albo lokalizacja jest fatalna.
            Moim zdaniem to drugie - mieszkałam między Dolną i Sobieskiego 4 lata i
            zaliczyłam włamanie do samochodu oraz kradzież samochodu, kolegę pobili o 21 pod
            sklepem na rogu Belwederskiej i Chełmskiej, koleżance na Dolnej w środku dnia
            wyrwali torebkę... W moim bloku było 16 mieszkań, z opowieści sasiadów wynikało,
            że nie włamano się tylko do kilku (m.in. mojego :-). Myślę, że okoliczne
            cwaniaczki juz ostrzą sobie ząbki na nowych mieszkańców...
            Od czasu, kiedy DD zaczął budować zastanawiałam się, co może ludzi skusić, żeby
            zapłacić niemałe pieniądze za mieszkanie w takiej okolicy, z tak koszmarnym
            widokiem z okien (bo z każdej strony jest dramat), w hałasie (Dolną, Sobieskiego
            i Puławską słychać z każdej strony tej wspaniałej inwestycji)... Dalej tego nie
            rozumiem, bo względna bliskość Parku Morskie Oko i centrum nie jest chyba warta
            takich pieniędzy - jest sporo innych inwestycji o podobnych zaletach, a bez tylu
            wad. Jeśli zastanawiasz się nad kupnem, zdecydowanie odradzam - mam na myśli
            okolicę i bezpieczeństwo.
            • Gość: P Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.plusgsm.pl 09.08.05, 00:12
              Eeetam wyrwali torebkę... Na moich "rodzinnych" Bielanach poza cyklicznymi
              rozprawami nożowymi ostrzeliwano się również z AK-47 (już w XXI wieku).

Twój samochód, rozumiem ukradli z podziemnego monitorowanego parkingu, a
              mieszkania do których się włamywano były w nowej inwestycji pod nadzorem
              ochrony?

Proszę podaj przykłady lepszych inwestycji w tej cenie. Wskaż nam nasze
              błędy ;)

Pozdrawiam,
              P.
              • Gość: Karola Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 22:09
                Ale ja w żadnym wypadku nie twierdzę, że ludzie którzy kupili tam mieszkania
                popełnili jakiś straszny błąd (lub błędy). Opisałam tylko swoje doświadczenia
                związane z mieszkaniem w tej okolicy. To chyba dobrze, że nie żałujecie wydanych
                pieniędzy i jesteście zadowoleni ze swojej decyzji - naprawdę życzę Wam,
                żebyście nie musieli zmieniać zdania.
                • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 09.08.05, 22:17
                  O! Cieszę się, że forum ożyło :)
                  Anaka, zaskoczyłaś/łeś mnie z ta trasą... Mam nadzieję, że jej nie zbudują ;)
                  My z kolei mamy wiadomości, ze ew. od strony podwórka może być budowany nowy
                  budynek mieszkalny. W gminie nie mieli na razie planów, więc szczegółów nie
                  znam...
                  Ja tam się bardzo cieszę, ze będę tam mieszkać, choć ostatnie lata spędziłam na
                  północy Wawki i pewnie trochę mi zajmie zanim się przestawię. Teraz mieszkamy
                  na Muranowie, okolica niby spokojna, a jednak próbowali mi ukraść samochód, a
                  do sklepu na przeciwko włamali się już ze dwa razy. Cóż, w takim żyjemy kraju...
                  A jak Wam sie podoba elewacja? Moim zdaniem jest nieźle :)
                  • Gość: J Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.acn.waw.pl 10.08.05, 12:33
                    Zaglądam na to forum od jakiegoś czasu. Kupiłam w tej inwestycji mieszkanie
                    kilka miesięcy temu. Od strony wschodniej. O planach komunikacyjnych wiem i dla
                    mojej lokalizacji to dobre rozwiązanie, bo zmniejszy się ruch na Dolnej.
                    Zmartwiły mnie mocno opinie o nieciekawym okolicznym towarzystwie. Faktycznie
                    widać tam trochę kręcacych się meneli. I ten poprawczak... Ale mam nadzieję, że
                    to będzie się zmieniać, a poza tym nigdzie nie jest zupełnie bezpiecznie.
                    Rzeczywiście trudno znaleźć inwestycje w dobrych (według moich kryteriów)
                    lokalizacjach. Zawsze mieszkałam blisko Centrum, więc szukałam czegoś w
                    pobliżu. Byłam na "dniu otwartym" i podobało mi się. Elewację usiłowałam
                    obejrzeć wczoraj ale było juz ciemnawo, więc wrażeń specjalnie nie było. Liczę,
                    że będzie zgodnie z projektem. Gdzie mam być ten ewentualny nowy budynek? Ja
                    nie widzę wolnego miejsca w okolicy. Pozdrowienia dla Wszystkich Sąsiadów.
                    • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 10.08.05, 20:48
                      Budynek teoretycznie ma powstać przy ulicy Konduktorskiej i wejść na teren
                      obecnego boiska, które jest gruntem prywatnym. Oczywiście ta inwestycja musi
                      być zbudowana wg zapisow prawa budowalnego.
                      Poza tym jako posiadający tytuł prawny zawsze możemy ja oprotestować, a co? ;)A
                      trasa też mnie bardzo interesuje. Jakby ktoś miał jakieś bardziej szczegółowe
                      info niech pisze. Myślę, ze warto by to było sprawdzić w Urzędzie Dzielnicy w
                      Wydziale Architektury. Moze o nowym budynku tez juz coś wiedzą. Jak sprawdzałam
                      na początku roku jeszcze nic nie wiedzieli...
                      • Gość: J Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.acn.waw.pl 10.08.05, 20:59
                        Wdług mojego stanu wiedzy nowa trasa ma przebiegać od Dolnej (na wys.Ludowej
                        tam, gdzie Dolna skręca ostro w lewo) na skraju obecnych działek, czy co tam
                        jest (widać zielone chaszcze), równolegle do Konduktorskiej, przecinac
                        Sobieskiego i łączyć się ze zbudowana już Beethovena. Nic nie wiem,żeby od
                        Puławskiej na Dolną nie było wjazdu. Taką trasę widac nawet na niektórych
                        mapach Warszawy.
            • Gość: nadpliszkownik Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.netia.pl 09.08.05, 09:44
              Ja co prawda nie kupuję tam mieszkania, bo mnie na to nie stać, ale przez 25
              lat mieszkałem w tamtej okolicy, tam się wychowałem i uważam, że napady,
              włamania etc. zdarzają się absolutnie wszędzie i akurat tam nie są niczym
              wyjątkowym w skali całej Warszawy. A gdybym tylko mógł to gdzieś tam chętnie
              sprowadziłbym sie znowu.
              • Gość: anaka Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 80.241.130.* 09.08.05, 19:21
                Tez nie znam w Warszawie lokalizacji ktora moglaby uchodzic za calkowicie
                bezpieczna. Osobiscie wybralismy ja z powodu dobrej komunikacji, bliskosci
                centrum, i morskiego oka. Sa place zabaw dla dzieci i mozna wyjsc wieczorem na
                miasto bez koniecznosci wsiadania w samochod. No i co najwazniesze nie trzeba
                przekraczac wisly (jeszcze nigdy nie znalazlam pracy po stornie praskiej, choc
                mieszkalam tam cale zycie) Obecnie mieszkam na tarchominie, który z pewnościa
                jest bardziej cichy, ale nie bezpieczniejszy. Procz ciszy to niestety nie ma on
                wiele wiecej do zaoferowania. Z ulga wracamy do miasta. Jesli chodzi o cene to
                dla porównania podam ze mieszkania w apartamentowcu przy ludowej zaczynaly sie
                od 6 tys do 8. natomiast na kazimierzowksiej bodajze od 5 i tez do osmiu. Przy
                czym piec tys. kosztuje zapewne parter z oknami na kazimierzowską
                Jesli chodzi o ruch na dolnej to rzeczywiscie jest on spory. Podobno w planach
                zagospodarowania przestrzennego w perspektywie dolna ma byci zamknieta na
                górze - czyli stanie sie ulica dojazdową. Piszę w perspektywie bo zapewne nie
                wczesniej niz za 10-15 lat - a moze i wogóle. Natomiast na tylach inwestycji
                czyli od strony najwyższej budynku wychodzącej na konduktorską mniej wiecej w
                takiej odleglosci jak jest Sobieskiego, ma przebiegac trasa łącząca most
                siekierkowski z raclawicką. Są to plany istniejące juz od kilkunastu lat wiec
                niewiadomo kiedy i czy wogóle bedą realizowane.
    • Gość: l Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.pkobp.pl 10.08.05, 15:22
      rany. jaka trasa? gdzie? na serio?
      • Gość: Kula Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.eranet.pl 02.09.05, 21:03
        Witam,
        właśnie zamierzamy kupić mieszkanie w inwestycji na Dolnej. Mamy w związku z
        tym kilka pytań:
        a) Czy ktoś się orientuje ile tak naprawde jest sprzedanych mieszkan, skoro w
        ksiedze wieczystej wpisanych jest zaledwie kilkanascie umow? Czy moze wiekszosc
        kupuje bez aktu notarialnego?
        b) Co wiadomo Wam na temat wyemitowanych oligacji na 100mln PLN (termin wykupu
        2008) którymi obciążona jest hipoteka na której jest realizowana inwestycja? DD
        poinformowal nas, że obligacje obciazaja wieksza ilosc prowadzonych inwestycji
        i w momencie zakonczenia jednej z nich przenoszona jest hipoteka na kolejna
        inwestycje w trakcie realizacji. Czy ktos z Was moze potwierdzic ta informacje?
        c) Do kogo należy działka na której stoją obecnie baraki panów budowlańców
        (granicząca z boiskiem i z ogrodzeniem inwestycji)?
        d) Na kiedy był podawany pierwotny termin zakonczenia budowy, skoro data
        ostatecznego aktu notarialnego, zgodnie z jednym z pierwszych wpisów na forum
        nie mogla przekroczyc 30.06.2005?
        e) NO I OCZYWISCIE: CO Z TA TRASA????

Pozdrawiam
        K

• Gość: Karola Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 17:53
          Nie zamierzam co prawda kupować mieszkania w tym miejscu, ale swego czasu
          rozważałam kupno przy ul. Kostrzewskiego - dlatego mniej więcej wiem, co z
          trasą. Będzie to połączenie trasy siekierkowskiej z Puławską - od Sobieskiego
          przez ogródki działkowe na tyłach budynku przy Kostrzewskiego, potem z boku
          Konduktorskiej, wylot ma być na Dolną mniej więcej w połowie drogi między
          Puławską i Konduktorską. To kawałek od inwestycji DD, ale jednak w okolicy.
          Aha, roboty mają ruszyć, jak tylko miasto dogada się z działkowcami - czyli
          pewnie nieprędko. A planowany przebieg trasy zaznaczony jest w prawie każdym
          nowszym planie miasta.
          pzdr
          K.
        • Gość: anaka Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 80.241.130.* 05.09.05, 18:01
          Nie wiem ile jest dokladnie sprzedanych mieszkan, ale napewno sporo osob- tak
          jak my podpisalo umowe kupna bez aktu notarialnego. Nie wiem czy to prawda ze
          hipoteka jest obciazona, bo chyba nie bylo by mozliwe sprzedawanie w formie
          aktu notarialnego mieszkan.
          teren na którym stoja baraki przypuszczalnie naleza do DD jako ze na boisku za
          płotem ma rowniez powstawac nowa inwestycja DD
          pierwotny termin zanim jeszcze podpisalismy umowe byl na 31 listopada, ale w
          umowie mamy juz termin 30 grudnia. Z zapisów w dalszych czesciach umowy wynika
          ze podpisanie aktu notarialnego nie powinno przekroczyc 6 msc od planowanego
          termiu oddania inwestycji.
          • Gość: ravic Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 19:08
            czy to pewan informacja, że boisko nalezy do dd? Jesli tak, to jest to lepsza
            perspektywa niz budowa w tym miesjcu przez innego developera.
            Ja mam w umowie tez 30 grudnia. Pierwotnie miało być chyba 15.
            Niedawno na budowie był nasz architekt. Stwierdził, że wyglad mieszkan tzn,
            stan wykonczenia jest wysoki. Martwią mnie tylko te drzewa. Kiedys bym sie
            cieszył, ale ostatnio mialem okazje pomieszkac w domu mojego brata: tez ma
            drzewa przed okenm i jest troche ciemno.
            • Gość: anaka Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 80.241.130.* 05.09.05, 21:03
              w DD mi mowili ze zamierzaja tam budowac, wiec to chyba pewna informacja.
        • Gość: anaka Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 80.241.130.* 05.09.05, 18:04
          przypomnialo mi sie ze 17 ma byc znowu dzien otwarty wiec pewnie wtedy bedzie
          mozna dowiedzieć sie czegos nowego
        • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 11.09.05, 15:10
          To ja też się wypowiem
          1.Wpisów w księdze jest mało, bo zmienił się sposób naliczania opłat za wpis.
          Kiedyś było to 30 zł, a teraz proporcjonalnie do wartości mieszkania - w naszym
          przypadku ok. 3000 zł!!!
          Dlatego zrezygnowaliśmy z tej formy zabezpieczenia. Wniosek o wpis zawsze można
          złożyć, więc jak usłyszymy o jakimś problemie z DD - to to zrobimy.
          2. O tym nie słyszałam, ale muszą nam sprzedać mieszkania wolne od obciążeń w
          momencie spisywania aktu notarialnego.
          3. Działka na której stoją baraki, jeszcze w styczniu należała do miasta,
          działka z boiskiem była prywatna i to dla mnie nowość, ze inwestorem ma być DD,
          bo jak im mówiliśmy o tym, ze wiemy o planowanej budowie w tym miejscu, to
          robili wielkie oczy...
          4. Data zakończenie budowy to 30 listopada - wydanie mieszkań do 31 grudnia, z
          tym, ze w umowie jest zaznaczona możliwość obsuwy o 1 miesiąc, za którą nie
          obowiązuja kary umowne. My mamy wynegocjowaną datę podpisu aktu notarialnego na
          30 czerwca 2006, bo w umowie data aktu jest uzależniona od wydania jakiejś
          decyzji prze organ gminy.
          5. Kurcze, z tą trasa to daliśmy ciała... :(((
          • Gość: J Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.acn.waw.pl 12.09.05, 17:28
            Z obligacjami to prawda. Chodzi o hipotekę kaucyjną do 100 mln na rzecz
            posiadaczy obligacji. Też słyszałam, że to rutynowe działanie DD - hipotekę
            przerzucają na kolejne grunty i czyszczą księgi inwestycji zakończonych. Oprócz
            kaucyjnej jest też hipoteka zwykła związana z kredytem. Nie ma przeszkód
            prawnych, żeby kupić nieruchomość obciążoną. Ale nie o to nam chodzi chyba. Ja
            też nie ujawniałam roszczeń z powodu kosztów. Mam nadzieję, że nie będzie
            potrzeby.
            Pozdrawiam
            • Gość: Kula Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 62.29.248.* 14.09.05, 13:18
              co to znaczy, ze nie ujawnialas roszczeń z powodu kosztów?
              I jeszcze - co to znaczy, ze nie ma przeszkod prawnych, zeby kupic nieruchomosc
              obciazona? Wiem, ze mozna kupic nieruchomosc obciazona, ale chyba chodzi o to,
              zeby wlasnie takiej nie kupowac.
              z gory dzieki za wyjasnienie.
              pozdrawiam
              • Gość: J Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.acn.waw.pl 14.09.05, 17:33
                Mając notarialną umowę przyrzeczenia sprzedaży mieszkania mogę (ale nie muszę)
                moje roszczenie ujawnić w księdze wieczystej gruntu. Za taki wniosek trzeba
                wnieść wpis sądowy. Niestety ostatnio sądy żądają wpisów proporcjonalnych do
                wartości nieruchomości zamiast wpisu stałego 30 zł. Przepisy się nie zmieniły,
                tylko interpretacje. Więc nie złożyłam wniosku, bo koszty wysokie. Zrobię to w
                razie potrzeby (jak usłyszę, że kondycja DD jest kiepska). Co do kupowania
                nieruchomości z obciążoną hipoteką, to właśnie napisałam, że nie o to nam
                chodzi. Natomiast z formalnego punktu widzenia jest to możliwe. Są przeszkody
                zdroworozsądkowe, prawnych nie ma. Poruszyłam temat, bo ktoś z forumowiczów
                twierdził, że nie mogą nam sprzedać nieruchomości obciążonych.
                Pozdrawiam
                • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 14.09.05, 22:50
                  To ja pisałam o tym, że mają nam sprzedać mieszkania wolne od obciązeń.
                  Oczywiście nie twierdzę, ze nie mozna kupić obciązonej nieruchomości, ale w
                  naszym przypadku developer zobowiązuje się umową do przeniesienia na nas
                  własności nieruchomości WOLNEJ OD OBCIĄŻEŃ. Jezeli w dniu podpisywania aktu
                  notarialnego okazałoby się, ze nieruchomość jest obciążona stanowi to WADĘ
                  PRAWNĄ i daje nam prawo odstapienia od umowy.
                  Ja osobiście się tego nie obawiam. DD jest zbyt poważnym developerem by
                  pozwolić sobie na takie hocki. Takie zachowanie skreśla developera na rynku.
                  Musieliby mieć bardzo poważny problem z płynnością...
                  Obawiam się innych rzeczy...
                  Np. wysokości opłat eksploatacyjnych...
                  Co do wpisu podpisuję się pod postem J. Mamy umowę notarialną, w kazdej chwili
                  możemy ją ujawnic w księdze. Nie robimy tego, bo to 3000 zł...
                  Chyba lepiej zostawić to sobie na coś fajnego do mieszkania ;)
          • Gość: P. Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.plusgsm.pl 13.09.05, 00:15
            Trasą chyba nie należy się przejmować, bo odległość możliwej trasy od "naszej"
            inwestycji jest taka, jak od Sobieskiego (tyle widzę na mapach satelitarnych
            google earth). Hałasu od Sobieskiego raczej nie słychać.

