Gość: nowy IP: 212.93.55.* 14.11.05, 14:24 Czy moze ktos wie dlaczego EKO nie sprzedaje swojej nowej inwestycji "ETIUDA" pomimo rozpoczecia budowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Eryk Re: Etiuda Eko IP: 62.111.149.* 14.11.05, 14:35 Bo im klienci do Mariny odpłyneli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Etiuda Eko IP: *.bas.roche.com 14.11.05, 15:01 Odwrotnie, nie nie sprzedają bo odpłynęli, tylko odpłynęli bo nie sprzedają :-) Ja też czekałem: w lipcu mówili że we wrześniu, w sierpniu że w październiku, we wrześniu że pod koniec listopada, a teraz że w grudniu, zatem w grudniu spodziewam się informacji że w styczniu, a w styczniu że na wiosnę. Jakie są prawdziwe powody to nie wiem, też jestem ciekaw. Chociaż już mnie to nie dotyczy bo nie mam zamiaru czekać dalej i właśnie kupuję gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Etiuda Eko IP: 212.93.55.* 14.11.05, 15:37 Rowniez sie tego obawiam, ze w grudniu wymysla nowy termin (np. styczen). Moze to i dobra koncepcja poszukac gdzies indziej. Ale tak swoja droga to ciekawe - wszyscy ( no prawie) sprzedaja dziure w ziemi badz dopiero plany - a ci - budynek juz wychodzi z pod ziemi a w dziale sprzedazy nic nie wiedza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Etiuda Eko IP: *.bas.roche.com 14.11.05, 15:45 Naprawdę poszukaj sobie gdzie indziej. Może oni po prostu odkładają na później póki ceny rosną aby sprzedać później ale maksymalnie jak najdrożej. Najpierw przeczekasz do wiosny a potem Ci wyskoczą z ceną z kosmosu i co wtedy zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Etiuda Eko IP: 217.96.29.* 16.11.05, 14:45 JA też kupuję Marinę pomimo że czekałem na Etiudę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowania Re: Etiuda Eko IP: *.chello.pl 10.12.05, 23:04 Chciałbyś co??????????????????? Zazdrość przemawia???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol Re: Etiuda Eko IP: 217.153.132.* 22.11.05, 10:34 Ponoc teraz sa na rynku inwestorzy, ktorzy kupuja spekulacyjnie wiele mieszkan w jednej inwestycji. Moze eko-park juz sprzedal spora czesc mieszkan w etiudzie takiemu inwestorowi badz negocjuje taka sprzedaz. Trudno inaczej wytlumaczyc zwloke. Przeciez nie musza czekac kilka miesiecy na zwyzke cen tylko od razu dac wyzsze ceny. Cos tam sie sprzeda od razu a reszta poczeka. Nie ma sensu czekac z caloscia. Kontrakt z Mostostalem mowi, ze budynki maja byc skonczone w styczniu 2007 (wg. info ze strony mostostalu) zatem zbyt dlugo i tak nie moga czekac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Etiuda Eko IP: *.crowley.pl 11.12.05, 14:52 podobno sprzedaja od jutra ....tj. 12 grudnia....długo czekałam i mam nadzieję jutro kupić coś fajnego :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Etiuda Eko IP: *.robbo.pl 11.12.05, 21:07 Chwała tym co doczekali. Ja się nie doczekałem i jestem już mieszkańcem Mariny Mokotów. Jutro się okaże czy będę żałował - a to zależy jaką cenę powiedzą za Etiudę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Widziałem hossę mieszkaniową na własne oczy IP: *.bas.roche.com 12.12.05, 10:14 Zajrzałem przed chwilą do biura Ekoparku. To co się tam dzieje przeszło moje oczekiwania. Tłum ludzi czeka w kolejce jak po szynkę za komuny. Nie dało rady wejść więc nie wiem jakie są ceny. Czy ktoś może mnie oświecić w tym temacie? Wygląda na to że dobrze zrobiłem że kupiłem na Marinie, bo tutaj to mieszkania mogą się skończyć za 20 minut :-) I jeszcze cena pewnie mało ciekawa. Hossa mieszkaniowa najwyraźniej trwa w najlepsze. Zobaczymy co będzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
vedziaa Re: Widziałem hossę mieszkaniową na własne oczy 12.12.05, 11:22 Do mnie nawet bardzo miły Pan z Ekoparku zadzwonił i ponifomował, że od poniedziałku sprzedzają mieszkania ale mnie również już ich inwestycja nie interesuje, bo straciłam już dawno nadzeję i kupiłam co innego:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Widziałem hossę mieszkaniową na własne oczy IP: *.acn.waw.pl 12.12.05, 22:54 ceny od 7 do 10 k za m2 kupa ludzi stała i wcale się nie przeraziła gdy pierwsi wchodzący zdradzali orientacyjne ceny, ogólnie dużo drożej niż w Marinie, ciekawe ilu z tych stojących zdecyduje sie na kupno w ciąu 3 dni bo tyle daje ekopark na rezerwację, a mówią że ludzie nie maja kasy, a może tylko stali i chcieli sobie przypomnieć jak to było za czasów słusznie minionych? pozdrawiam szalonych kupujących Zdziwiony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Widziałem hossę mieszkaniową na własne oczy IP: *.robbo.pl 12.12.05, 23:34 > ceny od 7 do 10 k za m2 Jesli to prawda co piszesz (a wierze w to, bo sam stawialem ze beda 7-8k), to chwała Bogu że nie czekałem tylko kupiłem w Marinie. > ogólnie dużo drożej niż w Marinie, Do czasu. Wydaje mi się że w Marinie mogą podnieść ceny niedługo. Ale w sumie Ekopark to lokalizacja nieco lepsza niż Marina. Ale nieco - tzn. trochę lepsza, a nie drastycznie lepsza. Różnica cen jest zbyt duża - uważam że Marina się o wiele bardziej teraz opłaca (chociaż z tego co mi się wydaje to na Marinie zostały już głównie największe metraże). > ciekawe ilu z tych stojących zdecyduje sie na kupno w ciąu 3 dni > bo tyle daje ekopark na rezerwację, Wszyscy których na to tylko będzie stać. Widziałem tych ludzi. Owczy pęd na całego, totalny amok. Nie zdziwię się jak już za 3 dni Ekopark oświadczy że sprzedał wszystko poza kilkoma 100-metrowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pj Re: Etiuda Eko IP: *.acn.waw.pl 13.12.05, 10:32 sprzedaz otwarta bedzie dla wszystkich od 14 grudnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.bas.roche.com 13.12.05, 10:48 Czyli w górnym przedziale tego co przypuszczałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.bas.roche.com 13.12.05, 11:03 Byłem dzisiaj i oglądałem. Projekt bardzo interesujący, podoba mi się że ich budynki mają jakąś fantazję w sobie, a nie klocki zwykłe. Ale jak to wyjdzie to nie wiem. Handlowiec powiedział że ceny od 8500-10000/m2 ale jak mi dał konkretne plany z cenami to tam mi wyszło, że 8200/m2. Ceny wysokie, ale jak są już ludzie którzy potrafią płacić 6500/m2 w zwykłym bloku na Ursynowie, to nie dziwię się że Ekopark tyle powiedział. Biorąc pod uwagę to że Marina jest niewiele gorsza (a pod niektórymi względami lepsza - np. jak ma się dzieci to Marina jest lepszym miejscem), a tu tak drogo, to zastanawiam się czy oni tak szybko to sprzedadzą (chyba że na Marinie już też sprzedali). Także uważam że Ci co nie czekali na Etiudę tylko kupili na Marinie, zrobili dobry ruch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: il Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.era.pl 13.12.05, 13:54 Te ceny powyzej 8000 sa w etiudzie? A co z mieszkaniami, ktorych jeszcze nie sprzedali z wczesniejszych etapow? Zostalo jeszcze ponoc po kilka mieszkan na przyklad w serenacie ale chyba tez w quatro i nawet w rapsodii. Te mieszkania byly swego czasu zdecydowanie tansze. Czy ich cena zostala podniesiona do poziomu etiudy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.bas.roche.com 13.12.05, 14:07 Pierwsze słyszę o wolnych mieszkaniach w Quatro i Rapsodii. Jeśli nadal są to nie za dobrze o tych lokalach świadczy, muszą być fatalnie położone albo co.... W Serenacie może coś jest ale pewnie duże metraże i nieciekawie położone. Ja pytałem o jakieś 80m2 maksymalnie i nic ciekawego mi nie zaproponowali. Już długo przyglądam się inwestycjom Ekoparku i wiem że ostatnie lokale jakie im zostają mają wspólną wadę - z każdego okna widok na ścianę lub inne okno położone 10 metrów dalej. Nieciekawie dosyć - czułbym się jak w klatce. To ogólnie jest pewna wada Ekoparku - ogromne zagęszczenie - i to niestety też dotyczy Etiudy - tak na pierwszy rzut oka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: il Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.era.pl 13.12.05, 16:54 Chyba jednak nie zadales sobie wielkiego trudu, zeby zbadac ta sprawe i teraz dorabiasz jakas teorie. Kilka miesiecy temu mialem okazje obejrzec mieszkania, ktore jeszcze byly nie sprzedane w Quatro i w Rapsodii. Zadne z nich nie mialo wad, ktore usilnie probujesz dorobic tj. widok na sciane 10 metrow dalej, zageszczenie itd. Kilka miesiecy temu w rapsodii byly do kupna tylko duze 4 pokojowe mieszkania. Trzy z nich byly dwupoziomowe. Polozone na ostatnich pietrach pod penthousem (piate i szoste o ile pamietam) maja wszystkie okna od strony ul. Boboli. Z tych mieszkan masz widok na ogrodki dzialkowe wzdluz ulicy Boboli, sama ulice i duzo dalej na 'panorame' Starego Mokotowa. Najblizsza sciana jest polozona pewnie o wiecej niz 100 metrow. Mieszkania te maja okna na cala sciane, wlasciwie cala sciane przeszklona. W quatro natomiast do kupna byly mieszkania narozne z widokiem na puste pole gdzie buduja obecnie etiude oraz puste pole w kierunku budynkow Przy Oranzerii. Te mieszkania nie sprzedaly sie na pewno nie z powodu jakiegos wyimaginowanego super-zageszczenia tylko dlatego, ze maja niewygodny uklad pomieszczen (na przyklad w tych w rapsodii miejsce zajmuje klatka schodowa, praktycznie cala sciana przeszklona utrudnia ustawienie mebli). Co do zageszczenia w eko-parku to na pewno nie jest idealnie ale w mojej ocenie nie odbiega to od standardow w Warszawie. Ja znam wiele osiedli gdzie stloczenie jest duzo wieksze. Chociazby nowe inwestycje na mokotowie jak viterra, dolna czy kazimierzowska. nie wspominajac o takich super apartamentowach jak mondrian house. Akurat eko-park na tym tle wyglada calkiem niezle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.bas.roche.com 13.12.05, 17:13 > Chyba jednak nie zadales sobie wielkiego trudu, zeby zbadac ta sprawe i teraz > dorabiasz jakas teorie. Kilka miesiecy temu mialem okazje obejrzec mieszkania, Kilka miesięcy temu??? To jest epoka - teraz transakcje na rynku przewalają sie z prędkością światła (dobre oferty sprzedają się w 3 dni). Kilka miesięcy temu były ciekawe oferty w Serenacie. Teraz już nie ma. Wiec mysle ze w Quatro i Rapsodii też nie. > Co do zageszczenia w eko-parku to na pewno nie jest idealnie ale w mojej ocenie > nie odbiega to od standardow w Warszawie. Ja znam wiele osiedli gdzie W mojej ocenie w Ekoparku jest z tym nie najlepiej. Choć masz rację że w innych nowych inwestycjach jest dość podobnie. W Wilanowie jest tak samo jak w Ekoparku (miejscami mam wrażenie że nawet gorzej). Ale są wyjątki - np. w Marinie mam dużo większe odległości między budynkami mimo że kupiłem w najbardziej zagęszczonym punkcie osiedla. Ale ogólnie to masz rację bo Marina jest chlubnym wyjątkiem tutaj a nie regułą. Więc to takiej gęstości jak w Ekoparku pewnie trzeba się przyzwyczajać powoli :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 13:10 Roznica miedzy Marina a Eko polega przede wszystkim na tym, ze Marina byla projektowana jako zwarta koncepcja urbanistyczna, co oznacza, ze od poczatku byla kocepcje wszyskich budynkow i calego obszaru budowy. Jest to osiedle, ktore ma swoja logike i swoje przestrzenie. Eko to uklad pojedynczych kompleksow, ktore projetkowane sa (poza malymi wyjatkami) na biezaco - w zaleznosci od rozwoju rynku. Sam obszar Eko nie jest osiedlem samym w sobie - jest po prostu miejscem, gdzie mozna stawiac nowe bloki w ramach warunkow zabudowy, ktora okreslilo miasto. Stad, rzeczywiscie w Eko nie ma przestrzeni, co wiecej nigdy nie bedzie. Odleglosci wynasza 20m - czyli dokladne minimum, na ktore zezwala prawo budowlane (kto nie wierzy niech zmierzy - ja juz to zrobilem). Z tymi budynkami nie byloby tak zle gdyby nie falszywa reklama - ze apartamenty i ze do tego parkowe i kameralne. Apartamenty owszem - ale skonczyly sie poki co na Cameracie. Kameralne - za nic -wiem bo mieszkam. Poza tym - oprocz przelotowki Rostafinskiego bedzie jeszcze jedna - czy mozna nazwac kameralnym osiedle przeciete droga przelotowa z wiecznie zakorkowanych Z&W do Boboli? Parkowe? Chyba tylko dlatego, ze jest polozone niedaleko Pola. Wiec jesli ktos o tym pamieta i nadal jest w stanie zaplacic 8-10k to bedzie zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.acn.waw.pl 17.12.05, 13:45 a mi się wydaje, że te ceny to spora przesada w bre locum obok ekoparku można kupić poniżej 6000pln za metr standard troszkę niższy ale i taka każdy mówi, że lokalizacja jest najważniejsza ja zdezydowałem się na bre pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: 80.51.47.* 17.12.05, 13:49 Nic nie wiedzialem o drugiej drodze między Żwirkami a Boboli biegnącej przez Ekopark. Czy możesz powiedzieć którędy ona ma biec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 01:21 Zaryna bedzie "przebita" do Zwirek - sprawdz na nowych planach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domeni Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 04:12 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Zaryna bedzie "przebita" do Zwirek - sprawdz na nowych planach Gdzie te plany mozna znalezc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: il Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.era.pl 19.12.05, 16:12 Tak sie akurat sklada, ze zarowno osiedle Marina jak i Eko-Park zostalo zaprojektowane przez ta sama pracownie architektoniczna Kurylowicz & Associates co kazdy moze sprawdzic na ich stronie internetowej www.apaka.com.pl. Niewatpliwie zalozenia architektoniczne do obu projektow byly odmienne jednak uklad obu osiedli byl tworzony jako koncepcja urbanistyczna przez tych samych architektow (a przynajmniej pod tym samym szyldem). Eko-Park mial byc rozbity na mniejsze etapy/wspolnowy natomiast Marina wszystko razem, gdyz tak sobie zazyczyl inwestor (developer). Na pewno i Marina i osiedle Eko (a wlasciwie Bre, Eko i przy Oranzerii) nie sa idealnie polozone odnosnie komunikacji. W przypadku Mariny jednak mamy do czynienia ze strasznie zakorkowana Raclawicka i bardzo ruchliwa Zwirki i Wigury. W przyszlosci ma byc ponoc jeszcze trasa szybkiego ruchu wzdluz linii kolejowej. Co do Eko to ulica Boboli nie jest jeszcze zakorkowana. Co do przejazdu z Boboli do Zwirki to ponoc jest plan poszerzenia Rostafinskich. Sadze, jednak ze realizacja tego moze byc bardzo utrudniona. Planu przebicia sie z Boboli do Zwirki z drugiej strony ani tym bardziej przez teren osiedla Eko chyba jest niemozliwy zwazywszy na teren parku zolnierzy radzieckich, ktory jest nie do ruszenia (choc kto wie). Z tego co slyszalem to jednak istotna roznica miedzy Marina i Eko jest zwiazana z wykonawstwem. Ja mam znajomych, ktorzy mieszkaja w Eko-parku oraz w Marinie. Jezeli chodzi o Eko-Park moj znajomy byl bardzo zadowolony z wykonania tj. niewiele usterek przy odbiorze i pozniej. Natomiast co do Mariny niestety slyszalem tylko negatywne opinie. Znajomy parkieciarz, ktory robil parkeity w klku mieszkaniach stwierdzil, ze wylewki sa bardzo zle. Majster zajmujacy sie wykonczeniem (glazury, malowanie itd.) zalamywal rece nad jakoscia tynkow i scian. Nie chcialbym sugerowac, ze tak jest w kazdym mieszkaniu. To fragmentaryczne dane dotyczace zaledwie kilku mieszkan. Niemniej renoma firm budowlanych, ktore wykonywaly eko i marine duzo mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.robbo.pl 19.12.05, 18:54 > Ja mam znajomych, ktorzy mieszkaja w Eko-parku oraz w Marinie. Jezeli chodzi o > Eko-Park moj znajomy byl bardzo zadowolony z wykonania tj. niewiele usterek > przy odbiorze i pozniej. Natomiast co do Mariny niestety slyszalem tylko > negatywne opinie. Straszny szum informacyjny panuje, bo ja słyszałem opinie dokładnie odwrotne. Ale to dokładnie. I bądź tu mądry. Co do firm budujących to Ekopark budował do tej pory Mitex. Firma ta ma bardzo złą opinię. Natomiast Marinę buduje Warbud. Oni z kolei mają opinie różne - niektórzy chwalą niektórzy narzekają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: il Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: 217.153.132.* 20.12.05, 12:25 Na pewno nie mozna uogolniac jezeli ma sie informacje tylko o paru mieszkaniach. Ludzie jednak maja czesto powody, zeby pod tym wzgledem mowic nieprawde. Jezeli ktos kupi mieszkanie z wadami to sie tym czesto nie chwali, bo wychodzi na glupiego, ktory wydal duzo pieniedzy za kiepska jakosc. Wykonawcy uslug wykonczeniowych moga byc bardziej obiektywni niz mieszkancy. W Ekoparku rozne firmy budowlane budowaly badz buduja. Mitex wykonal Quattro. Modzelewski i Rodek wykonal Serenate. Cameratte firma Kajima. Suite oraz Etiude buduje Mostostal Warszawa. Z tego wniosek, ze Ekopark robi przetarg i wybiera najlepsza oferte. Nie ma zadnego stalego ukladu z jedna firma budowlana i moze od niej egzekwowac. Developerzy sa pod tym wzgledem w bardzo silnej pozycji i po prostu nie placa jak im cos nie pasuje (jak zreszta wielu inwestorow w Polsce). Firma budowlana musi sie naprawde starac aby dostac swoje pieniadze. Ja nie slyszalem jeszcze pozytywnej opinii o Warbudzie ale moze znam zbyt wielu inzynierow budowlanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.bas.roche.com 20.12.05, 12:38 > Na pewno nie mozna uogolniac jezeli ma sie informacje tylko o paru > mieszkaniach. Ludzie jednak maja czesto powody, zeby pod tym wzgledem mowic > nieprawde. Jezeli ktos kupi mieszkanie z wadami to sie tym czesto nie chwali, > bo wychodzi na glupiego, ktory wydal duzo pieniedzy za kiepska jakosc. Ja wlasnie o zlej jakosci w Eko slyszalem od mieszkancow Eko. Jeden byl mieszkancem Quatro, inni _podawali sie_ za mieszkancow Bolero. Podawali sie bo to bylo dokladnie na tym forum. Nawet niedawno byla mowa o grzybku rosnacym w Bolero. W Marinie tez tak jest - dobre opinie slyszalem od ludzi ktorzy "maja znajomych w Marinie" oraz od budowlańców. Złe - od samych mieszkańców Mariny. Ja sam kupilem mieszkanie w Marinie i ogladalem je z kims kto sie nieco na tym zna i opinia byla taka: "moze nie ma tu jakichs rewelacji ale jakosc wyglada w miare w porzadku". Choc wiem ze nie wszystko mozna zobaczyc rzutem oka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: il Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.era.pl 20.12.05, 16:48 Na forum pojawiaja sie bardzo rozne opinie. Nie sposob zweryfikowac kto i po co pisze. Lepiej skorzystac z innych zrodel na przyklad obejrzec mieszkanie wykonane przez dana firme we wczesniejszej inwestycji. Zycze aby faktycznie jakosc mieszkania w Marinie spelnila oczekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.chello.pl 20.12.05, 18:56 masz bardzo stare wiadomosci...Eko wykopal mitex juz jakis czas temu..chyba jeszcze na etapie fundamentów Kameraty...jak bylam ostatnio to są tam tylko reklamy takich wykonawców jak Kajima (podobno japończycy) Modzeleskiego i Rodka a ostatnio pojawił sie tez mostostal w-wa...wykonawca Etudy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.robbo.pl 21.12.05, 08:41 No tak, wykonawcy są różni. Mitex musiał zostać wykopany skoro jego prezes poszedł siedzieć. Nie mam wątpliwości że Eko wybiera najtańsze firmy. A z ciekawości Mika: kupiłaś sobie w końcu coś w tej Etiudzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 22:50 Jak Eko wybiera najtańsze firmy to kto buduje dla innych?????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: 80.51.47.* 24.12.05, 08:22 Każdy developer ma jakieś priorytety, ale po tym jak zarządza cenami można rozpoznać stopień jego pazerności. Pod względem pazerności przoduję Ekopark i Echo Investment. Mieszkania w tych firmach zawsze są 10%-20% droższe niż u konkurencji. Jak tylko nie daj Boże zaczyna ktoś je kupować to natychmiast cena jest podnoszona. Zarządy tych firm uważają że jeśli ktoś kupuje ich mieszkania to znaczy że wystawili je za tanio. A jeśli nikt nie chce kupować, to znaczy że... handlowcy się nie starają! Skoro te firmy są tak pazerne na kasę, bardziej niż inne, to zakładam że przy przetargach zachowują się dokładnie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: il Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: 217.153.132.* 27.12.05, 10:52 Tak z czystej ciekawosci. Jakie inne priorytety niz chec zysku ma jakikolwiek developer? Moze sa tacy developerzy, ktorzy buduja z checi przysluzenia sie spoleczenstwu czy zeby ulzyc ciezkiemu losowi ludu pracujacego? Jedna z podstaw ekonomii jest to, ze 'wlasciwa' cena na wolnym rynku to maksymalna cena, za ktora nabywca kupuje. Wynika to z elementarnych zasada podazy i popytu. Jakbys sprzedawal mieszkania to pewnie nie podnosilbys cen mimo ze nawet za wyzsza cene sa nabywcy ze wzgledu na wrazliwosc spoleczna? Developerzy przy przetargach sa bezwgledni. Nie tylko developerzy zreszta. Wszyscy prywatni inwestorzy maksymalnie wykorzystuja sytuacje. A sytuacja jest taka, ze jak masz firme budowlana i wykonujesz dla kogos prace to modlisz sie, zeby zaplacil. Sad nie pomoze. Wszystkie firmy budowlane w Polsce sa narazone na ryzyko a niektore bankrutuja. Na przyklad Warbud nie dostal czesci pieniedzy za centrum handlowe przy rondzie zeslancow syberyjskich. PIA Piasecki zbankrutowal na budowie wiezowca dla firmy telekomunikacyjnej (tej ulubionej wszystkich Polakow). Dla klienta kupujacego mieszkanie wazne jest aby miedzy developerem a wykonawca sprawy byly rozgrywane bez ukladow pod stolem. Najgorzej jest kupic mieszkanie w spoldzielni mieszkaniowej, w ktorej prezes spoldzielni bedacy inwestorem zleca budowe firmie szwagra. Miedzy developerem i wykonawca tez moga byc rozne uklady. Jezeli developer zleca wykonanie roznym firmom budowlanym to mozna sie domyslac, ze nie ma specjalnego ukladu z zadna z nich. Kazda stara sie maksymalnie wykorzystac. Jezeli developer zleca budowe przez wiele lat jednej firmie to mozna miec jakies podejrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Allegretto USER Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.europe.hp.net 27.12.05, 17:00 Ja kupilem mieszkanie od Eko Parku w Allegretto. Pomimo dosc niskiego zainteresowania rynkiem nowych mieszkan w owym czasie (skasowano akurat w owym roku wielka ulge budowlana) sprzedajacy zachowywali sie identycznie jak obecnie. Po prostu to Tobie zalezy ze kupujesz, a nie im ze sprzedaja (spojrzcie ile lokali uslugowych stoi do dzisiaj pustych - to mowi wszystko za siebie - w takiej lokalizacji nie ma chetnych ? - absurd). Moje watpliwosci budzil zwlaszcza fakt, iz to dopiero po wplacie 100% naleznosci Eko park raczy albo i nie zwolnic z hipoteki wydzielona czesc mojego mieszkania. Umowa byla skrajnie niekorzystna i nienegocjowalna. Dodatkowo stosuja zagrywki socjotechniczne polegajace na wydzwanianiu do Ciebie i informowaniu, iz jesli do dnia XX nie wplacisz to jest chetny na Twoje miejsce i oni to sprzedadza. Slyszalem "poczta pantoflowa", ze dzisiaj jest jeszcze gorzej, bo chetnych jest tylu, ze stoja od rana po przydzialy mieszkan. Wynika to zapewne z bardzo dobrej inwestycji w te lokalizacje. Prosze wziac pod uwage, ze gdy ja kupowalem mieszkanie placilem brutto z garazem ok. 1400 USD za m2. Co prawda kurs byl duzo wyzszy niz obecnie, ale wzialem kredyt w walucie, wiec dodatkowo zarobilem (a raczej nie stracilem). W owym czasie zlotowka nie byla tak mocna jak dzisiaj, wiec wrzucali sobie ryzyko kursowe, na ktorym chcieli zarabiac (koszty budowy maja w PLN - wiem, bo znam doskonale ich pierwszego wykonawce firme Mitex) Dzisiaj sprzedaja juz tylko w PLN - nie swiadczy to najlepiej o zarzadzaniu ryzykiem kursowym zwlaszcza ;) , ale zarzadzaniu nieruchomosciami pozniej takze, gdyz z Eko Parkiem nalezy uwazac przede wszystkim na powiazana z nia spolke Property Management, ktora jest zarzadca nieruchomosci z nadania i w momencie zawiazania wspolnoty natychmiast nalezy ja odwolac. Przyklad. Poniewaz nie zgodzilismy sie na lewe firmy (zapewne tez nieczysto powiazane) zakladajace telewizje nie posiadalismy podlaczenia ani do telefonu, ani do telewizji przez ponad ROK !!! Ta firma to jest jedno wielkie oszustwo, ktora wypompowuje pieniadze plynace ze skladek na utrzymanie nieruchomosci wspolnej do wlasnych kieszeni. A jest gdzie: ochrona, sprzatanie, wybor dostawcow mediow, konserwacja, itp. - dlugo by pisac. Polecam poczytanie watkow na tym forum wyszukujac "eko park" oraz "ekopark" Pomaga podniesc swiadomosc, bo wskorac z takim developerem za wiele sie nie da. Ale jak juz sie zamieszka, to wierzcie lub nie, ale taka Marina sie nie liczy (przynajmniej dla mnie). Zwlaszcza latem jak na spacer na Pola Mokotowskie sie wyjdzie. Poza tym to byla jedna z lepszych inwestycji jaka zrobilem. Pozdrawiam. Zadowolony dopiero teraz Allergretto USER. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domeni Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 03:00 Czy basen u was jest otwarty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Ceny troche powyżej 8000/m2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 01:29 Niekoniecznie. Marina zostala zaprojektowana jako calosciowa koncepcja przez Kurylowicza&Ass., natomiast kazdy budynej Eko jest dzielem innej, wylanianej w drodze konkursu pracowni. Nie twierdze,ze sa to zle pracownie - to co chcialem powiedziec to tylko tyle, ze brak kontroli nad studentami prowadzi do potwornych wtop - wystarczy zobaczyc rozklady niektorych mieszkan w Eko czy zupelny brak wentylacji na niektorych klatkach schodowych (szczerze powiedziawszy nie wiem jak wogole taki budynek zostal dopuszczony do uzytkowania). Jesli chcesz sprawdzic - zapraszam. Sa tez perelki (zwlaszcza z zewnatrz) architektoniczne - patrz Alegretto. Problem polega na tym, ze wszystko to jest niespojne.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty marina Maciuś przy każdej okazji chwali swój ogonek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 15:44 To już niepojęte jak kolega Maciuś przy każdym wątku chwali swoją Marinę - nawet w wątku Ekoparku. Zrozum kolego, że epatowanie się twoją "znakomitą decyzją" kupna chałupy w Marinie nikogo tu nie obchodzi. Zrozum też, że marina nie ma nic wspólnego z Mokotowem. ja jak czytam wątek o ekoparku to z ciekawości o tej inwestycji. A to, że się brandzlujesz kupnem mieszkania w kołchozie mnie nie interesuje. Przy okazji - ja jestem zdania, że Eko odsuwało termin początku sprzedaży z trzech ważnych powodów. - spróbuj psu (przepraszam za porównanie) podstawiać pod nos kiełbasę nie pozwalając mu ją zjeść. Po kilku dniach za wszelką cenę będzie Ci chciał wyszarpać ową kiełbasę i zrobi wszytsko aby ją mieć... Człowiek nęcony super towarem po kilku miesiącach nie będzie zważał na cenę i kupi "bo to okazja". Eko nęci a potem wali wysoką cenę co zapewnia im gigantyczny dodatkowy dochód. - dwa kwestia podwyżki cen - oraz boomu budowlanego, skoro ceny mieszkań na Starym Mokotowie idą w górę ok 25 % rocznie (policznie mili sami) to oznacza wzrost 2 % miesięcznie. I teraz eko myśli tak - mamy kasę na budowę to zaróbmy na tym. I po kilku miesiącach zwodzenia klientów mogą cenę rzucić o ok 10 % wyższą - spekulanci - to trzeci powód. Jest sporo ludzi, którzy kupują kilka mieszkań na etapie dziury - po czym odsprzedają udziały po np roku gdy budowa już stoi... Zarabiają 30-40 % bo ludzie na wybudowane mieszkania rzucają się jak wspomniany pies na kiełbasę. Eko park sam stał się więc spekulatnem :-) i dodatkowo zarabia. Rok temu w Eko park można było kupić po 5 tyś. teraz jest 8-10 tyś. Wzrost kosztów można szacować na poziomie góra 2-3 % . reszta to żywy zarobek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciuś Re: Maciuś przy każdej okazji chwali swój ogonek IP: *.bas.roche.com 03.01.06, 16:46 > To już niepojęte jak kolega Maciuś przy każdym wątku chwali swoją Marinę - > nawet w wątku Ekoparku. Zrozum kolego, że epatowanie się twoją "znakomitą > decyzją" kupna chałupy w Marinie nikogo tu nie obchodzi. Jeśli tak, to tym bardziej nie obchodzi co Ty o tym sądzisz. A opisywanie przez innych w jaki sposób niedowartościowywane i przewartościowywane są inwestycje pomogło mi w przeszłości, więc innym też może pomóc. > Zrozum też, że marina nie ma nic wspólnego z Mokotowem. Nie mam zamiaru więcej o tym dyskutować. Kup sobie mapę i naucz się ją czytać. > - spróbuj psu (przepraszam za porównanie) podstawiać pod nos kiełbasę nie > pozwalając mu ją zjeść. Po kilku dniach za wszelką cenę będzie Ci chciał > wyszarpać ową kiełbasę i zrobi wszytsko aby ją mieć... Człowiek nęcony super > towarem po kilku miesiącach nie będzie zważał na cenę i kupi "bo to okazja". > Eko nęci a potem wali wysoką cenę co zapewnia im gigantyczny dodatkowy dochód. Mylisz się. Wiele psów czekających na Etiudę zjadło inną kiełbaskę i już Ekopark mają głęboko w odbycie. Osobiście znam dwie takie osoby. Kolejne dwie pisały o tym na forum. A tak apropos, Snobie, to czemu się interesujesz Ekoparkiem? Przecież to wiejska lokalizacja: WYGLĘDÓW. Kto by kupował w takim beznadziejnym miejscu? Nie to co po drugiej stronie Boboli. Tak, tam jest Stary Mokotów i tam wszystkie snoby mogą mieszkać, podniecając się codziennie tym faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciusiowy swiat Re: Maciuś przy każdej okazji chwali swój ogonek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 18:25 nie interesuje się Ekoparkiem aby tam kupić dla siebie (sam mam mieszkanie na Starym Mokotowie) - ale aby kupić dla moich klientów. pomagam obcokrajowcom kupować mieszkania w Polsce i uwierz mi stosunek kupujących ludzi pod inwestycję w Ekoparku a w Marinie - to jak porównywać pociąg podmiejski z Tłuszcza do Wołomina z niemieckim ICE z Berlina do Dortmundu dla przykładu. I nie muszę dodawać, że na korzyść Eko parku... marina przez obcokrajowców jest wykupywana w wyboraźni takich ludzi jak Ty i mówi Ci to człowiek, który tym się zajmuje zawodowo... A nie taki marinowy czy ekoprakowy szowinista. Nie wiem czy zauważyłeś ale ludzie mają dość twych wynaturzeń na temat mariny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Maciuś przy każdej okazji chwali swój ogonek IP: *.bas.roche.com 03.01.06, 19:39 > pomagam obcokrajowcom kupować mieszkania w Polsce Chyba w swojej wyobraźni :-) Albo coś nie za dużo masz tych klientów. > marina przez obcokrajowców jest wykupywana w wyboraźni takich ludzi jak Ty Och doprawdy???? Poczytaj i się oświeć: www.propertysecrets.net/view_investment/text/35.html Polecam też lekturę wypisu z Księgi Wieczystej inwestycji Marina Mokotów - dowiesz się czy ktoś z zagranicy kupuje czy nie :-) Prawdę mówiąc nie mam ochoty gadać z Tobą bo na argumenty jesteś odporny jak folia na wodę, więc nie mam nadziei że coś Ci do rozumku przemówi, ale szkoda mi forumowiczów którzy mogliby wziąć Cię na poważnie. > Nie wiem czy zauważyłeś ale ludzie mają dość twych wynaturzeń na temat mariny. Więc nie kontynuuj tematu. Aleś się uwziął... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty maciuś Re: Maciuś przy każdej okazji chwali swój ogonek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 01:12 ja pierqole ale oszołom z Ciebie. Szacunek - na prawde jesteś wyjątkowy i powinni Cię chornić jak Żubry w puszczy bialowieskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Maciuś przy każdej okazji chwali swój ogonek IP: *.bas.roche.com 04.01.06, 10:08 Tak właśnie myślałem - że pozostało Ci dużo rzeczowych argumentów w dyskusji. Lubię wygrywać.... :-) Odpowiedz Link Zgłoś