kammy Czy ktos juz dostal kredyt na okopowa??? 07.01.07, 20:46 Witam, pytam, bo mnie sie banki czepiaja - szczegolnie o prawomocnosc/nieprawomocnosc pozwolenia na budowe (ta decyzja wojewody...) oraz o brak pozwolenia z Pekao SA na bezobciazeniowe wyodrebnienie. Jesli juz sie to komus udalo to prosba o info w jakim banku i jaki byl status odnosnie w/w dokumentow? Dzieki i pozdrawiam, ------------------------------ kammy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: Czy ktos juz dostal kredyt na okopowa??? IP: 217.153.180.* 08.01.07, 08:36 no własnie czyzby teraz developer przyjal praktyke utrudniania otrzymania kredytu? CHyba zaden bank nie da Ci kredytu bez zgody na bezobciazeniowe wyodrebnienie lokalu..wiec co teraz? kolejna akcja w Mediach? Odpowiedz Link Zgłoś
kammy Re: Czy ktos juz dostal kredyt na okopowa??? 08.01.07, 23:36 Witam, no tak, dziwnie to wyglada... wiec jak? Nikt nie dostal kredytu??? Pozdrawiam, kammy Gość portalu: me napisał(a): > no własnie czyzby teraz developer przyjal praktyke utrudniania otrzymania > kredytu? CHyba zaden bank nie da Ci kredytu bez zgody na bezobciazeniowe > wyodrebnienie lokalu..wiec co teraz? kolejna akcja w Mediach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Czy ktos juz dostal kredyt na okopowa??? IP: 195.205.81.* 16.01.07, 15:32 Dostał już ktoś papier na bezobciążeniowe wydzielenie lokalu? Wydają w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maya Re: Czy ktos juz dostal kredyt na okopowa??? IP: *.info 16.01.07, 20:36 Hej- dla inwestycji przy Banderii wydaja juz te Kwitki. Był lekki poslizg- tez juz myslelismy ze utrudniaja..ale sie udalo. Tylko ze dziwne praktyki wyczyniaja z biurem - w zasadzie od nowego roku jest nieczynne- a to inwentaryzacja, a to szkolenia- zamkniete drzwi i kartka ze nieczynne. wiec nie wiem co o tym myslec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Czy ktos juz dostal kredyt na okopowa??? IP: 195.205.81.* 29.01.07, 11:40 Przenosił już ktoś umowę na formę aktu notarialnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatar Re: Czy ktos juz dostal kredyt na okopowa??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 14:36 Pierdelli obiecywało,że bedą zawierać umowy przedwstepne w styczniu lub lutym 2007 r, ale do tej pory nie mam od nich żadnej informacji. Pewnie znowu cos kombinują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Czy ktos juz dostal kredyt na okopowa??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 08:15 wpadnij do nich ze mną podpisali także........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free2live Pirelli znowu oszukuje!!! IP: *.epsa.pl 14.02.07, 18:06 Ze mna podpisali w grudniu zobowiazanie do sprzedazy (oswiadczenie klienta) a teraz nie chca podpisac umowy. jezeli ktos ma podobna sytuacja prosze dac znac (free2live@webpark.pl). na szczescie mam bardzo dobrych prawnikow (konczyli harvard i oxford) i mowia ze sprawa jest na 100% do wygrania. pracuja na success fee. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st Re: Pirelli znowu oszukuje!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 22:11 Jest nas wiecej - osob na nowo oszukiwanych przez pirelli. ja na pewno nigdy w zyciu nie kupie opon pirelli (to ten sam koncern). Odpowiedz Link Zgłoś
electribe Re: Pirelli znowu oszukuje!!! 18.02.07, 23:14 Czy moglby ktos napisac wiecej ? Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszana Re: Pirelli znowu oszukuje!!! IP: *.epsa.pl 19.02.07, 16:42 witam, mnie tez pirelli chce rolowac. zle trafili, moi znajomi robili akcje protestacyjna tolernacja.org. jak dalej beda tak cieli zaczniemy akcje - portal juz jest, wystarczy odpalic sprawe medialnie. bojkot oczywiscie oponek, jak im zjedzie sprzedaz chociaz o 1% do sie im czkawka kanty w developerce odbija!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trybi_bielany Re: Pirelli znowu oszukuje!!! IP: *.epsa.pl 21.02.07, 13:37 czy jest wiecej osob, ktore podpisaly oswiadczenie klienta a teraz nie moga doprosic sie terminu podpisania umowy przedwstepnej. ja dzwonie do nich caly czas, ale do tej pory nie mialam szansy porozmawiac z kimkolwiek. wogole nie odbieraja telefonow. czy to oznacza ze mam zaczac sie martwic? nie wyobrazam sobie takiej sytuacji, zebym teraz nie podpisala umowy, na ktora czekam od roku. jezeli ktos wie cos wiecej, prosze dac mi znac na email: alberta@zpoludnia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek kimono Re: Pirelli znowu oszukuje!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 21:41 na razie to oznacza, że musisz się tam pofatygować osobiście, nim zaczniesz poważnie martwić się. Podczas mojej rocznej przygody z nimi, może 2-3 razy udało mi się do nich dodzwonić. Pozostałe kontakty odbywały się poprzez wizyty w biurze :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Pirelli znowu oszukuje!!! IP: *.centertel.pl 16.03.07, 00:27 proponuje rzeczywiście tak jak poprzednicy - wizyte u nich w biurze ja tak zrobilem, ustalilem termin podpisania umowy i nastepnie podpisalem nie chce zapeszyc ale wierze, że naprawdę kiedys tam zamieszkam aha, tak przy okazji... poajwiały się już pierwsze ogłoszenia o sprzedaży mieszkan w naszym budynku (właściwie sprzedaży umowy/cesji) - cena 9980 zł za m2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Fotki IP: *.aster.pl 26.04.07, 21:09 www.martkost.prv.pl Jak tam zmiany lokatorskie? Wprowadzone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y2k Re: Fotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 18:39 Super fotki! Widzieliście jakie okna wstawiają? Na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że chyba trochę "przekombinowali" z tym trzyczęściowym podziałem. Może jak zrobią elewację będzie wyglądać to inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gb Re: Fotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.07, 00:52 Nie ma fotek 08/2007, 09/2007 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XVp. Re: okopowa-pekao development IP: 199.64.72.* 28.06.07, 09:36 Widzieliście? Pierdelli wystawiło do sprzedaży pozostałe mieszkania na Okopowej. Cena waha się między 9 a 10 tys. zł. Nieźle, nie? A swoją drogą, to budowa idzie całkiem nieźle, choć biuro sprzedaży nadal informuje, że odbieranie kluczy nastąpi nie wcześniej niż w drugim kwartale 2008r. Pozdrawiam przyszłych okopowiczów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y2k Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 21:11 Gdzie mozna zobaczyc nowe ceny? Ich strona od roku jest "martwa" w temacie Okopowa. Ceny wysokie, ale nie szokuja, w kontekscie np. Wola Tower (pomiedzy siedziba MPO a trasa AK; do 11k pln/m). Zapewne nie moga zbytnio poszalec, bo reputacja firmy cieniutka, po wykiwaniu na poczatku klientow:-( Rowniez uwazam, ze budowa wyprzedza przedstawiony harmonogram. Moze rezerwuja sobie czas na usuwanie ewentualnych niedorobek:-) Pozdrowienia dla sasiadow Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: okopowa-pekao development 20.08.07, 21:48 maja znajoma podpisała przedwstępną umowę kupna mieszkania w tej nieruchomości. Na miejscu okazało sie ze musi !!! podpisać pismo ze jest świadoma że w sprawie decyzji dot. pozwolenia na budowe toczy sie postępowanie odwoławcze. Podpisała wykreślając z tego pisma sformułowanie "swiadoma" - gdyż o świadomości mowy nie ma. Ale zaczęliśmy drążyć sprawę. I wygląda ona tak: Nowe Ogrody wpisały do umowy ze decyzja dot. pozwolenia na budowe jest prawomocna. Werbalnie poinformowali ze toczy sie postępowanie odwoławcze, ale Klif odwołał sie po terminie. Natomiast telefonicznie ktoś z urzędu prezydenta i głownego architekta informuje ze nie ma uprawomocnienia gdyż nie ma znaczenia czy klif odwołał sie po uprawomocnieniu. Ważne ze sie odwołał i wobec tego pozwolenie nie jest prawomocne. Sądzę ze jest to bzdura, i że ktoś wyraził raczej swój prywatny pogląd. Nie mniej jednak nie udało nam sie potwierdzić czy w/w decyzja jest prawomocna czy też nie. Wg kredytowców w NORDEi prawomocna nie jest co wyklucza udzielenie kredytu. Wygląda na to ze mozna tam nigdy nie otrzymac aktu notarialnego! Razem ze znajomą napisalismy pismo do nacz. archtekta ale na odpowiedź trzeba będzie poczekać pewnie jakieś dwa tygodnie + "kochana" poczta. Czy ktoś wie jaka jest rzeczywista sytuacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: okopowa-pekao development IP: 62.111.149.* 21.08.07, 09:17 pozwolenie jest decyzją administracyjną, a tym samym możemy mówić tylko o jej ostateczności (ta decyzja jest chyba ostateczna, gdyż wyczerpano tok instancji). Jedynym środkiem do kwestionowania tej decyzji jaki służy stronom jest już tylko skarga do WSA, co prawdopodobnie ma miejsce w tym przypadku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 21.08.07, 09:32 tak, jest juz kolejna skarga do WSA, i jak w poprzednim przypadku została odrzucona. Ale... ostateczna staje sie ona w przypadku gdy zapadną terminy jej uprawomocnienia. Problem tkwi w tym że nikt nie potrafi wypowiedzieć sie czy do tego doszło! Developer twierdzi ze tak, ale nie wiem skąd czerpie wiedzę że KLIF w teminie 2 tygodni od doręczenia nie złozył zazalenia do WSA. Skoro nie potrafią tego wyjaśnić u nacz. architekta jak i u prezydenta miasta! Ci z kolei twierdza ze toczy sie poste[powanie przed WSA, zapadł wyrok i czekaja czy KLIF ponownie nie będzie sie odwoływał. Tego typu stwierdzenia sugerują ze decyzja dot pozwolenia na budowę nie jest prawomocna i ostateczna, co z kolei wskazywałoby ze deweloper poswiadzył nieprawdę w umowie przedwstepnej, co z kolei kwalifikuje sie do zgłoszenia do prokuratury. Tak sądzę. Ale nie twierdze ze mam racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: okopowa-pekao development IP: 62.111.149.* 21.08.07, 10:45 generalną zasadą jest, że termin prawomocnosć wystepuje w sprawach sądowych, ostateczność w administracyjnych. Nie można tych pojęć łączyć. Określony akt jest albo oststeczny albo prawomocny. o tym zawsze decyduje konkretny przepis prawa, jednozanczny przy decyzjach administracyjnych. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 22.08.07, 20:04 dzieki za uscislenie -ale podobno takiego języka uzywała przedstawicielka Pirellego. Ze decyzja jest ostateczna i prawomocna. ale to drobiazg - w porównaniu z faktem ze z przedstawionych dokumentów wcale nie wynika ze decyzja jest ostateczna! Developer twierdzi ze jest - ale wskazuje na pieczęcie o tym mówiące na decyzjach przenoszących pozwolenie na budowe na kolejny podmiot. czyli Pekaop Development na Pirelli Pekao Real Estate, o Pirelli Pekao Real Estaten na Nowe Ogrody. Ostatecznośc tych decyzji nie odnosi sie do pozwolenia na budowe tylko do przeniesienia prawa do dysponowania pozwoleniem na budowe. Tylko że Nowe Ogrody twierdzą ze te pieczęcie odnoszą sie także do pozowlenia. I tu tkwi wprowadzanie klientów w błąd. Bo wyglada na to że nieostateczne (gdyz zaskarżone, prawdopodobnie w terminie ustawowym) pozwolonie zmieniało właściciela. I tyle. To tak jakby zepsuty samochód był przez kolejnych włascicieli sprzedawany - i umowy sa jak najbardziej prawomocne, ale samochód od tego sam sie nie naprawił. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: okopowa-pekao development 29.08.07, 08:45 w oficjalnych dokumentach deweloper napisał o prawomocnosci decyzji. Widziałem! Hm... ja mogę sie nie znać, ale deweloper takie rzeczy na piśmie? to juz żenujacy poziom wiedzy ich prawników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatar Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 08:37 Bardzo jestem ciekawy, czy ktoś kontroluje tą firmę, mam na myśli Pirreli( Nowe Ogrody ). Ja sprawdzam KRS, nająłem firmę, która ich sprawdza na bieżąco, ale i tak nie jestem pewny.Kasa idzie a mieszkania nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: okopowa-pekao development IP: *.europe.hp.net 12.09.07, 13:58 co to znaczy: "mieszkania nie ma"? Z tego co wiem budowa posuwa sie do przodu calkiem widocznie... Sprawdza na biezaco - i jakie rezultaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatar Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.07, 17:34 nie chciałem nikogo straszyc, poprostu trzeba byc ostroznym.Na razie wszystko jest okey. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatar Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 22:28 Mieszkanie będzie dopiero po podpisaniu kontraktu notarialnego, a do tego czasu sytuacja nie jest w 100% pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyspekulant Re: apogeum chciwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 16:56 po cenowym wyrolowaniu klientów przez developera i długim chomikowaniu mieszkań, nagle przyszło zdziwienie, że nawet reklama radiowa nie pomaga w sprzedaży mieszkań. Teraz będzie trzeba dołożyć gratis wykończenie mieszkania, marmury na korytarzu i samochód do miejsca garażowego, aby znaleźć klientów,he,he... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bąk Re: apogeum chciwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.07, 15:58 Mordo ty moja!!! To chyba dobrze dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Re: Okopowa IP: *.chello.pl 24.10.07, 23:32 Czy ktoś wie kiedy zamierzaja oddac budynek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatar Re: Okopowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 18:03 W umowie, którą ja podpisałem jest zapis,że rozpoczęcie procesu wydawania mieszkań ma nastąpić w czerwcu 2008 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joli bord Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 14.01.08, 00:45 mam takie pytanie dot. sprawdzania na bieżąco firmy-wiecie,że jedynym 100% udziałowcem jest firma Belgijska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joli bord Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 14.01.08, 00:50 co udało Ci się ustalić?Z dokumentów wynika,że 100% udziałowcem jest firma belgijska-pewnie tej udziałowcami jest Pirelli Pekao Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piasek Re: okopowa-pekao development IP: *.aster.pl 12.12.07, 09:06 dlaczego ten budynek jest taki brzydki? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 19.12.07, 15:31 Miał być ładniejszy !!! Ciekawe kiedy skoncza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatar Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.07, 19:47 Nie może być ładniejszy, w pobliżu jest cmentarz buraku, trzeba zachowac umiar i proporcje.Memento mori!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joli bord Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 06.01.08, 23:51 Witam, Mam pytanie, zarezerwowałam mieszkanie na okopowej ale po przeczytaniu postów zaczęłam się zastanawiać jak obecnie wygląda sytuacja z deweloperem.Czy można od nich dostać bez większego problemu dokumentację inwestycji potrzebną do kredytu? Odpowiedz Link Zgłoś
roman-b Re: okopowa-pekao development 07.01.08, 01:30 Nie wiem jak teraz, bo kredyt załatwiałem ponad rok temu, ale nie było najmniejszych problemów, od ręki przy umowie komplet dokumentów i później w miarę potrzeby indywidualne dokumenty. Jakie ceny aktualnie? Slyszałem że są problemy ze sprzedażą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joli bord Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 07.01.08, 23:40 Witam! Ufff...skoro nie miałeś problemu rok temu to ja teraz tym bardziej nie powinnam mieć.:-) Ceny jak zwykle zależą od piętra, widoku z okna etc... ale ok 9800zł/m2. Mam szczerze mówiąc obawy, co do terminu odbioru-w biurze na Lesznie obstają przy początku wydawania mieszkań od lipca.Powiedzieli mi, że oddawać będą w kolejności podpisywania umów przedwstępnych. Masz może szerszą wiedzę na ten temat-kiedy planowany jest odbiór Twojego mieszkania? Mam wrażenie, że nie ma większych problemów ze sprzedażą.Na stronie widać, że chyba 90%sprzedali-mogę się mylić,nie liczyłam.O jakich problemach słyszałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
roman-b Re: okopowa-pekao development 08.01.08, 17:06 ja mam w akcie wpisane wydawanie od czerwca, ale bez daty, zatem wystarczy że wydadzą 1 lokal i reszta może się ciągnąć. Lokale widoczne na stronie to te, które wróciły do sprzedaży od osób, które nie przystały na nowe warunki cenowe. Sprzedaż była wstrzymana przez ponad pół roku, pewnie licząc na lepsze ceny, ale teraz podobno nie tak łatwo o klienta. Informacjami na stronie nie sugerowałbym się, raczej trzeba wybrać się do biura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joli bord Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 09.01.08, 01:08 i właśnie ten aspekt dot. wydawania mieszkań bardzo nie martwi, bo podskórnie czuję, że taka sytuacja może mieć miejsce.:-(. Klienci są wybredni, bo skoro płacą tyle kasy, to chcą mieć w zamian, jakość na miarę ceny i tu pojawia się konflikt interesów, bo developerzy jak zwykle oferują jak najmniej za jak najwięcej. W sumie mam wrażenie, że lokale, które zostały nie są najszczęśliwsze-te atrakcyjne zostały już sprzedane, więc faktycznie nie będzie łatwo. Teraz czas działa na korzyść kupujących-niebawem zaczną się promocje: garaż lub wyposażenie kuchni gratis itp., itd. Faktycznie mogą mieć problem ze sprzedażą mieszkań, jeśli mają zapis w umowie, że zaczynają oddawać mieszkania od lipca a akt sprzedaży maksymalnie określili na 31.07.2009 bez żadnych kar to potencjalni nabywcy tacy jak ja mają się nad czym zastanawiać, znając rzetelność developera. Nie przerażają Cię te daty? Chyba, że w umowie masz coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
roman-b Re: okopowa-pekao development 09.01.08, 16:38 w przypadku pekao dev/pirelli wszelkie sprawy zwiazane z materiałami i wykończeniem są w gestii generalnego wykonawcy i niestety nie można liczyć tutaj na zbyt wiele - vide plastikowe okna (dobrze że nie całe białe chociaż) itd, dobrze też że tynki są gipsowe. Co do terminowości to pekao chwaliło się że mieszkania oddają nawet przed terminem, nie wiem jak będzie w tym przypadku, elewacja nie w pełni gotowa, ale część mieszkań ma już tynki wewnątrz. Datę podpisania aktu mam do końca lutego 2009, i to jest jedyna wiążąca data. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gemini Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 10.01.08, 11:28 Witam. Jestem zainteresowany kupnem mieszkania na Okopowej jednak po przejrzeniu tego forum i przeczytaniu kilkunastu postów jestem lekko przerażony. Proszę o aktualne informacje o inwestycji i radę czy warto się w to angażować. Odpowiedz Link Zgłoś
roman-b Re: okopowa-pekao development 10.01.08, 15:58 teraz to nie wiem, czy jest się czego obawiać, umowa jest dość niezła, w porównaniu do innych, swojego czasu byl to chyba 3-4 co do wielkosci developer w warszawie, mozna zobaczyc postep prac na stronie problemy byly wczesniej, gdy developer nie chcial dotrzymac warunkow z umow rezerwacyjnych, ale ostatecznie i tak wiekszosc zainteresowanych przystala na nowe ceny, teraz + jest taki, ze oddanie za około pół roku i widać co się kupuje jeśli chodzi o biuro sprzedazy to uwazam, ze jest to jedno z lepszych (makiety wszystkich inwestycji, plany na cale sciany), pod warunkiem ze nie trafi sie na jakies zmiany czy szkolenie co do jakosci wykonczenia to zalezy to od wykonawcy, ale raczej ludzi sobie chwala, jak bedzie teraz - nie wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gemini Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 10.01.08, 19:17 Dzięki - przyznam, że po obejrzeniu budowy, mieszkania i dotychczasowych kontaktach z biurem miałem całkiem pozytywne nastawienie... Mam nadzieję, że kolejne "zakręty" się już nie powtórzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gemini Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 12.01.08, 00:21 Aktualizuję - po dokładnym przeczytaniu umowy mam wrażenie, że mój interes jest tam zabezpieczony w nie więcej niż 1%. Dziwnie to wszystko wygląda. A najbardziej mnie zadziwia czas, który dzieli oddanie mieszkania od umowy sprzedaży oraz aktu notarialnego. Oddanie w lecie 2008 a akt na wiosnę 2009... O co tu chodzi? O VAT? O kredyt, który deweloper zaciągnął na inwestycje i który (dziwnym trafem) kończy się w 2009 roku? Po co te gierki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joli bord Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 13.01.08, 18:23 a więc chodzi generalnie o to,że inwestor zastępczy-Nowe Ogrody,Pirelli /Pierdelli Pekao S.A.-Pekao piszę specjalnie w nawiązaniu do postów z 2006 może mieć genialny plan: - szybko zrobić odbiór lokali(dostają 100% kasy i inwestorzy czyli klienci ponoszą od tego momentu wszystkie koszty bez prawa mieszkania jedynie z możliwością prowadzenia prac wykończeniowych, - akt notarialny sprzedaży przeciągają maksymalnie ponieważ mają zaciągnięty kredyt na inwestycję z datą spłaty na dzień 31.03.2009r., co powoduje,że do czasu spłaty tego kredytu nie mogą zawrzeć aktów sprzedaży,a także nie przedstawią dokumentów pozwalających na bezobciążeniowe wydzielenie nieruchomości nabywcy bo warunkiem jest spłata kredytu. Reasumując w umowie są zapisy,że trzeba w wyznaczonych terminach podpisać protokół przekazania lokalu albo zostanie to dokonane jednostronnie i ponosić wszelkie opłaty związane z nieruchomością, i oczywiście w przypadku zaciągnięcia kredytu przez inwestora czyli klienta płacić za zabezpieczenie przejściowe do czasu ustanowienia wpisu banku na hipotekę-czyli same koszty , a mieszkać można po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie co jest oczywiście związane z terminem aktu notarialnego i terminem spłaty kredytu przez Nowe Ogrody.Czyli realnie zamieszkać można najwcześniej po 31.03.2009r.Nie posądzam Nowe Ogrody o to,że będą się śpieszyli z wystąpieniem do gminy o pozwolenie na użytkowanie. Czyli kasa dla Nowych Ogrodów na jutro a akt notarialny kiedy indziej. Dostaną 100% kasy to chyba już nie mają żadnego powodu,żeby się z czymkolwiek śpieszyć, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joli bord Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 13.01.08, 18:44 czy wiecie coś na temat przebudowy okopowej? W umowie jest zapis,że w związku z przebudową....stały wjazd od Anielewicza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramwajarz Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 20:50 > czy wiecie coś na temat przebudowy okopowej? W umowie jest zapis,że w związku z > przebudową....stały wjazd od Anielewicza? od pewnego czasu kraza pomysly na usprawnienie ruchu w miescie poprzez tunele, ale chyba dzisiaj nikt trzezwo myslacy nie postawi zlamanego grosza, ze to zrealizuja. Tunel bylby wzdluz Towarowej i Okopowej. Na odcinku od Grzybowskiej, do Anielewicza. Kilka miesiecy temu o tym pisala prasa. W naszych warunkach to kosmos:-) Jak uruchomia sygnalizacje na rondzie Babka, to juz bedzie cos, he,he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joli bord Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 15.01.08, 00:11 dzięki za info,ostatnio nie śledziłam nowych pomysłów dot.usprawnienia ruchu.:-) Tak,sygnalizacja na rondzie Radosława będzie sukcesem-trzymam kciuki:-) Nawiązując do ulubinego dewelopera jak i banku stwierdzam,że klientów absolutnie nie szanują- klienci to takie brzęczące muchy-strasznie upierdliwe brrr... Rozmawiałam ostatnio z innym deweloperem-zupełnie inne podejście do klienta. W Pierdelli są obrzydliwi!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joli bord Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 15.01.08, 02:33 zobaczcie co znalazłam!!!!! klienci narzekają na: - fatalną obsługę - totalną nierzetelność - beznadziejną umowę,która zabezpiecza tylko pirelli a pirelli dostaje nagrody w kategorii „Rzetelność” plebiscytu zorganizowanego przez firmę Murator EXPO. Przezabawne!!!!!!!! Ciekawe jakie były kryteria??????? "Do największych zrealizowanych inwestycji Pirelli Pekao Real Estate należą m.in.: warszawskie osiedla mieszkaniowe Jarzębiny, Wilanów Park oraz kompleks mieszkaniowy Olszyny. Najważniejsze inwestycje realizowane obecnie to kompleks apartamentowo-usługowy Szafarnia w Gdańsku oraz kompleksy mieszkaniowe Okopowa i Banderii 4 w Warszawie. Firma została w ostatnim czasie nagrodzona w IV edycji Plebiscytu Mieszkańców Nowych Domów i Mieszkań w kategorii „Rzetelność” wśród deweloperów, którzy w latach 2004-2006 oddali do użytku więcej niż 400 mieszkań. Plebiscyt zorganizowała firma Murator EXPO." 2007-11-16 Zródło: Mmd Corporate Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasiad M Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 19.03.08, 11:50 Zapis o przebudowie jest umieszczony w umowie. Mnie poinformowano o tym juz w styczniu 2006 przy podpisywaniu pierwotnej rezerwacji. Chodzi o to, ze ulica Okopowa bedzie jeszcze bardziej przysunieta do budynku, w zasadzie bedzie tuz przed nim. Ma to umozliwic zrobienie pzrkingu dla autokarow parkujacych pod cmentarzem Zydowskim (w miejscu gdzie obecnie przebiega jedna z jezdni Okopowej) jak i po prostu wyprostowanie ulicy. Dlatego w przyszlosci wjazd do podziemnego parkingu bedzie niemozliwy od strony Okopowej - wszystkie wjazdy i wyjazdy odbywac sie maje przez wjazd od strony ulicy Anielewicza. Na jednej z map (bodajze geodezyjnej lub do niej podobnej) zalaczonej do umowy jest zaznaczony planowany przebieg ulicy Okopowej w przyszlosci. ;-) Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cxs Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 15.01.08, 20:16 tak dla informacji: ja w umowie na Banderii mam: - rozpoczecie wydawania mieszkan: 15 maja 2008 - podpisanie umowy notarialnej: do 31 grudnia 2008 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joli bord Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 17.01.08, 23:29 Na każdą inwestycje mają zaciągnięty kredyt(tak podejrzewam) i każdy ma inną datę spłaty stąd różnice w akcie. Zapisy w umowie powinny wskazywać konkretne daty, co do konkretnego mieszkania i datę końcową, czyli wydanie do dnia a nie od dania.Generalnie umowa jest niekorzystna dla kupujących i zabezpiecza tylko Pirelli Pekao. Negocjowaliście swoje umowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joli bord Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 18.01.08, 01:51 Promocja na okopowej: apartamenty od 10.000,00, mieszkania od 8500,00 co w praktyce będzie oczywiście oznaczało standard, czyli 9900 Jak napisał wcześniej jeden z uczestników forum- "powinni dorzucić jeszcze samochód do garażu". Mam jeszcze jedno pyt.-czemu -waszym zdaniem oczywiście- 100% udziałowcem Nowych Ogrodów jest firma zarejestrowana w Belgii? Odpowiedz Link Zgłoś
roman-b Re: okopowa-pekao development 19.01.08, 22:02 No właśnie to miałem na myśli mówiąc że sprzedaż kuleje, no ale konia z rzędęm temu kto wskaże w tej inwestycji apartamenty. Ktoś wie, które to i czym się różnią od mieszkań? Co do właściciela to chyba taka informacja zamieszczona jest w KRS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joli bord Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 20.01.08, 02:16 witam, masz rację, co do kulejącej sprzedaży-ściemniają na maksa dosłownie ze wszystkim-jestem oburzona ich zachowaniem. Taaak,apartamentów na okopowej raczej nie znajdziemy a przynajmniej ja o tym nic nie wiem i nie mam pojęcia, czym się różnią od mieszkań. Ciekawe czy pion sprzedaży zna różnicę? Sprawdzimy!!! A promocja, o której piszą jest raczej fikcją. Przeczytałam całe forum dot. tej inwestycji, obejrzałam REKLAMĘ, jaką zrobiliście w TVN developerowi PIRELLI PEKAO-świetna robota!!!;).To jak oni się zachowują jest po prostu skandaliczne!!!!!!!I NA PEWNO NIE SCHOWAJĄ SIĘ ZA PODMIOTEM NOWE OGRODY, BO I TAK WSZYSCY WIEDZĄ, ŻE STERUJĄ(PIRELLI PEKAO) Z TYLNEGO SIEDZENIA, CHOWAJĄC SIĘ ZA 100%UDZIAŁOWCEM POLISH INVESTMENTS RE ZAREJESTROWANYM W BELGII,ŻEBY UTRUDNIĆ POTENCJALNYM NABYWCOM SPRAWDZENIE STRUKTURY WłAŚCICIELSKIEJ!!!! Z moich kontaktów z nimi stwierdzam, że chyba nie wiele się zmieniło, ponieważ w biurze na Lesznie obsługa jest beznadziejna w dalszym ciągu. Można im, życzyć powodzenia w sprzedaży mieszkań zwłaszcza, jeśli zamieszcza się w umowie następujące postanowienia : tytuł: UMOWA PRZEDWSTĘPNA USTANOWIENIA ODRĘBNEJ WŁASNOŚCI LOKALU a w definicji umowa sprzedaży ani słowa na temat ustanowienia odrębnej własności lokalu, -świetny jest też zapis o tym, że spółce będzie przysługiwało prawo do nieodpłatnego korzystania z części wspólnej nieruchomości, czyli z części dachu i elewacji gdzie umieszczą reklamy a klienci zrzekają się prawa pożytków z nieruchomości z tej części. Szkoda, że nie określili precyzyjnie nośników reklam-może namalują coś na elewacji-podobiznę prezesa i prawników?- oraz miejsca ich umieszczenia. Może się okazać, że z skorzystają z elewacji gdzie będzie okno klienta i zasłonią mu świetny widok z XVII piętra! -różnica w powierzchni mieszkania zostanie rozliczona zgodnie z art.6 ust.5, gdzie nie ma ani słowa na ten temat. -cena może ulec zmianie-czyli ulegnie, jeśli mieszkanie okaże się większe a jeśli okaże się mniejsze to cena nie ulegnie zmianie!!!! - powierzchnia mieszkania powinna być liczona zgodnie normą a nie ich wytycznymi. -rozpoczęcie procesu wydawania mieszkań!!!!CO TO JEST TO ROZPOCZĘCIE PROCESU???? picie kawy i zastanawianie się, od czego zaczniemy? czy będziemy wydawać klatkami czy jednak piętami????Ciekawe???Na razie z tego, co zauważyłam występuje na Lesznie taki dylemat-jeszcze tego nie wiedzą, ale wiedzą, że trzeba wpłacić kasę na konto w dokładnie oznaczonych terminach!!!! -termin aktu zastrzeżony na korzyść spółki, czyli nie możemy ich zmusić do tego, żeby zawarli akt przed terminem -BARDZO WAŻNE: klient może odstąpić od umowy w przypadku, gdy, z WINY spółki nie dojdzie do podpisania aktu notarialnego w ostatecznym terminie- I TERAZ KLIENT BĘDZIE UDOWADNIAŁ PRZED SĄDEM WINĘ SPÓŁKI-bardzo dowcipny jest nasz deweloper Pirelli Pekao -nie rozpoznałam jeszcze do końca kwestii dotyczących podziału budynku I i II, w związku z zapisem mówiącym o tym, że nastąpi to bez spłat i dopłat a przecież na skutek podziału udział klienta w działce się zmniejszy, czyli najpierw klient zapłaci za większy udział w działce a później będzie zmniejszony na skutek podziału? co myślicie na temat zapisów dotyczących podziału budynku na I II? Biorąc powyższe pod uwagę życzę powodzenia pionowi sprzedaży i wielu sukcesów!!!! Jeszcze jedna uwaga-żadna promocja nie pomoże, jeśli dalej będzie tak prowadzony dział sprzedaży jak do tej pory a umowa będzie miała obecny kształt. Jeszcze jedno: trzeba też odbierać telefony, bo klienci się nie dodzwonią i nie skorzystają z tej świetnej okazji!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasiad M Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 19.03.08, 12:01 Pytanie "czym sie roznia apartamenty od mieszkan" zadalem kiedys Dom Development gdy rozgladalem sie za alternatywnym mieszkaniem do Okopowej w czasie kiedy nie bylo wiadomo co finalnie stanie sie z naszymi rezerwacjami. Firna Dom Development budujaca budynek Dworzec Gdanski odpowiedzoala, ze: - apartamenty w ich budynku sa wyzsze - maja 3m wysokosci (standardowe mieszkanie 2,70) - Apartamenty sa wypopsazone w klimatyzacje - roznily sie tez standardem wykonczenia. Wydaje mi sie - choc moze sie myle... - ze w naszym budynku nie ma mieszkan o statusie apartamentu. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mppm Re: okopowa-pekao development IP: 198.155.189.* 13.08.08, 09:15 Witam Sąsiadów 'ciepla" woda w moim mieszkaniu ma bardzo nieprzyjemny zapach (nafty?). Czy to tylko mój problem, czy tak jest w całym budynku? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kammy Re: okopowa-pekao development 28.08.08, 11:36 Witam, witam, ja dopiero niedawno odebralem wiec nie doszedlem jeszcze do zapachu wody. Rozklad przylaczen jest jednak zrobiony bezmyslnie np. odplyw od wanny nie znajduje sie nigdzie przy niej, odplyw od muszelki znajduje sie z kolei na srodku lazienki (akurat kiepskie miejsce na jej umiejscowienie), w kuchni odplyw znajduje sie na drugim koncu sciany od przylaczenia wody. Poza tym na razie wiekszych uwag brak - ogolnie niezle chlopaki zrobili. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: okopowa-pekao development IP: *.eranet.pl 06.09.08, 18:19 Witam, ja juz praktycznie zakończyłam wykończenie, ale rzeczywiście odpływy to ktoś projektował chyba w stanie niewazkości - są idealnie na drugim końcu scian niż możliwe umieszczenie sanitariatów. Jest jednak powazniejszy problem poza "naftą" bo niektóre piony wogóle nie maja ciepłej wody i do dzisiaj przyczyna tego stanu jest nie znana. SPEC stwierdził że z jego strony jest ok woda jest doprowadzona do budynku prawidłowo,a najprawdopodobniej coś jest nie tak z instalacja rozprowadzajaca po budynku, ale co, to na dzień dzisiejszy nikt nie wie - ani deweloper ani wykonawca. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roki Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 11.09.08, 22:45 Co jest z tymi windami - w I klatce non-stop blokuje się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JS Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 17:48 Zamiast prowadzić akademickie rozważania na temat zapisów w umowie i sposobu traktowania klientów przez pracowników działu sprzedaży Pirelli, jak to czyni joli bord, wszyscy którzy te umowy podpisali i wpłacili praktycznie całą należność ( mnie zostały jeszcze tylko 3 raty ) powinni się skoncentrować na pilnowaniu aby nie zaszło coś nieprzewidzianego i nie zostali na lodzie.To nie jest kupowanie mieszkania na rynku wtórnym, gdzie nabywca od razu staje sie właścicielem.W naszym wypadku ryzyko jest nieporównywalnie wieksze.Dobrze by było np zaangażować jakąś wywiadownię gospodarczą, żeby zbadała aktualną sytuację prawną i ekonomiczną naszego " kochanego" developera. Szkoda,że klienci nie znają się i nie moga działać wspólnie. Chcę podkreślić,że podzielam krytyczne uwagi na temat działu obsługi i treści umowy, ale jadę już tym wagonikiem, nie mam wpływu na rozkład jazdy ani stan techniczny kolejki, a chciałbym dojechać na miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotruś Pan Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 15:12 Co taka cisza zaległa na tym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 15:09 Zaczeło się, oj będzie się działo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ori Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 14.02.08, 09:49 co takiego się zaczęło?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 16:01 Odliczanie miesięcy do objęcia w posiadanie mieszkań na Okopowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ori Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 14.02.08, 22:34 tzn. odliczanie do odbioru technicznego. Ciekawe kiedy będzie można mieszkać?Są jakieś info na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 23:06 Czy ktoś miał już odbiór techniczny mieszkania na Okopowej? Jak to wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: okopowa-pekao development IP: *.crowley.pl 29.02.08, 09:33 Tak miałam.Bardzo wysoki standard,mało usterek,widać , że Generalny się sprężył. Fajne chłopaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 22:07 Dzięki za info, ja mam odbiór w przyszłym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cxs Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 16:54 Z tego co widzialem budowa nie jest jeszcze calkowicie zakonczona - trwaja jeszcze prace wykonczeniowe. Czy to oznacza, ze deweloper oddaje Wam mieszkania do samodzielnego wykanczania wewnatrz gdy rownolegle wykonawca wykancza czesci wspolne tj. teren wokol? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 17:59 Teraz ma byc odbiór techniczny, a wydawanie mieszkań według umowy ma się rozpocząc w czerwcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 11:57 Nie bardzo rozumiem o czym piszecie. Ja też byłam w mieszkaniu, ale to nic nie ma wspólnego z odbiorem jakościowym mieszkania !!! Deweloper umożliwił tylko obejrzenie mieszkania w realu. Odbiór wiąże się z podpisaniem protokołu zdawczo-odbiorczego, a taki fakt nie miał miejsca i to nie tylko w moim mieszkaniu.15 lutego mieli rozpocząc odbiory techniczne - deweloper z wykonawcami. Dopiero po zakończeniu tych odbiorów, deweloper rozpocznie indywidualne odbiory z klientami i po podpisaniu protokołu nastąpi wydanie mieszkania /kluczy/. Rzeczywiście i na mnie zrobiło wrażenie, że jest ok - lepiej niż sobie wyobrażałam, ale na odbiór mimo wszystko przyjdę z fachowcem. Trochę martwi mnie delikatność tych konstrukcji szklanych na logiach,szczególnie wobec ostatnich wichur - no ale chyba ci co to wymyślili wiedzą co robią i jeszcze jedna wątpliwość jak to myć?! / zdaje się,że jedyne wyjście to alpiniści, szczególnie na wyższych piętrach/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cxs Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 12:09 czyli rozumiem, ze po tych "odbiorach", ktore macie teraz nie mozecie jeszcze wprowadzic glazurnika, hydraulika i innych wysokooplacanych specjalistow :-) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 12:25 Oczywiście,że nie.TO NIE BYŁ ODBIOR. Jeżeli odbieram to ja już odpowiadam za mieszkanie - a jak to zrobić nie mając dostępu i kluczy żeby go zabezpieczyć. Poza tym prace jeszcze trwają i budowa jest nie zakończona, a na teren budowy wstęp wzbroniony - to jasne i oczywiste. To oglądalnictwo ma raczej na celu uspokojenie klientów, zawsze coś się dzieje poza płaceniem kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 13:58 Czytajcie uważnie co ktoś pisze. Nikt nie wspominał o odbiorze jakościowym mieszkania, tylko mowa była o odbiorze technicznym.Taką terminologią posługują sie przedstawiciele developera.Wiadomo,że odbiór jakościowy bedzie miał miejsce później i dopiero po podpisaniu protokołu odbioru jakościowego klieńci otrzymają klucze i obejmą mieszkania w posiadanie.Mam nadzieję, że rozpoczną ten proces w czerwcu, jak jest zapisane w umowie. Chociaz mając na uwadze dotychczasowe doświadczenia z tym developerem wszystkiego mozna się spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 15:15 Zaraz, chwileczkę, ja dość uważnie czytam. Na Twoje zapytanie czy ktoś już miał odbiór techniczny, Gość odpowiedziała ,że miała. Ciekawe na czym on polegał, Gość też brała w tym udział ? Co poza tym nas interesuje odbiór techniczny miedzy deweloperem a wykonawcą w którym nie uczestniczymy i nie jesteśmy stroną.My jesteśmy najważniejsi i moment odbioru mieszkania,to my musimy ocenić czy są usterki i jaki jest standard wykonania przez tych "fajnych chłopaków".Inna sprawa, że mi to zabrzmiało jak autoreklama tylko nie wiem czy wykonawcy czy dewelopera - chyba jednak tego ostatniego,szczególnie ten ..."bardzo wysoki standard"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 20:35 To prawda to zabrzmiało jak autoreklama. Ja w przyszłym tygodniu zostałem zaproszony przez developera na tzw odbiór techniczny.Wiem,że obejrzę tylko mieszkanie i nic wiecej, ale zobaczę przynajmniej jak to wygląda.Na właściwy odbiór jakościowy też zamierzam przyjść z fachowcem.Ja w każdym razem chętnie bym już zakończył moja odyseję z Pirelli Pekao Real Estate. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: okopowa-pekao development IP: 91.193.45.* 04.03.08, 15:13 A ja już miałem odbiór techniczny swojego mieszkania. Bardzo miła Pani z Pirelli Pekao zadzwoniła do mnie i zaprosiła mnie na protokularne odebranie mieszkania. Termin dostosowała do mojego grafiku, nie robiła żadnych problemów z datą spotkania. Na miejscu cała komisja (pracownik Pirelli i Generalnego Wykonawcy) poszła ze mną do mojego przyszłego lokum i profesjonalnie w miłej atmosferze oceniła jakość wykonania. Jestem bardzo szczesliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JL Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 17:43 Nie wiem o czym piszecie. Owszem byliśmy w mieszkaniu, była z nami miła Pani, póżniej dołączył miły Pan, ale żadnego protokołu nie sporządzali ani nie oceniali profesjonalnie jakości wykonania. Zresztą wątpię czy ta miła Pani ma kwalifikacje do oceny wykonania, znam ją z biura i z załatwiania spraw papierkowych.Poza tym nasze mieszkanie wymagało jeszcze, wprawdzie niedużych, prac dokończeniowych.Reasumując to jednych zapraszają na odbiór techniczny a drugich na zwiedzanie. Nic z tego nie rozumiem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 19:46 Ten odbiór techniczny to jest właśnie takie zwiedzanie. Wszystko to kwestia terminologii. Developer mówi o odbiorze technicznym,zeby nadać oglądaniu mieszkania wyzszą rangę.Taki chwyt marketingowy.Tak jak pisała "U" istotny bedzie dopiero odbiór jakościowy, który bedzie poprzedzał wydanie mieszkań klientom.Ten proces ma się( miejmy nadzieję) rozpocząć od czerwca bieżącego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
tomikon Re: okopowa-pekao development 06.03.08, 02:15 Oj, chyba jednak nie o to chodzi, o czym pisze wiekszosc. Ja jakies dwa tygodnie temu "zwiedzalem" mieszkanie, tez zreszta w towarzystwie sympatycznej pani ze strony Pirelli oraz pana z Mostostalu. Dlatego zdziwilem sie telefonem z Pirelli, iz mam w przyszlym tygodniu "odbior techniczny". Zdaje sie wiec, ze zwiedzanie i ow odbior techniczny to nie jest to samo. Sam, gdy pierwszy raz przeczytalem na forum o "odbiorze technicznym", rowniez pomyslalem, ze chodzi o to zwykle "zwiedzanie". A swoja droga faktycznie robota calkiem dobrze zrobiona, przynajmniej na pierwszy rzut oka i chwalilbym Pirelli, gdyby nie wczesniejsze przejscia z nimi, ktorych wiekszosc z nas zaznala :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomikon Re: okopowa-pekao development 06.03.08, 02:16 Oj, chyba jednak nie o to chodzi, o czym pisze wiekszosc. Ja jakies dwa tygodnie temu "zwiedzalem" mieszkanie, tez zreszta w towarzystwie sympatycznej pani ze strony Pirelli oraz pana z Mostostalu. Dlatego zdziwilem sie telefonem z Pirelli, iz mam w przyszlym tygodniu "odbior techniczny". Zdaje sie wiec, ze zwiedzanie i ow odbior techniczny to nie jest to samo. Sam, gdy pierwszy raz przeczytalem na forum o "odbiorze technicznym", rowniez pomyslalem, ze chodzi o to zwykle "zwiedzanie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 20:31 Ja dzisiaj miałem ten odbiór techniczny.Obejrzałem mieszkanie razem z przedstawicielem Pirelli i Mostastalu.Pracownik Pirelli pytał mnie czy nie zgłaszam uwag co do jakości wykonania poszczególnych elementów np parapetów, instalacji itp.Po tych czynnościach podpisałem dokument odbioru jakościowego ( technicznego) mieszkania.Podpisałem też umowę ze Stoenem.Poinformowano mnie,że już w maju klieńci mogą otrzymac klucze do swoich mieszkań i rozpocząc prace wykonczeniowe, ale zamieszkac w nich beda mogli dopiero po otrzymaniu prze inwestora pozwolenia an użytkowanie.Ja też mam pozytywne wrażenia po mojej pierwszej wizycie w mieszkaniu.Jakosc wykonania jest dobra.Byłem jedynie trochę rozczarowany widokiem z okna(mam mieszkanie na 10 piętrze).Nie spodziewałem się,że tak dobrze widoczne są grobowce na cmentarzu żydowskim.Może na wiosnę jak się listki zazielenią widok trochę się poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasiad M Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 19.03.08, 12:19 Podpisales umowe ze Stoenem - od kiedy obliguje Cie ona do ponoszenia kosztow zuzywania energii? Czy moze jest to jedynie jak na razie czysta formalnosc? Czy pytales moze co stanie sie z usterkami, ktore zauwazysz pozniej - wszak podpisales juz odbior jakosciowy mieszkania? Ale oprocz tego - cieszy mnie to, ze do tej pory nie ma ani jednej negatywnej opinii na temat standardu i jakosci wykonczenia. Nie wiem jedynie czy te opinie dotycza tylko wnetrza mieszkania czy rowniez czesci wspolnych budynku... Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 15:35 Dostaliśmy zaproszenie na ODBIOR JAKOSCIOWY mieszkania, czyli trzeba wziąć mimo wszystko fachowca. Mam nadzieję, że windy już będą czynne bo już drugi "spacerek" na naste piętro w tak krótkim czasie mi się nie uśmiecha, chyba, że to zemsta dewelopera. W art 14 umowy są podane okresy trwania rękojmi za wady fizyczne - 3 lata i za niezgodność z umową osprzętu, urządzeń,instalacji itp. - 2 lata. Jak nas poinformowano teraz będzie odbiór jakościowy, póżniej usuwanie ew. wad przez wykonawcę, póżniej znowu odbior usunięcia wad i jak u wszystkich zakończy się ta operacja pomyślnie to dopiero będą wydawane klucze. W związku z tym jedyne marzenie, żeby pierwsze wrażenie o dobrej jakości pokryło się z opinią fachowca u wszystkich bo inaczej trochę nam się zejdzie. Prośba do tych co są już po odbiorze - jeżeli mieliście jakieś uwagi to sygnalizujcie na co zwracać szczególną uwagę. Trzeba pomyśleć o jakimś nowym forum dla okopowiczan bo na to to już się nawet nie chce zaglądać. Trochę się wystraszyłem tą wizją parkingu autokarowego przed budynkiem,nikt nam nic nie mówił. Mam nadzieję ,że to pomysł jednorazowy bez realizacji jakich wiele.Przecież jakby nie było to ulica przelotowa i centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 22:56 Witam, Podpisałem umowę ze Stoenem( to znaczy tylko ja złożyłem podpis i zostawiłem umowę u przedstawiciela developera).Umowę podpisaną przez sprzedawcę energii mam dostać pocztą.Nie wiem od kiedy bedę płacił za prąd.Jeśli chodzi o stan techniczny mieszkania to moim zdaniem do jego oceny, na tym etapie nie potrzeba jakiegos specjalnego fachowca.Gołym okiem widać czy np parapety są proste, a szyby całe.Podczas odbioru przedstawiciele wykonawcy dysponują też poziomicami i dalmierzami.Można z nich skorzystać. Oczywiście jeżeli później pojawią się jakieś usterki to też będzie można żądać ich usunięcia na podstawie postanowień umowy i przepisów ogólnych.Tak naprawde myślę,że fachowiec przyda się dopiero przy pracach wykończeniowych mieszkania,żeby patrzeć na ręce ekipie, która to będzie robić.Ja zostałem trochę zmylony i nie wiedziałem,że uczestniczę w odbiorze jakościowym, ale nie żałuję,że nie zabrałem fachowca.Sam sobie poradziłem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okopowiczanka Re: okopowa-pekao development IP: 195.245.213.* 06.04.08, 19:25 tez jestem (prawie) wlascicielka mieszkania w pirellim przy okopowej. jestem po odbiortrze jakościowym, na który poszłam z fachowem, z czego jestem zadowlona - bo w życiu bym nie zauważyła zarysowań na szybach czy parapetach i nie pomyślała, że na balkonie trzeba sprawdzić poziom - czyli czy woda bedzie spływac tam gdzie trzeba. nie mam sprawdzonej instlacji elektrycznej bo nie bylo pradu podlaczonego. mostostal i podwykonawcy maja miesiac na poprawki - potem kolejny odbior - poparwki poprawek i czekam na klucze. pani z pirellego powuiedziala, ze zaczna sie od 30 maja. ale nie wiedziala czy od klatki 3 czy 1 czy pietrami. tak czy inaczej moze ktos ma serwer i miejsce i moglby zalozyc nowe forum okopowa 56 :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kammy Re: okopowa-pekao development 13.04.08, 16:49 Witam Sasiadow, ja ide w tym tygodniu na odbior. Musowo biore fachowca. Nie tak dawno odbieralem dom i niezle sie na tym nauczylem. Dopiero teraz wyszlo, ze otwory w drzwiach sa za male na wstawienie w nich zaprojektowanych drzwi. Znalazly sie tez sciany, ktore sa w innych miejscach niz mialy byc, sciana po prawej i po lewej stronie schodow oczywiscie nie tworzy jednej plaszczyzny....oraz milion innych wiekszych i mniejszych rzeczy. Zrobie 'reklame' temu developerowi - otoz nazywa sie on Zbigniew Dłużewski, firma DZ-77. Szczerze radze sie trzymac z daleka od niego. A wracajac na Okopowa to bez fachowca ani rusz. Zobaczymy jak bedzie. Pozdrawiam, ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: okopowa-pekao development IP: 195.205.81.* 28.04.08, 11:50 i jak było na odbiorze? Odpowiedz Link Zgłoś
viguesa Re: okopowa-pekao development 23.05.08, 13:49 Witam, Ja też jestem już po odbiorze technicznym mieszkania na Okopowej. Na odbiór udaliśmy się z fachowcem i to była bardzo dobra decyzja. Najważniejsze usterki to: - porysowane szyby prawie we wszystkich pomieszczeniach (rysy od wewnątrz i na zewnątrz) - porysowane parapety zewnętrzne i wewnętrzne - mocowanie okien - niespasowana stolarka, podrapane profile, brak nawietrzaków Niektóre okna nadają się do wymiany. Ogólne wrażenia jednak dobre - ściany są proste, szlichty równo wylane. Słyszeliśmy już różne wersje co do terminu odbioru kluczy. Czy macie Państwo jakieś konkretne informacje na ten temat? A co do widoku za oknem to mamy tam prawdziwą dżunglę, a nagrobków prawie nie widać! :) Mało takich miejsc w centrum Warszawy... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 10:09 Witam, Dwa tygodnie temu, już po odbiorze technicznym( na którym ja nie zauważyłem żadnych zarysowań i innych tego typu usterek )otrzymałem dokument " rozliczenie końcowe".Ponieważ moje mieszkanie okazało się większe o około 0,5 metra niż to zostało określone w umowie,w dokumencie tym zostałem zobowiązany do dopłaty.Poinformowano mnie,że klucze do mieszkania otrzymam w czerwcu, a akt notarialny będzie można podpisać we wrześniu. Wygląda więc na to,że terminy zostaną dotrzymane.Jeśli chodzi o widok z okna to ja byłem w swoim mieszkaniu kiedy nie było jeszcze zieleni i wszystko było szaro- bure, dlatego widok nie był zbyt zachęcający.Spodziewałem się jednak,że jak się listki zazielenią to będzie dużo lepiej. Cieszę się,że tak się stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johny Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 26.06.08, 18:00 Po 3 latach od początku tematu ODEBRAŁEM KLUCZE! Długo trwało, ciekawe, czy w tym roku cena mieszkań w tym regionie wróci do poziomu z 2005? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: okopowa-pekao development IP: *.aster.pl 04.07.08, 16:03 I ja od dziś płacę czynsz. W sumie dobrze skończyła się przygoda z Pekao Development. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.O.O. problem mieszkancow- wywoz gruzu IP: *.centertel.pl 14.07.08, 11:54 okopowicze, wlasnie zastanawiam sie czy naprawde najlepszym rozwizaniem jest to, azeby kazdy z nas z osobna wywozil gruz powstaly w czasie remontow mieszkan. Nie wiem jak w Waszym przypadku, ale ja uwazam, ze warto apelowac u zarzadcy nieruchomosci o jakis kontener na gruz, bo przeciez wszyscy tego potrzebujemy przynajmniej na czas przystosowania mieszkan do uzytku (kontener wystawiony na parkingu jest tylko do uzytku firmy pracujacej na zlecenie pirelli, czyli wykonawcy robot budowlanych, zas mieszkancy nie moga z niego skorzystac). Proponuje zebrac grupe mieszkancow zainteresowanych takim kontenerem i zrzucic sie na jego obsluge,bo wywoz gruzu we wlasnym zakresie jest bez sensu i o wiele drozszy. Czekam na odzew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Okop Re: problem mieszkancow- wywoz gruzu IP: 195.205.81.* 17.07.08, 08:14 Ja gruzu uzbieram pięć worków. Dam radę wywieźć je sam. Z tego co wiem od Administracji nie ma planów na zorganizowanie takiego kontenera. Odpowiedz Link Zgłoś
damian_stokrotka Re: problem mieszkancow- wywoz gruzu 29.11.17, 10:03 Wielu developerów oferuje takie rozwiązanie i najczęściej jest to do 10 kontenerów, co jest kroplą w morzu potrzeb. Wywóz gruzu natomiast nie jest jakimś wielkim kosztem jeżeli poszukasz. kontener na gruz to okolu 300 PLN, na odpady zmieszane do 400 PLN. Możesz również zamówić wywóz gruzu w workach PP. Panowie przyjadą i zabiorą. Zapłacisz średnio ok. 10 pln/worek. Z wyniesieniem i wywozem. Jest to fajne rozwiązanie bo do kontenera na bank podłączą się inne ekipy pracujące w budynkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 26.07.08, 19:54 Gość portalu: AM napisał(a): > I ja od dziś płacę czynsz. W sumie dobrze skończyła się przygoda z > Pekao Development. czynsz? czy opłaty eksploatacyjne? bo jeśli czynsz - to tak naprawdę jesttes najemcą ;ola;u bez prawa własnosci (przyszłego) przygoda wcale sie nie skończyła. sugeruję poczytać sobie w nicie o klauzulach niedozwolonych, którymi umowa przedwstępna jest naszpikowana. www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/niedozwolone_klauzule/niedozwolone_klauzule__informac/ dotyczy to m.in. podziału działki na cześc biurową i mieszkalną, sposobu wyboru notariusza, korzystania z dachu bezpłatnie i bezterminowo przez developera, sposobu przekazania kluczy itd... ale - klauzule niedozwolone nie sa wiążące - nawet jesli są wpisane w akt notarialny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taaa Re: okopowa-pekao development IP: 195.187.252.* 29.07.08, 17:01 a jakie są opłaty z metra? poczatkowo byla mowa o 6-7 PLN/mkw Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 pozwolenie na budowę - czy napewno wazne? 19.07.08, 15:48 Pomimo ze posiadam odpowiedz z biura architekta W-wy ze pozwolenie na budowę jest ostateczne. Wg mnie pozwolenia formalnie ten budynek nie ma! Zastanawia mnie czy developer może w takiej sytuacji podpisać akty notarialne. Sytuacja wygląda tak: Pozwolenie na budowę wydane przez architekta zostało zaskarżone, wojewoda odrzucił skargę (i to dał developer w dokumentach) Ale tzw. Klif odwołał się do Wojewódzkiego Sadu Administracyjnego, ten skargę odrzucił twierdząc ze jest złożona po terminie. Klif złożył wniosek do Naczelnego Sadu Adm. o kasację - motywując ze zawiadomienia były wysyłane do Klifu, a Klif ustanowił pełnomocnika wiec korespondencja powinna być kierowana do niego. a skoro sąd tego nie zrobił, to nie ma mowy o niedotrzymaniu terminów - gdyż formalnie pełnomocnik Klifa nie otrzymał postanowienia sądu. NSA pozytywnie rozpatrzył kasację - chyba 8 lipca 2008, i przekazał do WSA do ponownego rozpatrzenia. Termin wg biura informacji WSA nie jest ustalony, a najwcześniejszy, (jeśli już) to połowa września. I wobec tego – czy akt notarialny w takiej sytuacji nie jest przypadkiem wadliwy? Podpisany w złej wierze – przynajmniej ze strony developera? Bo devloper bardzo lakonicznie, i niechętnie wypowiada się na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okopowiczanka Re: pozwolenie na budowę - czy napewno wazne? IP: 195.245.213.* 21.07.08, 22:47 pirelli mowi ze pierwsze akty beda na przelomie wrzesnia i pazdiernika, ale zycie pokaze... a propos gruzu - firma remontujaca sama wywiezie, choc pomysl wspolnego kontenera nie jest zly, nie wiem jak mialby zostac rozliczony.... a ktos byl juz u firmy administrujacej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: pozwolenie na budowę - czy napewno wazne? IP: *.chello.pl 21.07.08, 23:16 Gość portalu: okopowiczanka napisał(a): > pirelli mowi ze pierwsze akty beda na przelomie wrzesnia i > pazdiernika, czyli wg mnie swiadomie klamie - i działa na szkode klienta. bo zakładając optymistycznie ze WSA rozpatrzy skargę 15-16 wrzesnia, trzeba dodać 14 dni na uprawomocnienie. A jesli uzna skargę jako zasadną? sądzę ze zaden szanujacy sie notariusz nie spisze w takiej sytuacji aktu notarialnego. Bo na dziś ważnego pozwolenia na budowę NIE MA! Niektóre banki, np. odmawiają z tego powodu udzielenia kredytu. Dodam ze developer naruszył postaowienia umowy przedwstępnej gdyż zataił tę informację - która z cała pewnością jest istotna. A zoobowiazał sie informować nabywców w przypadku wystapienia istotnych zdarzeń. ale przyjmując ze dojdzie do podpisania aktów, to oznacza ze developer spłacił kredyt który obciązał hipoteke z terminem spłaty 31.03.09 - co takze jest istotną informacją. Z tą radosną informacją takze sie nie podzielił - ciekawe dlaczego? Dodam jeszcze ze zapis dotyczacy korzystania za darmo z częsci wspólej powstałej wspólnoty - tj, dachu i elewacji i umieszczania na nich reklam własnych lub wskazanych podmiiotów to już mistrzostwo swiata. Czyli za nasze pieniądze wybudowal nam ktoś dom - a poźniej mówi ze dach - to jest jego. Nie wyobrazam sobie sytuacji by ktoś za darmo wieszał reklamy na moim domu, i czerpał z tego pozytki! chyba ich mocno pogięło. A Pirelli/Nowe Ogrody nawet nie będą członkiem wspólnoty. Sugeruję stanowczo odmawiać takiego zapisu w akcie notarialnym - bo nigdy z tego nie sie wyplątać. Kuriozalny jest także zapis o zmianie udzuałów w gruncie - taka sciema, bo tak naprawdę udziały sie zmniejszą! I fakt ten także zatajono. W@pisujac w umowę ze mogą ulec zmianie - nie było fizycznej mozliwości by sie zwiększyły - o tym developer wiedział od samego poczatku. Nastąpi to po wydzieleniu czesci biurowej która powstaje obok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: pozwolenie na budowę - czy napewno wazne? IP: *.chello.pl 22.07.08, 07:25 miało być: > Niektóre banki, np. NORDEA odmawiają z tego powodu udzielenia > kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: pozwolenie na budowę - czy napewno wazne? IP: *.chello.pl 22.07.08, 07:27 miało być: Niektóre banki, np. NORDEA odmawiają z tego powodu udzielenia kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ivo Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 20:42 Witajcie. Znalazłem bardzo ciekawą inwestycję w... Chorwacji. Czy ktoś z was słyszał jaka jest stopa zwrotu w Chorwacji z wynajmu, a może ktoś z was zna tę inwestycję, lub ma apartament w Chorwacji? www.apartments-rogoznica.eu Proszę o komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pogromca sales rep Re: okopowa-pekao development IP: 213.155.89.* 05.09.08, 11:20 A ja znalazlem, ze na ogolnym forum Developerzy umiesciles tego posta 63 razy....widac bardzo chcesz sie dowiedziec czy naprawde jest to taka fajna inwestycja. Bez wchodzenia na www powiem Ci i PRZEDE WSZYSTKIM wszystkim innym, ze na tej inwestycji mozesz zarobic jedynie ty. Wiec spadaj stad lipny sprzedawczyku (nie zasmiecaj)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.N. Koszty aktu notarialnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 18:52 Zostałem zawiadomiony przez Pirelli o terminie podpisania aktu notarialnego.Niepokoją mnie tylko bardzo wysokie (według mnie ) koszty aktu notarialnego. W kancelarii notarialnej, którą wskazał deweloper uzyskałem informację,że musi to tyle kosztować bo będą podpisywane dwa akty notarialne.Podobno jest to konieczne bo przedmiotem umowy jest tez miejsce parkingowe.Coś mi się w tym wszystkim nie podoba.Zastanawiam się czy nie jest to dotatkowa okazja do złupienia klienta.W związku z tym myślę nad wyborem własnej kancelarii notarialnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z O.O. Re: Koszty aktu notarialnego IP: *.centertel.pl 04.10.08, 02:50 Zmiana kancelarii notarialnej na inna nizeli zaproponowana przez PPRE prawdopodobnie wydluza czas oczekiwania na akt notarialny przynajmniej o 1 miesiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: okopowa-pekao development IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.08, 18:53 Dowiedziałem się, ze WSA będzie rozpoznawał kwestie pozwolenia na budowę dla naszego budynku w połowie października. Zastanawiam się, co będzie jak sąd uzna, że pozwolenie na budowę jest sprzeczne z prawem i je unieważni. Prawo budowlane: 48 ust. 1: właściwy organ nakazuje, z zastrzeżeniem ust. 2, w drodze decyzji, rozbiórkę obiektu budowlanego, lub jego części, będącego w budowie albo wybudowanego bez wymaganego pozwolenia na budowę. 48 ust. 2: jeżeli budowa, o której mowa w ust. 1 jest zgodna z przepisami o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, a w szczególności ustaleniami obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo ustaleniami ostatecznej, w dniu wszczęcia postępowania, decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, w przypadku braku obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego oraz nie narusza przepisów, w tym techniczno-budowlanych, w zakresie uniemożliwiającym doprowadzenie obiektu budowlanego lub jego części do stanu zgodnego z prawem - właściwy organ wstrzymuje postanowieniem prowadzenie robót budowlanych. CZY TO OZNACZA, ZE JEST PRAWNA MOŻLIWOŚĆ ROZEBRANIA NASZEGO BUDYNKU?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 04.10.08, 12:51 wiesz, nalezałoby siegnąć do praźródła problemu. Jak wiesz, chodzi o droge ppoż. Developer o tym nas poinformmował, i jednocześnie zapisał w umowie ze bedzie nas informował o istotnych zmianach w przedmiocie umowy - w tym takze o tym. I jak zapewne zauważyłeś jest to martwy zapis. Kasacja w NSA była pomyslna, bo WSA nie zadbał o procerury. A NSA nie rozpatrywał merytorycznie tylko proceduralnie. Sądzę ze wydanie niekorzystnego wyroku jest mało prawdopodobne. Ale gdyby coś - mamy prawo rządac od Pirellego naprawienia szkody. sugeruję nie gdybać - poczekajmy do rozprawy. Natomiast osobna umowa notarialna na miejsce parkingowe jest czesto spotykana - i rzeczywiście warto poszukać własnego - tańszego notariusza. Inna sprawa ze ten notariusz obsługując kilkaset umow wiele sie nie napracuje - i dziwi fakt łupienia klienta. Wg mnie jest to żenujace i moralnie naganne. Ale prawnie dozwolone :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: okopowa-pekao development - notariusze IP: *.centertel.pl 05.10.08, 21:14 Witam, jesli ktos znajdzie tanszego notariusza to niech prosze da znac. A poza tym ile sobie zycza? Ja jeszcze nie dostalem info o kwocie... Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.N. Re: okopowa-pekao development - notariusze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 22:00 Mnie poinformowano,że koszty notarialne tych dwóch kontraktów mają wynieść 4350 zł.( od kwoty około 340000 zł. )Ja w każdym razie spróbuję popytać w innych kancelariach.Nawet nie ze względu, że są to jakieś oszałamiające pięniądze, ale dla zasady. Nie lubię jak ktoś mi coś narzuca.Dotatkowo poprosiłem Kancelarię wskazaną przez Pirellego o przesłanie mi projektu aktu notarialnego, który mam podpisać, ale oczywiście jeszcze go nie dostałem. Standarty obsługi klienta prezentowane przez tą firmę są godne pożałowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development - notariusze IP: *.chello.pl 07.10.08, 18:42 notariusz ma obowiazek przesłac draft umowy wczesniej. Jesli tego nie robi tzn cos ukrywa razem z developerem. np. tę nielegalną przyszła reklamę za darmo na naszym dachu, lub podział działek po podpisaniu aktu. (na część biurową i mieszkalną) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: okopowa-pekao development IP: 80.48.103.* 10.10.08, 09:30 Czy Ktoś już podpisał akt notarialny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: okopowa-pekao development IP: 80.48.103.* 10.10.08, 09:25 Czy ktoś już podpisał umowę notarialną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z O.O. Re: okopowa-pekao development IP: *.centertel.pl 12.10.08, 11:40 akt notarialny dotyczy tylko i wylacznie mieszkania, bez garazu. Co o tym sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 12.10.08, 15:20 Gość portalu: Z O.O. napisał(a): > akt notarialny dotyczy tylko i wylacznie mieszkania, bez garazu. Co > o tym sadzicie? a skąd taka informacja? podaj źródło tej informacji? masz draft umowy? jesli tak to przeslij mi na maff1@gazeta.pl skoro za miejsce postojowe zapłacilismy - mamy prawo nabyć prawo własności do niego - takze do przynależnych komórek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 13.10.08, 17:19 od dzis podobno podpisują akty notarialne - widział go ktos na oczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.N. Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 20:11 Ja mam termin na 21 października.Do dzisiaj nie mogę się doczekać na projekt aktu notarialnego, który mam podpisać, pomimo obietnic Panienki z kancelarii notarialnej. Jutro zażądam rozmowy z jej przełożonym. Jak tylko otrzymam ten projekt to prześlę go na wskazany przez Ciebie adres mailowy. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Wojewódzki Sąd Administracyjny - 17 października 14.10.08, 07:25 informuję zainteresowanych że WSA na Jasnej 2/4 bedzie rozpatrywał skarge na "pozwolenie na budowę" w dniu 17 października -piatek, o godz. 9.00 w sali A. Posiedzenie jest jawne - czyli kazdy moze przyjść i posłuchać. Przyjdziecie? nowa sygnatura akt to: VII SA/Wa 304/08 w sprawie watpliwości podaje telefon do informacji sadowej (0-22) 553 70 70, 553 70 71 www.warszawa.wsa.gov.pl/ Jak pamiętacie NSA rozpatrzył pozytywnie kasację, i przekazał do ponownego rozpatrzenia. W świetle tego sądzę ze pirelli celowo przeciąga podpisywanie aktów przynajmniej przez tydzień do czasu jasnosci co w WSA. Gdyż wyrok WSA będzie prawomocny od dnia ogłoszenia - bo to jest druga instancja. Wątpię by w tym tygodniu ktos podpisał akt. Zresztą z uwagi na chęć (niewątpliwą) umieszczenia a akcie zapisów przez nas nieporządanych (np. darmowe parkingi wokół budynku dla Pirellego - są wybudowane na nasz koszt, ale Status twierdzi ze Pirelli ma przyznane tam miejsca parkingowe!, albo darmowa reklama na dachu, itp.) edą przeciągać ile się da, by nas zmiękczyć. Termin mają do końca marca 2009 - więc loozik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.N. Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 17:32 Przed chwilą dostałem mailem projekt aktu notarialnego, który mam podpisać za tydzień. Z taką pewną niesmiałością oddaję się lekturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d50 Re: okopowa-pekao development IP: *.aster.pl 14.10.08, 19:41 Czy mogę poprosić o przesłanie projektu aktu na mail d50@poczta.onet.pl Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: okopowa-pekao development 14.10.08, 20:22 wow!!!!!!!!!!! toż to news na pierwszą stronę. Możesz mi go przesłać? z niecierpliwością czekam. Chętnie podzielę się z uwagami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 15.10.08, 07:07 i co z tym draftem? jakiś powalający? wciąż czekam na przesłanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 15.10.08, 11:44 juz nie musisz. Znam umowę - jest skandaliczna - wg mnie narusza prawa stron, zawiera "klauzule niedozwolone", jest sprzeczna z Ustawą Prawo Budowlane, oraz ustawą o własności lokali w częsci dot. wspólnot mieszkaniowych. a ponadto narusza interes kupujacego, ze względu na treść umów zawartych jeszcze 10 października 2008 ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 do P.N. IP: *.chello.pl 19.10.08, 17:40 i jak? podpisujesz akt w dniu jutrzejszym? i jak z tymi bezprawnymi zapisami? np. wg aktu (a także pani notariusz skoro to autoryzuje) prawo działa wstecz - gdyż jest tam zapis ze oplaty z tytułu wieczystej dzierżawy pobierane są od dnia wydania lokalu. Takie opłaty wg ustawy Prawo Budowlane ponosi ZAWSZE wieczysty dzierżawca. Wydanie kluczy nie ma tu znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: do P.N. IP: 213.155.89.* 20.10.08, 09:58 Witam, ja wlsanie dostalem akt. Przeczytam wieczorem, ale rzeczywiscie jest tam taki zapis o jakim pisal maff1 - brzmi to co najmniej dziwnie. Czy ktos juz moze wypunktowal takie zapisy - maff1, masz juz moze akt sprawdzony pod tym wzgledem? Jesli tak, to prosba o kontakt na khamilos@o2.pl Ja mam termin na 29X - nie wiem jeszcze co z tym zrobic. Zobacze, jak przeczytam. Pozdrawima, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: do P.N. IP: *.chello.pl 20.10.08, 14:43 przeczytaj, to pogadamy. Mój nmail maff1@gazeta.pl ja draft aktu dałem do Stowarzyszenia Konsumentów na ul.Gizów- maja mi w tym tygodniu dać odpowiedz. jest w nim duzo odwołań do nieznanych bliżej dokumentów - aktów podpisanych 10 października. Ciekaw jestem po co umowa z aster, lub Statusem jest notarialna. Aby podpisac akt - musimy dostac wszystkie dokumenty zewnetrzne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: do P.N. IP: 213.155.89.* 20.10.08, 15:00 ok, do jutra w takim razie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.N. Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 22:26 Przepraszam,że wcześniej nie odpisałem, ale miałem poważne przeszkody. Co do aktu to zdecydowałem się go jutro podpisac.Wiem,że nie jest doskonały, ale chcę już zakończyc tę wieloletnią gehennę. Notariusz też bierze odpowiedzialnośc za akt który sporządza.Zobaczymy co bedzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 20.10.08, 23:03 stanowczo odradzam. cytuje z korespondencji z innymi kupującymi: "jest to _warunkowa_ sprzedaz samodzielnego lokalu mieszkalnego. Sa 3 warunki które musza zostac spelnione abym zostal wlascicielem: ˇ ja musze zaplacic calosc (to ok) ˇ Wy (czyt. klienci Nowych Ogrodow inwestycji Okopowa) musza zaplacic calosc (bardzo nie ok) ˇ Nowe Ogrody musza splacic zobowiazania w banku PKO SA i BGZ na laczna sume grubo ponad 100 milionow zlotych. Chcialbym zauwazyc, ze zadziwiajaco przybylo Nowym Ogrodom kredytow - przy umowie przedwstepnej deklarowali ich mniej, zas teraz wiecej. Zainwestowali gdzies pod hipoteke naszego gruntu? Z takimi zapisami sprzedazy mozecie sie bujac z nimi do konca swiata i o jeden dzien dluzej. " Nowe Ogrody sa wspolwlacicielem i wspoluzytkownikiem wieczystym gruntu. Z kim????? to kto ci coś sprzedaje? W tym akcie nawet nie kupujesz miejsca garażowego - to w tym akcie dostajesz przyżeczenie ze być moze ci je sprzedadzą! a przecież zapłaciłeś za to miejsce! Ze strony Nowych Ogrodów w znanym mi akcie występuje pełnomocnik pełnomocnika - czyli tzw. substytut. Pytanie czy taka osoba ma uprawnienia do podpisywania aktów noarialnych sprzedaży/kupna lokalu? Grunt pod cz. biurową za który zapłaciłeś - ma być za darmo oddany Pirellemu. A niby dlaczego? na dachu cz. wspólnoty ma byc reklama i maszt radiowy - zyski z nich bedzie czerpać pirelli , nie wspólnota. Czy zatem zgodzisz sie na zapis ze dobrowolnie co miesiąc bedziesz przekazywał kwootę np. 500zł na rzecz stowarzyszenia przedsiebiorczych prawników wpirelli development? wszak taki zapis jest równoważny z darmową reklamą developera na części wspólnoty. A zgodzisz sie na odebranie ci głosu na zebraniu wspólnoty na rzesz Nowych Ogrodów? ten głos nalezy ci sie z mocy prawa! Aha, pozwolenie na użytkowanie budynku jest czasowe - czy ktoś ciebie o tym fakcie poinformował? (ze względu na sprawę w WSA/NSA) Czy wobec tego nie masz wrażenia ze ktoś che ciebie wydymać? gehenna to sie dopiero zacznie. A notariusz za nic nie bierze odpowiedzialności - sprawdz czy w drafcie masz wdszystkie punkty po kolei - w znanym mi nie jest zachowana kolejność. Notariusz wpiswze ci w akt wszystko - nawet ze ziemia jest płaska. Ten akt jest doskonały - bo Nowym Ogrodom daje pełną wladze nad powstałą wspólnotą. A zainteresowałeś sie dlaczego umowa z Aster, Status jest w formie notarialnej - i co te akty zawierają? A kto to jest współuzytkownik B ? naprawdzę dzwonki w głowie ci nie dzwonią? podziwiam niefrasobliwoośc -wszak to jest twoich kilkaset tysięcy! które być moze elegancko - w białych rękawiczkach stracisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 do P.N. , Kamila i wszystkich zainteresowanych IP: *.chello.pl 20.10.08, 23:08 im wieksza grupa sprzeciwiuająca sie bezprawnym zapisom w umowie tym wiekszą siłe bedziemy mieli. Prześlijcie mi drafty swoich umów notarialnych - chcemy je porównać, i znależć wszystkie błedne zapisy. przypominam adres maff1@gazeta.pl jest już grupa osób która nie podpisze aktów w przedstawionej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 wyrok w WSA 21.10.08, 08:09 rozprawa ws pozwolenia na budowę odbyła sie, ale nie ogłoszono wyroku. Wyrok zostanie ogłoszony w czwartek, 23 pażdziernika o godz. 12tej. O jego treść mozna dowiadywać sie od piątku - rano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lok Re: wyrok w WSA IP: 89.108.247.* 21.10.08, 09:20 ciekawe jak orzeknie WSA? nie zapominajmy ze słuzy tez skarga do NSA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.N. Re: wyrok w WSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 19:52 Trudno, stało się. Ja już swój akt dzisiaj podpisałem.Twoje uwagi maff są na pewno trafne. Ja i tak od dłuższego czasu żyję w niepewności.Przecież wpłaciłem Pirellemu całą kasę zanim odebrałem mieszkanie. Zawsze spółka nowe ogrody mogła i nadal może ogłosic np upadłośc.Teraz przynajmniej mam ważną umowę kupna sprzedaży lokalu mieszkalnego.Z garażem jest rzeczywiście inaczej.Gdyby wcześniej klieńci Pirellego mieli ze sobą kontakt może razem udało by się coś więcej zdziałac.Tymczasem developer od samego początku próbował wydymac klientów.Niestety ja pechowo ostatnio się pochorowałem i nie miałem już wogóle czasu na sprawdzenie projektu aktu notarialnego i wprowadzenie w nim ewentualnych poprawek.Zobaczymy co przyszłosc pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 do P.N. IP: *.chello.pl 21.10.08, 21:22 sprawa jeszcze nie jest przegrana. Odzwij sie na mojego maila. Akt notarislny nie jest niepodwazalny - w częsci zapisów naruszających prawo, dobry obyczaj itp. Sam zapewnie nie będziesz miał czasu, siły ... do walki z gigantem. I jeszcze doczepią ci etykietkę pieniacza. Ale za chwilę bedzie grupa kilkudziesięciu osób które chcą dać odpór działaniom developera na szkodę nowopowstałej wspólnoty mieszkaniowej. >Teraz przynajmniej mam ważną umowę kupna sprzedaży lokalu > mieszkalnego nieprawda. O czym notariusz powinien ciebie poinformować np. jesli ze strony sprzedającego substytut nie mógł z mocy prawa otrzymać aż tak daleko idących pełnomocnictw jak sprzeaż lokalu... ...ale jest jeszcze kilka innych powodów. Jesli podpisywałeś u notariusz na bemowie - to ona z całą pewnością nie spraewdziła tego w sposób należyty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.N. Re: do P.N. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 21:31 Podpisywałem na Długiej. Właśnie kwestia sprawdzenia czy jedna ze stron jest prawidłowo umocowana może by podstawą odpowiedzialności cywilnej notariusza.Co do innych spraw myślę,że w umowie notarialnej, którą podpisałem mogą by klauzule abuzywne. Teraz zajmę się tym na poważnie. Wiem,że samotna walka z gigantem jest bardzo trudna.Dlatego moge się przyłączyc do większej grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: do P.N. IP: *.chello.pl 21.10.08, 23:27 Ja myślę, że trzeba tym zainteresować prasę i to szybko. Nie zapominajmy, iż pierwotnie była to spółka Pekao co było poważnym atutem tego developera. Bank sprzedał umowy i teraz umywa ręce. Nie sądzę, że w obecnej sytuacji na rynku finansowym potrzebny mu jest jeszcze dodatkowy problem w postaci niepochlebnych artykułów np. w GW na pierwszej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Okopowa 22.10.08, 08:41 Developer odmawia wydania do wglądu dokumentów pobocznych - tj. tych na które powołuje sie akt notarialny! ciekawe dlaczego? co tam jest takiego ze nie chcą byśmy znali te zapisy przed podpisaniem? Moze nleżałoby w akcie umieścić zapis - ze z uwagi na nieudostępnienie dokumentów pobocznych - nie bieżemy odpowiedzialności za skutki prawne wynikające z nieznanych nam zapisów? argumentują to że notariusz jest osobą zaufania publicznego! hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: Okopowa 23.10.08, 10:14 przypominam ze dziś o 12tej w sądzie na jasnej 2/4 nastąpi ogłoszenie wyroku w sprawie pozwolenia na budowę. Osoby dysponujące czasem jak najbardziej mile widziane. Dodam ze Pirelli do tej pory nie był łaskaw poinformować nas o zaistniałej sytuacji w sądzie. Ponadto proszę o kontakt na mojego maila wszystkie osoby z inwestycji Okpopowa. P.N. - jakos nie odzywasz sie. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrewman3@interia Re: Okopowa IP: 80.48.123.* 26.10.08, 21:43 Dziś po raz pierwszy dobiłem się do tej strony i od razu zgłaszam swoją gotowość. W moim przypadku jakby instynktownie przesunąłem podpisanie aktu notarialnego na koniec listopada a wiem że przesunę go jeszcze raz. Z góry dziękuję za wszelkie pomocne informacje a sam będę się dzielił tą wiedzą którą posiadam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 22.10.08, 16:19 chciałbym przypomnieć ze osoby które mają umowy przedwstepne notarialne - (są takie osoby) mają prawo żądać wydania lokalu na warunkach okreslonych w tych umowach. Bez całego tego gówna typu jakies akty not. ch... wie z kim, z aster, tpsą, statrusem itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 różna powierzchnie w draftach IP: *.chello.pl 23.10.08, 14:34 uczulam w draftach umów z Bemowa powieżchnia uzytkowa wynosi 27.508, 80 m2 w draftach umów z Długiej pow. uzytkowa wynosi 27.076,60 m2 a jak jest w umowach już podpisanych? sugeruje by sprawdzić u developera która jest prawdziwa! błedna powierzchnia oznacza nierzetelność notariusza oraz nierzetelność developera (jego pełnomocnika)skoro taki akt podpisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development wyrok WSA IP: *.chello.pl 24.10.08, 09:05 WSA oddalił skargę, ale wygląda na to ze wpłynie wniosek o kasację. Bo Paige poprosił uzasadnienie na piśmie. Póżniej ma ok 30 dni od uzasadnienia na skargę, a w NSA nowy termin za ok 13-14 mies. wg Pani z informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 29.10.08, 09:51 zadziwiające - ale większość osób, które do mnie sie zwrócily są wg mojej wiedzy pracownikami Pirellego. Czy naprawdę na tym forum jestem osamotniony w walce o przyzwoite i zgodne z prawem zapisy w akcie notarialnym? A wiec do wiadomości gorliwych czytelników z Pirellego - wszystkie zapisy które są niezgodne z prawem są niewiążące - nawet jesli są wpisane w akt notarialny. Macie naprawdę mocno niedouczonych mecenasów. I przestańcie sie ośmieszać twiwrdząc ze stroną w sprawie pozwolenia na budowę jest spólka, i ew. wyrok w WSA/NSA nas przyszłych wspólwłaścicieli nieruchomości nie dotyczy. Stroną jest wojewoda i Paige. A wy, i niestety my, mozemy być tylko obserwatorami. Twierdząc inaczej, to albo jesteście kompletnymi idiotami, albo w żywe oczy kłamiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 16:12 Nie współwłaścicieli, lecz współużytkowników wieczystych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Pirelli Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 20:24 Maff1 wyluzuj trochę chłopie.Czy nie prowadzisz czasem ukrytej reklamy firm prawniczych, a może własnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 30.10.08, 07:41 najlepsza obrona, gdy brak argumentów merytorycznych, to obrzucenie kogoś blotem. Może coś sie przyklei. Prawnikiem nie jestem - o czym pisałem tu wczesniej. Natomiast umiem czytać umowy - i nie bardzo podoba mi sie ze ktos we wspólpracy z notariuszem chce mnie wydymać. A tak naprawdę docelowo mocno ograniczyc moje prawa jako uczestnika wspólnoty mieszkaniowej. np .wy macie decydować kto powiesi reklame na moim dachu (na dachu wspólnoty mieszkaniowej - tylko i wyłącznie ona ma prawo o tym decydować), ijeszcze bedziecie czerpać z tego pozytki - czyli kilkadziesiąt tysięcy miesieczne na wasze konto bankowe? chyba was pogieło. A ze chcecie nas wydymac swadczy fakt ze swiadomie opóźnaicie wydanie dokumentów. Dla naszych notariuszy. > Czy nie prowadzisz czasem ukrytej > reklamy firm prawniczych a co, boicie sie firm prawniczych - zatrudnaijąc niedouczonych mecenasów? ukryta reklama - ale eufemizm. W którym miejscu? aaa, zapomniałem ze jest ono ukryte. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: okopowa-pekao development 31.10.08, 08:19 a teraz kilka prostych pytan: 1. dlaczego opłaty za utrzymanie częsci wspólnej dla nas przyszłych mieszkańców 3,38 zł/m2 natomiast dla Nowych Ogrodów - 2,81 zł/m2 ? nie rozumiem dlaczego my mamy ponosić znacząco wyższe opłaty, wszak i tu i tu są te same instalacje, itd wymagające takich samych nakładów. A ze w częsci biurowej są dodatkowo inne instalacje - np. p.poż., kontrola dostępu - to wynika ze specyfiki biura i są one wyłączone z opłat - biuro ponosi te koszty). 2. dlaczego nowe ogrody opłaty wnoszą Z DOŁU do 15tego następnego miesiąca? a my Z GÓRY do 10tego za dany miesiąc ? czyli nowe ogrody mają ok. 35 dni karencji we wnoszeniu opłat! 3. dlaczego zimna woda i scieki z części biurowej są wylaczone z zaliczek? umowa nie precyzuje sposobu rozliczania - dlaczego? (teoretycznie wg tej umowy woda dla NO byłaby rozliczana z częsci wspólnej, lub w każdy inny dowolny! sposób) 4. nie che mi sie dalej pisac.... Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 hehehe 05.11.08, 07:54 po dokładnej analizie draftów z Bemowa i Długiej stwierdzam ze zawierają one zapisy wzajemnie sprzeczne ze sobą. Co w praktyce oznacza ze developer sam sobie ! uniemozliwił praktyczną ralizację niektórych niekorzystnych zapisów wzgledem kupujących. Bardzo mnie to cieszy - ze juz kilka takich aktów zostało podpisanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabi Re: hehehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 17:29 i co z tego, jak cały apartamentowiec idzie do rozbiórki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: hehehe IP: *.chello.pl 05.11.08, 17:52 do rozbiórki to chyba ty idziesz. Jesli przeczytaleś poniedziałkową rzeczpospolita to w najgorszym wypadku decyzja pozwolenia na budowę zostanie skorygowana/poprawiona. Loozik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 14:41 Dzisiaj zebranie wspólnoty mieszkaniowej Okopowej. Trzeba grzecznie podnosić rączki do góry tak jak każe developer. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: okopowa-pekao development 07.11.08, 16:44 taaa, słyszałem. 6 osób w tym przedstawiciel NO. Na ponad 100 sprzedanych mieszkań - sądze ze część nie otrzymała zawiadomień - bo prawo mówi ze na 7 dni przed -a wiemy jak poczta działa. Celowo wybrano godzinę 10tą, rówie dobrze mogłaby to byc godz. 20.00, lub 22.00 Kpiny. Develoerr jesdzcze bardziej obnizył sobie stawkę na zlaliczki (w umowie z sierpnia ze statusem miał bodaj 2,83 , a obecnie 1,62 bo juz takie kwoty wpisali w umowe przedwstwepną sprzedazy biurowca. Biedaczyska... "i nie mogą juz tego zmienić" (to podobno cytat) A co nas to obchodzi? co sobie wpisują w umowę z osoba trzecią - trzeba było konsultowac ze wspólnotą. Niestety nie udało sie podnieśc stawki do ok 3zł i obnizyc wspólnocie do 3,60 (z obecnych 3,84) Ale podobno była silna grupa facetów ze strony wspólnoty obeznanych w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: okopowa-pekao development IP: *.impan.gov.pl 10.11.08, 14:35 Wspólnota mieszkaniowa to nie spółdzielnia. Głosy za ewentualnymi uchwałami trzeba zebrać także od nieobecnych, aż się zbierze większość głosów - liczby lub udziału w powierzchni. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: okopowa-pekao development 10.11.08, 15:48 Gość portalu: gk napisał(a): > Wspólnota mieszkaniowa to nie spółdzielnia a czy ja tak napisałem? dla jasności - podpisywanie aktów not. rozpczęło sie od początku października, i przez cały czas trwa. dotychczas podpisano nieco ponad 100 aktów. Co oznacza ze formalnie włascicielem pozostałej częsci jest developer. Który ma ok 60%. (czyli jeszcze ok 150 aktów do podpisania) Ale gdyby prawie wszyscy członkowie wspólnoty pojawili sie na zebraniu - to przeszłaby uchwała o głosowaniu udział=1 głos, i wtedy developer miałby tylko JEDEN głos w głosowaniu. Nieobecni mogą głosować tzw. "obiegiem" - ale w takim przypadku moga głosować wyłacznie udziałami. Przy frekwencji 5+1 (developer) nie ma mozliwości zablokowania jakiejkolwiek uchwały developera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 18:55 tak to juz jest, mieszkańcy mają jedno prawo - płacic i mordę w kubeł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 07.11.08, 21:09 narazie. bo developer ma 60 % głosów. wiec by zablokowac ewentualne glosowanie udział = 1 głos zorganizował zebranie o 10 rano. Równie dobrze mogłaby byc 6 rano - frekwencja byłaby podobna. Ale... zarządca Status chyba zdaje sobie sprawę ze to krótka piłka. Tym bardziej ze pani dyr. Iwona Brodzik jeszcze dwa lata temu była pracownikiem pirellego. A teraz jest - całkem przypadkowo - w zarządzie wspólnoty z ramienia zarządcy. W ramach uchwały przygotowanej przez zarządcę na zlecenie... wiadomo kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
murmir Re: okopowa-pekao development 15.11.08, 17:57 Maffi nic z tego nie rozumię. Kiedy niby było zebranie, dlaczego nie było większej infoirmacji. Ja dopiero się wprowadzam, akt notarialny jeszcze mam nie podpisany bo mąż też twierdzi że nie wsdzystko jest jasne., Jak można robić zebranie nie powiadamiając weszystkich już płacących za mieszkanie.Ciekawe ile osób naprawde było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 15.11.08, 19:19 zebranie było 7.11. o godz. 10tej. Frekwencja była 6 osób w tym developer. Ty nie zostałaś zaproszona bo nie jesteś we wspólnocie. To wynika wprost z ustawy. We wspólnocie jesteś automatycznie z chwilą podpisania aktu przeniesienia własności lokalu. to ze płacisz nie ma tu nic do rzeczy. Czyli słusznie ciebie nie powiadomiono. Inna sprawa ze robienie zebrania o 10rano to absurd. równie dobrze można było o 6 rano. Albo 10tej wieczór. Zawiadomienia wysłano na pewno zgodnie z przepisami tj. na tydzień przed - ale wiemy jak doręcza poczta. Znam osobę która zawiadomienie otrzymała po terminie. murmir - napisz do mnie na priv. maff1@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: okopowa-pekao development IP: *.sgh.waw.pl 19.11.08, 15:24 Obowiązek zawiadomienia na tydzień naprzód może byc różnie interpretowany, np. tak, że należy dołożyć starań, aby zawiadomienie doszło na tydzień naprzód, czyli wysłać na 10-14 dni naprzód. Orzecznictwo sądów daje tu pewne nadzieje. Poza tym na pewno nie wszyscy, którzy na tydzień przed "zebraniem" mieli podpisane akty notarialne, dostali zawiadomienia. Jeżeli część właścicieli w ogóle nie będzie zawiadamiana, to w ustawie można coś znaleźć na ten temat. Najwięcej zarobią na tym wszystkim prawnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig1 Re: okopowa-pekao development IP: 88.220.177.* 20.11.08, 12:57 mam wszystkie uchwaly poza najwazniejszą. nr/1, prawdopodobnie dotyczącej wyboru zarządu wspólnoty. Ponaddto, ze wzgledu , że wpis do KW ma charakter konstytutywny to ze wzgledu na czas oczekiwania na wpis, tak naprawne nikt jeszcze nie ma pelnych praw do tych lokali, bo w świetle prawa nie ma jeszcze samodzielnych lokali. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: okopowa-pekao development 20.11.08, 20:53 Gość portalu: zbig1 napisał(a): > mam wszystkie uchwaly poza najwazniejszą. nr/1, prawdopodobnie > dotyczącej wyboru zarządu wspólnoty. zbig, jeślibyś je miał, tobyś tego nie napisał. Uchwała powołania zarządu w osobach p. z dyrektor ze statusa oraz vice - pani z nowych ogrodów ma nr 6, lub 7 (o ile mnie pamięć nie myli) Natomiast uchwały nr 1 nigdy na oczy nie zobaczysz - gdyż tę uchwalę podjęto przy pierwszym akcie notarialnym sprzedaży lokali 3 i 4 - uchwała dotyczyła przekształcenia ich na cele użytkowe. Akt podpisano 2 października, a lokale zakupiła na całkowicie odmiennych warunkach notariusz Ewa bieniek z Bemowa. Piszę całkowicie odmiennych gdyż następne akty zaczęto podpisywać po 12 października, tj. dopiero po spreparowaniu i po podpisaniu kilkunastu nieznanych mi aktów notarialnych w dniu 10 października. nie mniej jednak w draftach p.notariusz powołuje się na nie. Lecz nie chce ujawnić ich treści. > na wpis, tak naprawne nikt jeszcze nie ma pelnych praw do tych > lokali, pełnych nie, ale liczy się fakt złożenia wniosku do hipoteki o założenie księgi wieczystej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig1 Re: okopowa-pekao development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 23:25 Jeśli jest tak jak pisze maff1 to w zasadzie wspólnta nie ma legitymacji prawnej do reprezentacji. To co robi jest poza prawem, a tym samym i zmiana funkcji lokali, z mieszkaniowej na "inną". Samą zmianę funkcji lokalu musi zrealizować odpowiedni Wydział Urzędu Miasta odpowiedzialny za prowadzenia katastru. Swoja drogą jak tak dalej bąda się toczyć sprawy to może się okazać że ten budynek nie jest budynkiem mieszkalnym z okręslonymi "usługami"??? Wysokość zaliczek, to kolejny odrębny problem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 21.11.08, 17:11 Gość portalu: zbig1 napisał(a): > w zasadzie wspólnta nie ma > legitymacji prawnej do reprezentacji. To co robi jest poza prawem, a > tym samym i zmiana funkcji lokali, z mieszkaniowej na "inną". > Samą zmianę funkcji lokalu musi zrealizować odpowiedni Wydział > Urzędu Miasta odpowiedzialny za prowadzenia katastru. to bardzo ciekawe co piszesz. Mógłbyś szerzej - z podaniem źródła tej informacji? Wspólnota powstaje z mocy prawa z chwilą wyodrębnienia pierwszego lokalu. 2 października byla 2 osobowa wspólnota - notariusz bieniek i developer. Nic nie stało na przeszkodzie by podąć jakąś uchwałę wspólnoty. O ile mi wiadomo - i tobie też, jeśli masz wszystkie uchwały, kolejna uchwała w sprawie pszekształcenia lokalu mieszkalnego na użytkowy była głosowana podczas tego zebrania + "obiegiem" od pozostałych członków wspólnoty. (nieobecnych na zebraniu) Przy pełnej akceptacji p. dyrektor z Statusa. Akurat w tym wypadku sądzę ze Status i developer nie chciałby "podkładać sie" Doprawdy dziwię sie twojemu zdziwieniu i formy zaczynającej sie od "Jeśli jest tak jak pisze maff1 to..." masz te uchwały ? czy też nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa zaliczki rosną jak na drożdżach IP: 80.48.103.* 19.11.08, 14:40 Właśnie otrzymałam pismo od zarządcy z nowymi stawkami zaliczek na utrzymanie nieruchomości wspólnej. W stosunku do poprzedniego miesiąca wzrosły o 30 kilka procent.W zestawieniu pojawiły się nowe pozycje : zaliczki na remont budynku i zaliczka na remont miejsca parkingowego ( kuriozum ).Niezła podwyżka. Na dodatek przeczytałam dzisiaj artykuł o horendalnych podwyżkach stawek za użytkowanie wieczyste gruntów w Warszawie, nawet o 1500 procent. Zgroza. Nowy pomysł Pani bufetowej.Ludzie są przerażeni ile przyjdzie im płacić. To wszytko sprawia,że i my będziemy musieli miesięcznie płacić krocie za swoje mieszkanka na Okopowej.Chory kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z O. O. Re: zaliczki rosną jak na drożdżach IP: *.centertel.pl 28.11.08, 22:57 Chore jest to, że 13.11.2008 roku podjęto uchwałę nr 6/2008 w sprawie przyjęcia planu gospodarczego, w którym okazało się, że podjęta uchwała o wysokości zaliczek działa wstecz, tj. podnosi kwotę opłat za lokal od 01.11.2008 r. Jak to jest możliwe, ażeby trzynastego dnia miesiąca, trzy dni po terminie wpłaty zaliczki na listopad podnieść opłaty za cały miesiąc, czyli włącznie z tymi trzynastoma dniami, które już minęły. Rozumiem, gdyby plan dotyczył przyszłego miesiąca, tj. grudnia, albo nawet proporcjonalnie opłaty za pozostałe 17 dni listopada? BTW czy mieszkańcy mogą czerpać jakieś pożytki z tego, że Mostostal nie uprzątnął swojego granatowego grzmota - czytaj wielka metalowa skrzynia, która chyba wrosła w parking? Proponuje przynajmniej przestawić ten zgrabny kontener na miejsce parkingowe pt."tylko do użytku Pirelli". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: zaliczki rosną jak na drożdżach IP: *.chello.pl 30.11.08, 11:31 jaki zarzadca - taki plan i zasady jego wprowadzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
murmir Re: zaliczki rosną jak na drożdżach 05.12.08, 07:59 Witam mieszkańców. Czy my możemy liczyć na jakieś odrębne forum dotyczące naszej wiary? Może warto by o tym pomyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: zaliczki rosną jak na drożdżach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.08, 08:02 hehe - juz was cisnie spoko, spoko - hipoteki padaja po 3 latach od gorki nie minelo jeszcze 18 miesiecy do wypowiedzenia umowy przez bank trzeba poczekac jeszcze rok, dwa - w miedzyczasie bank naliczy jeszcze troche karnych odestek na wzeli wypadek, komornik bedzie potrzebowal tez kilka miesiecy dla cierpliwych bedzie zysk potrojny - nizsze odsetki od nizszego kredytu i zamiast stanu deweloperskiego - wykonczenie pod klucz warto poczekac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeździec Apoka... Re: zaliczki rosną jak na drożdżach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.08, 20:44 Mój drogi Jacusiu mam informację, że zanim to nastąpi Pan Bóg powoła Cię do siebie.W niebie potrzeba takich miłujących bliźniego duszyczek. Odpowiedz Link Zgłoś
baret Re: zaliczki rosną jak na drożdżach 06.12.08, 19:18 pomysł dobry. tym bardziej ze banderii ma bardzo fajne forum www.banderii.waw.pl niestety z okopowej nikt nie podjął się tego wysiłku. no chyba ze prywatne tu na gazecie. Ja nie jestem informatykiem i tego typu zagadnienia są mi obce. Odpowiedz Link Zgłoś
murmir Re: zaliczki rosną jak na drożdżach 10.12.08, 13:41 No faktycznie banderii ma fajne forum. Myślę że jak będzie nas więcej to znajdzie się osoba umiejąca to zrealizować na Okopowej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 19.12.08, 09:40 dla zainteresowanych - up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: okopowa-pekao development IP: 80.48.103.* 22.12.08, 08:09 Dla zainteresowanych??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanley Re: okopowa-pekao development IP: 80.48.103.* 08.01.09, 07:55 Coś dyskusja na tym forum zupełnie zamarła. Odpowiedz Link Zgłoś
murmir Re: okopowa-pekao development 09.01.09, 09:46 Faktycznie. Może dlatego że jest nas niewiele. Ale było nas mniej i coś tam zawsze ktoś miał do powiedzenia.Ponownie ponawiam prośbę o założenie własnego forum-dla mieszkańców Okopowej. Może jest informatyk który się tego podejmie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development IP: *.chello.pl 10.01.09, 21:28 wróble ćwierkają ze do końca stycznia ruszy forum dla Okopowej56 proszę o odrobinę cierpliwości :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w. Re: okopowa-pekao development IP: *.sgh.waw.pl 06.03.09, 18:00 Witam. Czy idea forum nadal aktualna? Kiedy mozna sie spodziewac wdrozenia w zycie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roki Re: okopowa-pekao development IP: *.acn.waw.pl 13.03.09, 09:02 Przysłali wezwanie do zapłaty użytkowania wieczystego - strasznie wysokie kwoty.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: okopowa-pekao development IP: 80.48.103.* 17.03.09, 07:15 Ja też dostałem wezwanie do zapłaty oplaty za użytkowanie wieczyste.Jesli to jest, zgodnie z umową kwota tylko za okres od wydania mieszkania to rzeczywiście sumka jest spora. Niestety Pirelli nie podało podstaw do wyliczenia kwoty za użytkowanie wieczyste.Trzeba sie będzie zorientować jak mozna przekształcić prawo użytkowania wieczystego w prawo własności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francio Re: okopowa-pekao development IP: *.mtib.gov.pl 17.03.09, 07:38 Za 2009r. opłaę za użytkowaniw wieczyste naliczy miasto Warszawa, dokładnie Urząd Dzielnicy Wola. Myslę że z opłata za 2008r (proporcjonalna cześcią)nalezy się wstrzymać do chwili naliczenia opłaty przez Urząd Miasta.Ta opłata to 1% wartości prawa użytkowania wieczystego (teren gdzie znajduje się inwestycja nie był ostatni przeszacowywany) płacona w udziale jaki każdy ma w akcie notarialnym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: okopowa-pekao development IP: 80.48.103.* 17.03.09, 11:14 Dzięki za info.Tak trzeba bedzie zrobić.W Urzędzie dzielnicy Wola poinformowano mnie,że mam czekać na decyzje ustalajacą wysokość opłaty za 2009 rok.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kupujący Re: okopowa-pekao development - Jaaaaasny gwint IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.09, 23:10 Poczytałem sobie trochę to forum, a zrobiłem to w związku z chęcią zakupu mieszkania w tym bloku. Mam teraz taki mętlik w głowie, że nie wiem czy kiedykolwiek kupie jakieś mieszkanie ( nie wspominając o tym bloku ) ;) Być może się mylę ale podejżewam że każdej inwestycji tego typu ( w takim mieście jak Warszawa ) towarzyszy szerego podobnych perturbacji. Chciałem Was zapytać - tylko proszę o szczere wypowiedzi :) - gdybyście byli na moim miejscu kupilibyście w tej chwili mieszkanie w tym budynku. ( tylko proszę o wypowiedzi trochę szersze niż tak/nie :) ). Albo może inaczej, czy jest szansa na spokojne pomieszkanie przez kilka lat w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: okopowa-pekao development - Jaaaaasny gwint IP: *.polfawar.com.pl 12.02.09, 09:41 Świetna miejscówa, moim zdaniem blok świetnie wykonany (w porównaniu do innych nowych, które widziałem, i w których wynajmowałem), z pirelli tak naprawdę nie miałem nigdy problemu, zawsze można było wszystko załatwić, np. do kredytu, tylko trzeba było ich pomęczyć (oczywiście niesmak pozostał, bo cały 2006 rok spowodował, że mam wrzody i przewlekłe biegunki :), ale warto było, bo mam fajną chatę), nawet teraz jak jakieś kwity do US potrzebuje to dają. Jakbym miał kasę to bym sobie tu drugie kupił - na dwie strony. Jak Ci hałas nie przeszkadza (latem, bo zimą nic nie słychać - okna są szczelne) to kupuj. A propos - po ile chcą za metr? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: okopowa-pekao development - Jaaaaasny gwint IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.09, 16:41 To że to jest świetna "miejscówa" to zdążyłem zauważyć sam :) natomiast ja pytam raczej w kontekście tych spraw sądowych, problemów z aktami notarialnymi, hipoteką itp :) To jest odstraszające, a wręcz porażające. Ceny? od 8000 do 10000 plus miejsce parkingowe, które i tak przy ewentualnym zkupie nie będzie "notarialnie" moje z tego co zdążyłem wyczytać ;) Może jest ktoś na forum kto chciałby sprzedać ? Dzięki za wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kemal Re: okopowa-pekao development - Jaaaaasny gwint IP: *.acn.waw.pl 15.02.09, 12:58 Witaj Ja nie zamierzam sprzedawac, co mniej wiecej znaczy że gdybym sie zastanawiał nad zakupem, to bym kupił :) Standard wykonania jest dobry, a problemu z ktorymi się borykaliśmy właściwie już w większości nie istnieją. Z Pirelli od strony prawnej niebawem się zapewne pożegnamy. Co do miejsca garażowego, to niebawem będzie ono przekazane notarialnie - to jest kwestia obracania pięniędzmi przez Pirelli, które to pieniądze zostały pozyczone od banków pod zastaw naszej własności. Swoją drogą pozdrawiam sąsiadów. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: okopowa-pekao development - Jaaaaasny gwint IP: 80.50.129.* 17.02.09, 12:16 Sprawy sądowe, akty - właściwie przychodzisz na gotowe. Nie widze jakie problemy mógłbyś mieć teraz. Wszystko jest jasne. Księga na garaż już jest więc podpiszesz jeden akt na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
murmir Re: okopowa-pekao development - Jaaaaasny gwint 18.02.09, 13:15 M- czy Ty nie jesteś przypadkiem jednym z pracowników Pirelli lub Status że tak ubarwiasz wszystko. Zresztą te dwie firmy razem decydują i nigdy nie będzie dobrze dla właścicieli dokąd tego nie zmienimy. Jedno co mogę przyznać to mieszkania są dobrze wykończone Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: okopowa-pekao development - Jaaaaasny gwint 24.02.09, 17:01 na razie pirelli ma ok 49,7 % + głosy swoich pracowników. Dupków którzy nie widzą ze sobie szkodzą popierając i autoryzując wyczyny niedouczonych mecenasów z pirellego. Ale za chwilę przejmiemy notarialnie garaze - i udziały pirellego znacząco spadną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: okopowa-pekao development - Jaaaaasny gwint IP: *.chello.pl 02.04.09, 09:33 zastanawia mnie jak długo jeszcze Pirelli bedzie zwlekać z przekazaniem garażów - przecież KW na garaże została założona w połowie stycznia. Jest to ewidentne działanie na szkodę kupujących bo do czasu gdy bank nie bedzie mógł byc wpisany do hipotek mieszkania i garażu będzie obowiązywało podwyższone %% na kredyt zaciągnięty na kupno. CZym uzasadnia tak długie opóźnienie Pirelli? ja mysle ze skoro dostał kasę to nie ma motywacji by zrobić to szybko i sprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z O.O. garaze IP: *.acn.waw.pl 03.04.09, 23:32 akt notarialny jest datowany na 17.03.2009 r. ale uwaga, bo oczywiscie, ze stwierdzajacy nieprawdziwe fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: garaze IP: *.chello.pl 05.04.09, 17:11 jaki akt notarialny? i jakie fakty są nieprawdziwe? bo prawdą jest: 1. ze KW została załozona w połowie stycznia. 2. są osoby (znam osobiście) które pod koniec (jakimś cudem) lutego podpisały akty na garaż. Odpowiedz Link Zgłoś
murmir Re: garaze 06.04.09, 10:22 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=91642434, Bardzo ciekawa strona na temat firmy STATUS. Przesłał mi znajomy z Banderii. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: garaze 06.04.09, 21:55 eee tam, bez przesyłania zawsze mozesz wejśc na forum banderii i sobie poczytać. Ale wątki tam przytczone opisują tylko jedną stronę rzeczywistości. Np. sprawa włamania do komórki lokatorskiej - prawda jest taka ze deweloper sprzedał komórkę trzem!!!! włascicielom. I stąd zamieszanie. A zarządca - skąd ma o tym wiedzieć? A czy było sprostowanie - ze to nie wina zarządcy, ze tak sie stało? Nie bronię statusa - bronię prawa do rzetelnej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: garaze 08.04.09, 07:55 Gość portalu: Z O.O. napisał(a): > akt notarialny jest datowany na 17.03.2009 r. ale uwaga, bo > oczywiscie, ze stwierdzajacy nieprawdziwe fakty. ponawiam pytanie - jakie nieprawdziwe fakty? Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: garaze 15.04.09, 08:22 podciągam - proszę o wyjaśnienie - jakie nieprawdziwe fakty....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALEK Re: garaze i pytanie dodatkowe IP: *.polfawar.com.pl 24.04.09, 08:01 Odebrałem akt na garaż i cóż? Jest i tyle. O co chodzi z tymi nieprawdziwymi faktami to nie wiem. Nie zamierzam się zastanawiać. Mam pytanie dodatkowe. Jaką macie teraz wilgotność w mieszkaniach? U mnie spadła do 25%. Używam nawilżacza, ale bez rewelacji. Podłoga się zaczyna rozsychać. W zimie miałem ok 50%. Też tak macie? Alek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: garaze i pytanie dodatkowe IP: *.chello.pl 26.04.09, 16:02 Gość portalu: ALEK napisał(a): > Odebrałem akt na garaż i cóż? Jest i tyle. O co chodzi z tymi > nieprawdziwymi faktami to nie wiem. Nie zamierzam się zastanawiać. a warto - pirelli zostawił nam wiele min. Ich pseudo mecenasi wymyslili jak sprzedać coś i mieć dalej nad tym władzę. Tyle tylko że przechytrzyli - np. stosowanie po ostatecznym wyroku niedozwolonej klauzuli. Ich prawnik tłumaczył mi, ze gdyby urząd zapoznał sie z ich argumentacją toby uznał ze jest to słuszne. Ot takie "prawo pirellego" - sąd mówi ze zabronione, a oni ze nie dla wszystkich i że jest uznaniowość. Nawet nie wchodziłem z nim w polemikę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALek Re: garaze i pytanie dodatkowe IP: *.polfawar.com.pl 06.05.09, 08:54 warto, warto. mam garaż? Mam. mam księgę? Mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: okopowa-pekao development - Jaaaaasny gwint IP: *.ptim.net.pl 01.05.09, 14:06 Witam, Ja też się zastanawiam nad zakupem mieszkania w tej inwestycji na 2-gim pietrze os trony patio. To wychodzi na parterze patio. Czy ktoś mieszka już w takom mieszkanku i jak to wygląda od strony bezpieczeństwa, spokoju, intymności itp. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: okopowa-pekao development - Jaaaaasny gwint 06.05.09, 08:03 ja mieszkam wyzej. Ale na patio mają wejście tylko mieszkańcy - zagrożenie np. włamaniem jest znikome. Nie wiem, ale być moze patio jest objęte systemem monitoringu - mozna to sprawdzić u zarządcy. Ale kupujesz na rynku wtórnym? jeśli tak - to wywal z umowy notarialnej wszystkie niekorzystne zapisy - wszak sprzedający nie może ciebie zmusić byś akceptował nieodwołane upoważnienia dla dewelopera, nie musisz godzić sie na darmową reklamę dewelopera na kawałku TWIJEGO dachu, itd. (w umowie jest zapis ze w przypadku sprzedaży lokalu dołożę wszelkich starańby kupujący respektował idiotyczne zapisy, ale to oznacze że moze mi sie nie udać wcisnąć je w umowę sprzedaży. Zresztą nie bardzo rozumiem dlaczego miałbym działać na korzyść dewelopera?! ) I jeszcze jedno - nie rób aktu na Ordynackiej, Długiej lub na bemowie u Bieniek. Bo oni akty robią byle jak, (nawet sugerują by aktu nie odzczytywać w całości! - znam taki przypadek), wpisują w akt klauzule abuzywne (z pełną świadomością - bo ich o tym zawiadomiłem ze to robią) oraz działają na korzyść dewelopera - czyli łamią ustawę o notariacie. Jak chcesz namiar na dobrego i niedrogiego notariusza - napisz na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: okopowa-pekao development - Jaaaaasny gwint IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 17:59 To mieszkanie na 2 piętrze ( parter- patio ) już nie jest aktualne, włascicielka wycofała się ze sprzedaży. Więc masz problem z głowy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś