Gość: Nett IP: *.habeo.pl 30.12.05, 09:39 Czy kos cos wie o firmie "europlanning" tzn. jak budują? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agatek72 Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 20.01.06, 16:25 Podciągam. Byłam w budynku który zbudowali przy Osowskiej. Na pierwszy rzut oka wygląda to dość przyzwoicie, ale może odezwie się ktoś kto tam mieszka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.acn.waw.pl 21.01.06, 14:18 o firmie dowiedzialem sie z Twojego postu... Nie wiesz moze jakie sa planowane ceny tej inwestycji? Odpowiedz Link Zgłoś
agatek72 Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 21.01.06, 21:14 Na chwilę obecną (rozmawiałam z nimi w piątek) nie maja jeszcze ustalonych cen, natomiast bardzo miły Pan z działu handlowego twierdzi że będzie to przedział 4000-5000 z tym że wydaje mu się że bliżej 4000. Cena garażu ok. 30000.A rozkład mieszkań mają bardzo fajny (notabebe bardzo podobny do Jantaru bis - wydaje mi się że projektował to nawet ten sam archtekt). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.acn.waw.pl 22.01.06, 13:33 Lokalizacja bardzo fajna, troche na uboczu i w poblizy mało ruchliwej Amińskiej, duzo przestrzeni od północy... no właśnie... od połnocy także linie wysokiego napiecia i to dość blisko... ciekawe jeszcze jakie ostatecznie beda ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
agatek72 Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 22.01.06, 17:13 Dobrze że piszesz o tych liniach wysokiego napięcia. Też mnie to niepokoiło, ale człowiek z działu handlowego stwierdził, że po pierwsze oni chcą te linie schować pod ziemię. Po drugie etapu pierwszego te linie nie dotyczą , bo etap pierwszy zaczyna się od ulicy Mikołajczyka, za nim będzie drugi budynek 11 piętrowy, a za nim budynek mieszkalno usługowy 13-piętrowy. Więc nawet gdyby tych lini nie schowali to i tak odległość będzie ok 100-150 m (tak na moje babskie oko). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.acn.waw.pl 22.01.06, 19:44 Czyli dość blisko istniejących gocławskich drapaczy chmur o ile się dobrze orientuje... Pytałaś może o jakieś terminy? Nie mogłem się niczego doszukać na ich stronie www. Odpowiedz Link Zgłoś
agatek72 Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 22.01.06, 19:57 Nie kojarzę w tej chwili jakie bloki stoją blisko Mikołajczyka. Natomiast jeśli chodzi o terminy, to pozwolenie mają dostać w ciągu 1,5 miesiąca, na wiosnę(czyli właściwie zaraz po uzyskaniu pozwolenia) ruszają z budową, natomiast zakończenie planują na II kwartał 2007 roku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.crowley.pl 24.01.06, 22:33 mozecie dokladnie napisac o jakiej inwestycji piszecie? bylabym wdzieczna Odpowiedz Link Zgłoś
agatek72 Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 25.01.06, 09:49 Piszemy o tej inwestycji www.europlanning.pl/inwestycje-mieszkania-nieruchomosci-planowane.html pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fragole Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 01.02.06, 09:56 A ile tam m2 bedzie kosztował ? Ktos moze wie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 17:10 1 m będzie kosztował między 4000-5000 zł Odpowiedz Link Zgłoś
suchydeg Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 01.02.06, 18:32 agatek72 napisała: > Dobrze że piszesz o tych liniach wysokiego napięcia. Też mnie to niepokoiło, al > e > człowiek z działu handlowego stwierdził, że po pierwsze oni chcą te linie > schować pod ziemię. akcja "chowania" linii wysokiego napięcia jest tak kosztowną inwestycją, że jest bardzo mało prawdopodobne aby developer pokusił się o jej sfinansowanie jest to oczywiście możliwe , ale wtedy mieszkania nie będą po 4000-5000 . poza tym skąd info o tych cenach? czy widział ktoś z Was ofertę handlową? czy tylko "Pan z działu handlowego tak mówił". rozejrzyjcie się na rynku nieruchomości na Gocławiu 5000 za metr w tym miejscu jest ceną za niską .... dla przykładu JW construction (firma tania) sprzedawała mieszkania przy Ostrobramskiej za ponad 5000 . a lokalizacja przy anińskiej jest o niebo lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
agatek72 Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 01.02.06, 19:34 Na razie muszę się opierać na informacjach w rodzaju "Pan z działu handlowego tak mówił", ponieważ oni nie mają jeszcze ustalonych cen. Ceny będą znane ok. 15 lutego. Po drugie nie można się opierać na cenach JWC, bo z kolei Edbud (inwestycja Janar bis), swoje inwestycje wycenia na 3550-3650 (swoją drogą ciekawe kiedy uzyskają pozwolenie na budowę i czy w ogóle coś zbudują)i też jest to Gocław, Mostostal (tak, wiem że dołożył Tesco gratis) też nie brał 5000 zł/m2, więc pozostaje mi mieć nadzieję że może ktoś na Gocławiu wybuduje coś w miarę tanio i może jeszcze dobrze. Po trzecie mam nadzieję że droga inwestycja chowania linii wysokiego napięcia pod ziemię w przeliczeniu na kilkaset mieszkań (zwróć uwagę że będą tam stały 3 duże bloki-najmniejszy na ponad 120 mieszkań) opłaci się developerowi i dokona tego co na razie obiecuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marcelus_1 Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 02.02.06, 15:45 Witam, byłam na ich stronie internetowej i nie znalazłam tam planów mieszkań. Piszesz, że mieszkania mają fajny rozkład, zdradź gdzie je widziałaś. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
agatek72 Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 02.02.06, 19:01 Po prostu byłam u nich w firmie (na ul. Śniadeckich) i człowiek z działu handlowego pokazywał mi plany, nawet odbił mi kilka mieszkań które mnie interesowały (mimo że nie prowadzą jeszcze sprzedaży) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kreator Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 00:24 Na Osowskiej bardzo sie starali, bo to ich pierwsza inwestycja. Kupili niedokończony szkielet budynku od jakiś Włochów, których z kolei jakiś polski wykonawca doprowadził do upadku i wyjechali do słonecznej itali. Tak więc Willa Osowska dla tej firmy stanowi wizytówkę. Z terminami prawie ok, mieli oddac we wrzesień-pażdzierniku, ale oddali w grudniu ur. Miałem tam kupic mieszkanie ale wszystkie miały fatalny rozkład, ala Italia i spasowałem. Od kolegi wiem, że dobudowane VI pietro jest lux. Developer nie jest duża firmą, ma jakiś kapitał zagraniczny, chyba brytyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.02.06, 20:12 do suchydeg Sprostowanie, firma JWC przy ostrobramskiej sprzedala mieszkania od 3000 do 3500 za 1m2, nie wiem skad wziales takie kosmos wiadomosci????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypieniacz Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.acn.waw.pl 01.02.06, 22:41 bo "kreator" to jeden z tych spekulantow i pieniaczy jakich na tym forum nie brakuje.... ahhhh jak ja tego nie cierpie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka architek Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.02.06, 23:13 w poblizu promenady ma powstac jakis kameralny budynek budowany przez JWC. Projekt jest robiony przez wybitnego profesora architekta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh67 Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 00:18 Pewnie chodzi Ci o inwestycję projektu Kuryłowicza przy Łukowskiej, obok kościoła i pętli, na tyłach zajezdni Ostrobramska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie student Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 08:50 budynek projektu prof. Kuryłowicza ma powstać przy ul. Łukowskiej, czyli po drugiej stronie ul. Ostrobramskiej. Ten wątek dotyczył innej inwestycji na rogu ul. Rechniewskiego i Anińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st ar Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.02.06, 00:31 tak, nie wiesz kiedy rozpocznie sie budowa i sprzedaz? Odpowiedz Link Zgłoś
agatek72 Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 04.02.06, 19:21 Aktualne wieści z osiedla Przy Promenadzie. Pozwolenie na budowę dostaną najprawdopodobniej pod koniec marca. Ceny jeszcze nie ustalone. Pozdrawiam zainteresowanych Odpowiedz Link Zgłoś
kaye Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 05.02.06, 14:06 A gdzie dokładnie jest ich biuro na Śnadeckich? Na stronie www znalazłam tylko adres kontaktowy na Ossowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
agatek72 Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 05.02.06, 15:07 Śniadeckich 21 m. 16 Odpowiedz Link Zgłoś
kaye Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 05.02.06, 15:56 Dzięki za info Chyba się tam udam wkrótce Odpowiedz Link Zgłoś
ona-25 do kaye 05.02.06, 17:08 Jezeli tam bedziesz, to podpytaj moze o ceny. Z gory dziekuje, ona-25 Odpowiedz Link Zgłoś
agatek72 Re: do kaye 05.02.06, 17:14 Tak jak pisałam wcześniej ceny nie zostały jeszcze ustalone. Najwcześniej będą znane ok. 15 lutego, a na razie odpowiadają że cena będzie się wahać między 4000-5000 zł. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszczółka Re: do kaye IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 15:30 ceny nadal nie znane, pozwolenie na początku kwietnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 193.201.167.* 06.03.06, 15:26 Witam czy juz ktos wie na jakim poziomie beda ceny i czy juz jest pozwolenie na budowe? Pozdr. ME Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyton Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 15:04 czy oni jeszcze gdzies buduja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 213.25.153.* 31.03.06, 08:12 Obecnie rozpoczął się etap rezerwacji mieszkań. koszt rezerwacji to 5000 zł, oczywiście ta kwota przepada jesli się zrezygnuje. Cena jednego metra to 4550- 4600 w zależności od piętra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 213.25.153.* 31.03.06, 08:16 Przeraża mnie fakt, że inwestor nie nazywa się juz europlanning tylko europlan, ze pozwolenie uprawomocni się dopiero 8. kwietnia, a kwestie działki, ktorej inwestor nie jest wlaścicielem tylko ma ją na "wieczyste użytkowanie", będą jednoznaczne dopiero po 15. maja. Ale chyba sie zdecyduję na zakup mieszkania tam. Ktoś wie coś o niebezpieczeństwach, które mogą czyhać jeśli się kupuje mieszkanie pobudowane na takiej działce? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.wiadw.pl 31.03.06, 11:42 Przed chwilą rozmawiaęłm z "bardzo miłym panem z działu hadnlowego". Mi powiedział, że ceny mieszkań wahać się maja w graniacach 4300-4600, a działka jest właśnością developera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 213.25.153.* 31.03.06, 12:32 Dziwne. Przecież dlatego właśnie podpisywanie umów ma się zacząć od połowy maja (chociaz pozwolenie uprawomocni się 8. kwietnia, bo od podpisania umowy o uzytkowanie gruntu gmina ma 60 dni na prawo pierwokupu. Więc to na pewno WIECZYSTE UŻYTKOWANIE. To samo było z Osowską.www.europlanning.pl/umowa- przedwstepna.doc Wszystko to trochę mnie przeraża, skoro "miły pan" mówi jedno, a prawda niekoniecznie jest taka sama. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.wiadw.pl 31.03.06, 13:40 Dla 100% pewności zadzwoniłem do Pana jeszcze raz - ziemia ma być(jest) WŁASNOŚCIĄ developera. Nie wiem, z kim rozmawiałaś, ja - z panem Matejkowskim (chyba nie przekręcam nazwiska). Z kim Ty rozmawiałaś? Może tam mają bałagan? Zostałem (sic) umówiony na spotkanie w przyszłym tygodniu - wtedy dowiem się szczegółów. Nie jestem prawiekiem, ale: www.archipelag.pl/artykul.php?KatID=3020100&ArtID=1882 na pierwszy rzut oka, wygląda na to, że główna różnica między tymi formami (własność, wieczyste...) jest w cenie. Akurta w tej kwestii - z czego wynika Twój niepokój? Jeżeli mi coś w tej firmie, póki co, nie pasuje, to "zabieganie" o ewentualnego klienta, ale to, oczywiście, moje subiektywne odczucia. Pozdrawiam również Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onika Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 213.25.153.* 31.03.06, 13:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 213.25.153.* 31.03.06, 14:02 Byłam na spotkaniu w tym tygodniu, ponieważ czekam na tę inwestycję od stycznia (jak tylko postawili tablicę przy Promenadzie). Mam już zarezerwowane mieszkanie i chciałam dowiedzieć sie więcej szczegółów - harmonogram spłat, kiedy podpisywanie umowy itd. Na samym początku zdziwiło mnie, że do niedawna to był Europlanning teraz jest Europlan. Panowi mówili, że to zupełnie inna firma, ale gdy już zaczeliśmy mówić o ich inwestycjach to powołali sie właśnie na Osowską - czyli to, co robił Europlanning. Ale ok, nie jetsem przywiązana do nazywy. Kiedy już doszliśmy do kwestii terminów to wyszła ta sprawa z działką (ale dla mnie wtedy to tak dużo nie grało roli). Kiedy byłam potem na spotkaniu w Open Finance doradca powiedział, że te prawa pierwokupu itd dlatego, ze inwestor ma wieczyste użytkowanie, a nie własność działki. Kolega, który kupował mieszkanie pół roku temu powiedział, że powinnam się dowiedzieć jak to z tym jest użytkowaniem (na zasadzie, że lepiej chuchac na zimne). W tym samym czasie czytałam posty na forum a moja koleżanka zadzwoniła do europlanu/europlanningu i uzyskała te same informacje (że deweloper ma działkę). Dla mnie wieczyste użytkowanie to coś innego niż prawo własności (może się mylę), ale tak naprawdę to niepokoi mnie fakt, że deweloper tak postępuje. Bardzo chcę kupic to mieszkanie - jest w moim odczuciu idealne-ale nie mam ochoty martwić sie tym, czy mój deweloper jest uczciwy. Poczytam o tym więcej w domu - teraz niestety siedze w pracy:) Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.acn.waw.pl 06.04.06, 19:15 Witaj Moniko, Widzę,że jesteś już mocno zaangażowana w tę inwestycję, w związku z tym odpowiadam właśnie Tobie. Od dłuższego czasu też zastanawiałem się nad kupnem mieszkania przy Promenadzie, do momentu, gdy nie uzyskałem informacji o developerze. Zwróć uwagę na następujące, ewentualne zagrożenia: 1/ zbadaj szczegółowo stan prawny firmy, z którą chcesz podpisać umowę. Od kilku miesięcy przewijają się takie nazwy podmiotów, jak Europlanning, Europlan Projekt Gocław sp. zo.o. ,Europlan Development, Europlan spółka komandytowa, itp. a także jacyś bliżej nieokreśleni "inwestorzy zagraniczni". Tak naprawdę nie wiadomo kto jest stroną umowy. 2/ sprawdź pełnomocnictwa (muszą być do wglądu) 3/ domagaj się rachunku powierniczego 4/ nie podpisuj żadnych umów, dopóki nie jest uregulowana sprawa własności działki 5/ zbadaj na kogo jest pozwolenie na budowę 6/ sprawdź zabezpieczenie finansowe spółki (spółka komandytowa nie jest spółką kapitałową, tylko sp. osobową) 7/ żądaj konkretnego terminu przekazania notarialnego własności lokalu 8/ sprawdź referencje inwestorów zagranicznych 9/ dowiedz się dlaczego firma Projekt Gocław dopiero powstała w marcu tego roku, a Europlan Development, z którą rozmawiałaś, jeszcze prawdopodobnie nie istnieje w ogóle 10/ na których targach mieszkaniowych ta firma była obecna? 11/ po co umowa rezerwacyjna za 5 tys., skoro przy tak konkurencyjnej cenie mieszkania można sprzedać w kilka dni? 12/ dlaczego firma tak się spieszy z pobieraniem pieniędzy...? Czy nie uważasz, że to wszystko jest conajmniej dziwne? Ja się już wyleczyłem z tej inwestycji. Pozdrawiam. ps. Apel do pozostałych. CZYTAJCIE DOKŁADNIE UMOWY. Nie działajcie w pośpiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 213.25.153.* 07.04.06, 08:30 Witaj Marku, Mam bardzo podobne odczucia co do tej inwestycji. Nie wiem co robić, a w pon. jestem umówiona na podpisywanie umowy rezerwacyjnej. Potem mam 3 dni na wpłacenie zaliczki rezerwacyjnej. Mieszknaie bardzo nęci - fajny rozkład pomieszczeń itd., ale wiarygodność dewelopera -praktycznie żadna. Dzięki za woje informacje, szkoda tylko, że one potwierdziły moje obawy:(. Pozdrawiam PS. A może ktoś już zarezerwował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.acn.waw.pl 07.04.06, 12:50 Witaj Moniko, W pełni rozumiem Twoje obawy. Musisz podjąć decyzję w ciągu najbliższych dni na kolejne kilka czy kilkanaście lat Twojego życia. Mogę Ci najwyżej coś poradzić, zasugerować, ale to jest wyłącznie Twoja decyzja. Zadaj sobie parę pytań i szczerze na nie odpowiedz: 1/ Jak ważne jest dla Ciebie bezpieczeństwo Twoich pieniędzy? 2/ Czy ta transakcja życia jest w pełni bezpieczna? 3/ Jak dużo informacji posiadasz o firmie, która powstała kilkanaście dni temu i nie ma odpowiedniego doświadczenia, a przede wsszystkim zabezpieczenia finansowego? 4/ Dlaczego developer nie może dostać kredytu? 5/ Z jakich środków wybuduje osiedle na ponad 700 mieszkań? 6/ Dlaczego nie ma jeszcze uregulowanych spraw własnościowych gruntu i pozwolenia na budowę? 7/ Czy oprócz "nęcącej ceny" odnajdziesz choć jeden argument przemawiający za tym aby wejść w inwestycję? 8/ Czy masz już plan ewentualnego odzyskania wpłaconych pieniędzy w razie nieprzewidzianych trudności? 9/ W jaki sposób firma z minimalnym kapitałem założycielskim (kilkadziesiąt tysięcy zł)jest w stanie zabezpieczyć finansowo całą inwestycję za około 200 milionów zł?! 10/ W jakim celu i na co zbierane są opłaty rezerwacyjne skoro developer nie może jeszcze formalnie sprzedawać mieszkań? 11/ Czy warto kupować kawałek papieru z ładnie wyglądającym szkicem mieszkania za kilkaset tysięcy złotych tylko z powodu tego, że firma "kusi" atrakcyjną ceną? 12/ Jakie masz gwarancje, że za niecałe dwa lata zamieszkasz w swoim upragnionym nowym mieszkaniu? Moim zdaniem priorytetem w tej całej sprawie jest bezpieczeństwo transakcji. Przyznasz chyba, że lepiej zapłacić nieco więcej, ale mieć prawie 100% pewność, że inwestycja wypali. Skoro już masz tyle wątpliwości i praktycznie żadnych informacji o konglomeracie firm, które pojawiają się w umowie jak w kalejdoskopie(raz te, raz tamte)to praktycznie odpowiedziałaś sobie na swoje pytanie: czy warto...? Ja bym był bardzo ostrożny na Twoim miejscu. Nikt nie każe Ci już na szybko podpisywać umowy i wpłacać pieniędzy. Zawsze możesz przeciągnąć sprawę i uzyskać jeszcze więcej informacji. Przekonasz się, że otworzą Ci się oczy na pewne aspekty tej transakcji. Bardzo często podejmujemy decyzje w sposób emocjonalny, szybko, ponaglani przez sprzedawcę. Dopuśćmy do głosu nasze logiczne, analityczne myślenie, a wtedy inaczej spojrzymy na całą sprawę. Wiesz doskonale, że każdy dobry sprzedawca gra na naszych emocjach, a jednym z jego narzędzi jest sugerowanie nam, że towar już się kończy i musimy go natychmiast kupić, bo inaczej zabraknie. Z tego co wiem w przyszłym roku będzie znacznie więcej inwestycji(terenów pod zabudowę) w Warszawie i ceny już tak nie wzrosną. Wejdą również przepisy ustawowe chroniące klienta w relacji z developerem. Zastanówmy się, komu tak naprawdę zależy na wywoływaniu tak dużego, sztucznego popytu na rynku nieruchomości. Kto najwięcej zyska na galopującym wzroście cen(do czasu) i kupowaniu przez rozgorączkowanych klientów w ciemno wszystkiego, jak leci. Developerzy tylko zacierają ręce i nakręcają sztucznie koniunkturę. Nazywa się to bardzo zgrabnie "owczy pęd". Ja w nim nie będę uczestniczył. A ty Moniko...? Pozdrawiam, Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 213.25.153.* 07.04.06, 14:11 Witaj Marku, w sumie to już podjęłam decyzję. Przed sekundą zadzwonił pan z Europlanu (o ile nazwa w ciągu ostatnich dni nie uległa zmianie) i zakomunikował, że po negocjacjach z firmami, które miałyby być generalnym wykonawcą okazało się, że cena mieszkania wzrośnie o 300 zł - czyli mamy już 4900. Zapytałam więc kto został GW. No i tu okazało się, że nie ma GW - po prostu cena wzrośnie. Moim zdaniem to straszni krętacze z nich, nie chcę z nimi wspólpracować. Tym bardziej, że kwota 273 450 zł to dla mnie całkkiem sporo. Ale bardzo ciekawni mnie jakie będą losy tejże inwestycji. Pozdrawiam i dziękuję za rady oraz za czas mi poświęcony. Miłego weekendu, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.04.06, 15:17 Witaj Moniko, Dziękuję za ekspresową odpowiedź. Cieszę się, że kamień spadł Ci z serca. Jak widzisz, im dalej w las tym więcej drzew. Niestety w tym przypadku jest to potworna gęstwina zarośli zwanych pokrętnymi zapisami w umowie i dziwnymi wyjaśnieniami pracowników firmy. Jak to dobrze, że nie wchodzisz w te siła. Napisałem w poprzedniej wiadomości, że w miarę uzyskiwania większej dawki informacji, spojrzysz na sprawę bardziej trzeźwo i z dystansem. Ciekaw jestem, jak postąpią w tej sytuacji inni potencjalni nabywcy mieszkań "Przy Promenadzie". Czy już ustawili się w długiej kolejce naiwnych, aby powierzyć swe ciężko zarobione pieniądze przypadkowym "inwestorom"? Nie dziwię się, że o naszych rodakach mówi się "mądry Polak po szkodzie". Zapraszam wszystkich na plac budowy za około pół roku. Zobaczycie, jak szybko powstają Wasze mieszkania. Pozdrawiam, Marek ps. W czasie weekendu nie myśl już o tej sprawie, a poczujesz się naprawdę lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 213.25.153.* 07.04.06, 15:55 :) Trochę mi smutno jak pomyslę, że od nowa zaczynam cały proce szukania nieruchomości, że moje mieszkanie znów się przesuwa w nieznaną przyszłość. Z drugiej strony - przynajmniej nie mam obaw, że stracę pieniądze - choćby te, które wpłaciłabym jako zaliczkę. A Ty, szukasz czegoś? Gdybyś wiedział o jakiejś nowej inwestycji, która jest bardziej przewidywalna i przy okazji sa wolne 2-pokojowe mieszkania to daj znać:) Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.acn.waw.pl 07.04.06, 17:49 Witaj Moniko, Głowa do góry. Na pewno coś fajnego znajdziesz. Jeśli będę miał jakieś informacje, to dam znać. Trzymam rękę na pulsie. Pozdrawiam, Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 19:39 Marku, Dzięki za słowa otuchy. Miłego weekendu i wszystkiego dobrego! monika p.s. będę mieć oko na Europlan - mieszkam prawie obok:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.03.06, 14:36 Slyszalam ze ten developer szuka banku ktory skredytuje ta inwestycje, i jak na razie zaden bank nie chce dac im kredytu, podobno firma chce wziazc kredyt na 100% wartosci tej inwestycji, developer nie ma wlasnej kasy, nawet na grunt.Poki co kredytu chyba jeszcze nie zalatwili w zadnym banku, zbyt duze ryzyko dla banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.wiadw.pl 31.03.06, 14:56 No to nieźle się zapowiada:) Ja też interesuję się tą inwestycją od dawna, chyba też od stycznia. Niewiele w tej okolicy sie buduje - JW Destruction ma za niedługo budać blok po drugiej stronie Ostrobramskiej. Obiecano mi w Europlanningu skontaktować się ze mną jak coś ruszy w temacie, ale "nie udało" im się to, ja się do nich odezwałem pierwszy:) Dziś zostałem poinformowany, że zainteresowanie jest bardzo duże i niewiele mieszkań już do wyboru zostało - może w ogóle nie będę miał problemu :) Jak uda mi się od prawnika wyciągnąć informację, jak z formalnego punktu wygląda różnica własność-wieczyste, dam Ci znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryf Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.gleeds.com.pl 12.04.06, 11:02 nie dajcie się nabrać na gadkę, że mieszkań za dwa dni nie będzie bo sprzedają się jak świeże bułeczki. zakup mieszkania to nie wizyta w warzywniaku. pan z europlaningu (bądź jednej z wielu firm tam wysptępujących) powiedział również że WSZYSCY developerzy w umowie zapisują indeksację ceny metra kwadratowego mieszkania. Wierutna bzdura. Szukam mieszkania już od 6 miesięcy i widziałem kilka umów i nigdzie takiego zapisu nie było. ja zrezygnowałem z mieszkania bo chciałbym wiedzieć ile ono kosztuje zanim je kupię a zapis o indeksacji mi na to nie pozwala. jeśli wzrośnie np o 7-8% to na kwocie 370tyś to już 25 tyś i skąd wziąć dodatkowe 25tyś. poza tym nie rozumiem jednej sprawy. skoro ma być generalny wykonawca to cena zostanie ustalona i za taką wybudują to. developer jeśli jest rozważny to zakłada 3-5% kosztów dodatkowych i ujmuje to w cenie a nie indeksuje ceny mieszkania. Wieczyste vs. włsność - jak kupije się "ziemię" od gminy zawsze jest to forma wieczystego użytkowania na 99lat. więc tu nie ma żadnej pułapki. należy tylko sprawdzić kto jest uytkownikiem wieczystym działki a komu wpłacamy pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
jokeyka Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 19.04.06, 20:29 Czy ktoś, uzyskał może jakiekolwiek nowe informacje, na temat tego developera? Ja byłam na spotkaniu i wstępnie zarezerwowałam (bez umowy)mieszkanie. Ale czytając te posty mam coraz więcej wątpliwości, czy ta inwestycja dojdzie do skutku. Państwo z działu sprzedaży nadzwyczaj uprzejmi(na początku współpracy zawsze jest dobrze). Jeszcze jedno zapewniali mnie, że wpłaty będą następowały na rachunek powierniczy. Jeżeli to nie okaże się fikcją, to duży plus, który daje szanse na dalsze rozważnie na temat zakupu lokalu w tej inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Donelka Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 23:14 hej, Ja też miałam tam zerezerowane mieszkanie i zrezygnowałam po tym jak mój prawnik zobaczył umowę, powiedział że absulutnie w to nie wchodzic. Po pierwsze ciągłe zmiany ze statuem firmy i nazwą, po drugie nie wyjasniona sprawa z działką a po trzecie że w trakcie trwania budowy ceny mogą ulec zmianie w zależności od sytuacji na rynku. Obłęd, przecież za 1,5 roku mogą wziąc cenę z kosmosu, żadnego ograniczenia w biurze powiedzieli mi że to będzei max, do 3% wartości mieszkania, ale w umowie już tego nie ma. Odkąd ja się dowiadywalam o to mieszkanie cena już podskoczyła 700 zł na metrze, to chyba o czymś świadczy. Poza tym ja byłam umówiona na podpisanie umowy rezerwacyjnej i Pani z biura miała oddzwonić kiedy dokładnie mam przyjść, do dziś dnia nikt do mnie nie zadzwonił. Miałam zarezerwowane mieszkanie, wobec tego przypuszczam że sprzedali je komus innemu nie pytając mnie czy się decyduję. Ja w międzyczasie zrezygnowałam i nawet sama chciałam ich o tym poinformowac, ale numer który miałam do tej pani, nagle okazał się nieaktualny, pan który odebrał poinformował mnie że ta Pani zmieniła numer..... Przemyśl to sobie bardzo dokladnie, to jest naprawdę poważna sprawa, zwłaszcza jeśli miałabyś brać kredyt .... Pozdrawiam Donelka Odpowiedz Link Zgłoś
jokeyka Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 20.04.06, 21:55 Serdeczne dzięki, bedę musiała bardzo poważnie przemyślec tą decyzję, niestety w dodatku w grę wchodzi kredyt. Jeszcze raz chyba umówie się na spotkanie z przyjemnymi pracownikami z działu sprzedaży, ale wcześniej poproszę ich o więcej danych i dokumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania J Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 17:47 Zastanawialam się nad kupnem mieszkania na Gocławiu, gdzieś w poblizu tego osiedla o którym piszecie. Zdecydowałam się jednak kupic mieszkanie w Zabkach od firmy mac Plast... za cene 56m2 mam teraz 107 m2 i dodatkowo skosy na drugim poddaszu. Pomijam ze cena garażu jest tam o połowe nizsza to jeszcze nie jest tam tak drogi czynsz jak placiłam w Warszawie. A dojazd jest bardzo dobry. teraz jak zrobią dodatkowe pasy na Marsa i na Zolnierskiej to do Promenady bedzie mozna dojechac w 8 min, teraz jade najwiecej 9z korkim!!) 15 min. W szoku jestem bo nie myslałam, ze zamieszkam w Zabkach. Ale ceny sa o polowę nizsze i w bloku mieszka tylko 12 osób a nie 500 tak jak na II etapie tego osiedla. Zycze udanych zakupów... zazdroszcze wam tylko Almy blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
zorro56 Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 28.04.06, 14:34 Cześć, właśnie dzisiaj zarezerwowałem mieszkanie u nich i muszę przyznać że jestem bardzo zadowolony. Dość długo wgryzałem się w ich dokumentację i w te wszystkie obawy o których piszecie. I muszę Was uspokoić. Faktycznie jeżeli chodzi o pojawiające się podmioty to zakręcili równo. Ale doszedłem do sedna sprawy. I wygląda to całkiem przyzwoicie. Uruchomiłem swoich dwóch kolegów prawników którzy przewalili wszystkie ich dokumenty i jest wszystko ok. Faktycznie co do kwestii umów jak to zwykle bywa mieli zastrzeżenia. Faktycznie umowa chroni developera ale niestety tak już jest że w dzisiejszych czasach to oni mają więcej do powiedzenia niż my. Ale nie jest tak źle. Kilka spraw ustaliliśmy i znaleźliśmy wspólna nić porozumienia. Ktoś z Was pisał o tym że cena nie jest indeksowana przez wskaźnik GUS-owski. Bzdura. Szukałem mieszkania naprawdę długo i muszę Wam powiedzieć że u większości był ten zapis. Kolejna bzdura o której ktoś pisał że wskaźnik może wzrosnąć o 7-8%. Sprawdzałem i za ostatni rok wzrosło o 1%. Nie wiem skąd te informacje. Przecież tego typu dane są dostępne dla wszystkich i można je sprawdzić. Wychodzi na to że ludzie lubią przez niewiedzę sami sobie utrudniać życie. Z tego co mi wiadomo to podobno w tej chwili poszukują nowych lokalizacji. Są faktycznie nowi na rynku ale jak się prześledzi gazety opisujące rynek nieruchomości to w najbiższym czasie wejdzie wielu nowych developerów na rynek. Poza tym pamiętam czasy kiedy w latach 90-tych na rynek wchodził Dom Development i miałem kolegę który tam pracował i musze Wam powiedzieć że też ludzie psioczyli na nich a teraz prosze jaka firma. Zobaczymy jak pójdzie z tym. Co do tego rachunku powierniczego to przeciez jak nie będą nawet go mieli to nie podpisze umowy na budowę i tyle. Bo akurat w tej kwestii to łaski nie robią bo to w zasadzie gwarantuje że nie znikną z moimi pieniędzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
jokeyka Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 05.05.06, 23:31 Do zorro56 Czy mógłbyś się podzielić informacjami, jakie zmiany do umowy udało Ci się wynegocjować z nimi, niestety nie mam możliwości skorzystać z pomocy prawników, jedyne analizy dokonuje na danych odnośnie pułapek developerów opublikowanych na tym forum, bądź w innych źródłach netu. Coraz bardziej jestem, zainteresowana kupnem mieszkania na tym osiedlu, a przyciskają z terminem podpisania umowy rezerwacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mih Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.chello.pl 11.05.06, 15:36 a ja bym dodatkowo uwazal na zadziwiajaco przychylne developerowi opinie zorro56. dwoch prawnikow przekopalo sie przez sterte dokumentow....ale w zwiazku z tym zadnych konkretow. chociaz wcale nie twierdze, ze to wszystko okaze sie nieuczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
gatta1 Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 12.05.06, 13:17 Bylam wlasnie na ich stronie i wydaje mi sie,ze ceny podniesli. Odpowiedz Link Zgłoś
zorro56 Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 23.05.06, 17:01 Witajcie, sorki że dopiero teraz odpisuje ale skoro podpisałem umowę to się przestałem narazie interesować tym. Z ciekawości wszedłem i widzę że jedna z Pań zadała mi pytanie. No więc jeżeli chodzi o szczegóły to z tych najważniejszych które wynegocjowałem to: wydłużenie terminów związanych z płatnościami i doręczeń i możliwość wpływu na ewentualne zmiany w umowie na budowę. Pierwotna umowa zakładała że mogę zrezygnować z umowy tylko jeżeli chodzi o ewentualne zmiany ceny. Ja chciałem mieć wpływ na wszystkie zmiany które mogłyby się pojawić w umowie. W przypadku braku mojej akceptacji na zmianę chcialem mieć możliwość zrezygnowania i otrzymać zwrot wpłaconych pieniędzy (5 tyś zł). Zgodzili się. Zmieniłem również harmonogram spłat związany z płatościami. Tu nie będę pisał jak, bo jest to indywidualna kwestia. Dokonałem również wpisu do umowy mówiącego o zainstalowaniu liczników dla danego lokalu do określonego terminu. Nie chciałem ponosić kosztów nazbyt długo za innych związanych z eksploatacją lokalu. Dlatego chciałem mieć ten zapis i go mam. Mam nadzieje że wyjaśniłem choć trochę innym szczegóły zmian. Z tego co widzę to niektórzy zarzucali mi brak szczegółów w tym o czym wcześniej pisałem to teraz je umieściłem. Może to pomoże innym. A tak a propo ich działki. Dzwoniłem do nich dzisiaj i dowiedziałem że uprawomocniło im się prawo do działki. W czerwcu podpisuję umowę na budowę. Cze Odpowiedz Link Zgłoś
zorro56 Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 23.05.06, 17:01 Witajcie, sorki że dopiero teraz odpisuje ale skoro podpisałem umowę to się przestałem narazie interesować tym. Z ciekawości wszedłem i widzę że jedna z Pań zadała mi pytanie. No więc jeżeli chodzi o szczegóły to z tych najważniejszych które wynegocjowałem to: wydłużenie terminów związanych z płatnościami i doręczeń i możliwość wpływu na ewentualne zmiany w umowie na budowę. Pierwotna umowa zakładała że mogę zrezygnować z umowy tylko jeżeli chodzi o ewentualne zmiany ceny. Ja chciałem mieć wpływ na wszystkie zmiany które mogłyby się pojawić w umowie. W przypadku braku mojej akceptacji na zmianę chcialem mieć możliwość zrezygnowania i otrzymać zwrot wpłaconych pieniędzy (5 tyś zł). Zgodzili się. Zmieniłem również harmonogram spłat związany z płatościami. Tu nie będę pisał jak, bo jest to indywidualna kwestia. Dokonałem również wpisu do umowy mówiącego o zainstalowaniu liczników dla danego lokalu do określonego terminu. Nie chciałem ponosić kosztów nazbyt długo za innych związanych z eksploatacją lokalu. Dlatego chciałem mieć ten zapis i go mam. Mam nadzieje że wyjaśniłem choć trochę innym szczegóły zmian. Z tego co widzę to niektórzy zarzucali mi brak szczegółów w tym o czym wcześniej pisałem to teraz je umieściłem. Może to pomoże innym. A tak a propo ich działki. Dzwoniłem do nich dzisiaj i dowiedziałem że uprawomocniło im się prawo do działki. W czerwcu podpisuję umowę na budowę. Cze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też zainteresowany Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.bonair.com.pl / 194.92.227.* 26.05.06, 09:14 Witajcie, prezesem firmy jest Artur Kozieja. Czy ktoś może wie cos więcej na jego temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.aster.pl 29.05.06, 16:41 A ustawa o ochronie danych osobowych? Takich informacji można zasięgnąć na miejscu u developera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 217.153.187.* 28.06.06, 12:59 ustawa o ochronie danych osobowych chyba nie dotyczy osob, ktorych dane zostaly ujawnione w jawnym rejestrze jakim jest rejestr przedsiebiorcow w dniu dzisiejszym podpisalam umowe z tym deweloperem i tak jak osoba ktora pisala powyzej rowniez wprowadzilam do umowy szereg zmian na ktorych mi zalezalo co do ich statusu prawnego to wzbudzil on rowniez moje i mojej kolezanki radcy prawnego watpliwosci jednakze po zbadaniu sprawy u zrodla - moje watpliwosci zostaly rozwiane - przede wszystkim fakt iz posiadaja rachunek powierniczy na ktory dokonywane sa wszystkie wplaty od kupujacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.aster.pl 29.06.06, 18:01 Ja póki co podpisałem umowę rezerwacyjną i czekam na sygnał od Europlanu do podpisania umowy na budowę lokalu. Mam nadzieję, że to nastąpi po rozpoczęciu budowy. Dowiedziałem się że generalnym wykonawcą ma być Erbud albo PBM Południe, ten pierszy jest chyba lepszy. Plac budowy mają ogrodzić w połowie przyszłego tygodnia. No i teraz pozostaje mieć nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze i pod koniec przyszłego roku zamieszkamy w nowym mieszkanku... Odpowiedz Link Zgłoś
citroeny Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" OPINIE 06.07.06, 22:25 Jestem zainteresowanykupnem mieszkania w tej inwestycji, czekam na jakiekolwiek opinie na temat dewelopera, inwestycji, chętnie podzielę się moimi obserwacjami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawnik UWAGA osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.chello.pl 07.07.06, 21:31 Proponuję dokładnie czytać dokumenty pobrane od tego developera. W umowie , którą mi pokazano(7.07.06) nie ma słowa ,że firma zobowiązuje się podłączyć budynek do kanalizacji, bądź jakichkolwiek mediów. W standardzie wykończenia lokalu nie ma słowa o grzejnikach,instalacjach elektrycznych, instalacjach TV,domofonowej , więc może się okazać ,że ich nie będzie bądź będą za dopłatą. Pamiętajcie , pewne jest to co jest napisane w umowie a nie co powie developer, nie wierzcie w żadne słowne zapewnienia. Dodatkowo ciekawe dlaczego chwalą się budową na Ossowskiej a to nie oni ją robili tylko firma Europlanning (zapewniam , że są to różne firmy, mają dwie różne siedziby , dwie różne strony internetowe , dwie różne dokumentacje oraz całkowicie różne inwestycje). Teraz dopiero zastanówcie się ponownie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszły lokator Re: UWAGA osiedle "Przy Promenadzie" IP: 217.96.101.* 14.07.06, 10:42 Witam, w przyszłym tygodniu podpisuje z nimi umowę na budowę. Jestem zadowolony bo ja np w standardach wykończenia lokalu otrzymałem te rzeczy, o których brakach wypisuje Pan "Prawnik". Faktycznie w pierwotnych dokumentach tego jeszcze nie mieli ale teraz już mają uzupełnione. Widocznie Pan " Prawnik" nie umie rozmawiać z ludzmi, że tego nie wyegzekwował. Ja poprosiłem i mam. A tak wogóle widziałem dzisiaj jak rozpoczeli grodzić teren. Jestem zadowolony. Myśle że jak tak dalej będą działać, to powinni być niezłą firmą w przyszłości. Napewno z samych rozmów z działem sprzedaży jestem zadowolony. Szybko i konkretnie. Zapewniali mnie że budowa ruszy do 15 lipca i prosze. Idealnie. Gorąco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europlan Oświadczenie IP: 217.96.101.* 17.07.06, 14:31 Niniejszym informujemy, że inwestorem i właścicielem inwestycji pod nazwą „Osiedle Przy Promenadzie”, jak i użytkownikiem wieczystym gruntu, na którym inwestycja jest prowadzona jest spółka Europlan Projekt Gocław Sp. z o.o. Spółka komandytowa (spółka celowa powołana przez Europlan Development na skutek wymogów kredytowania inwestycji mieszkaniowych określonych przez bank finansujący inwestycję). Spółka Europlanning Investments Sp. z o.o. jest jedynie pośrednikiem wspierającym inwestora w procesie sprzedaży. Zarząd Europlan Development Sp. z o.o. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europlan Oświadczenie nr 2 IP: 217.96.101.* 17.07.06, 15:01 Niniejszym informujemy, że w dniu 10 lipca 2006 roku podpisana została Umowa na Generalne Wykonawstwo przy I etapie inwestycji „Osiedle Przy Promenadzie” z firmą Erbud Warszawa Sp. z o.o. Zarząd Europlan Development Sp. z o.o. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek oświadczenie nr 1 IP: 81.15.149.* 18.07.06, 13:58 Czy to przypadek, że "Eurolpan" i "przyszły lokator" wysłają posty spod tego samego IP - 217.96.101.*?! JAk dal mnie nie ma tu przypadku! To co mam do zarzucenia tej firmie można znaleść wyżej w tym wątku, są tam moje posty, pod wszytskimi negatywnymi opiniami napisanymi przez innych, też się podpisuję. Nie kupiłem tam mieszkania i nie żałuję - kupiłem w Marvipolu na Wiatracznej. Podam przykład Europlann (czy jak to się w końcu nazywa) versus Marvipol. Europlann rezerwoałał mieszakania z ceną 4200/m2 a potem, w ciągu podniósł cenę o bodajże 700zł/m2 i podpisaywał umowy przedwstęopne już z nową cną. Podwyżkę uzasadnił "konsulatcjami" z głównym wykonawcą, którego dopiero teraz (sic!) wybrał - ciekawostka. Marvipol też podnósł ceny (chyba o 300/m2) tyle, że priomo: podał logiczny powód - duże zaintresowanie; secudno: z tymi, którzy zarezerwoali mieszkania (przd podwyżką) podpisywał umowy ze starą ceną. Ja świetnie rozumiem, że developer to nie jest instytucja charytatywna i musi zarobić, tyle, że jak ktoś (czyt. Europlan) już na wstępie zaczyna mijać się z prawdą, to ja nabieram wątpliwości i dziękuję za wspólpracę. Już dawno przesatałem się interesować tą inwestycją. Nie twierdzę, że istnieje coś takiego jak zbiorowa mądrośc, ale w momencie, kiedy zaczeli sprzedwać mieszkania, w ciągu 1-2 tygodni zarezerwowane były wszytskie lokalne, część miała kilkakrotne rezerwacja, a teraz - jeżeli wierzyć stronie tego osiedla - dostępnych jest nadal sporo mieszkań. Ciekawe czemu tylu zaintersowanych podziękowało temu developerowi za wspólcracę?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika oświadczenie nr 1 IP: 213.25.153.* 18.07.06, 15:56 Ja także interesowałam się tą inwestycją, przede wszystkim ze względu na jej lokalizację. Z podobnych powodów zrezygnowałam z mieszkania i teraz ciesze się za każdym razem kiedy przejeżdżam obok tego, jakże fachowo ogrodzonego, miejsca.Nie zraziłam się w poszukiwaniach i obecnie mam podpisaną umowę na zakup mieszkania w Marvipolu na Wiatracznej. Potwierdzam także informację, że Marvipol podniósł cenę o 300zł/m2, ale osoby, które miały zrobioną rezerwację (jeszcze bez gotówki) miały utrzymaną niższą cenę - biuro sprzedaży specjalnie nawet dzwoniło w tej sprawie. Zastanawiam się też czy uzyskanie kredytu na taką inwestycję obędzie się bez problemów (zakładam, że nie wszystkich będzie stać na zakup mieszkania bez brania kredytu). Zdaniem doradców z Open Finance ma to znaczenie dla banku kto jest inwestorem. Ja świadomie zrezygnowałam z Przy Promenadzie i uważam to za jedną z bardziej rozsądnych decyzji. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezorientowany Re: oświadczenie nr 1 IP: *.bonair.com.pl / 194.92.227.* 18.07.06, 17:50 Czy Marvipol ma jeszcze wolne mieszkania? Czy papiery inwestycji na Wiatracznej są kompletne? Bank bez pozwolenia na budowę chyba nie da kredytu? Możesz mi to wyjaśnić? Pozdrawiam niezorientowany ale poszukujący Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 a ja się zastanawiałam... 18.07.06, 19:40 Z dziada pradziada mieszkam na Pradze południe, od prawie roku szukam nowego lokum (rozmnożyła się nam rodzina znacznie) i nie chcę się ruszyć poza tę dzielnicę. Wszystko, co zaczynało się tu- nie odpowiadało mi (cholera, bo jestem wybredna). Przykładałam się już do Olszynki Grochowskiej, bo developer ma dobrą opinię i ładna okolica ale bliziutko torów, a ja lubię ciszę niezmąconą kolejowym przejazdem, no i piekarnia Kowalscy vis a vis (samochody podjeżdzają tam po bułeczki bladym świtem). Potem było parę jeszcze innych historii po drodze, a od niedawna mocno zastanawiałam się nad tym osiedlem. Budynek z Osowkiej znam. Nawet nie przerażały mnie te zmiany (za każdym razem inne ceny przez telefon) ale... jednak za duże gmaszysko i za głośno. Oczywiście developer pisze na swej stronie, że to świetny punkt komunikacyjny - mimo wszystko jazgot spory. Prezez sekund kilka przebiegła mi nawet myśl o marvipolu ale jako, że tam mieszkam (właściwie kilka kroków stamtąd)- odechciało mi się - hałas podobny, a widoki z okna przerażające. I takim sposobem wróciłam do pierwotnego zamysłu kupna lokum z rynku wtórnego. Przepraszam, że to było trochę nie w temacie ale bardziej na marginesie... Na jutro umówiłam się oglądać mieszkanie na Prochowej- cichutko, park, budynek stoi i można wszystko sprawdzić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: a ja się zastanawiałam... IP: 81.15.149.* 18.07.06, 20:27 Do Monika - witam, znowu się spotykamy (patrz posoty wyżej) tym razem na Wiaracznej Niezorientowany - pozwolenia na budowę nie mają - mają mieć :), podobno w połowie sierpnia - nie sądzę, żeby jakikolwiek bank udzielił kredytu bez tego kwitu, reszta kwitów jest w porządku, nie pamiętam jak fachowo te kwity się nazywają, jeżleli CI zależy to sprawdzę, ale widział je mój znajomy b.dobrze zorientowany w temacie i orzekł, że są w porządku. Alinaw1 - mógłbym wiedzieć, ile zaśpiweał sobie właściciel mieszkania na Prochowej za m2? Oklica nie jest taka zła - przynajmniej jak dla mnie i mojej rodziny w tym psa - patrz vibram :) - i jak mi się wydaje także dla statecznej matrony z dziećmi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Re: a ja się zastanawiałam... 18.07.06, 20:38 Okolica Wiatracznej i prochowej to prawie to samo ale jak wiecie PRAWIE robi różnicę. Zapraszam na spacer Wiatraczną, szczególnie w godzinach szczytu. Na stronie developera (opis bardzo śliczniutki, barokowy, ileż ozdobników!) stoi napisane, że to kameralny budynek. Z ponad 160 mieszkaniami. Ładna mi kameralna atmosfera ! Obecnie mieszkam w kamienicy z 2000 r. z 8 mieszkaniami i tu jest naprawdę kameralnie, cichutko i przyjemnie. Choć bez widoku na rosnące w górę śródmieście (cytuję z pamięci- przy tym najbardziej się ubawiłam). Wiatraczna, Grochowska i wokół rudery- a tak podoba mi się rozkład mieszkania... Na Prochowej póki co cena za m- 6 tys.- przegięcie ale będziemy dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aszka Re: a ja się zastanawiałam... IP: *.centertel.pl 19.07.06, 08:51 do Krzysiek - witaj, ja rozważam mozliwość kupna mieszkania na Wiatracznej - okolica jak dla mnie ok, rozkłady mieszkań mi się podobają, tylko nie mam przekonania co do Marvipolu. Mógłbyś sprawdzić co to za kwity przeglądał Twój znajomy? Przyznam że jestem tym bardzo zaintersowana.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: a ja się zastanawiałam... IP: 213.25.153.* 19.07.06, 09:09 witam serdecznie:) Pozwolenie miało być w sierpniu, ale chyba coś się zmieniło. Moja koleżanka, która tez kupiła tam mieszkanie dowiedziała sie, że będzie we wrześniu. To wciąż przed czasem, bo w umowie sprzedaży deweloper obiecał prawomocne pozwolenie do końca listopada. Co do kredytu-podobno w niektórych bankach można już zacząć całą procedurę kredytową, a pozwolenie donieść poźniej. Ale chyba nie ma co jeszcze tego zaczynać, bo oferty banków zmieniają się często i nie jest powiedziane, że najkorzystniejsza dziś oferta będzie tez najkorzystniejszą za 60 dni. Na pewno bank wymaga też krs dewelopera, a taki dokument ma ważność 90 dni. Więc chyba jeszcze poczekam gdzies tak do połowy sierpnia. Pozdrawiam Krzyśka PS. w której klatce masz mieszkanie? Ja w 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawnik Wiatraczna? IP: *.chello.pl 19.07.06, 10:40 Co do inwestycji na Wiatracznej ( i innych inwestycji w Warszawie)to polecam wizytę na stronie www.siskom.waw.pl/main.html. Tam są mapy przyszłych tras w tym rozbudowy ulicy Wiatracznej a budynek Marvipolu stoi praktycznie na Wiatracznej. Jak kupujecie Państwo mieszkanie to warto wiedzieć co i jak bedzie wyglądało za kilka lat w otoczeniu kilkuset metrów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vibram Re: Wiatraczna? 19.07.06, 14:17 do Monika - Witam serdecznie sąsiadkę z klatki i pozdrawiam równie serdecznie, chyba można by nawiązać serdeczne sąsiedzkie relacje :) do alinaw1 - Fantazję Marvipolu co do opisów to sam podziwiam, i jestem pdo "dużym warażeniem" samej nazwy tej inwestycji ;))) Mieszkałem swego czasu dość długo "prawie" przy ul. Gerenadierów (szpital i podgotowie) i "prawie" (może to i różnica) :) przy Al. Stanów Zjednoczonych (chyba dość ruchliwa trasa). Teraz mieszkam w bardzo kameralnej okolicy i chyba mi ta cisza przeszkadza ;) Prawie codziennie bywam na Wiatraku w godzianach szczytu i poza również - mi ta lokalizacja nie przeszkadza. Nie to ładne, co ładne tylko, co się komu podoba, a może też wieloletnie mieszkanie na Grochowie przytępiło mi słuch i w ogóle wrażliwość?! :) Jak dla mnie to mało kameralne będzie dzieło architektury więziennej Konstantego Strusia planowane przy Terspolskiej www.kstrus.pl/img/up/22222.jpg Ciśnie sie pytanie - jak bardzo terzba być zdesperowanym, żeby kupic mieszaknie- celę z widokiem na "spacerniak" i okna wszytskich sąsiadów do okoła?! Daleki jestem od twierdzeń, że budynek Marvipolu to perła - bo nią nie jest :) - ale jakoś sie broni. Mieszaknia od strony dziedzinca, oczywiście na papaierze, wyglądają nawet przyzwoicie. Architekci Strusia w wykorzyatniu teranu deklasuje rywali - ja to mu daję mój osobisty rekord świata w optymalizcji :) A w kwestii cen oceniam Marvipol jako pazerny w granicach przyzwoitości, co należy mu poczytać za zaletę :) do aszka - Te kwity to były: "Warunki zabudowy i zagospodarowania terenu" i "Odpis z Księgi wieczystej" z prawomocnym wpisem na rzecz śpółki - czy coś w tym stylu i chyba "Wniosek o pozwolenie na budowę". Skoro ja to dostałem, to chyba każdy to może dostać w ich biurze, gdyby były jakieś problemy (choć nie sądzę) mam ksero - mogę podesłać. do wszystkich - Absolutnie nie chcę beatyfikować Marvipolu, na pewno ma swoje za uszami. Gdzies na tym formu można znależć informcje o tym, że zanichał informowania klientów o planach poprowadzenia Wiatraczną obwodnicy Centrum - to prawada dla mieszkań od strony ulicy to praktycznie "przez sypialnię", ale w moim mniemnaiu w ogólnym rankingu developerów, z którymi miałem do czynienia wypada całkiem przyzwoicie. Póki co, jestem z Marvipolu zadowalony i mam nadzieję, że tak już zostanie, czego wszystkim i sobie życzę i pozdrawiam Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przypadkowy Re: Wiatraczna? IP: *.aster.pl 25.07.06, 23:29 Zapytaj w jakimś banku, czy dadzą Ci kredyt na podstawie wniosku developera o wydanie pozwolenia na budowę? Przejeżdżałem niedawno Wiatraczną i widziałem imponujący płot Marvipolu na tej działce. To chyba jest jakaś sztuczka marketingowa developerów, stawiać płot przed otrzymaniem pozwolenia na budowę! W końcu, skoro jest to ich działka to mogą się grodzić. A postronni myślą że już ruszyła budowa! A w ogóle to czemu na tym forum tyle mówi się o Marvipolu? Dział Sprzedaży tej firmy nie ma co robić i szaleje w internecie? Pozdrawiam wszystkich, którzy muszą w tych zwariowanych czasach podejmować decyzje o zakupie mieszkania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika przy promenadzie IP: 217.153.187.* 26.07.06, 14:39 czy moze ktos z uczestniczacych w wymianie na forum zawarl umowe z developerem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dix Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 195.205.147.* 09.08.06, 12:08 wykonawcą jest firma ERBUD. skądinąd znana mi jako raczej wykonawca świetlików dachowych, klap ppoż. natomiast to żeby to oni mieli się zajmować generalnym wykonawstwem mieszkaniówki to już zupełna nowina dla mnie. no ciekawe jak to bedzie wyglądało w praktyce...prawdopodobnie słabiutko, będą brali pewnie podykonawców którzy też wezmą podwykonawców i tak se bedom to lepić. śmierdzi mi to amatorką. a porwali się na dość duży temat, no i oczywiście zabezpieczą się tak umową żeby kupujący mógł ich pocałować w d... jesli chodzi o jakość i terminy. a cene wywindowali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezorientowany Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.aster.pl 11.08.06, 23:16 A kto buduje dla Dom Development na fortach? Kto budowal na Czerskiej? Czy to jest inny Erbud? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 83.238.132.* 08.09.06, 13:56 Moi drodzy, bloczek stanie i wszystko będzie ok. Podpisałam z nimi umowę jakieś 2 tyg. temu, nie ma w niej żadnych kruczków, jest gwarantowana cena za metr i zastrzeżenie umowne o karze na wypadek opóźnienia w inwestycji- oczywiście wiem, ze samo zapewnienie to nic, ale nie ma nic niepokojącego w tej inwestycji. Dostałam wszystkie dokumenty potrzebne do przedstawienia w banku- akty notarialne itd, wszystko jest w porządku. Widzialam umowę z wykonawcą generalnym Erbudem- wielki plik dokumentów (Erbud dziala juz kilkanaście lat, TEN ERBUD!!!- budowali szpitale itd- wszystko sprawdziłam). Budowa jest ubezpieczona na kilkanaście mln EURO!. Byłam wczoraj w biurze sprzedaży mieszkań- już nie ma żadnego a na budowie praca wre... :))) Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilnesss Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 195.149.64.* 08.09.06, 15:06 Aniu a nie martwisz sie tym zapisem o wzroście cen co kwartał, w sumie to jedyna rzecz która mnie zastanawia, umowa jest w porządku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 217.153.187.* 08.09.06, 15:40 to witam pania przyszla sasiadke, ja rowniez kupilam mieszkanie w tej inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 82.177.111.* 08.09.06, 16:13 co tam wre?? od roku stoi tylko bilboard i kupa karzakow. niezla sciema ta cala inwestycja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilness Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 195.149.64.* 11.09.06, 12:52 Moniko i Aniu czy udało wam się wynegocjować brak zapisu o wzroście cen, czy zaakceptowałyscie ten fakt? Wprowadzałyscie moze jakies inne zmiany do umowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.kl.amwaw.edu.pl 14.09.06, 11:22 Witam ja tez podpisałem już umowę. Tak jak moich poprzedników, tak i mnie martwi jedynie fakt indeksacji ceny. Ale poniewaz ogladalem juz pare umow, wiem, ze jest to raczej normalny zapis. Niestety, w przypadku wzrostu wskaznika GUS (bo o ten wskaznik podwyzszana jest cena) metr moze wzrosnac nawet o 6-7%. Poza tym przeczytalem uwaznie umowe i nie znalazlem nic niepokojacego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mic Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 82.177.111.* 15.09.06, 12:08 tez podpisałem już umowę. Tak jak moich poprzedników, tak i mnie martwi > jedynie fakt indeksacji ceny. Ale poniewaz ogladalem juz pare umow, wiem, ze > jest to raczej normalny zapis. nie powiedzial bym, ze to jest normalny zapis... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.kl.amwaw.edu.pl 14.09.06, 11:20 Z tego co widze, to Erbud zbudowal juz pare ladnych obiektow mieszkalnych www.erbud.pl/pl/erbud.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lula Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.netia.com.pl 15.09.06, 11:02 Czy ktoś z was wpłacał dziesięć procent wartości przy podpisaniu umowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janick Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 157.25.9.* 19.09.06, 12:51 Ja sobie wynegocjowałem korzystniejszy harmonogram wpłat niż pierwotnie proponowany i wyszło 10% na początek przy podpisaniu umowy, zamiast 20%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilnesss Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 195.149.64.* 20.09.06, 09:19 czy korzystniejszy to zależy od punktu widzenia, godzą się na każdą propozycję wpłat, trzeba pamietać że im więcej pieniędzy do wpłaty pozostaje w 2007 tym więcej do zapłaty ze względu na waloryzacje ceny o wskaznik GUS, który naliczaja na zasadzie procentu składanego, to znaczy każda następna wplata jest powiekszana od juz powiekszonej. prawdopodobnie prace przeciagnal sie do 2008, gwarantuja to sobie w umowie, a wtedy prawdopodobnie wejdzie 22% podatek VAT na mat. budowlane i ostatnia rata wpłacona przed przeniesieniem własności moze znaczaco odbic sie na naszych portfelach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibik Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.cplus.com.pl 20.09.06, 11:37 Okreslenie "przed przeniesieniem prawa własności" oznacza, że ostatnią ratę można zapłacić w roku 2007. Nie obliguje to do czekania aż do roku 2008, jesli nawet budowa się przedłuży, oby nie. Wtedy jest szansa na uregulowanie nalezności przed zmianą VAT. Generalnie, gdzie by się nie obrócić, to nie ma praktycznie inwestycji, które gwarantują zakończenie w 2007 (atrakcyjnych), problem dotyczy zatem mnóstwa ludzi, którzy teraz kupują lub chcą kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janick Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 217.153.60.* 20.09.06, 13:36 Co do wskażnika GUS - on jest w ostatnim czasie w granicach 1,0-1,5 % rocznie. Wnioski co do odraczania wpłat można wyciągnąć samemu. Słuchajcie, z tego co wiem z płaceniem ostatniej raty to jest gorzej niż mówicie - jeśli wejdzie VAT 22% od 2008 to nie ma znaczenia jakie się miało płatności w przeszłości - sprzedaż następuje w momencie przekazania własności (akt notarialny), więc dla wszystkich kaplica i dopłata 15% od całości wartości inwestycji. Czy ktoś ma jakąś inną wiedzę na ten temat popartą znajomością prawa podatkowego? Pozostaje mieć nadzieję, że ten VAT nie wejdzie, ale w tym kraju już nic nie jest pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koteknapłotek Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 23:52 tak, wskaźnik może i jest maks. 1,5 % rocznie, tylko zwróć uwagę, że oni podwyższają o dodatni, czyli jeśli sześć razy w ciągu roku wzrośnie o 1 %, a 6 razy zmaleje o 1 %, cena mieszkania rośnie o zsumowany wskaźnik dodatny, a nie o średni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janick Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 217.153.60.* 02.10.06, 13:57 Bez przesady, aktualizacja jest wskaźnikiem liczonym w ujęciu narastającym, czyli rzeczone przeze mnie obecne 1,0-1,5%. Inne podejście ociera się o absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koteknapłotek Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 01:10 ja mówię o zapisie w umowie, nie o tym, jak wskaźnik rośnie czy rósł do tej pory, a Ty o czym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janick Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 157.25.9.* 04.10.06, 10:51 A ja dalibóg nie wiem jak Ci może wskażnik 6 razy w roku skoczyć po 1%, skoro w ujęciu rocznym wynosi wzrost 1,3% Lipiec 2006 do lipca 2005. Chodzi o wskaźnik KNNR 1122 (taki jest w umowie a nie jakikolwiek inny). www.stat.gov.pl/dane_spol-gosp/ceny_handel_uslugi/ceny_robot_budowl/07_06/ceny_rob_0706.pdf To, czego obawiasz się to jakas chora nadinterpretacja. Kupowałem już kiedyś jedno mieszkanie i rewaloryzacja była wskażnikiem narastającym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.netia.com.pl 04.10.06, 11:57 A czy ktoś widział pismo potwierdzające, ze konto w PKO BP jest kontem zastrzeżonym? Bo jak jest to zwykłe konto to właściciel może sobie robić z pieniędzmi co mu sie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 199.67.138.* 04.10.06, 13:39 najwyrazniej mowa tu o dwoch roznych wskaznikach. Wiem, ze niektorzy deweloperzy stosuja wskaznik PRODUKCJI BUDOWLANO-MONTAŻOWEJ. KNNR 1122 wydaje sie byc innym wskaznikiem niz ten podany w www.stat.gov.pl/wyniki_wstepne/ pozycja 4 Dokument podaje, ze: "Ceny produkcji budowlano-montażowej w sierpniu br. w stosunku do grudnia ub. roku wzrosły o 2,3%, a w porównaniu z sierpniem ub. roku - o 3,0%." czyli 3,0% nie tak daleko od 6% pod warunkiem ze miesiecznie skoczylo z 0,1-0,2% do 0,5% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koteknapłotek Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 19:10 aaale się czepiasz fikcyjnego przykładu, no :) ja nie twierdzę, że taki będzie wzrost (6%), tylko mówię, że podwyższą każdorazowo o dodatni wzrost, jak sobie zsumują z każdego miesiąca, o tyle podwyższą - tak przynajmniej rozumiem ten zapis (mogę wykopać umowę, bo może każdy ma co innego, to przynajmiej ustalimy wersję :) może się nie znam, w takim razie niech mię ktoś łaskawie objaśni o co konkretnie zostanie podwyższona cena metra, jak przyjdzie co do czego ;). i o tym właśnie wskaźniku mówię, który podajesz w linku (pewnie, że jest mniejszy, ale nie chciało mi się babrać w bardziej szczegółowe obliczenia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.acn.waw.pl 04.10.06, 03:01 Nie byłbym takim optymista jesli chodzi o wskaznik GUS. 1,0-1,5% w skali roku to moze bylo w tamtym roku. W tym roku jest znacznie wiecej i nic nie wskazuje na to ze zmaleje bo: -drozsze mieszkania to i drozej trzeba placic podwykonawcom -inflacja ma wzrosnac (juz sie chyba troche ruszyla) Juz teraz mamy wskaznik 0,5% jedynie tylko za miesiac sierpien! Wczesniej bylo to 0,4% w lipcu i 0,4% w czerwcu. Historia jest dostepna tutaj: www.stat.gov.pl/opracowania_zbiorcze/b-s/2006/07/index.htm pozycja 31. Dane za sierpien: www.stat.gov.pl/wyniki_wstepne/ pozycja 4. Liczac narastajaco zakladajac np 0,5% miesiecznie mamy w ciagu roku: 1 100,500% 2 101,003% 3 101,508% 4 102,015% 5 102,525% 6 103,038% 7 103,553% 8 104,071% 9 104,591% 10 105,114% 11 105,640% 12 106,168% Oczywiscie bedziecie pewnie placic systematycznie co pare miesiecy i beda was pewnie liczyc od niezaplaconej czesci wiec sumarycznie bedzie to troche mniej. Niejmniej jednak nie nalezy tego lekcewazyc zwlaszcza jesli ktos bierze kredyt "na styk". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.acn.waw.pl 04.10.06, 03:06 jeszcze raz link z danymi historycznymi, troche bardziej aktualny bo z miesiacem lipiec 2006: www.stat.gov.pl/opracowania_zbiorcze/b-s/2006/08/index.htm pozycja 31 Odpowiedz Link Zgłoś
ilnesss Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 05.10.06, 11:23 proponuję czerpać informacje o wysokości wskaźnika korzystając z poniższego linka, kiedy prosiłam o przygotowanie sposobu obliczania wzrostu wskaźnika, właśnie z tego miejsca korzystał Pan dyrektor tutaj jasno widać, że chodzi o symbol PKOB/KNNR 1122 dla budynku wielomieszkaniowego www.stat.gov.pl/dane_spol-gosp/ceny_handel_uslugi/ceny_robot_budowl/07_06/ceny_rob_0706.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janick Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 157.25.9.* 19.09.06, 12:53 Gościu, pomyliło Ci się coś. Co jak co, ale Erbud sporo budował, w dużej części w Niemczech. A projekt architektoniczny robiła porządna pracownia (połowa budynków na Gocławiu to ich dzieło). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibik Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.cplus.com.pl 19.09.06, 16:46 Erbud to dobry podwykonawca, ale i tak sukces inwestycji zależy od inwestora. Dzis podpisałem umowe z tym developerem, na 10% pierwszej raty. Na budowie cos się dzieje, ale czy dotrzymają zapisanego w umowie terminu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janick Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 217.153.60.* 20.09.06, 13:30 Coś się dzieje faktycznie, a wiesz może Zibiku co oznaczają te rury wpuszczone w dół? Nie chcę panikować, nie znam się na technologii, ale czy to nie wynika z potrzeby odwadniania gruntu (jak wiemy Gocław jest grząski)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibik Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.aster.pl 20.09.06, 22:34 Chyba nie utoniemy?! Warto zadać tam pytanie, co to za rurki biegną wokół wyrobiska. Z wiedzy jaką posiadam może to być odsączanie gruntu, ale tez i instalacja doprowadzająca beton w odpowiednie miejsca. 'Gruszka" z betonem tam nie wjedzie. W czarnym scenariuszu, jeśli to woda w gruncie, to są odpowiednie techologie,że buduje się tzw "wannę", na której są usadowione fundamenty i całe podziemie jest szczelne. Wiem, bo interesowałem się budową domu na bardzo podmoklym gruncie, woda była na poziomie 1 metra pod ziemią. Teraz było dość sporo opadów, to i woda podskórna mogła być na poziomie dość wysokim. Zobaczymy co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 217.153.187.* 21.09.06, 09:15 przed wylaniem fundamentow trzeba osuszyc wykop, mnie martwi tylko to ze tak pozno wylewaja fundamenty, w koncu w pazdzierniku jest nastepna platnosc ale ma byc skonczony etap zero, a etap zero oznacza wybudowanie dwoch kondygnacji parkingow i polozenie stropu parteru... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janick Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: 217.153.60.* 21.09.06, 10:05 Mieli zacząć prace od początku lipca, zaczęli w II połowie sierpnia, więc mają obsuwę. Może ją nadrobią do końca inwestycji, może nie, w każdym razie płacimy za skończone etapy, a nie na określone daty. Z dwojga złego lepsze 2 miesiące spóźnienia niż wady konstrukcyjne. Najwyżej II ratę zapłaci się w listopadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
eustomia Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 26.09.06, 16:34 Gość portalu: janick napisał(a): > Nie chcę panikować, nie znam się na technologii, ale czy to nie wynika z > potrzeby odwadniania gruntu (jak wiemy Gocław jest grząski)? To ja pisałam na początku miesiąca jako "Ania" - juz się zalogowałam, mając nadzieję na częstszą wymianą wiadomości z przyszłymi sznownymi sąsiadami :) faktycznie był problem z wodą, ale już sobie poradzili, dowiedziałam się też że wszystko idzie zgodnie z planem, a ponieważ często tamtędy przejeżdzam to i moge potwierdzić, że roboty idą " górę" :) Co do klauzuli dotyczącej wskaźnika Gus to dokładnie jak ktoś juz napisał, on bardzo wolno rośnie, tzn około 1 %. Mnie jeszcze przekonujeto, że 3 rata jest dopiero w czerwcu, czyli stan surowy (który jest najtańczy) będzie budowany z naszych środków, ale nie wyciągają kasy ile mogą , tylko najwięcej będzie płatne właśnie od czerwca- kiedy tynki, elektryka i inne instalacje są najdroższe. Może by tak założyć forum przyszłych mieszkańców "osiedla przy promenadzie"??? Słyszeliście o wmurowanieu kamienia węgielnego? Podobno ma być to uroczyste wydarzenie jakoś w październiku, miło prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koteknapłotek Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 23:57 gus: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=34149770&a=49451621 jak przyjdziesz, to wstaw może link do tego forum, dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
eustomia U W A G A forum "osiedle przy Promenadzie" 26.09.06, 16:54 Wymyśliłam i zrobiłam, czyli założyłam forum przyszłych mieszkańców "Osiedla przy Promenadzie". Znajdziecie go na stronie forów prywatnych -społeczności- osiedla, wspólnoty- pod hasłem "Osiedle przy Promenadzie". Mam nadzieję, że dołączycie, będzie łatwiej dyskutować . Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L I N do forum !!! Re: U W A G A forum "osiedle przy Promenadzie" IP: 83.238.132.* 29.09.06, 11:40 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=43418 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Re: Link do forum IP: *.netia.com.pl 04.10.06, 10:39 A czy ktoś widział pismo potwierdzające, ze konto w PKO BP jest kontem zastrzeżonym? Jest to bardzo istotny element... Odpowiedz Link Zgłoś
eustomia Re: Link do forum 04.10.06, 18:31 Gość portalu: ma napisał(a): > A czy ktoś widział pismo potwierdzające, ze konto w PKO BP jest kontem > zastrzeżonym? Jest to bardzo istotny element... Ja nie widziałam, i trzeba by to sprawdzić. Pierwsza transz aposzła na rachunek BPH,a nastepna ma już iść na PKO. Jak ktoś sprawdzi to może niech skrobnie na forum. Ja też postaram się sprawdzić. Przejeżdzałam dziś koło budowy, stoi już duuuży zuraw :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koteknapłotek Re: Link do forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 19:32 a czy ktoś ma do nich może maila? eeeech, wpłata poszła na pko, ale sprostowania do faktury ze starym kontem bph to oczywiście nie przysłali. thx :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibik Re: Link do forum IP: 81.210.22.* 19.10.06, 13:08 Witam, podobno w siedzibie Europlanu jest zaswiadczenie z PKO o rodzaju konta, jako wyodrębnionych wpływów, rachunku zablokowanego na poczet wpłat od nabywców. Czy ktoś może to widział, może potwierdzić?? Odpowiedz Link Zgłoś
pkowalski.84 Re: Warszawa, osiedle "Przy Promenadzie" 29.12.15, 12:31 Witam. Chętnie pomogę podczas odbioru mieszkania od dewelopera. Mam wykształcenie oraz wieloletnie doświadczenie z zakresu budownictwa (Kierownik Budowy, Inspektor nadzoru). Przeprowadzę kontrole stanu faktycznego z opisem zawartym w dokumentacji projektowej oraz z Polskimi Normami budowlanymi. Sprawdzę czy wykończenie lokalu oraz całego obiektu zapewnia bezpieczne warunki mieszkaniowe oraz nie będzie generowało kosztów związanych z ewentualną naprawą usterek. Sprawdzam: wymiary pomieszczeń, krzywiznę ścian i jakość tynków, drzwi, okna, parapety, posadzki, balkony, tarasy, grzejniki, rozmieszczenie instalacji elektrycznej, instalacji wodnej i kanalizacyjnej. Zainteresowane osoby zapraszam pod numer telefonu: Piotr 889 228 440 Odpowiedz Link Zgłoś