Dodaj do ulubionych

stawka VAT a akt notarialny

IP: *.sap-ag.de 19.09.01, 16:36
czy podpisanie (data) aktu notarialnego (zazwyczaj po rozliczeniu inwestycji)
jest elementem decydujacym o tym jaka stawka VAT-u bedzie obciazona sprzedaz?
Zakup od developera.

Jakies uwagi? Prosze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: zizi Re: stawka VAT a akt notarialny IP: *.sap-ag.de 20.09.01, 17:18
      Gość portalu: zizi napisał(a):

> czy podpisanie (data) aktu notarialnego (zazwyczaj po rozliczeniu inwestycji)
      > jest elementem decydujacym o tym jaka stawka VAT-u bedzie obciazona sprzedaz?
      > Zakup od developera.
      >
      > Jakies uwagi? Prosze o pomoc!

czy jest ktos kompetentny do udzielenia odpowiedzi?

dzieki!

• Gość: Wacek Re: stawka VAT a akt notarialny IP: 195.205.132.* 20.09.01, 19:29
        Obiegowa opinia głosi, że liczy się data wpłaty pieniędzy, ale nie znalazłem
        przepisu, który by to potwierdzał.

Istotne znaczenie ma moment powstania obowiązku podatkowego, bo według stawki z
        tej daty nalicza się podatek VAT.

Art 6 ust. 8 ustawy o VAT brzmi: "jeśli przed wydaniem towaru lub wykonaniem
        usługi pobrano co najmniej połowę ceny (przedpłata, zaliczka, zadatek, rata),
        obowiązek podatkowy powstaje z chwila przyjęcia zapłaty".

Inaczej mówiąc, zakładając, że VAT wzrośnie od 1/01/2002, jesli kupujesz
        mieszkanie wpłacając raty developerowi i do 31/12/2001 wpłacisz co najmniej
        połowę ceny całego mieszkania to stawka 0% będzie dotyczyła kwoty wpłaconej do
        31/12, zaś reszta będzie obłożona stawką podwyższoną. Jeśli do 31/12 wpłacisz
        mniej niż połowę, to podwyższony od 1/01/2002 VAT będzie naliczony od całej
        ceny mieszkania.

Mówiąc o podwyżce mam VAT na mieszkania od 1/01/2002, mam na myśli obecny stan
        prawny, zgodnie z którym na podstawie rozporządzenia Ministra Finansów z dnia
        22/12/1999 stawka VAT na mieszkania wynosi 0% do 31/12/2001. Jeżli więc nikt
        nie podejmie żadnych kroków, to od 1/01/2002, stawka ta powróci automatycznie
        do poziomu wyjściowego tj. 22%.

Nie chciałbym jednak, żebyś opierała się tylko na mojej opinii, gdyż nie jestem
        zawodowym prawnikiem. Być może istnieje innym przepis, który reguluje sprawę
        VAT od zakupu mieszkań. Jeśli ktoś ma takie informację, będę również wdzięczny.

Pozdrawiam

Wacek
        • Gość: Ania Re: stawka VAT a akt notarialny IP: *.ipartners.pl 21.09.01, 10:19
          Przepraszam Cie Wacku, ale w ustawie o podatku VAT (w tej chwili nie pamiętam paragrafu), jest wyrażnie
          napisane że VAT na mieszkania wynosi 7%, a w rozporządzeniu wykonawczym jest obniżenie tej stawki do
          końca roku do 0%. Ja nigdzie nie przeczytałam, że jest to 22%. Skąd to wziąłęs, może ja o czyms nie wiem?
          • Gość: Wacek Re: stawka VAT a akt notarialny IP: 195.205.132.* 21.09.01, 11:35
            W zasadzie masz Aniu rację. Mówi o tym art. 51 ustawy. Mówi on jednak też, że
            ta stawka (7%) obowiązuje do 31/12/2002. Poza tym, moim zdaniem, nie ma
            znaczenia to co jest tam napisane, tylko co postanowi przyszły minister Belka,
            a jego wczorajsze wypowiedzi nie napawają optymizmem.

Jedyne, co chciałem potwierdzić to to, że nie ma znaczenia termin podpisania
            aktu notarialnego, jeśli wcześniej dokonano płatności za mieszkanie i posiadamy
            na to faktury.

Pozdrawiam

Wacek
            • Gość: zizi Re: stawka VAT a akt notarialny IP: *.sap-ag.de 21.09.01, 12:58
              Gość portalu: Wacek napisał(a):

> W zasadzie masz Aniu rację. Mówi o tym art. 51 ustawy. Mówi on jednak też, że
              > ta stawka (7%) obowiązuje do 31/12/2002. Poza tym, moim zdaniem, nie ma
              > znaczenia to co jest tam napisane, tylko co postanowi przyszły minister Belka,
              > a jego wczorajsze wypowiedzi nie napawają optymizmem.
              >
              > Jedyne, co chciałem potwierdzić to to, że nie ma znaczenia termin podpisania
              > aktu notarialnego, jeśli wcześniej dokonano płatności za mieszkanie i posiadamy
              > na to faktury.
              >
              > Pozdrawiam
              >
              > Wacek

Wacek,

zauwaz, ze rozliczamy sie z developerem a nie z US.
              Jesli w umowie masz, ze jesli wejdzie VAT, to zwiekszy sie odpowiednio cena
              mieszkania.
              Obawiam sie, ze developer moze inaczej to interpretowac, co zwiekszy cene
              mieszkania.
              Moze szukam dziury w calym, ale troche sie obawiam ukladu end user - developer -
              US.

Kaske zaplace na pewno przed koncem biezacego roku, wiec moze nie bede musial
              placic VAT jesli podpisanie aktu nastapi w przyszlym roku i sprzedaz mieszkan
              zostanie obciazona VAT-em.

Dzieki, zizi
              • Gość: rafi Re: stawka VAT a akt notarialny IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 22.09.01, 21:06
                a nie wiecie jak to jest z mieszkaniem kupionym za kredyt bankowy jeszcze przed
                koncem roku,czy jesli cala suma przed koncem roku zostanie przelana na
                developera,to czy potem cena mieszkania miala by wzrosnac ,wzrosly by raty
                splaty kredytu???
                • Gość: xxx Re: stawka VAT a akt notarialny IP: *.centertel.pl 28.09.01, 16:31
                  na pewno masz w umowie, zeby zglaszac bankowi kazdy fakt zmiany umowy z
                  developerem. bank bedzie musial ponownie przeanalizowac twoja zdolnosc
                  kredytowa i ewentualnie zwiekszyc ci kredyt i wtedy tez rate, lub roznice w
                  cenie pokryjesz ze srodkow wlasnych (bank wcale nie musi zwiekszyc ci kredytu) -
                  tak mi sie wydaje
                • Gość: cleo Re: stawka VAT a akt notarialny IP: *.man.polbox.pl 01.10.01, 09:20
                  nie, nie wzrosną raty.
            • Gość: cleo Re: stawka VAT a akt notarialny IP: *.man.polbox.pl 01.10.01, 09:27
              Wacek ma rację jeśli chodzi o zapłatę zaliczki (ᡪ% ceny przed końcem roku) -
              wtedy od części zapłaconej vat już nie wzrośnie. jeśli zapłacisz 100% ceny w
              tym roku, powstanie obowiązek podatkowy pod stawką 0% i nie ma znaczenia że
              własność będzie przeniesiona w przyszłym roku. natomiast jeśli chodzi o ew.
              powyżkę vat, to jeśli rząd nic nie zrobi do końca roku, vat na mieszkania
              wzrośnie do 7% (zapis ustawowy o którym wspomniał ktoś tutaj, obowiązujący do
              końca 2002). ustawę jest dużo trudniej zmienić niż rozporządzenie, obecnie jest
              mowa o stawce vat 12% na mieszkania, musieliby do tego znowelizować ustawę.
              taki zapis nowelizujący będzie pewnie w projekcie budżetu. Jeśli nowy Sejm -
              zbieranina dziwaków róznej maści uchwali budżet to i vat wzrośnie.
              • Gość: Cuba Re: stawka VAT a akt notarialny-??????? IP: *.*.*.* 10.10.01, 12:24
                Czy ktos w koncu moze jasno powiedziec, czy VAT 0% przy zaniechaniu jakichkolwiek dzialan przez rzad,
                wzrosnie do 7% od 01.01.2001 czy od 01.01.2002???
                • Gość: Wacek Re: stawka VAT a akt notarialny-??????? IP: 195.205.132.* 10.10.01, 12:43
                  Gość portalu: Cuba napisał(a):

> Czy ktos w koncu moze jasno powiedziec, czy VAT 0% przy zaniechaniu jakichkolwi
                  > ek dzialan przez rzad,
                  > wzrosnie do 7% od 01.01.2001 czy od 01.01.2002???

Zobacz w wątku VAT od sprzedaży mieszkań.

Jeśli ustawodawca nie zrobi nic, to VAT od sprzedaży mieszkań wyniesie 7% w 2002
                  roku i 22% od 1/1/2003.

Wacek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka