Gość: Kamila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 18:54 W końcu przynajmniej na rynku wtórnym w blokach z płyty, po burzliwej koincówce roku mozna odnotowac lekki spadek cen. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: prom2 Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 20:10 Rynek się przegrzewa... najpierw płyta, potem nowe pseudo apartamenty...Bo prawdziwych apartamentów jak na lekarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potwierdzam Re: SPADAJĄCE CENY IP: 213.17.164.* 19.01.06, 20:39 juz 2 razy pan z mariny dzwonil z oferta mieszkania bo kiedyś zarezerwowalem i nie moglem sie zdecydowac wiec wylecialem na koniec kolejki rezerwacyjnej widac ze cos nie moga sprzedac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.bas.roche.com 19.01.06, 21:22 Rabat w Marinie? A możesz coś napisać więcej, jaki metraż, jaki budynek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.bas.roche.com 19.01.06, 21:22 Zgadza się. Chciałem kupić apartament, ale jak już było coś co można było apartamentem nazwać, to okolica kiepska. Kupiłem zatem normalne mieszkanie. Może i kupiłem na górce cenowej, ale trudno - i tak twierdzę że nie była to cena z kosmosu. Może i dobrze że ceny przestają rosnąć i będzie spadek, bo ten bezmyślny owczy pęd może był nie do końca zdrowy. Jednak mam nadzieję że nie będzie krachu, bo to już byłoby groźne - bankructwa developerów itp. sprawy, złe kredyty - to się może nieprzyjemną czkawką odbić wszystkim. Pożyjemy zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole mokotowskiE Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 21:45 Spadek cen ? jesli gdzies ma byc to tylko w białołękach, ursusach - gdzie się dużo i tanio buduje. W dobrych lokalizacjach, tj. na Górnym Mokotowie ceny nie spadną, bo jest za dużo chętnych i nie ma gdzie budować [znam Mokotów i wiem dokładnie gdzie można coś zbudować - góra dziesięć miejsc...] Jak masz 10 sąsiadów sprzedających mieszkania w przedziale 10-14 tys za metr. To za ile Ty sprzedasz ? Chyba nie za 4 tysiące... Zresztą proszę napiszcie mi na dowód inwestycję na Górnym Mokotowie gdzie można kupić mieszkanie w stanie surowym za mniej niż 7500 zł/m2. Wyłączając mieszkania z felerem (pierwsze piętro nad garażem). Lub bez mieszkań, gdzie taras ma 75 m2... Jak ktoś mi tu napisze to może zmienię zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.bas.roche.com 19.01.06, 22:06 Nie zrozumiałeś. Ten spadek dopiero się zaczyna. Do Twoich okolic dojdzie za pewien czas, o ile się rozwinie. Odpowiedz Link Zgłoś
koszmarekopalek Re: SPADAJĄCE CENY 19.01.06, 22:26 jeśli znasz góra dziesięć miejsc, gdzie można budować na mokotowie, to po obejrzeniu programu Jaworowicz w sprawie mostostalu pomnóż to razy półtora, ghrrr... Odpowiedz Link Zgłoś
soovi Re: SPADAJĄCE CENY 19.01.06, 22:38 Proszę bardzo: Pegaz II, EKO-PARK, BreLocum, Bukowińska, Mokotów Plaza II, Mokotovia, Modra 88, Villa Marina, Kazimierzowska Residence, Catalina-Wyścigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wciskacz kitu Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 22:41 ale to inwestycje, które od początku były pozbawione sensu i były kalkulowane w oparciu o załozenie, ze warszawiacy sa głupkami, co czasami jest prawdą jak widac po tym, ze jednak cos tam sie sprzedało :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole mokotowskiE Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 23:11 Widze ze kolega się stara ale ma ciemne okulary - pisałem "Zresztą proszę napiszcie mi na dowód inwestycję na Górnym Mokotowie gdzie można kupić mieszkanie w stanie surowym za mniej niż 7500 zł/m2. Wyłączając mieszkania z felerem (pierwsze piętro nad garażem). Lub bez mieszkań, gdzie taras ma 75 m2..." Pegaz II - no comments bo to Mokotów jest dla ludzi tam mieszkających (nota bene słyszałem absurd ze to lokalizacja na Mokotowie nieopodal Kabat...) EKO-PARK - PODAJ CENY MIESZKAŃ DO KUPIENIA - lub sprawdz... od 8 tys w górę BreLocum - zostały tylko ochłapy - których nikt nie chce... Bukowińska - bez komentarza... Mokotów Plaza II - brrr - to jest inna kategoria i inna lokalizacja Mokotovia - sprawdz ile i jakie mieszkania zostały... Modra 88 - sprawdz mapę gdzie to jest... Villa Marina - to samo... Kazimierzowska Residence - zostały lokale po 140 m z oknami na "studnię", ale tez w cenie pod 7 tysiów Catalina-Wyścigi - to samo co pegaz Wiec jak widzisz na Górnym Mokotowie nie dałeś żadnego przykładu spełniającego moje zapytanie... szukaj dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
soovi Re: SPADAJĄCE CENY 20.01.06, 20:36 To się wyrażaj precyzyjnie. Wszystkie podane przeze mnie lokalizacje są na Górnym Mokotowie. Jeżeli masz z tym jakiś problem, to Ci podpowiem: weź plan W- wy i zobacz jak przebiegają granice Mokotowa i nie kombinuj. Mokotów rzeczywiście dzieli się na Górny i Dolny (choć jest to podział umowny, a nie administracyjny), czyli powyżej i poniżej skarpy. A jeżeli Ci chodziło o Stary Mokotów to rzeczywiście nie ma tam inwestycji poniżej 7500. Oczywiście, zakładam również, że o nic Ci nie chodziło. I nie staraj się być nieprzyjemny, bo i tak mnie nie sprowokujesz. Pozdrawiam Od 40 lat Mokotowianin (chwilowo na banicji) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bork Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.chello.pl 19.01.06, 22:14 A czy mozna prosic o jakis malutki przykladzik, bo jakos nie widac tego spadku. A to, ze nie moga developerzy sprzedac jakis mieszkan to jeszcze zadna jaskolka spadku koniunktury. Ostatnio na tapecie jest inwestycja na Goclawiu (Mostostal Invest i slawetne tesco) - mysle, ze tam tez dosc ciezko sprzedac co nie jest wyznacznikiem trendu na rynku. Poz. Bork Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adik Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.acn.waw.pl 19.01.06, 22:19 Rozumiem jesteś analitykiem monitorującym każdą transakcję w Warszawie i dane wprowadzasz do olbżymiego serwera który przetwarza dane aby za pomocą programu Statistica wysnuć taki zupełnie bezpodstawny wniosek. Mieszkania to nie buty adidasa gdzie mija sezon i nalezy je wyprzedać. Nie mam nic przeciwko spadkom cen ale wiadomo, że to jest raczej na razie nie ralne. W marcu tamtego roku też zaobserowałem takie niby zjawisko spadku cen na podstawie ogłoszeń, ale szybko moja ocena powróciała do normy a nawet przerosła, gdyż ceny bardzo poszły w górę. Jak na razie podobno nawet w Ursusie ogłoszono podwyżkę cen o 100zł, więc nawet w mniej atrakcyjnych miejscach cena lekko poszła w górę. Jeśli może wydawać się że ceny spadły to tylko jest to wrażenie sezonowe. Trzeba powiedzieć, że ceny mieszkań rosną w prost proporcjonalnie wzgledem rat kredytu i jeśli ludzie w kolejnym roku zarabiają średnio o 200zł więcej to ich stać na ratę o 150zł wyższą a to sięprzekłada że mogą zaciągnąć o 30 tyś złotch większy kredy więc i mieszkania są o podobną kwotę droższe i to jest tajemnica wzrostu cen, każda średnia podwyżka płac o 200zł może spowodować podwyżkę cen mieszkań o średno 20-30 tyś zł przy obecnym poziomie podaży i deficytu na rynku mieszkaniowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rty Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.ssmb.com 20.01.06, 09:03 wreszcie ktoś dotknął istoty problemu wzrost płac = wzrost cen mieszakń, bo migracja w kierunku Warszawy stale ma się dobrze i kupujących bedzie przybywać czyli dopóki nie wpadniemy w recesjie (wyrzucanie ludzi z pracy, nizsze pensje itp.) nie ma co liczyć na odwrócenie obecnego wzrostowego trendu cen mieszkań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prom2 Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 09:57 do rty; Wobec tego wytłumacz mi nst. zjawisko dlaczego nowy dom o pow. ok 150- 160m2 plus garaż kosztuje tyle samo co mieszkanie 100- 130 m2 z miejscem parkingowym. np. Białołeka , Targówek , Wola, Ursynów.. generalnie wszystkie lokalizacje oprócz ścisłego centrum naturalnie. To że nieruchomości będą drożały to fakt oczywisty ale, ceny mieszkań nie są adekwatne do ich standardu ( wykończenie, lokalizacja itp.). Stoję przed wyborem mieszkanie czy dom , a właściwie już chyba wybrałem;)... i dziwię się ludziom że kupują mieszkania za kwoty od ok. 600 tyś pln w zwyż w lokalizacjach wyżej wymienionych - gdzie za tę kwotę można mieć dom- mało tego w odległości 5- 10 min. jazdy samochodem lub komunikacją od tego miejsca można za podobne pieniądze kupić dom i dodatkowo np. 2 średniej klasy samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
domaine Re: SPADAJĄCE CENY 20.01.06, 10:12 a na Dolnej DD?Jakie sa ceny? sa mieszkania na rynku wtornym? Odpowiedz Link Zgłoś
parr Re: SPADAJĄCE CENY 20.01.06, 10:30 Prom2 no własnie tez zastanawiam sie nad tym pedem do kupna mieszkan po takich cenach. W cenie 80 m2 (500 tys.zł - w dobrej lokalizacji) mieszkania mozna wybudowac dom 130-140 m2( w dobrej lokalizacji) z dojazdem porownywalnym do centrum. Tylko,ze chyba wiekszosc osob przeraza budowa domu i wola tloczyc sie w mieszkaniach gdzie administrator za nich wszystko załatwi. Odpowiedz Link Zgłoś
a_kacprzycka Re: SPADAJĄCE CENY 20.01.06, 14:11 parr: > W cenie 80 m2 (500 tys.zł - w dobrej lokalizacji) mieszkania mozna wybudowac > dom 130-140 m2(w dobrej lokalizacji) z dojazdem porownywalnym do centrum. I tu tkwi błąd. O ile sam dom w Warszawie można wybudować powiedzmy za 350-400 tys, o tyle 1000-2000 metrowej działki (bo co to za radość kupić mini- szeregówkę na działce 200m!) W_DOBREJ_LOKALIZACJI w cenie < 200zł/m2 nie kupisz! A WYBUDOWAĆ_DOM=KUPIĆ_DZIAŁKĘ+POSTAWIĆ_I_WYKOŃCZYĆ_BUDYNEK Agness Odpowiedz Link Zgłoś
parr Re: SPADAJĄCE CENY 20.01.06, 14:44 I tu tkwi błąd. O ile sam dom w Warszawie można wybudować powiedzmy za 350-400 tys, - Za 350-400 tys.zł wybudujesz dom 130-140 m2 z wodotryskami.Za 300-320 tys. spokojnie wybuduje sie dom w b.dobrych technologiach nieporownywalnie lepszych niz to co oferuja developerzy. o tyle 1000-2000 metrowej działki (bo co to za radość kupić mini- szeregówkę na działce 200m!) W_DOBREJ_LOKALIZACJI w cenie < 200zł/m2 nie kupisz! A WYBUDOWAĆ_DOM=KUPIĆ_DZIAŁKĘ+POSTAWIĆ_I_WYKOŃCZYĆ_BUDYNEK - Są takie lokalizacje,ze za 200 zł/m2 kupisz dzialke z dobrym dojazdem do centrum.A za 300-350 m2 bedziesz mial b.dobra lokalizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
a_kacprzycka Re: SPADAJĄCE CENY 20.01.06, 15:52 parr: wg Twojej kalkulacji: NAJTAŃSZA WERSJA: 300 x 1000m2 = 300 000 + 300 000 ------------------------- 600 000 NAJDROŻSZA WERSJA (nadal działka 1000m2, bo 2000m2 w Wawie to abstrakcyjna kasa..) 350 x 1000 = 350 000 + 320 000 ------------------------- 670 000 i dla przypomnienia: 500 000 < 600 000 < 670 000 A więc dom nie kosztuje tyle co mieszkanie, czyli 500 000/ Agness Odpowiedz Link Zgłoś
jura1234 Re: SPADAJĄCE CENY 21.01.06, 20:32 > Tylko,ze chyba wiekszosc osob przeraza budowa domu i wola tloczyc sie w > mieszkaniach gdzie administrator za nich wszystko załatwi. żebyś wiedział! dom jest dobry dla ludzi, którzy srają kasą i mogą wszystko komuś zlecić. Mam zanjomych, którzy wybudowali się za około 350 tys. z dojazdem do pracy około 40 min po obczajeniu patentów. Trwało to około 3 lata, sami robili sobie tynki, kładli podłogi itp., kazdy urlop spędzali i bedą spędzać na wykańczaniu ukochanego domku... ich wybór... Ja wolę mieszkanie i normalne wakacje... mój wybór:) pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amarez Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 16:09 Proste, głównym składnikiem oprócz kosztu wytworzenia danego dobra jest popyt na niego. Jeśli na mieszkania jest wysoki popyt to i cena jest wyższa. To samo można było zaobserwować z mięsem po wejściu do Uni 2 lata temu i to mimo że wyprodukowanie tego mięsa nie było wcale droższe. Inna sprawa dziwnie porównałaś: Nowy dom plus garaż kosztuje tyle samo mieszkanie na Białołece, Targówku, Woli, Ursynów... sorry ale za cenę domu 160 metrowego kupisz na Ursynowie 3 pokoje z kuchnią od Developera a na Białołęce można już się rozejrzeć za jakimś dużym mieszkaniem dwupoziomowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rty Re: SPADAJĄCE CENY IP: 199.67.140.* 20.01.06, 11:24 w zupełności się z wami zgadzam jesli chodzi o niższe ceny budowy domu - ja jednak mówiłem o tym czy jest szansa na spadek cen mieszkań - a tej nie widzę - może po prostu domu powinny drożeć szybciej ps. sam zastanawialem sie nad domem ale niestety z tym dojazdem 5-10 min to zwykła bajka i jesli komus bardzo zależy na czasie to mieszkanie w dobrej lokalizacji jest lepsze poza tym to co wspomniano -cały ambaras z budowaniem, zarzadaniem, odsnieżaniem itp. - wiele osób nie ma po prostu dość chęci żeby się tym zająć stąd większy popyt na mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
nea78 Re: SPADAJĄCE CENY 20.01.06, 12:43 Raczej nie zaobserowałam w nowo powstających inwestycjach spadku cen...A w ukończonych bądź będących na ukończeniu może być to spowodowane według mnie: 1. nieciekawym rozkałdem mieszkania przy stosunkowo np. wysokiej cenie 2. zbyt duzym lub zbyt małym metrażem 3. jest to ostatnie mieszkanie w inwestycji i developer chce go sprzedać aby móc rozliczyć inwestycję i ją zamknąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eu Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.citibank.com 20.01.06, 15:02 1500 EUR/metr w Wawie to poziom nie do przebicia. Ja znalazłem pracę w Berlinie i kupuję tam bardzo ładnie wykończony apartament, 20 km od centrum, za 1500 EUR/metr. Obecnie jestem w trakcie sprzedawania swojego mieszkania w Wawie też za 1500 EUR/metr !!! (nie ma to jak mieć umiejących liczyć rodaków, kupujących za każdą cenę mieszkania, tylko po to aby uciec przed rzekomą podwyżką vatu). PS Biorąc pod uwagę szybko umacniającą się złotówkę np 3.50zł za EUR pod koniec roku, to max cena jaką w Polsce można zapłacić na eksluzywny apartament to 5250 zł/m2. Za jakiś miesiąc powinniśmy już zobaczyć początek spadku cen, związany z upublicznieniem faktu, że o podwyżce VAT od 2008 nie ma mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
a_kacprzycka Re: SPADAJĄCE CENY 20.01.06, 15:55 No tak, ale 20 km od centrum Wawy próżno szukać mieszkania po 1500 Euro/m2. Tam masz już np po 3000/m2. Agness Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eu Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.citibank.com 20.01.06, 16:06 chyba coś nie tak z liczeniem? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.chello.pl 22.01.06, 16:00 W kaniach pod warszawa to jakies 20km od centrum dzialka pod blizniak czyli jakies 560m za jedyne 20tys zl juz z woda i pradem. Bylem i widzialem.maly domek drewniany za 50-60tys wykonczyc i ocieplic wiec sie miescisz w 100tys i masz swoje.za jedyne 100 tys.A te domki to juz nie pamietam na jakiej stronie, ale okolo60-70metrow te tansze. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_t Re: SPADAJĄCE CENY 22.01.06, 16:31 Czy mogłabym prosić o jakies namiary na tą działkę, bo właśnie w tej okolicy szukamy: hanka_t@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 16:07 Nie wiem dlaczego wyznacznikiem dobrego usytuowania nalegle zrobiło się centrum ?? Nie wszyscy pracują w centrum ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.bas.roche.com 20.01.06, 16:35 Nie nagle się zrobiło tylko zawsze było. Bo będąc blisko centrum masz duże prawdopodobieństwo że będziesz też blisko swojego miejsca pracy. Ja kupiłem mieszkanie 4km od centrum i to się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
a_kacprzycka Re: SPADAJĄCE CENY 20.01.06, 17:01 A ja kawałek czasu pracowałam na Woli i wcale się nie sprawdzało ;) Nawet bliskość metra by mnie wtedy nie uratowała (chyba, że zaliczamy do metra planowaną II linię) ;) Agness Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.bas.roche.com 20.01.06, 17:09 Oczywiście że pracując na Woli to się sprawdza. Bliżej jest tam z centrum niż z Piaseczna. Owszem mieszkając w Ożarowie Maz. masz blisko na Wolę, do czasu aż zmienisz pracę i będziesz miała biuro na Domaniewskiej. No chyba jest logiczne że najbliżej do pracy jest z punktu w którym suma odległości do centrów biurowych w Warszawie jest najmniejsza. Trochę pod tym kątem też kupowałem mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agentka Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 19:58 Faktycznie daje się odczuc lekki spadek, ale dotyczy to budynków z płyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 145 Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 10:36 >Spadek cen ? jesli gdzies ma byc to tylko w białołękach, ursusach - gdzie się dużo i tanio buduje.< oczywiście tylko że tam developer zarabia powiedzmy 10 %,a na mokotowie załozmy 50 % - jak myslisz gdzie bedzie skłonny bardziej zejść z ceny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.chello.pl 21.01.06, 10:47 Gość portalu: 145 napisał(a): > >Spadek cen ? jesli gdzies ma byc to tylko w białołękach, ursusach - gdzie > się > dużo i tanio buduje.< oczywiście tylko że tam developer zarabia powiedzmy 1 > 0 > %,a na mokotowie załozmy 50 % - jak myslisz gdzie bedzie skłonny bardziej zejść > > z ceny Hmmm... tam gdzie jest mniejszy popyt? Y Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amarez Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.acn.waw.pl 21.01.06, 19:12 Poczekajmy do 2 marca kiedy będą tańsze koszty zakupu nieruchomości i wpisu do księgi wioeczystej :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna28 Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 20:08 Myślisz, że dla kogoś, kto ma zamiar wydać 200-300 tys. na mieszkanie kwota 2-3 tysiące będzie aż tak istotna, że zaważy na jego decyzji? My kupiliśmy mieszkanie w sierpniu za 400 tyś., mogliśmy podpisać akt już w październiku ale czekamy do marca, bo różnica jest 4000 zł więc co nam szkodzi. Ale na pewno nie jest to kwota, z powodu której zrezygnowalibyśmy najpierw z kupna mieszkania a jakby sie okazało, że mamy jej nie płacić, to jednak zdecydowalibyśmy się je kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amarez Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.acn.waw.pl 22.01.06, 11:44 parę tysięcy ale na psychikę działa nawet przy 500 tyś zł. Jak ktoś ma czekać pół roku to nie czekać nie będzie ale jak ktoś ma poczekać 1,5 miesiąca to poczeka bo sobie wykalkuluje, ze kwota ta to są jego i żony wspólne miesięczne zarobki a to działa na wyobraźnie Odpowiedz Link Zgłoś
gczern Re: SPADAJĄCE CENY 23.01.06, 09:40 Przykro mi Ciebie rozczarować ale spadków nie będzie, fakt że wielka płyta w marnych okolicach tanieje nie ma żadnego związku z rynkiem nieruchomości, rzeczywiście ceny będą stale spadały w kiepskich lokalizacjach (czytaj ursus itd) lub w wielkiej płycie (budynki 10 piętrowe a z czasem wszystkie) w przyszłym roku jak wejdzie vat na mieszkanie to wtedy paradoksalnie będzie można się spodziewać niewielkiego spadku cen (bo spadnie popyt który w 90 procentach decyduje o cenach) ceny mieszkań idą za średnią płacą a ta jak zacznie maleć to chyba w tym kraju wybuchnie rewolucja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TAKI TAM Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.devs.futuro.pl 29.01.06, 15:01 Czytałem dyskusje i mam kilka swoich uwag. Po pierwsze. Zgadzam się dom można pod Wwą wybudować taniej niz mieszkanie w dobrej lokalizacji ale dojazd będzie zajmował ponad 30-45 minut. Chyba ze mówimy o willi na Mokotowie ale tam ceny ida ponad milion. W przypadku domu dochodzi jeszcze sprawa pilowania go i zajmowania się nim. Domu nie zostawia się na 2 tygodnie i jedzie na wakacje bo może już nie być nic w środku po powrocie i domem trzeba się zajmować ogródek, odśnieżanie, oczyszczanie chodnika, jak tylko coś się zepsuje tynki, okna, dach, podjazd to samemu trzeba sie tym zająć w mieszkaniu od tego jest zarządca budynku. Ja nie mam czasu zeby takie rzeczy mieć na głowie wieć wybralem mieszkanie ale przyznaje rację w domu mieszka się lepiej trzeba mieć tylko na to CZAS!!! albo duzo gotówki. Po drugie. Poadł komentaż o cenach mieszkań w Berlinie. Owszem mieszkania w Berlinie sa najtańsze w całej Unii Europejskiej bo ludzie z Berlina uciekają. Ale w tych samych Niemczech w Hanowerze, Monachium i Bonn mieszkania są 2 razy drozsze niz w Warszawie. Po trzecie. Już tym razem na temat do spadku cen. Polecam lekture raportu REAS www.reas.pl/index.php?pid=156, jest to chyba najlepszy i najbardziej obszerny raport dotyczący rynku mieszkaniowego w Warszawie. Na podanym liku jest darmowa wersja skrócona, niestety pełna wersja kosztuje PLN 5000 ale może ktos ma dostęp do takich materiałów u swojego pracodawcy (polecam - sam kupiłem niedawno mieszkanie i bardzo mi pomógł). Zwróćcie uwagę na wykres zestawiający ilośc wydanych pozwoleń na budowę i rozpoczętych budów to o czymś świadczy. Ale podsumowując raport to do końca 2008 roku szans na spadek cen mieszkań nie ma najmniejszych. Jednak po 2008 roku najprawdopodobniej nastapi załamanie, na dzień dzisiejszy nikt nie jest w stanie je oszacować może nie będzie tak silne jak to z 2002 roku. Ale jak ktoś kupuje mieszanie na dłuzej (powiedzmy 10 lat) to nie ma się czym martwic w tym czasie ceny muszą (zgodnie z normalnymi prawami rynku) dorównać cenom w stolicach EU. Pewnie nie będą to ceny Londynu czy Paryża ale taki Madryt czy Rzym jest realny. I na to po cichu licze. Pozdrwiam wszystkich i czekam na wasze uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.chello.pl 31.01.06, 23:20 To nie jest prawda ze ceny spadaja.One sie na chwile zatrzymuja przed kolejnym owczym pedem.To sami klienci napedzaja ten biznes bo wydaje im sie ze stac ich na kredyt.Oczywiscie odpokutowuja to choroba stresem i utrata majatku.Prawda jest taka, ze jesli nie stac ich bylo dotychczas na zakup mieszkania to i z kredytem tez ich nie stac.Ale walcza, ale kupuja a pozniej padaja jak muchy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.02.06, 08:54 do konca 2007 nie będą spadać na pewno!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TAKI TAM Re: SPADAJĄCE CENY IP: *.devs.futuro.pl 01.02.06, 09:31 Trochę się nie zgodzę z twoim podejsciem do kredytu. Pomyśl obecnie kredyty dostaja głównie ludzie młodzi z wykształceniem i perspektywami na przyszłoć (jasne nie wszystkim się uda ale większość jednak dużo w życiu osiągnie). Muszą gdzieś mieszkać zakładać rodzinę. Sugerujesz ze np ja powinienem oszczędzać 20 lat żeby kupić mieszkanie za PLN 600.000 to absurd. Wole kupić je teraz i spłacać kredyt - to tak samo jak co miesiąc odkładać. Analizując stopę kredytu w CHF i wachania kursu w ciągu ostatnich 10 lat przewidywany wzrost cen mieszkań w przeciągu następnej dekady (obniżony o połowę dla bezpieczeństwa) i w porównując to ze średnią stopą zwrotu z lokaty bankowej to trzeba przyznać że oszczędzanie w Banku jest ostatnią głupotą. Jasne może można uzyskać lepszą stopę w funduszach czy na giełdzie ale to już spekulacja bądź co bądź inwestycja w nieruchomości to od setek lat najbezpieczniejszy i najpewniejszy sposób lokowania pieniędzy. Zgadzam się spadki w wzrosty cen mieszkań będą się zdażały jeszcze wiele razy ale ze wzgledu na sam efekt konwergencji (podobny do tego na rynkach kapitałowych) ceny mieszkan w długim okresie będą rosły i to znacząco. Odpowiedz Link Zgłoś