Dodaj do ulubionych

pierwszy czynsz

IP: *.ncr.com 29.11.02, 16:20
Jak to jest z czynszem (mieszkanie kupione od developera)? Kiedy developer
moze wystwiac faktury za czynsz i czy nie powinien wczesniej uzgodnic tego z
wlasciecielami mieszkań? Zaznaczam, ze blok nie jest jeszcze oddany do
zamieszkania - tzn. niektorzy juz tam mieszkaja ale do pelnego zakonczenia
inwestycji jeszcze duzo brakuje. Moze ktos zna jakies akty prawne lub
artykuly, ktore pomoglyby mi wyjasnic sprawe.
Z gory dziekuje,
Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: Zielony Re: pierwszy czynsz IP: 194.9.223.* 29.11.02, 16:33
      Witam !

Ja zacząłem płacić czynsz od momentu podpisania aktu notarialnego. Do
      podpisania aktu mieszkanie jest własnością developera i on powinien płacić.

pozdrawiam
      Krzysiek
      osiedle-floriana.w.interia.pl
    • Gość: andrzej Re: pierwszy czynsz IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 01.12.02, 22:29
      O czynsz a raczej opłatę za zarząd developer może zarządać dopiero po oddaniu
      budynku do uzytkowania - pierwszym tego objawiem jest licznik energetyczny,
      potem nadany numer ale najwazniejszym to decyzja z urzędu gminy lub miasta.
      Druga sprawa należy sprawdzić w jaki sposób będzie zarządzany budynek -
      podpisała pani akt notarialny ? Tam powionno być zaznaczone sposób
      administrowania. Opłatę oczywiście powinno się ustalić w nastepujący sposób :
      - koszty związane z utrzymaniem nieruchomości - części wspólnej : energia,
      wywóz nieczysztości, woda, sprzątanie - jezeli sami nie sprzątacie,
      ubezpiecznienie bud., fundusz remontowy,
      - jezeli występują to zaliczki na poczet wody i gazu
      - zysk developera w którym zazwyczaj jest prowadzenie rachunkowości, koszt ten
      wacha się w granicach 0,35 - 1,0 zł/ m2
      Oczywiście developer nie bedzie chciał się rozliczać i pewnie nie bedzie brał
      pod uwage funduszu remontowego.
      Państwo będą musieli zorganizować się we wspólnocie , założyc zarząd , własne
      konto itp. Radzę nie zwlekać.
      Jezeli chodzi o tą opłate to w sumie wszystko zalezy od podpisanej umowy tzn
      czy w umowie nie okreslono od kiedy pani rozpoczyna opłatę czynszy, czy od
      odbioru lokaklu czy od oddania budynku do uzytkowania - powionno byc że od
      uzytkowania tak było u mnie i musi pani optrzymać od developera taką decyzje
      potwierdzoną przez gminę - jeżeli jest to pomimo to radzę spradzić ten dokument
      w gminie. Jeżeli tego nie ma to niech się facet wypcha.
      kontakt and_s@tlen.pl
    • Gość: andrzej Re: pierwszy czynsz IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 01.12.02, 22:33
      O czynsz a raczej opłatę za zarząd developer może zarządać dopiero po oddaniu
      budynku do uzytkowania - pierwszym tego objawiem jest licznik energetyczny,
      potem nadany numer ale najwazniejszym to decyzja z urzędu gminy lub miasta.
      Druga sprawa należy sprawdzić w jaki sposób będzie zarządzany budynek -
      podpisała pani akt notarialny ? Tam powionno być zaznaczone sposób
      administrowania. Opłatę oczywiście powinno się ustalić w nastepujący sposób :
      - koszty związane z utrzymaniem nieruchomości - części wspólnej : energia,
      wywóz nieczysztości, woda, sprzątanie - jezeli sami nie sprzątacie,
      ubezpiecznienie bud., fundusz remontowy,
      - jezeli występują to zaliczki na poczet wody i gazu
      - zysk developera w którym zazwyczaj jest prowadzenie rachunkowości, koszt ten
      wacha się w granicach 0,35 - 1,0 zł/ m2 (tylko oczywiście ten zysk)
      Oczywiście developer nie bedzie chciał się rozliczać i pewnie nie bedzie brał
      pod uwage funduszu remontowego.
      Państwo będą musieli zorganizować się we wspólnocie , założyc zarząd , własne
      konto itp. Radzę nie zwlekać.
      Jezeli chodzi o tą opłate to w sumie wszystko zalezy od podpisanej umowy tzn
      czy w umowie nie okreslono od kiedy pani rozpoczyna opłatę czynszu, czy od
      odbioru lokaklu czy od oddania budynku do uzytkowania - powionno byc że od
      uzytkowania tak było u mnie i musi pani optrzymać od developera taką decyzje
      potwierdzoną przez gminę - jeżeli jest to pomimo to radzę spradzić ten dokument
      w gminie. Jeżeli tego nie ma to niech się facet wypcha. Bo nawet na logikę
      biorąc - jak to ma pani płacić za to czego "nie ma", gdzie prawnie nie można
      mieszkać - pobór prądu i wody zostanie rozliczony przy pierwszej fakturze i
      pewnie będzie więszy bo z kilku miesięcy.

mój adres : and_s@tlen.pl - poszukam przepisów prosze czekać coerpliwie
      kontakt and_s@tlen.pl
    • Gość: andrzej Re: pierwszy czynsz IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 01.12.02, 22:39
      wracając do gościa ZIELONEGO - akt notarialny jest tylko uwięczeniem umowy jaka
      pani podpisuje, regulują to przepisy cywilnoprawne - tak jak z samochodem może
      pani go kupić przez zwykłą umowę spisaną przy świadkach albo w postaci aktu
      notarialnego. Akt to tylko prawny dokument. Za samochód i tak trzeba płacic
      podatek do US - pomimo że nie było aktu notarialnego. Wieć Pani zapewne była z
      tym lokalem zwiazana już umowa przyrzeczenia sprzedaży - i jest to ważne.
      • Gość: Dorota Re: pierwszy czynsz IP: 168.224.1.* 02.12.02, 13:38
        Z tym licznikiem elektrycznym to nie do końca jest tak. Ja mam już licznik (od
        ok. 2 miesięcy). Dostałam już nawet pierwszy rachunek. Budynek natomiast nie
        jest oddany do użytkowania (nie jest nawet skończony - niektóre lokale nie mają
        jeszcze drzwi wejściowych, kaloryferów, nie ma drzwi do klatki, pieca CO i CW,
        itd). Klucze mam. Niektórzy sąsiedzi mieszkają już bardzo długo. Czynszu
        oczywiście nie płacimy.
    • Gość: k\ Re: pierwszy czynsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.02, 11:25
      A jak to się ma w przypadku spółdzielni? Mieszkania są już pooddawane, ale nie
      mamy jeszcze aktu notarialnego. Prawdopodobnie będzie on do końca grudnia.
      Spółdzielnia nalicza już czynsz od października. Czy jest to zgodne?

Pozdrawiam
    • Gość: WOJTEK Re: pierwszy czynsz IP: *.zabierzow.sdi.tpnet.pl 03.12.02, 11:56
      Ja też mam problem z pierwszym czynszem (os. Zielone Wzgórze - Kraków)
      W umowie przedwstępnej jest paragraf, który mówi, że czynsz plus opłaty
      eksploatacyjne należy płacić od momentu odebrania lokalu. Z innych źródeł
      dowiedziałem się,że ww. opłaty mogą pobierać dopiero od momentu podpisania aktu
      not. W moim przypadku od odebrania lokalu do podpisania aktu minęło 12 miesięcy.
      po roku ciszy dostałem pismo - wezwanie do zapłaty, oczywiście od momentu
      odebrania lokalu, czy jest jakis przepis, który to dokładnie reguluje? jeśli
      tak to gdzie go mogę znaleść? Nie wiem też czy developer dostał zgodę na
      oddanie budynku do użytkowania...
      Mam też problem z licznikiem CO. w moim przypadku jest on zepsuty (zapisuje
      tylko przepływ wody w m. szesc., wart. w GJ pozostaje niezmienna) no i
      wyliczyli mi opłatę ze średniej dla całego budynku!-oczywiście kwota kosmiczna!
      nie było tez przy odbiorze lokalu komisyjnego odczytu liczników bo ich wtedy
      jeszcze nie było. Fakt ich istnienia odkryłem po jakimś czasie (nikt nie
      poinformował o ich założeniu, czy to zgodne z prawem ? skąd mam teraz wiedziec,
      czy był on wyzerowany?
      help!
      • Gość: JacekD Re: pierwszy czynsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.02, 13:05
        Bardzo to dziwne.
        Na jakiej zasadzie przekazano Ci lokal? Zazwyczaj jest to przekazanie i
        podpisanie protokołu odbioru. W protokole odbioru mieszkania jest
        wyszczególnione wyposażenie w liczniki i stan wszystkich liczników. Ja tak
        miałem.

Pozdrawiam
        JacekD
    • jarek_lang Re: pierwszy czynsz 04.12.02, 13:25
      Właśnie, u mnie deweloper (Spółka Budprof) zarządał zapłaty czynszu nawet od
      lokatorów, którzy jeszcze nie mieszkają, blok jest niewykończony i
      nieprzekazany do eksploatacji. Czy ktoś wie czy są i gdzie można znaleźć jakieś
      przepisy na ten temat. Będę wdzięczny za każdą informację
      • Gość: aga Re: pierwszy czynsz IP: *.ncr.com 04.12.02, 13:33
        Fajnie sie skada bo ja tez kupilam mieszkanie od firmy BudProf i troche
        wkurzula mnie ta akcja z czynszem.
        Pozdrawiam,
        Aga
        • jarek_lang Re: pierwszy czynsz 04.12.02, 13:56
          Gość portalu: aga napisał(a):

> Fajnie sie skada bo ja tez kupilam mieszkanie od firmy BudProf i troche
          > wkurzula mnie ta akcja z czynszem.
          > Pozdrawiam,
          > Aga

OK, to jest nas już więcej, ja już mieszkam w pierwszym bloku pod 10, kilku
          lokatorów było w poniedziałek w administracji i ustaliliśmy, że nie płacimy aż
          do zebrania lokatorów z panem prezesem i wyjaśnieniem niektórych pozycji w
          czynszu (min. eksploatacja, fundusz remontowy, etc) Pani administrator obiecała
          zorganizować zebranie w przyszłym tygodniu, zobaczymy...
          Pozdrawiam
          JL
    • Gość: k\ Re: pierwszy czynsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.02, 14:00
      A czy w spółdzielni reguluje ten temat statut? Odebraliśmy mieszkanie
      podpisując protokół odbioru, ale nie ma tan wzmianki o numerach liczników,
      jedynie wykaz zainstalowanych elementów: drzwi we., zew.,kontakty, armatura itp.
      Czy powinniśmy płacić już czynsz bez aktu notarialnego??????????????
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka