IP: *.cal.com.pl 14.02.01, 16:27
Ech i znowu te podwyżki biletów. Szlag mnie trafia z tego powodu. Chciałbym mieć nadzieję że polepszy sie jakość podróżowania ale to są pobożne życzenia. Mam dość płacenia za to że jadę interesuje mnie jeszcze jakość podróży. Czy jest sposób na to?
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: PKP IP: *.pl 14.02.01, 18:42
      W pkp trzeba wprowadzic porzadne zarządzanie Jest to jedna z najgorzej zardzodzanych firm Powinna przynoscić zyski choćby na przewozonych towarach (tirach). Przy takich cenach bedzie jedzic coraz mniej ludzi komuikacja autobusowa jest coraz lepsza i bezpieczniejsza przynajmniej nikt mnie nie okradnie
    • Gość: Jerzy Re: PKP IP: 212.160.211.* 15.02.01, 09:28
      Moja firma wykupiła za ciężkie pieniądze zniżkę na 2001r. Zniżka dotyczyła do tej pory także biletów miesięcznych na pociągi pośpieszne. Od 18 lutego PKP znosi zniżkę (opłaconą przez moją firmę!!!) na bilety miesięczne na pociągi pośpieszne. W związku z tym, że nie mogę korzystać z pociągów zwykłych, podwyżka w moim przypadku wynosi ok. 200%!!! To jest granda i w związku z tym życzę szczerze PKP upadłości, być może po tym zacznie ktoś tam myśleć normalnie. Wszyscy moi współpasażerowie myślą tak samo i większość przesiądzie się do samochodów lub na PKS. I to nie tylko ci, co mają wykupioną zniżkę.
      • Gość: anty Re: PKP IP: 172.20.160.24, 213.76.130.* 15.02.01, 09:44
        PKP wcale się tym nie zmartwi. Oni najlepiej się czują jak nie muszą nikogo i nic przewozić. Mają wtedy najmniej strat, bo nie muszą do niczego dopłacać.
    • Gość: Marta Re: PKP IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 15.02.01, 10:12
      PKP powinno być sprywaryzowane - byc może będą zarzadzać mądrzejsi ludzie , którzy będą wiedzieć jak zrobic na tym interes. Uwazam że aby udoskonalić polska gospodarkę i przemysł potrzeba przynajmniej pięciu "Baksików". Baksik to chłop z jajami i głową nie od parady. Zamiast go karać - dac mu nagrodę.
      • Gość: anty Re: PKP IP: 172.20.160.24, 213.76.130.* 15.02.01, 10:30
        I będiemy mieli kolejnego monopolistę. (patrz TP S.A.)
    • Gość: Rogal Re: PKP IP: *.ita.pwr.wroc.pl 15.02.01, 10:49
      Obawiam sie, ze prywatyzacja nic tu nie da, no moze poza kilkoma cieplymi posadkami dla naszych kochanych politykow, ktorzy za wszelka cene beda sie wpychac do rady nadzorczej. Anty ma racje - pasazerowie sa PKP zbedni, przynosza straty i ciagle im cos nie pasuje. Ja tylko jednego nie potrafie pojac - skad biora sie straty PKP na przewozach pasazerskich, skoro pociag, ktorym jezdze co dwa tygodnie do domu z Wroclawia jest zawsze napchany po sufit (czasami konduktorzy nie sprawdzaja biletow bo nie maja sie jak przecisnac przez tlum stojacy na korytarzu). Gdzie sie rozlaza te pieniadze?
    • Gość: Piotr Re: PKP IP: *.datacom.com.pl 15.02.01, 12:26
      Od 5 lat jeżdżę co jakiś czas z Wawy do Lublina. Rzadko zdarzało się abym siedział normalnie w przedziale, zazwyczaj cieszyłem się jak nikt nie stał za mną na korytarzu, bo pociąg był tak zapchany, że ludzie stali w złączeniach między wagonami. Osobiście, gdybym prowadził tak monopolistyczny biznes z takim popytem, musiałbym być skrajnym debilem, żeby na tym nie zarabiać. Prywatyzacja pkp to najzdrowsze rozwiązanie, byćmoże wtedy będzie komuś zależało aby było lepiej...
    • Gość: Rogal Re: PKP IP: *.ita.pwr.wroc.pl 15.02.01, 12:39
      Ja i tak bede sie upieral, ze prywatyzacja niekoniecznie cos zmieni. Czy TP SA przejmuje sie bardziej swoimi abonentami? Moze CPN, o pardon, Orlen stal sie z dnia na dzien lepszy gdy zmienil wlasciciela? Jednak cos trzeba z tym molochem zrobic - to fakt.
    • Gość: Piotr Re: PKP IP: *.datacom.com.pl 15.02.01, 13:26
      Prywatyzacja niekoniecznie nadejście jednego prywatnego właściciela. W przypadku PKP, TP S.A. i innych problemem jest monopol państwa na prowadzenie działalności. Państwo posiada władzę (policja+wojsko), więc może narzucać obywatelom dowolne haracze, np w postaci koncesji na prowadzenie danej działalności (jak np haracz za UMTS, który jest istotnym punktem w budżecie). Uwolnić rynek, niech kilku prywatnych inwestorów spróbuje zainwestować w kolej, wtedy okaże się czy ceny PKP są realne, czy też kosmiczne.
      • Gość: anty Re: PKP IP: 172.20.160.24, 213.76.130.* 15.02.01, 14:02
        Przypuszczam, że ceny w tej chwili są realne ( europejskie ) tyle, że nasze dochody są nierealne ( polskie ) Milczeniem pomijam jakość usług.
        • Gość: Krzych Re: PKP IP: *.rennes.enst-bretagne.fr 15.02.01, 14:17
          Niestety musze rozwiac to przypuszczenie - ceny w Polsce sa dalekie od europejskich (we Francji bilet na szybka kolej TGV na odcinku 400km kosztuje 300F czyli 180zl, na zwykle pociagi ceny sa niewiele nizsze) choc prawda jest ze bilety na pociagi intercity i ekspresowe w Polsce gonia w zawrotnym tempie ceny europejskie. Gorzej troche z czasem przejazdu polskich pociagow bo ich wzrost ceny nie jest wprost proporcjonalny do wzrostu predkosci pociagow...
          • Gość: anty Re: PKP IP: 172.20.160.24, 213.76.130.* 15.02.01, 14:37
            Wcale mnie Pan nie pocieszył, ale pewien jestem, że Francuz jadący naszym pociągiem i tak uważa, że poważnie przepłacił.
            • Gość: q Re: PKP IP: *.ae.krakow.pl 17.02.01, 19:31
              tak czy inaczej ja i tak uważam że państwo nie powinno dawać pkp nawet złamanego grosza. dotowanie pkp to tak jak wyrzucić pieniadze w błota.
              co przetrwa to przetrwa co upadnie to upadnie ale przynajmniej coś tam pan minister zaoszczędzi.
    • Gość: Jan Re: PKP IP: 62.148.88.* 15.02.01, 16:16
      Jest źle, będzie jeszcze gorzej. Trwająca od 5 lat z górą restrukturyzacja PKP przyniosła lawinowo rosnące straty, Na dyrektorskich stanowiskach siadają ludzie z "właściwej" partii zarabiając kasę większą, niż prezesi dochodowych firm prywatnych, za to nie mając zielonego pojęcia o tym, jak prowadzić przedsiębiorstwo kolejowe działające w warunkach rynkowej konkurencji.
      Od marca zlikwidowane zostaną kolejne "niedochodowe" połączenia. Kolej lokalna przestanie istnieć w ogóle, gdyż rząd i kolejne Ministerstwa Transportu poza pobożnymi życzeniami i nieśmiałym gadaniem nie zrobiły nic, aby zapewnić samorządom środki na finansowanie pociągów regionalnych. Kolejki wąskotorowe, a raczej te ich resztki których jeszcze nie rozkradli złomiarze zostaną zaorane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka