Dodaj do ulubionych

Centrum Natolin

IP: *.chello.pl 22.09.01, 19:03
Prosze o komentarz na temat inwestycji przy KEN.na Ursynowie,
podobno ma to byc centrum handlowe plus czesc mieszkalna.
Interesuje mnie czesc handlowo/uslugowa, mam wrazenie ze jest tam spore
opoznienie,czy investor Drimex-bud SA jest godny zaufania?
Obserwuj wątek
    • Gość: sky Re: Centrum Natolin IP: *.handlowy.com.pl 24.10.01, 11:17
      W moim przypadku opoznienie siega juz roku, oczywiscie Drimex nie poczuwa sie
      do zadnej odpowiedzialnosci za ten stan i kaze nam sie cieszyc, ze sie wogole
      buduje.
      • Gość: kk Re: Centrum Natolin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.01, 13:38
        Mógłbys to wysjasnic bo termin realizacji to uplywa zdaje sie dopiero w IV kw?
        • gale Re: Centrum Natolin 02.11.01, 11:55
          Przekazanie kluczy do mieszkań w części M II jest przewidziane na przełom roku.

gale
          ----
          gale.blog.pl
          • Gość: sky Re: Centrum Natolin IP: *.handlowy.com.pl 07.11.01, 15:01
            Ja w umowie ma IV kwartal, ale 2000 roku !!! Ostatnio Drimex chce mi wcisnac
            aneks, w ktorym napisal, ze koniec inwestycji ma byc w IV kwartale 2001. Na
            razie nie podpisalem.
      • naska Re: do sky 29.11.01, 21:19
        napisz cokolwiek na temat tego odbioru , usterki itp pozdrowienia
        • Gość: sky Re: do sky IP: *.bh.com.pl 30.11.01, 15:04
          ponizej opisalem moje "doswiadczenia" z odbioru.
          jtsky@interia.pl
    • Gość: adam Re: Centrum Natolin IP: 195.94.193.* 26.10.01, 11:17
      Nie maja pozwolenie na budowe na dzialce 6/3 - co prawda niby to
      tylko droga dojazdowa/kawalek chodniku. Niby to pomylka ze strony
      gminy, ze nie dopisali ta dzialke na pozwolenie, wiec Drimex-Bud zwrocil sie do
      gminy z prosba
      o skorygowanie pozwolenia w lipcu br., ale nikt nie pilnuje ta sprawe...pomimo
      tego, ze od lipca moj kredyt jest wstrzymany przez GE Bank Mieszkaniowy, a
      sprzedaz chyba nie idzie im najlepiej...

Gość portalu: Anna napisał(a):

> Prosze o komentarz na temat inwestycji przy KEN.na Ursynowie,
      > podobno ma to byc centrum handlowe plus czesc mieszkalna.
      > Interesuje mnie czesc handlowo/uslugowa, mam wrazenie ze jest tam spore
      > opoznienie,czy investor Drimex-bud SA jest godny zaufania?

• pitowski Re: Centrum Natolin 30.10.01, 14:26
        Juz otrzymali pozwolenie na budowe na dzialce 6/3, faktycznie byla
        to pomylka ze strony gminy.
        • Gość: sky Re: Centrum Natolin IP: *.handlowy.com.pl 07.11.01, 15:04
          A tak przy okazji, czy ktos mial juz przyjemnosc wejsc do swojego mieszkania w
          czesci MII lub M III ? Mnie nie chca wpuscic wymyslajac coraz to nowe
          przeszkody (czesc M II)
          • jaacekk Re: Centrum Natolin 14.11.01, 01:44
            Czy mógłbyś napisać mi co wiesz o tym Centrum Natolin, spółdzielni "Przy
            Metrze" i o Drimexie? na dniach mam wpłacać pieniądze i nie wiem, czy warto i
            czy można im wszystkim zaufać.
            Dzięki serdeczne.
            Jacek
            • Gość: sky Re: Centrum Natolin IP: *.handlowy.com.pl 14.11.01, 08:29
              Podpisalem umowe w 1999 roku w lipcu, na umowie koniec budowy (budynek M II)
              mial nastapic w IV kwartale 2000, do dzis nie oddany. Opoznienia Drimex
              tlumaczyl na rozne sposoby - nierzetelnym wykonawca (firma
              Nadbud), "zamieszkami" w spoldzielni, nie wplacaniem pieniedzy przez
              finansujacych. Na dzien dzisiejszy budowa prawie sie zakonczyla, spoldzielnia
              rozpoczela odbiory techniczne, ktorych koniec zapowiadany jest na koniec
              stycznia 2002, klucze maja dac do konca I kwartalu 2002.
              W biurze Drimexu siedza raczej malo kompetentni pracownicy i nie wiele mozna z
              nimi zalatwic. W kazdej sprawie kieruja do Prezesa, ale jego trudno do
              czegokolwiek przekonac (probowalismy wymusic na nim mozliwosc wejscia do
              naszego mieszkania - do tej pory sie nie udalo).
              Spoldzielnia liczy 60 nieruchomosci, troche uzytkowych (dodatkowy dochod dla
              spoldzielni). W zeszlym roku bylo o spoldzielni glosno, bo czesc czlonkow
              sprzeciwiala sie budowie garazu wielopoziomowego, ktory jest "przywiazany" do
              centrum natolin (jeszcze nie rozpoczeto budowy) - grozilo to odebraniem
              pozwolenia na budowe centrum natolin i upadkiem spoldzielni, ludzie sie jednak
              zmobilizowali i budowa zostala przeglosowana. Spoldzielnia jako taka nalezy
              chyba raczej do sredniakow, za zeszly rok wykazywala jakies zyski, modernizuje
              zarzadzane przez siebie budynki, czynsze sa tez srednie.
              Obecnie cena metra w CN ksztaltuje sie na poziomie 3400 PLN (a Tobie ile kaza
              placic ?)
              Jesli ktos chce mieszkanie na Ursynowie, to mysle, ze nie jest to najgorszy
              wybor, zwlaszcza, ze budowie juz praktycznie nic nie grozi i powinna zakonczyc
              sie wkrotce sukcesem.
              Przy okazji: czy byles w srodku ogladac wybrane przez siebie mieszkanie ?
              • Gość: er Re: Centrum Natolin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 11:25
                Nie wiem skąd tyle wątpliwości wokół centrum natolin. Ja podpisałem umowę na
                poczatku września, przegląd techniczny mam mieć pod koniec obecnego miesiąca.
                Mieszkanie (swoje i inne) oglądałem cztery razy (dwa razy z kimś z budowy i dwa
                na krzywy ryj). Tempo budowy wydaje się odpowiednie (sprawdzam co tydzień). Pod
                budowę nie był zaciągniety kredyt z hipoteka(chociaż to jest informacja od
                przedstawiciela drimexu, którą mam zamiar zweryfikowac). Co do klopotow
                spoldzielni przy metrze to wydaja sie one przeszle tzn. sprawa budowy garazow
                zostala rozstrzygnieta. Jedynym problemem moze byc kwestia gruntow.
                Spoldzielnia buduje na dwoch dzialkach do ktorych ma prawo wieczystego
                uzytkowania ale od roznych podmiotow (miasta i gminy) i do tego jedna chce
                podzielic na mniejsze. W zwiaku z tym sprawa przeniesienia wlasnosci na
                czlonkow moze sie przeciagnac. Jest to glowne ryzyko gdyz sama ekspektatywa
                podlega egzekucji w przypadku klopotow spoldzielni a prawo wlasnosci juz nie.
                Poniewaz jednak centrum natolin jest ostatnia inwestycja spoldzielni to ryzyko
                nie jest chyba zbyt duze. Jutro bede rozmawial z pania prezes wiec jesli dowiem
                sie czegos waznego to napisze.
                • Gość: sky Re: Centrum Natolin IP: *.handlowy.com.pl 14.11.01, 11:53
                  Z punktu widzenia osoby, ktora dopiero teraz w to wdepnela to rzeczywiscie nie
                  widac problemow, ale ja jestem w tym od poczatku.
                  Kredytu zadnego nie ma pod hipoteke budynku, Drimex wzial kredyt pod
                  powierzchnie uzytkowe, ktore do niego naleza w CN.
                  Co do praw wlasnosci to Spoldzielnia jest po przetargu na wykonawce prac
                  geodezyjnych i czeka na pieniadze od Starostwa (wg. ustawy panstwo powinno
                  zwrocic koszty przeksztalcen, ale jak wszyscy wiedza jest dziura w budzecie)
                  I to by bylo na tyle chyba.
                  • Gość: er Re: Centrum Natolin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.01, 21:03
                    Jestem po rozmowie z pania wiceprezes; osoba malo przyjemna i rozumiejaca
                    interesy nowych czlonkow spoldzielni. Na szybkim podziale gruntw wcale jej nie
                    zalezy (pieniedzy z budzetu nie ma a spoldzielnia finansowac tego nie chce), co
                    oznacza, ze jeszcze dlugo mozemy zyc z ekspektatywa. Biorac pod uwage smrod
                    ktory sie ciagnie wokol drimexu i spoldzielni nie zacheca to do tej inwestycji.
                    Chociaz nie wiem jaka jest tego pierwotna przyczyna - czy chodzi o
                    przeprojektowanie czesci MII, czy o kwestie garazy, czy o wypowiedzenie lokali
                    uzytkowych niektorym najemcom prez spoldzielnie (chyba gdzies na Lanciego), czy
                    o rzekome inne przekrety drimexu. Moze Ty wiesz? Poza tym kto cie nie wpuscil
                    na budowe? Czy gadales z ludzmi z budowy, mi nie robili problemow.
                    W kazdym razie ja sie z tego chyba nie wycofam, gdyz jest to wg mnie najlepsza
                    inwestycja na ursynowie pod względem funkcjonalnym i lokalizacyjnym, no i
                    trafilem na mieszkanie ktore mi odpowiada bez przerobek.
                    • Gość: sky Re: Centrum Natolin IP: *.bh.com.pl 20.11.01, 13:54
                      JA tez sie juz teraz nie wycofam bo za duzo kasy bylbym do tylu. Glowna
                      przyczyna dla ktorej cala budowa miala pod gorke byl oczywiscie brak kasy
                      zwiazany z pierwotnym projektem kiedy to glowna czescia CN mialy byc dwa
                      wysokie biurowce. Niestety nikt nie chcial wynajmowac tyle powierzchni na
                      Ursynowie i trzeba bylo wszystko przeprojektowac i otrzymac nowe zgody z gminy.
                      Do tego przyplataly sie problemy z pierwszym wykonawca budynku, firma NADBUD od
                      ktorej podobno mielismy dostac odszkodowania (tak twierdzi DRIMEX), ale
                      oczywiscie nic nie dostalismy; rozroby w spoldzielni kiedy to rada nadzorcza
                      chciala odwolac zarzad, ale ten sie zaparl i nie chcial puscic - kiedy zaczely
                      sie zamieszki w spoldzielni sporo ludzi sie wycofalo z inwestycji i znowu
                      zabraklo kasy.
                      Co do wejscia na budowe to rozmawialem z: prezesem Dirmexu, kierownikiem
                      budowy, inzynierami drimexu, ochroniarzami (z tymi nie rozmawialem gotowka, to
                      moze by pomoglo), probowalem tez wkrecic sie przez znajoma firme -
                      podwykonawce - nie udalo sie. Teraz mam juz "zaproszenie" na odbior techniczny,
                      wiec tak mi nie zalezy.
                      • Gość: er Re: Centrum Natolin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.01, 15:54
                        Ja nikomu nie płaciłem, a budowe zwiedzałem wielokrotnie. Ale z kolei nie moge
                        sie dowiedziec o terminie swojego przegladu. Mieszkanie jest na XI pietrze w
                        czesci A; jak jest u Ciebie?
                        Dochodzi jednak jeszcze jeden aspekt, rzutujący na sens dalszej wspolpracy ze
                        spoldzielnia, a mianowicie plan opodatkowania sprzedazy mieszkan przez
                        spoldzielnie. Nie znam szczegolow tej propozycji, ale jesli mialoby to dotyczyc
                        umow ustanowienia na rzecz czlonkow spoldzielni odrebnej wlasnosci lokalu (w
                        sensie ustawy o spoldzielnia mieszkaniowych), ktorych budowa rozpoczela sie
                        przed wejsciem zmian do ustawy vat to bylaby to proba totalnego bandytyzmu,
                        sprzecznego z prawem. Watek ten rozwine po powrocie do domu (chce cytowac
                        konkretne artykuly) ale chodzi o to ze spoldzielnia do tej pory nie mogla
                        odpisywac kosztow zakupu materialow budowalnych - najpierw z przyczyn
                        ustawowych, a pozniej z uwagi na interpretacje ministerialne.
                        W kazdym razie taki zarzad jaki ma spoldzielnia przy metrze ma male szanse, z
                        uwagi na totalna ignorancje na skuteczna walke w sadzie co sklania mnie do
                        przemyslenia dalszego uczestnictwa w tej inwestycji.
                        • Gość: sky Re: Centrum Natolin IP: *.handlowy.com.pl 21.11.01, 11:26
                          Gość portalu: er napisał(a):

> Ja nikomu nie płaciłem, a budowe zwiedzałem wielokrotnie. Ale z kolei nie moge
                          > sie dowiedziec o terminie swojego przegladu. Mieszkanie jest na XI pietrze w
                          > czesci A; jak jest u Ciebie?
                          > Dochodzi jednak jeszcze jeden aspekt, rzutujący na sens dalszej wspolpracy ze
                          > spoldzielnia, a mianowicie plan opodatkowania sprzedazy mieszkan przez
                          > spoldzielnie. Nie znam szczegolow tej propozycji, ale jesli mialoby to dotyczyc
                          > umow ustanowienia na rzecz czlonkow spoldzielni odrebnej wlasnosci lokalu (w

Ja mam termin na 12 grudnia (czesc MII, ta od KENu), 5 pietro.
                          Owszem, projekt podniesienia stawki VAT z 0% na 22% przeszedl, ale raczej nie
                          bedzie dotyczyl mieszkan juz budowanych - prawo musialoby dzialac wstecz.
                          • Gość: er Re: Centrum Natolin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.01, 14:30
                            Gość portalu: sky napisał(a):

> Owszem, projekt podniesienia stawki VAT z 0% na 22% przeszedl, ale raczej nie
                            > bedzie dotyczyl mieszkan juz budowanych - prawo musialoby dzialac wstecz.

Będzie dotyczył mieszkań już budowanych - inaczej nie byłoby oczekiwań ministra
                            na dodatkowe 3 mld w przyszłym roku.
                            Samo podniesienie vatu z 0% na 22% dla mieszkań juz budowanych nie jest
                            dzialaniem prawa wstecz, zreszta mozna sie przed tym zabezpieczyc wplacajac
                            calosc zaliczek deweloperowi w tym roku.
                            Problem jest wylacznie ze spoldzielniami, ktore nie sa vatowcami, ale nie wynika
                            to z ustawy ale interpretacji poprzedniego ministra finansow. Watek rozwine jak
                            mi zacznie dzialac telefon w domu.
                            Poza tym nie znam szczegolow tej propozycji ale byc moze dotyczy to wylacznie
                            mieszkan sprzedawanych przez spoldzielnie na zasadach deweloperskich, a wiec na
                            umowe cywilnoprawna, bez czlonkostwam w spoldzielni.

• Gość: sky Re: Centrum Natolin IP: *.handlowy.com.pl 22.11.01, 08:18
                              Gość portalu: er napisał(a):

> Gość portalu: sky napisał(a):
                              >
                              > > Owszem, projekt podniesienia stawki VAT z 0% na 22% przeszedl, ale raczej
                              > nie
                              > > bedzie dotyczyl mieszkan juz budowanych - prawo musialoby dzialac wstecz.
                              >
                              > Będzie dotyczył mieszkań już budowanych - inaczej nie byłoby oczekiwań ministra
                              >
                              > na dodatkowe 3 mld w przyszłym roku.
                              > Samo podniesienie vatu z 0% na 22% dla mieszkań juz budowanych nie jest
                              > dzialaniem prawa wstecz, zreszta mozna sie przed tym zabezpieczyc wplacajac
                              > calosc zaliczek deweloperowi w tym roku.

Ja wplacilem 100% tego co chcieli - jesli teraz kazali by mi doplacic 22% VAT to
                              musieliby naliczyc je od pieniedzy, ktore zaplacilem kiedy stawka byla 0% - czyli
                              prawo zadzialaloby wstecz.
                              • Gość: er Re: Centrum Natolin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 08:58
                                Podniesienie vat z 0% do 22% nie jest działaniem prawa wstecz bo podmiot,
                                którego to dotyczy (a więc w tej branzy deweloper) mógł odpisywać koszty
                                materiałów (vat 7%) nawet wtedy, gdy stawka od sprzedaży mieszkań wynosiła 0%.
                                Jeśli żadnych zmian w ustawach i aktach wykonawczych nie będzie, to zgodnie z
                                już istniejącymi regulacjami w przyszłym roku vat od sprzedaży mieszkań będzie
                                wynosił 7% i będzie dotyczył wszystkich mieszkań sprzedawanych w przyszłym roku
                                ALE wyłącznie przez deweloperow.
                                Problem jest WYŁĄCZNIE ze spółdzielniami, bo o one nie są vatowcami (w tym
                                zakresie), ale kolejny problem jest taki, że to jest INTERPRETACJA, a nie fakt
                                ustawowy.
                                W związku z tym, to ile wpłaciłeś spółdzielni w tym roku nie ma żadnego
                                znaczenia.
                                Aktualnie próbuję się dowiedzieć w MF, czy ovatowana byłaby sprzedaż
                                wszystkiego o czym jest mowa art.1 ust 2 pkt1-5 ustawy o spółdzielniach
                                mieszkaniowych (definicja przedmiotu działalności spóldzielni), czy tylko w
                                art. 1 ust. 2 pkt 5 (sprzedaż na zasadach deweloperskich).
                                PROBLEM JEST POWAŻNY.
                                • Gość: sky Re: Centrum Natolin IP: *.handlowy.com.pl 26.11.01, 12:35
                                  Moim zdaniem prawo zadzialaloby wstecz, przyklad:
                                  kupuje samochod, place 100% kwoty, samochod jedzie powiedzmy z fabryki z
                                  Francji, ale po drodze nasz ukochany rzad podnosi VAT na nowe samochody -
                                  musze odplacic czy nie ? Samochod jest zasdadniczo moj (mam fakture zakupu,
                                  dowod rejestracyjny, itp.), wg. Twojej interpretacji powinienem dodatkowo
                                  doplacic podwyzszony VAT, czy nie ?
                                  • Gość: er Re: Centrum Natolin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.01, 14:34
                                    Jezeli zaplaciles przynajmniej polowe to od tego juz podwyzszonego vatu nie
                                    zaplacisz
                                    Przykład jest nieodpowiedni bo spółdzielnia nie wystawia faktur vatowskich,
                                    gdyz nie jest platnikiem tego podatku.
                                    Na szczescie z wypowiedzi przedstawicieli MF wynika, ze nie kwestionuja oni
                                    tego faktu. W związku z tym proba ovatowania sprzedazy mieszkan juz budowanych
                                    przez spoldzielnie jest wg mnie sprzeczna z art7.3 ustawy o vat (brak
                                    mozliwosci odliczen vatu w materialach)
                                    • naska Re: Centrum Natolin 28.11.01, 09:03
                                      czesc sky i er nastepny osobnik z tej znwestycji sie klania klatka A VI pietro
                                      odbior 11 XII. Sky nie podpisuj zadnych aneksow o oddaniu rok pozniej. Mamy ten
                                      sam co ty termin oddania i tez wysylali juz chyba ze 3 aneksy dotyczace tylko
                                      zmiany terminu oddania. To nie jest do konca tak, ze za te opoznienia nic sie
                                      nie da im zrobic a jak podpiszesz aneks to koniec. Ja bylam tu od czerwca 1999.
                                      Tez szlag mnie trafial jak za kazdym razem cos odkladali w miedzyczasie kupilam
                                      inne mieszkanie a to konczy moj facet bo inaczej rok musielibysmy czekac na
                                      cuda... To wszystko bylo niesamowicie wkurzajace a moglo byc tak pieknie... Mam
                                      nadzieje, ze chociaz za jakis rok naprawde n ie bedziemy zalowac, ze w tym
                                      zostalismy.Swoja droga to cos malo osob z inwestycji jest na tym forum biorac
                                      pod uwage fakt, ze tylko w naszej czesci jest 255 mieszkan pozdrawiam
                                      • Gość: pitowski Re: Centrum Natolin IP: 195.94.193.* 28.11.01, 10:38
                                        Caly czas sie zastanawiam nad kupnem mieszkanie w CN,
                                        mieszkanie i widok (11 pietro) mi sie podobaja, ale klopoty Drimex-Budu
                                        i spoldzielnii o wiele mniej. Czy ktos cos wie na temat tej czesci uslugowej,
                                        ile tam zostalo sprzedane, mowia w biurze, ze te koszty nas nie dotycza, ale
                                        skoro to niby na kredyt, ktos to bedzie musial splacic...i to pewnie czlonkowie
                                        spoldzielnii lub konkretnie tej inwestycji...?
                                        • Gość: sky Re: Centrum Natolin IP: *.bh.com.pl 29.11.01, 16:00
                                          Te koszty obecnie faktycznie niekoniecznie nas interesuja, bo wiekszosc czesci
                                          uslugowej jest wlasnoscia Drimexu (i maja na to papiery, ciekawe dlaczego my
                                          niemamy na nasze mieszkania ?) i jest to raczej ich problem - nasz problem to to,
                                          ze nie mamy zadnego wplywu na to co bedzie w czesci uslugowej. Tak swoja droga to
                                          robilem wczoraj przeglad techniczny mieszkania i zeby dojsc do wlasnej chalupy
                                          musialem przejsc przez czasc uslugowa - nie ma nawet jednej sciany poza nosnymi,
                                          puste hale wiec chyba niekoniecznie sie sprzedaje.

Gość portalu: pitowski napisał(a):

> Caly czas sie zastanawiam nad kupnem mieszkanie w CN,
                                          > mieszkanie i widok (11 pietro) mi sie podobaja, ale klopoty Drimex-Budu
                                          > i spoldzielnii o wiele mniej. Czy ktos cos wie na temat tej czesci uslugowej,
                                          > ile tam zostalo sprzedane, mowia w biurze, ze te koszty nas nie dotycza, ale
                                          > skoro to niby na kredyt, ktos to bedzie musial splacic...i to pewnie czlonkowie
                                          >
                                          > spoldzielnii lub konkretnie tej inwestycji...?

• Gość: Hubert Re: Centrum Natolin IP: *.netia.pl 29.11.01, 17:07
                                            sky,

ja tez za tydzien mam odbior techniczny w CN klatka B. Ty juz przez to
                                            przeszedles. napisz mi prosze czy u Ciebie wszystko bylo OK i na co zwrocic
                                            uwage podczas przegladu?

serdeczne dzieki,

moj adres: hkolanek@interia.pl
                                            • Gość: sky Re: Centrum Natolin IP: *.handlowy.com.pl 30.11.01, 09:11
                                              Ogolnie mieszkanko jest w porzadku, sciany i podlogi rowne, okna zamontowane
                                              prawidlowo. Mialem ze soba fachowca i on odnalazl pare szczegolow: rysy na
                                              parapecie - do wymiany, sciany do gladzenia (dla mnie to one sa gladkie, ale ja
                                              nie jestem fachowcem ;-)), przy drzwiach balkonowych prog do wyrownania (jest
                                              troche kleju nawrzucanego). Zadnych wiekszych usterek nie ma, ogolnie standard
                                              jest w porzadku.

Gość portalu: Hubert napisał(a):

> sky,
                                              >
                                              > ja tez za tydzien mam odbior techniczny w CN klatka B. Ty juz przez to
                                              > przeszedles. napisz mi prosze czy u Ciebie wszystko bylo OK i na co zwrocic
                                              > uwage podczas przegladu?
                                              >
                                              > serdeczne dzieki,
                                              >
                                              > moj adres: hkolanek@interia.pl

• Gość: piotr Re: Centrum Natolin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.01, 19:11
                                          Poczytaj listy na tym froum i absolutnie nie kupuj mieszkania w spoldzielni
                                          lepiej przeplacic u dewelopera albo na wtornym wiem to po wlasnych doswiadczenia
                                          wlasnie ze spoldzielnia poaz tym sprawdz ksiege wieczysta grntu dodatkowo popros
                                          o sprawozdanie finasnowe z ostatniego kwartalu jesli juz uprzerz sie na taka
                                          forme.
                                          Gość portalu: pitowski napisał(a):

> Caly czas sie zastanawiam nad kupnem mieszkanie w CN,
                                          > mieszkanie i widok (11 pietro) mi sie podobaja, ale klopoty Drimex-Budu
                                          > i spoldzielnii o wiele mniej. Czy ktos cos wie na temat tej czesci uslugowej,
                                          > ile tam zostalo sprzedane, mowia w biurze, ze te koszty nas nie dotycza, ale
                                          > skoro to niby na kredyt, ktos to bedzie musial splacic...i to pewnie czlonkowie
                                          >
                                          > spoldzielnii lub konkretnie tej inwestycji...?

• Gość: er Re: Centrum Natolin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.01, 20:30
                                            Kazde ryzyko ma swoja cene. Jesli inwestycja zakonczy sie pelnym sukcesem, to
                                            za rok mieszkania w tym budynku beda znacznie drozsze, z uwagi na jego
                                            doskonala funkcjonalnosc i lokalizacje.
                                            Poza tym ta nagonka na spoldzielnie jest niezrozumiala. Spoldzielnie gdy buduja
                                            dla swoich czlonkow to z reguly bez kredytu hipotecznego i nie ma sytuacji jak
                                            u deweloperow, ze niesplacony nawet w niewielkim stopniu kredyt uniemowzliwia
                                            przeniesienie wlasnosci na mieszkancow. Dodatkowo deweloperzy to z reguly
                                            spolki o odpowiedzialnosci do wysokosci kapitalow wlasnych (zoo i sa)
                                            ewentualnie sa to przedsiebiorstwa osob fizycznych. Ich udzialowcy odpowiadaja
                                            jedynie do wysokosci wniesionych udzialow, lub jak w ostatnim wypadku calym
                                            majatkiem (ale to niewiele pomaga gdyz z reguly jest on calkowicie przepisany
                                            na rozdzielonego majatkowo malzonka).
                                            Natomiast w spoldzielni mieszkaniowej czlonkowie odpowiadaja bez ograniczen za
                                            jej zobowiazania. Dzieki temu jest mniejsze ryzyko jej upadlosci. W zwiazku z
                                            tym jesli chodzi o sam etap budowy to bezpieczniejsza jest wg mnie spoldzielnia.
                                      • gale Re: Centrum Natolin 02.12.01, 22:38
                                        Naska, kurrrczę, a maila do mnie to nie łaska napisać?! ;-)))))

Weźmiemy chyba swojego fachurę od białego montażu, podobno mnóstwo drobnych
                                        usterek jest ale to się z(r)obaczy 11 grudnia.

cya

gale
                                        ----
                                        gale.blog.pl
                                        • naska Re: Centrum Natolin 03.12.01, 21:37
                                          juz do Ciebie napisalam rycerzu zapominalski:)
              • jaacekk Re: Centrum Natolin 14.11.01, 22:25
                Mi kaza placic 3600zl. ale umowa, jak pewnie wiesz, jest cholernie
                niekorzystna, jak zreszta w wiekszosci spoldzielni. Oczywiscie moze sie okazac,
                ze pozniej musisz doplacic niezle pieniadze. Ktos mi napisal, ze w jakiejs
                innej inwestycji SM "przy metrze" byl zaciagniety kredyt, potem mieszkancy
                musieli splacac po 6tys. miesiecznie. Co do ogladania, to widzielismy
                mieszkania [nawet 2] choc jeszcze nie sa wykonczone, nie ma nawet drzwi.
                Dzieki wielkie za pomoc. Jakbys jeszcze sie czegos dowiedzial, to napisz na
                Forum, albo na jaacekh@hoga.pl
                Dzieki raz jeszcze.
                Jacek
    • Gość: gosc Re: Centrum Natolin IP: *.netia.pl 18.12.01, 13:48
      W mojej umowie z Drimexem jest zapis ze zgadzam sie na nie dotrzymanie przez
      spoldzielnie terminu ustawowego wydzielenia odrebnej wlasnosci do mojego lokalu
      i ze nie bede roscil sobie z tego tytulu prawa do odszkodowania. Chcialbym sie
      dowiedziec czy wszyscy ktorzy kupili mieszkanie w Centrum Natolin maja taki
      zapis w umowie?
      • Gość: sky Re: Centrum Natolin IP: *.citicorp.com 28.12.01, 10:25
        Gość portalu: gosc napisał(a):

> W mojej umowie z Drimexem jest zapis ze zgadzam sie na nie dotrzymanie przez
        > spoldzielnie terminu ustawowego wydzielenia odrebnej wlasnosci do mojego lokalu
        >
        > i ze nie bede roscil sobie z tego tytulu prawa do odszkodowania. Chcialbym sie
        > dowiedziec czy wszyscy ktorzy kupili mieszkanie w Centrum Natolin maja taki
        > zapis w umowie?

U mnie nie ma takiego zapisu, ale za to spoldzielnia przyslala mi informacje, ze przewiduja zakonczenie procesu
        wydzielania odrebnej wlasnosci i przekazanie aktow notarialnych na 2003 rok.
        • Gość: gosc Re: Centrum Natolin IP: *.netia.pl 28.12.01, 11:09
          A kiedy podpisywales z nimi umowe?
          • Gość: sky Re: Centrum Natolin IP: *.citicorp.com 31.12.01, 10:32
            lipiec 1999r.
    • gale Re: Centrum Natolin 29.12.01, 11:14
      Zachęcam do odwiedzenia niezależnego serwisu mieszkańców Centrum Natolin pod
      adresem www.natolin.waw.pl
      • Gość: gosc Re: Centrum Natolin IP: *.netia.pl 07.01.02, 10:12
        Czy to prawda, ze od naszych wkładow budowlanych na mieszkania w Centrum
        Natolin bedziemy musieli zaplacic 7 % VATu po podpisaniu aktu notarialnego z SM
        Przy Metrze? Czy ktos wie cos na ten temat?
        • Gość: sky Re: Centrum Natolin IP: *.citicorp.com 09.01.02, 08:29
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> Czy to prawda, ze od naszych wkładow budowlanych na mieszkania w Centrum
          > Natolin bedziemy musieli zaplacic 7 % VATu po podpisaniu aktu notarialnego z SM
          >
          > Przy Metrze? Czy ktos wie cos na ten temat?

Ja sie dowiadywalem w spoldzielni i oni twierdza, ze nie - ale kto ich tam wie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka