Dodaj do ulubionych

osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud

• Gość: mlekota Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 212.75.114.* 29.05.06, 21:28
      i tak niepostrzeżenie forum majolikowa znalazło się w pierwszej dziesiątce pod
      względem liczby oddanych głosów....
      • w.krzyczkowski Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 30.05.06, 08:19
        i słusznie - niech trafi do pierwszej trójki!
        do pracy rodacy!!!
        ;)
        • Gość: be Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 80.50.250.* 30.05.06, 10:27
          Dla mnie ten kolor nie jest istotny. Wolalabym raczej wiedziec kiedy oddadza to
          mieszkanko. Ja kupilam w bloku B nr 100. Mi zależy jak najszybciej. Ktoś napisał
          ze moze we wrześniu, ciekawe czy ten termin jest realny. Byloby super.
    • Gość: mlekota wyposażenie wnętrz IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.06.06, 23:10
      tak z innej beczki... czy ktoś z was zamierza skorzystać z niesamowitej oferty
      znanej sieci sprzedaży agd-rtv i kupi telewizor w dniach 2-6 czerwca??
      • Gość: p_groch Re: wyposażenie wnętrz IP: *.macrosoft.pl 02.06.06, 07:27
        A gdzie można o tym poczytać?
        • Gość: ikcinreic1 najnowsze FOTKI IP: 213.25.206.* 02.06.06, 08:27
          Już są obiecane fotki nadesłane przez forumowiczów do klubu, przepraszam za
          kilkudniowe opóźnienie w ich zamieszczeniu.
          Miłego oglądania.
          • Gość: marr Re: najnowsze FOTKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 15:41
            macie może nowe zdjęcia z budowy???
      • Gość: ikcinreic1 Re: wyposażenie wnętrz IP: 213.25.206.* 02.06.06, 08:25
        A czy jesteś tak dużym optymistą, i uważasz, że nasi chłopcy dotrątak wysoko?
        Wyjście z grupy oczywiście realne, ale półfinał...
        Jakmaszi tak kupić sprzęt to warto spróbować, a może jednaksię uda.
        Ja osobiście nie będe robił konkurencji mającym zamiar kupić tv.
        • Gość: mlekota Re: wyposażenie wnętrz IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.06.06, 20:22
          wyjście z grupy nie jest oczywiście takie realne :)) po tym, co zobaczyłem. pal
          licho te bramki; ofensywa jest do bani. dlatego z kupnem telewizora się jednak
          nie śpieszę. choć życzę chłopakom wszystkiego najlepszego. o ile zaczną w końcu
          GRAĆ W PIŁKĘ NOŻNĄ a nie w picipolo.
    • Gość: mlekota Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 212.75.114.* 07.06.06, 16:48
      tak bajdełej tris, skoro mamy udziały w gruncie, to czy drzewa też są nasze? ja
      wiem, że musi byc zgoda przyd..sów z urzędu na ścięcie, ale te drzewka też się
      liczą, że bez naszej zgody nic nie można im zrobić? absolutnie wycinać nie
      chcę, tak tylko pytam.
      • Gość: marr Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 17:20
        przed blokiem jest dąb dokładnie przed moim balkonem, myślicie że będzie można
        przyciąć gałęzie? nie trzeba na to pozwolenia?
        pozdrawiam wszystkich
        • Gość: mlekota Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 212.75.114.* 07.06.06, 17:42
          a jak przyciąć? czubek drzewa, czy gałęzie od strony balkonu? zgoda chyba musi
          być na wycięcie, co do przycinania, to nie wiem. przycinać tez można w różny
          sposób... na moim starym podwórku cieciowi nie podobało się drzewo, bo gubiło
          liście i musiał je sprzątać (sic!), więc tak je załatwił, że najpierw
          poprzycinali konary, a później pod pretekstem, że nie odrasta - ścięli.
          • Gość: marr Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 20:31
            gałęzie "wchodzą" na balkon, mieszkanie jest na 2 piętrze w budynku A, to gdzie
            trzeba starać się o zgodę przycięcia gałęzi?
            • Gość: p_groch Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.macrosoft.pl 08.06.06, 07:14
              Przycinać jeszze na pewno będzie deweloper (już raz to robili). Musiał wtedy być urzędnik, policjant sprawdzający "stan faktyczny" itp - tak mówił majster. Więc to nie jest taka łatwa sprawa, ale na pewno z tym można iść do kierownika budowy - to powinno należeć do nich jeszcze.
              • Gość: . Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 08.06.06, 16:14
                Idac Milenijna przechodzimy obok slicznych szeregowcow i nowego osiedla. Po
                drugiej stronie rozsiaga sie szereg dzialek i lasek. W ogole jest teraz pieknie
                i zielono.Ale to niedlugo zniknie. Powstana nowe bloki trasa i to wszystko
                zleje sie razem ze soba tworzac kolejne betonowe osiedle. To sa uroki miasta.
                Sasiadujace obok osiedle orco wyglada juz okazale i moze oddadza je we
                wrzesniu. Nasze jest jeszcze daleko w tyle, ale jak sie panowie spreza to moze
                koniec listopada bedzie realnym terminem oddania mieszkan :-)
                • Gość: ikcinreic1 Co na budowie IP: 213.25.206.* 09.06.06, 10:07
                  Witam,
                  Nawiedziłem wczoraj budowę, byłem w bloku A. Ścianki postwione, generalnie
                  panuje porządek, pracownicy przykręcali barierki balkonowe, zalewali betonowe
                  murki na balkonach,w około 30 mieszkaniach zrobiona jest elektryka, dzisiaj
                  mają zaczynać robić prąd na klatce tej najbliżej lasu. W bloku B skończone
                  instalacje elektryczne. To są informacje od elektryka, ż którym rozmawiałem i
                  to co widziałem.
                  Chałdy zdartego asfaltu nadal zalegają na placu pod laskiem.
                  • Gość: arma Re: Co na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 13:23
                    A czy ktoś był ostatnio w bloku B, jestem ciekaw co się tam dzieje bo ja byłem
                    ostatnio kilka miesięcy temu.
                    • Gość: Tommy Re: Co na budowie IP: 157.25.9.* 09.06.06, 14:09
                      to przeczytaj mój post z 2 czerwca .............
                    • Gość: . Re: Co na budowie IP: *.chello.pl 10.06.06, 21:20
                      A do parteru beda obłozone te budynki cegla klinkierowa? Tak jest zapisane w
                      projekcie.
                      • magnoliax Re: Co na budowie 10.06.06, 21:24
                        a czy faktycznie balkony na parterze w bloku A od strony ulicy mają być
                        zabudowane oknami tak, jak na wizualizacji? czy wiecie coś więcej na ten temat?
                        • Gość: . Re: Co na budowie IP: *.chello.pl 10.06.06, 21:42
                          Wyglada , ze maja być zabudowane.
                          • Gość: p_groch Re: Co na budowie IP: *.macrosoft.pl 12.06.06, 12:15
                            Jak juz mówimy o wygladzie to czy waszym zdaniem balkony na rysunku mają takie metalowe czarne pionowe słupki jak teraz są zamontowane, bo ja jakoś ih nie mogę znaleźć.
                            • Gość: ikcinreic1 Re: Co na budowie IP: 213.25.206.* 12.06.06, 12:25
                              To przecież są tylko wizualizacje, nie wymagaj zbyt wiele od programów
                              komouterowych. I tak mamy dobrze, że żyjemy w czasach kiedy takie programy
                              wogóle są, i można zobaczyć swój dom czy blok na wiele przed tym jak zostaną
                              wykopane fundamenty. Napewno bloki nie będa dokładnie takie jak to jest na
                              wizualizacji, a czy barierka jest ułożona poziomo czy pionowo, to już wogóle
                              nie ma znaczenia.
                              • Gość: mlekota Re: Co na budowie IP: 212.75.114.* 12.06.06, 13:19
                                jakby tak zwracać uwage na rzeczy, daszki nad balkonami na trzecim piętrze
                                miały byc nie w całości zadaszone. a tak - będzie ciemno w mieszkaniach.
                                • majolikowie Wizualizacja a rzeczywistość 13.06.06, 10:15
                                  Drodzy Sądiedzi,
                                  nie należy zbytnio wierzyć wizualizacjom! Na pewno rozmieszczenie okien i
                                  balkonów jest takie jak na komputerowo wygenerowanym schemacie. Niestety
                                  zabudowy balkonów, to tylko pomysł na takie wykonanie osoby, która wizualizację
                                  tworzyła, więc jeśli ktoś będzie chciał taką zabudowę - tylko na własny koszt i
                                  to prawdopodobnie po uzyskaniu zgody na zbudowanie. Co do koloru - identyczna
                                  sytuacja - wizualizja swoja drogą, a rzeczywistość swoją - chyba trochę szkoda,
                                  że nie będzie tak jak na rysunkach.

Pozdrawiam
                                  • majolikowie Zabudowy balkonów 13.06.06, 10:24
                                    Nie wiem jeszcze jak będzie wyglądała kwestia zabudowania balkonów.
                                    Przypuszczam, że niektórzy z nas będą chceili cos takiego zrobić. Uważam, że
                                    należałoby się zastanowić nad tym problemem.
                                    1. Jak wygląda kwestia z uzyskaniem zgody na taka zabudowę?
                                    2. W budynku, w którym obecnie mieszkam, wspólnota mieszkaniowa podjęła decyzję
                                    o wspólnym wykupieniu projektu zabudowy - z czego wypłynęły dwie korzyści. Po
                                    pierwsze każda zabudowa wygląda tak samo (nie ma 30 różnych rodzajów zabudowy),
                                    po drugie osoba, która zdecyduje sie na taki krok, zamiast płacić kilkaset
                                    złotych za projekt, płaciła zdecydowanie mniej. Początkowy koszt (wykupu
                                    zbiorowego projektu wynosił, o ile dobrze pamiętam, ok. 15 zł. Oczywiście
                                    problem będzie w przypadku, jeśli znajdą się osoby, które nie będą chciały w
                                    takim projekcie uczestniczyć.

Jeśli chodzi o mnie jestem skłonny wejść w taki układ - a Wy co o tym myślicie?
                                    • Gość: mlekota Re: Zabudowy balkonów IP: 212.75.114.* 13.06.06, 13:10
                                      to jest oczywiście fajny pomysł. estetyka jest ważna. koszty jak najbardziej.
                                      sam mysle, czy by czasem nie zabudować balkonu od strony podwórka, ale dzielę
                                      balkon jeszcze z dwoma sąsiadami, więc warto, by i oni wyrazili swoje zdanie na
                                      temat. nie wiem jeszcze jak będzie dzielony balko na poszczególne częsci...
                                    • Gość: Katy Re: Zabudowy balkonów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 13:26
                                      Witam!
                                      Co do zabudowy balkonów - my jesteśmy jak najbardziej za - ze względu na
                                      bezpieczeństwo naszych kotów.
                                      W obecnym mieszkaniu tez mamy zabezpieczony balkon i nie wyobrażam sobie
                                      inaczej. Sierściuchy mogą sobie wychodzić na balkon, a ja jestem spokojna -
                                      wiem, że są bezpieczne.
                                      Przynajmniej jeden balkon musze mieć zabezpieczony (mam w nowym mieszkaniu dwa).
                                      Pozdrawiam
                                      Katy
        • Gość: . Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 20.06.06, 15:52
          Wrocila lista mieszkan czyli w dalszym ciagu jest 10. A swoja droga orco
          sprzedalo juz ponad 80 mieszkan w nowej inwestycji gdzie jeszcze parkanu nie
          postawili.
          • Gość: haal Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.acn.waw.pl 20.06.06, 22:21
            Czesc,

jesli chodzi o pomysl z lista mieszkancow to bardzo fajny pomysl - jakis czas
            temu tez myslalem zeby o tym myslec. Tak wiec popieram z calych sil.
            Mam tylko jedna uwage, jesli bedziecie wystawiac adresy mail to prosze nie
            piszcie je w formie moj.mail@konto.pl tylko jakos tak moj.mail (at) konto.pl
            poniewaz jesli podacie swoje mail'e w oryginalnej formie w internecie to
            mozecie byc pewni ze za jakis czas bedziecie dostawac spam - specjalny programy
            komputerowe przeczesuja strony internetowe w poszukiwaniu adresow mail'owych
            zeby pozniej tworzyc baze adresow, ktore beda spamowane. Wierzcie mi, bo jestem
            z branzy IT, pewnie tak jak czesc z przyszlych wspollokatorow. Tak wiec
            ostroznie z podawaniem swojego mail'a.

A tak przy okazji to jakie rodzaje zawodow zagoszcza na naszym osiedlu - ja
            jestem z IT :)

Pozdrawiam haal
            • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 21.06.06, 08:48
              Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - zamiast znaczka @ w adresie napisać(at)- czy
              tak włąśnie? czy li zamiast ikcinreic@o2.pl mam napisać ikcinreic(at)o2.pl
              • majolikowie "at" zamiast "@" 21.06.06, 09:25
                dobrze zrozumiałeś, ale pytając w ten sposób, tzn. podając swój adres już
                naraziłeś się na potęgę spamerów :)

...nie no, może tej strony nie znajdzie :)

DLA WEBMASTERA: uważam, że najbezpieczniej byłoby tworząc stronę www, do
                wpisywania adresów mailowych uzywać aplikacji szyfrujących - jest kilka
                dostępnych w necie - i to z poziomu www (nie trzeba instalować na PC).
                Alternatywą jest mały skrypt w JAVASCRIPT. W obu przypadkach po takim zabiegu
                adres na stronie wygląda normalnie (tzn. z małpką), jednak wyszukiwarki nie
                ideksują takich adresów, czyli krótko mówiąc - nie są w stanie ich namierzyć -
                proste i skuteczne

Pozdrawiam
                • Gość: haal Re: "at" zamiast "@" IP: *.centertel.pl 21.06.06, 10:28
                  No to widze ze rozpetala sie dyskusja "webmasterska" :)

Pozdrawiam
                  haal
                  • Gość: ikcinreic1 Re: "at" zamiast "@" IP: 213.25.206.* 21.06.06, 10:43
                    Widzę, że w razie niemca to mamy olbrzymie wsparcie IT na naszym forum.
                    Ja tam jestem finansistą, a IT to tylko zabawa...
                    Może dla bezpieczeństwa poprostu nie podajmy swoich adresów i już. Nie będziemy
                    narażani na ataki spamerów. Ja przez podanie swojego adresu na stronie
                    otrzymuję troszkę spamów, ale są to ilosci śladowe i szczerze mówiąc nie
                    przeszkadzają mi tak bardzo.
                    Umówmy się tak, że te adresy które mam to zamienię na at a następne dane
                    miekszańców które przyjądą jeżeli będą bez adresów to poprostu nie umieszcze
                    ich na stronie i już. Może być?
                • Gość: jarekw888 Re: "at" zamiast "@" IP: 193.109.212.* 21.06.06, 10:32
                  Musze niestety zgodzic sie z przedmowca. Ja nieopatrznie wrzucilem raz na tym
                  formum swojego maila i niestety jestem kolejna ofiara spamu. Dobrze, ze chociaz
                  filtry, ktorych uzywam, oczyszczaja wiekszosc ruchu do mnie. Niestety cos tam
                  jednak dociera.

Dorzucam kolejne watki:

Jak Wam sie podoba trojkolorwa koncepcja elewacji budynku (widoczna od strony
                  flamenco)? Dla mnie jest OK. Myslalem, ze bedzie gorzej patrzac jedynie na
                  szczyt od cmentarza.

2) Wszedlem kiedys na forum flamenco. Mozecie sobie zerknac na konkurencje:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36046&w=43720198
                  Jak wrazenia?

Pozdro
                  • majolikowie Re: "at" zamiast "@" 21.06.06, 11:16
                    Odnośnie postu od "jarekw888" - myślę, że flamenco wygląda ładnie - bardzo
                    ciepłe kolorki - akurat na lato - poza tym nowy bloczek - inwestycja całkiem w
                    porządku.
                    Nasze bloki przecież nie mogą być gorsze :)
                    • Gość: marr Re: "at" zamiast "@" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 11:23
                      a kied oddaja flamenco?jaki termin?bo maja sporo zrobione
                  • Gość: mlekota Re: "at" zamiast "@" IP: 212.75.114.* 22.06.06, 08:26
                    nie podobają mi się te szafy na korytarzu.
                    • Gość: jarekw888 Re: "at" zamiast "@" IP: 193.109.212.* 22.06.06, 09:01
                      nie no szafy sa "piekne".... a drzwi wejsciowe do lokalu widziales - biala
                      rama.... niezly pomysl nie ma co, nie?
                      • magnoliax Re: "at" zamiast "@" 22.06.06, 10:14
                        hej, o jakich szafach mówicie? Macie jakieś nowe zdjęcia??
                        • Gość: jarekw888 Re: "at" zamiast "@" IP: 193.109.212.* 22.06.06, 10:52
                          o szafach w flamenco
                        • Gość: mlekota Re: "at" zamiast "@" IP: 212.75.114.* 22.06.06, 11:53
                          kliknij link lub skopiuj: img83.imageshack.us/my.php?
                          image=dscn19334sj.jpg oraz img399.imageshack.us/my.php?
                          image=dscn19311ed.jpg to zobaczysz o czym mówimy. kilka postów wstecz wg
                          kolejnej wypowiedzi podany był link do orco i zdjęć z ich budowy. zajrzałem tam
                          i komentujemy zdjęcia.
                          białe framugi tak mnie nie rażą, jak te szafy. plama na całego.
                          • magnoliax Re: "at" zamiast "@" 22.06.06, 12:23
                            Aaa! Dzięki :) obejrzałam zdjęcia. Dość osobliwe są te rozwiązania... ;-)
                            • w.krzyczkowski Re: "at" zamiast "@" 22.06.06, 13:39
                              rzeczywiście dziwne rozwiązania... ja bym takich nie chciał... o!
                              ;)
                • Gość: ikcinreic1 Re: "at" zamiast "@" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.06.06, 18:38
                  A czy jak nie zmieszczam bezpośrdnio na stonie adresu czyli na stronie go nie
                  widac, a widać jedynie link "e-mail" (tak jak na stronie klubowej) , po naciśni
                  ęciu, którego wchodzisz do okna pocztowego to w żródle strony (html) też nie
                  moge umieszczać adresu pisanego z małpą? Może dla niektórych jest to jasne, ale
                  dla mnie nie (tak jak mówiłem nie jestem z branży IT tylko finansów):)
                  • magnoliax Re: "at" zamiast "@" 25.06.06, 14:13
                    Z tego co ja wiem wystarczy, że adres jest umieszczony w kodzie strony, żeby
                    sprytny program go odnalazł. I w ogóle trudno to obejść, bo taki program będzie
                    szukał ciągu znaków, w którym będzie małpa, at czy cokolwiek innego tam
                    wpiszemy. Nawet jeśli napiszemy cośtam.pl to również może to być potraktowane
                    jako potencjalny adres e-mail. W zasadzie wszystko zależy od weny twórczej
                    autora takiego programu..
                    ps. ja jestem z branży "żona IT" ;-)
                    • Gość: ikcinreic1 Re: "at" zamiast "@" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.06.06, 19:02
                      To co, mam zamieszczać e adresy e-mailowe, czy nie? Czy pisać przez "at", czy
                      nie, bo wtedy, żeby wysłać coś, trzeba będzie modyfikować adres za kazdym
                      razem. Prosze zadecydujcie - bo to Wasze adresy i ie chcę, żaby później się
                      ktoś narażał na spamy.

• magnoliax Re: "at" zamiast "@" 25.06.06, 21:22
                        ODPOWIEDŹ MĘŻA IT (żeby było jasne ;-) ):
                        proponuję adres: login@domena.pl zapisać jako:
                        (przyjmujemy zamiast @->abc)
                        login,abc,domena-pl
                        loginABCdomenaPL
                        login abc domena pl

..ciągi znaków takie jak '@', czy 'at' wykorzysta gimnazjalista pisząc robota do
                        maili :) (..a jak będzie z Polski to też i 'małpę' ;) )
                        Jeżeli serwer, na którym jest hostowana stronka ma dostęp do bazy danych, to
                        całkowicie problem jest rozwiązany -ale wnioskując, że to jest na asterze, to
                        raczej nie ma..
                        -można jeszcze wykorzystać do tego javascript, który sklejałby "w locie" adres
                        mailowy po np. kliknięciu na nazwisku..
                        Jakby trzeba było pomocy, to chętnie pomogę :)
                        • Gość: ikcinreic1 Re: "at" zamiast "@" IP: 213.25.206.* 26.06.06, 07:56
                          OK, zróbmy tak: adresy zapiszę w postaci: użytkownikxyzdomenapl i kazdy sobie
                          go raz zmodyfikuje przy pierwszym e-mailu a poźniej będzi emaiła już przecież w
                          książce.Oczywiści xyz to @ a przed pl trzeba dać ".".
                          A jak możesz tochchę czasu poświęcić pomóc ze skryptem to też fajnie będzie.
                          Pozdrawiam no jak zwykle miłego tygodnia
                          • majolikowie Zamienię adresy mailowe na cyferki :) 26.06.06, 09:22
                            Witam Sąsiadów!

Roboty internetowe indeksują PLIKI (a w zasadzie zawartość pliku .htm
                            lub .html) znajdujące się na serwerach stron www. Osobiście proponuję zmianę
                            zwykłego ciągu znaków na tzw. numery encji ASCII
                            Wygląda to następująco - ADMIN naszej strony klubowej zamiast wpisywać w kodzie
                            strony adresosoby@domena.pl wpisze zupełnie inny ciąg znaków, który nie zawiera
                            ani małpy ani żadnej litery - tylko cyferki -
                            Jeśli chcecie - służę pomocą - mogę zamienić każdy adres mail na ciąg takich
                            znaków. Jest to proste rozwiązanie - admin (tu zwracam się chyba do ikcinreic1)
                            zamiast adresu wpisze po prostu takie cyferki.
                            ikcinreic1 - jeśli chcesz wysyłaj na moje konto na gazecie (login założony
                            właśnie na potrzeby forum - majolikowie) adresy mail - a ja w odpowiedzi dodam
                            do nich ich zamienniki, które wstawisz zamiast nich w miejscu adresu mailowego -
                            to tylko moja propozycja - jeśli macie inne pomysły lub zastrzeżenia to ja się
                            dostosuję

Pozdrawiam
                            • Gość: ikcinreic1 Re: Zamienię adresy mailowe na cyferki :) IP: 213.25.206.* 26.06.06, 09:30
                              OK, tak zrobimy, wyślę Ci dzisja wieczorkiem te adresy, które otrzymałem a Ty
                              je zakodujesz cyfrowo.
                              Pozdrawiam
                              • miracolo1 Re: Zamienię adresy mailowe na cyferki :) 26.06.06, 09:40
                                gdzie mam wysłać adres mailowy? Nie byłam jakiś czas na forum i nie czytałam
                                wszystkich postów wtym temacie?
                                • Gość: ikcinreic1 Re: Zamienię adresy mailowe na cyferki :) IP: 213.25.206.* 26.06.06, 12:30
                                  Wyślij na adres ikcinreic@tlen.pl wyślij dane swojego mieszkania tzn. nr
                                  lokalu, blok, piętro.
                                  pozdrawiam
                                  • majolikowie Re: Zamienię adresy mailowe na cyferki :) 27.06.06, 21:21
                                    Wysłałem, ale nie mam pewności czy dojdzie - czekam na info
                                    • magnoliax postępy w bloku A 28.06.06, 22:15
                                      Byłam dziś na Majolikowej. To co mogę powiedzieć o bloku A to:
                                      1. pojawiły się jakieś metalowe elementy na dachu, znajdują się w pionie wind
                                      więc pewnie jedno z drugim się wiąże
                                      2. w jednym z mieszkań na parterze zgromadzony jest styropian, zapewne do
                                      ocieplania budynku
                                      3. panowie robotnicy robili podłogi na balkonach
                                      4. chyba nadal nie ma w mieszkaniach tynków, a w każdym razie nie widać ich przy
                                      otwartych balkonach.
                                      Grunt, że coś się dzieje :) pozdrowienia dla Wszystkich! :)
                                      • Gość: marr Re: postępy w bloku A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 22:16
                                        no to super:)!!!!
                                      • Gość: haal Re: postępy w bloku A IP: *.acn.waw.pl 29.06.06, 22:01
                                        Witam,

a ja wczoraj bylem na budowie, z samego rana.
                                        Powiem Wam ze praca posuwa sie bardzo sprawnie - panowie na budowie bardzo
                                        sprawnie pracuja - nie widzialem nikogo kto szukalby pracy :)
                                        Rozmawialem tez z kierownikiem budowy, niedlugo beda demontowac dzwig czyli to
                                        jest sygnal ze dach juz jest gotowy.
                                        Potwierdzam ze w bud A nie ma jeszcze tynkow ale juz jest instalacja
                                        elektryczna i sa pociagniete rury, tak wiec teraz zostaly im tylko tynkowanie i
                                        podlogi.

Pozdrawiam
                                        haal
                            • Gość: ikcinreic1 Re: Zamienię adresy mailowe na cyferki :) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.06, 16:50
                              Cześć majolikowie, chciałem wysłać Ci adresy do transferu na cyferki, ale nie
                              mam Twojego adresu. podeślij swoje dane lokalowe do mnie a aj odeślę na Twój
                              adres adresy do zaszyforwania.
                              pozdraiwam i czekam na emaila
    • Gość: . Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 07.06.06, 17:27
      Nareszcie ktos kupil mieszkanie nr.1 to 42 metrowe. Zostalo jeszce 12 wolnych
    • Gość: ikcinreic1 Punkt elektryczny IP: 213.25.206.* 08.06.06, 08:53
      Witam wszystkich,
      Mam pewein problem natury elektrycznej, a mianowicie czy mieliście do czynienia
      w Waszych mieszkankach ze zmianami odnośnie ilości punktów elektrycznych?
      Będę zmieniał ilość punktów i muszę dodatkowo dopłacić elektrykowi za te
      zmiany. Policzył mi 50 zł za punkt a mam ich 31 więcej niż w standardzie więc
      wychodzi niezła sumka. Czy możecie powiedzieć ile Wam liczli za takie zmiany?
      Rozmawiałem z kiloma elektrykami i oni mówilimi, że 50 zł to bardzo drogo, stąd
      moje pytanie do Was.
      • Gość: pa Re: Punkt elektryczny IP: 212.160.235.* 08.06.06, 09:08
        Witam,
        Jestem pod wrażeniem - 31 dodatkowych punktów elektrycznych - masz zamiar mieć
        choinkę przez cały rok, a każda lamnka to punkt elektryczny ;00)
        A tak poważnie, to ja miałem 1 dodatkowy punkt i też mi wyliczyli koszt na
        50zł. Wszak Ty jesteś hurtownikiem, to mogliby trochę zejść z ceny, bo to już
        robią się poważne pieniądze. Pogadaj może z Panem Adrianem.
        Pozdrawiam,
        pa
        • Gość: ikcinreic1 Re: Punkt elektryczny IP: 213.25.206.* 08.06.06, 09:38
          Uzbierało się tego trochę, wyciągnąłem ośiwtlenie na tarasie, jakiś kontakt,
          trochę więcej gniazd TV i internetowych, jakieś światło do szafek i się
          człowiek nie obejrzał a zrobiło się 28 więcej (31 to twierdzi elektryk). No cóż
          jak zabraknie prądu w bloku to będzie moja wina.
          • w.krzyczkowski Re: Punkt elektryczny 08.06.06, 10:35
            może warto zastanowić się nad urzyciem rozgałęziaczy i przedłużaczy?? wyjdzie
            trochę taniej...
            ;-P
            • magnoliax Re: Punkt elektryczny 08.06.06, 10:50
              Też mam taką propozycję..
              Jeśli chodzi o koszt - ja również płaciłam 50 zł za sztukę.
          • Gość: mlekota Re: Punkt elektryczny IP: 212.75.114.* 08.06.06, 10:56
            miałem dwa dodatkowe punkty i też mi zgarnął po 50zł. dlatego zaprzestałem na
            tych dwóch tylko. najwyżej później będę skuwał i borował ściany sam.
            najważniejsze rzeczy porobili, reszta będzie jak już będę miał dokładniejszy
            obraz tego, co chcemy. z tego, co piszesz wnioskuję, że masz już wszystko
            zaplanowane. i dobrze. ja nie zmieniałem dużo, bo pamiętam, jak siostra
            planowała, zmieniała, płaciła, a i tak dużo inaczej wyszło. a kable i
            przedłużacze nie są rozwiązaniem. po co ma się plątać po podłodze jakiś kabel,
            skoro może tkwić w ścianie?
            • w.krzyczkowski Re: Punkt elektryczny 08.06.06, 11:12
              cóż... pozwoliłem sobie tak trochę zarzartować... ;-)
              ale gdybym miąl płacić 50 zeta za punkt, to wolałbym sam go zrobić...
              • Gość: ikcinreic1 Re: Punkt elektryczny IP: 213.25.206.* 08.06.06, 11:34
                Dzięki za informacje, widzę, że sprawiedliwie kasują nas po 50zł. Ja jednak
                podejmę negocjacje i częściowo ograniczę zapotrzebowanie ilościowe na punkty.
                • magnoliax Re: Punkt elektryczny 08.06.06, 12:34
                  a czy ktoś wie może na jakim etapie są prace w środku budynku A?
                  • Gość: p_groch Re: Punkt elektryczny IP: *.macrosoft.pl 08.06.06, 12:42
                    Jeżeli, chodzi o punkty to standard cena 50 zl - najwyzsza chyba w Warszawie, ale nie dał się przegadać Pan elektryk, Pan Adrian nic tu nie wskura, miałem ten sam problem, więc ograniczyłem ilość punktów, jest to paranoja, że by np za metr kabla za 1,5 zł + gniazdko 6 zł płacić w sumie 50 zł, ale Pan elektryk chciał sporo zwrobić - no to nie zarobi wcale. Będzie się tłumaczył, że musi się rozliczyć z osprzętu - ale słowa nie wspomniał o tym, że ma cenę hurtową i praktycznie 85 % kosztu to jego robocizna- daj sobie spokój - taniej samemu zrobienie cię wyjdzie.
                    • pawel_owc Re: Punkt elektryczny 17.08.06, 04:44
                      Przepraszam. Gdzie można kupić metr kabla za 1,5zł.?
                      Rozumiem że mówisz o kablu 3x1,5mm^, 500/750V.
                      Podaj namiary, kupię paręnaścię szpuli.
                      • Gość: p_groch Re: Punkt elektryczny IP: *.macrosoft.pl 17.08.06, 07:28
                        A możesz mi powiedzieć poco ci aż taki kabel? Będziesz podłączał sprzęt wysokonapięciowy czy co? Poza tym, sam elektryk mówił o 1,70 więc 1,50 niejest to cena z kosmosu szczególnie, że każdy chce zarobić. Poszukaj w internecie a znajdziesz jak ci bardzo zależy, tak w ogóle to o co ci chodzi? Lubisz dawać komuś pieniądze za nic?
    • Gość: . Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 09.06.06, 16:54
      Zostało 10 lokali :-)
      • Gość: marr Domofon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 20:51
        Wiecie może jakie będą domofony?
    • Gość: . Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 13.06.06, 17:08
      Wlasciciele tych dwoch lokali na parterze w bud. A powinni miec zaznaczone w
      umowie jak ma wygladac ich balkon.
      • Gość: a Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.tke-aufzuege-de.thyssenkrupp.com 19.06.06, 09:53
        tych dwóch to znaczy których?
    • Gość: ikcinreic1 plany IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.06.06, 21:31
      Czy ktoś z Was ma może ściągniete ze strony Wansbudu plany mieszkań na I
      pietrze? Nie ściągnąłem jak były, a teraz juz ich nie ma. Ktoś przesłał kiedyś
      mi plany ale właśnie brakowało I pietra. Jakby ktoś miał to proszę, podeślijcie
      do mnie.
    • Gość: marr odliczanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 13:58
      znowu zaczęło się odliczanie:)
      zostało 9 mieszkań!!!
      • Gość: haal podwyzki oprocentowania w mBanku IP: *.acn.waw.pl 01.07.06, 11:19
        Czolem wszystkim,

niestety mam zla wiadomosc dla tych ktorzy wzieli kredyt w mBanku - od dzisiaj
        1.07 jest podzwyzka oprocentowania o 0.3% :(
        Nasze kredyty beda nas kosztowaly troche wiecej, ale glowa do gory, moze
        nidlugo stopy spadna w Szwajcarii i wtedy znowu nasze kredyty beda tansze.
        Podstawa to pozytywne myslenie.

Pozdrawiam
        haal
        • Gość: marr Wynajem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 17:22
          Witam wszystkich
          zastanawiałam się ile mieszkań na naszym osiedlu będzie wynajmowanych?
          dla nas byłoby najlepiej żeby było takich mieszkań jak najmniej...
          zobaczymy...
        • Gość: jarekw888 Re: podwyzki oprocentowania w mBanku IP: *.tvkgsm.net / 80.51.186.* 02.07.06, 22:21
          Nie nastawiajcie na obnizki stop procentowych. Zarowno w CHF, EUR, jak i PLN.
          Banki centralne sa w cyklu podwyzszania stop i jakis czas tak jeszcze bedzie.
          Mam nadzieje, ze nie bedzie wiecej niz 50 pb. A co do PLN to pewnie w przyszlym
          roku i nasze stopy beda wyzsze.

Pozdro
          JW
    • Gość: mlekota Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.06, 22:54
      powiedzcie, moi drodzy, jakie były wasze główne argumenty za tym, by wydać te
      200 000 PLN (i więcej) na zakup mieszkania w bloku, a nie na zakup działki,
      choćby tyci tyci, i wybudowania własnego domku? bo ja powiem szczerze, że coraz
      bardziej myślę z anią o przeprowadzce... tak, tak. jeszcze jednego nie mamy, a
      już chcemy się wyprowadzać. bo mamy dość warszawy. marzy mi się domek z własnym
      ogródkiem. to nie jest chęć posiadania sama w sobie. to jest chęć odsapnięcia
      po robocie z możliwością usadowienia się tyłkiem na kawałku trawnika i
      pobzdyczenia się na maksa. balkony, jakkolwiek nie małe, nie zastąpią ogródka...
      • Gość: p_groch Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.macrosoft.pl 23.06.06, 07:42
        Mlekota, odpowidam uprzejmie na pytanie:
        -200 tys to za mało na cały domek z dzialką (starczy na domek)
        -dojazdy są dość denerwujące-nie tylko do pracy ale do wszystkiego (szczególnie dla dzieci), chociaż w samej Warszawie nie jest lepiej
        -odosobnienie jest może i fajne, ale nie przez cały czas - szczególnie dla dzieciaków, a poza tym gdzie miałbyś takich sąsiadów jak na Majolikowej ?? :)
        • w.krzyczkowski Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 23.06.06, 07:54
          ja tylko chciałem zauważyć, że 200 tys. to jest całkiem wystarczająco na domek
          z działką - niestety nie w okolicach Wawy ;))))))
          a poza tym to cały czas myślę o czymś takim, ale na razie zdecydowaliśmy się
          (też z Anią ;->) na mieszkanie ze względów czysto praktycznych -> bliżej do
          pracy (nie wyobrażam sobie posiadania domu w centrum miasta - nawet gdyby było
          to możliwe...) na szczęście obok naszego osiedla jest kawałek lasu i ogólnie
          póki co tak trochę spokojniej... taka namiastka...
          ;)
          • Gość: . Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 23.06.06, 15:21
            na dzialke juz macie. Kupiliscie taniej sprzedacie drozej.
            • Gość: mlekota Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 212.75.114.* 23.06.06, 15:53
              z małą poprawką - ceny na nasze może wzrosną, ceny na inne też :) ale kurcze
              ciągle liczę, że te półgłówki (bo inaczej ich nazwać nie umiem), co most
              północny projektują, zatwierdzają i budują już od ładnych kilku lat, w końcu go
              wybudują. i że to polepszy komunikację i podniesie atrakcyjność okolicy.
              • Gość: . Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 23.06.06, 18:39
                poki co to grota-roweckiego idzie do remontu tzn czesc mostu wiec dojechac na
                bialoleke to cud nad wisla hihi.
                • Gość: marr Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 18:49
                  ja sie ciesze ze bede mieszkac na tarchominie:) zielen, jest gdzie odpoczac, no
                  i mlodzi ludzie mieszkaja:)jeszcze jest to "odludzie"
                  a wybudowac dom na starosc mozna:)na mieszkaniu zyskasz tylko:)ceny ida w gore!
    • Gość: . Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 24.06.06, 12:59
      Nowe osiedle powstanie po stronie barakow gdzies za nimi bardziej w glab
      Milenijnej. Zobaczcie tabele ofert bialoleka. Ale czemu napisali ze powstaje na
      Majolikowaj to ja juz nie moge zrozumiec.
      • w.krzyczkowski Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 25.06.06, 12:06
        byleby nam tylko lasku nie zlikwidowali!!! musimy w razie czego o niego
        walczyć!!!
        ;))))
        • Gość: a Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 19:04
          Witam wszystkich sąsiadów. Czy ktoś z was interseował się ulgą podatkową
          dotyczącą odliczenia odsetek od kredytu? szukam informacji na ten temat
          • Gość: Daśka Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.06, 23:33
            Witam
            Już w marcu kupiliśmy mieszkanie w bloku A. Często wchodę na formum ale jeszcze
            nie brałam udziału w dyskusji. Ponieważ jednak wywołany został temat dot.
            zawodowo mojej dziedziny - to nie mogę pozostać bierna. Ulga o której piszesz
            to ulga od dochodu dot. wydatków poniesionych na spłatę odsetek od kredytu
            (pożyczki) wykorzystanej na zaspokojenie własnych potrzeb mieszkaniowych. Z
            ulgi tej możesz skorzystać poraz pierwszy w rozliczeniu za rok podatkowy w
            którym inwestycja została zakończona. Do tego zeznania trzeba dołączyć
            oświadczenie wg. ustalonego wzoru o wysokości wszystkich poniesionych wydatków
            związanych z daną inwestycją - PIT - 2K. Odliczenie przysługuje od tej części
            kredytu która nie przekracza kwoty stanowiącej iloczyn 70 m powierzchni
            użytkowej i wskaźnika przeliczeniowego 1 m powierzchni użytkowej budynku
            mieszkalnego ustalonego dla celów premi gwarancyjnej za III kwartał roku
            poprzedzającego rok podatkowy, określonej na rok zakończenia inwestycji. Musisz
            posiadać poza dokumentacją bankową także faktury uzyskane od Wansbudu. To chyba
            tyle - chyba że interesuje Cię coś jeszcze.
            Pozdrawiam wszystkich sąsiadów
            • Gość: haal Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.acn.waw.pl 01.07.06, 11:09
              Bardzo fajnie ze rozpoczela sie dyskusja nt. ulgi podatkowej bo pewnie pod
              koniec roku wszyscy bedziemy sie tym interesowac.
              Dla mnie ten tekst jest troche za bardzo "prawniczy" ale dam rade :)

Mam pytania:
              1. gdzie mozna wiecej poczytac na ten temat - jakis link w Inecie
              2. przez ile lat mozna korzystac z takiej ulgi?
              3. Ile wynosi wskaznik przelicznikowy 1m dla naszej czesci Warszawy - gdzie
              takie informacje sa publikowane?
              4. czy mozesz podac na przykladzie jak moze wygladac rozliczenie takiej ulgi

Pozdrawiam
              haal

PS. No i oczywiscie witamy kolejna ujawniona wspollokatorke, bardzo nam milo :)
              • Gość: Daśka Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.06, 01:01
                szczegółowe informacje nt. odliczenia od dochodu wydatków na spłatę odsetek
                można znaleźć na stronie (podatki/aktualności/33157,Mieszkanie-na-kredyt-z-ulga-
                odsetkowa-html). Tu znajduje się także zadanie przykładowe oraz waruniki jakie
                trzeba spełniać żeby z tego odliczenia skorzystać a jest tego trochę.
    • Gość: ikcinreic1 FOTKI 24.06.2006 IP: 213.25.206.* 26.06.06, 13:45
      Umieściłem na stronie fotki z soboty. Zakradłem się od strony ORCO i zrobiłem
      kilka ujęć elewacji od strony dębów. Zapraszam do obejrzenia.
      • Gość: jarekw888 Re: FOTKI 24.06.2006 IP: 193.109.212.* 26.06.06, 14:29
        Dzieki za fajne fotki ;)
        • Gość: haal Re: FOTKI 24.06.2006 IP: *.centertel.pl 26.06.06, 16:44
          Fotki rzeczywiscie bardzo fajne.
          Milo widziec jak mieszkania powstaja. Pewnie wszyscy juz sie nie mozemy
          doczekac zeby wprowadzic sie do swoich wymarzonych mieszkanek :)

Pozdrawiam
          haal
          • Gość: mlekota Re: FOTKI 24.06.2006 IP: 212.75.114.* 26.06.06, 17:04
            to jest przykre, że mieszkanie stoi i nie można do niego wejść. domniemam, że
            pozostają jeszcze kwestie podłączania poszczególnych lokali do sieci -
            elektrycznej, wodnej itepe. bo co z tego, że w lokalu są kable i rury, skoro
            nie ma proądu ani wody. musze zadzwonić do kierownika, jak tam z naszym
            mieszkankiem sprawa stoi...
            • magnoliax Re: FOTKI 24.06.2006 26.06.06, 21:03
              Mlekota, nie szalej tak. Pomyśl, że w bloku A nie ma jeszcze tynków w
              mieszkaniach.. patrząc na blok B można tylko zazdrościć..
              • Gość: marr Re: FOTKI 24.06.2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 22:20
                zgadzam się z Magnoliax
                niestety jestem niepocieszona:( w budynku A nie widać postępów :(
                a co słychać w środku? kierownik nie chce wpuszczać? bo nie ma zdjęć
                • Gość: ikcinreic1 Re: FOTKI 24.06.2006 IP: 213.25.206.* 27.06.06, 08:09
                  Ja u kierownika to jestem chyba spalony. Ostatnio byłem w środku z elektrykiem
                  już po fajrancie, ale nie pozwolił mi robić zdjęć. Prosił, bo później podobno
                  może dostać połbie od kierownika. Z tego co rozmawiałęm z dnim w zeszłym
                  tygodniu, to mówił, ze zrobili elektrykę na klatce chyba tej od lasu, i miał
                  zaczać robić moje mieszkanie. Wczęsniej mówił, że jest już oko. 30% mieszkań
                  okablowanych.
                  Jak przejeżdażam tamtędy prawie codziennie około 17 to widać ludzi pracujących,
                  ale co dokładnie robią to nie wiem.
              • Gość: mlekota Re: FOTKI 24.06.2006 IP: 212.75.114.* 27.06.06, 09:11
                wiem, powinienem myślec "globalnie" o całej naszej inwestycji, nie tylko o
                jednym budynku... przepraszam...
                • Gość: marr Re: FOTKI 24.06.2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 14:06
                  jak myślicie dlaczego nie można robić zdjęć w środku?
                  • Gość: ikcinreic1 Re: FOTKI 24.06.2006 IP: 213.25.206.* 27.06.06, 15:23
                    nie wiem, może boją się terrorystów z Irlandii (czytaj ORCO) albo jakichś
                    imperialistycznych szpiegów ? A może poprostu graficiarzy, którzy
                    zwizualizują nasze klatki i mieszkania w celach projektowych swoich nowych
                    prac :)

• Gość: Angela Re: FOTKI 24.06.2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 10:42
                      Mysle że z terrorystami to drobniutka przesada ale faktycznie szkoda, choc i
                      tak wielkie dzięki za poświęcenie i zamieszczone zdjęcia
                      Pozdr,
                      nowa sąsiadka
                      • Gość: marr Re: FOTKI 24.06.2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 18:12
                        czesc
                        macie nowe fotki???
                        pozdrawiam
                        • Gość: ikcinreic1 Re: FOTKI 24.06.2006 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.06, 19:11
                          cześć, fotek nie mam. wizualnie z zewnątrz nic sie nie zmieniło.
                          Zrobili jedynie około 1/4 - 1/3 elewacji bloku B od strony dźwigu.
                          poczekam jeszcze parę dni i może zrobie jakies fotki.
                          • Gość: marr Re: FOTKI 24.06.2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 20:16
                            kurcze to co oni teraz robią?rozumiem upały....ale jak tak dalej pójdzie to nie
                            wyrobią się na listopad:( zaczynam się martwić
                            mam pytanie widze że na stronie klubowej pojawiła się ikonka mieszkancy ale nie
                            mogę tam wejść:(
                            • Gość: miecugov Re: FOTKI 24.06.2006 IP: *.chello.pl 12.07.06, 00:11
                              Witam po latach, na początku pozdrowienia dla wszystkich sąsiadów. Dziś
                              rozmawiałem z P. Adrianem i informuję, że mieszkań do sprzedania zostało 8.
                              Niestety upały są tak samo niebezpieczne dla naszego domku jak i siarczyste
                              mrozy :( dlatego też z zewnątrz trochę stanęło, w środku w bud A podobn już w
                              większości jest otynkowane od wewnątrz zaś w bud B wchodzą już szlichciarze.
                              Tak więc trzeba chyba jakiś taniec deszczu odtańczyć i prosić o mniejsze
                              temperatury - chociaż z drugiej strony to w końcu lato :). Jeszcze raz gorąco
                              (choć nie wiem czy to dobre określenie na dzisiejsze upały) Was pozdrawiam.
                            • Gość: ikcinreic1 Re: FOTKI 24.06.2006 IP: 213.25.206.* 12.07.06, 08:18
                              Witam,
                              Wczoraj przejeżdżałem koło budowy i zauważyłęm, ze zniknął dźwig. Zdemontowali
                              go w zesżłym tygodniu.
                              Ocieplenie budynku B od strony wewnętrzej osiedla jest już w 2/3 zrobione, a
                              pomalowane jest około 1/4-1/3.
                              Faktycznie marr pojawił się link do stronymiekszńcy, ale czekam jeszcze na
                              kilka zakodowanych adresów mailowych. Jak tylko dostanę je od majolików - bo to
                              oni sanasza enigmą- to uruchomię link i będziemy mogli się poszukać w gronie
                              kilkunastu mieszkańców.
                              Pozdrawiam
                              • majolikowie Kody wysłane - plan się wypełnia :) 12.07.06, 10:43
                                Enigma informuje, że do naszego Mastera od weba kody zostały wysłane :)
                                Jednocześnie apeluję o przesyłanie danych od nowych sąsiadów i od wszystkich
                                spóźnialskich, którzy tego nie zrobili do tej pory, a chcą umieścić
                                swój "odcisk" na naszym planie - ikcinreic działaj zatem!
                                • Gość: ikcinreic1 Re: Kody wysłane - plan się wypełnia :) IP: 213.25.206.* 12.07.06, 10:52
                                  Enigma dzięki za pomoc, umieszczę kody i pierwszą wersję strony mieszkańców
                                  postaram się załadować na serwer. Oczywiście powiadomie o tym fakcie.
                                  Przyłaczam się do apelu do tych co jeszcze nie przysłali danych o swoich
                                  mieszkaniach.
                                  Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki majolikowie za pomoc.
    • Gość: aron Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 09.07.06, 13:06
      Kochani. Dawno się nie udzielałem na forum. Jeżeli rozmawiamy o pewnych
      problemach naszej inwestycji (np: o wodzie) to mnie interesuje jeszcze kilka
      innych rzeczy.
      1. Jak rozwiązać problem komunikacyjny?
      Na pewno przez kilka najbliższych lat czeka nas horror komunikacyjny, nie tylko
      w związku z brakiem mostu północnego, ale także z planowanym remontem mostu
      grota. Dlatego też wpadł mi pomysł poruszania się koleją do metra gdanskiego
      (wszak warszawa płudy to może 2 km dalej na wschód, a jedzie się ok. 15-20
      minut do śródmieścia - bilet 3 PLN). Niestety w tej chwili trudno tam się
      dostać. Wydaje mi się, że kłopot naszej lokalizacji polega na tym, że daleko
      nam zarówno do E4 jak i 511, a także pociągów. Wystarczyłoby, żebyśmy byli
      położeni kilkaset metrów na wschód lub zachód - wtedy ten problem byłby
      rozwiązany.
      Podobno można żłożyć wniosek o przystanek autobusowy do ztm (co na to
      mieszkańcy parterów w bloku A?) W dwóch inwestycjach przybędzie kilkuset
      potencjalnych klientów. Idealnie byłoby mieć powiedzmy 144 i coś co by jezdziło
      na płudy. Takie jest moje pobożne życzenie:-)

2. Co to za makabryczne składowisko asflatu, żużlu i ziemi na przeciwko nas? O
      ile ogródki działkowe są czymś normalnym, o tyle dobijają mnie k(rz)aczory przy
      transformatorach, a także polna droga zwana dalej pomorską (po skończeniu się
      asfaltu). Rozumiem, że miejsce to przeznaczone jest na planowaną trasę bodajże
      nadwiślańską (która jeżeli w ogóle się pojawi, to za wiele lat)? Ciekawi mnie,
      czy można wymusić od miasta czy gminy jakieś uporządkowanie tych terenów? Dziś
      panuje na nich chaos.

3. Nie zwracałem uwagi na latarnie. Czy są jakieś? Podobno jest akcja/program
      chyba w stoenie (bedę musiał sprawdzić), polegająca na stawianiu latarni w
      miejscach nieoświetlonych, tyle, że lokalni mieszkańcy muszą wyjść z inicjatywą.

Mam nadzieję, że wraz z wzrostem liczby mieszkańcow zacznie się nasza okolica
      cywilizować. Dzisiaj nawet mapy źle są narysowane (na wszystkich istnieje ulica
      majolikowa pod lasem - ja jakoś jej nie widzę:-) i asfaltowa pomorska). Warto
      byłoby nie dopuścić, żeby ta okolicą była zapomniana przez Boga i gminę:-)

Powyższe problemy nie będą miały znaczenia jeżeli deweloper nie dokończy
      budowy. Przyglądając się obecnemu trendowi - tak się nie stanie:-)

Optymistycznie pozdrawiam:-)
      • magnoliax Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 09.07.06, 15:23
        Witam! Pokrótce w punktach:
        1. Nie mam nic przeciwko przystankowi, ale może niekoniecznie centralnie przed
        blokiem A, zwłaszcza, że niektórzy, w tym ja będą mieszkać na parterze..
        Generalnie jednak pomysł nie jest zły :)
        2. Mi osobiście nie przeszkadza to żwirowisko, aczkolwiek znacznie ładniej
        wyglądałby na przykład zadbany trawnik :) Jeśli chodzi o ten kawałek Pomorskiej
        idący przez lasek, obawiam się tylko, że jak zrobią przelotowy asfalt to
        będziemy mieć niezły ruch pod oknami. Każdy objazd jest dobry..
        3. Latarnie są, jedna nawet pod moim oknem ;-) myślę, że oświetlenie jest ok.
        I na koniec chciałabym dodać, że Białołęka bardzo się rozwinęła w przeciągu
        kilku lat. Mieszkam tam od dawna i widzę te wszystkie zmiany. Nie martwcie się,
        naszą Majolikową szybciej ucywilizują niż się spodziewamy! :)
        Pozdrawiam serdecznie!
        • Gość: aron Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 09.07.06, 15:59
          hmmm... chodziło mi raczej o ten kawałek pomorskiej dokładnie po drugiej
          stronie, czyli w stronę światowida. Na pewno przez ten lasek asfaltu nie
          puszczą:-)
          • magnoliax Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 09.07.06, 20:42
            no to się nie zrozumieliśmy, myślałam, że chodzi o ten kawałek za cmentarzem i
            przebicie do Modlińskiej :)
            • Gość: p_groch Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.macrosoft.pl 10.07.06, 07:45
              Witam,trzy rzeczy:.
              1. Gość który się nie podpisuje a mówi o pomysłach innych, że to idiotyczne pomysly to niech lepiej się zastanowi nad samym sobą, bo takich ludzi to cienko widzę a naszym osiedlu - trochę kultury-dyskusja to nic złego.
              2. Przystanek to i owszem, ale wydaje mi się, że 144 akurat jest dość blisko -raptem 300m, gorzej z E-4 -taki przystanek by się przydał.
              3. Zostaje jeszcz sprawa oczyszczania śmieci - ten deptak na wprost od nas idący koło rozdzielni jest zawalony cały czas śmiećmi - śmietniki rozwalone - jest infolinia zomu gdzie można zgłaszać takie sprawy- trzeba będzie to wykorzystać.
              • Gość: Angela Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 09:33
                Jestem od niedawna na forum ale juz się cieszę że będziemy sąsiadami. Mam tylko
                nadzieję że plany i dyskusje przełażą się na jakieś nasze wspólne działanie. Ze
                swojej strony mam pytanie: czy przy przy bloku A tzn od strony ulicy
                przewidziany jest jakiś parking ( dla ewentualnych gości)?
                Pozdr
                • Gość: a Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.tke-aufzuege-de.thyssenkrupp.com 10.07.06, 10:16
                  z tego co wiem od dewelopera to nie, ponieważ od strony ulicy musi być:
                  -zostawiony chodnik plus pas zieleni
                  -dodatkowo ogrodzenie bloku oraz pas zieleni od ogrodzenia do bloku.

poza tym jako przyszły mieszkaniec parteru jestem przeciw parkingowi
                  usytowanemu pod moimi oknami.
                  • Gość: marr Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 18:54
                    powiedzcie mi gdzie beda staly smietniki?
                    bo musi byc chyba jakis wjazd na osiedle?
                    • magnoliax Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 11.07.06, 08:47
                      Marr! Śmietnik ma być w bloku A, jakoś tak niedaleko klatki nr 2, po lewej
                      stronie od wjazdu do garażu. pozdrawiam!
                      • Gość: a Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 17:32
                        czy ktoś z was wie ile aktualnie zostało wolnych mieszkań do sprzedaży?
                        • Gość: marr Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 18:10
                          najprawdopodobnie 9
                • primul Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 14.07.06, 18:54
                  Witam wszytkich. Byłem dzis na budowie i prace ida pełną parą. Dzis wykopano juz
                  dół do przejazdu miedzy parkingami i w nastepnym tygodniu mają już kłaść
                  zbrojenie. Powoli konczą tez tynkowanie mieszkań w bloku A.

A propos parkingu dla gosci to wzdłuż ulicy chyba Milenijnej są porobione
                  zatoczki parkingowe i tam trzeba bedzie parkowac bo na odcinku pomorskiej gdzie
                  jest chodnik jest całkowity zakaz zatrzymywania się.
                  Pozdrawiam
    • Gość: ikcinreic1 Sytuacja finansowa dewelopera IP: 213.25.206.* 13.07.06, 15:28
      Czy interesował się może ktoś z Was ostatnimi czasy sytuacją finansową
      Wansbudu, tzn. może przy okazjii podpisywania Umowy przeglądał sprawozdania
      finansowe F0-1 lub inne dokumenty finansowe, albo czy wiemy jaki jest stan
      pociągniętego kredytu na dzisiaj, bo jak zostało tylko 5 mieszkań a i chyba
      dokonujecie wpłat na bieżąco, skoro piszecie o problemach z fakturami, to
      zadłużenie kredytowe nie powinno być bardzo duże.
      • Gość: mlekota Re: Sytuacja finansowa dewelopera IP: 212.75.114.* 13.07.06, 16:13
        mam jeszcze dwie wpłaty do dokonania - łącznie 20% wartości mieszkania. właśnie
        przymierzam się do wpłaty - chyba całości już, zobaczę, jak kontrola z banku na
        budowie wypadnie, ale wolałbym już się z tymi wpłatami nie cackać, skoro w
        zasadzie moje mieszkanko stoi. w każdym razie te 20% to nie taka ogromna kwota.
        ale jeśli nawet każdemu tak zostało, to się jednak uzbiera...
        • Gość: mlekota Re: Sytuacja finansowa dewelopera IP: 212.75.114.* 13.07.06, 16:32
          ale z drugiej strony - skoro wansbud ma specjalny rachunek, to w jakim stopniu
          nasze wpłaty wpływają na ich kondycję? nie znam się za bardzo na sprawach
          bankowych...
          • Gość: ikcinreic1 Re: Sytuacja finansowa dewelopera IP: *.aster.pl 13.07.06, 19:04
            A jak masz spisaną umowę co do ostatniej wpłaty?
            Ja ma przy odbiorze końcowym, a do tego pozostało jeszcze parę miesięcy.
            Z resztą jak uruchamiasz transzę wcześniej, to płacisz przecież większe odsetki.
            Może nie szalej z tymi wcześniejszymi wpłatami. W razie jakiejś ustererki albo
            niedociągnięć to zawsze masz jakąś kartę przetargową w postaci uruchomienia
            transzy dopiero po ich usunięciu.
            Co do specjalnego rachunku, to wydaje mi sie, że jest to linia w rachunku a
            działa tak, że biorą z niej środki na inwestycje, a każda wpłata z naszej
            strony zmniejsza im saldo kredytu. Moim zdaniem tak to działa.
            Więc teoretycznie saldo kredytu powinno być w wielkości naszych niedopłaconych
            rat no i wartosci tych mieszkań, które nie zostały sprzedane.
            • Gość: mlekota Re: Sytuacja finansowa dewelopera IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.07.06, 20:11
              no i tutaj właśnie się nie popisałem. wiem. nie uzależniłem ostatniej wpłaty od
              odbioru mieszkania. bęc. ale nie krakam i proszę też nie krakać, bo ja się
              szybko bardzo nakręcam :)
              • Gość: ikcinreic1 Re: Sytuacja finansowa dewelopera IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.07.06, 20:52
                Spoko mlekota, nie nakręcaj się, napewno będzie dobrze. Postaraj sie tylko w
                takim przypadku nie przedpłacac, bo i po co.
                Generalnie nie powinienem sie wtrącać, to w końcu Wasze sprawy i Wansbudu.
                Sorry, że się wmieszałem. Jestem finansistą i może patrzę na sprawy finansowe
                z pewnym skrzwieniem.
                Pozdrowionka, no i dobrej nocy bo dzisiaj trochę chłodniej.
                • Gość: mlekota Re: Sytuacja finansowa dewelopera IP: 212.75.114.* 14.07.06, 07:58
                  przecież nic się nie stało. na razie wszystko jest ok (poza fakturami). miłego
                  dnia życzę!
    • majolikowie Niebawem strona mieszkańców będzie chyba dostępna 14.07.06, 11:52
      Webmaster - przetestuj nasze wspólne dzieło. Ja swoje zrobiłem :)
      • Gość: ikcinreic1 Re: Niebawem strona mieszkańców będzie chyba dost IP: 213.25.206.* 14.07.06, 13:35
        przetestowałem, wedługmnie jest OK. Wrzuciłęm pliki na serwr, więc powinno
        działąć. Hasła rozesłałem do wszystkich poza Tommym, P_groch i Sylwią, ponieważ
        czekam na ich zakodowane adresy a oryginały mam domu.
        Testujemy logowanie i stronę mieszkańców.
        A, jeszcze dodam, że aktywny jest też już plan parteru w bloku A. Powolutku
        będę dodawał pozostałe piętra.
        • Gość: jarekw888 Re: Niebawem strona mieszkańców będzie chyba dost IP: 193.109.212.* 14.07.06, 14:06
          ja rowniez przetestowalem, jest OK, plan parteru bloku A rowniez, podziekowania
          za naklad pracy i checi ;) pozdrawiam JW
          • magnoliax Re: Niebawem strona mieszkańców będzie chyba dost 14.07.06, 15:31
            Jest ok :)) Wielkie dzięki dla Wszystkich, dzięki którym udało się to
            zrealizować! :))
            • Gość: arma PLANY IP: *.chello.pl 14.07.06, 18:55
              witam wszystkich sąsiadów, chcielibyśmy podać nasze namiary do planu. Bardzo
              proszę o wskazówki
              pozdrawiamy
              • Gość: ikcinreic1 Re: PLANY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.07.06, 09:04
                prześlij dane ze strony klbowej ze strony INFORMACJE lub ze startowej z klkając
                link "webmasterem".
                Dane to nr. mieszkania, pietro, blok i login jakim sie posługujesz oraz adres e-
                mailowy do kontaktu.
                Pozdrawiam
                • Gość: haal Kolor budynkow IP: *.acn.waw.pl 15.07.06, 11:05
                  Czesc wszystkim,

ja wczoraj tez bylem na Majolikowej i zaczelem sie zastanawiam nad kolorem
                  budynkow. Budynek A tam gdzie juz jest ocieplony i pomalowany jest taki zolty,
                  a na wizualizacjach, jest taki ladny, brazowy.
                  Wiecie moze co sie dzieje, dlaczego tak jest?

Mam zla wiadomosco - znowu pojawily sie haldy na Majolikowej. Bedziemy musieli
                  zadzialac jak juz tam zamieszkamy.

Tez sie przylaczam do pochwal dla stronki, bardzo fajnie ze cos takiego
                  powstalo, teraz pewnie bedzie kwitla komunikacja bezposrednia :)

Pzdr
                  haal
                  • Gość: ikcinreic1 Re: Kolor budynkow IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.07.06, 13:11
                    Ja też nie wiem jak to w końcu będzie z tymi kolorami, wogóle nie widać tego
                    brązowego. Biały się zaraz ubrudzi i zszarzeje, po roku będzie wyglądał jak
                    budynek z przed 5 lat. No chyba, że ten brązowy to jest jakiś materiał do
                    obłożenia, ale ie wydaje mi się, bo jakby tak było to robili by to od razu, a
                    teraz juz nie ma ruztowań.
                    • Gość: ikcinreic Nowe fotki - 16.07.06 IP: 213.25.206.* 17.07.06, 11:29
                      Zamieściłem nowe fotki prześłane przez magnoliax, dziękuję za dostarczenie
                      matriałów i życze miłego oglądania.

• Gość: haal Re: Nowe fotki - 16.07.06 IP: *.acn.waw.pl 17.07.06, 19:31
                        Bardzo fajne fotki. Budynki bardzo ladnie wygladaja. Jest super, zielono i
                        letnie.

Pozdrawiam
                        haal
              • durak25 Re: PLANY 21.07.06, 21:25
                Witam sąsiadów

Czy mógłby nam ktoś podać adres strony z planami?

nasz nr. mieszkania to: A 9
                • Gość: ikcinreic Re: PLANY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.07.06, 22:11
                  To jest adres strony klubowej.
                  www.netklubmajolikowa.fe.pl/
                  Niestety nie ma na niej jeszcze wszystkich planów, będą powoli sie tam
                  pojawiać, na stronie mieszkańców.
                  Wyślij mailem ze strony informacje namiary swojego lokalu, login, adres email
                  oraz numer i piętro mieszkania, aby otrzymać zwrotnie hasło do strony z
                  mieszkańcami.
                  POZDRAWIAM
    • Gość: haal Jak rosna ceny mieszkan IP: *.acn.waw.pl 20.07.06, 20:34
      Zobaczcie jak zmienialy sie w czasie srednie ceny mieszkan na Bialolece.
      Jednak nasze mieszkanka byly tansze niz srednie dla Bialoleki :)

Pozdrawiam
      haal
      • Gość: marr Re: Jak rosna ceny mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 20:53
        teraz jakby nie patrzeć to trzeba zpłacić 4 z hakiem minimum!!!
    • Gość: marr Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 11:36
      zostały jeszcze 2 mieszkania do sprzedania:)
      • Gość: Angela Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 09:29
        witam:)
        Śpieszę się donieść że mamy prawie komplet - zostało jeszcze jedno mieszkanie.
        Jestem pełna wiary że budowa zakończy się w listopadzie i że juz wkrótce
        zadomowimy się w naszych mieszkankach.
        póki co pozdrawiam i życzę wytrwania mimo upału
        angela
        • magnoliax Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 26.07.06, 10:34
          To bardzo dobra wiadomość :) ja też liczę na to, że budowa zakończy się o
          czasie. W tym tygodniu postaram się odwiedzić moje mieszkanie w bloku A i
          zobaczyć jak idą prace. Pozdrawiam wszystkich!
          • Gość: IKCINREIC1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 26.07.06, 11:54
            Może jak będziesz na budowie "od kuchni" to sprubój zrobić kilka zdjęć np.
            wewnątrz i trochę od dzidińca. Oczywiście w miarę możliwości bez narażania się
            szefostwu budowy. DO ZŁEGO NIE NAMAWIAM - żeby była jasność.
            • magnoliax Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 26.07.06, 14:42
              Jasne! Jak tylko będę miała możliwość to zrobie maksymalnie dużo zdjęć i na
              pewno je Wam prześlę. Pozdrowionka!
    • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 27.07.06, 08:06
      Witam,
      wpadłem rano dzisiaj na budowę i udałomi się zajrzećna dziedziniec. Robią
      zbrojenie do łącznika podziemnego, w przyszłum tygodniu będą zalewać betonem
      łącnzik.
      Elewacja na budynku B od strony dziedzińca jest w połowie pomalowana. Natomiast
      cały budynek jest już obłożony izolacja-steropianem.
      To tylo co udałomisię zobaczyć.
      Pozdrawiam.
      • durak25 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 27.07.06, 16:33
        Witam,

Czy wiadomo cosik na temat pozwoleń na podłączenie gazu, kanalizacji, prądu i
        wody do naszego osiedla. Pytam się bo mój znajomy również cieszył się z
        wcześniejszego odbiou mieszkania, lecz z powodu braku jakis zezwoleń opóźniło
        się to o kilka miesięcy.

pozdrawiam
        • Gość: marr Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 21:01
          WITAM SĄSIADÓW
          WIDZE ŻE NASZE FORUM UMIERA:(
          MOŻE MA KTOŚ NOWE FOTKI Z BUDOWY?
          MOŻE JAKIEŚ NOWOŚCI ODNOŚNIE NASZEGO OSIEDLA?
          CHCIAŁABYM PODZIĘKOWAĆ ZA STRONKE NASZYCH MIESZKAŃCÓW...UKKŁONY:)
          POZDRAWIAM WSZYSTKICH
          WRESZCIE RUSZĄ PRACE PEŁNĄ PARĄ NA NASZYM OSIEDLU BO NIE MA JUŻ TAKICH WIELKICH
          UPAŁÓW
          • miracolo1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 04.08.06, 09:41
            Forum chyba rzeczywiscie umiera... ale chyba z powodu urlopów.
            Na stronie wansbudu zostało 1 mieszkanie. To dobra wiadomość. Czy ktoś był
            ostatnio na budowie?
            • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 04.08.06, 13:21
              magnoliax miała być w zeszłym tygodniu, może coś nowego nam powiesz jak jesteś,
              no chyba, że na urlop sie wybrałas.
              • Gość: marr Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 13:58
                witam
                ja dowiedziałam się że zostały wstrzymane prace przy ocieplaniu budynków z
                powodu wielkich upałów, klej nie chciał się trzymać
                no ale upały już przeszły więc prace ruszą:)
                pozdrawiam
                • Gość: arma Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 15:31
                  ja mam nadzieje, że elewacja która została założona do teraz wytrzyma i nie
                  odpadnie za rok ;)
                • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 04.08.06, 15:33
                  tak upały przeszły to teraz deszcz będzia padał i klej będzie ściekał...
                  Jak przejeżdżałem przedwczoraj koło budowy to skończyli już ocieplać cały blok
                  B. Wydawało mi się też, że zalali już betonem łącznik garażowy. Zastanawiam,
                  się czy zdążą elewację w bloku A zrobić przed jesienną pluchą. na dorbą sprawę
                  to zostało im ze 2 miesiące na to. A wogóle to moim zdaniem nie zdążą oddac
                  bloków na 30 listopada.
                  • Gość: marr Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 15:46
                    bądzmy dobrej mysli...:)
                    dużo im nie zostało, łącznik zaczeli już robić, windy niedługo zamątują bo są
                    już zamówione:)
                    co do ocieplania to mają się zabrać za budynek A
                    ponoć są już drzwi wejściowe do naszych mieszkań:)
                    będzie dobrze:)
                    • magnoliax Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 04.08.06, 19:00
                      Cześć! Na urlop się jeszcze nie wybrałam :( ale i nie byłam na budowie, bo w
                      pracy urwanie głowy, a przecież kierownik budowy jest w godzinach 8-15. Spróbuję
                      wybrać się tam w przyszłym tygodniu we wtorek. Wezmę aparat i zrobię kilka
                      fotek. Pozdrawiam Wszystkich!
                      • magnoliax Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 08.08.06, 11:52
                        Tych co się martwią o postępy prac w bloku A, uspokajam, że wszystko idzie w
                        dobrym kierunku. Byłam i widziałam. Mieszkania są już wytynkowane, robią już
                        szlichty na podłogi. Wczoraj przyjechał styropian do ocieplania bloku. Kilka
                        zdjęć, które udało mi się zrobić, prześlę na stronkę. Pozdrawiam wszystkich!
                        • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 08.08.06, 14:59
                          A rozmawiałaś może z kierownkiem albo majstrem, jakie teraz mają plany i
                          kolejność robót, i czy może rozmawiałaś coś o terminie oddania, przyłączach i
                          odbiorach technicznych np. pożarówych instalacji, kanalizacji , prądu i
                          wodociągów? Pytam, bo to istotna kwestia, wiecie np. jest takie osiedle przy
                          Mehofera (ładbne bardzo i super lokalizacja) i stoi sobie już od ponad roku
                          wykończone i gotowe do wprowadzania, ale mają problem z podpięciem się
                          kanalizacji.
                          • magnoliax Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 08.08.06, 16:09
                            Rozmawiałam z kierownikiem ogólnie o postępie prac. Powiedział mi, że wylewają
                            już podłogi (mówimy oczywiście o bloku A), kończą tynkować mieszkania a
                            zaczynają ocieplać budynek. Trwają też prace w garażu. Termin oddania jest w
                            pełni realny, chyba, że wydarzy się coś niespodziewanego. Tyle informacji
                            otrzymałam. Jestem dobrej myśli.
                            • Gość: ikcinreic Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.08.06, 19:12
                              dzięki, ja też
                            • Gość: ikcinreic1 Fotki 08.08.2006 IP: 213.25.206.* 09.08.06, 09:33
                              Nowe fotki od magnoliax - miłego oglądania
                              • w.krzyczkowski Re: Fotki 08.08.2006 09.08.06, 11:48
                                foty są super!! bardzo mi się podoba to, co na nich widzę!! ;))))))
                                i podziękowania dla magnoliax!
                                pzdr
                                • Gość: marr Re: Fotki 08.08.2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 13:44
                                  cześć
                                  Kasiu możesz mi powiedzieć jak wygląda budynek A z przodu?niestety na zdjęciach
                                  go nie ma:(
                                  pozdrawiam
                                  • Gość: ikcinreic1 Re: Fotki 08.08.2006 IP: 213.25.206.* 09.08.06, 15:50
                                    co nie jestem Kasią i może nie do mnie pytanie ale budynek Az przodu (rozumiem,
                                    że od ulicy) wygląda tak jak wyglądał tzn. czerwona cegła i nic więcej.
                                    Na płytach balkonowych przyklejone są izoalcje steropianowe tak jak to widać na
                                    zdjęciach od Kasi.
                                    • magnoliax Re: Fotki 08.08.2006 09.08.06, 16:56
                                      Cieszę się, że się mogłam przysłużyć :) od strony ulicy budynek wygląda tak,
                                      jak wyglądał, poza tym, że stoją góry styropianu, do wykorzystania oczywiście ;-
                                      ) pozdrawiam wszystkich! Magnoliax-Kasia :)
                                      • Gość: Angela Re: Fotki 08.08.2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 09:02
                                        Zdjęcia są naprawdę fajne - ukłony w stronę Kasi:) Mam takie pytanie czy komuś
                                        z Was udało się wejść do środka i zobaczyć jak wyglądają nasze mieszkania.
                                        Jeśli tak to proszę o wskazówki jak to uczyniliście, chodzi mi głównie o
                                        godziny w których byłoby to możliwe. Z góry dzięki i pozdrawiam wszystkich
                                        Angela
                                        • magnoliax Re: Fotki 08.08.2006 10.08.06, 10:40
                                          Ja widziałam przede wszystkim swoje mieszkanie, ale zajrzałam do kilku obok.
                                          Tynki są naprawdę ładnie zrobione, obejdzie się bez gładzi gipsowych :)
                                          Jeśli chcesz zobaczyć swoje mieszkanko, po prostu przedzwoń do kierownika i
                                          umów się na jakiś termin. Z tego co się orientuję, on pracuje w godz. 7-15.
                                          Niestety trzeba się będzie wyrwać z pracy, ale zapewniam, że warto!
                                          pozdrowienia!
                                        • magnoliax Re: Fotki 08.08.2006 10.08.06, 10:40
                                          Ja widziałam przede wszystkim swoje mieszkanie, ale zajrzałam też do kilku
                                          obok. Tynki są naprawdę ładnie zrobione, obejdzie się bez gładzi gipsowych :)
                                          Jeśli chcesz zobaczyć swoje mieszkanko, po prostu przedzwoń do kierownika i
                                          umów się na jakiś termin. Z tego co się orientuję, on pracuje w godz. 7-15.
                                          Niestety trzeba się będzie wyrwać z pracy, ale zapewniam, że warto!
                                          pozdrowienia!
                                          • Gość: ikcinreic1 Re: Fotki 08.08.2006 IP: 213.25.206.* 10.08.06, 11:55
                                            A czy Ty masz w swoim M tynki gipsowe czy tradycyjne, i jak miałaś w Umowie?
                                          • Gość: ikcinreic1 Re: Fotki 08.08.2006 IP: 213.25.206.* 10.08.06, 11:56
                                            A jk sprawa wylewki podłogowej masz już zrobioną?
                                            • magnoliax Re: Fotki 08.08.2006 10.08.06, 15:45
                                              Mam napisane w umowie, że mają być tynki gipsowe. Podłogi jeszcze nie mam,
                                              podobno będzie za około 2 tygodnie, bo idą od góry bloku w dół, a ja przecież
                                              mam parter.
                                              • Gość: haal wiecie ze zostalo 111 dni IP: *.centertel.pl 11.08.06, 17:38
                                                Czolem,

wiecie ze zostalo tylko 111 dni do odbioru naszych mieszkan.
                                                Niedlugo bedzie mozna urzadzic jakas "studniowke" bo bedzie mniej niz 100 dni :)

Juz sie nie moge doczekac i siedze jak na szpilkach zeby to bylo jak najszybciej

Pozdrawiam
                                                haal
                                                • Gość: marr Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 20:11
                                                  Optymista, ale tacy też są potrzebni:)
                                                  też bym chciała żeby było wszystko ok!
                                                  pozdrawiam
                                                  • Gość: miecugov Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: *.chello.pl 15.08.06, 13:39
                                                    Dlaczego tam zaraz wielki optymista, patrząc na terminy prac jakie mam wg
                                                    harmonogramu w umowie a tym co dzieje się na budowie to myslę, że bardzo
                                                    realnym jest, że 30.11.2006 będziemy mogli wejść do własnego M. A optymizm mówi
                                                    mi, że nastąpi to wcześniej:)
                                                    Pozdrawiam wszystkich po mej długiej nieobecności na forum.
                                                    Pomysł ze studniówką ciekawy można cosik pomyśleć nad uczczeniem tej daty :)
                                                  • Gość: ikcinreic1 Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: 213.25.206.* 16.08.06, 09:40
                                                    WItam, Miecugow Ty wiesz że ja też jestem optymistą, ale jak patrzę na naszą
                                                    budowę to mam wrażenie, że termin 30.11.2006 jest mało realny na oddanie nam
                                                    mieszkań w posiadanie. Jeżeli nawet cały blok B jest skończony (tynki w środku
                                                    i na zewnątrz) to pozostały jeszcze klatki, ułożenie terrakoty i schody.
                                                    Patrząc na blok A to jest w lesie. Elewacja na, którą przy tym tempie trzeba co
                                                    najmniej 40-50 dni roboczych. Nie wszystkie mieszkania są wytynkowane w środku,
                                                    generalny bałagan na dziedzińcu, zero ogrodzenia, brak wind i tak można by
                                                    jeszcze wyliczać. Nawet jak uda się to wszystko zrobić w ciągu dwóch miesięcy
                                                    może trzech, to pozostanie jeszcze sprawa odbiorów przyłączy energetycznych,
                                                    wodnych i kanalizacyjnych, p.pożarowych i gminy. Zobaczcie jak długo stoją już
                                                    bloki ORCO z całą infrastruktura zewnątrzną tzn. wybrukowane dziedzińce, trawka
                                                    zasiana, krzewy osdobne posadzone, a osiedle zamknięte i nikt nie wprowadza
                                                    się. Generalnie jestem zdegustowany w poniedziałek zrobili sobie oczywiście
                                                    wolne, w każdą sobotę to samo - nie pracuja, zachowują sie tak jaby co najmniej
                                                    mieli 5 miesięcy wyprzedzenia.
                                                    Wobec powyższego mimo,że jestem optymistą i bardzo zależy mi na szybkim
                                                    wprwadzeniu to chyba jednak mało czasu, zeby zdążylize wszytkim na 30.11.2006.
                                                    NO chyba, że się mylę i się nie znam (a to może racja bo budowlańcem nie
                                                    jestem).
                                                    Tak czy inaczej głowy do góry.
                                                    A jeszcze jedno,jarekw888 podesłał mi całą masę fotek z 15.08.2006 więc
                                                    niedługo powinienem jes umieścicć na stronie.

• Gość: ikcinreic1 Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: 213.25.206.* 16.08.06, 09:53
                                                    To o czym pisałem, na forum ORCO naszych sąsiadów poruszyli sprawę, że bloki
                                                    stoją gotowe do oddania od końca lipca a klucze będa przekazywać pod koniec
                                                    listopada bo pozostały sprawy papierkowe budowy. Prawie 4 miesiące na to
                                                    potrzebują. Miejmy nadzieję, że u nas sprawy idą równolegle i że nie będziemy
                                                    musieli czekać 4 miesięcy od ukończenia bloków, bo wtedy, jak łatwo policzyć,
                                                    klucze dostaniemy w marcu 2007. Miejmy nadzieję, że nie dopuszczą do tego bo
                                                    powyżej 60 dni (chyba mam tak w umowie) mają kary za nieterminowe oddanie.
                                                    Jeżeli doliczyć ewentaulany przestój w stycznia ze względu na mrozy - 2
                                                    tygodnie (o ile zostało to odnotowane w dzienniku budowy) to mamy 2,5 miesiąca
                                                    opóźnienia bez prawa roszczeń. Zatem realnie połowa lutego.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36046&w=46585076
                                                  • Gość: jarekw888 Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: 193.109.212.* 16.08.06, 09:56
                                                    Ja mam w umowie bardziej restrykcyjne zapisy, pod grozba kary finansowej z ich
                                                    strony. Wiec zobaczymy....

JW
                                                  • Gość: ikcinreic 1 Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: 213.25.206.* 16.08.06, 11:07
                                                    Ja też mam kary za opóźnienie ale co to daje jak np. musisz oddać swoje obecne
                                                    m w inne ręce a nie dostaniesz swojego. kary chyba nie starczą na pkrycie
                                                    kosztów wynajmu hotelu lub innego mieszkania na czas opóźnienia i przeprowadzek
                                                    i Twojego zdrowia i niewygody jakich doznasz przy przeprowadzkach.
                                                    Realnie jednak rzecz biorąc to przecież byłęs na budowie i oglądałeś ją
                                                    dokładnie sądząc po fotkach, i jak to widzisz Ty?
                                                    Trzymajmy się jednak tej wersji żebym nie miał racji a moje przypuszczenia nie
                                                    były proroctwem.

Pozdrowionka
                                                  • Gość: jarekw888 Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: 193.109.212.* 16.08.06, 11:22
                                                    Szczerze mowiac to nie mam na ten temat zdania. Moje mieszkanie ogladalem juz w
                                                    stanie prawie gotowym i jest ok. Przynajmniej na pierwszy rzut oka. Podobnie
                                                    jednak jak w Twoim przypadku srednio sie orientuje w sprawach budowlanych,
                                                    procz tzw. "historii z zycia wzietych", czyli doswiadczen znajomych, itd.

Nie mam rowniez, podobnie jak Ty, odpowiedniej bazy empirycznej, by moc
                                                    chociazby pokusic sie o zgadywanie przyszlosci. Nie wiem jak bedzie wygladac
                                                    odbior budynku, czy cos juz zostalo zalatwione, czy nie. Nie wiem tez jak
                                                    deweloper zamierza oddac mieszkania - teren bedzie wygrodzony, czy nie? garaze
                                                    oddane czy nie? itd.

Jak widac pytan mam wiele, aczkolwiek nie jest wylacznie asekuracja z mojej
                                                    strony. Wydaje mi sie, ze dobrze byloby zainteresowac naszymi watpliwosciami
                                                    dewelopera i stad byly moje pytania czy ktos z forumowiczow poruszal ostatnio
                                                    te sprawe z Wansbudem lub kierownikiem budowy. Wczesniej przekazywane
                                                    informacje byly rozne.

Tak jak powiedzialem, musze byc optymista, a jak nie to sie bede martwil od 30
                                                    listopada. Wtedy tez bede finalizowal sprawy pozostale.

Bylem na budowie w Swieto, wiec atmosfera byla senna. Trudno mi zatem
                                                    powiedziec jakie koledzy budowlancy maja podejscie do pracy.... :)

JW
                                                  • Gość: marr Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 13:54
                                                    Wydaje mi się że nie ma co gdybać tylko trzeba zaczerpnąć informacji od Pana
                                                    Adriana, on będzie wiedział co i jak.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: Angela Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 15:45
                                                    Zrobiło się bardzo smutno jakbyście wszyscy stracili wiarę w to że może się
                                                    udać i że zostaniemy mieszkańcami Majolikowej jeszcze przed Bożym Narodzeniem.
                                                    Ja jestem naprawdę dobrej myśli z tego co wiem sprawy administracyjne miały być
                                                    załatwiane równolegle. W przyszłym tygodniu wybieram się do Wansbudu po fakturę
                                                    więc wypytam p. Adriana o to jak on widzi naszą sytuację.
                                                    Póki co pozdrawiam
                                                    i więcej wiary:))
                                                  • Gość: haal Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: *.centertel.pl 16.08.06, 17:12
                                                    Niestety do konca tego tygodnia pan Adrian jest na urlopie - pojawi sie na
                                                    poczatku nastepnego. Tez ma prawo do wypoczynku jak kazdy z nas :)

Pozdrawiam
                                                    haal
                                                  • Gość: . Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: *.chello.pl 16.08.06, 17:56
                                                    A kto by sie wczesniej przyznawal do opoznienia? to widac golym okiem. Orko
                                                    jeszcze jest niedokonczone chociazby ogrodzenie i parking.I jeszcze robia
                                                    poprawki. Te nowe osiedle budowac beda na Majolikowej naprzeciw cmentarza za
                                                    budynkiem orko. Czyli orkowcy tez zostana "zaciemnieni"
                                                  • Gość: a Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: *.eranet.pl 16.08.06, 18:15
                                                    Będziemy miec nowych sąsiadów, inwestycja firmy yuniversal podlaski powstaje na
                                                    tyłach orco, vis a vis cmentarza, jest już nawet wbita tablica reklamująca nowe
                                                    osiedle. najgorzej mają mieszkańcy orco - z jednej strony blok, z drugiej -
                                                    blok a z przodu cmentarz.
                                                    jeżeli chodzi o opóźnienia to nie znam inwestycji oddanej przed czasem, prawda
                                                    jest taka że pozostaje nam tylko czekac i wierzyc że wszystko bedzie ok. jesli
                                                    chodzi o kary to uważam, że jest to walka z wiatrakami, a dobitnie potwierdza
                                                    to inwestycja na ul. mehoffera 103, gdzie odbiór mieszkań ciagnie się już kilka
                                                    lat.
                                                  • Gość: a Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: *.eranet.pl 16.08.06, 18:17
                                                    najważniejsze że prace posuwają sie do przodu, a i pogoda ostatnio nam sprzyja
                                                  • Gość: ikcinreic1 Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: 213.25.206.* 17.08.06, 12:02
                                                    Witam,
                                                    byłem wczoraj przelotem na budowie i zamieniłem kilka zdań z majstrem, o ile
                                                    prawdą jest to co usłyszałem, to muszę przyznać, że moje złowieszcze wizje
                                                    opóźnienia oddania bloków z dnia wczorajszego były przedwczesne.
                                                    Podobno sprawy tzw. 'sprawy paierowe" odbiorów są załatwione bo procedury
                                                    trwały (trwają) równolegle z budową a nie jak w ORCO najpierw budowa na wariata
                                                    a później papiery. Majster mówił, że zdążą do końca listopada. Nadmienił, że
                                                    trochę ludzi już posprzedawało mieskznaia i musi się wyprowadzić do końca
                                                    listopada, więc jest kilku, którym bardzo zależy.
                                                    Będę dzisiaj na budowie oglądał swoje m więc może dowiem się jeszcze czegoś
                                                    więcej a może nawet jakieś forki uda się zrobić.
                                                    Dam znać.
                                                  • Gość: ikcinreic1 Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.06, 20:35
                                                    Witam ponownie,
                                                    byłem dzisiaj znowy na budowie, majster potwierdził, że od listopada beda daać
                                                    klucze. Od poniedziałku zaczynaja kłaść terrakotę w bloku B i chyba montują już
                                                    drzwi (tak mi coś elektryk mówił). W bloku A już chyba kończą tynkować ostatnie
                                                    mieszkania i klatki, na III piętrze na klatkach i w 2 mieszkaniach zostałą do
                                                    wylania szlichta, moim zdaniem skończą jutro. Stoją już rusztowania od strony
                                                    dziedzińca przy bloku A i częściowood strony bramy położyli już ocieplenie
                                                    (steropian). na dziedzińcu wylana jest płyta, zalany strop nad przejazdem
                                                    garażowym, generalnie nie ma juz takiego bałaganu.
                                                    To tyle po weekendzie zamieszczę fotki.
                                                    Pozdawiam
                                                  • w.krzyczkowski Re: wiecie ze zostalo 111 dni 18.08.06, 07:43
                                                    ha!! strasznie lubię dostawać takie wiadomości ;)))))
                                                    nadal trochę nie chce mi się wierzyć w to, że na początku grudnia dostaniemy
                                                    klucze do mieszkań - wolę w razie czego mieć przyjemną niespodziankę...
                                                  • Gość: jarekw888 Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: 193.109.212.* 18.08.06, 08:53
                                                    dzieki ikcinreic1 za informacje, bardzo pokrzepiajace ;)
                                                    oby sie sprawdzily

pozdrawiam i milego weekendu!
                                                  • Gość: Angela Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 09:37
                                                    Ogromne dzięki bo ostatnie posty były trochę niepokojące. Pozdrawiam w
                                                    oczekiwaniu na foto.
                                                    Angela
                                                  • Gość: xxx Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: *.chello.pl 19.08.06, 23:09
                                                    a to ciekawe bo tydzień temu w budynku A patrząc od strony Pomorskiej nic nie
                                                    było wytynkowane od środka
                                                  • Gość: xxx wiecie ze zostalo 110 dni IP: *.chello.pl 19.08.06, 23:18
                                                    a tak poza tym szukam przyszłych sąsiadów z budynku A klatka 3
                                                  • Gość: xxx Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: *.chello.pl 19.08.06, 23:21
                                                    tak na marginesie, szukam przyszłych sąsiadów - budynek A klatka 3
                                                  • Gość: a Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: *.eranet.pl 21.08.06, 15:29
                                                    klatka 3 to ta od lasu, czy od domków jednorodzinnych?
                                                  • Gość: xxx Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: *.chello.pl 21.08.06, 16:20
                                                    od domków
                                                  • Gość: megi Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 19:14
                                                    A ja pierwsza klatka od domków :)

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów :)
                                                  • Gość: ikcinreic1 NOWE fotki - 15.08.2006 IP: 213.25.206.* 21.08.06, 08:08
                                                    Zamieściłem fotki od w.krzyczkowskiego (DZIĘKI z materiał). MIłego oglądania.
                                                    Wkrótce budowa od kuchni z 18 sierpnia 2006.roku.
                                                  • Gość: jarekw888 Re: NOWE fotki - 15.08.2006 IP: *.nbp.pl / 193.109.212.* 21.08.06, 08:36
                                                    Chyba to jednak moje zdjecia wrzuciles :)

Pozdro
                                                  • w.krzyczkowski Re: NOWE fotki - 15.08.2006 21.08.06, 08:42
                                                    właśnie ;))))))
                                                    od jakiegoś czasu wybieram się na nasze osiedle - jak tam dotrę to na pewno
                                                    będę miał aparat i na pewno od razu prześlę zdjęcia do upublicznienia... ale
                                                    niestety te zdjęcia nie były ode mnie... strasznie mi przykro...
                                                  • Gość: jarekw888 Re: NOWE fotki - 15.08.2006 IP: *.nbp.pl / 193.109.212.* 21.08.06, 08:44
                                                    a jak mnie jest.....

:))))))))))
                                                  • Gość: ikcinreic1 Re: NOWE fotki - 15.08.2006 IP: 213.25.206.* 21.08.06, 09:03
                                                    Oj widzę, że chyba naprawdę narozrabiałem, źle podając autora fotek. Jeszcze
                                                    raz specjalne przeprosiny dla jarekw888 :)
                                                  • Gość: jarekw888 Re: NOWE fotki - 15.08.2006 IP: *.nbp.pl / 193.109.212.* 21.08.06, 10:33
                                                    Dzieki, dzieki. Juz z rozpaczy zaczalem zagryzac paznokcie.... :))))))))
                                                  • Gość: ikcinreic1 Re: NOWE fotki - 15.08.2006 IP: 213.25.206.* 21.08.06, 09:01
                                                    Oczywiście, że tak, to Twoje zdjęcia. Przepraszam, że pomyliłem osoby.
                                                  • Gość: jarekw888 Re: wiecie ze zostalo 111 dni IP: 193.109.212.* 16.08.06, 09:54
                                                    Obys ikcinreic1 nie mial racji z tym "opoznieniem". Ja musze byc dobrej mysli
                                                    bo swoje obecne mieszkanie musze oddac w inne rece do konca stycznia 2007 r.

Dzwonil ktos moze do kierownika albo do p. Adriana w tej sprawie i jesli tak to
                                                    jaka byla reakcja...?

Pozdro
                                                    JW
    • Gość: goka Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 155.140.122.* 16.08.06, 08:26
      Witam wszystkich cieplo i slonecznie w ten chlodny i pochmurny dzien :)
      Bylismy ostatnio na budowie - praca idzie pelna para, a mieszkania powoli
      zaczynaja nabierac rumiencow (lub moze inaczej - bialych kolorkow).
      Zgadzam sie miecugow z Toba, ze wg harmonogramu jestesmy mocno do przodu - daje
      mi to ogromna nadzieje, ze jeszcze przed Bozym Narodzeniem uda sie juz
      zamieszkac... choc wole nie zapeszac.
      Nam szczegolnie zalezy na jak najszybszym oddaniu mieskzania - sprzedalismy
      swoje, aby miec wieksze... i mieszkamy z rodziami... ma to oczywsicie swoje
      plusy, ale wiadomo lepiej u siebie :)
      Myslicie, ze beda oddawac jak WSZYSTKO bedzie zrobione? czy jesli jeszcze np.
      garaz lub klatki schodowe bea niewykonczone i tak sie uda odebrac mieszkanko?
      Z tego co wiem, blok B juz jest caly otynkowany zarowno w srtodku jak i na
      zewnatrz i wydawalo mi sie, iz wcale nie zabieraja sie na razie do robienia
      klatek schodowych...
      Dajcie znac co wiecie... a moze Kierownik Budowy Wam cosik powiedzial?
      pozdrawiam serdecznie :)
    • Gość: annnia Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 195.187.253.* 21.08.06, 07:58
      Witam, przeglądając forum widzę że pojawiają się takie problemy jak wywóz
      śmieci, dzieci i psie kupy. A ja dorzucę problem jeszcze jeden. Jestem studentką
      3-go roku i przez jakieś 2 kolejne lata (mam nadzieję) będę pomieszkiwać w
      mieszkaniu w bloku A wraz z dwoma koleżankami. Z tego co przeczytałam to
      przyszli mieszkańcy osiedla Majolokowa to raczej młodzi ludzie, więc mam
      nadzieję, że nie będą tacy krytyczni w stosunku do delikatnych imprezek, jak ci
      z którymi sąsiaduje obecnie. Pozdrawiam wszystkich miłych, przyszłych sąsiadów i
      sąsiadki oczywiście też.
      Ania
      • Gość: jarekw888 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.nbp.pl / 193.109.212.* 21.08.06, 08:37
        w sprawie imprezek, to oczywiscie wszystko ma swoje granice, w moim przypadku
        wolalbym, gdyby one nie byly przekraczane :)
      • Gość: Angela Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 09:09
        Imprezki jak najbardziej (oczywiście wszystko jest dla ludzi:))
        W bloku A a dokładnie która klatka i piętro?
        Pozdrawiam
        Angela
        • w.krzyczkowski Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 21.08.06, 09:34
          pewnie, że wszystko jest dla ludzi i osobiście nie mam nic przeciwko imprezkom -
          podejrzewam, że nam też się zdarzy zorganizować jakąś od czasu do czasu...
          byle tylko zachować umiar ;)))))
          • Gość: frajdej Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 192.193.245.* 22.08.06, 10:22
            Imprezy sa dla ludzi.
            Nie mam nic przeciwko.. zwlaszcz, ze moje mieszkanie jest w budynku B :-)
            Faktycznie budowa idzie calkiem sprawnie. jestem tam co tydzien i zmiany sa
            zauwazalne. Niestety budynek A od ulicy Pomorskiej nie wyglada jak na zdjeciu
            osiedla

Pozdrawiam wszystkich przyszlch mieszkancow
            • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 22.08.06, 12:08
              W sprawie elewacji budynków to nie mamy co oczekiwać, ż ebędie tak jak na
              wizualizacjach. Rozmawiałem z majstrem i mówił, że kolory takie pozostaną a
              blok A będzi emiał najprawdopodobniej troszkęinne odcienie. osobiści eżałuję, ż
              enie będzie tego brazu i pozostanie dużo szarego i białego. Za rok czasu kolory
              będą brudne i zszarzałe, szczególnie, że blok A stoi przy ulicy i składowisku
              drobnego asfaltu, z którego wiatr będzie przneosił kurz na nasze budynki. Cóż
              ale tego nie zmienimy.
              • Gość: a Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.eranet.pl 22.08.06, 12:14
                jeśli chodzi o kolory to z tego co wiem blok a będzie miał kolor szary lub
                żółty, biały (tew kolory na całym budynku) oraz czerwony bądź wiśniowy (róg
                bloku znajdujacy sie od strony ulicy i lasu).
                • Gość: p_groch Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.macrosoft.pl 22.08.06, 12:24
                  Troche tego nie rozumiem, przecież decydowaliśmy się na coś co nam pokazywali, tzn te obrazki które są dostępne na ich stornie to mozna sobie "o d.. trącić" ?
                  Jakby nam wybudowali blok podobny do szopy tyle, ze mieszkania w srodku byłyby takie jak w umowie to byłoby też w porządku?
                  Coś tu jest nie tak.
                  • Gość: jarekw888 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 193.109.212.* 22.08.06, 13:37
                    Nie narzekajcie. Kolory nie sa takie zle. Obysmy tylko takimi rzeczami sie
                    martwili to bedzie OK.

Pozdrawiam
                • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 22.08.06, 14:06
                  a skąd wiesz o tych kolorach, bo ja jak mówiłem od majstra się dowiedziałem o
                  tym co pisałem?
                  • Gość: Tommy 100 DNI !!! IP: 157.25.9.* 22.08.06, 15:01
                    Zauważyliście to ???

oczywiście jeżeli odbiór ma być 30 listopada ...
                    • Gość: ikcinreic1 Re: 100 DNI !!! IP: 213.25.206.* 22.08.06, 15:49
                      Tak Tommy, też chciałbym żeby to było 100 dni. Tak czy inaczej jesteśmy na
                      fali~~~~~~~~~~~~~~ od jutra odcinamy.
                      Ogłaszam konkurs na wykonanie najładniejszej husty :)(sam nie wiem jaka jest
                      techika robienia bo w wojsku nie byłem ale można poimprowizowac coś).
                  • Gość: a Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.eranet.pl 22.08.06, 15:10
                    jeśli chodzi o kolory to moja wiedza pochodzi z biura Wansudu a konkretnie od
                    p. Adriana. W Wansudzie dostępne są wizualizacje elewacji, która jak to już
                    niektórzy zauważyli znacznie odbiega od oferty zamieszczonej na stronach
                    wansbudu. Jeśli chodzi o mnie to uważam, że p_groch ma rację - nie dobrze to
                    wygląda, gdy zaczynają wszystko zmieniac, wg własnego uznania.
                    • Gość: ikcinreic1 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 213.25.206.* 22.08.06, 15:35
                      Na poczatku chcę zaznaczyć, że nie piszę w obronie Wansbudu. Ale fakt jest
                      taki, że Wansbud nie zmienia nic wedle swojego uznania, a to jedynie architekci
                      robiący projekt i tworzący wizualizację zastosowali poglądową kolorystykę.
                      Zauważcie, że kształ czyli architektura bloków nie odstępują od
                      zaprezentowanych na wizualizacji. Czyli są budowane zgodnie z planem (no oprócz
                      mojego mieszkania i figi27 , gdzie zamiast jednego poziomu tarasu i mieszkania
                      wyszły im dwa różne poziomy).
                      Wydaje mi się że niemożemy się czepiać kolorów, nawet jeżeli nam się nie
                      podobają. Nie jestem pewien, ale chyba w umowie jest gdzieś zapis, że
                      wizualizacje są tylko poglądowe. Zauważcie też, że te wizualizacje na naszej
                      stronie klubowej są inne od zdjęcia bloków umieszczonego na tablicy przy
                      budowie.
                      • w.krzyczkowski Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 23.08.06, 07:41
                        mi osobiście kolor bloku B bardzo się podoba - a przecież to co widzieliśmy
                        wcześniej, to były tylko wizualizacje poglądowe - prawdopodobieństwo tego, że
                        bloki będą wyglądały w 100% tak jak na wizualizacjach było bardzo niewielkie...
                        to była przecież tylko taka wizja architekta! uważam, że nie ma się czego
                        czepiać - pewnie, że nie można dopuścić, żeby zastosowane kolory były jakieś
                        dziwne (choć tak na prawdę to wydaje mi się, że nie mamy na to żadnego
                        wpływu...), ale tak jak napisałem - mi osobiście kolor bloku B się podoba i nie
                        mam mu nic do zarzucenia... obyśmy mieli tylo takie problemy ;)))))
                        • Gość: p_groch Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.macrosoft.pl 23.08.06, 11:05
                          Już nie chodzi o same kolory, bo one faktycznie mogą się różnić od tych na planach,
                          ale chodzi mi głównie o ta fajną brązową elewację która miała zdobić nasze bloki,
                          jest ona na każdym planie wizualnym i nie można mówić, że to była jakaś wizja
                          architekta - bo my oglądając te wlaśnie wizje decydowaliśmy się na nie.
                          Dla dewelopera jest to cięcie kosztów, dla nas strata efektu wizualnego i uważam,
                          że powinniśmy to egzekwować tak samo jak wszelkie zmiany w projekcie naszych mieszkań.
                          Za chwilę się okaże, że zamiast bramy do garażu z pilotami takiej jak na obrazku,
                          bedziemy mieli metalową kratę otwieraną ręcznie.
                          • w.krzyczkowski Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 23.08.06, 11:23
                            wszystko zależy od tego, do czego nasza szanowna firma zobowiązała... wydaje mi
                            się (choć nie jestem pewien - bo nie mam przy sobie w tej chwili żadnych
                            dokumentów...), że o bramie do garażu gdzieś coś czytałem... natomiast o
                            elewacji, czy o tym, że budynki będą wyglądać dokładnie tak jak na
                            wizualizacjach nic sobie nie przypominam... niestety...
                            ale w razie czego popieram egzekwowanie, bo akurat ta elewacje też mi się
                            bardzo podobała ;)))
                            • Gość: jarekw888 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 193.109.212.* 23.08.06, 12:34
                              Poczekajmy z emocjami do czasu odbioru mieszkan. Wtedy na pewno
                              beda "ciekawsze" sprawy niz kolor budynku. Odnosnie okleiny imitujacej cegle
                              klinkerowa czy cos podobnego takze i ja zaluje ze jej nie ma. Ale moze pojawi
                              sie na budynku A, moze, nie wiem. Z p. Adrianem sie w tej sprawie nie
                              kontaktowalem. Przy podpisywaniu przeze mnie umowy mowil, ze jest to jedna z
                              opcji, o ile dobrze pamietam. Ale jak jej nie bedzie to ja przynajmniej nie
                              bede plakal. Moim zdaniem lepiej zeby elewacja byla trwala niz efektowna i zeby
                              kolory byly w miare stonowane. Co do pierwszego to nikt z Was nie snul rozwazan
                              na ten temat... Jezeli o mnie chodzi to nie wiem czy bedzie to trwale, mam
                              tylko taka nadzieje. Moze Wy jestescie bardziej "doinformowani". Kolory pewnie
                              wyblakna...

Pozdrawiam
                              • Gość: Sylwia Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 23.08.06, 18:28
                                Witajcie!
                                Niestety żadnego klinkieru nie będzie. ;-( Podobno elewacja od strony klatki I
                                będzie w kolorze czerwonym.
                                Ciekawi mnie trochę sprawa wykończenia ścian wewnętrznych naszych mieszkań, bo
                                w umowie mamy tynki gipsowe, a P. Adrian mówił coś o innym rodzaju tynków.
                                Czyli gipsowych na pewno nie będzie. Wiecie coś na ten temat?
                                O ogrodzeniu od strony ulicy nic nie mamy w umowie, a podobno ma być. Podobno!
                                Nic tylko trzeba czekać, więc nie wyprzedzajmy faktów. Miejmy nadzieję, że
                                jednak wszystko będzie w porządku i szybciutko się wprowadzimy do naszych
                                mieszkań.
                                Pozdrawiam serdecznie wszystkich.
                          • Gość: frajdej Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 192.193.245.* 24.08.06, 09:00
                            Pan p_groch ma racje.
                            Oczywiscie sa to wizualizacje jakas wyobrazenie architektow ale faktycznie ta
                            brazowa elewacja fajnie wyglada...szkoda, ze tylko na obrazku. Po za tym po cos
                            sa robione takie wizualizacje. Po co je robic skoro z zalozenia i tak wiedza,
                            ze bedzie inaczej. Mysle, ze trzeba cos z tym zrobic. Dzisiaj nie taka
                            elewacja, jutro sie okarze, ze zamaist bramy na pilot bedzie reczna krata itp.

• Gość: . Elewacja budynków IP: *.chello.pl 23.08.06, 18:31
      No już pal licho z tymi kolorami, ale niech ktoś zapyta kogo trzeba o cegłe
      klinkierową która ma być obłożona fasada budynku do wysokośći parteru. Może też
      zmienią zdanie i dadzą tylko tynk mineralny.
      • Gość: . Re: Elewacja budynków IP: *.chello.pl 23.08.06, 18:38
        I tu wszyscy popełnili bląd bo nikt w umowie nie zaznaczył, że elewacja ma być
        taka jaką proponował Wansbud w swojej ofercie.
        • Gość: . Re: Elewacja budynków IP: *.chello.pl 23.08.06, 18:53
          Jeszcze coś mi przyszło do głowy. Jest takie powiedzenie: ufaj i kontroluj. Ono
          idealnie pasuje do polskiej rzeczywistości.
          • Gość: Sylwia Re: Elewacja budynków IP: *.chello.pl 23.08.06, 19:36
            Klinkieru nie będzie na pewno na żadnej częci elewacji. Świeża informacja;-(
            niestety.
            • Gość: . Re: Elewacja budynków IP: *.chello.pl 23.08.06, 20:20
              Klinkier to znaczący element budowli, to nie tynk, to po prostu inny materiał!
              Lepszy material!
              • Gość: Sylwia Re: Elewacja budynków IP: *.chello.pl 23.08.06, 21:14
                Chyba sie nie zrozumieliśmy. W każdym razie chodziło mi o to, że tego klinkieru
                NIE BĘDZIE nigdzie
              • Gość: . Re: Elewacja budynków IP: *.chello.pl 23.08.06, 21:19
                Dobrze się zrozumięliśmy. Zostaliśmy oszukani.
    • Gość: xxx Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: 155.140.122.* 24.08.06, 08:09
      widze, ze wreszcie zaczynacie otwierac oczy na to jak nas Wansbud robi w
      balona... to samo bedzie z terminem oddania - jesli juz teraz przyznaliby sie
      do tego, ze mieszkania beda oddawane pozniej mieliby (a raczej tylko jedna
      osoba mialaby) nas wszystkich na glowie. dlatego wola mowic, ze 30 listopada
      jest realny. nie wierze w ani jedno slowo, bo od poczatku krecili. najpierw
      scieminali ze termin wrzesniowy jest realny, potem, ze czesc mieszkan oddadza
      wczesniej, a w koncu teraz ze 30 listopada wszystkie!!! prosze!
      ja niestety jestem pasymista zyciowym, ale skoro orco, firma, ktora juz sporo
      projektow zrealizowala na swiecie ma klopoty, nie wierze ze z poczatkujacym
      wansbud bedzie inaczej - po prostu...
      a co do elewacji - jak podpisywalem umowe - a bylo to w listopadzie ubieglego
      roku - mowiono mi, ze tak jak najbardziej ta kolorystyka i te materialy. a gdy
      poprosilem o odpowiedni zapis w umowie, powiedzaino mi, ze nie praktykuje sie
      takich zapisow... zreszta jak wiele innych, ktore chcialem wprowadzic.
      swieta prawda, ze trzeba ich konotrlowac, ale jak? i tak nie dowiemy sie
      prawdy... do momentu oddania mieszkan.
      • Gość: jarekw888 Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.tvkgsm.net / 80.51.186.* 24.08.06, 20:36
        "xxx" jestes starsznym pesymista w swoich postach.

Popatrz jednak na sprawy od innej strony, budowa jakby nie bylo posuwa sie do
        przodu, Bank (wiadomo jaki), ktory finansowal w czesci inwestycje zgadza sie na
        wydzielanie mieszkan (indywidualnie, po wplaceniu ceny mieszkania, a nie
        zbiorczo - jestem tego potwierdzeniem), mamy jeszcze 100 dni na dzialanie
        chlopakow, itd.

Ja nie chce byc nadmiernym optymista, ale nie ma co na razie dzielic wlosa na
        czworo. Mozesz oczywiscie probowac ich sprawdzac, ale po prostu tego sie nie da
        zrobic w 100%. Wydaje mi sie, ze mozemy egzekwowac jedynie to co zostalo
        zapisane w umowach. Najlepiej wspolnie i stanowczo. Ale jezeli czegos nie bylo
        zapisane to nie ma o co kruszyc kopii. Po prostu przepadlo i tyle.

Ja jednak jestem dobrej mysli co do Wansbudu. Moze jestem naiwny. Zobaczymy.

Pozdrawiam
        • Gość: . Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud IP: *.chello.pl 24.08.06, 23:22
          Pomorska ladniej brzmi niz majolikowa, a bloki stoja co tu ukrywac dokladnie na
          pomorskiej.
          • w.krzyczkowski Re: osiedle Majolikowa przy lesie Wansbud 25.08.06, 07:53
            i w księdze wieczystej są przypisane do pomorskiej... także obawiam się, że
            sprawa jest przesądzona ;)
    • Gość: ikcinreic1 NOWE fotki z 18.08.2006 IP: 213.25.206.* 24.08.06, 09:01
      Zamieściłem obiecane fotki z 18 sierpnia - trochę budowy od środka i klika ujęć
      ze środka budynku A. Miłego oglądania.
      • Gość: frajdej Re: NOWE fotki z 18.08.2006 IP: 192.193.245.* 24.08.06, 09:05
        Panie ikcinreic1 gdzie sa te fotki bo nie moge znalezc?

Pozdrawiam
      • Gość: frajdej Re: NOWE fotki z 18.08.2006 IP: 192.193.245.* 24.08.06, 09:08
        Ok juz ma:_) dopiero sie odswierzylo
        • Gość: Tommy uciąliżwy destrukt IP: 157.25.9.* 24.08.06, 14:09
          Cytuję z Echa Nadwiślańskiego:

- Czyje jest składowisko węgla na rogu Pomorskiej i Milenijnej? Czy urząd nie
          może zmusić właściciela terenu, żeby przynajmniej go ogrodził? Dzieci tam
          wchodzą, brudzą się, a poza tym nie daj Boże, niech któreś zostanie przysypane -
          nasz Czytelnik prosi o interwencję.

Pan Jerzy dodaje, że teren służy też za wysypisko śmieci, czym bezwzględnie po-
          winna zająć się straż miejska.
          Wiceburmistrz Białołęki Tadeusz Semetkowski wyjaśnił, że teren należy do
          dzielnicy i służy jako magazyn destruktu używanego do utwardzania dróg na zie-
          lonej Białołęce. - W ten sposób przez kilka lat utwardziliśmy już prawie
          wszystkie drogi gruntowe, a przecież gdzieś destrukt musimy magazynować.

Wiceburmistrz dodał, że już jakiś czas temu dzielnica zwróciła się do miasta,
          które obecnie zajmuje się nieruchomościami, aby znalazło nowy teren dla des-
          truktu. - Wkrótce oddane zostaną do użytku bloki przy Pomorskiej i Majolikowej
          i musimy znaleźć inne miejsce - mówi Semetkowski. - Do tej pory składowisko nie
          stanowiło wielkiego problemu, bo było na uboczu. Obecnie mieszka w tej okolicy
          coraz więcej osób, więc musimy się przenieść w miejce, które dla nikogo nie
          będzie uciążliwe.

Pocieszające jest to, że wiceburmistrz powiedział, że juz wkrótce ma to zniknąć
          sprzed okiennaszych bloków (zwlasza bloku A).

pzdr.

PS. Niektórzy nawet widzą na tym składowisku węgiel .....
          • Gość: ikcinreic1 Re: uciąliżwy destrukt IP: 213.25.206.* 24.08.06, 14:38
            Dobre wieści Tommy niesiesz, naprawdę dobre:)
            Widzicie, nawet nie trzeba nic robić a tylko wierzyć, Swoją droga jak to nie
            zniknie do czasu zasiedlenia naszego osiedla, to trzeba będzie znowy do gminy
            zainterweniować. Są możliwosći, więc jak się ich przyciśnie to będzie efekt.
            No może nawet nasz wymarzony teren reakraacyjno - sportowo-zabawowy tam
            powstanie
            • Gość: Tommy Majolikowa czy Pomorska IP: 157.25.9.* 24.08.06, 15:03
              Destrukt mnie zbyt nie martwi. Mam mieszkanie w B. Wolalbym się zająć kwsetią
              ulicy do jakieś będzie przypisane nasze osiedle. Wolałbym żeby to była
              Majolikowa chociaż Pomorska też nie jest zła.

Ktoś powie, że to drobnostka ale z drugiej strony będziemy tutaj mieszkać przez
              ładnych parę lat. Może warto byłoby wystąpić z petycją do gminy. Deweloper tego
              za nas nie zrobi.

Co o tym sądzicie ??? Może nawet jest już za późno ...
              • Gość: ikcinreic1 Re: Majolikowa czy Pomorska IP: 213.25.206.* 24.08.06, 16:07
                To co , może jest wsród nas jakiś prawnik i może zredagowałby takie
                wystąpienie, puścił w obieg poczta mailową do zarejestrowanych mieszkąńców, Ci
                jeżeli się zgodza dopisza swoje nazwisko i przeslą dalej, później się spotkamy
                na chwilę, każdy podpisze osobiście i delegacja złoży wniosek do gminy.
                • Gość: bebepe Re: Majolikowa czy Pomorska IP: *.acn.waw.pl 25.08.06, 13:43
                  witam
                  obawiam się że może już być za późno....
                  z tego co pamiętam w umowie było "nieruchomość przy ul.pomorskiej" chyba.....ale
                  muszę tam znowu zajrzeć i się upewnić, nie chcę was wprowadzać w bład
                  ja również wolałabym majolikową
    • Gość: goka zmiany w podatkach IP: 155.140.122.* 25.08.06, 12:53
      Witam,

czy slyszeliscie o pomysle rzadu na wprowadzenie 19% podatku od kupna
      nieruchomosci? przeczytalam wlasnie na onecie:

- Finalizuję już kupno mieszkania. Planuje za dwa lata je sprzedać i
      przeznaczyć pieniądze na kupno większego, tak aby skorzystać z ulgi podatkowej.
      Mieszkanie będę odbierał w grudniu. Jednak akt notarialny podpiszę dopiero w
      lutym 2007 roku. Jaki podatek od sprzedaży nieruchomości będę musiał zapłacić -
      pyta pan Marek z Warszawy. Odpowiedź brzmi: 19-proc. podatek od dochodu. Z ulgi
      (zwolnienia z podatku) skorzystać nie będzie można. Dlaczego? Nowe zasady
      opodatkowania sprzedaży nieruchomości - jeśli zostaną uchwalone i wejdą w
      życie, bo są dopiero po pierwszym czytaniu w Sejmie \- będą miały zastosowanie
      do nieruchomości zakupionych po 1 stycznia 2007 r. Objęcie własności
      nieruchomości następuje dopiero w momencie podpisania aktu notarialnego. Zatem
      w przypadku pana Marka w lutym 2007 roku. Aby pan Marek mógł sprzedać
      mieszkanie i opodatkować je na dzisiejszych zasadach, musiałby podpisać akt
      notarialny najpóźniej 31 grudnia 2006 r.

mam nadzieje, ze uda nam sie to sfinalizowac jeszcze w tym roku, bo nie
      wyobrazam sobie dodatkowego wydatku!!! nie wiem skad mialabym wziac 40000 PLN
      na kolejny glupi podatek.

dajcie znac czy ktos ma informacje odnosnie daty podpisania aktu notarialnego
      przez Wansbud? Pan Adrian wspominal, ze mozemy teraz podpisac aczkolwiek po
      odbierze mieszkania i tak kolejny... czy gdybymsym teraz podpisali to ten juz
      by sie liczyl jako nasza wlasnosc?
      • Gość: arma Re: zmiany w podatkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 15:20
        Z tego co wiem to podatek w wysokości 19% będzie podierany do różnicy pomiędzy
        wartością kupna a póżniejszej sprzedarzy, to ponoć ma zapobiedz kupowaniu
        mieszkań hurtowo, odczekaniu i sprzedarzy po znacznie wyższej cenie (czyli
        zarabianiu bez haraczu dla fiskusa). A jeżeli tak to nie będzie dotyczyło kupna
        naszych mieszkań. Chyba, że ktoś je będzie chciał odsprzedać np. jak ceny w
        okolicy znacznie wzrosną.
      • Gość: Tommy Re: zmiany w podatkach IP: 157.25.9.* 25.08.06, 15:40
        Zmiany rzeczywiście dotyczą tylko momentu sprzedaży mieszkania, więc nasze
        mieszkania będą po prostu musiłaby być droższe jak będziemy je kiedys
        sprzedawać.
        A jeśli chodzi o akt notarialny to termin jego podisania mamy w umowie i jest
        to chyba czerwiec 2007r. - tzn. jest to data ostateczna, więc gdyba udało nam
        się podisać taki akt w tym roku, to jedyną barierą byłby podatek ryczałtowy -
        10%, który należaby zapłacić gdyby sprzedaż miała miejsce przed upływem 5 lat.
        Inaczej mówiąc bylibyśmy w komfortowej sytuacji ponieważ i tak ceny za 5 lat
        będą uwzględniały każdy nowy podatek ale my sprzedając po tych cenach
        zarabialibyśmy dodatkowo ponieważ te nowe przepisy nas by nie dotyczyły ...

miłego weekendu
        pzdr.
        • Gość: . Re: zmiany w podatkach IP: *.chello.pl 27.08.06, 20:02
          To nie ma sensu gdyz te kupione przed styczniem 2007 beda tansze i te beda sie
          sprzedawaly lepiej niz te nasze z podatkiem 19%. Co do Orco to wlasnie ogrodzili
          teren wokol parkingu posiali trawke i beda ogradzac teren ogrodkow. Wykonuja
          tez prace poprawkowe i wykonczeniowe i spokojnie czekaja na odbior.Pazdziernik
          to realny u nich termin przekazania blokow - czyli tak jak w ofercie( czwarty
          kwartal 2006). Wszystko sie zgadza zatem zrobili dobra uczciwa robote. U nas
          niestety jest troche zmian i nierealny termin oddania mieszkan w listopadzie. No
          moze czesc mieszkan, ale nie w bloku A co widac na Waszych zdjeciach. Sam bkok B
          jest jeszcze niewykonczony.
          • Gość: jarekw888 Re: zmiany w podatkach IP: *.tvkgsm.net / 80.51.186.* 27.08.06, 21:55
            o jakich zmianach piszesz i skad masz informacje, ze zmienia sie termin odbioru?

Dzieki z gory za informacje.
            • Gość: jarekw888 Re: zmiany w podatkach IP: *.tvkgsm.net / 80.51.186.* 27.08.06, 22:10
              Mam jeszcze pytanie. Byl ktos na budowie w zeszlym tygodniu lub w weekend? Sa
              jakies zauwazalne postepy z budynkiem A?
              • Gość: Angela Re: zmiany w podatkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 10:31
                Ja byłam na budowie w piątek i oglądałam swoje mieszkanko w bloku A. Wygląda to
                mówiąc szczerze średnio:( choć kierownik budowy jest w pełni przekonany że
                prace posuwaja się zgodnie z harmonogramem. Od strony podwórka przy bloku A
                rozstawione jest rusztowanie i ocieplaja blok. W tym tygodniu mają rozpocząć
                prace wewnątrz (tj tynki, wylewka). Blok B jest podobno skończony i trwa jego
                wygładzanie - montowanie wind itd (ale tego nie wiem bo nie widziałam tylko
                zostałam tak poinformowana przez kierownika). Panowie na budowie faktycznie
                pracują, ale jak mam być szczera to spodziewałam się większych efektów (nie
                byłam na budowie miesiąc) i trochę zaczynam się martwić.
                pozdrawiam
                Angela
                • Gość: jarekw888 Re: zmiany w podatkach IP: 193.109.212.* 28.08.06, 13:24
                  Kontaktowalem sie w sprawie terminu odbioru mieszkan z p. Adrianem. Potwierdzil
                  wczesniejsze ustalenia.

Pozdrawiam
                  • Gość: miecugov Re: zmiany w podatkach IP: *.chello.pl 28.08.06, 22:56
                    Witam,
                    człowiek trochę na urlop wyjedzie bo na dłużej mu te raty nie pozwalają :) a
                    jużci jakieś zaległości w czytaniu powstają.
                    Po pierwsze co do imprezek w bloku A to cytuję za Ryszardem Ochuckim, że jest
                    taki powiedzenie, że młodość musi się wyszaleć :) sam młody jestem i generalnie
                    nie mam nic naprzeciwko ale jak to mówią co za dużo to nie zdrowo. Generalnie
                    podsumowując nie jestem z tych co by psuli radości innych.
                    Postępy na budowie - sam zastanawiałem się jak to będzie jak budynek będzie
                    stał. Jak kładą cegłę po cegle to wszyscy są hurra bo widać jak rośnie. Gorzej
                    jest jak budynek stanie i prace trwają w środku bo już na codzień postępów nie
                    widać. Oczywiście w głębi ducha też jestem ciut zaniepokojony, ale
                    postanowiłem, że Panom Budowlańcom przeszkadzać nie będę i nie pojawię się w
                    swoim M do momentu aż mnie poproszą o odbiór. Tak, więc w pelni ufam
                    deweloperowi (wiem, że może mnie to zgubić ale nie mam czasu być tam codziennie
                    więc zaufanie mi pozostaje) i myślę, że do 30.11.06 zdąża bo mi osobiście jak
                    cholera na tym zależy (zresztą pewnie nie jestem sam). Mam propozycję, jeżeli
                    do 31.10.06 nadal będzie tak jak jest to wtedy się zacznijmy martwić bo tak
                    naprawdę to myślę,że nawet Wansbud nie wie czy termin zostanie dotrzymany, a
                    wiadomo informować klientów jakoś trzeba (najlepiej pozytywnie).
                    Kolejna sprawa zmiana wykonania w stosunku do wizualizacji. Powiem szczerze, że
                    też wolałbym aby bloczek wyglądał tak jak na wizualizacji ale zmiany chyba nie
                    są aż tak duże (tzn tak mi się wydaje ale nie znam się na budowlance). Kolory
                    czy będą takie czy inne i tak zmienią swoją barwę bo to jest naturalne, nawet
                    zabrudzony czarny wyglada inaczej niż czyszty. Jedynie martwi mnie opcja
                    rezygnacji z klinkieru i może w tej kwesti trzeba uderzyć do P. Adriana (nie
                    wiem jak to jest w umowie bo przed sekundą wróciłem do domciu ale może jutro
                    sprawdze).
                    Generalnie rzecz biorąc jestem pełny nadziei, że max 01.12.06 urządze w swym M
                    paparpetówkę i nie będzie to jedyna impreza tego dnia w naszym bloku.
                    P.S. Majolikowa też mi się bardziej podoba ale Pomorska kojarzy się z
                    wakacjami :) (a pozatym tak jest w księdze wieczystej więc rewolucji chyba nie
                    zrobimy).
                    Pozdrawiam mych przyszłych sąsiadów z Pomorskiej i przepraszam, że tak się
                    rozpisałem :)
                    • Gość: miecugov Re: zmiany w podatkach IP: *.chello.pl 28.08.06, 23:12
                      A i jescze jedno bo bym zapomniał a to chyba jedna z ważniejszych spraw. Chodzi
                      mianowicie o te nieszczęsne składowisko, a dokładnie o plam aby powstał tam
                      teren sportowy. Myślę, że z tym pomysłem trzeba również odnieść się do naszych
                      sąsiadów z osiedli obok (orco, jw). Zauważyłem, że teraz wszyscy w nowo
                      powstałych blokach (mówię o deweloperach) koncentrują się nad stane
                      teraźniejszym najmłodszych mieszkańców tzn. budują zjeżdzalnie piaskownice itp.
                      Ale przecież wasze i kiedyś zapewne moje pociechy dorosną i nie będzie ich
                      bawić piaskownica. Dobrze byłoby jeśli udałoby się w pobliżu naszych osiedli
                      pobudwać plac do zabaw sportowych tzn. boisko do piłki nożnej, koszykówki i
                      siatkówki. Wiem, że będzie to trudne bo każde takie boisko to dla deweloperów i
                      radcw gmin strata pieniędzy, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie abym w
                      ściścle nieokreślonym czasie miał brać swego potomka gdzieś na drugi koniec
                      Warszawy aby zagrać z nim w piłkę lub tym podobne. Na szczęście mamy czas aby
                      walczyć o taki kącik sportowy (bo pewnie Wasze Pociechy są jeszcze poniżej lat
                      7) ale nie możemy zapomnieć o tym (nie zważając czy mieszkanie sprzedamy czy
                      będziemy tu mieszkać do końca naszych dni). Teraz już naprawdę kończę i życzę
                      dobrej nocki.
                      • Gość: goka dobre mysli IP: 155.140.122.* 29.08.06, 08:15
                        witam wszystkich :)
                        moi drodzy... rozmawialam wczoraj z Panem Adrianem i podtrzymuje, ze termin 30
                        listopada jest nadal aktualny - ale powiedzial takze, ze jest to informacja
                        ktora posiada od kierownika budowy.
                        Generalnie, staram sie byc dobrej mysli.... przyjrzalam sie zdjeciom, ktore
                        byly umieszczane wczesniej i jak sie popatrzy to blok A jest obecnie w tym
                        samym stanie co blok B w okolicach 18 kwietnia, czyli troche ponad 4 m-ce temu.
                        Mamy rowne 3 m-ce do daty oddania mieszkan - jesli to prawda, ze blok B jest
                        juz gotowy do odebrania (i tu prosze dajcie znac czy wiecie czy sa juz zrobione
                        klatki, windy powstawiane, drzwi wejsciowe powstawiane - i jaki kolor maja itd)
                        to oznaczalaby ze wiekszosc sily roboczej skupiona jest obecnie na bloku A.
                        Wtedy 4,5 m-ca trwalo doprowadzenie budynku do tego stanu, wiec miejmy
                        nadzieje, ze teraz 3 m-ce starczy... nie wiem jednak kiedy planuja zrobic tone
                        innych rzeczy typu ogrodzenie, chodniki miedzy blokami, dokonczenie garazu, no
                        i poprawki w mieszkaniach, w ktorych ludzie cos zglaszali (np. my).
                        badzmy dobrej mysli... w koncu jak Pan Adrian mowi, to Kierownik budowy ma tak
                        duze doswiadczenie a nie my.
                        • Gość: jarekw888 Re: dobre mysli IP: 193.109.212.* 29.08.06, 17:50
                          Nazwa tematu jest naprawde fajna. Ja tez rozmawialem z p. Adrianem i moge tylko
                          potwierdzic co juz padalo wczesniej. Ja jestem jak mowilem wczesniej dobrej
                          mysli. Obym sie nie mylil. :)
                          • Gość: goka Re: dobre mysli IP: 155.140.122.* 30.08.06, 08:35
                            dostalam maila od Pana Adriana... bardzo pozytywnego. Zalaczyl zdjecia z piatku
                            ze strony dziedzinca naszego bloku A - juz prawie caly byl od tej strony
                            oblozony styropianem. Co jest dobra wiadomoscia.
                            Nie wiem jak w innych mieskzaniach, ale u nas juz zaczynaja wylewac podlogi, w
                            polowie pazdziernika beda montowane kaloryfery oraz dzrwi wejsciowe (w bloku B
                            juz sa). W bloku B juz jest gres wylozony na klatkach, montuja windy. Wylany
                            jest juz beton na dziedzincu (nie wiem czy to pierwsza wartswa, ale wyglada
                            niezle.
                            Po tych zdjeciach jestem jeszcze bardziej dobrych mysli :)
                            • Gość: jarekw888 Re: dobre mysli IP: 193.109.212.* 30.08.06, 09:08
                              Mozesz podeslac te zdjecia? jarekw888(no_spam)o2.pl
                              • Gość: Angela Re: dobre mysli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 09:36
                                Czy możliwe byłoby wrzucenie ich na naszą stronę? Z góry dzięki
                                • Gość: goka Re: dobre mysli IP: 155.140.122.* 30.08.06, 10:40
                                  zdjecia przeslalam - z prosba o przeforwardowanie do ci, aby wrzucil na stronke
                                  Milego ogladania zycze :)
                                  • Gość: jarekw888 Re: dobre mysli IP: 193.109.212.* 30.08.06, 10:57
                                    Dzieki jeszcze raz. "Przeforwardowalem" je do C1. Wiec moze niedlugo beda na
                                    stronie. Pozdrawiam.
                                    • Gość: justyna Re: dobre mysli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 08:18
                                      Hej

Czy ktoś mógłby adres tej strony o której wszyscy ciągle piszą. Chętnie
                                      zerknęłabym na zdjęcia z budowy budynku A.

Z góry dziękuję
                                      • Gość: dyrekab Re: dobre mysli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 09:35
                                        miłego oglądania
                                        strony.aster.pl/netklubmajolikowa/
                                        pozdrawiam sąsiad z A
                                        • Gość: Justyna Re: dobre mysli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 10:31
                                          wielkie dzięki za podanie strony. Nie przypuszczałam, że znajdę tam tyle
                                          ciekawych informacji. Mam jeszcze jedno pytanie a jak mam się zalogować ?

J.
                                          • Gość: Tommy Re: dobre mysli IP: 157.25.9.* 31.08.06, 11:31
                                            trzeba wysłać do C1 (ikcinreic) swók adres mailowy, i numer mieszkania a on
                                            odeśle Ci hasło,

po zalogowaniu się zobaczysz spis osób które juz podały takie namiary czyli
                                            możesz trafić na bliskich sąsiadów.

pzdr.
                            • Gość: Frajdej Re: dobre mysli IP: 192.193.245.* 30.08.06, 09:31
                              Goka mozesz podeslac zdjecia na adres pawel1.piatek@citigroup.com

Serdecznie dziekuje i pozdrawiam
                        • Gość: p_groch Re: dobre mysli IP: *.macrosoft.pl 04.09.06, 16:34
                          Witam wszystkich, ja również dostałem maila od Pana Adriana, wyjaśnił mi sprawę klinkieru. Otóż prezentowana na teczkach wizualizacja została wykonana, przez w 2003 roku, czyli na dwa lata przed uzykaniem pozwolenia na budowę. W tym czasie, prezentowane wizualizacje kilkakrotnie się zmieniały i ostateczną formę otrzymali w marcu tego roku. O ile sam kształt budynków już nie zmienił się istotnie, o tyle architekci po konsultacjach z inspektorem budowlanym i zarządem wybrali kolory elewacji, tak aby jak najlepiej współgrały z otoczeniem osiedla. Według ostatecznego projektu wykonawczego z marca (który jest dostepny u w biurze do wglądu) - budynek A (czyli ten od ulicy) będzie miał w skrajnych częściach (od dziedzińca po lewej i po prawej stronie) oraz na szczytowych ścianach a także od frontu budynku od ulicy po lewej i po prawej stronie kolor elewacji czerwony - przypominający klinkier (cały czas bedzie to tylko kolor klinkierowy czerwony).

W mieszkaniach są tynki gipsowe maszynowe. Z wizualnych obserwacji nie ma potrzeby naładać na nie gładzi gipsowej (chyba, że ktoś ma ekstremalne wymagania gładkości ścian). Powierzchnie ścian należy tylko zagruntować i można malować.
                          Pozdrowienia dla wszystkich

• Gość: . Re: dobre mysli IP: *.chello.pl 04.09.06, 17:16
                            Ale oferta internetowa mowila o cegle, a nawet jesli dokonano zmian to mozna
                            bylo przez te dwa lata wymazac to z internetu.
                            • Gość: p_groch Re: dobre mysli IP: *.macrosoft.pl 05.09.06, 10:48
                              Z doświadczenia wiadomo, że to co w internecie to nie zawsze prawda, Pan Adrian pisał, że klientom nie mówił, że będzie klinkier, a plany zawsze po zmianie są w biurze dostępne, aktualizacja strony to już sprawa admina i to on poprostu się nie spisał. Wysłałem ikrenicowi nowe wizualizacje, więc pewnie niedługo będą dostępne na stronce.
                              • magnoliax Re: dobre mysli 05.09.06, 12:40
                                Witam po urlopie!
                                Z chęcią obejrzę nowe wizualizacje. W związku ze zmianami, ponownie nasuwa mi
                                się temat tych przeszklonych balkonów na parterach. Czy to w ogóle będzie?
                                • Gość: Tommy "klinkier" IP: 157.25.9.* 05.09.06, 13:38
                                  Ostatnio miałem okazję porozmawiać z kierownikiem na temat tego nieszczęsnego
                                  klinkieru.

To nigdy nie był, nie jest i nie będzie klinkier!!!

Popatrze dokładnie na "starą" wizualizację. pomiędzy oknami dwócvh pięter jest
                                  ponad 1 metr wysokości, na której widać dokładnie pięć linii oddzielających te
                                  niby cegły.
                                  To by oznaczało, że każda z nim ma wysokość ok. 25 cm. Ja takich cegieł nigdy w
                                  życiu nie widziałem. A Wy ???

Więc ma rację Pan Adrian mówiąc, że nigdy nie było mowy o tym że klinkier ma
                                  być.

I naprawdę nie rozumiem dlaczego niektórym tak bardzo na nim zależało. Przecież
                                  aktualna kolorystyka bloków jest indealna...

Obejrzyjcie sobie Osiedle Pod Dębami - i potem narzekajcie, że nasze osiedle
                                  nie jest ładne...

pzdr
                                  • Gość: . Re: "klinkier" IP: *.chello.pl 05.09.06, 17:05
                                    juz sie wiecej nie wypowiadam, ale pod moja uwage nie byly brane wizualizacje
                                    tylko nastepujacy tekst: Fasada budynku do wysokosci parteru oblozona cegla
                                    klinkierowa. Zatem nie o wyzsze kondygnacje chodzilo tylko o sam dół budynku.
                                    • Gość: jarekw888 Re: "klinkier" IP: 80.51.186.* 05.09.06, 20:13
                                      nie ma sie o co spierac. jest jak jest. oby nie bylo gorszych spraw.

dla mnie kolor budynku jest OK. czekam na wizualizacje budynku A.

p_groch, jesli to nie klopot to wyslij moze i mnie te jpegi, mam na kompie
                                      takie male archiwum to sobie porownam jarekw888(no_spam)o2.pl

Z gory dzieki i pozdrawiam
                                    • Gość: jarekw888 uklad drogowo-uliczny warszawy IP: 80.51.186.* 05.09.06, 20:21
                                      kiedys dyskutawlismy nad przebiegiem tzw. traktu nadwislanskiego

podrzucam ciekawy link:

milego ogladania

www.um.warszawa.pl/wydarzenia/studium/tekststudium/16_ierunki_rozdzial_XVI.pdf
                                      • Gość: jarekw888 Re: uklad drogowo-uliczny warszawy IP: 80.51.186.* 05.09.06, 20:48
                                        a wiecej info jest tu:

www.um.warszawa.pl/wydarzenia/studium/index.php
                                        www.um.warszawa.pl/wydarzenia/studium/2.php
                                        • Gość: haal Re: uklad drogowo-uliczny warszawy IP: *.centertel.pl 06.09.06, 16:13
                                          Czesc,

w moglbys opatrzyc jakims komentarzem artykuly do kotorych podajesz linki.
                                          Przyznaje ze nie mialem czasu zeby przeczytac.
                                          Co tam jest interesujacego?

Pozdrawiam
                                          haal
                                          • Gość: marr foto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 21:46
                                            witam wszystkich
                                            wiecie kiedy pojawią się nowe zdjęcia z budowy i wizualizacje?
                                            pozdrawiam
                                          • Gość: jarekw888 Re: uklad drogowo-uliczny warszawy IP: 80.51.186.* 06.09.06, 23:22
                                            polecam przejrzenie postow sprzed jakiegos czasu. dla ulatwienia dodam, ze
                                            dyskutowalismy o przebiegu traktu nadwislanskiego obok naszego osiedla. na
                                            nowym planie / planach drogi tej juz nie ma. reszta jest w linkach. polecam
                                            wygospodarowanie troche czasu, mysle ze warto.

pozdrawiam
    • Gość: arma ogródki i loggie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 13:43
      "mieszkania na parterze mają ogródki ziemne od strony dziedzińca i loggie od
      strony ulicy" - cytat ze strony Wansbudu. Ciekawe ja mam mieszkanie na parterze
      i nie było mowy o ogródku, a może to chodzi o balkon na poziomie ziemi tzw.
      betonowy ogródek.
      • magnoliax Re: ogródki i loggie 06.09.06, 16:05
        Obok mojego balkonu (od strony dziedzińca) jest trawniczek, wzdłuż bloku, ale
        ciągle na długości mojego mieszkania. Nie wiem jak to ma wyglądać, bo nikt mi
        ogródka nie obiecywał, ale mam nadzieję, że będę mogła to ogrodzić malutkim
        płoteczkiem i coś tam posadzić np.bez.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka