Gość: zizi IP: *.sap-ag.de 19.09.01, 16:36 czy podpisanie (data) aktu notarialnego (zazwyczaj po rozliczeniu inwestycji) jest elementem decydujacym o tym jaka stawka VAT-u bedzie obciazona sprzedaz? Zakup od developera. Jakies uwagi? Prosze o pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zizi Re: stawka VAT a akt notarialny IP: *.sap-ag.de 20.09.01, 17:18 Gość portalu: zizi napisał(a): > czy podpisanie (data) aktu notarialnego (zazwyczaj po rozliczeniu inwestycji) > jest elementem decydujacym o tym jaka stawka VAT-u bedzie obciazona sprzedaz? > Zakup od developera. > > Jakies uwagi? Prosze o pomoc! czy jest ktos kompetentny do udzielenia odpowiedzi? dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: stawka VAT a akt notarialny IP: 195.205.132.* 20.09.01, 19:29 Obiegowa opinia głosi, że liczy się data wpłaty pieniędzy, ale nie znalazłem przepisu, który by to potwierdzał. Istotne znaczenie ma moment powstania obowiązku podatkowego, bo według stawki z tej daty nalicza się podatek VAT. Art 6 ust. 8 ustawy o VAT brzmi: "jeśli przed wydaniem towaru lub wykonaniem usługi pobrano co najmniej połowę ceny (przedpłata, zaliczka, zadatek, rata), obowiązek podatkowy powstaje z chwila przyjęcia zapłaty". Inaczej mówiąc, zakładając, że VAT wzrośnie od 1/01/2002, jesli kupujesz mieszkanie wpłacając raty developerowi i do 31/12/2001 wpłacisz co najmniej połowę ceny całego mieszkania to stawka 0% będzie dotyczyła kwoty wpłaconej do 31/12, zaś reszta będzie obłożona stawką podwyższoną. Jeśli do 31/12 wpłacisz mniej niż połowę, to podwyższony od 1/01/2002 VAT będzie naliczony od całej ceny mieszkania. Mówiąc o podwyżce mam VAT na mieszkania od 1/01/2002, mam na myśli obecny stan prawny, zgodnie z którym na podstawie rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22/12/1999 stawka VAT na mieszkania wynosi 0% do 31/12/2001. Jeżli więc nikt nie podejmie żadnych kroków, to od 1/01/2002, stawka ta powróci automatycznie do poziomu wyjściowego tj. 22%. Nie chciałbym jednak, żebyś opierała się tylko na mojej opinii, gdyż nie jestem zawodowym prawnikiem. Być może istnieje innym przepis, który reguluje sprawę VAT od zakupu mieszkań. Jeśli ktoś ma takie informację, będę również wdzięczny. Pozdrawiam Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: stawka VAT a akt notarialny IP: *.ipartners.pl 21.09.01, 10:19 Przepraszam Cie Wacku, ale w ustawie o podatku VAT (w tej chwili nie pamiętam paragrafu), jest wyrażnie napisane że VAT na mieszkania wynosi 7%, a w rozporządzeniu wykonawczym jest obniżenie tej stawki do końca roku do 0%. Ja nigdzie nie przeczytałam, że jest to 22%. Skąd to wziąłęs, może ja o czyms nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: stawka VAT a akt notarialny IP: 195.205.132.* 21.09.01, 11:35 W zasadzie masz Aniu rację. Mówi o tym art. 51 ustawy. Mówi on jednak też, że ta stawka (7%) obowiązuje do 31/12/2002. Poza tym, moim zdaniem, nie ma znaczenia to co jest tam napisane, tylko co postanowi przyszły minister Belka, a jego wczorajsze wypowiedzi nie napawają optymizmem. Jedyne, co chciałem potwierdzić to to, że nie ma znaczenia termin podpisania aktu notarialnego, jeśli wcześniej dokonano płatności za mieszkanie i posiadamy na to faktury. Pozdrawiam Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizi Re: stawka VAT a akt notarialny IP: *.sap-ag.de 21.09.01, 12:58 Gość portalu: Wacek napisał(a): > W zasadzie masz Aniu rację. Mówi o tym art. 51 ustawy. Mówi on jednak też, że > ta stawka (7%) obowiązuje do 31/12/2002. Poza tym, moim zdaniem, nie ma > znaczenia to co jest tam napisane, tylko co postanowi przyszły minister Belka, > a jego wczorajsze wypowiedzi nie napawają optymizmem. > > Jedyne, co chciałem potwierdzić to to, że nie ma znaczenia termin podpisania > aktu notarialnego, jeśli wcześniej dokonano płatności za mieszkanie i posiadamy > na to faktury. > > Pozdrawiam > > Wacek Wacek, zauwaz, ze rozliczamy sie z developerem a nie z US. Jesli w umowie masz, ze jesli wejdzie VAT, to zwiekszy sie odpowiednio cena mieszkania. Obawiam sie, ze developer moze inaczej to interpretowac, co zwiekszy cene mieszkania. Moze szukam dziury w calym, ale troche sie obawiam ukladu end user - developer - US. Kaske zaplace na pewno przed koncem biezacego roku, wiec moze nie bede musial placic VAT jesli podpisanie aktu nastapi w przyszlym roku i sprzedaz mieszkan zostanie obciazona VAT-em. Dzieki, zizi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: stawka VAT a akt notarialny IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 22.09.01, 21:06 a nie wiecie jak to jest z mieszkaniem kupionym za kredyt bankowy jeszcze przed koncem roku,czy jesli cala suma przed koncem roku zostanie przelana na developera,to czy potem cena mieszkania miala by wzrosnac ,wzrosly by raty splaty kredytu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: stawka VAT a akt notarialny IP: *.centertel.pl 28.09.01, 16:31 na pewno masz w umowie, zeby zglaszac bankowi kazdy fakt zmiany umowy z developerem. bank bedzie musial ponownie przeanalizowac twoja zdolnosc kredytowa i ewentualnie zwiekszyc ci kredyt i wtedy tez rate, lub roznice w cenie pokryjesz ze srodkow wlasnych (bank wcale nie musi zwiekszyc ci kredytu) - tak mi sie wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cleo Re: stawka VAT a akt notarialny IP: *.man.polbox.pl 01.10.01, 09:20 nie, nie wzrosną raty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cleo Re: stawka VAT a akt notarialny IP: *.man.polbox.pl 01.10.01, 09:27 Wacek ma rację jeśli chodzi o zapłatę zaliczki (ᡪ% ceny przed końcem roku) - wtedy od części zapłaconej vat już nie wzrośnie. jeśli zapłacisz 100% ceny w tym roku, powstanie obowiązek podatkowy pod stawką 0% i nie ma znaczenia że własność będzie przeniesiona w przyszłym roku. natomiast jeśli chodzi o ew. powyżkę vat, to jeśli rząd nic nie zrobi do końca roku, vat na mieszkania wzrośnie do 7% (zapis ustawowy o którym wspomniał ktoś tutaj, obowiązujący do końca 2002). ustawę jest dużo trudniej zmienić niż rozporządzenie, obecnie jest mowa o stawce vat 12% na mieszkania, musieliby do tego znowelizować ustawę. taki zapis nowelizujący będzie pewnie w projekcie budżetu. Jeśli nowy Sejm - zbieranina dziwaków róznej maści uchwali budżet to i vat wzrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cuba Re: stawka VAT a akt notarialny-??????? IP: *.*.*.* 10.10.01, 12:24 Czy ktos w koncu moze jasno powiedziec, czy VAT 0% przy zaniechaniu jakichkolwiek dzialan przez rzad, wzrosnie do 7% od 01.01.2001 czy od 01.01.2002??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: stawka VAT a akt notarialny-??????? IP: 195.205.132.* 10.10.01, 12:43 Gość portalu: Cuba napisał(a): > Czy ktos w koncu moze jasno powiedziec, czy VAT 0% przy zaniechaniu jakichkolwi > ek dzialan przez rzad, > wzrosnie do 7% od 01.01.2001 czy od 01.01.2002??? Zobacz w wątku VAT od sprzedaży mieszkań. Jeśli ustawodawca nie zrobi nic, to VAT od sprzedaży mieszkań wyniesie 7% w 2002 roku i 22% od 1/1/2003. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś