Dodaj do ulubionych

SAM-81 Moczydło III bud. 5

IP: 217.153.88.* 10.09.02, 16:28
Witam!
Szukam sąsiadów!

pzdr
MK
Obserwuj wątek
    • Gość: mikes Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.acn.pl / 10.128.129.* 16.09.02, 21:47
      Ja też mam mieszkać w 5-tce (o ile kiedys wreszcie zaczną ją budować).
      Z tego co moja żona dowiadywała się w spółdzielni to nadal są kłopoty z
      własnością gruntów. Ale może do wyborów samorządowych zdołają to załatwić.
      Pozdrawiam.
      • Gość: MK Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: 217.153.88.* 18.09.02, 12:56
        A które piętro? Bo my zdecydowaliśmy się na 4. p., mieszkanie narożne od strony
        południowej. I też z niecierpliwością czekamy na rozpoczęcie budowy!

MK
        • Gość: mikes Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.acn.pl / 10.128.129.* 21.09.02, 22:09
          Też 4 piętro, w środkowej części od strony ul. Kabacki Dukt.
          Przy okazji mam pytanie: czy ktoś ma jakieś świeże info ze spółdzielni na temat
          własności gruntów?
          Pozdrawiam.
      • Gość: alicja Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.09.02, 16:54
        hej!
        ja co prawda nie bede mieszkac na 5, ale zamierzam kupic mieszkanie na dembego.
        powiedzcie, jak zalatwilioscie kase na pierwsza mega! wplate 30%. dla mnie jest
        to kwota prawie nie do przeskoczenia, a spoldzielnia nie za bardzo chce isc na
        reke.
        • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 23.09.02, 17:05
          Grunt to rodzinka... :)
        • Gość: mikes Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.acn.pl / 10.128.129.* 23.09.02, 21:48
          My z żoną wzieliśmy kredyt w GE, którego zabezpieczeniem jest obecne mieszkanie.
          A swoją drogą, czy na Dembego zaczeli już budować?
        • Gość: MK Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: 217.153.88.* 24.09.02, 16:56
          Z tego, co wiem, realne jest wynegocjowanie 20% zamiast 30.
          A co do kasy...'oszczędnością i pracą ludzie się bogacą!" :)

pzdr
          MK
      • Gość: uta Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 17.10.02, 09:21
        Właśnie jestem po rozmowie z Panią Basią ,była zła bo od rana nie może się
        dodzwonic do starosty, który jeszcze nie podpisał zgody na wykup ziemi pod 5.
        Powiedziała, żebym dzwoniła w poniedziałek bo ona to musi załatwić najdalej do
        piatku. Zobaczymy co będzie w poniedziałek.
        Pozdrawiam
    • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 18.09.02, 13:23
      No, witam przyszłych sąsiadów. A nie zapowiada się niestety, żebyśmy szybko
      nimi zostali.

Kupiłem mieszkanie w 5-tce w grudniu zeszłego roku na piękne oczy pań w
      spółdzielni i kilka miesięcy temu dowiedziałem się, że nie maja jeszcze
      własności gruntu. Mieli go wykupić już w czerwcu, potem w sierpniu, teraz we
      wrześniu. Za każdym razem obiecują, że jest to już kwestią tygodni. (tylko, że
      kilkudziesięciu do jasnej cholery). Jak na razie na wkładzie mieszkaniowym
      jestem 2 tys. w plecy (odsetki). Z ostatnich wieści, budowa (tzn. dziura w
      ziemi) ma się zacząć w październiku (4 mies. opóźnienia).

Chcę tylko, żeby zaczęli budować. Jeśli to się stanie, będę spokojny o wynik i
      o termin.

Inne wrażenia pozytywne.

Pablito
      • Gość: uta Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 18.09.02, 14:59
        Słuchajcie, czy spółdzielnia jest ok bo we wtorek chce podpisac umowe i w
        dalszym ciągu się wacham. Właśnie chodzi o te grunty.?proszę o informacje
        uta@box43.pl
        • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 18.09.02, 15:36
          Spółdzielnia jest o.k., wystarczy spojrzeć jak rosną budynki na Moczydle III.
          Każdy z nich zaczynali podobnie (tzn. z opóźnieniem). Jedyny, który pozostał do
          rozpoczęcia to 5-tka.

A odnośnie umowy :) Nie możesz podpisać umowy przed uzyskaniem przez
          spółdzielnię pozwolenia na budowę. To co podpiszesz (po uprzednim wpłaceniu 30%
          wartości na piękne oczy i bez żadnego potwierdzenia) to umowa rezerwacji, która
          jest warta tyle ile papier na której ją wydrukowano.

Ja nie żałuję i nie obawiam się o pieniądze, które im zapłaciłem. Chciałbym
          tylko, żeby wybudowali te domki w terminie. A to trochę spędza sen z moich oczu.

Pozdrawiam,
          P.
          • Gość: uta Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 24.09.02, 12:01
            Juz podielam decyzje i dzisiaj zaplacilam 30% i jestem happy zeby tylko zaczeli
            budowac.
            • Gość: mikes Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.bresa.com.pl 24.09.02, 13:15
              A wiesz może czy cos sie ruszyło z własnością gruntów?
              Pozdrawiam sąsiadkę!
              • Gość: uta Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 24.09.02, 15:04
                Ponoć koniec października maja z nami podpisywać umowy. A w której klatce masz
                mieszkanko bo ja zdaje się w 6 na 4pietrze?
                • Gość: mikes Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.bresa.com.pl 24.09.02, 15:09
                  Piętro na pewno 4, a numeru klatki nie pamiętam - ale mieszkanko jest w środku
                  tej części od strony Kabackiego Duktu. Nie wiem czy nie jest to właśnie klatka
                  nr 6, ale może sie mylę.
                • pawel_bojko Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 24.09.02, 16:00
                  Uta,

W grudniu i w styczniu mówiono, że umowy będa w czerwcu i budowa ruszy, bo mają
                  budować 18 msc.

W czerwcu, budowa umowy miały być w lipcu.

W lipcu czekali na decyzję w sprawie własności gruntów i obiecali je kupić "na
                  dniach" do końca sierpnia.

Pod koniec sierpnia obiecali mi, że budowa ruszy pod koniec września.

5 - go września dopiero pojawił się projekt budowlany, a gruntów jak nie było
                  tak nie było.

Dzisiaj twierdzą, że umowy będą w pażdzierniku. Facet, z którym rozmawiałem w
                  spółdzielni powiedział, że może zrobią wykop w listopadzie.

A ja niedługo się wqrwię. Niech zaczną do cholery. Co ich powstrzymuje przed
                  wykupem działek, skoro decyzja już jest. I czemu nie można się niczego
                  konkretnie dowiedzieć? Szlag mnie trafia.
                  • Gość: Jacek Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 24.09.02, 20:08
                    Nie chcę żeby wyglądało, że mącę, ale po prostu chcę szczęśliwych, oczekujących
                    na mieszkanie z SAM-81 uczulić, aby uzbroili się w cierpliwść - DUŻO
                    CIERPLIWOŚCI. Dla Was - tych, którzy dopiero co zapisali się, temat Moczydło
                    III z SAMa-81 jest nowym tematem, natomiast ja przećwiczyłem go już 2 LATA
                    TEMU. Wpłaciłem 30% i przez rok nic się nie działo (oczywiście nawet nie
                    zdążyli wykupić działki). Wkurzyłem się i rok temu odebrałem pieniądze. Od
                    blisko roku szczęśliwie mieszkam już w okolicy, a z "sentymentu" śledzę wątek
                    SAM-81.
                    W każdym razie - tak dla Waszej ciekawości - blok na który ja wpłaciłem
                    (bodajże S1) zdaje się, że w ogóle wypadł z planu!!!!!!! A teksty o rychłym
                    wykupie i rozpoczęciu budowy to ja przećwiczyłem przez cały rok od 2000 do
                    2001. Więc życzę dużo ciepliwości, bo to może potrwać trochę dłużej niż Wam
                    obiecują, a może jakiś kolejny blok wypadnie z plany z "obiektywnych przyczyn"?
                  • Gość: uta Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 25.09.02, 10:55
                    To co sugerujesz zeby zrobić . Jak wczoraj podpisywałam przedwstępna umowe to
                    zostalo im tylko 30 mieszkan do sprzedania na 116 wiec wiekszosc juz jest. Ja
                    mam nadzieje, ze wkrotce zaczna budowac
    • Gość: MK Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: 217.153.88.* 01.10.02, 11:46
      Czy są jakieś nowe wiadomości (najchętniej potwierdzone :)) odnośnie terminu
      rozpoczęcia budowy?

pzdr
      MK
      • Gość: mikes Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.bresa.com.pl 01.10.02, 12:46
        Rozmawiałem parę dni temu ze spółdzielnią i podobno na 14 października są
        umówieni u notariusza na podpisanie umowy o kupnie reszty gruntu pod nasz
        budynek. Jeżeli tak się stanie i uzyskanie pozwolenia na budowę nie zajmie im
        za dużo czasu to może w połowie listopada coś zaczną robić.
        Podobno udało im się dokupić resztę gruntu pod bud. nr 4 (ten najbliżej
        Wąwozowej) i dostali pozwolenie na budowę reszty tego budynku. Budują go jakoś
        dziwnie, bo wczesniej trochę go zbudowali a teraz będą "doklejać" następne
        kawałki.
        Najważniejsze aby wreszcie kupili resztę gruntu, potem pewnie już jakoś
        pójdzie. Mam nadzieję, że tym razem nie będzie jak zwykle jakiegoś poślizgu.
        Pozdrawiam.
        • Gość: uta Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 04.10.02, 10:59
          A ja przed chwilą dzwoniłam i powiedzieli mi żeby dzwonić i dowiadywać się o
          informacje po 20 pażdziernika. Zobaczymy czas pokaże ponoć są umowieni z
          notariuszem. Pozdrawiam,
          • Gość: DrOzda Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 04.10.02, 13:36
            To znaczy że kłamią w żywe oczy :(((
            W zeszłym tygodniu powiedzieli mi że w podpisują w poniedziałek 30.09.JAk
            zadzwoniłem we wtorek kobieta twierdziła że nie wie czy podpisali.Ściema na
            maksa :(
            • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 04.10.02, 15:34
              Też słyszałem o tym poniedziałku. Słyszałem też, że coś mają kupić 14-go paźdz.
              Teraz twierdzą, że budowa ruszy na pewno przed końcem roku. Ciekaw jestem tylko
              którego roku :)?

I jak ruszy w grudniu, to co oni będą w stanie zbudować? Przecież nie wykopią
              nawet dziury w zamarzniętej ziemi...

Moim skromnym zdaniem termin rozpoczęcia budowy to marzec przyszły rok. Zgodnie
              z 18-mies. terminem oddania budynku, dostaniemy mieszkania we wrześniu 2004.

A 30% wkładu leży i czeka...
    • Gość: Pablito PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 09.10.02, 09:40
      Moi drodzy,

Jak ktoś zadzwoni do SAM-a w poniedziałek 14.10.2002 (przypominam - ostatnio
      zapowiadany termin wykupu ostatniej działki pod budowę), niech da, proszę, znac
      na forum jakie wieści ze spółdzielni.
      • Gość: uta Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 09.10.02, 10:45
        Ja dzwoniłam dzisiaj i kazali mi się dowiadywać po 20 .Pozostaje czekać.
        pozdrawiam
        • Gość: Pablito Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 09.10.02, 13:10
          Myślę, że dla mnie deadlinem będzie koniec października. Jeśłi do tego czasu
          nie wykupią wszystkich gruntów, poprosze spółdzielnię o pisemny raport na temat
          postępów inwestycji Bud. 5. Myślę, że jeśli i tym razem nie wywiążą się z
          obietnicy, warto będzie umówić się na grupowe spotkanie z prezesem, żeby
          wytłumaczył nam po dobroci o co chodzi, a nie mydlił po raz kolejny oczy
          terminem, który z założenia nie będzie dotrzymany.

Uwierzcie mi, ja naprawdę jestem cierpliwym człowiekiem. Jestem w stanie
          czekać, wiem, że inwestycja się opóźni, liczyłem się z tym wpłacajac pieniądze.
          Ale nie znoszę, kiedy ktoś traktuje mnie niepoważnie i chyba robi sobie ze mnie
          jaja a JA CZEKAM.

Jeśli do cholery nie mogą zacząć, niech powiedzą: Przykro nam, do końca roku na
          pewno wykupimy ziemię i dostaniemy pozwolenie na budowę. Zaczniemy w marcu i
          prosze się przygotować na oddanie bydunku we wrześniu 2003. To jest poważne
          potraktowanie ludzi i sprawy. Będzie przynajmniej wiadomo jak brać kredyt...

Pozdrawiam zniecierpliwionych.

Pablito
          • Gość: R Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: *.warta-vita.com.pl 09.10.02, 14:02
            Jestem oczekujacym na rozpoczecie budowy S2 od sierpnia 2000 (5 i S2 maja byc
            budowane rownolegle) - chetnie wybiore sie na spotkanie z Prezesem.

r.
            • Gość: uta Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 09.10.02, 14:13
              jestem za poinformujcie mnie kiedy mamy tam isc. mi to najlepiej pasuje rano a
              poza tym dzisiaj widziałam włodarzewska zaczyna inwestycje na Ursynowie m
              kosztuje 3103 i nie trzeba kupowac garazu czyli mieszkanie srednio o 30tys
              tansze.
              • Gość: R Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: *.warta-vita.com.pl 09.10.02, 14:30
                Popieram - idzmy rano np. 7.00-8.00 Jaki termin proponujecie?

r.
                • Gość: Pablito Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 09.10.02, 14:44
                  Uaaaaaa....

Już widze tę hordę z pałkami i kastetami :) Poczekajcie moi mili, dajmy ima
                  czas do końca października, potem poprośmy o PISEMNY raport z inwestycji
                  (będzie to opóźnienie już o 5 msc.), potem niech PISEMNIE określą realny termin
                  rozpoczęcia budowy, a potem dopiero możemy umawiać się z prezesem. Idąc tam od
                  razu raczej nic nie załatwimy.

Taka jest moja skromna opinia.

Pozdrawiam,
                  Pablito
                  • Gość: uta Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 09.10.02, 16:15
                    ok czekamy do końca października a potem się umawiamy i cos robimy dalej.
                    pozdrawiam
                    • Gość: Pablito Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 10.10.02, 10:17
                      Uta,

O co kazali Ci się dowiadywać o 20-stym paźdz. Chodziło o wykup ziemi, czy o
                      pozwolenie na budowę (bym się zdziwił)?

P.
                      • Gość: uta Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 10.10.02, 11:26
                        o wykup ziemi i podpisanie aktu notarialnego
                        • Gość: Pablito Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 10.10.02, 13:22
                          Wielkie dzięki. Dział inwestycji powiedział, że obiecali im pozwolenia na
                          budowę do końca października. Poczekamy - zobaczymy.

Pozdrawiam,
                          P.
                          • Gość: mikes Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: proxy / *.bresa.com.pl 10.10.02, 13:38
                            Rozmawiałem przed chwilą z panią ze spółdzielni (ta młoda pani ze sprzedaży)
                            powiedziała mi, że podpisują akt notarialny 15 października czyli we wtorek.
                            Nie jest to co prawda, 14 października ale różnica nie jest duża, więc może nie
                            ściemniają.
                            Pożyjemy, zobaczymy.
                            • Gość: Pablito Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 11.10.02, 10:23
                              Młoda osoba, czyli Pani Kasia. Bardzo miła osoba i muszę powiedzieć, że też na
                              pewno nie jest jej miło, kiedy sama musi kluczyć w rozmowach z nami.

P.
                              • Gość: Prawnik Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: proxy / 195.116.92.* 11.10.02, 15:29
                                Nie należy kupować w spółdzielniach. W razie bankructwa wszystkie pieniądze
                                mogą przepaść.
                                • Gość: ekonomista Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.02, 15:16
                                  Gość portalu: Prawnik napisał(a):

> Nie należy kupować w spółdzielniach. W razie bankructwa wszystkie pieniądze
                                  > mogą przepaść.

Kazda inwestycja łączy sie z ryzykiem :-) - ekonomista.
                                  Tak serio to wszyscy sa swiadomi ryzyka, nawet najpewniejszej jakby sie
                                  wydawalo, spółdzielni. Pomysl z odwiedzinami u prezesa po 20-stym jak
                                  najbardziej mi sie podoba, tylko warto byłoby dotrzec do wiekszej ilosci
                                  zainteresowanych. Osob, które tu piszą, jest moze z 5, a czyta moze drugie
                                  tyle.
                                  • Gość: MK Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: 217.153.88.* 14.10.02, 07:53
                                    Niniejszym ja, MK, założyciel tego wątku, przyłączam się do tu obecnych i
                                    czekam na wyznaczenie terminu :)

pzdr
          • Gość: MK Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: 217.153.88.* 14.10.02, 07:54
            Gość portalu: Pablito napisał(a):

[..]
            > Zaczniemy w marcu i
            > prosze się przygotować na oddanie bydunku we wrześniu 2003.

Chyba 2004... :)

pzdr
            MK
            • Gość: Pablito Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 14.10.02, 09:38
              Nie byłem przygotowany na aż takie spóźnienie :) A tak w ogóle, mam nadzieję,
              że dzień jutrzejszy przyniesie informację, że akt notarialny został podpisany i
              złożono wszystkie dokumenty do pozwolenia na budowę. Jeśłi ktoś będzie dzownił
              do spółdzielni, niech spyta, proszę, jakie prace mają zamiar rozpocząć w tym
              roku?

P.S.
              Miałem okazję wczoraj być na Natolinie, więc przejechałem się zobaczyć jak
              ciągną do góry bud. nr 4. Nie powiem, robota im idzie. Do końca roku pewnie
              zrobią jeszcze 1-2 piętra i jak widzę mają szansę skończyć go do sierpnia -
              września 2003. Zauważyłem też jedną rzecz - na terenie, na którym stanąć ma 5-
              tka wykonane są przyłącza kanalizacyjne (wygląda to na świeżą sprawę). Ciekawe
              jak to zrobili bez pozwolenia na budowę? Może pozwolenie nie obejmuje przyłączy?

• Gość: M.J. Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: 7.2.* / 10.211.210.* 14.10.02, 10:02
                Hej !

> [...] Zauważyłem też jedną rzecz - na terenie, na którym stanąć ma 5-
                > tka wykonane są przyłącza kanalizacyjne (wygląda to na świeżą sprawę).
                Ciekawe
                > jak to zrobili bez pozwolenia na budowę? Może pozwolenie nie obejmuje
                przyłączy
                > ?

O ile mi wiadomo, ta część ziemi, która potrzebna była do doprowadzenia
                mediów do mojego bloku (czyli właśnie okolice "V" i "S2", od KEN'a)
                jest już własnością SAM'a więc chyba nie tego typu pozwolenia
                są potrzebne.
                Poza tym - już napisałem - podobno rwą już drzewa więc może już wkrótce
                machina ruszy. ;)

Pozdrówka... M.

Mariusz
            • Gość: M.J. Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: 7.2.* / 10.211.210.* 14.10.02, 09:57
              Witam wszystkich !

Jestem (szczęśliwym :) mieszkańcem pierwszego bloku z Moczydła III.
              I jestem na etapie organizowania mebli...

Tydzień temu z mojego mieszkania wyszło sobie dwóch Górali, którzy
              wykończyli mi wszystko (godni polecenia aczkolwiek - pierwszy wolny
              termin to mają tak około początku grudnia - jeśli będą chętni to służę
              informacjami - w "SAM'ie" ich znają i polecają ;).

Powiedzieli mi ostatnio że coś się zaczęło dziać na terenie bliżej
              stacji postojowej Metra. Czyli tam (skonfrontowałem to, co mi pokazali
              z planem zabudowy, który mam z SAM'a), gdzie wg planów ma być S2.
              Możliwe więc że już się powolutko zabierają za robotę (typu
              karczowanie drzew pod "V" i "S2").

Mam nadzieję że już wkrótce przestaniecie mieć zmartwienia...
              Bo w końcu - warto mieć sąsiadów z klasą. ;) A i wolę możliwie szybko
              mieć blok (akurat te są co prawda dosyć daleko od mojego mieszkania)
              zamiast placu budowy... ;)

Pozdrawiam ciepło... M.

Mariusz
              • Gość: Pablito Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 14.10.02, 10:05
                MJ, tchnąłeś we mnie ducha optymizmu w ten pochmurny, poniedziałkowy poranek.
                Pozdrawiam znad kawy!

P.
          • Gość: j Re: PONIEDZIAŁEK 14.10.2002 IP: *.naftapolska.com.pl / 192.168.1.* 21.10.02, 15:34
            Czy ktos ma aktualne informacje od spoldzielni odnosnie terminow?

- Jesli tak niech sie podzieli nowinami

- Jesli nie to chcialbym ponownie poruszyc kwestie wspolnej wycieczki na ulice
            Orla w celu porozmawiania z Prezesem. 20-sty juz mina a dobrych wiadomosci nie
            widac. Nie wiem czy jest sens czekac do konca pazdziernika aby znow sie
            dowiedziec, ze wszystko na pewno zalatwia do konca listopada. Jezeli chcemy
            podpisac umowy jeszcze w tym roku, to czasu nie zostalo zbyt wiele. Uzyskanie
            od prezesa wczesniej wspominanego raportu na temat inwestycji, obejmujacego
            bud. 5 oraz S2, i zorganizowanie sie na spotkanie troche potrwa.
            Moze ktos z was otrzymal jednak wiarygodne informacje na temat rozpoczecia
            inwestycji, badz uwazacie ze zlozone dotychczas wyjasnienia sa
            satysfakcjonujace.

Pozdrawiam
            • Gość: Pablito ... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.02, 19:31
              J, zwróć uwagę na mój najnowszy post na samym dole.

P.
    • Gość: uta Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 15.10.02, 13:42
      Właśnie jestem po rozmowie z Panią Kasią i powiedziała , że akt notarialny
      zostanie podpisany na dniach. Powiedziałam im , że oszukuja klientów i zwodzą z
      tygodnia na tydzień. Powiedziała żebym zadzwoniła jutro i wtedy mi
      przekaże "konkretne" informacje. Zobaczymy. Może ktoś z Was by zadzwonił i ich
      pomęczył?
      • Gość: jACEK Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.naftapolska.com.pl / 192.168.1.* 15.10.02, 14:13
        Tez dzwonilem aby ich troszke pomeczyc. Dowiedzialem sie ze:

- dzis pani Basia jest u notariusza i kupuje przedostatnia dzialke,
        - ostatnia dzialka zostanie wykupiona "na dniach" ale informacje o dokladnym
        terminie beda znane jutro z rana,
        - termin wykupu ostatniej dzialki zalezy od efektow rozmow ze starosta,ktore
        odbyly sie dzis rano,
        - wg. pani Basi inwestycja S2 i V na 100% rozpocznie sie w tym roku,
        - formalnosci pozwolenia na budowe maja zostac przyspieszone (nie wiem jak nie
        jestem prawnikiem),
        - teren faktycznie konczy sie juz zbric i dzieki temu
        - termin realizacji inwestycji od otrzymania zgody na budowe moze ulec
        skruceniu do 15 miesiecy (podkreslam slowo moze).

I znow te mieszane uczucia, znowu sciemniaja czy cos moze sie rusza???
        Pozdrawiam
        Jacek
      • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 15.10.02, 15:17
        Ooooch...

No dobra, właśnie siadłem do kompa i musze Wam powiedzieć, że nie wytrzymałem i
        sam zadzwoniłem wczoraj do działu inwestycji, żeby porozmawiać o tym mistycznym
        15 października. Oto rezultaty mojej dyskusji z bardzo uprzejmym Panem z
        realizacji inwestycji. Otóż:

1. Faktycznie, poradził mi skontaktować się bezpośrednio z Panią Basią, żeby
        dowiedzieć się o szczegóły inwestycji.
        2. Powiedział, że przedostatnia działka kupowana jest dziś (15.10), ostatnia
        kupiona będzie po uzyskaniu pisma od starostwa, na które starostwo ma do 14
        dni, więc on chciałby, żeby wydali decyzję i pismo wcześniej, ale nie ma takiej
        możliwości, bo to po prostu biurwy. Na dodatek zmienił się dyrektor wydziału i
        musi się zapoznać ze sprawą, co pewnie potrwa. Starostwo nie ma jednak innego
        wyjścia jak wydac pismo, bo od decyzji wojewody, dotyczącej sprzedaży działki
        nie ma już odwołania.

Ważne!!!
        Porozmawiałem z nim więcej o tej ziemi i dowiedziałem się, (wczesniej już to
        słyszałem), że te dwie ostatnie działki to 2 drobne skraweczki gruntu, których
        brakuje im do pozwolenia. Największe działki zostały kupione już ponad rok
        temu, na ostatnie dwie wpłacono zaliczkę. Zrobili to co mogli w ziemi, teraz
        czekają na możliwość wejścia na budowę. Przyznał się jednak lojalnie, że od
        starostwa zależy, czy wejda na budowę 15.11, czy później. Nie bardzo mnie to
        ucieszyło, ale ton w jakim ze mną rozmawiał, odpowiadając na wszystkie pytania
        i skrucha w jego głosie trochę wynagrodziły mi nerw, jaki wystąpił na moje
        czoło, kiedy uświadomiłem sobie, że jeszcze trochę poczekamy.

3. Umowy zostaną podpisane zaraz po otrzymaniu pozwolenia. Termin w umowie
        będzie 18-miesięczny, pomimo starań skrócenia budowy do 15-stu miesięcy. Facet
        powiedział, że udaje im się budowac takie bloki właśnie w takim, krótkim
        terminie, ale na wszelki wypadek podpiszą 18-mies. termin.

4. Zima specjalnie nie przeszkodzi, jeśli nie będzie bardzo ostra. Przy
        wykorzystywanej technice robią wylewki betonowe do -15st.C. Zima może im
        pokrzyżować plany na jakiś tydzień. Jak ruszą to konkretnie, systemem
        dwubrygadowym.

No i tyle. Taka jest oficjalna wersja spółdzielni. Uta, jak zadzownisz jutro w
        sprawie tych konkretnych informacji, albo jeśli Ty Jacku będziesz wiedział o
        terminie wykupu ostatniej działki, dajcie znac na forum. Będę czekał z
        niecierpliwością.

A sąsiada z jedynki jeszcze raz pozdrawiam.

Pablito
        • Gość: Uta Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 15.10.02, 15:27
          A gdzie pozdrowienia dla ulubionej przyszłej sąsiadki?
          • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 15.10.02, 15:53
            Pani wybaczy, ... zachowałem się jak CHAM !!!

Uchylając melonika przesyłam najserdeczniejsze pozdrowienia dla ulubionej
            przyszłej sąsiadki ;)

Pablito
        • Gość: j Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.naftapolska.com.pl / 192.168.1.* 15.10.02, 15:39
          > Nie bardzo mnie to
          > ucieszyło, ale ton w jakim ze mną rozmawiał, odpowiadając na wszystkie
          pytania
          > i skrucha w jego głosie trochę wynagrodziły mi nerw, jaki wystąpił na moje
          > czoło, kiedy uświadomiłem sobie, że jeszcze trochę poczekamy.

Ten pan zawsze ma spokojny ton. Niekiedy az za spokojny bo czlowiek w emocjach
          chcialby na kogos pokrzyczec, a on taki spokojny, ze az nie wypada :-(
        • Gość: M.J. Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: 7.2.* / 10.211.210.* 16.10.02, 09:22
          Witam raz jeszcze...

Gość portalu: Pablito napisał:
          > [...] Nie bardzo mnie to
          > ucieszyło, ale ton w jakim ze mną rozmawiał, odpowiadając na wszystkie
          pytania
          > i skrucha w jego głosie trochę wynagrodziły mi nerw, jaki wystąpił na moje
          > czoło, kiedy uświadomiłem sobie, że jeszcze trochę poczekamy.

Też z nim rozmawiałem. Rzeczywiście - bardzo miły (zwłaszcza
          w konfrontacji z tymi innymi "miłymi inaczej" paniami...
          Aczkolwiek - z przekazaniem mojego bloku do gminy w użytkowanie
          też się trochę guzdrają... Miało być na początku września. Później
          dowiedziałem się że będzie miesiąc opóźnienia. Odnoszę wrażenie
          że gdybym teraz zadzwonił, dostałbym informację że... "już za miesiąc".
          Ale - co mi tam, mieszkać już mogę, czynszu mi nadal nie naliczają,
          czy mam powody do narzekań ?

> [...] Jak ruszą to konkretnie, systemem
          > dwubrygadowym.

Staram się być szczery w opiniach dotyczących SAM'a. Ten system
          dwubrygadowy polega na tym że pracują od poniedziałku do piątku,
          od 7:00 do 15:00 (plus jedna sobota na tak mniej więcej trzy
          miesiące - od 8:00 do 14:00)... Trochę mnie ponosiło jak wracając
          do domu o 18:00 widziałem robotę wszędzie dookoła - za wyjątkiem
          budowy SAM'a... :/ No ale - to może oznaczać jedno - że są
          wydajni. ;)

> A sąsiada z jedynki jeszcze raz pozdrawiam.

To chyba do mnie ? ;) Dziękuję i odwzajemniam. ;)

Mam nadzieję że się na naszym osiedlu zrobi miło - mam nadzieję
          że zaasymilujemy również te bloczki "Idealnego Mieszkania" (które
          mi się przed oknem budują - na szczęście nie "prosto" w okno). ;)

Pzdr, M.

Mariusz
        • Gość: j Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.naftapolska.com.pl / 192.168.1.* 16.10.02, 15:55
          Dzis niestety nie mialem szczescia dodzwonic sie do Dzialu Planowania
          Inwestycji, by dowiedziec sie co wczoraj zostalo ustalone.Pani w sprzedazy
          wspomniala cos o kupnie w dniu wczorajszym przedostatniej dzialki, ale o
          terminie wykupu ostatniej, czyli o efektach wczorajszych rozmow u starosty, nic
          kompletnie nie wiedziala.

Jesli mieliscie wiecej szczescia i cos wiecie dajcie znac.
          Pozdrawiam
          • Gość: uta Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 16.10.02, 16:09
            Ja dzwoniłam przez 3 godziny i tez nic, nikt nie odbierał. Zaczynam jutro z
            rana może będę miała więcej szczęścia.
            Pozdrawiam
            • Gość: MK Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: 217.153.88.* 17.10.02, 07:17
              Witam!
              Zatem wszyscy z nie cierpliwością czekamy na wyniki!

pzdr
              MK
              • Gość: j Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.naftapolska.com.pl / 192.168.1.* 17.10.02, 11:06

> Witam!
                > Zatem wszyscy z nie cierpliwością czekamy na wyniki!
                >

I pewnie przyjdzie nam jeszcze (nie)cierpliwie poczekac. Jedna dzialka
                faktycznie zostala wykupiona, ale z druga sa problemy. Starostwo nie podpisuje
                papierow, mimo ze ich czas na rozpatrzenie sprawy juz mina, blokujac tym samym
                cala inwestycje. Moze dzis podpisza, moze jutro, moze za miesiac a moze ....
                Pozdrawiam
                • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 17.10.02, 14:35
                  Starostwo specjalnie już nie ma co rozpatrywać, bowiem od decyzji wojewody nie
                  ma już odwołania. Pozostaje tylko podpisanie decyzji, a tu biurwy mogą być
                  mściwe.

Dlaczego piszesz o miesiącu? Czy SAM twierdzi, że faktycznie może to tyle zająć?

P.
                  • Gość: j Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.naftapolska.com.pl / 192.168.1.* 17.10.02, 15:07

> Dlaczego piszesz o miesiącu? Czy SAM twierdzi, że faktycznie może to tyle
                    zająć ?
                    > P.

Nie, w SAMie niczego nie sugerowali,ale DOSWIADCZENIE uczy ze moze to troche
                    potrwac. Pani Basia zalamuje rece, mowi ze starosta powinien podpisac wczoraj i
                    nie potrafi podac konkretnego terminu. Jedno co obiecuje to rozpoczecie budowy
                    na 100% w tym roku.
                    • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 17.10.02, 15:33
                      W zasadzie jeśli mieli zacząć 15-go listopada, a zaczną 15-go grudnia, to nie
                      jest to duża różnica (oczywiście wyłączając fakt, że mieli rozpocząć w
                      czerwcu). Niech dokupią ziemię, niech rozpoczną, niech podpiszą z nami umowy.
                      Wtedy 18 miesięcy i może uda się wprowadzić.

Tak jak napisałem, nigdy nie wierzyłem, że ze spółdzielnią będzie słodko. Ale 6
                      miesięcy to największe opóźnienie jakie jestem w stanie (z zaciśniętymi zębami)
                      zaakceptować.

Chciałbym jednak, żeby w grudniu nie okazało się, że znów im czegoś brakuje i
                      budowa NA PEWNO zacznie się do końca marca 2003.

Tak jak napisałeś J, pozostaje czekać. Mam nadzieję, że do końca października
                      dowiemy się, że kupili wszystko i dokumentacja do pozwolenia na budowę jest już
                      pełna.

P.
                      • Gość: Pablito PONIEDZIAŁEK 21.10.2002 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.02, 19:33
                        Moi drodzy,

Widzę, że będę pierwszym, który przyniesie nowinę. Rozmawiałem wczoraj z
                        departamentem sprzedaży. Akt notarialny, dotyczący ostatniej działki został
                        podpisany, dzięki czemu SAM ma komplet gruntów pod budowę. Pozwolenie powinni
                        uzyskać w terminie 2 tygodni i w połowie listopada ruszą z budową.

Dziękuję i pozdrawiam,
                        P.

• Gość: j Re: PONIEDZIAŁEK 21.10.2002 IP: *.naftapolska.com.pl / 192.168.1.* 22.10.02, 08:55
                          Jedno pytanie

Nie chce byc niedowiarkiem, ale o ktorej rozmawiales? Ja dzwonilem do dzialu
                          inwestycji o 16.05 i mily pan powiedzial mi ze akt notarialny dotyczacy
                          PRZEDostatniej dzialki zostal podpisany. Wczoraj pani Basia caly dzien
                          siedziala u starosty i zalatwiala jego podpis pod przewlaszczeniem ostatniej
                          dzialki. Czy to jest mozliwe aby tego samego dnia zalatwila rowniez akt
                          notarialny???

Pzdr. j
                          • Gość: Pablito ... IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 22.10.02, 09:50
                            Dziś tknięty Twoim postem zadzwoniłem do działu inwestycji i rozmawiałem z
                            Panią Smolarek. Okazuje się, że to czego dowiedziałem się w dziale sprzedaży to
                            po prostu kit. Ostatnia działka nie została jeszcze wykupiona, nie ma podpisu
                            starosty, papier być może podpisze prezydent miasta. Kazali mi się dowiedzieć w
                            przyszłym tygodniu. Czysta paranoja. Zostałem oszukany jak dziecko przez dział
                            sprzedaży... Chyba za bardzo chciałem uwierzyć, że nareszcie coś się ruszyło.

P.
                            • Gość: j Re: ... IP: *.naftapolska.com.pl / 192.168.1.* 22.10.02, 10:08
                              No niestety, znow kubel zimnej wody. Tak jak przypuszczalem nie bylo mozliwe
                              zalatwienie calego wykupu w jeden dzien.
                              Starosta nie chce podpisac, a jak wiemy w niedziele wybory samorzadowe i zmiana
                              wladz lokalnych. Co bedzie pozniej, ile czasu zajmie nowemu staroscie
                              rozpatrzenie tej sprawy??? A moze zdaza przed wyborami?
                              Odnosnie pan z dzialu sprzedazy to potwierdzony zostal fakt, ze one nic nie
                              wiedza, a informacje od nich nalezy zweryfikowac. Zastanawiam sie jak mozna
                              utrzymywac tak niekompetentne / niedoinformowane osoby w dziale, jak na to nie
                              patrzec, pierwszego kontaktu z klientem. A moze o to chodzi aby potencjalnym
                              nowym czlonkom wciskac, nieszkodliwy w dluzszej perspektywie, kit po to by ich
                              nie zniechecic.

Milego dnia
                              j.

PS. Jaki jest odpowiednik BIURWY dla starosty
                          • Gość: Pablito Re: PONIEDZIAŁEK 21.10.2002 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 24.10.02, 14:29
                            Uffff,

Moi drodzy, widzę, że wątek zamiera, czyżbyście poczuli się zrezygnowani?

Z dobrych wiadomości ze sprawdzonego źródła (miły pan w nadzorze inwestycji):
                            1. Decyzja starostwa ma zostać podpisana w poniedziałek (we wtoerk zadzwonię,
                            żeby sprawdzić).
                            2. Budowa zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami ruszy w listopadzie.

Pozdrawiam,
                            P.
                            • Gość: j Re: PONIEDZIAŁEK 21.10.2002 IP: *.naftapolska.com.pl / 192.168.1.* 24.10.02, 14:58
                              Witam!

Modle sie aby tak bylo ale uwierze jak podpisza.

Dorze ze napisales, bo juz mi glupio po raz tysieczny nekac milego pana
                              telefonami i zarzucac go pytaniami. Jak potwierdzisz fakt uzyskania podpisu to
                              daj znac,jak ja bede cos wiedzial tez napisze.

Pozdrawiam.
                              • pawel_bojko Re: PONIEDZIAŁEK 21.10.2002 24.10.02, 15:44
                                O.K.

Staram się monitorować na bieżąco, bo zacząłem powoli dostawać piany. Dzwoniłem
                                nawet do starostwa, żeby się dowiedzieć, o co im w ogóle chodzi, ale nikt nie
                                raczył ze mną rozmawiać. We wtorek napiszę coś o tej zgodzie.

Pozdrawiam,
                                P.
                                • Gość: Pablito Re: PONIEDZIAŁEK 21.10.2002 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 24.10.02, 15:46
                                  Aha, i założyłem krzynkę na gazecie, więc moje posty mogą wychodzić spod dwóch
                                  adresów - Pablito i Pawel_Bojko.

Pzdr,
                                  P.
                                  • Gość: uta Re: PONIEDZIAŁEK 21.10.2002 IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 25.10.02, 11:30
                                    Wydaje mi się, że powinniśmy się tam wybrać na początku listopada jeśli się
                                    sytuacja nie zmieni i poważnie z nimi porozmawiać.
                                    Pozdrawiam,
                                    Uta
                                    • Gość: j Re: PONIEDZIAŁEK 21.10.2002 IP: *.naftapolska.com.pl / 192.168.1.* 25.10.02, 11:43
                                      Uzupelniajac dobre wiadomosci Pablito z czwartku:
                                      Mozliwosc otrzymania podpisu w poniedzialek potwierdzila sama pani Basia, przy
                                      czym podisywac nie bedzie starosta a sam prezydent (???!!) Warszawy. Sprawa
                                      lezy w pierwszej teczce do poniedzialkowego podpisu, jest mu znana, potwierdzil
                                      ze podpisze, a jak bedzie zobaczymy w poniedzialek.

Jak (odpukac) znow nic z tego nie wyjdzie to jak najbardziej jestem za
                                      wycieczka na Orla.

Pozdrawiam
                                      j
                                      • Gość: MK Re: PONIEDZIAŁEK 21.10.2002 IP: 217.153.88.* 25.10.02, 12:43
                                        Witamk i podpisuję się pod wnioskiem przedmówców. Czekamy zatem do poniedziałku.

pozdrawiam i życzę miłego weekend'u.

MK
                                        • jaci Kolejny PONIEDZIAŁEK - 28.10.2002 28.10.02, 16:11
                                          Witam!
                                          Kolejny poniedzialek bez rozstrzygniec. Niedosc ze sprawa nie zostala
                                          rozwiazana, to teraz nawet nie wiadomo kto mialby sie podpisywac pod aktem
                                          przewlaszczenia. Udzielone zostaly podobno jakies pelnomocnictwa, ale kto ma
                                          zlozyc podpis za staroste nie wiadomo. Wszystko bedzie rozstrzygniete JAK
                                          ZWYKLE W NAJBLIZSZYCH DNIACH. Nic juz nie rozumiem?
                                          j
                                          • Gość: MK Re: Kolejny PONIEDZIAŁEK - 28.10.2002 IP: 217.153.88.* 28.10.02, 18:48
                                            Witam!
                                            Podpis ma złożyć prezydent Kozak. Sprawa ma się zakończyć do piątku 1.11.2002.
                                            Jeżeli wynik będzie negatywny, spółdzielnia ma zacząć budowę na tej części
                                            działki, do której ma prawa (podobnie jak bodaj z budynkiem 2, do którego
                                            resztę działki dokupili ostatnio i będą dostawiać brakującą część). Podobno na
                                            tę część bydynku, która ma stać na brakującej działce, nie prowadzili sprzedaży.

pozdrawiam
                                            MK
                                            • Gość: Pablito Re: Kolejny PONIEDZIAŁEK - 28.10.2002 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 29.10.02, 08:37
                                              To budujące, co napisałeś MK ... :) Dzięki za minimalną poprawę humoru, wczoraj
                                              się załamałem z tą naszą spółdzielnią.

P.
                                              • jaci Re: Kolejny PONIEDZIAŁEK - 28.10.2002 29.10.02, 09:04
                                                Dzieki za info. To co napisales jest bradzo pocieszajace (budujace moze brzmiec
                                                troche ironicznie).
                                                Czy jednak mozliwe jest otrzymanie zezwolenia na budowe nie dla calego budynku
                                                a dla jego czesci?
                                                Pozdrawiam
                                                j
                                                • Gość: MK Re: Kolejny PONIEDZIAŁEK - 28.10.2002 IP: 217.153.88.* 29.10.02, 09:57
                                                  Witam!
                                                  Nie wiem, czy jest możliwe uzyskanie pozwolenia na budowę części budynku, ale w
                                                  ten sposób powstaje budynek 4 (postawili ze trzy piętra z pierwszej części,
                                                  teraz dokupili brakującą działkę i zaczynają budowę brakującego skrzydła).

pzdr
                                                  MK
                                                • Gość: MK Re: Kolejny PONIEDZIAŁEK - 28.10.2002 IP: 217.153.88.* 29.10.02, 09:58
                                                  Witam!
                                                  Nie wiem, czy jest możliwe uzyskanie pozwolenia na budowę części budynku, ale w
                                                  ten sposób powstaje budynek 4 (postawili ze trzy piętra z pierwszej części,
                                                  teraz dokupili brakującą działkę i zaczynają budowę brakującego skrzydła).

pzdr
                                                  MK
    • Gość: Pablito Poniedziałek 4.11.2002 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 04.11.02, 11:14
      Czy ktoś coś wie?

P.
      • Gość: MK Re: Poniedziałek 4.11.2002 IP: 217.153.88.* 04.11.02, 13:13
        Witam!
        Nic nowego, prezydent nie podpisał jeszcze. Sprawa czeka w kolejce do podpisu.
        Czekać, czekać, czekać...

pzdr
        MK
        • jaci Re: Poniedziałek 4.11.2002 05.11.02, 09:25
          Dowiadywalem sie o stan rzeczy jeszcze w zeszlym tygodniu.
          Biuro architektoniczne mialo zajac sie podzialem budynkow S2 i 5 na dwie,
          niezalezne architektonicznie, czesci. Potem spoldzielnia zalatwia pozwolenie na
          te czesci, ktore maja stanac na juz wykupionym terenie, wchodza ludzie i
          zaczynaja budowac.Jak SAM wykupi reszte ziemi to zalatwi kolejne pozwolenie i
          dobuduje pozostale czesci budynkow(jak w 4-ce).
          Czesc ekip budowlanych z pozostalych inwestycji nie maja juz podobno co
          robic,stoi niewykorzystany sprzet i ludzie bez zajecia, wiec w SAMie deklaruja,
          ze im tez zalezy na jak najszybszym rozpoczeciu robot. Deklarowali, ze w
          najblizszym czasie beda nas zapraszac na podpisanie umow, ale co to jest
          najblizszy czas, czy te deklaracje sa prawdziwe i czy to znow nie jest mydlenie
          oczu,tego nie wie nikt.

PZDR. j
    • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 05.11.02, 09:27
      Dziś ponoć w gminie zostanie złożony wniosek o zagospodarowanie części działki
      (tej, której właścicielem jest spółdzielnia. Przy korzystnym układzie,
      pozwolenie na budowę powinni otrzymać w ciągu 14 dni, przy normalnym trybie w
      ciągu 14 dni. Jest to oczywiście wersja spółdzielni, która zostanie
      zweryfikowana przez praktykę. Czekamy zatem do końca listopada.

Pozdrawiam,
      P.
      • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 05.11.02, 10:19

> Dziś ponoć w gminie zostanie złożony wniosek o zagospodarowanie części
        działki
        > (tej, której właścicielem jest spółdzielnia. Przy korzystnym układzie,
        > pozwolenie na budowę powinni otrzymać w ciągu 14 dni, przy normalnym trybie w
        > ciągu 14 dni. Jest to oczywiście wersja spółdzielni, która zostanie
        > zweryfikowana przez praktykę. Czekamy zatem do końca listopada.
        >
        > Pozdrawiam,
        > P.

Niedawno czekalismy do konca pazdziernika i to byl dla nas "death line", teraz
        czekamy do konca listopada. Oczywiscie nic nie wypominam tylko zalamuje rece i
        nie wiem co myslec. Boje sie, ze w tym tempie nie zdazymy podpisac umowy do
        konca tego roku, a na tym BAARDZOO mi zalezy.
        A Wy jak myslicie, zdazymy czy nie zdazymy?
        j.
        • Gość: beata Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: 217.8.164.* 05.11.02, 10:45
          witam sąsiadów.
          Przeczytałam maile z tego wątku i widzę że wasze boje są bardzo podobne do
          moich.
          Ja początkowo wybrałam budynek S1, po roku widząc co się dzieje zmieniłam na
          blok nr 4. Podobnie czekałam na ruszenie z budową jak wy na waszą 5. Zwodzenie
          ze za miesiąc będzie już decyzja i będziemy budować wyglądało tak samo jak u
          Was. Wreszcie budowa ruszyła i jestem już trochę bliżej jak Wy. Na pocieszenie
          dodam, że pierwsze pieniądze wpłaciłam w maju 2000 r. Powinnam zgodnie z
          wstępną umową już mieszkać, jak nasz kolega Mariusz w bloku Nr 1.
          Jest jednak nadzieja i 5 zaczną w końcu budować, ale realnie na to patrząc po
          moich doświadczeniach myślę że na początku przyszłego roku.
          Pozdrawiam gorąco wszystkich przyszłych sąsiadów.
          Może odezwie się ktoś, kto czeka na mieszkanie w 4 - ja mam 5 klatkę, 3 piętro.

Beata
          • Gość: Piter Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: proxy / *.natned.com.pl 05.11.02, 13:57
            hej witam przyszłych (być może) sąsiadów. aktualnie mam zarezerwowane
            mieszkanie w 5tce, udało mi się ponegocjować trochę terminy i jeszcze nic nie
            wpłaciłem. mam czas do 15 listopada i tak jak jeszcze do wczoraj byłem bardzo
            zadowolony tak teraz zaczynam mieć wątpliwości. bardzo jestem ciekawy co z tego
            wyniknie
            i mam jeszcze pytanie - piszecie o 4 i 5 piętrze w bloku nr 5, ja zapisałem się
            na mieszkanie narożne na piętrze 3 i to podobno ostatnie. to ile pięter w końcu
            ma mieć ten blok???
            pozdrawiam wszystkich
            piter
            • Gość: MK Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: 217.153.88.* 05.11.02, 14:05
              Zależy od położenia w budynku. Ja mam narożne od strony pd-zach i tam jest 6
              pięter.

pzdr
              MK
              • Gość: Piter Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: proxy / *.natned.com.pl 05.11.02, 14:10
                aha, no ok. a czy ktoś z Was dzwonił do gminy zapytać o pozwolenia, akty
                własności, pozwolenia na budowę i takie tam? pewnie tak, bo widzę, że jesteście
                już w temacie
                • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 05.11.02, 14:23
                  Budynki S2 i 5 maja miec bodajze po 5-6 pieter. Ja jestem zapisany na S2, 5-te
                  pietro i jest to poddasze, wiecej kondygnacji tu nie bedzie.
                  Jesli chodzi o zdobywanie informacji, to kazdy z tu piszacych stara sie
                  dowiedziec czegos na wlasna reke, wymieniamy sie nowymi wiadomosciami, a i tak
                  nic nie wiemy. Od kilku miesiecy zwodza nas, a podawane przez SAM terminy
                  rozpoczecia inwestycji nie sa dotrzymywane. Mam nadzieje, ze jak zaczna to juz
                  pojdzie plynnie, tak jak na innych budowach tej spoldzielni; tylko kiedy to
                  nastapi....???? Jak sie czegos dowiesz koniecznie napisz.
                  j
                  • Gość: Piter Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: proxy / *.natned.com.pl 05.11.02, 14:26
                    spoko, jestem z Wami
                    obecnie mieszkam w bloku budowanym również przez SAM'a, jest po drugiej stronie
                    HIT'a. był to jeden z pierwszych ich bloków w tej okolicy, dlatego zarówno
                    termin oddania jak i wstępna cena mocno się rozjechały, ale summa summarum
                    wszystko skończyło się dobrze. z dobrych informacji to mogę Wam powiedzieć, że
                    SAM słynie z niskich czynszów, wszyscy ludzie, którzy oglądali moje obecne
                    mieszkanie nie mogli wyjść z podziwu jak małe opłaty są. generalnie jest ok,
                    ale chcemy zmienić mieszkanie na większe.
                    pozdrawiam
                    Piter
                    • Gość: Andrzej Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.net.nbp.pl 07.11.02, 16:08
                      > spoko, jestem z Wami
                      > obecnie mieszkam w bloku budowanym również przez SAM'a, jest po drugiej
                      stronie
                      >
                      > HIT'a. był to jeden z pierwszych ich bloków w tej okolicy, dlatego zarówno
                      > termin oddania jak i wstępna cena mocno się rozjechały, ale summa summarum
                      > wszystko skończyło się dobrze. z dobrych informacji to mogę Wam powiedzieć,
                      że
                      > SAM słynie z niskich czynszów, wszyscy ludzie, którzy oglądali moje obecne
                      > mieszkanie nie mogli wyjść z podziwu jak małe opłaty są. generalnie jest ok,
                      > ale chcemy zmienić mieszkanie na większe.

Waham się właśnie czy zainwestować w mieszkania budowane przez SAM-81 przy
                      Bluszczańskiej na Mokotowie. Budowa już ruszyła i doszła do pierwszego piętra,
                      cena jest atrakcyjna tylko zastanawiam sie ile jeszcze będę musiał dopłacić po
                      zamknięciu inwestycji? Jak to wygląda procentowo do wstępnej cenu ustalonej
                      przez spółdzielnię? Czy wiesz może też, czy możliwe jest w jakiś sposób
                      zrezygnownie z garażu albo chociaż wydzierżawienie go od spółdzielni?
                      Proszę o opinię
                      > Piter
                      • rainman_2002 Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 13.11.02, 12:24
                        witam
                        to ja, Piter, tylko z innego konta. przepraszam, że tak późno odpowiadam, po
                        prostu umknał mi Twój mail i dopiero przed chwilą go zauważyłem.
                        co do zmiany ceny to szczerze mówiąc była powalająca - zaczęło się od 1700 za
                        metr, w finale dojechało do 2650 tak więc ponad 50%. jednak wtedy dużo
                        czynników miało na to wpływ. to dość dawne czasy, teść zaczynał wpłacać na to
                        mieszkanie zdaje się w 1996 roku, w naszej rzeczywistości to wieki temu. wtedy
                        faktycznie rynek mieszkaniowy szalał, ceny szły w górę, poza tym spółdzielnie
                        dopiero się uczyły wyceniania kosztów na własnych błędach. teraz wygląda to
                        zdecydowanie lepiej - np. ostatnie inwestycje oddane przez SAM'a zostały oddane
                        po cenie początkowej i miesiąc przed planowanym terminem. tak słyszałem od
                        osoby, która kupiła mieszkania, jeśli ktoś ma inne doświadczenia to proszę o
                        sprostowanie. zresztą wystarczy wejść na stronę SAM'a i obejrzeć ceny wolnych
                        mieszkań na Bluszczańskiej, ok. 3 tys za metr więc jak widać nie wzrosły.
                        jeśli ktoś ma jakieś informacje co do zmian cen to też chętnie posłucham.
                        co do garażu to z tego co słyszałem do pewnej powierzchni mieszkania, zdaje się
                        ok. 40 m2 garaż jest opcją, powyżej tego metrażu trzeba go kupić. myślę, że
                        bardziej szczegółowych informacji udzielą Ci w spółdzielni.
                        a propos - przed chwilą z nudów sobie zadzwoniłem i powiedziano mi, że budowa
                        ruszy na koniec listopada / początek grudnia.
                        pozdrawiam
                        rainman
    • Gość: Pablito Wniosek IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 06.11.02, 11:53
      Moi drodzy,

Niech może ktoś zadzwoni, żeby dowiedzieć się, czy wniosek o pozwolenie na
      budowę został złożony. Ja już nie mogę, rozmawiam z nimi codziennie.

Rozmawiałem wczoraj z biurem architektonicznym przygotowującym projekt i
      potwierdzili, że budynek będzie dzielony. Mieli już projekt, więc jest szansa,
      że wniosek został złożony. Od daty złożenia wniosku decyzja powinna pojawić się
      w terminie 14 dni (połowa listopada). Jeśli do tego czasu jej nie będzie,
      TRZEBA złożyć wizytę prezesowi, bo pomimo naprawdę atrakcyjnej ceny lokalu (też
      mam mieszkać na poddaszu), już mam dosyć wodzenia za nos.

Pozdrawiam,
      P.
      • jaci Re: Wniosek 06.11.02, 12:42
        A i owszem, zadzwonilem.

Faktycznie, dzis zostal zlozony wniosek o pozwolenie na budowe :-). Teraz 7
        dni, aż dotrze do właściwej osoby w urzędzie, po czym jeszcze kilka dni na
        decyzje. Przewidywany czas otrzymania pozwolenia - koniec przyszlego tygodnia,
        aczkolwiek dla mnie to brzmi troche zbyt optymistycznie. Pozniej, aby skrocic
        czas potrzebny do uprawomocnienia sie pozwolenia, SAM zamierza zebrac od
        wlascicieli sasiadujacych dzialek oswiadczenia, ze nie wnosza sprzeciwu do
        inwestycji. Po tym wszystkim budowa wreszcie bedzie mogla ruszyc.

Jeszcze kwestia umowy. Maja nas podobno zapraszac do podpisywania po uzyskaniu
        pozwolenia, tj. jak rozumiem za ok. 2 tygodnie. Przed podpisaniem byloby jednak
        warto wymienic sie cennymi uwagami na lamach forum. Moze udostepnia umowy
        troche wczesniej, ale panie w sprzedazy jak zwykle nic nie wiedza.

Pozdrawiam
        j
        • Gość: Pablito Re: Wniosek IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 06.11.02, 13:18
          A czy informacja jest od Pań z działu sprzedaży? Dwa tygodnie temu dowiedziałem
          się od nich, że cały grunt jest już wykupiony :) Wnosze jednak, że udzieliła
          jej Pani Smolarek lub ten miły bezimienny jak dotąd Pan. Ciekaw jednak jestem
          ile czasu uprawomocnia się pozwolenie, bo nagle okaże się, że czekamy do
          marca :)?

Co do umowy, to trzeba ją faktycznie przedyskutować. Ale podejrzewam, że będzie
          tak jak z poprzednią. "Jak się Panu nie podoba, to sa jeszcze inne
          spółdzielnie..."

Dzięki za fatygę stary,
          P.
          • jaci Re: Wniosek 06.11.02, 13:49
            Informacja pochodzi z pewnego zrodla, tj. od pani Smolarek, choc jak wiadomo i
            u nich w dziale zdarzaja sie przeklamania (zwlaszcza jesli chodzi o terminy).
            Pań ze sprzedazy staram sie unikac, a jak juz musze z nimi rozmawiac to i tak
            pozniej wszystkie informacje potwierdzam u innych zrodeł. A i tak najlepiej
            rozmawia sie i najwiecej informacji wyciaga sie od milego pana, ktory jest
            bardzo cierpliwy i nigdy sie nie irytuje.

Pozwolenie uprawomacnia sie bodajze po 14 dniach, ale wg uzyskanych informacji,
            poswiadczony (podpisami na stosownym oswiadczeniu) brak sprzeciwow ze strony
            wlascicieli sasiednich dzialek rozwiazuje caly problem – mozna zaczynac budowe.

A propos umow. Jak zbierzemy sie razem, bedzie nas wiecej, to i sile przebicia
            bedziemy mieli wieksza - moze nie potraktuja nas tak jak przy umowie
            przedwstepnej.

j
            PS. Nie ma sprawy, sam tez bylem strasznie ciekaw.
            • rainman_2002 Re: Wniosek 07.11.02, 09:49
              Witam wszystkich
              A jak zostaliście potraktowani przy umowie przedwstępnej jeśli można wiedzieć?
              Byłbym wdzięczny za każde info albo cenną radę bo w przyszłym tygodniu mam
              wpłacić zadatek.
              Dzięki i pozdrawiam
              rainman
              • Gość: Pablito Re: Wniosek IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 07.11.02, 10:56
                Jakby Ci tu najbardziej obrazowo wytłumaczyć... :) Jak petent, a nie klient,
                który wpłaca 40 tys. PLN.

P.
                • jaci Re: Wniosek 07.11.02, 11:05
                  Umowę przedwstepna na pewno juz widziales. Mozna miec do niej bardzo duzo
                  zastrzezen, uwag i wnosic wiele propozycji zmian. Niestety nie przynosi to
                  raczej efektow. Jak powiedzieli, ze nie przewiduja zmian w umowie przedwstepnej
                  bardzo sie nie stawialem, nie denerwowalem i nie stresowalem. Spoldzielnia jest
                  dobra i wiarygodna. Potwierdzaja to ci, ktorzy w niej wybudowali juz swoje
                  mieszkania, w tym moi rodzice. Ich opinia przekonala mnie, ze mimo formy umowy
                  przedwstepnej, mimo koniecznosci wplaty pierwszych pieniedzy przed rozpoczeciem
                  budowy (nawet przed pozwoleniami) i mimo potencjalnych opoznien w pierwszym
                  etapie inwestycji, warto jest budowac z nimi. Niestety SAM zdaje sie zdawac
                  sobie sprawe z dobrej opinii i usztywnil sie w stawianych przez siebie
                  warunkach mowiac "Jak się Panu nie podoba, to sa jeszcze inne spółdzielnie..."
                  (cytat cytatu Pablito).

A moze inne spoldzielnie maja jeszcze gorsze umowy??

Pozdrawiam i witam sasiada.
                  j

PS. Wszystko czego sie dowiesz w dziale sprzedazy na temat realizacji i
                  postepow w inwstycji potwierdzaj w innych dzialach.
                  • rainman_2002 Re: Wniosek 08.11.02, 10:09
                    witam
                    dzięki za odpowiedź. do spółdzielni też jestem przekonany, ja z kolei za sprawą
                    teściów, którzy mają z nimi dobre doświadczenia.
                    pozdrawiam
    • Gość: MK Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: 217.153.88.* 13.11.02, 13:31
      Witam!
      Niniejszym ja, MK, założyciel tego wątku, dokonuję jubileuszowego, setnego
      wpisu!

pzdr
      MK
      • rainman_2002 Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 14.11.02, 09:05
        witam
        no to pozwolę sobie zacząć drugą setkę. byłem dzisiaj w naszej spółdzielni, bo
        wpłaciłem wreszcie zaliczkę dokonując tym samym rezerwacji. na moje pytanie o
        umowę przedwstępną i pozostałe pieniądze, które mam wpłacić pani powiedziała,
        żebym wpłacił za jakieś 2 tygodnie to od razu podpiszemy gotową umowę, bo
        pozwolenie będzie już przyznane i budowa ruszy. to chyba dobra informacja.
        pozdrawiam wszystkich
        rainman
        • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 14.11.02, 10:11
          Pozwolenie może zostać udzielone ponoc nawet już jutro (raczej teoretycznie -
          praktycznie watpliwe). Umowy miały być dostepne troche wczesniej abysmy, przed
          podpisaniem, mogli zapoznac się z ich trescia i przemyslec. Dobrze byłoby gdyby
          je udostępnili w najblizszych dniach, niestety do wczoraj nie były jeszcze
          gotowe, spoldzielnia nanosila na nie ostatnie poprawki. Jak ktos z was będzie
          miał informacje, ze umowy już są i można się z nimi zapoznac, dajcie sygnal.
          pozdrawiam
          j
          • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 14.11.02, 13:13
            Bosh,

Nie wierzę, że to już tak blisko... już za chwilę przynajmiej zrobią kawałek
            wykopu za te 40 tys., które im wpłaciłem w styczniu ;) Jeśli w tej chwili
            rozpoczną budowę i skończą w terminie 18 mies. to będę wniebowzięty i wybaczę
            im te wszystkie kłamstwa ;)

Ciekaw jestem natomiast jak z tempem budowy, czy faktycznie pójdzie szybciej
            niż 18 mies. i czy wprowadzimy się jeszcze w pierwszym kwartale 2004?

Pzdr,
            P.
            • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 14.11.02, 13:31

> Ciekaw jestem natomiast jak z tempem budowy, czy faktycznie pójdzie szybciej
              > niż 18 mies. i czy wprowadzimy się jeszcze w pierwszym kwartale 2004?
              >
              > Pzdr,
              > P.

Ja bede szczesliwy, nawet jak sie wprowadzimy w drugim kwartale 2004. Daj sobie
              kilka chwil na wykonczenie by na szlichcie nie spac :-).

Mysle, ze jak przyjdzie do regularnego wplacania kilkudziesieciu tysiecy co 4
              miesiace to czas szybciej bedzie mijal :-).

Pozdrawiam.
              j
              • rainman_2002 Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 14.11.02, 13:56
                kurcze, wpłaciliście pieniądze tak dawno?! no to nie dziwi mnie to
                zniecierpliwienie. tak sie zastanawiam... nie boicie się, że podniosą ceny?
                pozdrawiam
                rainman
                • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 14.11.02, 14:31
                  Ojjjjjj !!!

Sam się sobie dziwię, że wpłaciłem tyle kasy, ale kiedy w spółdzielni chciałem
                  negocjować 30% wpłaty, dowiedziałem się, że przecież są inne spółdzielnie i oni
                  mnie nie zmuszają, żeby akurat z nimi budować :)) Dobrze!!! - pomyślałem sobie,
                  nie zależy im przynajmniej, żeby mnie naciągnąć :))

A tak naprawdę - ulga, chłopie, to mi było potrzebne. Chyba tylko dlatego
                  kupiłem ten kwadrat w SAM. Mieszkanko na poddaszu za 60% ceny z metra. Skosy i
                  takie tam, zawsze chciałem mieszkać na poddaszu.

Co ciekawe, jakby nie psioczyć na SAM, to w momencie, kiedy chce się załatwić
                  coś w spółdzielni, o dziwo (!!!) zawsze daje się to zrobić pozytywnie. Na mój
                  wniosek przeprojektowano mieszkanie (usunięto z niego balkon, moim zdaniem
                  balkon na poddaszu to paranoja, pozaz tym mieszkanie dzięki temu mam większe).
                  Musiałem zadzwonić w kilka miejsc, przycisnąć, ale sprawę załatwiłem w trzy
                  tygodnie.

Cena wzrośnie na pewno. Ja mam nadzieję, że nie więcej niż 20%, czyli koniec
                  końców nie więcej niż 3600,00 PLN. Warto tyle wydać biorąc pod uwagę
                  lokalizację tego przedsięwzięcia. Ja muszę mieć zielono, bo przeprowadzam się z
                  Jelonek, tu mam przestrzeni i drzew poddostatkiem, tam będzie tak samo :)

No i do HIT'a po jakiegoś booz'a się można zawsze kopnąć.

Pzdr.P.

• rainman_2002 Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 14.11.02, 14:51
                    no fakt, HIT się często przydaje, zwłaszcza podczas niespodziewanego ataku
                    gości :-).
                    20% mówisz, to przy moich ponad 70ciu metrach to niewąsko :-\. mam nadzieję, że
                    wzrośnie mniej
                    tak, też zawsze chciałem mieszkać na poddaszu, ale jakoś mi się nie udaje
                    • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 14.11.02, 15:01
                      A ja jestem wiekszym optymista.Mam nadzieje, ze cena nie wzrosnie, no
                      przynajmniej nie wiecej niz o 10%.

I wplacate mialem pod koniec grudnia zeszlego roku,taki sobie prezent na
                      gwiazdke zrobilem.A wszystko przez stara ulge, a wlasciwie jej
                      likwidacje.Ostatnia szansa aby mi fiskus kasy nie zabral (to moze nie
                      patriotyczne w dobie wielkiej dziury budzetowej, ale dobrze mi z tym). I tak
                      nie narzekam,sa tacy ktorzy wplacili DUZO wczesniej.

Dodatkowo, dzieki tak wczesnemu terminowi, mi rowniez udalo sie zalapac na
                      poddasze :-).

Pozdrawiam
                      j
                      • rainman_2002 Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 14.11.02, 17:07
                        a ja wpłaciłem dopiero wczoraj zaliczkę i załapałem się na 3cie, ostatnie
                        piętro :-). ale niestety nie poddasze. czekaj, skoro piszesz, że 60% ceny za
                        metr to wychodzi po 1800!! no to ładnie, ceny prawie jak w moich rodzinnych
                        stronach. fajna sprawa
                        • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 15.11.02, 09:26
                          Ja dotyczczas slyszalem o 70% jesli jest balkon na poddaszu i o 65% jesli bez
                          balkonu,ale i to nie bylo jeszcze do konca pewne. Jak dostane umowe gdzie tak
                          bedzie napisane to uwierze.
                          Milego piatku
                          j.
        • idfree Poniedziałek 21.01.2003 22.01.03, 16:08
          No witam,

Po długim okresie, kiedy forum było martwe powinien nastąpić okres jego
          ponownej reanimacji, a jest po temu przyczyna, bo w spółdzielni wbrew
          zapowiedziom wszystkich znów zaczęły się problemy.

Otóż wniosek o pozwolenie na budowę zostal złożony w dniu 18.01.2003. Miły Pan
          powiedział optymistycznie, że w zasadzie dwa tygodnie czeka się na pozwolenie.
          Zacząłem ciągnąć, znając jego optymistyczne przewidywania już od jakichś
          sześciu miesięcy. Okazuje się, że obecnie nie ma nikogo, kto dysponowałby
          upoważnieniem do podpisania pozwolenia. Czyli znów KUTAS, panno Basiu... Nie
          wiadomo kiedy pozwolenie, nie wiadomo kiedy budowa ruszy, nie wiadomo kiedy
          oddanie mieszkań... Rozpoczął się zatem drugi rok czekania.

Ponadto, nie dość że do dzisiaj nie wiadomo (już oficjalnie) ile będzie
          kosztował metr mojego podasza (w momencie wpłaty obiecywano mi 65% wartości),
          wiadomo już, że jego cena wzrośnie, bowiem zebrała się rada nadzorcza i
          zdecydowała się podnieść cenę. Teraz, kurwa oni podnoszą cenę !!! Kiedy
          trzymają moje pieniądze rok i nie kiwnęli palcem !!! Wiem zatem, że będę musiał
          zapłacić przynajmmiej 20 tys. więcej i cały czas nie wiem, kiedy zostanie
          wybudowane.

Czuję się nieźle wyruchany... Sorki za dosłowność, ale aż tyłek mnie boli po
          tym co zrobiła ta spółdzielnia.

P.

• Gość: DrOzda Re: Poniedziałek 21.01.2003 IP: *.anonymous.dialup.atcom.net.pl 22.01.03, 21:15
            Ja już ich olewam.Całe szczęście że się wstrzymałem.Jestem teraz w 99%
            zdecydowany na Osiedle Zawiszy przy Obozowej/Prymasa Tysiąclecia.Cena metra
            3200 netto i jest jeszcze bardzo duży wybór.Lokalizacja IMHO dość ciekawa choć
            trochę dziewicza.W każdym razie warte zastanowienia.Mam nadzieję że wszystko
            sie dla Was , niedoszli współlokatorzy, skończy szczęśliwie.IMHO obie
            inwestycje mają szansę zakończyć się równocześnie ;)Pozdrawiam
    • Gość: MK Poniedziałek, 18.11.2002 IP: 217.153.88.* 18.11.02, 13:19
      Witam!
      Dziś pani w dziale sprzedaży poinformowała mnie, że w połowie grudnia rozpoczną
      budowę. Czy ktoś może to potwierdzić?

pozdrawiam
      MK
      • jaci Re: Poniedziałek, 18.11.2002 18.11.02, 14:23
        Zamiast mnie ucieszyć, Twoja informacja dala mi dużo do myślenia. Polowa
        grudnia? Niedawno mówili o połowie listopada (czyli teraz-niemożliwe), potem o
        przełomie listopada i grudnia (wydawało się bardzo prawdopodobne JEŚLI 2
        tygodnie temu złożyli wniosek o pozwolenie na budowę). Teraz już wspominają o
        połowie grudnia?!?!? Czyżby to wszystko znów były ściemy i mydlenie oczu? Zaraz
        postaram się dodzwonić, potwierdzić Twoje informacje i to gdzie indziej niż w
        dziale sprzedaży. Pozdrawiam.
        j
        • jaci Re: Poniedziałek, 18.11.2002 18.11.02, 15:27
          Tak więc dzwoniłem i rozmawiałem z miłym panem z działu inwestycji. Trochę mnie
          uspokoił. Wg wstępnych prognoz potrzeba im jeszcze około 10 dni na formalności
          poczym inwestycja powinna fizycznie wystartować. Tak więc podtrzymany przez
          niego został termin przełomu listopada i grudnia.
          Dodatkowo wzór umowy jest już gotowy. Niczym szczególnym nie różni się od tych
          z wcześniejszych inwestycji na tym osiedlu, poza oczywiście datami realizacji i
          naszymi danymi. Trzeba przycisnąć panie z działu sprzedaży aby przekazały nam
          te umowy do zapoznania się z nimi. Niestety nie mogę się do nich dodzwonić.
          Pozdrawiam, probuje dalej.
          j
          • jaci Z innej beczki 18.11.02, 15:43
            Inspirowany weekendem spędzonym w mieszkaniu, gdzie w salonie znajdował się
            kominek mam pytanie, skierowane głównie do przyszłych mieszkańców poddasza.

Czy orientujecie się, czy możliwe jest w naszych blokach zainstalowanie
            kominka? Czy konstrukcja kominów jest do tego dostosowana (w co wątpię), ale
            czy istnieje w ogóle możliwość przystosowania kominów, bądź zaprojektowania
            calej instalacji kominkowej? Wiem, że niektóre spółdzielnie / developerzy w
            mieszkaniach na poddaszu przewidują takie rozwiązania.

Dzięki za info i pozdrawiam.
            j

PS. Fajne jest takie ognisko w domku, a i atrakcyjność lokalu i jego wartość
            wzrasta.
            • Gość: Pablito Re: Z innej beczki IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 18.11.02, 16:21
              Cześć Jaci,

Interesowałem się tym tematem, jako przyszły lokator poddasza. Ponoć w zasadzie
              jest taka możliwość, ale sama konstrukcja, jak i mieszkanie musi spełnić dość
              skomplikowane normy. Nie sądzę, żeby w mieszkaniu zainstalowany był komin
              do "kominka", trzba byłoby wykonać go oddzielnie. Co do projektu, może to być o
              tyle trudne, że ponoć nasze mieszkania na poddaszu mają być wyposażone w coś w
              rodzaju strychu (ok. 2 m szerokości, okna uchylne), więc przewód kominowy może
              nie być taki łatwy do wykonania.

Secundo - konstrukcja dachu w SAM - 81 idzie bezpośrednio nad mieszkaniem, jest
              drewniana, ocieplona wełną mineralną. Nie wiem, czy nie przekreśla to planów
              zainstalowania kominka właśnie ze względu na normy przeciwpożarowe.

Na koniec - sugestia, spytajmy się. Może w innych budynkach coś takiego już
              wykonano i miłe Panie o rozdwojonych językach z działu sprzedaży mają coś w tym
              temacie do powiedzenia?

Pzdr,.
              P.

P.S.
              A co do terminu budowy to jeszcze jedno pytanie. Skoro 14 dni czeka się na
              uprawomocnienie pozwolenia, a Pan z inwestycji, twierdzi, że brakuje im 10 dni
              do rozpoczęcia prac, to powinno to oznaczać, że pozwolenie już jest. Czy to
              prawda? Czy je uzyskali?

• Gość: Pablito Re: Z innej beczki IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 18.11.02, 17:21
              A tu jeszcze garść informacji od dobrych ludzi.

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=25&w=1476899&a=1476899&v=2

P.
              • jaci Re: Z innej beczki 19.11.02, 11:05
                Drodzy Państwo, polecam wszystkim zainteresowanym przejść się do spółdzielni.
                Ja byłem. Zostałem bardzo miło przyjęty przez Panią z działu sprzedaży i
                otrzymałem wzór umowy jaką będziemy podpisywać. Jest to de facto umowa z
                poprzedniego budynku, ale warunki zostają zachowane.Wcześniej proponuje jednak
                uprzedzić ją telefonicznie o swojej wizycie aby nie była zaskoczona.
                Po zapoznaniu sie proponuje dyskusje na lamach forum.

Dzięki Pablito za informacje odnośnie kominka. Jak zawsze są zady i walety
                takiego rozwiązania. Trzeba się poważnie zastanowić, bo teoretycznie takie
                rozwiązanie jest możliwe. Trzeba będzie (wg dzialu sprzedazy) napisac podanie
                do spółdzielni w momencie tworzenia projektów wykonawczych dla każdego lokalu.
                Wtedy biuro projektowe wypowie się na temat takiej możliwość, zostanie ustalony
                kosztorys itd. Oddzielnym problemem jest zachowanie czystosci przy takim
                kominku. Warto sie w to pchac li nie warto? Jakie wasze zdanie?

A propos stryszków, to szczerze mówiąc pierwsze słyszę. Starałem się
                potwierdzić tę informację ale niestety Pani nie potrafiła dać mi wiążącej
                odpowiedzi. Budynek S2 jest projektowany przez inne biuro projektowe niż
                pierwsze budynki (nie wiem jak V) i jeszcze nie wiadomo, czy takie stryszki
                będą. Mam nadzieje, że te kwestie i watpliwosci zostaną wyjaśnione przed
                podpisywaniem umowy.

Odnosnie pozwolenia na budowe to jeszcze go nie mają. Okres uprawomocniania
                planuja skrócić poprzez zbieranie oświadczeń, o których już pisałem. Podpisanie
                umów przewidują w kazdym razie na początku grudnia.

Pozdrawiam
                j
                • Gość: Pablito Re: Z innej beczki IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 19.11.02, 11:30
                  Czyli jak zwykle stara śpiewka - "proszę się o to dowiedzieć za dwa tygodnie".
                  Nie ma pozwolenia na budowę, nie wiadomo, czy skrócą termin uprawomocnienia,
                  wiadomo za to, że budowy na pewno nie rozpoczną wcześniej niż w połowie
                  grudnia. Skoro wniosek został złożony 6.11 to do końca tygodnia powinni go
                  otrzymać. Ciekaw jestem także co dla Pań ze sprzedaży oznacza "początek
                  grudnia" i czy chodzi im konkretnie o 2002 r. Warto to sprecyzować.

Co do kominka, to nawet gdybyśmy się spięli, to nie wiem, czy dostaniemy zgodę
                  sąsiadów, a chyba jest wymagana. A co do stryszku - rozmawiałem o tym z
                  architektem i to on potwierdził tę wiadomość.

Pzdr.
                  P.

Jak będziesz coś wiedział o pozwoleniu na budowę, daj proszę znać.
                  • Gość: uta Re: Z innej beczki IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 19.11.02, 11:35
                    Mam do Was wszystkich pytanie, każdy z nas wie jak jest skonstruowana umowa
                    przedwstępna.W związku z tymi niekończącymi sie problemami chcę się wycofac,
                    narazie nie dzowniłam do spółdzielni i wiem ze dead line jest koniec grudnie
                    wtedy mogę zacząć coś robić. Czy ktos z was może probował zerwać umowe i z czy
                    się to wiąże poki co trzymaja 52 tys 3 miesiac i nic a mnie juz trafia.
                    Pozdrawiam Uta
                    • Gość: Pablito Re: Z innej beczki IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 19.11.02, 12:40
                      Dziwię Ci się Uta, że na trzy tygodnie przed rozpoczęciem budowy rezygnujesz.
                      (???) Wydaje mi się, że nie powinnaś mieć problemów z odzyskaniem wpłaconych
                      pieniędzy, pytanie - w jakim terminie postawią te środki do Twojej dyspozycji?

Pzdr,
                      P.
                • Gość: Pablito Re: Z innej beczki IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 19.11.02, 11:32
                  Aha, pytanie:

Czy 65% ceny podstawowej dla mieszkania na poddaszu, bez balkonu zostało
                  zachowane i wpisane do umowy?

Pzdr,
                  P.
                  • jaci Re: Z innej beczki 19.11.02, 12:42
                    Wybrane wspólczynniki z umowy, ktora dzis otrzymalem, uzupelnione o wyjasnienia
                    pani ze sprzedazy:

- 0,65 - pietro ostatnie ze skosami - strop drewniany, lokal bez balkonu,
                    - 0,70 - pietro ostatnie ze skosami - strop drewniany, lokal z balkonem,
                    - 0,95 - pietro ostatnie ze skosami przy stropie zelbetowym.

Uwaga 1: zgodnie z wyjasnieniem spoldzielnia wycofala sie z rozroznienia ceny w
                    zaleznosci od rodzaju stropu,

Uwaga 2: Mniemam, ze stryszek nie czyni mieszkania dwupoziomowym (dla
                    dwupoziomowych inne zasady rozliczania),

Uwaga 3: Jesli stropy maja byc zelbetowe (w przypadku S2) nie jestem pewien czy
                    mozliwy bedzie stryszek. Jak to jest w V-ce?

Uwaga 4: Ten ekstra stryszek jesli jest, to jest ekstra platny, ale nie wiem
                    ile.

PZDR, j.
                    • rainman_2002 Re: Z innej beczki 19.11.02, 14:44
                      witam
                      rozumiem, że ten wzór umowy to jest do wglądu na miejscu w spółdzielni? czy
                      może mogę dostać kopię do domu?
                      pozdrawiam
                      rainman
                      • jaci Re: Z innej beczki 19.11.02, 16:53
                        Ładnie poprosiłem i dostałem kopie do domu.
                        j
                        • rainman_2002 Re: Z innej beczki 20.11.02, 10:21
                          a właśnie - czy jest tu może gdzieś mój przyszły sąsiad? moje mieszkanie będzie
                          oczywiście w 5tce, klatka pierwsza, mieszkanie nr 6. jest ktoś z okolicy?
                          pozdrawiam
                          rainman
    • Gość: MK Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: 217.153.88.* 20.11.02, 16:31
      Witam!
      Czy ktoś coś wie na temat ulicy Kabackiej? Zaczęli ją przedłużać w okolicach
      płotu Metra Warszawskiego. Jaki jest planowany przebieg?

pozdrawiam
      MK
      • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 25.11.02, 11:47
        Niestety, mam złe wiadomości.

Tknięty złym przeczuciem (wynikającym z moich wyliczeń, że w najbardziej
        pesymistycznym scenariuszu, pozwolenie na budowę powinno być już wydane w
        zeszłym tygodniu) zadzwoniłem do spółdzielni. Jak myślicie, co tym razem?

Otóż otrzymanie przez SAM-81 pozwolenia na budowę uzależnione jest od
        otrzymania zgody na budowę etapową. Wydać je ma zarząd wydziału architektury
        gminy Ursynów, który zbiera się w środę.

Teraz kilka pytań:

1. Co jeśli zarząd nie zdąży przedyskutować sprawy budowy 5-tki, kiedy zbierze
        się następnym razem i kiedy rozpatrzy sprawę?

2. Co, jeśli nie wyda zgody na budowę etapową?

3. Jeśli wyda zgodę, czy znów rozpocznie się termin oczekiwania na pozwolenie i
        uprawomocnienie się decyzji? (czyli kolejne miesiące oczekiwania?)

Pozytywna decyzja zarządu umożliwi rozpoczęcie realizacji inwestycji w tym
        roku. A ja już mam KURWA dosyć!!! Rozumiem ludzi, którzy kopali tę spółdzielnię
        w tyłek i zabierali pieniądze, bo nie mogli się doprosić o rzetelną informację.
        Po wtóre - zapłaciłem w ty roku kilkanaście tysięcy podatku dochodowego, a
        dopłacę pewnie jeszcze kilka. Z tego utrzymuje się biuroszmaty w tysiącu
        urządów administracyjnych, z których nikt nie jest w stanie podjąć decyzji
        jesli nie dostanie pod stołem, albo będąc starostą uważa się za pępek świata i
        nie załatwi niczego co naprawdę jest ludziom potrzebne. Po trzecie, postaram
        się nie odwiedzać SAM-a samodzielnie bo skończyłoby się to dziką awanturą i
        wyzwiskami.

P.
        • Gość: uta Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 25.11.02, 13:20
          A widzisz mi w zeszłym tygodniu mówili, że już zgoda na budowe to kwestia
          tygodnia (oczywiscie przez telefon). W tej chwili zastanawiam sie jak wycofac
          od nich te pieniądze. Czy nie orientujesz sie jak to zrobić?
        • rainman_2002 Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 25.11.02, 14:01
          witam
          nie no k***a mać! to już jest przegięcie, kłamią w żywe oczy. jak tak dalej
          pójdzie to będę musiał zapłacić pieprzony podatek 10% + odsetki, bo mam 2 lata
          czasu na kupno mieszkania a przestaję wierzyć, że je wybudują do końca 2004
          roku. wpłaciłem im na razie tylko 10.000 jako rezerwację i pytanie mam podobne
          co Uta - jak to wycofać?
          pozdrawiam
          rainman
          • Gość: maq Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: PLWAWSRV* / 195.94.201.* 26.11.02, 14:38
            Oglądam sobie wasze posty od pewnego czasu. Też wpłaciłem rezerwację na
            mieszkanie w 5-tce. No i właśnie mi się cierpliwość skończyła - czekam od
            września na rozpoczęcie budowy.
            Dzwoniłem właśnie do Sam-a, po zadaniu kilku trudnych pytań pani wreszcie
            powiedziała, ze jestem w tzw. drugim etapie budynku, który ma się zacząć "na
            początku przyszłego roku". A to znaczy, że pewnie zaczną II część nie wcześniej
            niż za pół roku, bo musi to być poważna sprawa skoro nie warto czekać z całym
            budynkiem.
            Sam kłamie w żywe oczy - jak spytałem jaka jest sytuacja to powiedzieli, że
            wszystko jest w porządku, potem co to jest za sprawa z dwuczęściową budową to
            powiedzieli że to S2, a nie 5-tka, a jak zacząłem wnikać to się przyznali, że
            jednak 5-tka też. Wali mnie to. Zabieram kasę i tyle.

Życzę wszystkim cierpliwości.
            • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 26.11.02, 15:10
              Oj, będzie potrzebna...

Ja czekam do piątku na decyzję zarządu wydziału architektury. Jak się nie uda,

1. Piszę do spółdzielni pismo z żądaniem poinformowania mnie o opóźnieniach,
              przyczynach i planach dotyczących budowy 5-tki

2. Piszę drugie pismo do spółdzielni, w którym zażądam zmiany wysokości
              zaliczki z 30% wartości mieszkania do 10%,lub 5%.

3. W przypadku nieskutecznego rozpatrzenia pisma nr 2 będę dochodził (nawet na
              drodze sądowej - mam na to czas) zwrotu całości zaliczki wraz z należnymi mi
              odsetkami bankowymi.

4. Opieprzę na czym świat stoi wszystkie miłe Panie z działu sprzedaży, prezesa
              i kogo jeszcze się da (to już dla czystej satysfakcji).

I dodam - szlag mnie trafia, że nikt do tej pory oficjalnie nie poinformował
              mnie o tym, że inwestycja się opóźnia (mamy prawie grudzień a do mnie nie
              przyszedł żaden list ze spółdzielni).

Gdzie jesteś Jaci, jak Twoje spostrzeżenia?

• Gość: Jacek Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 27.11.02, 09:45
                Witajcie,
                Moj post pojawil sie w tym watku 24 wrzesnia. Przypomne - w lipcu 2000
                wplacilem kilkadziesiat tys. na mieszkanie w S1, w sierpniu 2001 zazadalem
                zwrotu, dostalem w pazdzierniku (oczywiscie bez odsetek). Na mnie SAM zarobil
                kilka tysiecy w odsetkach. Widze, ze od tego czasu nic niestety sie nie
                zmienilo.

Teraz SAM-81 zarabia na WAS.

Ludzie!!!! Oni sprzedaja Moczydlo 3 juz chyba od 3 lat!!!
                Nie dziwi Was, ze ciagle sa mieszkania do kupienia???
                Przeciez po prostu Wy wchodzicie na miejsce ludzi, ktorzy tak jak ja
                rezygnowali z tych mieszkan w 2000, 2001 i 2002 r. Przez ten caly czas
                spoldzielnia zrobila kupe kasy na takich frajerach jak ja!!! Ja sie dalem
                zwodzic przez ponad rok!!! Proceder jest prosty - dac niska cene w atrakcyjnej
                okolicy, to chetni sie zawsze znajda. A jak po 3,6,10,15 itd. miesiacach im sie
                znudzi, to przyjda nastepni na ich miejsce, ktorzy zaplaca 30% wartosci
                mieszkania, ktorego jeszcze nie ma i dlugo nie bedzie.
                Nadal zycze Wam wiele CIERPLIWOSCI oraz tego, zebyscie to wlasnie Wy byli
                ostatnimi w tym lancuszku (czyli tymi, ktorzy ostatecznie doczekaja sie na te
                mieszkania).

Jacek
              • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 27.11.02, 10:02

> Gdzie jesteś Jaci, jak Twoje spostrzeżenia?

Byłem na szkoleniu, ale już wróciłem. Sprawę chciałem z rana rozeznać na
                własną rękę ale się nie dodzwoniłem. Może to i dobrze. Po południu może będzie
                już wiadomo, jakie są decyzje wydziału architektury.
                O tym spotkaniu pan z inwestycji wspominał już jakiś tydzień temu, przy czym z
                jego wyjaśnień wynikało, że jak zarząd da zgodę, droga do budowy się otwiera
                (ja zrozumiałem, że pozwolenie już jest, ale uzależnione od pozytywnej opinii
                wydziału architektury). Zresztą w tym samym czasie ten sam pan dalej zarzekał
                się, że inwestycja ruszy na początku grudnia. Zobaczymy dziś/jutro.

> Ja czekam do piątku na decyzję zarządu wydziału architektury.

Dlaczego do piątku. Dla mnie i tak już zbyt długo zwlekamy z wizytą w
                spółdzielni. Tak naprawdę sprawa powinna się rozstrzygnąć dziś, a informacja
                na ten temat powinna do nas dotrzeć najpóźniej jutro rano.

> Jak się nie uda,
                > 1. Piszę do spółdzielni pismo z żądaniem poinformowania mnie o opóźnieniach,
                > przyczynach i planach dotyczących budowy 5-tki

I S2, ponawiam apel o traktowanie tych inwestycji w sposób nierozłączny!

Potencjalne pismo do spółdzielni, będzie, najpewniej, kierowało się prawami
                pisma urzędowego. Po tygodniu dotrze do prezesa, miesiąc czasu na odpowiedz
                przesłaną do Ciebie pismem poleconym – tym sposobem mamy już początek
                przyszłego roku. Z tego co zauważyłem, tak jak ja, jesteś silnie
                zainteresowany podpisaniem umowy i wpłaceniem kasy w tym roku – ulga
                budowlana, więc czasu na pisma siłą rzeczy nie ma. Dlatego też, aby skrócić
                czas, proponowałbym telefonicznie umówić spotkanie z prezesem, podać mu cel
                spotkania i czego się po nim spodziewamy i umówić się w pierwszej połowie
                grudnia (za ok. tydzień).

> 2. Piszę drugie pismo do spółdzielni, w którym zażądam zmiany wysokości
                > zaliczki z 30% wartości mieszkania do 10%,lub 5%.

Ja jestem raczej optymistą, ale jakoś nie wierzę aby miało to szansę
                realizacji. Zgapiliśmy się przy podpisywaniu umowy przedwstępnej a teraz już
                nie widzę szans powodzenia takiej akcji. Może jakieś odsetki za okres
                zaleganie tych pieniędzy, ale nawet w to nie wierzę.

> 3. W przypadku nieskutecznego rozpatrzenia pisma nr 2 będę dochodził (nawet
                na
                > drodze sądowej - mam na to czas) zwrotu całości zaliczki wraz z należnymi mi
                > odsetkami bankowymi.

Tym bardziej nie wierzę w polskie sądy i ich skuteczność.

> 4. Opieprzę na czym świat stoi wszystkie miłe Panie z działu sprzedaży,
                prezesa
                > i kogo jeszcze się da (to już dla czystej satysfakcji).
                > I dodam - szlag mnie trafia, że nikt do tej pory oficjalnie nie poinformował
                > mnie o tym, że inwestycja się opóźnia (mamy prawie grudzień a do mnie nie
                > przyszedł żaden list ze spółdzielni).

To na pewno pomoże, przynajmniej na samopoczucie, ale to mała pociecha, biorąc
                pod uwagę konieczność oddania państwu na przechowanie kilkudziesięciu tysięcy.

A tak naprawdę najbardziej się wq….ę jak okaże się, że współczynnik dla mojego
                poddasza zamiast obiecywanych od samego początku, będzie inny. Wtedy chyba
                będzie trzeba poradzić się jakiejś „papugi” co z tym zrobić.

Ponadto denerwuje mnie brak alternatywy. Jak na to nie patrzeć jest to szansa
                na najtańsze chyba mieszkanie w tej lokalizacji, a biorąc pod uwagę
                współczynniki może nawet w Warszawie. Dodatkowo rodzice mnie od samego
                początku uprzedzali o potencjalnych opóźnieniach (ich blok na samym początku
                miał opóźnienie ponad 12 miesięcy), niemniej wkurzające jest ciągłe
                przesuwanie terminu o kolejny miesiąc, ściemnianie jakby nic się nie stało i
                traktownie członków spółdzielni jak zło konieczne.

Mimo wszystko miłego dnia, pełnego korzystnych dla nas rozstrzygnięć.
                j.
                • rainman_2002 Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 27.11.02, 10:11
                  witam
                  a z czego wnioskujesz, że to będzie najtańsze mieszkanie w tej okolicy?
                  przeciez za 1,5 roku może się okazać, że płacimy za to 4 tys/m2. nie chce mi
                  sie jakoś wierzyć, że utrzymają tak niską cenę. swoją drogą na spotkanie do
                  prezesa też chętnie bym się wybrał.
                  pozdrawiam
                  • Gość: zadowolony Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: 62.29.248.* 27.11.02, 10:57
                    ludzie, naprawde wspolczuję wam, ze macie takie stresy zwiazane z 5-tką i S-2.
                    Wiem cos o tym, bo my podpisalismy umowe na mieszkanie w S-2 i wplacilismy
                    sporo kasy (latem 2001r). Ale, gdy okazalo sie, ze rozpoczecie budowy sie
                    opóznia i w ogóle nie wiadomo, kiedy sie rozpocznie, zamiast nadal dostawac
                    nerwicy (do tej pory to pewnie juz bym byl pacjentem na Sobieskiego),
                    poprosilismy o inne wolne mieszkanie w budynkach "2" lub "3" i przenieslismy
                    tam wplacone pieniadze. Teraz spokojnie czekamy na zakończenie budowy - maja
                    skonczyc na wiosne 2003, czyli niedlugo. Sprobujcie to samo! Są jeszcze wolne
                    mieszkania (np. w bud."4")- widziałem pare ofert z moczydla i bluszczanskiej na
                    ich stronie(www.sam-81.pl). My jestesmy obecnie zadowoleni, bo widac, ze oni
                    budują sprawnie i nie zawyżają kosztów, generalnie ta spółdzielnia jest OK,
                    tylko z tą 5-tką i S2 tak sie zaplątali. My co prawda troche zalujemy tej
                    zamiany, bo lokalizacja S2 bardziej nam odpowiadala (blizej lasu) i rozkład
                    mieszkania był lepszy, niż w tym obecnym, ale lepszy wróbel w garści niż
                    kanarek na dachu. Radze wam - zamieńcie kanarki na wróble póki czas !
                  • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 27.11.02, 11:23
                    rainman_2002 napisał:

> witam
                    > a z czego wnioskujesz, że to będzie najtańsze mieszkanie w tej okolicy?
                    > przeciez za 1,5 roku może się okazać, że płacimy za to 4 tys/m2. nie chce mi
                    > sie jakoś wierzyć, że utrzymają tak niską cenę. swoją drogą na spotkanie do
                    > prezesa też chętnie bym się wybrał.
                    > pozdrawiam

Napisałem, że jest to SZANSA na najtańsze mieszkanie w okolicy - jak bedzie
                    zobaczymy. Patrząc na rozliczone juz budynki z Moczydła, wydaje się być to
                    realne. A tak na prawdę to nigdy nie wiadomo, jaka bedzie cena koncowa. Taka
                    jest już uroda spółdzielni i to nie tylko tej. Jak rynek dupnie to i ceny
                    polecą.

Pod tym względem najbardziej mnie martwią zapisy w umowie docelowej,
                    pozwalające zarządowi spółdzielni właściwie dowolnie przesuwać termin
                    zakończenia inwestycji oraz podnoszenia cen. Ponownie proponuję lekturę i
                    dyskusję na ten temat, bo jak już spełni sie nasze marzenie i zaproszą nas do
                    podpisania umów, znów obudzimy sie z ręką w nocniku, podpiszemy co nam dadzą.
                    Nie wiem czy uda sie cos wynegocjować ale w kupie mamy przecież większe szanse
                    przebicia.

Pozdrawiam.
                    j
                    • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 27.11.02, 13:23

> Otóż otrzymanie przez SAM-81 pozwolenia na budowę uzależnione jest od
                      > otrzymania zgody na budowę etapową. Wydać je ma zarząd wydziału architektury
                      > gminy Ursynów, który zbiera się w środę.
                      > Teraz kilka pytań:
                      > 1. Co jeśli zarząd nie zdąży przedyskutować sprawy budowy 5-tki, kiedy
                      zbierze
                      > się następnym razem i kiedy rozpatrzy sprawę?

Podobno nie ma takiej możliwości. Wszystkie postawione wnioski muszą zostać
                      rozpatrzone. Projekt podziału został pozytywnie przyjęty i zaopiniowany przez
                      wszystkie komisje, ale co zrobi nowy zarząd? Przekonamy się dziś albo w
                      piątek, ponieważ zarząd zbiera się dwa razy.

> 2. Co, jeśli nie wyda zgody na budowę etapową?

To jesteśmy udupieni na kolejne miesiące i trzeba by się zastanowić co dalej z
                      tym zrobić.

> 3. Jeśli wyda zgodę, czy znów rozpocznie się termin oczekiwania na
                      pozwolenie i
                      > uprawomocnienie się decyzji? (czyli kolejne miesiące oczekiwania?)

Wydanie tej zgody jest równoznaczne z wydaniem pozwolenia na budowę. Trzeba
                      czasu na uprawomocnienie (max 14 dni, jeśli spółdzielnia nie dołoży starań
                      skrócenia tego czasu).

Tak więc faktycznie czekamy do piątku.
                      j.

PS. Informacje pochodzą z działu planowania inwestycji – mogą być kolejną
                      ściemą.
                      • Gość: Sw_Jozef Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 27.11.02, 19:03
                        Sorry, że przeszkadzam!
                        Ale kto z was jest ostatni w tym łańcuszku świętego SAM'a?.
                        Z waszych postów wynika, że ten SAM to niezła piramida finansowa, więc ostatni
                        w łańcuszku powinniście się zacząć już dziś modlić!!!!

1
                      • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 28.11.02, 11:56
                        Ja jeszcze w sprawie S-2. Te budynki jadą i tak na jednym wózku, wszystkie
                        dokumenty są składane razem, jeden plan budowy, te same terminy itp., więc
                        oczywiście powinniśmy traktować je jako kolejny, nierozłączny etap inwestycji.
                        Mam jednak wątpliwość. S-2 powinno być w lepszej sytuacji, bo grunt pod ten
                        budynek powinien już być wykupiony w całości. Dlaczego więc chcą budowę dzielić
                        na etapy?

Pozdrawiam was,
                        P.

• jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 28.11.02, 12:19

> Mam jednak wątpliwość. S-2 powinno być w lepszej sytuacji, bo grunt pod ten
                          > budynek powinien już być wykupiony w całości. Dlaczego więc chcą budowę
                          > dzielić na etapy?

Z informacji jakie mi zostały udzielone, brakujący pasek ziemi jest bardzo
                          wąski i przebiega zarówno przez V jak i S2.

Na wczorajszym posiedzeniu zarządu nie zostały poruszone nasze problemy, mieli
                          inne biurwokratyczne zajęcia. Kolejne posiedzenie w piątek.

Wam i sobie życzę cierpliwości
                          J.
                          • Gość: RM Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.warta-vita.com.pl 28.11.02, 14:42
                            jaci napisał:

> Gość portalu: Pablito napisał:
                            >
                            > > Mam jednak wątpliwość. S-2 powinno być w lepszej sytuacji, bo grunt pod te
                            > n
                            > > budynek powinien już być wykupiony w całości. Dlaczego więc chcą budowę
                            > > dzielić na etapy?
                            >
                            > Z informacji jakie mi zostały udzielone, brakujący pasek ziemi jest bardzo
                            > wąski i przebiega zarówno przez V jak i S2.
                            >
                            > Na wczorajszym posiedzeniu zarządu nie zostały poruszone nasze problemy,
                            mieli
                            > inne biurwokratyczne zajęcia. Kolejne posiedzenie w piątek.
                            >
                            > Wam i sobie życzę cierpliwości
                            > J.

Ja odwiedziłem pana w Inwestycjach i potwierdzam informacje podana przez J.
                            Brakujacy waslki pasek dzialki przebiega przez V i S2. Dowiedzialem sie takze
                            od wspomianego pana iz posiedzenie ma sie odbyc w poniedzialek i warto sie
                            popytywac o wynik po godz. 12.00 w poniedzialek.

Pozdrawiam.

R.
                            • rainman_2002 Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 28.11.02, 15:24
                              witam
                              a ja jutro wycofuję kasę, znalazłem sobie inne mieszkanie. potrzymali moje
                              10.000 zaliczki przez 3 tygodnie i wystarczy
                              pozdrawiam i życzę Wam powodzenia
                            • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 28.11.02, 15:28
                              Gość portalu: RM napisał(a):

> Dowiedzialem sie takze
                              > od wspomianego pana iz posiedzenie ma sie odbyc w poniedzialek
                              > Pozdrawiam.
                              > R.

????? To ciekawe!!! W poniedziałek??? Mi mówili że w piątek!! Niewinna
                              pomyłka, przejęzyczenie, przeliterowanie czy kolejna ....? Niby nie wielka
                              różnica ale daje do myślenia.
                              J
                              • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 29.11.02, 10:52
                                Poniedziałek...?

No więc dzisiaj moi drodzy jest to już ŚRODA. Trochę jednak dziś ochłonąłem i
                                zamiast kurwić postaram się przekazać informnację konstruktywnie.

Dlaczego środa? Dopiero wtedy zbierze się zarząd i być może podejmie decyzję
                                dotyczącą pozwolenia na budowę. Ponoć, tak jak pisał Jaci, wszystko jest
                                przygotowane, ale nie ma ostatecznej decyzji. Papiery leżą na stole i są
                                gotowe, ale zarząd musi podjąć decyzję.

Plusem sytuacji jest to, że decyzję podejmował bęzie po raz ostatni na sesji
                                stary zarząd i skoro zgodzili się na etapowanie czwórki, to powinni zrobić
                                podobnie z 5-tką i S-2. Ponoć wszystkie opinie z opinią naczelnego architekta
                                są na TAK. Trochę mnie to cieszy.

Zawsze minusem jest to, że zarząd oczywiście może się nie zebrać, może na sesji
                                nie zdążyć podjąć decyzji, może stać się ogólnie tysiąc rzeczy. Stąd moje
                                poprzednie wątpliwości.

Alternatywnie, ponoć w starostwie od poniedziałku 3.12 jest osoba, która ma
                                kompetencję do podpisania zgody na wykup działki i ponoć kupią ją do końca
                                grudnia, wtedy budowa ruszy normalnie, bez etapowania.

Proponuję podejść do wyżej przekazanych informacji z dużą dozą nieufności i w
                                dalszych kontaktach zupełnie zlewać dział sprzedaży, bo nasze drogie panie nie
                                wiedzą nawet jakie mieszkania sprzedają, gdzie, kiedy co i jak, jaka umowa i
                                kiedy, za ile m2 itp. Koszmar.
                                • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 29.11.02, 12:14

> Poniedziałek...?
                                  > No więc dzisiaj moi drodzy jest to już ŚRODA. Trochę jednak dziś ochłonąłem i
                                  > zamiast kurwić postaram się przekazać informnację konstruktywnie.

No to teraz ja się wq….łem (widać poziom wq….nia w przyrodzie = const). Cały
                                  czas mam nadzieje, że źle zrozumiałem Twojego posta. Niestety nie udało mi się
                                  jeszcze dodzwonić do spółdzielni.

> Dlaczego środa? Dopiero wtedy zbierze się zarząd i być może podejmie decyzję
                                  > dotyczącą pozwolenia na budowę. Ponoć, tak jak pisał Jaci, wszystko jest
                                  > przygotowane, ale nie ma ostatecznej decyzji. Papiery leżą na stole i są
                                  > gotowe, ale zarząd musi podjąć decyzję.

Jak znowu w środę? Dlaczego? Przecież dziś miało odbyć się posiedzenie. O
                                  środzie nikt nic nie mówił, nie wiedział, nie wspominał nawet, że w ogóle ma
                                  być wtedy jakieś posiedzenie!

> Plusem sytuacji jest to, że decyzję podejmował bęzie po raz ostatni na sesji
                                  > stary zarząd i skoro zgodzili się na etapowanie czwórki, to powinni zrobić
                                  > podobnie z 5-tką i S-2. Ponoć wszystkie opinie z opinią naczelnego architekta
                                  > są na TAK. Trochę mnie to cieszy.

Tego też nie rozumiem. Jak stary zarząd w środę będzie podejmował decyzję skoro
                                  już powstał nowy, który w ostatnią środę (przedwczoraj) na pierwszym
                                  posiedzeniu, zamiast zająć się istotnymi (dla nas) rzeczami wybrał np.
                                  burmistrza. Jakim cudem stary zarząd miałby się jeszcze zebrać i w dodatku
                                  podejmować jakiekolwiek wiążące decyzje???!!!??!!?!

> Zawsze minusem jest to, że zarząd oczywiście może się nie zebrać, może na
                                  sesji
                                  > nie zdążyć podjąć decyzji, może stać się ogólnie tysiąc rzeczy. Stąd moje
                                  > poprzednie wątpliwości.
                                  > Alternatywnie, ponoć w starostwie od poniedziałku 3.12 jest osoba, która ma
                                  > kompetencję do podpisania zgody na wykup działki i ponoć kupią ją do końca
                                  > grudnia, wtedy budowa ruszy normalnie, bez etapowania.

Ten temat przerabiamy już od ponad 1,5 miesiąca. Najpierw za ….. starostę miał
                                  podpisać odpowiednie papiery stary prezydent, potem nowy prezydent miał kogoś
                                  upoważnić i tak się dzieje do dziś. Jakoś nie wierzę, że w poniedziałek zjawi
                                  się ktoś kto w końcu przekaże nam tę ziemię. A nawet jak się znajdzie, to
                                  wcześniej będzie przecież potrzebował czasu na zapoznanie się ze sprawą, potem
                                  znów zdobywanie pozwolenia i uprawomocnianie – nie ma szans skończyć sprawy i
                                  rozpocząć budowy w tym roku.
                                  W obecnej sytuacji (koniec roku, rozliczenia z US) dużo bardziej pasowałby mi
                                  wariant pierwszy. Mam nadzieje, że spółdzielnia nie weźmie sobie zbyt do serca
                                  zapewnień o szybkim przekazaniu ziemi i nie odpuści wariantu podziału.

j.
                                  • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 29.11.02, 13:03
                                    Jaci,

Jak widzę, Twoja wiedza w temacie środowego spotkania zarządu jest pełniejsza
                                    niż moja. Ja dowiedziałem się, że ponoć nie został jeszcze powołany nowy zarząd
                                    i dlatego po raz ostatni zbiera się stary. Mam prośbę, korzystając z wiadomości
                                    zawartych w moim poprzednim poście zadzwoń proszę do spółdzielni i skonfrontuj
                                    je z wersją, która zostanie Ci podana. Rozmawiałem z facetem z działu
                                    inwestycji.

Pozdrawiam,
                                    P.
                                    • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 29.11.02, 14:36
                                      Sroki za zamieszanie, moje informacje były błędne. Faktycznie trzyosobowy
                                      zarząd podobno nie został jeszcze powołany i do tego czasu stary może działać i
                                      podejmować decyzje. Tym samym potwierdza się Twoja wersja i pozostaje nam
                                      czekanie na werdykt do środy, a właściwie do czwartku rano. Niestety, oznacza
                                      to kolejny tydzień w plecy. Zastanawiam się czy nie należałoby umówić już teraz
                                      jakiegoś spotkania z prezesem, na wypadek niekorzystnych decyzji środowego
                                      spotkania zarządu (przy czym brak decyzji jest złą decyzją). Może udałoby się
                                      wypracować jakiś wspólny sposób działania, aby przechytrzyć US z nowym rokiem.
                                      PZDR. j.

PS.
                                      Pan z inwestycji sprawia wrażenie tak samo zdenerwowanego, bezsilnego i
                                      bezradnego wobec biurokratycznej machiny samorządności jak my. Albo oni
                                      naprawdę robią co mogą albo ten człowiek ma prawdziwy dar do ściemniania i
                                      przekonywania.
                                      • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 29.11.02, 15:34
                                        Czekamy zatem do czwartku. Potem dogadamy się w sprawie spotkania z prezesem.

Pozdrawiam,
                                        P.
                                      • Gość: Andrzej Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.ey.com.pl / 195.187.56.* 29.11.02, 16:07
                                        Witam wszystkich.

Piszę pierwszy raz, a wynika to z faktu, że zacząłem się interesować tą
                                        inwestycją i biorę pod uwagę możliwość zakupu tam mieszkania.
                                        Dziś rano byłem w spółdzielni i miła pani z działu sprzedarzy poinformowała
                                        mnie, iż poza kilkoma (dla mnie nieciekawymi) mieszkaniami w prawie gotowych
                                        już budynkach do sprzedarzy są tylko mieszkania w budynku 5 i S2. Przewidywany
                                        termin ich realizacji to połowa 2004.
                                        Wydaje mi się, że nadal nie ma pozwolenia na budowę tych budynków - wynikało to
                                        ze słów pani z działu sprzedarzy.

W południe zacząłem czytać ten wątek i nabrałem poważnych wątpliwości - wygląda
                                        na to że sprawa z gruntami i pozwoleniem na budowę ciągnie się już dłuższy czas.

Czy ktoś mógłby napisać w skrócie jak z waszej perspektywy wygląda aktualny
                                        status pozwolnia na budowę - jakie są realne terminy jego uzyskania.

I jeszcze jedno - rano bardzo spieszyłem się do pracy i zapomniałem zapytać w
                                        spółdzielni - czy w tych budynkach są jakieś komórki lokatorskie?
                                        • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 29.11.02, 16:23
                                          Pod budynki nie ma wykupionego kompletu gruntów, nie ma pozwoleń na budowę,
                                          mieszkania są jednak sprzedane w większości.

Teoretycznie budowa miała ruszyć w czerwcu zeszłego roku, do dzisiaj nie
                                          wiadomo kiedy ruszy. Termin - połowa 2004 r. jest realny o ile w tym roku
                                          dostaną pozwolenie. Powinno być wiadomo w czwartek.

Polecam cały wątek, jak go przeczytasz, dowiesz się wszystkiego o tych
                                          budynkach.

P.
                                          • Gość: An Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.ey.com.pl / 195.187.56.* 29.11.02, 17:08

> Pod budynki nie ma wykupionego kompletu gruntów, nie ma pozwoleń na budowę,
                                            > mieszkania są jednak sprzedane w większości.
                                            >
                                            > Teoretycznie budowa miała ruszyć w czerwcu zeszłego roku, do dzisiaj nie
                                            > wiadomo kiedy ruszy. Termin - połowa 2004 r. jest realny o ile w tym roku
                                            > dostaną pozwolenie. Powinno być wiadomo w czwartek.
                                            >
                                            > Polecam cały wątek, jak go przeczytasz, dowiesz się wszystkiego o tych
                                            > budynkach.
                                            >
                                            > P.
                                            Dzięki za informacje.
    • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 04.12.02, 11:22
      Za godzine powinien zebrać się zarząd. Zbierze się, czy się nie zbierze? Zajmie
      się naszą sprawą, czy się nie zajmie? Rozpatrzy ją pozytywnie, czy nie?

Na te i inne pytania odpowiedź poznamy zapewne dopiero jutro. Trzymajcie
      kciuki. Pozdrawiam i życzę satysfakcjonujących rozstrzygnięć dzisiejszego dnia.

j.
      PS. Jak ktoś coś będzie wiedział, to prośba o szybką informację.
      • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 04.12.02, 14:01
        Zacisnąłem kciuki do łokci... :)) Ciekawe czy to coś da...
        • Gość: Pablito Środa 5.12.2002 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 05.12.02, 10:25
          Ninijeszym, wykonawszy telefon do spółdzielni informuję zainteresowanych
          (jeszcze) czytających, że...:

KUTAS, PANNO BASIU !!!

Nie wiadomo w tej chwili, czy nowy zarząd się ukonstytuował, nie wiadomo, czy
          stary mógł jeszcze podejmować decyzje, nie wiadomo, czy w ogóle zajęli się
          projektem, nie wiadomo ogólnie nic, ale rokowania są złe.

Ja już się wyluzowałem, jeszce na dodatek rano jakiś kutas z Pułtuska
          rozpieprzył mi gablotę skręcając ze środkowego pasa na lewo na skrzyżowaniu z
          ruchem okrężnym. Dziś się schlam.

Pozdrawiam łączących się ze mną w bólu z jednego, bądź drugiego powodu,
          P.

P.S.
          Coś się rusza w sprawie działki w ciągu dwóch tygodni powinna zostać podpisana
          decyzja o przewłaszczeniu. A my ludziki dalej w to wierzmy...
          • jaci Re: Środa 5.12.2002 05.12.02, 15:37

> Ninijeszym, wykonawszy telefon do spółdzielni informuję zainteresowanych
            > (jeszcze) czytających, że...:
            >
            > KUTAS, PANNO BASIU !!!
            >
            > Nie wiadomo w tej chwili, czy nowy zarząd się ukonstytuował,

Już wiadomo, że się nie ukonstytułował

> nie wiadomo, czy stary mógł jeszcze podejmować decyzje,

Wiadomo; mógł ale tego nie zrobił, po cholere skoro można wqr...ić 500 osób,
            wtedy człowiekowi tak lżej na żołądku (podobno).

> nie wiadomo, czy w ogóle zajęli się projektem

Tego dalej nie wiadomo. Podobno zerwali obrady i znów mają się spotkać w piątek.

> nie wiadomo ogólnie nic, ale rokowania są złe.

Nawet bardzo. Skoro nawet w spółdzielni mówią, że w tym roku to już raczej mało
            prawdopodobne aby zaczęli budować, to na pewno nie zaczną.

> Ja już się wyluzowałem, jeszce na dodatek rano jakiś kutas z Pułtuska
            > rozpieprzył mi gablotę skręcając ze środkowego pasa na lewo na skrzyżowaniu z
            > ruchem okrężnym. Dziś się schlam.

Niech Ci chlanie lekkim będzie. Może bym się przyłączył, ale dziś się w teatrze
            odchamiam. Tak, czy inaczej łączę sie w bólu tek z drugiego jak i z pierwszego
            powodu.

> Pozdrawiam łączących się ze mną w bólu z jednego, bądź drugiego powodu,
            > P.
            >
            > P.S.
            > Coś się rusza w sprawie działki w ciągu dwóch tygodni powinna zostać
            > podpisana decyzja o przewłaszczeniu.

Mi też tak powiedzieli: pół roku temu, kwartał temu, miesiąc temu, tydzień temu
            oraz dziś.
            Jeszcze na pytanie, czy możliwe będzie podpisanie umowy pod koniec tego roku
            (skoro budowa ma się rozpocząć na początku stycznia) dowiedziałem się, że
            wystąpią o opinię prawną odnośnie takiego rozwiązania. Ponoć dużo osób o to
            pyta.

> A my ludziki dalej w to wierzmy...

PZDR. j.
    • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 10.12.02, 12:56
      Po długiej przerwie witam wszystkich zainteresowanych!

Dziś, we wtorek 10 grudnia, dobre (jak na SAMa) wiadomości przynoszę, ponadto
      warto odświeżyć nieco zapomniany wątek.

Nie zebrał się co prawda zarząd dzielnicy aby podjąć decyzję o etapowaniu, ale
      prezydent Warszawy upoważnił osobę do podejmowania decyzji zwrotowych. Nie dość
      tego, osoba ta PODPISAŁA decyzję o przewłaszczeniu, która nas interesuje. Z
      wyliczeń wynika, że decyzja ta powinna się uprawomocnić w pierwszym tygodniu
      stycznia (wymagane 14 dni roboczych).

Ponadto, dla osób zainteresowanych (rozumiem, że dotyczy to właściwie osób
      korzystających ze starej ulgi budowlanej), otwiera się możliwość wpłaty
      pieniędzy, aby móc je odliczyć od podatku. Prawnicy przygotowali jakąś umowę,
      która jest do wglądu w dziale sprzedaży. Szczegółów nie znam, trzeba się
      przejść do spółdzielni.

Pozdrawiam
      j.
      • Gość: MK Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: 217.153.88.* 10.12.02, 13:12
        Witam!!!
        Nareszcie jakaś dobra wiadomość. Gdyby ktoś wszedł w posiadanie kopii umowy,
        byłbym zobowiązany za podesłanie skanu na mkrawcz1@polbox.com.

pozdrawiam
        MK
      • Gość: maq Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 10.12.02, 21:54
        Pytanie tylko czy informacja ta przypadkiem znowu nie pochodzi od pań z działu
        sprzedaży...
        • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 11.12.02, 08:39
          Gość portalu: maq napisał(a):

> Pytanie tylko czy informacja ta przypadkiem znowu nie pochodzi od pań z
          działu
          > sprzedaży...

Oczywiście, że nie. Od pań z działu sprzedaży od bardzo dawna trzymam się
          bardzo daleko. Informacja pochodzi od pana z działu inwestycji.

Pozdrawiam, milej środy
          j.
          • Gość: uta Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 11.12.02, 15:07
            Moi drodzy przeszłam się dzisiaj do spóldzielni, nasza budowa się ma rozpocząć
            najszybciej w kwitniu. Więc nie dotrzymuja terminów. Te same informacje są
            przekazywane przez telefon. A uregolowanie własności i podpisanie aktów
            noterialnych ma nastapić w styczniu.
            Pozdrawiam
            • Gość: Pablito Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.02, 10:08
              Skąd ta wiadomość Uta?

I dział inwestycji i dział sprzedaży potwierdzają wersję Jaci. Wg. najnowszej
              wersji budowa ma ruszyć pod koniec stycznia. Umowy zaliczki (w celu odliczeń w
              2002 r.) w dowolnej kwocie można będzie podpisać przed końcem roku.

Pozdrawiam wszystkich,
              P.
              • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 12.12.02, 10:18

> Umowy zaliczki (w celu odliczeń > w 2002 r.) w dowolnej kwocie można będzie
                > podpisać przed końcem roku.
                > Pozdrawiam wszystkich,
                > P.

Zastanawiam się, czy nie udałoby się wynegocjować zapisu, że w przypadku nie
                rozpoczęcia budowy przed końcem np. lutego, spółdzielnia będzie doliczać do
                naszych zaliczek odsetki (wg jakiejś ustalonej stopy) za okres od początku
                stycznia do dnia rozpoczęcia budowy. Może zmotywowałoby to spółdzielnie do
                szybszego działania, a w przypadku kolejnego przesunięcia terminu nasze
                pieniądze nie leżałyby przez długie miesiące bez sensu na rachunkach
                spółdzielni.
                Choć z drugiej strony obawiam się, że jest to raczej nie do przeforsowania.

Pozdrawiam J.
                • Gość: MK Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: 217.153.88.* 12.12.02, 11:30
                  Witam!

jaci napisał:

> Zastanawiam się, czy nie udałoby się wynegocjować zapisu, że w przypadku nie
                  > rozpoczęcia budowy przed końcem np. lutego, spółdzielnia będzie doliczać do
                  > naszych zaliczek odsetki (wg jakiejś ustalonej stopy) za okres od początku
                  > stycznia do dnia rozpoczęcia budowy.

Myślę, że trzeba spróbować.

> Może zmotywowałoby to spółdzielnie do
                  > szybszego działania, a w przypadku kolejnego przesunięcia terminu nasze
                  > pieniądze nie leżałyby przez długie miesiące bez sensu na rachunkach
                  > spółdzielni.

A z tym to może być różnie...

> Choć z drugiej strony obawiam się, że jest to raczej nie do przeforsowania.

W kupie siła!!!

pzdr
                  MK
                • Gość: DrOzda Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 12.12.02, 13:48

> Zastanawiam się, czy nie udałoby się wynegocjować zapisu, że w przypadku nie
                  > rozpoczęcia budowy przed końcem np. lutego, spółdzielnia będzie doliczać do
                  > naszych zaliczek odsetki (wg jakiejś ustalonej stopy) za okres od początku

Spółdzielnia czyli kto ??? Przecież Ty też należysz do spółdzielni.Sam sobie
                  będziesz wypłacał odsetki ??
                  Proponuję zaznajomić się z prawem spółdzielczym i nie mylić z umową deweloperską
                  > stycznia do dnia rozpoczęcia budowy. Może zmotywowałoby to spółdzielnie do
                  > szybszego działania, a w przypadku kolejnego przesunięcia terminu nasze
                  > pieniądze nie leżałyby przez długie miesiące bez sensu na rachunkach
                  > spółdzielni.
                  > Choć z drugiej strony obawiam się, że jest to raczej nie do przeforsowania.

Cieszę się że JUŻ to zrozumiałeś :)
                  • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 12.12.02, 14:07
                    Gość portalu: DrOzda napisał(a):

> Spółdzielnia czyli kto ??? Przecież Ty też należysz do spółdzielni.Sam sobie
                    > będziesz wypłacał odsetki ??

Jeżeli DrOzda przeczytałe(a)ś cały wątek to na pewno wiesz skąd takie pomysły.
                    Nie jedna osoba wpłaciła na nasze przyszłe budynki kwoty kilkudziesięciu
                    tysięcy złotych już rok, półtora a może nawet więcej temu. Nie ma z tego nic,
                    poza nerwicą. Trzymając te środki na zwykłej lokacie bankowej zarobiłaby nawet
                    kilkanaście tysięcy złotych.
                    Nie chce aby spółdzielnia płaciła mi odsetki ale np. bank. Istnieje,
                    przykładowo, coś takiego jak rachunki powiernicze (ang. escrow - niestety nie
                    tłumaczy się ładnie na polski) gdzie od wpłaty (np. zaliczek) można uzyskać
                    odsetki, a środki z rachunku przekazane zostają tylko i wyłącznie na dany cel
                    (np. budowa budynku S2 i V).

> Proponuję zaznajomić się z prawem spółdzielczym i nie mylić z umową
                    > deweloperską

Ja proponuję zapoznać się z finansami. Przy odrobinie dobrej woli zawsze można
                    znaleźć korzystny kompromis :-)

Pozdrawiam
                    j
                    • Gość: maq Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 12.12.02, 22:22
                      escrow jeszcze nie istnieje (ustawa jeszcze nie działa), a jak będzie istniał
                      to metr bedzie kosztował nie 3000 a 4000
                      • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 13.12.02, 09:55
                        Gość portalu: maq napisał(a):

> escrow jeszcze nie istnieje (ustawa jeszcze nie działa), a jak będzie istniał
                        > to metr bedzie kosztował nie 3000 a 4000

Ja jakos nie mialem problemu z takimi rachunkami. W firmie na w celu
                        zabezpieczenia różnych inetesów założyliśmy już 5 takich rachunków w kilku
                        bankach.

Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że cena mieszkania miałaby drastycznie
                        wzrosnąć. Przecież spółdzielnie nie dołożyłaby do tego ani złotówki. Odsetki
                        płaci bank, zaraz po ruszeniu budowy środki są uwalniane na rzecz spółdzielni,
                        a zważywszy że spółdzielnia jest uważana przez swój bank raczej za dużego
                        klienta, najpewniej założyłaby taki rachunek bezprowizyjnie. Dodatkowo wpłaty
                        zaliczki i jej wysokość są dobrowolne, a nie są obligatoryjną wpłatą raty na
                        budowę domu.

Nie będę się jednak sprzeczał, przekonywał, w końcu sam zdaje sobie sprawę, że
                        na 99% to nie wypali.

Spokojenego piątku 13-tego.
                        J
    • Gość: MK Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: 217.153.88.* 17.12.02, 12:00
      Witam!
      Czy ktokolwiek ma już kopię projektu umowy?
      Czy ktoś będzie podpisywał taką umowę w tym roku?

pozdrawiam
      MK
      • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 20.12.02, 12:03
        Gość portalu: MK napisał(a):

> Witam!
        > Czy ktokolwiek ma już kopię projektu umowy?
        > Czy ktoś będzie podpisywał taką umowę w tym roku?
        >
        > pozdrawiam
        > MK

Witam po dość długiej przerwie.

Właśnie niedawno dostałem kopię takiej umowy. Standartowo niczym się nie różni
        od wzoru umowy ostatecznej, tj. (jak to ktoś powiedział) nikt o zdrowych
        zmysłach czegoś takiego nie powinien podpisać, a i tak wszyscy podpisują.
        Zmiany w umowie dotyczą głównie:
        - zamiast numeru działki (tej nieszczęsnej) jest numer decyzji zwrotowej
        - zamiast numeru pozwolenia na budowę jest decyzja burmistrza o warunkach
        zabudowy i zagospodarowania terenu dla inwestycji Moczydło III.

Jedyne pocieszający zapis mówi o zawarciu ostatecznej umowy po otrzymaniu
        pozwolenia co przewiduje się w styczniu 2003r oraz planowane terminy:
        rozpoczęcie budowy – luty 2003, termin zakończenia - czerwiec 2004, termin
        zasiedlenia budynku - sierpień 2004.
        To już koniec dobrych informacji gdyż trzeba zauważyć iż pozwolenie PRZEWIDUJE
        się uzyskać, a budowę PLANUJE się rozpocząć w tych terminach. Znaczy to, że
        dalej możemy długo czekać.

Dodatkowo, w umowie mówi się o planowanym koszcie budowy lokalu oraz miejsca
        garażowego WG CEN ROKU 2002. Ciekawe co ustalą na dzisiejszym spotkaniu (ceny
        podobno mają zostać niezmienione). Wielce prawdopodobne jest jednak, że zostaną
        zmienione współczynniki (głównie dotyczy to poddasza ale chyba nikt nie może
        spać spokojnie).

Mnie osobiście najbardziej wkurza fakt, że do podpisania umowy został
        praktycznie tylko jeden dzień – poniedziałek, a do tej pory nie ma odpowiedzi
        na podstawowe pytania.

j.
        PS. Na wypadek ciszy na forum, wszystkim cierpliwym Wesołych Świąt, rychłego
        definitywnego rozwiązania problemów mieszkaniowych i zapomnienia o SAMie
        przynajmniej w te świąteczne dni.
        • pawel_bojko Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 24.12.02, 10:16
          Dziś po raz kolejny stwierdziłem, że jestem debilem...

Wpłaciłem na konto spółdzielni następne pieniądze, żeby je odliczyć od
          podatku...

...a oni do cholery nie mają jeszcze pozwolenia...

...Wesołych Świąt moi drodzy!

P.
          • jaci Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 30.12.02, 08:45
            pawel_bojko napisał:

> Dziś po raz kolejny stwierdziłem, że jestem debilem...

Nie wiem czy Ci to pomoże, czy poprawi humor, ale nie jesteś sam.
            Pozdrawiam J.
            • Gość: mikes Re: SAM-81 Moczydło III bud. 5 IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 09.01.03, 13:35
              Witam w nowym roku!
              Moja żonka dzwoniła przed chwilą do spółdzielni i dowiedziała się, że podobno
              podpisali dzisiaj u notariusza umowę na kupno brakujacego kawałka ziemi.
              Informacja ta pochodzi od pana z Inwestycji, więc wydaje się wiarygodna. Będą
              teraz występować o pozwolenie na budowę dla całego budynku. Ostrzegał on (ten
              pan) co prawda, że wydanie pozwolenia może się przeciągać, ze względu na zmiany
              w samorządzie (po wyborach).
              Fajnie by było jakby ktoś postarał się zweryfikować te informacje i napisać cos
              na forum.
              Pozdrawiam.

• Gość: MK Środa, 29.01.2003 IP: 217.153.88.* 29.01.03, 08:40
      Witam!
      Czy ktoś coś wie na temat pozwolenia na budowę? Czy główny architekt Warszawy
      wyznaczył osobę na Ursynowie do podpisywania zezwoleń? Czy coś się rusza?

pozdrawiam
      MK

PS. Proszę o niewpisywanie nowych wiadomości w środku wątku. Trudniej je potem
      zauważyć.
      • Gość: Pablito Re: Środa, 29.01.2003 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 29.01.03, 09:38
        Nie wiadomo jak do tej pory nic oprócz tego, że nikt nie został upoważniony.
        Ciekaw jestem jak długo ta sytuacja może potrwać...
      • Gość: Pablito Poniedziałek 3.02.2003 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 03.02.03, 11:54
        WItam w dniu, w którym budowa powinna być zaawansowana w 30%, tj. powinny
        powstać mury. Tymczasem nasze pieniądze leżą na koncie spółdzielni, a nic się
        nie rusza, jeśli chodzi o postępy inwestycji.

1. Ponieważ nie można dowiedzieć się w spółdzielni nie od dziś, zadzowniłem do
        wydziału architektury Gm. Ursynów i rozmawiałem z osobą, która poinformowała
        mnie, że zna sprawę i że podpis to małe piwo, bo SAM-81 nie dostarczył jeszcze
        aktu własności ostatniej działki, którą wg. informacji ze spółdzielni nabyli w
        pierwszym tygodniu stycznia.

2. Dzwoniłem do wydziały inwestycji SAM-81, ale ponieważ nikt nie odbierał,
        zatelefonowałem do działu sprzedaży. Miła i niezorientowana Pani, powiedziała,
        że nie ma jeszcze osoby upowąznionej do podpisywania pozwoleń i nie wiadomo
        kiedy będzie, więc jak na razie wszyscy czekamy. W momencie kiedy zapytałem o
        działkę informując, że ponoć nie dostarczyli aktu własności, zapytała, czy
        skoro dzwoniłem, mam może znajomości i coś mógłbym przyspieszyć. W tym momencie
        nie wytrzymałem. Jak to, KURWA, można zrobić skoro do tej pory oficjalnie nie
        poinformowali nas, że budowa się opóźnia!!! Jak to można zrobić skoro nie
        wiadomo o co chodzi!!! Po co mam to zrobić, skoro SAM trzyma moje 40 tys. od
        grudnia 2001 i guzik odsetek z tego dostanę, a jeszcze wpłaciłem 20 tys. i nie
        widać początku inwestycji. To czyste skurwysyństwo tak ludzi wpieprzać w
        kredyty, czy oni myślą, że ja mogę czekać tak jak oni, czy ja nie muszę
        wynajmować mieszkania? Przecież czas działa na ich korzyść. Czemu nikt nie
        poinformował mnie, że nie ma pozwolenia i nie ma kompletu własności gruntów.
        Czemu nikt nie poinformował mnie, że cena mojego poddasza może się zmienić o
        20% niezależnie od indeksacji (tylko względem widzimisię rady nadzorczej, już
        po zapłaceniu zaliczki)? Dlaczego kłamiąc do tej pory i obiecując gruszki na
        wierzbie nie pozwolili mi wybrać innej spółdzielni, kopiąc w dupę cały ten
        zasrany interes..., wybudowaliby wtedy mieszkanie taniej i lepiej. Koniec
        końców będę w plecy w najlepszym wypadku kilkanaście tysięcy złotych, kto mi je
        zwróci, dlaczego ostatecznie koszty ich niedbalstwa i lekkomyślności ponosimy
        my - Klienci. Czas na kalkulację, ile tak naprawdę (wliczając poniesione przez
        nas straty w wyniku opóżnienia) wyniesie metr mieszkania. To spory przekręt i
        nosi to znamiona świadomego działania na niekorzyść Klienta. Dla mnie jest to
        kradzież. Czas na kroki prawne.

P.
        • Gość: maq Re: Poniedziałek 3.02.2003 IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.02.03, 22:39
          współczuję stary,
          wycofaliśmy się z sama pod koniec grudnia, oddali kaskę bez szemrania - bo nie
          podpisaliśmy umowy tylko takie tam w ramach rezerwacji wpłacilismy,
          teraz czekamy do końca maja na kluczyk do nowego m, po drugiej stronie ulicy
          a budynek rośnie w oczach... kable zakładają...

pozdrawiam forum sama
          • rainman_2002 Re: Poniedziałek 3.02.2003 04.02.03, 08:53
            no witam
            o rany, jak to czytam to oddycham z ulgą, że wycofałem się w porę. trzymali
            moje 10.000 przez miesiąc ale to mi wystarczyło, żeby zobaczyć jak ładują ludzi
            w balona. to złodziejstwo w biały dzień. my z żoną zdecydowaliśmy się w końcu
            kupić mieszkanie w Wersalu Podlaskim, niby tak drogo ale wynegocjowalismy cenę
            z 3800 na 3500 za m2, cena stała, zapisana w umowie, mieszkanie już jest,
            odbieramy w lipcu i jest git. natomiast to co robi SAM81 to się nóż w kieszeni
            otwiera, powinniście znaleźć dobrego prawnika, dziennikarza i nagłośnić sprawę.
            pozdrawiam
            rainman
            • Gość: uta Re: Poniedziałek 3.02.2003 IP: *.gerda.pl / 192.168.193.* 04.02.03, 12:58
              Mi tez oddali kase po miesiącu od momentu wpłynięcia do nich pisma . mozna się
              dopatrzyć kluczków w satatucie spóldzilni i n at o sie powołac. Ja straciłam
              przez 4 miesiące około 2tys. A teraz już podpisuje akt notarialny i mam fajne
              mieszkanie na Sadybie. Powodzenia z Samem i radze się wycofac chyba,ze lubisz
              czekać
              • Gość: Pablito Środa 05.02.2003 IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 05.02.03, 16:38
                Dobra,

Wczoraj byłem w spółdzielni. Wiem już, że cały czas nie ma wyceny mojego
                mieszkania, ale jego przybliżona cena wyniesie...

...o 80% WIĘCEJ NIŻ DOKONANA PIERWOTNIE KALKULACJA. Czyli do cholery bagatelne
                60 tysięcy PLN. Pani w dziale sprzedaży stwierdziła, że zmieniły się zasady
                naliczania cen z metra i tak w tej chwili jest i ona nic nie poradzi. I w tej
                chwili czuję się jak dudek. Stoję z brakiem kasy w kieszeni, karmiony kitem i
                cały czas nic nie wiedzący...

Moi drodzy okitowani współspółdzielcy. Daliśmy SAM-81 nieoprocentowany kredyt
                na dobre kilka milionów PLN. I jeszcze w zasadzie byłoby to o.k. gdyby nie to,
                że traktują nas tam jak śmiecie. Nikt nic nie wie i nikt nie potrafi udzielić
                profesjonalnej informacji. Gdybym ja w pracy choć przez chwilę dłużej niż to
                potrzebne trzymał 50 tys. na koncie, straciłbym Klienta i miałbym adwokata na
                karku z pozwem o odszkodowanie na zasadach ogólnych. Czas na wizytę u prezesa i
                być może wynajęcie prawnika, który zatroszczyłby się o odsetki które obecnie
                wzbogacają spółdzielnię.

Inna kwestia to sprawa, że panuje dezinformacja w urzędzie gminy W-wa Ursynów,
                który cały czas nie wie, że został złożony akt notarialny dot. ostatniej
                działki. A ja w ostatnich dniach miałem wrażenie, że tylko mnie to obchodzi, bo
                i w SAM i w Gminie powiedziano mi, że wszystko jest o.k. A ja ze swojej strony
                wiem, że ta sprawa utknęła.

Czas wypieprzać z tej spółdzielni, ale ja z pewnością będę skarżył ich o
                odsetki. Nie dla kasy, ale dla frajdy. Grali ze mną jak z cieciem, zobaczymy
                teraz jak będzie fajnie kiedy profesjonalista dobierze im się do tyłka.

P.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka