odzyskaj.premie.kredytowa Re: Odzyskaj premię kredytową - Mostostal Technika 21.07.07, 19:02 Kupujesz lub remontujesz mieszkanie, dom działke budowlaną w kredycie bankowym? Ta oferta jest dla Ciebie. Nie przepłacaj. Wybierz swój bank , wynegocjuj warunki i sprawdz ile jeszcze mozesz odzyskac z kosztów bankowych. Tel: 0694 705 175 info: odzyskaj.premie.kredytowa@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Re: Osiedle Poezji Falenica - Mostostal Technika 03.08.07, 18:05 Witam Chetnie poznam sasiadow ktorzy kupili mieszkanko na poezji 2 i nie tylko :) moje gg 6193610 Pozdrawiam :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
charcerz Wrażenia a propos działania administracji 13.08.07, 23:57 Mam do wszystkich pytanie - jak po tych paru dniach oceniacie działanie administracji. Ja mam pierwsze negatywne odczucia. Po pierwsze mogliby wpaść na pomysł i zorganizować kontener na odpady związane z wykańczaniem mieszkań, a nie wieszać kartkę na śmietniku, że każdy we własnym zakresie. A po drugie zamknęli bez ostrzeżenia wejście z pakingu do klatki (i nawet ochrona nie miała kluczy do tych drzwi) i musiałem materiały tachać na okrągło przez drugą klatkę, zamiast kulturalnie skorzystać z windy z poziomu parkingu - co nie było zbyt przyjemne :(. Po trzecie drzwi od klatek są pootwierane i woda wlewa się do przedsionków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwo Re: Wrażenia a propos działania administracji IP: 80.51.224.* 14.08.07, 08:21 Bylam wczoraj wszystko bylo pootwierane,nie mialam zadnych problemow,z wjazdem winda z garazu na pietro.A wyrzucanie odpadow budowlanych we wlasnym zakresie-niestety teraz tak juz jest wszedzie.NORMAL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PoezjiI Re: Wrażenia a propos działania administracji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 11:33 Co do tej wody w klatkach to święta racja, suchą stopą do klatki nie wejdziesz. Parking, nie wiem bo nie miałam okazji się przekonać. natomiast całkiem nie zgadzam się z tym o kontenerze. Takie wynajęcie konteneru i wywiezienie gruzu sporo kosztuje i niby kto ma za to płacić, nie każdy przecież robi remont wymagający tego. Ja akurat robię ale i tak nie uważam żeby inni mieli ponosić koszty mojego wykańczania mieszkania. Da się to załatwić z ekipą którą się zatrudnia oczywiście za opłatą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szulc Re: Wrażenia a propos działania administracji IP: *.gmrecords.pl 05.09.07, 09:04 Witam Mam mieszkanko na Poezji 1 , administracja działa no jak działa, do klatki wejść można już suchą nogą ,odływy wykute,ochrony ponoć od września nie ma. Czy ktoś z Państwa dostał refakturę za pomiar elektryczności. Zdaję mi się że to jest naciąganie nas w butelkę. pozdrawiam i do usłyszenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quark Re: Wrażenia a propos działania administracji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.07, 09:47 Ochrony nie będzie już? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannaj Re: Wrażenia a propos działania administracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 10:28 A czemu ochrony ma nie być od września? Czy w pierwszym etapie przeniesiono własność już wystarczającej ilości mieszkań,aby zawiązała się wspólnota? Myślałam,że przez rok od momentu przeniesia własności pierwszego lokalu Mostostal ma administrować osiedlem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Wrażenia a propos działania administracji IP: *.icm.edu.pl 05.09.07, 13:27 przecierz ochrona jest caly czas Odpowiedz Link Zgłoś
czerska Re: Wrażenia a propos działania administracji 05.09.07, 13:51 ochrona jest, zmieniła się tylko firma ochroniarska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Akty notarialne przenoszące prawo własności IP: 194.181.197.* 13.09.07, 09:17 Czy ktos z Was podpisał już taki akt? Mnie cały czas mydlą oczy ze na razie nie można bo nie ma decyzji zarządu, że nie ma jakiegoś dokumentu jeszcze. O co dokładnie chodzi to nie mam pojęcia. Wiecie coś więcej w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szulc Re: Wrażenia a propos działania administracji IP: *.gmrecords.pl 14.09.07, 01:03 Rozmawiałem ostatnio i poinformowano mnie że w najbliższym czasie będziemy wzywanii do podpisania aktów notarialnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Re: Wrażenia a propos działania administracji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.07, 16:08 Ja się dowiedziałam że akty będą podpisywane październik-listopad. Trochę duży rozstrzał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tumola Re: Wrażenia a propos działania administracji IP: *.171.77.86.crowley.pl 18.09.07, 15:39 A ja dzwoniłam wczoraj i dowiedziałam się, że w ciągu dwóch tygodni. Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 ochrona 18.09.07, 22:49 Witam Ja wlasnie odebralem mieszkanie w Poezji 2 i jestem bardzo zadowolony jesli chodzi o mieszkanko. Natomiast nie jestem zadowolony z ochrony ktora pilnuje naszych mieszkan i osiedla po co oni tam siedza skoro siedza na dole to po pierwsze po 2 Panowie mogli by byc bardziej mili bo nie ja tam jestem dla nich tylko oni dla nas przeciez to ich praca a mam inne wrazenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Re: ochrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 18:09 Jeśli chodzi o kulturę nie mam zastrzeżeń ale zgodzę się co do przesiadywania "gdzieś na dole" ;) Dziwne to trochę, w końcu to ochrona, poprzednicy mieli budkę i non stop ktoś się kręcił na osiedlu, teraz ni widu, ni słychu... Odpowiedz Link Zgłoś
krzemisiu Re: ochrona 23.09.07, 20:27 Przydała by się jakaś kamera skierowana na bramę i furtkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PoezjiI Re: ochrona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.07, 11:40 Z tą ochroną to zależy od tego kto tam w danym momencie jest. Ostatnio bywałam tam dosyć często i zauważyłam że zdarzają się panowie którzy ani nie wyjdą się rozejrzeć ani nic, w dodatku, jacyś mało kumaci i bardzo opryskliwi, ale muszę stwierdzić że trafiłam też na pana który nie dosyć że "patrolował" osiedle to był bardzo uprzejmy i pomocny z własnej inicjatywy, cóż ludzie są różni. Ale kamera czy kamery to może dobry pomysł, choć ja bym zwróciła uwagę na inną rzecz, zamykanie furtki. Po co nam domofon i klucz skoro furtkę się otwiera przekładając rękę między prętami furtki i otwierając ją zwyczajnie klamką, równie dobrze mogła by być otwarta. Odpowiedz Link Zgłoś
krzemisiu Re: ochrona 05.10.07, 08:56 Gość portalu: PoezjiI napisał(a): > Z tą ochroną to zależy od tego kto tam w danym momencie jest. Ostatnio bywałam > tam dosyć często i zauważyłam że zdarzają się panowie którzy ani nie wyjdą się > rozejrzeć ani nic, w dodatku, jacyś mało kumaci i bardzo opryskliwi, ale muszę > stwierdzić że trafiłam też na pana który nie dosyć że "patrolował" osiedle to > był bardzo uprzejmy i pomocny z własnej inicjatywy, cóż ludzie są różni. > Ale kamera czy kamery to może dobry pomysł, choć ja bym zwróciła uwagę na inną > rzecz, zamykanie furtki. Po co nam domofon i klucz skoro furtkę się otwiera > przekładając rękę między prętami furtki i otwierając ją zwyczajnie klamką, > równie dobrze mogła by być otwarta. Jeśli chcesz czuć się bęzpiecznie to lepiej nie rozgłaszaj takich inforamcji na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PoezjiI Re: ochrona IP: *.acn.waw.pl 05.10.07, 23:41 Widziałam jak ludzie tak wchodzą, poza tym jakoś specjalnie nie potrzebowałam nad tym się głowić by to zauważyć więc to chyba żadna tajemnica. Żeby czuć się bezpieczniej raczej trzeba będzie pomyśleć o modyfikacji tego niż milczeniu na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szulc Re: ochrona IP: *.gmrecords.pl 07.10.07, 22:10 Zwróćcie uwagę że za ochronę płacimy stawka x wielkość mieszkania, a nie robią praktycznie nic. Na pierwszym zebraniu mieszkańców trzeba będzie poruszyć tę sprawę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Re: Wrażenia a propos działania administracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 18:06 Byłoby świetnie, trochę mi się spieszy z podpisaniem aktu bo mam przez to zastój w innych sprawach. Ciekawe tylko czy w ciągu dwóch tygodni zamierzają się uporać z podpisaniem wszystkich aktów czy w ciągu dwóch tygodni rozpocznie się podpisywanie i będzie trwało Bóg wie ile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Mokre ściany IP: *.jjs.pl 25.09.07, 22:00 Witam ! Czy u Was też są mokre ściany na dole przy podłodze, szczególnie w okolicy aneksu kuchennego i przedpokoju ? Mieszkam na parterze i może to przypadłość parteru? Zastanawiam się jak w takim wypadku zabudować kuchnię, przecież to gotowy grzyb będzie. Jak poradziliście sobie, a może u Was jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Re: Mokre ściany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 11:21 Mam mieszkanie na I p. i nic takiego nie zauważayłam :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ali Re: Mokre ściany IP: *.chello.pl 27.09.07, 21:02 alu, to trzeba osuszyc, i to koniecznie przed zabudowaniem kuchni, a nawet przed malowaniem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
z_zenek Re: Mokre ściany 30.09.07, 21:43 Może w tej okolicy Twojego mieszkania jest jakaś usterka instalacji wodnej lub co. Zorintuj się co jest za ścianą. Widziałem tylko w garażu jakieś zacieki po ostatnich deszczach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Mokre ściany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 20:09 Witam . Mam mieszkanie na 1 piętrze, i również miałem problem mokrych ścian i sufitów. Wyglądało to tak jakby położono farbę na świeży tynk gipsowy. Przez około tydzień działał w mieszkaniu osuszacz powietrza (odciągnął ok 20 litrów wody). Na chwilę obecna problemu już nie widać... Mam nadzieję, że już wilgoć więcej nie wyjdzie... pzdr.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szulc Re: Mokre ściany IP: *.gmrecords.pl 07.10.07, 21:54 Witam mam mieszkanko na Poezji I Mjałem wilgotne ćciany ale od frontu, Wietrzyłem mieszkanie i ogrzewałem piecykami . Moze to niebyła fachowa robota ale pomogło. Wilgotność w mieszkaniu jest w normie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
charcerz Akty notarialne - Poezji I 10.10.07, 23:23 Zgodnie z moją umową jest już po terminie podpisania aktu notarialnego (umowy ostatecznej). Dzwoniłem kilkakrotnie do davelopera z zapytaniem kiedy wreszcie zaczną podpisywać akty. Dziś zostałem poinformaowany, że zaczną umawiać na podpisywanie w następnym tygodniu. Nie sądzicie, że już trochę przesadzają z tym przeciąganiem. Nie doszły czasem nikogo słuchy czy nie mają jakiś problemów? A czy ktoś może wie, czy coś się ruszyło z Poezji III - chyba mieli po wakacjach otrzymać pozwolenie na budowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Re: Akty notarialne - Poezji I IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.07, 11:14 Poważnie? To Poezji I jeszcze nie podpisało aktów?! A ja miesiąc pod odbiorze mieszkania na Poezji II zadzwoniłam z pytaniem kiedy można się spodziewać podpisania dokumentów. Najpierw powiedzieli że październik-listopad, po drugim telefonie usłyszałam cytat z umowy, że mają na to 6 m-cy. Wygląda na to że sobie jeszcze poczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PoezjiI Re: Akty notarialne - Poezji I IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.07, 12:30 No to przynajmniej wersja już się ujednoliciła bo mnie powiedzieli jakoś we wtorek dokładnie to samo, że od nowego tygodnia będą dzwonić i ustalać terminy i już się zaczną te podpisywania. Pani nawet powiedziała "i już będziemy", a potem się zreflektowała i poprawiła " i w końcu będziemy", padło stwierdzenie że "i tak mamy do nich dużo cierpliwości". Mam nadzieję że to prawdziwe informacje i umowy będziemy mieli nim ta nasza cierpliwość się wykończy ;) O problemach nic nie słyszałam to chyba dobry znak bo znam inwestycje gdzie ludzie ponad rok mieszkają nadal bez umowy..odpukać. Co do Poezji III nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Akty notarialne - Poezji I IP: *.jjs.pl 12.10.07, 19:36 Ja zaś uzyskałam informację, że chcieliby się wyrobić z aktami do końca roku, ale nie mogą tego zagwarantować. Powodem tego są procedury związane z wejściem w spółkę z nowym kontrahentem. Odpowiedz Link Zgłoś
z_zenek Re: Akty notarialne - Poezji I 21.10.07, 21:22 Witam Ruszyło się coś w temacie podpisywania aktów na Poezji I? A co jak developer nie dotrzyma 6-miesięcznego terminu? Czymś go można postraszyć? Bo wydaje mi się że raczej nie zapisami z umowy :- ( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Akty notarialne - Poezji I IP: 80.51.224.* 02.11.07, 12:47 czy ktos zwrocil uwage ze piony/woda ciepla i zimna/ mamy nie plastiki spawane na goraco tylko ,zwykle rury ocynkowane.10 lat i wymiana,co wy na to.Hydraulik mowi mi ze jeszcze do tego rdza bedzie leciala z tych kranow ,bo to niski budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
krzemisiu Piony wodne. 04.11.07, 19:34 Gość portalu: ola napisał(a): > czy ktos zwrocil uwage ze piony/woda ciepla i zimna/ mamy nie plastiki spawane > na goraco tylko ,zwykle rury ocynkowane.10 lat i wymiana,co wy na to.Hydraulik > mowi mi ze jeszcze do tego rdza bedzie leciala z tych kranow ,bo to niski budyn > ek. Nic nie jest wieczne. Na plastiki dają tylko 20 - 30 lat gwarancji. stalowe rury wytrzymaja więcej niż 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZULC Re: Akty notarialne - Poezji I IP: *.gmrecords.pl 27.11.07, 01:56 Witam Waśnie dostalem informację że w dniach 05-07 Grudnia będe podpisywal unowę notarialną.Czy wiadomo wam czy można te umowę podpisać u swojego notariusza a nie u Pani Czartoryskiej Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Ogolne informacje 05.11.07, 18:22 WItam Jesli mam byc szery to ogolnie duzo rzeczy jest nie tak jak trzeba: 1) po co mi ta ochrona skoro siedzi tylko na dole i widac ich tylko w dzien natomiast w nocy zamiast pilnowac Panowie siedza na dole i maja wszystko gdzies. 2)Furtka moj kod do furtki nie dziala i juz 3 razy to zglaszalem nadal nic. 3) Ciepla woda jest jak zakomuny od 7 do 23 potem juz kapac sie nie mozna bo leci zimna woda. Ja zglaszam pisemnie do administratora ze jesli moje usterki nie zostana usuniete to nie bede placil czynszu skoro nie pomagaja prozby proponuje zeby wiekszosc ludzi takie pisma zlozyla i wtedy zobaczymy co zrobia Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Ogolne informacje 05.11.07, 18:22 WItam Jesli mam byc szczery to ogolnie duzo rzeczy jest nie tak jak trzeba: 1) po co mi ta ochrona skoro siedzi tylko na dole i widac ich tylko w dzien natomiast w nocy zamiast pilnowac Panowie siedza na dole i maja wszystko gdzies. 2)Furtka moj kod do furtki nie dziala i juz 3 razy to zglaszalem nadal nic. 3) Ciepla woda jest jak zakomuny od 7 do 23 potem juz kapac sie nie mozna bo leci zimna woda. Ja zglaszam pisemnie do administratora ze jesli moje usterki nie zostana usuniete to nie bede placil czynszu skoro nie pomagaja prozby proponuje zeby wiekszosc ludzi takie pisma zlozyla i wtedy zobaczymy co zrobia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratinal Re: Ogolne informacje IP: *.budimex.com.pl 07.11.07, 09:21 > 1) po co mi ta ochrona skoro siedzi tylko na dole i widac ich tylko > w dzien natomiast w nocy zamiast pilnowac Panowie siedza na dole i > maja wszystko gdzies. Co rozumiesz pod pojęciem pilnować? Przechadzają się po terenie raz na jakiś czas (wydaje mi się, że co ok. 45-60 min) i sprawdzają czy wszystko jest ok. Ja nie wymagam od nich, żeby zachowywali się jak wartownicy i od 22 do 6 rano nieustannie łazili po terenie osiedla. Trzeba zastanowić się czy warto może zainwestować w monitoring czy jakąś ogrzewaną "budkę" na powierzchni :) Myśle, że to dałoby nam większy spokój i ułatwiło im pracę. > 2)Furtka moj kod do furtki nie dziala i juz 3 razy to zglaszalem > nadal nic. Cały system domofonowy jest źle wykonany. Jest wiele mieszkań (w tym moje), w których nie można z domofonu korzystać (nie można się "dodzwonić"). Podobno coś tam sprawdzają i robią, ale ja do tej pory widziałem tylko jedną ekipę jakieś półtora tygodnia temu. A zabezpieczenie furtki (zamocowana metalowa płytka przy klamce) jest do bani, bo ja nadal mogę otworzyć ją bez konieczności wyciągania kluczy. Mam nadzieje, że to poprawią. > 3) Ciepla woda jest jak zakomuny od 7 do 23 potem juz kapac sie nie > mozna bo leci zimna woda. Biorę prysznic przed 6, często korzystam z wody do ok. 3 w nocy. Nigdy nie miałem problemów z ciepłą wodą. Może problem jest z Twoimi instalacjami/armaturą? Fakt, że czasami trzeba chwilę poczekać, żeby zimna woda z rur zleciała (im wyżej mieszkasz tym dłużej musisz czekać, szczególnie jeżeli w Twoim pionie nikt nie mieszka), ale ciepła woda zawsze jest. Im więcej osób będzie mieszkało tym będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Re: Ogolne informacje 07.11.07, 12:58 ja mieszkam na Poezji 2 i wody nie ma przed 6 ani po 6. A co do ochrony to ja tez nie wymagam zeby tam lazili non stop ale sorry ja nie bede zbiegal otwierac furtki badz bramy ludzia ktorzy do mnie przyjechali od tego jest ochrona i mnie nie interesuje czy tam bedzie budka czy monitoring maja otwierac a nie ja. Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: Ogolne informacje 07.11.07, 17:38 Też mieszkam na "Poezji II" Brak wody w godzinach od 24 do 6 rano to norma. Domofon w furtce nie działa mimo obietnic że coś już tam robią. Czy ktoś z mieszkających wie ile będzie wynosił czynsz? Bo dowiedzieć się od admina nie można. Zresztą sprawa czynszu sie nieźle przeciąga, pewnie później nam "przysolą" za kilka miechów na raz i dopiero będzie poezja. Co do ochrony to jak na razie jest w miarę spoko.Trudno wymagać by emeryci pracujący za mizerna stawkę zachowywali sie jak panowie z BiuraOchronyRządu. Denerwujące jest też wbijanie kodu domofonu. I dodawanie liczby sto do numeru mieszkania. I weź tu tłumacz teraz wszystkim że np mieszkam po 45 ale numer w furtce to 145! Administrator mało wie albo mówi to co się chce usłyszeć a przy następnym spotkaniu nie pamięta co obiecywał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratinal Re: Ogolne informacje IP: *.jjs.pl 07.11.07, 19:50 Wy mówicie o Poezji II, więc w sprawie cieplej wody się nie wypowiadam :) Odnośnie domofonu to rzeczywiście jest kiepska sprawa, bo robią to już chyba 3 tydzień i na razie końca nie widać, a schodzenie jest upierdliwe. Dodawanie 1 w Waszym przypadku jest akurat normą w przypadku kilku bloków na jednym osiedlu. Po prostu nie ma innej możliwości (oprócz zamontowania dwóch oddzielnych domofonów). Ochroniarz to nie portier. Mylisz pojęcia. On ma pilnować czy nikt nie wchodzi a nie wpuszczać Twoich gości. To Ty masz o nich dbać. Problemem jest wlaśnie zepsuty domofon. Musimy jako mieszkańcy być upierdliwi i dzwonić zarówno do administratora jak i MT (bo de facto to oni odpowiadają za wady budynku). Może uda nam się coś wskórać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Re: Ogolne informacje 07.11.07, 23:51 Witam A ja mysle ze ty mylisz pojecia bo mam znajomych na innym osiedlu strzezonym i tam ochrona wychodzi do ciebie pyta sie do kogo idziesz dzwoni do osoby mieszkajacej na osiedlu i powiadamia kto przyszedl i czy moze wejsc to po pierwsze a po2 jak widzisz i sam piszesz mozna furtke otworzyc sobie samemu moze ty nie masz samochodu w garazu ale ludzie maja i moze sobie ktos wejsc do klatki bo drzwi czesto pozostawione sa otwarte opierdzielic samochody i wyjsc ta sama strona ktora wszedl moze tobie sie to usmiecha. Ja jak jestem w pracy to nikt nie pyta sie jaka mam stawke za godzine tylko sprawdza to co mam robic a jesli Pana nie pasuje praca za dana stawke to poprostu nie pracuje i szukam innej pracy skoro mi nie odpowiada. Oni sa od tego zeby pilnowac a nie siedziec dupskiem pod blokiem i raz na 60 min jak jest ladna pogoda wyjsc zobaczyc co sie dzieje a jesli Panowie chca siedziec na dole to prosze niech zainstaluja kamere przy bramie bo ja nie mam zamiaru placic za ochrone ktora do niczego mi sie nie przydaje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ogolne informacje IP: 194.181.197.* 08.11.07, 08:37 Przesadzasz troche Piterek z ta chrona. Na pewno Ci Panowie nie sa od otwierania furtki czy bramy Twoim gosciom. To sa Twoi goscie i Ty masz im umozliwic wejscie przez furtke - domofonem bo samochodu chyba nie maja gdzie zaparkowac. No chyba ze masz kilka miejsc parkingowych. To ze Ci domofon nie dziala to akurat nie jest wina ochrony. Wymagasz z jednej strony zeby ochrona pilnowala obiektu, a z drugiej chcesz zeby ta sama ochrona oczekiwala na Twoich gosci hehe. U Twoich znajomych pewnie jest tak, ze przy wjezdzie na obiekt jest szlaban lub brama i zarazem kanciapa. Pewnie tez nie ma tam domofonu na zewnatrz wiec siedzi tam portier ktory sie pyta i otwiera. Nie wiem czy wiesz, ale ochrona tego typu ma spelniac role prewencyjna i nie jest jednostka paramilitarna. To nie jest BOR jak ktos wczesniej wspomnial. Zapamietaj ze jak ktos bedzie chcial wejsc to i tak wejdzie i nie wazne jakie bedziesz mial zabezpieczenia. To fakt ze placimy i to dosyc sporo za ochrone i byc moze jest ona jak na razie slabo zorganizowana. Rzeczywiscie kamery by sie przydaly. Tylko pytanie czy ta przy bramie wystarczy? Jezeli juz to powinny one pozwalac na obserwacje kazdego punktu ogrodzenia. Co do wody to rzeczywiscie czasami musze poczekac na ciepla, ale mam swiadomosc ze jak wszyscy sie osiedla to bedzie lepiej. Tez mnie to denerwuje bo jednak kilka - kilkanascie litrow musze spuscic, a jak wiadomo place za ciepla a nie za zimna. W skali roku moze to byc niezla suma. Co do czynszow to nie wiem jak na PII, ale ja znam swoj czynsz i place go od wrzesnia a naliczany jest od lipca. Piterek, Wy jako mieszkancy bloku PII macie chociaz sprawna brame garazowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Ogolne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 17:48 TAK CZYTAM TE WYPOWIEDZI I MAM WRAŻENIE,ŻE NIEKTÓRZY POWINNI TROCHE POJEŹDZIĆ PO ZAMKNIETYCH OSIEDLACH I ZOBACZYĆ JAKĄ FUNKCJĘ PEŁNI OCHRONA.NAPEWNO NIE SIEDZI NA DOLE W PIWNICY I MA WSZYSTKO GDZIEŚ. WCZORAJ BYŁEM ŚWIADKIEM JAK FACET W SAMOCHODZIE TRĄBIL ILE SIŁ WLEZIE BY KTOS OTWORZYŁ BRAME I NIC.PO KILKU MIN. SAM MU OTWORZYŁEM.CO DO ROZWALONEJ BRAMY W GARAŻU TO BRAK MI SIŁ I PROSZE MI NIE WCISKAC KITU,ZE OCHRONA NIE JEST OD PILNOWANIA.TO ADMINISTRATOR W ZWIAZKU Z TYM POWINIEN UCZULIC ICH NA TO.WCZORAJ CHODZILO KOLO BRAMY GARAŻU 2 KOLESI,SPYTALEM SIE KOGO SZUKAJA I POWIEDZIELI,ZE TU REMONTUJA A JAK SPYTALEM SIE GDZIE TO ZACZELI SIE MIESZAC I SZYBKO WYSZLI ZA TEREN.GDZIE JEST OCHRONA?NA DOLE!GWARANTUJE,ZE NIEBAWEM,KTOREGOS SAMOCHODU W GARAZU NIE BEDZIE.WIEC PROPONUJE JESZCZE RAZ ZOBACZYC JAKIE FUNKCJE NA OCHRONA BO JA SIEDZĄCYCH FACETÓW NA DOLE NIE MAM ZAMIARU PLACIC Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Re: Ogolne informacje 08.11.07, 18:20 Witam o widze ze jedna osoba sie trafila ktora popiera to co pisze. Moim zdaniem skoro inni wola placic zanic to prosze bardzo ale dziwie sie ze na Poezji jeden jest takie podejscie bo bylem w waszej klatce schodowej i widzialem tez jak macie super porobione sciany itp popekane drzwi wam wsadzili jak do jakiegos schowka. Ja na waszym miejscu slal bym reklamacje pisemne do developera jedna po 2 ale widac wam nie zalezy niech ochrona siedzi na dole niech obcy sie kreca bramy pootwierane sciany niech pekaja na klatkach a wy dawajcie kase za czynnsz i sie usmiechajcie ze wszystko jest ok. ja nie mam zamiaru dalem za mieszkanie kupe kasy i bede wymagal tego co mi sie nalezy a jesli tego nie dostane to bede slal reklamacje za reklamacja az w koncu im sie to znudzi i beda rezultaty bo na reklamacje pisemna developer ma 14 dni zeby odp . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_zenek Re: Ogolne informacje IP: *.merinet.pl 08.11.07, 22:11 Witam Mam mieszkanie na Poezji2, ale ponieważ nic w nim jeszcze nie robię to na niektóre tematy nie mogę się wypowiedzieć. Cieszę się że będę miał takiego czujnego i dociekliwego sąsiada jak Piterek ;-) Mam kilka pytań: - macie kluczyki od wejść na klatki? (jakby ten domofon także padł), - wydaje mi się że kiedyś jak wjechałem do garażu to światło się zapaliło (czójnik?), a teraz pali się cały czas i chyba nie zamontowano tam żarówek fluorescencyjnych;) - zauważyłem że zamki pod klamkami u mnie i w paru mieszkaniach (w których wymieniono wkłady) są montowane odwrotnie, tzn. łebki śrub są od strony klatki schodowej (czasami przykryte osłonkami). Ja też nie mogłem zamontować inaczej bo tak nawiercono otwory w drzwiach, ewentualnie potrzebne byłyby dodatkowe podkładki. Na razie można podejść do drzwi sąsiada, "buchnąć" mu osłonkę zamka i dla dowcipu wykręcić śruby... - Czy Ktoś może mi udzielić informacji jak idzie podpisywanie aktów notarialnych na Poezji I, jaki czynsz tam się płaci? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: Ogolne informacje 09.11.07, 02:11 Tylko jak ma ta ochrona nam otwierać furtkę jak sama siedzi w podziemiu? Mamy zacząć rozdawać znajomym gwizdki lub trąbki? Dziś zaparkowałem na sek przy krawężniku bo miałem sporo rzeczy do zaniesienia z samochodu reakcja natychmiastowa "Proszę zaparkować trochę dalej" Przeparkowałem grzecznie, wracam po resztę maneli a w miejscu z którego byłem przeproszony stoi bryka w najlepsze i nikomu(ochronie) nie przeszkadza :) Wczoraj zgłaszałem nie zamykające się drzwi do klatki 2 szt. Dziś jedne sie już zamykają ale z takim hukiem że łep urywa:) Pan od samozamykacza przedobrzył z ustawieniami. Co do drzwi na Poezji I to współczuję. Do mieszkań mają takie jak u nas do "Pomieszczeń gospodarczych" Ogrodzenie osiedla woła o pomstę do nieba po pierwsze wysokość a po drugie grubość siatki no szok. Juz nie powiem o tym że w umowie mamy napisanie że nasze balkony są przeszklone a dostaliśmy zwykłe rurowe barierki. Pytałem kiedyś to powiedzieli że to błąd zapisu bo projekt ostatecznie tego nie przewidywał.Tak czy siak nie jest to zgodne z umową. Idę spać do zobaczyska na osiedlu. Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 odpowiedz dla zenek 09.11.07, 09:29 Witam Jeśli chodzi o drzwi sprawa bardzo prosta zadzwonilem do developera zrobilem maly ym napisalem reklamacje i w ciagu 4 dni byla umnie ekipa ktora te drzwi montowala i oni mi to poprawiali tzn rowiercali wymieniali az zrobili. Wiec sprawa prosto pismo do developera wyslac faxem i przyjda zrobic.Co do czynnszu na Poezji 1 to wiem ze dostali do zaplaty za 3 miesiace odrazu ale tez wiem ze nie mieli w rozliczeniu wyszczegolnione za co placa wiec jesli ja takie cos dostane poprosze o wyszczegolnienie ile co kosztuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Ogolne informacje IP: *.wsip.com.pl 08.11.07, 11:02 chyba mylisz OCHRONĘ z PORTIERNIĄ... Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Re: Ogolne informacje 08.11.07, 11:36 Witam Posluchaj mnie nie interesuje ze domofon nie dziala, a jesli nie dziala to niech Panowie otwieraja furtke ludzią co przychodza a co do wolnego miejsca to takie posiadam postojowe na terenie osiedle i wlasnie mam je dla gosci zeby mogli zostawic auto na terenie osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ogolne informacje IP: 194.181.197.* 09.11.07, 09:02 Nie no, niektorzy ludzie nie potrafia zrozumiec ze ochroniaz to nie portier i do jego obowiazkow nie nalezy otwieranie Tobie, Twoim gosciom czy komukolwiek bramy i furtki. To ze Ci domofon nie dziala to jest Twoj problem i Ty musisz sobie z tym radzic. Co zrobisz jesli Ci sie zepsuje samochod? Napiszesz na forum, ze Ochrona jest do kitu bo nie wypchnela Cie z garazu? Zastanow sie co piszesz. Po drugie jak sobie to wyobrazasz. Podchodzi jakis klient do furki i mowi ze chce wejsc. Ochroniaz pyta do kogo. Ano do Piterka ide - odpowiada klient. Skad ochroniarz ma wiedziec czy ma go wpuscic czy nie. Nie ma do Ciebie telefonu, nie moze sie z Toba skontaktowac. Ma mu zawierzyc na slowo? Nie bronie ochroniarzy i uwazam ze powinni bardziej sie przylozyc do pilnowania, ale powtorze ochrona to prewencja i jak ktos bedzie chcial to i tak Cie okradnie. Musisz to zrozumiec tak samo jak to ze ochroniaz to nie Twoj portier. Co za czasy, ze ludzie boja sie wszystkich i wszystkiego. Jak dla mnie moglo by wogole nie byc ochrony. Co do drzwi to w umowie bylo zapisane "drzwi w standardzie Porta" wiec takie sa. Nie mam pojecia jakie sa na PII bo jakos malo mnie to interesuje. Widze, ze innych interesuja rowniez klatki i drzwi sasiadow :) Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 odp dla gosc 09.11.07, 09:31 Witam Ty to chyba z Pis-u jestes i lubisz mowic tak jak Kaczuszki ze czarne jest czarne a biale jest biale:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: odp dla gosc IP: 194.181.197.* 09.11.07, 09:50 Zabraklo Ci argumentow ze wyskakujesz z preferencjami politycznymi? Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Re: odp dla gosc 09.11.07, 11:28 Raczej nie argumentow tylko nie chce mi sie pisac do kogos kto nie umie wymagac tego co mu sie nalezy i nie szanuje swojej pracy oraz pieniedzy ale mam pomysl ja juz bedzie wszystko ok chetnie zobacze jak jako jedyny biegasz otwierac furtke brame tynkujesz sciany na klatkach itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: odp dla gosc IP: 194.181.197.* 09.11.07, 12:44 Ale na jakiej podstawie twierdzisz, ze nie szanuje swoich pieniedzy i pracy? Zaczyna ci sie mieszac w glowie. Za bardzo sie denerwujesz widze. Poki co domofon mi dziala, piloty do bram tez wiec nie mam problemu. Kiedy to nastapi na pewno bede dochodzil swojego, ale nie u ochroniarzy tylko u Administratora lub MT. Proste. Na razie popatrze jak Ty jako jedyny biegasz do furtki - taki zart (mam nadzieje, ze sie nie obrazisz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: odp dla gosc IP: 194.181.197.* 09.11.07, 12:46 Ale na jakiej podstawie twierdzisz, ze nie szanuje swoich pieniedzy i pracy? Zaczyna ci sie mieszac w glowie. Za bardzo sie denerwujesz widze. Poki co domofon mi dziala, piloty do bram tez wiec nie mam problemu. Kiedy to nastapi na pewno bede dochodzil swojego, ale nie u ochroniarzy tylko u Administratora lub MT. Proste. Na razie popatrze jak Ty jako jedyny biegasz do furtki - taki zart (mam nadzieje, ze sie nie obrazisz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senia Re: odp dla gosc IP: *.cofund.org.pl 09.11.07, 12:53 mozna troche dorobic do wykonczenia albo kredytu www.otwieramy.pl/?p=135624 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: odp dla gosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 21:10 szkoda,ze ktos taki jak TY wypowiada sie za wszystkich na poezji 1.mieszkam tu od sierpnia i od samego poczatku domofon mi nie dziala.wiem,ze to nie wina ochrony ale w momencie gdy wsadzam łape przez furtke by ja otworzyc bo klucz do furtki otwiera sie jak ma ochote to szlak mnie trafia jak dre morde zeby ktos wylazl z tej kanciapy i mi otworzył bo domofon dla ochrony chyba tak dziala jak i u mnie.zycze CI aby dalej Ci sie tak mieszkalo jak mieszka ja napewno tak jak i moi sasiedzi z piętra nie maja juz ochoty prosic i blagac o wszystko dlatego pima juz do admina nie wysle tylko do zrzeszenia developerów moze oni wplyna na admina i MT. pozdrawiam i zwróc uwage,ze zdecydowanie w swoich opiniach jestes sam (czyżby reprezentujesz opozycję?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: odp dla gosc IP: *.jjs.pl 10.11.07, 00:14 Ktos taki jak ja wypowiada sie w swoim imieniu, a nie za wszystkich z Poezji I. Ktos taki jak ja nie probuje zwalac swoich problemow na ochrone i nie stawia tych ludzi pod soba tylko dlatego ze wykonuja tak prace a nie inna. Jakos do mnie Panowie ochroniarze maja inny stosunek. Czesto sami otwieraja mi brame jak podjade samochodem, a tylko dlatego ze ich szanuje. Tez mam problemy i jestem w trakcie reklamacji, tez zglaszam rozne sprawy do administracji, ale nie mieszam do tego ochrony tak jak niektorzy probuja to robic. Na koniec dodam ze mam w nosie to czy jestem sam w swoich opiniach czy nie. Ja tylko probuje byc obiektywny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: odp dla gosc 10.11.07, 21:36 Dobrze że już kod do otwierania furtki działa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PoezjiI Re: odp dla gosc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.07, 10:46 A ja Cię popieram ;) Też mieszkam, a właściwie będę dopiero mieszkać na Poezji I, więc oczywiście nie mam pełnego obrazu mieszkania tam, bo bywam na razie tylko "remontowo", ale rzeczywiście dziwi mnie wycieczka w stronę ochrony o nie otwieranie drzwi gościom. W końcu jak ktoś tam mieszka to ma pilota, jak udostępnia swoje miejsce dla gości to tym pilotem powinien otworzyć gościowi bramę. Nie działające domofony nie są sprawą ochrony. Zresztą z jednej strony wymagać żeby ochrona pilnowała by niepowołane osoby tam nie wchodziły, a z drugiej by wpuszczali gości czyli w sumie nie znane im osoby? Dlatego tak jak uważam że kiepsko "ochraniają" tak nie wiem skąd pomysł ża mają robić za portiera. Tym sposobem każemy im naprawić bramę jak się popsuje, w końcu to "wejście" na osiedle, a lada moment odśnieżać teren bo śnieg utrudni wjazd. (nie od tego też nie jest ochrona:). A tak generalnie to może trzeba by zobaczyć co oni mają w obowiązkach, to zdaje się nie my na razie ich wynajmujemy tylko deweloper, i on za to odpowiada. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 odnosnie balkonow 09.11.07, 10:03 Witam Jezeli chodzi o balkony to sprawa jest nastepujaca albo developer zmieni nam metalowe barjerki na szklane lub odda nam roznice za porozumieniem stron albo tak jak wlasnie rozmawialem z prawnikiem wszyscy mieszkany wystepuja o zmiane wspolnota wynajmuje prawnika i sprawa w sadzie tak jak mi powiedziano do wygrania jest w 99%.Uzasadnienie developera ze nie przewidywal tego projekt koncowy to takie uzasadnienie moze sobie developer powiedziec sam do siebie. Prawnik mi powiedzial ze jesli jest to zapisane w umowie nie jest to wykreslone to spokojnie mamy to egzekwowac. Odpowiedz Link Zgłoś
z_zenek Podpisywanie aktów notarialnych 20.11.07, 21:53 Witam. Czy to prawda że developer ma kilkumiesięczny poślizg z podpisywaniem aktów notarialnych w budynku Poezji I? Czy ktoś słyszał żeby MT w jakiś sposób rekompensowało nabywcom opóźnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Re: Podpisywanie aktów notarialnych 21.11.07, 10:24 Witam Wiem ze juz zaczelo sie podpisywanie aktow na poezji I czy ktos moze napisac ile zaplacil za notariusza i od jakiej cenny mieszkania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szulc Re: Podpisywanie aktów notarialnych IP: *.gmrecords.pl 15.12.07, 21:18 witam Akt podpisalem na początku Grudnia, opłata notarialna 1 % wartości mieszkania płatne na miejscu.Ponadto deweloper zwraca mi do końca stycznia 2008r za zwłokę (jakieś 2% wartości) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
z_zenek Re: Podpisywanie aktów notarialnych 16.12.07, 00:35 Jak ci biedni notariusze wiążą koniec z końcem...? Gość portalu: Szulc napisał(a): > witam > > Akt podpisalem na początku Grudnia, opłata notarialna 1 % wartości > mieszkania płatne na miejscu.Ponadto deweloper zwraca mi do końca > stycznia 2008r za zwłokę (jakieś 2% wartości) > > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PoezjiI Re: Podpisywanie aktów notarialnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 15:02 Jeszcze nikt nie odpisał więc może już każdy wie ale wrzucam parę informacji na temat aktów notarialnych. Oczywiście że są opóźnione, miały być wszystkie podpisane do połowy lipca a podpisywanie właśnie trwa. Zaznaczam że miałam podpisany akt wstępny notarialnie. Teraz akt ostateczny trwał niecałą godzinę. Kosztował ok 2000 przy mieszkaniu za ok 140 tyś. Na kwotę składało się połowa stawki notarialnej (bo był już wcześniej akt wstępny), wypisy, podatek, wnioski o założenie księgi, nie pamiętam czy coś więcej. Nie jestem prawnikiem ale wydaje mi się że z Aktem było wszystko ok, zaznaczenie że jest zgoda banku na wyodrębnienie własności bez przenoszenia obciążenia z tytułu kredytu który zaciągał deweloper. Niespodzianką był zapis o zwrocie odsetek za opóźnienie które deweloper zwróci do połowy stycznia, parę tysięcy piechotą nie chodzi ;) Nie wiem jak było w II etapie ale w pierwszym swego czasu część osób na prośbę dewelopera podpisało aneks o przesunięciu zakończenia budowy o 2 miesiące. Te osoby nie miały waloryzowanych cen mieszkań, ci którzy odmówili mają większe odsetki ale też waloryzację, jak to komu wyszło pewnie zależy od wartości mieszkania, tego kiedy je kupił itd. Podobno takie tempo (godzina na akt)zostało narzucone by zdążyć przed końcem roku ze wszystkimi na co nalegali mieszkańcy. Nie jestem tylko pewna czy to mowa o obu etapach czy tylko I. To chyba tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
z_zenek Re: Podpisywanie aktów notarialnych 27.11.07, 09:53 Ja na przykład nie wiedziałem. Dzieki za wyczerpującą odpowiedź. Swoją drogą, ciekawe czy notariusz byłby droższy bez ustawy Ziobry... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szulc Re: Ogolne informacje IP: *.gmrecords.pl 27.11.07, 02:46 Szanowni sąsiedzi piszecie na temat ochrony. PŁacę w czynszu około 60zł brutto miesięcznie NA OCHRONE i zastanawiam sie coraz bardziej nad za co płacę . Do tych Panów ogólnie nie mam nic, kilka reklamacji załatwiłem poprzez tych panów gdyż pracuję na zmiany. Obeszło sie zbednych pism i wszybkim czasie.Mam taką propozycję aby porozmawiać z administratorem i MT oraz biurem rachunkowym czy na tym kawałku tarasu od komina C.O do barierki nie postawić ohronie przeszklonego pomieszczenia . Myślę że to by ułatwiło im pracę a nam spokojniej by się mieszkało. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: zrezygnowac z tej ochrony ! IP: 80.51.224.* 30.11.07, 12:32 Osiedle jest ogrodzone,a wiec duzo bezpieczniejsz, zastanawiam sie po co nam ta ochrona,tyle kasy trzeba placic,chetnie zrezygnowalabym z nich.Mysle ze to przesada ta ochrona,nic to nie daje. Odpowiedz Link Zgłoś
krzemisiu Re: zrezygnowac z tej ochrony ! 30.11.07, 12:57 Popieram. Ciekawe tylko co na to powie zarządca nieruchomości firma Pro. Dla nich to dodatkowa kasa bo nie wierze ze wszystko wydają na płace dla ochroniarzy. Jesli zrezygnujemy z ochrony mogą powiedzić ze nie mogą zapewnić bespieczeństwa części wspólnych budynku. Może sie okazać ze ktoś ukradnie np ławki, kosze na śmieci albo grzejniki z klatki. Wtedy Pro powie ze to nasza wina. Inna sprawa to sprzątanie. Czy ktoś widział żeby ktoś sprzątał klatkę? Ja jeszcze nie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: zrezygnowac z tej ochrony ! IP: *.skynet.net.pl 30.11.07, 16:48 Ja poprostu uwazam,ze placenie za ochrone to placenie za darmo,w skali roku ,to juz niebagatelna sumka,a ochrona z nich to zadna,bo kazdy tam moze wejsc ,wjechac i wyjechac.Jakos w osiedlach gdzie nie ma ochrony,nie slyszlam zeby ktos ukradl kaloryfery ze sciany,zreszta w centrach handlowych mozna je kupic za niewielkie pieniadze,wiec kto by kradl/nie te czasy/.Osobiscie wolalabym video-domofon,i nie wpuszczanie obcych ludzi.A powinnismy tylko placic,za obsluge naszego budynku,no i za administracje.Osiedle jest ogrodzone i to juz stanowi ogromne bezpieczenstwo dla nas lokatorow. Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: zrezygnowac z tej ochrony ! 01.12.07, 00:43 Witam! mieszkam na 2 etapie i w moim przypadku płacenie za ochronę jest jeszcze bardziej bezsensowne. Mieszkanie mam usytuowane od strony zewnętrznej osiedla gdzie jedynym zabezpieczeniem jest mizernej wysokości i jakości płot. Ochrona tam nie wychodzi a więc nie robi tego czego oczekuję opłacając ją co miesiąc. W związku z tym jestem "zmuszony" do zainwestowania w zabezpieczenia chroniące moje lokum [rolety antywłamaniowe zewnętrzne,alarm oświetlenie z czujnikiem ruchu itp] I dlatego popieram w pełni pomysł zrezygnowania z "ochrony". Od siebie dodam że na pierwszy rzut oka widać że nawet gdyby coś sie działo to mało prawdopodobne by 2 emerytów coś zdziałało. Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 kablówka i ochrona 01.12.07, 14:03 Witam Co do anteny to sorry na jej założenie musi zgodzić sie wspólnota mi nie pozwolono wiec raczej nie założą bo po 1 nie może być ta sama antena do N czy Polsatu cyfrowego wiec najpierw radze sie znać na rzeczach technicznych a dopiero potem pisaćna forum po 2 nie mam zamiaru tracić rękojmi na dach. Jeśli chodzi o ochrone to najlepszy był by monitoring dookoła całego osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: kablówka i ochrona 01.12.07, 18:43 Zainstalujmy jeszcze monitoring to już całkiem nie będą się ruszać z tej podziemnej wartowni. Tam gdzie poprzednio mieszkałem miałem w sąsiedztwie salon samochodowy z terenem podobnym do naszego osiedla. Co jakiś czas panowie z ochrony wychodzą na zewnątrz i sprawdzają cały teren poza ogrodzeniem.Poza tym ochrona nie odpowiada za nasze dobra materialne np. gdy złodzieje okradną komuś chatę lub samochód z parkingu. Wolę zapłacić za ubezpieczenie i jak już pisałem zabezpieczyć się we własnym zakresie [rolety antywłamaniowe,alarm itp] niż płacić za nie wiadomo co. Co do telewizji i anten na dachach też sie nie zgadzam na wiercenia w dachu. Nie mam czasu za wiele na przesiadywanie przed telewizorem. Zważywszy na to że nawet najlepsze pakiety TV puszczają takie dziadostwo że szkoda gadać. A te filmy na życzenie z takiej TP SA też nie są pierwszej świeżości. Wolę pójść do kina na coś co jest naprawdę godne uwagi i czasu. A przy posiadaniu szybkiego łącza można się pokusić o torrenty, warezy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: kablówka i ochrona IP: *.icm.edu.pl 02.12.07, 01:14 witam widzę ze nie rozumiesz co to jest system multiswitchowy wystarczy jedna antena satelitarna która obsłuży wszystkich zainteresowanych i to na dokładkę we wszystkich dostępnych platformach cyfrowych. trochę na ten temat przecież sie nie znam a pisałem żeby sie tym zajął deweloper i administracja wtedy nie ma problemu z gwarancja i rękojmią a jakoś musieli wyprowadzicie kable do anteny naziemnej a tu głownie chodzi by tych anten nie było 90 sztuk i tyle samo kabli www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv_naziemnej_i_satelitarnej_w_bloku_mieszkalnym_schemat07.htm www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv_naziemnej_i_satelitarnej_w_bloku_schemat06.htm pozdrawiam piterek00 napisał: > Witam > Co do anteny to sorry na jej założenie musi zgodzić sie wspólnota mi nie > pozwolono wiec raczej nie założą bo po 1 nie może być ta sama antena do N czy > Polsatu cyfrowego wiec najpierw radze sie znać na rzeczach technicznych a > dopiero potem pisaćna forum po 2 nie mam zamiaru tracić rękojmi na dach. Jeśli > chodzi o ochrone to najlepszy był by monitoring dookoła całego osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Re: kablówka i ochrona 02.12.07, 10:18 Witam Widzisz Gosc mi psy nie przeszkadzaja nawet te ze schroniska ja mam okna w inna strone i malo mnie one interesuja bo wogole ich nie slysze natomiast co do anteny na dachu tez sie nie zgadzam ja juz mam tv ,mi tez nie pozwolono zalozyc wiec niech inni sie martwia ale na wiercenie w dachu itp tez sie nie zgadzam a co do wyprawdzania psow itp to chyba sie nudzisz w domu i nie masz co robic strasznie sie ciesze ze mieszkasz w jedynce bo miec sasiada co w okienku siedzi i tylko luka co kto robi to tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
krzemisiu Re: kablówka i ochrona 02.12.07, 18:59 Nie rozumiem dlaczego założenie anteny sat. i poprowadzenie jednego kabla ma skutkować utratą gwarancji na cały dach? Jak się to zrobi dobrze to nic sie nie stanie. JJS założył antene do internetu i nikt nie krzyczał. Po drugie antena wcale nie musi stać na dachu. Można postawić 2 metry nad ziemią i też będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
z_zenek Re: kablówka i ochrona 02.12.07, 23:33 Witam 1. Piterek. Teraz wystarcza Ci oferta TePsy, ale być może za jakiś czas nasz monopolista coś wywinie i znowu będziesz chciał spróbować z anteną na dachu. Ja uważam że jeśli ma coś się pojawić na dachu, to jedna - dwie anteny pracujące dla wszystkich. Nie dąsaj sie że Tobie nie pozwolono ale nie ma sensu wpuszczać na dach kilkunastu (kilkudziesięciu?) "profesjonalistów" od anten bo aż tylu czasz nie da się przyzwoicie zamontować. Co do kwestii technicznych to na pewno można zrobić taką "zbiorczą" instalację satelitarną dla polskich platform cyfrowych i wpuścić ją w pion. Jest jeszcze jeden problem: kable od pionu telekomunikacyjnego do mieszkań i w mieszkaniach są najtańsze i mają najgorsze parametry. Po wymianie gniazdka na satelitarne będą problemy. Na razie nie przymierzałem się do wymiany kabla i nie wiem czy da się zaciągnąć nowy kabel. 2. Odnośnie piesków: Nawet jeśli ktoś nie ma okna w kierunku klatek schodowych (ja też nie mam) i twierdzi że sikające tam pieski go nie interesują, to jest jeszcze kwestia samego przechodzenia chodnikiem. Jeżeli mam przechodzić kilkadziesiąt metrów na "bezdechu", albo wychodzić z mieszkania garażem to też będę protestował. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kablówka i ochrona IP: *.icm.edu.pl 03.12.07, 00:35 witam antena telewizyjna tez jest na dachy a do nie tez są kable doprowadzone trzeba porozmawiać z deweloperem i administratorem a aby zrobić coś takiego www.dipol.com.pl/przyklady_instalacji_antenowych_schematy.htm pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc goscia Re: kablówka i ochrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 20:18 hmm, widze ze kolega gosc ma powazny problem juz nie z sasiadami ale ze soba.najpierw byly zle psy w schronisku, pozniej developer,administrator ochrona,teraz psy na osiedlu, wiec pytam sie kto nastepny?samochody na parkingu?dzieci sasiadów a moze i pracownicy mery co chodza po chodnikach przy osiedlu?czlowieku jesli masz takie nastawienie do wszystkich to doradzam wolne pola przy wale miedzyszynskim,tam nikt nie bedzie ci przeszkadzal. Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: kablówka i ochrona 03.12.07, 00:55 To ja dołożę troszkę od siebie. Wg mnie pieski nie powinny sie załatwiać na teranie osiedla ale też nie powinny być wyprowadzane tak by załatwiały swoje potrzeby po zewnętrznej stronie ogrodzenia mojego ogródka [sikanie po siatce itp]. Proszę o nie wrzucanie "petów" do mojego ogródka.Istnieją takie rzeczy jak popielniczka. Mam małe dziecko i chciałbym żeby podczas zabawy nie było narażone na tego typu atrakcje.Z myślą o dziecku kupiłem mieszkanie z ogródkiem licząc że będę miał kulturalnych i wyrozumiałych sąsiadów. Czy to nie dziwne że za ochronę płacimy z metra kwadratowego mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
z_zenek Re: kablówka i ochrona 03.12.07, 16:20 Do gore... Troszkę naiwne to co piszesz. Też mam małe dziecko ale widząc co potrafią wyrzucać za okno "Warszawiacy" nie starałem się o mieszkanie z ogródkiem pod blokiem (tak samo wiedząc że może być problem z kablówką w Falenicy szukałem balkonu od południa itp.). Być może mam mieszkanie nad Toba ale do petów się nie przyznaję bo bywam tam rzadko, nie palę i nie rozpocząłem jeszcze wykańczania. Przyznam że na balkonie już miałem jedną "niespodziankę" której nie mogę domyć;-( Pozostaje mieć nadzieję że niekulturalni są tylko różni "fachowcy" wykańczający mieszkania, a ci długo nie zabawią. Jeśli chodzi o pieski sikające na siatkę od zewnątrz to tę okolicę upodobali sobie do spacerów także mieszkańcy z poza osiedla. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Re: kablówka i ochrona 03.12.07, 22:44 Witam Jeśli nie odpowiadają ci Warszawiacy to na cholerę do tej Warszawy przyjechałeś było zostać u siebie i tam marudzić Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: kablówka i ochrona 05.12.07, 00:42 Czyli wychodzi na to że bycie "warszawiakiem" uprawnia do $rania sąsiadowi na wycieraczkę. A reszta po co się "TU[do warszawy]" sprowadza? Niech wypi3r*ala bo świnki czują się dobrze między swoimi świntusząc sobie na wzajem. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano Re: kablówka i ochrona IP: *.crowley.pl 05.12.07, 07:21 popieram w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: kablówka i ochrona, IP: 213.241.35.* 05.12.07, 08:28 Co Wy wyprawiacie na tym forum? Na siłe szukacie powodu do awantury. To gdzie kto sie urodził nie ma żadnego znaczenia. Wszyscy kupiliśmy mieszkanie na tym osiedlu i razem powinniśmy ustalać pewne rozwiązania WAżNYCH spraw. A frustracje i kompleksy to prywatna sprawa każdego z nas. Czy chociaż z tym sie zgadzacie? Odpowiedz Link Zgłoś
z_zenek Re: kablówka i ochrona, 06.12.07, 06:39 Zgadzacie Czy ktoś z Poezji II dostał fakturę za administrowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popierający Re: kablówka i ochrona, IP: *.crowley.pl 06.12.07, 07:45 zgadzam się z TOBĄ.Na tym forum widac,że ludzie nie mają większych problemów.Szkoda tylko,ze te najważniejsze nie są komentowane chociażby to,że administrator ma gdzieś to co mu się zgłasza,za przeproszeniem gówna w garażu leżały 5 dni,rozwalona brama jest już od ponad 2 tygodni,no cóż ale dla innych ważniejsze jest obrażanie kogoś niż wspólne działanie.jestem załamany jak pomyślę,że ma powstac wspólnota mieszkaniowa.przeciez już teraz widac,ze będzie cieżko bo najważniejsze problemy to gdzie umocowac antenę czy pies sikający na siatkę. Mam nadzieję,że ludzie oprzytomnieją i zaczna porusza tu wreszcie poważne problemy i co najważniejsze-ZMIENIĄ DO SIEBIE STOSUNEK. Zyczę wszystkim mieszkańcom i POEZJI I i II by mieszkało im się jak najlepiej,by po pracy mogli w domu odpocza bo po to on jest. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianin Re: kablówka i ochrona, IP: 194.181.197.* 07.12.07, 08:54 Warszawianka, a znich wszystkich to tacy Warszawiacy jak z koziej dupy trąba. Prawdziwy Warszawiak to mieszka w Warszawie, a nie w zapyziałej Falenicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: kablówka i ochrona, IP: 213.241.35.* 07.12.07, 09:54 Jeszcze raz powtórze - nie ma znaczenia kto gdzie sie urodził. Ale widać, że niektórym bardzo przeszkadza, że są z Pipidówki Dolnej. A Falenica to jeszcze Warszawa. Miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
z_zenek Re: kablówka i ochrona, 07.12.07, 14:59 Rzeczywiście, większość warszawiaków nie kojarzy że Falenica jest w Warszawie i numery rejestracyjne WF są tak samo "zagraniczne" jak WOT, WZ, WPR, WPI itp. A jeszcze starsi warszawiacy uważają że także Praga to nie Warszawa. Zresztą byc warszawiakiem to nie jest żaden powód do dumy ani do wstydu, chyba że jakieś kompleksy... Poprawię to co napisałem kiedyś: nie ma znaczenia pochodzenie kogoś kto wyrzuca pety przez balkon, okno mieszkania czy samochodu - to jest zawsze takie samo chamstwo. I dobrze byłoby zakończyć na tym forum takie dywagacje nie na temat (jak moja) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PoezjiI Re: kablówka i ochrona, IP: *.acn.waw.pl 07.12.07, 20:56 Racja, chamstwo jest wszędzie, tylko właśnie czemu gdy ktoś je wytyka odzywają się głosy że się czepia. Tak naprawdę nie istotne czy ktoś ma okna na podwórko czy na zewnątrz bloku, nie ważne czy mieszka na parterze z ogródkiem czy na ostatnim piętrze, czy ma garaż czy miejsce postojowe, teren osiedla to dobro wspólne. Jeśli każdy powie "to mnie nie dotyczy bo ja mam okno z innej strony, albo bo nie mam miejsca w garażu" to do czego dojdziemy. Jedni sąsiedzi drugim będą wrzucać śmieci do ogródków, właściciele psów wyprowadzać pupili pod okna innych, zaraz się zrobi syf bo każdego "coś nie dotyczy". A może by tak spojrzeć trochę wyżej niż czubek własnego nosa, a przynajmniej nie atakować tych którzy piętnują takie zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz raus :) IP: *.jjs.pl 06.12.07, 21:42 Kto ma inna niz warszawska rej powinien sie wyprowadzic z osiedla :) Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: raus :) 07.12.07, 15:17 Gość portalu: zz napisał(a): > Kto ma inna niz warszawska rej powinien sie wyprowadzic z osiedla :) [b]A kto ma internet od beznadziejnego dostawcy jakim jest JJS powinien dostać bana i zakaz pisania na forum :)[\b] Odpowiedz Link Zgłoś
krzemisiu Re: raus :) 07.12.07, 23:45 Normalnie zrobimy ring w garażu żeby można było załatwiać problemy osobite. Teraz poważnie: Dlaczego JJS jest beznadziejny? Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: raus :) 08.12.07, 12:55 krzemisiu napisał: > Normalnie zrobimy ring w garażu żeby można było załatwiać problemy osobite. > > Teraz poważnie: > Dlaczego JJS jest beznadziejny? np dlatego "Marian płacisz za 765kb a dostajesz max. 300kb no i jak coś walnie tak jak u mnie to od 2 miesięcy nie moge sie doprosić żeby ktoś to naprawił. Wystawiaj tylko faktury i mają do głęboko w D." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: raus :) IP: *.jjs.pl 09.12.07, 20:09 witam można sie z JJs-m dogadać ze weźmiesz usługę na testy np na tydzień korzystam jestem bardzo zadowolony porozmawiałem z co najmniej dwoma osobami którzy maja łącze od jjs i również potwierdzili profesjonalizm tej firmy. poczytaj o jakości tpsa i jej super działającej błękitnej linii. pozdrawiam zadowolony Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Re: raus :) 09.12.07, 21:06 Gosc nie masz nie znasz wiec nie gadaj neostrada smiga zjaebiscie błękitna zero problemu choć nie korzystałem bo nie ma problemów Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: raus :) 09.12.07, 23:14 Korzystam z neostrady już 3 lata i zamierzam korzystać nadal już na nowym mieszkaniu. Przemawia za tym zmienny adres IP i nie blokowanie przez dostawce portów, na których działają różne sieci wymiany plików. Z błękitnej linii korzystałem kilkakrotnie podczas podłączenia nowego łącza, gdzie wytłumaczono mi krok po kroku co mam zrobić, gdy pojawiały się problemy i nie narzekam :) Przez 3 lata grania on line na łączu tpsa nigdy nie miałem problemów z pingami, czego nie można powiedzieć o mniejszych dostawcach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szulc JJs IP: *.gmrecords.pl 15.12.07, 21:47 Korzystam z ich usług i jestem zadowolony.Poprzednio mieszkałem na Żolibirzu i korzystałem z neostrady która jak wszyscy wiecie działa, jak działa? czysto i jasno okreslone są warunki umowy a i koszty nie wysokie.Ja jestem zadowolony. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
charcerz Re: JJs 19.01.08, 23:44 Czy ktoś może się dowiadywał, czy można zmienić u nich niepubliczny adres IP na publiczny (zmienny albo stały)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: JJs IP: *.jjs-isp.pl 20.01.08, 00:37 witam nie ma problemu wystarczy napisać maila ja od razu wziąłem ip publiczne pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szulc Re: kablówka i ochrona IP: *.gmrecords.pl 15.12.07, 21:35 Kochani sąsiedzi Co do dziurawienia dachu to się zgadzam , jadna antena dla wszystkich.Mam dzieci i chciałbym jak wyjdą na "plac zabaw" żeby niewracały do mieszkania z niespodzianką na butach czy gdzie indziej. Schronisko ma już przyznany teren, trwają teraz prace wykończeniowe.Kwestia czasu i zniknie nam ujadanie piesków i zapach. Co do niedopałków to opwiem tak, przed żadną z klatek nie ma koszy na śmieci, a nasi wspaniali"fachowcy" palacze strzelają z niedopałków gdzie popadnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: kablówka i ochrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 20:31 ja czesto widze jak wolontariusze ze schroniska wychodza z psami i chodza wokol osiedla wiec zwroc uwage i dopiero pisz,ze to ktos z osiedla.swoja droga wspolczuje tym,ktorzy maja mieszkania kolo czarnego wscieklego i wiecznie dziamiacego psa za prywatnym ogrodzeniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: zrezygnowac z tej ochrony ! IP: 80.51.224.* 03.12.07, 20:14 w pelni popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
z_zenek Re: zrezygnowac z tej ochrony ! 10.12.07, 12:05 Wracam do starego wątku, bo odebrałem naliczenia za 4 miesiące administrowania firmy PRO. "Łaskawcy" sami rozłożyli wpłatę na dwie raty: płatne do 10 i do 25 grudnia;-(. Wiecie już może dlaczego zaliczka na koszty utrzymania nieruchomości wspólnej i zaliczka na ochronę są naliczane od powierzchni lokali mieszkalnych? Widze że ochrona zastępuje administratora (portiera?), ale na pewno nie ma nic wspólnego z ochroną powierzchni mieszkań, zresztą chyba nikt tego od niej nie oczekuje. Na razie nie udało mi się dodzwonić do Pani dyrektor (podobno tylko ona może udzielić takiej informacji). Może opłaty są tak wysokie bo musimy pokryć koszty ochrony i eksploatacji mieszkań niesprzedanych o największych metrażach? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: zrezygnowac z tej ochrony ! 10.12.07, 15:36 Czy ktoś może mi udzielić informacji na temat zameldowania? Czy meldował się ktoś z poezji II? Jak to wygląda? Nie orientuje się w tym temacie. Z góry dzięki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nulka Re: Ogolne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 13:08 "Na tym forum widac,że ludzie nie mają większych problemów.Szkoda tylko,ze te najważniejsze nie są komentowane chociażby to,że administrator ma gdzieś to co mu się zgłasza,za przeproszeniem gówna w garażu leżały 5 dni,rozwalona brama jest już od ponad 2 tygodni,no cóż ale dla innych ważniejsze jest obrażanie kogoś niż wspólne działanie.......przeciez już teraz widac,ze będzie cieżko bo najważniejsze problemy to gdzie umocowac antenę czy pies sikający na siatkę." Gówna w garażu to poważny problem dla POPIERAJĄCEGO, bo dotyczyły Pana, ale jak pies sika na czyjąś siatkę lub sra koło niej to już nie problem Tak!? Bo już Pana nie dotyczy?. Z Pana wypowiedzi wynika, że mamy sie martwić o to co wspólne,a o to co własne to już nie jest ważne.Temat mało skutecznego działania Administratora był już poruszany na forum.Jak widać forum nie jest od załatwiania poważnych spraw zwłaszcza, że nie wszyscy mieszkańcy osiedla zaglądają na to forum. Dla Pana kupa jest problemem,a dla mnie niedopałek z papierosa w ogródku. Jestem osobą nie paląca i absolutnie nie neguje palenia, ale uważam, że skoro palacz nie chce "smrodzić" sobie w mieszkaniu, wychodząc na balkon powinien zaopatrzyć się w popielniczkę, ponieważ sąsiad mieszkający na parterze musiał za ten ogródek zapłacić, a przyjemność jaka go spotkała to sprzątanie tego kawałka zieleni po sąsiadach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: Ogolne informacje IP: 213.241.35.* 06.12.07, 14:23 Nulka Jeśli "coś" leży w garażu to chyba jest to problem wszystkich, bo prawdopodobieństwo wdepnięcia w to coś jest takie same dla wszystkich a nie tylko pana POPIERAJĄCEGO. A z drugiej strony trudno rozwiązywać jednostkowe problemy na tym forum. Moim zdaniem i niedopałki i psy i zepsuta brama to problem wszystkich. A co do niespodzianek w ogródkach; znalazłam już oprócz niedopałków oczywiście, jakąś półeczkę od lodówki, ścierkę i kratkę od wentylatora.... Zastanawiam sie czy nie otworzyć biura rzeczy znalezionych. Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: Ogolne informacje 06.12.07, 15:43 Odnośnie niezadowolenia wielu mieszkańców z działania administratora. Mam pytanie. Wie ktoś może z "czego" jest on opłacany? Tzn czy opłata za jego pracę jest wliczona w nasz czynsz czy inaczej. I czy ktoś wie ile to może być. Bo w poprzednim miejscu gdzie mieszkałem administrator ma płacone z metra całkowitej powierzchni osiedla(dajmy na to dostaje 70g za metr)No i tam administrator pracuje 4 dni w tygodniu mniej więcej od 9:00 do 17:00. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remo Re: Ogolne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 15:56 Administrator jest opłacany z naszych pieniędzy.Jaka to jest kwota nie mam pojęcia ale wiem,że tak jest bo Pani od administratora wyjaśniała mi,że kazdy list dotyczący nas wysyłając do developera czy kogoś innego wysyłany jest na nasz koszt wiec i admin też jest z tego opłacany.polecam Ci poprostu do nich zadzwonic i spytac sie jak jest to liczone pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popierający Re: Ogolne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 15:50 Jak widać co by człowiek nie napisał będzie źle lub źle odebrane.więc zawieszam swoje wpisy na tym forum bo widze,ze nie ma to sensu.proszę zwrócic uwagę,że niedopałki często wywalają robotnicy-sam widziałem to wielokrotnie,zreszta te "gówna"w garażu to tez pradopodobnie ich robota bo jak się dowiedziałem w kanalizacji były cuda na kiju łacznie w butelkami po piwie wiec nie wmawaij mi,że robią to ludzie,którzy tu już mieszkają.psy "srające" po siatkach-to nie tylko problem tych co mają ogródki na dole,to problem wszystkich ale uwierz mi to niestety problem powszechny i jeśli osobiście nie złapiesz kogoś i mu nie powiesz dobitnie to nic to nie da.co do garażu to wiesz,akurat najmniej on mnie dotyczył bo ani nie mam garażu ani moja komórka nie została zalana ale jakbym przechodził obojętnie koło smierdzącej klatki na każdym piętrze to pewnie dalej by tak było wiec to nie jest tylko mój problem ale wszystkich-no chyba,ze komus nie przeszkadza zapach odchodów wiec dziwie się czemu mają przeszkadzac w takim razie odchody psie.co do administratora,ze było to juz na forum-tak zgadzam sie ale dopoki bedziemy sobie pisali to tylko na forum to bedzie to taki efekt jaki jest. nie bede juz pisał,ze zycze wszystkim spokoju i dobrego mieszkania bo jak widac efekt jest odwrotny-dostałem zjeby. pozdrawiam i troche życzliwości dla sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nulka Re: Ogolne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 17:20 POPIERAJĄCY Mój sąsiad mieszkający piętro wyżej(osoba wypowiadająca się tutaj)został złapany na rzucaniu niedopałka do mojego ogródka, więc moje oskarżenia nie są bezpodstawne. Wiem też, że bywają u niego znajomi postępujący w ten sam sposób. Wątpię by robotnicy palili kobiece papierosy. Mnie chodzi tylko o to by szanować czyjąś własną a nie patrzeć tylko na siebie Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: Ogolne informacje 10.12.07, 15:33 Czy ktoś może mi udzielić informacji na temat zameldowania? Czy meldował się ktoś z poezji II? Jak to wygląda? Nie orientuje się w tym temacie. Z góry dzięki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Ogolne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.07, 18:13 Zameldować będziesz się mógł dopiero po podpisaniu aktu notarialnego.Wtedy trzeba iść z orginałem i kopią aktu do gminy do wydziału obsługi mieszkańców i tam się zameldować oraz od razu najlepiej wyrobic sobie dowód osobisty.Ale żeby się zameldować musisz mieć zaświadczenie,że wymeldowałeś się z poprzedniego miejsca zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juadogo Re: Ogolne informacje IP: *.pl 10.12.07, 18:31 witam, czytałem (nie wiem czy to jednak prawda), że jeżeli ktoś chce się zameldować w budynku, który został dopiero oddany to potrzebny jest również protokół odbioru mieszkania z informacją jaki nr został nadany lokalowi. Jeżeli to prawda, to na protokołach nie ma takiej informacji. I jeszcze podczas meldunku trzeba mieć przy sobie książeczkę wojskową (dotyczy mężczyzn do 50 roku życia) <lol> Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Ogolne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 18:40 witam.znalazłem dzis w swojej skrzynce na listy 2 rachunki za cyfre plus z moim adresem ale nie nazwiskami.w sytuacji gdy nie znam jeszcze sasiadów nie wypada mi pukac od drzwi do drzwi i sie pytac czyje to listy wiec proponuje zainteresowanym o osobisty odbiór na Poezji II mieszkanie nr 49. listy sa zaadresowane na Pania i Pana Korzeniowskich. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: Ogolne informacje 11.12.07, 23:25 Piterek mam pytanie. Jak długo czekałeś na podłączenie Multipakietu. I jeszcze jedno skoro nie mamy tu jeszcze meldunków to co trzeba dostarczyć do TPsa by założyć linię i neta? THX Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 odpowiedz dla gorl... 12.12.07, 10:01 Witam na podłączenie multipakitu czekałem około 4 dni tzn na neostrade nie cale 1,5 dnia na telefonie internetową 2 dni oraz na videostrade 4 dni . Do podpisania umowy nic nie potrzebujesz tylko dowód osobisty nie jest sprawdzane czy to twoje mieszkanie czy kogoś innego idziesz i podpisujesz najpierw oczywiście musisz mieć założony tele i na tej podstawie masz zakładany multipakiet. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PoezjiI Re: Ogolne informacje IP: *.acn.waw.pl 12.12.07, 00:21 Protokół nie jest potrzebny, numer mieszkania oraz informacja że zostało odebrane jest w akcie notarialnym. Dopiero mając akt się można meldować. Wystarczy w swoim urzędzie dzielnicy wymeldować się co zajmuje parę minut, trzeba mieć dowód i wypełnić wniosek i otrzymuje się od ręki potwierdzenie wymeldowania. Potem meldunek w Urzędzie na Żegańskiej 1. Znowu dowód, zaświadczenie o wymeldowaniu, wypełniony wniosek i akt notarialny. Żaden oryginał i kopia, przecież mamy tylko odpisy a daje się go urzędniczce jedynie do wglądu, czyta co trzeba i odda. Od razu można też złożyć wniosek o nowy dowód, tylko trzeba wcześniej pomyśleć o fotkach, w tym urzędzie nie ma fotografa. Panowie mogą potrzebować też książeczkę wojskową, tego to nie wiem. Wnioski są w necie do wydruku a Urząd na Żagańskiej jest czynny do 18 ;) Załatwiłam wszystko wraz z przejazdami w 2 godziny i z głowy ;) Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ogolne informacje IP: *.chello.pl 12.12.07, 06:42 dzieki za info o zameldowaniu. Z formalnosci po podpisaniu aktu pozostaje jeszcze podpisanie umowy ze stoenem. Mamy chyba na to 30 dni od aktu. Czy juz ktos to przeprowadzal? Odpowiedz Link Zgłoś
charcerz Re: Ogolne informacje 13.12.07, 20:26 Jestem jeszcze przed podpisaniem aktu notarialnego na Poezji I, czy ktoś próbował wprowadzić jakieś zmiany do treści aktu i jeżeli tak to czy z sukcesem i jeżeli można spytać to jakie? Czy np. notariusz zgodził się dopisać do aktu założenie hipoteki na bank kredytujący? Dzięki za informację i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Re: Osiedle Poezji Falenica - Mostostal Technika 12.11.07, 22:48 Witam Mi juz domofon dziala furtka otwiera sie z mieszkania wiec juz wszystko jest ok teraz zaczynam sie zajmowac umowa tzn chodzi o fronty balkonow bo tego tez developerowi nie podaruje i jesli ktos ma zapisane w umowie w p 6 taki zapis ze powinny byc szklane to pisac pisac pisac reklamacje do developera w grupie sila. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: Osiedle Poezji Falenica - Mostostal Technika 13.11.07, 01:03 Ja mam taki zapis w umowie odnośnie szklanych barierek balkonów.Nawet kiedyś pytałem o to wykonawcę. Dostałem jakąś zbywającą odpowiedź. A pamięta ktoś obietnice developera odnośnie psiarni za płotem? Coś z tym mieli zrobić a w ostateczności dać wysokie dźwiękochłonne ekrany tłumiące. I co? Postawili w jednym miejscu by zamydlić ludziom oczy jakiś betonowy dziadowski płot.Ja mam z tym święty spokój bo mieszkam od strony popradzkiej. Współczuję ludziom mającym okna i balkony na stronę psiarni. Bo ja co najwyżej zaparkuję tam samochód zostawiając za sobą chmurkę dymu z wydechu[osiedle od tamtej strony idealnie nadaje się co najwyżej na parking]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Osiedle Poezji Falenica - Mostostal Technika IP: *.chello.pl 13.11.07, 07:32 Czytam dotad tylko uwagi na glosnosc schroniska, ale gorszym problemem chyba jest zapach - jak powieje ta dziura miedzy blokami, to robi sie nieprzyjemnie... Ale schronisko maja przeniesc niedługo, jest artykul na gazecie miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4667122.html Odpowiedz Link Zgłoś
krzemisiu Protokół odbioru garażu i komórki. 13.11.07, 12:36 Czy ktoś zgłaszał usterki w związku z koniecznością podpisania protokołu odbioru garażu i komórki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: dlaczego nie placimy za mieszkanie IP: 80.51.224.* 20.11.07, 09:49 CO MIESIAC,przecierz te sumy urosna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: dlaczego nie placimy za mieszkanie IP: 194.181.197.* 21.11.07, 10:33 Ola nie wiem "na ktorej Poezji" mieszkasz, ale na Poezji I placimy od lipca. Kwota jest ustalona i placimy co miesiac okreslona sume. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: browarek Telewizja kablowa IP: *.chello.pl 23.11.07, 00:36 Czy ktoś mógłby udzielić informacji jak wygląda sprawa kablówek na poezji, bo z tego co się dowiedziałem tylko Telekomunikacja Polska ma podpięty sygnał.Jak sprawa wygląda na Poezji I? Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Re: Telewizja kablowa 23.11.07, 08:07 Witam Kablówki nie ma i nie będzie z tego co wiem od administratora developer sie nie zgodził. Ja mam założoną videostrade z TP tzn telewizje telefon internet wszystko działa bardzo dobrze polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Telewizja kablowa IP: *.jjs.pl 24.11.07, 00:54 witam tylko videostradzie jest strasznie nędzna oferta to już wole mieć polsa t cyfrowy, cyfre+ lub N neta i telefon można mieć taniej wystarczy skorzystacie z operatorów alternatywnych netia ,gts, jjs itp. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
z_zenek Re: Telewizja kablowa 24.11.07, 10:34 To może ustalmy w której części balkonów, na jakiej wysokości i jakiego koloru anteny będziemy montowali żeby było ładnie ;-) Bo jeśli chodzi o kablówki to wylądowaliśmy w nieciekawym miejscu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: dlaczego nie placimy za mieszkanie IP: 212.247.96.* 26.11.07, 09:14 Informacja od administracji na temat wysokości czynszu na Poezji II miała być w tym tygodniu co minął. Czekali na jakieś dane od developera, stąd opóźnienie. Za prąd już Mostostal rozesłał pierwsze faktury. Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 kablówka 24.11.07, 12:50 Witam Nedzna jak nedzna ja mam videostrade z pakietem cyfry plus i jestem bardzo zadowolony videostrada dziala rewelacyjnie internet smiga znakonmicie mysle ze cenn 160 zl za telefon intenet neostrade i wypozyczalnie video jest ok pozatym moze kolega GOSC niech pomysli ze nie wszystkie balkony wychodza na odpowiednia strone zeby dziala satelita a rozmawialem z administratorem na dachu nie wolna ich montowac wiec chyba wszystko jasne i to jest dopiero NEDZA Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: kablówka 25.11.07, 01:47 Jakiej prędkości masz tego neta? A co do instalacji anten satelitarnych na dachu to cała nadzieja we wspólnocie mieszkaniowej jak już w końcu się zawiąże.Niezłe jaja, jak kupię dekoder telewizji "N" to gdzie zainstaluję antenę? A raczej wczesniej nie dadzą mi osprzetu na próbę by sprawdzić czy mi odbiera. No cóż może zainstaluję jakiś maszt w ogródku i na nim antenę buhaha. Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Re: kablówka 25.11.07, 10:47 Witam Net mam prędkość 512 a co do tego ze jak bedzie wspolnota bedzie mozna zainstalowac to niestety przez 3 lata nie mozna bo jezeli to zrobimy tracimy reklamacje na dach jak cos by sie stalo wiec o satelicie na dachu mozna pomyslec dopiero za 3 lata Odpowiedz Link Zgłoś
z_zenek Re: kablówka 25.11.07, 20:57 Hola Panowie! Co to za dyskusja z tym dachem? To znaczy że za trzy lata ktoś ma zamiar dziurawić dach? Co na to osoba mieszkająca pod anteną? Czy za następne trzy lata wszyscy będą pokrywali koszty naprawy dachu lub remontu jakiegoś mieszkania? Zapewniam Was że profesjonalne postawienie anteny na dachu "bez kuku" jest bardzo drogie, a i tak żaden inspektor z uprawnieniami czegoś takiego nie odbierze (chyba że oddzielna stalowa konstrukcja z podestem itp...) I szybów wentylacyjnych też lepiej nie nawiercać. A jeżeli już to pamiętajcie żeby mieć dane jelenia który Wam antenę zamontował ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: kablówka 25.11.07, 22:22 Co do tej gwarancji na dach. To jak zamontuje sobie anteną na balkonie a coś będzie sie z nim działo to tez mogę zapomnieć o gwarancji? W desperacji chyba wykorzystam do montażu drzewo rosnące obok :) Skazani na TP :) Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Re: kablówka 26.11.07, 00:52 WITAM Zenek spokojnie ja nie mam zamiaru nic montować na dachu założyłem multipakiet z opcja cyfry plus i jestem zadowolony nie zamierzam nic zmieniać.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: kablówka IP: *.jjs.pl 30.11.07, 21:49 przecież można porozmawiać z administratorem i deweloperem by zrobić tak zwana multiswichowke 1 antena satelitarna na dachu na blok i każdy jak chce kupuje dekoder czy to polsatu cyfrowego, cyfry+ lub N-ki Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 MTDevelopment 16.12.07, 14:11 Witam PROPONUJE NIE KUPOWAC MIESZKANIA OD TEGO DEVELOPERA ADMINISTRACJA TRAGEDIA UMOWA PRZEDWSTEPNA TRAGEDIA ODPOWIEDZI NA REKLAMACJE MEGA TRAGEDIA Odpowiedz Link Zgłoś
z_zenek odpady budowlane 20.12.07, 17:05 I nastała przedświąteczna cisza na forum... Pewnie także dostaliście beszczelne pismo od prokurentów developera na temat ekip remontowych zapychających kanalizację śmeciami. Zamiast rozsyłać pisma developer powinien cały czas wystawiać kontener na gruz i inne odpady. Chyba że obawia się (wie) że coś było nie tak z kanalizcją przed odbiorami mieszkań i rozkręca jakiś spisek... żeby nas dodatkowo obciążyć. W końcu przy nowych mieszkaniach nie ma aż tak dużo gruzu, a koszty ochrony i administrowania są zawyżone i można z nich spokojnie pokrywać kontener. Chyba że ktoś ustalił ze swoimi fachowcami że ci mają usunąć odpady we własnym zakresie. Wtedy niestety wszystko się może zdarzyć;-( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PoezjiI Re: MTDevelopment IP: *.acn.waw.pl 20.12.07, 23:03 A ja gdybym miała kupować kolejne mieszkanie to zdecydowanie od tego samego dewelopera. Niedociągnięcia są, ale to nic w porównaniu z tym o czym opowiadają moi znajomi. Tak się składa że w podobnym czasie mieszkania kupiło parę osób z którymi mam częsty kontakt i nie zamienię się za nic. Jedna osoba ma obecnie termin oddania mieszkania przesunięty o 11 miesięcy i nie wiadomo jak będzie dalej, druga odebrała z opóźnieniem zaledwie 4 miesięcznym za to przy wykańczaniu okazało się że sufit jest z jednej strony pokoju niżej o 8 cm niż z drugiej, bez podwieszanych ani rusz i tak co mieszkanie to problem, najgorzej mają znajomi u których do tej pory nie ma aktów notarialnych a mieszkanie było oddane 2 lata temu. Nie powiem żeby u nas było idealnie, ale cieszę się z tego jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Re: MTDevelopment 21.12.07, 00:04 Witam Jeżeli jesteś z poezji 1 to gratuluje zadowolenia bo ściany na części wspólnej z tego co widziałem są mega popękane i nie wiem czy to tak fajnie wygląda . Co do kanalizacji to mam wrażenie że developer ściemnia bo ponoć odpływ kanalizacji jest źle zrobiony ponieważ nasz odpływ jest niżej niż odpływ do kanalizacji miejskiej i dlatego sie cofa to po pierwsze po 2 od 3 tyg proszę o naprawę domofonu i nic nadal nie działa nie sądzę żeby naprawa domofonu wymagała aż 3 tyg. Jak złożyłem reklamacje to uzyskałem odp że mam klucz i kluczem mogę otwierać ok ja mogę ale jak ktoś do mnie chce wejść muszę zbiegać na dół i otwierć drzwi. Po 3 kiedy napisałem reklamacje że klatki są nie sprzątane również otrzymałem odp że to winna mieszkańców pewnie mam latać nad kafelkami wiec mam pyanie za co ja płace czynsz za to że administrator jest 3 h w ciągu tyg na miejscu z czego i tak nic nie dosiera do niego i nic nie robi tylko mówi dobrze dobrze dobrze i tak mijają kolejne tyg kiedy nic sie nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juadogo Re: MTDevelopment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 10:34 to może jakoś zakombinować i zmienić administratora jak ciągle są z nim takie problemy??? Wesołych Świąt dla Wszystkich:)) Odpowiedz Link Zgłoś
z_zenek administrowanie 22.12.07, 23:55 Wiecie jaka jest data uzyskania przez wykonawcę prawomocnego pozwolenia na użytkowanie budynku poezji II ? ewentualnie czy jest ona taka sama dla obu budynków? Bo niestety licząc od tej daty przez rok, musimy się męczyć z firmą PRO :( Jeszcze jedno: nie mogę się doczytać w swojej umowie z developerem (w części o zarządzaniu) wzmianki o ochronie, a firma PRO pisze że zgodnie z umową obowiązują mnie zaliczki także za ochronę. W związku z tym, sam sobie wyliczę stawkę za ochronę i jeśli nie będzie kontenera wtedy kiedy będę go potrzebował, to za śmieci też sam skoryguję sobie zaliczkę, i Wam też proponuję takie rozwiązanie ;-) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek pytania odnośnie osiedla IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.08, 17:01 Witam, zamierzam kupić mieszkanko na Poezji II i mam w związku z tym parę pytań. Byłbym wdzięczny za szybką odpowiedź. 1. Schronisko - otrzymałem odpowiedź że do marca na 100% już nie będzie tego schroniska. czy to prawda? 2. Kiedy na Poezji II zawiąże sie wspólnota mieszkaniowa? I jak długo będzie zarządca narzucony przez developera 3. Czy można założyć zwykłą linię telefoniczną z TPSA? Czy ktoś to już robił? Ile to trwało? Czy dało przenieść się stary numer? 4. Internet - jakie są opcje sieci? 5. Co z kablówką? Czytałem forum ze raczej jest niemożliwe. Czy jak będę miał balkon na południe to mogę wystawić na balkonie talerz od Polsatu albo N 6. Czy ktoś wywalczył komórkę do mieszkania do którego nie była przypisana? 7. Jak chodziłem po mieszkaniach to jakoś strasznie dziwnie były rozmieszczone odpływy wanna/kibel/pralka. Też tak mieliście? 8. Gdzie można trzymać rowery? I czy jest bezpiecznie. 9. Na co zwrócić uwagę przy wybieraniu mieszkania w bloku na Poezji II 10. Na co zwrócić uwagę przy rozmowie z developerem? Z góry dzięki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PoezjaII Re: do Jacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 22:10 Odpowiadam na Twoje pytania choć myślę, inni też powinni się wypowiedzieć bo moje wrażenia są na pewno nie obiektywne w stosunku do innych mieszkańców: 1. Co do schroniska,to ciężko powiedziec bo terminów przeniesiania było juz kilka,ostatni jaki słyszałem to miał byc koniec 2007 ale jak widac jest już marzec 2008 2. Z tego co się orientuje i co jest napisane w umowie to wspólnota ma się zawiązac po roku od oddania mieszkań czyli po 10 września 2008 3. Nie wiem jak z przeniesieniem nr ale założenie tel to od zgłoszenia w TPSA 1 dzień a po instalacji-10 minut. 4. Ja mam neostradę bo mam cały multipakiet ale wiem,ze inni mają radiowy 5. Kablówki prawdopodobnie nie będzie co do talerzy to musisz sie spytać MT Development ale wydaje mi się,że Ci co mają na poludnie maja talerze 6. O komórce raczej możesz zapomnieć jesli nie masz przypisanej jej do konkretnego mieszkania 7. Z odpływami to niezła bajka,zależy to od metrażu mieszkań.U mnie był tylko jeden odpływ do muszli klozetowej i ekipa remontowa musiała mi sama robić odpływy do wanny zlewów itp rozwalając ściany i podłogi. 8. Rowery to raczej na balkonie lub komórce lokatorskiej choć widze,ze niektórzy trzymaja np wózki dziecięce w pomieszczeniu gospodarczym ale nie wiem na jakiej zasadzie(musisz sie sam dowiedziec dokladnie) 9. Zwróć uwagę na ściany czy są proste, jak są zamontowane dzwi (czy pasują zamki,które dostaniesz od MT), czy są plomby na licznikach,spisz w obecności MT stan liczników, sprawdz okna i balkony,zwróć uwagę czy nie ma żadnych plam na ścianach i suficie (wychodzi wilgoć szczególnie po pomalowaniu) 10. Na pewno dokladnie i jeszcze raz dokladnie przeczytaj całą umowe i pytaj się w razie watpliwości To chyba tyle.Jedno co jest do wymiany to na pewno administracja,która ma gdzieś mieszkańców i tylko ściąga czynsze kładąc laske na zgłaszane problemy (chyba nigdy nie doczekamy się zreperowania bramy w garażu,na dworze -15 stopni i zaczynaja odpadac tynki w garażu, nie wspomne już zwalonego domofonu do klatki,który ponoć był zreperowany ale znów nie działa ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juadogo Re: do Jacka IP: *.pl 03.01.08, 23:41 ja tylko w sprawie schroniska. w dzisiejszym "dzienniku" był artykuł i mają je zlikwidować do końca wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel odp IP: *.jjs-isp.pl 05.01.08, 00:31 1. Co do schroniska,to ciężko powiedziec bo terminów przeniesiania było juz podobniez marzec 2008 2. Z tego co się orientuje i co jest napisane w umowie to wspólnota ma się po roku 3. Nie wiem jak z przeniesieniem nr ale ja bym znalazł jakiegoś alternatywnego operatora taniej 4. internet mam z JJS, jest jeszcze tepsa i podobniez ktoś ma sferie ale nie polecam i radiowe z komory ale tez różnie bywa z zasięgiem i jakością 5. Kablówki narazie nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lampa Re: administrowanie IP: *.centertel.pl 05.01.08, 15:53 Mam pytanie do tych, którzy mają miejsce postojowe na zewnątrz. Czy nie uważacie, że nie powinniśmy płacić za miejsce postojowe tyle samo co ci, którzy mają miejsce w garażu? Za zakup miejsca garażowego trzeba było zapłacić prawie 2 razy więcej niż za miejsce postojowe na powietrzu i, moim zadaniem, ta proporcja powinna zostać zachowana przy opłatach miesięcznych. A tak nie jest, administrator ustalił opłatę w jednakowej wysokości. Odpowiedz Link Zgłoś
krzemisiu Re: administrowanie 05.01.08, 23:15 to zależy co mieliście w umowie przedwstępnej. Ja mam miejsce w garażu i w umowie było napisane że opłata będzie wynosić 20 zł. Jeśli w przypadku miejsca postojowego na zewnątrz było tak samo to trzeba płacić. Faktycznie nie jest to sprawiedliwe ale ja bym był za tym zeby na zewnątrz płacić mniej a nie podnosić czynsz za garaż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juadogo Re: administrowanie IP: *.pl 06.01.08, 21:33 W umowie z mt develompent masz podaną wysokość opłaty za miejsce garażowe?? - możesz podać w którym punkcie, bo ja nigdzie nie mogę tego znaleźć. I dwa pytania do Ogółu: 1. Czy macie jakieś informacje o terminie podpisywania aktów notarialnych?? 2. Czy próbowaliście odzyskać od developera jakąś kasę za nie dotrzymanie umowy?? - jak tak to byłbym wdzięczny za info za co Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: administrowanie IP: 212.247.96.* 07.01.08, 15:27 Co do aktów notarialnych na Poezji II słyszałam, że w styczniu mieli zacząć je przygotowywać. Według umowy MT ma na to 6 miesięcy od zakończenia inwestycji, czyli do marca, więc o żadnej kasie nie ma mowy. Chyba, że mówisz o innych rzeczach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re:do Piterek00 IP: 212.247.96.* 07.01.08, 15:45 Uzyskałeś jakąś informację w sprawie wykończenia balkonów szkłem? Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 balkon 08.01.08, 08:59 witam wiec uzyskałem informace ze te barjerki ktore mamy sa w tej samej cennie co powiny byc ze szkla ale ja zrobilem wycene i to co jest kosztuje 900 zl to co powino byc 2800zl wiec zglosilem sprawe do UOKIK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juadogo Re: administrowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 08:22 Chodzi mi o niezgodności stanu rzeczywistego z umową. Ja dopatrzyłem się jak na razie: 1. wspominanych już nieszczęsnych balkonów (chociaż nie wiem jak to jest w przypadku, gdy mam ogródek - czy też powinienem mieć szkło czy nie) 2. spieprzonej wentylacji w łazience (zamiast wciągać mi powietrze do kanału to wali do środka zimnym) Odpowiedz Link Zgłoś
krzemisiu Re: administrowanie 08.01.08, 21:26 Gość portalu: juadogo napisał(a): > 2. spieprzonej wentylacji w łazience (zamiast wciągać mi powietrze do kanału to > wali do środka zimnym) U mnie na poezji I jest tak samo. Uchyl okno może to coś da jak będzie dopływ powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juadogo porządek na osiedlu IP: *.pl 10.01.08, 17:49 Witam, mam dwie sprawy odnośnie czystości: 1. co sądzicie o tym, żeby spróbować załatwić pojemniki do segregowania odpadów??? 2. do mieszkańców, którzy mają psy - uprzejmie Was proszę, żebyście sprzątali z chodników odchody Waszych psów. Dzisiaj, centralnie przed wejściem na klatkę do poezji II było "narobione" przez psa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: porządek na osiedlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 21:37 Może to nie był pies tylko kot, których w okolicy jest sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
krzemisiu Re: porządek na osiedlu 11.01.08, 00:05 Koty raczej nie robią na chodnik. Prędzej do piaskownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: porządek na osiedlu IP: 194.181.197.* 16.01.08, 13:35 hehehehe dobre, dobre :) Nie to zebym bronil wlascicieli psow ale kiedys widzialem jak sie paletal jakis burek bezpanski po osiedlu. Za segrgacja odpadow tez jestem jak najbardziej za. Odpowiedz Link Zgłoś
krzemisiu Re: porządek na osiedlu 11.01.08, 00:03 Jestem za pojemnikami na segregowane odpady. Ludzie teraz wywalają masę kartonów po meblach itp. i wszystko to idzie do śmieci. Nie wiem jak to jest dokładnie ale zdaje się że w Warszawie obowiązuje uchwała która nakłada na właścicieli domów (nie wiem jak to jest z blokami) obowiązek segregowania odpadów. Firmy odbierające odpady biorą za segregowane mniej kasy niż za niesegregowane więc powinno sie to opłacać. Trzeba się zapytać administratora, zobaczymy co na to powie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzemisiu Re: administrowanie 08.01.08, 21:15 Gość portalu: juadogo napisał(a): > W umowie z mt develompent masz podaną wysokość opłaty za miejsce garażowe?? - > możesz podać w którym punkcie, bo ja nigdzie nie mogę tego znaleźć. > Ja podpisałem umowę jak jeszcze była wielka dziura w ziemi, potem umowy mogły sie zmienić. par 2 p. 11 "Spółka dołoży wszelkich statań aby... opłata za garaż nie przekraczała 20 zł (słownie ....)" Jak widać dotrzymali słowa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: do Piterka IP: 80.51.224.* 29.12.07, 08:00 Ja jestem bardzo zadowolona z developera,uwazam ze jest super uczciwy w porownaniu z tym co sie slyszy w kolo.A Polak to jak zawsze niezadowolony,zeby bylo najlepiej.Wiecej optymizmu szanowny Panie Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Re: do Iwona 29.12.07, 10:07 Witam A ja nie jestem zadowolony poniewaz juz 2 razy zalana była piwnica po której pływały odchody a po 2 może niech Pani przeczyta umowe bo ja w niej mam zapisane że balkony powinny być wykończone w szkle a nie w metalowymi kratkami a cenna różni się znacząco to co jest kosztuje 150 zl za metr co daje kwote 900 zł a to co powinno być kosztuje 2600 zl wiec nie wiem gdzie Pani widzi taką uczciwość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: do Iwona IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.08, 17:04 sorry za podwójny post ale coś się pokiełbasiło na forum. Witam, zamierzam kupić mieszkanko na Poezji II i mam w związku z tym parę pytań. Byłbym wdzięczny za szybką odpowiedź. 1. Schronisko - otrzymałem odpowiedź że do marca na 100% już nie będzie tego schroniska. czy to prawda? 2. Kiedy na Poezji II zawiąże sie wspólnota mieszkaniowa? I jak długo będzie zarządca narzucony przez developera 3. Czy można założyć zwykłą linię telefoniczną z TPSA? Czy ktoś to już robił? Ile to trwało? Czy dało przenieść się stary numer? 4. Internet - jakie są opcje sieci? 5. Co z kablówką? Czytałem forum ze raczej jest niemożliwe. Czy jak będę miał balkon na południe to mogę wystawić na balkonie talerz od Polsatu albo N 6. Czy ktoś wywalczył komórkę do mieszkania do którego nie była przypisana? 7. Jak chodziłem po mieszkaniach to jakoś strasznie dziwnie były rozmieszczone odpływy wanna/kibel/pralka. Też tak mieliście? 8. Gdzie można trzymać rowery? I czy jest bezpiecznie. 9. Na co zwrócić uwagę przy wybieraniu mieszkania w bloku na Poezji II 10. Na co zwrócić uwagę przy rozmowie z developerem? Z góry dzięki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lampa Re: do Iwona IP: *.centertel.pl 05.01.08, 15:40 Problemy stwarza administrator, a nie developer. Zgadzam się z Tobą, że mieliśmy szczęście trafiając na takiego developera. Oczywiście były pewne potknięcia, ale generalnie jest w porządku w porównaniu z innymi, o których znajomi opowiadają horrory. Co do administratora, to uprzejmie przytakuje, obiecuje, a potem ... nic nie robi. Gdy już powstanie wspólnota mieszkaniowa, musimy koniecznie zmienić administratora. Odpowiedz Link Zgłoś
krzemisiu Umowa ze Stoen 18.01.08, 07:43 Czy komuś z Poezji I już się udało przepisać licznik energii elektrycznej na siebie? Ja złożyłem papiery w Stoenie przed świętami, mieli przysłać podpisaną umowę i nic się nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Umowa ze Stoen IP: *.jjs-isp.pl 18.01.08, 23:05 Ja mam podpisana umowe, ale wszystko zalatwilem na miejscu od reki. Odpowiedz Link Zgłoś
charcerz Re: Umowa ze Stoen 19.01.08, 23:40 Mnie też udało się podpisać umowę bez problemu, przy czym pan w Stoenie przepisał licznik z datą i stanem z protokołu zdawczo odbiorczego oraz naliczył mi opłatę za energię od dnia protokołu, jak również poniformował, że MT dostanie korekty do faktur, które mi refakturował i zwrot kasy. Napisałem pismo do MT z żądaniem wystawienia faktur korygujących i zwrotu nienależnie pobranych kwot, a teraz czekam na reakcję + odsyłam pojawiające się kolejne refaktury do MT. Czy ktoś z Was podjął już podobne działania i czy udało się Wam coś załatwić? Otrzymać zwrot kasy? Odpowiedz Link Zgłoś
krzemisiu Re: Umowa ze Stoen 20.01.08, 22:48 No właśnie. Ja chciałem przepisać licznik z faktycznym stanem na dzień przepisania. Podobno Mt zostawił nowe protokoły przekazania w stoen na Chrzanowskiego i wg tego powionni przepisać liczniki. Zostawiłem podpisaną umowę w stoenie bo podobno "ktoś inny sie tym zajmuje w stoen i nie mają tego na miejscu" Przez kochany MT byłem 2 razy w Stoenie i g... załatwiłem. Mieli to odesłać pocztą i lipa. Najpierw Mt przysłał pismo zeby natychmiast przerejstrwować licznik a potem poszedł do stoenu. Jak zwykle wszystko zrobili w "odpowiedniej" kolejności. Swoją droga to pani w stoenie dziwiła się ze nikt tak tego nie załatwia jak MT. Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
charcerz Re: Umowa ze Stoen 21.01.08, 20:09 Ja załatwiałem sprawę u pana, który wspominał, że ileś kolejnych osób od nas z budytku wcześniej tego samego dnia też podpisywało umowę. Jak sądzę zrobili to w ten sam sposób co ja więc trochę dziwi mnie, że u Ciebie były jakieś problemy. Prawdę mówiąc robiłem to przed Świętami, być może do tego czasu wyjaśnili ten problem z MT a Twoja umowa utknęła. Możliwe, że myśmy "zaskoczyli" MT i potem zaczęli kombinować... Odpowiedz Link Zgłoś
olk-at Przesyłka -Pan Michał Krzemińska 23.01.08, 09:04 Panie Michale, w mojej skrzynce pocztowej znalazłam dla Pana przesyłkę. Proszę o kontakt - Poezji 1, mieszkanie 66, po 18. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Telewizja Kablowa IP: 194.181.197.* 23.01.08, 14:11 Ktos kiedys wspominal ze jest problem z montazem anten na dachu ze wzgledu na rekojmie czy gwaracje. Tak sie zastanawiam czy nie byloby mozliwosci postawienia anteny na jakims mini-maszcie na ziemi. Wyobrazam sobie takie cos ze dana TV np. Aster czy UPC stawia taki zbiorczy talerz na takim maszcie i rozdziela sygnal na lokale. Czy nasza instalacja przystosowana jest pod TV kablowa? Jezeli nie to ciekaw jestem czy mozna do tego celu wykorzystac istniejaca instalacje RTV. Czy wogole telewizje kablowe realizuja w taki sposob swoje uslugi. Co o tym sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
z_zenek Re: Telewizja Kablowa 24.01.08, 09:18 Gosciu, wyobraźnię to rzeczywiście masz bujną;-) Do dostarczenia kablówki potrzebny jest kabel, a takiego w okolicy nie ma. Można zbiorczą antenę satelitarną skierowaną na satelity z naszymi platformami cyfrowymi i rozprowadzić sygnał w pionie. Niestety kable w samych mieszkaniach to taniość i złom - mogą nie wystarczyć do zasilenia tunera. Można jeszcze TV przez internet... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Telewizja Kablowa IP: 194.181.197.* 24.01.08, 13:34 "Można zbiorczą antenę satelitarną skierowaną na satelity z naszymi platformami cyfrowymi i rozprowadzić sygnał w pionie." No wlasnie o to mi chodzi. Tyle ze nie mocowana na dachu tylko na maszcie osadzonym na ziemi. Potem tylko wpiac sie do sieci RTV w blokach i po klopocie. Kazdy chetny kupuje tuner i oglada. Odpowiedz Link Zgłoś
szulc10 Re: Umowa ze Stoen 28.01.08, 07:58 Witam Ja umowe ze Stoenem podpisałem od ręki. Odrazu dostalem fakturki do zapłacenia. Dyłem u developera i rozmawiałem z pania która zajmuje sie Stoenem . Mostostal będzie nam zwracać wpłacone zaliczki na prąd w Lutym jak tylko dostaną rozliczenia lokali od stoenu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariorex Osiedle Poezji to musi być zajefajna lokalizacja. IP: *.pg.com 26.01.08, 19:14 To musi być zajefajna lokalizacja to osiedle na Poezji. Zwazywszy, ze MT nie moze sprzedac II etapu w cenie ok 6600 PLN/m2 a zaczyna III etap w cenie 8200/m2 za mieszkanie dwupokojowe. Czy ktos moze wyprowadzic mnie z ewentualnego bledu? Odpowiedz Link Zgłoś
szulc10 Pękające Ściany 29.01.08, 17:59 WITAM Czy ktośreklamował pękające ściany w mieszkaniu i na klatce. Od czego zacząć,proszę o jakieś wskazówki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krzemisiu Re: Pękające Ściany 31.01.08, 12:38 Wydaje mi sie że należy zacząć od złozenia reklamacji w MT. :) Jak znam życie to naprawią popękane ściany ale czy będą wyglądać wtedy lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
z_zenek pływająca podłoga? 09.02.08, 08:52 Mam wrażenie że podłoga w komórkach na poezji II obniża się, albo budynek się unosi ;-) Też coś takiego zauważyliście czy muszę odstawić kieliszek? Odpowiedz Link Zgłoś
kar0lcia Multipakiet TP 28.01.08, 17:00 Witam serdecznie sąsiadów, wiem że niektórzy z Was już mają Multipakiet TP. Chciałam zapytać jak się sprawuję? Czy warto?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Wentylacja 29.01.08, 00:32 Witam ponownie. Odkad zrobiło sie zimno na dworku zaczęła skraplać mi sie woda na szybach i spływać na podłogę. Jako że dostep do okien mam utruniony i w zimowa pora nie wychodze na balkon po pewnym czasie w rogach scian kolo okna zaczeła mi sie pojawiac pleśń. Z tego co wyczytałem jest to zasługa wilgoci i słabej wentylacji w mieszkaniu. Pożyczyłem od znajomego urządzenie do pomiaru temperatury i prędkości powietrza. Z pomiarów wynika że wentylacja nie działa w żadną stronę [w łazience i w kuchni] Mam pytanie czy ktoś z sasiadów Poezji 2 sprawdzał u siebie wentylacje? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek-4321 Re: Wentylacja 29.01.08, 07:59 Wykraplanie się wody na szybach i wokół okien to stary problem zbyt szczelnych okien, miejsca te mają bezpośrodni kontakt z powietrzem zewnętrznym czyli są najchłodniejsze w mieszkaniu. Największym źródłem wilgoci jest przede wszystkim gotowanie (aneks kuchenny), kąpiel w wanie czy branie prysznicu (łazienka), suszenie rzeczy po praniu; sam człowiek też wydziela parę wodną podczas oddychania. Przy zamkniętych szczelnie oknach zawartość wilgoci w powietrzu rośnie, w kontakcie z zimnymi powierzchniami powietrze to naturalnie się ochładza, przekraczany jest tzw. punkt rosy i wilgoć się wykrapla. W naszych mieszkaniach wilgotność powietrza można zmniejszyć tylko poprzez przewietrzanie - stosunkowo często trzeba rozszczelniać okna(pozostawiać mikroszczelnę) szczególnie tam gdzie wilgoć powstaje - pokoje z aneksami. Oczywiście wiąże się to ze stratami ciepła. Radzę też sprawdzić drożność kominów (np. otworzyć okno i sprawdzić czy jest cug) i poprawność podłączenia otworów wentylacyjnych do tych kominów. U mnie np. żaden z otworów w aneksie kuchennym nie był podłączony do kominów (były tylko otwory w ścianie i brak było otworów w kominach) - naprawili po złożeniu reklamacji. Ponieważ mieszkam na III piętrze działanie grawitacji jest takie sobie - zrobienie mikroszczelny w 1-nym oknie w pokoju z aneksem nie zawsze stwarza cug (a WC bardzo często powietrze napływa zamiast wypływać, musiałem wmontować zawór przeciwcofkowy bo zimno było jak diabli), zrobienie mikroszczeliny w drzwiach balkonowych poprawia jednak wymianę powietrza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 multipakiet plus oplaty 29.01.08, 10:04 Witam Mulitpakiet dziala mi bez problemu wszystko ok i jeszcze nie mialem klopotów. Mam za to inne pytanie czy ktoś wie że nie płacimy za wode ja już od 6 miesiecy wiadomo że woda jest wiloczona w czynsz ale i zużywa się jej więcej niż jest wliczone jestem ciekaw jak dostaniemy rozliczenie czy każdego będzie stac na zapłacenie kilku miesiecy z gory za wode a mija juz 6 miesiac. Kiedy bylem u administratora powiedzial ze woda nie moze byc naliczona bo nie ma plomb na licznikach roliczenie powino byc co 3 miesiace ,to samo dotyczy sie pradu ponoc to co placilismy MT bylo nie legalne i trzeba bedzie dopiero zaplacic stoenowi . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nowy_na_poezji Re: multipakiet plus oplaty 09.03.08, 22:32 a ja właśnie dostałem pierwsze wyliczenie czynszu i powiem ze mało co szlak mnie nie trafił jak zobaczyłem ze ponad stówę bulę za tak zwaną ochronę. Śmiech an sali. Poza tym czemu płaci się od metra za ochronę a nie ryczałtem? Czy ktoś już podpisywał akty notarialne na poezji II? Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: multipakiet plus oplaty 11.03.08, 01:03 podpisałem 05.03.2008 akt notarialny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juadogo Re: multipakiet plus oplaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 09:00 ja podpisuje jutro :)) - miesiąc przed wyznaczonym terminem, tylko dlatego że męczyłem developera mailami, kiedy to nastąpi. Co do ochrony to raczej nic się nie zmieni do momentu, kiedy nie zmienimy administratora, czyli, z tego co pamiętam, może to nastąpić rok po oddaniu budynku,a rok mija już we wrześniu. Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 Re: multipakiet plus oplaty 13.03.08, 20:44 witam To jeszcze nie raz cię coś trafi co do aktu ja podpisałem jeśli masz pytania wal smialo dopowiem jeśłi bede potrafił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal FORUM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 10:43 Czesc, co jakis czas przegladam forum osiedla na ktorym sam mieszkam i przyznam szczerze ze ciezko cokolwiek tu znalesc :) dlatego tez pomyslalem ze moze warto byłoby zalozyc forum prawdziwe, na ktorym wszystko bedzie uporzadkowane i łatwe do znalezienia. Dlatego tez zapraszam na : www.osiedlepoezji.fora.pl/ Podaj dalej. Pozdrawiam Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ellaba Re: FORUM? IP: *.jjs-isp.pl 14.03.08, 22:01 Bardzo dobry pomysł z tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
63agata Re: Wentylacja 04.03.14, 18:58 Przy skraplającej się wodzie na oknach zazwyczaj należy zająć się wentylacją. Pomyślcie o nawiewnikach okiennych, tutaj w bardzo dobrej cenie instalszop.pl/do/instalszop/buyingGuides?page=poradnik16 Model do samodzielnego montażu. Odpowiedz Link Zgłoś
63agata Re: Wentylacja 04.03.14, 18:54 Polecam ten adres, pracownicy pomogą rozwiązać wszelkie problemy i dostarczą urządzenia w dobrej cenie. instalszop.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
tomeek112 Re: Wentylacja 20.03.14, 17:05 Skraplająca się woda na oknach, spowodowana jest złą gospodarką wentylacyjną w pomieszczeniach. Zła wentylacja i duża wilgotność może powodować pojawiającego się w narożnikach i pod parapetami grzyba. Polecam ciekawy artykuł instalszop.pl/do/instalszop/buyingGuides?page=poradnik15 , czasami proste rozwiązania potrafią rozwiązać problem, który wydaje się skomplikowany. -------------------------- instalszop.pl/do/item/po400/Nawiewnik-okienny-seria-PO-400 Odpowiedz Link Zgłoś
ellbud Re: Wentylacja 08.04.14, 10:31 Problem nadmiernej wilgoci wynika zazwyczaj ze złej cyrkulacji w pomieszczeniach. Do mieszkania powinien być dostateczny dopływ świeżego powietrza z dworu. Wykorzystać do tego można np. nawiewniki PO 400 lub nawietrzaki ścienne wall went. instalszop.pl/do/item/po400/Nawiewnik-okienny-seria-PO-400 Pomiędzy pomieszczeniami powietrze powinno mieć swobodny przepływ, a drzwi do łazienki powinny mieć dziurki lub podcięcie. Zanieczyszczone (wilgotne) powietrze powinno być usuwane z łazienki za pomocą wentylatora łazienkowego lub kratki wentylacyjnej z wykorzystaniem wentylacji grawitacyjnej. Takie uregulowanie wentylacji powinno zaradzić problemowi.instalszop.pl/do/cat/wentylatorylazienkowe/Wentylatory-lazienkowe Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kartenlog Re: Wentylacja 10.07.14, 12:46 Dzięki za polecenie, widzę, że maja nawet filmiki produktowe, pełen profesjonalizm polecam www.youtube.com/watch?v=NyKEp9MrDrE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Napisz Re: Wentylacja IP: *.dynamic.mm.pl 23.05.14, 00:00 Napisz do ludzi z Apeco pl, na pewno Ci pomogą Odpowiedz Link Zgłoś
piterek00 brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 16.03.08, 12:16 Na Poezji 2 klatka 1 balkon na 1 pietrze zaraz przy wejściu do klatki może przestali by rzucać niedopałki do ogródka sąsiadów i na chodnik bo nie mieszkają tu sami ja też pale ale takiego zachowania nie rozumiem jak mają za grosz kultury niech zejdą i posprzątają. Poza tym jak mają gości to też niech im powiedzą że tu się nie śmieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klatkaI Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: 213.241.35.* 17.03.08, 09:14 Ten sam piterek 2.12.2007 napisał: "strasznie sie ciesze ze mieszkasz w jedynce bo miec sasiada co w okienku siedzi i tylko luka co kto robi to tragedia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 17:37 Nie trzeba siedzieć w okienku by widzieć jaki syf zostawiacie po sobie.Jeżeli zobaczę w swoim ogródku pety od Was to bądźcie pewni,że wylądują u was na balkonie.Trzeba być dość mało sympatycznym by robić źle, nie przeprosić i jeszcze zwracać innym uwagę.A może sąsiadom nad Wami zaproponujemy by rzucali pety na wasz balkon? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: 212.247.96.* 19.03.08, 13:14 Szanowni sąsiedzi, W odpowiedzi na bezpodstawny atak wyjaśniam: Jedyna prawda jaką zawarł w swoim poście piterek00 jest taka, że odwiedzają nas palące osoby. To chyba za mało, żeby obrzucać kogoś błotem? Wszyscy nasi goście korzystają z popielniczki, która stoi na balkonie i nie zrzucają niedopałków do ogródka sąsiadów na dole. Jeśli natomiast jakiś papieros z naszego balkonu znalazł się na chodniku lub w ogródku na dole –bardzo przepraszam. Drogi sąsiedzie piterek00 mógłbyś się kilka razy zastanowić zanim kogoś publicznie oskarżysz o coś czego nie zrobił. Sam fakt, że stojąc w swoim oknie zauważyłeś na naszym balkonie palące osoby nie świadczy jeszcze o tym, że te same osoby zrzucały niedopałki do ogródka. Reasumując: Twoja wypowiedź była nietaktowna i nieprawdziwa. Ład i porządek na osiedlu to również dobre sąsiedzkie relacje, a co za tym idzie przedstawianie tego typu uwag w cztery oczy. Natomiast jeśli jesteś zdolny tylko do cichego podglądactwa proponuję żebyś zaplanował dodatkowe dyżury obserwacyjne skierowane na klatkę nr 1 (jak widać 5 minut raz na godzinę to za mało). Możesz też zainwestować w dobrą lornetkę lub nawet noktowizor (w nocy może być ciężko dostrzec spadające niedopałki). Jesteśmy pewni, że te dodatkowe czynności pomogą Ci znaleźć prawdziwego sprawcę tego ogrodowego bałaganu, a społeczność lokalna ogłosi Cię wtedy bohaterem. Sąsiedzi z Poezji II klatka nr I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 20:46 hahahha.Fantazję to masz niezłą i bez komentarza.Jeżeli chodzi o mnie to jestem Waszym sąsiadem z klatki obok II i nie raz tak jak to określiłeś w ciągu 5 pięciu minut widziałem jak od Was lądują pety na chodniku i w ogródku sąsiadów na dole.Sąsiedzkie relacje są bardzo ważne ale na pewno nie mam zamiaru dla tych poprawnych relacji przymykać oko na robienie chlewu.aha i noktowizor nie jest potrzebny bo nawet ślepy w dzień to widzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: 212.247.96.* 20.03.08, 08:44 „ Gdy widzimy już tylko to, co chcemy widzieć, osiągnęliśmy duchową ślepotę.” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: *.crowley.pl 20.03.08, 10:18 "Gdy chcemy komuś wmówic to co chcemy, osiągneliśmy dno totalne" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: *.crowley.pl 20.03.08, 10:19 głęboka myśl rodem z toruńskiej rozgłośni Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 20.03.08, 10:43 Sąsiedzie z klatki nr 1 wychodzący dzisiaj rano (po godz.6) w kapciach na patio ze swoim srającym na moich oczach psie (York). Wychodź proszę z nim poza teren osiedla. Niech piesek nie sra nam pod oknami. Ludzie, trochę wyobraźni. Przecież spacer z pieskiem to sama przyjemność, a i na zdrowie dobrze zrobi, a tak Panu w kapciach grozi przeziębienie, bo zima wróciła. To nie jest pierwsza sytuacja kiedy widzę właścicieli psów wychodzących z nimi na osiedle. Sprawę zgłaszam do administratora. Dla osób bez wyobraźni powinna być naniesiona kara za ekipę, która będzie po tych psach sprzątać i nakaz sprzątania po swoim psie. Przyjdzie lato i ten smród będzie nam dawał się we znaki. A tak ładne mamy osiedle, że aż szkoda je zaśmiecać czy to przez odchody czy to przez pety. Eh...Chciałbym, by moje dziecko mogło sobie spokojnie biegać nie musząc uważać czy w coś nie wdepnie czy nie daj Boże jeszcze się poślizgnie i przewróci na psiej "niespodziance". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: 213.241.35.* 20.03.08, 11:14 Myślę ze prośby o niebrudzenie nie trafiają do tych co brudzą. Administrator też się tym nie przejmuje. a jak zauważę takiego sąsiada w kapciach zaniosę mu to co zostawił jego pies na wycieraczkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad!!! Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: *.subscribers.sferia.net 20.03.08, 11:50 Moi Drodzy Sąsiedzi, pewnie mi nie uwierzycie, gdy Wam napiszę, że sama myśl o tym, że w moim sąsiedztwie pojawią się tak piękne bloki, napawała moją duszę ogromną radością!!! - więc, jeśli teraz zaczęłam mieszkać przy blokowisku, to bardzo Was proszę o to, abyście jeddnak nie wyprowadzali swoich ukochanych czworonogów poza Wasze wspaniałe Osiedle, gdyż Wasze kochane pieski, kotki i inne takie... że się tak wyraże, srają pod moim płotem!!! Już nie będę Wam pisać, że prawo tego wymaga, ale choć niewielka kultura osobista wystarczy, aby po swoim piesku sprzątnąć. Jeśli więc ktoś z Was zdecydował się na posiadanie w bloku psiaka, to niech to pozostanie jego tajemnicą (ewentualnie jego osiedla), a nie całej okolicy!!! Co do dzieci, to cieszę się, że Wasze dziatki biegają po czystym betonowym osiedlu, ale ja tam wolę, aby moje maleństwo biegało po czystym ogródku i nie musiało wdychać zapachów po Waszych zwierzątkach. Reasumując, jeśli ktoś posiada pieska w bloku - yorka, czy innego dobermana (nie ma to dla mnie znaczenia), to niech go trzyma jak najbliżej swojego tyłeczka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 20.03.08, 12:40 Do sąsiad!!! Ja nie mówiłem, by wychodzić z psem poza teren osiedla, by nam nie "zaśmiecano", a innym już można. Absolutnie nie. Sam mam ogródek i nie raz widzę jak sąsiad (raczej nie z osiedla)wychodzi z tym psem pod mój ogródek. Niestety teren poza tym moim ogródkiem nie jest już moją własnością i nie bardzo mogę coś powiedzieć, jedynie prosić właścicieli, by psy były wyprowadzane w miejsca poza terenem zabudowania. W miarę możliwości oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad!!! Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: *.subscribers.sferia.net 20.03.08, 17:08 Drogi Panie, ja wszystko rozumiem, tylko rzecz w tym, że dla Was "poza terenem zabudowania" to niestety jest moja posesja, mój płot i moja okolica, a więc sprawa jasna. Proponuję więc po prostu sprzątac po swoich pupilach i już! Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 20.03.08, 17:53 Gość portalu: sąsiad!!! napisał(a): "moja posesja, mój płot i moja okolica, a więc sprawa jasna." Cała Falenica należy do Pana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad!!! Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: *.subscribers.sferia.net 20.03.08, 18:09 Pani! :-) Jasne, że nie! - ale nie uwierzę, że będziecie wychodzić z psami dalej niż 500 metrów od Waszych bloków, skoro teraz macie problem z wyjściem poza Osiedle. Skończy się więc na tym, że Wasze psy wylądują pod naszymi domami, albo na boisku, bo już teraz widuję tam osoby z psami załatwiającymi swoje potrzeby (swoją drogą, do tej pory nie widziałam, aby ktoś po swoich pieskach sprzątał). Ja bardzo kocham psy, ale ludzie bywają okropni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 18:53 Skoro tak bardzo Pani przeszkadza osiedle za płotem to nie wiem czemu się Pani gdzieś nie przeprowadziła. Jestem pewny, że deweloper proponował pieniądze za Państwa działkę. Jeśli chodzi o srające psy na Pani ogrodzenie to widuję tylko jednego małego, czarnego za pewne z drugiej połowy bliźniaka. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 20.03.08, 19:15 Ok, przepraszam droga Pani ze wziąłem Panią za mężczyznę :) (nie doczytałem). Koło mojego ogródka codziennie przechadza sie nie jedna osoba z psem. Jedna jest na 100% z prywatnego domku tuż obok osiedla, który posiada własny teren z piękną zieloną trawą. Dlaczego w takim układzie właściciel psa nie pilnuje, by załatwił swoje potrzeby na swoim prywatnym podwórku? Nie ważne czy ktoś mieszka w bloku czy w prywatnym domu z ogrodem i tak każdy kręci się ze swoim pupilem po okolicy (chodniki,trawniki,lasy,boiska). Każdy, albo prawie każdy mający posesje posiada psa. Część z nich wychodzi z psami poza teren swojego ogródka i też nie widziałem, by po sobie sprzątali (po psach). Jak widać psy nie są objawieniem nowego osiedla. Były tu od zawsze. Srały i mazgały od zawsze. Z tego co widzę dla Pani nie psy są problemem tylko mieszkańcy osiedla i samo osiedle. Niestety dobrze Pani wie, że będzie 3 blok obok czyli więcej sąsiadów i ich piesków. A poza nim ma być jeszcze 4 i 5 etap. Wg mnie jeszcze większym problemem są pijący i załatwiający swoje potrzeby po krzakach okoliczne lumpy zaśmiecające teren pomiędzy boiskiem a zajezdnią. A co Pani powie o właścicielach pięknych domów, którzy w ramach oszczędności (buahaha marne kilka złotych) po cichu wywożą w swoich luksusowych samochodach worki pełne śmieci i wyrzucają je po całej okolicy zaśmiecając ją doszczętnie (tereny zalesione). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad!!! Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: *.subscribers.sferia.net 20.03.08, 19:31 Piękna zmiana tematu, ale nie o tym rozmawiamy. Pewnie, że można poruszyć wiele problemów i zastanawiać się, który z nich jest największy. Mi też przeszkadzają śmiecie i lumpy pijące, ale chciałam tylko zwrócić Waszą uwagę na fakt, że poza Osiedlem też mieszkają ludzie i oni też mogą chcieć mieć trochę porządku. Rozumiem, że dbacie o swoje osiedle, ale dla mnie równie ważna (tak jak dla Was) jest moja okolica. Co do psów, to mi one zupełnie nie przeszkadzają, zawsze tutaj były (słynna Pani Agnieszka - i chylę czoła w jej kierunku), natomiast pomysł wypróżniania psów pod domkami jest straszny! Swoją drogą nie zbyt grzeczne jest proponowanie starym mieszkańcom, żeby się wyprowadzili, bo Wy tu zamieszkaliście. W ten sposób pozbyliście się już Pani Agnieszki!!! - BRZYDKO!!! Ciekawe, kto będzie następny... W każdym razie miejcie na uwadze, że my też możemy zacząć wyprowadzać psy w okolice Waszego Osiedla, albo bardziej humorystycznie - możemy załatwić sprawę, jak w "Dniu Świra", tylko poczekajmy aż się zrobi cieplej, bo nie lubię, jak mi pupa marźnie... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 20.03.08, 19:37 > W każdym razie miejcie na uwadze, że my też możemy zacząć > wyprowadzać psy w okolice Waszego Osiedla, albo bardziej > humorystycznie - możemy załatwić sprawę, jak w "Dniu Świra", tylko > poczekajmy aż się zrobi cieplej, bo nie lubię, jak mi pupa > marźnie... ;-) Droga Pani, ale Wy już wychodzicie z psami wokół naszego osiedla. Codziennie Was starych mieszkańców widzę, jak krążycie pod płotem osiedla. Wasze psy załatwiają swoje potrzeby pod naszymi oknami i balkonami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad!!! Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: *.subscribers.sferia.net 20.03.08, 19:53 W takiej sytuacji widzę jedno rozwiązanie - mniej ważne gdzie, po prostu sprzątajmy po swoich psiakach. Może wtedy cała ta sytuacja będzie mniej uciążliwa dla Nas wszystkich!!! I musicie zrozumieć, że zanim Wy się tu pojawiliście w swoich blokach, to ludzie którzy tu mieszkają są tutaj od dawien dawna, mają swoje przyzwyczajenia i swoje zwyczaje. Pojawienie się tutaj bloków jest pewnym zakłóceniem dla tutejszej społeczności, tym bardziej, że wkroczyliście tutaj dosyć agresywnie... Odpowiedz Link Zgłoś
gore2kill4 Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 20.03.08, 19:55 Dziękuję za info. Czekam na przedstawienie. Obiektyw kamery zainstalowanej dla mojego bezpieczeństwa, zgrywającej obraz 24 h na dobę na dyski twarde moich komputerów z okolicy przed moim oknem, już czeka na Pani wypięte pośladki. A serwis you tube na filmik z nimi w roli głównej, robiący furrorę i zdobywający wysoką oglądalność. Nie omieszkam zamieścić linka do filmiku "Jak dobrze mieć sąsiada" tu na forum, jeśli takowy powstanie. Także czekam na ocieplenie klimatu. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad!!! Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: *.subscribers.sferia.net 20.03.08, 20:01 Tylko proszę nie zapomnieć o tantiemach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaT Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 10:12 Jak czytam te wszystkie informacje to nie chce mi się wierzyć,że można takie rzeczy pisać. Po 1:psów sie nikt nie pozbędzie bo nie sądzę by pod wpływam innych sąsiadów ktoś oddal psa-zajrzycie za siatkę i sami zobaczycie rezultat ilości wywalonych psów z różnych powodów. po 2:Wielokrotnie widać jak psy jak to Pani określiła od wspaniałej Pani Agnieszki wychodzą na spacer z wolontariuszami na zewnątrz i to pod nasze osiedle i prosze mi nie wmawiać,ze to sie dzieje od kilku miesięcy bo akurat tak sie sklada,ze mam na Poezji znajomych i ten proceder trwa klika ladnych lat i czemu nic wtedy Pani nie robiła. po 3 "Wg mnie jeszcze większym problemem są pijący i załatwiający swoje potrzeby po krzakach okoliczne lumpy zaśmiecające teren pomiędzy boiskiem a zajezdnią. A co Pani powie o właścicielach pięknych domów, którzy w ramach oszczędności (buahaha marne kilka złotych) po cichu wywożą w swoich luksusowych samochodach worki pełne śmieci i wyrzucają je po całej okolicy zaśmiecając ją doszczętnie (tereny zalesione)"-strzał w 10. Przeszkadzają Pani psy biegające ale pie..ik na ulicach robiony nie przez osiedle tylko okolicznych mieszkańców już nie po 4-Sama mam psa ale nie jestem w stanie sobie wyobrazic by moj pies zalatwial sie na osiedlu,poza osiedlem jesli to robi mam torebkę foliową i zbieram i teraz jest problem bo wyrzucam to do kosza miejskiego,ktory jest oprozniany chyba raz na miesiac. Można miec psy i miec czysto w okolicy-zależy to tylko od ludzi tak samo jak i palenie papierosów i wyrzucanie ich na chodnik czy ogródka sąsiada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawło Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 10:55 Witam Wszystkich. Jestem właścicielem psa i mieszkam na osiedlu.Przyznaję się,że wychodząc poza osiedle ze swoim czworonogiem nie sprzątałem po sobie ale wiem,że czas to zmienić.Koleżanka Ania ma racje.Właściciele powinni sprzątać po swoich psach czy to na osiedlu czy poza nim.Ja sprawę rozwiązałem od niedawna tak,że zabieram torebkę i odchody zabieram ze sobą do domu i wrzucam do klozetu.Myślę,że to najlepsze rozwiązanie tak aby sąsiadom nie przeszkadzało i chyba mi też bo po jakimś czasie sam bym tonął w odchodach swojego psa. Mam tylko pytanie do "sąsiada !!!"Niech Pani mi wyjaśni co oznacza,że mieszkańcy osiedla wtargneli agresywnie na teren.Nie rozumiem tego wywodu. Pozdrawiam i wszystkim sąsiadom Życzę Wesołych,Pogodnych,Przyjaznych Świąt Wielkanocnych i mam nadzieję,że wszelkie problemy te małe i duże sie rozwiążą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F O R U M Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 16:00 Zapraszam do dyskusji o psach i czystości na forum osiedlowym, tam wszystko bedzie bardziej czytelne i łatwiej dostepne dla wiekszej ilosci osob www.osiedlepoezji.fora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: 194.181.197.* 01.04.08, 13:35 Mam nadzieje ze nie wyrzucasz tej torebki razem z psim lajnem bo predzej czy pozniej zapchasz kanalizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Browarek Re: brudzacy sasiedzi na poezji 2 klatka 1 IP: 212.160.152.* 28.03.08, 10:43 Witam, Kolego przestań posądzać sąsiadów, co do których nie masz pewności lub się tobie tylko wydaje. Któryś z sąsiadów może w trakcie spaceru zauważył i zwrócił Ci uwagę w sprawie niedopałów, trzeba to przyjąć na klatę, kazdemu palaczowi może się zapomieć, czasami po prostu odruch, znam to z własnego doświadczenia. Jednak w sprawie podglądactwa to mniej na uwadze iż ludzie okna mają i nie ma nic złego jeżeli ktoś puści sobie dymka we własnym oknie (nawet co 5 min)zamiast wychodzić na balkon przy ujemnej temp. Jeżeli wydaje Ci się że twoje życie jest takie barwne i kogoś może ono interesować proponuję założyć sobie rolety, żaluzje, zasłony jak to mają inni sąsiedzi i temat załatwiony. prośba: nie pisz o czymś czego nie jesteś pewny i posądzaj kogoś o coś czego również nie jesteś pewny. Jak napisałeś porozmawiać zawsze mozna w cztery oczy a nie wypisywać głupoty na forum. Trochę powagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kami Re: Osiedle Poezji Falenica - Mostostal Technika IP: *.pl 28.03.08, 16:22 Ja kupiłam tam mieszakanie . Nie jest to schronisko dla zwierząt tylk azyl. Deweloper kilka razy proponował inne lokalizacje i chciał dać kasę azylowi dla zwierząt choć nie musiał tego wcale robić . To azyl dla zwierzat ze strony prawnej nie może tam dłużej funkcjonować - gdyby miał status schroniska Deweloper nigdy nie dostałby zgody na budowę osiedla. Podobno zwierzta miały być siłą przeniosione do końca stycznia 2008 roku - szczerze - to rzeczywiście sąsiedztwo ich jest uciążliwe - nie mam nic przeciwko tym zwierzęciom ale uwazam ze zarzadzajacy azylem celowo przedluzaja pobyt w tym miejscy w celu wyludzenia wiekszj kasy , na dobra sprawe nie powinni dostac nic . Odpowiedz Link Zgłoś