Dodaj do ulubionych

JW-Grochowska-akty notrialne

IP: *.ipartners.pl 18.09.01, 15:50
Czy ktos wie cos o dokładnym terminie podpisania aktu notarialnego na mieszkania na ulicy Grochowskiej. Jest to
szczegolnie wazne, aby JW zdążyło z aktami do końca roku, bo od stycznia przyszłego roku VAT może wynosić
7%. Nigdy nic nie wiadomo, mam na mysli kwestię dziury budżetowej i wyborów.
Dlatego proszę wszystkich, którzy stali się szczęsliwymi posiadaczami mieszkań przy ulicy Grochowskiej, aby
odpoweidzieli, czy cos wiedza na ten temat. Jest to o tyle wazne, że przecież w umowie jest jasno napisane, że
będziemy musieli zapłacić taką stawkę VAT jaka jest w chwili podpisania aktu notarialnego, a nie w chwili
podpisania umowy wstepnej kupna ani nie wchwili dokonywania wpłat.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jess Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: 217.153.68.* 18.09.01, 17:24
      Aniu,
      gdzie ten zapis w umowie? W mojej umowie w par.7 odnośnie Vat jest następujący
      zapis: W przypadku zmiany stawek podatku VAT nastąpi odpowiednia zmiana ceny.
      Czy masz inny zapis?
      • Gość: Ania Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: *.ipartners.pl 19.09.01, 12:11
        No własnie chodzi o ta zmiane ceny, jezeli VAT wyniesie 7%, to cena wzrosnie o 7%. A chodzi wlasnie o
        moment podpisania aktow notarialnych i fakt, czy w tym wlasnie momencie bedzie obowiazywac stawka VAT i
        jaka
    • Gość: aga Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: *.gazeta.pl 21.09.01, 12:41
      Obejrzyjcie moi mili wątek : stawka VAT a akt notarialny.
      interpretacja tam podana ( tzn. po wpłaceniu co najmniej 50% kwoty powstał już obowiązek
      podatkowy i deweloper już się z tej kasy z Fiskusem rozliczył, stawka VAT od kolejnych rat taka, jaka
      obowiązuje w danym momencie zapłaty ) została potwierdzona przez moich znajomych
      prawników-podatkowców.
      Pozdrawiam
      • Gość: Ania Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: *.ipartners.pl 21.09.01, 13:42
        To w takim razie jak rozumiec zapis w umowie u deweloperów (nie tylko u JW), że zwiekszona stawka VAT
        dotyczy wszystkich wpłat z okresu trwania umowy. Wyjasnijcie prosze.
        • Gość: aga Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: *.gazeta.pl 21.09.01, 14:04
          Aniu, to wie tylko JWC.
          Mam tylko nadzieję, że zaakceptują naszą rację.
          Ja w każdym razie nie mam najmniejszego zamiaru
          dopłacać im choćby złotówki, jeśliby się pośliznęli z aktami
          do nowego roku ( i oczywiście VAT by wzrósł )
          Pozdrawiam
          • Gość: zizi Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: *.sap-ag.de 21.09.01, 14:25
            Gość portalu: aga napisał(a):

> Aniu, to wie tylko JWC.
            > Mam tylko nadzieję, że zaakceptują naszą rację.
            > Ja w każdym razie nie mam najmniejszego zamiaru
            > dopłacać im choćby złotówki, jeśliby się pośliznęli z aktami
            > do nowego roku ( i oczywiście VAT by wzrósł )
            > Pozdrawiam

Dziewczyny,

na to samo zwrocilem uwage i umowa z JW mowi, ze do ceny zostanie doliczony
            podatek VAT. Potem, ze obecnie vat na mieszkania to 0, a na garaz i miejsce
            parkingowe to 22%.
            W przypadku zmiany stawki podatku VAT nastapi odpowiednia zmiana ceny.

Idac dalej, wg Wacka, jesli wplacimy kaske w tym roku, a wplacimy, zeby odebrac i
            zamieszkac to VAT mamy z glowy.
            Jak bedzie zycie pokaze.

• Gość: ANIA Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: *.ipartners.pl 26.09.01, 13:32
              NIESTETY NIE, W PRZYPADKU ZWIEKSZENIA STAWKI VAT, ZOSTANIEMY POINFORMAOWANI O ZMIANIE CENY,
              JAK MI DZISIAJ POWIEDZIANO W JW. JEST TO NIEZALEZNE OD TEGO, CZY WPLACILO SIE 100% CZY 10%.
              ZOBACZCIE ZE W ROZLICZENI WSTEPNYM DO SPORZADZENIA AKTU NOTARIALNEGO JEST TAKA FORMULKA:
              WPLACONO 100% NA DZIEN .... A WIEC PRZY TAKIEJ POLITYCE BARDZO LATWO BEDZIE NA POCZATKU
              PRZYSZLEGO ROKU WYSLAC PISEMKA O ZWROSCIE CENY ZE WZGLEDU NA VAT.
              DOPYTYWALAM SIE CZY JW ZDAZY Z AKTAMI PRZED KONCEM ROKU, ALE PANIENKA W DZIALE OBSLUGI
              POWIEDZIALA MI ZE TO JUZ OD NICH NIE ZALEZY.
              A WIEC NAJLEPIEJ ZWALIC NA KOGOS INNEGO, W TYM PRZYPADKU BA URZAD GMINY.
              PRZECIEZ OPOZNIENIE NA TEJ BUDOWIE JEST JUZ SPORO I GDYBY TEGO OPOZNIENIA NIE BYLO, NIE BYLOBY
              ROWNIEZ KWESTII CZY VAT BEDZIE NALICZONY CZY NIE, BO JUZ DAWNO BYLOBY PO AKTACH
              NOTARIALNYCH.
              • Gość: zizi Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: *.sap-ag.de 26.09.01, 13:58
                Aniu,

Oto jedna z wypowiedzi na forum. Ciekawe jak to sie ma do tego co mamy w umowie???

Kolejne pytanie - czy JW bedzie zalezalo na sciagnieciu VAT-u z nas?
                Nie jestem finansista, ale mam wrazenie, ze tak bo w koncu kupuja rozne rzeczy i
                beda mogli sobie zakupowy VAT odpisac, nie traktujac go jako kosztu.

To jestesmy udupieni z tym VAT'em jesli wejdzie.

Moze ktos ma inne info?

Obiegowa opinia głosi, że liczy się data wpłaty pieniędzy, ale nie znalazłem
                przepisu, który by to potwierdzał.

Istotne znaczenie ma moment powstania obowiązku podatkowego, bo według stawki z
                tej daty nalicza się podatek VAT.

Art 6 ust. 8 ustawy o VAT brzmi: "jeśli przed wydaniem towaru lub wykonaniem
                usługi pobrano co najmniej połowę ceny (przedpłata, zaliczka, zadatek, rata),
                obowiązek podatkowy powstaje z chwila przyjęcia zapłaty".

Inaczej mówiąc, zakładając, że VAT wzrośnie od 1/01/2002, jesli kupujesz
                mieszkanie wpłacając raty developerowi i do 31/12/2001 wpłacisz co najmniej
                połowę ceny całego mieszkania to stawka 0% będzie dotyczyła kwoty wpłaconej do
                31/12, zaś reszta będzie obłożona stawką podwyższoną. Jeśli do 31/12 wpłacisz
                mniej niż połowę, to podwyższony od 1/01/2002 VAT będzie naliczony od całej
                ceny mieszkania.

Mówiąc o podwyżce mam VAT na mieszkania od 1/01/2002, mam na myśli obecny stan
                prawny, zgodnie z którym na podstawie rozporządzenia Ministra Finansów z dnia
                22/12/1999 stawka VAT na mieszkania wynosi 0% do 31/12/2001. Jeżli więc nikt
                nie podejmie żadnych kroków, to od 1/01/2002, stawka ta powróci automatycznie
                do poziomu wyjściowego tj. 22%.

Nie chciałbym jednak, żebyś opierała się tylko na mojej opinii, gdyż nie jestem
                zawodowym prawnikiem. Być może istnieje innym przepis, który reguluje sprawę
                VAT od zakupu mieszkań. Jeśli ktoś ma takie informację, będę również wdzięczny.

Pozdrawiam

Wacek

Gość portalu: ANIA napisał(a):

> NIESTETY NIE, W PRZYPADKU ZWIEKSZENIA STAWKI VAT, ZOSTANIEMY POINFORMAOWANI O Z
                > MIANIE CENY,
                > JAK MI DZISIAJ POWIEDZIANO W JW. JEST TO NIEZALEZNE OD TEGO, CZY WPLACILO SIE 1
                > 00% CZY 10%.
                > ZOBACZCIE ZE W ROZLICZENI WSTEPNYM DO SPORZADZENIA AKTU NOTARIALNEGO JEST TAKA
                > FORMULKA:
                > WPLACONO 100% NA DZIEN .... A WIEC PRZY TAKIEJ POLITYCE BARDZO LATWO BEDZIE NA
                > POCZATKU
                > PRZYSZLEGO ROKU WYSLAC PISEMKA O ZWROSCIE CENY ZE WZGLEDU NA VAT.
                > DOPYTYWALAM SIE CZY JW ZDAZY Z AKTAMI PRZED KONCEM ROKU, ALE PANIENKA W DZIALE
                > OBSLUGI
                > POWIEDZIALA MI ZE TO JUZ OD NICH NIE ZALEZY.
                > A WIEC NAJLEPIEJ ZWALIC NA KOGOS INNEGO, W TYM PRZYPADKU BA URZAD GMINY.
                > PRZECIEZ OPOZNIENIE NA TEJ BUDOWIE JEST JUZ SPORO I GDYBY TEGO OPOZNIENIA NIE B
                > YLO, NIE BYLOBY
                > ROWNIEZ KWESTII CZY VAT BEDZIE NALICZONY CZY NIE, BO JUZ DAWNO BYLOBY PO AKTACH
                >
                > NOTARIALNYCH.

• Gość: Ania Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: *.ipartners.pl 26.09.01, 14:09
                  Najlepszym rozwiazaniem bylaby sytuacja, gdyby JW zdazylo z aktami do konca grudnia, ja swoja droga sprobuje
                  czegos dowiedziec w urzedzie gminy, na jakim etapie sa tam sprawy, kto za nie odpowieda i czy rzeczywiscie
                  w tej chwili wszystko lezy w rekach gminy (jak mi powiedziano w JW).
                  • Gość: zizi do Ani IP: *.sap-ag.de 26.09.01, 14:24
                    A Twoje mieszkanko jest gotowe? Co z odbiorem?

Ja kupilem na Ursusie mieszkanie -termin oddania grudzien. Nikle szanse na
                    podpisanie aktu w grudniu. Trzeba by przedstawic kwity jakiemus dobremu specowi
                    od podatkow jak sie ma uklad
                    end user - developer - US, kwestie wplat - daty wplat - moment powstania obowiazku
                    podatkowego, akt notarialny a obowiazek podatkowy plus tresc umowy z JW.

Pozdrawiam!

Gość portalu: Ania napisał(a):

> Najlepszym rozwiazaniem bylaby sytuacja, gdyby JW zdazylo z aktami do konca gru
                    > dnia, ja swoja droga sprobuje
                    > czegos dowiedziec w urzedzie gminy, na jakim etapie sa tam sprawy, kto za nie o
                    > dpowieda i czy rzeczywiscie
                    > w tej chwili wszystko lezy w rekach gminy (jak mi powiedziano w JW).

• Gość: Ania Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: *.ipartners.pl 21.09.01, 15:43
            Spróbujmy w jakis sposob wymoc na JW aby sie nie opóżnili. Moze powinnismy wystosowac jakies pismo, albo
            zebrac sie w kilka osob i odwiedzic Panią Prezes Wróbel
            • Gość: Ania Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: *.ipartners.pl 04.10.01, 10:26
              Pytalam sie przedstawiciela handlowego na Tagrach na Torwaze, kobieta ta powiedziala mi , że w JW robią
              wszystko, aby z aktami notarialnymi zdążyć przed końcem tego roku, a poza tym powiedziała cos żeby nie trzeba
              było płacić VAT-u gdy wejdzie ta ustawa (mówiał tylko o Grochowskiej). Jest to więc pocieszające.
              • Gość: Kwasek Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: *.se.com.pl 04.10.01, 11:45
                Tzn. co powiedziała ta przedstawicielka? Które masz lokum na Grochowskiej? Ja
                624
                • Gość: Ania Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: *.ipartners.pl 04.10.01, 14:06
                  Zostały złożone wszystkie papiery do gminy w celu ustanowienia odrebnych własnosci lokali, co jest potrzebne
                  do spisania aktów notarialnych. Planowane terminy spisania aktów to II połowa grudnia. Mają byc od razu akty dla
                  całej Grochowskiej.
                  W przypadku gdyby się nie wyrobili, mają zastosować artykuł 5 z ustawy o VAT, mówiący, że jeżeli wpłaci się
                  więcej niż 50% przy danej stawce VAT, to nawet po jej zmianie w następnym roku, wzrost/spadek stawki nie ma
                  zastosowania. Ale jak n\będzie w oraktyce to zobaczymy.
                  A propo mieszkania ja jestem na drugim piętrze. Powiedz czy już odebrałes mieszkanie, ale sledząc Twoje
                  wypowiedzi na forum sądzę, że tak.
                  • Gość: donataw Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: 192.168.0.* / 217.153.70.* 17.10.01, 14:44
                    Gość portalu: Ania napisał(a):

> A propo mieszkania ja jestem na drugim piętrze. Powiedz czy już odebrałes miesz
                    > kanie, ale sledząc Twoje
                    > wypowiedzi na forum sądzę, że tak.

A ty? Ja chętnie poznam sąsiadów, gdyz dotychczas jakoś nie mam okazji i nawet
                    zaczynam odnosic wrażenie, że ludzie nie chcą się w jakiś sposób zintegrować
                    choćby po to aby wspólni coś wywalczyć jeszcze od JWC, choćby wygląd patio.

pozdrawiam

Donata
                    • Gość: Ania Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: *.ipartners.pl 18.10.01, 16:49
                      To chyba nie jest prawda, po prostu nie wszyscy jeszcze odebrali klucze (odebrało ponad 50%), a poza tym
                      ludzie dopiero wykańczają. Ja bardzo chciałabym poznać przyszłych mieszkańców.
                      Może zorganizujemy jakies spotkanie np dotyczace aktów notarialnych. Ja dzisiaj rozmawialam z Pania w
                      biurowcu (jak sie wlasnie dowiedzialam siedziba JW na Radzyminskiej w slangu pracownikow jest okreslana
                      jako biurowiec, ciekawe co). Powiedziala ze robia wszystko zeby zdazyc przed koncem roku. Moze to tak samo
                      jak z Debowym Parkiem. Moja kolezanka w styczniu tego roku podpisala umowe na Debowy Park, pozwolenie na
                      budowe mialo byc w przeciagu tygodnia, a ja z wczorajszej gazety Dom z Wyborczej dowiaduje sie że
                      pozowlenie jest z 5.10.2001 (niezłe stwierdzenie że robią wszystko).
                      Rozmawialam też z Urzędem Gminy, oni powiedzieli mi że wszystko zależy od JW, a handlowcy i Panie z Działu
                      obsługi Klienta - że wszystko zależy od Urzędu Gminy. Jak zwykle nie wiadomo kto ma racje i jak zakonczy się
                      sprawa w kontekscie wprowadzenia podatku VAT.

Pomyslcie nad tym spotkaniem. To mogłoby byc niezłe. Rozwiesić ogłoszenia na Grochowskiej i podać na tym
                      Forum, bo nie wszyscy bywają często na Grochowskiej.

Jeżeli chodzi o patio - jestem jak najbardziej za.

Na razie pozdrawiam sąsiadów
                  • Gość: Kwasek Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: *.se.com.pl 18.10.01, 10:39

> A propo mieszkania ja jestem na drugim piętrze. Powiedz czy już odebrałes miesz
                    > kanie, ale sledząc Twoje
                    > wypowiedzi na forum sądzę, że tak.

Odebrałem, na razie to bujamy się z wykończeniem bo wszystko w zasadzie robimy
                    własnym sumptem.
                • Gość: donataw Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: 192.168.0.* / 217.153.70.* 17.10.01, 14:42
                  Gość portalu: Kwasek napisał(a):

> Tzn. co powiedziała ta przedstawicielka? Które masz lokum na Grochowskiej? Ja
                  > 624

Czy Tobie przypadkiem płytek nie wykładał chłopak z Mazur - Krzysiek. W lazience
                  takie w łososiowym kolorze?
                  Jesli tak, to świetna robota

sąsiadka - Donata

• Gość: Kwasek Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: *.se.com.pl 18.10.01, 10:37
                    Gość portalu: donataw napisał(a):

> Gość portalu: Kwasek napisał(a):
                    >
                    > > Tzn. co powiedziała ta przedstawicielka? Które masz lokum na Grochowskiej?
                    > Ja
                    > > 624
                    Nie robił to znajomy; na ścianie pozatym mam klimę niebieską a na podłodze jakiś
                    beige.
                    > Czy Tobie przypadkiem płytek nie wykładał chłopak z Mazur - Krzysiek. W lazienc
                    > e
                    > takie w łososiowym kolorze?
                    > Jesli tak, to świetna robota
                    >
                    > sąsiadka - Donata
                    >

• Gość: Ania Re: JW-Grochowska-akty notrialne IP: *.ipartners.pl 05.11.01, 15:45
                      Dzisiaj Pani z pokijo Prezesa powiedziała mi, że na pewno podpisanie aktów notarialnych będzie w połowie
                      grudnia ale zmieniły się zasay opłat. Czy ktos wie cos na temat tych nowych zasad naliczania tzw. taksy
                      notarialnej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka