Dodaj do ulubionych

Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińska 70)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 21:23
Choć wątek o Mińskiej 70 był .. ale krótki. Od dawna przeglądam oferty i nagle
widzę, że naprawdę nie tak dalego od Centrum są mieszkania po 3852PLN/m2
(mówię o Mińskiej 70 - inwestycji www.osiedle-mlodych.pl/)

Ostatnio jak widziałem ceny na Wilanowie (daaaleko) za ponad 5000PLN albo
Mokotów (ponad 6000) albo już na peryferiach (Prószków za 3500PLN) to to
wydaje się naprawde dobra cena! W dodatku garaż nieobowiązkowy! (choć go
planuje) za 25600 a nie jak gdzie indziej 36000. Jedyny problem -
lokalizacja..przyznaję, opinie znam o Pradze i jeszcze nie byłem zobaczyć gdzi
e to powstanie ale ... ta cena! a poza tym SWPS o rzut beretem więc jakby co
to i na inwestycję się nada doskonale dla studentów tamtejszej uczelni (jak
będę chciał wychowywać dzieci to sobie za 5 lat sprzedam i kupie coś innego).

No więc chyba jestem optymistą i jakoś czuje że się zdecyduje (chyba że ktoś
mnie zdoła zniechęcić) no ale czy naprawdę jest czym?

Pozdrawiam i szukam juz przyszłych sąsiadów ! :)

Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej74 Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 21:31
      Jakakolwiek inwestycja w nowe bloki jest lepsza niż wielka płyta na rynku
      wtórnym, za którą krzyczą już taaakie ceny, że aż dziw bierze, że znajdują się
      naiwni, którzy chcą płacić tylko dlatego, że to Mokotów czy Żoliborz.
    • Gość: Krop Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 00:29
      Po pierwsze to nie Praga tylko Kamionek. A spółdzielnia OM jest znana z dymania
      swoich członków, poczytaj forum prywatne Kobielskiej 6 zanim wtopisz pieniądze.
      Poza tym okolica bardzo księżycowa, pół zycia mieszkam niedaleko bo na
      Grochowie ale tam bym nie chciał mieszkać.
      • krzyk007 Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk 16.01.06, 10:19
        Okolica faktycznie dość paskudna. SPWS wynajmuje ochroniarzy żeby chronili
        studentów chodzących od szkoły do przystanku przy Grochowskiej (podobno były
        nieciekawe sytuacje).
        Nie chciałbym tam mieszkać, chociaż w porównaniu z Pruszkowem to może
        faktycznie nie jest taka zła opcja ;-)
        • Gość: nowy Re: Ja się Pragi nie boję! A może jednak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 10:44
          Dzięki za opinie. Sa cenne (mimo że negatywne) Wczoraj rozmawialem ze znajoma -
          rodowitą Prażanką, ktora też zdecydowanie mi odradzala (podobno jest to okolica
          rojąca się od Cyganów. Zreszta ktoś wcześniej wspominal o nich na tym forum w
          odniesieniu do tej inwestycji)

Podsumowując - zaczynam sie powaznie zastanawiać, ale jeszcze w sobotę wybiorę
          sie zobaczyć to na wlasne oczy.

Swoją drogą dowiaduje sie ze w Wilanowie ceny juz od 5100 - 5800 (!) Ja pytam,
          czy jeszcze gdzies w Warszawie mozna coś kupić za 4000 PLN !?
          • Gość: f Re: Ja się Pragi nie boję! A może jednak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 10:51
            można, np. na Białołęce... ale to obciach
            • Gość: mlekota Re: Ja się Pragi nie boję! A może jednak? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.04.06, 12:24
              dlaczego obciach?? sam kupuję i chcę wiedzieć, dlaczego postępuję obciachowo.
              co jest w tym obciachowe?
              • Gość: f Re: Ja się Pragi nie boję! A może jednak? IP: *.lcel.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 08:39
                Mlekota, jeśli pytanie <dlaczego obciach??> skierowane jest do mnie to spieszę
                z odpowiedzią - to oczywiście ironia. Sam też kupiłem na Białołęce, w dodatku
                prawie po sasiedzku z Tobą (BMI) i uważam okolicę za bardzo fajną, nawet jeśli
                kiedyś będę zmieniał mieszkanie nie mam zamiaru przeprowadzać się daleko.
                Natomiast jeśli śledzisz to forum to napewno zgodzisz się ze mną że wiele osób
                wyraża się o Białołęce niezbyt pochlebnie. Dużo można o tym napisać ale to nie
                ten wątek.
                Pozdrawiam.
                • Gość: mlekota Re: Ja się Pragi nie boję! A może jednak? IP: 212.75.114.* 10.04.06, 08:52
                  fakt, obciach. również pozdrawiam :)
          • Gość: Krop Re: Ja się Pragi nie boję! A może jednak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 11:22
            Ja też jestem rodowity. Cyganie to nie jest problem, to są stereotypy, to są
            bardzo spokojni ludzie, tyle że nieco inny od naszego styl bycia mają. Koło
            mnie na Wiatracznej też są, zresztą w wielu miejscach po prawej stronie Wisły.
            Ale nie ma powodu łączyć ich z jakimkolwiek zagrożeniem, to nie jest element
            kryminalny. Zagrożeniem natomiast są młode ogolone łby kradnące radia z
            samochodów czy wyrywające komórki z ręki - a to niestety na Kamionku duża
            plaga. Szczególne łowy mają w okolicy przystanku na Terespolskiej, bo tam urząd
            gminy, sąd itp - czyli dużo jeleni do okradzenia. Generalnie o ile dowolne
            miejsce na Grochowie bym polecał, o tyle ulicy Mińskiej jak i tej konkretnej
            spółdzielni zdecydowanie nie polecam.
            • Gość: nowy Re: Ja się Pragi nie boję! A może jednak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 15:24
              Dzięki za info. Co do okolicy to juz rozumiem dlaczego nie polecasz ale sama
              Spółdzielnia? Co z nią nie tak?

Ah, no i znalazlem jeszcze dwie inwestycje na Pradze (bardziej kameralne)
              www.grupainwest.pl/
              Chodzi o:
              - ul. Czapelską 28A
              - ul. Nizinną 31

Obydwie bardzo bliko ronda Wiatraczna. Może ktoś sie orientuje jak tamta okolica
              stoi?

• Gość: Krop Re: Ja się Pragi nie boję! A może jednak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 17:16
                Co do spółdzielni to mój niesmak wynika z niedawno skończonej budowy na
                Kobielskiej 6 którą widzę co dzień z moich okien i z lektury (pobieżnej) forum
                prywatnego tego osiedla. Jak dla mnie to spółdzielnia non stop robi tych ludzi w
                balona a budowa to była neverending story. Dlatego wydaje mi się że nalezy jej
                unikać. Ale poczytaj sam, ocenisz.

Co do tej grupy inwest to nic o nich nie wiem kompletnie poza tym że bardzo
                szybko budują - plombkę na Paca zaczęli stawiać w maju a już jest praktycznie
                gotowa, gdyby nie zima to pewnie by ją już oddali. Na Nizinnej też budują az
                furczy. Ale to oczywiście nic nie znaczy.

Co do okolic to mimo że blisko to są to dwie różne rzeczy. Czapelskiej nie
                polecam z powodu sąsiedztwa bazaru - którego dni są chyba wprawdzie policzone
                ale jak to bazar w tym mieście, nie wiadomo kiedy wreszcie zejdzie. Gdyby nie
                bazar bylaby to bardzo fajna miejscówka. W blokach-kaskadowcach jest trochę
                nieciekawej młodzieży podobnej o jakiej pisałem o Kamionku ale to nie jest
                bardzo blisko. Natomiast co do Nizinnej to w zasadzie nie mam zastrzeżeń,
                okolica jest jak marzenie. Tylko ta podstawówka przez płot, cicho to raczej nie
                bedzie jak dzieciaki wybiegną na przerwę. Ale ideałów to nie ma ;-)
                • Gość: nowy Re: Ja się Pragi nie boję! A może jednak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 23:53
                  Dzięki za odpowiedź. Widzę, że naprawdę znasz tamte okolice :)
                  Chyba w sobote wybiorę się na wycieczkę na te trzy ulice. A tak poza tym to
                  okazuje się że ceny w okolicach 4000-4200 są też na Bemowie i na Woli .. a już
                  myślałem, że Wwa całkiem oszalała ;)
                  • Gość: Krop Re: Ja się Pragi nie boję! A może jednak? IP: *.europe.hp.net 18.01.06, 15:02
                    Trudno żebym nie znał - mieszkam na Paca. A wcześniej mieszkałem w 3 innych
                    miejscach na Grochowie. I raczej nie planuję się z Grochowa wyprowadzać.
              • dorota_1234 Re: Ja się Pragi nie boję! A może jednak? 17.01.06, 18:27
                mieszkam w okolicy samego Wiatraka.

Polecam okolicę - blisko wszędzie i ja nie czuje zagrożenia.
                • Gość: Krop Re: Ja się Pragi nie boję! A może jednak? IP: *.europe.hp.net 18.01.06, 15:03
                  Nie czujesz bo go tam nie ma ;-) To bardzo spokojna okolica w porównaniu nawet
                  do wielu "prestiżowych", szczególnie na przykład lumpiarskiego starego Mokotowa.
          • bob75rob1 Re: Ja się Pragi nie boję! A może jednak? 16.01.06, 14:44
            Można na Derbach (Białołęka) i nie wiem dlaczego mieszkanie tam miałoby być
            obciachem.
            Własnie sprzedają mieszkania z Derby VII: cena za metr to coś od 3.400 - 3.700,
            garaz podziemny ze schowkiem 17.500; bez schowka 16.200, komorka (w piwnicy)
            4.900.
            Niektóre mieszkania parterowe sa z ogródkami; zabudowa niska (III piętra),
            osiedle strzeżone)
          • jura1234 Re: Ja się Pragi nie boję! A może jednak? 17.01.06, 09:42
            > Swoją drogą dowiaduje sie ze w Wilanowie ceny juz od 5100 - 5800 (!) Ja pytam,
            > czy jeszcze gdzies w Warszawie mozna coś kupić za 4000 PLN !?

Ursus, Ebejot - moze jeszcze coś im zostało na Skoroszach VIII.
            w wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=34837841&a=34856559
            zostały opisane zalety i wady tej lokalizacji
            • Gość: Krop Re: Ja się Pragi nie boję! A może jednak? IP: 15.203.169.* 17.01.06, 11:21
              No tak, cenowo może to jest porównywalne - ale w porównaniu do Grochowa to tam
              jest koniec świata, pola wkoło i wieczne korki a u nas prawie że centrum
              miasta. Dodatkowo Aleje Jerozolimskie będą rozkopane jeszcze co najmniej kilka
              lat.
        • Gość: f Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 10:48
          ...to nieważne, najważniejsze aby było blisko do Centrum, zamykasz się w klatce
          na cztery zasuwy, ale jedziesz 15 minut krócej.
          • Gość: stef lepiej nie przyznawaj się ze mieszkasz na pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 15:46
            jak juz zamieszkasz to lepiej nie mow
            "jestem z pragi" bo to tak jakby
            powiedziec ze "jestem z wąchocka" lub "klewek"
            • Gość: PP Re: lepiej nie przyznawaj się ze mieszkasz na pra IP: *.stolica.pl / *.stolica.pl 18.01.06, 00:18
              Widzę że masz problem.
              I głowa boli.
              Pewnie wrociłes z Tworek, a ta niedoinwestowana służba zdrowia tak cię póściła
              między ludzi. Zrobili ci krzywdę...
            • fumek Re: lepiej nie przyznawaj się ze mieszkasz na pra 18.01.06, 01:54
              tak, ja mieszkam na Pradze, a ściślej rzecz biorąc na Grochowie i muszę
              powiedzieć, że naprawdę chwalę sobie to miejsce. Mam wygodne mieszkanie w nowym
              budynku z garażem podziemnym, wychodząc z klatki jestem juz prawie w pobliskim
              parku. Codziennie dojeżdżam na Uniwersytet (samochód, tramwaj) i nie zajmuję mi
              to wiecęj niż 20-25 minut. Ale rozumiem, że nie każdy się musi ze mną zgadzać.
              Zdaniem wielu Wisła to taka rzeka, która rozgranicza dwa całkowicie różne
              światy. Po prawej stronie gwałcą i mordują a mieszkańcy całe dnie spędzają w
              korkach byle by tylko dostać się na ten lepszy brzeg, gdzie to tylko cud, miód i
              orzeszki, niezależnie od tego czy jest to dzielnica willowa czy koszmarne
              blokowisko rodem z epoki słusznie mnionej. Zmierzam do tego, że dziwią mnie
              mocno ogłoszenia w stylu "szukam mieszkania za tyle i tyle ale TYLKO lewa strona
              Warszawy". Wydawało mi sie, że racjonalny człowiek przy czyms tak ważnym jak
              kupno mieskzania powinien kierować się raczej czynnikami takimi jak:
              lokalizacja, cena, ilość zieleni, komunikacja, infrastruktura, potencjalni
              sąsiedzi, przywiązanie do danej dzielnicy etc. Branie pod uwagę głównie tego po
              której stronie Wisły znajduję się mieszkanie wydaje mi się całkowicie pozbawione
              sensu. Już teraz widać że niektórzy developerzy bardzo sprytnie wykorzystują
              (notabene wcale im się nie dziwię) ludzką pózność i źle pojętą chęć zabłyśniecia
              windując ceny w niektórych wcale nierewelacyjnych lokalizacjach za to w
              powszechnie uważanych za prestiżowe dzielnicach na niespotykane poziomy - choćby
              np. taka inwestycja przy Chełmskiej.
              • Gość: Maciek Re: lepiej nie przyznawaj się ze mieszkasz na pra IP: *.bas.roche.com 18.01.06, 09:21
                Ja szukałem wyłącznie po lewej stronie Warszawy, ale stać mnie było na lepszą
                lokalizację a nie byle co. Natomiast jakbym miał wybór stare blokowisko lub
                prawy brzeg to bym chyba raczej skłaniał się ku prawemu brzegowi. Ale to zależy
                od innych czynników.

A co do Chełmskiej za 7000/m2 to rzeczywiście chyba masz całkowitą rację.
              • jura1234 Re: lepiej nie przyznawaj się ze mieszkasz na pra 18.01.06, 11:24
                > "szukam mieszkania za tyle i tyle ale TYLKO lewa strona Warszawy"

ja szukałam po lewej stronie dlatego, że często wyjeżdżam w góry lub do rodziny
                i nie chce mi się przebijać przez Warszawę w piątek wieczorem do Janek i w
                niedzielę wieczorem na Pragę. Wiem jaka to udręka, bo nie raz ludzi po wyjeździe
                odwoziłam na Pragę. Nawet przebicie się na Ochotę Aleją Krakowską to jest niezły
                sajgon.
                Tak więc jak widzisz motywacje mogą być różne nie tylko snobistyczne jak
                sugeruje Twoja wypowiedź.

pozdrawiam
                Agnieszka
                • Gość: Krop Re: lepiej nie przyznawaj się ze mieszkasz na pra IP: *.europe.hp.net 18.01.06, 15:09
                  To jest strasznie krótkowzroczne myślenie, chyba że kupujesz mieszkanie na 3
                  lata z myślą o wymianie go potem. W tej chwili dzięki kaczym zaniedbaniom
                  Warszawa się dusi komunikacyjnie, ale tak nie będzie wiecznie. Najpózniej za 3
                  lata problem Janek i al.Krakowskiej powinien zniknąć.

Wszystkim zwolennikom "lepszych lokalizacji" chciałem polecić osobistą wizytę w
                  kwartale Wiatraczna/Szaserów/park Polińskiego/Kobielska, zabudowanym w 90%
                  procentach w ciagu ostatnich 10 lat i opisanie na tym forum co takiego
                  kokretnego ich zdaniem powoduje że ta lokalizacja nie jest według
                  nich "lepsza". Poza snobizmem i uprzedzeniami.
                  • jura1234 Re: lepiej nie przyznawaj się ze mieszkasz na pra 18.01.06, 16:35
                    > To jest strasznie krótkowzroczne myślenie,

A niby dlaczego? moja rodzina nie przeprowadza się na północ Polski, a ja nad
                    morze też raczej nie zacznę jeździć:) oczywiście nie kierowałam się tylko tymi
                    kryteriami bo byłoby po prostu głupie.
                    Brałam również pod uwagę bliską Pragę, ale też jest drogo, bo jest dobra
                    komunikacja z centrum. Lokalizacje, na które było mnie stać pod lewej stronie to
                    byłaby dla mnie tragedia komunikacyjna i tyle.

> Warszawa się dusi komunikacyjnie, ale tak nie będzie wiecznie. Najpózniej za 3
                    > lata problem Janek i al.Krakowskiej powinien zniknąć.

ROTFL, a mostów też w ciągu 3 lat przybedzie? bo jest raczej czynnik
                    ograniczający lewą stronę Wisły.

pozdrawiam
                    Agnieszka
                  • Gość: warszawianka Re: do Kropa IP: *.devs.futuro.pl 18.01.06, 16:45
                    A po ile kupowałeś na Paca i cyz kupowałeś na wtórnym czy na pierwotnym rynku?
                    • Gość: Krop Re: do Kropa IP: *.europe.hp.net 18.01.06, 18:40
                      Obu paniom odpowiadam:

kupowałem na Paca na pierwotnym, w bloku budowanym przez Hetmana. Nie pamiętam
                      dokładnie po ile był metr ale mieszkanie kosztowało 360 tys - za 85 metrów z
                      dużym tarasem i osobny garaż. Jak na ceny z 2002 roku to było to nie tak tanio.
                      Wtedy jeszcze rzadko co kosztowało sporo ponad 4 tys za metr, nawet
                      w "prestiżowych lokalizacjach". Jak na Grochów to było drogo, Beta w bloku
                      przez płot sprzedawała wtedy po 2800.

Co do dróg - polecam odwiedzić www.siskom.waw.pl i przyjrzeć się ile to nam
                      nowych dróg powinno w Warszawie powstać w ciągu najbliższych kilku lat jeśli
                      tylko nieudolna władza nie zaprzepaści szansy na pieniądze z unii. Jeśli
                      powstaną to większość dzisiejszych problemów komunikacyjnych zniknie. W
                      przypadku wyjazdu na Kraków/Katowice miałem na myśli budowę łącznika z Janek do
                      alej Jerozolimskich i dokończenie przebudowy alej na Ochocie/Ursusie. Akurat ta
                      inwestycja już trwa i na pewno skończy się w ciągu trzech-czterech lat. A wtedy
                      z Grochowa do Janek dojedziesz praktycznie bezkolizyjnie w max 20 minut (to
                      jest jednak ze 40 km więc szybciej sie nie da). Takze wybór mieszkania kierując
                      się tylko obecnymi problemami komunikacyjnymi a nie biorąc pod uwagę jak to
                      powinno wyglądać za kilka lat jest moim zdaniem co najmniej mało roztropny -
                      ale to moje zdanie, masz prawo mieć inne.
                      • Gość: warszawianka Re: do Kropa IP: *.devs.futuro.pl 19.01.06, 10:58
                        To jak na 2002 to rzeczywiscie było drogo ale Hetman generalnie drogo buduje.
                        Cena w Becie była bardzo atrakcyjna.
                        • Gość: Krop Re: do Kropa IP: *.europe.hp.net 19.01.06, 11:23
                          Może i drogo ale standard wysoki i totalny brak problemów - co stwierdzam po 3
                          latach mieszkania. A blok Bety też ma 3 lata i już wygląda jakby miał sie za
                          chwilę zawalić, a co najmniej jakby miał tynk odpadać. Coś za coś.
                          • Gość: warszawianka Re: do Kropa IP: *.devs.futuro.pl 20.01.06, 09:25
                            Na dzisiejsze ceny to juz nie jest drogo a rzeczywiście jak masz mieszkanie 86 m
                            to jest już mieszkanie docelowe czyli warto zapłacić więcej im mięć porządne
                            mieszkanie. Myślałam że Beta porządnie buduje.
                            • margarytka Re: do Kropa 23.01.06, 18:37
                              witam,
                              ja też sie pragi nie boję - stary grochów mnie zauroczył i stanowi odpoczynek
                              dla oczu po blokowisku ursynowskim, prawdopodobnie kupię mieszkanie na
                              kobielskiej - mam jednak 2 ale. pierwsze
                              ale : nie ma już miejsc garażowych i prezes wyjaśnił ze kupili je ludzie spoza
                              mieszkańców, mimo ze było przypisane po jednym miejscu na mieszkanie. Prywatnie
                              jestem zła ze nie bedzie garazu:-), ale prócz tego jest mi niewyrażnie, że
                              dostęp do tego kameralnego z założenia budynku będą mieli obcy ludzie z racji
                              posiadanych garaży.
                              Drugie ale... prezes sie lekko zdenerwował jak zapytałm o bilans do wglądu i
                              stwierdził ze to diokument tajny, co jest bzdurą ( jestem prawnikiem) ...
                              Bilans jest zgłaszany do sądu i w aktach rejestrowych każdy go może obejrzeć,
                              co też mam zamiar zrobić.
                              Oprócz tych dwóch ale jest trzecie : 2 tyg na wpłatę pierwszej raty - ja nie
                              chcę wyciągać swojej kasy z funduszy, a banki rozpatrują wnioski i miesiąc....
                              Więc trochę mnie to niepokoi....
                              prócz tego mi się podoba, spółdzielnia wygląda na małą i kameralną...

doszło ostatnie ale - ktoś tu pisze, że beta żle buduje???????? Jak źle????????

Napiszcie co nieco o waszych doświadczeniach please - puszczę mój list przez
                              wszystkie wątki:-)

pozdr
                              cyrra

• Gość: Krop Re: do Kropa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 23:39
                                Ale "Kropa" nie wie... ja nie znam sytuacji w Becie. Tyle co wiem to już
                                napisałem - równolegle, sąsiadując przez płot, budował mój blok Hetman i obok
                                Beta. U Hetmana był porządek jak w XXI wieku, na Becie królowały języki
                                wschodu, wszędzie walały się śmiecie a budowa wyglądała jak za PRL-u. Akcje
                                typu: najpierw pomontowali barierki na balkonach, potem tynkowali. Coby
                                barierek nie pobrudzić... obłożyli je gazetami. Po 10 minutach wiatru te gazety
                                były wszędzie tylko nie na barierkach. I tym podobne. Różnica w "kulturze
                                technicznej" była dramatyczna nawet na oko. Teraz oba bloki stoją już prawie 3
                                lata. Mój jest czysty (tynk znaczy). Beta - niekoniecznie. Itp.

Co do garazu na Kobielskiej - oni rozebrali osiedlowe garaze na tej działce,
                                podejrzewam że spółdzielnia się musiała zobowiązać do zapewnienia tym ludziom
                                garaży w zamian za to że oni nie protestowali przy sprzedaży. Stąd brakuje.

W sobotę zaczęli burzyć zabudowę poprzemysłową na rogu Wiatracznej i Paca. Nie
                                wiem co tam będzie i kto będzie budował ale sądzę że mieszkania. Może warto
                                podrążyć temat. Miejsce na pewno nie takie ciche bo przy ruchliwej ulicy no ale
                                wiele innego to się u nas na Grochowie nie buduje.
                                • Gość: Remka Re: do Kropa IP: 192.193.245.* 02.02.06, 11:52
                                  A jak się mieszka na Paca? Szukam teraz miszkania, Praga mi odpowiada
                                  najbardziej ze wszystkich dzielnic. Widziałam ostatnio miszkanie na Paca
                                  9,bardzo ładne. Czy jest tu w miarę bezpiecznie?
                                  • Gość: Krop Re: do Kropa IP: *.europe.hp.net 02.02.06, 15:35
                                    Mieszka się rewelacyjnie, nie mam żadnych zastrzeżeń (no, moze poza małym
                                    problemem z brakiem porządnych sklepów w bliskiej okolicy). Bezpieczeństwo -
                                    100%. Cisza - też 100%. A jeszcze dodatkowo Paca 9 to przy samym parku. Żyć nie
                                    umierać.

Aha - nie mów autochtonom że to jest Praga bo nie jest. To jest Grochów ;)
                                    • calda Re: do Kropa 02.02.06, 15:46
                                      Tylko juz żadnego wolnego mieszkania na sprzedaz nie ma. Szkoda.
                                      • Gość: Krop Re: do Kropa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 16:51
                                        No trudno żeby było, blok przy Paca 9 ma z 10 lat. A co najmniej z 6-7.

Poczekajcie chwile, Marvipol właśnie burzy fabrykę po drugiej stronie
                                        Wiatracznej, za chwile będziecie mieli ze 200 mieszkań do wyboru. Wprawdzie już
                                        tam to o ciszy będzie można zapomnieć bo to przy samej ruchliwej ulicy ale
                                        reszta zalet pozostaje w mocy.
                            • fumek Re: do Kropa 23.01.06, 23:58
                              Moim zdaniem Beta buduje naprawdę przyzwoicie. Kupilem od nich swego czasu
                              mieszkanie na Nizinnej i uważam, że zrobiłem doskonałą inwestycję (mam wspaniały
                              widok na park). Jeśli chodzi o wykonanie budynku to też nie mam jakichś
                              większych zastrzeżeń. Kiedy pojawiły się drobne usterki (opuszczenie okien i
                              rdzewiejąca barierka na balkonie) spółdzielnia dość szybko je usunęła i teraz
                              wszystko jest ok.
                              Żeby nie przesłodzić, poważna wadą budynku na Nizinnej są akustyczne ściany.
                              Jest to podobno problem dość powszechny w nowym budownictwie, ale niemniej
                              jednak niezmiernie istotny. Ciekawe jakie rozwiązania zostaną zastosowane na
                              Kobielskiej.
                              Moim zdaniem zdaniem Krop mimo wszystko trochę przesadza z tym narzekaniem na
                              jakość wykonania budynków Bety. Tłumaczy go to, że sam mieszka w inwestycji
                              Hetmana, którego osobiście uważam za ekstraklasę jeśli chodzi o takie czynniki
                              jak jakość, architektura i ogólne wrażenia estetyczne.
                              Pozdrawiam
                              • Gość: warszawianka Re: do fumek IP: *.devs.futuro.pl 24.01.06, 12:59
                                A po ile za metr było na Nizinnej? Ile wcześniej wpłaciłeś przed odbiorem
                                mieszkania?
                                • fumek Re: do fumek 24.01.06, 22:31
                                  po 3300. nie pamiętam dokładnie ile wpłaciłem przed odbiorem
              • Gość: ALLE BURACTWO A LEWY BRZEG WISŁY IP: *.chello.pl 23.02.06, 20:07
                RACJA. ODNOSZĘ WRAZENIE , ŻE PO LEWEJ STRONIE WISŁY ( NIGDY PO PRAWEJ) MIESZKAN
                POSZUKUJĄ (POZA LUDŹMI, KTÓRZY Z LEWEGO BRZEGU WYWODZĄ SIĘ) TZW. 'BURAKI' CZYLI
                OSOBY SPOZA W-WY. NA TYM FORUM NATRAFIŁEM NA UROCZY WĄTEK - JAKA DZIELNICA
                JEST NAJBARDZIEJ PRESTIŻOWA I CZY ABY NA PEWNO MOKOTÓW BO WKRÓTCE STANE SIE
                WARSZAWIAKIEM.....'
      • Gość: gibon Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk IP: *.product / 62.233.238.* 31.03.06, 16:23

a kogo wydymala ? :) jestem z forum kobielska i mieszkam tam.. wiec moze jakeis
        szczgoly czy tylko wycieranie sobie buzi frazesami bedzie ??

g
    • dora10a Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk 24.01.06, 13:33
      Witam,

ja kupiłam mieszkanie na Ludwisarskiej - Grochów(Zielona Olszynka)- inwestycja
      Hetmana, zapłaciłam za 76m mieszkanie z 60 metrowym tarasem i piwnicą 280000,
      za miejsce w garażu podziemnym 20 000. Uważam że okolica w porównaniu do
      Mińskiej jest nieporównywalnie lepsza. Mało tego, jeżeli chodzi o współpracę z
      Hetmanem jestem zachwycona - prace idą szybko, zgodnie z planem, inforamcje
      dostaję wyczerpujące - naprawdę organizacja jest rewelacyjna. Wiem gdzie ma
      stanąć blok na Mińskiej i uprzedzam Cię - jest tam okropnie...osobiście to
      sprawdzałam w zeszły, roku zanim kupiłam mieszkanie w Hetmanie.
      • Gość: GS Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk IP: *.crowley.pl 25.01.06, 14:57
        Ja tez ogladałem ta inwestycje na Nizinnej i wszystko bylo by ok gdyby nie
        sasiedzctwo starej rudery. Otwwierasz okno i caly 1 metr za oknem widac stare
        sciany rudery
        • Gość: wlasciciel Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 14:11
          tak sie sklada ze zakupilem mieszkanie na nizinnej i mam wiadomosci, ze rudera
          przetrwa jeszcze tylko kilka tygodni i bedzie wyburzona, to samo stanie sie z
          ohydnymi garazami, to tylko kwestia czasu, a wowczas ta strona nizinnej bedzie
          wygladac rownie zacnie jak i druga.
    • Gość: Maciek Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 14:46
      Jeździłem obejrzeć miejsce gdzie ma stać ten blok i uważam, że to bardzo dobra lokalizacja: do tramwaju 5 minut i później tylko 15 min do centrum. Sama Mińska może rewelacyjna nie jest, ale z pewnością szybko to się zmieni. Już np. pojawiły się informacje o nowej inwestycji na Terespolskiej, także okolica będzie się robiła zamieszkana i ciekawsza.
      Czy udało Ci się dowiedzieć jeszcze czegoś o spółdzielni? Jak jesteś obecnie nastawiony do tej inwestycji?
      Ja jestem bardzo zainteresowany, ale dobrze jest się skonsultować. Zastanawia mnie np jeszcze czynsz w tej spółdzielni, czy nie jest on za wysoki?
      • Gość: mmmm Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 14:52
        Czy coś się zmieniło w temacie Mińskiej??? Strona nie wiem czemu nieaktualna.
        Moze ktoś już kupił mieszkanie???Ja sie poważnie zastanawiam. Nie zgadzam sie
        absolutnie co do "Burakó" nabywających mieszkania po tamtej stronie. Ja
        pochodzę z Warszawy z samego Centrum i cała masa moich kumplii kumpelek jest z
        Gocłąwia, Grochowa nawet z Targówka (od zawsze a nie od trzech lat).
        Mam takze pytanie co do tej Spóldzielni? Niektórzy z Was mają złe zdanie jakieś
        konkrety???
    • jszafranski nie do konca to prawda co piszesz 08.03.06, 15:15
      Garaz akurat OBOWIAZKOWY i Obowiazkowe pomieszczenie Gospodarcze jakie troche
      niezyciowe "raty" moim zdaniem

Wrzucam tu to co dostalem od spoldzielni

Cena 1mkw mieszkania koszt planowany 3852,00zł + obowiązkowe miejsce postojowe
      25 620,00zł + pomieszczenie gospodarcze 1605,00zł/ mkw– powierzchnia takiego
      pomieszczenia wynosi od 2-3mkw, balkony i tarasy gratis.
      Plany mieszkań znajdują się na naszej stronie internetowej www.osiedle-mlodych.pl
      Harmonogram wpłat:

- I rata 35% wartości umowy w tym :100% wartości miejsca postojowego i 100%
      wartości pomieszczenia gospodarczego wpłata przy podpisaniu umowy
      - II rata 10% wartości umowy wpłata do 31.03.2006r
      - III rata 15% wartości umowy wpłata do 30.06.2006r
      - IV rata 15% wartości umowy wpłata do 30.09.2006r
      - V rata 15% wartości umowy wpłata do 31.12.2006r
      - VI rata 10% wartości umowy wpłata do 31.03.2007r

czyli zaplace za mieszkanie ale jeszcze go nie mam - vide ostatnia rata i termin
      oddania.
      Super normalnie :)
      • Gość: Krop Re: nie do konca to prawda co piszesz IP: *.europe.hp.net 08.03.06, 16:22
        A co z projektem, zostaje ten sam co na starych renderach czy zmienili? Bo
        przecież nie po to burzyli "przypadkiem" mury po fabryce by je teraz
        odtwarzać...

Co do spółdzielni to ja nadal polecam lekturę forum prywatnego Kobielskiej 11.
        Włos się jeży...
        • Gość: xyz Re: nie do konca to prawda co piszesz IP: *.warszawa.dialog.net.pl 08.03.06, 16:51
          Nie odnosząc się do lokalizacji, bo każdy ma inne preferencje, jeśli wybierasz
          tą inwestycję ze względu na cenę to musisz być świadomy, że cena w umowie ze
          spółdzielnią ma się nijak do ceny w umowie z deweloperem. W przypadku
          spółdzielni cena ustalana jest dopiero po zakończeniu inwestycji. Może się
          okazać że zapłacisz 4500 albo i więcej.
          Pzdr
        • Gość: gibony Re: nie do konca to prawda co piszesz IP: *.product / 62.233.238.* 31.03.06, 16:29

a znasz tekie forum na kotrym sie nie jezy ?? takie mlekiem i miodem plynace ???
          pokaz to poczytamy razem :) heheh

g
          • Gość: Krop Re: nie do konca to prawda co piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 00:19
            Ja ci powiem tak: w moim bloku mieszkam 3 lata i nie ma praktycznie żadnych
            problemów. W czasie budowy i oddawania też praktycznie nie bylo. A więc może
            być normalnie. Z tym że nie mamy żadnego forum więc może to jest tak ze swoje
            fora mają osiedla w których "jest o czym dyskutować" ;-))))
            • Gość: soren Re: nie do konca to prawda co piszesz IP: 195.205.254.* 09.06.06, 15:26
              Gość portalu: Krop napisał(a):

> Ja ci powiem tak: w moim bloku mieszkam 3 lata i nie ma praktycznie żadnych
              > problemów. W czasie budowy i oddawania też praktycznie nie bylo. A więc może
              > być normalnie. Z tym że nie mamy żadnego forum więc może to jest tak ze swoje
              > fora mają osiedla w których "jest o czym dyskutować" ;-))))

Tak ci się tylko wydaje, że nie ma problemów ;)) ... Wystarczy jakiś
              frustrat na forum i już masz masę problemów.
    • Gość: praga noca Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk IP: *.kablowka.waw.pl 23.03.06, 17:52
      praga jest fajna w dzien:)
      • Gość: egon Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk IP: *.chello.pl 08.04.06, 18:10
        he, od zawsze mieszkam na grochowie,ale powiem szczerze, tam nigdy, nigdy, nie
        chciałbym mieszkać, ta okolica to tzw. cyganeria, i osrta łobuzeria, ul. mińska
        ma bardzo złą opinie, pojedźcie tam wieczorem, zobaczcie jaki jest klimat,
        sorry, od przystanku atuob/tram przy grochowskiej nie chciałbym do domu jeżdzić
        taxi ;-)

• a0151 Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk 10.04.06, 13:46
          Mińska jest fajna, ale tylko do zachodu słońca. Blisko bazarek, komunikacja a
          zarazem cisza. Blisko park. Jednak wieczorami strach wyjść na ulicę. Przy
          Mińskiej mieści się budynek biurowy w którym pracuję. Niektórzy pracują tam na
          dwie a nawet trzy zmiany. Po kilku incydentach z "tubylcami" nasza firma
          została zmuszona fundować taksówki pracownikom kończącym pracę o zmierzchu
          (zimą to już godz. 17.00!), które odwożą ich na przystanki w bardziej
          bezpieczne rejony. Niby 5 min. do przystanku, ale nikt woli nie ryzykować.
          Obecnie również kupuję mieszkanie, nawet chwilkę zastanowiłam się nad tą
          inwestycją - fajnie by mieć 5 min. do pracy na piechotę. Ale przede wszystkim
          chę się czuć w okolicy w której mieszkam bezpiecznie. Pewnie, że wszędzie
          znajdą się jakieś lumpy, ale po co pchać się w ich największe zagęszczenie? Co
          z tego, że się szybciej będzie w domu, jak strach potem z niego wyjść?
          Mam nadzieję, że ta okolica pomału będzie się zmieniać, również dzięki takim
          inwestycjom, ale na dzień dzisiejszy odradzam.
          • Gość: kaja Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.04.06, 23:21
            zgadzam się i boję się pragi od kiedy na Chodakowksiej, pod SWPS-em wybili mi
            szybę w samochodzie, mińska jest tuż obok. Moja jedna szyba o niczym nie
            świadczy, ale bywam na chodakowksiej dość często i dosć często widze na
            chodnikach rozbite szkło z szyb samochodowych. ja profilaktycznie parkuje juz
            na parkingu pod swps-em, na ulicy raczej strach. tam mieszka troche dziwna
            mlodzież raczej nie mysląca o studiowaniu w pobliskim swps-ie.
    • kiniaka Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk 14.05.06, 21:20
      Cześć
      też zastanawiam się nd kupnem mieszkania w tej inwestycji i nie powiem ale to co
      mnie głównie zachęca to cena i położenie, mieszkaćza tę samą kaskę na
      Trachominie i bujać 50 minut do pracy w jedną stronę nie bardzo mi się uśmiecha.
      Ciekawa jestem czy zdecydowałeś się na kupno
      • Gość: ROB Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk IP: *.exatel.pl 09.06.06, 12:54
        Wczoraj byłem w SM i się dowiedziałem że czynsz będzie koło 5 PLM/metr kw lus
        100 PLN na ochrone plus 100 PLN za garaz plus oczywiście media. I co wy na to?
        • ol4 Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk 09.06.06, 15:32
          Zastanawialem sie nad ta inwestycja.
          Ale pojechalem obejrzec miejscowke, a za rogiem stało 10 dresów pijacych piwo...
          I zaczeli rzucac we mnie kapslami:-)
          Wiec sie spakowałem do samochodu i powiedziałem PAS!
          • Gość: kiker o dobrze gada IP: 195.205.147.* 12.06.06, 15:21
            Widzę że niektórzy zaczeli mówić o też o innej stronie mieszkania w tamtej
            okolicy, bo dostrzegli również te ciemne strony.
            No bo co tu gadać, wystarczy pojechać wieczorem, zobaczyć i wiele się wyjaśnia.
            Na razie jest syfiaście, może się zmieni...za 10 lat powiedzmy, no musieliby
            zbudować jakieś większe osiedle ale na razie 1 lub 2 budynki wiosny nie czynią.
            Jeśli ktoś tam zamierza mieszkać niech bierze pod uwagę sytuację dzieci czyli
            jakie są szkoły i z kim będą się bawić na podwórku. Warto sobie zadać takie
            pytanie, nawet jeśli na narazie się ich nie ma.
            • pedro44 Re: o dobrze gada 12.06.06, 15:39
              Zdaje sie ze właśnie powstaje większe osiedle, bo oprócz Osiedla Młodych (duży
              blok) obok będzie budował Struś (ogromne bloczydło) i jeszcze ktoś pomiędzy
              sądem a osiedlem młodych. Więc z samych nowych bloków będzie to pare tysięcy
              ludzi. Normalnych i dość zamożnych ludzi. To przewróci "stosunki społeczne" w
              tej dzielnicy do góry nogami. Meneli na pewno nie ma aż tylu. Osiedle Tor,
              między Terespolską a Podskarbińską ma normalny "profil społeczny" i meneli tam
              co najwyżej pojedyncze egzemplarze. Więcej jest ich tylko w kamienicach
              ruderach na Mińskiej, Chodakowskiej itd. Znikną w tłumie i się zasymilują
              prędzej czy później.

Aczkolwiek oczywiście trzeba o tym mówić żeby nie było potem że ktoś nie
              wiedział ze w okolicy są nienajciekawsze klimaty. Są. Ale i trzeba mówić o tym
              że mieszkania są stosunkowo tanie a transportowo Grochów to cud miód malina w
              porównaniu z większością innych lokalizacji, szczególnie tych tańszych. Coś za
              coś. Zawsze są jakieś plusy dodatnie i plusy ujemne ;-)))
              • Gość: kiker Re: o dobrze gada IP: 195.205.147.* 20.06.06, 10:59
                A tak Struś ma budować a że jeszcze ktoś to nie wiem. Apropos Strusia to powiem
                że ten ich "blockhaus" to architektonicznie trochę więzienie będzie
                przypominał. Mogli by się trochę postarać, a tu wywalą taki "czterostudniowiec".
                Z większości mieszkań praktycznie z dwóch stron widok na studzienne spacerniaki.
                Naprawdę świetny pomysł. Architektoniczna perła, nowa w formie a zarazem
                nawiązująca do tradycyjnej praskiej zabudowy kamienicznej XIX wieku, pięknie i
                z polotem wpisuje się w miejski krajobraz ulicy Grochowskiej. To zupełnie nowa
                jakość budownictwa mieszkaniowego. To się nazywa rewitalizacja. Ciekawe co by
                na to powiedział np. Pan Kuryłowicz Stefan.
                • Gość: Krop Re: o dobrze gada IP: *.europe.hp.net 20.06.06, 15:31
                  Co chcesz, chcą zarobić max ile się da póki mają żniwo. Czasy takie że i w
                  więzieniu ludzie kupią. Faktycznie budynek Strusia będzie raczej z tych
                  ciasnych.
    • Gość: alicjawmiescie Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk IP: *.pekao.com.pl 24.07.06, 15:40
      Przeczytałam uwaznie wszystkie wypowiedzi i nadziwić się nie mogę rozpiętości
      opinii :))) Ja należe do tych, ktorzy Pragi się nie boją, mieszkam na niej
      ponad 5 lat bez żadnych negatywnych "przygód". Wielobarwność tej dzielnicy i
      osobliwy klimat to jej atut. Mieszkanie na Mińskiej kupiłam, bo spełniało 3
      główne parametry jakie sobie postawiłam: 1/ cena, 2/ dobre połączenie z centrum
      (tramwaje!), 3/ w miarę cicha okolica. Na spółdzielnie jak dotychczas nie mogę
      narzekać, wszelkie sprawy związane z inwestycją (w tym kredytowe) załatwiali
      bardzo sprawnie i miło. I mam nadzieję, że tak bedzie nadal :))))
      Pozdrawiam przyszłych sasiadów
      alicjawmiescie
      • Gość: grzesiek Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk IP: *.merinet.pl 04.09.06, 20:52
        Cześć, moim zdaniem lokalizacja jest jak najbardziej atrakcyjna a sam zakup
        mieszkania właśnie tam od początku wydawał mi się dobrym pomysłem. Mam też
        nadzieję, że będzie dobrą inwestycją. Praga ma swoj unikalny klimat i na pewno
        będzie się zmieniać "na lepsze", przykładem jest choćby ulica ząbkowska. Od
        ponad 2 lat nie mam podstaw, żeby czuć się "niebezpiecznie", jeśli kojarze
        jakieś przykre incydenty, to na pewno nie po praskiej stronie Wisły. Wogóle ten
        podział z założenia jest co najmniej żenujący. Jeśli czegoś się obawiam, to
        raczej poślizgu wykonawcy (chociaż jak na razie praca wre) czy kosztów
        związanych z rozliczenim budowy (podobno max. 10%), co daje cenę ok. 4200/m2.
        Biorąc pod uwagę, że w ciągu 15 minut można dojechać tramwajem do centrum, to
        chyba całkiem nieźle.Mam nadzieję że "utrzymywanie" spółdzielni nie będzie się
        wiązało z horendalnymi kosztami, a jeśli nawet - wydzielenie wspólnoty
        mieszkaniowej jest chyba dobrym i realnym rozwiązaniem. Na dzisiaj dużą zagadką
        pozostaje kamienica przy chodakowskiej 22 (a raczej jej rudera), to chyba jak na
        razie najsłabszy punkt całej inwestycji. Czy może udało ci się czegoś dowiedzieć
        co do jej losów? Kiedy po kilku godzinach telefonów do różnych urzędów jakaś
        miła pani podała mi numer, pod który dzwoniłem na samym początku - odpuściłem:).
        Na pewno na dzisiaj jest wpisana do rejestru zabytków...
        Wogóle dobrym pomysłem byłoby założenie forum przyszłych sąsiadów, znalazłem
        takich wiele, niestety jeśli chodzi o mińską - albo nie istnieje, albo słabo
        szukam;). Pozdrawiam, grzesiek
        • Gość: alicjawmiescie Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk IP: *.bph.pl 05.09.06, 13:57
          Odnośnie kamienicy przy Chodakowskiej 22 krążą dwie informacje: 1/ że ma zosta
          ć rozebrana na koszt miasta, czyli nie wiadomo kiedy, 2/ że jako zabytek nie
          wolno jej ruszyć. Niczego więcej nie udało mi się dowiedzieć, ale też
          odpuściłam sobie badanie tego tematu, bo i tak nie mam na to żadnego wpływu :)
          Co do różnych opinii na temat Pragi, Mińskiej i samej spółdzielni przestałam
          śledzić wpisy w sieci, bo tylko sie zamartwiałam jakimiś wpisami frustratów,
          którzy narzekają na wszystko i wszystkich. Gdyby sugerować się opiniami, to
          wyszłoby na to że w Warszawie NIE MA żadnych dzielnic nadających się do
          mieszkania :) O kosztach inwestycji i zarządzanie nieruchomością będę myśleć w
          przyszłym roku, teraz tylko co tydzień oglądam budowę i trzymam kciuki by nie
          było opóźnień. Forum przyszłych miszkańców Mińskiej 70 jeszcze nie znalazłam w
          sieci, ale nyślę, że im bliżej finału budowy to się uaktywnią. Pozdrawiam A.
          • Gość: chomicius Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk IP: *.studiotech.com.pl 22.09.06, 17:47
            Czesc :)

Nie ma sie czego bac :) Wychowalem sie na Dwernickiego. Znam okolice jak wlasna
            kieszen.Pozniej przenioslem sie na Ostrobramska, ale znowu wracam na "stare
            smieci" - Minska 70 :)

Tak na powaznie, to mysle, ze zle nie zrobilismy kupujac mieszkanie wlasnie na
            Minskiej. W razie czego..Odpukac, zawsze mozna sprzedac :)

Spoldzielnia cieszy sie dobra opinia.

W zarzadzie jest osoba, ktora doskonale znam, i ktora sama polecila zakup
            mieszkania na Minskiej :)

Nie bedzie zle :)

Pozdrawiam wszystkich przyszlych sasiadow :)
          • Gość: grzesiek Re: Ja się Pragi nie boję! Osiedle Młodych (Mińsk IP: *.merinet.pl 03.11.06, 11:53
            ...no i miałaś rację, forum się pojawiło, wszystkich zainteresowanych zapraszam
            www.minska70.fora.pl/
            Pozdrowienia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka