Dodaj do ulubionych

Maxis - Ozarów Maz.

• Gość: Harry Opłaty za CO IP: *.dialup.warszawa.pl 07.02.02, 08:19
      Czy ktoś może mi odpisać czy zaliczka za CO rozłożona jest na cały rok, czy
      tylko płacimy ją przec okres grzewczy ?
    • Gość: Zielony * Spotkanie mieszkancow * IP: *.centertel.pl 08.02.02, 12:20
      Witam

Pragne poinformowac, ze w najblizsza sobote (9-02-2002) na godz.18:00
      zaplanowane jest spotkanie mieszkancow Osiedla Floriana. Wstepna zbiorka
      chetnych osob okolo godziny 18:00 na dziedzincu naszego osiedla.
      Na spotkaniu beda poruszane aktualnie dreczace nas problemy zwiazane oczywiscie
      z naszym nowym osiedlem.

pozdrówka
      zielony_@skrzynka.pl
      • Gość: agus Re: * Spotkanie mieszkancow * IP: 10.254.0.* 12.02.02, 07:55
        rowniez jestem ciekawa o czym byla mowa.Wczesniej bylo spotkanie z
        administratorem, na ktorym nie bylam.Czy bylo cos interesujacego?
        pozdrawiam
        • Gość: mamba Re: * Spotkanie mieszkancow * IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.02.02, 08:22
          Dręczy mnie jeszcze jedna rzecz: kiedy Maxis weźmie się za wykończenie klatek
          schodowych oraz założy domofony i zadaszy wejścia na klatki? Robotników jakoś
          nie widać, a przecież w środku mogliby coś robić!
          • Gość: Zielony Re: * Spotkanie mieszkancow * IP: 194.9.223.* 12.02.02, 11:41
            Domofony oraz zadaszenia niech zrobią !
            Co do ostatecznego wykończenia klatek schodowych ja bym się wstrzymał - jak
            wszyscy zaczną niedługo taszczyć graty po schodach to i tak się ściany troszkę
            zdewastują ...

pozdrówka
            zielony_@skrzynka.pl
        • Gość: Zielony Re: * Spotkanie mieszkancow * IP: 194.9.223.* 12.02.02, 11:37
          Było głównie o tym, że Maxis pobiera bezprawnie od ludzi już mieszkających na
          osiedlu czynsze (ryczałt) ... nie może ponieważ osiedle nie zostało jeszcze
          skończone, nie zostały odebrane wszystkie media praktycznie jest to jeszcze
          teren budowy itd.
          Osób było bardzo mało - około 20 - prawdopodbnie większość szykowała się do
          zabawy ostatkowej :-)))

pozdrówka
          zielony_@skrzynka.pl
          • Gość: mamba Re: * Spotkanie mieszkancow * IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.02.02, 12:02
            i co ustalili w sprawie opłat? płacić czy nie....
            • Gość: Zielony Re: * Spotkanie mieszkancow * IP: *.centertel.pl 12.02.02, 15:31
              Tak na prawdę ciężko tu mówić o jakiś wiążących ustaleniach gdyż są to
              spotkania nieformalne.

Proponowano aby przy odbiorze wysokości czynszów (ryczałtów) przy swoim
              podpisie stwierdzającym odbiór czynszu dopisać, że nie zgadzam się z jego
              wysokością - mam zastrzeżenia co do wysokości czynszu. Spora część tej opłaty
              idzie na pokrycie kosztów działalności naszego zarządcy. Jest to osoba
              zatrudniona przez firmę MAXIS i raczej nie pozostaje to bez wpływu na jej
              decyzje w różnych, także finansowych sprawach. Na spotkaniu jedna z osób, po
              skalkulowaniu opłat zaproponowała - że jeżeli udałoby się wsadzić na stanowisko
              zarządcy współnoty człowieka nie zawiązanego z firmą MAXIS, który faktycznie
              byłby reprezentantem całej wspólnoty i jej prawdziwych interesów - wysokość
              tych opłat możnaby było znacznie zmniejszyć. Podam przykładowo, że obecnie
              zaproponowana przykładowa wysokość czynszu dla mieszkania około 60m2 to 450
              zł !!!

Druga sprawa to zasadność pobierania od ludzi jakichkolwiek opłat. Budowa nie
              została jeszcze zakończona, budynek nie ma podłączonych wszystkich mediów w
              związku z tym nie ma faktycznego prawa zasiedlenia a MAXIS chce pieniędzy za
              nieodebrane mieszkania ... coś tu chyba nie gra ?!?

Duże kontrowersje budzi też wybudowanie na dziedzińcu garaży wolnostojących.
              Część ludzi twierdzi, że na planie budowy ich nie było - był za to plac zabaw i
              tereny zielone. Trudno mi tu cokolwiek stwierdzać gdyż ja podpisywałem umowę
              niedawno ... plan widziałem z garażami ...

Powróciła również sprawa wysokich parterów, które okazały się być niskimi ...

Było to moje drugie spotkanie, gdyż tak jak pisałem stałem się klientem MAXIS
              niedawno (zakupiłem mieszkanie przerabiane z dwupoziomowego pod sam koniec
              stycznia - do tej pory jest przerabiane...). Udało mi się jednak zauważyć parę
              rzeczy. Spotkania te nie cieszą się zbyt dużą popularnością. Pomimo sporej
              ilości świateł w oknach (spotkania były popołudniami) na rozmowy zeszła mała
              grupka ludzi. Słyszałem opinię, że osoby przychodzące na spotkania traktowani
              są przez MAXISA jako "pieniacze" i "osoby wprowadzające zamęt". Prawda zawsze
              leży po środku a w tym wypadku raczej bardziej po stronie tych osób - walczą
              przecież o swoje - nie od dziś wiadomo, że kupno mieszkania to nie zakup gazety
              ale często ogoromne wieloletnie wyrzeczenia, pożyczki itp. itd.

Nie jest mi obojętne co się będzie działo z naszym osiedlem w najbliższym
              czasie dlatego chodzę na te spotkania - ot chociaż posłuchać co w trawie
              piszczy ... :-)

pozdrówka
              zielony_@skrzynka.pl
    • Gość: Zielony Zebranie Wspólnoty IP: 194.9.223.* 12.02.02, 11:32
      W najbliższa sobota (16.02.2002) o godz. 15.00 w Ożarowie ul.Hallera 10 / 8B
      odbędzie się zebranie wspólnoty. Szczegółowy plan zebrania wywieszony jest na
      klatkach schodowych. Będzie trochę dyskusji i głosowań ...
      Osobiście nie mam jeszcze podpisanego aktu notarialnego czyli nie należe
      jeszcze do wspólnoty ale nie omieszkam tam zajrzeć - chociaż posłucham sobie -
      jak mnie wpuszczą ... :-)))

pozdrówka
      zielony_@skrzynka.pl
      • Gość: Harry Re: Zebranie Wspólnoty IP: *.dialup.warszawa.pl 13.02.02, 08:29
        Gość portalu: Zielony napisał(a):

> Osobiście nie mam jeszcze podpisanego aktu notarialnego czyli nie należe
        > jeszcze do wspólnoty ale nie omieszkam tam zajrzeć - chociaż posłucham sobie -
        > jak mnie wpuszczą ... :-)))

No, nawiązując do tego co zarządca mącił ludziom w głowie na spotkaniu to każdy
        należy do wspólnoty, nawet jeśli jeszcze nie odebrał mieszkania - chyba, ale
        napewno należy jeśli ma odebrane, ale akt nie podpisany.
        Poza tym cieszę się że znowu jest jakiś ruch w naszym wątku.
        • Gość: mamba oświetlenie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.02.02, 15:09
          czy ktoś z Forumowiczów ma mieszkanie w głębi korytarza (tzn. nie tuż przy
          schodach, ale tak trzeba trochę przejść głębiej korytarzem). Chodzi mi o
          oświetlenie. Ja mam takie mieszkanie i jak nie świeci się światło na klatce to
          za nic nie zobaczę kto stoi za drzwiami. Żeby zapaliś światło to też muszę
          przejść ten korytarzyk, bo włącznik jest daleko. Co Wy na to? Czy też tak macie
          na swoich piętrach? Może macie jakieś pomysły?
          • Gość: Zielony Re: oświetlenie IP: 194.9.223.* 14.02.02, 15:50
            Czołem !
            Mam mieszkanie na ostatnim piętrze.
            Obecnie najbliższy memu mieszkaniuy włącznik światła na klatce schodowej
            znajduje się na półpiętrze. Wieczorkiem są duże szanse na niezłego fikołka w
            drodze do niego :-)))
            Kierownik budowy obiecał umieścić pstryczek na moim piętrze.
            Widziałem włączniki na innych piętrach i fakt ... osoby mieszkające w głębi
            korytarza nie mają zbyk komfortowej sytuacji. Pomijam fakt, że podczas
            wieczornej wędrówki napotkałem jeden pstryczek, który wogóle nie działał ...

pozdrówka
            zielony_@skrzynka.pl
            • Gość: agus Re: oświetlenie IP: 10.254.0.* 15.02.02, 08:01
              Za kazdym razem gdy wchodze do klatki wieczorem mam nadzieje, ze zdaze dojsc do
              wlacznika zanim ktos da mi w leb. I jeszcze jedna uwaga: latwo wlacznik pomylic
              z dzwonkiem do drzwi sasiada. Chyba ktos zupelnie bez wyobrazni to projektowal.
    • Gość: Harry Zebranie IP: *.dialup.warszawa.pl 18.02.02, 08:00
      Witam,

Nie mogłem dotrzeć na tego Hallera, więc mam pytanie co, jak, kto, dlaczego i
      co dalej ?
      Może następnym razem zebranie będzie w jakimś bardziej sensownym miejscu (jak
      będzie).
      • Gość: agus Re: Zebranie IP: *.hit.com.pl / 10.254.0.* 18.02.02, 10:11
        Nic super waznego nie przegapiles. Zostaly wybrane komisje, a ta najwazniejsza
        dla nas ma zajac sie stawkami zaliczek czynszu i opracowaniem regulaminu
        wspolnoty.
    • Gość: Harry Zarządca z uprawnieniami IP: *.dialup.warszawa.pl 21.02.02, 09:41
      P. Glanc uporczywie powtarza, że on tu musi być tą osobą, bo według nowych
      przepisów zarządca musi mieć uprawnienia. Oczywiście tak jest, z tym, że nie
      mówi do końca. Dalej jest napisane, że zarządca lub zarządcy nie muszą mieć
      żadnych uprawnień, jeżeli są wybrani spośród członków wspólnoty.
      • Gość: Zielony Re: Zarządca z uprawnieniami IP: 194.9.223.* 21.02.02, 16:29
        Harry, na co się konkretnie powołujesz (przepis) ?

pozdrówka
        zielony_@skrzynka.pl
        • Gość: Harry Re: Zarządca z uprawnieniami IP: *.dialup.warszawa.pl 23.02.02, 08:13
          Gość portalu: Zielony napisał:

> Harry, na co się konkretnie powołujesz (przepis) ?

Tak, to i wiele innych interesujących zdanek zawarte jest w przepisach
          dotyczących wsp. mieszk.
          Poza tym faktem jest napisane, że zarządca MUSI na życzenie mieszkańca
          przedstawić wyliczenia na których podstawie okteślił wysokość stawki zaliczek (a
          nie powtarzać długopisy, toner ...).
          Trochę przepisów i interpretacjii zbierałem przez porawie dwa lata - ukazują się
          one w rzeczpospolitej.
          • Gość: agus Gazownia IP: *.hit.com.pl / 10.254.0.* 01.03.02, 08:01
            Mam pytanie. Czy gazownia z Blonia zaklada liczniki czy podlacza kuchnie
            gazowe.Co oni robia i dlaczego to my musimy placic za zalozenie licznikow?
            Pozdrawiam.
            • Gość: mała Re: Gazownia IP: *.natned.com.pl 01.03.02, 11:20
              Za liczniki gazowe to już zapłaciliśmy, w załączniku dotyczącego standardu
              wykonania mieszkania mam zapisane że takowy licznik powinien być
              w "wyposażeniu" i nie zamierzam płacic za licznik po raz drugi.

Pozdrawiam,
              mała
    • Gość: Zielony W tym tygodniu odbieram mieszkanie ... IP: 194.9.223.* 04.03.02, 15:16
      W związku z tym ma do Was pytanie - na co konkretnie zwracać uwagę przy tej
      okazji ?
      Jakie mankamenty występowały w Waszych "maxisowych" mieszkankach ?
      Piszcie, każda uwaga na wagę złota !
      Czy malowanie ścian wchodzi w skład wykończenia ???

pozdrówka
      zielony_@skrzynka.pl

ps. odbieram tak późno bo niedawno podpisałem umowę - kupiłem mieszkanie
      przerabiane z dwupoziomowego na ostatnim piętrze ....
      • Gość: mala Re: W tym tygodniu odbieram mieszkanie ... IP: *.natned.com.pl 04.03.02, 16:13

> W związku z tym ma do Was pytanie - na co konkretnie zwracać uwagę przy tej
        > okazji ?
        > Jakie mankamenty występowały w Waszych "maxisowych" mieszkankach ?
        > Piszcie, każda uwaga na wagę złota !
        > Czy malowanie ścian wchodzi w skład wykończenia ???

Przede wszystkim zwróc uwagę czy jest prad w kontaktach, gniazdach i "kostkach"
        przy sufcie (przy tym nie licz na to że ktoś przyniesie ci drabinę żebyś mógł bez
        problemu to sprawdzić), poza tym uszczelki w oknach i drzwi wejściowe (niektóre
        sa bardzo wypaczone).
        Co do malowania ścian to wchodzi to w standard wykończenia ale nie oszukujmy się
        i tak trzeba to jeszcze raz pomalować.

Pozdrawiam,

>
        > pozdrówka
        > zielony_@skrzynka.pl
        >
        > ps. odbieram tak późno bo niedawno podpisałem umowę - kupiłem mieszkanie
        > przerabiane z dwupoziomowego na ostatnim piętrze ....

• Gość: milka12 Re: W tym tygodniu odbieram mieszkanie ... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.03.02, 09:49
        Zwróć uwagę na okna, a szczególnie czy nie sa porysowane szyby. Właściwie to
        okna powinien umyć Maxis przed oddaniem, ale nie licz na to. Nie chciało mi się
        czekać aż oni to zrobią, a na brudnych nie widać wszystkich zarysowań. Ja
        odbierałam mieszkanie z brudnymi oknami. W oknie kuchennym znalazłam rysę i do
        protokołu wpisałam, że szyby (w liczbie mnogiej) są porysowane i do wymiany.
        • Gość: Zielony Re: W tym tygodniu odbieram mieszkanie ... IP: 194.9.223.* 06.03.02, 10:02
          Wymienili Ci te szyby ???

U siebie widziałem lekko porysowane plastikowe drzwi balkonowe ... czy jest
          szansa, że jak to zgłoszę to mi wymienią ???

pozdrówka
          zielony_@skrzynka.pl
          • Gość: milka12 Re: W tym tygodniu odbieram mieszkanie ... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.03.02, 10:21
            jeszcze nie wymienili; prezes powiedział, że zrobią to na wiosnę od razu u
            wszystkich. A zrobić to muszą, bo jest gwarancja. Najważniejsze to zaznaczyć to
            w protokole, bo potem mogą wmówić, że oddali w porządku a rysę zrobiłeś np.
            myjąc okno.
            Ponadto sprawdź czy okna się nie zamykają. U mnie tak było i regulowali.
            • Gość: Zielony Re: W tym tygodniu odbieram mieszkanie ... IP: 194.9.223.* 06.03.02, 17:43
              Wiem już coraz więcej :-)

A czy te szpary w podłodze, które są przy ścianach (tak jakby wylana podłoga
              była "za mała") to normalna sprawa ???

pozdrówka
              zielony_@skrzynka.pl
              • Gość: agus Re: W tym tygodniu odbieram mieszkanie ... IP: *.hit.com.pl / 10.254.0.* 07.03.02, 08:19
                To akurat jest normalne. Jest to tzw. podloga plywajaca. Podobno mozna tam
                wlozyc gabke, ale mozna zostawic i na to ukladac podloge.
                pozdrawiam
                • Gość: milka12 gazownia IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.03.02, 09:48
                  Czy ktoś już podpisywał umowę z gazownią w Błoniu? W jakich godzinach można tam
                  się dostać i gdzie to jest dokładnie?
                  Długo trzeba czekać na licznik po podpisaniu tej umowy?
                  • Gość: agus Re: gazownia IP: *.hit.com.pl / 10.254.0.* 12.03.02, 07:56
                    tel. 725 49 92, 725 14 09
                    bardzo mile panie wszystko wyjasnia lacznie ze sposobem dojazdu.
    • Gość: agus Ma pękniętą ściane betonową! IP: *.hit.com.pl / 10.254.0.* 12.03.02, 08:00
      Zupelnie nie wiem co robić. W łazience powstała rysa. Myśleliśmy, ze tykn
      schnie. Po jakimś czasie odkuliśmy kawałek tynku i okazało się, że to pęknięta
      ściana betonowa. Mogę zapomnieć o położeniu kafelków.
      • Gość: Zielony Re: Ma pękniętą ściane betonową! IP: 194.9.223.* 12.03.02, 12:18
        W którym mieszkasz budynku ?

zielony_@skrzynka.pl
      • Gość: Zielony Re: Ma pękniętą ściane betonową! IP: 194.9.223.* 12.03.02, 12:19
        A co na to kierownik budowy ?

zielony_@skrzynka.pl
        • Gość: agus Re: Ma pękniętą ściane betonową! IP: *.hit.com.pl / 10.254.0.* 13.03.02, 08:39
          Blok F2. Do kierownika budowy jeszcze nie dzwonilam, ale podejrzewam ze on ma
          to gleboko w d... jak zreszta wszyscy inni.
        • Gość: agus Re: Mam pękniętą ściane betonową! IP: *.hit.com.pl / 10.254.0.* 13.03.02, 10:40
          Dzwonilam.Podobno to sie tak robi. I jak peklo to znaczy,ze budynek osiadl i
          juz nie bedzie pekal.
          • Gość: milka12 Ogrodzenie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.03.02, 09:49
            Pan Glanc zbiera podpisy mieszkańców za lub przeciw ogrodzeniu osiedla!!!!
            Pozdrawiam wszystkich
            • Gość: Zielony Re: Ogrodzenie IP: 194.9.223.* 19.03.02, 19:59
              No właśnie, byłem dziś w biurze pana Glanca i z tego co ona wygadywał to ma to
              być ogrodzenie + automatyczna brama wjazdowa. Nawet podał mi koszt przypadający
              na jeden lokal ~ 500 zł, podsunął listę i zaczął lukrować, że jego zdaniem i
              tak się większość zgodzi więc nie ma się co zastanawiać ... nie podpisałem (na
              razie) gdyż zastanawiający był dla mnie koszt tego przedsięwzięcia (czyżby
              kolega miał firemke specjalizującą się w ...)
              Czy ktoś już podpisał tą listę ?
              Jakie jest wasze zdanie ?

Kolejna sprawa to umowy o elektryczność. Odniosłem wrażenie jakby panu Glancowi
              niesamowicie zależało na tym aby ludzie jak najszybciej owe świstki podpisali.
              Zapewne MAXIS chce jak najszybciej odłączyć prąd budowlany choć kto wie co się
              za tym pośpiechem jeszcze kryje. Po krótkiej wymianie zdań, w której pan Glanc
              skrytykował mój brak zaufania do jego intencji podpisałem ów papierek. Co z
              tego wyniknie przekonam się niebawem jednak niesmak wyniesiony z rozmowy z tym
              człowiekem pozostanie na długo...

Ktoś już podpisał owe papierzyska ?
              Co o tym sądzicie ?

pozdrówka
              zielony_@skrzynka.pl

ps. tak jak mogliście przeczytać na forum, w zeszłym tygodniu miałem odebrać
              mieszkanie ... obiecanki cacanki ... kolejny termin wyznaczony przez kierownika
              budowy -> w przyszłym tygodniu ... bez komentarza

• Gość: agus Re: Ogrodzenie IP: *.hit.com.pl / 10.254.0.* 20.03.02, 07:52
                Podpisalam obydwa papierki. Ogrodzenie byloby fajne, ale nie bramy
                automatyczne, ktore baaaaaardzo czesto sie psuja. Moja znajoma mieszka na takim
                osiedlu i zostawia samochod pod innym blokiem.
                Uwazam, ze 500 zl to za drogo. Nie potrzebujemy "ogrodzenia ze zlota".
                Odlaczenie energii budowlanej ma potrwac ok. 1 miesiaca czyli ze 2 poczekamy.
                Podobno najpierw wszyscy musza podisac te umowy.

Klucze od skrzynek mozna odebrac na poczcie.
                Pozdrawiam
                • Gość: milka12 Re: Ogrodzenie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.03.02, 08:49
                  Ja także podpisałam obie rzeczy. Też myślę, że tak szybko nie odłączą nam prądu
                  z budowy, bo przecież widzimy jakie mają tempo.
                  Jeśli chodzi o cenę ogrodzenia, to fakt że jest za wysoka, ale my wcale nie
                  musimy się na nią zgadzać. Zgadzamy się na ogrodzenie, ale mamy prawo żądać
                  wglądu do oferty, poznać firmę wykonawczą i ich ceny. Jeśli stwierdzimy, że za
                  drogo - nie damy pieniędzy i już.
                  Pozdrowienia
                  • Gość: milka12 Re: Ogrodzenie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.03.02, 13:29
                    a czy ktoś coś wie na temat kablówki, tzn. ile kosztuje i co jest w cenie?
                    • Gość: Ania P. Re: Kablówka i internet. IP: 212.244.106.* 22.03.02, 08:12
                      A czy ktoś się orientuje odnośnie instalacji i podłączenia do internetu. Czy
                      dużo osób odpowiedziało na rozłożone ogłoszenia.

Pozdrawiam
                      A.
                      • Gość: Harry Re: Kablówka, internet, ogrodzenie, elektryka IP: *.dialup.warszawa.pl 25.03.02, 08:14
                      • Gość: Harry Re: Kablówka i internet, ogrodzenie, elektryka IP: *.dialup.warszawa.pl 25.03.02, 08:25
                        Witam,
                        Kablówka: 100,- instalacja; 26,- abonament.
                        Internet: oferta firmy z Ożarowa 600,- instalacja; 90,- abonament, ale mają
                        zrobić taką opcję: 300,- instalacja; abonamenty przy bps: 90,- 128, 50,- 33.
                        Ogrodzenie - ak najbardzej - ograniczy to ilość krcących się obcych po osiedlu,
                        zwiększy bezpieczeństwo. Brama elektrycznie otwierana jak najbardziej, mimo, że
                        się psują - nawet dla twego, że jak będze ręcznie otwierana, to jeden otworzy,
                        drugi nie zamknie, jak się popsuje, to się przez jakiś czas będzie można ją
                        ręcznie pootwierać. Poza tym brama będzie jednak spora i większość pięknych
                        kobiet z naszego osiedla by sobie z nią nie poradziło.
                        Umowy o energię - wypełniłem co trzeba było, ale nie podpisałem. Powiedziałem, że
                        nie podpiszę niewypełnionej umowy, której treści do końca nie znam - np: moc
                        przyłączeniowa - i stwierdziłem, że jak będzie cała uzupełniona to zapoznam się z
                        jej treścią i wtedy podpiszę.
                        • Gość: Zielony Re: Kablówka i internet, ogrodzenie, elektryka IP: 194.9.223.* 25.03.02, 11:12
                          > Umowy o energię - wypełniłem co trzeba było, ale nie podpisałem.
                          > Powiedziałem, że nie podpiszę niewypełnionej umowy, której treści
                          > do końca nie znam - np: moc przyłączeniowa - i stwierdziłem, że jak
                          > będzie cała uzupełniona to zapoznam się z jej treścią i wtedy podpisz

Właśnie na to zwróciłem uwagę p.Glancowi ... ale on powiedział, że jak nie chcę
                          to nie muszę podpisywać (mocno się przy tym obruszył) ale ostrzegł mnie, że
                          później sam się będę bujał po zakładach energetycznych z papierkami i może to
                          nawet 1/2 roku potrwać.

pozdrówka
                          zielony_@skrzynka.pl
                          • kamils Re: Kablówka i internet, ogrodzenie, elektryka 23.08.02, 08:11
                            Internet z gniazdka zamontowanego w mieszkaniu kosztuje, o ile pamiętam 300 za
                            podłączenie plus 100 abonament. Parametry dużo lepsze niż przez kablówkę, ale
                            musi się zebrać minimum 20 osób z osiedla. Póki co jest chyba 16. Uważam, że te
                            4 osoby uda się znaleźć. Wtedy za podobne pieniądze będziemy mieli internet
                            lepszy niż z kablówki. Namiary na gościa od internete są rozwieszone w
                            klatkach, ewentualnie ma je Pan miGlanc.
          • Gość: bzyk Re: Mam pękniętą ściane betonową! IP: 213.25.97.* 15.05.02, 10:02
            Nie martw się tez rozmawiałam z fachowcem od budownictwa i tak sie moze zdarzyć
            to nic strasznego. możesz kłaść kafelki bedzie ok.
    • Gość: Zielony Odebrać mieszkanie czy nie ?!? IP: 194.9.223.* 26.03.02, 08:28
      Witam

No właśnie - odbiór zaplanowany na czwartek ...
      Mam nadzieję, że ten termin będzie dotrzymany :-)
      Jak było w Waszym przypadku ?
      Co z usterkami zauważonymi podczas odbioru ?
      Wystarczy je wpisać do jakiegoś papierka i MAXIS naprawi je później - jak już
      będę tam mieszkał - czy może odmówić odbioru mieszkania do momentu zrobienia
      poprawek ?

pozdrówka
      zielony_@skrzynka.pl
      • Gość: Harry Re: Odebrać mieszkanie czy nie ?!? IP: *.dialup.warszawa.pl 27.03.02, 08:01
        Wpisz usterki i śpij spokojnie, napewno w najbliższym czasie do ciebie nie
        przyjdą żeby je naprawić. Ja na zalepki do futryn, parapetów, ocieplenie wrót
        garażu (takie miałem w umowie), nie mówiąc o wymianie wkładu okna czekam ponad
        pół roku.
      • Gość: Zielony Re: Odebrać mieszkanie czy nie ?!? -> NIE !!! IP: 194.9.223.* 28.03.02, 12:37
        Witam !

Można się załamać - dziś miałem odebrać moje M ale jak to bywa z MAXISEM
        (zdążyłem się już chyba przyzwyczaić) poinformowano mnie, że jest to
        niemozliwe. Zapomniano zrobić kilku rzeczy (m.in. założyć gniazdek i kontaktów,
        wstawić drzwi do łazienki)- myśleli, że z nich zrezygnowałem ...!@#$@#$!@~~

Wiem, że MAXIS baaardzo intensywnie sprzedawał ostatnie mieszkania, które im
        zostały (te na ostatnich piętrach). Jakieś dwa tygodnie temu zjechali z ceną aż
        do 1900 zł / m2, no i opchneli je. Ciekawy jestem co naobiecywali nowym
        klientom. Zamiast podawać termin realizacji xx.xx.xxxx a za chwilę w tym samym
        piśmie pisać, że mogą się opóźnić o 90 dni i nie ma to żadnego znaczenia lepiej
        było by pisać, że termin oddania to xx+90.xx.xxxx - człowiek by sobie nadziei
        przynajmniej nie robił ...

NOWI KLIENCI KTORZY CZEKACIE NA SWOJE M OD MAXIS'a - ODEZWIJCIE SIĘ !
        :-)

pozdrówka
        zielony_@skrzynka.pl
        • Gość: Marek PROSZĘ O INFORMACJE!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 02.04.02, 08:08
          Z ogromnym zainteresowaniem przeczytałem wszystko co piszecie o Maxisie i jego
          inwestycji w Ożarowie. Być może będę mógł kupić tam mieszkanie (jeśli klient
          zrezygnuje z rezerwacji). Mam jednak jeszcze parę pytań, o odpowiedź na które
          proszę jak najszybciej.
          1. czy nie martwi Was stan robót na osiedlu? do kiedy Maxis ma to dokończyć?
          czy to zrobią?
          2. czy jest już wspólnota mieszkańców? czy czuwa nad wykończeniem osiedla?

Dziękuję bardzo za pomoc. Wszelkie informacje pomogą mi w podjęciu decyzji.

Pozdrawiam
          Marek
          • Gość: Zielony Re: PROSZĘ O INFORMACJE!!!! IP: 194.9.223.* 02.04.02, 08:31
            Witam !

Domyślam się, że będzie to mieszkanie na ostatnim piętrze ... w którym budynku ?

Co do wykończenia terenu przylegającego to sądzę, że teraz się to ruszy bo
            pogoda sprzyja (widziałem, że zaczeli już kostke układać)
            Wpólnota już teoretycznie jest, było pierwsze zebranie, zostało powołanych do
            życia kilka komisji, były pierwsze głosowania. Obecnie dopracowywany jest
            regulamin wspólnoty oraz przygotowywana nowa propozycja czynszów (te, które
            zapodał nasz zarządca - p. Glanc - są za wysokie).

To co mogę Ci napisać z mojego doświadczenia - możesz się spodziewać, że nie
            przygotują Ci mieszkanka zbyt szybko ... ja miałem mieć oddanie 31 stycznia a
            do dziś walczę o poprawienie wielu usterek i umówienie się na oddanie
            mieszkania. Kolejny termin został wyznaczony na najbliższy czwartek ...

pozdrówka
            zielony_@skrzynka.pl
            • Gość: Ake Re: PROSZĘ O INFORMACJE!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.02, 20:17
              To ja chyba miałam straszne szczęście, bo u mnie właściwie nic nie było do
              poprawy poza drzwiami, które wymienili w ciągu 24 h. Pozdrawiam
    • Gość: Adam Plotki IP: 192.28.2.* 03.04.02, 15:15
      Nie chcialbym byc posadzony o to ze pierwszy raz na tej liscie i od razu sieje
      poploch. Dlatego na wstepie usprawiedliwie sie : watek Maxis sledze od poczatku
      jako zywotnie zainteresowany wspolinwestor/mieszkaniec osiedla.
      Chyba wszyscy widzieli, ze zniknely drzwi od klatek. P. Glanz poinformowal mnie
      iz zostaly skradzione, ale dotarly do mnie rowniez plotki iz zabral je ich
      dostawca zniecierpliwiony tym, ze Maxis mu nie placi. Slabe tempo prac wynika
      ponoc z tego iz Maxis nie ma pieniedzy na dokonczenie osiedla w tym wykonczenie
      klatek. Osobiscie mam juz dosc balaganu a widok budowanego od stycznia
      smietnika przyprawia mnie o mdlosci podobnie jak tempo instalowania barierek,
      oddawanie mieszkan na IV-tych pietrach itd.
      Prosze o totalna kryrtyke tego co napisalem bo sam wole w to nie wierzyc.
      • Gość: Aśka P. Re: Plotki IP: 212.244.106.* 03.04.02, 15:43
        Tu mnie totalnie zaskoczyłeś- z tymi drzwiami. Nie mama zbyt duzego
        doświadczenia odnośnie wykańczania osiedli, ale moim zdaniem prace rzeczywiście
        nie posuwają się wbyt szybko. Ziemia nie rozplantowana, barierek nie ma, kostke
        układają w iście żółwim tempie. Ciekawa jestem jak długo będą grodzić osiedle.
        Odnośnie bramy wjazdowej, przecież te urządzenia często się psują, i jak wtedy
        wydostać się samochodem z osiedla?

Pozdrawiam.
        A.
        • Gość: Zielony Re: Plotki IP: 194.9.223.* 03.04.02, 20:26
          Potwierdzam !

- moje mieszkanko z 4 piętra odbieram jutro (czy oby znowu coś nie wyskoczy
          #@#!???) Ile się w przeciągu ponad 3 miesięcy od podpisania umowy nadzwoniłem i
          najeździłem aby ponaglać osoby odpowiedzialne za prace wykończeniowe - to
          moje ... a roboty mieli na 2 góra 3 tygodnie ...
          - drzwi od klatki znikły dobrych pare tygodni temu ... druga para wstawiona ale
          z pajęczynką na szybie
          - domofony miały być do końca marca (było o tym na zebraniu wspólnoty)
          - za wykończenie terenu też mieli się zabierać migusiem ale jedyne co
          zauważyłem to : położenie kostki na zejściach z klatek, parkingu i drodze oraz
          parę przylepionych "cegiełek" przy garażach od południowej strony osiedla.

pozdrawiam
          zielony_@skrzynka.pl

ps. co do plotek o braku funduszy na wykończenie osiedla to dotarła do mnie
          taka, że próbują załatać tą dziurę czynszami/ryczałtami bezprawnie ściąganymi z
          mieszkańców (bloki nie zostały odebrane jeszcze przez gminę ...) / choć z
          drugiej strony na placu budowy (bo tak to jeszcze wygląda) nie powinni mieszkać
          ludzie więc kółko się zamyka ...
          • Gość: bzyk Re: Plotki IP: 213.25.97.* 15.05.02, 10:05
            To niemożliwe zeby bloki nie były odebrane przez gminę bo wtedy nie byłoby
            adresu i aktów notarialnych nie można byłoby podpisać.
    • Gość: Zielony Akt notarialny - jak to jest ?!? IP: 194.9.223.* 05.04.02, 14:29
      Witam !

Domyślam się, że Wy już zapewne macie to za sobą :-)
      Odberałem wczoraj swoje M od Maxisa ...
      Teraz czeka mnie podpisanie aktu i tu mam pewną sprzeczność.
      Co innego mówi Bank, który dał mi kredyt a co innego Maxis/ichni Notariusz

W/g Maxisa muszę przed podpisaniem aktu dostarczyc im oswiadczenie z banku
      potwierdzajace udzielenie mi kredytu.
      Oświadczenie to jest potrzebne do złożenia _przez notariusza_ wniosku o
      założenie księgi wieczystej i (!) wniosku o wpis do hipoteki.

W/g Banku najpierw powinienem podpisać akt, a notariusza poprosić tylko o
      złożenie wniosku o założenie księgi wieczystej. Potem przyjść z tym aktem do
      Banku i dopiero wtedy pobrać oświadczenie o udzieleniu kredytu i samemu złożyc
      wniosek o wpis do hipoteki.

Jaka różnica ?
      Jak robi to notariusz musze mu zapłacić za usługę, jak robię to sam to nic nie
      płacę...

JAK BYŁO W WASZYM PRZYPADKU ???
      (oczywiście pytanie jest do osób, które wzięły kredyt i musiały bawić się w
      hipotekę w księdze wieczystej)

pozdrówka
      zielony_@skrzynka.pl

• Gość: Ake Re: Akt notarialny - jak to jest ?!? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.02, 20:57
        No więc ja zrobiłam tak jak chciał Maxis i notariusz, wobec czego wszystkie
        dokumenty poszły do nich przed podpisaniem aktu. Jedank Pani od mojego kredytu
        powiedziała, ze gdybym sama załatwiła wszystkie formalności to zapłciłabym o
        jakieś 1000 zł mniej za cały akt i że notariusz jak to ładnie ujęła wprowadził
        mne w bląd mówiąc że wszystko on musi załtwic, bo zmieniły sie przepisy. Ciesze
        sie, ze mam juz to za sobą. Anjlepiej po prostu poszukać w przepisach i pójść
        do jednych albo drugich z odpowiednimi paragrafami. Powodzenia.
    • Gość: Zielony Cisza ... IP: 194.9.223.* 09.05.02, 16:43
      Ale cisza nastała w naszym wątku ...
      Zupełnie odmienna sytuacja panuje na osiedlu - robota idze aż dym leci :-)))

Zielony
      • Gość: Aśka P. Re: Cisza ... IP: 212.244.106.* 13.05.02, 09:39
        Cześć

wszyscy zajęci są szykowaniem swoich przytulnych gniazdek i nie mają czasu tu
        zaglądać.
        A może powodem jest fakt odebrania kluczy i brak potrzeby w konsultacjach typu
        kiedy prąd, kiedy akty notarialne, kiedy odbiór kluczy,itp. - to już mają za
        sobą.

a co się dzieje na osiedlu? moim zdaniem niewiele, Cały czas leży
        ten "śmietnik" w postaci nierozplantowanej ziemi na środku osiedla. Zrobili
        tylko kostke i tyle.

Pozdrawiam
        A. - sąsiadka z F1.
        • dorota111 Domofony ? 15.05.02, 13:41
          Dzień Dobry Sąsiedzi!!!

Czy to plotki, że nareszcie zakładają domofony?

Pozdrawiam wszysykich!

PS. Jeszcze jedno pytanie: słyszałam kiedyś że są problemy z zameldowaniem się.
          Czy to prawda? Czy ktoś już tego próbował?
          • Gość: Widz Re: Domofony ? IP: *.pl / *.gazeta.pl 16.05.02, 21:52
            Patrzę na wasze bloki prawie codziennie - sam mieszkam obok ..hmmm - ochydna ta
            ściana oporowa od Partyzantów - co tu będzie ???
            • Gość: mamba Ktoś wie? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.05.02, 09:14
              Czy ktoś wie coś na temat wykończenia osiedla? Kiedy drzwi, domofony, malowanie
              klatek itd?
              • dorota111 Drzwi !!! 17.05.02, 11:53
                Wiem na pewno (!), że wczoraj zakładali drzwi (na razie po 1 szt.)!
                Być może (jeśli wierzyć Morzycowi) jest to pierwszy krok do założenia domofonów!

Pozdrawiam
                • Gość: milka12 Kablówka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.05.02, 09:57
                  Czy ktoś może mi podać telefon do osoby zakładającej na osiedlu kablówkę?
                  Gdzieś mi się zapodziały.... :)
                  A może ktoś już ma zainstalowaną? Warto?
                  Z góry dziękuję za informacje.
                  Pozdrawiam
                  • dorota111 Re: Kablówka 20.05.02, 10:49
                    Stanisław Grzesik tel. 601 951 816. E-mail: grzesik@stansat.pl.

Ich oferta programowa jest mniejsza niż Aster-City, ale cena jest też znacznie
                    niższa!
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Aśka P. Re: Kablówka IP: 212.244.106.* 20.05.02, 12:28
                      A czy ktoś ma założony internet? Jakie koszty nalezy w tym celu ponieść, ile
                      kosztuje abonament.

Pozdrawiam
                      Sąsiadka z F1
                      • Gość: Zielony Re: Kablówka IP: 194.9.223.* 20.05.02, 15:15
                        WWW -> www.stansat.pl/ mają tragiczne ... ciekawe jak się to ma do
                        świadczonych usług :-)

Zielony
                        F1
                        • Gość: Widz Re: Kablówka IP: *.pl / *.gazeta.pl 20.05.02, 21:49
                          Internet przez Stansat to najlepsze z możliwych w Ożarowie wyjść - założenie
                          kosztuje 600 abonament 97 zł z vat/mc.
                          • Gość: Zielony Re: Kablówka IP: 194.9.223.* 21.05.02, 13:04
                            Założyłeś już u siebie ?
                            Możesz coś napisać o jakości tej usuługi ?

Zielony
                            F1
                            • Gość: Widz Re: Kablówka IP: *.pl / *.gazeta.pl 22.05.02, 07:58
                              Założyłem już pół roku temu - nie mieszkam w Maxisie ale obok - z prędkości
                              jestem zadowolony - 128k/s - mozna ściągać muzykę czy nawet filmy jak się lubi -
                              niestety nikt nie jest idealny i Grzesikowi też zdażają się wpadki - raz nie
                              było "mocy" przez 2 dni i kilka razy internt padał na kilka godzin - ale zwykle
                              dzieje sie to w godzinach przedpołudniowych - gdy "normalni " ludzie nie
                              korzystają - wystarczy tel do Grzesika i dośc szybko robi się OK.
      • Gość: Zielony Re: Cisza ... IP: 194.9.223.* 28.05.02, 08:35
        Podpatrzone :

Cierpliwość niektórych mieszkańców naszego osiedla sięga już chyba zenitu
        jeżeli chodzi o tempo w jakim robotnicy wykańczają tereny przyległe do
        budynków. Mieszkańcy parteru (f1) postanowili sami zazielenić kawałek poletka
        przed blokiem :-)))

Zielony
        • dorota111 Kto chce kupić garaż ? - cena spadła! 28.05.02, 08:42
          Podsłuchane:

Obecna cena za mieszkanie na IV piętrze 85 m kw. - 160.000 zł (brutto)
          Aktualna cena za garaż..... 15.000 (brutto)

Miłego dnia!

• Gość: Zielony Re: Kto chce kupić garaż ? - cena spadła! IP: 194.9.223.* 28.05.02, 13:01
            Taaaak !
            Niech ktoś kupi w końcu to mieszkanie - chcę mieć wreszcie sąsiada/dkę !
            :-)
            Szczerze to jak ktoś wchodzi pierwszy raz do tego mieszkania to czuje się jak w
            jakimś labiryncie. Gdyby tylko wywalili na starcie kilka ścianek od razu by się
            komuś spodobało.

Zielony
            • Gość: Ania P. Re: Kto chce kupić garaż ? - cena spadła! IP: 212.244.106.* 28.05.02, 13:40
              Mam nadzieję, że na tym poletku przed moim mieszkaniem nie zasiali zboża ;-))
              • dorota111 Re: Poletko? 28.05.02, 13:52
                Masz na myśli to pole pomiędzy ul. Floriana i Poniatowskiego?
                Jeżeli tak - zasadzili tam... selery!
                Chyba zboże byłoby lepsze?

• Gość: Ania P. Re: Poletko? IP: 212.244.106.* 28.05.02, 16:16
                  O zgrozo.

Nie wiem, o które poletko chodzi, ale chyba o to wewnątrz osiedla, na tej
                  naszej skarpie przy "wysokim" parterze.

Pozdrawiam.
                  • dorota111 Re: Poletko? 29.05.02, 08:40
                    Chi Chi Nie, na tym "poletku" nie posadzili selerów!
                    Nic jeszcze nie zrobili prócz wywalenia kilku kolejnych wywrotek ziemi!

Pozdrawiam również
    • Gość: Zielony Ogrodzenie osiedla IP: 194.9.223.* 28.05.02, 19:09
      Jak już zapewne widzieliście w gablotach na klatkach pojawiło się info o
      przegłosowaniu uchwały pt: "PŁOT" :-)
      Herr Glanc przebąkiwał, że chce zrobić spotkanie informacyjno-organizacyjne w
      tej sprawie gdzieś około 8 czerwca. Pojawiła się również w jego ustach magiczna
      suma składki na ten cel w wysokości 500 zł od mieszkania (?!)

Zielony
    • Gość: Zielony Prąd IP: 194.9.223.* 28.05.02, 19:14
      A czy zastanawialiście się czasem w jaki sposób Maxis odbije sobie to co teraz
      My przepalamy w żarówkach, telewizorach, radiach, komputerach, kuchenkach
      elektrycznych, tostownikach, kuchenkach mikrofalowych, lodówkach, pralkach,
      elektrycznych szczoteczkach do zębów itd. , itp. ???

Nie sądzę aby byli tacy dobrzy i sponsorowali nam prąd przez taki kawał
      czasu ... Herr Glanc nie był w stanie podać terminu podłączenia liczników
      elektryczności.

Zielony
      • dorota111 Re: Prąd 29.05.02, 08:42
        Jak sobie odbiją?
        Podobno pobierają zaliczki?
        Poza tym ten koszt utrzymania części wspólnej... trochę za wysoki!
        Czy ktoś z was im płaci?

• Gość: Zielony Re: Prąd IP: 194.9.223.* 29.05.02, 09:56
          No dobra - zaliczka zaliczką (za prąd już coś biorą ???)ale przecież jakoś
          trzeba to potem rozliczyć. Jeden zużywa tyle a drugi tyle - i co - potem
          wszyscy do jednego wora ?

Zielony
          • dorota111 Re: Prąd 29.05.02, 10:50
            Nie mam pojęcia jak mają zamiar się rozliczyć. Jedno jest pewne, że ta kwota za
            administrację jest zbyt wysoka (tym bardziej, że budowa jeszcze jest nie
            zakończona)!
            Poza tym to ich wina. Gdyby dotrzymali terminów i sprawnie zakończyli budowę -
            nie ponosiliby takich kosztów!
            Nie martw się tak - na pewno na tym nie stracą, a jeżeli nawet... co mnie to
            obchodzi?
        • Gość: milka12 do Doroty 111 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.05.02, 11:11
          dorota111 napisał(a):

> > Czy ktoś z was im płaci?

a Ty nie płacisz?
          czy mieszkasz już na osiedlu? podpisałaś akt notarialny?

• dorota111 Re: od Doroty 111 29.05.02, 11:24
            Nie płacę
            Mieszkam
            Nie podpisałam

Firma miałabyć ze mną w kontakcie ponieważ odmówiłam podpisania aktu w takiej
            formie w jakiej był mi przedstawiony.
            Postawiłam warunki... i oczywiście od stycznia nikt nie odpowiedział na moje
            monity, ani nie zadzwonił.
            • Gość: Zielony Re: od Doroty 111 IP: 194.9.223.* 29.05.02, 11:59
              Jeśli można wiedzieć - jakie zapisy w akcie przesądziły o Twojej decyzji
              niepodpisywania ???

Zielony
              • dorota111 Re: od Doroty 111 29.05.02, 12:41
                Pisałam już o tym w styczniu!
                Chodziło przede wszystkim o to, że w akcie nie było nic na temat zwrotu
                nadpłaconych pieniędzy!

Miałam też pewne wątpliwości jeżeli chodzi o formę w jakiej samo podpisywanie
                aktów się odbywało!
                Jeżeli notariusz bierze maksymalną stawkę to niech (do licha) zrobi to jak
                należy: poświęci czas, wyjaśni watpliwości itd.
                Mam porównanie bo podpisywałam już kilka aktów w swoim życiu.
                Przecież notariusz to urzędnik zaufania publicznego. Maxis i my jesteśmy dla
                niego stronami, a on tymczasem siedział z Garbowskim po jednej stronie stołu!
                Nie podobało mi się to. To tak jakby pilnował tylko ich interesów. Tak zresztą
                było.
                Przecież można było na gorąco zmienić pewne szczegóły w akcie!

Pozdrawiam
                • Gość: Ake Pytanie o pocztę IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.02, 13:20
                  Jesli ktos odbierał kluczyk do skrzynki to bardzo proszę o informacje gdzie
                  znajduje sie poczta, na której mozna to zrobic. Nie mieszkam jeszcze na osiedlu
                  i bywam tam dosyc rzadko wiec trudno mi ja zlokalizować. Pozdrawiam Ake
                  • Gość: Zielony Re: Pytanie o pocztę IP: 194.9.223.* 29.05.02, 13:40
                    Namiar na POCZTĘ:
                    - lecisz od naszego osiedla ulicą Floriana w stronę ulicy Poznańskiej (trasa)
                    - przelatujesz światła i dolatujesz do końca i ... w prawo
                    - lecisz przed siebie - na wysokości wyjścia ze stacji PKP jest Poczta (po
                    prawej stronie)

ps. zgubienie kluczyka kosztuje 1 zł i trzeba czekać 3 tygodnie :-)))

Zielony
                    • Gość: AKe Re: Pytanie o pocztę IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.02, 16:00
                      Bardzo, bardzo dziekuję za informacje. AKe
                      • Gość: milka12 KOMISJA IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.06.02, 14:24
                        ponoć w II połowie lipca ma zostać powołana komisja, mają oglądać mieszkania.
                        czy ktoś coś wie na ten temat? czy to normalna praktyka? nie bardzo mi się
                        uśmiecha żeby ktoś obcy kręcił mi się po mieszkaniu :)
                        • Gość: Zielony Re: KOMISJA IP: 194.9.223.* 04.06.02, 11:21
                          Komisja z Gminy ?
                          Może w sprawie odbioru osiedla ?

Zielony
                          • Gość: AKe Re: KOMISJA IP: *.com.pl 04.06.02, 15:09
                            a To komisja z gminy nie odebrała osiedla wcześniej? Mozna podpisać akt
                            notarialny jak osiedle jest nieodebrane? A jesli jest nieodebrane to skąd mamy
                            adresy?
                            • Gość: EDI Wolne mieszkania IP: *.ist.waw.pl 03.07.02, 15:08
                              Czy są do kupienia jeszcze jakieś mieszkania
                              • Gość: Zielony Re: Wolne mieszkania IP: *.pl / 10.1.4.* 04.07.02, 18:52
                                Już nie ma.
                                Dwa ostatnie,z którymi Maxis mordował się strasznie długo zostały sprzedane
                                jakiś miesiąc temu.

pozdrawiam
                                zielony_@skrzynka.pl

ps. czy w związku z powyższym uznajemy wątek MAXIS na Forum GW za
                                zamknięty ? :-)))
                                • Gość: milka12 Pytanie o telefon IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 15.07.02, 09:14
                                  Pytanko: czy ktoś już zakładał na osiedlu telefon stacjonarny? Jak długo trzeba
                                  czekać na przyznanie numeru? Czy trzeba to załatwiać w Pruszkowie czy może
                                  gdzieś indziej? Dziękuję i pozdrawiam
                                  • Gość: Widz Re: Pytanie o telefon IP: *.netname.pl / 62.148.94.* 16.07.02, 15:57
                                    Wniosek o telefon należy złożyć w Wydziale Telekomunikacji w Ożarowie w bloku
                                    przy Fabryce Kabli, należy mieć przy sobie dowód+akt notarialny. Rozpatrywanie
                                    wniosku trwa tydzień, w następnym tygodniu przychodzi ekipa i podłącza telefon.
                                    Wszystko trwa 2 tygodnie i kosztuje ok. 60zł. A czy Ktoś ma może jakieś
                                    informacje na temat ogrodzenia osiedla?
                                    • Gość: milka12 ogrodzenie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.07.02, 10:01
                                      Ponoć sprawa ogrodzenia czeka na:
                                      1. zatwierdzenie przez mieszkańców regulaminu wspólnoty; w regulaminie tym jest
                                      zapis o ściąganiu pieniędzy od lokatorów. Ma to ponoć zabezpieczyć wspólnotę
                                      także w przypadku gdy ktoś nie da kasy na ogrodzenie.
                                      2. domofony zostaną założone inne niż planowano; mają być "zgrane" z bramami
                                      ogrodzenia.
                                      3. koszt ogrodzenia, nowych domofonów oraz pilotów to ok. 1000 zł na lokal

Są to informacje z przed ok. 2 tygodni od p. Glanca.
                                      Na razie tyle.
                                      Pozdrawiam
                                      • Gość: milka12 Re: ogrodzenie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.07.02, 15:14
                                        Mała korekta: jednak zostają przy "starych" domofonach. ale koszt ogrodzenia
                                        pozostaje ten sam.
    • Gość: Zielony Końcowe odliczanie IP: 194.9.223.* 22.07.02, 12:53
      Maxisowi ostało się jedynie 10 dni do zagwarantowanego (w niektórych aktach
      notarialnych) terminu zakończenia prac wykończeniowych na osiedlu. Co mają
      jeszcze do zrobienia ?
      Otóż :
      - domofony
      - malowanie klatek
      - dokończenie zazieleniania terenu osiedla - to co już zostało posiane do tej
      pory nie przypomina raczej trawy :-) - drzewa były w planie ???
      - dokończenie wykończenia chodników (krawężniki powinny być wszędzie czerwone -
      obecnie część krawężników to betonowe wylewki)
      - "wybudowanie" podjazdów dla wózków na schodach - m.in. przy budynku Floriana
      12
      - dokończenie wykończenia elewacji przy niektórych garażach i przy skarpach (tu
      podobnie jest stan surowy a powinny być bloczki w kolorze przypominającym
      zgniły fiolet ...)
      - daszki nad klatkami - chyba to nie jest już finalna wersja...
      - zbudowanie drugiego śmietnika (?) - jeden jest przy ulicy Partyzantów - drugi
      winien się znaleźć gdzieś w okolicy ulicy Floriana - jak na razie 3 pojemniki
      stoją sobie luźno przy garażach

Dodacie coś jeszcze ?
      Ja odliczam dni ... potem eskaluję...

pozdrawiam
      Zielony
      GG:161450
      • Gość: Franek Re: Końcowe odliczanie IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 22.07.02, 13:11
        Jestem święcie przekonany ze 10 dni to mało jak na wykończenie (całkowite)
        osiedla. Bywają dni że mam możliwość obserwowania pseudo pracowników firmy
        Maxis. Krew mnie zalewa widzac ich szybkość i profesjonalizm. To już lokatorzy
        ul. Alternatywy mieli lepszych fachowców. No i oczywiście mieli prawdziwego
        Anioła. Nasz "anioł"( p.Glanc) niestety nie sprwdza się w nowej roli.
        Pozdrawiam wszystkich mieszkańców.
      • Gość: milka12 Re: Końcowe odliczanie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.07.02, 14:46
        Może ktoś się orientuje czy w związku z faktem, że w aktach notarialnych mamy
        podany termin wykończenia osiedla 31 lipiec a Maxis się z tego terminu nie
        wywiąże, to możemy podjąć jakieś kroki? Czy ten akt nam coś daje? A może to
        tylko papier... a nam dalej pozostaje czekać czekać czekać.
        A może by tak przestać płacić Maxisowi (przynajmniej część czynszu)?! Sama nie
        wiem
        • Gość: Aśka P. Garaż do wynajęcia IP: 212.244.106.* 23.07.02, 13:27
          Mam garaż do wynajęcia w bloku przy ul. Floriana 12.
          Tel. 501-054-341

Pozdrawiam.
        • Gość: Aśka P. Garaż do wynajęcia IP: 212.244.106.* 23.07.02, 13:28
          Mam garaż do wynajęcia w bloku przy ul. Floriana 12.
          Tel. 501-054-341

Pozdrawiam.
    • Gość: Zielony Powraca temat ogrodzenia IP: *.pl / 10.1.4.* 23.07.02, 20:21
      A to za sprawą pisma wywieszonego w gablotach. Podobno zaczęła się akcja
      zbierania funduszy na ogrodzenie osiedla (!#@!). Z tego co pamiętam to nie tak
      miało być ... na ostatnim spotkaniu "pod chmurką" z p. Glancem zostało
      ustalone, że w skrzynkach pocztowych otrzymamy różne propozycje (opisowo -
      cenowe)wybudowania ogrodzenia wraz z bramami wjazdowymi i instalacją
      domofonową. Od spotkania minął szmat czasu - w skrzynkach pusto - aż tu nagle
      bach i pismo "zbieramy pieniążki".

Mamy więc (od mieszkania):
      - 500 zł / za ogrodzenie
      - kolejne 400 zł za instalację domofonową przy bramach/furtkach (i tu ciekawa
      sprawa - jak się ma założenie domofonów przy bramach/furtkach do domofonów,
      które miał założyć MAXIS na klatkach schodowych ? Czy oni wogóle zamierzają
      założyć te domofony ? A może czekają właśnie na nasze składki i z tych
      funduszy je założą ?)

Jutro dzwonię do Glanca.

pozdrawiam
      zielony_@skrzynka.pl

ps. do planowanego zakończenia prac wykończeniowych na osiedlu pozostało 8
      dni - życzę powodzenia podwładnym p.Morzyca ;-)
      • Gość: Zielony Re: Powraca temat ogrodzenia IP: 194.9.223.* 25.07.02, 13:26
        Okazało się, że:
        - ustalenia ustaleniami ale w związku z małym odzewem związanym z głosowaniem w
        sprawie regulaminu (bardzo mało osób oddało karty) - głosowanie w sprawie ofert
        nie odbędzie się. Najlepsza oferta zostanie wybrana przez "osoby najbardziej
        zaangażowane w temat ogrodzenia" (p.Glanc podał mi kto m.in. jest tak bardzo
        zainteresowany)
        - domofony dla Maxisa (na klatkach schodowych) ma zakładać ta sama firma, która
        później będzie nam zakładać domofony przy furtkach/bramach.

wniosek - ANGAŻOWAĆ SIĘ W SPRAWY OSIEDLOWE PANIE I PANOWIE !
        ;-)

pozdrawiam
        zielony_@skrzynka.pl

> A to za sprawą pisma wywieszonego w gablotach. Podobno zaczęła się akcja
        > zbierania funduszy na ogrodzenie osiedla (!#@!). Z tego co pamiętam to nie
        tak
        > miało być ... na ostatnim spotkaniu "pod chmurką" z p. Glancem zostało
        > ustalone, że w skrzynkach pocztowych otrzymamy różne propozycje (opisowo -
        > cenowe)wybudowania ogrodzenia wraz z bramami wjazdowymi i instalacją
        > domofonową. Od spotkania minął szmat czasu - w skrzynkach pusto - aż tu nagle
        > bach i pismo "zbieramy pieniążki".
        >
        > Mamy więc (od mieszkania):
        > - 500 zł / za ogrodzenie
        > - kolejne 400 zł za instalację domofonową przy bramach/furtkach (i tu ciekawa
        > sprawa - jak się ma założenie domofonów przy bramach/furtkach do domofonów,
        > które miał założyć MAXIS na klatkach schodowych ? Czy oni wogóle zamierzają
        > założyć te domofony ? A może czekają właśnie na nasze składki i z tych
        > funduszy je założą ?)
        >
        > Jutro dzwonię do Glanca.
        >
        > pozdrawiam
        > zielony_@skrzynka.pl
        > GG:161450
        >
        > ps. do planowanego zakończenia prac wykończeniowych na osiedlu pozostało 8
        > dni - życzę powodzenia podwładnym p.Morzyca ;-)
        • Gość: Aśka P. Re: Powraca temat ogrodzenia IP: 212.244.106.* 05.08.02, 08:47
          Witam wszystkich,

czy od ostatniej wypowiedzi na forum, coś się zmieniło na Osiedlu Floriana?

Pozdrawiam.
          • Gość: Zielony Re: Powraca temat ogrodzenia IP: *.pl / 10.1.4.* 05.08.02, 23:35
            > czy od ostatniej wypowiedzi na forum, coś się zmieniło na Osiedlu Floriana?

Zmieniło się niewiele ale dało się zauważyć parę ciekawych rzeczy (zaczął mi
            się urlop więc mam trochę czasu na podglądanie tego co się dzieje na osiedlu):

1. Uprzątnięto kupę gruzu przy budynku Floriana 12, była tego cała wywrotka,
            na to miejsce zwieziono ziemię ... a raczej jakieś jej pozostałości nie
            wiadomo skąd. Panowie uczestniczący w tej operacji nieźle się natrudzili
            wyciągając z tej "ziemi" kawałki płyt chodnikowych, druty, folie itp.
            2. Przy niektórych garażach w miejsce ziemi na podjazdach wstawiono kostkę
            3. Po ostatniej ulewie część "trawników" zaczęłą spływać zgodnie z prawami
            fizyki :-)
            4. Pkt 3 przyczynił się do zalania obsuwającym się błotem rozdzielnika prądu
            (czy jak to zwą) bardzo inteligentnie zresztą ustawionego przez co nie było
            prądu od 10.00 rano do prawie 18.00 (poniedziałek)
            5. Prawdopodobnie nastąpiła przeprowadzka biura Maxisa do lokalu na ostatnim
            piętrze w klatce numer 2 w budynku Floriana 12. Piszę prawdopodobnie, gdyż
            wniosek ten opieram na tym co widziałem a widziałem jak wnoszono całą stertę
            segregatorów, biurek, krzeseł i regałów, które pamiętam z ulicy ożarowskiej -
            nie wspomnę o skórzanych fotelach, na których było mi dane czytać akt
            notarialny przed podpisaniem :-)))
            6. Dziwi mnie "różne tempo" i jakość prac w różnych częściach osiedla np:
            jedne klatki nie są wogóle pomalowane,bez domofonów + coś co przypomina tylko
            trawnik a inne wręcz przeciwnie pomalowane na biel połączoną z różową
            lamperią, zamontowany domofon + super dopieszczona trawka. Skąd ta różnica ?!?
            7. We wtorek, o 20.15, przy zachodzie słońca, na dziedzińcu naszego osiedla ma
            się odbyć spotkanie mieszkańców. Temat wiodący : ogrodzenie osiedla + zapewne
            określenie strategii gnębienia Maxisa w związku z kolejną obsuwą.

Szkoda, że tak mało osób udziela się na tym forum. Może warto by zachęcić
            ludzi (korzystając z najbliższego spotkania) do wymiany swoich poglądów,
            pomysłów i temu podobnych rzeczy właśnie za pomocą internetu i właśnie w tym
            miejscu :-)

jak zwykle pozdrawiam
            zielony_@skrzynka.pl

• Gość: Aśka P. Re: Powraca temat ogrodzenia IP: 212.244.106.* 07.08.02, 12:30
              Cześć

dziękuje za tak wyczerpującą odpowiedz na moje pytanie.

Czy po wtorkowym zebraniu coś konstruktywnego ustalono? Czy nadal cena za
              ogrodzenie jest tak kosmiczna?

Odnośnie wykończenia i estetyki co niektórych klatek schodowych, to
              rzeczywiśćie zadziwiające skąd biorą się takie dysproporcje. Może w tamtych
              klatkach mieszkają jakieś "zasłużone" osoby. Sama nie wiem.

Odnośnie rozwinięcia naszego forum to jestem za. Tylko nie wiem czy coś z tego
              będzie. Nie każdy z mieszkańców ma dostęp do netu, a niektórzy zapewne nie
              wiedzą, że isteniejemy na takim forum. Może należałoby poinformowac ludzi na
              jakims zebraniu, że "istniejemy"? Nie wiem, teraz mi taki pomysł przyszedło do
              głowy. Cześć osób, jak zauważyłam, pojawiła się tu przed podpisaniem aktów i
              istnieli tu do czasu ich podpisania. A teraz siedzą w swoich mieszkaniach i nic
              ich nie obchodzi poza glazurą, terakotą, podłogą itp.

Pozdrawiam
              i jeszcze raz dziekuję.
              • katarzyna16 Re: Powraca temat ogrodzenia 07.08.02, 15:48
                Cześć

Jestem mieszkanką budynku P1. Jest to ten budynek ze scianami pomalowanymi na
                różowo, domofonem i zadbanym trawnikiem. I wbrew temu co myślisz nikt z naszej
                klatki nie jest "zasłużoną" osobą.
                To jak wygląda nasza blok zawdzięczamy tylko sobie.To mieszkanicy naszej klatki
                złozyli się na farbęi trawę, sami dbamy o trawnik.
                Oczywiscie nie musimy tego robić, możemy siedzieć przy komuterze i na forum
                zadawać pytania "CO DZIEJE SIE OBECNIE NA OSIEDLU".
                Po co masz przychodzić na zebrania i nteresować się sprawani osiedla. Lepiej
                siedzieć w domu i zastanawiać się w której klatce mieszkają "zasłużone" osoby.

Jeśli chcesz wiedzieć co było na wczorajszym zebraniu, to przyjedz na
                osiele,na każdej klatce będzie wywieszona notatka z zebrania.

Pozdrawiam
                • Gość: Zielony Re: Powraca temat ogrodzenia IP: *.pl / 10.1.4.* 07.08.02, 16:07
                  > To jak wygląda nasza blok zawdzięczamy tylko sobie.To mieszkanicy naszej
                  klatki
                  >
                  > złozyli się na farbęi trawę, sami dbamy o trawnik.

Tu ogromne brawa dla Was !!!
                  Efekt jest OK !
                  Ale czy coś przypadkiem nie zostało postawione na głowie ???
                  Robicie coś co leży w obowiązkach:
                  - Maxis'a
                  - dozorcy, za którego przecież już płacimy

> Oczywiscie nie musimy tego robić, możemy siedzieć przy komuterze i na forum
                  > zadawać pytania "CO DZIEJE SIE OBECNIE NA OSIEDLU".

Pytanie - pytaniem. Można je zadać osobiście na zebraniu lub wirtualnie na
                  forum. Zależy to od mentalności i upodobań osoby. Sądzę, że w obecnych czasach
                  nie ma to większego znaczenia. Przykład : www.akacje.prv.pl - pełna
                  integracja ludzi jeszcze przed wybudowaniem osiedla. Mówili o tym w
                  niedzielnej Panoramie a ja znam osobiście osobę, która tam już mieszka i swego
                  czas strona WWW, forum i chat były jedynym jej źródłem informacji na temat
                  nowego mieszkania.

pozdrawiam
                  zielony_@skrzynka.pl
              • Gość: Zielony Re: Powraca temat ogrodzenia IP: *.pl / 10.1.4.* 07.08.02, 15:56
                > Czy po wtorkowym zebraniu coś konstruktywnego ustalono? Czy nadal cena za
                > ogrodzenie jest tak kosmiczna?

Konstruktywne ustalenia po wtorkowym zebraniu:
                -> trzeba się zmobilizować i wpłacić te 500 zł jak najszybciej ponieważ
                ogrodzenie - rzecz potrzebna, cena 500 zł od lokalu jest jak na moje
                wyliczenia zawyżona. Wczoraj było mówione, że u Glanca są dostępne 3
                kosztorysy. Najtańszy z nich to coś około 149 zł za m ogrodzenia. Całe
                ogrodzenie to coś około 360 m więc daje to 53640 i podzielone przez liczbę
                mieszkań coś około 160 daje 335 zł. W przeciągu tego tygodnia osoby wyznaczone
                na zebraniu (ich lista ma być wywieszona na klatkach) mają jeszcze raz
                przejrzeć te 3 oferty + jeszcze kilka zaproponowanych dodatkowo podczas
                zebrania i wybrać tą najlepszą (cenowo i jakościowo). Robimy same ogrodzenie i
                bramy - bez domofonów (na razie - póki Maxis nie zrobi tych na klatkach).
                Będzie to inwestycja etapowa - firma stawia część płotu - dostaje za to kasę.

-> jest problem z podłączeniem osiedla do użytkowego prądu z elektrowni -
                jakiś konflikt między Maxisem a sąsiedzką spółdzielnią o użyczenie podłączenia
                (czy coś takiego) - sprawa poszła do sądu. My jako mieszkańcy możemy jedynie
                wysłać pismo monitujące do energetyki. Wzór pisma i szczegóły akcji dostępne
                pod adresem : mzawadzki@poczta.onet.pl

> Odnośnie wykończenia i estetyki co niektórych klatek schodowych, to
                > rzeczywiśćie zadziwiające skąd biorą się takie dysproporcje. Może w tamtych
                > klatkach mieszkają jakieś "zasłużone" osoby. Sama nie wiem.

Otóż okazało się, że mieszkają tam osoby bardzo intensywnie zaangażowane w
                wykończenie osiedla. Do tego stopnia, że jeden gościu stoi nad robotnikami i
                mówi im co mają zrobić (jebiąc ich, za przeproszeniem, przy okazji). Mają
                ładnie pomalowaną klatkę (na razie jako jedyni) ale podobno farbę taką jaka im
                się podoba dobierali sami i sami za nią dopłacili. Domofon i ładną trawę
                również zawdzięczają swojemu zaangażowaniu ... szkoda tylko, że Maxis sam jako
                firma developerska nie dba o swoje podstawowe obowiązki - przyzwoite
                wykończenie tego osiedla.

A co do naszego forum - sądzę podobnie - większość zaszyła się w swoich
                mieszkaniach i nie interesuje ich już nic. Z dostępem do netu nie ma na naszym
                osiedlu żadnego problemu. Dopłata do TVSAT i stałe łącze działa jak malina -
                wiem bo sam korzystam :-)
                Zastanawiałem się czy nie zapodać stosownej, jednorazowej informacji w
                gablotkach ale ... techniczny problem kto zapamięta adres : "
                www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,796521.html?
                f=106&w=408115&aid=2641058&rep=2 " , który w dodatku może się w każdej chwili
                zmienić. Lepsza była by osobna strona naszego osiedla z ew. linkiem do forum
                na GW lub jeszcze lepiej z własnym forum i czatem. Rzecz do zrobienia ale
                wymaga czasu - zastanowię się nad tym jeszcze...

pozdrawiam
                zielony_@skrzynka.pl

ps. okazuje się, że to nie biuro Maxisa przeniosło sie z Ożarowskiej tylko
                kiero budowy do nowego lokum ...
                • Gość: Mirek Re: Powraca temat ogrodzenia IP: 2.4.STABLE* / 192.168.2.* 07.08.02, 16:32
                  Małe sprostowanie adresu: mzawadzki@onet.pl

A propos strona w sieci.

Na wczorajszym spotkaniu (już w gronie kilku osób) też rzuciłem pomysł
                  własnego forum dyskusyjnego. Pomysł własnej strony wspólnoty i wbudowania tam
                  forum jest moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem. Podstawowy problem jaki widzę
                  to webmaster - trzeba by mieć na osiedlu kogoś kto na zasadzie hobby będzie
                  taką stronę redagował. Mam jednak nadzieję, że ktoś taki się kiedyś znajdzie.
                  Aha, i jeszcze jedno - jawność wypowiedzi. Skoro forum ma być nowocześniejszą,
                  a przez to sprawniejszą metodą wymiany informacji (a może kiedyś i głosowania)
                  to nie wyobrażam go sobie bez podpisywania się imieniem i nazwiskiem.

Pozdrawiam,

Mirek Zawadzki
                  P1/22
                  • Gość: Zielony Re: Powraca temat ogrodzenia IP: *.pl / 10.1.4.* 07.08.02, 23:30
                    Mirku

Informacyjnie - aby taka strona WWW+forum+chat miała ręce i nogi potrzebny
                    jest nam "nasz" komputer z zewnętrznym numerem IP. Stawianie czegoś takiego na
                    serwerze (jakich sporo można znaleźć w Sieci) z darmowymi WWW nie ma sensu -
                    to się nadaje jedynie do samego WWW. Ja niestety nie mam zew. IP :(

Co do jawności wypowiedzi - a raczej jawności danych osób się wypowiadających
                    mam do powiedzenia (napisania) tyle :

Krzysiek Markowski
                    zielony_@skrzynka.pl
                    GG : 161450
                    F1/16A

ps. cieszę się, że forum trochę ożyło :)
                    • Gość: milka12 Re: Powraca temat ogrodzenia IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.08.02, 08:43
                      Fajnie, że coś się ruszyło na forum. Faktycznie, po podpisaniu aktu wszyscy
                      przestali się interesować co się dzieje z osiedlem.
                      Drodzy mieszkańcy pomalowanej klatki z domofonem: nie miejcie pretensji, że
                      ludzie zastanawiają się jakim cudem Wy macie już wszystko wykończone podczas,
                      gdy reszta jest w proszku. Wygląda to bynajmniej podejrzanie, bo Maxis nie
                      skończył jeszcze sprawy domofonów na innych klatkach, a już się wziął za
                      malowanie Waszej. Chwała Wam, że macie czas na to, żeby walczyć o swoje z
                      Maxisem.
                      Ja niestety nie mogę sobie na to pozwolić, żeby stać nad robotnikami, albo żeby
                      jak cień chodzić za kierownikiem budowy. Z tego co widzę to większość
                      mieszkańców mojego bloku również cały dzień spędza w pracy. Zostają same
                      kobitki z małymi dziećmi. A z doświadczenia wiem, że kobitki nie mogą nic
                      wskórać w Maxisie i u pana Glanca.
                      Jedna uwaga: skoro mieszkamy na jednym osiedlu to dlaczego interesuje nas tylko
                      obejście naszego bloku???
                      Pozdrawiam
                      Dorota Adryan
                      F2/12
                      • Gość: Mirek Re: Powraca temat ogrodzenia IP: 2.4.STABLE* / 192.168.2.* 08.08.02, 11:57
                        Witam serdecznie,

Ja również się cieszę, że forum troszkę "odżyło", chociaż aktywnych osób nigdy
                        nie było dużo. Bardziej jednak cieszy mnie fakt, że po wtorkowym "głównym"
                        spotkaniu, widać było przy klatkach grupki żywo dyskutujących mieszkańców.
                        Wygląda na to, że część ludzi postanowiła się trochę zaangażować. To jest
                        naprawdę budujące zjawisko.

Nie do końca jest też prawdą, że interesuje nas (tych z pomalowanej klatki)
                        tylko nasze najbliższe obejście. Jakiś czas temu p. Tomek (notabene spiritus
                        movens większości działań) osobiście chodził od klatki do klatki i regulował
                        samozamykacze drzwi wejściowych, które zostały mocno nadwyrężone podczas
                        wichury. Innym razem zasiał trawę na skrawku przy tymczasowym śmietniku na
                        terenie osiedla. Niestety ludzie są leniwi i lubią chodzić na skróty.

I to pojawia się kolejny problem do rozwiązania: jak nauczyć ludzi aby, jeśli
                        już sami się nie angażują to przynajmniej żeby docenili i szanowali pracę
                        innych. Hawk!!

Pozdrawiam,

Mirek Zawadzki

• Gość: Aśka P. Re: Powraca temat ogrodzenia IP: 212.244.106.* 08.08.02, 12:21
                          Witam

widzę, zż burza trwa ;-)

Zadałam tylko pytanie i podzieliłam się swoimi myślami w zakresie wyglądu
                          naszego osiedla, a już zostałam zrugana. I to przez kogo? Osobę, która tylko
                          raz się wypowiedziała na forum. Ale spoko, rozumiem każdy ma prawo bronić
                          swojej pracy i pieniędzy. Osobiście jestem przeciwna zajmowaniem się czymś, co
                          leży w gestii innych osób. Po to opłacana jest spółdzielnia i dozorca, aby
                          wywiązywali się ze swoich obowiązków.

Odnośnie jeszcze wypowiedzi pani Katarzyny, to nie każdy ma możliwość, pomimo
                          chęci, uczestniczenia w zebraniach organizowanych na osiedlu. Czasami
                          informacje są zbyt późno wywieszane, a czasami po prostu jestem na osiedlu
                          dawno po terminie. Dlatego też informacje o takich spotkaniach powinny być też
                          zamieszczane na forum.

Dziękuję za poparcie Doroty i Krzysztofa.

Żeby nie było niejasności podpisuję się:

Joanna Poślad
                          F1/27
                          GG 2248217
    • Gość: Zielony Zameldowanie IP: *.pl / 10.1.4.* 12.08.02, 15:28
      Witam !

Świeżutka informacja z Urzędu Gminy (pokój 111).
      Niestety nie jest możliwe zameldowanie się na naszym osiedlu z powodu
      nieodebrania całości przez gminę. Pani ze wspomnianego pokoju stwierdziła,
      że "może coś się ruszy w tej sprawie w przyszłym tygodniu".

pozdrawiam
      Krzysiek Markowski
      F1/16A
      zielony_@skrzynka.pl
      • Gość: Mirek Zameldowanie - update IP: 2.4.STABLE* / 192.168.2.* 19.08.02, 12:42
        Świeżutka wiadomość z Wydz. Meldunkowego (pok. 105) jest taka:

Nie można się meldować na Floriana ale MOŻNA się meldować na Partyzantów.
        Niestety żona nie dopytała dokładnie o powody, ale tak jak pisał Krzysiek
        pewnie spowodowane to jest przeszkodami formalnymi, które powiniem usunąć
        Maxis.

A zatem dla jednych na szczęście a dla innych na nieszczęście można się
        meldować tylko w połowie naszego osiedla.

Pozdrawiam,

Mirek Zawadzki
        P1/22
        Partyzantów :)
        • Gość: Piterone Re: Zameldowanie - update IP: 213.25.133.* 21.08.02, 16:05
          Ja się zameldowałem na Floriana 12, zdaje się w połowie lipca.
          Pozdrawiam
          Piotr Witak
          • Gość: Zielony Re: Zameldowanie - update IP: 194.9.223.* 22.08.02, 12:24
            Wnioskuję z tego, że pracownicy urzędu wprowadzali ludzi w błąd.
            Oj bałagan tam jakiś panuje ...

pozdrawiam
            Krzysiek Markowski
            F1/16A
    • Gość: Zielony Garaże IP: *.pl / 10.1.4.* 12.08.02, 15:34
      Witam !

Jeżeli ktoś jeszcze nie zauważył ogłoszenia w gablocie - Maxis ma do
      sprzedania garaże "na skarpie" w cenie 15 000 zł + 22% VAT.

pozdrawiam
      Krzysiek Markowski
      F1/16A
      zielony_@skrzynka.pl
      • Gość: Maxis Re: Garaże IP: *.pl / 10.1.4.* 14.08.02, 18:15
        Dla mieszkańców osiedla możliwość rozłożenia płatności za garaż na 12
        miesięcy. Szczegóły w biurze na Ożarowskiej ...

• Gość: Zielony Szybka wymiana informacji IP: *.pl / 10.1.4.* 12.08.02, 15:51
      Witam !

Moja propozycja.
      Kto może niech sobie podinstaluje GaduGadu ( www.gadugadu.pl )
      Sądzę, że jak na nasze obecne możliwości jest to najszybszy środek
      przekazywania informacji (sprawdzone!).

Kto za ? Kto przeciw ?

pozdrawiam
      Krzysiek Markowski
      F1/16A
      zielony_@skrzynka.pl
      • Gość: Ola Re: Szybka wymiana informacji IP: *.com.pl 12.08.02, 18:12
        Jestem za, i to bardzo gdyż wszystkie zebrania odbywają się w godzinach w
        których absolutnie nie jestem w stanie być na osiedlu, bo pracuję do późnych
        godzin wieczornych, a chiałabym bardzo wiedzieć co sie u nas dzieje.
        • Gość: Ake Kablówka IP: *.com.pl 12.08.02, 18:19
          Czy ktoś ma może namiary na firmę, która instaluje kablówkę bo niestety
          zgubiłam a bardzo zależy mi na stałym łączu.
          • Gość: Zielony Re: Kablówka IP: *.pl / 10.1.4.* 12.08.02, 19:44
            Oto i one :

Firma : Stansat
            Osoba kontaktowa : Stanisław Grzesik
            Telefony kontaktowe : 722 39 78 lub 601 951 816
            Mail : info@stansat.pl

Przez około 3 miesiące korzystania z ich usług był tylko jeden czy dwa dni
            kiedy to wystąpiły problemy z TV i Internetem.

Jest jeszcze druga opcja stałego łącza - jednak bez telewizji kablowej.
            Szczegółów nie jestem w stanie teraz podać ale jest wywieszona stosowna ulotka
            w gablotach.

pozdrawiam
            Krzysiek Markowski
            F1/16A
            zielony_@skrzynka.pl
            • Gość: Ake Re: Kablówka IP: *.com.pl 13.08.02, 18:20
              Bardzo dziękuje za info.
        • Gość: Zielony Re: Szybka wymiana informacji IP: *.pl / 10.1.4.* 12.08.02, 19:33
          Gość portalu: Ola napisał(a):

> Jestem za, i to bardzo gdyż wszystkie zebrania odbywają się w godzinach w
          > których absolutnie nie jestem w stanie być na osiedlu, bo pracuję do późnych
          > godzin wieczornych, a chiałabym bardzo wiedzieć co sie u nas dzieje.

Ola, w takim razie podaj swoje namiary - takie jak wszyscy + numer GaduGadu

pozdrawiam
          Krzysiek Markowski
          F1/16A
          zielony_@skrzynka.pl
          • Gość: Mirek Re: Szybka wymiana informacji IP: *.pl / 10.1.2.* 12.08.02, 22:33
            Próbowałem dzisiaj zainstalować Gadu-Gadu ale mi się nie udało zarejestrować.
            Obawiam się, że mogę mieć kłopoty z używaniem GG bo w firmie, w której pracuję
            sieć jest mocno zabezpieczona - blokady na portach, proxy i takie tam różne.
            Ale pogadam z adminem, może coś z tego będzie.

Pozdrawiam,

Mirek Zawadzki
            P1/22
            • milka12 Re: Szybka wymiana informacji 13.08.02, 08:24
              Krzysiek ma rację; GG lub ICQ to najszybszy sposób komunikacji. Myślę, że do
              internetu dostęp ma prawie każdy (w pracy lub w domu).
              Pozdrawiam i cieszę się że coś się tu dzieje
              Dorota Adryan
              F2/12
              GG: 1184564
          • Gość: Ola Re: Szybka wymiana informacji IP: *.com.pl 13.08.02, 18:23
            Poadam jak tylko uda mi się uruchomić komputer z którego będę mogła
            systematycznie korzystać, co zapewne stanie się w przyszłym tygodniu.
            Pozdrawiam.
      • Gość: Mirek Re: Szybka wymiana informacji IP: 2.4.STABLE* / 192.168.2.* 13.08.02, 15:17
        Witam !!!

Mimo kłopotów udało mi się zarejestrować w GaduGadu.

Mirek Zawadzki
        P1/22
        GG:3364893
        mzawadzki2onet.pl

• Gość: milka12 domofony (unifony) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.08.02, 16:02
          Chciałam się pochwalić wszystkim forumowiczom, że w dniu dzisiejszym załozono u
          mnie unifon. Zgodnie z informacją na klatce unifony jeszcze dziś i jutro mają
          być zakładane w bloku F2. Są tam też namiary na monterów, żeby się z nimi
          umawiać na godzinę. Pozdrawiam.
          Dorota Adryan
          f2/12
          gg: 1184564
          • Gość: Zielony Re: domofony (unifony) IP: *.pl / 10.1.4.* 19.08.02, 23:28
            Czy wspomniane domofony już działają czy stanowią jedynie ozdobę :-) ?

pozdrawiam
            Krzysiek Markowski
            F1/16A
            zielony_@skrzynka.pl
      • Gość: Mirek Ilu mieszkańców czyta to forum???? IP: *.pl / 10.1.2.* 17.08.02, 22:25
        Witam,

Marzy mi się aby zasadniczą część wymiany poglądów na każdy nowy "temat"
        dotyczący osiedla można było przeprowadzić drogę elektroniczną a realne
        zebranie mieszkańcow służyło tylko podsumowaniu "dyskusji" elektronicznej i
        przyjęciu wybranego rozwiązania. Jednak aby moje (i na pewno wielu innych)
        marzenia się spełniły muszą być spełnione minimum dwa warunki:

1. Mieszkańcy muszą mieć stały (czytaj: codzienny) lub częsty dostęp do
        internetu
        2. Mieszkańcy muszą AKTYWNIE uczestniczyć w takiej elektronicznej wymianie
        poglądów.

Nasze forum ma ostatnio niewielu "dyskutantów" ale wiem, że jest pewna ilość
        osób, które śledzą "nowości" chociaż same się nie wypowiadają.

Celem tego postu jest próba zorientowania się ile osób "zagląda" w ten zakątek
        Internetu.
        Na pewno nie uzyskamy w ten sposób odpowiedzi ile osób ma internet i ilu z nich
        będzie skłonnych aktywnie uczestniczyć w elektronicznej wymianie poglądów ale
        od czegoś trzeba zacząć.

Niech zatem każdy kto przeczytał ten post uwieczni to w postaci krótkiego
        komentarza. Dla przejrzystości wyników niech jeden komentarz odpowiada jednemu
        lokalowi.

Pozdrawiam,

Mirek Zawadzki
        P1/22
        GG: 3364893
        mzawadzki@onet.pl

• Gość: Aśka P. Re: Ilu mieszkańców czyta to forum???? IP: 212.244.106.* 19.08.02, 08:46
          Witam

ja zaglądam częściej tutaj niż na osiedle.
          Dostęp do netu mam codziennie.

Pozdrawiam
          Aśka Poślad
          F1/27
          gg 2248217
        • Gość: Michal Re: Ilu mieszkańców czyta to forum???? IP: *.centertel.pl 19.08.02, 11:06
          Witam,
          Ja również jestem stałym czytelnikiem Forum

Pozdrawiam,
          Michał - F1
        • Gość: Ake Re: Ilu mieszkańców czyta to forum???? IP: *.com.pl 19.08.02, 17:19
          Rzadko bywam zarówno na osiedlu jak i w necie, bo niestety nie zawsze mam
          dostęp i czas, a mieszkanie jeszcze nie ukończone. Z racji tego, a także z
          racji faktu, iż zebrania są organizowane w godzinach, w których nie jestem w
          stanie być na osiedlu o wielu problemach dowiaduję się po fakcie, trudno więc o
          komentarz z mojej strony. Pozdrawiam Ake
        • Gość: Zielony Re: Ilu mieszkańców czyta to forum???? IP: *.pl / 10.1.4.* 19.08.02, 20:33
          Byłem tu
          ;-)

Krzysiek Markowski
          F1/16A
          zielony_@skrzynka.pl
        • Gość: manzana Re: Ilu mieszkańców czyta to forum???? IP: 195.205.148.* 21.08.02, 09:52
          Jestem tutaj od dzisiaj, dostep do netu mam codziennie więc nie ma problemu
          żebym zaglądał częściej

Pozdrawiam
          manzana
          P1/3
        • Gość: zibbyt Re: Ilu mieszkańców czyta to forum???? IP: RPWPRX* / *.zreo.compaq.com 22.08.02, 14:57
          Wczoraj zajrzalem na forum pierwszy raz i mam zamiar bywac tu regularnie.

Zbyszek Tolak
          P1/7
    • Gość: Mirek Regulamin wspólnoty !!! IP: *.pl / 10.1.2.* 18.08.02, 00:07
      Witam,

Kolejnym, po kwestii ogrodzenia i indywidualnych liczników energii
      elektrycznej, moim zdaniem jednym z najważniejszych, jest temat REGULAMINU
      WSPÓLNOTY.

Bez niego wspólnota nie ma narzędzia kontroli pracy zarządzu (obecnie Maxis'a),
      nie może egzekwować obowiązków zarządu, nie może egzekwowwać swoich praw. Nie
      może także egzekwować obowiązków poszczególnych członków wspólnoty (w tym
      głównie terminowe płacenie czynszu).

Trzeba przyznać, że głosowanie nad regulaminem wspólnoty (uchwała nr 4) w
      trybie indywidualnego zbierania głosów w czerwcu zostało przez p. Glanca
      przeprowadzone do bani, głównie z powodu braku konsekwencji w działaniu.

Ale trzeba też przyznać, że zdecydowana większość mieszkańców wykazała
      wyjątkowo (przepraszam za wyrażenie) olewczy stosunek do tego głosowania,
      bojkotując go tylko dlatego, że miało coś wspólnego z Maxis'em i p. Glancem.

Ale przecież regulamin wspólnoty jest głównie dla nas. Kiedyś rozstaniemy się z
      Glancem i Maxisem a wpólnota pozostanie i musi sprawnie funkcjonować.

A teraz do meritum.
      Regulamin jako całość jest dla mnie do zaakceptowania, zresztą jego różne
      warianty można znaleźć w internecie czy w czasopismach piszących na temat
      wspólnot mieszkaniowych. To co zadecydowało o tym, że byłem przeciwny temu
      regulaminowi (i wyraziłem to wypełniając kartę do głosowania) to paragrafy 19 i
      24.

W par. 19 jest mowa o prawie zarządu do zaspokajania wszelkich zobowiązań
      wspólnoty oraz każdego z jej członków, z tytułu administrowania, z funduszu
      remontowego. Taki sposób regulacji zobowiązań jest powszechny, z tą tylko
      różnicą, że faktyczne przeniesienie środków z funduszu remontowego odbywać się
      powinno wyłącznie za zgodą wspólnoty. Osobiście, chciałbym wiedzieć kto i ile
      zalega i czy nie da się tego uregulować na innej drodze niż poprzez
      pomniejszenie funduszu remontowego.

W par. 24 jest mowa o naliczaniu odsetek za opóźnienia w płaceniu czynszu i
      występowaniu na drogę sądową za niepłacenie czynszu.
      I znowu, punkt generalnie OK tylko szczegóły nie takie. Dlaczego bowiem mamy
      naliczać odsetki od czynszu spóźnionego min. o 3 miesięce a nie od razu? Kiedy
      bank zaczyna nam naliczać odsetki od raty kredytu? - po trzech miesiącach czy
      od razu? Dlaczego mamy kredytować "spóźnialskich"?
      Bardziej istotny jest jednak termin po którym wspólnota występuje na drogę
      sądową. Czy stać nas jest na kredytowanie tych, którzy naszym kosztem wezmą
      sobie kredyt w wysokości 7 x czynsz? Osobiście jestem za 3-, góra 4-ro
      miesięcznym okresem karencji.

A tak przy okazji. Niepłacenie czynszu za lokal, którego się jest notarialnym
      właścicielem i usprawiedliwianie tego faktu niedopełnieniem czegoś przez Maxis
      uważam za okradanie wspólnoty!!! Trzeba umieć rozróżnić Maxis'a Developera od
      Maxisa Zarządcy. Podpisanie aktu notarialnego wraz z protokołem przejęcia
      lokalu (i ewentualnym protokołem rozbieżności) jest głównym momentem
      rozliczenia z developerem. W razie dalszego niewywiązywania się developera z
      zobowiązań jest do dyspozycji droga sądowa. Niepłacenie czynszu, natomiast, nie
      jest robieniem krzywdy Maxisowi tylko sobie samemu.
      Jedyna, dla mnie dopuszczalna, forma "kary" finasowej dla Maxisa to obniżenie
      czynszu o kwotę wynagrodzenia zarządcy (0,98 PLN/m2) i pisemne poinformowanie
      Maxisa o powodach takiego działania.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji, której efektem, mam nadzieję, będzie
      szybkie uchwalenie regulaminu wspólnoty.

Mirek Zawadzki
      P1/22
      GG:3364893
      mzawadzki@onet.pl
      • Gość: zibbyt Re: Regulamin wspólnoty !!! IP: RPWPRX* / *.zreo.compaq.com 22.08.02, 13:09
        Mirku,

Zgadzam sie z Toba, ze Regulamin Wspolnoty ma sluzyc przede wszystkim Nam,
        czyli czlonkom wspolnoty.
        Jedna watpliwosc, czy w takim razie pozostawiac p.Glancowi prawo do tworzenia i
        ewentualnego przedstawiania kolejnych projektow Regulaminu, ktore zawsze moga
        sie w jakims punkcie niespodobac czesci mieszkancow, czy moze zamiast
        dyskutowac stworzyc wlasny projekt, zatwierdzic w formie glosowania na kolejnym
        zebraniu "pod chmurka", ewentualnie zbierajac podpisy na liscie i przedstawic
        p.Glancowi w formie gotowego dokumentu.

Od razu uprzedze watpliwosci czy taka forma dzialania moze byc skuteczna.
        Wiem, ze czesc ludzi albo jeszcze nie mieszka na osiedlu lub pracuje w
        bardzo "dziwnych" godzinach, jednak mamy stanowic WSPOLNOTE nie tylko osob
        mieszkajacych obok siebie ale, mam taka nadzieje, WSPOLNOTE INTERESOW, poniewaz
        nasze osiedle jest NASZA WSPOLNA wlasnoscia. Wiec powinnismy sobie pomagac w
        razie powstania takiej koniecznosci.

Pozdrawiam

Zbyszek Tolak
        P1/7
        • Gość: Mirek Re: Regulamin wspólnoty !!! IP: 2.4.STABLE* / 192.168.2.* 22.08.02, 15:33
          Zbyszku,

Podnosząc ten temat na forum chciałem po pierwsze zasygnalizować potrzebę jak
          najszybszego przyjęcia regulaminu przez wspólnotę a po drugie PODDAĆ POD
          DYSKUSJĘ punkty, które mnie osobiście się nie podobają a mają istotne
          znaczenie dla finansów wspólnoty. Można by to nazwać "planem minimum". Z kolei
          stworzenie regulaminu od początku, o czym Ty mówisz, nazwałbym "planem
          maksimum" .
          Osobiście uważam, że powinniśmy zrealizować coś pomiędzy minimum a maksimum
          czyli wybrać kilka takich regulaminów i odpowiednio do naszych potrzeb je
          skompilować. Wynik kompilacji poddać wszystkim mieszkańcom pod głosowanie w
          drodze indywidualnego zbierania głosów. Indywidualne zbieranie głosów
          należałoby poprzedzić zebraniem mieszkańców pod "chmurką"

Jest tylko jeden problem: wątek o regulaminie zacząłem kilka dni temu i z
          przykrością muszę stwierdzić, że przez pozostałych forumowiczów jest omijany
          szerokim łukiem. Jak tak dalej pójdzie to ciężko będzie zrealizować plan
          minimum.

Pozdrawiam,

Mirek Zawadzki
          P1/22
          • Gość: zibbyt Re: Regulamin wspólnoty !!! IP: RPWPRX* / *.zreo.compaq.com 22.08.02, 15:41
            Mirku,

Nie bylo moja intencja sugerowac, ze powinnismy tworzyc regulamin od poczatku,
            mialem jedynie na mysli wybranie drogi poprzez przygotowanie regulaminu przez
            Nas i przekazanie go jako gotowego dokumentu p.Glancowi.

Zbyszek Tolak
            P1/7
            • Gość: Mirek Re: Regulamin wspólnoty !!! IP: 2.4.STABLE* / 192.168.2.* 22.08.02, 15:56
              Zbyszku,

Jestem "za" (... a nawet "przeciw")

Mirek Zawadzki
              P1/22
    • Gość: Robert Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.gate.eur.deuba.com 19.08.02, 11:15
      Mirek calkowicie sie z Toba zgadzam ale co z tego,
      zobacz jak opornie sa zbierane (wplacane) pieniadze na
      ogrodzenie naszego osiedla. Czasami bardzo watpie czy
      ten pierwszy projekt jaki nakreslila sobie wspolnota
      zostanie zrealizowany. Jest jeszcze jeden problem o
      ktorym teraz sie jeszcze nie mowi - chodzi o centralne
      ogrzewanie, czy bedzie ono rozliczane znowu na zasadzie
      ryczaltu czy bedzie odczyt z licznikow. Problem moze byc
      powazny, poniewaz wiele mieszkan jest jeszcze nie
      zasiedlonych. Lokatorzy ci nie placa jeszcze czynszu
      (podobno okolo 10%) WIEC to my bedziemy placic za
      ogrzewanie ich pomieszcen. Dla Maxisa jest to
      najwygodniejszy sposob przeniesienia kosztow stalym na
      cala wspolnote. Mirek wracajac do problemu licznikow -
      prądu, mam do ciebie pytanie, czy Maxis rozpoczynajac
      budowe osiedla nie powinien miec jakiegos
      dokumentu "zezwolenia" od zakladu energetycznego (by
      spelnic wszystkie wymogi formalno-prawne zwiazane z
      rozpoczeciem inwestycji) stwierdzajacego przydzial
      energii.
      • Gość: Mirek Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 2.4.STABLE* / 192.168.2.* 19.08.02, 12:32
        Robert,

W kwestii zbierania pieniędzy na ogrodzenie to sądzę, że skoro wyznaczyliśmy
        sobie termin do 31.08.2002 to wszyscy musimy się uzbroić w cierpliwość. Jest
        rzeczą naturalną, że ludzie wpłacają w ostatniej chwili chociażby ze względu
        na możliwość zarobienia odsetek. Poza tym większość z nas ma kasę na kontach
        na koniec miesiąca. Przyznam, że sam zamierzam wpłacić za kilka dni. Ale
        wpłacę w terminie.

W kwestii ogrzewania się nie wypowiadam bo nie jestem do końca zorientowany.
        Wydaje mi się jednak, że na klatkach są indywidualne liczniki ogrzewania i wg.
        nich powinniśmy się rozliczać.

Jeśli zaś chodzi o "temat" liczników elektrycznych i kwestię formalności jakie
        powinien spełnić Maxis w temacie przyłączenia osiedla to prawo energetyczne (a
        w zasadzie rozporządzenie ministra gospodarki w sprawie szczególnych warunków
        przyłączania podmiotów, z dnia 25 września 2000) mówi, że podmiot ubiegający
        się o przyłączenie i posiadający tytuł prawny do korzystania z obiektu
        przyłączanego (czyli osiedla) ma złożyć wniosek o przyłączenie i, cytuję:

"...Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, należy załączyć:
        1) dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do korzystania z obiektu,
        w którym będą używane urządzenia lub instalacje elektryczne, lub oświadczenie
        o złożeniu takiego dokumentu przed podpisaniem umowy o przyłączenie,
        2) plan zabudowy lub szkic sytuacyjny, określający usytuowanie przyłączanego
        obiektu względem istniejącej sieci oraz sąsiednich obiektów,
        3) ekspertyzę wpływu przyłączanych instalacji lub sieci na krajowy system
        elektroenergetyczny, gdy wniosek składają podmioty zaliczane do I i II grupy
        przyłączeniowej..."(to nas nie dotyczy)

Wg. Glanca i Garbowskiego dokumenty te zostały dostarczone do ZE. Została też
        wniesiona (znów wg. Glanca i Garbowskiego) opłata przyłączeniowa. Dalej, wg.
        G. i G. został też dostarczony projekt techniczny przyłącza, pozwolenie na
        budowę i pisemna, aczkolwiek nie notarialna, zgoda sąsiedniej spółdzielni
        mieszkaniowej na dostęp do linni na ich terenie. Ten ostatni dokument (który
        jest "kością niezgody") moim zdaniem nie powinien być wymagany ze strony ZE
        ponieważ pełne, realne koszty przyłączenia ponosi ZE (w tym również koszty
        notarialnych zezwoleń od "sąsiadów") a wnioskodawca ponosi tylko koszt opłaty
        przyłączeniowej. Wg. G. w umowie przyłączeniowej nie ma extra punktów odnośnie
        dostarczania i finansowania notarialnych zezwoleń przez Maxis. Reszta realnych
        kosztów poniesionych przez ZE i tak zostanie wkalkulowana w opłaty, które
        ponosi odbiorca końcowy, czyli my.

Reasumując, jeśli panowie G. mówią prawdę to wygląda na to, że Maxis spełnił
        warunki formalne do podłączenia. Poczekajmy zatem na odpowiedź na nasze pismo
        z ZEWT i wtedy zobaczymy na czym stoimy. Uff...

Pozdrawiam,

Mirek Zawadzki
        P1/22
        • Gość: Ake podłączenie liczników z gazowni IP: *.com.pl 19.08.02, 17:27
          Chciałaby sie dowiedzieć, czy ktoś podłączał licznik z gazowni na zasadach
          indywidualnych? Ile trzeba za tę przyjemność? Pytam, bo pan który ma zamiar mi
          zaintstalować taki liczni podaje kwotę znacznie wyższą niż pani która zajmowała
          sie moją umową. Z góry dziekuję za informacje. Ake
          • Gość: Norbi Re: podłączenie liczników z gazowni IP: *.pl / 10.1.4.* 19.08.02, 22:37
            Czesc,
            a wiec jak ja podlaczalem sobie indywidualnie licznik to koszt został
            skalkulowany przez Pania z gazowni wstepnie na max. 200 PLN (taka sytuacja
            mialaby miejsce gdyby tylko moj lokal byl w danym dniu podlaczany). Jednak ze
            wzgledu na fakt, ze kilka (ok. 10 osob) podlaczalo sie w tym samym czasie, to
            kwota ta zamknęła się w ok. 60 PLN.
      • Gość: Zielony Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.pl / 10.1.4.* 19.08.02, 23:13
        Gość portalu: Robert napisał(a):
        > Jest jeszcze jeden problem o
        > ktorym teraz sie jeszcze nie mowi - chodzi o centralne
        > ogrzewanie, czy bedzie ono rozliczane znowu na zasadzie
        > ryczaltu czy bedzie odczyt z licznikow.

Centralne ogrzewanie jest obecnie opłacane w formie miesięcznej zaliczki
        (zerknij proszę w rozpiskę czynszową jaką zapewne odebrałeś od p. Glanca -
        jedną z pozycji jest właśnie centralne ogrzewanie liczone od m2). Raz w roku
        dokonywany jest odczyt z liczników ciepła przynależnych do danego lokalu i
        wówczas następuje rozliczenie czego wynikiem jest albo nadpłata albo
        niedopłata.

Tak informacyjnie dodam, że swego czasu zainteresowało mnie na jakiej zasadzie
        działają owe liczniki - otóż obliczają one ilość zużytego ciepła na podstawie
        zmierzonej wielkości przepływu oraz temperatury na zasilaniu i powrocie.
        ( www.viterra-es.pl/20775.html )

pozdrawiam
        Krzysiek Markowski
        F1/16A
        zielony_@skrzynka.pl
        • Gość: ZMok Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.wan.pol.pl 20.08.02, 09:16
          Przejrzałem ten wątek z zainteresowaniem. Byłem bardzo zainteresowany
          mieszkaniem na waszym osiedlu, jednak teraz mam niemałe wątpliwosci. Napiszcie,
          czy mimo tych problemów, ponownie zdecydowalibyście się na zamieszkanie u
          Maxis'a.
          PS.
          Potrzebuję nr telefonu do Maxisa (ten warszawski nie odpowiada). Chcę
          zorientować się co jeszcze zostało (podobno mieli dzielić jakieś większe
          mieszkania)- może mimo wszystko zdecyduję się. A może Wy coś na ten temat
          wiecie, może znacie ceny ?
          Pozdrawiam.
          • Gość: Zielony Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 194.9.223.* 20.08.02, 10:54
            Cześć ZMok !

Obawiam się, że na kupno mieszkania na naszym osiedlu jest już trochę za późno.
            Ostatnie mieszkania - te przerabiane z dwupoziomowych i dodatkowo jeszcze
            dzielone - zostały sprzedane jakieś 2 miesiące temu. Czy warto było
            się "męczyć" z Maxisem ? Powiem, że warto ! Mam wielu znajomych, którzy utopili
            kupę szmalu w trefnych inwestycjach mieszkaniowych. To była ruletka ...
            Maxis przynajmniej postawił to osiedle :-) dziś się cieszę, że mieszkam już w
            swoim M.

Jestem w grupie tych osób, które kupiły od nich mieszkanie w zasadzie już wtedy
            jak było wybudowane więc chętnie posłucham refleksji osób, które uczestniczyły
            w inwestycji od samego początku ...

ZMok'u - zadzwoń do biura na Ożarowską pod numer 721 05 61 i popytaj jeszcze.
            Słyszałem plotkę, że zaczęli gdzieś nową inwestycję ...

pozdrawiam
            Krzysiek Markowski
      • Gość: zibbyt Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: RPWPRX* / *.zreo.compaq.com 22.08.02, 08:54
        Czesc i czolem wszystkim mieszkancom, ktorzy korzystaja z forum.

Na wstepie jest nowym uczestnikiem forum i jeszcze nie mieszkam na osiedlu
        (mamy zamiar wprowadzic sie na koniec sierpnia).
        Co do oplat za lokal (czynsz), byc moze okazemy sie, ja i moja zona, frajerami
        ale mimo iz nie mieszkamy to placimy czynsz od momentu przejecia lokalu w
        formie protokolu odbioru (czyli od polowy grudnia ubieglego roku). Co prawda
        oplaty naliczane ryczaltem na osobe oplacalismy na tylko jedna, docelowo
        bedziemy mieszkac w trojke, to i tak otrzymalismy dosc duzy zwrot za wode.
        Mysle, ze nasze oplaty pokryja rowniez ogrzewanie.
        Mysle, ze jest to tylko i wylacznie kwestia uczciwosci miedzy nami,
        mieszkancami osiedla, a nie problem w jaki sposob Maxis czy p.Glanc bedzie to
        rozliczal.

Pozdrawiam

Zbyszek Tolak
        ul. Partyzantow 41 m.7
        (P1/7)
        • Gość: Beata F2 Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.waw.cdp.pl 23.08.02, 09:13
          Wydaje mi się, że należy przyjąć system innych Wspólnot i wywieszać w gablotach
          listę mieszkańców zalegających z czynszem lub innymi wpłatami.
          Może jest to sposób na nieuczciwość ?
    • Gość: Zielony Odbiór osiedla i meldowanie się IP: 194.9.223.* 20.08.02, 12:25
      Witam !

Już dziś mogą się meldować wszyscy mieszkańcy naszego osiedla (!) oprócz (!)
      bloku FLORIANA 12A. Urząd nie odebrał tego konkretnego budynku nie w związku z
      jakimiś zastrzeżeniami co do niego ale w związku z nieuporządkowanym terenem na
      całym osiedlu (zostawili sobie małego bata na Maxis'a). Otrzymałem również
      informację, że są duże szanse na odebranie tego budynku w przyszłym tygodniu
      jeżeli szanowny developer zrobi co trzeba.

Powyższe info pochodzi z naszego Urzędu Miasta i Gminy.
      Jak co - dzwońcie z pytaniami pod numer : 722 22 07 wew. 231
      oraz oczywiście do naszego developera ;-)

pozdrawiam
      Krzysiek Markowski
      F1/16A
      zielony_@skrzynka.pl
      • Gość: ZMok Re: Odbiór osiedla i meldowanie się IP: *.wan.pol.pl 20.08.02, 13:27
        Cześć Zielony !

Dzięki za namiar. Oczywiście mieszkania sprzedane, choć już ktoś z bloku P1
        decyduje się na sprzedaż (ale już rynek wtórny). Zastanawiam się , podobno chce
        2300zł/m. Jak myślicie warto?
        Pozdr.
        • Gość: milka12 Re: Odbiór osiedla i meldowanie się IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.08.02, 13:48
          Cześć ZMok!
          Jeśli jesteś zainteresowany to jeszcze ktoś na osiedlu sprzedaje (rynek wtórny)
          mieszkanie, ale w bloku F1. Mam namiar bo kiedyś brałam dla znajomych ale oni
          zrezygnowali: 503738015 58m2. Wiadomość wisiała na klatce. Pozdrawiam
          • Gość: Zielony Re: Odbiór osiedla i meldowanie się IP: 194.9.223.* 20.08.02, 14:05
            Fakt, widziałem tą kartkę z ogłoszeniem ... ale znikła jakiś czas temu więc
            ciężko stwierdzić czy oferta jest jeszcze aktualna ...

Co do ceny to już Twój wybór.
            Na pewno jest to dużo taniej niż w Warszawie i z tego co się orientuję to
            podana przez Ciebie stawka jest mniej/więcej średnią ceny początkowej i
            końcowej metra za jaką sprzedawał mieszkania MAXIS.

pozdrawiam
            Krzysiek Markowski
            F1/16A
            zielony_@skrzynka.pl

• Gość: ZMok Re: Odbiór osiedla i meldowanie się IP: *.wan.pol.pl 20.08.02, 16:08
              Witam !
              Dzięki za kontakt. Dzwoniłem, sprzedaż aktualna, ale Pan chyba lekko
              przesadził. Chce za 58 m 160 000 zł co daje prawie 2760 zł/m i jest to parter,
              choć co prawda z oknami antywłamaniowymi. Tamto mieszkanko wychodzi też coś
              koło tego ale jest za to 8m więcej mieszkania.
              Pozdrawiam.
              PS
              Dzięki za zainteresowanie
      • Gość: Gosia Re: Odbiór osiedla i meldowanie się IP: 62.89.116.* 21.08.02, 10:04
        Jestem mieszkanką lokalu przy ulicy FLORIANA 12A, mam nadzieję że nie będziemy
        zbyt długo tym batem na Maxisa.

Pozdrawiam
        Małgorzata Szymańska
        12A/15
        GG: 3272554
        • Gość: darek Re: Odbiór osiedla i meldowanie sie˛ IP: *.pl / 10.0.0.* 21.08.02, 12:44
          ciekawe kiedy pojdom sobie budowlancy bo mnie drazniom i ciekawe po co jeszcze
          siedzom w koncu czy ktos widzial zeby cos robili np z sensem
          12A17
          • Gość: Zielony Re: Odbiór osiedla i meldowanie sie˛ IP: 194.9.223.* 21.08.02, 13:04
            Gość portalu: darek napisał(a):

> ciekawe kiedy pojdom sobie budowlancy bo mnie drazniom i ciekawe po co
            jeszcze
            > siedzom w koncu czy ktos widzial zeby cos robili np z sensem
            > 12A17

Robić to robią (nawet niektóre rzeczy z sensem) ale tempo tego wszystkiego jest
            zatrważające...

Krzysiek Markowski
            F1/16A
            zielony_@skrzynka.pl
        • Gość: Waldek Re: Odbiór osiedla i meldowanie się IP: 217.153.18.* 21.08.02, 15:14
          Zgodnie z zapewnieniem Pani z Wydziału Architektury, która to Pani zastępuje
          nieobecnego z powodu urlopu Kierownika ww Wydziału, do jutra na pewno będzie
          przygotowane pismo z decyzją o odbiorze budynku Floriana 12 A przez Gminę -
          takie przynajmniej otrzymałem zapewnienie, po kolejnej (chyba już ósmej)
          rozmowie w tej sprawie. Jak będzie naprawdę - zobaczymy. Podobne zapewnienia
          słyszałem już wielokrotnie włączając w to opinię, że nie już żadnych przeszkód
          dla odkonania odbioru budynku. Jutro mam zadzwonić i dowiedzieć się czy z-ca
          burmistrza podpisał przywołaną decyzję (burmistrz także jest na urlopie), a
          jeśli nie to czy w ogóle i kiedy ma zamiar ją podpisać. Jeśli coś się dowiem,
          to dam znać.
          Waldek Majewski
          • Gość: Waldek Re: Odbiór osiedla i meldowanie się IP: 217.153.18.* 22.08.02, 15:13
            Pismo z decyzją o odbiorze budynku przy Floriana 12 A jest już przygotowane
            (zgodnie z ustnym zapewnieniem). Ma być podpisane w poniedziałek - po powrocie
            Kierownika Wydziału Architektury z urlopu.
            Jeśli tak się stanie, to od wtorku-środy będzie można się meldować.
            Jak będzie - życie pokaże. Nauczony doświadczeniem podchodzę do tych zapewnień
            z dystansem.
            Waldek Majewski
            • Gość: Zielony Re: Odbiór osiedla i meldowanie się IP: 194.9.223.* 22.08.02, 15:34
              Cześć !

Szanując w tym miejscu równouprawnienie wszystkich mieszkańców osiedla do
              możliwości zameldowania się mam pytanie ( chyba retoryczne ) - jak się mają
              niedawne słowa pani z urzędu gminy o wstrzymaniu oddania jednego budynku w
              celu "przyciśnięcia" MAXIS'a do tego co ma miejsce. Czy na osiedlu zmieniło się
              cokolwiek (jeżeli chodzi o otoczenie, porządek i wykończenie) w przeciągu tych
              kilku dni co mogło zmienić decyzję urzędu gminy ? Moim zdaniem nie.

Życzę MAXIS'owi równie udanych "negocjacji" z zakładem energetycznym &
              sąsiedzką spółdzielnią mieszkaniową :-)

pozdrawima
              Krzysiek Markowski
              F1/16A
    • Gość: Zielony Ekipa sprzątająca IP: 194.9.223.* 21.08.02, 12:43
      Witam !

Jak oceniacie jakość usługi jaką świadczy nam (odpłatnie) 2 osobowa ekipa (Pani
      i Pan) sprzątająca/pielęgnującą klatki i teren naszego osiedla ???

Powiem szczerze, że ostatnio sam wziąłem szczotkę i pozamiatałem moje obejście
      bo nie mogłem patrzeć :-)

Moją ocena w skali 1-5 będzie -=2=-

Może okaże się, że nie tylko ja mam takie odczucia i wtedy warto by zgłosić tą
      sprawę do naszego zarządcy.

pozdrawiam
      Krzysiek Markowski
      F1/16A
      zielony_@skrzynka.pl

• Gość: darek Re: Ekipa sprza˛taja˛ca IP: *.pl / 10.0.0.* 21.08.02, 12:47
        to chyba najmniejszy z naszych problemow mnie peka strop zaczynam sie
        zastanawiac nad ekspresowym sprzedaniem mieszkania
        • Gość: Zielony Re: Ekipa sprza˛taja˛ca IP: 194.9.223.* 21.08.02, 13:11
          Gość portalu: darek napisał(a):

> to chyba najmniejszy z naszych problemow mnie peka strop zaczynam sie
          > zastanawiac nad ekspresowym sprzedaniem mieszkania

A na którym piętrze mieszkasz ?
          Ja na ostatnim - różwnież mam pęknięcia - może nie na suficie ale na styku
          sufitu ze scianami - tymi ścianami co mi własnymi rękoma owi snujący się
          budowlańcy stawiali :-)
          Jak na razie jestem jeszcze spokojny bo każdy budynek pracuje jeszcze przez
          jakiś czas po wybudowaniu - pęknięcia rzecz normalna.

Obecnie się tylko przyglądam - niebawem zaprawa pójdzie w ruch :-)

pozdrawiam
          Krzysiek Markowski
          F1/16A
          zielony_@skrzynka.pl
          • Gość: darek Re: Ekipa sprza˛taja˛ca IP: *.pl / 10.0.0.* 21.08.02, 13:20
            na parterze od jutra zaklada pokoj czatowy dla mieszkancow osiedla moze bedzie
            sprawniej na onecie
            narka
          • Gość: Waldek Re: Ekipa sprza˛taja˛ca IP: 217.153.18.* 21.08.02, 15:23
            Nie jest to takie do końca normalne. Zgodnie z zapewnieniami Maxis'a stropy są
            wykonane w technologii płyt typu Filigran - prefabrykowane płyty betonowe z
            wyprowadzonymi do góry beleczkami ze zbrojenia na które wylewa się warstwę
            betonu konstrukcyjnego. Taki strop jest traktowany jako tzw. monolityczny i nie
            powinien się rysować. Niestety tak nie jest - na marne pocieszenie dla Was
            powiem, że u mnie również strop w kuchni popękał. Do tego zarysowała się ściana
            zewnętrzna w kuchni. Na razie jednak również nie robię tragedii. A co do
            napraw - pamiętajcie, że zgodnie z kodeksem cywilnym Maxis'a zobowiązuje
            trzyletnia rękojmia na roboty budowlane.
            Waldek Majewski
            • Gość: zibbyt Re: Ekipa sprza˛taja˛ca IP: RPWPRX* / *.zreo.compaq.com 22.08.02, 09:11
              Mam taka uwage co do pekniec sufitow. Jesli mowimy o mieszkaniach, ktore
              powstaly z podzialu dwupoziomowego (dokladniej z jego dolnej czesci), to miedzy
              poziomami pierwotnie byly wewnetrzne schody. Otwory po tych schodach
              byly "latane" dlugo po zakonczeniu prac budowlanych (mam na mysli trzon
              budynkow). Konkluzja jest prosta, te laty nie sa wykonane w takiej samej
              technologii jak reszta stropow.

A co do problemow z budynkiem, to czy ktos widzial juz co sie dzieje w
              piwnicach?
              Jesli nie to zapraszam do budynku P1. Praktycznie wszystkie scianki dzialowe
              nie stanowia juz jednej calosci.

Zbyszek Tolak
              P1/7
              • Gość: Mirek Re: Ekipa sprza˛taja˛ca IP: 2.4.STABLE* / 192.168.2.* 22.08.02, 09:28
                Witam nowego uczestnika Forum !
                (i sąsiada z klatki obok)

A przy okazji gorąca prośba do wszystkich: jeśli odpowiadając na czyjś list
                zmieniamy główny temat wypowiedzi to niech to ma odzwierciedlenie w temacie
                wiadomości.

Pozdrawiam,

Mirek Zawadzki
                P1/22
      • norbi75 Re: Ekipa sprzątająca 21.08.02, 20:44
        Krzysiu,
        szczerze Ci powiem, ze nie zamierzam płacic za sprzatanie dopoty-dopoki Maxis
        nie zakonczy brudnych robot budowlanych. Wynikow sprzatania nie widac bo na
        zewnatrz jest brudno i klatki nie sa wykonczone a piaskownica przed moja klatka
        i nie wykonczone (betonowe) schody nie ulatwiaja utzrymania porzadku. Nie mam
        zamiaru finansowac bezsensownej (z punktu widzenia lokatora) pracy. Pozdrawiam,
        Norbert
        • Gość: Zielony Re: Ekipa sprzątająca IP: 194.9.223.* 22.08.02, 09:35
          Cześć !

Jestem ciekawy jak to robisz ?
          Nie płacisz czynszu wogóle czy płacisz czynsz ale odliczasz sobie "kwotę dla
          sprzątających" ?

pozdrawiam
          Krzysiek Markowski
          F1/16A
      • milka12 Re: Ekipa sprzątająca - powrót do tematu 02.09.02, 11:32
        Mam podobne wrażenia. Chciałabym wiedzieć (i tu prośba do obecnego na forum p.
        Glanca) w jakie dni i co dokładnie ma sprzątać ekipa?
        Bo moze nie ma sensu płacić im dalej za ich "sprzątanie"?

Dorota Adryan
        F2/12
        • adm.omaz Re: Ekipa sprzątająca - powrót do tematu 02.09.02, 20:03
          Witam

Każdy z Państwa, także "Kobietki" mogą sprawdzić zakres obowiązków firmy
          sprzątającej. Są one zawarte w umowie podpisanej z firmą Clean Service.
          Umowa jest do wglądu w biurze.
          Zapraszam
          Andrzej Glanc
    • Gość: Zielony AGD / RTV do nowego M IP: 194.9.223.* 21.08.02, 12:59
      Witam !

Jeżeli będziecie w najbliższym czasie kupowali jakiś sprzęt AGD/RTV to mogę Wam
      polecić pewien sklep internetowy, w którym kupicie duuużo taniej.

www.agdrtv.prv.pl/
      Najpierw ogląda się sprzęcik w "zwykłym" sklepie (EuroAGD, MediaMarkt)i wybiera
      się to co nas interesuje. Potem sprawdza się cenę w owym sklepie (szczęka opada
      jak Euro zdziera ze swoich klientów !). Zamawia się towar. Panowie przywożą go
      i wnoszą (nawet na 4 piętro hi hi) bez mrugnięcia. Wszystko nowe, zapakowane, z
      gwarancją.

Tyle zachwalania ... kto się nie lęka e-sklepów niech sprawdzi - ja już się nie
      boję :-)

pozdrawiam
      Krzysiek Markowski
      F1/16A
      zielony_@skrzynka.pl
    • piterone Plac Zabaw 21.08.02, 16:41
      Co myślicie na temat zorganizowania placu zabaw? Może zapytać w Gminie o
      możliwość zorganizowania PZ na terenie obok osiedla i punktu uzdatniania wody.
      Pozdrawiam
      Piotr Witak
      • Gość: Mirek Re: Plac Zabaw IP: 2.4.STABLE* / 192.168.2.* 21.08.02, 16:54
        Ten temat jest "na tapecie" od kilku miesięcy, ale najpierw trzeba załatwić
        sprawę ogrodzenia.

Mirek Zawadzki
        • Gość: Zielony Re: Plac Zabaw IP: 194.9.223.* 22.08.02, 12:33
          Gość portalu: Mirek napisał(a):
          > Ten temat jest "na tapecie" od kilku miesięcy, ale najpierw trzeba załatwić
          > sprawę ogrodzenia.

A czy z tego "bycia na tapecie" już coś wynikło ???

Krzysiek Markowski
          F1/16A
          • Gość: Mirek Re: Plac Zabaw IP: 2.4.STABLE* / 192.168.2.* 22.08.02, 13:41
            Chyba jeszcze nie, ale jak już rozpocznie się budowa ogrodzenia to trzeba
            będzie Glancowi ten temat "podrzucić" a w zasadzie przypomnieć.

Mirek Zawadzki
            P1/22
        • piterone Re: Plac Zabaw 23.08.02, 10:43
          Witam
          a dlaczego mamy czekać na ogrodzenie? Moim zdaniem powinniśmy się za to wziąć
          sami i nie liczyć na wątpliwą pomoc p. Glanca.
          Pozdrawiam
          Piotr Witak
          • Gość: Zielony Re: Plac Zabaw IP: 194.9.223.* 23.08.02, 12:27
            Cześć !

Podejrzewam, że Mirkowi chodziło o to by nie zaczynać kilu spraw na raz a
            skupić się na jednej - w pewnym sensie najważniejszej. W końcu to ten płot
            będzie chronił m.in. plac zabaw przed sikającymi i kupkającymi pieskami, kotami
            i innymi zwierzkami oraz grupkami blokersów :-)

Druga sprawa, że cała operacja stawiania ogrodzenia ma pokazać na jakim
            poziomie integracji się znajdujemy i czy stać NAS (niekoniecznie finansowo) na
            kolejne niełatwe przedsięwzięcia ...

pozdrawiam
            Krzysiek Markowski
            F1/16A
            zielony_@skrzynka.pl
            • Gość: Zielony Re: Plac Zabaw IP: 194.9.223.* 23.08.02, 12:29
              A swoją drogą - plac zabaw - 3 RAZY TAK - w marcu zostanę tatusiem :-)

pozdrawiam
              Krzysiek Markowski
              F1/16A
              • Gość: zibbyt Re: Plac Zabaw IP: RPWPRX* / *.zreo.compaq.com 23.08.02, 13:32

> A swoją drogą - plac zabaw - 3 RAZY TAK - w marcu zostanę tatusiem :-)
                >

Gratuluje.

Zbyszek Tolak
                P1/7
          • Gość: Mirek Re: Plac Zabaw IP: 2.4.STABLE* / 192.168.2.* 23.08.02, 15:12
            Piotrze,

Myślę, że to dobry pomysł aby samemu zorientować się w Gminie "w temacie" PZ.

Podjąłbyś się tego?

Mirek Zawadzki
            P1/22
            • piterone Re: Plac Zabaw 29.08.02, 11:19
              Witam
              Jeśli chodzi o mnie to chętnie pomogę, nie moge jednak obiecać, że sam się
              zajmę wszystkim. Wiem, że na naszym osiedlu mieszka jakis radny, możnaby jego
              zagadnąć o placyk. Nie wiem jednak który to i gdzie on mieszka. Moze ktoś wie?
              Moje propozycje:
              1. Zapytac radnego czy mamy szanse na plac obok terenu osiedla (zakładam, że są
              szanse)
              2. Napisać pismo do władz gminy, w którym moglibysmy zadeklarować wyposażenie
              placu zabaw, zaś od gminy oczekiwac przyznanie i ogrodzenie ww. placu (to
              ostatnie tez możemy zrobić sami).
              3. Czekać na odpowiedź i próbować ponownie :-)

czekam na inne propozycje

Pozdrawiam
              Piotr Witak
              F1/3
              • Gość: mieszkanka INTERNET !!!!!!!!!!!!!! IP: 212.244.106.* 29.08.02, 13:12
                Drodzy sąsiedzi jeśli nosicie się z zamiarem założenia internetu, ZGŁOŚCIE-
                bardzo proszę- tę chęć firmie która przedstawiła nam swoją ofertę (tablica
                ogłoszeń.... aby to wszystko (internet) mogło w końcu zacząć działać brakuje
                jeszcze kilku osób...
                zgłoszenia można kierowac pod nr tel:601 255 774 lub w postaci faxu na
                nr 667 42 68...

pozdrawiam
                mieszkanka ;))
                • Gość: Beata Re: Ogrodzenie IP: *.waw.cdp.pl 29.08.02, 14:09
                  Witam !

Chciałam podzielić się z Państwem wiadomościami od "Anioła":
                  1. Do dnia 28.08. na ogrodzenie wpłaciło 13% mieszkanców.
                  2. Mieszkańcy bloku 12A mogą się już meldować.

Proponowałam już na forum by zamieszczać w gablotach listę osób zalegających z
                  czynszami i innymi zobowiązaniami wobec wspólnoty z podaniem tylko imienia i
                  nazwiska, bez nr mieszkania (ochrona danych osobowych). Pomysł ten nie jest
                  pionierski, gdyż sama widziałam już takie listy w blokach innych Wspólnot -
                  podobno skutkuje.

Pozdrawiam
                  Beata
                  • adm.omaz Re: Ogrodzenie 29.08.02, 19:37
                    Szanowna Beato
                    Wywieszanie takich list, jakie proponujesz jest sprzeczne z obowiązującym
                    prawem (nie tylko GIODO jest w Polsce).
                    Można natomiast informować Wspólnotę o np. kwartalnym zadłużeniu Jej
                    uczestników ogółem.
                    Pozdrawiam
                    Andrzej Glanc
                    • Gość: Manzana Re: Ogrodzenie IP: 195.205.148.* 30.08.02, 11:43
                      Prawdopodobnie osób, które wpłaciły kwotę na budowę ogrodzenia jest więcej.
                      Tylko nie wszyscy mieli jeszcze okazję pokazać swoje dowody wpłaty P. Glancowi.

Pozdrawiam
                      Piotr Marczak
                      P1/3
                      • Gość: Zielony Re: Ogrodzenie [ dowód wpłaty ] IP: 194.9.223.* 30.08.02, 12:58
                        Racja !

Ja sam dostarczę dowód wpłaty w dniu dzisiejszym - a więc nie lamentować, że
                        tylko 13%, na pewno będzie dużo więcej :-) !

pozdrawiam
                        Krzysiek Markowski
                        F1/16A
                        zielony_@skrzynka.pl

• Gość: Michał Re: Ogrodzenie [ dowód wpłaty ] IP: *.centertel.pl 30.08.02, 14:06
                          Chciałbym zapytać o to, czy jest konieczne dostraczenie dowodu wpłaty. Wg mnie
                          jest to trochę uciążliwe by z jednym kwitkiem biegać do administracji. Ja sam
                          przelałem już pieniądze na ogrodzenie ale nie uwazam za konieczne dostarczanie
                          potwierdzenia. Wydaje mi sie, ze odpowiednio nazwany przelew wystarczy do
                          identyfikacja wpłacającego i celu tej wpłaty. To czyba należy między innymi do
                          obowiązków administracji........

Pozdrawiam,
                          Michał
                          • Gość: Zielony Re: Ogrodzenie [ dowód wpłaty ] IP: 194.9.223.* 30.08.02, 14:34
                            Cóż - wydaje mi się, że powodem tego jest sposób dostępu do rachunku - nie jest
                            on on-line (tak jak jest w przypadku banków wirtualnych gdzie można o każdej
                            porze dnia i nocy zajrzeć na swój rachunek) lecz znacznie bardziej ograniczony -
                            jakiś wyciąg bankowy czy cóś :-) ... i dlatego te kwitki są tak ważne - dają
                            obraz "wpłacalności". Niestety bardzo "zniekształcony" jak widać ...

Panie Andrzeju - czy się mylę ?

pozdrawiam
                            Krzysiek Markowski
                            F1/16A
                            zielony_@skrzynka.pl

ps. Michał - widzę po IP, że chyba pracujemy w tej samej firmie :-)
                            • adm.omaz Re: Ogrodzenie [ dowód wpłaty ] 30.08.02, 15:17
                              Panie Krzysztofie

Racja jest jak zwykle po środku.
                              Wyciągi bankowe pokazują tylko zaksięgowane operacje, co przy wpłatach na
                              poczcie lub nie elixirem, może trwać i tydzień.
                              Dostarczenie do mnie potwierdzenia wpłaty (ewentualnie fax) przyspiesza proces
                              informacji o faktycznie wniesionych oplatach.
                              Nie ukrywam,iż czas Nas goni.
                              Na dzień dzisiejszy mam 37 potwierdzeń wpłat, co daje 22,7% ogółu.
                              Nie duzo - prawda!!!!!

Różnica pomiędzy dokonanymi wpłatami , a potwierdzonymi u mnie może wynosić ok
                              4 lokali.
                              Pozdrawiam
                              Andrzej Glanc
                              • Gość: Zielony Re: Ogrodzenie [ dowód wpłaty ] IP: 194.9.223.* 30.08.02, 15:38
                                Witam !

No to ja już do tej "różnicy" się nie zaliczam :-)
                                Przed chwilą poleciał fax (mam nadzieję, że wystarczy).

pozdrawiam
                                Krzysiek Markowski
                                F1/16A
                                zielony_@skrzynka.pl
                          • Gość: Mirek Re: Ogrodzenie [ dowód wpłaty ] IP: 2.4.STABLE* / 192.168.2.* 30.08.02, 14:55
                            Cześć,

1. Dostarczenie dowodu wpłaty można się odbyć drogą faksową, więc kwestia
                            uciążliwości odpada.

2. Ponadto, jeśli coś zostało wcześniej ustalone to można się z tym nie
                            zgadzać, ale wypadałoby się dostosować.

3. Przekazywanie kopii przelewów nie jest bezużyteczne gdyż ma na celu
                            dostarczanie na bieżąco informacji o tym kto wpłacił. Bez tego możliwa jest
                            tylko zbiorcza informacja raz na miesiąc. Alternatywnie, można sobie zażyczyć
                            od banku zestawienia operacji na koncie na koniec każdego dnia, ale to by nas
                            trochę kosztowało.

Pozdrawiam,

Mirek Zawadzki
                            P1/22
                            • Gość: Mirek Re: Ogrodzenie [ dowód wpłaty ] - nr faxu IP: 2.4.STABLE* / 192.168.2.* 30.08.02, 15:13
                              Info ze źródla:

Numer faxu = numer telefonu w administracji = 721 05 61

Pozdrawiam,

Mirek Zawadzki
                              P1/22
                            • Gość: Michał Re: Ogrodzenie [ dowód wpłaty ] IP: *.centertel.pl 30.08.02, 16:55
                              Skoro ustaliliśmy termin wpłat ogrodzenie na koniec sierpnia, to i tak musimy
                              poczekać jeszcze kilka dni, czy to z dowodami wpłat, czy bez. Myślę, że dopiero
                              na koniec przyszłego tygodnia będzie wiadomo o wszystkich wpłatach (wypłaty
                              pensji, opóźnienia itd.) Ale ok, skoro można faksem, zaraz wysyłam,

Pozdrawiam,
                              Michał
                • Gość: Mirek Re: INTERNET !!!!!!!!!!!!!! IP: 2.4.STABLE* / 192.168.2.* 29.08.02, 15:57
                  Witam,

Przed podpisaniem jakichkolwiek kwitów z firmą z tablicy ogłoszeń radziłbym
                  dokładnie wypytać od jakiego providera mają łącze "do świata" bo firma, którą
                  się chwalili (czyli Ebone), notabene kiedyś jedna z najlepszych w Europie pod
                  względem jakości(szybkości) transmisji, zbankrutowała jakiś czas temu.

W załączeniu ciekawy link
                  nocpeople.org/ebone/
                  Pozdrawiam,

Mirek Zawadzki
                  P1/22

• Gość: cochon Re: INTERNET !!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.09.02, 17:45
                    Witam
                    Drogi Mirku
                    nie sadzisz chyba ze podlacza nam internet dzieki firmie ktora "nie zyje" ? :))
                    Osobiscie jestem zmartwiony (i zaskoczony), ze na cos okolo 160 mieszkan
                    dostawca nie ma nawet 20 zgloszen, a taka sobie wyznaczyl granice zeby zaczac
                    dzialalnosc na osiedlu :((
                    Wiem ze czesc osob ma internet przez kablowke i mozna to zrobic od zaraz, ale
                    sa dwa ale dla ktorych czekam na firme pawmar :
                    po pierwsze predkosc polaczenia proponowana przez pawmar zaczyna sie tam gdzie
                    gorna granica proponowana przez kablowke (!), a po drugie (dla mnie bardzo
                    wazne) kablowka wyraznie w umowie wprowadza ograniczenie w ilosci sciagania
                    danych w ciagu miesiaca (do 10 Gb) - z doswiadczenia wiem, ze jest to
                    niewystarczajace (pawmar nie wprowadza zadnych ograniczen)
                    I na koniec to co najwazniejsze - biorac pod uwage obydwie oferty to cenowo nie
                    roznia sie wiele, natomiast jesli chodzi o pozostale to tak jakby porownac
                    malucha z alfa :)) ja wole alfe :))
                    pozdrawiam
                    Rafał Zamojski
                    p.s. majac lacze przez pawmar moglibysmy stworzyc wlasna strone osiedlowa z
                    forum i czatem
    • Gość: zibbyt Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: RPWPRX* / *.zreo.compaq.com 29.08.02, 16:05
      Mam takie sobie pytanie, pewnie najbardziej jestem zainteresowany ewentualnie
      inni mieszkancy bloku Partyzantow 41.
      Czy ktos wie w jaki sposob jest obecnie podlaczony prad do naszego budynku?
      Mam niejasne przeczucie, ze SLUP na uliczce parkingowej przy skarpie jest juz
      zbednym elementem "dekoracyjnym". Mam nadzieje, ze jesli tak jest to mozna ten
      slup wraz z kablem zdemontowac.

Pozdrawiam

Zbyszek Tolak
      P1/7
      • adm.omaz Re: Maxis - Ozarów Maz. 29.08.02, 19:45
        Zbyszku
        Budynek Partyzantów 41 nadal jest zasilany z tego SŁUPA i nie można go narazie
        usunąć. By to zrobić ZEW-T S.A. musi podłączyć budynek do trafo na terenie
        Spółdzielni OŻARÓW.
        Pozdrawiam
        Andrzej Glanc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka