Dodaj do ulubionych

Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group

IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 24.12.02, 22:53
Szukam sąsiadów i ewentualnych opinii,czy dobrze zrobilem kupując tam
mieszkanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: boogie5 Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.acn.waw.pl 28.12.02, 19:10
      Gość portalu: Bogdan napisał(a):

> Szukam sąsiadów i ewentualnych opinii,czy dobrze zrobilem kupując tam
      > mieszkanie.

Hmm... skoro juz kupiłeś to opinie juz chyba niezbyt potrzebne?:)
      Sam sie zastanawiałem, ale zrezygnowałem i kupiłem na Kabatach. Szukałem
      mieszkania 54-60 m, a w tej cenie mieli takie mało wymiarowe, dziwnie
      rozplanowane i CIEMNE klitki (bo to w śroku, wiec tylko na jednej scianie okna.
      Jak zobaczyłem balkonik 43,5 m i ciemną kuchnię za (AFAIR) ponad 4200 za metr,
      to podziękowałem.

Budynek niby fajny, ale aż tak mi nie zależało na marmurach. Natomiast nieźle z
      kwestaiami bezpieczeństwa - o ile sprowadza dobra agencję chrony. Radziłbym ci
      się dowiedzieć ile mieszkań juz zostało sprzedanych - jak ja się dowiaywałem to
      wyszło że dośc mało (30%), wiec moze sie okazac że po odbiorze neiliczni
      lokatorzy beęda ponosić koszty utrzymania całego byczego budynku.

pozdr
      boogie5
      • Gość: Bogdan Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 28.12.02, 22:24
        Dzięki boogie,ja kupilem 42m,podobno jeden blok jest prawie w calości wykupiony
        a w moim niestety jest dużo nie sprzedanych mieszkań jednopokojowych,choc
        mówią,że już grubo ponad 50% mieszkań sprzedali ale chyba po wydzieleniu
        hipoteki nie ma to znaczenia?Pozdrawiam
        • Gość: boogie5 Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.komputerswiat.pl 02.01.03, 08:04

>ale chyba po wydzieleniu hipoteki nie ma to znaczenia?

Czy ja wiem? Myslę, że niezależnie od hipoteki, koszty utrzymanai budynku bęą
          rozłożone na wszystkich MIESZKAŃCÓW. A jeżeli jest ich mało, to per capita
          muszą zapłacić wiecej. Ale myślę, że skąłd budynku powinien się w miarę szybko
          uzupełniać, domek jest fajny, a ludzie z biura sprzedaży są dośc sprawni.

Tak z ciekawości kiedy budynek będzie oddany? Przejeźdzam tam w drodze do pracy
          i od dawna wydaje mi się że już skończony/prawie skończony? Ale jeszcze nikt
          nie mieszka (chyba).

>Pozdrawiam
          Ja również:)
          • Gość: jola Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.03, 11:49
            Gość portalu: boogie5 napisał(a):

> Tak z ciekawości kiedy budynek będzie oddany? Przejeźdzam tam w drodze do
            pracy
            >
            > i od dawna wydaje mi się że już skończony/prawie skończony? Ale jeszcze nikt
            > nie mieszka (chyba).
            >
            >Budynki wg wszelkich informacji maja byc oddane do uzytku w marcu a moze nawet
            i w lutym (wersja optymistyczna:-). Dobrze sie Tobie wydaje, ze budynki wydaja
            sie od dawna skonczone, bo idea byla taka, aby wykonczyc najpierw na zewnatrz a
            potem wykanczac wnetrze. I wlasnie teraz juz trwaja prace wykonczeniowe
            wewnatrz - jak bylam ostatnim razem byly juz windy, wykonczenie scian, jeszcze
            nie bylo wszystkich podlog i wykonczenia podziemnych miejsc postojowych - tzn.
            nie bylo namalowanych linii i "drogowskazow" jak sie w tym "podziemnym
            miasteczku" poruszac:-). Pozdrawiam Jola
          • az0 Koszty utrzymania mieszkan 20.01.03, 19:37
            > Czy ja wiem? Myslę, że niezależnie od hipoteki, koszty utrzymanai budynku bęą
            > rozłożone na wszystkich MIESZKAŃCÓW. A jeżeli jest ich mało, to per capita
            > muszą zapłacić wiecej.

A ja uważam, że z odpowiednich artykulow ustawy o wlasnosci lokali
            www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/lok0427.html wynika, ze koszty sa
            rozkladane na wszystkich WLASCICIELI proporcjonalnie do posiadanej powierzchni
            i niezaleznie od wydzielenia odrebnej wlasnosci lokali.

Czyli: na koszty utrzymania budynku sprzedaz mieszkan dewelopera nie wplywa.
            Koszty bedzie placil deweloper jezeli nie znajdzie nabywcow.

Pozdrowienia,
            AnT
    • Gość: Jola Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.02, 19:20
      Czy dobrze zrobiles kupujac mieszkanie na Wyscigach to czas pokaze :-) Zreszta
      ja tez poczekam z Toba na to co ten czas pokaze, bo tez kupilam tam mieszkanie
      i w dodatku bylam jedna z pierwszych osob, ktora podjela to ryzyko :-), bo w
      momencie zakupu blok mial zaledwie cztery pietra i oczywiscie zero scian,
      okien, itp. Ale przynajmniej mam dokumentacje fotograficzna powstawania
      budynku. Mowie o sobie ja, ale juz sie poprawiam, bo kupilam mieszkanie wraz z
      mezem (nie wybaczylby mi tego, gdyby ujrzal ten post:-))Zatem kupilismy 78
      metrow w bloku A (to to mieszkanie z widokiem na Wyscigi, z dwoma balkonami),
      bo wtedy ceny byly bardzo przywoite. Ja kilka razy juz odwiedzilam swoje
      mieszkanie, nawet dokonalam w nim kilku zmian, ale tak jak powiedzialam juz
      dawno je kupilam (kupilismy :-)).
      to tyle wstepnych info o mnie, a teraz uchyl rabka tajemnicy w ktorym bloku i
      na ktorym pietrze kupiles swoje mieszkanko. Prawde mowiac bardzo podoba mi sie
      te 4o metrowe mieszkanko, ma fajny roklad i bardzo ladny balkon - tylko dla nas
      jest troche za male, ale jeszcze do niedawna :-) myslalabym wlasnie o takich 40
      metrach. Pozdrawiam i czekam na jakies wiesci od Ciebie.
      • Gość: Bogdan Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 19.01.03, 21:04
        Przepraszam,długo tu nie zaglądałem ale Jolu odkryłem pierwszych sąsiadów(o
        męzu nie zapominam :) ).Kupiłem mieszkanie 40 m2 w budynku A na trzecim
        piętrze.Mieszkanie ogólnie mi się podoba,jednak chyba jest "malorozwojowe" i
        nie nadaję się dla małóżeństwa.Jedna osoba może mieszkać raczej komfortowo.Jak
        je kupowałem,powiedziano,że jest wykupione ponad 50% mieszkań.Developer może
        mieć chyba problem z wykupieniem kawalerek od strony stacji benzynowej a
        waszego mieszkania zazdroszczę,bardzo mi się ten rozkład podoba.Do zobaczenia w
        marcu(?).
        Pozdrowienia Bogdan
        • Gość: jola Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.03, 19:41
          Bardzo sie ciesze, ze sie odezwales, bo naprawde bedziemy bardzo bliskimi
          sasiadami - ja bede mieszkac tylko jedno pietro nad Toba - mam nadzieje, ze nie
          raz spotkami sie w windzie:-)))) Wiem, na trzecie, czwarte pietro to wbiega sie
          piechotka, ale prawde mowiac windy sa tak ladne, a schody takie sobie, wiec
          moze jednak bede wybierac winde, szczegolnie po zakupach:-).
          Juz mowilam, ze to Twoje 40 m mieszkanko bardzo mi sie podoba i
          polemizowalabym, czy nie jest ono takie nierozwojowe - moze nie docelowo, ale
          na jakis czas jest napewno OK, przeciez ma ladny aneks:-) Tym mieszkaniom
          zazdroszcze tez duzej lazienki (wiem nie ma osobnego WC,ale lazienka jest
          relatywnie duza). No to juz troche o mnie wiesz, ze mieszkac bede na 4 pietrze
          w budynku A - chcialam na 5 pietrze, ale tam mieszkanie ma tylko 1 balkon, a ja
          bardzo chcialam miec dwa, aby miec wszystkie okna do ziemi - mam bzika na
          punkcie duzych okien - w zasadzie to moglabym miec wiecej okien niz scian :-),
          ku zgrozie mojej mamy, ktora ciagle powtarza "dziecko, jak ty sie w tym
          mieszkaniu pomiescisz, tu prawie w ogole nie ma miejsca na porzadna szafe:-)".
          Aha, moze tak na wszelki wypadek, gdybys mial jakies uwagi lub info a
          niekoniecznie chcial o tym pisac na forum to podaje Ci swoj prywatny adres
          jhkjbk@poczta.onet.pl - tylko nie zagladam na to konto codziennie, bo jest to
          konto, ktore ujawniam w Internecie. Jakby co, to pozniej podam Ci
          takie "prawdziwe" prywatne. Pozdrawiam serdecznie. Jola
          • bogdan2417 Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group 30.01.03, 10:25
            Gość portalu: jola napisał(a):

> Bardzo sie ciesze, ze sie odezwales, bo naprawde bedziemy bardzo bliskimi
            > sasiadami - ja bede mieszkac tylko jedno pietro nad Toba - mam nadzieje, ze
            nie
            >
            > raz spotkami sie w windzie:-)))) Wiem, na trzecie, czwarte pietro to wbiega
            sie
            >
            > piechotka, ale prawde mowiac windy sa tak ladne, a schody takie sobie, wiec
            > moze jednak bede wybierac winde, szczegolnie po zakupach:-).
            > Juz mowilam, ze to Twoje 40 m mieszkanko bardzo mi sie podoba i
            > polemizowalabym, czy nie jest ono takie nierozwojowe - moze nie docelowo, ale
            > na jakis czas jest napewno OK, przeciez ma ladny aneks:-) Tym mieszkaniom
            > zazdroszcze tez duzej lazienki (wiem nie ma osobnego WC,ale lazienka jest
            > relatywnie duza). No to juz troche o mnie wiesz, ze mieszkac bede na 4
            pietrze
            > w budynku A - chcialam na 5 pietrze, ale tam mieszkanie ma tylko 1 balkon, a
            ja
            >
            > bardzo chcialam miec dwa, aby miec wszystkie okna do ziemi - mam bzika na
            > punkcie duzych okien - w zasadzie to moglabym miec wiecej okien niz scian :-
            ),
            > ku zgrozie mojej mamy, ktora ciagle powtarza "dziecko, jak ty sie w tym
            > mieszkaniu pomiescisz, tu prawie w ogole nie ma miejsca na porzadna szafe:-
            )".
            > Aha, moze tak na wszelki wypadek, gdybys mial jakies uwagi lub info a
            > niekoniecznie chcial o tym pisac na forum to podaje Ci swoj prywatny adres
            >JOLU!!!TEN ADRES NIE DZIAŁA,a bardzo chciałbym dowiedzieć się jak sobie
            poradzicie z wykończeniem mieszkania,jeśli masz ochotę,to napisz do mnie
            bogdan2417@gazeta.pl.Serdeczne pozdrowienia jhkjbk@poczta.onet.pl - tylko nie
            zagladam na to konto codziennie, bo jest to
            > konto, ktore ujawniam w Internecie. Jakby co, to pozniej podam Ci
            > takie "prawdziwe" prywatne. Pozdrawiam serdecznie. Jola
        • Gość: Robert Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 29.01.03, 21:25
          Witam
          Budynek A - 4 piętro 62m
          Kupiliśmy jak stało 8 pięter bez ścian.
          Szukamy sensownych ofert wyposażenia i koniecznie klimatyzacji.

Pozdrawiam
          Robert

aha kominki wyłącznie 2 ostatnie piętra :(
    • Gość: Adam Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 21.01.03, 21:28
      Powaznie mysle o zakupie mieszkania w tych budynkach....
      Czy ktos z Was bedzie mieszkal w budynku A?
      Jak wyglada sprawa z czynszem?
      Powiedziano mi ze ok. 7 zl, ale bez zaliczek na wode.
      Czy to prawda?
    • Gość: Bogdan Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 21.01.03, 23:04
      Jolu,wreszcie poczulem się bardziej swojsko,bo bardzo cicho tu o tej
      inwestycji.Postaram się skrobnąć do Ciebie na adres e-mail.Zależy mi na
      poleceniu dobrej firmy wykończającej mieszkania.Developer poleca firmy ale
      nawet nie zdążyłem się zorientować,czy mają konkurencyjne ceny.Kuchnie HTH ze
      zniżką 20% na meble i 15% na sprzęt wyglądają bardzo ładnie ale może trzeba
      szukać dalej? Do napisania :)
      Adam,jak się ostatnio pytałem,to powiedziano mi,że sprzedano ponad 50% mieszkań
      (trochę enigmatycznie).Tak na prawdę,to nie podobają mi się tylko kawalerki
      37m2,są moim zdaniem za ciemne,mieszkania 40m2 mają nieciekawy widok z okna ale
      są moim zdaniem fajnie pomyślane(chodzi o rozkład).O innych się nie
      wypowiadam,bo to nie moja strefa cenowa ale do kilku zaglądałem-bardzo mi się
      podobały.Przy kupnie mojego mieszkania "utargowalem" 3% upust,zależnie od
      położenia i wielkości mieszkania można utargować do 4%,chyba,że ktoś potrafi
      negocjować do końca.Ogólnie cena metra jest stosunkowo duża ale blok i
      mieszkanie sprawiają bardzo solidne wrażenie a obsługa w biurze developera jest
      sprawna,rzeczowa i "chcąca zrobić interes".
      Z czynszami jest jakiś problem i nie wiem od czego on zależy.Mi powiedziano,żę
      czynsz nie będzie większy niż 2$ ale pewnie będzie wynosił ok.7 PLN,bo takie
      mają doświadczenia z budynku na Tagore.
      To chyba tyle na teraz,rozkręćmy ten wątek!
      Pozdrowienia Bogdan
      • Gość: adam Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 21.01.03, 23:44
        Pare dni temu rozmawialem z Catalina odnosnie czynszow.
        Zasugerowalem ze 7 PLN/m2 bez zaliczek na wode i ogrzewanie to troche duzo...
        Po sugestiach, ze chyba czynsz zawiera zaliczki na wode - Pani saleswoman nie
        byla w stanie sie okreslic do konca - przyznala ze nie wie.... - jednoczesnie
        powiedziala, ze firma (catalina) jest w stadium negocjacji z firmami, ktore
        maja obslugiwac budynek/ki/osiedle.
        Dla porownania - Sloneczny Skwer -Ochota ok 8 PLN/m2 wliczajac zaliczki na wode
        i ogrzewanie.
        Park Towers - PLN 4-5 PLN/m2 ( troche dziwne bo malo - twierdza ze wynegcjowali
        dobry deal).
        Skanska na Mokotowie - ok. 8 PLN/m2 wliczajac zaliczki.
        Jutro sprawdze notatki i potwierdze w/w info + Babka Tower.
        A propos - bedziesz mieszkac w A czy B?
      • Gość: Adam Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 21.01.03, 23:48
        Tak dla porzadku...
        Interesowalo/interesuje mnie ponad 100 m2.
    • Gość: Bogdan Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.01.03, 13:14
      Mi powiedziano,że czynsz będzie wynosił ok.7PLN bez opłat
      licznikowych,włączając wywóz śmieci,ochronę itp.
      • Gość: Jola Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.03, 17:22
        Witam, jutro postaram sie wybrac na Wyscigi, aby dowiedziec sie szczegolow -
        mnie tez kiedys mowiono ok 7 zl bez oplat licznikowych, ale to wszystko nie
        jest tak do konca pewne, bo teraz bedzie zarzadzac budynkami Catalina, potem,
        gdy juz utworzy sie wspolnota, to bedzie mozna probowac cos zmienic. Tak
        wlasnie bylo w przypadku inwestycji na Tagorea.

A jesli chodzi o kupno ponad 100m mieszkania - to prawda jest, ze wszystkie
        ponad 100 m mieszania na wyscigach sa ladne, maja ladny rozklad i chyba
        mozliwosc podlaczenia kominka. Tez mialam ochote na to 104 metrowe mieszkanko,
        bo wolalabym miec 4 a nie 3 pokoje, ale potem zmienilismy troche strategie
        inwestowania w nieruchomosci :-) i dlatego zdecydowalismy sie na 78m- narazie
        jest nas 2 wiec to nienajgorszy metraz dla 2 osob, plus pokoj dla gosci:-)
        Pozdrawiam; jak czegos sensownego sie jutro dowiem to dam znac. Jola
        • Gość: jola Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.03, 17:32
          Aha, Adamie zapomnialam dodac, ze z Twojego postu widze, iz dokonywales
          podobnego rekonesansu co my, rozpatrujac podobne inwestycje - choc my
          zaczynalismy od Pol Mokotowskich. Prawde mowiac, nas przekonaly Wyscigi - tj.
          bliskosc duzego terenu zielonego, ktory jest wzglednie malo uczeszczany w
          przeciwienstwie do tabunow ludzi na Polach Mokotowskich - bliskosc tramwaju,
          metra, bo przeciez nie zawsze mozna liczyc na samochod; ponadto podobalo nam
          sie to jakby lekkie odizolowanie, mieszkanie w swego rodzaju malej enklawie -
          nie macie takiego wrazenia, ze jak sie jedzie na Wyscigi to troche jakby sie
          jechalo do jakiegos malenkiego miasteczka (?) - jest jakby odseparowane od
          reszty swiata:-))))Jesli chodzi i inwestycje na polach mokotowskich to
          zniechecily nas ceny i fakt, ze wkrotce bedzie tam stal budynek na budynku -
          straszne zageszczenie. Jesli chodzi o Tagorea - no coz obecnie mieszkamy w
          poblizu i prawde mowiac nie ma tam najlepszych widokow z okna - na moze te
          najwyzsze mieszkania z widokiem na Palac Kultury - szczegolnie wieczorem , przy
          gwiazdzistym niebie ma to swoj urok:-) - no i nie ukrywajmy ceny! - sloneczny
          Skwer - niezbyc "intymna" jak dla nas lokalizacja, choc mieszkania bardzo
          ladne, i tak wybralismy wyscigi + lubimy konie + ja lubie bliskosc Galerii
          Mokotow - ot sila przyzwyczajenia. Reasumujac, mam nadzieje, ze na wyscigach
          bedzie tak troszke kameralnie, tylko ten mur chcialabym obsadzic w czynie
          spolecznym winorosla - ot, aby byly takie troche mroczne angielskie klimaty:-)
          To tyle na dzis, jeszcze raz pozdrawiam. Jola
    • radomir73 Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group 31.01.03, 16:25
      W środę podpisujemy z żoną umowę przedwstępną na mieszkanie w budynku B. Tak
      więc pewnie my będziemy kolejnymi Twoimi sąsiadami. Co do ceny czynszu, to
      faktycznie mi też podawano 7PLN/m2.
      • Gość: ewa Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: 212.87.3.* 31.01.03, 16:56
        Ja kupilam mieszkanie od Cataliny na Tagore. Tu czynsz jest 9 zl/m2 ale od lutego bedzie wg
        informacji prezesa Cataliny 7.5zl/m2 gdyz zmniejszono zaliczki na media.
        Wszystkie sprawy prawne zwiazane z zakupem mieszkania byly zalatwiane dobrze i szybko, jakosc
        wykonczenia dosc dobra, ale ... W protokole odbioru zapisane byly bardzo drobne poprawki, do
        dzis ich nie usunieto mimo ze o to wiele razy prosilam. Mam jednak nadzieje ze sie poprawia ;-)
        ewa
        Co do duzych okien o ktorych ktos tu pisal to rzeczywiscie sa ladne ale mycie ich jest dosc trudne.
        Otwiera sie bowiem tylko czesc srodkowa okna wiec do 'bokow' trudno sie dostac. Ale moze w
        projekcie ktory jest realizowany na Wyscigach juz to poprawiono.
        • Gość: Bogdan Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 01.02.03, 11:13
          Nigdy nie odbierałem mieszkania.Czy w protokole odbiorczym nie można określić
          terminu usunięcia usterek?Jak sobie poradziłaś z odbiorem mieszkania.Czy robił
          to fachowiec,czy sama sobie poradziłaś.Jak na Tagore wygląda sprawa zgodności
          obmiaru mieszkania dokonanego przez Catalinę z rzeczywistością?
          Dziękuję i pozdrawiam.
          • Gość: ewa odbior mieszkania IP: 212.87.3.* 03.02.03, 10:53
            Do umowy przedwstepnej z Catalina wpisalam punkt ze odbior mieszkania zrobie za dnia i w
            obecnosci wskazanego przeze mnie specjalisty. Mam jednak wrazenie ze i bez tego by sie na to
            zgodzili. Przy odbiorze znajama pani inzynier sprawdzila mieszkanie, wlasciwie wszystko bylo
            OK. Pewne usterki wychodza jednak dopiero w trakcie wykanczania i na to trzeba byc
            przygotowanym. Np przy duzych przestrzeniach dopiero gdy wylewa sie masy samopoziomujace
            np pod terakote widac czy czy podloga jest naprawde rowna. U mnie na szerokosci 3-4 m poziom
            podlogi roznil sie 1cm. Ogolnie firmy wykanczajace mieszkanie jakosc 'budowania' chwalily.
            Co do terminow usuniecia usterek wpisanych w 'protokol zdawczy' to byl on 2 tygodnie ale jakie
            wlasciwie sa mozliwosci egzekwowania tego terminu jezeli firma sie 'uchyla'?
            Co do obmiaru mieszkania, to nie robilam, bo nie jest on wcale prosty. Zgodnie z normami
            trzeba mierzyc na wysokosci 1 m nad podloga itd.
            Ogolnie z Catalina wspolpracuje mi sie dosc dobrze, ida na reke w wielu sprawach.
            Ps Nie wiem czy forum gazety czy wizyta w biurze Cataliny pomogly, ale wyglada ze lada dzien
            mi drzwi naprawia ;-)

> Nigdy nie odbierałem mieszkania.Czy w protokole odbiorczym nie można określić
            > terminu usunięcia usterek?Jak sobie poradziłaś z odbiorem mieszkania.Czy robił
            > to fachowiec,czy sama sobie poradziłaś.Jak na Tagore wygląda sprawa zgodności
            > obmiaru mieszkania dokonanego przez Catalinę z rzeczywistością?
            > Dziękuję i pozdrawiam.
      • Gość: Bogdan Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 01.02.03, 11:21
        Pozdrawiam coraz większą grupę sąsiadów:)
        • Gość: jola Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.03, 19:55
          Bogdanie, trochę zdziwiles mnie z tym moim adresem, ze nie dziala, czyzby mi go
          zlikwidowali(?), ale oczywiscie zaraz sprobuje sie do Ciebie odezwac na ten
          adres, ktory Ty podales.
          Pojechalam 2 tyg. temu na Wyscigi, ale byl jakis dziki tlum, ze na spokojna
          rozmowe musialabym raczej dlugo sobie poczekac. Prawde mowiac, teraz ma troche
          zametu w pracy, ale wiem, ze juz wkrotce musze sie na powaznie
          zajac "studiowaniem" info, jak odebrac mieszkanie, co mierzyc, na co zwracac
          uwage - ja tez w swojej umowy, zastrzeglam, ze odbior ma byc w swietle dziennym
          i w obecnosci mojego eksperta, jesli takiego zechce miec.
          Witam Roberta - Robercie, hm....czy chcesz tego czy nie:-)))) bedziesz moim
          sasiadem - nie wiem tylko czy bezposrednim, czy troszke dalszym. Ja kupilam 78
          metrowe pd-wsch (sam szczyt z widokiem na Wyscigi)- wiem, ze moje mieszkanko
          sasiaduje z jakims mieszkaniem ok 60paro metrowym, ale chyba sa 2 ok 60 metrowe
          (mowie o stronie pd-wschodniej) na pietrze - jedno chyba ok 60 m, a drugie cos
          ok 62 m o ile dobrze pamietam. Zatem, ktore mieszkanko jest Twoje - z oknami na
          pd-wschod, czy zachod - bedziesz sasiadowal z mieszkaniem 78 m czy tez nie?
          Ja takze pozdrawiam wszystkich moich sasiadow i takze potencjalnych sasiadow.
          Pozdrawiam takze Ciebie, Ewo - hm..to ja mam bzika na punkcie tych duzych
          okien. Coz nie zostaly one inaczej rozwiazane niz w Twoim budynku. Mialam
          swiadomosc, iz ich mycie moze przyspozyc trudnosci, ale trudno, czasami warto
          troche popracowac, a poza tym ja uzgodnilam to juz z mezem, ze to jemu
          przypadnie w udzile ten "mily":-) obowiazek mycia okien - ot, chyba ma wiekszy
          zasieg ramion:-). Jeszcze raz Was wszystkich serdecznie pozdrawiam. Jola
          • Gość: Robert Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.02.03, 20:52
            Witam ponownie
            Nasze mieszkanie jest na północno-zachodnim rogu. Więc będziemy "po
            przękątnej". Wybraliśmy to by mieć od zachodu i koniecznie z ażurowym
            balkonem - więc zamiast 5 piętra jak ja chciałem wybraliśmy 4 bo moje
            słoneczko zauważyło że tylko na 4 piętrze będziemy mieli okna do ziemi a takie
            wolała (hmmm ja też) choć jak słyszę to ochotnik do ich mycia chyba i u nas
            już jest. To 78m bardzo mi się podobało zwłaszcza jak w zimie w pokazowym
            apartamencie śnieg "wchodził przez okna".

Tak przy okazji czy sprawdziliście ile jest komórek lokatorskich? Mało ich
            zauważyłem na planach - czyżby szykował sie płacz spóźnialskich?
            Albo dobudowywanie kosztem miejsc parkingowych któych mamy "do wyboru".

ODBIÓR - tak to jest wyzwanie i krok który zaoowocuje kilkumiesięcznym
            kociokwikiem "remontowym".

Pozdrawiam
            Robert
            • Gość: jola Do Roberta i nie tylko IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 21:54
              Robercie, widzę, że Twoje słoneczko miało takie samo kryterium wyboru piętra
              jak ja - ja też chciałam mieć okna do ziemi (wszystkie) i oprócz tego chciałam
              mieć 2 balkony (ot, taki mój kaprysik, co by można było wyjśc rano z sypialni i
              powdychać świeżego powietrza zmieszanego z cudownymi oparami unoszącymi się
              znad stacji benzynowej:-))))) - no nie, straszliwie sobie żartuje, mam
              nadzieje,ze ta stacja nie da się tak we znaki - w lecie odwiedzałam moje
              mieszkanie specjalnie, aby sprawdzić czy coś bede czuła, a na zapach benzyny
              mam bardzo wyczulony nos - ale było OK)Tez pewnie wolałabym mieszkanie pd-zach -
              ale zadecydowała cena (między naszym a dokładnie takim samym pd-zach było 20
              000 USD różnicy!!!!!- przynajmniej w momencie, gdy my kupowalismy to
              mieszkanie) Jeśli chodzi o pomieszczenia piwniczne -rzeczywiscie jest ich
              niewiele - my kupowalismy mieszkanie "hurtowo", tj wraz z miejscem garazowym i
              piwnica, tak wyszlo korzystniej cenowo. Teraz nie umiem Ci powiedzieć ile ich
              jest dokładnie, ale jak znajde swoje dokumenty to dam Ci znać. Robercie, ja
              bardzo sie ciesze, ze juz poznalam,choc dopiero wirtualnie, sasiada z mojego
              pietra:-). Co do odbioru mieszkania - o tak, to bedzie bol glowy - juz niedlugo
              chyba zaczne studiowac odpowiedznie lektury i oczywiscie posty na forum -
              ludzie bardzo ciekawe rzeczy pisza - potem to wszystko sobie spisze, i podczas
              odbioru bede realizowac punkt po punkcie ze szwajcarska precyzja, od switu do
              nocy:-))) - ot, wszedzie radza, aby zarezerwowac sobie na ten "specjalny dzien"
              duzo czasu. Cieszę się, że Ty, podobnie jak mój mąż, będziesz "mężczyzną od
              okien" - może nakrece o tym jakis filmik - to może być zabawne, kiedy na
              Wyscigowej np. przed jakimis swietami, za oknami beda "wisieć" (bo chyba
              inaczej nie da sie umyc niektorych okienek:-)wspaniali mezczyzni. Moja
              wyobraznia juz sie raduje :-))))
              Bogdanie - co u Ciebie slychac - juz powoli ogarnia Cię goraczka przeprowadzki
              lub "wprowadzki", urzadzania (na razie w myslach), itp...
              Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie. Jola
              • Gość: Robert Re: Do Roberta i nie tylko IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 05.02.03, 09:31
                Pamiętam nasze rozterki dotyczące wyboru między budynkiem A wschód i zachód
                oraz budynkiem B wschód i zachód i wątpliwościami dotyczącymi budynku C i
                biurowca. Też w pewnym momencie stwierdziliśmy co dla nas jest decydujące o
                właśnie tej inwestycji a co możemy sobie darować. I choć wychodziliśmy od
                cudnego 41m na 13p w A to skończyliśmy na naszym bo rozsądek wymógł na nas
                pewne zmiany a układ mieszkania i żywa reklama apartamentu pokazowego
                przekonała nas do pewnych wcześniej nie do końca uświadomionych
                zmian. "Niestety" w czasie budowy troche zmieniła nam się koncepcja i
                najchętniej bym zamienił nasze 62m na 104m albo połączył się z jedym z
                sąsiednich mieszkań (co niestety nie bardzo daje się ułożyć by miało sens) ale
                na razie zostajemy na tym co wybraliśmy i co nas cieszy. W Waszym Jolu
                mieszkaniu podobał nam się ten "las za oknem" co przy wielkich oknach robi
                niesamowite wrażenie już teraz przy pustych mieszkaniach.
                Zastanawialiśmy się nad lokalizacją ze stają CPN pod nosem i moje słoneczko
                strasznie się tego bało. Jak obejrzałem większość ciekawszych inwestycji to
                przy prawie wszystkich albo bezpośrednio albo w małej odległości jest stacj
                apaliw. Tego się nie da uniknąć bo wszystkie ciekawsze działki już dawno są
                zabudowane a te co zostały są w tak kosmicznych cenach że nie mieściły się już
                w kręgu naszych zainteresowań a w większości miały inne wady (np 8piętro w
                Babka Tower w pięknym tarasem - CPN 200m a widok na piękny park - hmmm tam nie
                było parku to nie park to cmentarz). Albo kiepski dojazd albo mało atrakcyjne
                położenie lub jak wszystko wydaje się ok to okazuje się że jednak układy
                mieszkań i cena jest nieakceptowalna. Tutaj jak na razie dało się wypracowac
                jakiś kompromis i kosztem jadalni mieć łazienkę z oknem.
                Pamiętam jak oglądaliśmy kompleks (w planach) na Rostafińskich - cena z
                kosmosu niepoparta niczym. Mieszkanie w obozie karnym w tabunami dzieci które
                nie bardzo będą miały gdzie się podziać. Dodatkowo jakoś mało do mnie
                przemawia jak przyjeżdzam kupić mieszkanie i jeżdzę po wielkim zamarzniętym
                polu szukając swojego miejsca które może nigdy nie powstać. Odległość od
                centrum znacząco mniejsza ale już uciążliwa, tramwaje i metro w takiej samej
                odległości możliwości dojazdu sądzę że gorsze a uciążliwość otoczenia bez
                porównania.

Chętnie wymienię się spostrzeżeniami i listami dotyczącymi odbioru.

Pozdrawiam
                • Gość: Jola Re: Do Roberta i nie tylko IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.03, 10:30
                  Witam z "rana" :-)Troche dziwna jest ta nasza zbieznosc mysli, bo...my niby
                  startowalismy od tych 78, ktore kupilismy, ale teraz stwierdzilismy, ze jednak
                  fajnie byloby miec te 104 metry - bo 4 pokoje, co dla dosc istotne, bo duzo
                  pracuje w domu - zatem sypialnia, living room, pokoj do pracy, gdzie spokojnie
                  moglabym rozlozyc swoje dokumenty ( a jest ich multum)+ komputer, no i pokoj
                  dla gosci a potem ewentualnie dla kogos malego:-) - tak by bylo idealnie, Ale
                  niestety nie zawsze jest tak jak by sie chcialo - zatem na razie bede miala
                  swoj pokoj do pracy, ale pozniej jakby co, to juz niestety nie:-(, no i goscie
                  beda musiali spac w livingroom'ie:-). no i tak to jest...niby maja mieszkania
                  ok 82 m z 4 pokojami, ale rozklad mi sie nie podobal no i nie ten widok na
                  ktorym mi zalezalo. A co do widoku z okna - to rzeczywiscie na 4 pietrze widac
                  tylko korony drzew, nie ma szans, by dojrzec murawe wyscigow, chyba, ze w
                  zimie, kiedy drzewa sa bezlistne. Na jakims poscie ktos pisal, ze przy "naszej"
                  inwestycji nie ma ternow spacerowych - hm..cos mi sie wydaje, ze ten ktos nigdy
                  nie odwiedzil terenow wyscigow - ja je uwielbiam...pachna mi wsia...ot jestem
                  totalnym mieszczuchem i nie wyobrazam sobie zycia poza Warszawa, co wiecej poza
                  Mokotowem, bo tu sie urodzilam i wychowalam - ot patriotyzm lokalny, ale
                  atmosfera "pozamiastowa" na chwile nie pogardze, a ze lubie konie to w tej
                  materii osiagnelam pelnię szczescia. No i mamy bliziutko do lasu...rowerkiem
                  wzdluz muru, wzdluz Pulawskiej - albo ekologiczniej przez Ursynow:-)- i po
                  chwili na wysokosci takich domkow, gdzie handluja dachowka jest wjazd do
                  lasu...tylko ten mur wyscigow mnie troche denerwuje - chetnie w czynie
                  spolecznym obsadzilabym go winorosla, aby se po nim piela - ot takie troche
                  mroczne angielskie klimaty:-) To na razie tyle, oczywiscie, gdy juz sporzadze
                  swoje "punkty" to podziele sie nimi. Pozdrawiam serdecznie
                  • Gość: Piotr Re: Do Joli, Ewy, Roberta,Boogiego5,Bogdana,Adama IP: 212.244.167.* 12.02.03, 11:40
                    Gość portalu: Piotr
                    Prawdopodonbnie dołącze do grona mieszkańsów osiedla przy Wyścigach.
                    Zainteredpwany jestem mieskaniem w budynku B. Napiszczie proszę:
                    Co sodzicie o hałasie "ulicznym" od strony ulicy Puławskiej?
                    Czy nie obawiacie sie, iż w niedalekiej przyszłości (na przestrzeni kilku lat)
                    - ze względu na niskie dochody - teren obecnie zajmowany przez Państwowe Tory
                    Wyścigów Konnych zostanie sprzedany w prywatne ręce i powstanie tu coś w
                    rodzaju Lunaparku.

• Gość: ewa Re: Do Joli, Ewy, Roberta,Boogiego5,Bogdana,Adama IP: 212.87.3.* 12.02.03, 16:16
                      Od kilku lat mieszkam w okolicy Wyscigow. Jest dosc spokojnie, ale czesc starszych osiedli w
                      okolicy to blokowiska z lat 70 i jak wszedzie nie wygladaja zbyt przyjaznie, wieczorem
                      szczegolnie latem jak wylegnie na podworka 'mlodosc' to lepiej ich unikac. Z dojazdem do
                      centrum jest tak sobie, autobusow kilka ale Pulawska, Rzymowskieiego a najczesciej Marynarska
                      sa zakorkowane. Do metra spory kawelek. Ogolnie ani lepiej ani gorzej niz w wielu innych
                      miejscach w Warszawie.
                      • Gość: Robert Re: Do Joli, Ewy, Roberta,Boogiego5,Bogdana,Adama IP: *.acn.waw.pl 12.02.03, 17:21
                        Ogólnie to jest dobrze bo metro 10-15 minut spacerkiem lub podjazd
                        tramwajem "spod domu". Dogodny wyjazd w 3 strony miasta a jednak w miarę cicha
                        ulica. Co do okolicznej młodzieży to w sumie racja ale dla odważnych polecam
                        wyjazd na Tarchomin za 10-15 lat - tam dopiero będzie "ciekawie". Spacery
                        wieczorne są prowadzone "na własną odpowiedzialność" w całym mieście a akurat
                        nasza okolica nie należy do szczególnie niebezpiecznych.
                    • Gość: Robert Re: Do Joli, Ewy, Roberta,Boogiego5,Bogdana,Adama IP: *.acn.waw.pl 12.02.03, 17:17
                      Witam
                      Jak dla mnie sprzedaż lub zmiana użyteczności Wyścigów jest niewykonalna i nie
                      do przepchnięcia wobec ewentualnych protestów mieszkańców miasta i naszych
                      kochanych polityków wszelkich opcji.

• Gość: teresa Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: 194.181.153.* 14.02.03, 13:35
      Jaka jest tam cena mieszkań ?
      • radomir73 Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group 14.02.03, 14:24
        Aktualnie za 62m2 - trzy pokoje od 950 USD/m2 netto.
        • Gość: teresa Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: 194.181.153.* 17.02.03, 11:54
          radomir73 napisał:

> Aktualnie za 62m2 - trzy pokoje od 950 USD/m2 netto.

62 metry 1220 $ za metr info z soboty!
          • radomir73 Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group 17.02.03, 13:54
            Zgadza się takie ceny też były w momencie, gdy podpisywaliśmy umowę. Wszystko
            zależy od ulokowania mieszkania. Mieszkania od strony zachodniej są o jakieś
            250 USD droższe od tych po wschodniej stronie z widokiem na budynek A.
            Przynajmniej te narożnikowe od strony pólnocnej.
    • radomir73 Re: Poszukuję sąsiadów z budynku B 14.02.03, 14:27
      Jak na razie to większość obecnych tu osób kupiła mieszkanie w budynku A. Czy
      jest wśród was może ktoś kto kupił mieszkanie w budynku B?
    • Gość: Robert Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.acn.waw.pl 17.02.03, 17:01
      7.02.2003 Gmina udzieliła pozwolenia na użytkowanie.
      + tak z 7 dni na doręczenie
      + 14dni na uprawomocnienie
      czyli z 1 marca można już odbierać mieszkania.

Czy ktoś z tu obecnych już może ustalał termin odbioru?
      • Gość: Piotr Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: 212.244.167.* 18.02.03, 08:39
        Czy ktoś wie kiedy będzie budowany budynek C.
        Czy zamieszkanie w budynkach A i B podczas budowy budenku C nie będzie zbyt
        uciążliwe.
      • Gość: marcin Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.02.03, 08:52
        Witam sasiadów,
        Odbiory bedą zależały od terminu podpisania umowy z Cataliną, ja podpisałem w
        grudniu 2001 i jestem w drugiej dziesiątce. Zaczynają prawdopodobnie od
        początku marca.
        • Gość: Jola Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.03, 15:22
          Ja jeszcze nie dostalam zawiadomienia o odbiorze, ale pewnie tez bede w tej 2-
          ej dziesiatce, bo kupowalam mieszkanie w grudniu 2001. Co do budynku C - chyba
          Catalina sama nie bardzo wie, ot pewnie wszystko zalezy jak beda sie sprzedawac
          mieszkania w budynkach A i B - a generalnie chyba nie jest najgorzej. Co do
          uciazliwosci budowy budynku C - zapewniano mnie, ze uciazliwosc zostanie
          ograniczona do minimum:-))), tzn. ta czesc budowy ma byc niejako odgrodzona od
          reszty, nie mniej jednak....mlotow pneumatycznych i tym podobnych narzedzi to
          pewnie nie da sie raczej wyciszyc - prace maja byc prowadzone w rozsadnych
          godzinach, ale dla mnie to zadna pociecha, bo sporo pracuje w domu. Przyjdzie
          na troche przywyknac...
          Hm..rzeczywiscie na forum jakby jest troche mniej potencjalnych mieszkancow
          budynku B - coz, na pewno nie dlatego, ze jest to gorszy budynek :-)..hm...po
          prostu wyzsze w nim ceny...przynajmniej tak bylo gdy ja kupowalam - juz
          mowilam, ze wowczas roznice byly tak ogromne,ze za "swoje" mieszkanie w budynku
          B moglabym kupic swoje w budynku A plus kawalerke, ewentualnie bardzo dobry
          samochod - coz nie musialam sie dlugo przekonywac...wiem, ze teraz to sie chyba
          troszke zmienilo, ale za pozno zalowac, bo i tak juz pewnie do tej pory nie
          dotrwalo by moje mieszkanie. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Jola
          • Gość: Piotr Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group IP: 212.244.167.* 27.02.03, 09:26
            Czy ktoś z Was wie jakie będą lokale użytkowe na terenie osiedla przy
            Wyścigach?
            Podobno ma tam byc mimi-przedszkole?
            • radomir73 Re: Mieszkania przy Wyścigach-Catalina Group 27.02.03, 17:03
              Oprócz mini przedszkola ma być też fitness club na terenie osiedla, ale
              wszystko będzie zależeć, czy znajdą się potencjalni chętni na uruchomienie
              takich usług. Poza tym w miejscu, gdzie obecnie mieszczą się biura - między
              wjazdami do garaży a portiernią - ma być sklep spożywczy.
              • Gość: Jola Kupcie dzisiejsza Gazete Wyborcza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.03, 11:25
                Co sie tyczy lokali uzytkowych, to juz Radomir odpowiedzial, wiec nie bede sie
                powtarzac. Natomiast kupcie koniecznie dziesiejsza Gazte wyborcza - ot jest
                zdjecie naszego osiedla (bloku) :-)))), ale to nie o to chodzi - chodzi o fajny
                artykul poswiecony....odbirom mieszkania - na co zwracac
                uwage,itp...hm...niedlugo nas to czega wiec kazda dodatkowa porcja lektury moze
                sie przydaC:-), poza tym w niedziele (2 marca) na Torwarze w ramach targow, o
                godz 14.50-15.50 w sali C odbedzie sie wyklad poswiecony odbiorowi mieszkania
                (regulacje prawa budowlanego, kontorla jakosci, itp). W sobote (1 marca) tez
                jest ciekawy wyklad od 14.30-15.30 w sali C dot. przejmowania nieruchomosci od
                developera (o granicach czasowych zarzadu developerskiego, o dokumentacji, itp)-
                hm..kiedys bylam na podobnych wykladach, gdy kupowalam moje pierwsze
                mieszkanie - musze przyznac, ze te na ktorych bylam naprawde byly bardzo fajne
                i duzo sie dowiedzialam, bo ludzie zadaja mnostwo pytan wiec biedni eksperci
                strasznie sie mecza - zatem moze i tym razem tez prowadzacy beda jacys
                kompetentni - hm...ja sie chyba poswiece i pojde na te wyklady. Pozdrawiam
                wszystkich serdecznie. Jola
                • Gość: Robert Re: Kupcie dzisiejsza Gazete Wyborcza IP: *.acn.waw.pl 28.02.03, 16:06
                  Hmmm w dzisiejszej wyborczej nie znalazłem tego artykułu - może chodziło Ci o
                  środową? Może do zobaczenia na targach.
                  • Gość: Jola Re: Kupcie dzisiejsza Gazete Wyborcza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.03, 17:16
                    Robercie - artykul "Jak odebrac mieszkanie i dom" jest w dzisiejszym dodatku do
                    Gazety wyborczej "Nowy Dom, Nowe mieszkanie"...na przedostatniej stronie (str.
                    10-11)(bardzo dlugi artykul) A na pierwszej stronie tegoz dodatku jest nasz
                    budynek na Wyscigach...zatem poszukaj dokladnie, bo nie zmyslam:-)..mam ten
                    dodatek teraz przed nosem:-). Jutro na targach bedzie moj maz, ja ide w
                    niedziele:-)....Gdybys mial byc w niedziele na tym wykladzie o odbiorze, to ja
                    mam 170 cm wzrostu, jestem raczej szczupla:-), mam dlugie wlosy (sztynka) i
                    nosze niewielkie okulary:-))))))). Ha, moge sie zalozyc, ze wszystkie obecne
                    tam kobiety beda podobnie wygladac, ale moze poznasz mnie po rozbrajajacym
                    usmiechu:-)))). Pozdrawiam:-)
                    • Gość: Robert Re: Kupcie dzisiejsza Gazete Wyborcza IP: *.acn.waw.pl 28.02.03, 19:16
                      ups faktycznie tyle dzisiaj było tych "kawałków" że nie dojrzałem. Tak się
                      zastanawiam na co szczególnie zwrócić uwagę przy odbiorze bo jak na razie nie
                      mam pomysłu a wszystko mi pasuje jak oglądam mieszkanie. Wiem że swoje
                      mieszkanie każdy widzi inaczej niż tzw "obcy" i nie widzi wielu rzeczy które
                      inaczej by go od razu powaliły.
                      My będziemy w sobotę po 12 i w niedzielę po 12. Oczywiście postaramy się być
                      na tych spotkaniach z fachowcami.

Ale gapa jestem, takiej dużej wkładki nie zobaczyłem (i zdjęcia na całą
                      stronę).
                      Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
    • Gość: Tomasz Jak negocjowaliście warunki umowy? IP: *.sap.com / 10.31.180.* 06.03.03, 23:20
      Jestem bliski kupienia mieszkania na Wyścigach.
      Poradźcie, jak podejść do negocjacji umowy?
      Czy udało się Wam uzyskać jakieś korzystne warunki / upusty / dodatkowe usługi?
      • Gość: ZZRobert Re: Jak negocjowaliście warunki umowy? IP: *.acn.waw.pl 06.03.03, 23:26
        Witam
        Trudno coś poradzić tak w ciemno - większość z nas targowała dawno temu a
        warunki na rynku są diametralnie inne.

ale

Jak sama nazwa wskazuje wszystkie umowy są negocjowalne.
        Zresztą tak dla wyjaśnienia w GW na 1 stronie widziałem reklamę z ofertą Boska
        promocja....

Jak odbiory?
        Ktoś już może się wypowiedzieć?

Pozdrawiam
        ZZRobert
        • Gość: Jola Re: Jak negocjowaliście + odbiory IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.03, 19:43
          Tomaszu, co do negocjacji..to prawde powiedzial moj przedmowca..wiekszosc
          negocjowala kiedys tam...ale powiem tak - TRZEBA wrecz negocjowac...na tym
          etapie pewnie negocjowalne sa cena plus warunki platnosci, bo z miejscem
          parkingowym czy piwnica to pewnie juz za wiele nie zdzialasz (choc kto wie), a
          takie rzeczy np. jak wielkosc procentowa "odchylu" wielkosci miszkania na
          papierze od tej rzeczywistej to juz Cie nie dotycza - szczesciarzu! Zatem
          targuj sie o cene i o dogodne dla siebie warunki platnosci - jak znam zycie to
          Ci sie uda...zatem smialo do przodu:-)
          Co do odbioru - hm...nadszedl ten moment...27 marca odbieramy mieszkanko (umowe
          podpisywalismy w grudniu 2001 roku)...kurcze naprawde mam niewiele czasu na
          przygotowanie sie....ot chyba posluze sie tekstami z Internetu plus
          wiadomosciami z Gazety, bo niestety nie udalo mi sie pojsc na ten wyklad dot.
          odbioru..Moj maz poszedl, ale na ten sobotni...a jego tresc bedzie przydatna
          dopiero w pozniejszym okresie, gdy bedziemy tworzyc wspolnote..Jedyne co wiem,
          to to, ze zwykle proces odioru trwa ok. 2.5 godziny, ale to zwyczajowo...a ja
          nie jestem przekonana, czy aby nie zechce miec wiecej czasu...na godz. odbioru
          wybralismy 9 rano, bo czesc naszego mieszkania wychodzi na wschod...a slonce
          jest bezlitosne w ukazywaniu niektorych usterek, typu nierownosci scian, itp. I
          to tyle najswiezszych wiadoosci ode mnie. Pozdrawiam.
          • Gość: ZZRobert Re: Jak negocjowaliście + odbiory IP: *.acn.waw.pl 10.03.03, 19:59
            No tak a ja w niedzielę przepytywałem wszystkie kobiety czy to Ty.
            Byliśmy i w sobotę na tych kursach "dla zaawansowanych" jak i w niedzielę na
            tych "podstawowych". Te prowadzone o wspólnotach miały sens bo były prowadzone
            przez praktyka zresztą kogoś takiego trzeba dla nas znaleźć (lub właśnie tą
            firmę) do późniejszego prowadzenia osiedla. W niedzielę było śmiesznie-
            strasznie. Panowie i Panie w miarę konpetentni przeważnie bez przygotowania do
            wystąpień i umiejętności przekazania wiedzy i nawiązania kontaktu z salą. Po
            osobistych pytaniach dopiero można było wyrwać oczekiwaną wiedzę ale dało się.
            Przedstawiciele banków i fundacji od kredytu hipotecznego mało konkretni i
            całkowicie nieprzygotowani a prelekcje żałośnie nudne. Prelekcja o hipotece i
            notariacie 50/50 pierwszy wykładowca rzetelny i konkretny drugi trafił tu za
            karę i brak mu było wszystkiego nawet siły głosu.

Co do odbioru to oglądałem niedawno nasze mieszkanie i jak na razie nie widzę
            nic złego ale reszta wyjdzie na odbiorze a więcej testów sądzę że będzie przy
            wykończeniu - wykonawcy od razu ujrzą co i jak - bo my się przecież na tym na
            tyle to raczej nie będziemy znać. Oglądaliśmy także inne mieszkania gotowe do
            odbioru (u innego developera - inwestycja Zielone Zacisze) i tam faktycznie
            sam widzę do dużo poprawy.

Macie jakiegoś magika od odbiorów?
            Jak możesz to napisz na robaczekala@poczta.onet.pl
            Mamy kontakt do prelegenta na temat odbiorów mieszkań z targów (prelekcja z
            niedzieli).
          • Gość: ZZRobert Re: Jak negocjowaliście + odbiory IP: *.acn.waw.pl 10.03.03, 20:05
            Co do odbiorów jeszcze takie pytanie:
            Co sądzicie o tym że to firmy wykończeniowe określą tak naprawdę stan w jakim
            otrzymujemy i co należy ewentualnie poprawić. To przecież wszystko wyjdzie
            przy wykończeniu, a mamy gwarancję i rękojmię.

Jestem zapatrzony na to co widziałem w Catalina (Tagore, Wyścigi), Skanska
            (Osiedle Galopu), Turret (Zielone Zacisze), JWC- brrr (Tarchomin), Babka Tower
            i parę innych w stanie "do odbioru" lub chwilę po odbiorze.
            • Gość: Jola Re: Jak negocjowaliście + odbiory IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 19:18
              Witaj Robercie, Hm...ciekawe jak reagowaly te pytane kobiety czy one to ja?:-
              ))))
              A jesli chodzi o odbiory to masz racje, ze to wszystko "wyjdzie w praniu", nie
              mn iej jednak sa rzeczy,ktore dla mnie sa bardzo istotne, np. nasze slynne
              piekne okna...ich szczelnosc, czy nie sa wypaczone, czy tez zabrudzone, albo
              np. lekko pekniete (nasze bylo lekko pekniete na etapie budowy bloku, ale juz
              je wymieniono...ale to bylo jedno)- po prostu wolalabym te okna "wylapac" na
              wstepie, bo np. przeraza mnie mysl, ze polozylabym podloge, czy terakote, a
              potem okazalobysie, ze trzeba okno wymienic z framuga, bo np. wypaczone..Zatem
              te okna beda moim oczkiem w glowie...podobnie nierownosci scian...bo maluje sie
              mieszkanie na koncu, a ja chce niektore pokoje pomalowac taka satynowa farba-
              jest slicznie jedwabna i w wygladzie i w dotyku, ale sciany musza byc
              perfekcyjnie gladziutkie, bo inaczej jedwabisty wyglad diabli wzieli; jeszcze
              drzwi wejsciowe...ot ewentualna ich wymiana tez jest dosc brudna robota..no i
              krzywizna podlogi...to sie tak mowi, ale co z tego, ze masz rekojmie czy
              gwarancje, jak zaczniesz np. ukladac terakote a nagle okaze sie,ze miedzy jedny
              a drugim koncem pomieszczenia jest roznica np. 2 centymetrow (ktos tak mial -
              czytalam kiedys na forum) - niby mozna zrobic wylewke, ale to wszystko kosztuje
              i jest czasochlonne, a przeciez powinno byc dobrze zrobione juz na "dzien
              dobry" ....reasumujac, gwarancja, gwarancja, ale na wiekszosc rzeczy nalezy
              miec baczenie na wstepie...w naszym przypadku, tak jak wspomnialam, powinnismy
              byc uczuleni na okna - czy wszystkie sie sprawnie otwieraja, jakims papierkiem
              (najlepiej cieniutkim pergaminem) sprawdza sie szczelnosc...(hm...my mamy 9
              duzych okien do sprawdzenia, Wy pewnie podobnie)...no i trzeba wziac jakas
              lampke, czy cos w tym guscie, by sprawdzic czy w gniazdkach plynie prad:-)...
              Robercie, czy Wy juz wiecie kiedy bedziecie odbierac mieszkanko? (my, jak
              wspomnialam 27 marca). To tyle info...sprobuje sie do Ciebie/Was odezwac na e-
              maila. Pozdrawiam. Jola
              • Gość: ZZRobert odbiory IP: *.acn.waw.pl 17.03.03, 21:34
                Dzisiaj odbieraliśmy od 14 do 16.
                Zgodnie z wcześniejszymi wrażeniami wszystko było ok ale dla uspokojenia
                sumienia wzieliśmy "pomoc fachową". Zgodnie z naszymi prośbami fachowiec
                szukał "na siłę" by coś znaleźć. Ogólne wrażenie miał takie jak i my -
                twierdził że takiego standardu jeszcze w Warszawie nie widział i oby wszyscy
                tak budowali. Co do równości ścian i podłóg to rewelacja. Reszta też zgodnie z
                umową. :)
                Otrzymaliśy kupkę dokumentacji do czytania i wykonania, garść kluczy (ten do
                komórek do otrzymania później) i kart oraz wyczerpującą i bardzo przystępną
                informację słowną na temat mieszkania i warunków wykończenia.

Czyli:
                Poprawki tynkarskie i malarskie - 4 garby na suficie kuchni i salonu, fale na
                przejsciu z przedpokoju do kuchni, w łazience nierówne łączenia sufitu
                podwieszanego z sufitem, tzw. rewizje w suficie podwieszanym do dopracowania -
                w sumie drobne i z założenia można (ale po co) zrobić to przy wykończeniu
                mieszkania samemu.
                Największy ból i w sumie jedyna "konkretna" wada - rysa na jednym z okien - do
                polerowania.

Całość - do końca marca.
                Znając dotychczasową współpracę będzie pewnie wcześniej.

ps. w budynku B ktoś już na poważnie zabrał się do prac wykończeniowych - co
                widać i słychać, a w garażu stał już pierwszy samochód. Ochrona kolejny raz
                miło mnie zaskoczyła (oj rózne bywają ochrony) - hmmmm są mili.
                • Gość: Jola Re: odbiory IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.03, 09:49
                  Robercie,
                  Gratuluję udanego odbioru!!!! My bylismy w sobote na wyscigach i poinformowano
                  nas, ze wlasnie z soboty na niedziele zamieszkaja pierwsi lokatorzy....w naszym
                  budynku...jakies malzenstwo z dzieckiem....Hm...juz chyba sporo mieszkan
                  zostalo odebranych, co widac wieczorem po sterczacych zarowkach pod sufitem:-)
                  Powiedz mi tylko, czy "bawiliscie" sie w wykonywanie jakis testow, czy tez
                  sobie odpusciliscie i raczej od odbioru sluzyly Wam tylko oczy???
                  I co teraz...zabieracie sie pelną parą do pracy? juz macie w pelni obmyslona
                  koncepcje mieszkania, czy tez jeszcze sie zastanawiacie?
                  Chcialam sie jeszcze zapytac o to okno - co to znaczy, ze beda szlifowac...to
                  nie wymieniaja tylko "poprawiaja"?. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz
                  gratuluje!!!!
                  • Gość: ZZRobert Re: odbiory IP: *.acn.waw.pl 18.03.03, 10:10
                    Pomiary robił za nas fachowiec, my testowaliśmy oczkami i rączkami które z
                    testów wyszły także zadowolone ;)
                    A teraz musimy jeszcze poczekać na usunięcie zgłoszonych usterek, a w tym
                    czasie mamy w planie kolejny rajd po sklepach by jeszcze i jeszcze dograć plan
                    działań i koncepcję. Zastanawiamy się też na pomysłem na umieszczenie cegły
                    klimatyzacji.
                    Co do okna to zarysowania szyb się szlifuje.

• Gość: Bogdan Re: Jak negocjowaliście warunki umowy? IP: *.acn.waw.pl 18.03.03, 18:09
        Ja kupiłem mieszkanie w styczniu,Sprzedawca-p.Krzysztof-miał tabelkę z cenami
        mieszkań i pokazywał mi,że przy każdej cenie ma napisany procent ceny do
        negocjacji,poniżej którego nie może już taniej sprzedać.Przy moim(41 m2)była
        cyfra 4 i o tyle procent obniżono mi cenę.Nie chciało mi się już wykłucać o
        większą obniżkę-może dlatego,że pracownicy z biura sprzedaży bardzo miło i
        konkretnie prowadzą rozmowę z klientami :).
        Przy większych metrażach istniała możliwość większej obniżki.
        Nie interesowało mnie kupno garażu ale przy łącznym kupowaniu mieszkania z
        garażem proponowano mi rozłożenie płatności za garaż na nieoprocentowane raty.
        To tyle ,pozdrwawiam wszystkich Sąsiadów!
        • radomir73 Re: Internet 19.03.03, 15:36
          Czy ktoś z was słyszał jakie mają być w naszym osiedlu rozwiązania dotyczące
          internetu. Czy będzie jakaś osiedlowa sieć, czy też będziemy jedynie zdani na
          Tepsę, czy kablówkę?
          • Gość: ZZRobert Re: Internet IP: *.acn.waw.pl 19.03.03, 21:32
            Wg moich informacji to:
            - nad drzwiami jest puszka ze skrętką (w razie sieci osiedlowej) tylko trzeba
            pamiętać o jej rozprowadzeniu po mieszkaniu.
            - gniazdka telefoniczne umożliwiają modem, SDI (o ile jeszcze to instalują),
            Neostradę,...
            - gniazda TV czyli AsterCity i UPC.
            - hmmm widoczność budynku HP nastraja mnie w kierunku WiFi.
            - wow dzisiaj stwierdziłem że z okna widzę 2 MC Donaldy - to jeszcze internet
            i da się żyć ;)

W trakcie odbioru usłyszeliśmy że jest już przetarg na dostarczanie internetu
            a wspólnota ma wybrać co z tym dalej robić. Więc organizujmy się SZYBKO.
            • Gość: Jola Re: Internet IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.03, 23:20
              Hm...neostrada jest fajna, tylko "troszkę" :-) kosztuje, choć chyba jakoś
              rozkładają na raty...ale gdyby było UPC to myślę, że Chello byłoby niezłym
              rozwiązaniem -niewygórowana cena i niezła przepustowośćć.....a swoją drogą to
              jakoś myślałam, że ma być telewizja cyfrowa a nie kablowa- np. Cyfra+
              Ale zdecydowanie musimy sie jakoś w tej materii zorganizować bo Internet to
              podstawa:-)
              Robercie, tym razem gratuluje widoku z okna - 2 Mcdonaldsy to rzeczywicie jest
              coś....czyżbyś był ich wielbicielem?....moj małzonek był im wierny:-) przez 5
              lat - prawie dzien w dzień na lunch...a teraz kiedy bedą pod nosem:-) to już ma
              ich dość - o przewrotności losu:-)
              Pozdrawiam wszystkich, Jola
              • radomir73 Re: Internet 21.03.03, 11:58
                Mnie też się wydawało, że miała być instalacja pod telewizję cyfrową, ale z
                drugiej strony, to trochę abstrakcyjnie brzmi - brak TV kablowej. Tak więc
                faktycznie Chello, czy Aster City brzmią interesująco. Jestem także ciekaw jak
                wyglądałaby kwestia sieci kablowej (w Ronsonie miesięczny koszt abonamentu ma
                być ok. 60 - 80 PLN)- czy ktos z was się w tym orientuje?

Jolu, zgadzam się z Tobą, że musimy się jakoś w tym temacie jako wspólnota
                zorganizować. Powinna to być jedna z najważniejszych kwestii dyskutowanych
                przez nas na pierwszym spotkaniu wspólnoty.
              • Gość: Jola Odbior IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.03, 23:32
                No i w czwartek odebralismy mieszkanie - zrobilismy to sami, bez dodatkowego
                fachowego wsparcia, bo uznalismy,ze jestesmy "nafaszerowani" odpowiednia
                lektura i wykladami:-)...calkiem niezle nam szlo..znalezlismy doslownie
                drobiazgi - brakowalo kawaleczka (ok. 2 cm x 2cm) drewna we framudze okna tuz
                przy podlodze - ale ja jestem wyczulona na takie drobiazgi...i w malym pokoju
                byl taki malutki przeswit farby podkladowej, ale juz to ktos z ekipy sam
                zaznaczyl na scianie do poprawki...no i to bylo wszystko co udalo nam sie
                znalezc...reszte albo znajdziemy pozniej, albo tez nie znajdziemy - oby nie,
                tj. oby nie bylo nieczego do znalezienia:-)
                Robercie, jak tam prace wykonczeniowe - juz ruszyly??? U nas ruszaja w
                srode..ech juz sie nie moge doczekac kiedy usiade sobie w takim wykonczonym
                mieszkanku..ale to jeszcze troche potrwa...Pozdrawiam serdecznie wszystkich
                forumowiczow, Ciebie Robercie i Twoje Słoneczko. Jola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka