Dodaj do ulubionych

Umowa w formie artu, który developer na TAK??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 16:24
Kilka miesięcy tem zaczęliśmy z mężem poszukiwania naszego wymarzonego M. To
forum okazałao się prawdziwa skarbnica wiedzy, za co chce wszystkim
uczestnikom podziękować. Ale do rzeczy po przeczytaniu formum swierdziliśmy,
że najbezpieczniejszą formą podpisania umowy na kupno mieszkania jest umowa w
formie aktu notarialnego, chroni Twoje interesy i developer tak łatwo się z
niej nie wykręci jak zaczniesz egzekwować swoje prawa. I tu zaczynaja się
schody...Znależć mieszkanie w przystępnej cenie to nie problem - problem
zaczyna się wtedy gdy się wspominie o umowie w formie aktu, wtedy najczęściej
się zaczyna kręcenie, tłumaczenie, że nie ma takiej potrzeby, że to żbyt duże
koszty (jeszcze rozumiem gdyby to developer musiała płacić za notariusza) a
już stwierdzenia "może nam Pani zaufać" sa poprstu śmieszne. Moje pytanie
brzmi czy ktoś może mi polecić developera który podpisuje umowy a formie aktu
i nie marudzi?? Uważam, że najlepiej byłoby chyba aby banki wymagały takiej
umowy w formie aktu przy dawaniu kredytów.
Obserwuj wątek
    • dorota_1234 Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? 12.01.06, 16:28
      Po pierwsze, to wspaniały pomysl z aktem, bo moi znajomi przechodzą teraz różne
      przygody z powodu umowy w formie pisemnej (szantaż pt. płacicie 50k wiecej albo
      nie przystepujemy do aktu), których nikomu nie życze.

Po drugie, mozliwosc zawarcia um. przedwstepnej w formie aktu na pewno jest
      przewidziana przez firmy budujace domki (przynajmniej niektore); nie wiem, jak
      z mieszkaniami, ale radze pytac.

Natomiast developer, ktory nie chce zawrzec umowy notarialnej, jest dla mnie
      skreslony z miejsca jako potencjalny oszust.
      • Gość: Zrezygnowana Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 16:36
        Właśnie tego nie rozumiem dlaczego tak się bronią rękami i nogami przed tym
        aktem?? Z założenia planują kręcenie ?? Powtórze jesze raz, gdyby banki
        wymagały umowy przedwstępnej w formie aktu przy dawaniu kredytu to bardzo
        szybciutko rynek by się przeżedził o developerów krętaczy i oszustów albo by
        sami się wykończyli jakby nie chciali zawierać umów w formie aktu albo
        wykończyły by ich pozwy i odszkodowania.
        • ona39 Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? 12.01.06, 17:34
          Catalina - bez problemu. Zawieralam umowe w formie aktu u ich notariusza, a
          potem robilam korekte do tej umowy (tzw.aneks) i za ta korekte zaplacilam
          1zl+22%VAT. Bylam zaskoczona na plus!
          pozdr.
          • Gość: :-) Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? IP: *.chello.pl 18.01.06, 21:38
            Moja umowa jest bez notariusza choc moglem taka podpisac.Uważam , ze jesli cos
            bedzie nie tak to wszyscy mieszkancy dostaliby po tyłkach.I notariusz załamie
            wtedy ręce.Ot cała prawda.
        • Gość: Maciek Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? IP: *.bas.roche.com 12.01.06, 18:20
          Developerka to ciężki kawałek chleba. Developer chce mieć możliwość wystawienia
          Cię do wiatru bo sam boi się że mu się coś może nie udać. Jak nie masz aktu to
          może Cię swobodnie szantażować - wymusić dodatkowe pieniądze lub nie naprawić
          usterek pod groźbą odebrania mieszkania.

Zatem jeśli developer nie chce aktu, to oznacza że sam spodziewa się problemów,
          nie jest sam pewny jakości swojej pracy. Zatem to czysty układ - chcesz
          ryzykować i kupić taniej to ok.

Ja kupowałem w Dom Development - nie ma najmniejszych problemów aby umowy
          podpisywać notarialnie. Zatem świadczy to o tym że developer jest w miarę pewny
          tego co robi.
    • Gość: Bork Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? IP: *.chello.pl 12.01.06, 19:47
      W mojej kilkumiesięcznej histori poszukiwania mieszkania i rozmów z developerami
      to na tak postawione pytanie, bez skrętu kiszek, pozytywnie odpowiedzieli:
      - Dom Development,
      - Ambud (budowa na Targówku),

reszta, a było ich kilku, wykręcali się jak mogli.

Z tego też względu, czyli braku chęci jakichkolwiek ustępstw ze strony
      developerów, tak aby klient miał choć troszkę praw, zrezygnowałem z rynku
      pierwotnego (mają za dużo uległych klientów i tych bardziej dociekliwych
      poprostu gonią - sam miałem sytuację gdzie najpierw mnie pani opierdo....ła a
      potem rzuciła, że nie muszę u nich kupować). Zdecydowałem się na rynek wtórny,
      znalazłem mieszkanie i mam nadzieję być już niedługo jego szczęśliwym
      posiadaczem. Czego i wam życze. I nie pakujcie sie w piekło za własne i to duże
      pieniądze.

Poz.
      Bork
      • Gość: Bork SPROSTOWANIE IP: *.chello.pl 12.01.06, 20:39
        Sorki za pomyłkę, ale ten drugi developer to Agmet.

Przepraszam, ale z pamięci pisałem a latka lecą.

Poz.
        Bork
        • Gość: gość Re: SPROSTOWANIE IP: 62.29.142.* 12.01.06, 20:48
          Bez problemów Ebejot ( ursus ) i Kandro-2 (piaseczno) z autopsji
    • Gość: ketter Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 22:27
      Mostostal-Technika (m.in. osiedle Poezji i Rybaki) również bez problemu.
    • Gość: gość Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? IP: *.acn.waw.pl 12.01.06, 22:43
      Znajoma mi opowiadała, że IWBAU z Piaseczna.
    • Gość: Maciek Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? IP: *.robbo.pl 12.01.06, 22:50
      Widzisz Zrezygnowana,
      Masz już kilku developerów którzy nie udają idiotów i chcą wziąć choćby trochę
      odpowiedzialności za to co deklarują. Daj sobie więc spokój z cwaniakami i
      pozwól innym się tam władować w owczym pędzie na mieszkania. Przecież wiadomo że
      ludzie nade wszystko pragną sławy i każdy by chciał wystąpić w TV u pani
      Jaworowicz - stąd tylu chętnych.
    • mirah Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? 13.01.06, 08:07
      W JW Construction zgodzili się bez problemu ale dopiero po uruchomieniu
      kredytu. Mamy taki zapis w umowie przedwstępnej więc raczej już się nie
      wykręcą. A teraz czekamy na kredyt.
      • Gość: Maja Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? IP: *.jmdi.pl 13.01.06, 08:27
        w Targforcie bez problemu mozna podpisac umowe w formie aktu notarialnego,
        osiedle przy Mysliborskiej rog Kasztanowej
        • nea78 Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? 13.01.06, 09:14
          Dzięki ludzie za ten tamat :) Może ktoś jeszcze z doświadczeniem dopisze
          jakiegoś developera?? Po przeczytaniu tego formu stwierdzam, że żeby nie
          stracić pieniędzy, nerwów to - umowa w formie aktu notarialnego i wpłaty transz
          na rachunek powierniczy. Ba tylko czy ja znajdę takiego dewelopera :) Ale ten
          pomysł z udzielaniem kredytu tylko w przypadku umowy przedwstępnej w formie
          aktu uważam za dobry pomysł. Większość mieszkań jest jednak kupowana na kredyt
          a nie za gotówkę więc developerzy musieliby zmienić swoje podejście do klienta.
      • zbooycerz Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? 13.01.06, 14:48
        a jak taki zapis dokladnie wyglada?

ze "za okazaniem decyzji kredytowej, najpozniej w 14 dni podpisujemy umowe w
        formie aktu i dotychczasowa umowa przedwstepna traci waznosc"?

mozna blizsze szczegoly, bo to by rozwiazywalo wiele problemow :)

pzdr
        • nea78 Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? 13.01.06, 15:01
          Nie mam zielonego pojęcia jakby to miało wyglądać, ale to co napisałeś wydaje
          się rozsądne.
        • zbooycerz Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? 18.01.06, 18:55
          podbijam

bo ja rozumiem, ze nie kazdemu deweloperowi chce sie isc do notariusza kiedy
          nie wiadomo czy wogole bedzie pierwsza wplata

ale za okazaniem decyzji kredytowej albo po wplaceniu powiedzmy 10% to kazdy
          deweloper nie powinien robic oporow przed notariuszem

pzdr
    • magrat3 Forsight Development - Szachowa 13.01.06, 15:24
      Forsight Development, buduje w Wawrze na Szachowej.Z tym, ze na razie mówi, ze
      podpiszę, jeszcze tego nie sprawdziłam :-)
      • Gość: D. Re: Forsight Development - Szachowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 19:16
        JKJ Development - nie wiem, czy pisałam - zgadza się na umowy przedwstępne w
        formie aktu.

A przynajmniej kiedys się zgadzał.
    • Gość: xenia Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 06:52
      Bouygues Immobilier. Podpisanie aktu notarialnego odbywa się w ciągu 60 dni od
      podpisania zwykłej umowy przedwstępnej. Dodatkowo mój bank uzależnił wypłatę 2
      transzy na rzecz dewelopera od przedstawienia aktu notarialnego, co "motywuje"
      dewelopera, a zabezpiecza interesy kupującego (i banku oczywiście).

W akcie notarialnym nie ma ani słowa o uniewaznieniu poprzedniej "zwykłej"
      umowy. Przeciwnie - znajduje się w nim potwierdzenie wszystkich zobowiązań
      zawartych w "zwykłej" umowie i dodatkowe przyrzeczenie jej wykonania. Do tego
      sporo informacji czysto "administracyjnych" (informacje o działkach,
      przysługujących prawach, lokalu itp.).

Stawki notarialne, ponieważ jedna kancelaria obsługuje nasza inwestycję
      (początkowo nie podobał mi sie zapis w umowie o wyborze notariusza przez
      dewelopera), zostały mocno znegocjowane w dół.

Tak to wygląda w inwestycji "Śródziemnomorska".
      • Gość: I. Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? IP: *.aig.pl 19.01.06, 09:51
        A czy orientujecie się może ile mniej więcej kosztuje podpisanie umowy
        przedwstępnej w formie aktu notarialnego?
        • nea78 Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? 20.01.06, 19:02
          Z tego co się zorientowała to pobierana jest taksa notarialna podatek VAT i
          opłaty za odpisy. W zależności od wysokości taksy ok. 2000-2500 zł.
      • Gość: ron Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? IP: *.spray.net.pl 20.01.06, 20:57
        a jaki to bank?
        • Gość: xenia Re: Umowa w formie artu, który developer na TAK?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 22:26
          mBank.

A stawki notarialne w przypadku inwestycji BI są o ok. połowę niższe niż
          maksymalne (czyli 2%).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka