Dodaj do ulubionych

Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów

IP: 212.160.172.* 11.11.05, 17:11
Szukam sąsiadów w II etapie przy oranżerii co by podzielić się
doświadczeniami z developerem i inne.
Obserwuj wątek
    • Gość: MS Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.szpital / 213.77.90.* 18.12.05, 14:09
      Jestem sąsiadem. Od strony Boboli.
      • Gość: piotrek Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 14:23
        Chcialem tak kupic, ale lokalizacja jest
        beznadziejna.
        Po pierwsze dojazd - ulica rostafinskich
        to dramat. Rozwalona i zakorkowana - juz
        teraz, a co będzie dalej (po odddaniu kolejnych blokow).
        A dojazd jest zasadniczą sprawa.
        • Gość: MS Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 22:23
          Też się martwię, że tam kupiłem - koszmarny jest ten śpiew ptaków - będą budzić
          z rana. No i te dzieciaki na Polu Mokotowskim - koszmar. Z powodu korków na
          Rostafińskich trzeba będzie do knajpy w centrum chodzić na piechotę - całe 10
          minut!!! Zelówki będą się zużywać w zastraszającym tempie!!! Ale, cóż, nie
          miałem wcześniej takich doradców - pech... Dobrzy ludzie, nie dołujcie mnie już
          więcej i nie krytykujcie mojego wyboru, błagam!!!!
          • Gość: Maciek Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.robbo.pl 19.12.05, 23:06
            MS, faktycznie Twoje położenie jest kiepskie i też bym żałował jakbym miał tam
            mieszkać. Ale na pocieszenie powiem Ci że nie masz najgorzej - najgorzej mają Ci
            co mieszkają od ulicy Biały Kamień! Muszą stać w tych korkach straszliwych na
            Rostafińskich od jednego krańca budynku do drugiego! Wyobraź sobie że codziennie
            musisz się przebijać przez tą zakorkowaną ulicę... Wyjazd może trwać nawet pół
            minuty, a jak pada śnieg, to słyszałem że kiedyś ktoś tam stał pięćdziesiąt
            sekund! A dojazd do podstawa...
          • Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.05, 13:26
            A tak na powaznie czy ktos wie czy wszystko na budowie idzie zgodnie z planem?
            Kilka miesięcy temu twierdzili, ze raczej nie powinno byc opóźnień a jeżeli to
            max dwa, trzy tygodnie.
            pozdr,
          • Gość: olo 10 minut do centrum ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 20:21

Nie bój się o ptaszki bo niedługo
            z tego rejonu
            smrodo-skażenia (vide mapa skażeń wa-wy)
            wybędą.
            Po co ci knajpa - jak se pywo
            mozesz zorganizować ...
            Pole mokotowskie ta taki park jak z koziej d ... traba.
            W lecie stojąc w korku na rostafinskich widać
            tam czasem tłuste pasztety które próbują się opalać.

Natomiast z tymi 10 minutami piechotą do centrum
            to coś ci się pomerdało - chyba że lecisz
            przełajem "na wariata" (-;
    • Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.gprspla.plusgsm.pl 19.12.05, 19:55
      Cześć,
      Też jestem sąsiadką od strony Boboli.
      Co do lokalizacji to rzecz względna.
      • petty1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 20.12.05, 19:42
        a ja wybrałam własnie ze względu na lokalizacje. w F2, tym prostopadłym do
        Wołoskiej. Z tego co wiem, nie ma opóźnień w budowie i na poczatku lipca
        powinni oddawać gotowe mieszkania
        • Gość: ppp Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 21:53
          Co do opóźnień. Myślę, że tylko informacje od kierownika budowy mogą być
          wiarygodne (a i to zapewne nie na sto procent), których notabene nie posiadam.
          Może ktoś powie mi na jakiej podstawie twierdzi, że nie będzie opóźnień?
          Trzymam za to kciuki. Natomiast trochę jestem zdziwiony, że od lipca, czyli od
          zamknięcia stanu surowego, nie byli wstanie wstawić okien w F3. Może nie będzie
          to miało, absolutnie żadnego wpływu na oddanie mieszkań w terminie, ale nie
          wierzę, żeby nie mieli problemów logistycznych. A co z umowami na garaż, termin
          oddania grudzień 2006, a samych mieszkań lipiec 2006, dla mnie kuriozum!!!!!!
          Nawet nie zaczęli grzebać się w oranżerii!?!? Oczywiśnie, pewnie oddadzą
          mieszkania w terminie, ale ja i tak nie mogę wyjść z podziwu, że można planować
          prace na 29 miesięcy (łącznie z terminem oddania garaży) i jeszcze mieć
          problemy z oddaniem w terminie. Miejmy nadzieję, że nie są aż takimi partaczami.
          • Gość: xy Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.05, 14:21
            Przy okazji dni otwartych we wrzesniu powiedziano mi, ze z samą oranzerią będą
            opóźnienia ale do końca 2006 powinni dokończyć całą inwestycję.Nie wiem na ile
            wiarygodna jest ta informacja ale w pierwszym etapie jest dość dużo niedoróbek
            (problem z garażami?), które są sukcesywnie usuwane przez ekipe pracującą w
            etapie drugim. Stąd podobno poślizg.Miejmy nadzieję, że skończą w terminie.
            Być może jest na formum ktoś, kto ostatnio rozmawił z kierownikiem?
          • Gość: alap Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 217.153.132.* 27.12.05, 10:19
            Trudno oczekiwac, zeby miejskie przedsiebiorstwo robot ogrodniczych mialo duze
            umiejetnosci w organizacji przedsiewziec budownictwa mieszkaniowego. Kupilbys
            samochod w kwiaciarni?
            • Gość: ppp Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 199.67.138.* 27.12.05, 11:10
              Pytanie nie powinno brzmieć, czy kupiłbym samochód w kwiaciarni, bo niby czemu
              nie? Natomiast problem leży w tym, czy kupiłbym samochód wyprodukowany przez
              florystów? I tu już bym się zastanowił. Natomiasat wracając do MPRO, ich brak
              doświadczenia zaowocował pomysłem długiego cyklu budowlanego. Niestety zadziała
              tu najprawdopodobniej prawo, że im więcej masz na coś czasu, tym wiecej ci to
              coś zajmie! Czyli już w fazie projektowania założyli sobie czasową pętlę na
              szyję. W każdym razie u mnnie będą mieć nagrodę "kwiatka roku", zobaczymy czy
              na nią zasłużą, są blisko.
        • madrasek1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 23.05.06, 08:21
          Ja też będę mieszkać w F2. Byliśmy tam w ostatnią niedzielę, i jakoś nie widać
          postępów. Na zewnątrz cały czas rusztowania, nie ma elewacji tylko jakaś czarna
          papa. Dzwoniłam do MPRO i powiedzieli mi, że prace budowlane w F2 powinni
          zakończyć w połowie lipca,a jakieś dwa tygodnie później rozpoczną
          przekazywanie kluczy. Tyle,że mają podobno problem z elewacją - projektanci
          przerabiają projekt, MPRO ma nadzieję, że skończą elewację we wrześniu. Nie
          znam się na budownictwie, ale wydaje mi się dziwne, ze będą oddawać klucze do
          bloku, w którym nie ma zrobionej elewacji. Może ktoś się zna na tym i jest w
          stanie powiedzieć, czy te wyjaśnienia MPRO mają sens?
          • Gość: rtrt Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 217.153.132.* 23.05.06, 12:29
            MPRO musi uzyskac pozwolenie na uzytkowanie budynku - taki odbior przed
            urzednikami. Poki budynek jest nie odebrany MPRO nie moze sprzedawac -
            podpisywac aktow notarialnych. Moze to uzyskac jak skonczy calosc rowniez z
            elewacja. Moze wczesniej dac klucze aby mieszkancy rozpoczeli swoje prace
            wykonczeniowe wewnatrz.
            Czarna papa jest potrzebna do przymocowania ocieplenia.
            • Gość: madrasek1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.pl 25.05.06, 14:35
              Dzięki za wyjaśnienia, tylko mam jeszcze pytanie: co konkretnie oznacza "może
              dać klucze"? Czy, żeby dostać klucze, trzeba podpisać odbiór techniczny? Jeśli
              tak, to niedobrze, bo przecież w czasie wykonywania elewacji mogą powstać
              jakieś usterki - np. coś popęka, i co wtedy?
    • Gość: anon Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 23.12.05, 23:14
      Rostafinskich sie korkuje nie bardziej niz inne ulice z korek jest co najwyzej na 5 minut stania i tylko w
      godzinach szczytu . Wiem bo jezdze tamtedy codziennie. Ale jak ktos sie chce czepic bo go i tak niestac
      zeby tam mieszkac to sie czepi a najlepsza jest i tak Bialoleka bo tam korkow nie ma - phi :)
    • Gość: wie-ko Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.pekao.com.pl 26.01.06, 12:43
      Jestem sąsiadem z F3. Póxna jesienia byłem zaniepokojony brakiem wstawionych
      okien w F3 ale po dłuższej rozmowie z MPRO uspokoili mnie, że zmieszczą się w
      termianch umownych.
      • Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.leoburnett.com.pl / 193.109.223.* 30.01.06, 10:59
        Witam. Jestem sasiadem od strony ulicy. Jesli ktos zaluje ze kupil w 2 etapie -
        chetnie odkupie. Pozdrawiam.
      • Gość: MS Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.szpital / 213.77.90.* 05.02.06, 12:42
        Na stronie MPRO pojawił się nowy termin oddania mieszkań: wrzesień 2006!!??
        • Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.leoburnett.com.pl / 193.109.223.* 06.02.06, 13:49
          Dzwonilem dzis do p. Jastrzebskiego z MPRO. Mieszkania oddawane beda w kilku
          etepach. Najszybciej od Boboli (Woloskiej) - tam pierwsze klucze maja zostac
          wreczone juz pod koniec czerwca. pzdr
          • Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.leoburnett.com.pl / 193.109.223.* 07.02.06, 10:32
            Przepraszam, glupote napisalem. Termin odbioru mieszkania nie zalezy od tego, w
            ktorej czesci budynku sie znajduje, lecz od daty podpisania umowy. Sa 3 terminy
            od konca czerwca do sierpnia i jak zapewniala mnie pani z dzialu marketingu -
            mieszkania beda oddawane w terminie. pzdr
            • Gość: ppp Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.citibank.com 08.02.06, 13:48
              Obawiam się, że DF się myli w tym drugim przypadku. Jedne z pierwszych umów
              zostały podpisane na mieszkania w F3. Niestety mieszkania w tej części będą
              oddane na końcu i z dużym prawdopodobieństwem z poślizgiem.

Ps.
              Pytać panie od marketingu, to jak zadawać pytanie w sklepie do sprzedawcy, czy
              ta kiełbasa jest świerza...?
    • ben333 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 06.02.06, 14:01
      Nie jestem sąsiadem. Ale widzę jak ta inwestycja się buduje. Nawet był okres
      kiedy poważnie z żoną się zastanawiliśmy czy może nie dokupić tam mieszkania.
      Dobre strony to: rewelacyjne i estetyczne sąsiedztwo parków i innych budynków,
      świetny dojazd teraz i jeszcze lepszy w przyszłości - tramwaj na rostafińskich
      za kilka lat, blisko do centrum ( do Smyka na piechotę 40 minut -
      sprawdzone!!), świetne tereny rekreacyje i chyba dobre sąsiedztwo.
      Złe strony to hałas: niestety będzie tam głośno. I nie mówię tutaj o Boboli czy
      też letnich dudnieniach Merlin i innych knajp ale o tramwajach!!!. Zaraz tam
      szyny tramwajowe skręcają z Boboli w Rakowiecką. Jesli ktoś wie jaki dźwięk
      wydają skręcające tramwajce o 4 rano ( tak, tak przed czwartą wyjeżdzają z
      zajezdni przy Woronicza) to niech tam sobie podjedzie kiedyś w letni poranek.

Ale i tak uważam, że to jest super lokalizacja.
      • cioccolato_bianco Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 16.04.06, 18:55
        od strony woloskiej bedzie z pewnoscia glosno. ale od bialego kamienia juz
        chyba sie to wszystko wygluszy... mam nadzieje :)
        • Gość: mix Ul. Rostafińskich to jedna z najbardziej rozpieprz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 00:45

.... ulic. Dziury, wyrwy, w nocy auto
          mozna uszkodzić - dziadostwo ma maxa, jakby
          III świat, a nie m. stołeczne.
          Jechałem tam taxi i taxiarz klął jak szewc,
          bo wjechał nową corolką
          w dziure i coś zaczęło telapać.

Ciekawie czy "szczęśliwy" właściciel "apartamentu"
          ma jakieś refleksje jak jedzie swoim rozklekotanym juz
          złomowozem po tej nawierzchni ?
          Chyba, że dla kogoś to nie pierwszyzna bo przyjechał
          do wa-wy z "zadupiewa mniejszego" choć i tam
          ponoć dojazd jest mniej zniszczony.

Dobre pytanie - czy przy takiej ulicy cokolwiek
          zasługuje na miano "apartamentu"
          i jaki poziom inteligencji
          trzeba reprezentować
          by płacić za to +5 tys za m2 ?
          • Gość: gość Re: Ul. Rostafińskich to jedna z najbardziej rozp IP: 195.245.213.* 18.04.06, 23:06
            a jaki, żeby kupic cokolwiek od ekoparku za 8 tys w zwyż?
            • Gość: dolores Re: Ul. Rostafińskich to jedna z najbardziej rozp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 14:08
              ulica dzis z dzurami, jutro bez... lub tez odwrotnie. wolisz mieszkanie za tyle
              na ursynzadupiu?
          • Gość: Aga z F1 Re: Ul. Rostafińskich to jedna z najbardziej rozp IP: *.ssmb.com 21.08.06, 14:19
            rzeczywiscie, tam kupuja tylko glupki
            mam nadzieje, że sie do nich nie zaliczasz Mix
    • piter8848 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 23.05.06, 16:22
      Witam,

Kupilismy mieszkanie w bud. F1 od strony Boboli i przejezdzajac co jakis czas
      pod jego oknami (mieszkamy tymczasowo obok w oddanej juz przez BreLocum
      inwestycji Park Mokotow), mamy coraz wiecej obaw co do terminu jego oddania.
      Nawet na tablicy informacyjnej znajdujacej sie przy wjezdzie na budowe jest
      podana data ukonczenia - wrzesien 2006.
      Co do lokalizacji to najbardziej mnie "boli" (odkad mieszkam niedaleko)
      dochodzacy odglos tramwaji - bedziemy mieli glosno jak cholera.

Pozdrawiam
      Piter
      • piter8848 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 23.05.06, 16:27
        Przepraszam - mialo byc tramwajow, nie tramwaji...

-pp
        • Gość: Lukrecja Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.05.06, 19:30
          A czy już wiadomo co powstanie obok Oranżerii od strony południowej? Na razie
          budują dwukondygnacyjny parking pod biurowiec - całkiem blisko, ale nie wiem
          jak wysoko.
          • Gość: mk Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.05.06, 20:01
            polifonia,
            5pietrowy budynek uslugowo-biurowy
            • Gość: les Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 217.153.132.* 30.05.06, 12:02
              Tam jest chyba jeszcze miejsce na cos innego - wzdluz ulicy Bialy Kamien.
              Chyba, ze z tej strony bedzie jakis parking naziemny.
              • Gość: mpk Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 195.245.213.* 30.05.06, 13:47
                ja kupiłem w F2 i nie żałuję. Klucze, jak zapewniali powinnismy odebrać w
                pierwszych dniach sierpnia. Opóxnienie w F3 wzielo się stąd, że cala partia
                okien okazała się spaczona i musieli czekac na nowe
                • Gość: keszyb Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.novartis.com 30.05.06, 17:25
                  Jestem sąsiadem w F2. Czy ktos z Was wie jakie sa aktualne plany co do terenu
                  na przeciwko budynku F2. Słyszałem, że ma to Eko -Park i ma powstać biurowiec.
                  Inna teoria głosi, że na tym terenie od strony ul. Biały Kamień mają powstać
                  budynki mieszkalne.
                  A jakieś newsy w kwestii samego budynku Oranżerii?
                  • madrasek1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 30.05.06, 19:59
                    Projekt budynku "polifonia", który ma sąsiadować z F2 można zobaczyć na stronie
                    grupa5.com.pl, a co do Oranżerii, to w czasie otwartych drzwi powiedziano nam,
                    że będzie remontowana, ale nie wiadomo, czy remont zacznie się jeszcze w tym
                    roku czy dopiero w przyszłym.

• Gość: hj Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.05.06, 21:00
                      Z tego co widze na group5, to F2 i poludniowe czesci F1 i F3 beda niestety
                      zaslaniete od poludnia Polifonia... Mysle ze moze to byc szczegolnie dotkliwe
                      dla tych mieszkancow Oranzerii, ktorzy wlasnie w tym kierunku maja wiekszosc
                      okien
                      • Gość: gosc Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 15:48
                        ja kupilam mieszkanie, w ktorym sa wszystkie okna na poludnie
                        i zastanawiam sie jak to bedzie z Polifonia...
                        czy rzeczywiscie bardzo da sie odczuc?
                        • Gość: hj Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.05.06, 18:40
                          To sie dopiero okaze jak Polifonia powstanie..... teraz trudno stwierdzic...
                          Ale mysle ze moze byc roznie.... Oranzeria i Polifonia sa dosc blisko siebie...
                          Na ktorym pietrze jest to mieszkanie. ??? Im wyzej, tym mysle mniej to bedzie
                          dotkliwe...
                          • Gość: gosc Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.novartis.com 01.06.06, 12:02
                            wszystko zależy od tego, która częścią będą przylegać Polifonia do F2, gdzie
                            będzie wjazd do parkingu itp. podobna tej czesc terenu od strony Białego
                            kamienia maja być niskie budynki mieszkalne (info z innego forum). Jak widac
                            nmoze byc roznie. Ale lokalizacja jest i tak cool!
                            • Gość: hj Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.eds.net 01.06.06, 12:10
                              Lokalizacja jest cool.. jak najbardziej.
                              Polecam www.apaka.com.pl/projekty.php?prj=48 (zdjecie 2) oraz wizyte na
                              stronie architektoe group5 (link byl wczesniej wspomniany).

Zbierajac to do kupy... wyglada na to ze na calej dlugosci F2 (od poludnia)
                              beda jakies budynki.... Czy Polifonia ma siegac az do Bialego kamienia...
                              trudno stwierdzic... ale mieszkanie w sasiedztwie takiego budynku moze, ale nie
                              musi byc upierdliwe.
                              • Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.leoburnett.com.pl / 193.109.223.* 12.06.06, 16:43
                                Polifonia nie bedzie dochodzic do Bialego Kamienia, dowiedzialem sie w biurze
                                Ekoparku. Bedzie tam budynek mieszkalny.
                                • Gość: hj Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.06, 18:52
                                  dziwne... jezeli tak.. to dziwne bedzie sie mieszkac majac zaraz przy boku
                                  usługi i biura... ale moze sie myle
                                • Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 12.06.06, 22:37
                                  Czy w Ekoparku jest juz makieta budynku? Podobno kiedyś była ale gdy byłam w
                                  ich biurze w kwietniu i pytałam o ten budynek nie udzielono mi zadnych
                                  informacji. Zatanawiam sie gdzie bedzie wjazd do tego nowobudowanego budynku?
                                  Byłam na stronie grupa5 ale mam wrażenie, ze ten projekt ze strony zajmuje całą
                                  działkę.
                                • Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 12.06.06, 22:42
                                  A macie jakieś informacje z placu budowy? Mam wrażenie, ze stoi w miejscu.

pozdr,
                                  • Gość: hj Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.06, 22:59
                                    Cały czas buduja...wierca...swidruja (od 7-22) wiem bo mieszkam obok :-)
                                    • madrasek1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 18.06.06, 19:55
                                      Byłam tam w zeszłym tygodniu - wreszcie kładą elewację (na razie tylko od
                                      strony Wołoskiej). Ok. 17.30 nadal pracowało kilkunastu ludzi.
                                      • Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 02.07.06, 23:49
                                        Czy macie jakieś nowe wieści z budowy? Czy termin koniec lipca dla F1 jest
                                        nadal aktualny? Byłam dzisiaj oglądać budowę i na oko to nie wydaje mi się by
                                        ten termin był realny.

pozdrawiam,
                                        • Gość: Evitasa opóźnienie!!! IP: 212.160.172.* 03.07.06, 15:09
                                          Dzwoniłem w PIątek do MPRO i pani z marketingu przekzała info, że będzie
                                          opóźnienie z lipca na wrzesień dla budynku od Wołoskiej! Nie wiadomo nawet czy
                                          będzie jakaś oficjalna korespondencja.
                                          • Gość: daga Re: opóźnienie!!! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 03.07.06, 23:40
                                            Dzięki za info.Co za ćwoki-to sztuka tak długo budować i mieć takie opóźnienie.
                                            Mam tylko nadzieję, że nie będzie tyle usterek co w etapie 1 czy ich
                                            poprzedniej inwestycji...

pozdrawiam,
                                            • Gość: gość Re: opóźnienie!!! IP: *.novartis.com 05.07.06, 17:30
                                              Ja otrzymałem informacje z MPRO że F2 ma byc przekazane do odbioru na przełomie
                                              sierpnia i września.
                                              • Gość: gość Re: opóźnienie!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.06, 23:09
                                                Na pytanie, na kiedy "bezpiecznie" zamawiać ekipę do wykończenia odpowiedziano
                                                mi w MPRO, że po 15 września - chodzi o budynek F2
                                                • Gość: sąsiad z F3 Re: opóźnienie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 09:32
                                                  Zaniosłem umowe ze STOEN i przy okazji sobie pogadałemz pania z marketingu.
                                                  Opóźnienia są. Nowe terminy odbiorów dla F1 i F2 to sierpień, dla F3 koniec
                                                  września. Potwierdziła sie teoria z oknami. Na F1 prawie skończona elewacja i
                                                  wykańczanie klatek, na F2 trwa wykańczanie klatek, F3 ... marnie.
                                                  na działce południowej ekoparku ma byc Polifonia po jednej stronie (od
                                                  wołoskiej), potem przerwa i po drugiej od białego kamienia apartamentowiec.
                                                  pozdro
                                                  • madrasek1 Odbiór mieszkania - czy znacie jakiegoś fachowca? 05.08.06, 09:23
                                                    Dostaliśmy pismo z MPRO - odbiór mieszkań w F2 ma być we wrześniu. W związku z
                                                    tym mam pytanie - czy macie zamiar korzystać z pomocy jakiegoś fachowca od
                                                    budownictwa przy odbiorze? A jeśli tak to czy ktoś może ma namiar na kogoś
                                                    takiego?
                                                  • cioccolato_bianco Re: Odbiór mieszkania - czy znacie jakiegoś facho 16.08.06, 20:13
                                                    www.odbiormieszkania.pl/odbior-mieszkania.htm
                                                  • madrasek1 Re: Odbiór mieszkania - czy znacie jakiegoś facho 18.08.06, 17:23
                                                    Dzięki ;)
    • Gość: wie-ko Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.pekao.com.pl 24.07.06, 14:17
      Jestem sąsiadem z F3
    • Gość: MK Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.bphbh.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 15:05
      Jestem sąsiadem z F1. Pozdrawiam pozostałych sąsiadów :)
      • Gość: nemo Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 212.160.172.* 07.08.06, 15:21
        Witam:) Podobno teraz odbiór w F1 ma być nie wcześniej jak na koniec września.
        To już zaczyna być mały cyrk.
        • Gość: ppp Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 18:05
          Wystarczy przejechać się na budowę, wygląda jak Alternatywy IV. Budynki jeszcze
          nie wpadły w kolejną pięciolatkę, więc próbują wsadzić je w poprzednią
          ośmiolatkę, która ma się skończyć za 10 lat.
          Wydaje mi się, że nie mogą oddawać mieszkań w jakimkolwiek budynku jak nie
          zrobią elewacji na wszystkich. Na pierwszy rzut oka, widząc jak grzebią się z
          elewacją na F1 to nie skończą jej na pozostałych budynkach nawet za 3-4
          miesiące.
          Mam nadzieję, że to tylko nieudolność...
          • Gość: keszyb Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.novartis.com 11.08.06, 15:55
            Witajcie sąsiedzi. Nie mam dobrych wieści. Info z dzisiaj z MPRO - kolejne 2
            tygodnie opóźnienia. Na czas nie dotarły rolety drewniane i szyby do tarasów.
            Nie wygląda to wesoło!!!
            • Gość: Nemo Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 212.160.172.* 15.08.06, 16:09
              NIe rozumiem jak mogą nie dotrzeć na czas szyby do balkonów? Chciałbym zobaczyć
              harmonogram tej budowy. To są jakieś kpiny. Potwierdza się stara prawda: im
              więcej czasu ma developer na ukończenie budowy tym większe prawdopodobieństwo
              opóźnienia.

Spotkaliście jeszcze jakieś fora dot. naszego osiedla???
              • Gość: DFN Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.leoburnett.com.pl / 193.109.223.* 16.08.06, 09:54
                w tym tygodniu mialem odebrac mieszkanie w F1. Wlasnie dowiedzialem sie, ze w
                miare realny termin to koniec wrzesnia. Uzytkowanie lokalu bedzie mozliwe
                dopiero po odebraniu wszystkich mieszkan (F1, F2, F3). Pani w marketingu
                powiedziala, ze realny termin wprowadzenia sie do mieszkania to poczatek
                2007!!! To nie jest niepokojace, to skandal i trzeba na to jakos zareagowac.
                Proponuje nowy watek lub kontakt mailowy. Prywatny moj: rafendafen@o2.pl
                • Gość: les Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 57.66.197.* 16.08.06, 10:53
                  Nie ma zadnego powodu dlaczego uzytkowanie danego lokalu mialoby byc
                  uzaleznione od odebrania pozostalych (nawet sasiednich) o ile wszystko jest
                  wykonane prawidlowo.
                  Developer ma obowiazek uzyskac pozwolenie na uzytkowanie budynku. To pozwolenie
                  zostanie wydane nie wczesniej niz calosc jest skonczona. Dopiero majac
                  pozwolenie na uzytkowanie budynku developer powinien przekazywac mieszkania
                  wlascicielom - odbiory.
                  Mam wrazenie, ze MPRO chce zamydlic oczy wlascicielom wykonujac 'pseudo'
                  odbiory zanim uzyska pozwolenie na uzytkowanie budynku. Faktycznie jednak nie
                  przekaze nikomu kluczy poki nie uzyska tego pozwolenia. Chyba po prostu nie
                  moga legalnie nikomu kluczy przekazac przed uzyskaniem pozwolenia na
                  uzytkowanie - to byloby cos na pograniczu samowoli budowlanej.

• Gość: Aga z F1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 192.193.245.* 16.08.06, 15:58
                    Tak, ale zwroc uwage, ze pozwolenie na uzytkowanie to jakies 4 miesiace
                    oczekiwania a ty przed odbiorem musisz zaplacic prawie cala kase. I tu jest
                    pies pogrzebany. Pytanie jest czy to jest wogole legalne. Niestety takie umowy
                    podpisalismy poniewaz nie bylo (przynajmniej ja nie mialam) mozliwosci
                    negocjali warunkow.
                • Gość: Aga z F1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 192.193.245.* 16.08.06, 16:01
                  O nie moj drogi, Pani wprowadzila Ciebie w blad. Uzytkowanie lokalu bedzie
                  mozliwe po ok 4 miesiacach od oddania ostatniego mieszkania. Czyli niewiadomo
                  kiedy........... Poniewaz dopiero wowczas MPRO wystapi o zgode na uzytkowanie,
                  co trwa + / - 4 miesiace. Chociaz Pani powiedziala mi, ze biorac pod uwage
                  nadchodzace wybory to moze trwac dluzej. Przygotuj sie ze Boze Narodzenie 2007
                  moze spedzisz w swoim nowym gniazdu.
                  • Gość: Nemo Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 212.160.172.* 16.08.06, 16:36
                    Z dobrego żródła (osoba z Urzędu Gminy Mokotów, potwierdzone osobiście)
                    uzyskanie pozwolenia na użytkowanie budynków nie trwa 4 miesiące, ale 3-4
                    tygodnie. Sam się zastanawiam czemu karmią nas takimi datami w MPRO. Chyba po
                    to żeby potem pokazać jak to załawtili szybciej lub aby zostawić sobie margines
                    błedu na opóźnienie (300% - nieźle).
                    • Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 16.08.06, 19:44
                      Witam,
                      Jest jeszcze jedna kwestia-akty notarialne powinny być podpisane w tym roku. Od
                      stycznia 2007 bardzo prawdopodobna jest zmiana przepisów podatkowych. Sprzedaż
                      mieszkań nabytych po 1 stycznia 2007 roku będzie opodatkowana 19% podatkiem bez
                      względu na okres jego posiadania (dziś opodatkowane jest sprzedaż mieszkań
                      posiadanych poniżej 5 lat). Będzie to co prawda różnica pomiędzy kosztami
                      nabycia a sprzedazy ale mając na względzie obecną hossę na rynku nieruchomości,
                      będzie to niezła kwota w plecy w razie chęci pozbycia sie mieszkania. Irytuje
                      mnie, ze przez nieudolność dewelopera możemy być jeszcze dodatkowo narażeni na
                      dodatkowe koszty.
                      pozdrawiam,
                    • Gość: Aga z F1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 192.193.245.* 17.08.06, 11:10
                      Nemo, niestety nie jest tak do konca bo tez to sprawdzalam. 3 tygodnie o
                      ktorych piszesz dotyczy budynkow dla ktorych w pozwoleniu na budowe nie jest
                      zazanczone wymaganie zgody na uzytkowanie czyli dokladnie biorac dotyczy
                      sytuacji z Art 64 Prawa budowlanego. natomiast, niestety nasza inwestycja,
                      podlega przepisamo Art 55-59 i pozowleniom wydanym w tym trybie. Tutaj niestety
                      nie ma zadnego terminu wskazanego. Skontaktujcie sie z Powiatowym Inspektoratem
                      Nadzoru Budowlanego. Osttanio jak tam dzwonilam to wogole jeszcze nic nie
                      wiedzieli o inwestycji naszej.

Ale z tym podatkiem to kicha.
                      • Gość: Nemo Może czas już na... IP: 212.160.172.* 17.08.06, 14:00
                        ...spotkanie osób które kupiły mieszkania Przy Oranżerii i rozmowę. Jedyne
                        wyjście to wspólne wystąpienie do MPRO. Nie może być tak, że jak się zadzwoni
                        do marketingu w MPRO to jest się ignorowanym a informacje są delikatnie mówiąc
                        oględne. Co wy na to? Może są jakieś propozycje?
                        • Gość: sasiadka z F1 Re: Może czas już na... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 15:40
                          myslisz, ze odniesie to jakis skutek?
                          troche mnie te wszystkie informacje zalamuja...
                          moze oni sami do konca nie wiedza jak wyglada sytuacja?
                          panie z dzialu marketingu raczej sie na budownictwie nie znaja...
    • przy_oranzerii forum przy oranzerii 16.08.06, 17:18
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=42181
      zapraszam!
      • joa21 zdjecia z budowy 17.08.06, 15:16
        zdjecia z budowy zrobione 14 lipca 2006 fotodom.breko.pl/galeria.php?
        id=90
        • cioccolato_bianco Re: zdjecia z budowy 17.08.06, 15:28
          poprawiam link

fotodom.breko.pl/galeria.php?id=90
          • Gość: daga Re: zdjecia z budowy IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 17.08.06, 19:40
            Dzięki za link ale to są głównie zdjęcia z budowy obok. Przez weekend podjadę
            na budowę, to coś napiszę. Co do propozycji Nemo to jestem za. Mam pytanie czy
            znacie jakiegoś prawnika który mógłby wskazać co mozemy w napisać np. w liście
            do MPRO. Po 3 miesiącach mamy gwarantowane odsetki ale to marne pocieszenie.
            Możemy tez odstąpić od umowy ale to by MPRO tylko ucieszyło. Pewnie opoznienie
            by mnie tak nie drazniło gdyby nie ten nowy podatek i panie z marketingu na
            które mam alergię...Może przynajmniej udałoby sie skrócic okres uzyskania
            pozwolenia na uzytkowania i tym samym zwiększyc szanse na akty notarialne w tym
            roku. MPRO nie jest przecież zwykłym deweloperem ale spółką w której maiasto ma
            udziały tym sam teoretycznie wydaje sie że tez wieksze szanse na uzyskanie
            czegokolwiek w urzędach. Byc może warto by było nawiązać kontakt z
            przedstawicielami osiedla Oranżeria 1, może cos doradzą.

pozdrawiam,

pozdrawiam
            • Gość: Aga z F1 Re: zdjecia z budowy IP: 192.193.245.* 18.08.06, 09:14
              Jestem za propozycja Nemo. Kontakt do mnie to
              agnieszka.rostkowska@citigroup.com. Mozemy stworzyc liste kontaktowa. na razie
              jestem ja i rafendafen.
              • mbodziak Re: zdjecia z budowy 18.08.06, 10:44
                Dołączam do propozycji Nemo i Agi. Jestem sąsiadem z F1. Namiary na mnie:
                marcin.bodziak@ncr.com. Pozdrawiam.
              • Gość: sąsiadka z F2 Re: zdjecia z budowy IP: 195.245.213.* 18.08.06, 14:56
                jestem za wspólnym frontem. Jeszcze na etapie rezerwacji dzieki temu udało się
                wynegocjowac pewne zmiany w umowie przedwstepnej. moj adres:
                katarzyna.nowicka@waw.tvp.pl
              • Gość: aakmma przy oranżerii IP: *.mofnet.gov.pl 27.10.06, 13:54
                Jestem sąsiadką z F1
                Marzena Antoniak
                aakmma@gazeta.pl
            • joa21 Re: zdjecia z budowy 18.08.06, 09:41
              a czy ta budowa obok to nie przy oranzerii? jaka to inwestycja?

blok z tablica informacyjna, ze to przy oranzerii i ta wielka dziura sa
              ogrodzone jednym plotem...
              • Gość: Przemo Re: zdjecia z budowy IP: 207.138.149.* 18.08.06, 10:18
                eko-park - budynek biurowy. poszukaj artykulu na gazeta.pl o tym.
                Oraznerzia II bedzie miala biura za oknami (niektorymi).
            • Gość: Nemo Re: zdjecia z budowy IP: 212.160.172.* 18.08.06, 15:10
              Namiary na kancelarię która obsługuję jednego z warszawskich developerów:

Marta Szymanek & Robert Marciniak spółka partnerska
              (022) 828 12 15

Jestem poza Wa-wą. Może ktoś z was mógłby się do nich wybrać po poradę?
              Partycypuję w kosztach.

• Gość: Aga z F1 Re: zdjecia z budowy IP: 192.193.245.* 18.08.06, 16:00
                Trzeba ustalic o co konkretnie milibysmy pytac. Na naszej liscie kontakowej
                jest obecnie 5 osob, proponuje poczekac do poniedzialku na inne ew kontakty i
                zastanowic sie o co konkretnie nam chodzi.
                • Gość: keszyb Re: zdjecia z budowy IP: *.novartis.com 24.08.06, 17:02
                  A propos aktu notarialnego to powstaje jeszcze jedno pytanie. Chąc skorzystać z
                  ulgi odsetkowej nabywa się do niej prawo w momencie podpisania aktu
                  notarialnego. Jak rozumiem jeżeli podpiszemy akty w 2007 a od 1 stycznia (jak
                  zapowiadaja) ulga ma byc zniesiona - to jesteśmy stratni kolejne ładne sumy.
                  Czy ktos cos więcej wie o uldze i nabyciu praw do niej. Może zweryfikowac moje
                  doniesienia?
                  • Gość: Nemo Re: zdjecia z budowy IP: 212.160.172.* 29.08.06, 12:33
                    I jak sytuacja? Jakieś ostatnie informacje?
                    • Gość: sasiad z F3 Re: zdjecia z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 12:58
                      Chyba cos drgnęło!!! Pojawiły sie drewniane okiennice na F1!
                      • Gość: DF Re: zdjecia z budowy IP: 193.109.223.* 04.09.06, 09:59
                        Tak, cale 3 sztuki ;)
                        • Gość: a Re: zdjecia z budowy IP: 89.174.250.* 04.09.06, 11:13
                          Pod koniec zeszłego tygodnia MPRO twierdziło, ze prawdopodobny termin oddania
                          kluczy do F1 to początek października, więc pewnie do F2 koniec października.
                          Ciągle nie ma szyb do balkonów, a od ich otrzymania prace będa trwały co
                          najmniej 3 tygodnie (dotyczy F1). Druga kwestia to podłaczenie prądu, z którym
                          sa problemy.
                          pozdr,
                          • Gość: DF Re: zdjecia z budowy IP: 193.109.223.* 08.09.06, 14:15
                            Z newsow: pojawily sie gdzieniegdzie szyby do balkonow
                        • Gość: MS Re: zdjecia z budowy IP: 213.77.90.* 15.09.06, 23:53
                          Okiennice są wadliwe: dużo sęków, krzywe. Będą wymieniane od nowe. Mam nadzieję,
                          że na takie, które dodają klasy elewacji, a nieszpecą ją.
                          • Gość: nemo Re: zdjecia z budowy IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 16.09.06, 15:09
                            czyli znowu opoznienie o klejne tygodnie. jakies newsy kiedy pierwsze odbiory
                            na F1? Chociaz na pozostalych budynkach cos sie ruszylo.
                            • Gość: daga Re: zdjecia z budowy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 17.09.06, 12:38
                              W zeszłym tygodniu rozmawiałam z kierownikiem budowy, który zapewniał mnie, ze
                              budynek F1 będzie przez niego oddany pod koniec września, a odbiory wg niego
                              miały się odbywać w pierwszej połowie października. Ale wczoraj będąc na
                              budowie zagadałam do jednego z robotników, który powiedział mi, ze Pan z którym
                              rozmawiałam nie jest od początku września kierownikiem budowy!!!

Czy cos wiecie na ten temat??? Czy to tylko plotka?
                              pozdrawiam,
                              • Gość: MS Re: zdjecia z budowy IP: 213.77.90.* 17.09.06, 16:46
                                Zgadza się, konieczność wymiany okiennic potwierdził nam telefonicznie kierownik
                                budowy - przedstawił się nam wcale nie jako pan G.....a. Pocieszające jest to,
                                iż wymiana okiennic nie musi mieć wpływu na terminy odbioru mieszkań. Chociaż,
                                niezbyt to dobrze, że po odbierze będziemy mieli jeszcze rusztowania. Panie z
                                marketingu nic nie wiedziały o konieczności wymieny okiennic.
    • Gość: Nemo Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 212.160.172.* 19.09.06, 13:39
      Podobno w ostatnim tygodniu września lub w ! paźdzernika będą odbiory na F1.
      Swoją drogą to jeśli Kier. Budowy zmienili to może i dobrze bo coś się chyba
      ruszyło.
      • Gość: R z F3 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 20.09.06, 21:45
        byłem dzis i od Boboli juz są okiennice we wszystkich oknach- trochę jakos tak
        wygladają surowo - mam nadzieję ze po 2-3 zimach/upalnych latach nie bedzie je
        trzeba wymieniac.
        ciekaw jestem, czy Panstwa wizja domu została jak na razie zrealizowana? Dla
        mnie okna wydaja sie jednak nieco za duze patrząc na cały dom. Od południa
        troche to wyglada jak szklarnia - sciana okien i ram i jeszce trochę "nie
        kupuje" okien od sufitu do ziemi bez zadnego balkonika czy barierek od
        zewnatrz a takie bywaja w wielu mieszkaniach np od polnocnej strony. a Fajnie
        ze drzewa przezyły budowe jak dotad bez szwanku
        • Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 21.09.06, 10:16
          Na wyrażenie opinii poczekam do chwili, az budynki będa skończone, bez
          rusztowań, a teren wokół zgospodarowany. Sama bryła budynku nie jest zbyt
          ciekawa architektonicznie, pod tym względem etap I znacznie lepiej sie
          prezentuje, ale diabeł lezy w szczegółach...a tych jeszcze nie widać.

pozdrawiam:)
        • Gość: Nemo Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 212.160.172.* 21.09.06, 11:16
          Słuszna uwaga z tą wymianą okiennic. Podobnie może być z trapami na balkonach.
          Jeśli drewno jest słabej jakości i źle zabezpieczone to będzie do wymiany po
          jednej zimie i lecie + jeszcze sprawa żywicy, która na niektórych osiedlach z
          takimi balkonami jest zmorą mieszkańców. Ale nie ma co zapeszać.
          • Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 193.109.223.* 22.09.06, 08:02
            Czesc, a dzis jechalem do pracy i zauwazylem, ze okiennice z 5p w F1 zostaly
            zdemontowane. Moze teraz kroczek po kroczku zdemontuja caly budynek, a dziurke
            w ziemi zasypia piaseczkiem. pozdrawiam
    • Gość: MK Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 15:43
      Oprócz tego, że odbiór się przeciąga, to jeszcze moim prywatnym zdaniem etap I
      wygląda duuuużo lepiej. Przede wszystkim wydaje mi się, że bardziej elegancko.
      Etap II przypomina typowe blokowisko z lepszą niż normalnie lokalizacją a co za
      tym idzie wyższą ceną. Być może jest to efekt tego, że obiekt jest w budowie i
      jest to kwestia odpowiedniego zagospodarowania. Drewniane trapy rzeczywiście
      nie wyglądają na szczególnie solidne ale kwestię jakości pozostawię sobie do
      momentu odbioru, kiedy to na pewno przyjadę z fachowcem żeby obejrzał dokładnie
      mieszkanko. Nie ukrywam, że na dzień dzisiejszy jestem trochę rozczarowany
      efektem i takie samo zdanie mają moi bliscy którzy kupują w F II.
      Pozdrawiam wszystkich serdecznie
      • Gość: ppp Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 10:19
        Pięciolatka przynajmniej w F1 dobiega końca. Według kierownika budowy od
        przyszłego tygodnia zaczną demontować rusztowania, co powinno zająć im tydzień.
        Później mogą zacząć się odbiory. F2-podobno potrzebują około trzech do czterech
        tygodni. F3-to już inna historia, zapewne 2-3 miesiące. Proponuję nazwę ulicy,
        zamiast Biały Kamień głosuję na Alternatywy IV.
        • Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 193.109.223.* 25.09.06, 06:48
          Jesli chodzi o nazwe ulicy, slyszalem ze waha sie sprawa naszego adresu.
          Teoretycznie powinien byc Boboli jak w 1 etapie, ale MPRO stara sie o Biały
          Kamien. Cos na ten temat komus wiadomo?
          • Gość: mjar Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 25.09.06, 16:18
            Właśnie dostałem info z marketingu. Odbiory na F3 w końcu listopada.A w
            praktyce ...? MPRO będzie musiało będzie płacić kary umowne. Wątpie, żeby
            wcześniej złożyli papiery do pozwolenia na użytkowanie więc wszystkim się
            odroczą ostateczne akty notarialne.
            • Gość: gość Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 195.245.213.* 25.09.06, 16:26
              a jeśli opóźni sie podpisanie aktów to stracimy prawo do ulgi odsetkowej a
              drugi raz stracimy na zmianach podatkowych przy sprzedaży mieszkań. Moim
              zdaniem MPRO powinno zapłacic za te straty
              • Gość: nemo Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 212.160.172.* 25.09.06, 16:28
                Z tą ulgą to jest chyba tak, że liczy się data zawarcia umowy kredytowej a nie
                podpisania aktu notarialnego. Pewny nie jestem, ale tak było w jednym z
                ostatnich numerów Gazety.

Co do kar umownych - to o jakich karach piszecie?
                • Gość: mm Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 25.09.06, 16:50
                  Myślę że będzie można dochodzić strat na zasadach ogólnych z tytułu
                  niedotrzymania terminu odbioru.
                  • Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 26.09.06, 09:58
                    1. Kary umownej mozna dochodzic tylko wówczas, gdy jest zapisana w umowie. Gdy
                    nie ma zapisu w gre wchodza zasady ogólne kodeksu cywilnego dotyczace
                    odszkodowań z tytułu nienależytego wykonania umowy.

2. Co do ulgi odsetkowej zakończenie inwestycji w roku przyszłym oznacza brak
                    mozliwości skorzystania z niej w roku obecnym czyli 2006. Nie wnikając zbytnio
                    w szczegóły, prawo do odliczenia odsetek czyli skorzystania z tzw.ulgi
                    odsetkowej nabywa sie dopiero za ten rok, w którym została zakończona
                    inwestycja czyli deweloper uzyskał pozwolenie na uzytkowanie budynku albo
                    została zawarta umowa w formie aktu notarialnego o przeniesieniu na podatnika
                    własności nowo wybudowanego budynku lub lokalu mieszkalnego. Zapraszam do
                    lektury art. 26 b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych:)tutaj
                    znajdziecie szczegóły...W praktyce, zakonczenie inwestycji w roku 2007 oznacza,
                    ze dopiero w zeznaniu za 2007 rok zainteresowane osoby mogłyby zacząć
                    odliczanie.Problem polega jednak na tym, ze w projekcie zmian podatkowych na
                    przyszły rok ulga została wykreślona. Oznacza to, ze odliczac zapłacone odsetki
                    w kolejnych latach beda mogli tylko ci podatnicy, którzy najpoźniej w zeznaniu
                    rocznym za rok obecny czyli 2006 dokonaja odliczenia odsetek (zasada
                    kontynuacji praw nabytych).

Tak powyższa kwestia wyglada na dzień dzisiejszy ale duzo sie jeszcze moze
                    zmienic, bo projekt rządowy jest ciagle "obrabiany" w komisji sejmowej i jaki
                    bedzie efekt zobaczymy dopiero w listopadzie. Póki co trzeba miec nadzieje, ze
                    koalicja sie rozpadnie, sejm rozwiąze a tym samym nasz problem
                    również...Wishful thinking:)

pozdrawiam,

PS czy sprawa adresu to kolejna mniej lub bardziej trefna informacja od MPRO
                    majaca uzasadnic kolejny tydzien opoznienia??????????
                    • Gość: mm Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 26.09.06, 11:19
                      Art. 477. § 1. W razie zwłoki dłużnika wierzyciel może żądać, niezależnie od
                      wykonania zobowiązania, naprawienia szkody wynikłej ze zwłoki.

Tyle KC - myślę że można na tej podstawie dochodzić odszkodowania za opóźnienie
                      (skoro w umowie nie ma kar umownych) i jeśli do tego dojdzie straty ulgi
                      odsetkowej - to może być ciut bardziej problemttyczne ale można o tym pomyśleć.
                      • Gość: gość Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 195.245.213.* 27.09.06, 10:41
                        a czy utrata uligi odsetkowej, z mysla o której 2 lata temu brało się kredyt
                        nie jest stratą w myśl artykułu o którym piszesz?
                        • Gość: mm Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 27.09.06, 11:52
                          wstępnie po rozmowie z prawnikiem tak. utrata ulgi odsetkowej jest stratą.
          • Gość: korba Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.acn.waw.pl 28.09.06, 15:36
            Pierwszy etap ma adres Biały Kamień 8.

Pozdrawiam,
            Korba (sąsiad z F2)
            • Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 193.109.223.* 29.09.06, 09:00
              Ladny adres, moze sie sasiad chce wciagnac na nasza liste emailowa. Wymieniamy
              tam rozne poglady?
              • wie-ko Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 29.09.06, 10:15
                Czy jest jeszcze jakieś forum wymiany informacji/poglądów pomiędzy sąsiadami z
                II etapu?
                (sąsiad z F3)
                • Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 193.109.223.* 29.09.06, 12:49
                  Mamy taka liste zbiorcza emaili ludzi z F1-3 (ok 10 osob) ale co rusz ktos
                  przybywa. Wiec milo Cie bedzie dopisac, jesli wyslesz swojego emaila np do
                  mnie: rafendafen@o2.pl (sasiad z F1, czyli wczesniej, ale glosniej)
                  • Gość: mm Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 02.10.06, 08:46
                    zaczęli rozbierać rusztowanie na F1. nie wygląda to źle ale partery nadal nie
                    dokończone (okładziny)
        • Gość: KP Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 19:47
          Chcielibyśmy powrócić do tematu hałasu i zieleni od strony ulicy Boboli.
          Skontaktowałem się z miłymi paniami z działu zieleni. Projekt od strony Boboli
          jest gotowy. Pod naszymi oknami mają być posadzone 3-4 świerki. Drzewa urosną
          za kilka lat – standardowa wielkość sadzonek to 1m do 1,5m. Istniałaby
          możliwość zasadzenia od razu dużych drzew, jednak musielibyśmy za to dopłacić.
          Nam osobiście bardzo by na tym zależało. Na stronie internetowej MPRO można
          zorientować się w cenach starszych drzew. Świerk o wysokości ponad 4 metrów,
          wielkości bryły korzeniowej 1100 mm kosztuje, w zależności od gatunku,
          maksymalnie 700 zł. Do tego doszłyby koszty zastosowania ciężkiego sprzętu –
          około 500 złotych (chyba za wszystkie drzewa?). My deklarujemy kupienie nawet
          jednego drzewa. Czy byliby chętni do finansowego partycypowania w
          przedsięwzięciu? Panie architekt oczekują naszej szybkiej decyzji. Prosimy o
          opinie na forum, a o konkretne propozycje na adres kpatyk5@wp.pl
          Pozdrawiamy.
          • Gość: Rafał Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 13:36
            Nowe wieści: Podobno planowane jest jakies spotkanie z mieszkańcami w sprawie
            zieleni. Termin jeszcze nie jest ustalony. F1 i F2 zasiedlone. Mozna podpisywac
            przedwstepne akty notarialne. Panie z marketingu, chyba dla osłodzenia opóźnień
            w F3, rozdają kalendarze własnej produkcji. Szykuje sie nowa inwestycja MPRO na
            Woli przy Elekcyjnej.To tyle w telegraficznym skrócie.Pozdrawiam sasiadów.
    • Gość: tekla Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.net-serwis.pl 24.09.06, 14:47
      mam pytanie z innej beczki, czy zastanawialiscie sie nad poziomem halasu?
      konkretnie tramwaje. czy ktos wie w jakich godzinach kursuje ten nieszczesny
      tramwaj? dodatkowo slyszalam ze bedzie tez linia tramwajowa na rostafinskich...
      • Gość: DF Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 193.109.223.* 26.09.06, 09:25
        Od Dworca Zachodniego az do Wilanowa bedzie kursowal szybki, cichobiezny
        tramwaj. Przez Rostafinskich i Rakowiecka. Koniec budowy ok 2011. Wiecej info
        gdzies na gazecie..
      • Gość: MS Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 12:08
        Do tego dochodzi jeszcze ruch lokalny m.in do sporego biurowca i sklepów w
        sąsiedztwie. Jedyne, o co moglibyśmy zabiegać, to nasadzenie jak największej
        liczby wysokich, szybko rosnących, drzew od strony Boboli. Można to zrobić na
        różnej wysokości, także przy ogródkach i przy ulicy.
        • Gość: daga Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 27.09.06, 13:21
          A to jest bardzo dobry pomysł, bez wzgledu na to czy zrobiłoby to mpro czy my
          jako wspolnota.
          • madrasek1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 03.10.06, 08:49
            Czy ktoś z F1 odebrał już mieszkanie lub ma może ustalony konkretny termin
            odbioru? Wg pani z marketingu mieszkania w F1 są już oddawane, więc chciałabym
            to zweryfikować, bo wg niej dopiero jak wszyscy z F1 odbiorą swoje mieszkzania
            to zajmą się przekazywaniem F2.
            • ency11 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 03.10.06, 11:51
              po rozmowie z panią Nikoliną donoszę: odbiory w F2 po 2 listopada
              • Gość: gość Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 22:33
                z oficjanego pisma od dewelopera"podpisywanie aktów notarialnych przewidujemy
                na przełomie kwietnia i maja"
      • Gość: Nemo Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 212.160.172.* 09.10.06, 14:59
        Jak tam wasze odbiory? Jakieś terminy?
        • Gość: T F3 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 09.10.06, 22:10
          Przeżywam jednak spory niedosyt - wprowadzimy sie 3 lata od podpisania umowy
          rezerwacyjnej i to jak sprawnie pojdzie z wykonczeniem,

akty notarialne w 2007 czyli na 99% potencjalna sprzedaz za n lat bedzie
          obciazona podatkiem dochodowym

no i dom wyszedł jednak "blokowo"..

w czasie gdy wiekszosc podpisywała umowy były jeszczew sprzedaży mieszkania na
          przeciwko w Bolero - wtedy wydawały sie drozsze - ale były w USD i ostatecznie
          po wzmocnieniu złotego cena wyszla na jedno - a tam jest jednak pięknie

no ale moze będzie ostaecznie lepiej nizs sie nastawiam troche w związku z tą
          dramatyczną obsługą
        • piter8848 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 17.10.06, 15:09
          Witam,

Jestesmy umowieni na 10 listopada.
          Czy ktos juz odbieral mieszkanie??
          Jest wiele usterek???

Pozdrawiam
          Piter
          • Gość: ppp Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 15:28
            Jesteś umówiony na 10 listopada będąc w I etapie?
            Jężeli tak to niezła żenada. Zapewne III etap będzie jak lody puszczą na Wiśle.
            Ci z MPRO powinni do końca życia rzodkiewkę sadzić i jeść tylko brukiew.
            • piter8848 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów 17.10.06, 18:02
              Tak, kupilem mieszkanie w budynku F1.
              Jesli bedzie pomysl jakiegos zbiorowego pozwu w sprawie odszkodowania za utrate
              ulgi odsetkowej to ja rowniez bardzo chetnie sie przylacze.

Pozdrawiam
              Piter
              • Gość: ppp Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 20:26
                Panie i Panowie,
                Na szczęście niudolność MPRO nie ma nic do ulgi odsetkowej. Jeżeli ktokolwiek
                wziął lub weźmie kredyt do końca tego roku to z tej ulgi będzie mógł skorzystać
                bez względu na to kiedy umowa notarialna będzie podpisana. Różnica jest tylko
                taka, że z powodu opóźnień odliczy się ją w rozliczeniu za 2007. Poza tym jest
                jeszcze szansa, że ulga mimo zamachu na nią przeżyje. Ta koalicja jest mało
                przewidywalna.
                • Gość: tessa F1 Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 14:18
                  Ja odebrałam wczoraj! Mialam jedna usterke na tyle drobną, że zanim podpisałam
                  paiery to juz ja usuneli. Więc mogłam od reki odebrac klucze.
                  • Gość: Roman Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 14:21
                    I ja miałem to szczęście. Myslałem, że bedzie gorzej dlatego wziąłem ze soba
                    fachowca. Ale poza jakimis duperelami nie udało sie nic znależć.Dostałem klucze.
                    Tylko, że zjazd do garazu niegotowy.
      • Gość: Kasia Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: 193.111.175.* 30.11.06, 10:03
        a propos hałasu od tramwajów... moi znajomi którzy mieszkaja w bloku po drugiej
        stronie Wołoskiej mówią, ze jakis czas temu wymienili podklady pod szyny i jest
        calkiem znośnie. Tyle, ze z hałasem trzeba sie liczyc! Albo mieszka sie na wsi
        i ma się ptaszki i pszczółki oraz czasem krowa ryknie, albo mieszka się w
        centrum miasta i ma sie tramwaje etc...
        Kasia
    • Gość: aniamania Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 14:58
      Ja nie odebralam kluczy bo mialam jakies zarysowania, ale poza tym wszystko
      wyglada super. Kamień z serca!
    • Gość: ARO Re: Przy oranżerii II etap - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 12:06
      Faktycznie przy garazu ciagle cos robia ale odbiory Ok. Nawet fajnie im to wyszło.
      • Gość: gość portalu Re: Przy oranżerii II etap - pytanie o okiennice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 16:25
        Mam pytanie dotyczące drewnianych okiennic - czy są one jakoś sterowane z
        wnętrza mieszkania? Bo nie podejrzewam developera o taką ekstrawagancję jak
        sterowanie elektryczne...
        • Gość: Roman Re: Przy oranżerii II etap - pytanie o okiennice IP: *.acn.waw.pl 20.10.06, 18:28
          Z tego co wyjasniła mi pani na odbiorze, drewniane zaluzje sa przesuwane
          ręcznie, ale istnieje mozliwość podłączenia silniczka (jest pod to instalacja i
          przyciski na ścianie). Sam sie nad tym zastanawiałem ale żaluzje chodzą dość
          lekko tyle, że trzeba otwierac okno zeby je przesunąć.
          • Gość: gość Re: Przy oranżerii II etap - pytanie o okiennice IP: 195.245.213.* 26.10.06, 19:21
            Zaczynają odbiory w F2. Dostaliśmy termin na połowe listopada
          • Gość: Kasia Re: Przy oranżerii II etap - pytanie o okiennice IP: 193.111.175.* 30.11.06, 10:06
            silniczki są do uruchamiania żaluzji z materiału które są w standardzie od
            strony południowej. Ja mam mieszkanie od płn wsch więc żaluzji nie mam, ale
            mogę sobie założyc
      • Gość: Nemo Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 27.10.06, 17:03
        Czy po odbiorze robicie jakieś zmiany w zakresie przesunięcia ścian lub tym
        podobne?
        • Gość: T z F3 PIT od 2008 IP: *.aster.pl 29.10.06, 00:45
          Prawopodobnie PIT od sprzedazy mieszkan jednak od 2008 jesli w Senacie nic nie
          zmienią

za Gzetą:Sprzedaż domu i mieszkania. Wolne od podatku będą dochody ze sprzedaży
          domu i mieszkania, które podatnik miał dłużej niż 5 lat, albo takiego w którym
          był zameldowany na stałe przez co najmniej rok. Ci, których zwolnienie nie
          obejmie będą płacić 19 proc. podatku od dochodu ze sprzedaży nieruchomości, a
          nie jak dziś 10 proc. od przychodu. Nowe przepisy obejmą sprzedaż mieszkań
          kupionych po 2007 r.

• Gość: ppp Re: Po odbiorze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 07:58
          U mnie żadna ściana nie przetrwa.
          • Gość: Nemo Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 30.10.06, 09:14
            Ale robisz to teraz czy czekasz na pozwolenie na użytkowanie budynku?
            • Gość: ppp Re: Po odbiorze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 11:30
              Przecież pozwolenie do użytkowanie nie ma tu nic do rzeczy, zaczynam jak tylko
              dostanę klucze (F2-15.11).e
              • Gość: X Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 30.10.06, 11:53
                Ano chyba ma. Przestawienie scian oznacza, ze dokumentacja projektowa zgloszona
                do Panstw. Insp. Nadzoru Bud. bedzie niezgodna ze stanem rzeczywistym (po
                przebudowie) i mogą być problemy z uzyskaniem pozwolenia na uzytkowanie.
                Z drugiej strony nie wiadomo kiedy to pozwolenie bedzie wiec czekanie bez konca
                tez nie ma sensu. spirala smierci - jak zwykle.
                • Gość: ppp Re: Po odbiorze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 12:45
                  Sądzisz, że odbiór techniczny polega na sprawdzeniu zgodności wszystkich
                  mieszkań z dokumentacją techniczną? Nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że
                  jest to niemożliwe.
                  • Gość: Roman Re: Po odbiorze? IP: *.acn.waw.pl 30.10.06, 19:06
                    Jeśli zmienisz układ ścian lub instalacji w okresie rękojmi badź gwarancji,
                    tracisz je. Dlatego w protokole jest wpis o konieczności uzyskania zgody
                    dewelopera. Ale to podobno formalność. A o pozwolenie na użytkowanie maja
                    wystapic lada dzień, przynajmniej dla bud. F1. Potem dla pozostałych, tak będzie
                    szybciej niż czekanie na koniec całości.
                    • Gość: hj Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 20:37
                      Czyli rozumiem, ze zmiany w projekcie sa mozliwe ale trzeba uzyskac zgode
                      developera. Pytanie czy developer zgodzi sie jezeli nowy uklad scian/instalacji
                      bedzie mu dostarczony WYLACZNIE w formie planow architektonicznych podpisanych
                      przez architekta... Ktos moze cos powiedziec na ten temat ?
                      • Gość: mm Re: Po odbiorze? IP: *.crowley.pl 31.10.06, 11:36
                        Mnie na szczęście udało się zmiany ścian i instalacji rozwiązać na etapie
                        budowy. Z doświadczeń z MPRO mogę powiedzieć że różowo nie jest. WYmagają zmian
                        wprowadzonych na podstawie planów przygotowanych przez uprawnione osoby i
                        zaakceptowane przez projektantów budynku. Tak więc elektrykę musi zrobić
                        elektryk, hydraulikę i wentylację pan od isnatalacji a i tak muszą to uzgodnić
                        projektanci budynku - podpowiem zamówienie tego u nich skraca procedurę ale to
                        koszt 2-3 tys. zł. Nawet na zmianę układu ścian musicie mieć uzgodnienie JEMS-
                        ów a ich pieczątka (bez żadnej pracy z ich strony) to 500 zł. No chyba że teraz
                        zmienili wymagania ale szczerze mówiąc wątpie.
                        • Gość: Roman Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 14:18
                          Teraz nie sa wymagane zmiany uzgodnione przez jems. Potrzebne jest podanie o
                          zgodę MPRO z zaznaczeniem zmian na projekcie.
                          • Gość: Nemo Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 05.11.06, 17:30
                            Podanie o zgodę? Czyli jak będą chcieli to ją dadzą a jak nie to nie?!?!
                            Zapowiada się niezła przeprawa, ale może nie ma co zapeszać i będzie lepiej;-)
                            • Gość: gosc Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 09:30
                              napisalam takie podanie
                              jestem po odbiorez, na ktorym Pani z mpro klamala, ze to tylko standardowy
                              zapis w protokole mowiacy o zmianach, ze jak sie napisze podanie to mozna
                              zmieniac
                              i przyszla odpowiedz, ze do momentu uzyskania zgody na uzytkowanie budynku MPRO
                              nie wyraza zgody na zadne zmiany w ustawieniu scian, elektryce itp.
                              • Gość: X Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 06.11.06, 10:17
                                Czy mogłabyś zamieścić cyt. tego zapisu z protokołu odbioru?
                                • Gość: gosc Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 10:38
                                  jutro tak...
                                  podpisalam chociaz wyraznie byla mowa, ze takich zmian nanosic na wlasna reke
                                  nie mozna...
                                  i teraz moge miec pretensje do siebie...
                              • Gość: F1 Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 14:55
                                Czyli nie odmówili ci generalnie tylko do czasu pozwolenia/ To w gruncie rzeczy
                                słusznie bo skoro plany wykonawcze ida do pozwolenia to jak to sie ma do zmian
                                wprowadzonych przez ciebie? Rozumiem, że po pozwoleniu na uzytkowanie mozna
                                zmieniac ale za zgoda mpro zeby nie starcic gwarancji?
                                • Gość: Anka Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 18:51
                                  Ludzie, czytajcie umowy!! i wyciągajcie wnioski, a jak sami nie potraficie to
                                  zapytajcie prawnika jak należy interpretować zapisy umowy. Pani N. wraz z tą
                                  drugą jeszcze sympatyczniejszą panią z działu sprzedaży, opowiadają takie
                                  bzdury, że ręce opadają.
                                  Jestem radcą prawnym i uprzejmie Was informuję, że odpowiedzialność z tytułu
                                  rękojmi i gwarancji w robotach budowlanych biegnie od dnia oddania lokalu
                                  inwestorowi, czyli nam. Od kiedy podpiszemy protokół odbioru lokalu, to możemy
                                  robić w nim takie zmiany jakie nam się podoba - oczywiście zgodnie z zasadami
                                  sztuki budowlanej, a MPRO nic do tego, pod warunkiem jw. Oprócz tych ogólnych
                                  zasad wynikających z kodeksu cywilnego mamy w umowie odpowiedni zapis
                                  regulujący tę kwestię ( w mojej umowie jest to pkt. 9 w paragrafie 7 umowy.
                                  Tylko samowolne zmiany w lokalu przed jego protokolarnym odbiorem zwalniają
                                  MPRO od odpowiedzialności za wady budowlane z gwarancji i rękojmi i za wady
                                  ukryte budynku. Absurdem byłby zapis, że nie możemy nic robić na własną rękę po
                                  odbiorze, bo w takim przypadku zakaz ten powinien obowiązywać do 3- letniego
                                  upływu rękojmi a nie tylko do czasu oddania budynku do użytkowania. Byłoby to
                                  sprzeczne z bezwzględnie obowiązującymi przepisami kodeksu cywilnego.
                                  To tyle darmowej porady prawnej.
                                  • Gość: Anka Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 19:18
                                    Ps. Jeśli w protokole odbioru macie jakikolwiek zapis o tym, że na zmiany
                                    należy uzyskać zgodę MPRO podpisując ten protokół piszcie : " odbieram z
                                    wyłączeniem postanowienia zawartego w pkt(.....), na zapis którego nie wyrażam
                                    zgody, ponieważ zapis ten sprzeczny jest z umową przedwstępną."
                                  • Gość: les Re: Po odbiorze? IP: 57.66.197.* 09.11.06, 09:57
                                    Z tego co wiem MPRO nie powinno dokonywac odbiorow przed uzyskaniem pozwolenia
                                    na uzytkowanie budynku. Teoretycznie moga przeciez nie dostac tego pozwolenia
                                    np. jezeli okaze sie, ze jakis element konstrukcyjny jest nieprawidlowy. W
                                    praktyce przy pozwoleniu na uzytkowanie budynku sprawdza sie czy zostal
                                    wykonany zgodnie z planem. Jezeli ktos wprowadzi jakies zmiany np przesunie
                                    scianke itd. budynek z planem nie bedzie sie zgadzal. Niby jest to problem MPRO
                                    ale oni to po prostu przerzucaja na inwestorow zabraniajac im jakichkolwiek
                                    zmian. Jezeli ktos sie nie poslucha i z tego powodu budynek nie uzyska
                                    pozwolenia na uzytkowanie problem beda miec wszyscy - oczywiscie na taki
                                    budynek ksiegi wieczystej nie bedzie mozna zalozyc itd.
                                  • Gość: gosc Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 13:42
                                    Od kiedy podpiszemy protokół odbioru lokalu, to możemy robić w nim takie zmiany
                                    jakie nam się podoba - oczywiście zgodnie z zasadami sztuki budowlanej, a MPRO
                                    nic do tego, pod warunkiem jw. -
                                    jak coś się ruszy z tych rzeczy które robili (np. instalacje) to gwarancji na
                                    to już nie ma / poza tym to że trzeba robić zgodnie ze prawem budowalnym to
                                    truizm (a niektóre duże remonty wymagają zgłoszenia)

Absurdem byłby zapis, że nie możemy nic robić na własną rękę po odbiorze, bo w
                                    takim przypadku zakaz ten powinien obowiązywać do 3- letniego upływu rękojmi a
                                    nie tylko do czasu oddania budynku do użytkowania. Byłoby to sprzeczne z
                                    bezwzględnie obowiązującymi przepisami kodeksu cywilnego.
                                    Poniekąd tak jest - jak się zmieni elektrykę, to gwaranca na elektryke "siada".
                                    chcą mieć kontrolę dopóki obowiazuje gwarancja.
                                    Które to przepisy bewzgl. obowiazujące z k.c. ????
                                    • Gość: ppp Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 19:50
                                      Czy ktoś wyobraża sobie, że uzyskanie pozwolenia na użytkowanie budynku polega
                                      na dokładnym prześledzeniu przez właściwe do tego organy każdego mieszkania, a
                                      zwłaszcza czy zgodnie ze schematem są tam rozmieszczone gniazda
                                      elektryczne?!?!?! Jest to w dużej mierze czynność o charakterze biurokratycznym
                                      i zaryzykuję, że na tej budowie nikt się nie pokaże, a zgoda zostanie wydana.
                                      Także jeżeli chodzi o zmiany to zupełnie bym się tym nie przejmował.
                                      • Gość: gość F1 Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 11:17
                                        A mi nie zabroniono przesuwac gniazdek, drobne zmiany mozna robić takie zwiazane
                                        z podłaczeniami. Nie wolno natomiast wyburzac scian i przenosic całych
                                        instalacji do pozwolenia na uzytkowanie. Potem to juz tylko formalnośc
                                        polegajaca na zgłoszeniu tego do MPRO jako podkładke pod gwarancje. Wszystko co
                                        usłyszałem od p. N brzmiało bardzo logicznie
                                        • Gość: sąsiad Re: Po odbiorze? IP: *.aster.pl 14.11.06, 18:50
                                          My mieliśmy dość sprawnie i rzeczowo przeprowadzony odbiór z nową Panią chyba z
                                          działu marketingu, wszystko nam wyjaśniła dlaczego nie powinniśmy robić dużych
                                          zmian w lokalu przed uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie i w gruncie rzeczy
                                          podzielam tę opinie, ale nie ukrywam że jesteśmy wkurzeni, że po mimo odbioru
                                          lokalu nic nie możemy w nim robić. Napiszemy do mpro pismo i może na nie wielkie
                                          zmiany się zgodzą. Pozdrawiam sąsiadów z F1.
                                          • Gość: krak Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 21:49
                                            Czy mógłbyś przybliżyć, jakie to rzeczowe argumenty ze strony MPRO przekonały
                                            Cię do wstrzymania się z istotnymi zmianami?
                                            • Gość: sąsiad Re: Po odbiorze? IP: *.aster.pl 15.11.06, 18:42
                                              Pomijając całą sytuację, ze terminy nie zostały dotrzymane jeśli chodzi o
                                              wybudowanie lokalu, to wydaje się być logicznym (patrząc na to ze strony
                                              obiektywnej, bez żadnych negatywnych emocji), że skoro nie mają pozwolenia na
                                              użytkowanie to znaczy, że dokumentacja po wykonawcza która jest szykowana do
                                              uzyskania tego pozwolenia musiałaby być ciągle zmieniana ze względu na
                                              wprowadzanie przez nas zmiany i to trwałoby w nieskończoność, bo każda
                                              ingerencja w ścianę przed pozwolenie powinna być naniesiona na tę dokumentację.
                                              Niby logiczne z punktu widzenia dewelopera i PINB, ale mało korzystne dla nas.
                                              No ale cóż... kto robi zmiany to i tak będzie miał rękojmię na lokal tylko na te
                                              przebudowane ściany straci ją i jak budynek będzie pracował a ściany przez nas
                                              postawione będą pękały to po prostu tych spękań nam nie usuną w ramach rękojmi,a
                                              jak przyjdą z PINB - sprawdzić (chociaż wątpię w to) czy zgadza się dany lokal z
                                              dokumentacja po wykonawczą złożoną do nich to w tedy deweloper ponosi
                                              konsekwencje finansowe w związku z z przedstawieniem przez mpro dokumentacji nie
                                              zgodnej ze stanem rzeczywistym.
                                              • Gość: sąsiad Re: Po odbiorze? IP: *.aster.pl 15.11.06, 18:44
                                                Tak, podpisałem pkt 4 z protokołu, bez komentarza.
                                          • Gość: X Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 15.11.06, 08:48
                                            I jeszcze jedna prośba: czy byłeś zmuszony do zapisku w protokole o utracie
                                            gwarancji i rekojmi w przypadku wprowadzenia zmian bez uzgodneinia (kilka
                                            opinii w postach powyżej)?
                                            • Gość: KP Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 19:52
                                              Chcielibyśmy powrócić do tematu hałasu i zieleni od strony ulicy Boboli.
                                              Skontaktowałem się z miłymi paniami z działu zieleni. Projekt od strony Boboli
                                              jest gotowy. Pod naszymi oknami mają być posadzone 3-4 świerki. Drzewa urosną
                                              za kilka lat – standardowa wielkość sadzonek to 1m do 1,5m. Istniałaby
                                              możliwość zasadzenia od razu dużych drzew, jednak musielibyśmy za to dopłacić.
                                              Nam osobiście bardzo by na tym zależało. Na stronie internetowej MPRO można
                                              zorientować się w cenach starszych drzew. Świerk o wysokości ponad 4 metrów,
                                              wielkości bryły korzeniowej 1100 mm kosztuje, w zależności od gatunku,
                                              maksymalnie 700 zł. Do tego doszłyby koszty zastosowania ciężkiego sprzętu –
                                              około 500 złotych (chyba za wszystkie drzewa?). My deklarujemy kupienie nawet
                                              jednego drzewa. Czy byliby chętni do finansowego partycypowania w
                                              przedsięwzięciu? Panie architekt oczekują naszej szybkiej decyzji. Prosimy o
                                              opinie na forum, a o konkretne propozycje na adres kpatyk5@wp.pl
                                              Pozdrawiamy.
                                              • Gość: Kasia Re: Po odbiorze? IP: 193.111.175.* 30.11.06, 10:25
                                              • Gość: Kasia Re: Po odbiorze? IP: 193.111.175.* 30.11.06, 10:27
                                                będę mieszkać na 4 piętrze więc te drzewka za wiele mi nie pomogą, ale chętnie
                                                się dorzucę, żeby było ładniej. Mój email: kasia486@hotmail.com
                                                • Gość: Kasia zdjecia satelitarne IP: 193.111.175.* 30.11.06, 10:40
                                                  ... jakby ktos chcial sobie obejrzec nasz blok z lotu ptaka to niech sobie
                                                  zainstaluje google earth. Namiary to: 52°12'19.82"N (Lat) i 20°59'53.99"E
                                                  (Lon)
                                                • Gość: DF Re: Po odbiorze? IP: 193.109.223.* 30.11.06, 11:25
                                                  ja tez na czwartym i tez sie dorzucam ;)
                                                  • Gość: p Zamienię komórkę lokatorską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 13:43
                                                    Jeżeli ktoś jest zainteresowany zamianą komórki lokatorskiej (F3; numer 79) na
                                                    komórkę w F2 proszę mi dać znać na maila osiem_p@interia.pl
                                                  • Gość: p Re: Zamienię komórkę lokatorską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 20:34
                                                    Mała pomyłka, komórka ma numer 84!!!
                                                  • Gość: Kasia kupie komórkę lokatorską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 11:12
                                                    a moze ktos ma i chce sie pozbyc? Najlepiej w okolicach F1
                                              • Gość: aga_rostkowska Re: Po odbiorze? IP: 199.67.138.* 20.12.06, 14:11
                                                jak juz wspominalam, jestem z parteru i chcialabym sie najpierw upewnic czy
                                                drzewa nie zaslonia tej odrobiny swiatla jaka mam, mieszkanie jest bardzo ciemne
        • Gość: Nemo Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 02.01.07, 12:32
          A swoją drogą po co podpisywać przedwstępne akty notarialne (rozumiem, że
          chodzi o podpisywanie umów przedswtępnych jeszcze raz w formie aktu
          notarialnego)? Może mi to ktoś wytłumaczyć?
          • Gość: m Re: Po odbiorze? IP: *.crowley.pl 02.01.07, 14:17
            bez wstępnego notarialnego nie masz 100% pewności że kupisz mieszkanie.
            Developer może się wycofac co oczywiscie wiąze się z odszkodowaniem z tytułu
            niewykonania umowy ale tego wyjscia nikt by z nas nie preferowal. Ja
            zastanawiałem się nad tym w kontekście pieniędzy wkładanych w wykończenie przed
            końcowym aktem. NIe kosztuje to dodatkowo a gwarancja jest więc czemu nie?
            • Gość: hj Re: Po odbiorze? IP: 195.212.53.* 02.01.07, 16:55
              Jak to nie kosztuje to nic?? Jezeli to akt to sa koszta
              • Gość: m Re: Po odbiorze? IP: *.crowley.pl 03.01.07, 10:08
                kosztuje połowę przy wstępnymi połowę przy końcowym. Może jakieś drobne więcej
                ze względu na dwa akty ale to nie koszty x 2.
            • Gość: Kasia Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 11:05
              nie sądzę, żeby developer wycofał się z umowy po podpisaniu protokołu odbioru
              mieszkania! Czy ktos zna taki przypadek?
              • Gość: Kasia kontener na odpadki budowlane przy F1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 11:07
                czy ktos z Was wie czy i gdzie MPRO postawilo taki kontener? Utrzymuja ze
                postawili ale moi robotnicy go nie znaleźli!
                • Gość: X Re: kontener na odpadki budowlane przy F1 IP: 212.160.172.* 05.01.07, 17:48
                  Jaki kontener? O co chodzi?
                  • Gość: Kasia Re: kontener na odpadki budowlane przy F1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 15:00
                    o kontener na śmieci i gruz który powstaje przy pracach wykończeniowych. W
                    każdym razie problem mam załatwiony.
                    • Gość: X Re: kontener na odpadki budowlane przy F1 IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 06.01.07, 22:03
                      ok. Postawiłaś swój czy znalazłaś ten "zaginiony" z MPRO? Też będę
                      potrzebowała. BTW: jakieś przeróbki całych ścian były/będą?
                      • Gość: Kasia Re: kontener na odpadki budowlane przy F1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 19:28
                        Znalazł się jeden z MPRO ale kierownik budowy dosyc niechetnie sie zgodził
                        zebym wrzucała tam moje smieci. Zapewniłam go - co jest zgodne z prawdą, ze
                        chodzi o drobne odpadki a nie o gruz (u mnie nie było przestawiania scian).
                        Wynajecie kontenera kosztuje 300-500 zł i takie usługi mozna znaleźć na allegro
                        podobno ale mnie to nie jest potrzebne.
              • Gość: M z F3 Re: Po odbiorze? IP: *.aster.pl 09.01.07, 22:44
                Czy Panstwo podpisujecie te akty notarialne z przedwstepną umową,
                czy jest na to jakis dodatkowuy powód. wygląda to w sumie zasadnie z naszego
                punktu widzenia ale te panie z MPRO generalnie mało sprzyjały inwestorom wiec
                może jest tam jakies "drugie dno" i czy umowa jest idealnie kropka w kropke
                tozsama z pospisana przez nas 2 lata temu?
                • Gość: Nemo Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 10.01.07, 18:27
                  Dobre pytanie? Może ktoś odpowie.
                  • Gość: dj Re: Po odbiorze? IP: *.aster.pl 10.01.07, 21:55
                    rzeczywiście Panie z marketingu nie są zbyt uprzejme, ale no cóż pewnie jaka
                    płaca taka praca!! Ale za to pojawiła się jakaś inna młoda bardzo sympatyczna i
                    ładna pani:), która chętnie odpowiada na zadane jej pytania związane z inwestycją.
                    Akt notarialny podpisałem, chociaż to żaden przymus tylko większa pewność że
                    MPRO nie odstąpi, od umowy podpisywanej 2 lata temu umowy. A po za tym taka
                    umowa podpisana w formie aktu notarialnego jest bezpieczniejsza w razie gdyby
                    doszło do jakiegoś procesu między nami inwestorami a MPRO.
                    P.S. czy ktoś wie coś na temat tej ohydnej oranżerii, podobno ma nie być tam
                    restauracji?
                    • Gość: Nemo Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 11.01.07, 09:17
                      A czy umowa notarialna była identyczna jak umowa przedwstępna? Jakieś zmiany?
                    • Gość: F1 Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 12:47
                      Widac mamy rózne odczucia. Panie z markietingu sa zazwyczaj miłe , może
                      faktycznie były mniej wylewne przez jakis czas, kiedy mieli kłopoty przed
                      odbiorami i wszyscy byli zestresowani. Natomiast ta "nowa' pani, o której mówisz
                      kręci i ściemnia, odpowiada za usterki ale nigdy nie wie kiedy beda usuniete i
                      nie odpowiada na telefony.
                      A co do aktów, to nie sa pod wzgledem tresci takie same jak umowy. Pewnych
                      zapisów nie ma bo juz sa niepotrzebne. Jako termin podpisania ostecznych aktów
                      podaja termin 30 czerwca br, bez kar umownych za niedotrzymanie tego terminu.
                      Ale i tak akty przedwstepne sa 'mocniejsze" niz zwykłe umowy. Pozwolenie na
                      uzytkowanie spodziewaja sie uzyskac marzec/kwiecień. widac postep, wyburzyli
                      rudere od Białego kamienia, zrobili wreszcie drogi, ubywa smieci i gruzu na
                      terenie osiedla. A na koniec, nie wiem czy wiecie ale nie ma juz w MPRO
                      dyrektora od inwestycji!
                • Gość: X Re: Po odbiorze? IP: 212.160.172.* 11.01.07, 10:24
                  A czy ktoś coś wie na temat pozwolenia na użytkowanie budynku? Jakiś status na
                  dzisiaj?
                  • Gość: F3 kl.7 Re: Po odbiorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 14:18
                    Jak donosi dzisiejszy Dziennik, MPRO rusza z remontem Palmiarni na wiosne tego
                    roku i zamierza skończyc do jesieni!. Do dla wiekszości z nas to dobra wiadomość
                    bo stary budynek przestanie szpecic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka