Dodaj do ulubionych

ZĄBKI - DOLCAN - Ogrzewanie gazowe

IP: 217.96.11.* 19.11.02, 10:03
Firma Dolcan buduje w Ząbkach mieszkania z niewygórowanym czynszem. Jedyny
problem to kwestia ogrzewania mieszkań i wody za pomocą piecyków gazowych
umieszczonych na klatach. Podzielcie się proszę informacjami na temat zalet i
wad takiego rozwiązania (koszty, przepustowość itp).
Obserwuj wątek
    • Gość: Reader Re: ZĄBKI - DOLCAN - Ogrzewanie gazowe IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 10:45
      Mieszkam w Rembertowie, na osiedlu DOLCANU - na razie wadą jest to, że zanim
      poplynie ciepła woda trzeba poczekać parę litrów. Przy licznikach wody okaże
      się to dosyć kosztowne. Piecyki są na klatkach więc zanim dopłynie woda, musi
      przebyć parę metró czy to do kuchni, łazienki, czy też grzejników.
      • Gość: Seb Re: ZĄBKI - DOLCAN - Ogrzewanie gazowe IP: 217.96.11.* 19.11.02, 12:47
        Dzięki. Jeśli możesz, to daj znać o ile wzrasta goły czynsz po uwzględnieniu
        kosztów ogrzewania i ocieplenia wody. Czy woda jest gorąca o każdej porze dnia
        (czy ilość korzystających w danym czasie wpływa na spadek mocy tego pieca)?
        • Gość: paula Re: ZĄBKI - DOLCAN - Ogrzewanie gazowe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.02, 13:36
          Tez Dolcan Rembertow, ale ostatnie pietro, dzieki czemu moj piec ma tzw.
          zasobnik - woda jest szybciutko, ciepla (temp. zalezy oczywiscie od tego jak
          sobie ustawisz parametry). Po pierwszym wlaczeniu mieszkanie nagrzalo sie
          szybko, instalowane w domu mierniki temp. dzialaja prawidlowo. Piec ustawiasz
          wedlug wlasnych potrzeb.
          Mnie bardziej nurtuje kwestia szczelnosci i niewybuchowosci. I to, czy
          mieszkancy beda przeprowadzac regularne (np. co rok) przeglady piecow, czy to
          indywidualnie, czy jako wspolnota.
          Pozdrawiam:)
          • Gość: Reader Re: ZĄBKI - DOLCAN - Ogrzewanie gazowe IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 13:52
            Raczej indywidualnie, u mnie juz był fachowiec, przegląd bodajże raz do roku.
            Co do nagrzania mieszaknia to też szybciutko.
            Raz byłem zdziwiony, bo piec nie odpalił - termostat był ustawiony na 23 st.
            Okazało się że w mieszkaniu było cieplej.
            • Gość: paula Re: ZĄBKI - DOLCAN - Reader IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.02, 15:54
              Wiesz, ale robiac przeglad (tak, nastepny za rok z przedluzeniem gwarancji) dla
              wszystkich mieszkan po pierwsze masz gwarancje, ze u wszystkich jest ok, a po
              drugie, ze wzgledu na hurt, moze byc taniej, prawda?
              Pozdrawiam serdecznie:)
              CZESC
              • tonybleeer Re: ZĄBKI - DOLCAN - Reader 01.12.02, 16:35
                Odswiezam watek i zamieszczam jeszcze raz swoj post.
                Wlasnie przymierzam sie do podpisania umowy na budowe mieszkania w osiedlu
                Szwolezerow w Zabkach w budynku A. Wiem o tym, ze jest tam dosc duze
                opoznienie, choc budynek A jest bardziej zaawnasowany- wstawili okna, sa
                scianki wewnetrzne, rozpoczeli tynkowanie scian wewnetrznych. Bylem na budowie,
                ogladalem mieszkanie, do ktorego sie przymierzam...nie jestem budowlancem, ale
                odnioslem bardzo zle wrazenie- wystajace prety z sufitu, na pierwsze wrazenie
                nie do konca rowne sciany, odpryski betonu na schodach, suficie i podlodze a co
                jeszcze bardziej dziwne- czesc sufitu metoda z betonu monolitycznego, a czesc-
                z prefabrykatow- podobno tak jest w projekcie- czy ktos slyszal zeby robic
                sufity dwoma metodami?
                Po budowie oprowadza Pan Jacyga ktory zajmuje sie jakoby kontaktami z klientami
                lub kierownik budowy, pan Dubiel. Obaj sa bardzo mili, wszystko
                wyjasniaja...pewnie maja tak przykazane..ciekawe, czy tak samo jest juz po
                podpisaniu umowy i wplacie pieniedzy?
                Na budowie pracuje jeden dzwig przy budynku B, ale generalnie panuje tam blogi
                spokoj i nie ma charakterystycznej dla dobrych budow ruchliwosci...mam wrazenie
                ze pracuje tam w tej chwili- na obu budynkach- max 10- 20 osob.

No i wlasnie- oba budynki z zewnatrz robia dosc dobre wrazenie, cena jest
                bardzo niska teraz- obnizyli do 2190 ! za metr, garaz tylko 16 tys., rozklady
                mieszkan bardzo ladne, tylko.... zeby to nie bylo, ze bankrutuja i dlatego tak
                obnizyli ceny mieszkan, zeby jeszcze cos wyciagnac od naiwnych klientow....
                byla juz jedna firma, ktora obiecywala niskie ceny, i byl to....Warinwest
                slynnego pana D.R.
                Umowa pozornie jest bardzo korzystna- jesli sie wycofam i znajde klienta,
                zwracaja od razu. a jesli nie znajde- zwracaja po pol roku. Tylko ze przy
                ewentualnym bankructwie moje naleznosci znajda sie na szarym koncu (jak to jest
                przy Warinwescie) a w pierwszej kolejnosci splacane beda US, ZUS i
                podwykonawcy...a pojawily sie juz na tym forum doniesienia, ze Dolcan nie placi
                podwykonawcom Pisza tez, ze przy "razacym" opoznieniu prac na budowie mozna nie
                placic dalszych rat....tyle, ze ta promocja z obnizka polega na tym, ze 20 %
                ceny trzeba wplacic do 3 dni po podpisaniu umowy, nastepne 3 raty po 20 % co
                kazdy miesiac, a wiec do konca marca 80 %, i dopiero ostatnia rate po odbiorze
                mieszkania.

Troche sie boje wplacic im te pieniadze- pewnym wyjsciem jest to, ze zamierzam
                sie podpierac kredytem ze wspolpracujacego z nimi Banku Gosp. Krajowej.
                Teoretycznie bank, jesli jego inspektor bedac na budowie nie stwierdzi postepu
                prac, nie powinien wyplacac transzy kredytu. Ale znow odwolam sie do slynnej
                sprawy spolki Warinwest- gdzie jego klienci procesuja sie teraz z bankami,
                ktore bez sprawdzenia postepow prac wyplacaly panu D.R. o jego firmie kolejne
                transze kredytu.

W umowie pisza, ze oficjalnym koncem budowy jest marze 2003, a ostatecznym- bez
                konsekwencji finansowych dla wykonawcy - koniec czerwca 2003- i wydaje sie, ze
                ten widza teraz jako realny koniec budowy.

Jednym slowem...nie chce stracic swoich 60 tys, ktore zamierzam wlozyc w to
                mieszkanie, + 60 tys kredytu, ktory bede musial splacic...poradzcie.
                • Gość: Valdi Re: ZĄBKI - DOLCAN - Reader IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.02, 00:32
                  Zmień developera!
                  Max-Art, "Osiedle Bajkowe" 800 m od PKP. Co prawda 2600 netto za m2 i 1000 za
                  balkon. Ale niespotkałem złe opini a znjomy fachowiec , który oglądał
                  mieszkanie powiedział, że nawet nie będę musiał malować 2 raz ścian. Tak
                  dokładnie to parę dni temu podpisałem umowę i bardzo chcę wierzyć w to co sam
                  piszę. Na ten czas nic mnie nie zaniepokoiło.
                  Pozdrawiam!
                  • tonybleeer Re: ZĄBKI - DOLCAN - Reader 07.12.02, 10:08
                    Tak, bylem w tej firmie, podobaly mi sie nawet mieszkania. Ale w koncu
                    stwierdzilem, ze 2600 netto jak na Zabki to zdecydowanie za duzo, bo znalazlem
                    w warszawie w miare pewna inwestycje na Bialolece za 2700 netto (i dodam, ze
                    nie jest to JWC). A jednak z Bialoleki mam kupe autobusow, a ja nie posiadam
                    samochodu i jestem skazany na komunikacje miejska. Ale osiedle w zabkach jest
                    bardzo ladne- bylem, widzialem- i jesli odpowiada ci lokalizacja, a moze
                    jeszcze masz samochod- na pewno bedziesz zadowolony.
                    Pozdrawiam
    • Gość: andrzej Re: ZĄBKI - DOLCAN - Ogrzewanie gazowe IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 01.12.02, 21:27
      Jeżeli chodzi o DOLCAN to nalezy się zastanowić czy warto u nich kupić. Jakość
      tych mieszkań nie jest najlepsza, pomimo ceny. Po pierwszy DOLCAN posiada
      załdużenie w wysokości 700 tyś EURO i należało by to sprawdzić na ile spadło.
      No ale koniec obrażania firmy, teraz odpowiadam z własnego doświadczenia i
      zawodu wyuczonego. Ja kupiłem mieszkanie w DOLCANIE w Ząbkach na ul. ORLEJ
      gdzie większość kosztów jest pokrywana przez mieszkańców w sposób indywidualny.
      Ogrzewanie gazowe ma swoje zalety i wady. DO zalet należy to że :
      1.Grzejemy wtedy kiedy chcemy, nawet jeżeli okres grzewczy się jeszcze nie
      rozpoczą to my już możemy sobie dogrzewać - wersja dla nieoszczędzających.
      2.Możemy grzać sobie nawet temperaturę 30 stopni co przy ogrzewaniach wspólnych
      raczej byłoby trudne.
      I to tyle zalet.
      Teraz pisze WADY :
      1.Zazwyczaj mieszkańcy mając taki system to starają się oszczędzać, tzn jeżeli
      nie ma nas w domu to niegrzejemy 20 st tylko 5 lub jak inni 15. Powoduje to ze
      jeżeli Pan chce mieć wtedy w domu ciepło to ponosi pan koszty, pozatym
      projektant licząc straty cieplne napewno zakładał że nad panem lub pod mieszka
      ktoś kto utrzymuje tem. min.18 st - ale jak pisałem z zachowań ludzki wynika że
      tak nie jest i ma pan instalację która ma za małą moc (chodzi o grzejniki, bo
      kocioł 21 kW jest kotłem przeznaczonym do ogrzewaniń doków jedorodzinnych)- ale
      to jest błąd projektanta lub potem wykonawcy.
      2.DOlcan niestarannie wykonuje instalację c.o. rury UPONOR i to
      niestabilizowane i bez certyfikatu dot. układania rur w posadzkach - osobiście
      polecam PEX w systemie rozdzielaczowym lub ogrzewanie wodne rurowe np.PURMO,
      rury są niezaizolowane a jedynie jeżeli pan sobie dopilnuje zastosuja PESZEL.
      Oczywiście prezes pana zapewni że wystaczy izolacja ze styropianu w poszdzce i
      bedzie miał rację ale jego pracownicy w posadzkach układaja śmiecie a gdzie
      niegdzie styropian.
      3.Takie niedocieplenie rur oraz system pogrzewu wody w sposób przepływowy
      powoduje że ma pan cholernie zróżnicowany przepływ temperaturowy c.w.u. tzn.
      jeżeli ma pan ochotę się wykapać i napusza pan wode to od cholery tej zimnej
      wody musi zlecieć. Jezeli w wannie pan myje głowę i na początku ją zmoczy a po
      pewnym czsie pan będziechciał ją spłukac to nastapi sytuacja że najpier jest
      woda ciepła (bo się wychłodziła), zaraz potem zimna, a po zimnej wrzątek -
      wielokrotnie sie poparzyłe. Taką sytuację ratuje trochę bateria z głowicą
      termostatyczną. - oczywiście jest to wina systemu kociłoka dwufunkcyjnego i
      złej izloacji rur c.w.u.
      4.Bierze Pan na swoje barki utrzymanie instalacji c.o. i pieca - co nie jest
      tania sprawą,
      5.I jedna z ostatnich wad - koszty - przy wspólnej instalacji są one niższe. Ja
      płcę w okresie grzewczym 250-300 zł miesięcznie i zaznaczam że mnie prawie nie
      ma w domu (oprócz nocy) instalace ustawiałam na 15 stopni gdy wychodzę.

Gdyby się PAN zdecydował to niech Pan sobie nie da wcisną sterowania dobowego
      czy tygodniowego danego PRODUCENTA - poleceam uniwersalny sterownik EUROSTER
      2000 - ustawienie pracy kotła przez tydzień a jest w cenie ok. 160 zł. Lepszy
      system byłby gdy ciepła woda podgrzewana jest w zasobniku ale warunek
      cyrkulacja do miejsca przed baterią oraz sprawdzenie dobrej izolacji - i to nie
      tylko tej ze spienionegopolietyleny (szara) bo nie jest przeznaczona do
      zalewania w betonie.
      Jezeli ma Pan jakieś pytania to proszę walić bezpośrednio : and_s@tlen.pl
      • tonybleeer Re: ZĄBKI - DOLCAN - Ogrzewanie gazowe 01.12.02, 22:01
        Ponownie bardzo, bardzo dziekuje za odpowiedz.... ok, odezwe sie na priwa,
        chyba jednak nie powierze tej firmie moich ciezko zarobionych pieniedzy.
        • tonybleeer Re: ZĄBKI - DOLCAN - Ogrzewanie gazowe 01.12.02, 22:12
          Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz na moj post z forum Gazety (nick Tonybleeer)
          Musze przyznac, ze inwestycja (ul. Szwolezerow) na pierwszy rzut oka robi dobre
          wrazenie- ladne rozklady mieszkan, dobra odleglosc miedzy budynkami, poza tym
          bardzo mile i kompetentne panie w biurze.
          Tak wiec zachecony promocja cenowa (2190 cena stala) udalem sie n abudowe. Jak
          juz pisalem, wszystko zrobilo na mnie wrazenie fuszerki. Juz nawet zaprawa
          miedzy ceglami nierowno wlozona, a ich ulozenie pozostawia wiele do zyczenia, a
          w srodku...dziury w posadzce, poodkruszany beton ze schodow, itd...
          Zdziwilo mnie troche, gdy pani z biura powiedziala, ze raczej nie przewiduja
          negocjacji umowy.
          To ze maja kredyt, wyjasnilo mi troche, jak to sie stalo, ze mimo tak malej
          liczby sprzedanych mieszkan udalo im sie postawic stan surowy budynkow A i B.
          Ciekawe tylko co bedzie, gdy Bank zazada splaty, a mieszkania nie beda
          przewlaszczone n aklientow, zas kapitalu (bo takowego firma zapewne posiada
          niewiele) nie starczy na splate? Bank wejdzie na mieszkania jako zabezpieczenie
          naleznosci....brrrrr, az strach pomyslec.
          Jeszcze raz powtorze...za piekne to wszystko, ta cena, itd... bo jak to niby
          jest, ze jedne firmy buduja za 3200 calkiem niedaleko, a inne za 2190???
          jeszcze raz pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka