Dodaj do ulubionych

OCHRONA BUDYNKU

26.01.06, 19:16
Proszę o informację ile wynoszą opłaty za ochronę budynku w Warszawie.
Deweloper oddał nam mieszkania i okazało się że za ochronę
(2 panów+ "X"kamer) płacimy 3.20zł/m2
Opłatę taką płacimy zarówno za mieszkanie jak i podziemny
garaż.
Chcę się równięż dowiedzieć czy opłata eksploatacyjna za garaż jest taka sama jak za mieszkanie. U nas tak jest.
Ale czy tak musi być? Jak wygląda ochrona innych budynków.
Nadmienię , że jest to 1- klatkowy budynek
Proszę pilnie o informacje, gdyż zupełnie się nie orientuję jak to wygląda gdzie indziej.
pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: Tom Re: OCHRONA BUDYNKU IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.01.06, 19:26
      50 zł. od lokalu.
      Pozdrawiam
      • Gość: be.wer Re: OCHRONA BUDYNKU IP: *.insat.net.pl 26.01.06, 21:06
        Dzieki Tomek. Rozumiem że te 50 zł płaci kazdy, niezależnie jakie to M
        Proszę powiedzj jak wygląda ochrona w twoim budynku. Chodzi mi o to czy
        tez siedzi dwóch "panów" ochroniarzy.
        I jeszcze jedno jak duży jest budynek , bo mój ma 42 mieszkań.
        Pozdrawiam
        • Gość: zuzia Re: OCHRONA BUDYNKU IP: *.aster.pl 26.01.06, 23:03
          A te 42 mieszkania jaki mają metraż w sumie pomnóż przez 3,20 i zobacz ile
          wychodzi na 2 panów.
          Czy 2 panów jest na jednej zmianie czy 2 panów jest wogóle (budynek chroniony
          całodowo?)czyli jeden rano jeden w nocy?
          Ja płacę z ochronę mieszkania 40 zł (stawka stała za lokal bez względu na
          metraż) osiedle około 300 mieszkań, Panów jest zatrudnionych chyba 8, w dzien 3
          panów w nocy 2 panów praca w systemie 12/24.
          Pozdrawiam

• Gość: be.wer Re: OCHRONA BUDYNKU IP: *.insat.net.pl 27.01.06, 08:53
            Dzięki Zuzuia. Zaczynam coraz więcej rozumieć.
            2 panów jest cały czas - w dzień i w nocy czyli 24 godz na dobę.
            Uważam że jak na jedną klatkę i tylko 42 mieszkanie to lekka przesada
            Nie znam realiów na innych osiedlach ale czy naprawdę ta ochrona
            jest potrzebna. Przyznam się , ze decydujac się na kupno nie myślałam , że
            ochrona budynka to 2 panów " pod bronią" na okrągło. Miałam na myśli
            ewentualne podłączenie do agencji ochrony.
            Zuzia, Tomek- czy możecie mi powiedzieć na jakich osiedlach mieszkacie.
            Pozdrawiam
            • Gość: kaśka Re: OCHRONA BUDYNKU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.06, 11:59
              "2 panów jest cały czas - w dzień i w nocy czyli 24 godz na dobę" - mam
              nadzieję, że po tych 24 h ktoś tych panów zmienia, bo mi ich szkoda ;) tych
              panów, to chyba jest więcej? 2 siedzi przez 24 h, padają ze zmęczenia i zmienia
              ich 2 innych? czy coś poplątałaś i każda para siedzi po 12 h albo tylko 1 pan
              siedzi 12 h...

nie wiem, dlaczego narzekasz, ja bym się cieszyła z ochrony, jak będę kupować
              mieszkanie, to właśnie koniecznie z ochroną. zresztą, sama podpisałaś umowę
              kupna-sprzedaży, więc nie możesz mieć do nikogo pretensji...

sorry za off topic, ale przypomniała mi się taka sytuacja w banku, siedzi
              blondynka przed jakąś umową, a mąż tłumaczy jej umowę z polskiego na nasze,
              mówi, w którym miejscu ma podpisać, literuje jej nazwę ulicy, przy której
              mieszkają, a później jej nazwisko... ot, takie luźne skojarzenia :D
              • Gość: ;-) Re: OCHRONA BUDYNKU IP: *.chello.pl 22.02.06, 19:31
                cena zalezy od ilosci mieszkan czy tez wliczona jest w czynsz. To proste: gdyby
                Ci panowie chronili blok z 84 mieszkaniami, placilbys tylko 25zl.Zalezy to od
                ilosci lokatorow czy tez metrazu a takze od ilosci zatrudnionych panów z
                ochrony.Przewaznie sa 4 zmiany po 12godz. kazda czyli 4 ochroniazy.Pan A
                pracuje np od 6rano do 18ej pozniej posterunek obejmuje pan B itd.Kazdy z panow
                ma dzien, nastepnego dnia nocke i 2 dni na odpoczynek z czego ranek po powrocie
                do domu z nocnej zmiany czesto odsypia.
                • Gość: gościu Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 09:09
                  Po pierwsze, cena MUSI zależec od metrażu, nie może być równo od mieszkania. U
                  nas /Ursus/ wspólnota kiedyś podjęła decyzję że ochrona będzie płatna równo od
                  mieszkania, ktoś ją zaskarżył i sąd się wypowiedział - MUSI być od metra

Płacisz subiektywnie b.dużo, ale wynika to stąd, że jest mała ilość mieszkań we
                  wspólnocie i opłaty rozkładają się na małą ilość mieszkań

U mnie we wspólnocie jest ponad 200 mieszkań i płacimy coś ok 1,4zl za m2 ,
                  przy czym za garaże nie płacimy w ogóle /przypuszczam że jak jakiś mieszkaniec
                  bez garażu by ten fakt zaskarżył, sąd mógłby nakazać zmianę, bo jest to
                  zdziebko niesprawiedliwe/, natomiast czy opłata równa za m2 mieszkania i garażu
                  jest ok to sprawa dyskusyjna. U mnie jes jeden ochroniarz w dzień i dwóch w
                  nocy.

Jak dla mnie placić takie koszta za ochronę jak Ty to przesada, powinniście
                  jako wspólnota wybrać jakiś tańszy wariant.

pzd.
                  • Gość: ak Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 10:19
                    Dlaczego twierdzisz, że za ochronę MUSI się płacić od m2. Bzdura . Jeśli
                    uchwalono przez wspólnotę, że od mieszkania to jest to obowiązujące. Logiczne
                    też, że od mieszkania, a nie metrów. Przeciez metrów nie wyniosą tylko majątek.
                    Mniejsze mieszkanie nie znaczy, że mieszka tam gołodupiec.
                    Pzdr. ak
                    • Gość: gościu Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 12:39
                      Słuchaj kajtek, jesteś równie bystry jak ziemniak w piwnicy.

Napisałem Ci wyraźnie, że są orzeczenia sądu w tej sprawie, kumasz?

Na osiedlu na którym mieszkam sporo /nawet większość hehe/ było takich
                      rozgarniętych kajtków jak ty, którzy dwukrotnie sobie uchwalali że ochrona ma
                      być płacona równo od mieszkania... Dwukrotnie to sąd uchylał i jest od metra.

Jeszcze zanim sprawa trafiła do sądu to niezależny audytor badający bilans
                      naszej wspólnoty zgłosił jedyną nieprawidłowość - liczenie opłat za ochronę od
                      mieszkania a nie od metra.

Chronione nie są mieszkania ani to co w nich kto ma, tylko blok jako całość -
                      czyli części wspólne, a mieszkania tylko pośrednio. A za części wspólne płaci
                      się na całym świecie proporcjonalnie do udziału.

I nie plumkaj więcej bo orzecznictwo w tej sprawie jest jednoznaczne, ochrona
                      MUSI być naliczana od metra/udziału, a wspólnota to sobie może uchwalić i
                      2+2=5, tylko co z tego, każdy sąd to uchyli na pierwszej rozprawie...

buzia
                      • Gość: Jarek Re: IP: *.sbi.com 23.02.06, 13:36
                        to chyba wynika jasno z ustawy o wlasnosci lokali w ktorej mowa jest, ze
                        wlasciciele partycypuja w kosztach utrzymania nieruchomosci proporcjonalnie do
                        posiadanego udzialu. Ochrona jest takim kosztem bo ochrania, jak wczesniej bylo
                        wspomniane, cala nieruchomosc a nie tylko mieszkania. Podobnie powinno byc ze
                        smieciami np. bo przeciez na osiedlu sa jakies ogolnodostepne smietniki, itd. itp.
    • zzrobert Re: OCHRONA BUDYNKU 23.02.06, 13:58
      ok 7zł/h pracy pracownika ochrony.
      Pomnóż to przez ich faktyczną ilość (XX x8h na dobę) podziel przez ilość metrów
      i masz stawkę za 1m2 powierzchni.
    • Gość: piotr Re: OCHRONA BUDYNKU IP: *.scania.pl 23.02.06, 15:30
      U mnie ochrona wliczona jest w czynsz (+woda, ogrzewanie, administracja) i
      wszystko to kosztuje 5,05/m2, ile dokładnie za samą ochronę nie pamiętam, ale
      ok 1,5 - 2 PLN/m2.Do tego dochodzi 15 PLN/miesiac za garaż (ochrona,
      sprzątanie). 11 klatek schodowych, kamery na zewnatrz i w garażach, 2 -3
      ochroniarzy.
      • Gość: Grab Re: OCHRONA BUDYNKU IP: *.mos.gov.pl 23.02.06, 15:37
        co do wypowiedzi piotra to klatek jest 13 a ochroniarzy chyba nawet 4... (sa co
        prawda calkowicie do niczego ale coz...) w kazdym razie powinno sie placic od
        metra. U Ciebie jest taki koszt bo lokali jest malo... u nas jest ich 360
        (gigant wspolnota...:( )
        • Gość: Prac Re: OCHRONA BUDYNKU IP: *.aster.pl 25.02.06, 22:52
          Dalczego z metra powinna być opłata
          Czy zmaóeg mieszkania można mniej ukraść niż z dużego - Uczciwie jest za lokal
          czyli
          • Gość: Jarek ochrona budynku IP: 199.67.140.* 27.02.06, 12:05
            dlatego ze tak mowi ustawa o wlasnosci lokali ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka