Dodaj do ulubionych

K. Strus - uczciwy developer?...

21.11.05, 09:26
Kupiliśmy mieszkanie w osiedlu Przy Bazylice na ul. Siedleckiej. Co jakś czas
jeździmy i sprawdzamy postępy na budowie - normalka, zależy nam, cieszymy się
na własne M.
Niestety, ostatnio zauważamy pewne niedociagnięcia.
Nazywało się, że robotnicy pracują i w soboty. Już po raz kolejny nie
zastaliśmy w sobotę nabudowie nikogo...
Ogrzewanie nadal nie włączone a ściany mokre, nie wiem na co czekają, aż się
zalęgnie grzyb? Drzwi wejściowych nadal nie ma.
W dodatku - i to jest chyba najlepsze - nie ma porobionych odpływów we
wszystkich mieszkaniach. Wygląda tak, jakby załoga porobiła wybiórczo - na
zasadzie "tu zrobimy, a tam nie". Pani z warszawskiego biura odpowiedziała
bystro, że "odpływy się nie należą", więc już popadłam w baranie zdumienie.
Jak to? To niby jak ma to funkcjonować?... Jeżeli w umowie obowiązują się
wykonać instalacje sanitaryjne, to chyba odpływy do tego również należą?
Czy ktoś też miał podobne kłopoty?
Obserwuj wątek
    • Gość: Nobody Re: K. Strus - uczciwy developer?... IP: *.met.pl 21.11.05, 09:53
      Jak to sie nie naleza !! Nie no to jakas parodia ! I co sama bedziesz musiala
      robic sobie odplywy ? To tak jakbym kupil samochod a diler by mnie
      poinformowal, ze sam mam sobie zalozyc tarcze hamulcowe albo kierownice bo sie
      nie nalezy ! To jakas kpina ?!
      • melena2 Re: K. Strus - uczciwy developer?... 21.11.05, 09:58
        No, na to wygląda, że to norma u Strusa! Poczytałam wątki o budowie Przy
        Bażantarni tegoż developera - te same numery. Brak odpływów i podobno mówili o
        tym przy spisywaniu umowy. Otóż NIE MÓWILI - nasza umowa była spisywana u
        notariusza i dokładnie pamiętam co i jak. A wg. mnie logiczne było, że skoro
        jest wlot, to powinien być i wylot, prawda? Otóż dla Strusa - nie.
        Nie wiem już w takim razie jak formuwłować umowy - wyszczególniać wszystko co
        do śrubki, żeby potem nie było takich kwiatków?
        Już pal licho, że tych odpływów nie ma - fachowiec zrobi. Ale dlaczego dopiero
        TERAZ to wychodzi? Nie mogli uprzedzić, że "to państwo zrobią we własnym zakresie"?
        Teraz będzie odchodzić kucie i roboty się wydłużą, trudno, żebym była zadowolona!
    • melena2 Re: K. Strus - uczciwy developer?... 21.11.05, 10:14
      Podciągam wątek - pytanko: czy komuś udało się udowodnić Strusowi, że odpływy
      POWINNY być?
    • Gość: Bork Re: K. Strus - uczciwy developer?... IP: 193.109.212.* 21.11.05, 10:41
      Proponuje luknac na watek:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=31048979&a=31923078
      Poz.
      Bork
      • Gość: Bork Re: K. Strus - uczciwy developer?... IP: 193.109.212.* 21.11.05, 12:34
        A dokladniej ten post:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=31048979&a=31122327
        Poz.
        Bork
    • melena2 Re: K. Strus - uczciwy developer?... 21.11.05, 16:25
      Zajrzałam, dzięki.
      Już po rozmowie z kierownikiem budowy - faktcznie, nie robią odpływów, standard.
      Dla mnie to trochę dziwne! Mają o tym obowiązek mówić dziumdzie z biura przy
      Jadźwingów - nie zająknęły się ani słowem. Cóż, to już nie pierwszy objaw ich
      niekompetencji.
      Miejmy nadzieję, że nie wykryjemy po drodze dalszych niemiłych niespodzianek...
      • Gość: marco Re: K. Strus - uczciwy developer?... IP: *.chello.pl 21.11.05, 19:52
        Nie grzeja bo moim zdaniem nie maja czym. Budynki beda ogrzewane z wlasnej
        kotlowni gazowej, ktora chyba jeszcze nie istnieje, a nawet jesli to nie sa
        dokonczone instalacje c.o. Dodam, ze kotlownia ma byc w bud. nr 1 tzn. tym
        oddanym pozniej. Do niedawna nawet nie bylo polaczania bud. 1 i 2 (nie bylo
        stropow nad garazami poza obrysem budynkow), a instalacje zasilajace bud. 2
        beda szly wlasnie przez te garaze. Sciany rzeczywiscie wilgotne, poza tymi
        mieskaniami tynkowanymi najwczesniej, bo tam zdarzyly przeschnac. Ale i tak
        wszczedzie ziab i wilgoc.
    • Gość: Olejka26 Re: K. Strus - uczciwy developer?... IP: 83.238.15.* 22.11.05, 08:11
      Tak, to co piszesz to norma dla tego developera, i o ile odpływy łatwo
      przeboleć bo je zrobi każdy fachowiec przy okazji wykańczania łazienki, to
      niestety nieterminowości nie da się wybaczyć i tolerować a jest to dobrych
      kilka miesięcy
      • Gość: marco Re: K. Strus - uczciwy developer?... IP: *.chello.pl 22.11.05, 16:52
        Olejka poki co na Siedleckiej nie ma opoznien, i patrzac na stan zaawansowania
        robot mieszkania zostana oddane w terminie. Co innego Przy Bazantarni, tam z
        tego co czytam jest poslizg.
        Odplywy to drobiazg, chociaz uwazam, ze w umowie powinno byc napisane:
        wykonanie instalacji wod-kan (bez odplywow) i bylo by po sprawie.
        • Gość: Olejka26 Re: K. Strus - uczciwy developer?... IP: 83.238.15.* 23.11.05, 07:52
          Ja właśnie mam mieszkanie przy Bażantarni i panienki w biurze zarzekały się do
          samego końca że nie będzie opóźnień, tuż przed terminem oddania okazało się że
          jednak jeszcze nie jest zrobione to co miało być i opóźnienie trwało łącznie 3
          miesiące (co do mieszkań) a nawet do dziś (co do oddania budynku)
        • Gość: js Re: K. Strus - uczciwy developer?... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 20:16
          Gość portalu: marco napisał(a):

> Olejka poki co na Siedleckiej nie ma opoznien, i patrzac na stan
          zaawansowania
          > robot mieszkania zostana oddane w terminie. Co innego Przy Bazantarni, tam z
          > tego co czytam jest poslizg.
          > Odplywy to drobiazg, chociaz uwazam, ze w umowie powinno byc napisane:
          > wykonanie instalacji wod-kan (bez odplywow) i bylo by po sprawie.

Ale przeciez w umowie jest wyraznie napisane ze:
          -instalacje cieplej i zimnej wody
          -piony kanalizacji sanitarnej.
          Wiec nie rozumiem na jakiej podstawie moznaby oczekiwac odplywow?
          Co do terminow - mysle ze nie odbiegaja od innych (w polsce).
          • Gość: marco Re: K. Strus - uczciwy developer?... IP: *.chello.pl 23.11.05, 22:52
            ... ale trójniki to chyba przewidzieli ??? :-)
    • melena2 Re: K. Strus - uczciwy developer?... 23.11.05, 12:35
      A nam Przy Bazylice powiedziano wczoraj, że klucze będzie można odebrać już po
      5-tym grudnia, więc wygląda na to, że terminowo. Co do schnięcia ścian, obiecali
      ustawić cnetralną dmuchawę na klatce schodowe, więc powinno być ciut lepiej.
    • meeko-why Re: K. Strus - uczciwy developer?... 11.12.05, 13:25
      Witajcie,

Ja takze przymierzam sie do zakupu mieszkania na Siedleckiej, tyle, ze w tej
      czesci, ktora zostanie oddana w lipcu 2006. Zarezerwowalem mieszkanie i mam
      tydzien czasu na przeanalizowanie umowy i ostateczna decyzje. Umowa oczywiscie
      jest niemilosiernie ogolniekowa i zupelnie nie zapewnia bezpieczenstwa
      inwestycji kupujacemu, za to swietnie chroni Strusia. Czy negociowaliscie umowe
      ze Strusiem? Jest szansa zmienic jej ksztalt? Jak najlepiej do tego podejsc?

Z gory dziekuje!

Mikolaj
      • melena2 Re: K. Strus - uczciwy developer?... 21.12.05, 16:37
        Sorry, że tak późno odpowiadam, ale rzadko bywam na forum (małe dziecko pod
        opieką).
        Umowa jest do chrzanu, daliśmy ją do obrobienia naszemu znajoemu prawnikowi,
        potem poszło to do Strusia, który też tam naniósł swoje poprawki, potem apiać do
        naszego prawnika i wrezcie do notariusza. Ku wielkiemu niezadowoleniu developera.
        Poza tym, że trzeba dokładnie się wypytać co facet ma na myśli, żeby nie było
        takich hopów jak u nas, że odpływy nie zrobione i on uważa to za normalne... to
        raczej wszsytko w porządku. W zezłym tygodniu dostaliśmy klucz i teraz bierzemy
        się za urządzanie tj. po Świętach, bo teraz wszystko mokre.
        • jasmarc Re: K. Strus - uczciwy developer?... 21.12.05, 22:01
          a wiec jestes juz po odbiorze? Mozesz podzielic sie uwagami jak to sie odbywa,
          ile czasu trwalo i ew. co bylo u Ciebie nie tak. Ja jeszcze nie odebralem
          kluczy, moze w tygodniu po swietach sie uda.
          Jakis czas temu wyslalem Ci maila, ale chyba nie doszedl.

pozdr
          • melena2 Re: K. Strus - uczciwy developer?... 22.12.05, 09:28
            No, nie doszedł, bo w skrzynce 0 nowych wiadomości.
            W każdym razie - klucz mieli dać 6.12 tak obiecywali. Dali 16tego a potem
            przyszedł list, że klucze są do odbioru :-)
            Raniutko pojechał mąż na budowę - o 7:30 przyszedł kierownik budowy p. Siwek z
            dokumentami i człowiek od Strusa - p. Piotr Hołub.
            Dokładne ogłedziny mieszkania i psrawdzanie czy stan pokrywa się z umową. OK,
            zostały tylko dokonane dopisy typu, że "brak domofonu - zostanie zainstalowany
            w terminie (tutaj data)...", że klatka schodowa jeszcze nei wykończona itd.
            Ogrzewanie włączyli teraz w poniedziałek, więc dopiero ściany zaczynają schnąć,
            przedtem była tylko taka ogólna dmuchawa na klatce. Acha, noi drzwinie są do
            końca zrobione, w futrynie jest taki jakby szkielet drzwi a reszta zostanie
            domontowana jak ściany wyschną. Nie weim, co tam jeszcze Ci opisać... Spróbuj
            jeszcze raz na maila skrobnąć, pozdrawiam świątecznie :-)
      • zbooycerz Re: K. Strus - uczciwy developer?... 22.12.05, 17:26
        Witajcie przyszli sasiedzi :)

Ciesze sie, ze wogole watki o K.Strusu sie pojawiaja. Naczytalem sie roznych
        niepochlebnych opinii ale jakos nie moge ich potwierdzic w rzeczywistosci.
        Budową na Siedleckiej interesuje sie od prawie 3 miesiecy.

A oto moje spostrzezenie, ktore spowodowaly, ze podpisalem umowe i mam pierwsze
        platnosci na dniach:

- ruch na budowie, nawet w soboty i pisze to jako kupujacy a nie zachwalajacy

- raczej terminowosc etapu pierwszego

- rozwoj wlasnej www i zapewnienia, ze fora sa czytane (mialem kilka pytan)

- twarde negocjacje i koniecznosc dla nowych wplacania 40% pierwszej raty z
        uwagi na stopien zaawansowania budowy (sa pewni swego a z drugiej strony zalezy
        im na sprzedazy)

- odpowiedz na kazde pytanie w tym o te piony sanitarne (tak, bedzie tylko
        odplyw w scianie bez rozprowadzenia hydrauliki odplywowej), przypominam
        jednoczesnie o braku parapetow!

- bycie na preferowanej liscie deweloperow w moim banku (akurat dla kogos
        innego moze to byc bez znaczenia)

- ewentualny tylko 1% kary za moja nieterminowosc wplat, a budowa jest na
        etapie stanu surowego otwartego

- zadowolenie klientow z Siedlec :)

- bylem juz w jednym oddawanym mieszkaniu u sasiada na Siedleckiej (pzdr. :)

zalozylismy forum dot Szmulek i tej budowy:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35719
        zapraszamy do dyskusji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka