Gość: doti IP: 148.81.192.* 15.03.06, 17:14 Witam, czy jest ktos kto podpisal umowę na zakup mieszkania w budynku E? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maja Re: Gawra Budynek E IP: 217.153.70.* 16.03.06, 08:16 Hej, właśnie podpisałam umowę zakupu mieszkania w budynku E. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vojager Re: Gawra Budynek E IP: 195.187.51.* 17.03.06, 16:25 Hej, ja też parę dni temu podpisałem już umowę na zakup mieszkania w budynku E. Trochę kręcą z terminem uzyskania pozwolenia na budowę, jesli jeszcze nie złożyli dokumentów to nie za bardzo wierzę że w kwietniu juz dostaną pozwolenie, nie mowiąc już o uprawomocnieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 28.03.06, 10:19 Pani mnie zapewniala ze na przelomie kwietnia i maja powinni ruszyc z budowa, juz nie moge sie doczekac. A na ktorym pietrze kupiliscie mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emit Re: Gawra Budynek E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 18:02 Witajcie! Ha, a wiec jednak odezwal sie ktos, kto rowniez kupil mieszkanie w tym budynku :). Co do pozwolenia na budowe - raz powiedziano mi przez telefon ze bedzie zalatwione w kwietniu, a gdy rozmawialem z inna osoba - mowa byla o maju. Troche kreca, wiec stawiam raczej na ten pozniejszy termin. Poza tym pozwolenie to jedno, ale kiedy rozpoczna budowe? Odpowiedz Link Zgłoś
cysiu2 Re: Gawra Budynek E 21.04.06, 12:02 Witam. Takze kupilem/kupuje mieszkanie w E. Dzisiaj poslalem pierwsze 10% :) miejmy nadzieje ze wybudują hehehe. W poniedzialek jade podpisywac umowe. Co do autostrady... Hmm z tego co sie kiedys dowiedzialem za budynkiem E maja stawiac jeszcze nastepny budynek wiec tak zaraz obok to tej autostrady niebedzie. Pozdrawiam przyszlych sasiadów :) Odpowiedz Link Zgłoś
evelinkap Re: Gawra Budynek E 21.04.06, 12:08 Który lokal kupiłeś? Mi się te bloki bardzo podobają tylko 500m do autostrady to mimo wszystko mało nie jest. Za budynkiem E ma byc budynek F. Natomiast z boku od zachodu w sumie to nikt nie wie...a tam miał byc mój taras...Dlatego sie przestraszyłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
cysiu2 Re: Gawra Budynek E 21.04.06, 12:13 hmm w/g tej mapki www.gawra2.pl/fileadmin/home/gawra2/g3.gif to budynek F jest nad budynkiem E a ja mowie ze z "lewej" strony maja tez budowac. klatka B, V pietro lokal ... :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
evelinkap Re: Gawra Budynek E 21.04.06, 12:36 Miejmy nadzieję ale obszary "po lewej" to już nie ich działka więc co tam będzie to nikt nie wie. Mają postawić jeszcze D ale on będzie z innej strony, czyli tam gdzie wolne miejsce na ich działce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 21.04.06, 16:14 ooooooo ja tez kupilam na V piętrze, strona zachodnio - północna, witam przyszłego sąsiada:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 21.04.06, 16:27 Nie ma się co przejmować autostradą, najważniejsze że nie będzie pod oknami. Teraz mieszkam na Woli przy bardzo ruchliwej ulicy, gdzie jeździ b. dużo tirów tuz pod oknami i jest to do przeżycia, wystarczą dobre okna :)) Na Olbrachta budują nowe bloki, od których ma biec autostrada w odległości około 200 m i rozchodzą się jak ciepłe bułeczki, a tutaj mamy prawie 0,5 km, a na pewno jeszcze cos zbudują w stronę autostrady, co dodatkowo wyciszy hałas, no i ma być otoczona ekranami. Nie będzie tak źle:)) Odpowiedz Link Zgłoś
evelinkap Re: Gawra Budynek E 21.04.06, 17:16 Jeśli chodzi o Olbrachta to będzie to ta sama autostrada co na Gołąbkach. Zresztą okolica na Ursusie jest ładna więc na pewno będzie Wam się tam dobrze mieszkało...A co tu więcej mówić - zanim autostradę wybudują to pewnie będziecie już na etapie budowania domu :) Ja mieszkam w Komorowie z siostrą. Interesuję się Ursusem ponieważ będę miała blisko do rodziny. Weekendy i tak będę spędzać tam. Ale zauważyłam, że Ursus naprawdę robi się ładny. Ja wezmę chyba Skorosze. Nie zmienia to faktu, że będziemy mieszkać w tej samej dzielnicy i mam nadzieję, że wszystko będzie tu OK :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Gawra Budynek E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 09:52 czy oni jeszcze gdzies buduja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vojager Re: Gawra Budynek E IP: 195.187.51.* 24.03.06, 11:31 z tego co wiem, obecnie budują tylko w Ursusie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Gawra Budynek E IP: *.crowley.pl 04.04.06, 14:35 Witam, przyszłych sąsiadów ja również kupiłem w budynku E, bardzo funkcjonalne mieszkanko. Pozdrawiam Pit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 05.04.06, 16:48 Witamy przyszlego sasiada! Na ktorym pietrze jest to mieszkanko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: Gawra Budynek E IP: *.chello.pl 07.04.06, 20:42 witam. a ile za metr jest w tej gawrze?na stronie internetowej nie ma takiego info:( pozdr. rafi Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Gawra Budynek E 25.04.06, 11:59 Szczerze wspolczuje wszystkim, ktorzy kupili mieszkania w gawrze /inwestycja E, F/. Nie macie sie z czego na razie cieszyc, autostrada jezeli bvedzie to bedzie bardzo blisko bloku F, gawra was wykreci az milo na kazdym etapie budowy. Zapytajcie sie sasiadow z blokow obok jakie maja i mieli przejscia z gawra - zapraszam do bloku na Hermana 7, 2, lub na Krolow Polskich 11, Magnacka. Wymienie tylko ciekawsze kwiatki jaki kochana gawra zafundowala nabywcom: - Hermana 7 czekalo i nadal czeka za aktami notarialnymi 3lata /odbioru PINB nie chcial biednej gawrze zrobic/ - Hermana 2a/b/c/d czekala za aktami ponad 2lata, do dzis nie rozliczyla sie gawra ze wspolnota /za czynsze, za zielen wokol bloku, ktora kosztowala lokatora od glowy 3.500zl!!!!/ - Magnacka - czynsze w wysokosci 500zl za 40metrowe mieszkanie!!!!! Sciagaja pieniadze, wydumane kwoty, na kazdym kroku i sie nie wywiazuja kompletnie - ale teraz, gdy kupujecie od nich mieszkania to stana dla was na glowie. Jak zaplacicie im kaske to beda mieli was w wielkim powazaniu....drodzy szczesliwi nabywcy. RAdze popytac sie tych osob, ktore tam juz mieszkaja w blokach obok i nie cieszyc sie za wczesnie. PS. pozwolenie na budowe jak mowia, ze beda mieli w maju to trzeba dolozyc tam dobre 3miesiace zanim beda rzeczywiscie je mieli i zaczna cos robic. Budynek A mial byc oddany w I kwartale 2006roku, a tutaj mamy juz prawie maj a bydynek w powijakach....ale OK gawra is the best of the best .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 25.04.06, 14:59 Nikt tutaj nie chwali Gawry, mają swoje grzeszki, ale który Developer jest aniołem...Mam koleżanke która mieszka w bloku wybudowanym przez Gawrę i nie ma takich strasznych problemów, jak piszesz. Wiadomo ze zawsze mozna sie do czegos przyczepic... Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Gawra Budynek E 27.04.06, 12:34 Nie zartuj sobie - nazywasz grzeszkami to co wyprawia gawra?!?!!!? Nie wiesz o czym piszesz chyba i o czym mowisz, jasne...teraz dopoty im nie zaplacilas/zaplaciles to jestes dla nich nr1, ale zobaczysz pozniej jak to bedzie. Zapytaj sasiadow, ktorzy juz mieli przeboje z ta wspanala gawra. Ja rozumiem, ze kazdy chce zarobic, ale zeby od razu naciagac i zawyzac wszystkie oplaty i koszty z usmiechem to juz SKANDAL! ps. jasne autostrada bedzie wiele kilometrow /lacznik/ od Waszego bloku.....jasne, bedzie tam jeszcze ogrom blokow... ":(((((( hnnmmmm..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 28.04.06, 11:54 A o co Ci tak naprawde chodzi...? kupiles tam mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jac Re: Gawra Budynek E IP: *.opp.oriflame.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 13:49 Właśnie, tylko krytykujesz i nic więcej. Jak masz złe doświadczenia z Gawrą to podziel się informacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vojager Re: Gawra Budynek E IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.04.06, 20:24 Witajcie sąsiedzi, bylem ostatnio w Gawrze i mogę wam potwierdzić, że wniosek o pozwolenie na budowę złożyli 14.04. i nie były to tylko informacje słowne, widziałem kopię wniosku z pieczątką potwierdzającą wpływ. Teraz zostaje nam czekać pewnie 60 dni na decyzję i zostaje jeszcze uprawomocnienie. Termin zakończenia budowy podobno nie ulegnie zmianie, ale to już tylko słowa pani ... . Niektórzy krytykują Gawrę i pewnie mają racje, ale śledząc co się dzieje w bloku C to widać że krytyków jest dużo, ale na marudzeniu się kończy. Pokazała to frekwencja zebrania lokatorów w garażu. A taka była wielka idea "walki" z Gawrą. Co do autostrady, to jeszcze raz w tym tygodniu po wizycie w Gawrze oglądałem tereny w pobliżu naszego przyszłego bloku. Jakoś nie bardzo wydaje mi się że autostradę puszą nam pod oknami:). Akurat to stanowi w naszym przypadku najmniejszy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gawra Budynek E IP: *.compi.net.pl 29.04.06, 21:56 > Niektórzy krytykują Gawrę i pewnie mają racje, ale śledząc co się dzieje w > bloku C to widać że krytyków jest dużo, ale na marudzeniu się kończy. Pokazała > to frekwencja zebrania lokatorów w garażu. A taka była wielka idea "walki" z > Gawrą. Moim zdaniem to jest tak moją koleżanką, która zakupiła w Gawrze (rozmowa nie dosłowna chodzi o sens): ja: no jak się mieszka? ona: super, super, wszystko, ok! ja: słyszałam, że długo się czeka w Gawrze na akty notarialne, czy to prawda? ona: no tak, jeszcze nie mam tego aktu...(a mieszka tam już ponad 1,5 roku) tak wiec ludzi robią w bambuko, a oni są na dodatek z tego zadowoleni... coż może nie wiedzą, że można inaczej, a może działa stara potwierdzona zasada, że jak w coś dużo (względnie) zainwestowastujesz (psychicznie lub materianie) to zrobisz wszystko, żeby w sobie później udowonić, że jednak nie podpełniłeś błędu... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
cysiu2 Re: Gawra Budynek E 29.04.06, 22:19 > ona: no tak, jeszcze nie mam tego aktu...(a mieszka tam już ponad 1,5 roku) hmm czegos nie rozumiem w/g podpisywanej umowy: ------------ § 1 pkt. 7. Inwestor zobowiązuje się podpisać umowę notarialną w terminie uzgodnionym z Nabywcą po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie budynku oraz zaświadczenia o spełnieniu wymagań umożliwiających wyodrębnienie lokalu będącego przedmiotem niniejszej umowy jako samodzielnego lokalu w znaczeniu Ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz.U.00.80.903 ze zm.), nie później niż w terminie 30 dni roboczych liczonego od dnia następnego po otrzymaniu od Nabywcy pisemnego wezwania do zawarcia umowy, zgłoszonego przez Nabywcę po nastąpieniu ostatniego z niżej wymienionych zdarzeń: a. uprawomocnieniu się decyzji w sprawie pozwolenia na użytkowanie budynku, b. uzyskaniu zaświadczenia o spełnieniu wymagań umożliwiających wyodrębnienie lokalu będącego przedmiotem umowy jako samodzielnego lokalu c. po wydaniu Przez Inwestora lokalu Nabywcy ------------ hmm zeby zmaieszkac musza byc spelnione te punky a,b,c tak ??? no to ok, mamy kolejny punkt: ------------ § 5 pkt. 2. W razie opóźnienia Inwestora w podpisaniu umowy notarialnej zapłaci on Nabywcy karę umowną w wysokości 20 PLN za każdy dzień opóźnienia. ------------- czyli przy takim opoznieniu mozna nizle pieniazki wyciagnac....... jezeli sie myle prosze o skorygowanie :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 05.05.06, 09:18 Mało kto się zna na tych zapisach, tutaj musiałby się wypowiedzieć prawnik, jak to jest na prawdę, czy nie ma żadnych kruczków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Gawra Budynek E IP: *.crowley.pl 30.05.06, 20:26 Hej, ja mieszkam w budynku jakiś czas temu już oddanym i powiem Wam ile trwało uprawomocnienie się decyzji w sprawie pozwolenia na użytkowanie budynku - rok i 10 miesięcy od odbiorów mieszkań czy też wydawania kluczy. Czyli i kolejnośc była odwrotna. Ale moje bloki budowała jeszcze spółdzielnia. Teraz jest to juz deweloper i sobie (podobno) już tak nie pogrywają. Przynajmniej skarg nie słyszałam od tych co mieszkania kupili już od dewelopera Więc może jest szansa . . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 31.05.06, 12:08 Oby tak było ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m&a Re: Gawra Budynek E IP: *.aster.pl 14.05.06, 19:35 my rowniez kupilismy mieszkanko w bud. E. mamy nadzieje ze obedzie sie bez przejsc!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 80.48.221.* 20.05.06, 23:41 Witam! A jaką macie wpisaną datę w umowie odnośnie pozwolenia na budowę? Określili jakiś termin? Odpowiedz Link Zgłoś
cysiu2 Re: Gawra Budynek E 25.04.06, 22:30 Witam.. powiem tak... obok bloku F w/g planow ktore widzialem maja stanac jeszcze 2-3 bloki wiec autostrada to bedzie.. ale spory kawalek od tego bloku.. Co sie tyczy czynszu... w umowie ktora podpisalem w poniedzialek jest to uzaleznione od metrazu. Wszystko okaze sie "w praniu". Trzeba przyznac ze duuzo mieszkan to oni nie wybudowali wiec pewnie ucza sie na bledach. Pozdrawiam /przyszly mieszkaniec bloku E :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yzf Re: Gawra Budynek E IP: *.gprspla.plusgsm.pl 18.03.07, 13:29 Ten użytkownik pojawia się na każdym forum z głupimi uwagami, uwziął się i tylko sieje zamęt, żeby was sprowokować do idiotycznych kłótni. Nie jestem pierwszym, który zwrócil na to uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gawra Budynek E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 23:23 czy strona gawra2.pl juz nie istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Gawra Budynek E IP: *.aster.pl 27.08.08, 12:25 Juz nie ja od kilku tygodni sprawdzałem i za każdym razem jest błąd strony. Teraz działa tylko ta nowa ale to już inna firma ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yzf Re: Gawra Budynek E IP: *.gprspla.plusgsm.pl 18.03.07, 13:32 Miałem na myśli użytkownika spoofing2a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yzf Re: Gawra Budynek E IP: *.gprspla.plusgsm.pl 18.03.07, 13:32 Miałem na myśli użytkownika spoofing2a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 12.04.06, 16:44 I co slychac w naszej sprawie, kiedy zaczynaja budowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Gawra Budynek E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 18:03 Podobno pozwolenie na budowe dostana w czerwcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vojager Re: Gawra Budynek E IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.04.06, 18:48 Witam sąsiadów:) Z pozwoleniem na budowę strasznie kręcą. W umowie zobowiązali się że dokumenty w sprawie pozwolenia złożą do końca marca. Na początku kwietnia wysłałem do nich maila w tej sprawie, ale jak po tygodniu nie otrzymałem odpowiedzi w końcu do nich zadzwoniłem. Pani ... powiedziała, że dokumenty o pozwolenie złożą do 13.04, a odpowiedź na mojego maila wysłali pocztą:). Przed świętami znów zadzwoniłem w sprawie pozwolenie. Powiedzieli, że złożyli dokumenty 12.04 i cała procedura trwa ok 60 dni. Ale to nie wszystko, wczoraj doszła w końcu odpowiedź na mojego maila (do skrzynki, ale na listy:)) i w piśmie podpisanym przez Prezesa i Wiceprezesa określili termin złożenia dokumentów na 20.04.!!! Jak tak dalej pójdzie to budowa ruszy jesienią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 19.04.06, 19:09 Ja dzwonilam przed Swietami i pani powiedziala ze dokumenty skladaja po Świetach, ale to nie przedluzy okresu calkowitej budowy budynku, czyli ze ma byc gotowy do konca roku 2007. Ale jak na poczatku sa takie problemy to nie wierze ze potem bedzie lepiej, chociaz najwazniejsze aby zaczeli, a pozniej mam nadzieje ze jakos juz pojdzie. Ja w umowie mialam termin zlozenia dokumentow na pozwolenie na budowe do konca lutego, to juz minęło troche czasu ... Odpowiedz Link Zgłoś
evelinkap Re: Gawra Budynek E 19.04.06, 21:01 Mam zarezerwowane mieszkanie w budynku E. Muszę sie właściwie natychmiast zdecydować...ale chyba mam pecha ponieważ gdzie mi się bardzo podoba to cos nieciekawego jest planowane w przyszłości. Przy Gołąbkach będzie autostrada. Niby odległa przyszłość ale jednak. Pani z Gawry potwierdziła, że ma byc ok 500m od bydynku E. co wy o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 20.04.06, 10:38 Podobno ma byc wyciszona, no i pewnie jeszcze powstaną jakies budynki za tym blokiem ktore beda oslanialy. Chyba nie ma sie tym co przejmowac, nie powinna byc uciazliwa :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gawra Budynek E IP: 157.25.31.* 20.04.06, 11:21 > Przy Gołąbkach będzie autostrada. Pani z Gawry potwierdziła, że ma byc ok > 500m od bydynku E. co wy o tym sądzicie? też sie w zeszłym roku zastanawiałam nad zakupem w Gawrze (chyba budynek C już nie pamiętam), ale zrezygnowałam m.in. ze względu na bliskość autostrady (plany planami, a zycie pokaże jak blisko będzie) oraz ze względu na negatywne opinie o Gawrze (m.in. problemy z aktami notarialnymi oraz to, że Gawra zarządza nieruchością i pobiera za to zawyżone opłaty). Jak teraz czytam wątki jak poniżej to bardzo się cieszę, że sie w to nie wpakowałam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=26346133&a=39843284 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=26346133&a=26346133 Odpowiedz Link Zgłoś
evelinkap Re: Gawra Budynek E 20.04.06, 18:43 I przyznam się, że w końcy zrezygnowałam...Powiem szczerze, że jestem załamana..Szukałam juz tyle, ceny sa straszne. Bloki mi sie bardzo podabają, koleżanka tez tam mieszka i twierdzi, że jest OK....ale ta autostrada.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gawra Budynek E IP: *.compi.net.pl 20.04.06, 22:40 Jeżeli Ursus Cie nie przeraża to proponuję zainteresować się inwestycją Ebejot (www.ebejot.com.pl/postep_prac.asp)- niedługo zaczną realizacje budynków G3 i G4 na Skorosze VIII. Bardzo solidna firma niedługo będę odbierać mieszkanie na osiedlu "Przy Praku Achera". Wszytko w terminie, miła obsługa, informacja o postepach na budowie na bieżąco. Po oddaniu budynku zarząd przejmuje od razu wspólnota, więc nie trzeba obawiać się naciągania na dodatkowe koszty. Wrzuć sobie w wyszukiwarkę hasło "Ebejot" a zapewniam Cię, że oprócz narzekań na Ursus w ogóle nie znajdziesz żadnych negatywnych opinii. Warto dopłacić parę złotych i mieć spokojną głowę:)) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
evelinkap Re: Gawra Budynek E 21.04.06, 09:54 czytasz w moich myslach, własnie "czaję" się na G3 i G4. Ursus mi odpowiada, jak się go troche zna to wcale nie straszy...Poza tym jest też wszystko w zasięgu ręki i znam bezkorkowe skróty. Mieszkam w Komorowie i codziennie jadę tędy ponieważ robią Jerozolimskie. Z Ursusa będę miała tez blisko do Komorowa gdzie zostanie moja siostra....skończy sie na tym że i tak będę spędzać właśnie w Komorowie weekendy.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Gawra Budynek E 25.04.06, 12:03 gawra nie jest dobra - jest lipna - nie warto w nia wchodzic, potwierdzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 09.05.06, 15:28 No i co tam szanowni sąsiedzi słychać w naszej sprawie? Kiedy zaczną budować? Już na początku tak nie dotrzymywać terminów, aż strach pomyśleć co będzie dalej...;(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darko Re: Gawra Budynek E IP: 80.50.246.* 22.05.06, 11:30 MYŚLĘ DRODZY SĄSIEDZI ŻE WYSTARCZAJĄCO DUŻO ZŁYCH OPINI BYŁO NA TEMAT GAWRY,KTÓRE I W TYM WYPADKU SIE POTWIERDZAJĄ.WIADOMO BYŁO ŻE TO WAS SPOTKA,NIE OCZEKIWAŁBYM CUDU.JESTEM SĄSIADEM Z BUDYNKU H.POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffff Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 22.05.06, 15:52 Podobno dokumenty naszego bloku trafily do Naczelnego Architekta Miasta i on ma wydac pozwolenie na budowe. Wyglada na to ze to jeszcze troche potrwa, podobno do polowy czerwca, ale jakos nie chce mi sie wierzyc ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszła_mieszkank Re: Gawra Budynek E IP: *.chello.pl 22.05.06, 22:54 Byłam dziś w okolicy miejsca, gdzie powstanie bud.E. Teren jest juz ogrodzony :) więc może i pozwolenie będzie niedługo... Odpowiedz Link Zgłoś
cysiu2 Re: Gawra Budynek E 23.05.06, 01:54 media.putfile.com/film-z-budowy tutaj wrzucilem filmik jaki nagralem w niedziele 21.05 teren jeszcze nie ogrodzony :) ale jakis barak juz postawili :))) kiepska jakos, nagrywane aparatem fotograficznym.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DARKO Re: Gawra Budynek E IP: 80.50.246.* 23.05.06, 07:41 teren ogradzają ,bo nie mają co zrobić z blachami ogrodzeniowymi z poprzedniego budynku.Myślę że coś za długo nie otrzymują pozwolenia,nigdy tak nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
dorann Re: Gawra Budynek E 23.05.06, 08:40 Witam wszystkich! Wczoraj zdecydowaliśmy się z mężem na mieszkanie w budynku E. Co do pozwolenia to powiedziano nam, że Urząd Miasta ma czas do końca czerwca na wydanie. Ale może się okazać, że będzie to trochę wcześniej. Jeśli chodzi o krytyczne uwagi odnośnie Gawry to nie ma tutaj na forum idealnego developera. Wystarczy poczytać o JW, Agromanie, Dolcanie... nigdy nie jest w 100% OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorann Re: Gawra Budynek E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 10:26 Czy możecie mi napisać jak Gawra skłania sie do zmian w umowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darko Re: Gawra Budynek E IP: 80.50.246.* 25.05.06, 11:18 Jeżęli chodzi o umowy to raczej rzadko sie zdarzało żeby coś zmieniali pod kątem przyszłego właściciela.wyjątkiem są zmiany gdy cały blok a przynajmniej większość chce tych zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
dobbi Re: Gawra Budynek E 26.05.06, 14:21 oni sie w ogole nie sklaniaja do zmian w umowie, tym bardziej na korzysc nabywcy. szczerze Wam wspolczuje juz teraz nerwow i uzerania sie z debilami z gawry. lokatorka Hermana 7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 26.05.06, 16:45 Dzięki za pokrzepiające wieści... A soją drogą ciekawe dlaczego tak nas dołujesz skoro wiesz ze na tym forum są osoby, ktore juz kupily mieszkanie i nie baja za bardzo mozliwosci zmiany... Jesli chodzi o umowe to mozna sprobowac ponegocjowac, mi cos niecos sie udalo:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vojager Re: Gawra Budynek E IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.05.06, 18:09 Witam wystraszonych sąsiadów:) Pisałem już kiedyś że wniosek o pozwolenie na budowę złożyli w drugiej połowie kwietnia, urząd ma 60 dni na wydanie decyzji i zostaje nam 14 dni na uprawomocnienie. Na to co mówi Gawra o wcześniejszym terminie raczej nie ma co liczyć. Myślę, że pod koniec czerwca powinni zacząć wysyłać do nas zawiadomienia o wydaniu pozwolenia. W końcu od tego zależy kiedy będziemy im wpłacać kasę. A widzieliście że Gawra zaczęła już sprzedaż mieszkań w kolejnym bloku??? - zakończenie inwestycji XII 2008r, czyli nie będziemy ostatni:)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobbi Re: Gawra Budynek E IP: *.bzmw.gov.pl / *.um.warszawa.pl 27.05.06, 09:44 czlowieku, ja Was nie doluje, ja stwierdzam fakty, sami przeszlismy i przechodzimy z gawra. dolowac was powinien fakt kupienia mieszkania od nich Odpowiedz Link Zgłoś
dorann Re: Gawra Budynek E 27.05.06, 11:42 Doti, ja jestem właśnie na etapie podpisywania umowy i jeszcze moge co nieco ponegocjować. Byłam w gawrze i juz wiem że jest ciężko - może podpowiesz co Ci się z nimi udało? Będę wdzięczna za wskazówki. Mój mail dorann@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 29.05.06, 16:28 Tzn. udało mi się wynegocjować warunki wpłat rat, ale nie wiem czy oto dokładnie Ci chodzi. Proponuję aby w umowie były zawarte kolejne wpłaty przy okreśklonym postępie prac a nie w uzgodnionych miesiącach. Znając Gawre i jej terminy to lepiej czekac na jakies postepy i dopiero wpacac pieniazki:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorann Re: Gawra Budynek E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 08:12 Dzięki za podpowiedź, my tez ułozylismy własny harmonogram transz - może go przyjmą ;-) Wie może ktos co z pozwoleniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszaniec gawry Re: Gawra Budynek E IP: *.crowley.pl 31.05.06, 21:48 Dobra rada, Szukacie lepiej innych firm niż gwara... Drugi raz nie kupiłbym u nich mieszkania... Jak chcecie negocjować umowe zwrócie uwage na: 1. Harmonogram robót (płatcie im w miar postępu robót... ) 2. Date uzyskania pozwolenia na użytkowanie 3. Datę podpisania aktu notarialnego Gawra stosuje różne wybiegi w umowie i nie precyzyjnie to określa... np. wybudowanie mieszkania.... (dostajecie miszkanie, przy nie wykończonej klatce, bez winndy... 4. Domagajcie sie kar za nie dotrzymacie terminów, itd.... 5. Nie podpisujcie umowy bez konsultacji z prawnikiem (a nawet dwoma) (kosultacja to 50-150 pln). Wszyskie bloki na gołabkach sądują się z gawrą... (poprzednie bloki) Gawra ma problemy z PINB (budynek mój hermana 7). Nie wierzcie w tłumaczenia Gawry... Oni nie dopełniają formalności itd.... Najlepiej pomytajcie ludzi w Galerii Gawra (tam spro mieszkańców robi zakupy...) Jestem przekonamy że nikt nie poleci tej firmy (na pewno nie z H7 Odpowiedz Link Zgłoś
dorann Re: Gawra Budynek E 01.06.06, 11:20 Co za czasy... widzę żeby kupić mieszkanie należałoby skończyć studia prawnicze, byc architektem i budowlańcem w jednej osobie... ;-( Ale gdzieś trzeba mieszkać i jakos się zdecydować na kupno mieszkania. Głupio to zabrzmi, ale zdaję sobie sprawę, że każdy z nas ma nadzieję, że go te problemy ominą... Coż... czekam na akceptację moich poprawek w umowie z Gawrą i na otrzymanie od nich pozwolenia, a poźniej niech się wola boża... Pozdrawiam wszystkich przyszłych mieszkańców budynku E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 05.06.06, 14:06 Czy ktos sie dowiadywal w Gawrze odnosnie pozwolenia, jest szansa ze w czerwcu zaczna budowe? Jaki tekst teraz maja? Tak a propo ... czasu wczesniej nie mieli aby przygotowac dokumentacje na pozwolenie budynku E, a na to zeby przygotowac plany nastepnego budynku i uruchomic sprzedaz mieszkan to owszem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorann Re: Gawra Budynek E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 15:42 Dzisiaj postaram się podjechac do gawry i jak cos będę wiedziała to dam znac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 06.06.06, 13:36 Czy są jakieś nowe wiadomości z Gawry? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorann Re: Gawra Budynek E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 07:47 Niestety informacji na temat pozwolenia nadal brak, tzn. sa takie same jak miesiąc temu, czyli że pewnie będzie do końca czerwca ;-) Czy mogłabyś mi przesłać na maila jakiś wzór harmonogramu wpłat do Gawry, byłabym wdzięczna. Na któym piętrze kupiliście mieszkania? dorann@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vojager Re: Gawra Budynek E IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.06.06, 15:41 Dzwoniłem do Gawry, podtrzymują wersję że do końca czerwca zejdzie się z uzyskaniem pozwolenia na budowę. Myślę, że w takim razie bezpieczniej będzie nastawić się na początek lipca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 09.06.06, 14:32 Odpisałam na maila:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Gawra Budynek E IP: 82.177.0.* 13.06.06, 12:37 Dzień dobry! Chyba że zaryzykuję i kupię mieszkanie w bloku E. Czy ktoś już podpisał umowę z Gawrą? Co o niej sądzicie? Co powiecie na informację , że przewidywany do tej pory termin oddania budynku został przesunięty z Grudnia 2007r. na drugi kwartał 2008r? Tak mnie poinformowano w gawrze w zeszłym tygodniu. A co z tymi, którzy już podpisali umowę na odbiór z końcem 2007r, czy wiedzą o przesunięciu terminu, czy będzie podpisywany aneks do umowy, czy Gawra zapłaci kary za nieterminowość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 13.06.06, 13:07 Chyba jakieś nieporozumienie z tym drugim kwartałem 2008 roku. Jak narazie Gawra informuje ze termin oddania budynku, jesli zaczna budowac w lipcu, jest realny w grudniu 2007 roku. Nie wiem kto Panią wprowadzil w taki blad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorann Re: Gawra Budynek E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 14:27 Niezłe nowiny nam tu podsyłasz. Skąd masz takie informacje bo jeśli jest to prawda to niezły dół ;-( Może to ktoś potwierdzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Gawra Budynek E IP: 82.177.0.* 13.06.06, 15:41 Sprawdziłam to teraz w propozycji umowy, którą otrzymałam cytat: "Inwestor przewiduje termin uzyskania pozwolenia na użytkowanie budynku nie później niż 31 sierpnia 2008 roku. Inwestor nie ponosi odpowiedzialności za opóźnienie w uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie budynku, jeśli zakończy wszystkie roboty budowlane warunkujące uzyskanie takiego pozwolenia i zgłosi kompletny wniosek o wydanie pozwolenia do 30 czerwca 2008 roku, zaś właściwy organ administracji państwowej nie wyda pozwolenia w ciągu miesiąca od dnia zgłoszenia wniosku". Sama nie wiem co w tej sytuacji robić jeżeli oni już przesuwają termin. Sprawdźcie sami tę informację i dajcie znać co się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 13.06.06, 16:40 Kurcze, dzwonilam dzisiaj do gawry i pani mówi ze to nie prawda, jak narazie termin sie nie przesuwa i wszystko jes na dobrej drodze aby juz niedlugo otrzymali pozwolenie. dzwonilam tez do naczelnego Architekta miasta gdzie złożony jest wniosek na pozwolenie i Pani co prawda za duzo mi nie powiedziala, bo podobno nie mozna udzielac takich informacji, ale dowiedzialam sie tyle ze maja 65 dni na rozpatrzenie takiego wniosku (czyli jesli zostal złożony 14 kwietnia, to okolo 17.06 powinna byc jakas decyzja - teoretycznie, no i 2 tygodnie na uprawomocnienie) czyli około lipca powinni zacząc budowę. T Odpowiedz Link Zgłoś
cysiu2 Re: Gawra Budynek E 13.06.06, 17:17 U mnnie gdy narzeczona dzwonila do nich dzisja ok 16.30 to podobno nowe umowy sa tak wlasnie podpisywane ze zmienioną data i ona (tj ta pani z ktora rozmawiala) nie potrafila zabardzo wyjasnic dlaczego... natomiast jezeli chcemy porozmawiac z prezesem to dopiero w poniedzialek... qrcze w/g tego harmonogramu który mamy w umowie mielismy im pojutrze wplacic jakies pieniadze.. ale chyba napiszemy pisemko ze jezeli nie wyjasnia sie wszystkie terminy to wszystmujemy wplate jakichkolwiek pieniedzy.... jak dowiem sie czegos nowego to napisze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorann Re: Gawra Budynek E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 11:54 Macie może jakieś nowe wieści? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m&a Re: Gawra Budynek E IP: *.aster.pl 18.06.06, 01:42 WITAM, RAZEM Z ŻONĄ TEŻ KUPILIŚMY TAM KWADRAT.MIESZKAMY OBOK WIĘC WPADAMY NA TEREN GAWRY CZĘSTO.PRZYTARGALI DŹWIG, OGRODZILI TEREN, NAWET OCHRONIARZA POSTAWILI,ALE POZWOLENIE NA BUDOWĘ BĘDZIE POD KONIEC CZERWCA ( TAK POWIEDZIELI :)).W UMOWIE PRZEDWSTĘPNEJ W/G HARMONOGRAMU MIELIŚMY ZAPŁACIĆ TRANSZĘ DO 15.06.06, A ŻE POZWOLENIA "NIET" TO I KASY "NIET".PO TELEFONIE DO GAWRY PANI POWIEDZIAŁA ŻEBY PISMO WYSTOSOWAĆ DO NICH DOTYCZĄCE PRZESUNIĘCIA PŁATNOŚCI RATY DO MOMENTU UZYSKANIA POZWOLENIA NA BUDOWĘ,WIĘC TO UCZYNILIŚMY.ZARZĄD MA DŁUGI WEEKEND WIĘC ODPOWIEDŹ BĘDZIE W PONIEDZIAŁEK.RADZIMY ŻEBY KAŻDY ZDOBYŁ SOBIE TAKI PAPIEREK OD NICH.ZAWSZE TO JAKAŚ PODKŁADKA, GDYBY PRZYPOMNIAŁO SIĘ IM POD KONIEC INWESTYCJI ŻE KTOŚ MIAŁ POŚLIZG NA STARCIE.POZDRAWIMY PRZYSZŁYCH SĄSIADÓW :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 80.48.68.* 18.06.06, 10:14 Ale ciekawe co z terminem realizacji... jesli zaczną w lipcu, czy sie wyrobią do końca 2007r? Czy wiecie jak było w poprzednich inwestycjach z terminami? Oddawali mieszkania w termnach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Gawra Budynek E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.06, 20:10 wcale nie blad. wystarczy zapytac GAWRY. czerwiec 2008 tak glosza.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Gawra Budynek E IP: 62.233.237.* 02.02.07, 14:09 Ja bym uwazal na waszym miejscu z ta Gawrą....Sam myslalem o kupnie mieszkania u nich ale po konfrontacjach z ludzmi ktorzy to zrobili zrezygnowalem.Kupilem na skoroszach w Ebejocie (drożej ale widze jak sie buduje i zanosi sie na oddanie przed etrminem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Gawra Budynek E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 20:09 Sprzedam mieszkanie 52,6m2 w budynku D. 3 pokoje +aneks. 2 balkony widok płn-płd. W cenie garaż i komórka lokatorska Dodatkowe info 604276441 pilnie Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: Gawra Budynek E 19.06.06, 13:03 Kupiłem w Gawrze kilka mieszkań na sprzedaż i zapewniam,że Gawra oddaje mieszkania w terminie.No może miesiąc dwa to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
elvis3 Re: Gawra Budynek E 19.06.06, 13:30 Rzeczywiście mieszkania oddają raczej terminowo - miesiąc / dwa poślizgu. Niemniej jednak sprawa aktów notarialnych pozostawia wiele do życzenia. Gawra I czekała 2 lata, Hermana 2 abcd 2,5 roku, Hermana 7 czeka 2,5 roku i do tej pory tego aktu nie ma. Gawra jest mocno nierzetelnym partnerem - począwszy od rozmów wstępnych - szczególnie na to co Pani Prasałek proszę wziąć poprawkę ( mówi to co nabywca chce usłyszeć a nie zawsze jest to zgodne z prawdą )- skończywszy na zarządzaniu - wysokość opłat czynszowych. Sama mam mieszkaniu w H7 i gdyby ktoś mnie uprzedził o praktykach Gawronów nigdy bym w tę inwestycję nie weszła. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 19.06.06, 16:52 Ciekawe jaką tym razem zrobia nam niespodzianke, oby dobrą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Re: Gawra Budynek E IP: *.magdi.it / *.ip.fastwebnet.it 19.06.06, 21:26 Może i oddaje mieszkania w miare terminowo, ale termin "oddanie" mieszkanie w rozumienieniu Gawry to też nie to samo co u innych developerów. Gawra oddaje mieszkania w blokach które nie są odebrane przez PINB, czego w ogóle nie powinna robić, więc może się zdarzyć w Waszym przypadku, że po dość szybkim wykończeniu będziecie mieszkać nielegalnie. Z tego co wiem w przypadku bloku C ludzie którzy odebrali mieszkanie w grudniu i szybko je wykonczyli dostali w lutym pisma, ze Gawra w zamyka blok na cały marzec (w zwiazku z kontrolami PINB'u) mając w głębokim "poważaniu" ludzi którzy tam już mieszkali. Blok Hermana 7 jeszcze z czasu spółdzielni też miał bardzo długo, bądź dalej ma problem z odbiorem, ale to już inna historia. Podsumowując: dla kogoś kto kupuje mieszkania na sprzedaż to rzeczywiście nie ma żadnego znaczenia, czy blok jest oddany, czy nie, ale dla kogoś, kto nie ma gdzie mieszkać i chce się szybko wprowadzić to już jest problem - brak meldunku to masa problemów np. nie można posłać dzieci do lokalnego przedszkola, czy załatwić podstawowych spraw w urzędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Gawra Budynek E IP: 217.153.70.* 20.06.06, 11:28 Właśnie mój mąż powiadomił mnie że Gawra dziś ewentualnie jutro będzie miała nowe wieści na temat nieszczęsnego pozwolenia na budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
dorann Re: Gawra Budynek E 20.06.06, 11:31 Jak będziecie wiedzieć coś więcej nt pozwolenia to dajcie znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vojager Re: Gawra Budynek E IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.06.06, 19:47 Dziś Gawra nie miała żadnych nowych wiadomości w sprawie pozwolenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorann Re: Gawra Budynek E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 22:05 Czekamy.............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 21.06.06, 11:14 dzisiaj tez nie maja jeszcze zadnych nowych informacji na temat pozwolenia... A z terminem oddania budynku rzeczywiscie bedziemy musieli poczekac do wiosny 2008, tak juz pisza w nowych umowach... Ale teraz najwazniejsze zeby zaczeli budowac jak najszybciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 22.06.06, 17:06 nic nie slychac w naszej sprawie?? Odpowiedz Link Zgłoś
dorann Re: Gawra Budynek E 23.06.06, 10:41 Rozmawiałam dzisiaj z Gawrą - osoba która zajmuje się naszym pozwoleniem jest do końca tego tygodnia na urlopie, tak więc dopiero w poniedziałek cokolwiek będzie wiadomo. A koniec czerwca już tuż, tuż.... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 23.06.06, 10:45 w takim razie czekamy cierpliwie do poniedzialku:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vojager Re: Gawra Budynek E IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.06.06, 14:57 jakieś mało odpowiedzialne osoby współpracują z tym naszym developerem:)), to straszne:)), najpierw nie mogli złożyć wniosku o pozwolenie bo ktoś tam był nieobecny, a teraz znów historia się powtarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 26.06.06, 15:04 Są jakieś nowe wieści? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorann Re: Gawra Budynek E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 15:28 niestety nie ma. jedno jest pewne - przesunęła się realizacja budowy na II kwartał 2008 roku. a pozwolenie będzie , miejmy nadzieję, w lipcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Gawra Budynek E IP: 217.153.70.* 29.06.06, 12:34 Odnośnie przesunięcia realizacji budynku na II kwartał 2008 to dowiedziałam się od Gawry że to prawda, ale dotyczy to tylko osób które teraz podpisały umowę kupna. Osob które mają w umowie poprzedni termin ta zmiana nie dotyczy. Zapytałam jak mają zamiar to załatwić i usłyszałam że Zarząd jeszcze nie wie.Trochę mi się to wydaje dziwne, dlatego mam prośbę aby ktoś z Państwa zechciał potwierdzić w Gawrze tę informację. Jeśli chodzi o pozwolenie to oczywiście powiedziano mi że w przyszłym tygodniu może będzie coś wiadomo. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vojager Re: Gawra Budynek E IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.06, 21:23 Taką samą informację uzyskałem od Gawry tydzień temu. Moja umowa ma pozostać bez zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
qreqorek Re: Gawra Budynek E 29.06.06, 17:00 Witam, Właśnie zamierzam podpisać umowę na budynek E. Dostałem wzór, termin to II kwartał 2008. W sprawie pozwolenia mają sprawdzić czy dostali w piątek (takie info dostałem w Gawrze wczoraj). Proszę osoby, które dokonywały zmian w umowie o sugestie i pomoc (na email qreqorek@gmail.com). Interesuje mnie przede wszystkim uzależnienie wpłat od postępu prac na budowie. Z innej beczki: obecnie wynajmuję mieszkanie na Gawrze I, więc mam blisko i wszystko pod okiem; teren ogrodzony, dźwig stoi i ponoć wstrzymują ekipę ze względu na brak pozwolenia. Były też zapewnienia, że to przesunięcie terminu to ze względów na opóźnienie z pozwoleniem i obawę o srogą zimę, zaś Developer pozostaje w nadziei na oddanie do końca 2007. Jak będzie, życie pokaże. Doświadczenia: 4 lata temu kupiłem mieszkanie w Ebejocie, czysta poezja (niestety musiałem sprzedać), tu się nie zapowiada, ale w jedności siła, jeśli my, jako przyszli lokatorzy będziemy zgrani i zjednoczeni, a pisma będziemy do nich słać nie w pojedynkę, a z podpisami większości to myślę iż dużo można uzyskać. Na pewno wszyscy będziemy zainteresowani jak najszybszym przejęciem bloku we własne zarządzanie i płacenie czynszu adekwatnego do faktycznych kosztów, bo te stawki Gawry wyglądają raczej na taryfę businessową. Propozycję: Postaram się zrobić galerię fotografii postępów prac na budowie. W planie mam robienie zdjęć w każdy pierwszy weckend miesiąca. Jak już coś stworzę, to podeślę linka. Myślę, iż dobrze byłoby przenieść się na jakieś profesjonalne forum, chociażby takie jak to: www.skorosze.pl/_phpbb/forum127,słoneczne-skorosze.html Jeśli są chetni do współpracy w tym temacie to proszę o kontakt (qreqorek@gmail.com) Pozdrawiam przyszłych właścicieli mieszkań w budynku E qreqorek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotka Re: Gawra Budynek E IP: *.chello.pl 30.06.06, 21:23 Właśnie wczoraj byliśmy z mężem w Gawrze i pani zapewniała nas o terminowym oddaniu budynku E, tzn. z końcem 2007 roku. Napisaliśmy podanie o przesunięcie terminu wpłat kolejnych rat ze względu na opóźnienia z ich strony. Popieram, że musimy byc zgraną społecznością, ponieważ w pojedynkę niczego nie osiągniemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 03.07.06, 15:07 Wlasnie sie dowiedzielismy z mezem, ze o pozoleniu jeszcze nic nie wiadomo, moze cos bedzie wiadomo oklo 10 lipca (tym razem) a rozpoczecie budowy sierpien/wrzesien. Ciekawe jeszcze ile bedzie wersji, to zaczyna byc juz iytujace Odpowiedz Link Zgłoś
dorann Re: Gawra Budynek E 04.07.06, 06:21 Ja też wczoraj rozmawiałam z Prezesem. Sprawa z pozwoleniem wygląda następująco: 14.04 złożyli wniosek w Urzędzie Dzielnicy Ursus, Urząd przekazał ten wniosek dalej, tj. do Naczelnego Architekta W-wy (to mi potwierdziła wczoraj jakaś miła Pani w Urzędzie). Prezes Gawry twierdzi, że Nacz.Arch. ma czas na wydanie decyzji 2 miesiące, ale licząc nie od 14.04 tylko od 25.04, bo wtedy wpłynął do niego wniosek przesłany z Ursusa. Wczoraj udało mi się ustalić nazwisko tego Pana i dziś będę próbować z nim porozmawiać - może mi się uda. Mam pytanie do ośób, które biorą kredyt na zakup - czy już się staracie o jego udzielenie? I jak z decyzją banku skoro nie ma jeszze tego cholernego pozwolenia? A kredyty we franku mają sie przecież ku końcowi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 04.07.06, 09:27 A co Prezes mówił na temet przesunięcia terminu oddania budynku? Dlaczego teraz wpisywany do umów jest II kwartał 2008? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrbohen Re: Gawra Budynek E IP: *.warszawa.dialog.net.pl 22.08.06, 12:10 dzwonilem dzis i pytalem o termin oddania bud.E, podobno dla tych co podpisali umowy wczesniej lokale zostana oddane w pierwszej kolejnosci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: Gawra Budynek E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 13:53 czyli najpierw oddadzą te na 6 kondygnacji a później te na parterze? Fajnie będzie... Zaczęli już coś robić? Ktoś był i oglądał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrbohen Re: Gawra Budynek E IP: *.warszawa.dialog.net.pl 22.08.06, 14:32 cos robia... jest kopara... dzwig... kilku ludkow... co do odbiorow to pewnie takie mydlenie oczu podobnie jak bylo z pozwoleniem na budowe... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Gawra Budynek E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 17:35 A napiszcie mi czy juz wpłaciliscie Gawrze I ratę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrbohen Re: Gawra Budynek E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 23:17 nic nie placilem... zalatwiam kredyt :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anai Re: Gawra Budynek E IP: *.eeft.com 23.08.06, 15:54 Ja równiez podpisałam dzi? aneks dot. zmiany siedziby firmy i numeru konta. Nie wiem dlaczgo przenoszš się tak daleko... Grunt, że biuro handlowe pozostaje tu w Ursusie :) PS. Nie wiem, czy wiecie, ale sš już pierwsze postępy na placu budowy (pod bud.E) - kopiš już pod fundamenty... :))) Niech wykorzystujš pogodę! Odpowiedz Link Zgłoś
qreqorek Re: Gawra Budynek E 04.07.06, 09:27 Ja również staram się o kredyt (za pośrednictwem Open Finance). Bez pozwolenia na budowę składania wniosku o kredyt jest z góry skazane na niepowodzenie, więc staram się wymusić na Gawrze taki zapis w umowie, który da mi jeszcze około 4 tygodni od uzyskania pozwolenia na kolejną wpłatę (czyli czas potrzebny na uzyskanie kredytu). Odpowiedz Link Zgłoś
dorann Re: Gawra Budynek E 04.07.06, 09:55 Wniosek można złożyć, ale nie o kredyt tylko o promesę kredytową, tj. bank zapewnia że masz zdolnośc kredytową i jeśli dostarczysz resztę dokumentów (tu: pozwolenie na budowę) to udzieli Ci kredytu na starych zasadach, np. we franku. Kosztuje to np. BPH 200 zł, ale chyba warto te pieniądze wydać i mieć zapewnienie banku że udzieli kredytu na starych zasadach (w BPH od 14 lipca nie udzielają we franku). Odpowiedz Link Zgłoś
dorann Re: Gawra Budynek E 04.07.06, 09:56 A odnośnie terminu oddania to teraz w umowie jest wpisane, że oddanie nastąpi w ciągu 24 miesięcy od dnia uzyskania pozwolenia na budowę. Czyli robi się prawie III kwartał 2008 ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edmund Re: Gawra Budynek E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 19:09 Da sie zalatwic kredyt bez wydanego pozwolenia na budowe. W moim przypadku dostalem od Gawry liste osob kontaktowych w kilku bankach, ktore to osoby byly zaznajomione z sytuacja dotyczaca tego budynku. Wybralem sobie jedna z nich i brak pozwolenia nie stanowil klopotu przy podpisywaniu umowy. Jest jedynie zastrzezenie ze wyplata transz moze nastapic wylacznie po dostarczeniu pozwolenia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anai Re: Gawra Budynek E IP: *.eeft.com 05.07.06, 15:50 Z nieoficjalnego ?ródła dowiedziałam się, że pozwolenie będzie wydane w poniedziałek tj.10/07 (jeżeli nie w pištek) - bšd?my dobrej my?li! Ps. O co chodzi z tymi "nowmi umowami" (jaki III kwartał 2008???), ja podpisałam umowę na zakup mieszkania w budynku E1 z adnotacjš, że termin oddania to IV kwartał 2007... Odpowiedz Link Zgłoś
dorann Re: Gawra Budynek E 10.07.06, 11:05 Dzwoniłam dzisiaj do Gawry - pozwolenie podobno już jest w wydziale architektury, tylko czeka na podpisy. Tak więc około środy będą je już mnieli "w ręku". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 10.07.06, 11:40 uffff to moze wreszcie sie cos ruszy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vojager Re: Gawra Budynek E IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.07.06, 15:43 Zapewnienia GAWRY to jedno, a rzeczywistość pokazuje co innego. Nawet jak będzie już pozwolenie to czeka nas jeszcze uprawomocnienie się tej decyzji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 10.07.06, 17:04 Ale uprawomocnienie to 2 tygodnie... Odpowiedz Link Zgłoś
dorann Re: Gawra Budynek E 12.07.06, 13:17 i się przesunęło na przyszły tydzień.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 12.07.06, 15:43 Znowu jakies problemy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorann Re: Gawra Budynek E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 17:19 niestety .... coś tam coś tam i pozwolenie moze w przyszłym tygodniu... ehhhh... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gawrillo Re: Gawra Budynek E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 19:12 moim zdaniem będzie podpisane w poniedziałek. Uprawomocnienie to inna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
dorann Re: Gawra Budynek E 17.07.06, 12:00 Niestety na pozwolenie przyjdzie nam jeszcze poczekać. Rozmawiałam z Gawrą i twierdzą, że w tym tygodniu je dostaną, ale to jest bujda, bo dzwoniłam do Wydziału Architektury i tam Pan mi powiedział, że nie dostarczyli jakiś dokumentów i dupa blada... Może jeszcze z miesiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: 148.81.192.* 17.07.06, 16:34 Ale tak powiedzial ten Pan, ze jeszcze z miesiac? czy tak sadzisz? Mozna normalnie sie zalamac z ta gawra,, jak mozna tak krecic? Ciekawe jakich dokumentow znowu nie dostarczyli...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gawrillo Re: Gawra Budynek E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 17:22 O jakim Wydziale Architektury mówimy? Papiery leżą w Biurze Naczelnego Architekta Miasta w Pałacu Kultury. W piątek były tam już brakująće kwity, których dewoloper wczesniej nie dostarczył, stąd opóźnienie. Jest już komplet kwitów, więc wszystko idzie w dobrym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doarnn Re: Gawra Budynek E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 17:56 Mówię o tym samym biurze co Ty - nie pamiętałam dokładnie jak to sie nazywa. facet mi powiedział że brakuje im jeszcze jakiś dokumentów związanych z ochrona środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gawrillo Re: Gawra Budynek E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 18:36 Byłem osobiście w piątek w Pałacu Kultury. Oficjalnie nie mogłem się oczywiście niczego dowiedzieć, bo nie jestem stroną postępowania o uzyskanie pozwolenia. Z nioficjalnej rozmowy, dowiedziałem się, że brakujące dokumenty Gawra już dostarczyła, wszystko idzie w dobrym kierunku, na tyle by spodziewać się podpisu dzisiaj do końca pracy biura, ewentualnie jutro. Jak będzie - zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: My:) Re: Gawra Budynek E IP: *.aster.pl 18.07.06, 22:01 My dzis dzwonilismy i co? Pani powiedziala: czekamy... moze bedzie pod koniec tyghodnia!! Tylko ile razy bedzie jeszcze ten koniec tyg?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Gawra Budynek E IP: *.pou.pl 19.07.06, 15:29 Mi powiedzieli zeby jutro zadzwonic, moze juz cos bedzie wiadomo.... Podobno wszystko jest złożone do podpisania i lada moment bedzie widomo. Oby tak bylo, bo to staje sie juz meczace:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Gawra Budynek E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 16:23 A mi dzisiaj powiedzieli - może w przyszłym tygodniu............. Kto z Was miał te "potwierdzone" info, że to już??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anai Re: Gawra Budynek E IP: *.eeft.com 22.07.06, 22:45 Hmm... Ja dzwonilam w czwartek - powiedzieli, że w pištęk lub poniedziałek tj.24/07 będš już co? wiedzieli... Ciekawe, czy to nie kolejne przecišganie... Powoli mam ich do?ć, skoro sie tak zaczęło, to nie chcę wiedzieć jak sie skończy - oby nie odbiorem mieszkań na wiosnę 2008... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorann Re: Gawra Budynek E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 12:16 dzisiaj po południu, w końcu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Gawra Budynek E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 13:55 cze !! te wiadomości to z pałacu czy gawry? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorann Re: Gawra Budynek E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 15:41 z gawry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Gawra Budynek E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 17:14 Odebrałam, ufff... Teraz się musi tylko uprawomocnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anai Re: Gawra Budynek E IP: *.eeft.com 24.07.06, 18:11 Tak... jeszcze te 14 dni.... :) Bšd?my dobrej my?li. Szkoda tylko, że ne załapiemy się na kredyty walutowe :( Ps. Czy kto? z Was podpisywał "promysę" w banku (kredyt na starch zasadach po dostarczeniu odpowiedniego dokumentu)? Odpowiedz Link Zgłoś
qreqorek Re: Gawra Budynek E 25.07.06, 07:44 Ja korzystam z usług Open Finance (alternatywa dla Expander'a). Polecam bezpłatne konsultacje w jednym z ich oddziałów. W moim przypadku okazało się, że po zmianie przepisów nieco też pozmieniały przepisy banki i w niektórych z nich moja zdolność wręcz wzrosła. Mówię oczywiście cały czas o kredycie walutowym. Odpowiedz Link Zgłoś