Dodaj do ulubionych

LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 10:41
W budynku którym kupuję mieszkanie jest 100 mieszkań i tylko kilka z nich to
mieszkania 4-pokojowe. Daje mi to do myslenia. Czy nie ma już zupełnie rodzin
z dwójka dzieci, bo chyba dla takich jest mieszkanie 4 pokojowe. Czy
wszystkie rodziny sa mniejsze. Najwięcej jest mieszkań 2 pokojowych (czyli
dla 1-2 osób), czy to oznacza ze te osoby nie zamierzają zakładać rodzin.
Czesto biora kredyty na wiele lat, chyba więc planuja, ze wielkosc ich rodzin
nie ulegnie juz zmianie. Czy faktycznie developerzy uwzględniaja demografię
planując rozklad mieszkań. Ciekawa jestem jakie macie zdanie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: zofia Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 15:36
      NIe liczba dzieci a mozliwosci finansowe w dzisiejszych czasach beda decydowac
      o liczbie pokoi.Jesli czasy i zasoby naszych kieszeni zmienia sie na lepsze ,to
      zawsze mozna kupic wieksze mieszkanie sprzedajac poprzednie -nie stracimy.W
      dzisiejszych czasach dwojka dzieci i 4 pokoje to luksus na ktory nie kazdego
      stac.Fortuna kolem sie toczy-zycze szczescia , abys nie musiala zmniejszac w
      zyciu liczby pokoi,bo liczby dzieci juz urodzonych zmniejszyc sie nie da.
      • Gość: Basia Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 15:50
        Fakt faktem, ze teraz ludzie zwykle mają 1 dziecko albo wcale, dlatego takie
        mieszkania przeważają.
      • Gość: Monika Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 16:22
        Chyba nie do końca masz rację Zofio. Też nie dysponuję nadmiarem gotówki, ale
        skoro i tak biorę kredyt na lata, to wolę wziąć na mieszkanie 4 pokojowe,
        odpowiednie dla mojej rodziny, a nie na trzy pokoje. W koncu i tak czeka mnie
        wiele wyrzeczeń, wiec niech przynajmniej mamy wygodnie.
        Natomiast sądze , ze faktycznie gdyby było tak jak mowisz ludzie kupowali na co
        ich stac, to w wiekszosc byłyby to kawalerki, a jednak przewazają 2 pokojowe
        mieszkania. Liczą wiec się z takim stanem osobowym `1-2 osobowo rodzina i
        developerzy to dostrzegają. Gdy pytałam się na swoim forum kto ma dzieci,
        okazało się, ze jestem odosobnionym przypadkiem.
        • Gość: aga Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 17:46
          > ... Też nie dysponuję nadmiarem gotówki, ale
          > skoro i tak biorę kredyt na lata, to wolę wziąć na mieszkanie 4 pokojowe,
          > odpowiednie dla mojej rodziny, a nie na trzy pokoje.

to świetnie, że możesz wziąć taki kredyt. zauważ, że nie wszyscy zarabiają
          wystarczająco dużo aby pożyczyć 200-300 tys. z banku. nam z mężem z trudem
          wystarczyło na kredyt na mieszkanie 50m2, wolimy więc kupić te 2 pokoje niż np.
          wiecznie wynajmować. jak się polepszy materialnie - sprzedamy i kupimy większe -
          to oczywiste. nie rozumiem traktowania kupna mieszkania na kredyt na równi z
          wyrokiem dożywocia, sprzedaż takiego lokum to przecież żaden problem.
          • Gość: Monika Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 20:29
            Biorę kredyt w wysokości 120.000 zł, reszta pochodzi z mieszkania w kltorym
            mieszkam obecnie. Tez nie stac mnie na tak duzy kredyt. Tylko ja mam 35 lat, a
            Ty pewnie 20.
            • Gość: aga Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: 217.153.68.* 05.05.05, 14:56
              niestety 20 lat stuknęło mi jakieś 11 lat temu :( a mieszkamy u rodziców, więc i
              sprzedać nie ma co - startujemy kompletnie od zera. i cieszę się, że będziemy
              mieć te 2 pokoje, zawsze to lepiej niż 1. jak zwykle punkt widzenia zależy od
              punktu siedzenia.
    • Gość: platini1 Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.chello.pl 03.05.05, 18:15
      Cześć,
      My jeszcze nie mamy dzieci, ale w niedługiej przyszłości zamierzamy mieć
      (trójkę) :-)

Teraz kupiliśmy mieszkanie dwupokojowe... na takie nas stać, przy dwójce małych
      dzieci da jeszcze się wygodnie żyć... ale nie jest ono dla nas docelowym.

Koszt dużego mieszkania jest równy kosztowi domu! Dlatego wolę a kilka lat
      zaciągnąc większy kredyt i zamiast 85m mieszkania kupić 140m dom pod miastem...

pzdr
      Michał
      • Gość: Monika Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 18:40
        No coż teraz mam dwojkę dzieci i dwa pokoje i odkąd starszy poszedł do szkoły,
        zapewniam Cię, ze nie jest juz wygodnie. Dlatego musimy juz zmieniać.
      • Gość: Andree Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 18:55
        Gratulacje i co będziesz się skazywać siebie i dzieci na ciągłe dowożenie ich
        do miasta i odwożenie wieczorem do domu. Z całym szacunkiem to bardzo zły
        pomysł, już samo ponad półtoragodzinne przebijanie się w korkach (vide
        Piaseczno i inne podwarszawskie kolonie domków) z rana – to jest poezja smaku.
        Duże mieszkanie w centrum jest może droższe, ale dzięki temu dzieci mogą wyjść
        same na jakieś zajęcia dodatkowe, trening itp. i same wrócić. W życiu nie liczą
        się tylko pieniądze, tylko komfort mieszkania i komfort życia. A
        trójka „szkolnych” dzieci i dom pod W-wą – to bez sensu. O już dużo lepiej
        kupić owe 75 m w W-wie, odchować dzieci, sprzedać mieszkanie w 2025  i wówczas
        się wyprowadzić do domu pod W-wę.
        • Gość: zygzak Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 19:39
          W 100% popieram. Dom pod miastem jest dobry dla emerytów, małżeństw bez dzieci
          lub ludzi którzy mogą wykonywać pracę zawodową w domu. Inne zdanie mogą mieć
          tylko ci którzy nie doświadczyli na własnej skórze "domku pod miastem". Mówię o
          Warszawie,być może w innych miastach z dojazdami jest lepiej.
          • Gość: zofia Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 21:42
            Nie masz racji! Emeryci to najczesciej ludzie starsi,z roznymi dolegliwosciami
            i nie zawsze mogacy sprostac wymogom-nawet drobnych napraw,uprawy malej dzialki
            itp...Pol biedy jesli sa we dwoje,ale w razie choroby i smierci jednego z nich
            domek z dzialka sa kula u nogi.Dom z dzialka to dla ludzi w sile wieku ,powinni
            go kupowac ludzie 30-40 letniinajlepiej zeby w nim zamieszkala rodzina minimum
            dwupokoleniowa,tak jak to bylo dawniej.Wtedy dom tetni zyciem.A w dzisiejszych
            czasach dom caly dzien jest pusty,stanowi tylko sypialnie dla rodziny
            powracajacej na noc.Chyba ze w dzien przebywa w nim sluzba do sprzatania i
            pilnowania przed zlodziejami.
          • czesiu71 Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH 05.05.05, 10:10
            A ja mając alternatywę 70-80 metrowe mieszkanie w Wawie a stokilkanaście metrów
            segmentu z małym ogródkiem wybrałem to drugie, tym bardziej, że wkrótce
            będziemy już rodzinką 2+3. Według mnie zasadniczą kwestią, zarówno w przypadku
            mieszkania, jak i domu jest lokalizacja. My kupiliśmy segment w Łomiankach,
            gdzie wszytsko jest na miejscu - począwszy od przedszkola, podstawówki, sklepów
            itd. itp., a skończywszy na pobliskiej puszczy. Gdy dzieciaki już dorosną, do
            kolejnych szkół będą już mogły dojeżdżac same. A czy na Tarchominie
            infrastruktura jest lepsza - nie, a dojazd jeszcze dłuższy!
            • Gość: platini1 Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.centertel.pl 05.05.05, 10:44
              Właśnie o czyms takim myślę na przyszłość... :-)
              Czy można wiedzieć w jakiej inwestycji w Łomiankach kupiłeś czy był to może
              rynek wtórny?

pzdr
              Michał
              • czesiu71 Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH 05.05.05, 11:01
                www.domy-i-segmenty.4me.pl
                Nowy, do całkowitego wykończenia, w centrum Łomianek, ale cicho, pewnie z 400
                metrów od trasy gdańskiej.
              • Gość: fdgf Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.bphpbk.pl 05.05.05, 15:50
                Witam

A mógłbyś jeszcze powiedzieć ile kosztuje taki segmencik.
                • czesiu71 Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH 06.05.05, 10:46
                  260 tys. stan surowy zamknięty za segment środkowy 117 m.
                  • Gość: ggg Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.bphpbk.pl 06.05.05, 14:21
                    Dzięki

A jest jeszcze coś wolnego.
                    • czesiu71 Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH 06.05.05, 14:47
                      NIe wiem, sugeruję kontakt z firmą. Wiem, że zaczynają kolejną podobną
                      inwestcję, która ma być gotowa w przyszłym roku.
    • mna Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH 05.05.05, 11:07
      Ale czy każde dziecko musi mieć swój pokój. Jeszcze w pokoleniu naszych
      rodziców ormalne było 2 pokojowe 40 paro metrowe mieszkanie w którym mieszkala
      rodzina z 2 dzieci. Ja sama mieszkałąm w akademiku w ok 15 metrowym pokoju w 3-
      4 osoby i jakiś udawało nam się uczyć.
      • Gość: zenon Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 11:22
        Jest to oczywiście jakiś argument, ale wydaje mi się że nie masz chyba
        doświadczeń w tym zakresie. Do wieku szkolnego jeszcze można to zakładać,
        później niestety bez szkody dla dziecka to nierealne. Znam oczywiście rodziny w
        którym i trójka dzieci zajmuje jeden pokój, ale jeśli tylko możliwości
        finansowe na to pozwalają, zakładaj wariant każde dziecko ma własny pokój.
    • Gość: goja Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: 217.17.46.* 05.05.05, 15:23
      Moim zdaniem blednie zakladasz, ze kazdy mierzy wielkosc wieszkania wielkoscia
      rodziny. Bardzieje rozsadne jest mierzenie zasobnoscia portfela bo najpierw
      trzeba miec na to mieszkanie a potem na oplaty za nie. I jesli rodzina nie jest
      zbyt zasobna finansowo to moim zdaniem bardziej rozsadne jest kupienie
      mniejszego mieszkania a potem ewentualna zamiana niz od razu pakowanie sie w
      duzy kredyt i duze odsetki.
      Przyklad. Mlode malrzenstwo planujace 2-3 dzieci. Twoim zdaniem powinni kupic
      mieszkanie 5 pokojowe a to by znaczylo ok 100 m2. Musza wziac bardzo duzy
      kredyt. Raty beda proporcjonalnie wysokie a jesli chca miec te dzieci to musza
      sie liczyc z tym, ze przez jakis czas albo bedzie pracowala jedna osoba na
      rodzine i na kredyt albo zatrudnia nianie co przy dwojce trojce dzieci juz jest
      wydatkiem niebagatelnym. Czy w takim wypadku nie lepiej kupic mniejszego
      mieszkania odchowac dzieci i jak juz beda bardziej zasobni i niezalezni
      finansowo zamienic na wieksze.

Przy okazji juz beda wiedzieli jakie by chcieli to nowe mieszkanie co jest
      wazne dla rodziny a co niekoniecznie. Wiadomo przeciez, ze pierwsze mieszkanie
      dla wroga drugie dla przyjaciela a trzecie dla siebie ;))
      • Gość: Monika Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 21:51
        Jak to odchowac dzieci i zamienic na wieksze. Dzieci w wieku szkolnym
        potrzebuja własnej przestrzeni, a nie wtedy gdy juz dorosną i za chwilę
        opuszczą dom. Widze ze Ci ktorzy tu piszą w ten sposób wcale nie mają rodzin
        którym musza zapewnic godziwe warunki.
        • Gość: aga Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 22:18
          zgadzam się z goją. Moniko, nie wiesz nawet jak ja bym chciała móc pozwolić
          sobie na duże mieszkanie, uwierz - mieszkając w Warszawie i zarabiając połowę
          średniej krajowej (po studiach podyplomowych!) naprawdę ciężko przeżyć. a
          godziwe warunki to chyba nie tylko mieszkanie ale też utrzymanie, rozrywki itp.
          eh, jakże łatwo jest oceniać innych patrząc z pozycji osoby dobrze sytuowanej...
          • Gość: adanko Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.mofnet.gov.pl 06.05.05, 10:31
            Witam,
            Zgadzam się całkowicie, ze punkt widzenia zależy od zasobnosci portfela.
            Jestesmy z meżem dosyć młodymi ludźmi z jednym dzieckiem (w planach drugie).
            Mamy mieszkanie 3 pokojowe, ale uznaliśmy, że jest za małe i kupujemy prawie 5
            pokoi (ok.130).Jest to duży wydatek, ale w obecnej chwili jesteśmy w stanie go
            ponieśc (z pomocą kredytu, który zamierzamy szybciej spłacić).Oczywiście nie
            zawsze tak było i nie zawsze tak musi być (wiadomo rożne wypadki losowe czasami
            krzyżują plany, oby nie).Kupujemy mieszkanie, chociaż wolelibyśmy domek, ale
            przeważyły kwestie dojazdu. Pare razy objechaliśmy okolice Warszawy w
            poszukiwaniu domku, ale jak postaliśmy w korkach, (zarówno w tygodniu jak i w
            sobotę)to odechciało nam się mieszkać pod Warszawą. Mimo, ze utrzymanie nowego
            domku jest duzo tańsze niz dużego mieszkania w bloku. Pocieszam sie tylko gdy
            już naprawdę nie będziemy w stanie opłacać czynszy zawsze możemy mieszkanie w
            dobrym punkcie zmienić na segment pod Warszawą. Naturalnie nasze możliwości
            finansowe pozwalają na takie dywagacje. Ale rozumiem ludzi, którzy ze względu
            na niezbyt duże dochody boją się ryzykować i brać ogromnych kredytów. Kredyt
            kosztuje...Pozdrawiam.
            • Gość: Monika Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 19:14
              No no 130 m, zazdroszczę, mnie stac tylko na 80, oczywiscie z kredytem. Widzę,
              ze pracujesz w Ministerstwie Finansów, tez mam tam kolezankę, jątez stac na
              dom. Pozdrawiam
              • greenhills Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH 08.05.05, 13:31
                A ja wlasnie zdecydowalam sie na zakup mieszkania 2 pokojowego, 51m2, 5 min na
                pieszo do Lazienek, czyli Zakrzewska. Mieszkanie odremontowane, dojazd (badz
                spacer 25 min) do centrum idealne, cena mieszkania 250 tys. Mieszkanko nieduze,
                fakt, ale majac 25 lat, zakladam, ze pomieszkam tam z 7, do czasu gdy
                dzieciaczek bedzie mial jakies 3 lata i sprzedam. Mysle, ze na mieszkaniu w
                takim miejscu nie strace, czyli nie sprzedam taniej niz 250 tys, a to jest dla
                mnie bardzo wazne. Jasne, mozna kupic mieszkanie na Bielanach, os. Derby, gdzie
                metr kosztuje 2 tys z hakiem, ale kto to pozniej ode mnie kupi? I DOJAZD!!! To
                bedzie moje pierwsze mieszaknie, cena powala, nie wiem czy nie przesadzona, ale
                kolezanka, ktora jest wlascicielka ag.nieruch. mowi, ze warto kupic
                cos 'blizej' a 'drozej'. A czy dobrze robie, czas pokaze.
                • Gość: piranexa Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.chello.pl 08.05.05, 22:33
                  Ja właśnie też zdecydowałam się na zmianę mieszkania na większę. Mamy z mężem
                  po 40-tce i 1 dziecko dzwudziestokilkulenie obecnie mieszkamy w 3-pokojowym
                  mieszkaniu i jest nam dość ciasno - pokój dziecka, nasza sypialnia i pokój
                  wspólny. No właśnie gdzie umieścić komputer z którego korzystają wszyscy o
                  różnych porach? Poprzednio stał w naszej sypialni i to nie było najszcześliwsze
                  rozwiązanie, obecnie stoi w dużym pokoju i trochę głupio to wygląda zwłaszcza,
                  jak przychodzą goście. Zdecydowaliśmy się na 4-pokojowe mieszkanie, gdzie można
                  będzie urządzić gabinet z komputerem i z dwoma łazienkami, gdzyż zwłaszcza rano
                  jest to ważne, gdy wszyscy wychodzą z domu prawie na jedną godzinę. Myślesliśmy
                  o mieszkaniu 5-pokojowym ale w mając w perspektywie, że dziecko pomieszka z
                  nami może 2, 3 lata zanim skończy uczelnie i będzie chciała się usamodzielnić,
                  i zstaniemy w dwie osoby w 4-pokojowym mieszkaniu, co wydaje mi się najbardziej
                  optymalne, a jej kupimy małe samodzielne mieszkanie. Oczywiście, jak zawsze
                  wszystko zależy od tego na co kogo stać.
                  Pozdrawiam
              • Gość: adanko Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.mofnet.gov.pl 09.05.05, 13:32
                Witam,

Nie rozumiem dlaczego do dyskusji o mieszkaniach wplatasz insynuacje dotyczące
                miejsca pracy - tym bardziej, że nie masz racji. Nie jest to oznaka dobrego
                wychowania. Nikt nie próbuje odkryć twojego miejsca pracy. Uszczypliwe
                komentarze są nie na miejscu.
                Pozdrawiam
                • Gość: Monika Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:21
                  Ta uwaga powstała, ponieważ okazuje się, że jednak wielkosc mieszkania zalezy
                  głownie od kasy a nie od zapotrzebowania. Ja piszę z domu, bo w pracy nie mam
                  czasu.
        • Gość: goja Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: 217.17.46.* 10.05.05, 13:12
          miszac 'odchowanie' myslalam o wyjsciu z okresu zlobkowego.
          A jesli chodzi o zapewnienie godziwych warunkow to nie dla wszystkich jest to
          wylacznie zapewnienie odpowiedniego metrazu. Dla wielu ten aspekt jest na
          kolejnym mniej istotnym miejscu i tak dziecko 2 letnie woli byc z rodzicami niz
          w swoim pokoju, wiec z punktu widzenia tak malego dziecka metraz nie ma
          znaczenia. To jest po prostu wygodne dla rodzicow.
    • Gość: szuja Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.kl.amwaw.edu.pl 09.05.05, 13:02
      A zauważyliście,że architekci maja poważne kłopoty z wyrysowaniem 4 pokoi na 90
      metrach: zawsze wychodzą im trzy, a jak 4 , to już jeden wspólnie z kuchnią.Za
      to komunikacja wspaniała : zwykle 15-20 metrów korytarza. Jednak bloki z płyty
      miały jakiś lepszy rozkład: na 85 metrach były 4 pokoje i znośna kuchnia.
      • Gość: Kasia Re: LICZBA POKOI W NOWYCH MIESZKANIACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 19:07
        masz rację, ja z trudem znalazłam 83 m i 4 pokoje. A niestety płacimy za kazdy
        metr, a niekoniecznie chcemy zeby to były metry przedpokoi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka