Dodaj do ulubionych

Co kupic na wynajem?

18.04.06, 10:22
szanowni panstwo
Stoje przed problemem zainwestowania pieniedzy w nieruchomosc na wynajem.
Zastanawiams ei wlasnei czy kupic nowe drogie mieszkanie czy lepiej uzywane
starsze lub mieszkanie w kamienicy. Sa rozne opinie na ten temat stad prosba
do osob z forum o uwagi w tym zakresie.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: Co kupic na wynajem? IP: 212.87.3.* 18.04.06, 10:42
      Sama sie nad tym zastanawiam. Chyba najbardziej sie oplaca kupic nieduze
      mieszkanie w centrum miasta (te najlatiej wynajac) i na rynku wtornym (bo
      tansze). Mieszkanie 20-25 m2 w centrum Warszawy, w kamienicy kosztuje ok
      120-150 tys a wynajmiesz ja za ok 1000zl ( w tm czynsz ok 200 + podatek 80zl)
      czyli ok 700 zl dla ciebie. Mieszkanie ok 40m2 wynajmiesz za ok 1500zl ale duzo
      wiecej trzeba zainnwestowac w jego zakup.
      • dlotiw2 Re: Co kupic na wynajem? 18.04.06, 11:44
        Jestem z Ponania, u mnie jest inna sytuacja mieszkania nowe i na rynku wtorym
        maja taka sama bardzo wysoka cene, no chyba ze kupie 20,30 letnie mieszkanie z
        wielkiej plyty ale czy za 10 lat je sprzedam? dlatego zastanawiam sie nad
        zakupem nowego ewentualnie mysle o kamien icy tam sa niskie czynsze i duze
        pokoje metr wychodzi taniej jak w nomy gdzie w Poznaniu ceny skacza od 3,5 do 4
        tys za metr. Tylko teraz kwestia mentalnosci wynajmujacego mysle ze kazdy woli
        mieszkac w nomy niz satrrej kamienicy wiec tutaj sie klaniaja przychody z
        najmu. Ja mysle o 2 pokojowym mieskzanku tak by tam 4 studentow upachac i 1200
        plus oplaty kasowac. Nie wiem czy w kamienicy to uzyskam?
        • amelia345 Re: Co kupic na wynajem? 18.04.06, 13:58
          Przejrzyj sobie oferty wynajmu, z moich obserwacji wynika, że najlepiej kupić
          nowe mieszkanie 2-3 pokojowe w Śródmieściu, na Mokotowie lub Saskiej Kępie.
          Jeżeli ładnie je wykończysz może dostać czynsz w graniach 2,5 - 3 tys. Ciekawe
          są na przykład inwestycje Echo Investment i Sabe na Saskiej Kępie, albo Eko-
          Park na Mokotowie, ceny są straszne, ale raczej nie będą spadać, a w dobrej
          lokalizacji na pewno sprzedasz z zyskiem.
          Można oczywiście kupić wielką płytę, ale raz tak jak już napisałeś ciężko to
          bedzie za parę lat sprzedać, dwa jakich najemców tam znajdziesz? Studentów lub
          handlarzy ze stadionu, a to raczej nie są (no przynajmniej pierwsza) zbyt
          zamożne grupy, a więc z czynszem nie zaszalejesz, a do tego te studenckie
          imprezy :-)
          • krzys111 Re: Co kupic na wynajem? 18.04.06, 16:23
            im wieksze mieszkanie, i im dalej od centrum tym dluzej czekasz na lokatora, a
            jak wezmiesz kredyt to kazdy miesiac jest powaznym obciazeniem. Dwu pokojowe
            mieszkanie za 3000zl hm hm ... tyle to mozna chciec 'w ogloszeniu' Warto
            sprawdzic dzial ogloszen 'wynajme' w gazecie - mieszkania dwu pokojowe 50-60m2 w
            Warszawie, w 'dobrej' lokalizacji sa wynajmowane zwykle za 1200-2000zl, nawet
            te 'po remoncie'.
            Ps koszty remontu po zbyt zabawowych lokatorach, lub 'te licznikowe' po zbyt
            wielu lokatrach moga byc dos znaczne....
            • poszi Czy ceny najmu spadają czy rosną? 19.04.06, 13:56
              Czy aby nie robi się nadpodaż mieszkań na wynajem i zyski z wynajmu nie spadają?
              Przynajmniej w Warszawie? Jak to było pare lat temu?

Do autora wątku mam pytanie, czy będzie zaciagał na to kredyt, czy płacił
              gotówką. Bo jeśli kredyt, to musi sobie zdawać sprawę, że na wynajmie może
              zarabiać mniej niż raty kredytu. A jeśli prawdą jest to, że ceny najmu spadają,
              to może być jeszcze gorzej.
              • adanko Re: Czy ceny najmu spadają czy rosną? 19.04.06, 14:18
                Witam,

Ja mam przed sobą podobne dylematy ;sprzedać nowe 2-pokojowe mieszkanie (będę
                je odbierała w czerwcu) czy wynajmować. Lokalizacja b.dobra Kabaty (Warszawa),
                blisko metra, ceny rosną, mieszkanie kupione prawie bez kredytu - dlatego nie
                muszę się spieszyć ze sprzedażą. Z powyższych powodów mogłabym wynajmować (tym
                bardziej, że mam wiele używanych mebli, ze starego mieszkania, w dobrym stanie,
                którymi mogłabym to mieszkanie urządzić co oznacza, że nie muszę dużo w nie
                inwestować). Z drugiej strony jak sobie poczytam o kłopotach z najemcami to aż
                mnie ciarki przechodzą ( dewastacje, niepłacenie itp. Co mi radzicie?
                Wynajmować czy sprzedać? Pozdrawiam.
          • dlotiw2 Re: Co kupic na wynajem? 19.04.06, 09:04
            szczerze mowiac mysle glownie o studentach, standard wyposazenianie musi byc
            barzdo wysoki a na 46 metrach (2 pokoje) upacham 4 osoby kazda po 300-350 zł i
            jest ok. Mysle ze w ten sposob zarobie najwiecej. Oczywiscie nalezy sie
            zabezpieczyc przed rachunkiem telefonicznym - ale sa na to sposoby.
            • Gość: Maciek Re: Co kupic na wynajem? IP: *.bas.roche.com 19.04.06, 09:56
              Są dwie strategie: zarabiać na czynszu za wynajem lub na wzroście ceny po
              odsprzedaży. Ty jak widzę skłaniasz się ku pierwszej opcji. Znam kilku
              specjalistów od rynku nieruchomości i z rozmów z nimi wnioskuję że taki sposób
              zarobku nie jest popularny. Na najmie się nie zarabia, zarabia się na
              odsprzedaży. Dodatkowo, Poznań ma dużo większą szansę na wzrost cen dobrych
              mieszkań niż inne miasta.

Musisz wszystko dobrze przemyśleć, bo w swoich założeniach przeczysz sam sobie.
              Piszesz że w 2 pokojach chcesz upchnąć 4 studentów, a wcześniej że nikt nie chce
              mieszkać w starej kamienicy ale nowej. Moim zdaniem nikt nie chce mieszkac z
              drugą osobą w pokoju, także jeśli studenci na siłę się upchają aby uciąć koszty
              to i stara kamienica im nie straszna, zgadza się? Określ wyraźnie segment rynku
              w który celujesz, dopiero podejmij decyzję.

Jeśli chcesz zarabiać na najmie a nie na odsprzedaży, to sprawa ceny
              nieruchomości jest absolutnie kluczowa. Policz sobie - jak kupujesz za 4000/m2
              dwupokojowe 50m2 to płacisz 200000zł. Zapłata za wynajem 1200zł miesięcznie.
              Odejmij 2 miesiace w roku na szukanie najemcy, czynsz, remonty, podatki, wyjdzie
              Ci wtedy nie więcej niż 8000zł zysku (i to przy rzadkich i tanich remontach). To
              wychodzi stopa zwrotu 4% w skali roku. To szkoda sobie tyłka zawracać, lepiej
              kupić byle obligacje. Musisz liczyć - stopa zwrotu rośnie wraz ze spadkiem ceny
              mieszkania które kupujesz. Zupełnie inna sytuacja jest wtedy jak kupujesz
              mieszkanie na którym chcesz zarobić z odsprzedaży. Inne założenia, inne obliczenia.

Ktoś tu opowiadał Ci o Warszawie - że dobrze kupić w Ekopark czy Echo. To są
              faktycznie jedne z najlepszych osiedli w Warszawie, ja też chciałem kupić (w
              Ekoparku), ale specjalista z którym gadałem uświadomił mi że ważna jest cena
              zakupu. Te inwestycje są dobre do mieszkania, ale gorsze jeśli chodzi o
              inwestowanie, ponieważ przepłacenie już na rynku pierwotnym drastycznie
              zmniejsza Twoją stopę zwrotu. Także nie wierz w to że czym drożej tym lepiej, bo
              tak nie jest - trzeba wszystko dobrze wyważyć.
              Inny specjalista ostatnio mi mówił że jeśli chcę zarobić na mieszkaniu to
              najlepiej kupić tanie i w złym stanie technicznym. Widocznie opłaca się samemu
              sfinansować remont.

Więcej szczegółów Ci nie podam, bo nie interesuję się już tym rynkiem, ale mam
              nadzieję że pomogłem.
      • Gość: Gosc Re: Co kupic na wynajem? IP: 81.210.83.* 19.04.06, 16:46
        Mieszkanie za taka cene o tym metrazu to kupisz na Ursynowie, ale nie w Centrum
        Warszawy i to w kamienicy. Zapomnij.
    • agnrek Re: Co kupic na wynajem? 18.04.06, 16:47
      Chyba najrozsądniej 1-2 pokoje jak najbliżej centrum, a najlepiej w pobliżu na
      przykład uczelni czy skupiska wielu firm. I z dobrym dojazdem w każdą stronę
      miasta.
      • amelia345 Re: Co kupic na wynajem? 19.04.06, 09:48
        Uważaj z tymi studentami. Sama ze zgrozą wspominam wiele studenckich imprez:-)
        Do tego słyszałam o wielu ucieczkach z wynajmowanego mieszkania bez
        uregulowania opłat. Najlepszy układ to wynajęcie mieszkania firmie (oczywiscie
        standard musi być bardzo wysoki), ale wtedy 3 tys za 60-70 metrów jest całkiem
        realne.
        • Gość: Kasia Re: Co kupic na wynajem? IP: *.chello.pl 19.04.06, 17:44
          Czy myslicie ze teraz warto kupować, jak długo ceny będą jeszcze szły w górę. a
          moze teraz lepiej poczekac na zakup.
          Jestem kompletnie zdezorientowana Czy jesli kupię teraz 6 tys/m na rynku
          pierwotnym na Ursynowie to potem zarobię na odsprzedaży?
          • Gość: dude_76 Re: Co kupic na wynajem? IP: *.crowley.pl 19.04.06, 21:33
            Proponuję kupić małe mieszaknie niekoniecznie w centrum. Ważne aby było w nowym
            budownictwie. W tej chwili dużo firm wynajmuje powierzchnie biurowe na
            obrzeżach dużych miast. A co za tym idzie pracownicy szukają mieszkania w
            pobliżu swojej firmy. Poza tym najmecy zrobili się wymagający, chcą aby było
            ładnie, bezpiecznie, z miejscem do postawienia samochodu. Centrum jest drogie i
            się zatkało. Spróbuj poza tym tam postawić samochód. Ja osobiście juz 3 rok
            wynajmuje kawalerke 30m2, ładnie urządzoną na granicy włochy/ursus. Nigdy nie
            zdażyło mi się szukać chętnego dłużej niż 2 tygodnie. Zysk w ciągu roku jest na
            takim poziomie, że mieszkanie się spłaci w przeciągu 11 lat (nie licząc wzrostu
            wartośći).
          • amelia345 Re: Co kupic na wynajem? 20.04.06, 16:31
            Moim skromnym zdaniem póki co nie zapowiada się żaden kryzys na rynku
            nieruchomości i ceny będą szły w górę. Co do Ursynowa to nie polecam, ceny
            zakupu są tam bardzo wysokie 6-7 tys. natomiast ceny wynajmu należą do
            średnich, a czasami nawet niższych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka