winnik 20.02.06, 16:01 co myślicie o tej inwestycji? zarezerwowałem tam mieszkanie. P.W. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pytonix Re: ORCO - szafirowa aleja 25.03.06, 09:50 Ja też :) Cena może nie jest najniższa jak na Białołękę ale strasznie spodobała mi się architektura osiedla, schowanie garażu pod ziemią i generalnie wyższy standard inwestycji za niewiele wyższe pieniądze (windy w 3 piętrowych budynkach to raczej "luksus" :) Bardzo, bardzo kompetentna obsługa w Orco (daleko im do naciągaczy z JW, Salwatora czy Asbudu) i całkiem sensownie napisane umowy. Ostatnia sprawa to działka widziałem z każdej strony już wiadomo co i gdzie stoi wiec nie będzie problemu, że powstanie obok coś wielkiego :) Tak na marginesie gdzie kupiłeś mieszkanie budynek, piętro?? Forum przyszłych mieszkańców Szafirowej Alei - sąsiedzie zarejestruj się czym prędzej :))) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=38660 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.devs.futuro.pl 25.03.06, 10:14 buynek M, III pietro, a ty?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzabik Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.pl / 195.136.49.* 26.03.06, 13:45 Własnie w poniedzialek jade do Orco i mam zamiar zarezerwowac mieszkanie. Nie bylem na miejscu jeszcze ale tez pewnie w poniedzialek to sprobuje zalatwic. Co bedzie obok. Jak ktos wie co z ktorej strony osiedla powstanie albo juz jest bede wdzieczny za info. Tez mam zamiar wybrac budynek M. I jeszcze jedno czy wiadomo ile tam bedzie zielonego na osiedlu czy to co rysuja i pisza jest zgodne z prawda? Pozdrawiam i dzieki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
pytonix Re: ORCO - szafirowa aleja 26.03.06, 15:08 Daj adres mailowy to Ci wyśle fotki działki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzabik Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.pl / 195.136.49.* 27.03.06, 00:53 Nie wytrzymalem i pojechalem juz dzisiaj zobaczyc co w trawie piszczy. I niestety sie rozczarowalem. Bardzo malo zieleni, same pola w okolicy. Komunikacja slaba. Jednak wiele brakuje do Tarchomina nawet tego sprzed 6 lat (wtedy sie wprowadzalem). Nawet z psem nie bedzie gdzie pochodzic jak zbuduja wiecej osiedli. Zatem raczej nie liczcie na mnie jako sasiada pomimo ze zarowno plan osiedla, same budynki i rozklad pomiesczen wydawal mi sie idelalny. Teraz dalej musze myslec co wybrac i juz zaczynam siegac po rynek wtorny. Na Tarchominie nic fajnego nie buduja a to jest chyba idealne miejsce dla mnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edysz Re: ORCO - szafirowa aleja 27.03.06, 09:52 Osiedle Orco Szafirowa ALeja będzie się znajdowało między dwoma (zbudowanymi juz i zasiedlonymi) osiedlami Dom Development - Derby 5 i Derby 6. Mapka poglądowa na stronie derby5.host.sk/mapka.htm, 3 wizualizacja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik ORCO - szafirowa aleja IP: *.crowley.pl 27.03.06, 09:54 cześc, mieszkam na brzezinach, 2 km. wcześniej. jeśli chodzi o wyjście z psem, to nie ma problemu. Zalezy czy chodzisz na długie spacery. w odległosci 1,5-2km. jest las - w strone marek. jeśłi chodzi o infrastrukturę to rzeczywiście dużo brakuje. Plusem jest to że moga tam powstawac tylko niskie budynki. I muszi byc dużo zieleni. A tarchomin - nie ma co ukrywać - to sypialnia (tak jak kiedys Ursynów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosalina Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.bph.pl 27.03.06, 13:01 Ja tez mam juz zarezerwowane w budynku G , cena moze nie najnizsza ale firma w porzadku, stawia na jakosc i mam nadzieje ze to utrzyma, okolica dla mnie super od urodzenia mieszkam w centrum i mam dosc a inwestycja na tyle ciekawa ze w przzszlosci nie powinno bz problemu z ewentualnum zbyciem lokum. Niska zabudowa to duzy plus i rzadkosc jak na warszawe . A jak sie mieszka na Brzezinach . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.crowley.pl 27.03.06, 14:00 dla mnie super. jakbym miał wieksze mieszkanie (3 pokoje) to wówczas bym nie szukał nowego lokum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 22:35 A co? Zamierzasz sprzedać mieszkanie na Brzezinach? I jak rozumiem jest 2 albo 1-pokojowe? A za ile, jesli mozna wiedzieć? Jestem poważnie zainteresowana. Odpowiedz Link Zgłoś
madziamadzia Re: ORCO - szafirowa aleja 06.06.06, 14:44 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=38660 to forum chyba nie działa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Coocai Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.chello.pl 24.06.06, 18:45 Czy jest jakieś działające forum dla przyszłych mieszkańców Szafirowej A?podane poniżej nie działa:) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=38660 Miłoby było poznać nowych przyszłych sasiadów:P Coocai Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deckart Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.elarnet.pl / *.elartnet.pl 24.06.06, 19:10 spróbuj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39928 pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.devs.futuro.pl 09.04.06, 22:00 jeszcze nie wiem co bede robił z mieszkaniem za 2 lata. ogólnie to chciałbym je wynajmować. a jak to nie wyjdzie to bedę chciał je sprzedać. czas pokaże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 10:32 czy może ktoś z was napisać cenę m2, na str internetowej nie ma podanych kosztów, doczytalam jednak tu na forum, że parkingi podziemne będą, generalnie ta ich str internetowa wydaje mi się uboga w konkretne informacje, poniewaz niestety poszukuję miszakania w Stolicy na razie tam nie będąc bazuję głównie na wyszukiwaniu wirtualnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.chello.pl 11.04.06, 14:44 cena za m2 to 4100 czyli nie tak dużo i jeszcze ok 22 tyś za garaz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 16:00 mam jeszcze pytanie, znalazłam w wyszukiwarce, że na tym osiedlu nie ma parkingów podziemnych ze względu na wysoki poziom wód gruntowych, chciałabym wiedzieć czy tak jest ponieważ powyżej ktoś pisał o podziemnej możliwości parkowania pojazdów, kolejny problem może dziwny, ale do matrażu mieszkań nie jest doliczony balkon/taras, czy w związku z tym m2 należy pomnożyć o wielkość balkonu/tarasu i dopiero wówczas uzyskamy pełną kwotę za mieszkanie? dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.crowley.pl 11.04.06, 16:17 będą podziemn eparkingi (1,5m. w ziemi i troche na powierzchni). domki beda budowane troche wyżej niz ciągi piesze. do metrażu mieszkania musisz dodac metraz balkonu/tarasu. ale za nie sie nie płaci. są juz w cenie mieszkania. trzeba tylko zapłącić za pomieszcczenie gospodarcze w parkingu - chyba 1500zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 16:20 a jeszcze mogłabym zapytać czy windy to będą montowane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.crowley.pl 11.04.06, 16:23 tak, z poziomu garażu podziemnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 17:02 a może ktoś kupił mieszkanie 4-pokojowe, na załączonych zdjęciach wygląda to jak poddasze nie wiem jaka jest rzeczywistość, bo okna wydają się zdecydowanie mniejsze niż na pietrach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek Re: ORCO - szafirowa aleja IP: 85.128.57.* 11.04.06, 18:40 Nie kupuję w ORCO bo to wygwizdów Odpowiedz Link Zgłoś
redtower Re: ORCO - szafirowa aleja 11.04.06, 22:29 OK... ja też zarezerwowałam :) Dziwi mnie troszeczkę niespójność podawanych przez handlowców informacji. Ja zarezerwowałam w budynku M, zgodnei z tym co powiedziała mi Pani z biura... zaglądam na stronkę i patrzę... a tam... sprzedane! zadzwoniłam i się pytam... jak to? A Pani mi odpowiada że było sprzedane ale ktoś tam nie zapłacił... z moich wcześniejszych dociekać wynika, że ORCO nie ma jeszcze jakiś papierków (pozwolenia) i dlatego nie może sprzedawać mieszkań... dlatego też podobno pierwsze umowy bedą mogli podpisać w maju. Dziwne tłumaczenie... a może napiszecie który metraż w budynku M zarezerwowaliście? Może rezerwujemy to samo mieszkanie :D Pozdrawiam, Towerek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 09:00 a ja uwazam ze jak na tamta lokalizacje, to cena jest koszmarnie wysoka. Bardzo drogo, a tam przeciez same pola , gdzie wy macie autobus? Ludzie to wszystko łykna jak widac. Odpowiedz Link Zgłoś
redtower Re: ORCO - szafirowa aleja 12.04.06, 11:43 A po co mi autobus? :)Za to niedaleko jest stadnina koni :-P. Mi tam się podoba... :) Towerek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.crowley.pl 12.04.06, 11:58 mi tez sie podobaja tamte okolice. wiem sa tylko 2 drogi dojazdowe do osiedla(głębocka i ostródzka) ale na pewno powstaną kiedys inne. Ale juz od Carefoura dojazd do centrum jest o wiele lepszy niz np z tarchomina. Tu sa az 3 trasy: radzymińska, wincentego, trasa toruńska. ja mam zarezerwowane mieszkanie w budynku M (4 pokoje) Odpowiedz Link Zgłoś
redtower Re: ORCO - szafirowa aleja 12.04.06, 12:25 Ja zarezerwowałam 2 pokoje na 2 piętrze :) A powiedz mi jak teraz jest z wpłatą? masz wpłacić coś, czy czekać do maja? Towerek -- Drzwi windy otwierają się, zamykają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.crowley.pl 12.04.06, 12:34 jak dostaną pozwolenie na budowę (podobno pod koniec kwietnia, nastepnie 2 tygodnie na uprawomocnienie) to dopiero bedą podpisywac umowy i nastęnie 7-14 dni na wpłate 10%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 17:12 chciałabym zapytać czy nie przeraziłeś się mieszkaniem na "poddaszu", bo wg mnie okna są zdecydowanie mniejsze właśnie w mieszkaniach na ostatnim piętrze, a tylko w tam są 4-pokoje, mąż jakoś tak nabrał wątpliwości, a jechać i obejrzeć miejsce będziemy mogli najwcześniej po świętach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.chello.pl 12.04.06, 17:41 To bierzcie w Wansbudzie oddaja pod koniec tego roku.Na pietrze 3 np i sa windy od poziomu -1 i cena niecale 4000 za metr balkon doliczony do ceny calości a garaz pod bud. okolo 22000 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.chello.pl 12.04.06, 17:48 Mysle, ze mieszkanie dwustronne na 3p w bud. A Wansbudu bedzie najlepiej naslonecznione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: ORCO - szafirowa aleja IP: 62.111.171.* 12.04.06, 19:37 macie nawalone w gowie na maxa. kupujecie w szczerym polu po cenach ostro zawyzonych i towarzystwo wzajemnej adoracji sie wspiera jaki biznes zrobiło. ktos kto nie ma samchodu, a wystarczy ze zona nie ma ....oproblem ma z dojazdem kosmiczny..mam znajomych co kupili w DD i okazało sie ze dojazd do własnego domu to katorga...ona konczy w innych godzinach prace ...on w innych ...a ona nie ma autobusu, nie mówiąc ze ktos ma dziecko w przedszoklu czy szkole...wiec nie piszcie głupot....kupujecie w zawyzonych cenach ot co... marketindowy chwyt i to wszystko...wyrazy wspólczucia... Odpowiedz Link Zgłoś
redtower Re: ORCO - szafirowa aleja 12.04.06, 23:15 :) wiesz odnośnie tych dojazdów :) mieszkania w takich miejscach kupująludzie którzy nie mają problemów z dojazdami :) ja nie mam.. i nie mam problemu dojeżdżającej żony :))) dlatego nie jest to zaden problem :)) ale oczywiście rozumiem Twoje podejście :) Pozdrawiam, Towerek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: ORCO - szafirowa aleja IP: 62.111.171.* 13.04.06, 08:22 problem jest myslicielu jak sa dzieci zwłaszcza małe, ktore trzeba dowozic, przywozic z przedszokola, szkoły. Problem jest z spasowaniem godzin pracy meza zony i dzieci, problem jest jak sie samochod jeden zepsuje ...jest wiele sytuacji zyciowych ktore moga nie rozwiazac samochody. I dlatego rozsądny czlowiek kupuje z przyzwoitym dojazdem komunikacji miejskiej bo nie tak predko dziecko bedzie jezdzic samo samochodem . A na białołece to kupuja ludzie mniej zamozni - takie sa fakty, wiec nie udawaj tutaj bogacza jak nim nie jestes. zastanów sie i nie pisz do mnie aluzji, bo nie wiesz kim jestem i co posiadam ale widac racjonalne myslenie jest ci obce. cena jak na tą okolice jest za wysoka i nie warto przepłacac Odpowiedz Link Zgłoś
redtower Re: ORCO - szafirowa aleja 13.04.06, 11:08 szczerze mówiąc nie rozumiem o co chodzi... tak trudno zrozumieć że to co dla Ciebie jest problemem dla mnie problemem może nie być? Wiesz są ludzie w różnych sytuacjach, dla mnie żona to nie problem bo jej nie mam :) Może dlatego, że jestem kobietą...;) ale to szczegół...:)) Ja nie widzę problemu, bo jak już wcześniej napisałam przemieszczanie się z miejsca na miejsce nie jest dla mnie czymś nadzwyczajnym. I zaznaczam jeszcze raz.. to że komuś się akurat miejsce na Szafirową Aleję podoba nie oznacza, że cały świat musi tym miejscem się zachwycać... dziekuję za uwagę... Towerek Odpowiedz Link Zgłoś
redtower Re: ORCO - szafirowa aleja 13.04.06, 11:10 A i jeszcze jedno... ja mam małe dziecko więc dokładnie sobie zdaję sprawę z tego jak to jest... Towerek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deckart Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.cefarm.com.pl / *.cefarm.com.pl 24.04.06, 12:34 zgłasza sie nastepna owieczka do strzyżenia :-)) zarezerwowałem dwa pokoje na trzecim pietrze, pozdrawiam wszystkich :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosalina dwu pokojowe IP: *.bph.pl 24.04.06, 13:22 pozdrawiam i witamy w klubie właścicieli 2 pokojowych, a czy będziesz przestawiac jakies ścianki działowe czy plan Ci odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deckart Re: dwu pokojowe IP: *.cefarm.com.pl / *.cefarm.com.pl 27.04.06, 12:55 2 pokoje, 3 pietro, budynek "L" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deckart Re: dwu pokojowe IP: *.cefarm.com.pl / *.cefarm.com.pl 27.04.06, 12:48 Według mnie plan jest całkiem rozsądny, dosyć ustawny. Zanim zdecydowałem sie na to mieszkanie zdążyłem obejrzeć juz kilka(naście) innych planów, rozkładów i lokalizacji - ten jest naprawdę niezły. W zasadzie nie widzę tam wiekszej potrzeby wprowadzania zmian, jedyne nad czym sie zastanawiam to może powiekszenie garderoby kosztem przedpokoju, umożliwiłoby to ograniczenie ilości wszelakiego typu szaf i szafeczek w innych miejscach. Chciałbym zrobic też coś z tą ścianą która dzieli kuchnie od pokoju - dałoby to wrażenie przestrzeni, a ja i tak jedyne co umiem przygotować to jajecznica :-)) - więc problem zapachów w zasadzie odpada - tak czy inaczej mamy jeszcze troche czasu na takie decyzje, prawda?? aha, nie wiem czy masz takie same mieszkanie (2 pokoje, 3 pietro) ale okno w sypialni,bedzie wygladać, delikatnie mówiąc, zastanawiająco :-) - wymiary z tego co mgliscie pamietam to jakies 80 cm (wysok.) x 270 (szerok) - miejmy nadzieję że projektant wiedział co robi :-)) Pozdrawiam Deckart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik Re: dwu pokojowe IP: *.devs.futuro.pl 27.04.06, 18:02 ja mam 4 pokoje 84m2. okna maja po 170cm., a w salonie 210cm. wysokości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deckart Re: dwu pokojowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 21:05 większość mam tych po 170 cm, jedno na 210 i to nieszczęsne jedno w sypialni 90cm x 290 cm - istne kuriozum :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: dwu pokojowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 09:17 a czy sprawdzaliście czy jest lub będzie zgoda na podłączenie do kanalizacji Dom Development bo miejskiej tam nie ma a Białe Łąki i Marvipol takiej zgody nie uzyskały mimo iż kanalizację obiecały swoim klientom i teraz mają szambo pod blokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BŁ Re: dwu pokojowe IP: *.unused.derbynet.waw.pl 01.05.06, 10:08 Osiedle Biale Laki bylo przez krotki czas (2-3 mce) odlaczone od kanalizacji, teraz juz jest spowrotem w sieci sciekow :), wiec nie wprowadzaj uzytkownikow forum w błąd. mieszkaniec Bialych Łąk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BuBu Re: dwu pokojowe IP: 83.238.103.* 15.05.06, 16:07 Tam nie ma kanalizacj miejskiej. Należy sprawdzić w zezwoleniu na budowę sposób odprowadzania ścieków. Oraz na stronach Białołęki termin podłączenia kanalizacji do oczyszczalni ścieków "Czajka". Bo jak nie to szambo murowane jak Maripol "CPR". Wybudowali dwa bloki i zakończyli inwestycje. Poza tym teren podmokły (pare lat temu rosły tam pałki wodne. DD nie posiada tam garaży ani piwnic (w nielicznych blokach). I ta cena... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik Re: dwu pokojowe IP: *.crowley.pl 15.05.06, 16:39 to jak odprowadzane sa cieki wszystkich osiedli DERBY?? podłaczenie moim zdaniem jest do kanalizacji MARKI (tak jest chyba u nas na BRZEZINACH - osiedle 2km wcześniej) obecnie DD buduje Derby 7 z garażami podziemnymi. A cena?? Ok nie jest może zbyt niska, ale pokaz mi obecnie inwestycje za mniejsze pieniadze, i z tak fajnymi blokami?? wszystkie inwestycje w warszawie to blokowiska, a tu jest kilka bloków i duże tereny zielone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: dwu pokojowe IP: *.chello.pl 15.05.06, 20:59 Za oczko wodne placic 3zl od metra. Och jak bardzo chcialbym je oporzadzać;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BuBu Re: dwu pokojowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 21:00 Derby mają własne połączenie do MPWiK koło ronda vis a vis Pizza Hut. Wszystkie nowe podłączenia na terenie W-wy muszą być dokonane do "Czajki" a to w linni prostej ok. 6 km... Maripol miał w pozwoleniu na budowę "lokalną oczyszczalnie ścieków" Miał cichą nadzieję że podłączy się do Derby. Na nadzieji i szambie się skończyło. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
madziamadzia Re: dwu pokojowe 18.05.06, 18:58 witam, ktos z Was zrobil rezerwacje w budynku G? Bo ja dzis tak:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ORCO - szafirowa aleja - ważne (czynsz = ??? ) IP: *.chello.pl 03.05.06, 17:32 Jaki tam ma być czynsz za m2 w okresie administrowania nieruchomoscią przez ORCO (wliczając zaliczkę na ogrzewanie, ochronę i opiekę nad trawnikami itp.) ???? Podobno nie mniej niż 7 PLN/m2 ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: ORCO - szafirowa aleja - ważne (czynsz = ??? IP: *.chello.pl 03.05.06, 21:48 Napewno okolo 10zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.devs.futuro.pl 05.05.06, 21:16 taki czynsz to jest w blokach TBS czyli czynszowych. moim zdaniem będzie około 7-8zł. tak jest na wiekszości osiedli w warszawie. mieszkam na osiedlu brzeziny (2km. wcześniej) i mamy czynsz=zaliczki około 6.80- 7.50zł. dlaczego ma byc akurat 10zł w Orco?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henry_morgan Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.chello.pl 13.05.06, 22:43 Czynsz faktycznie będzie około 9-10 pln. Dlaczego? Otóż jak mi wyjaśniła pewna pani z firmy Orco, jest to spowodowane dużym terenem zielonym oraz oczkiem wodnym, których utrzymanie jest drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziamadzia Re: ORCO - szafirowa aleja 15.05.06, 22:03 witam, jutro, badz pojutrze stane sie posiadaczka mieszkania na osiedlu Szafirowa Aleja. Chce tylko wyjasnic jedna kwiestie, ktora urodzila sie juz po zamknieciu biura w orco.Mianowicie chodzi mi o przebieg trasy Olszynki Grochowskiej...Bedzie w poblizu, ale w jak bliskim?Ktos sie orientuje moze? Pozdrawiam przyszłych (chyba) sasiadow:) magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosalina Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.bph.pl 16.05.06, 10:21 na stronie www.siscom.com.pl sa informację o przebiegu trasy będzie w okolicach ulicy Głębockiej za osiedlem Derby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edysz Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.bibl.amwaw.edu.pl 16.05.06, 10:22 Jesli chodzi o TOG, to niestety najgorzej będą mieli mieszkańcy Derby 1-4 i Derby 7, bo to one będą położone najbliżej. Osiedla Derby 5,6 i Szafirowa Aleja będą osłonięte właśnie przez istniejące juz osiedla Derby 1-4... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edysz Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.bibl.amwaw.edu.pl 16.05.06, 10:25 www.siskom.waw.pl/tog.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosalina Re: ORCO - pozwolenie na budowę IP: *.bph.pl 16.05.06, 10:27 czy macie jakieś informację na temat prawomocnego pozwolenia na budowę , pozwolenie to dostała firma już jakiś czas temu i wydaje mi się , że powinno być juz prawomocne ,proponuje nawiedzac firme tel o termin podpisywania umów gdyz niektórzy stosuja praktyke nie wywiązania się z umowy rezerwacyjnej zwrotu rezerwacji i podniesienia ceny mieszkania ze względu na popyt na rynku . Musimy przypilnować terminu może się okazać , że powolenie jest juz prawomocne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik Re: ORCO - pozwolenie na budowę IP: *.crowley.pl 16.05.06, 10:31 jeszcze nie mają pozwolenia na budowę. dostali wczesniejpozwolenie środowiskowe a to nie to samo. jeśli nie dostaną jej do jutra (to nie zdązy się ona uprawomocnic do 31 maja) to będą z nami podpisywac aneksy do umowy rezerwacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosalina Re: ORCO - pozwolenie na budowę IP: *.bph.pl 16.05.06, 10:39 to ja dostałam taka informację w dniu 05 kwietnia Decyzja o pozwoleniu na budowę została nam już przyznana, tera czekamy tylko na jej uprawomocnienie się i podpisy odpowiednich osób. Fizycznie powinniśmy mieć dokument u nas w biurze do końca kwietnia 2006r. Dobrze, ale tak jak powiedziałam mniej więcej do końca miesiące będziemy mieć dokument, więc Umowy prawdopodobnie będziemy podpisywać w połowie maja 2006r. Pozdrawiam, Anna Michalak Sales Coordinator ul. Złota 44/46m, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik Re: ORCO - pozwolenie na budowę IP: *.crowley.pl 16.05.06, 10:49 w dniu 4 kwietnia dostali takie oto pozwolenie: na dole odpowiedz z firmy ORCO: Zawiadomienie o wydanej Decyzji Prezydenta m. st. Warszawy, Nr 364/OŚ/2006 z dnia 4 kwietnia 2006r. znak: OŚ-II-WE-DŚ-AO/7624/430/5808/05/06 o ustaleniu środowiskowych uwarunkowań zgody na realizację przedsięwzięcia polegającego na budowie osiedla domów wielorodzinnych wraz z garażami przy ul. Skarbka z Gór Warszawa, 6.04.2006r. OŚ-II-WE-DŚ-AO/7624/430/ 6049 /05/06 ZAWIADOMIENIE Zgodnie z art. 49 Kpa Biuro Ochrony Środowiska Urzędu m.st. Warszawy zawiadamia, że Prezydent m. st. Warszawy Decyzją Nr 364/OŚ/2006 z dnia 4 kwietnia 2006r. znak: OŚ-II-WE-DŚ-AO/7624/430/5808/05/06, ustalił środowiskowe uwarunkowania zgody na realizację przedsięwzięcia polegającego na budowie osiedla domów wielorodzinnych wraz z garażami na działkach nr ew. 4/1, 4/2, 4/3, 4/4, 5/1 w obrębie 4-16-32 przy ul. Skarbka z Gór w Dzielnicy Białołęka m. st. Warszawy. Strony mogą zapoznawać się z dokumentacją sprawy w Biurze Ochrony Środowiska Urzędu m.st. Warszawy, Plac Defilad 1, pok. nr 1817, tel. 656 61 67, w godzinach pracy Urzędu tj.: w poniedziałki w godz. 1000 - 1800, w pozostałe dni w godz. 800 - 1600. W związku z niemożliwością ustalenia wszystkich adresów stron postępowania stosowany jest art. 49 K.p.a. ODPOWIEDZ: Pismo jest dokumentem, ktory w przypadku wiekszych inwestycji ( powyzej 300 miejsc parkingowych) trzeba otrzymac, by mogla byc wydana decyzja o pozwoleniu na budowe. Jestesmy w zwiazku z tym juz na koncowce biegu - w tej chwili czekamy na oficjalne potwierdzenie otrzymania pozwolenia - spodziewamy sie go do konca IV, a po 14 dniach prace beda mogly sie zaczac. wiec ja mam inne informacje ja się kontaktuję z pania Olga Smyczyńską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosalina Re: ORCO - pozwolenie na budowę IP: *.bph.pl 16.05.06, 10:57 Rzeczywiście dzwoniłam przed chwilą do Biura Naczelnego Architekta Miasta i do tej pory nie ma wydanego pozwolenia na budowę czyli do końca maja napewno nie zdążą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik pozwolenie na budowę IP: *.crowley.pl 18.05.06, 13:28 bedą podpisywac aneksy do umowy rezerwacyjnej z terminem 30 czerwca 2006. czas realizacji budowy ma się nie zmienić - koniec 2007, oddanie mieszkań - pierwszy kwartał 2008 Odpowiedz Link Zgłoś
iwona444 Re: pozwolenie na budowę 18.05.06, 17:26 A czy podpisanie Umowy rezerwacyjnej nie spowoduje, że potem nie będzie można negocjować warunków Umowy przedwstępnej? Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
malgoniam2 Re: pozwolenie na budowę 18.05.06, 18:56 Moim zdaniem będzie moża. Tyle, że masz gorszą pozycję przetargową, bo ryzykujesz stratę 5 tyśków. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
malgoniam2 Re: ORCO - szafirowa aleja 18.05.06, 19:06 Sąsiadko! A które mieszkanko? W którym bloczku? :-) Ja w bloku L na 1 piętrze. Chciałam ten sam metraż w D, ale jakiś pan mnie uprzedził. Jak się tu odezwie na forum to go urządzę ;-) Pozdrawiam Gocha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik pozwolenie na budowę IP: *.crowley.pl 30.05.06, 11:11 Dostałem informację z Orco że dostali pozwolenie na budowę. Do 20 czerwca ma się uprawomocnic Odpowiedz Link Zgłoś
tribeka Re: pozwolenie na budowę 30.05.06, 14:31 Mam do Was pytanie, czy jakoś negocjowaliście warunki umowy z Orco? Odpowiedz Link Zgłoś
madziamadzia Re: ORCO - szafirowa aleja 05.06.06, 15:59 witam:) jaka tu cisza...czy ktos z Was zrobil rezerwacje na mieszkanie 59,25m2?Chodzi mi o to, czy macie jakis pomysl na aranzacje scian.. pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
tribeka Re: ORCO - szafirowa aleja 05.06.06, 22:30 własnie cisza... Ja mam rezerwacje na 59 i 57 w środe podpisze umowę na któreś z tych mieszkań. W którym bloku masz mieszkanko? Zastanawiam się tez już nad rozkładem pomieszczeń czy zostawić tak czy tez coś zmieniać. Tak szczerze to nie wiem jak rozplanować salon z kuchnią. Odpowiedz Link Zgłoś
madziamadzia Re: ORCO - szafirowa aleja 06.06.06, 14:24 witaj, ja mam mieszkanie w bloku G,na 2-gim pietrze i cos tam chce przestawic.Bo jeden z pokoi, ktory ma 10,99m2, jest waski i dlugi. Zatem chce go poszerzyc o jakies 60cm,na niekorzysc kuchni.Chce tez w drugiej sypialni troche sciac sciane przy drzwiach do pokoju, zeby poszerzyc wejscie do kuchni z salonem..Innych pomyslow nie mam, bo musze miec 2 pokoje zamkniete..wiec przy tym metrazu nic innego nie wymysle:) pozdr magda Odpowiedz Link Zgłoś
tribeka Re: ORCO - szafirowa aleja 06.06.06, 17:08 u mnie jutro wyjdzie które mieszkanko ale jedno z wybieranych to pod Tobą :-) a drugie w bloku L. Masz chyba rację z tym poszerzeniem pokoiku - jestł dość długi a przez to będzie ciężko go urządzić. A kuchnie planujesz na tej ścianie na której jest w planach? Ja się zastanawiam czy nie na tej drugiej zrobić aneks Odpowiedz Link Zgłoś
madziamadzia Re: ORCO - szafirowa aleja 06.06.06, 20:02 bierz to pode mną, ja jestem spokojna;).Kuchnie zrobie na tej scianie, co byla...chyba:).W tej salonokuchni beda same okna...ale co tam.Lepszego wyjscia nie widze:).Pokoj poszerzam an pewno. A na ktorej Ty chcesz zrobic aneks?Na tej, co jest okno?na przeciwko wejscia do salonu?bo tylko ta chyba wchodzi w gre.Kolejna jest z podwojnymi drzwiami balkonowymi. Ja bym wolala,zeby ten salon z kuchnia, mial troche inny ksztaly...Chodziloby mi o to,zeby ta kuchnia byla w jednym koncu, troche oddzielona.Ale skoro jest to kwadrat, to bede kombinowac meblami Odpowiedz Link Zgłoś
joanka_sky Re: ORCO - szafirowa aleja 12.06.06, 21:10 Witam, wydaje mi się, że to będzie takie same miszkanko jak ja będe miała w budynku D, więc mam pytanie czy dowiadywałaś się w Orco ile taka przeróbka kosztuje?? Z góry dziękuję za odpowiedź Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiak Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.chello.pl 12.06.06, 21:47 nam powiedzieli że zmiana projektu mieszkania to 350 zł netto - o ile nie wymaga dodatkowych nakładów materiałó budowlanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amaya Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.acn.waw.pl 28.06.06, 15:23 Witam, my też będziemy najprawdopodobniej mieszkać w budynku G, ale na pierwszym piętrze od zachodznio-południowej strony. Moje pomysły sa takie, że utworzymy garderobę w sypialni kosztem przedpokoju. Reszta nam jak najbardziej odpowiada. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiak Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.chello.pl 11.06.06, 14:02 jest tu kto? :) nie wiem czy wiecie - ale ogrodzili już teren pod inwewstycję :D pozdrawiam :) najprawdopodobniej przyszła mieszkanka osiedla - budynek A Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
madziamadzia Re: ORCO - szafirowa aleja 12.06.06, 09:20 czesc:), tu prawie nikt nie zaglada,a juz na pewno prawie nikt nie pisze:/. Jak ogrodzili,tzn,ze cos zaczna robic;).To juz prawie kolejna sąsiadka jest:). pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiak Re: ORCO - szafirowa aleja IP: 62.17.253.* 13.06.06, 08:26 wczoraj pani Smyczyńska w Orco powiedziała że zaczynają działać w okolicach 28 czerwca na budowie :)) ludzie - rozkręćmy to forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39928 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
deckart_1 Re: ORCO - szafirowa aleja 22.06.06, 10:22 Orco ma już prawomocne zezwolenie...wygląda na to, że mogą juz wbijać pierwszą łopatę :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik umowa IP: *.crowley.pl 22.06.06, 11:31 czy czytaliście juz umowę końcową (tę która będziemy teraz podpisywać)?? macie do niej jakies uwagi?? ja w niej niec "strasznego" nie znalazłem. chyba jest wszystko OK jak macie jakies uwagi to napiszcie P.W. Odpowiedz Link Zgłoś
miskit Mieszkancy budynku A 25.06.06, 11:57 Witamy wszystkich przyszłych mieszkańców "szafirowej Alei" a w szczególności mieszkańców budynku A. Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: Mieszkancy budynku A 25.06.06, 13:19 nareszcie ktoś z A :D witam miłego sąsiada :D które mieszkanie? :) zapraszamy tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39928 Odpowiedz Link Zgłoś
miskit Re: Mieszkancy budynku A 25.06.06, 15:50 To jest aż dwoje sąsiadów.A ty jaki masz nr. lokum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miskit Re: Mieszkancy budynku A IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 26.06.06, 00:10 A Waćpan i Waćpani mają nr 16 na 2. piętrze, a więc jesteśmy bezpośrednimi sąsiadami :) Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: Mieszkancy budynku A 26.06.06, 08:45 o jak miło :)))) my nie z tych tupiących jakby co :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miskit Re: Mieszkancy budynku A IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 26.06.06, 17:06 A my nie z tych co to uciszają sąsiadów uderzając szczotą w sufit ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: Mieszkancy budynku A 26.06.06, 19:07 pewnie ;) szkoda sufitu :P a swoją drogą to naprawdę niesamowite - półtora roku przed oddaniem inwestycji poznawać sąsiadów :) internet to wielka sprawa jednak :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Mieszkancy budynku A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 16:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.chello.pl 25.06.06, 12:28 Polecam tez Wiślany Zakątek Na Białołęce Odpowiedz Link Zgłoś
miskit Umowa przedwstępna- pilne:) 25.06.06, 12:33 Cała inwestycja wygląda pięknie. Mam nadzieję,że w rzeczywistości będzie wyglądała identycznie. Mam jedno malutkie zastrzeżenie, ponieważ przeczytałam umowę przedwstępną i firma " Orco" nie gwarantuje nam konkretnej kwoty za m2 czynszu. Moi znajomi zakupili mieszkanie na Osiedlu Flamenco i też taka kwota nie jest zagwarantowana. Obawiam się, że możemy być później zaskoczeni kwota za m2 czynszu (dostałam informację przy podpisywaniu umowy rezerwacyjnej ze cena za m2 czynszu to 7,5 zł wraz zzaliczkami na media). Czekam na wasze opinie Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: Umowa przedwstępna- pilne:) 25.06.06, 13:32 pytanie brzmi czy ktokolwiek jest w stanie coś takiego zagwarantować interesowalismy się kilkoma inwestycjami - nigdzie w umowach nie było żadnej gwarancji czynszu :/ Odpowiedz Link Zgłoś
randzit Re: Umowa przedwstępna- pilne:) 25.06.06, 21:40 Witam Horyzont 3000 jako załącznik do umowy dodaje rozliczenie czynszu. W tym że są opłaty zależne od metrażu (zaliczka bieżąca oraz CO) od ilości osób (woda zimna, ciepła, śmieci) i od lokalu (dozorca, garaż). Przy dwóch osobach średnia nie przekracza 5 zł za metr. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan jest cool Re: Umowa przedwstępna- pilne:) IP: *.chello.pl 30.06.06, 23:32 ORCO życzy sobie 10 zł za m2 czynszu w tej inwestycji, tłumacząc to faktem, że tutaj będzie dużo zieleni - koszenie trawy ich zdaniem sporo kosztuje, a niektórzy mogą zażyczyć sobie koszenia trawników 2 razy w tyg. Chyba nie pozostaje nic innego niż wymiana zarządcy nieruchomości z developera na wspólnotę mieszkaniową, najszybciej jak tylko da się to zrobić. ORCO odmówiło mi wpisania do Umowy przedwstępnej maksymalnej kwoty czynszu. Prawnik nawet nie raczył się pofatygować na spotkanie dotyczące omówienia moich uwag i wątpliwości. Moim zdaniem wpisanie maksymalnej kwoty czynszu za m2 - nawet tak abstrakcyjnej jak 100 PLN - jest lepsze niż brak takiego zapisu w umowie. w efekcie developer może obarczyć nas stawką dowolnie wysoką (np. 1.000 zł za m2 - no bo kto mu tego zabroni ?). Nie wiem czy ktoś byłby w stanie udźwignąć taki czynsz. Tym nie mniej zobowiązanie powstaje i żaden sąd nie będzie dociekał, czy taka kwota jest zasadna czy nie. Zobowiązanie tzreba będzie uregulować wraz z naliczonymi odsetkami za każdy dzień zwłoki. Sad przyzna, że Kupujący zaakceptował administrowanie budynkiem przez developera po ustalonej przez niego stawce. Podobnie sprawa wygląda z zobowiązaniem się do podpisania "osiedlowego" regulaminu, którego developer nie chce załączyć do unmowy przedwstępnej. Nie widzę przeszkód, aby znalazły się tam zapisy niekorzystne dla kupującego, który jednak zobowiązuje się do podpisania regulaminu zawierając umowę przedwstępną. Cóż ponieważ nie mogłem rozmawiać z prawnikiem to te i masę innych kwestii wymagających doprwcyzowania po prostu sobie odpuściłem. Jak to powiedział nasz Premier - znajomy Jennifer Lopez: "z koniem nie będę się kopał". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miskit Re: Umowa przedwstępna- pilne:) IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 01.07.06, 14:43 A skad wiesz, że akurat 10zł? Skąd masz takie wiadomości??? Odpowiedz Link Zgłoś
madziamadzia Re: Umowa przedwstępna- pilne:) 01.07.06, 17:38 lekki szok przezylam...10zl/m2??Mam nadzieje,ze to nie do konca pewna informacja. Moze rzeczywiscie dobrze byloby zrobic jakis zapis w umowie. Chociaz nie sadze,ze oni na to pojda..Trzeba probowac. Ja bym miala 600zl czynszu...a Ci, co maja wieksze mieszkanie, to beda placic druga rate kredytowa.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Umowa przedwstępna- pilne:) IP: *.autoguard.pl / *.autoguard.pl 03.07.06, 12:23 Mnie pani w Orco kilka razy zapewniala ze nie bedzie to wiecej niz 20-30 groszy niz w okolicznych osiedlach czyli ok 7zl z zaliczka na media. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan jest cool Re: Umowa przedwstępna- pilne:) IP: *.chello.pl 17.07.06, 18:34 od developera, który właśnie przedstawił mi do podpisu umowę przedswstępną znacznie odbiegającą od tego, co ustaliłem z jego przedstawicielem handlowym przed podpisaniem umowy rezerwacyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasiad Skarba z Gor - ot felieton IP: *.nask.waw.pl 08.09.06, 17:20 Szanowni Przyszli Sasiedzi, Kiedy rok temu przyjechalismy z zona na Skarbka z Gor, pomyslelismy: "Tak, to tutaj chcemy mieszkac, wsrod zieleni i lak, jest tu ladnie". Odebralismy bardzo ladne mieszkanie na osiedlu Cztery Pory Roku (pomimo roznych poczatkowych klopotow, Maripol wykonczyl mieszkania rewelacyjnie). Perspektywa zielonych lak, ciszy, kilku lokanych sklepow, przedszkoli i mostu polnocnego ukladala sie z sensowna calosc. Dodatkowo rewelacyjna cena mieszkania i garazu przypieczetowaly nasza decyzje. Po roku mieszkania na Skarbka z Gor mam serdecznie dosc ... Dom Development, Wasz przyszly sasiad, buduje budynki jeden na drugim, prawdopodobnie na granicy przepisow budowlanych (tak mi sie wydaje, bo nigdy wczesniej nie widzialem aby ktos stawial bloki tak blisko siebie). Ich plany rozwoju sa szerokie, przerazilem sie gdy zobaczylem kolorowa, trojwymiarowa mapke w Biurze Sprzedazy. Jak juz pewnie wiecie, ulicy Skarbka z Gor nie da sie wylozyc asfaltem od strony Glebockiej, z racji ksztaltu dzialek, dlatego caly ruch przewala sie przez Skarbka od strony Berensona, czyli pod Waszym przyszlym osiedlem. Szum silnikow i smrod spalin znika jedynie w niedziele rano. Liczba osob tam mieszkajacych staje sie nie do zniesienia. To jak mrowisko na turni. Ludzie zaczynaja stamtad uciekac, a ze ceny mieszkan ida w gore, latwo jest (jeszcze) na Derbach sprzedac mieszkanie. Wyjazd samochodem rano spod bloku (!) to kilka dobrym minut czekania, bo z osiedli "Derby" ciagnie sznur pojazdow. Jak juz uporamy sie z Glebocka, wciaz za waska, trafiamy na przeprawe przez Wisle. Nie ma dobrej alternatywy, most Grota juz niedlugo sie zawali, wtedy chyba pozostane nam praca przez Internet, z ktorym zreszta na Skarbka tez jest problem, bo sensowne firmy typu Aster czy UPC jeszcze tam nie dotarly. Bardzo lubie Bialoleke, i z pewnoscia tam zostane, ale nie dlugo na Skarbka z Gor. Na szczescie nie musze codziennie dojezdzac do centrum. Poza ciekawa nazwa ulicy, za ciekawie tam niestety nie jest. Jest mi smutno ze nikt nie panuje nad planem architektonicznym tej ladnej okolicy. Pozdrawiam Was zachecajac do refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
miskit dotyczy bud A lok 23 26.06.06, 20:26 A ile osób będzie u was mieszkać? W jakim jesteście wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: dotyczy bud A lok 23 26.06.06, 20:37 małżeństwo około trzydziestki :) znaczy dwoje nas jest a u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miskit Re: dotyczy bud A lok 23 IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 26.06.06, 20:39 tez około 30- tki:)ale jeszcze trochę brakuje. A wam ile brakuje?:)My jesteśmy we dwoje:) Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: dotyczy bud A lok 23 26.06.06, 21:11 ja jestem jeszcze przed (26) - małżonek ociupinkę po (31):) tak więc nasłuszniejsze było określenie żeśmy koło 30 :-) ale super - cieszę się bardzo że będziemy mieć rówieśników za sąsiadów :) teraz mieszkamy na staaarym osiedlu gdzie ze świecą młodych szukać.... Odpowiedz Link Zgłoś
miskit Re: dotyczy bud A lok 23 26.06.06, 21:23 TO super:) Długo szukaliście mieszkanka:)? Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: dotyczy bud A lok 23 26.06.06, 21:48 tak właściwie to mniej więcej od Bożego Narodzenia - początkowo się nastawialiśmy na rynek wtórny po obejrzeniu "n" mieszkań z których każde było gorsze stwierdziliśmy że w takim razie wolimy poczekać aż się wybuduje nasze wymarzone ;) no i sie znalazło szczęśliwie :-) a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
miskit Re: dotyczy bud A lok 23 26.06.06, 21:54 Równo rok temu, a inwestycję tą zobaczyliśmy na targach mieszkaniowych. Początkowo zastanawialiśmy się nad inwestycją Flamenco ale troszkę odstraszył nas cmentarz Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: dotyczy bud A lok 23 26.06.06, 22:18 o kurczę... długo... a ja myślałam że nam sporo czasu to zajęło... interesowaliście się wtórnym? czy tylko pierwotnym? nie przeraża Was trochę odległość od centrum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miskit Re: dotyczy bud A lok 23 IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 27.06.06, 18:32 Tak naprawdę , to rok temu na targach mieszkaniowych widzieliśmy "Szafirową Aleję" gdy dopiero było napomknięte, że coś takiego ma wystartować. Później tylko troszkęszukaliśmy, a intensywnie też jakoś tak od zimy :) Od początku interesował nas tylko rynek pierwotny. Są 2 autobusy, a ponoć ma być jeszcze lepsze połączenie. Najwżniejsze, aby dojechać do trasy toruńskeij, a później to już z górki (pomijając korki ;) Gdzie mieszkacie obecnie? Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: dotyczy bud A lok 23 27.06.06, 20:49 a co mi tam ;) najwyżej przerzucę się na pracę w domu - pod warunkiem jeno że będzie możliwe w miarę szybkie podpięcie do internetu :) teraz mieszkamy na granicy Grochowa i Gocławia - idealnie pod względem odległości - 10 minut i już w centrum... trochę mi tego żal - ale za ciasno nam tutaj :-) a dla Was to też będzie przeprowadzka w dalekie krainy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
afryka_dzika Re: dotyczy bud A lok 23 29.06.06, 15:07 Gość portalu: miskit napisał(a): > Tak naprawdę , to rok temu na targach mieszkaniowych widzieliśmy "Szafirową > Aleję" gdy dopiero było napomknięte, że coś takiego ma wystartować. Później > tylko troszkęszukaliśmy, a intensywnie też jakoś tak od zimy :) > Od początku interesował nas tylko rynek pierwotny. > Są 2 autobusy, a ponoć ma być jeszcze lepsze połączenie. Najwżniejsze, aby > dojechać do trasy toruńskeij, a później to już z górki (pomijając korki ;) > Gdzie mieszkacie obecnie? Autobusy: 132 (do placu Wilsona) i 120 (na Dworzec Wschodni). Zaciekawiłeś mnie tym lepszym połączeniem - opowiedz coś więcej! Trasa Toruńska - szykuje się remont co w połączeniu z remontowonam rondem Starzyńskiego nie jest tak różowo. Daję link do forum ZIELONA BIAŁOŁĘKA czyli do nas!: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36264 Dla aktywistów-społeczników: Stowarzyszenie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: dotyczy bud A lok 23 29.06.06, 15:10 dobrze by było gdyby Berensona coś jeździło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miskit Re: dotyczy bud A lok 23 IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 29.06.06, 17:16 Słyszałem tylko z plotek, że ma być jakiś nowy autobus. Poza tym w przyszłości trasa toruńska ma być połączona szybką trasą z przedłużeniem mostu północnego, więc muszą być jakieś lepsze rozwiązania komunikacyjne. Oczywiście to juz dotyczy odleglejszej przysżłości ;) Odpowiedz Link Zgłoś
miskit Do wszystkich:) 26.06.06, 20:51 Czy ktoś był już z was w piwnicy na ul. Złotej i oglądał wersję mieszkań pod klucz:)???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik wykończenie przez Orco IP: *.crowley.pl 27.06.06, 09:31 cześc, ja byłem, w piwnicy sa pokazane ekspozycje łazienek mam tez kod dostęu na stronie aby wycenic wykończenie mieszkania przez Orco. jest drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
amaya Re: wykończenie przez Orco 28.06.06, 15:47 witam, my jeszcze jesteśmy przed podpisaniem umowy. Na ile wyceniłeś kuchnię i łązienkę w Orco? Ciekawi mnie to. Jest to badrzo wygodne, gdyż człowiek wprowadza się do wykończonego mieszkania, ale przypuszczam, że za odpowiednią cenę. Pozdrawiam przyszłych mieszkańców! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik Re: wykończenie przez Orco IP: *.crowley.pl 28.06.06, 15:53 teraz dokladnie nie pamietam. Po moich analizach doszedłem do wniosku ze samemu (czyli wziecie ekipy) bedzie taniej. Orco ma katalog materialów, sa one podzielone na 6 lub 7 grup cenowych i się wybiera. Odpowiedz Link Zgłoś
miskit Mieszkańcy 28.06.06, 19:06 Moim zdaniem jest samemu wykończyć mieszkanie. Moja znajoma kupiła mieszkanie z wykończeniem pod klucz w Ursusie i jest niezadowolona.Czy ktoś jeszcze z was będzie mieszkał oprócz mnie i Gosi w budynku A? Odpowiedz Link Zgłoś
miskit podpisanie umowy? 28.06.06, 19:08 Kto z was już podpisał umowę? Kto ma jakieś propozycje do zmian w umowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deckart Re: wykończenie przez Orco IP: *.cefarm.com.pl / *.cefarm.com.pl 01.07.06, 11:23 z tego co słyszałem koszt metra (w zalezności od standardu - a jest ich kilka)ma sie kształtować od 400 do 1000 zł - podobno mozna mieszać ze sobą elementy z różnych standardów więc wygląda na to że powinno byc to dość elastyczne rozwiązanie. Oczywiście że dla jednego bedzie to drogo, dla innego tanio - sprawa względna - wszystko zależy z jakich materiałów korzystaja, jak wygląda jakość wykonania, ile oszczedza sie na czasie i nerwach, itp.itd..chyba ci z Flamenco powinni wiecej wiedzieć - w końcu korzystają z tej samej ofert wykończenia pod klucz, pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
miskit odpowiedź na krainę:) 27.06.06, 21:41 My mieszkamy na drugim końcu Wawy- mokotow. Ale mój mąż pochodzi z niedalekich stron naszego przyszłego zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: odpowiedź na krainę:) 27.06.06, 23:08 a ja na Mokotowie pracuję :) a tak w ogóle... Gosia jestem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
miskit do mbinkowska:) wiadomość prywatna 28.06.06, 19:10 JA też pracuję na Mokotowie i jestem...Sylwia..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosalina Re: umowa przedwstępna IP: *.bph.pl 29.06.06, 11:54 czy ktoś z was podpisuję umowe w formie aktu notarialnego Odpowiedz Link Zgłoś
joanka_sky Re: umowa przedwstępna 29.06.06, 13:34 Ja się na tym zastanawiałam, myślę, że się zdecyduję to jednak dużo bezpieczniejsz niż zwykła umowa cywilno-prawna. pozdrawiamy budynek D II piętro Swoją droga to będzie rozwojowe osiedle, my też jesteśmy parą ok. 30-stki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: umowa przedwstępna 29.06.06, 14:08 my podpisujemy jako cywilno-prawną skonsultowaliśmy się z naszym prawnikiem - umowa jest na tyle dobrze skontruowana że można ją w miarę spokojnie podpisać (wprowadziliśmy tylko jedną poprawkę merytoryczną - na co Orco się zgodziło) ale super :) będzie osiedle młodych ludzi :D :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnik Re: umowa przedwstępna IP: *.crowley.pl 29.06.06, 14:10 a co wprowadziłać, jaką zmianę Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: umowa przedwstępna 29.06.06, 14:39 Gość portalu: winnik napisał(a): > a co wprowadziłać, jaką zmianę chodziło tylko o dopisanie w 5.2 faktu że owstateczny temin przekazania lokalu także zostanie zapisany w aneksie - inaczej oni mogą nie zapisać tego w aneksie i wyznaczyć na przykład termin za 2 lata... oczywiście nie sądzę żeby taki developer jak Orco coś takiego wyczyniał ale... strzeżonego Pan Bóg strzeże ;) o zbyt duże pieniądze tu chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miskit Re: umowa przedwstępna IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 29.06.06, 17:13 A jaką konkretnie zmianę wprowadziliście? (jeśli można wiedzieć) Odpowiedz Link Zgłoś
miskit umowa przedwstępna- pieniądze. 29.06.06, 21:24 Czyli 10.08.2006 muszą być na koncie developera Umawialiście się wcześniej na zmiany w umowie? Jakie Banki polecacie do kredytu? Czekam na opinie? Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: umowa przedwstępna- pieniądze. 29.06.06, 21:47 tak dokładnie powiedzieliśmy że termin 7 dni jest nierealny - finansujemy kredytem prawie 100% poza tym w międzyczasie wyjeżdżamy na urlop i zwyczajnie nie będziemy mogli nic w sprawie kredytu przez 2 tygodnie zrobić uznali to za wystarczające argumenty :) proponowane przez nas zmiany przesłaliśmy mailem do p.Smyczyńskiej i dzisiaj podczas dłuuugiej rozmowy doszliśmy do konsensusu my bierzemy w Millenium Odpowiedz Link Zgłoś
miskit Re: umowa przedwstępna- pieniądze. 29.06.06, 21:49 A co sądzicie o GE money Bank? Za dużo banków na rynku i człowiek głupieje? Odpowiedz Link Zgłoś
miskit do mbinkowska 29.06.06, 21:50 Jeśłi mogę się spytać w jakiej walucie bierzecie kredyt? Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: do mbinkowska 29.06.06, 21:54 CHF w GE zraziliśmy się do obsługi :/ może źle trafiliśmy ale to ich strata ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miskit Re: do mbinkowska IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 29.06.06, 22:14 My nadal się zastanawiamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: do mbinkowska 30.06.06, 08:33 a macie upatrzone jakieś banki? złożyliscie już gdzieś wniosek? Odpowiedz Link Zgłoś
miskit Re: do mbinkowska 30.06.06, 18:44 Przeglądaliśmy oferty banków i zastanawiamy się nad następującymi : - Milennium jest prowizja jak wyliczyliśmy koszt dla banku na przywitanie około 3000zł -PKO BP podobnie jw -GE Money najniższe oprocentowanie jeśli chodzi o CHF ( tylko 2,5%- umowa podpisana z ORCO dla klientów)plus jest w tym banku ze nie płacisz prowizji tylko 15 zł weksle + różńice od niskiego wkłądu własnego ( poniżej 20%) i przy I wpłacie sciągane jest 19zł dla Urzędu Skarbowego za podpisanie umowy cywilno prawnej. - BPH tez około 4000zł. Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: do mbinkowska 30.06.06, 19:20 w Millenium też jest 2,5% plus prowizję da się mocno negocjować z tym że nie wiem jak od jutra będzie liczona zdolność - my załapaliśmy się jeszcze na stare zasady (na szczęście bo inaczej byśmy się pożegnali z wizją mieszkania ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosalina Re: do mbinkowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 20:31 ja akurat pracuje w BPH więc chyba wezmę u siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miskit kredyt IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 30.06.06, 21:26 Czy ktoś bierze kredyt w GE Money Bank? Odpowiedz Link Zgłoś
madziamadzia Re: kredyt 30.06.06, 21:37 ja biore w multibanku.Glownie dlatego,ze tam byla najlepsza propozycja dla kredytu zlotowkowego, przy jednoczesnych w miare niskich( chodz b.wysokich;)) oplatach i wszelkich kosztach. Jak porownywalam 3 oferty bankow (kredyt zlotowkowy), to ta oferta, ktora okazywala sie najtansza na pierwszy rzut oka, ostatecznie byla najdrozsza. Jednym z przykladow jest np rozny sposob liczenia ubezp.kredytu. Mam na mysli kredyt 100% z ubezpieczeniem, ktore placi sie do momentu wpisu do hipoteki. Niektore banki kaza placic z gory, kwote miesieczna. Jest ona liczona od calego kredytu, chociaz caly nie jest poczatkowo uruchomiony..inne zaś, np multi traktuje ub.jako 1% rocznie,ale od uruchomionego kredytu..itd,itd. Raczej nie myslalam o kredycie walutowym. Po pierwsze dlatego,ze biore kredyt na krotki okres,a po drugie dlatego, ze oprocentowanie podawane w wysokosci np 2,5% jest nieprawdziwe, gdyz roznica miedzy kursem kupna i sprzedazy, to czasem 4%. Juz nie mowie o roznicach kursowych. W dlugim okresie, te roznice troche sie niwelują. Wszystko zatem zalezy od tego, czy kredyt jest na krotki, czy dlugi okres, czy chce sie placic prowizje teraz, czy przy splacie kredytu (koszt wczesniejszej splaty). uff:) pozdr magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miskit Re: kredyt IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 30.06.06, 21:46 Pozostaje jeszcze możliwość przewalutowania w dowolnym momencie, gdy kurs CHF drastycznie wzrośnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: kredyt 30.06.06, 21:52 dokładnie zrobiliśmy poza tym symulację ile dodatkowo dołożymy odsetek spłacając w CHF i PLN - w PLN wyszło prawie dwa razy więcej o_O a nawet jeśli 4% to i tak jest nadal niżej niż kredyt w PLN plus dla nas ważna też była wysokość raty - dlatego też bierzemy na maksymalny czas kredytowania (35lat) - raty są takie że nawet jeśli tfu tfu tfu któremuś z nas by się coś z pracą niedobrego stało to damy radę ale każdemu według jego wyboru rzecz jasna :) Odpowiedz Link Zgłoś
madziamadzia Re: kredyt 30.06.06, 22:11 kazdy ma inne warunki, wiele rzeczy sie sklada na wybor konkretnej oferty kredytowej. Ja biore w zlotowkach, bo biore, mam nadzieje, na krotki okres. Boje sie,ze po 2 latach, jak zaczelabym splacac kredyt,albo chcialabym splacic calosc, to moze sie okazac,ze kapital mi wzrosl:). W dlugim okresie jest inaczej. Przy kredycie walutowym warto zwrocic uwage na to, czy kurs po jakim jest udzielany kredyt, to kurs z dnia wyplaty kazdej transzy, czy np kurs z dn.podpisania umowy. Wlasnie jestem swiadkiem, jak moi znajomi musza doplacic sporo kasy, bo mieli kredyt przeliczany wg kursu z dn.podpisania umowy i do ostatniej raty zabraklo kasy:(. Ale inni znajomi na tym akurat zarobili, bo nie mieli transz,tylko jedna transzę. Mimo,ze mieli przeliczane po kursie z dn.podpisania umowy, to calosc kredytu wyplacono im w dniu, gdzie jeszcze na tym zarobili, bo tak sie kurs zmienil:). To tylko dowodzi, jak wiele warunkow trzeba rozpatrzec i nie ma sie co łudzic, ze jeden konkretny kredyt jest najlepsza ofertą. Dla kazdego ta oferta jest inna. A takie dyskusje moze wielu osobom pomoga sie zdecydowac. Jeszcze jedno..Malgosiu (tak masz chyba na imie), a jak robili Wam symulacje odsetek w CHF, to uwzgledniali kurs zakupu i sprzedazy?czy robili 1:1? pozdr magda Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: kredyt 01.07.06, 12:37 symulację robiliśmy z uwzględnieniem kursów właśnie ale fakt faktem - oczywiście że wszystko zależy od rodzaju kredytu - my bierzemy na długi okres - z możliwością przewalutowania w każdej chwili, gdyby kurs niebezpiecznie się zmienił transzę wypłacać nam będę po kursie z dnia wypłaty - mamy zagwarantowaną sumę kredytu w złotówkach (też słyszałam że ludziom brakowało na ostatnią ratę...) można wiedzieć na jaki okres bierzesz kredyt? pozdrawiam Gosiak Odpowiedz Link Zgłoś
miskit Re: kredyt 01.07.06, 14:05 Jeśli chodzi o kredyt w CHF to są dwa rodzaję kredytów w bankach: walutowy - polega na tym, że bank jeszcze raz przelicza kwotę do wypłaty transzy i w tym przypadku wahania kursu powodują ze wiele osób dopłaca do kredytu bo brakuje im na ostatnia transzę. indeksowany- polega na tym ze jak bierzesz ustaloną kwotę z PLN i ta kwota jest przelana niezaleznie od wahań kursowych, natomiast wszelkie wahania wzrostu czy spadku CHF masz rozbite na wszystkie lata kredytowania. Ciekawe dlaczego ORCO tak radykalnie podwyższa czynsz? Powinna być zagwarantowana ta kwota w umowie!!!! Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
madziamadzia Re: kredyt 01.07.06, 17:35 mnie robili symulacje 1:1,beznadzieje. Z ciekawostek, powiem Ci,ze w samym multibanku mialam gorsza oferte niz ta, jaka dostalam w open finance...(a tez dot.multibanku). Szok:). Ja biore na 30 lat, ale chce splacic wczesniej. Mam małe mieszkanie, swoje, ktore mam zamiar sprzedac,jak to sie wybuduju. W znacznej czesci mam zamiar pokryc ten kredyt..Mam taka nadzieje,a co bedzie, zobaczymy... Masz moze kod, do tego programy wykanczania wnetrz? pozdr magda ps: a moze sie skrzykniemy na jakims piwku wszyscy,coooo?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zapraszamy Zielona Białołęka :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 22:08 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36264 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das sąsiedzi-Derby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 22:11 i jeszcze nasi sąsiedzi: www.derby.waw.pl/forum Odpowiedz Link Zgłoś
corri kolejna potencjalna sasiadka:) 04.07.06, 16:19 Witam, Ja rowniez dokonalam rezerwacji mieszkania na tym osiedlu:) Blok L mieszkanie 20:) Mam nadzieje, ze dostane kredyt i bede mogla w 100% powiedziec, ze bede wasza sasiadka:) Pozdrawiam:) Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: kolejna potencjalna sasiadka:) 05.07.06, 10:18 witamy witamy :) i zapraszamy tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39928 my jutro donosimy brakujące dokumenty do banku i już tylko czekać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
miskit budowa 09.07.06, 20:45 Odwiedziliśmy dziś budowę. Fajnie, że coś się już ruszyło. Widać początek jednego z garaży :) Zastanawiające jest jednak dlaczego brama wjazdowa była otwarta dla wszystkich, kto tylko miał ochotę wejść. Zadnego ochroniarza też nie widzieliśmy. Ciekawe co na to inwestor ... Odpowiedz Link Zgłoś
miskit Mieszkania pod klucz 10.07.06, 22:07 Jak się zalogować do mieszkań pod klucz? czy ktos wie Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: Mieszkania pod klucz 10.07.06, 22:39 trza mieć login i hasło - mi w piątek przysłała p. Smyczyńska - ale musiałam się o nie upomnieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deckart Re: Mieszkania pod klucz IP: *.elarnet.pl / 193.238.180.* 10.07.06, 22:43 holender...wuprzedziłaś mnie o kilka sek. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: Mieszkania pod klucz 11.07.06, 00:01 :P chociaż przyznam że ja osobiście jestem bardzo rozczarowana tym portalem... myślałam że będą tam przykłady - co jest w danym standardzie... tak to sobie można kurczę wyceniać - nie wiedząc co się wybiera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miskit Re: Mieszkania pod klucz IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 11.07.06, 15:30 ale gdzie na stronie internetowej wchodzi się by się zalogować ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deckart Re: Mieszkania pod klucz IP: *.elarnet.pl / 193.238.180.* 10.07.06, 22:40 zadzwoń do Orco i poproś o kod dostępu...chyba jakoś tak to sie robi :-) pozdr deckart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ORCO - szafirowa aleja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 19:03 Zapraszamy przyszłych mieszkańców na www.szafirowa-aleja.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gufi Re: ORCO - szafirowa aleja IP: 212.75.114.* 26.01.07, 09:24 Czy ktoś wie dlaczego nie otwiera sie strona internetowa ORCO pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
brama54 Re: ORCO - szafirowa aleja 09.02.07, 11:29 Witam, Jestem mieszkancem innego osiedla (Flamenco na Białołęce) wybudowanego przez Orco. Borykamy się w tej chwili z ogromnymi problemai. Oto link do naszego formum. Poczytajcie - bo to i Was może spotkać... forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36046 pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś