Gość: Nemo IP: 212.160.172.* 11.11.05, 17:11 Szukam sąsiadów w II etapie przy oranżerii co by podzielić się doświadczeniami z developerem i inne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MS Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.szpital / 213.77.90.* 18.12.05, 14:09 Jestem sąsiadem. Od strony Boboli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 14:23 Chcialem tak kupic, ale lokalizacja jest beznadziejna. Po pierwsze dojazd - ulica rostafinskich to dramat. Rozwalona i zakorkowana - juz teraz, a co będzie dalej (po odddaniu kolejnych blokow). A dojazd jest zasadniczą sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 22:23 Też się martwię, że tam kupiłem - koszmarny jest ten śpiew ptaków - będą budzić z rana. No i te dzieciaki na Polu Mokotowskim - koszmar. Z powodu korków na Rostafińskich trzeba będzie do knajpy w centrum chodzić na piechotę - całe 10 minut!!! Zelówki będą się zużywać w zastraszającym tempie!!! Ale, cóż, nie miałem wcześniej takich doradców - pech... Dobrzy ludzie, nie dołujcie mnie już więcej i nie krytykujcie mojego wyboru, błagam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.robbo.pl 19.12.05, 23:06 MS, faktycznie Twoje położenie jest kiepskie i też bym żałował jakbym miał tam mieszkać. Ale na pocieszenie powiem Ci że nie masz najgorzej - najgorzej mają Ci co mieszkają od ulicy Biały Kamień! Muszą stać w tych korkach straszliwych na Rostafińskich od jednego krańca budynku do drugiego! Wyobraź sobie że codziennie musisz się przebijać przez tą zakorkowaną ulicę... Wyjazd może trwać nawet pół minuty, a jak pada śnieg, to słyszałem że kiedyś ktoś tam stał pięćdziesiąt sekund! A dojazd do podstawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.05, 13:26 A tak na powaznie czy ktos wie czy wszystko na budowie idzie zgodnie z planem? Kilka miesięcy temu twierdzili, ze raczej nie powinno byc opóźnień a jeżeli to max dwa, trzy tygodnie. pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo 10 minut do centrum ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 20:21 Nie bój się o ptaszki bo niedługo z tego rejonu smrodo-skażenia (vide mapa skażeń wa-wy) wybędą. Po co ci knajpa - jak se pywo mozesz zorganizować ... Pole mokotowskie ta taki park jak z koziej d ... traba. W lecie stojąc w korku na rostafinskich widać tam czasem tłuste pasztety które próbują się opalać. Natomiast z tymi 10 minutami piechotą do centrum to coś ci się pomerdało - chyba że lecisz przełajem "na wariata" (-; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.gprspla.plusgsm.pl 19.12.05, 19:55 Cześć, Też jestem sąsiadką od strony Boboli. Co do lokalizacji to rzecz względna. Odpowiedz Link Zgłoś
petty1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 20.12.05, 19:42 a ja wybrałam własnie ze względu na lokalizacje. w F2, tym prostopadłym do Wołoskiej. Z tego co wiem, nie ma opóźnień w budowie i na poczatku lipca powinni oddawać gotowe mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 21:53 Co do opóźnień. Myślę, że tylko informacje od kierownika budowy mogą być wiarygodne (a i to zapewne nie na sto procent), których notabene nie posiadam. Może ktoś powie mi na jakiej podstawie twierdzi, że nie będzie opóźnień? Trzymam za to kciuki. Natomiast trochę jestem zdziwiony, że od lipca, czyli od zamknięcia stanu surowego, nie byli wstanie wstawić okien w F3. Może nie będzie to miało, absolutnie żadnego wpływu na oddanie mieszkań w terminie, ale nie wierzę, żeby nie mieli problemów logistycznych. A co z umowami na garaż, termin oddania grudzień 2006, a samych mieszkań lipiec 2006, dla mnie kuriozum!!!!!! Nawet nie zaczęli grzebać się w oranżerii!?!? Oczywiśnie, pewnie oddadzą mieszkania w terminie, ale ja i tak nie mogę wyjść z podziwu, że można planować prace na 29 miesięcy (łącznie z terminem oddania garaży) i jeszcze mieć problemy z oddaniem w terminie. Miejmy nadzieję, że nie są aż takimi partaczami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.05, 14:21 Przy okazji dni otwartych we wrzesniu powiedziano mi, ze z samą oranzerią będą opóźnienia ale do końca 2006 powinni dokończyć całą inwestycję.Nie wiem na ile wiarygodna jest ta informacja ale w pierwszym etapie jest dość dużo niedoróbek (problem z garażami?), które są sukcesywnie usuwane przez ekipe pracującą w etapie drugim. Stąd podobno poślizg.Miejmy nadzieję, że skończą w terminie. Być może jest na formum ktoś, kto ostatnio rozmawił z kierownikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alap Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 217.153.132.* 27.12.05, 10:19 Trudno oczekiwac, zeby miejskie przedsiebiorstwo robot ogrodniczych mialo duze umiejetnosci w organizacji przedsiewziec budownictwa mieszkaniowego. Kupilbys samochod w kwiaciarni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 199.67.138.* 27.12.05, 11:10 Pytanie nie powinno brzmieć, czy kupiłbym samochód w kwiaciarni, bo niby czemu nie? Natomiast problem leży w tym, czy kupiłbym samochód wyprodukowany przez florystów? I tu już bym się zastanowił. Natomiasat wracając do MPRO, ich brak doświadczenia zaowocował pomysłem długiego cyklu budowlanego. Niestety zadziała tu najprawdopodobniej prawo, że im więcej masz na coś czasu, tym wiecej ci to coś zajmie! Czyli już w fazie projektowania założyli sobie czasową pętlę na szyję. W każdym razie u mnnie będą mieć nagrodę "kwiatka roku", zobaczymy czy na nią zasłużą, są blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
madrasek1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 23.05.06, 08:21 Ja też będę mieszkać w F2. Byliśmy tam w ostatnią niedzielę, i jakoś nie widać postępów. Na zewnątrz cały czas rusztowania, nie ma elewacji tylko jakaś czarna papa. Dzwoniłam do MPRO i powiedzieli mi, że prace budowlane w F2 powinni zakończyć w połowie lipca,a jakieś dwa tygodnie później rozpoczną przekazywanie kluczy. Tyle,że mają podobno problem z elewacją - projektanci przerabiają projekt, MPRO ma nadzieję, że skończą elewację we wrześniu. Nie znam się na budownictwie, ale wydaje mi się dziwne, ze będą oddawać klucze do bloku, w którym nie ma zrobionej elewacji. Może ktoś się zna na tym i jest w stanie powiedzieć, czy te wyjaśnienia MPRO mają sens? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtrt Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 217.153.132.* 23.05.06, 12:29 MPRO musi uzyskac pozwolenie na uzytkowanie budynku - taki odbior przed urzednikami. Poki budynek jest nie odebrany MPRO nie moze sprzedawac - podpisywac aktow notarialnych. Moze to uzyskac jak skonczy calosc rowniez z elewacja. Moze wczesniej dac klucze aby mieszkancy rozpoczeli swoje prace wykonczeniowe wewnatrz. Czarna papa jest potrzebna do przymocowania ocieplenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madrasek1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.pl 25.05.06, 14:35 Dzięki za wyjaśnienia, tylko mam jeszcze pytanie: co konkretnie oznacza "może dać klucze"? Czy, żeby dostać klucze, trzeba podpisać odbiór techniczny? Jeśli tak, to niedobrze, bo przecież w czasie wykonywania elewacji mogą powstać jakieś usterki - np. coś popęka, i co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anon Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 23.12.05, 23:14 Rostafinskich sie korkuje nie bardziej niz inne ulice z korek jest co najwyzej na 5 minut stania i tylko w godzinach szczytu . Wiem bo jezdze tamtedy codziennie. Ale jak ktos sie chce czepic bo go i tak niestac zeby tam mieszkac to sie czepi a najlepsza jest i tak Bialoleka bo tam korkow nie ma - phi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wie-ko Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.pekao.com.pl 26.01.06, 12:43 Jestem sąsiadem z F3. Póxna jesienia byłem zaniepokojony brakiem wstawionych okien w F3 ale po dłuższej rozmowie z MPRO uspokoili mnie, że zmieszczą się w termianch umownych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.leoburnett.com.pl / 193.109.223.* 30.01.06, 10:59 Witam. Jestem sasiadem od strony ulicy. Jesli ktos zaluje ze kupil w 2 etapie - chetnie odkupie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.szpital / 213.77.90.* 05.02.06, 12:42 Na stronie MPRO pojawił się nowy termin oddania mieszkań: wrzesień 2006!!?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.leoburnett.com.pl / 193.109.223.* 06.02.06, 13:49 Dzwonilem dzis do p. Jastrzebskiego z MPRO. Mieszkania oddawane beda w kilku etepach. Najszybciej od Boboli (Woloskiej) - tam pierwsze klucze maja zostac wreczone juz pod koniec czerwca. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.leoburnett.com.pl / 193.109.223.* 07.02.06, 10:32 Przepraszam, glupote napisalem. Termin odbioru mieszkania nie zalezy od tego, w ktorej czesci budynku sie znajduje, lecz od daty podpisania umowy. Sa 3 terminy od konca czerwca do sierpnia i jak zapewniala mnie pani z dzialu marketingu - mieszkania beda oddawane w terminie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.citibank.com 08.02.06, 13:48 Obawiam się, że DF się myli w tym drugim przypadku. Jedne z pierwszych umów zostały podpisane na mieszkania w F3. Niestety mieszkania w tej części będą oddane na końcu i z dużym prawdopodobieństwem z poślizgiem. Ps. Pytać panie od marketingu, to jak zadawać pytanie w sklepie do sprzedawcy, czy ta kiełbasa jest świerza...? Odpowiedz Link Zgłoś
ben333 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 06.02.06, 14:01 Nie jestem sąsiadem. Ale widzę jak ta inwestycja się buduje. Nawet był okres kiedy poważnie z żoną się zastanawiliśmy czy może nie dokupić tam mieszkania. Dobre strony to: rewelacyjne i estetyczne sąsiedztwo parków i innych budynków, świetny dojazd teraz i jeszcze lepszy w przyszłości - tramwaj na rostafińskich za kilka lat, blisko do centrum ( do Smyka na piechotę 40 minut - sprawdzone!!), świetne tereny rekreacyje i chyba dobre sąsiedztwo. Złe strony to hałas: niestety będzie tam głośno. I nie mówię tutaj o Boboli czy też letnich dudnieniach Merlin i innych knajp ale o tramwajach!!!. Zaraz tam szyny tramwajowe skręcają z Boboli w Rakowiecką. Jesli ktoś wie jaki dźwięk wydają skręcające tramwajce o 4 rano ( tak, tak przed czwartą wyjeżdzają z zajezdni przy Woronicza) to niech tam sobie podjedzie kiedyś w letni poranek. Ale i tak uważam, że to jest super lokalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 16.04.06, 18:55 od strony woloskiej bedzie z pewnoscia glosno. ale od bialego kamienia juz chyba sie to wszystko wygluszy... mam nadzieje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Ul. Rostafińskich to jedna z najbardziej rozpieprz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 00:45 .... ulic. Dziury, wyrwy, w nocy auto mozna uszkodzić - dziadostwo ma maxa, jakby III świat, a nie m. stołeczne. Jechałem tam taxi i taxiarz klął jak szewc, bo wjechał nową corolką w dziure i coś zaczęło telapać. Ciekawie czy "szczęśliwy" właściciel "apartamentu" ma jakieś refleksje jak jedzie swoim rozklekotanym juz złomowozem po tej nawierzchni ? Chyba, że dla kogoś to nie pierwszyzna bo przyjechał do wa-wy z "zadupiewa mniejszego" choć i tam ponoć dojazd jest mniej zniszczony. Dobre pytanie - czy przy takiej ulicy cokolwiek zasługuje na miano "apartamentu" i jaki poziom inteligencji trzeba reprezentować by płacić za to +5 tys za m2 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ul. Rostafińskich to jedna z najbardziej rozp IP: 195.245.213.* 18.04.06, 23:06 a jaki, żeby kupic cokolwiek od ekoparku za 8 tys w zwyż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolores Re: Ul. Rostafińskich to jedna z najbardziej rozp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 14:08 ulica dzis z dzurami, jutro bez... lub tez odwrotnie. wolisz mieszkanie za tyle na ursynzadupiu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga z F1 Re: Ul. Rostafińskich to jedna z najbardziej rozp IP: *.ssmb.com 21.08.06, 14:19 rzeczywiscie, tam kupuja tylko glupki mam nadzieje, że sie do nich nie zaliczasz Mix Odpowiedz Link Zgłoś
piter8848 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 23.05.06, 16:22 Witam, Kupilismy mieszkanie w bud. F1 od strony Boboli i przejezdzajac co jakis czas pod jego oknami (mieszkamy tymczasowo obok w oddanej juz przez BreLocum inwestycji Park Mokotow), mamy coraz wiecej obaw co do terminu jego oddania. Nawet na tablicy informacyjnej znajdujacej sie przy wjezdzie na budowe jest podana data ukonczenia - wrzesien 2006. Co do lokalizacji to najbardziej mnie "boli" (odkad mieszkam niedaleko) dochodzacy odglos tramwaji - bedziemy mieli glosno jak cholera. Pozdrawiam Piter Odpowiedz Link Zgłoś
piter8848 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 23.05.06, 16:27 Przepraszam - mialo byc tramwajow, nie tramwaji... -pp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukrecja Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.05.06, 19:30 A czy już wiadomo co powstanie obok Oranżerii od strony południowej? Na razie budują dwukondygnacyjny parking pod biurowiec - całkiem blisko, ale nie wiem jak wysoko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.05.06, 20:01 polifonia, 5pietrowy budynek uslugowo-biurowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: les Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 217.153.132.* 30.05.06, 12:02 Tam jest chyba jeszcze miejsce na cos innego - wzdluz ulicy Bialy Kamien. Chyba, ze z tej strony bedzie jakis parking naziemny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mpk Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 195.245.213.* 30.05.06, 13:47 ja kupiłem w F2 i nie żałuję. Klucze, jak zapewniali powinnismy odebrać w pierwszych dniach sierpnia. Opóxnienie w F3 wzielo się stąd, że cala partia okien okazała się spaczona i musieli czekac na nowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keszyb Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.novartis.com 30.05.06, 17:25 Jestem sąsiadem w F2. Czy ktos z Was wie jakie sa aktualne plany co do terenu na przeciwko budynku F2. Słyszałem, że ma to Eko -Park i ma powstać biurowiec. Inna teoria głosi, że na tym terenie od strony ul. Biały Kamień mają powstać budynki mieszkalne. A jakieś newsy w kwestii samego budynku Oranżerii? Odpowiedz Link Zgłoś
madrasek1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 30.05.06, 19:59 Projekt budynku "polifonia", który ma sąsiadować z F2 można zobaczyć na stronie grupa5.com.pl, a co do Oranżerii, to w czasie otwartych drzwi powiedziano nam, że będzie remontowana, ale nie wiadomo, czy remont zacznie się jeszcze w tym roku czy dopiero w przyszłym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hj Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.05.06, 21:00 Z tego co widze na group5, to F2 i poludniowe czesci F1 i F3 beda niestety zaslaniete od poludnia Polifonia... Mysle ze moze to byc szczegolnie dotkliwe dla tych mieszkancow Oranzerii, ktorzy wlasnie w tym kierunku maja wiekszosc okien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 15:48 ja kupilam mieszkanie, w ktorym sa wszystkie okna na poludnie i zastanawiam sie jak to bedzie z Polifonia... czy rzeczywiscie bardzo da sie odczuc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hj Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.05.06, 18:40 To sie dopiero okaze jak Polifonia powstanie..... teraz trudno stwierdzic... Ale mysle ze moze byc roznie.... Oranzeria i Polifonia sa dosc blisko siebie... Na ktorym pietrze jest to mieszkanie. ??? Im wyzej, tym mysle mniej to bedzie dotkliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.novartis.com 01.06.06, 12:02 wszystko zależy od tego, która częścią będą przylegać Polifonia do F2, gdzie będzie wjazd do parkingu itp. podobna tej czesc terenu od strony Białego kamienia maja być niskie budynki mieszkalne (info z innego forum). Jak widac nmoze byc roznie. Ale lokalizacja jest i tak cool! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hj Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.eds.net 01.06.06, 12:10 Lokalizacja jest cool.. jak najbardziej. Polecam www.apaka.com.pl/projekty.php?prj=48 (zdjecie 2) oraz wizyte na stronie architektoe group5 (link byl wczesniej wspomniany). Zbierajac to do kupy... wyglada na to ze na calej dlugosci F2 (od poludnia) beda jakies budynki.... Czy Polifonia ma siegac az do Bialego kamienia... trudno stwierdzic... ale mieszkanie w sasiedztwie takiego budynku moze, ale nie musi byc upierdliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.leoburnett.com.pl / 193.109.223.* 12.06.06, 16:43 Polifonia nie bedzie dochodzic do Bialego Kamienia, dowiedzialem sie w biurze Ekoparku. Bedzie tam budynek mieszkalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hj Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.06, 18:52 dziwne... jezeli tak.. to dziwne bedzie sie mieszkac majac zaraz przy boku usługi i biura... ale moze sie myle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 12.06.06, 22:37 Czy w Ekoparku jest juz makieta budynku? Podobno kiedyś była ale gdy byłam w ich biurze w kwietniu i pytałam o ten budynek nie udzielono mi zadnych informacji. Zatanawiam sie gdzie bedzie wjazd do tego nowobudowanego budynku? Byłam na stronie grupa5 ale mam wrażenie, ze ten projekt ze strony zajmuje całą działkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 12.06.06, 22:42 A macie jakieś informacje z placu budowy? Mam wrażenie, ze stoi w miejscu. pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hj Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.06, 22:59 Cały czas buduja...wierca...swidruja (od 7-22) wiem bo mieszkam obok :-) Odpowiedz Link Zgłoś
madrasek1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 18.06.06, 19:55 Byłam tam w zeszłym tygodniu - wreszcie kładą elewację (na razie tylko od strony Wołoskiej). Ok. 17.30 nadal pracowało kilkunastu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 02.07.06, 23:49 Czy macie jakieś nowe wieści z budowy? Czy termin koniec lipca dla F1 jest nadal aktualny? Byłam dzisiaj oglądać budowę i na oko to nie wydaje mi się by ten termin był realny. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evitasa opóźnienie!!! IP: 212.160.172.* 03.07.06, 15:09 Dzwoniłem w PIątek do MPRO i pani z marketingu przekzała info, że będzie opóźnienie z lipca na wrzesień dla budynku od Wołoskiej! Nie wiadomo nawet czy będzie jakaś oficjalna korespondencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: opóźnienie!!! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 03.07.06, 23:40 Dzięki za info.Co za ćwoki-to sztuka tak długo budować i mieć takie opóźnienie. Mam tylko nadzieję, że nie będzie tyle usterek co w etapie 1 czy ich poprzedniej inwestycji... pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: opóźnienie!!! IP: *.novartis.com 05.07.06, 17:30 Ja otrzymałem informacje z MPRO że F2 ma byc przekazane do odbioru na przełomie sierpnia i września. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: opóźnienie!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.06, 23:09 Na pytanie, na kiedy "bezpiecznie" zamawiać ekipę do wykończenia odpowiedziano mi w MPRO, że po 15 września - chodzi o budynek F2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z F3 Re: opóźnienie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 09:32 Zaniosłem umowe ze STOEN i przy okazji sobie pogadałemz pania z marketingu. Opóźnienia są. Nowe terminy odbiorów dla F1 i F2 to sierpień, dla F3 koniec września. Potwierdziła sie teoria z oknami. Na F1 prawie skończona elewacja i wykańczanie klatek, na F2 trwa wykańczanie klatek, F3 ... marnie. na działce południowej ekoparku ma byc Polifonia po jednej stronie (od wołoskiej), potem przerwa i po drugiej od białego kamienia apartamentowiec. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
madrasek1 Odbiór mieszkania - czy znacie jakiegoś fachowca? 05.08.06, 09:23 Dostaliśmy pismo z MPRO - odbiór mieszkań w F2 ma być we wrześniu. W związku z tym mam pytanie - czy macie zamiar korzystać z pomocy jakiegoś fachowca od budownictwa przy odbiorze? A jeśli tak to czy ktoś może ma namiar na kogoś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Odbiór mieszkania - czy znacie jakiegoś facho 16.08.06, 20:13 www.odbiormieszkania.pl/odbior-mieszkania.htm Odpowiedz Link Zgłoś
madrasek1 Re: Odbiór mieszkania - czy znacie jakiegoś facho 18.08.06, 17:23 Dzięki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wie-ko Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.pekao.com.pl 24.07.06, 14:17 Jestem sąsiadem z F3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.bphbh.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 15:05 Jestem sąsiadem z F1. Pozdrawiam pozostałych sąsiadów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 212.160.172.* 07.08.06, 15:21 Witam:) Podobno teraz odbiór w F1 ma być nie wcześniej jak na koniec września. To już zaczyna być mały cyrk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 18:05 Wystarczy przejechać się na budowę, wygląda jak Alternatywy IV. Budynki jeszcze nie wpadły w kolejną pięciolatkę, więc próbują wsadzić je w poprzednią ośmiolatkę, która ma się skończyć za 10 lat. Wydaje mi się, że nie mogą oddawać mieszkań w jakimkolwiek budynku jak nie zrobią elewacji na wszystkich. Na pierwszy rzut oka, widząc jak grzebią się z elewacją na F1 to nie skończą jej na pozostałych budynkach nawet za 3-4 miesiące. Mam nadzieję, że to tylko nieudolność... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keszyb Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.novartis.com 11.08.06, 15:55 Witajcie sąsiedzi. Nie mam dobrych wieści. Info z dzisiaj z MPRO - kolejne 2 tygodnie opóźnienia. Na czas nie dotarły rolety drewniane i szyby do tarasów. Nie wygląda to wesoło!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 212.160.172.* 15.08.06, 16:09 NIe rozumiem jak mogą nie dotrzeć na czas szyby do balkonów? Chciałbym zobaczyć harmonogram tej budowy. To są jakieś kpiny. Potwierdza się stara prawda: im więcej czasu ma developer na ukończenie budowy tym większe prawdopodobieństwo opóźnienia. Spotkaliście jeszcze jakieś fora dot. naszego osiedla??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DFN Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.leoburnett.com.pl / 193.109.223.* 16.08.06, 09:54 w tym tygodniu mialem odebrac mieszkanie w F1. Wlasnie dowiedzialem sie, ze w miare realny termin to koniec wrzesnia. Uzytkowanie lokalu bedzie mozliwe dopiero po odebraniu wszystkich mieszkan (F1, F2, F3). Pani w marketingu powiedziala, ze realny termin wprowadzenia sie do mieszkania to poczatek 2007!!! To nie jest niepokojace, to skandal i trzeba na to jakos zareagowac. Proponuje nowy watek lub kontakt mailowy. Prywatny moj: rafendafen@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: les Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 57.66.197.* 16.08.06, 10:53 Nie ma zadnego powodu dlaczego uzytkowanie danego lokalu mialoby byc uzaleznione od odebrania pozostalych (nawet sasiednich) o ile wszystko jest wykonane prawidlowo. Developer ma obowiazek uzyskac pozwolenie na uzytkowanie budynku. To pozwolenie zostanie wydane nie wczesniej niz calosc jest skonczona. Dopiero majac pozwolenie na uzytkowanie budynku developer powinien przekazywac mieszkania wlascicielom - odbiory. Mam wrazenie, ze MPRO chce zamydlic oczy wlascicielom wykonujac 'pseudo' odbiory zanim uzyska pozwolenie na uzytkowanie budynku. Faktycznie jednak nie przekaze nikomu kluczy poki nie uzyska tego pozwolenia. Chyba po prostu nie moga legalnie nikomu kluczy przekazac przed uzyskaniem pozwolenia na uzytkowanie - to byloby cos na pograniczu samowoli budowlanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga z F1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 192.193.245.* 16.08.06, 15:58 Tak, ale zwroc uwage, ze pozwolenie na uzytkowanie to jakies 4 miesiace oczekiwania a ty przed odbiorem musisz zaplacic prawie cala kase. I tu jest pies pogrzebany. Pytanie jest czy to jest wogole legalne. Niestety takie umowy podpisalismy poniewaz nie bylo (przynajmniej ja nie mialam) mozliwosci negocjali warunkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga z F1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 192.193.245.* 16.08.06, 16:01 O nie moj drogi, Pani wprowadzila Ciebie w blad. Uzytkowanie lokalu bedzie mozliwe po ok 4 miesiacach od oddania ostatniego mieszkania. Czyli niewiadomo kiedy........... Poniewaz dopiero wowczas MPRO wystapi o zgode na uzytkowanie, co trwa + / - 4 miesiace. Chociaz Pani powiedziala mi, ze biorac pod uwage nadchodzace wybory to moze trwac dluzej. Przygotuj sie ze Boze Narodzenie 2007 moze spedzisz w swoim nowym gniazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 212.160.172.* 16.08.06, 16:36 Z dobrego żródła (osoba z Urzędu Gminy Mokotów, potwierdzone osobiście) uzyskanie pozwolenia na użytkowanie budynków nie trwa 4 miesiące, ale 3-4 tygodnie. Sam się zastanawiam czemu karmią nas takimi datami w MPRO. Chyba po to żeby potem pokazać jak to załawtili szybciej lub aby zostawić sobie margines błedu na opóźnienie (300% - nieźle). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 16.08.06, 19:44 Witam, Jest jeszcze jedna kwestia-akty notarialne powinny być podpisane w tym roku. Od stycznia 2007 bardzo prawdopodobna jest zmiana przepisów podatkowych. Sprzedaż mieszkań nabytych po 1 stycznia 2007 roku będzie opodatkowana 19% podatkiem bez względu na okres jego posiadania (dziś opodatkowane jest sprzedaż mieszkań posiadanych poniżej 5 lat). Będzie to co prawda różnica pomiędzy kosztami nabycia a sprzedazy ale mając na względzie obecną hossę na rynku nieruchomości, będzie to niezła kwota w plecy w razie chęci pozbycia sie mieszkania. Irytuje mnie, ze przez nieudolność dewelopera możemy być jeszcze dodatkowo narażeni na dodatkowe koszty. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga z F1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 192.193.245.* 17.08.06, 11:10 Nemo, niestety nie jest tak do konca bo tez to sprawdzalam. 3 tygodnie o ktorych piszesz dotyczy budynkow dla ktorych w pozwoleniu na budowe nie jest zazanczone wymaganie zgody na uzytkowanie czyli dokladnie biorac dotyczy sytuacji z Art 64 Prawa budowlanego. natomiast, niestety nasza inwestycja, podlega przepisamo Art 55-59 i pozowleniom wydanym w tym trybie. Tutaj niestety nie ma zadnego terminu wskazanego. Skontaktujcie sie z Powiatowym Inspektoratem Nadzoru Budowlanego. Osttanio jak tam dzwonilam to wogole jeszcze nic nie wiedzieli o inwestycji naszej. Ale z tym podatkiem to kicha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Może czas już na... IP: 212.160.172.* 17.08.06, 14:00 ...spotkanie osób które kupiły mieszkania Przy Oranżerii i rozmowę. Jedyne wyjście to wspólne wystąpienie do MPRO. Nie może być tak, że jak się zadzwoni do marketingu w MPRO to jest się ignorowanym a informacje są delikatnie mówiąc oględne. Co wy na to? Może są jakieś propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka z F1 Re: Może czas już na... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 15:40 myslisz, ze odniesie to jakis skutek? troche mnie te wszystkie informacje zalamuja... moze oni sami do konca nie wiedza jak wyglada sytuacja? panie z dzialu marketingu raczej sie na budownictwie nie znaja... Odpowiedz Link Zgłoś
przy_oranzerii forum przy oranzerii 16.08.06, 17:18 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=42181 zapraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
joa21 zdjecia z budowy 17.08.06, 15:16 zdjecia z budowy zrobione 14 lipca 2006 fotodom.breko.pl/galeria.php? id=90 Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: zdjecia z budowy 17.08.06, 15:28 poprawiam link fotodom.breko.pl/galeria.php?id=90 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: zdjecia z budowy IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 17.08.06, 19:40 Dzięki za link ale to są głównie zdjęcia z budowy obok. Przez weekend podjadę na budowę, to coś napiszę. Co do propozycji Nemo to jestem za. Mam pytanie czy znacie jakiegoś prawnika który mógłby wskazać co mozemy w napisać np. w liście do MPRO. Po 3 miesiącach mamy gwarantowane odsetki ale to marne pocieszenie. Możemy tez odstąpić od umowy ale to by MPRO tylko ucieszyło. Pewnie opoznienie by mnie tak nie drazniło gdyby nie ten nowy podatek i panie z marketingu na które mam alergię...Może przynajmniej udałoby sie skrócic okres uzyskania pozwolenia na uzytkowania i tym samym zwiększyc szanse na akty notarialne w tym roku. MPRO nie jest przecież zwykłym deweloperem ale spółką w której maiasto ma udziały tym sam teoretycznie wydaje sie że tez wieksze szanse na uzyskanie czegokolwiek w urzędach. Byc może warto by było nawiązać kontakt z przedstawicielami osiedla Oranżeria 1, może cos doradzą. pozdrawiam, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga z F1 Re: zdjecia z budowy IP: 192.193.245.* 18.08.06, 09:14 Jestem za propozycja Nemo. Kontakt do mnie to agnieszka.rostkowska@citigroup.com. Mozemy stworzyc liste kontaktowa. na razie jestem ja i rafendafen. Odpowiedz Link Zgłoś
mbodziak Re: zdjecia z budowy 18.08.06, 10:44 Dołączam do propozycji Nemo i Agi. Jestem sąsiadem z F1. Namiary na mnie: marcin.bodziak@ncr.com. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka z F2 Re: zdjecia z budowy IP: 195.245.213.* 18.08.06, 14:56 jestem za wspólnym frontem. Jeszcze na etapie rezerwacji dzieki temu udało się wynegocjowac pewne zmiany w umowie przedwstepnej. moj adres: katarzyna.nowicka@waw.tvp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aakmma przy oranżerii IP: *.mofnet.gov.pl 27.10.06, 13:54 Jestem sąsiadką z F1 Marzena Antoniak aakmma@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
joa21 Re: zdjecia z budowy 18.08.06, 09:41 a czy ta budowa obok to nie przy oranzerii? jaka to inwestycja? blok z tablica informacyjna, ze to przy oranzerii i ta wielka dziura sa ogrodzone jednym plotem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: zdjecia z budowy IP: 207.138.149.* 18.08.06, 10:18 eko-park - budynek biurowy. poszukaj artykulu na gazeta.pl o tym. Oraznerzia II bedzie miala biura za oknami (niektorymi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: zdjecia z budowy IP: 212.160.172.* 18.08.06, 15:10 Namiary na kancelarię która obsługuję jednego z warszawskich developerów: Marta Szymanek & Robert Marciniak spółka partnerska (022) 828 12 15 Jestem poza Wa-wą. Może ktoś z was mógłby się do nich wybrać po poradę? Partycypuję w kosztach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga z F1 Re: zdjecia z budowy IP: 192.193.245.* 18.08.06, 16:00 Trzeba ustalic o co konkretnie milibysmy pytac. Na naszej liscie kontakowej jest obecnie 5 osob, proponuje poczekac do poniedzialku na inne ew kontakty i zastanowic sie o co konkretnie nam chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keszyb Re: zdjecia z budowy IP: *.novartis.com 24.08.06, 17:02 A propos aktu notarialnego to powstaje jeszcze jedno pytanie. Chąc skorzystać z ulgi odsetkowej nabywa się do niej prawo w momencie podpisania aktu notarialnego. Jak rozumiem jeżeli podpiszemy akty w 2007 a od 1 stycznia (jak zapowiadaja) ulga ma byc zniesiona - to jesteśmy stratni kolejne ładne sumy. Czy ktos cos więcej wie o uldze i nabyciu praw do niej. Może zweryfikowac moje doniesienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: zdjecia z budowy IP: 212.160.172.* 29.08.06, 12:33 I jak sytuacja? Jakieś ostatnie informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad z F3 Re: zdjecia z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 12:58 Chyba cos drgnęło!!! Pojawiły sie drewniane okiennice na F1! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DF Re: zdjecia z budowy IP: 193.109.223.* 04.09.06, 09:59 Tak, cale 3 sztuki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: zdjecia z budowy IP: 89.174.250.* 04.09.06, 11:13 Pod koniec zeszłego tygodnia MPRO twierdziło, ze prawdopodobny termin oddania kluczy do F1 to początek października, więc pewnie do F2 koniec października. Ciągle nie ma szyb do balkonów, a od ich otrzymania prace będa trwały co najmniej 3 tygodnie (dotyczy F1). Druga kwestia to podłaczenie prądu, z którym sa problemy. pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DF Re: zdjecia z budowy IP: 193.109.223.* 08.09.06, 14:15 Z newsow: pojawily sie gdzieniegdzie szyby do balkonow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: zdjecia z budowy IP: 213.77.90.* 15.09.06, 23:53 Okiennice są wadliwe: dużo sęków, krzywe. Będą wymieniane od nowe. Mam nadzieję, że na takie, które dodają klasy elewacji, a nieszpecą ją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: zdjecia z budowy IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 16.09.06, 15:09 czyli znowu opoznienie o klejne tygodnie. jakies newsy kiedy pierwsze odbiory na F1? Chociaz na pozostalych budynkach cos sie ruszylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: zdjecia z budowy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 17.09.06, 12:38 W zeszłym tygodniu rozmawiałam z kierownikiem budowy, który zapewniał mnie, ze budynek F1 będzie przez niego oddany pod koniec września, a odbiory wg niego miały się odbywać w pierwszej połowie października. Ale wczoraj będąc na budowie zagadałam do jednego z robotników, który powiedział mi, ze Pan z którym rozmawiałam nie jest od początku września kierownikiem budowy!!! Czy cos wiecie na ten temat??? Czy to tylko plotka? pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: zdjecia z budowy IP: 213.77.90.* 17.09.06, 16:46 Zgadza się, konieczność wymiany okiennic potwierdził nam telefonicznie kierownik budowy - przedstawił się nam wcale nie jako pan G.....a. Pocieszające jest to, iż wymiana okiennic nie musi mieć wpływu na terminy odbioru mieszkań. Chociaż, niezbyt to dobrze, że po odbierze będziemy mieli jeszcze rusztowania. Panie z marketingu nic nie wiedziały o konieczności wymieny okiennic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 212.160.172.* 19.09.06, 13:39 Podobno w ostatnim tygodniu września lub w ! paźdzernika będą odbiory na F1. Swoją drogą to jeśli Kier. Budowy zmienili to może i dobrze bo coś się chyba ruszyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R z F3 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 20.09.06, 21:45 byłem dzis i od Boboli juz są okiennice we wszystkich oknach- trochę jakos tak wygladają surowo - mam nadzieję ze po 2-3 zimach/upalnych latach nie bedzie je trzeba wymieniac. ciekaw jestem, czy Panstwa wizja domu została jak na razie zrealizowana? Dla mnie okna wydaja sie jednak nieco za duze patrząc na cały dom. Od południa troche to wyglada jak szklarnia - sciana okien i ram i jeszce trochę "nie kupuje" okien od sufitu do ziemi bez zadnego balkonika czy barierek od zewnatrz a takie bywaja w wielu mieszkaniach np od polnocnej strony. a Fajnie ze drzewa przezyły budowe jak dotad bez szwanku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 21.09.06, 10:16 Na wyrażenie opinii poczekam do chwili, az budynki będa skończone, bez rusztowań, a teren wokół zgospodarowany. Sama bryła budynku nie jest zbyt ciekawa architektonicznie, pod tym względem etap I znacznie lepiej sie prezentuje, ale diabeł lezy w szczegółach...a tych jeszcze nie widać. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 212.160.172.* 21.09.06, 11:16 Słuszna uwaga z tą wymianą okiennic. Podobnie może być z trapami na balkonach. Jeśli drewno jest słabej jakości i źle zabezpieczone to będzie do wymiany po jednej zimie i lecie + jeszcze sprawa żywicy, która na niektórych osiedlach z takimi balkonami jest zmorą mieszkańców. Ale nie ma co zapeszać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 193.109.223.* 22.09.06, 08:02 Czesc, a dzis jechalem do pracy i zauwazylem, ze okiennice z 5p w F1 zostaly zdemontowane. Moze teraz kroczek po kroczku zdemontuja caly budynek, a dziurke w ziemi zasypia piaseczkiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 15:43 Oprócz tego, że odbiór się przeciąga, to jeszcze moim prywatnym zdaniem etap I wygląda duuuużo lepiej. Przede wszystkim wydaje mi się, że bardziej elegancko. Etap II przypomina typowe blokowisko z lepszą niż normalnie lokalizacją a co za tym idzie wyższą ceną. Być może jest to efekt tego, że obiekt jest w budowie i jest to kwestia odpowiedniego zagospodarowania. Drewniane trapy rzeczywiście nie wyglądają na szczególnie solidne ale kwestię jakości pozostawię sobie do momentu odbioru, kiedy to na pewno przyjadę z fachowcem żeby obejrzał dokładnie mieszkanko. Nie ukrywam, że na dzień dzisiejszy jestem trochę rozczarowany efektem i takie samo zdanie mają moi bliscy którzy kupują w F II. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 10:19 Pięciolatka przynajmniej w F1 dobiega końca. Według kierownika budowy od przyszłego tygodnia zaczną demontować rusztowania, co powinno zająć im tydzień. Później mogą zacząć się odbiory. F2-podobno potrzebują około trzech do czterech tygodni. F3-to już inna historia, zapewne 2-3 miesiące. Proponuję nazwę ulicy, zamiast Biały Kamień głosuję na Alternatywy IV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 193.109.223.* 25.09.06, 06:48 Jesli chodzi o nazwe ulicy, slyszalem ze waha sie sprawa naszego adresu. Teoretycznie powinien byc Boboli jak w 1 etapie, ale MPRO stara sie o Biały Kamien. Cos na ten temat komus wiadomo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjar Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 25.09.06, 16:18 Właśnie dostałem info z marketingu. Odbiory na F3 w końcu listopada.A w praktyce ...? MPRO będzie musiało będzie płacić kary umowne. Wątpie, żeby wcześniej złożyli papiery do pozwolenia na użytkowanie więc wszystkim się odroczą ostateczne akty notarialne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 195.245.213.* 25.09.06, 16:26 a jeśli opóźni sie podpisanie aktów to stracimy prawo do ulgi odsetkowej a drugi raz stracimy na zmianach podatkowych przy sprzedaży mieszkań. Moim zdaniem MPRO powinno zapłacic za te straty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 212.160.172.* 25.09.06, 16:28 Z tą ulgą to jest chyba tak, że liczy się data zawarcia umowy kredytowej a nie podpisania aktu notarialnego. Pewny nie jestem, ale tak było w jednym z ostatnich numerów Gazety. Co do kar umownych - to o jakich karach piszecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 25.09.06, 16:50 Myślę że będzie można dochodzić strat na zasadach ogólnych z tytułu niedotrzymania terminu odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 26.09.06, 09:58 1. Kary umownej mozna dochodzic tylko wówczas, gdy jest zapisana w umowie. Gdy nie ma zapisu w gre wchodza zasady ogólne kodeksu cywilnego dotyczace odszkodowań z tytułu nienależytego wykonania umowy. 2. Co do ulgi odsetkowej zakończenie inwestycji w roku przyszłym oznacza brak mozliwości skorzystania z niej w roku obecnym czyli 2006. Nie wnikając zbytnio w szczegóły, prawo do odliczenia odsetek czyli skorzystania z tzw.ulgi odsetkowej nabywa sie dopiero za ten rok, w którym została zakończona inwestycja czyli deweloper uzyskał pozwolenie na uzytkowanie budynku albo została zawarta umowa w formie aktu notarialnego o przeniesieniu na podatnika własności nowo wybudowanego budynku lub lokalu mieszkalnego. Zapraszam do lektury art. 26 b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych:)tutaj znajdziecie szczegóły...W praktyce, zakonczenie inwestycji w roku 2007 oznacza, ze dopiero w zeznaniu za 2007 rok zainteresowane osoby mogłyby zacząć odliczanie.Problem polega jednak na tym, ze w projekcie zmian podatkowych na przyszły rok ulga została wykreślona. Oznacza to, ze odliczac zapłacone odsetki w kolejnych latach beda mogli tylko ci podatnicy, którzy najpoźniej w zeznaniu rocznym za rok obecny czyli 2006 dokonaja odliczenia odsetek (zasada kontynuacji praw nabytych). Tak powyższa kwestia wyglada na dzień dzisiejszy ale duzo sie jeszcze moze zmienic, bo projekt rządowy jest ciagle "obrabiany" w komisji sejmowej i jaki bedzie efekt zobaczymy dopiero w listopadzie. Póki co trzeba miec nadzieje, ze koalicja sie rozpadnie, sejm rozwiąze a tym samym nasz problem również...Wishful thinking:) pozdrawiam, PS czy sprawa adresu to kolejna mniej lub bardziej trefna informacja od MPRO majaca uzasadnic kolejny tydzien opoznienia?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 26.09.06, 11:19 Art. 477. § 1. W razie zwłoki dłużnika wierzyciel może żądać, niezależnie od wykonania zobowiązania, naprawienia szkody wynikłej ze zwłoki. Tyle KC - myślę że można na tej podstawie dochodzić odszkodowania za opóźnienie (skoro w umowie nie ma kar umownych) i jeśli do tego dojdzie straty ulgi odsetkowej - to może być ciut bardziej problemttyczne ale można o tym pomyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 195.245.213.* 27.09.06, 10:41 a czy utrata uligi odsetkowej, z mysla o której 2 lata temu brało się kredyt nie jest stratą w myśl artykułu o którym piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 27.09.06, 11:52 wstępnie po rozmowie z prawnikiem tak. utrata ulgi odsetkowej jest stratą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korba Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.acn.waw.pl 28.09.06, 15:36 Pierwszy etap ma adres Biały Kamień 8. Pozdrawiam, Korba (sąsiad z F2) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 193.109.223.* 29.09.06, 09:00 Ladny adres, moze sie sasiad chce wciagnac na nasza liste emailowa. Wymieniamy tam rozne poglady? Odpowiedz Link Zgłoś
wie-ko Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 29.09.06, 10:15 Czy jest jeszcze jakieś forum wymiany informacji/poglądów pomiędzy sąsiadami z II etapu? (sąsiad z F3) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 193.109.223.* 29.09.06, 12:49 Mamy taka liste zbiorcza emaili ludzi z F1-3 (ok 10 osob) ale co rusz ktos przybywa. Wiec milo Cie bedzie dopisac, jesli wyslesz swojego emaila np do mnie: rafendafen@o2.pl (sasiad z F1, czyli wczesniej, ale glosniej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 02.10.06, 08:46 zaczęli rozbierać rusztowanie na F1. nie wygląda to źle ale partery nadal nie dokończone (okładziny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KP Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 19:47 Chcielibyśmy powrócić do tematu hałasu i zieleni od strony ulicy Boboli. Skontaktowałem się z miłymi paniami z działu zieleni. Projekt od strony Boboli jest gotowy. Pod naszymi oknami mają być posadzone 3-4 świerki. Drzewa urosną za kilka lat – standardowa wielkość sadzonek to 1m do 1,5m. Istniałaby możliwość zasadzenia od razu dużych drzew, jednak musielibyśmy za to dopłacić. Nam osobiście bardzo by na tym zależało. Na stronie internetowej MPRO można zorientować się w cenach starszych drzew. Świerk o wysokości ponad 4 metrów, wielkości bryły korzeniowej 1100 mm kosztuje, w zależności od gatunku, maksymalnie 700 zł. Do tego doszłyby koszty zastosowania ciężkiego sprzętu – około 500 złotych (chyba za wszystkie drzewa?). My deklarujemy kupienie nawet jednego drzewa. Czy byliby chętni do finansowego partycypowania w przedsięwzięciu? Panie architekt oczekują naszej szybkiej decyzji. Prosimy o opinie na forum, a o konkretne propozycje na adres kpatyk5@wp.pl Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 13:36 Nowe wieści: Podobno planowane jest jakies spotkanie z mieszkańcami w sprawie zieleni. Termin jeszcze nie jest ustalony. F1 i F2 zasiedlone. Mozna podpisywac przedwstepne akty notarialne. Panie z marketingu, chyba dla osłodzenia opóźnień w F3, rozdają kalendarze własnej produkcji. Szykuje sie nowa inwestycja MPRO na Woli przy Elekcyjnej.To tyle w telegraficznym skrócie.Pozdrawiam sasiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekla Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.net-serwis.pl 24.09.06, 14:47 mam pytanie z innej beczki, czy zastanawialiscie sie nad poziomem halasu? konkretnie tramwaje. czy ktos wie w jakich godzinach kursuje ten nieszczesny tramwaj? dodatkowo slyszalam ze bedzie tez linia tramwajowa na rostafinskich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 193.109.223.* 26.09.06, 09:25 Od Dworca Zachodniego az do Wilanowa bedzie kursowal szybki, cichobiezny tramwaj. Przez Rostafinskich i Rakowiecka. Koniec budowy ok 2011. Wiecej info gdzies na gazecie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 12:08 Do tego dochodzi jeszcze ruch lokalny m.in do sporego biurowca i sklepów w sąsiedztwie. Jedyne, o co moglibyśmy zabiegać, to nasadzenie jak największej liczby wysokich, szybko rosnących, drzew od strony Boboli. Można to zrobić na różnej wysokości, także przy ogródkach i przy ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 27.09.06, 13:21 A to jest bardzo dobry pomysł, bez wzgledu na to czy zrobiłoby to mpro czy my jako wspolnota. Odpowiedz Link Zgłoś
madrasek1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 03.10.06, 08:49 Czy ktoś z F1 odebrał już mieszkanie lub ma może ustalony konkretny termin odbioru? Wg pani z marketingu mieszkania w F1 są już oddawane, więc chciałabym to zweryfikować, bo wg niej dopiero jak wszyscy z F1 odbiorą swoje mieszkzania to zajmą się przekazywaniem F2. Odpowiedz Link Zgłoś
ency11 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 03.10.06, 11:51 po rozmowie z panią Nikoliną donoszę: odbiory w F2 po 2 listopada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 22:33 z oficjanego pisma od dewelopera"podpisywanie aktów notarialnych przewidujemy na przełomie kwietnia i maja" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 212.160.172.* 09.10.06, 14:59 Jak tam wasze odbiory? Jakieś terminy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T F3 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 09.10.06, 22:10 Przeżywam jednak spory niedosyt - wprowadzimy sie 3 lata od podpisania umowy rezerwacyjnej i to jak sprawnie pojdzie z wykonczeniem, akty notarialne w 2007 czyli na 99% potencjalna sprzedaz za n lat bedzie obciazona podatkiem dochodowym no i dom wyszedł jednak "blokowo".. w czasie gdy wiekszosc podpisywała umowy były jeszczew sprzedaży mieszkania na przeciwko w Bolero - wtedy wydawały sie drozsze - ale były w USD i ostatecznie po wzmocnieniu złotego cena wyszla na jedno - a tam jest jednak pięknie no ale moze będzie ostaecznie lepiej nizs sie nastawiam troche w związku z tą dramatyczną obsługą Odpowiedz Link Zgłoś
piter8848 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 17.10.06, 15:09 Witam, Jestesmy umowieni na 10 listopada. Czy ktos juz odbieral mieszkanie?? Jest wiele usterek??? Pozdrawiam Piter Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 15:28 Jesteś umówiony na 10 listopada będąc w I etapie? Jężeli tak to niezła żenada. Zapewne III etap będzie jak lody puszczą na Wiśle. Ci z MPRO powinni do końca życia rzodkiewkę sadzić i jeść tylko brukiew. Odpowiedz Link Zgłoś
piter8848 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 17.10.06, 18:02 Tak, kupilem mieszkanie w budynku F1. Jesli bedzie pomysl jakiegos zbiorowego pozwu w sprawie odszkodowania za utrate ulgi odsetkowej to ja rowniez bardzo chetnie sie przylacze. Pozdrawiam Piter Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 20:26 Panie i Panowie, Na szczęście niudolność MPRO nie ma nic do ulgi odsetkowej. Jeżeli ktokolwiek wziął lub weźmie kredyt do końca tego roku to z tej ulgi będzie mógł skorzystać bez względu na to kiedy umowa notarialna będzie podpisana. Różnica jest tylko taka, że z powodu opóźnień odliczy się ją w rozliczeniu za 2007. Poza tym jest jeszcze szansa, że ulga mimo zamachu na nią przeżyje. Ta koalicja jest mało przewidywalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tessa F1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 14:18 Ja odebrałam wczoraj! Mialam jedna usterke na tyle drobną, że zanim podpisałam paiery to juz ja usuneli. Więc mogłam od reki odebrac klucze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 14:21 I ja miałem to szczęście. Myslałem, że bedzie gorzej dlatego wziąłem ze soba fachowca. Ale poza jakimis duperelami nie udało sie nic znależć.Dostałem klucze. Tylko, że zjazd do garazu niegotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 193.111.175.* 30.11.06, 10:03 a propos hałasu od tramwajów... moi znajomi którzy mieszkaja w bloku po drugiej stronie Wołoskiej mówią, ze jakis czas temu wymienili podklady pod szyny i jest calkiem znośnie. Tyle, ze z hałasem trzeba sie liczyc! Albo mieszka sie na wsi i ma się ptaszki i pszczółki oraz czasem krowa ryknie, albo mieszka się w centrum miasta i ma sie tramwaje etc... Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniamania Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 14:58 Ja nie odebralam kluczy bo mialam jakies zarysowania, ale poza tym wszystko wyglada super. Kamień z serca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARO Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 12:06 Faktycznie przy garazu ciagle cos robia ale odbiory Ok. Nawet fajnie im to wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Przy oranżerii II etap - pytanie o okiennice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 16:25 Mam pytanie dotyczące drewnianych okiennic - czy są one jakoś sterowane z wnętrza mieszkania? Bo nie podejrzewam developera o taką ekstrawagancję jak sterowanie elektryczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Przy oranżerii II etap - pytanie o okiennice IP: *.acn.waw.pl 20.10.06, 18:28 Z tego co wyjasniła mi pani na odbiorze, drewniane zaluzje sa przesuwane ręcznie, ale istnieje mozliwość podłączenia silniczka (jest pod to instalacja i przyciski na ścianie). Sam sie nad tym zastanawiałem ale żaluzje chodzą dość lekko tyle, że trzeba otwierac okno zeby je przesunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Przy oranżerii II etap - pytanie o okiennice IP: 195.245.213.* 26.10.06, 19:21 Zaczynają odbiory w F2. Dostaliśmy termin na połowe listopada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Przy oranżerii II etap - pytanie o okiennice IP: 193.111.175.* 30.11.06, 10:06 silniczki są do uruchamiania żaluzji z materiału które są w standardzie od strony południowej. Ja mam mieszkanie od płn wsch więc żaluzji nie mam, ale mogę sobie założyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 27.10.06, 17:03 Czy po odbiorze robicie jakieś zmiany w zakresie przesunięcia ścian lub tym podobne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T z F3 PIT od 2008 IP: *.aster.pl 29.10.06, 00:45 Prawopodobnie PIT od sprzedazy mieszkan jednak od 2008 jesli w Senacie nic nie zmienią za Gzetą:Sprzedaż domu i mieszkania. Wolne od podatku będą dochody ze sprzedaży domu i mieszkania, które podatnik miał dłużej niż 5 lat, albo takiego w którym był zameldowany na stałe przez co najmniej rok. Ci, których zwolnienie nie obejmie będą płacić 19 proc. podatku od dochodu ze sprzedaży nieruchomości, a nie jak dziś 10 proc. od przychodu. Nowe przepisy obejmą sprzedaż mieszkań kupionych po 2007 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Po odbiorze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 07:58 U mnie żadna ściana nie przetrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 30.10.06, 09:14 Ale robisz to teraz czy czekasz na pozwolenie na użytkowanie budynku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Po odbiorze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 11:30 Przecież pozwolenie do użytkowanie nie ma tu nic do rzeczy, zaczynam jak tylko dostanę klucze (F2-15.11).e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 30.10.06, 11:53 Ano chyba ma. Przestawienie scian oznacza, ze dokumentacja projektowa zgloszona do Panstw. Insp. Nadzoru Bud. bedzie niezgodna ze stanem rzeczywistym (po przebudowie) i mogą być problemy z uzyskaniem pozwolenia na uzytkowanie. Z drugiej strony nie wiadomo kiedy to pozwolenie bedzie wiec czekanie bez konca tez nie ma sensu. spirala smierci - jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Po odbiorze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 12:45 Sądzisz, że odbiór techniczny polega na sprawdzeniu zgodności wszystkich mieszkań z dokumentacją techniczną? Nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że jest to niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Po odbiorze? IP: *.acn.waw.pl 30.10.06, 19:06 Jeśli zmienisz układ ścian lub instalacji w okresie rękojmi badź gwarancji, tracisz je. Dlatego w protokole jest wpis o konieczności uzyskania zgody dewelopera. Ale to podobno formalność. A o pozwolenie na użytkowanie maja wystapic lada dzień, przynajmniej dla bud. F1. Potem dla pozostałych, tak będzie szybciej niż czekanie na koniec całości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hj Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 20:37 Czyli rozumiem, ze zmiany w projekcie sa mozliwe ale trzeba uzyskac zgode developera. Pytanie czy developer zgodzi sie jezeli nowy uklad scian/instalacji bedzie mu dostarczony WYLACZNIE w formie planow architektonicznych podpisanych przez architekta... Ktos moze cos powiedziec na ten temat ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Po odbiorze? IP: *.crowley.pl 31.10.06, 11:36 Mnie na szczęście udało się zmiany ścian i instalacji rozwiązać na etapie budowy. Z doświadczeń z MPRO mogę powiedzieć że różowo nie jest. WYmagają zmian wprowadzonych na podstawie planów przygotowanych przez uprawnione osoby i zaakceptowane przez projektantów budynku. Tak więc elektrykę musi zrobić elektryk, hydraulikę i wentylację pan od isnatalacji a i tak muszą to uzgodnić projektanci budynku - podpowiem zamówienie tego u nich skraca procedurę ale to koszt 2-3 tys. zł. Nawet na zmianę układu ścian musicie mieć uzgodnienie JEMS- ów a ich pieczątka (bez żadnej pracy z ich strony) to 500 zł. No chyba że teraz zmienili wymagania ale szczerze mówiąc wątpie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 14:18 Teraz nie sa wymagane zmiany uzgodnione przez jems. Potrzebne jest podanie o zgodę MPRO z zaznaczeniem zmian na projekcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 05.11.06, 17:30 Podanie o zgodę? Czyli jak będą chcieli to ją dadzą a jak nie to nie?!?! Zapowiada się niezła przeprawa, ale może nie ma co zapeszać i będzie lepiej;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 09:30 napisalam takie podanie jestem po odbiorez, na ktorym Pani z mpro klamala, ze to tylko standardowy zapis w protokole mowiacy o zmianach, ze jak sie napisze podanie to mozna zmieniac i przyszla odpowiedz, ze do momentu uzyskania zgody na uzytkowanie budynku MPRO nie wyraza zgody na zadne zmiany w ustawieniu scian, elektryce itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 06.11.06, 10:17 Czy mogłabyś zamieścić cyt. tego zapisu z protokołu odbioru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 10:38 jutro tak... podpisalam chociaz wyraznie byla mowa, ze takich zmian nanosic na wlasna reke nie mozna... i teraz moge miec pretensje do siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F1 Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 14:55 Czyli nie odmówili ci generalnie tylko do czasu pozwolenia/ To w gruncie rzeczy słusznie bo skoro plany wykonawcze ida do pozwolenia to jak to sie ma do zmian wprowadzonych przez ciebie? Rozumiem, że po pozwoleniu na uzytkowanie mozna zmieniac ale za zgoda mpro zeby nie starcic gwarancji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 18:51 Ludzie, czytajcie umowy!! i wyciągajcie wnioski, a jak sami nie potraficie to zapytajcie prawnika jak należy interpretować zapisy umowy. Pani N. wraz z tą drugą jeszcze sympatyczniejszą panią z działu sprzedaży, opowiadają takie bzdury, że ręce opadają. Jestem radcą prawnym i uprzejmie Was informuję, że odpowiedzialność z tytułu rękojmi i gwarancji w robotach budowlanych biegnie od dnia oddania lokalu inwestorowi, czyli nam. Od kiedy podpiszemy protokół odbioru lokalu, to możemy robić w nim takie zmiany jakie nam się podoba - oczywiście zgodnie z zasadami sztuki budowlanej, a MPRO nic do tego, pod warunkiem jw. Oprócz tych ogólnych zasad wynikających z kodeksu cywilnego mamy w umowie odpowiedni zapis regulujący tę kwestię ( w mojej umowie jest to pkt. 9 w paragrafie 7 umowy. Tylko samowolne zmiany w lokalu przed jego protokolarnym odbiorem zwalniają MPRO od odpowiedzialności za wady budowlane z gwarancji i rękojmi i za wady ukryte budynku. Absurdem byłby zapis, że nie możemy nic robić na własną rękę po odbiorze, bo w takim przypadku zakaz ten powinien obowiązywać do 3- letniego upływu rękojmi a nie tylko do czasu oddania budynku do użytkowania. Byłoby to sprzeczne z bezwzględnie obowiązującymi przepisami kodeksu cywilnego. To tyle darmowej porady prawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 19:18 Ps. Jeśli w protokole odbioru macie jakikolwiek zapis o tym, że na zmiany należy uzyskać zgodę MPRO podpisując ten protokół piszcie : " odbieram z wyłączeniem postanowienia zawartego w pkt(.....), na zapis którego nie wyrażam zgody, ponieważ zapis ten sprzeczny jest z umową przedwstępną." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: les Re: Po odbiorze? IP: 57.66.197.* 09.11.06, 09:57 Z tego co wiem MPRO nie powinno dokonywac odbiorow przed uzyskaniem pozwolenia na uzytkowanie budynku. Teoretycznie moga przeciez nie dostac tego pozwolenia np. jezeli okaze sie, ze jakis element konstrukcyjny jest nieprawidlowy. W praktyce przy pozwoleniu na uzytkowanie budynku sprawdza sie czy zostal wykonany zgodnie z planem. Jezeli ktos wprowadzi jakies zmiany np przesunie scianke itd. budynek z planem nie bedzie sie zgadzal. Niby jest to problem MPRO ale oni to po prostu przerzucaja na inwestorow zabraniajac im jakichkolwiek zmian. Jezeli ktos sie nie poslucha i z tego powodu budynek nie uzyska pozwolenia na uzytkowanie problem beda miec wszyscy - oczywiscie na taki budynek ksiegi wieczystej nie bedzie mozna zalozyc itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 13:42 Od kiedy podpiszemy protokół odbioru lokalu, to możemy robić w nim takie zmiany jakie nam się podoba - oczywiście zgodnie z zasadami sztuki budowlanej, a MPRO nic do tego, pod warunkiem jw. - jak coś się ruszy z tych rzeczy które robili (np. instalacje) to gwarancji na to już nie ma / poza tym to że trzeba robić zgodnie ze prawem budowalnym to truizm (a niektóre duże remonty wymagają zgłoszenia) Absurdem byłby zapis, że nie możemy nic robić na własną rękę po odbiorze, bo w takim przypadku zakaz ten powinien obowiązywać do 3- letniego upływu rękojmi a nie tylko do czasu oddania budynku do użytkowania. Byłoby to sprzeczne z bezwzględnie obowiązującymi przepisami kodeksu cywilnego. Poniekąd tak jest - jak się zmieni elektrykę, to gwaranca na elektryke "siada". chcą mieć kontrolę dopóki obowiazuje gwarancja. Które to przepisy bewzgl. obowiazujące z k.c. ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 19:50 Czy ktoś wyobraża sobie, że uzyskanie pozwolenia na użytkowanie budynku polega na dokładnym prześledzeniu przez właściwe do tego organy każdego mieszkania, a zwłaszcza czy zgodnie ze schematem są tam rozmieszczone gniazda elektryczne?!?!?! Jest to w dużej mierze czynność o charakterze biurokratycznym i zaryzykuję, że na tej budowie nikt się nie pokaże, a zgoda zostanie wydana. Także jeżeli chodzi o zmiany to zupełnie bym się tym nie przejmował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość F1 Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 11:17 A mi nie zabroniono przesuwac gniazdek, drobne zmiany mozna robić takie zwiazane z podłaczeniami. Nie wolno natomiast wyburzac scian i przenosic całych instalacji do pozwolenia na uzytkowanie. Potem to juz tylko formalnośc polegajaca na zgłoszeniu tego do MPRO jako podkładke pod gwarancje. Wszystko co usłyszałem od p. N brzmiało bardzo logicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Po odbiorze? IP: *.aster.pl 14.11.06, 18:50 My mieliśmy dość sprawnie i rzeczowo przeprowadzony odbiór z nową Panią chyba z działu marketingu, wszystko nam wyjaśniła dlaczego nie powinniśmy robić dużych zmian w lokalu przed uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie i w gruncie rzeczy podzielam tę opinie, ale nie ukrywam że jesteśmy wkurzeni, że po mimo odbioru lokalu nic nie możemy w nim robić. Napiszemy do mpro pismo i może na nie wielkie zmiany się zgodzą. Pozdrawiam sąsiadów z F1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 21:49 Czy mógłbyś przybliżyć, jakie to rzeczowe argumenty ze strony MPRO przekonały Cię do wstrzymania się z istotnymi zmianami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Po odbiorze? IP: *.aster.pl 15.11.06, 18:42 Pomijając całą sytuację, ze terminy nie zostały dotrzymane jeśli chodzi o wybudowanie lokalu, to wydaje się być logicznym (patrząc na to ze strony obiektywnej, bez żadnych negatywnych emocji), że skoro nie mają pozwolenia na użytkowanie to znaczy, że dokumentacja po wykonawcza która jest szykowana do uzyskania tego pozwolenia musiałaby być ciągle zmieniana ze względu na wprowadzanie przez nas zmiany i to trwałoby w nieskończoność, bo każda ingerencja w ścianę przed pozwolenie powinna być naniesiona na tę dokumentację. Niby logiczne z punktu widzenia dewelopera i PINB, ale mało korzystne dla nas. No ale cóż... kto robi zmiany to i tak będzie miał rękojmię na lokal tylko na te przebudowane ściany straci ją i jak budynek będzie pracował a ściany przez nas postawione będą pękały to po prostu tych spękań nam nie usuną w ramach rękojmi,a jak przyjdą z PINB - sprawdzić (chociaż wątpię w to) czy zgadza się dany lokal z dokumentacja po wykonawczą złożoną do nich to w tedy deweloper ponosi konsekwencje finansowe w związku z z przedstawieniem przez mpro dokumentacji nie zgodnej ze stanem rzeczywistym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Po odbiorze? IP: *.aster.pl 15.11.06, 18:44 Tak, podpisałem pkt 4 z protokołu, bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 15.11.06, 08:48 I jeszcze jedna prośba: czy byłeś zmuszony do zapisku w protokole o utracie gwarancji i rekojmi w przypadku wprowadzenia zmian bez uzgodneinia (kilka opinii w postach powyżej)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KP Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 19:52 Chcielibyśmy powrócić do tematu hałasu i zieleni od strony ulicy Boboli. Skontaktowałem się z miłymi paniami z działu zieleni. Projekt od strony Boboli jest gotowy. Pod naszymi oknami mają być posadzone 3-4 świerki. Drzewa urosną za kilka lat – standardowa wielkość sadzonek to 1m do 1,5m. Istniałaby możliwość zasadzenia od razu dużych drzew, jednak musielibyśmy za to dopłacić. Nam osobiście bardzo by na tym zależało. Na stronie internetowej MPRO można zorientować się w cenach starszych drzew. Świerk o wysokości ponad 4 metrów, wielkości bryły korzeniowej 1100 mm kosztuje, w zależności od gatunku, maksymalnie 700 zł. Do tego doszłyby koszty zastosowania ciężkiego sprzętu – około 500 złotych (chyba za wszystkie drzewa?). My deklarujemy kupienie nawet jednego drzewa. Czy byliby chętni do finansowego partycypowania w przedsięwzięciu? Panie architekt oczekują naszej szybkiej decyzji. Prosimy o opinie na forum, a o konkretne propozycje na adres kpatyk5@wp.pl Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Po odbiorze? IP: 193.111.175.* 30.11.06, 10:27 będę mieszkać na 4 piętrze więc te drzewka za wiele mi nie pomogą, ale chętnie się dorzucę, żeby było ładniej. Mój email: kasia486@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia zdjecia satelitarne IP: 193.111.175.* 30.11.06, 10:40 ... jakby ktos chcial sobie obejrzec nasz blok z lotu ptaka to niech sobie zainstaluje google earth. Namiary to: 52°12'19.82"N (Lat) i 20°59'53.99"E (Lon) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DF Re: Po odbiorze? IP: 193.109.223.* 30.11.06, 11:25 ja tez na czwartym i tez sie dorzucam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Zamienię komórkę lokatorską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 13:43 Jeżeli ktoś jest zainteresowany zamianą komórki lokatorskiej (F3; numer 79) na komórkę w F2 proszę mi dać znać na maila osiem_p@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Zamienię komórkę lokatorską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 20:34 Mała pomyłka, komórka ma numer 84!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia kupie komórkę lokatorską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 11:12 a moze ktos ma i chce sie pozbyc? Najlepiej w okolicach F1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga_rostkowska Re: Po odbiorze? IP: 199.67.138.* 20.12.06, 14:11 jak juz wspominalam, jestem z parteru i chcialabym sie najpierw upewnic czy drzewa nie zaslonia tej odrobiny swiatla jaka mam, mieszkanie jest bardzo ciemne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 02.01.07, 12:32 A swoją drogą po co podpisywać przedwstępne akty notarialne (rozumiem, że chodzi o podpisywanie umów przedswtępnych jeszcze raz w formie aktu notarialnego)? Może mi to ktoś wytłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Po odbiorze? IP: *.crowley.pl 02.01.07, 14:17 bez wstępnego notarialnego nie masz 100% pewności że kupisz mieszkanie. Developer może się wycofac co oczywiscie wiąze się z odszkodowaniem z tytułu niewykonania umowy ale tego wyjscia nikt by z nas nie preferowal. Ja zastanawiałem się nad tym w kontekście pieniędzy wkładanych w wykończenie przed końcowym aktem. NIe kosztuje to dodatkowo a gwarancja jest więc czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hj Re: Po odbiorze? IP: 195.212.53.* 02.01.07, 16:55 Jak to nie kosztuje to nic?? Jezeli to akt to sa koszta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Po odbiorze? IP: *.crowley.pl 03.01.07, 10:08 kosztuje połowę przy wstępnymi połowę przy końcowym. Może jakieś drobne więcej ze względu na dwa akty ale to nie koszty x 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 11:05 nie sądzę, żeby developer wycofał się z umowy po podpisaniu protokołu odbioru mieszkania! Czy ktos zna taki przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia kontener na odpadki budowlane przy F1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 11:07 czy ktos z Was wie czy i gdzie MPRO postawilo taki kontener? Utrzymuja ze postawili ale moi robotnicy go nie znaleźli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: kontener na odpadki budowlane przy F1 IP: 212.160.172.* 05.01.07, 17:48 Jaki kontener? O co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: kontener na odpadki budowlane przy F1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 15:00 o kontener na śmieci i gruz który powstaje przy pracach wykończeniowych. W każdym razie problem mam załatwiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: kontener na odpadki budowlane przy F1 IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 06.01.07, 22:03 ok. Postawiłaś swój czy znalazłaś ten "zaginiony" z MPRO? Też będę potrzebowała. BTW: jakieś przeróbki całych ścian były/będą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: kontener na odpadki budowlane przy F1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 19:28 Znalazł się jeden z MPRO ale kierownik budowy dosyc niechetnie sie zgodził zebym wrzucała tam moje smieci. Zapewniłam go - co jest zgodne z prawdą, ze chodzi o drobne odpadki a nie o gruz (u mnie nie było przestawiania scian). Wynajecie kontenera kosztuje 300-500 zł i takie usługi mozna znaleźć na allegro podobno ale mnie to nie jest potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M z F3 Re: Po odbiorze? IP: *.aster.pl 09.01.07, 22:44 Czy Panstwo podpisujecie te akty notarialne z przedwstepną umową, czy jest na to jakis dodatkowuy powód. wygląda to w sumie zasadnie z naszego punktu widzenia ale te panie z MPRO generalnie mało sprzyjały inwestorom wiec może jest tam jakies "drugie dno" i czy umowa jest idealnie kropka w kropke tozsama z pospisana przez nas 2 lata temu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 10.01.07, 18:27 Dobre pytanie? Może ktoś odpowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dj Re: Po odbiorze? IP: *.aster.pl 10.01.07, 21:55 rzeczywiście Panie z marketingu nie są zbyt uprzejme, ale no cóż pewnie jaka płaca taka praca!! Ale za to pojawiła się jakaś inna młoda bardzo sympatyczna i ładna pani:), która chętnie odpowiada na zadane jej pytania związane z inwestycją. Akt notarialny podpisałem, chociaż to żaden przymus tylko większa pewność że MPRO nie odstąpi, od umowy podpisywanej 2 lata temu umowy. A po za tym taka umowa podpisana w formie aktu notarialnego jest bezpieczniejsza w razie gdyby doszło do jakiegoś procesu między nami inwestorami a MPRO. P.S. czy ktoś wie coś na temat tej ohydnej oranżerii, podobno ma nie być tam restauracji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 11.01.07, 09:17 A czy umowa notarialna była identyczna jak umowa przedwstępna? Jakieś zmiany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F1 Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 12:47 Widac mamy rózne odczucia. Panie z markietingu sa zazwyczaj miłe , może faktycznie były mniej wylewne przez jakis czas, kiedy mieli kłopoty przed odbiorami i wszyscy byli zestresowani. Natomiast ta "nowa' pani, o której mówisz kręci i ściemnia, odpowiada za usterki ale nigdy nie wie kiedy beda usuniete i nie odpowiada na telefony. A co do aktów, to nie sa pod wzgledem tresci takie same jak umowy. Pewnych zapisów nie ma bo juz sa niepotrzebne. Jako termin podpisania ostecznych aktów podaja termin 30 czerwca br, bez kar umownych za niedotrzymanie tego terminu. Ale i tak akty przedwstepne sa 'mocniejsze" niz zwykłe umowy. Pozwolenie na uzytkowanie spodziewaja sie uzyskac marzec/kwiecień. widac postep, wyburzyli rudere od Białego kamienia, zrobili wreszcie drogi, ubywa smieci i gruzu na terenie osiedla. A na koniec, nie wiem czy wiecie ale nie ma juz w MPRO dyrektora od inwestycji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 11.01.07, 10:24 A czy ktoś coś wie na temat pozwolenia na użytkowanie budynku? Jakiś status na dzisiaj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F3 kl.7 Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 14:18 Jak donosi dzisiejszy Dziennik, MPRO rusza z remontem Palmiarni na wiosne tego roku i zamierza skończyc do jesieni!. Do dla wiekszości z nas to dobra wiadomość bo stary budynek przestanie szpecic. Odpowiedz Link Zgłoś