Jakie macie wrażenia z wizji lokalnej?
            • sateen Re: Inwestycja DD Na Dolnej 13.09.05, 09:04
              TRASA -mysle ze my jestesmy w lepszej sytuacji niz mieszkancy rezydencji
              Morskie OKO, w/g mapy Warszawy trasa bedzie przebiegala blizej
              ludowej/boryszewskiej niz naszego kawalka dolnej :-)
              • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 13.09.05, 18:42
                racja! :)))
            • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 13.09.05, 18:41
              My byliśmy w weekend, po jakiś dwóch tygodniach niobecności i ... fajnie!
              Jest elewacja od Dolnej i zdjęli rusztowania od Zachodniej strony - mogliśmy
              podziwiać nasze mieszkanie w pełnej krasie zewnętrznej :)))
              Ciekawe co będzie do obejrzenia na Dniu Otwartym? Wykończyli klatki?
              Wybieracie się?
              • Gość: J Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.acn.waw.pl 14.09.05, 08:43
                Oczywiście, że się wybieram. Zaprosiłam też projektanta mebli kuchennych, żeby
                wszystko już pomierzył. Czy wiecie jak się ma zaawansowanie prac w stosunku do
                planów? Tzn. czy nie ma jakiegoś opóźnienia i termin oddania jest realny? Po
                stronie wschodniej nie widać z zewnątrz oszałamiajacych postepów.
    • Gość: ravic Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 18:18
      byłem na budowie w środe. Prace ida pełną parą. Na dziedzincu wysypali juz
      ziemię pod trawniki. Gotowe jst już mieszkanie pokazowe.W moim mieszkaniu juz
      sa drzwi. Gres na balkonie i balustrady. Dzien otwarty w sobote.Spiesza sie
      chlopaki:)
      • rafcio333 Re: Inwestycja DD Na Dolnej 17.09.05, 22:51
        pozdrawiam przyszłych właścicieli z Dolnej

na początku realizacji dostępne były także niewielkie mieszkanka o powierzchni
        około 33m2 tak chyba z oknami na Dolną
        mam prośbę o kontakt
        gdyby ktoś traktował ten zakup jako inwestycję (do odsprzedaży)
        albo ewentualnie zmienił decyzję o zakupie

mój mail: rafcio333@gazeta.pl

• Gość: franek Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.sas.dk 29.11.05, 20:20
          czy ktos juz by chcial zrealizowac swoja inwestycje i odsprzedac 80m - trzy
          pokoje? (parter odpada).
          Prosze o info SZ@tenbit.pl
      • Gość: Pixi Re: Inwestycja DD Na Dolnej - bezpieczna okolica? IP: *.kozmianet.kom.pl / *.kom.pl 18.09.05, 00:15
        Witam,

Od kilku dni mocno zastanawiamy się nad kupnem mieszkania na Dolnej.
        Dziś wieczorem przejechaliśmy się tam, żeby zobaczyć, jak okolica prezentuje
        się po zmroku. Chodziło nam przede wszystkim o to, jakie jest natężenie ruchu
        na tej ulicy (niestety po 20:00 jest nadal w miarę głośno).
        Jednak najgorsze jest to że byliśmy również świadkami bójki miejscowych meneli
        dokładnie z kamienicy na przeciwko inwestycji "Na Dolnej". Nie ukrywam, że
        bardzo mnie ta scenka "rodzajowa" zasmuciła. Byliśmy już prawie przekonani, że
        chcemy tu zamieszkać, ale teraz znowu wahamy się, czy to nie jest czasem jakieś
        skupisko meneli całego Mokotowa?
        Dodam, że nie pochodzimy z Warszawy, więc nie mamy pojęcia jaką sławą cieszy
        się ta okolica. Wśród znajomych Warszawiaków słyszeliśmy sprzeczne opinie -
        jedni mówią, że okolice Dolnej to jedna z gorszych części Mokotowa, inni że nie
        jest tu gorzej niż gdzie indziej, a pojedynczy menele mogą przytrafić się
        wszędzie. Wniosek z tego taki, że nadal nie wiemy co robić?
        Czy Wy wszyscy, którzy już zdecydowaliście się na zakup mieszkania jesteście
        przekoani o bezpieczeństwie panującym w tej okolicy?

Pozdrawiam,
        Pixi

• Gość: ravic Re: Inwestycja DD Na Dolnej - bezpieczna okolica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 14:21
          to prawda, meneli troche jest. Moze to sie zmieni jak zakonczy sie ta
          inwestycja.
          Ja juz kupilem. Menelami sie nie za bardzo przejmuje. Kiedys ich po prostu nie
          bedzie.
        • Gość: Kula Re: Inwestycja DD Na Dolnej - bezpieczna okolica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 14:49
          wydaje mi sie, ze pojedynczy menele sa wszedzie.
          Ja tez sie troche obawiam "sasiadow" z okolicy, ale chyba nie ma takiego
          miejsca w centrum w-wy, gdzie jest calowicie bezpiecznie.
          teraz mieszkam niedaleko od dolnej - na gornym, starym mokotowie - i osobiscie
          nie zauwazam tam wielu meneli, natomaist na forum dot. inwestycji na
          madalinskiego czytalam, ze osobu zastanawiajace sie nad tamta lokalizacja maja
          dokladnie takie same obawy - ze pelno meneli, niebezpiecznie, itp.
          mnie nikt tam nigdy nie zaczepial, ale 2 razy wlamali mi sie do samochodu... a
          przeciez stary mokotow uchodzi za jedna z najlepszych dzielnic...
          takze nie jestem przekonana, ze jest tam bezpeicznie, ale nie wydaje mi sie,
          zeby bylo gorzej niz gdzie indziej w centrum.

Czy ktos byl na dniach otwartych? podobno mialy byc w ten weekend...

pozdrawiam,
          K.

• andoli Re: Inwestycja DD Na Dolnej - bezpieczna okolica? 22.09.05, 09:52
            No, mieszkalem w anglii w 5-iu miastach i zadne z nich nie bylo totalnie
            bezpiecznie. Gdzie w warszawie mozne zyc 'bez ryzyka'?
        • andoli Re: Inwestycja DD Na Dolnej - bezpieczna okolica? 22.09.05, 09:49
          Wynajmowalem mieszkanie na Dolnej przez prawie 7 lat, i jak sie
          dowiedzialem ,ze DD tam buduje, od razu tam pojechalem zobaczyc jak wyglada.
          Porzednie mieszkanie bylo na 9-ym pietrze i bylo za duzo halasu - np, czasami
          trudno bylo ogladac film z otwartym balkonem. Alo, mimo tego, jak sie lubi
          chodzic do Lazienek (czy do parku morskie oko, krolikarnii itd), na basen, czy
          jezdzic na rowerze (do Powsina) czy zima na lyzwach (na stegnach), czy dzodzic
          do Silverscreen (okolo 15 min przez park M.O) to dosknale lokalizacja. Zycie po
          pracy jest duzo ciekawszy dzieki temu.
      • andoli Re: Inwestycja DD Na Dolnej 22.09.05, 15:23
        Dowiedzialem sie, ze jest opoznienie o miesiac. Czy ktos wie wiecej na ten
        temat?
        • Gość: J Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.acn.waw.pl 22.09.05, 19:35
          Też słyszałam o tym w sobotę. Ale inna pani w biurze na terenie budowy
          twierdziła dziś, że opóźnienia nie ma. Dowiem się z wiarygodnego źródła i dam
          znać.
    • Gość: wawiszon Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.chello.pl 18.09.05, 14:29
      za tak duze pieniadze nie lepiej bedziue kupc domek pod wawą albo dzialke i
      pobudowac sie? Przeciez to miasto halas brud i smrod.
      • Gość: Pixi Re: Inwestycja DD Na Dolnej - domek pod Wawa IP: *.kozmianet.kom.pl / *.kom.pl 18.09.05, 14:55
        Co chwilkę słyszę argumenty, że za "taaakie" pieniądze to można cały domek
        wybudować. Ale myślę, że dla osób, które chcą mieszkać w mieście domek pod
        Warszawą nie jest żadną alternatywą.
        Przyznaję, dla mnie wydanie prawie 0,5 mln PLN na mieszkanie też wydaje się
        zabójczą kwotą (w dodatku mieszkanie to nigdy nie jest ideałem - zawsze jest
        jakieś nieciekawe sąsiedztwo albo inne "atrakcje").
        Niestety pracuję w Centrum Wawy i w pracy spędzam średnio 10 godz. dziennie.
        Gdybym jeszcze kolejne 2 godziny miała poświecać na dojazdy moje życie prywatne
        przestałoby istnieć. Dlatego dla mnie nie ma alternatywy. Muszę mieszkać blisko
        Centrum (albo w okolicach z dobrym dojazdem). A że rzeczywistośc jest taka, że
        trzeba za to zapłacić "taakie" pieniądze?? To dla mnie cena za te kilka
        dodatkowych godzin które mogę spędzć w domu z bliskimi...
        Wiem, że za chwilkę rozpęta się burza o tym, jak to szybko można dojechać
        samochodem spod Warszwy do Centrum. Ale to jest chyba rzecz subiektywnej oceny
        i priorytetów. To czy chce się mieszkać w Centrum, czy poza miastem to pierwsza
        strategiczna decyzja przy szukaniu mieszkania. I chyba lepiej o tej decyzji nie
        dyskutować, bo rozpęta się kolejne "polskie piekiełko" na forum.
        Ja zdecydowałam, że chcę mieszać blisko Centrum i jeszcze przez najbliższych 5
        do 10 lat pomęczę się w tym "miejskim hałasie i brudzie".

Pozdrawiam,
        Pixi
        • Gość: ravic Re: Inwestycja DD Na Dolnej - domek pod Wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 15:53
          no wlasnie. mysle podobnie. centrum czy poza miastem?
          Moi bliscy mieszkaja pod Warszawa. I ja mieszkalem z nimi przez kilka lat. Na
          poczatku bylo super, ale po pewnym czasie zauwazylem, ze wlasny domek to jest
          cos co chcialbym miec w pozniejsyzm czasie.
          U znajomej w bloku (centrum) duzo osob ma dzialki z domami letniskowymi. W
          sobote i niedziele wiekszosc wyjezdza.
          Dni otwarte... Spore zainteresowanie. Klatka z mieszkaniem pokazowym daje
          mozliwość zobaczenia jak beda wnetrza wspolne wygladaly poz akonczeniu budowy.
          Ładne wykonczenia scian, dwa mieszkania na pietrze, mile wejscie do klatki.
          Aha, mieszkanie pokazowe mozna bedzie kupic. 80 metrow za 5 tys.
          • silvanka Re: Inwestycja DD Na Dolnej - domek pod Wawa 18.09.05, 16:09
            do tej pory tez myslalam ze ta okolica jest bezpieczna ( w koncu mieszkam tu
            juz 25 lat i znam kazdy zakatek). Niestety w zeszlym tygodniu mialo miejsce
            zdarzenie, ktore lekko mna wstrzasnelo- pobito mojego bliskiego znajemego, bez
            powodu. Poprostu szla sobie banda drechow i na niego wypadlo- szok- od tego
            zdarzenia boje sie wieczorem chodzic w tamtej okolicy ;(
            • Gość: ravic Re: Inwestycja DD Na Dolnej - domek pod Wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 17:13
              przykre...
        • Gość: wawiszon Re: Inwestycja DD Na Dolnej - domek pod Wawa IP: *.chello.pl 18.09.05, 20:09
          mam nadzieje ze sie nikt nie obrazil za kilka negatywnych slow co do miasta ale
          to sa fakty. ja sam tu mieszkam, ale gdybym mial kase to ucieklbym przynajmniej
          gdzies na obrzeza. A i koszt utrzymania wlasnego domku jest wiele mniejszy niz
          w budynku wielorodzinnym. Ale jak napisalas, to twoje zycie i Twoje pieniadze.
          Pozdrawiam i zycze super mieszkania i super sasiadow.
          • Gość: ixi Re: Inwestycja DD Na Dolnej - domek pod Wawa IP: *.kozmianet.kom.pl / *.kom.pl 18.09.05, 20:23
          • Gość: Pixi Re: Inwestycja DD Na Dolnej - domek pod Wawa IP: *.kozmianet.kom.pl / *.kom.pl 18.09.05, 20:26
            Myślę że nikt się nie obraził za te kilka słów o życiu w mieście. Każdy wie jak
            jest :)
            Pozdrawiam i życzę powodzenia w "uciecze na obrzeża". Pewnie też podążę w tym
            kierunku - ale to dopiero za kilka lat...
    • Gość: k. Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 14:20
      Rozważamy kupno mieszkania m.in. na Dolnej:))) ale bierzemy również pod uwagę
      Czerską (eco-classic). Czy Wy również rozważaliście taką alternatywę? i co
      przeważyło za Dolną???

pozdrwaiam

k.
      • Gość: J Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.acn.waw.pl 21.09.05, 21:06
        Budynek przy Dolnej jest mniejszy. Inwestycja przy Czerskiej (oba etapy) to
        ponad 400 mieszkań. Garaże na dwóch dwupoziomach. Chyba niższy standard.
        Wysokość mieszkania 2,60. Dolna to min. 2,70. Brak recepcji. Wejścia do wielu
        mieszkań z klatki schodowej, tandetny sufit podwieszany. I takie drobiazgi w
        standardzie jak brak podejść do urządzeń sanitarnych (tylko piony). Lokalizacja
        dla mnie też gorsza. Znam obie inwestycje, bo przy Dolnej kupiłam ja, a przy
        Czerskiej były mąż.
        Pozdrawiam
        • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 22.09.05, 09:12
          Owszem obejrzeliśmy Czerską, ale od razu zrezygnowaliśmy. Dla nas to
          mrówkowiec - wolimy mniejsze budynki. To był jedyny argument - w resztę się nie
          wgłębialiśmy.
          J, to za daleko od siebie nie uciekliście ;)
          • Gość: k. Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 18:20
            też nam się bardziej dolna podoba. tylko, że zostały same partery i wszystkie
            komórki lokatorskie sprzedane:(((
            ale chyba mimo wszystko się zdecydujemy...

k.
            • Gość: Kula Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.eranet.pl 29.09.05, 20:18
              hej,
              klamka zapadla - dzis podpisalismy akt notarialny, wiec juz na pewno bedziemy
              mieszkac na dolnej :)
              przy okazji - dla wszystkich, ktorzy planuja podpisanie aktu - zdecydowanie nie
              polecamy notariusza dd z intraco. porazka...
              bylismy wczoraj na budowie - prace ida pelna para:) choc termin skonczenia
              budowy jest przesuniety na 31.12.05...
              pozdrawiamy,
              K.
              • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 30.09.05, 21:50
                Witam nowych sąsiadów :)
                Niestety na notariusza DD jesteśmy poniekąd skazani. Inni notariusze odmówili
                nam obsługi, gdy się dowiedzieli, że jesteśmy klientami DD. Argumentowali to
                zasadą nieodbierania klientów notariuszowi DD. Zdumiewające...
                A ten "opóźniony" termin macie w umowie?
                My z "anonimowego źródła" wiemy, ze jest dwutygodniowe opóźnienie, ale podobno
                do nadrobienia ;)
                No mam nadzieję...
                • Gość: ravic Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.pool8541.interbusiness.it 02.10.05, 21:14
                  ci notariusz z dd maja setki klientow i dlatego ich jakosc uslug jest kiepska.
                  polecam notariuszy na <szpitalnej, nad sklepem Wedla. <sa ok.
                  • Gość: anecar Re: Inwestycja DD Na Dolnej - Internet i telefon IP: 217.153.91.* 04.10.05, 15:42
                    Czy ktoś interesował się internetem i telefonami w naszych nowych mieszkaniach.
                    Okazuje sie, że inwestor szykuje nam niespodziankę w postaci dwóch operatorów
                    do wyboru: Aster City i TPSA, i w dodatku przez okres 12 miesięcy, z racji
                    administrowania budynkiem Dom Development nie dopuści żadnego innego providera.
                    Osobiście całkiem nie interesuje mnie, a to ze względu na doświadczenie,
                    przywiązywanie się na rok do żadnej z tych firm. Wydaje mi się, że nie
                    podpisywaliśmy przy umowie żadnego zobowiązania ... A może byśmy już
                    zastanowili się nad jakąś lokalną /osiedlową/ siecią na korzystnych warunkach
                    tylko dla Dolnej 11/13.}}}
                    • Gość: P Re: Inwestycja DD Na Dolnej - Internet i telefon IP: 217.153.163.* 04.10.05, 18:59
                      Chello na razie odpada - nie mają kabla na Dolnej.

Co do opóźnienia DD potwierdza, że jak na razie to 1 miesiąc. "Oficjalny" powód
                      to odpływ pracowników Hochtiefa do pracy w starych krajach UE. Jednym ze
                      skutków opóżnienia jest możliwość przesunięcia terminów płatności ostatnich
                      rat.
                      Pozdrawiam,
                      P.
                      • Gość: anecar Re: Inwestycja DD Na Dolnej - Internet i telefon IP: 217.153.29.* 06.10.05, 22:50
                        Myśleliśmy raczej o Crowley'u i o sieci lokalnej, "osiedlowej". Korzystam z
                        takiej na Kabatach, gdzie obecnie mieszkam i nie skarżę się. Chyba taka opcja
                        byłaby najbardziej korzystna, trzeba tylko wybrac providera.

na razie
                  • Gość: ... Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.chello.pl 03.11.05, 15:31
                    O co chodzi z tym notariuszem?
                    Podpisaliśmy jedynie z DD umowę, czy powinniśmy jeszcze coś podpisać innego?
                    Dzięki za odpowiedź.
                    • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 03.11.05, 18:23
                      Jeżeli podpisaliście umowę z DD bez obecności notariusza jesteście w troche
                      gorszej sytuacji niż Ci co podpisali. Bodajże najważniejszym efektem umowy
                      poświadczonej notarialnie jest możliwość niejako automatycznego przeniesienia
                      własności z datą zapisaną w umowie, gdy tymczasem w przypadku umowy
                      przedwstępnej bez udziału notariusza, musicie czekać na dobrą wolę developera.
                      poza tym notarialna umowa upoważnia Cię do ujawnienia swoich praw w księdze
                      wieczystej.
                      Ale bez obaw, Wasza umowa też działa, tylko w przypadku jakichkolwiek problemów
                      (które, miejmy nadzieję, nie wystąpią) macie utrudnione dochodzenie swoich praw
                      zawartych w umowie.
                • Gość: Kula Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 62.29.248.* 04.10.05, 17:01
                  faktycznie dziwna argumentacja. my postanowilismy, ze przy akcie "ostatecznym"
                  skorzystamy z innego notariusza. mam nadzieje, ze sie nam uda...
                  co do terminu - w umowie mamy zakonczenie budowy na 31.12, a oddanie mieszkan
                  do 31.12, czyli opoznienie o miesiac w stosunku do tego, co nam podawali
                  jeszcze miesiac wczesniej.
                  ruch na budowie caly czas jest duzy, wiec tez mamy nadzieje, ze uda im sie
                  nadgonic. teraz pracuja glownie na zewnatrz. pewnie jak sie pogoda zepsuje, to
                  zajma sie klatkami i reszta w srodku budynku.

pozdrawiam,
                  K.
                  • cecyl Re: DD Dolna - notariusz i opóźnienie, i provider 05.10.05, 20:02
                    Witam przyszłych sąsiadów z Dolnej i mam pytania związane z poprzednimi
                    postami: dlaczego notariusze/ notariusz z DD jest niedobry i należy szukać
                    innego? Co to znaczy "koniec budowy", bo kiedy ja podpisywałem umowę
                    przyrzeczenie o sprzedaży(maj) to w odpowiednim paragrafie podany jest termin
                    30 listopada 2005 roku jako termin ukończenia budowy. Czy ktos ma póxniejszy
                    termin.
                    • Gość: Kula Re: DD Dolna - notariusz i opóźnienie, i provider IP: *.eranet.pl 07.10.05, 18:37
                      p. notariusz z intraco przy podpisywaniu naszego aktu co chwile wychodzila z
                      pokoju (nie mowiac po co), nie byla w stanie odpowiedziec na nasze pytania zw.
                      z ksiega wieczysta (a jako notariusz podobno powinna ja wczesniej "zbadac"),
                      gdzies sie jej zawieruszyly papiery dot. ksiegi wieczystej (zaswiadczenie dot.
                      przedluzenia terminu splaty kredytu zaciagnietego przez dd w BOSiu), do ktorych
                      byly odniesienia w umowie i zaswiadczenie o "zdejmowaniu" z hipoteki dolnej
                      obligacji. twierdzila tez, ze mozemy odmowic zaplacenia za odpis aktu dla dd,
                      potem jednak zmienila zdanie. generalnie zrobila b. nieprofesjonalne wrazenie.
                      my mamy w umowie podany termin zakonczenia budowy na 31.12, a oddawanie
                      mieszkan do 31.01.
                      pozdrawiam,
                      k.
    • infidel.wierzacy inwestycja na Dolnej 08.10.05, 17:23
      wspolczuje wszystkim, ktorzy maja poroblemy z deweloperem.
      moim zdaniem, dobra praktyka deweloperska jest to, ze w cene mieszkania jest
      wliczona konsultacja z biurem projektowym i dokonanie ewentualnej nowej
      aranzacji.
      Aranzacje proponowane przez dewelopera sa zwykle malo przemyslane, co niestety
      najczesciej okazuje sie kiedy sciany juz stoja.

Zmiany instalacji elektrycznej winny podwyzszac koszt tylko w przypadku
      zwiekszenia liczby punktow, natomiast nie widze powodu by doplacac za zmiany
      instalacji wodno-kanalizacyjnej, gdyz aranzacja dewelopera jest tak wykonana,
      ze zwykle kazdy musi przerabiac - jest wiec niepelnowartosciowa.

Jesli jest boisko, ktore nie jest uzywane, wiec jest prawdopodobne, ze Dom
      Development je zabuduje nastepnymi blokami.

Wszystko przez to, ze nabywcy sa malo wymagajacy wobec dewelopera i nie
      otrzymuja produktu, ktory odzwierciedla sensowny stosunek ceny do jakosci.

Jesli mieszkanie kosztuje ponad PLN 5.000 za mkw. powinien byc kamien na
      czesciach wspolnych a nie gres z castoramy.

• Gość: kasia Re: inwestycja na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 15:09
        Czy mógłbyś wskazac mi inwestycję w miarę w centrum, najlepiej na Mokotowie, ale
        nie koniecznie, z ceną 5000 za m2, gdzie byłby kamień na częściach wspólnych, a
        nie gres z castoramy??? chetnie się zainteresuję...

k.
        • Gość: kosmo Re: inwestycja na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 21:38
          ja tez chetnie bym sie dowiedzial...
          • ainaw Re: inwestycja na Dolnej 12.10.05, 23:55
            Zgadza się, że znaleźć bedzie trudno, ale to nie z powodu ceny za metr
            tylko "przyoszczędzania" developerów. Po prostu u nas taki standard...
            A to, ze w takiej inwestycji jak nasza, o takim, a nie innym standardzie
            powinny być drewniane okna i mogliby położyć kamień na elewacji całego budynku,
            a nie tylko z przodu, to inna kwestia... Ehhh...
            Ale cóż - mamy rynek developera i nie ma co z tym walczyć...
            Wszyscy w końcu podpisaliśmy aneks ze standardem wykończenia i niespodzianek
            nie ma.
            A i tak straaaasznie się cieszę, ze będę tam mieszkać :)))
            • Gość: kaś. Re: inwestycja na Dolnej IP: 81.210.22.* 14.10.05, 14:25
              Ja tez sie ciesze, ze bede tam mieszkac... ale z tymi plastikowymi oknami to
              troszeczke przesadzili. Znam czlowieka, ktory projektuje budynki o podobnym
              standardzie i mowi, ze plastikow sie juz wogole nie stosuje... Nawet w wielu
              spoldzielniach wstawiaja drewniane okna. Na pocieszenie mamy bardzo duze okna
              balkonowe:)
              Pozdrawiam przyszlych sasiadow
      • Gość: KRP Garaz na Dolnej IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.05, 21:16
        Pytanie kto z was Dolnowiczow kupił tzw. miejsce postojowe i ile płaciliscie za
        nie? Dzięki serdecznie krp
        • Gość: kle Re: Garaz na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 18:23
          z tego co pamietam to 23 tys brutto
          • ainaw Re: Garaz na Dolnej 29.10.05, 21:12
            Konkretnie 28 tys.

A czy ktoś kupił i chce wynająć?
            • Gość: svetlik Re: Garaz na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 10:58
              my będziemy wynajmować/razem z mieszkaniem/.
              • Gość: ainaw Re: Garaz na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 10:51
                Wolałabym bez mieszkania ;)
                • Gość: svetlik Re: Garaz na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 11:09
                  Jeżeli wynajmiemy bez miejsca postojowego,to no problem-skontaktujemy się!
                  Tylko że trzeba jeszcze zaczekać na odbiór i wykończenie,a ponoć będzie
                  opóżnienie/my mamy odbór do końca drudnia w umowie/.
                  • Gość: Barbs Re: Garaz na Dolnej IP: *.riz.pl 31.10.05, 16:58
                    Ainaw!
                    Ja tak jak obiecałam orientowałam sie czy moge dokupic garaz,
                    czekam w kolejce!

b.
                    • ainaw Re: Garaz na Dolnej 31.10.05, 21:56
                      No to fajnie! Mam nadzieję, że dostaniesz, bo podobno z tym krucho :(
                      Ale jakby co - piszę się :)
                  • ainaw Re: Garaz na Dolnej 31.10.05, 21:57
                    My też mamy odbiór na koniec grudnia i ostatnio nam potwierdzili, ze nie
                    przewidują zmian w tej kwestii...
                    • Gość: Barbs Re: Garaz na Dolnej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.11.05, 14:26
                      Czy w związku ze spóźnionym odbiorem przesunięta została data wpłaty ostatniej
                      raty??? Czy ktoś dostał pismo w tej sprawie, lub posiada ustalenia ustne?

B.
                      • Gość: ravic Re: Garaz na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 15:42
                        skad macie informacje o przesunietym terminie???
                        • Gość: J Termin odbioru IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.11.05, 17:11
                          No właśnie, skąd? Dowiadywałam się ostatnio w piątek - podobno wszystko idzie
                          zgodnie z harmonogramem, nie ma opóźnienia.
                          • Gość: Barb Re: Termin odbioru IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.11.05, 19:49

Wydaje mi sie, ze ktos na forum juz pisal na temat opoznienia?
                            W mojej umowie jest zapisane ze budynek zostanie wybudowany do 30 listopada,
                            oddany najpozniej do 31 grudnia.
                            • Gość: Kulka Re: Termin odbioru IP: 62.29.248.* 02.11.05, 09:05
                              W mojej umowie podpisanej miesiac temu jest zapisane ze budynek zostanie
                              wybudowany do 31 grudnia, a oddany najpozniej do 31 stycznia.

A czy ktos nie chcialby sprzedac piwnicy (komorki lokatorskiej)?

pozdrawiam,
                              K.
                              • ainaw Re: Termin odbioru 02.11.05, 18:31
                                Nas też w DD zapewnili, ze nie ma opóźnienia. To samo usłyszeliśmy od
                                wykonawcy, do którego mamy wejście ;)
                                Podobno w nowych umowach termin jest przesunięty na wszelki wypadek... Hmmm...

W kazdym razie wykonawca musi oddać budynek w terminie (30 listopada), bo
                                inaczej grożą im wysokie kary

Być może te przesunięte terminowo mieszkania będą po prostu później wydawane?
                                Nie mam pojęcia...

I jeszcze jedno.
                                Czy ktoś może robi kuchnię w Stolmarze?
                                Jak wrażenia?
                                • Gość: J Re: Termin odbioru IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.11.05, 19:07
                                  Na razie współpraca ze Stolmarem (a właściwie z bardzo miłym projektantem)
                                  układa się dobrze. Mam nadzieję, że realizacja projektu pójdzie sprawnie.
                                  Projektant ma anielską cierpliwość - moja koncepcja zmieniała się kilkakrotnie,
                                  a on zawsze otwarty był na różne pomysły. Chyba ceny u nich nie są zbyt niskie.
                                  Szczególnie na sprzęt AGD. Będę musiała trochę dopłacic do bonusa DD, mimo, że
                                  kuchnia nie jest duża, a meble robię z MDF. A jak wasze wrażenia?
                                  • ainaw kuchnia 03.11.05, 18:26
                                    Czyżby pan Arek?

Nasza koncepcja też się modyfikuje w trakcie, ale to chyba nie do uniknięcia :)

My wzieliśmy fronty z forniru, trochę droższe, ale zauważyłam, ze w
                                    kosztorysie, fronty stanowią zaledwie 12-15%, reszta to bebechy. A te
                                    rzeczywiście nienajtańsze :(

AGD pewnie się nie zmieści... :(

Tak pytam o tę firmę, bo znalazłam kilka niepochlebnych i tylko jedną pozytywną
                                    opinię na forum gazetowym...
                                • jarmak2 Re: Termin odbioru 04.11.05, 23:03
                                  Witam wszystkich Sąsiadów :)

Dziś rozmawiałem z DD w sprawie tzw. odbiorów technicznych mieszkań. Nie
                                  potrafili mi podać konkretnych terminów, ale dowiedziałem się, że w przyszłym
                                  tygodniu (od 7.11.2005) rozpoczynają odbiór techniczny budynku od wykonawcy.
                                  Mniej więcej w połowie tygodnia powinni już wiedzieć kiedy będą możliwe odbiory
                                  techniczne.

Jeżeli tak jest, to raczej nie powinno być opóźnienia w oddaniu mieszkań. Przy
                                  podpisywaniu umowy (lipiec 2005) otrzymaliśmy informację, że odbiory techniczne
                                  mieszkań planowane są na koniec listopada.
                                  • Gość: ravic Re: Termin odbioru IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.11.05, 11:03
                                    to dobrze. ktos ma inforamacje co teraz dzieje sie na placu budowy? ostatnio
                                    jak przejezdzalem to wiadzialem, ze rozkopali chodnik przed wejsciem.
                                    • ainaw Re: Termin odbioru 05.11.05, 19:23
                                      Ja byłam dzisiaj. Chodnik już właściwie skończony, wykładają teraz
                                      kamieniem "framugę" bramy wejściowej. Poza tym stoi konstrukcja zadaszająca
                                      wjazd do garażu. Fajnie to wygląda :)
                                      • Gość: ravic Re: Termin odbioru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 16:27
                                        widziałem, widziałem. faktycznie, niezły efekt.
                                        • Gość: P. Re: Termin odbioru IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 10.11.05, 14:13
                                          Byłem dziś na budowie - jest już numeracja lokali i oznaczenie klatek, a w
                                          lokalach trwa sprzatanie. Parę minusów: okna balkonowe nie są uchylne, przy
                                          drzwiach do mieszkań od wewnętrznej strony zainstalowano siłowniki
                                          (spowalniacze) o znaczących rozmiarach i szpecącym wyglądzie. Poza tym
                                          grzejniki - wybrano najbrzydszy model na rynku (kto już widział wie o czym
                                          mówię). Sądząc po pokrętle zainstalowanym w kuchennej ścianie mamy natomiast
                                          trzybiegową wentylację ;)
                                          • Gość: ravic Re: Termin odbioru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 13:14
                                            a co oznacza trzybiegowa wentylacja? poza tym, ze ma trzy biegi?
                                            na dziedzincu sprztaja, przy wejsciach do klatek w wiekszosci jest juz polozony
                                            kamien, tak samo przy glownym wejsciu.
                                            pojawilo sie ogloszenie o sprzedazy lokalu uslugowego.
                                            • bebell komórka lokatorska... 13.11.05, 19:16
                                              może chciałby ktos sprzedac? albo wynając?

k.
                                              • cecyl Uwaga problem ze szlichtami 16.11.05, 22:12
                                                Oglądaliśmy juz nasze przyszłe mieszkanie i z przerażeniem stwierdziliśmy, że
                                                poziom szlicht w łazienkach i w kuchni jest wyższy niz w pozostałej części. Tak
                                                jakby wykonawca zadecydował za nas jaki rodzaj podłogi wybierzemy w kuchni i w
                                                łazienkach. Bedzie to nie lada problem i koszt przy kładzeniu podłóg
                                                drewnianych, nie mówiąc o tym, że jest to wada techniczna, gdyż w łazienkach
                                                wyższa szlichta może powodować ściekanie wody (niekoniecznie w wyniku zdarzeń
                                                losowych) niżej czyli np. na podłogę drewnianą w hallu. Konsultowani
                                                specjaliści łapali się za głowę, że szacowny skądinąd wykonawca - Hochtief -
                                                dopuścił się czegoś podobnego. Inwestor też ponoć się dziwi. No ale jak tu
                                                teraz dokonac odbioru technicznego i mieszkanie przyjąć? Czy ktoś z przyszłych
                                                sąsiadów wie coś o tych szlichtach?
                                                • Gość: J Re: Uwaga problem ze szlichtami IP: *.acn.waw.pl 17.11.05, 08:57
                                                  Miałam ten sam problem. W ramach reklamacji przed odbiorem wywalczyłam
                                                  wyrównanie masą samopoziomującą do jednakowej wysokości w całym mieszkaniu. Mam
                                                  nadzieję, że zostanie to zrobione, zgodnie z obietnicą.
                                                  • cecyl Re: Uwaga problem ze szlichtami 17.11.05, 15:42
                                                    No to by mnie całkowicie satysfakcjonowało. Czy reklamację należy złozyć w
                                                    Biurze Obsługi Klienta DD? Dzięki.
                                                  • Gość: J Re: Uwaga problem ze szlichtami IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.11.05, 18:09
                                                    Tak, to chyba dział obsługi klienta. Ja załatwiałam to z panią architekt. Bez
                                                    problemu i z pełnym zrozumieniem. Powodzenia.
                                                  • ainaw Re: Uwaga problem ze szlichtami 17.11.05, 18:35
                                                    A w jaki sposób załatwiliście mozliwość obejrzenia mieszkania teraz?

Chyba też musimy to zrobić...
                                                  • cecyl Re: Uwaga problem ze szlichtami 18.11.05, 08:59
                                                    Poszlismy raz jeszcze obejrzeć mieszkanie pokazowe (umówiwszy sie przedtem z
                                                    panią z biura sprzedaży) i poprosilismy o mozliwość obejrzenia naszego
                                                    mieszkania. I mysle, że nie powinno byc problemu - tym bardziej, ze dla
                                                    inwestora korzystniej bedzie jesli lokatorzy zgłosza jak najwięcej usterek
                                                    przed zbiliżajacym sie odbiorem technicznym od wykonawcy. Nie wiem jak to
                                                    formalnie wygląda, ale my jako lokatorzy odbieramy mieszkanie od inwestora, a
                                                    nie od wykonawcy. W każdym razie słyszałem, ze inwestor bardzo chętnie
                                                    wysłuchuje wszystkich uwag dot. jakości wykonania.
                                                  • Gość: samantu kiedy oddanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 19:55
                                                    nie wiem kiedy wiadę czekam na podpowiedż
                                                  • domaine Re: kiedy oddanie 26.11.05, 21:22
                                                    Gość portalu: samantu napisał(a):

> nie wiem kiedy wiadę czekam na podpowiedż

a nie masz w umowie?
                                                    wg mojej ma czas od 15 do 30 grudnia.
                                                    do 30 listopada dd ma odebrac budowe od hothief
                                                  • Gość: Arek Re: Uwaga problem ze szlichtami IP: 212.160.117.* 28.11.05, 16:56
                                                    A mogę spytać o bliższą tożsamość lub nr lokalu? Tez mam te sytuację tj. różne
                                                    poziomy w roznych częściach mieszkania i bede chcial rozmawiac z dd na ten
                                                    temat.
                                                  • Gość: J Re: Uwaga problem ze szlichtami IP: *.acn.waw.pl 29.11.05, 09:37
                                                    A o czyją tożsamość chodzi? Moją czy sąsiada, który ma ten sam problem?
                                                    Pozdrawiam
    • bebell Re: Inwestycja DD Na Dolnej 27.11.05, 23:34
      klamka zapadła...
      umowa podpisana...

k.

• ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 28.11.05, 09:04
        A my się dowiedzieliśmy, że jeżeli wpłacimy ostatnią ratę (30.11) to możemy już
        odbierać nasze mieszkanie!

Ale się cieszę!
        • Gość: P. Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 28.11.05, 13:55
          Gratuluję,

Moje mieszkanie "najprawdopodobniej" oddadzą do końca Grudnia. Ale ratę z
          chęcią przyjmą do końca listopada...
          • Gość: a-karpinska Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 82.177.111.* 06.12.05, 08:52
            co się dzieje z odbiorem mieszkań? czy ktoś odebrał? jak wrażenia?
            • Gość: Pepe Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.phnx.qwest.net 08.12.05, 21:32
              Cos to nasze forum "nieruchawe" nic sie nie dzieje!!!!. Sasiedzi troche "akcji"
              Chcemy odebrac mieszkanie 30 grudnia ale do tej pory nie wiemy czy bedzie to
              mozliwe.
              Chcialabym tez wiedziec czy juz ktos odebral i kto bedzie wlasciwie zarzadzal
              budynkiem przez 12 miesiecy (czy DD czy tez ich posrednik.
              Kupilismy na zach stronie to spore a tarasem (110.9m2). Czy moze ktos kupil w
              tej samej klatce? Chetnie poznamy sasiadow!!!
              Nasz email bibipepe@msn.com

Pozdrawiam!!!
              • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 08.12.05, 23:18
                A w której klatce?
                My w piątej, też od zachodniej strony :)

Co do odbiorów, my mamy wyznaczony termin na poniedziałek, 12 grudnia. Dam znać
                jak poszło.

Też jestem ciekawa, czy ktoś już odebrał i jak wrażenia?
                • Gość: Pepe Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.phnx.qwest.net 09.12.05, 20:50
                  My w klatce 3 a Ty troche chyba blizej Dolnej (5 klatka). Daj znac jak z
                  odbiorem i czy szlichty byly Ok bo wedlug postow sasiadow to problem w wielu
                  mieszkaniach??
                  Wyglada na to ze nikt jeszcze nie odebral mieszkania bo nikt nie odpowiedzial
                  na nasze pytania?? My chcemy odebrac 30 grudnia ale nie dali nam jeszcze znac
                  czy ten termin OK Ja tez jestem ciekawa czy ktos odebral i jakie wrazenia a
                  wlasciwie czy byly jakies usterki i czy zobowiazali sie do usuniecia (DD).

Pozdrawiam wszystkich sasiadow Bibi (maz Pepe)
                  • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 10.12.05, 13:58
                    Ja nie wiem, w która strone te klatki idą...
                    A Wy w tej wyższej części?
                    Bo z tego co wiem, klatki bliżej Dolnej zostały juz przekazane do odbiorów...
                    To dziwne z tym 30-tym grudnia, bo nam dpowiedzieli dość szybko i zgodzili się
                    na nasz, tygodniowy termin. Chyba, że Wasze jeszcze nie gotowe...
                    Też mam nadzieję, ze usterek nie będzie, bo chcielibyśmy jak najszybciej
                    wpuścić ekipę remontową. DD jest umową zobowiązane do ich usunięcia w terminie
                    14 dniowym.
                    Wychodzi na to, ze pójdziemy na pierwszy ogień, bo nikt się nie odzywa ;)
                    • Gość: J Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.12.05, 20:12
                      Ja też odbieram w poniedziałek. Miałam wcześniej, ale walczyłam z posadzką.
                      Została wreszcie zrobiona zgodnie z moim życzeniem.
                      • Gość: Pepe Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.phnx.qwest.net 10.12.05, 21:36
                        Czyli klopoty ze szlichta!!!! Daj znac jak odbior mieszkania no i co bylo zlego
                        z ta posadzka??? To nam wszystkim sie przyda takie rady sasiadow.
                      • Gość: Pepe Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.phnx.qwest.net 10.12.05, 21:56
                        A gdzie Ty masz to mieszkanie. Ktora klatka? Daj znac jak poszlo.Bibi
                      • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 10.12.05, 22:35
                        J, a wsztko inne było w porządku?
                        Czemuś jeszcze powinniśmy się przyjrzeć?
                        I napisz, czy byłaś sama, czy z jakimś specem od odbioru.
                        My bierzemy szefa naszej ekipy budowlanej...
                    • Gość: Pepe Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.phnx.qwest.net 10.12.05, 21:54
                      Te klatki to chyba ida blizej Dolnej 5, potem 4 no i 3 czyli nasza potem
                      jeszcze 2 i 1. Zobacz na zalaczniki do umowy dali taki plan. My nie tak wysoko
                      bo na 2 pietrze chcielismy wyzej ale juz nie bylo wszystko sprzedane. Moj maz
                      to chcialby wyzej (dla niego to 3 pietro) , no moze ktos bedzie sprzedawal???
                      My mamy to mieszkanie takie z duzym polokraglym tarasem. Chcemy odebrac 30
                      grudnia bo wczesniej nie damy rady przyjechac do Polski??? Pewnie jeszcze nie
                      gotowe a wiedza ze nas nie ma w Warszawie. Kto Tobie ustalal ten odbior bo ja
                      pisze do tego co z nami pzrygotowywal kontrakt takie pan Wladzio Cieplinski czy
                      jak mu tam na imie??? Do kogo Ty dzwonilas (pisales) o terminie odbioru).
                      Nam tez zalezy na tym odbiorze bo ekipa remontowa czeka!!! Nawet nie sa z
                      Warszawy to maja byc tansi. Kogo Wy macie moze wyminimy doswiadczenia no i
                      ceny??? Mozesz pisac na email bibipepe@msn.com albo na forum. Jak ktos ma takie
                      mieszkanie jak my (110.9m2) (wlasciwie i inne tez) to mozemy przyslac PDF z
                      pomyslem na rozbicie scian pomiedzy salonem i kuchnia oraz hollem i salonem .
                      Moj maz jest inzynierem (studiowal architekture ponad 2 lata) i naniosl to na
                      AutoCad a potem na PDF. Na PDFie nie mozesz robic zadnych poprawek ale masz
                      pomysly.
                      Oczywiscie to darmowa usluga sasiedzka tylko podajcie email.
                      Pozdrawiam Bibi (to zdrobniale imie)
                      Czekam na wiadomosci
                      • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 10.12.05, 22:33
                        My sie kontaktowaliśmy telefonicznie z panią Walentyną Poprzycką, podaliśmy
                        interesujący nas termin, ona sprawdziła swoje możliwości i się dogadaliśmy :)
                        To nie jest osoba, która przygotowywała umowę (dział handlowy), tylko już dział
                        obsługi klienta. Moze tam powinniście uderzyć...
                        My mamy ekipę, która robiła nam poprzednie mieszkanie. Nie bardzo sugeruję się
                        tu ceną, bo już się sparzyłam na tanich ekipach, a ci robią dobrze. Wiem, ze
                        niektóre prace mogłyby być tańsze, ale mam naprawdę złe doświadczenia i wolę
                        nie ryzykować. Oczywiście ceny mogę Ci podać na priva, choć na pewno będzie
                        różnica - nasze mieszkanie ma 80 m2 :).
                        Jak masz jakieś pytania cenowe pisz na adres gazetowy :)

Ania
                        • Gość: Pepe Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.phnx.qwest.net 11.12.05, 18:02
                          Dziekuje a jeszcze jak masz telefon do tej Pani to bede wdzieczna!! Bedziemy
                          tam uderzac. Podaj te szczegoly na nasz email co do ekipy bibipepe@msn.com
                          Oczywiscie bedzie roznica bo mamy wieksze mieszkanie no i u nas te rozwalanie
                          scian (luki) plus jakby bar pomiedzy salonem a kuchnia a pozatem zmiana wejscia
                          do najwiekszej sypialni nie z holu a z sypialni.
                          Masz racje nie wolno brac za tanich bo my tez juz na tym sie sparzylismy
                          powinni byc dobrzy.
                          My bedziemy odbierac to mieszkanie z mezem inzynierem i do tego paru kuzynow
                          wiec ekipa bedzie spora. Czym wiecej par oczu tym lepiej.
                          Jakos gosc J jeszcze Ci nie odpowiedzial a odebral juz mieszkanie. Ja tez
                          jestem ciekawa jakie innego typu usterki byly chyba, ze wszystko bylo super!!!
                          Bibi
                          • Gość: J Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.acn.waw.pl 12.12.05, 10:16
                            Pepe, ja nie jestem on tylko ona. A poza tym, tak jak napisałam odbieram w
                            poniedziałek 12 grudnia, więc 11 jeszcze nie mogłam odebrać. Jak odbiorę, to
                            sie odezwę.
                            Ainaw, ja już wcześniej wybrałam sie na miejsce z umówionym architektem, który
                            zna sie na tych wszystkich technicznych normach i on miał dużo zastrzeżeń.
                            Krzywizny ścian, brak kątów prostych w narożnikach. Narysował to wszystko na
                            ścianach. Część została poprawiona, jak potem zauważyłam. Dziś rozstrzygnie się
                            reszta. Życzę innym powodzenia.
                            • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 12.12.05, 18:40
                              My odebraliśmy!
                              Dzięki za informację o szlichtach - udało nam się wywalczyć poprawki, choć
                              wykonawca próbował się migać.
                              Oprócz tego jedna z szyb była zarysowana (do wymiany) i jedno z okien krzywo
                              osadzone (do naprawy). Oprócz tego były niewielkie usterki (brak kontaktu
                              hermetycznego w łazience, niewielka bruzda w jednej ze ścian, problem z
                              rozszczelnieniem jednego z okien).
                              Wszystko mają usunąć w ciągu trzech dni, a okna w ciągu 14. W tzw międzyczasie
                              nasza ekipa może wchodzić z remontem :))))
                              • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 12.12.05, 19:00
                                Ponieważ nasze forum coraz mniej zaczyna pasować do tematu wątku Developerzy
                                zapraszam wszystkich przyszłych sąsiadów tutaj
                                forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35716
                                • Gość: Pepe Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.phnx.qwest.net 12.12.05, 19:48
                                  To dobry pomysl z nowym watkiem . Powinnismy sie przedstawic zeby poznac
                                  sasiadow. Bibi
                            • Gość: Pepe Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.phnx.qwest.net 12.12.05, 19:56
                              Przepraszam ja tez jestem ona a nie on (Pepe to moj maz) a ja jetem Bibi.
                              Daj znac jak poszedl odbior 12 grudnia. Swietnie, ze wzielas architekta ze soba
                              przed odbiorem mieszkania bo zauwazyl tyle usterek.
                              Powodzenia Bibi.
                              • Gość: J Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.acn.waw.pl 13.12.05, 09:06
                                Nie odebrałam. W wyniku poprawek wyszły 3 poziomy wylewki zamiast 2. Cud
                                techniki budowlanej. Poza tym drobiazgi: porysowane zawiasy w oknie, zimny
                                grzejnik. Reszta u mnie w porządku. Jak podsłuchałam, u innych jeszcze były
                                usterki: źle działające wentylatory, niewłaściwy spadek posadzki na balkonach.
                                Następne moje podejście w środę.
                                • ainaw Re: Inwestycja DD Na Dolnej 13.12.05, 18:21
                                  Kurcze, nie sprawdzałam poziomu na balkonie... :(

J, mogłabyś skopiować swój post, w wątku odbiór na stronie naszego budynku?

• Gość: Pepe Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.phnx.qwest.net 13.12.05, 19:22
                                  No to ladnie.. nowe usterki . Dobrze, ze nie odebrales. Dziekujemy za te
                                  informacje.
                                  My juz mamy termin 30 grudnia!!! Wczesniej nie mozemy no i zobaczymy czy
                                  odbierzemy czy nie???

Pozdrawiam wszystkich Bibi
                                  • coronaaj1 Re: Inwestycja DD Na Dolnej 13.12.05, 19:50
                                    Gość portalu: Pepe napisał(a):

> No to ladnie.. nowe usterki . Dobrze, ze nie odebrales. Dziekujemy za te
                                    > informacje.
                                    > My juz mamy termin 30 grudnia!!! Wczesniej nie mozemy no i zobaczymy czy
                                    > odbierzemy czy nie???
                                    >
                                    > Pozdrawiam wszystkich Bibi

No to ladnie.. nowe usterki . Dobrze, ze nie odebrales. Dziekujemy za te
                                    informacje.
                                    My juz mamy termin 30 grudnia!!! Wczesniej nie mozemy no i zobaczymy czy
                                    odbierzemy czy nie???

Pozdrawiam wszystkich Bibi

• Gość: N-DESIGN Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 18:37
      dLACZEGO nie zgłosicie się do prawnika, który weźmie 500-600 pln i sprawdzi
      umowę na wszelkie sposoby.Jest to naprawdę jedyny sposób na ewentualne kruczki
      w umowach developerskich.
      • Gość: Pepe Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.phnx.qwest.net 12.12.05, 06:26
        Pytanie do N-Design
        Czy masz na mysli umowe sprzedazy tak "przenicowana" przez prawnika, ze
        bedziesz zabezpieczony na wszystkie ewentualnosci czy usterki lub kruczki
        developera? Good Luck!!! (powodzenia)
        Otoz moja prawniczka jak zaczela czytac "Umowe Przedwstepna" z DD na sprzedaz
        naszego mieszkania to malo Jej "szlag" nie trafil. I co z tego do tej pory
        prowadza negocjacje , a my bedziemy niedlugo odbierac mieszkanie???

Co do kruczkow developerskich to jest pare naprawde dobrych artykulow w GW na
        ten temat , ktore polecam!!

Bibi
        • a-karpinska Re: Inwestycja DD Na Dolnej 15.12.05, 12:08
          odebrałam mieszkanie, nasze usterki:
          - cieknący kaloryfer w łazience,
          - źle działająca wentylacja,
          - porysowane szyby,
          - zapowietrzone kaloryfery.
          Niestety ściany nie są alabastrowe, ale nie uznano tego za usterkę i trzeba
          radzić sobie samemu, no i wylewki (nam pasują do parkietu, ale w mieszkaniach
          gdzie nie będzie parkietu może być problem)
          Poza tym jesteśmy z mężem trochę oszołomieni urodą budynku i samego mieszkania.
          No i dostaliśmy prezent - niespodziankę.
          powodzenia w odbiorze mieszkań.
          • Gość: svetlik Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 83.9.239.* 15.12.05, 14:23
            Gratulujemy!My,niestety,jeszcze czekamy na termin odbioru/wg.umowy mieliśmy
            dostać polecony z terminem do 15.12.05./ A ile osób już odebrało mieszkania?
            Odbiory dopiero się zaczeły,czy już idzie ku końcowi?Nasze M w
            ostatniej/11/klatce. Zostaliście oszołomiemi pozytywnie,czy wam się nie podoba
            wygłąd budynku? Pozdrowienia.
            • Gość: asia Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: 82.177.111.* 15.12.05, 16:02
              wczoraj gość powiedział, że ok 30% mieszkań już odebrano a my mamy mieszaknie w
              1 klatce
              a oszołomienie było pozytywne, w ogóle DD podeszło do nas bardzo życzliwie i
              traktowano nas jak partnerów a nie jak piąte koło u wozu, które ma zapłacić i
              na tym jego rola się kończy
              uwagi do mieszkania Pan przyjął spokojnie i sam zasugerował aby sprawdzić szyby
              w oknach
              pozdrawiam sąsiadów
            • coronaaj Re: Inwestycja DD Na Dolnej 18.12.05, 08:04
              Nam nie chcieli dac terminu odbioru bo byla niezaplacona ostatnia rata (nawet
              niecale 5% tej horendalnej sumy). Jak sie okazalo, ze uregulowane (sporo przed
              terminem) odrazu zgodzili sie na nasz termin na 30 grudnia. Sprawdz czy
              wszystko uregulowane to moze termin bedzie!!! Chyba, ze klatka 11 czyli
              ostatnia no i to jest przyczyna, ze poprostu mieszkanie niegotowe???
              Pozdrawiam Bibi
    • bebell Re: Inwestycja DD Na Dolnej 18.12.05, 14:16
      To chyba nie w 11 klatce jest przyczyna. Nasze mieszkanie też jest w 11 klatce i
      stoi sobie zaplombowane i czeka na odbiór. Ale my pewnie odbierzemy dopiero w
      styczniu:(((

kasia
      • Gość: Pepe Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.phnx.qwest.net 18.12.05, 16:31
        Masz racje to jakas inna przyczyna, ze Svetlik nie ma wyznaczonego odbioru (a
        moze juz ma???)

Moze ktos ma jakies zdjecia budynku czy dziedzinca? Chetnie sobie obejrzymy jak
        to teraz wyglada bo nie ma nas w Warszawie , a odbior mamy dopiero 30 grudnia.
        Na dobra sprawe to myslelismy, ze bedziemy jednymi z ostatnich odbierajacych
        mieszkanie , a tu Kasia bedzie odbierac dopiero w styczniu!!!

Zdjecia prosze przesylac na bibipepe@msn.com
        Pozdrawiam Bibi
        • Gość: n-design.pl Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 19:42
          A może szukacie Państwo architekta wnętrz z dużym doświadczeniem, oryginalnymi
          pomysłami oraz bogatym portfolio?
          Zapraszam na www.n-design.pl
          • Gość: Pepe Re: Inwestycja DD Na Dolnej IP: *.phnx.qwest.net 19.12.05, 16:05
            Czyli mamy juz administratora budynku "Na Dolnej".
            Czy ktos odbieral mieszkanie z pania Gesek? 40 odebranych lokali .

"....podczas odbioru lokalu będzie obecna Pani Barbara Gesek - administrator
            budynku "Na Dolnej". Kontakt do Pani Barbary - 604 440 197.
            Również otrzymacie Państwo Informator, zawierąjacy niezbedne informacje i
            adresy Urzedów.
            W dniu 13 grudnia została wydana Decyzja nr IIOT/460/U/2005 pozwolenia na
            użytkowanie przez Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego .
            Na dzień 16 grudnia przekazanych jest 40 lokali.
            Szczegółowe informacje otrzymacie Państwo w dniu odbioru.

Dziekujemy za N-Design.pl

Pozdrawiam Bibi

• ainaw Nowy wątek 19.12.05, 18:22
              Może się powtórzę ;), ale zapraszam na wątek poświęcony naszemu budynkowi
              Stąd za chwilę nas wyrzucą, bo zrobi się nie na temat :)
              • coronaaj Re: Nowy wątek 20.12.05, 08:06
                Wszystkim znanym i dotad nieznanym sasiadom z Dolnej 11/13

Jak obyczaj każe stary,
                Według ojców naszych wiary,
                Chcemy złożyć Wam życzenia,
                z dniem Bożego Narodzenia!!
                Niech ta Gwiazdka Betlejemska,
                Która wschodzi tuż po zmroku,
                Da Wam szczęście i pomyślność,
                w nadchodzącym Nowym 2006 Roku!
                Szczerze Zyczymy Wesolych Swiat Bozego Narodzenia i Wspanialego Roku 2006 z
                nami!

Gdy przyjda Swieta w srebnej bieli,
                gdy Stary Rok w Nowy sie zamieni,
                przyjmijcie gorace zyczenia
                niech sie spelnia wszystkie marzenia.
                Odrobiny ciepla dzieki ludzkiej zyczliwosci,
                odrobiny swiatla w mroku dzieki szczeremu usmiechowi,
                radosci w smutku dzieki ludzkiej milosci,
                nadziei na lepsze jutro w chwilach niepokoju ...

Zycza wszystkim sasiadom z Dolnej : Bibi i Pepe z 3 klatki
              • Gość: a Re: Nowy wątek IP: 212.75.114.* 08.05.06, 11:19
                witam

na jakiej zasadzie nastąpi weryfikacja podanych danych. kto jest
                upoważniony do weryfikacji?
    • matemblewo Re: Inwestycja DD Na Dolnej 23.03.06, 13:47

Mieszkam w mieszkaniu pokazowym.
      Michał tel 0501702899.
      Prosze o kontakt mieszkańców klatki nr V
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka