Gość: eska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 11:50 a moze są tu przyszli mieszkańcy osiedla na Heroldów? Czy ktoś miał już do czynienia z deweloperem Eurocity? Sąsiedzi, odezwijcie się :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pomoc Re: Heroldów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 11:57 poczytaj sobie www.mlociny.pl/forum/list.php?18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doswiadczony :( Re: Heroldów IP: *.iim.pl / *.iim.pl 07.10.05, 18:10 mialem i mam, :( nie jest to szczyt solidnosci. eurocity jest typowym przykladem developera nastawionego na drenaz pieniedzy z kieszeni kupujacego mieszkanie, a pozniej na drenaż pieniedzy z kieszeni mieszkancow ktorzy zleca podleglej im firmie zarzadzanie nieruchomoscia. jesli chcesz wejsc z nimi w jakas umowe - koniecznie pokaz ja najpierw prawnikowi celem zaopiniowania. jesli juz kupisz mieszkanie - sprawdz WSZYSTKO czy zgadza sie z tym co zaoferowali i opisali w umowie (standard wykonczenia etc etc), na istniejacej juz czesci osiedla na Heroldow byli tacy , ktorym w umowie zapisali drzwi antywlamaniowe , a okazalo sie, ze wstawili zwykle... wszystkie rozliczenia z E-C jesli chodzi o zakup, lub administracje sprawdzaj trzy razy. E-C nie raz pokazalo ,ze kazda mozliwosc wykorzystuje na szkode mieszkancow/klientow - pamietak,ze jako klient jestes wazna dla nich tak dlugo jak masz dla nich jakies pieniadze. jesli juz je wplacisz na ich konto , nagle maja Cie gdzies... takie sa doswiadczenia sporej grupy mieszkancow z osiedla mlociny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Heroldów IP: *.infovide.pl 13.10.05, 10:53 zastanawiam sie nad kupieniem tam mieszkania, przy czym sporym metrarzem pytanie: - ile kosztuje czynsz? - czy zastanawialiscie sie nad wspolnota mieszkaniowa, by zarzadzac budynkiem itd? - w umowie przedswstepnej znalazlem NIEDOZWOLONY ZAPIS - zarzadzanie przez dewelopera przez 36 m - ja sie z tym nie zgadzam i bede negocjowal ten punkt, zreszta JAK WIELE INNYCH - czy ktoś NEGOCJOWAL CENE mieszkania? qplus@poczta.fm gg 4601827 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Mlocin Re: Heroldów IP: *.iim.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 23:51 Gość portalu: piotr napisał(a): > zastanawiam sie nad kupieniem tam mieszkania, przy czym sporym metrarzem > pytanie: > - ile kosztuje czynsz? w mieszkaniu 67m2 prawie 400zł lacznie z funduszem remontowym. > - czy zastanawialiscie sie nad wspolnota mieszkaniowa, by zarzadzac budynkiem > itd? wspolnoty musza powstac czy chca czy nie chca, ale pytanie jest o to kto nimi zarzadza. > - w umowie przedswstepnej znalazlem NIEDOZWOLONY ZAPIS - zarzadzanie przez > dewelopera przez 36 m - ja sie z tym nie zgadzam i bede negocjowal ten punkt, > zreszta JAK WIELE INNYCH MASZ RACJE !!!!! TAK TRZYMAJ Z CALA STANOWCZOSCIA. pamietaj : developer sprzedaje mieszkanie raz, za zarzadzanie bedzie bral kase co miesiac - nawet przez pare lat. na mlocinach I jest bodajze 400-500 mieszkan, kazde placi czynsz od 250-500zł , policz sobie jaki mozna biznes zrobic. wg mojej wiedzy, ustawowo developer MUSI przejac zarzad nad nieruchomoscia do momentu ukonstytuowania sie wspolnoty, ktora moze (nie musi) przejac zarzad i wynajac wlasnego administratora (on odpowiada za sprzatanie, wywowz smieci , remoncty etc etc) , nie pamietam szczegolow, ale wydaje mi sie ,ze ustawa reguluje, jak dlugo developer ma prawo zarzadzac (12 miesiecy , wtedy musi zrobic zebranie wspolnoty, przedstawic wlascicielom mieszkan sprawozdanie, finanse i czekac na decyzje o udzieleniu absolutorium - lub nie, warto ,zeby mieszkancy sie przygotowali do tego zebrania, powinien byc obecny ktos kto zna procedury i bedzie prowadzil zebranie, do tego notariusz dla potwierdzenia ,ze zebranie odbylo sie zgodnie z prawem, uwaga : terminy zebrania, termin przedstawienia sprawozdania reguluje USTAWA !). jesli dobrze pamietam , to zapis w umowie jest rzeczywiscie niezgodny z prawem. klopot na mlocinach I polega na tym, ze kazda klatka jest odrebna nieruchomoscia , kazda nieruchomosc ma swoja wspolnote, kazda wspolnota zarzad. nie wszystkie wspolnoty zdecydowaly sie wyrzucic eurocity (admipol). po pierwsze, czesc z nich to wojsko, ktore dba tylko o poprawnosc finansowa rozliczen, po drugie niektore klatki sa w calosci wykupione pod wynajem (kilka lat temu byla taka ulga...) i wlasciciele tam nie mieszkaja tylko lokatorzy, pierwsi maja gdzies bo nie wiedza co sie dzieje dokladnie na osiedlu, drudzy maja to gdzies bo to nie ich mieszkania. po trzecie, byla i jest taka grupa ludzi do ktorych nie dociera, ze maja prywatne mieszkanie , ze to nie spoldzielnia, nie mieszkanie komunalne i ze musza sie tu sami rzadzic. oni po prostu podeszli do sprawy tak jakby eurocisty bylo tu zarzdca naslanym przez panstwo... kilka wspolnot podjelo akcje i sie oddzielilo i ma swoja administracje. generalnie z tego co napisales wynika, ze EC nei zmienilo sie ani troche na lepsze. > - czy ktoś NEGOCJOWAL CENE mieszkania? > sory, ale przy poycie wiekszym niz podaz, szanse na negocjacje cen sa znikome, ale wiem ,ze neiktorzy podjeli sie tego i cos zyskali... powodzenia. proponuje tez lekture tego watku na forum : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=26541989 > qplus@poczta.fm gg 4601827 Odpowiedz Link Zgłoś