Dodaj do ulubionych

Maxis - Ozarów Maz.

IP: 212.244.106.* 19.10.01, 07:47
Czy ktoś może buduje z Maxis Sp. z o. o. w Ożarowie Maz. mieszkanie na
Osiedlu "Floriana"?
Obserwuj wątek
    • Gość: agus Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 10.254.0.* / 213.25.143.* 22.10.01, 10:25
      Ja buduje. O co chodzi?
      Pozdrawiam.
      • Gość: Aśka P. Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 212.244.106.* 23.10.01, 08:11
        Chciałam tylko uzyskać informacje na temat tej firmy, jej uczciwości, itp. -
        opini osób, które znają tę firmę i mogą cos o niej powiedzieć, dobrego, oby nic
        złego.

Pozdrawiam.
        P.S.
        Podobnież tz firma pobudowała już jedno osiedle w W-wie. Ale z tych osób nikt
        nie dał odpowiedzi na moje pytanie.
        • Gość: agus Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 10.254.0.* / 213.25.143.* 23.10.01, 11:39
          Wczesniej budowali osiedle przy Lazurowej i Czulchowskiej. Ja jeszcze nie
          odebralam mieszkania, termin byl na 30 wrzesnia i mozliwym poslizgiem 90 dni
          (wg umowy).Osiedle juz stoi.Niektorzy juz mieszkaja.Wyglada bardzo ladnie.Firma
          musi dokonczyc otoczenie osiedla. U mnie nie mozna wejsc do klatki (wysokie
          partery) - nasyp jest jeszcze za niski.Chyba nie dokonca panuja nad
          ksiegowoscia. Duze opuznienia przy wystawianiu faktur.Zobaczymy gdy zamieszkam
          i jak podpisze akt notarialny. I to tyle.
          Chyba niewiele osob z tego osiedla siedzi w internecie. Nikt sie nie odzywa.
          Pozdrawiam.
      • Gość: Krzysztof Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: proxy / 195.116.92.* 11.10.02, 15:21
        Ja także buduję.
    • milka12 Re: Maxis - Ozarów Maz. 08.11.01, 16:12
      cześć
      ja kupiłam tam mieszkanie. jeszcze go nie odebrałam.
      w którym bloku masz?
      • Gość: agus Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 10.254.0.* 09.11.01, 07:54
        Wlasnie walcze z odbiorem. Mieszkam w bloku F2. Zaczynam miec nie najlepsze
        wrazenie. Zobaczymy jak uporaja sie juz z usterkami i nastapi odbior koncowy. Z
        informacji z pierwszej reki moge Ci powiedziec, ze obecnie gazownicy odbieraja
        podlaczenia i ma ruszyc centralne ogrzewanie.
        Pozdrawiam
        Agnieszka
    • Gość: Ania P. Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 212.244.106.* 12.11.01, 08:32
      Witam.

Znajomi mieli odbiór mieszkania w bloku F1 w zeszłym tygodniu. Też zauważyli
      kilka drobnych usterek do poprawienia i w ciągu tygodnia je usunięto. Zobaczymy
      co będzie dalej.

Pozdrawiam.
      • Gość: agus Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 10.254.0.* 12.11.01, 10:22
        Dziekuje za informacje. Ja rowniez nie narzekam na ogolne wykonanie. Proste
        sciany i podlogi. To najwazniejsze.
        Jakby cos to prosze o kontakt. Czesto tu zagladam.
        Pozdrawiam
        • Gość: Kuba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 169.5.124.* 19.11.01, 14:56
          Ogólnie owszem, jest niezle, nawet glazurnicy chwalili. Z drugiej strony sufity już niezupalnie proste. U
          mnie w mieszkaniu podczas ukladania glauzry w lazience wyszlo tak, ze w jednym rogu plytka styka
          sie z sufitem a w drugim pozostaje 1,5 cm luzu.
          • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.11.01, 15:21
            No cóż ... życie byłoby zbyt piękne.

Pozdrawiam
    • Gość: Dudi Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.11.01, 13:00
      Widze ze wszyscy jestescie zadowoleni a ja wrecz przeciwnie. Podpisalismy umowe
      z nimi w czerwcu 2000 roku. Odbior planowany byl na 29 maja + 90 dni (tj.
      koniec sierpnia), a jak widac mamy 12 listopad i nikt z firmy nawet nie raczyl
      sie zkontaktowac i przeprosic za opoznienia. Wxieli juz calosc kasy i cisza.
      Jak bylem na budowie poprosic o klucze by moc juz wykanczac lokal to zostalem
      wyproszony z budowy. Kierownikowi sie ubzduralo ze to on jest tam dla mnie a
      nie ja dla niego. Z wywiadu jaki przeprowadzilem w gminie wiem ze firma miala
      klopoty z gazownia i centralnym. Po kilku telefonach udalo mi sie ustalic
      termin odbioru kuczy (i znowu nieszczesny kierownik) aby przygotowac mieszkanie
      do odbioru to ja mu musialem powiedzc czego brakuje w mieszkaniu (urwal się z
      księżyca czy co?) bo takie rzeczy jak rury na wierzchu w lazience,
      niewykonczony prog pod drzwiami balkonowymi, brudne i pooklejane okna brak
      kontaktów to chyba widac golym okiem i zimno brak ogrzewania nie wypada chyba
      mnie ciagac 30 km. abym mu to pokazal. Kolejna wizyta miala miejsce 10
      listoada. Owszem usterki usunieto oprócz okien nadal syf i podsuwaja mi
      protokol w ktorym firma nie bierze odpowiedzialnosci za roboty z powodu zimna w
      mieszkaniu (bo centralne nadal nie dziala) na co mi to mieszkanie, zeby stalo
      bo i tak nic w nim nie zrobie. kolejna obietnica to cieplo w ciagu 2 tygodni.
      Pozyjemy zobaczymy, infrastruktura wokol osiedla kicha i jak tak dalej pojdzie
      to przd zima nie zrobia i jeszcze klatki powiedziano mi ze beda robic dopiero
      na wiosne jak maja klasc lastryko to ja dziekuje, to tak jakbym sobie sam
      wrzucil worek z pylem do mieszkania. Pozdrawiam serdecznie i zycze najlepszgo.
      • Gość: agus Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 10.254.0.* 12.11.01, 14:29
        To pewnie zalezy od podejscia. Ja nie czekam, az sie ktos do mnie odezwie, lecz
        dzwonie i wysylam pisma. W razie czego przed sadem mam dowody. Tez mam duzo
        usterek, ale nie razacych. Kontakty, drzwi i okna sa ok. A przed ostatecznym
        odbiorem wszystko ma byc posprzatane. Pozyjemy zobaczymy.
        Pozdrawiam.
      • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.11.01, 09:37
        W którym bloku masz mieszkanie?
        • Gość: agus Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 10.254.0.* 13.11.01, 09:55
          Ja mam zamieszkac w F2. Jutro ponownie jade obejrzec czy zgloszone usterki
          zostaly usuniete. Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym brakiem
          odpowiedzialnosci za ogrzewanie. Przeciez jest to zagwarantowane w umowie.
          Cos czuje, ze zanim tam sie wprowadze to osiwieje.
          czesc
          • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.11.01, 10:00
            Ja też mam F2.
            Myślę, że wszystko można spokojnie wyjaśnić. To fakt, że są opóźnieni, ale poza
            tym nie mam do nich (jak do tej pory) żadnych zastrzeżeń. Moja usterka była tak
            niewielka, że szkoda sobie było nią głowę zawracać.
            Zresztą to i tak zależy czego się od nich oczekiwało.
            • Gość: agus Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 10.254.0.* 13.11.01, 10:13
              U mnie najpowazniejsza usterke mialy futryny w lazience i WC. Na kierownika
              budowy i jego zastepce rowniez nie moge narzekac. Sami dzwonia do mnie kiedy
              moge przyjechac. Najwiekszy bol glowy mam z powierzchnia uzytkowa, ktora rozni
              sie od tej za ktora zaplacilam o 1,1 m2.
              Jak bede wiedziec cos wiecej dam znac.
              • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.11.01, 10:17
                Agus: jak zmierzyłaś powierzchnię użytkową? Podobno dolicza się do niej także
                ścianki działowe.
                • Gość: agus Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 10.254.0.* 13.11.01, 12:08
                  Liczylam tak jak byla liczona do umowy tzn. bez scianek dzialowych. Wmawia mnie
                  sie,ze powierzchnia jest liczona bez tynkow. Dla mnie to taki chwyt. W umowie
                  jest, ze powierzchnia uzytkowa liczona jest jako obrys scian wewnetrzych,a w
                  zalaczniku dotyczacym standardow wykonczenia mowa jest o tynkach. Wiec za
                  sciane uwazam rowniez tynki. I tego nie odpuszcze, bo w koncekwencji placilabym
                  wiekszy czynsz, podatek od nieruchomosci i inne takie tam.
                  O czynszu nic nie wiem. Ale jutro podpytam z-ce kierownika.
                  Agnieszka
                  • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.11.01, 12:17
                    Droga sąsiadko: z tego co wiem, to powierzchnię mierzy się już po otynkowaniu.
                    Ja tak właśnie zamierzam zrobić.
                    • Gość: agus Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 10.254.0.* 14.11.01, 07:47
                      Ze nam wydaje sie logiczne mierzenie powierzchni uzytkowej po otynkowaniu to
                      nie znaczy, ze inni tak uwazaja zwlaszcza gdy chodzi o pieniadze.
                      • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.11.01, 09:50
                        Tak, ale tak jest w przepisach, że mierzy się po otynkowaniu. Nie mają podstaw
                        prawnych, żeby mierzyć inaczej. Nawet jeżeli tego chcą.

• Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.11.01, 09:43
        Dudi, w którym bloku kupiłeś mieszkanie?
        • Gość: Milka12 Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.11.01, 09:48
          Czy ktoś jeszcze miał w protokole zapis o tym, że firma nie bierze
          odpowiedzialności z powodu braku ogrzewania? To bardzo interesujące.
          • dorota111 Re: Maxis - Ozarów Maz. 13.11.01, 11:05
            Podpisałam protokół 11 października i nie ma tam tej uwagi.
            Podejrzewam, że może im chodzić o naliczanie czynszu.
            Obiecywali, że czynsz będą naliczać dopiero jak włączą CO.
            Być może chcą zrobić to wcześniej.
            Na prawdę nie wiem co mam myśleć?
            Na razie moje mieszkanie (F1) ogrzewam piecykiem elektrycznym.
            • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.11.01, 11:16
              Czy ktoś wogóle się orientuje jak wysoki będzie czynsz?
      • Gość: Dudi Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.11.01, 20:56
        Blok F2, jak wiekszosc tu. A chodzilo mi o odbior kluczy aby wykanczac
        mieszkanie i stoi tam zapis iz firma nie bierze odpowiedzialnosci za podloge z
        drewna gdy temperatura spada ponizej 5 stopni Celsjusza. Wiec przed wlaczeniem
        ogrzewania nie ma co mazyc aby cos zrobic. I tak zastana mnie swieta w grudniu
        potem w kwietniu i jak dobrze pojdzie to w wakacje bedzie cieplej. I wtedy
        wszystko ruszy. A moze ktos ma informacje kiedy oni w koncu skoncza ta budowe.
        Pozdrawiam was.
        • Gość: agus Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 10.254.0.* 14.11.01, 07:44
          Klatki schodowe i cala infrastruktura ma byc zakonczona w marcu 2002. Ciekawa
          jestem czy ktos ma juz akt notarialny.
          Sasiadka z F2.
          • Gość: mala Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.natned.com.pl 14.11.01, 09:04
            Droga sasiadko,
            jeszcze nie mam aktu notarialnego ale czy zastanawiałaś się nad opłata za
            sporządzenie aktu notarialnego.
            W końcu października została podniesiona opłata za sporządzenie aktu własności
            o ok. 300 PLN.
            Czy ty też masz zapis w umowie ze akt notarialny przenoszący własność lokalu
            zostanie podpisany do końca września 2001r.
            Pozdrawiam,
            sąsiadka z F1
            • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.11.01, 09:51
              Niestety, ale nie załapaliśmy się na stare stawki. Wiem, że cały ten notariusz
              może kosztować nas kupę kasy. Nie mamy na to wpływu.
              Szczerze mówiąc, w związku z tymi kosztami wcale nie zależy mi na szybkim
              podpisaniu aktu notarialnego.
              • Gość: mala Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.natned.com.pl 14.11.01, 12:01
                Oczywiście ze mamy wpływ.
                Ja nie mam zamiaru płacić za akt notarialny po nowych stawkach tylko dlatego ze
                firma Maxis nie wyrobiła się w terminie z pracami.
                Dla mnie zapis w umowie jest zapisem obowiazującym.
                Szczerze mówiac ja mogłam podpisac akt notarialny we wrześniu (to oni się nie
                wyrobili - więc niech ponoszą konsekwencje)
                Pozdrawiam,
                • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.11.01, 12:13
                  Myślisz, że tak się nam uda? Ja też chętnie bym płaciła po starych stawkach.
              • Gość: Kuba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 169.5.124.* 19.11.01, 15:03
                Gość portalu: mamba napisał(a):

> Niestety, ale nie załapaliśmy się na stare stawki. Wiem, że cały ten notariusz
                > może kosztować nas kupę kasy. Nie mamy na to wpływu.
                > Szczerze mówiąc, w związku z tymi kosztami wcale nie zależy mi na szybkim
                > podpisaniu aktu notarialnego.

A mi zalezy, bo mam kredyt i do czasu podpisania aktu notarialnego i wpisu do hipoteki, place dodatkowo
                za ubezpieczenie kredytu.
                Pzdr.
          • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.11.01, 09:53
            Myślę, że jeszcze nikt nie ma.
            • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.11.01, 12:17
              Czy ktoś ma mieszkanie w F2 nr 4, 8 lub 16?
        • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.11.01, 09:54
          Czy ktoś wie kiedy wreszcie włączą ogrzewanie????????????
          • Gość: agus Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 10.254.0.* 14.11.01, 10:04
            Niestety mam kredyt, a bank wymaga ode mnie aktu, hipoteki i innych takich tam.
            Wiec mi zalezy. Ostateczny termin w moim przypadku uplywa 31.12.01. Gdy dzwonie
            do biura kazda Pani odpowiada inaczej. Mloda mowi do konca grudnia, Pani Rz. -
            w tym miesiacu.
            • dorota111 Re: Maxis - Ozarów Maz. 14.11.01, 10:39
              Wczoraj dzwoniłam do księgowości (do rozmów z paniami Rz. nie mam już
              cierpliwości)i usłyszałam, że najpierw mają przygotować aneksy do umów (chodzi
              o różnice w powierzchniach), a dopiero potem podpisywać akty notarialne.
              Podany termin - koniec listopada.
              Jeżeli chodzi o ogrzewanie, to mieli włączyć je dzisiaj (tak obiecywali w
              zeszłym tygodniu).
              Oczywiście wątpię w spełnienie którejkolwiek z powyższych obietnic.

• Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.11.01, 11:15
                Mam jeszcze jedno pytanie. U mnie w przedpokoju wystaje gruba wiązka kabli
                (właściwie to WIĄCHA). Ponoć to alarm (wg. kierownika). Wy też to macie?

Pozdrawiam wszystkich z F2
                • dorota111 Re: Maxis - Ozarów Maz. 14.11.01, 11:41
                  Tak to ponoć alarm. Ciekawe jak postawić tam szafę?
                  Mam pytanie czy ktoś z was będzie mieszkał na "wysokim parterze"?

Pozdrawiam wszystkich z F1
                  • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.11.01, 11:44
                    Najnowsze wiadomości - lada dzień będą umowy notarialne (wiem to od p.
                    Rzepeckiej). Pomierzyli już wszystkie mieszkania, żeby wpisać to do notariusza
                    (+ piwnice).

Słuchajcie: kto wytłumaczy mi ile trzeba zapłacić za notariusza (jak dziecku w
                    przedszkolu), bo ja się nie łapię. Ile mam szykować za mieszkanie 60m?
                    • Gość: agus Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 10.254.0.* 14.11.01, 13:51
                      Przykladowa cena 2500 zl * 60m2 = 150 000 zl.
                      taksa notarialna 800 + 0,5%*(150 000 - 60 000) = 1 250*22%VAT = 1 525
                      do tego oplaty za wypisy ok.6 zl za strone
                      oplata skarbowa 2%*150 000 = 3 000 - ale wdlug mnie kupujac od developera nie
                      placimy tego
                      oplata sadowa 720 + 1,2%*(150 000 - 50 000) = 1920
                      dodatkowo za jakies wypisy, mapki itp.
                      • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.11.01, 11:40
                        Rozmawiałam z biurem Maxisa. Notariusz wyliczył przybliżony koszt opłaty za
                        mieszkanie warte 130.000 zł - to jest 6000 zł!!!!!!!

Wziął także pod uwagę 2% opłaty skarbowej. Czyli jednak to jest naliczane.
                        Przecież to kradzież w biały dzień!!!!
                  • Gość: mala Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.natned.com.pl 14.11.01, 12:13
                    Tak ja mam wysoki parter w F1. A o co chodzie?
                    • dorota111 Re: Maxis - Ozarów Maz. 14.11.01, 12:38
                      Pamiętasz pierwsze ogłoszenia?
                      Obiecywali okna zabezpieczone antywłamaniowo. Potem pisali tylko o
                      zabezpieczonych.
                      Ciekawa jestem czy w załączniku o standardzie wykończenia miałaś zapis o takim
                      zabezpieczeniu?
                      A jak podoba Ci się ten "wysoki parter"?
                      Dla mnie to jest po prostu skandal. Od strony podwórka jest przecież bardzo
                      niski.
                      • Gość: mala Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.natned.com.pl 15.11.01, 09:37
                        dorota111 napisał(a):

> Pamiętasz pierwsze ogłoszenia?
                        > Obiecywali okna zabezpieczone antywłamaniowo. Potem pisali tylko o
                        > zabezpieczonych.
                        > Ciekawa jestem czy w załączniku o standardzie wykończenia miałaś zapis o takim
                        > zabezpieczeniu?
                        > A jak podoba Ci się ten "wysoki parter"?
                        > Dla mnie to jest po prostu skandal. Od strony podwórka jest przecież bardzo
                        > niski.

Mi tez obiecywali okna antywłamaniowe (oczywiście nie umieszczając takiego zapisu
                        w załączniku do umowy - ja na szczęsice mam okna które nie wychodzą na podwórko i
                        chyba nie jest aż tak strasznie).
                        Ale dla mnie to nie jest najbardziej irytujace.
                        Czy Tobie też obiecywali że będzie wystawa tzn. będzie mozna sobie wybrać np.
                        kolor parapetów, kaloryferów, dzrzwi.Jeszcze w kwietniu tego roku kiedy byliśmy
                        na budowie uspokajano nas że oczywiście będzei mozliwość wyboru kaloryferów itd.
                        Ale już na przełamie lipca i sierpnia kiedy zadzwoniłam w wiadomej sprawie Pani w
                        biurze nabrała wody w usta i odesłała mnie do kierownika budowy, który szrostko
                        rzucił" jak sobie Pani kupi inny kaloryfer to my Pani go zamontujemy"
                        Ale najbardziej irytujące jest to że będąc na budowie muszę wskazywać Panu
                        kierownikówi że np. ściana jest brudna i wypadałoby ją pomalować (zastanawiam się
                        co on tam robi jeżeli takie rzeczy trzeba mu "pokazywać palcem"). Kolejna sprawa
                        to ogrzewanie za każdym razem kiedy jestem na budowie pan kierownik mówi mi że
                        ogrzewanie bedzie za dwa tygodnie (tylko za które dwa tygodnie).
                        Ciekawe kiedy nadejdzie ten upragniony dzień i ciepło zagości w naszych domach?

Pozdrawiam,
                        • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 15.11.01, 10:39
                          Tak, faktycznie do pewnego momentu mówili, że drzwi będzie można sobie wybrać.
                          Te które wstawili są do niczego. Ja m.in. dlatego nie rezygnowałam z drzwi, bo
                          myślałam, że coś konkretnego sobie wybiorę.
                        • dorota111 Re: Maxis - Ozarów Maz. 15.11.01, 11:32
                          Co się tyczy wystawki, to rzeczywiście obiecywali.
                          Zadzwoniłam kiedyś do nich w tej sprawie, a Pani Rz. odpowiedziała, że przecież
                          zawsze były wystawione drzwi i parapety w ich biurze w Ożarowie i przecież
                          mogłam je obejrzeć.
                          Więc załatwiłam opoekunkę do dziecka i pojechałam tam (ładny kawał drogi).
                          Rzeczywiście stało kilka skrzydeł. Pani Rz. powiedziała, że nie są to
                          propozycje dla nas, ale "przegląd oferty rynku". Rozbawiło to mojego męża,
                          który z racji wykonywanego zawodu codziennie bywa na Bartyckiej i chyba ma
                          troszkę lepszy "przegląd" .
                          Jak tylko posłuchaliśmy wywodów Pani Rz. to zgodnie z mężem stwierdziliśmy, że
                          nigdy nie zdecydowalibyśmy się na zakup tego mieszkania gdyby to właśnie ta
                          miła Pani była przy rozmowach wstępnych.
                          Reasumując, Pani Rz. tłumaczyła nam, że możemy zrezygnować z drzwi i innych
                          rzeczy, ale niestety nie możemy wybrać nic zastępczego u nich, tylko montować
                          we własnym zakresie.
                          Na moje pytanie: jakie będą drzwi wewn. w standardzie, z jakimi ościeżnicami-
                          nie potrafiła odpowiedzieć, tylko włączała tą swoją płytę.
                          Gdy przerwałam jej i zadałam pytanie: Jak mogę rezygnować ze standardu, jeżeli
                          nie wiem co jest standardem - od tamtej pory stałam się największym wrogiem
                          Pani Rz.

Jeżeli chodzi o parapety i drzwi wejściowe to chyba zamontowali najtańsze i
                          najgorsze.
                          Drzwi wejściowe są zwichrowane i nie można ich wyregulować.

Mila - ja mam okna antywłamaniowe.
                          Walczyłam o nie trzy miesiące (pisma, telefony, wstrzymanie zapłaty raty).
                          Z tą jednak różnicą, że miałam to w umowie (sam prezes G. dopisał tą uwagę).

Pozdrawiam wszystkich
                          Do zobaczenia w Ożarowie
          • Gość: agus Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 10.254.0.* 14.11.01, 13:55
            Dzis bylam na budowie. Ogrzewanie ma byc za 2 tygodnie. Cala inwestycja nie
            jest jeszcze przekazana do Urzedu Gminy, ale nadane sa juz tzw. numery
            policyjne (o ile dobrze uslyszalam) - chodzi o numery blokow. Czesc bedzie ul.
            Floriana np. 21 a czesc ul. Partyzantow.
            A u mnie w mieszkaniu malo co sie zmienilo od ostatniej wizyty. To tyle.
            Pozdrawiam F2 lok.24.
            • Gość: mala Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.11.01, 17:56
              Z tym ogrzewaiem to już 10 listopada słyszałam że będzie za dwa tygodnie (tylko
              ciekawe za które dwa tygodnie)
              Pozdrawiam,
            • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.11.01, 10:58
              Najnowsze wiadomości z Ożarowa: ogrzewanie ma ruszyć poniedziałek - wtorek.
              Dziś kierownik budowy podpisał umowę.

Czy ktoś rozmawiał już z gośćmi od ochrony? Wiadomo co to za firma?
              • Gość: agus Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 10.254.0.* 16.11.01, 11:16
                O rany!To i ochrona ma byc. Ja chyba jestem 100 lat za murzynami. Czy cos
                jeszcze ciekawego?
                • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.11.01, 12:02
                  Źle się wyraziłam Miałam na myśli system alarmowy (monitoring).

A z nowszych rzeczy - jest stałe łącze internetowe (w umowie tego nie miałam).

Pozdrawiam
              • Gość: Kuba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 169.5.124.* 19.11.01, 15:10

> Najnowsze wiadomości z Ożarowa: ogrzewanie ma ruszyć poniedziałek - wtorek.
                > Dziś kierownik budowy podpisał umowę.
                >
                > Czy ktoś rozmawiał już z gośćmi od ochrony? Wiadomo co to za firma?
                Tak ? A ja dzwonilem dzisiaj to powiedzial sroda, czwartek. Niezly jest ?!
                Pzdr
                • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.11.01, 15:26
                  czy wiadomo coś jeszcze?
                  co wobec tego zrobić z drewnianą podłogą? najlepiej czekać aż włączą
                  ogrzewanie?!
                  • Gość: agus Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 10.254.0.* 20.11.01, 07:49
                    Z podloga drewniana nalezy poczekac, az przynajmniej przez miesiac beda grzac.A
                    najlepiej odlozyc to do wiosny.Tak mi przynajmniej powiedziano na budowie.
                    Zadnych innych nowych wiesci nie mam.
                    Pozdrawiam
            • Gość: agus Re: Maxis - akt notarialny IP: 10.254.0.* 20.11.01, 07:52
              Jak kto bedzie cos wiedzial na ten temat bardzo prosze o info.
    • Gość: agus Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 10.254.0.* 21.11.01, 13:31
      Dzis mi powiedziano,ze akty beda na początku grudnia. To kiedy w koncu!?
      • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.11.01, 13:41
        A mówili coś o ogrzewaniu?
      • Gość: mamba Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.11.01, 11:17
        UWAGA! najnowsze wiadomości z placu budowy: gazownia nie przejęła instalacji
        gazowych; gdzieś jest przeciek, czwarty dzień szukają (rozkopują całą
        instalację wokół bloków). Ponoć jak go znajdą i naprawią - kwestia 48 godzin i
        włączą ogrzewanie. Pozdrawiam
    • Gość: mamba MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.11.01, 12:37
      Maxis nas załatwił: nie zaznaczył w umowie ile będzie nas kosztował udział w
      gruncie i nie wypisywał tego na fakturze. Dlatego płacimy u notariusza 2% od
      całości a tak byśmy płacili tylko od udziału w gruncie!!!!
      • Gość: agus Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: 10.254.0.* 23.11.01, 12:42
        Nie bardzo rozumiem od calosci czego? Ja w umowie mam wzmiankę o udziale w
        gruncie.
        • Gość: mamba Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.11.01, 12:44
          Tak ja też mam, ale nie mam napisane ile ten udział wynosi (w złotych). Poza
          tym nie mam tego wyodrębnionego na fakturach, np. za mieszkanie tyle, za garaż
          tyle a za działkę tyle zł.
          Tak byśmy płacili 2% tylko od wartości udziału działki a tak płacimy od
          wartości mieszkania.
          • Gość: agus Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: 10.254.0.* 23.11.01, 12:46
            Chyba sie przegrzalam. Nadal nie rozumiem co to jest te 2%, podatek od
            czynnosci cywilno-prawnych, taksa notarialna, oplata sadowa czy co?!
            Pozdrawiam
            • Gość: mamba Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.11.01, 12:48
              podatek od czynności cywilno prawnej, który płaci się u notariusza razem z
              opłatą notarialną i innymi. Przez ten podatek płacimy 6000 od mieszkania
              wartego 130 000 złotych.
              • Gość: agus Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: 10.254.0.* 23.11.01, 12:53
                Ok, teraz jasne. Powiem szczerze, ze tego sie wlasnie spodziewalam. Nic mi nie
                wiadomo o innej mozliwosci, jak placenie podatku od wartości mieszkania. Ale
                skoro tak mowisz, to pewnie jest.
                Mnie martwia te akty podpisywane pozniej z tymi, ktorzy maja kredyty. To nam
                najbardziej zelezy na czasie a nie tym co im wszystko jedno kiedy i bank ich
                nie sciga. Uwazam, ze to nie ladnie.
                Z ogrzewaniem to sa niezle chece.
                Juz jest ustanowiony administrator osiedla.
                Pozdrawiam
                • Gość: mamba Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.11.01, 12:58
                  wiadomo kto jest tym administratorem?
                • Gość: mamba Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.11.01, 13:00
                  Ja też dowiadywałam się dlaczego najpierw idą ci, którzy nie mają kredytu:
                  ponoć notariusz powiedział, że tak będzie szybciej z całą procedurą. Przeciez
                  wiadomo, że kredytobiorcom bardziej zależy na akcie notarialnym niż pozostali:
                  oni przecież płacą ubezpieczenie kredytu.
              • dorota111 Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! 23.11.01, 12:55
                W ustawie jest wyraźnie napisane, że "zwyczajowo płaci go kupujący", ale strony
                mogą ustalić inaczej.

Skoro Maxis nawalił to może pokryłby część tego podatku.

Tak na marginesie - notariusz dostaje "swoją działkę" za inkasowanie tego
                podatku.
                • Gość: mamba Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.11.01, 13:02
                  Ja zaraz chcę sie dowiedzieć, czy można wziąć swojego notariusza czy trzeba do
                  wybranego przez Maxisa (przypuszczam, że to drugie). Pewnie od samego początku
                  robili tak żeby dostał swoją działkę.
                  • dorota111 Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! 23.11.01, 13:05
                    Słuchajcie, przecież można zrobić aneks do umowy (wyróżniający wartość działki
                    i mieszkania), a potem skorygować (notą) treść np. jednej z faktur.
                    Tylko ONI musieliby wykazać odrobinę dobrej woli.
                    • Gość: mamba Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.11.01, 13:10
                      może gdyby więcej osób ich opieprzyło (sorry za wyrażenie) to by byli skłonni
                      coś zrobić
      • dorota111 Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! 23.11.01, 13:40
        Rozmawiałam z Urzędem Skarbowym.
        Podstawą dla nich jest rozdzielenie tych dwóch składników w akcie notarialnym.
        Teraz tylko pozostaje przekonać notariusza aby tak zrobił.
        • Gość: mamba Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.11.01, 13:42
          Tak, ale opłatę 2% pobiera teraz notariusz, a nie urząd.
          • dorota111 Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! 23.11.01, 13:54
            Notariusz pobiera i przekazuje dalej za odpowiednim wynagrodzeniem (jakiś
            niewielki procent od kwoty podatku - nie pamiętam ile).
            Nie ma zatem interesu w tym żebyśmy płacili mniej tylko jak najwięcej.
            Dlatego trzeba na niego naciskać.
            • Gość: mamba Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.11.01, 14:36
              Problem w tym, że nie chcą nam podać jego telefonu. Twierdzą, że będziemy mu
              przeszkadzać w przygotowaniu aktów notarialnych. Jak tam pójdziemy do
              podpisania to może być juz za późno.
              • dorota111 Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! 23.11.01, 14:52
                Nie może być za późno u notariusza. Przecież możesz podpisać akt lub nie.
                Poza tym notariusz ma obowiązek odczytać na głos przygotowany akt i
                zweryfikować ewentualne nieścisłości.
          • Gość: agus Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: 10.254.0.* 23.11.01, 14:15
            Z tego co wiem to w akcie notarialnym ma byc oddzielnie wyrozniony lokal o
            pow.X, balkon, czesc gruntu, garaz i piwnica.
            A poza tym czy juz ktos widzial akt lub jego przyklad.
            Pozdrawiam.
            • Gość: mamba Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.11.01, 14:29
              wiem od kogoś, kto podpisywał akt notarialny na dwa dni przed wejściem w życie
              nowej taksy: nie miał ani w umowie, ani na rachunkach wyznaczonej wartości
              udziału w gruncie a notariusz wyodrębnił to w akcie (i ponoć musi to zrobić!!!)
              i wziął tylko 2% od wartości tego udziału.
              niestety w Maxisie jest dzisiaj pani, która tylko zbiera nasze dane do aktu
              notarialnego i nie ma pojecia jak to powinno być. Nie chce tez podać telefonu
              do notariusza, a pani Rzepecka jest nieosiągalna cały dzień (ponoć jest u
              notariusza).

A propos: czy ktoś ma aktualną komórkę do p. Rzepeckiej?
              • Gość: Ake Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.01, 20:52
                Ja chyba mam, ale nie wiem czy aktualną bo dostałam numer w okolicach wakacji
                przy podpisywaniu umowy. Jutro mam tam zamiar dzwonić i kontaktować się z p.
                Rzepecką w sprawie aktu notarialnego więc sprawdzę czy to ten numer. Pozdrawiam
                Ake
                P.S. Czy istnieje jakakolwiek szansa że będziemy musieli zapłacic VAT jesli nie
                podpiszemy aktu notarialnego w tym roku?
                • Gość: agus Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: 10.254.0.* 26.11.01, 07:53
                  Faktury sa juz wystawione wiec obowiazek podatkowy powstal przed 2002, prawo
                  nie moze dzialac wstecz.Ale panowie u wladzy robia dziwne rzeczy i nie mozna
                  byc niczego pewnym.
                  Czy ktos juz byl potwierdzac swoje obmiary? W lokalu gdzie jest nasz
                  administrator?
                  Zima przyszla, a ogrzewania nie ma. Ja sie dowiedzialam wczoraj, ze instalacja
                  elektryczna nie jest jeszcze oddana.
                  • Gość: Ake Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.01, 10:24
                    telefon jest niestety nieaktualny. Fakt prawo nie działa wstecz, ale w tym
                    kraju nic nie wiadomo stąd moje pytanie. Byłam obmierzyć mieszkanko wczoraj
                    (niedziela). Wymiary zgadzają sie z tymi, które podał nam pan z maxisa czyli 30
                    cm mniej. Klucze sa do wzięcia w budynku oddawanym jako pierwszy, na parterze u
                    pana dozorcy. Czy słyszeliście może o wysokości czynszu? Czy jest stałe lącze?
                    Ake
                    • Gość: agus Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: 10.254.0.* 26.11.01, 10:44
                      Juz wszystkie lokale sa do odbioru.Jest stale lacze i telewizja kablowa Ozarow.
                      O czynszu nic nie wiem, najbardziej martwi mnie ogrzewanie. Zima idzie.
                      • Gość: mamba Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.11.01, 10:56
                        A co mówi kierownik? Znaleźli już przeciek gazu? Strasznie długo trwa to
                        włączenie ogrzewania. Nie potrafię sobie wyobrazić jak mieszkaja tam ludzie!!!
                        • Gość: Ake Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: 217.11.133.* 26.11.01, 13:41
                          Szkoda że nic Ci nie wiadomo o czynszu, bo wczoraj spotkałam dwójke młodych
                          ludzi mieszkającychw tym samym bloku co ja i zostałam poinformowana że będzie
                          to około 550 zł bez zadnych dodatkowych opłat typu woda, gaz czy też prąd. To
                          chyba dość drogo, ale jeśli juz w to są wliczone kablówka i stałe łącze to
                          zmienia postać rzeczy. Niestety nie mogę zweryfikowac tej informacji bo w maxis
                          ciagle zajete. AKE
                          • Gość: mamba Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.11.01, 14:55
                            Co do czynszu, to nie wiem: jutro będę w Ożarowie, żeby podpisać coś do
                            notariusza (że moje mieszkanie wynosi tyle i tyle metrów). Jest tam też ponoć
                            administrator, który nalicza czynsze to się go spytam co i jak.

Wiem, że w piątek naprawili usterkę z gazem. Gazownia obiecała im, że
                            ogrzewanie ruszy środa - czwartek (ta informacja pochodzi od pani Rz.).

Notariusz: w przyszłym tygodniu mamy otrzymać nr telefonu do niego. Wtedy
                            trzeba się z nim kłócić, że w akcie notarialnym ma umieścić osobno udział w
                            gruncie i mieszkanie. Wtedy nalicza tylko 2% od udziału w gruncie (oczywiście
                            oprócz innych opłat).

To tyle. Pozdrawiam wszystkich sąsiadów.
                          • Gość: mamba GARAŻE - VAT!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.11.01, 15:59
                            Hej ludzie. Czytajcie o zwrocie VATu za garaże. Co wy na to?
                          • Gość: agus Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: 10.254.0.* 27.11.01, 07:58
                            Z tym czynszem to przegiecie. Znajomi, ktorzy mieszkaja pod Warszawa placa 100
                            zl (bez wody i.t.p.) Zawsze mozna zmienic administratota, ale najpierw zalozyc
                            wspolnote. Uwazam, ze to za duzo jak na taki Ozarow.
                            • Gość: Ake Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.01, 13:35
                              Nie wiem czy tak łatwo będzie zmienic administratora bo przecież w umowie stoi
                              że to Maxis będzie zarządzał osiedlem na czas rękojmi i gwarancji, który to
                              czas jak powiedział mi znajomy z bloku F1 będzie wynosił 4 lata. Później
                              możemy sobie zakładać co chcemy i administrować jak chcemy, przez najbliższe 4
                              lata będzie to robił Maxis. Pozdrawiam Ake
                              • Gość: agus Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: 10.254.0.* 27.11.01, 14:01
                                Nie zwrocialm na to uwagi, ale 3 lata gwarancja. To pamietam z rozmow przy
                                zawieraniu umowy. Malo pocieszajace.
                                • Gość: AKe Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.01, 15:25
                                  Powiedziałabym nawet że zupełnie do bani, ale to było do przewidzenia. Mój mąż
                                  dzisiaj miał rozmawiać w tej sprawie z tym panem z Ożarowa co zajmuje sie
                                  mieszkaniami i podobne ma przy okazji mozliwość wyliczenia kwoty czynszu więc
                                  mam nadzieję że sprawa sie wyjaśni i okaże się że to nie jest prawda z
                                  wyskością kwoty. jak nie to będzie strasznie drogo, bo moja koleżanka na
                                  Żoliborzu płaci za 76 m2 500 zlotych, a ja mam tylko 57 m2 i do tego poza
                                  Warszawą. Martwię sie tym bardzo. AKe
                                  • Gość: agus Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: 10.254.0.* 27.11.01, 16:17
                                    Mnie to rowniez nie cieszy, tym bardziej ze wisi nade mna kredyt. Jak maz Twoj
                                    sie cos dowie daj znac.
                                    Pozdrawiam.
                                    • Gość: Ake Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: 217.11.133.* 27.11.01, 16:24
                                      Nad Tobą wisi a ja już mam wziety i spłacam ponad 1000 PLN miesięcznie. I wcale
                                      nie mam kasy na takie ekscesy jak notariusz czy super wysoki czynsz.
                                      • Gość: agus Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: 10.254.0.* 29.11.01, 07:52
                                        Wisi, tzn. ze musze splacac, ale troche wiecej. A uzadzenie tych pustych murow.
                                        Znam ten bol.
                                        • Gość: AKe Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.01, 13:24
                                          No tak to rzeczywiście jest ból bo kasę z nas ciagna niesamowitą, pociesza mnie
                                          tylko fakt że dzieki temu mam mieszkanie i to bardzo przyzwoite a do tego duzo
                                          tańsze niż w W-wie. Co do czynszu to jak pewnie zauwazyłaś sprawa jest nieco
                                          bardziej optymistyczna niz wygladało to na poczatku więc moze nie będzie tak
                                          tragicznie. AKe
              • Gość: justi Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.centertel.pl 28.11.01, 11:41

> wiem od kogoś, kto podpisywał akt notarialny na dwa dni przed wejściem w życie
                > nowej taksy: nie miał ani w umowie, ani na rachunkach wyznaczonej wartości
                > udziału w gruncie a notariusz wyodrębnił to w akcie (i ponoć musi to zrobić!!!)
                >
                > i wziął tylko 2% od wartości tego udziału.
                > niestety w Maxisie jest dzisiaj pani, która tylko zbiera nasze dane do aktu
                > notarialnego i nie ma pojecia jak to powinno być. Nie chce tez podać telefonu
                > do notariusza, a pani Rzepecka jest nieosiągalna cały dzień (ponoć jest u
                > notariusza).
                >
                Mamba ?! a czy ta osoba, która podpisywała już akt notarialny nie ma jakiegos
                namiaru na tego notariusza??

• Gość: mamba Re: MAXIS - UWAGA!!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.01, 10:12
          Czy mogłabyś spytać Urząd Skarbowy, z którym rozmawiałaś na jakim akcie prawnym
          się opierają? Notariusz Maxisa nigdy nie słyszał o możliwości opłaty 2% od
          udziału w gruncie (przynajmniej tak twierdzi). W związku z tym trzeba mu to
          udowodnić, żeby zapłacić mniej.
    • Gość: Ania P. Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 212.244.106.* 27.11.01, 08:07
      Czy ktoś sprawdzał, czy na budowe zaciągnięty jest kredyt wpisany do księgi
      wieczystej?
      • Gość: agus Re: Maxis - Ozarów Maz. IP: 10.254.0.* 27.11.01, 10:16
        Ja mam odpis z KW z sierpnia. Nic nie ma o kredycie. Ale na 100% nie jestem
        pewna, poniewaz nie ma dz.IV.
    • Gość: mamba CZYNSZ IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.01, 08:35
      Wczoraj administrator wyliczył mi czynsz za moje mieszkanie 60 m., 2 osoby:
      wyszło mu 400 zł. W tym uwzględnił ryczałt za gaz, ciepłą wodę i ogrzewanie.

Dzwonił też do notariusza, który wogóle nie słyszał o tym, że można pobierać 2%
      tylko od wartości udziału w gruncie a nie od wartości mieszkania.
      Notariusz za sam garaż będzie kosztował około 2000 zł.
      • Gość: AKe Re: CZYNSZ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.01, 11:10
        Zgadza sie mi też pan podał podobna kwotę, przy czym w jej skład miały wcodzić
        zryczałtowane opłaty za: ciepła i zimna wodę + ogrzewanie, ale nie jestem pewna
        czy ogrzewanie oznacza opłate za gaz czy tylko za samą usługę. Do tego w skład
        czynszu będą wchodziły nastepujące opłaty: za utrzymanie części wspólnej:
        czystość, pogotowie, wywóz nieczystości, wynagrodzenie dla stróża oraz fundusz
        remontowy. Co do opłat za notariusza to musze wystąpić w obronie Maxisa bo
        wyskość opłat to nie ich robota. Płacimy notariuszowi, opłatę sądową, podatek
        od kupna i sprzedazy (tego chyba wcześniej nie było) oraz za wpis do księgi
        wieczystej- wszystko ustalone przez państwo. Kiedyś płaciło sie w urzędzie
        skarbowym, a teraz wszystko u notariusz jak leci. Nie trzeba płacic za ostatnią
        pozycje jak ktoś chce moze później, tak że ta suma może obniżyć sie o jakieś 2
        500, tylę że będzie trzeba znowu umawiać sie z notariuszem i w sumie wyjdzie
        drożej. W Maxisie mówią że na pewno podpiszemy akty notarialne do końca tego
        roku. Moaje mieszkanie jest O.K. i myślę że firma też jest w porządku. Ake
        • dorota111 Re: Opłaty u notariusza 28.11.01, 11:25
          Co ty piszesz AKe?
          Przeczytaj uważnie poprzednie wypowiedzi!
          Nie powinniśmy płaciś podatku od wartości całego mieszkania tylko od gruntu.
          Jak notariusz może powiedzieć, że o tym nie słyszał?
          Poza tym, jeżeli firma nagania swojemu notariuszowi klientów to mogłaby
          wynegocjować trochę niższą taksę notarialną (przypominam Ci, że "ustalona taksa
          notarialna przez Państwo" to taksa maksymalna).

• Gość: mamba Re: Opłaty u notariusza IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.01, 11:41
            Do tego "pan administrator" powiedział, że notariusz jest porządny i na pewno
            nie weźmie od nas czegoś czego nie musi.
            Kurczę jak mu udowodnić, że mamy zapłacić tylko od gruntu?

W którym urzędzie skarbowym uzyskałaś taką wiadomość?
            • dorota111 Re: Opłaty u notariusza 28.11.01, 11:42
              Warszawa Targówek tel 6182301 wew 319
          • Gość: Ake Re: Opłaty u notariusza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.01, 11:49
            O.K. moze nie mam racji, nie będę się upierać bo nie jestem profesjonalistką w
            tej dziedzinie, ale czy podatek od kupna sprzedaży i podatek od ułamka gruntu
            ktorego jesteśmy właścicielami to nie dwie różne rzeczy? poprzednie wypowiedzi
            czytałam (dokładnie) ale ponieważ ta sytuacja jest dla mnie bardzo niejasna
            szukam jakiegoś wytłumaczenia. jak to możliwe żeby notariusz mógł decydować o
            tym co rozdzielić a co nie, gdzie tu prawo? Wszysko zależy od wystawionych
            faktur? AKe
            P.S Moja koleżanka w J.W. Construction płaci 25 000 za to samo pól na pół z
            firmą, a wczoraj mój znajomy mieszkaniec z F1 mówił że jego koleżanka w małym
            mieście zapłaciła 5% notariuszowi, a nie 2 tak jak my. No i o co tu chodzi? A
            mieszkanie i tak mam w porządku. Buziaki Ake
            • dorota111 Re: Opłaty u notariusza 28.11.01, 11:58
              W naszym kraju niestety jest tak, że jak Ty sama nie dopilnujesz swoich spraw
              to nikt za Ciebie tego nie zrobi.
              Na przykład: jeżeli zapomnisz wziąć faktury Vat na jakieś materiały budowlane
              to pomimo tego, że masz paragon - nie odliczysz tej kwoty od podatku.
              To Ty musisz pilnować swoich spraw i znać prawo.
              Kierownik budowy próbował mi wmówić, że pow. mieszkania mierzy się przed
              otynkowaniem. To nie prawda. Mogłabym podać Ci jeszcze więcej przykładów walki
              o takie "pierdóły" z Maxisem, ale jestem już zmęczona tym wszystkim.
              Pozdrawiam
              • Gość: AKe Re: Opłaty u notariusza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.01, 12:27
                Droga Doroto, muszę Ci przyznać rację w kwestii opłat notarialnych i z
                przykroscią stwierdzić, że jesli tak było jak piszesz to byc moze masz rację co
                do Maxisa. U mnie było wszystko O.K. z mieszkaniem, żadnych podejrzanych
                manewrów. natomiast zdobyłam nowe informacje co do opłat notarialnych, od mąża
                koleżanki, który również pracuje w firmie budowlanej. Otóż zmienił sie niedawno
                przepisy i niestety nie da sie zapłacić za wpis do ksęgi wieczystej w
                późniejszym terminie, tylko trzeba teraz, przy podpisywaniu aktu- a ja się już
                cieszyłam że nie będę musiała takiej kasy wykładać od razu, musimy oczywiście
                zapłacić procent za wpis itd. Taksa jaka pobiera notariusz zależy od
                kancelarii, więc być może Maxis mógł wynegocjować niższą stawkę. Podatek trzeba
                zapłacic, ale jeśli firma jest płatnikiem VAT to tylko od gruntu, a nie od
                powierzchni mieszkania. Generalnie ten mój znajomy powiedział że powinnyśmy za
                wszystko zapłacić jakieś 5 800 przy wartości mieszkania 157 000 zł. W
                administracji dowiedziałam się, że zapłacimy 6600, więc stracimy na całej
                transakcji 800 chyba że coś sie zmieni. Dzieki że zwróciłaś mi uwagę na
                niektóre szczególy. Pozdrawiam AKe
                • Gość: dudi Re: Opłaty u notariusza IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.11.01, 13:03
                  Huej ludziska a może należy wziąć swojego notariusza, tu już mi nie chodzi o
                  jakieś oszczęności dla nas ale jeżeli firma Maxis tak nas lekceważy (pani Rz. i
                  kierownik) to może w ten sposób trochę stracą. Bo nie wierze że notariusz
                  bierze przy takiej inwestycji stawki maxymalne. Część zapewne trafi do firmy.
                  Przypominam iż ja miałem termin odbioru mieszkania na koniec sierpnia (przed
                  wprowadzeniem nowej ustawy o opłatch notarialnych) a w Maxisie pani (wiadomo)
                  powiedziała iż jest to nieznaczna podwyżka (dla mnie ok. 300 zł). Wiec taką
                  niemałą podwyżkę mogliby sfinansować.
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: mamba NOTARIUSZ UWAGA UWAGA!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.01, 13:56
                    Według pani z Urzędu Skarbowego (po wyjaśnieniu jej całej sytuacji) powinniśmy
                    zapłacić 2% tylko od udziału w gruncie.
                    Podstawa prawna to: Dz. U nr 86 z 2000 roku poz. 959 art. 2 (Ustawa o podatku
                    od czynności cywilno prawnych). Jeżeli jedna ze stron jest płatnikiem VAT (a
                    Maxis nim jest - nawet jeśli mieszkanie to VAT 0% to oznacza, że jest
                    płatnikiem, bo gdyby nie był to by było, że zwolniony!!!) - 2% płaci się tylko
                    od gruntu.

Proponuję, żeby dzisiaj wszyscy zadzwonili do mecenasa Maxisu pana Jacka
                    Tuchowskiego, tel. 042/632 89 00 w godz. 16.00 - 22.00 (w tych godzinach jest
                    dla nas dostępny) i wytłumaczyli mu według jakich przepisów ma naliczać.

Pozdrawiam
                    • dorota111 Re: NOTARIUSZ UWAGA UWAGA!!!!! 28.11.01, 14:17
                      Rozmawiałam przd chwilą z pewną Panią z tej kancelarii i cytuję:
                      "okazało się jednak, że tego podatku nie ma".
                      Swoją drogą ciekawe jak wiele czasu potrzeba profesjonaliście, żeby dotrzeć do
                      prawdy.
                      • Gość: mamba Re: NOTARIUSZ UWAGA UWAGA!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.01, 15:14
                        To teraz tylko, żeby notariusz wyodrębnił to w akcie!!!!!
                    • Gość: agus Re: NOTARIUSZ UWAGA UWAGA!!!!! IP: 10.254.0.* 30.11.01, 08:02
                      Kodeks Etyki Zawodowej Notariusza
                      Rozdział 3 par.15 pkt 1 "Notariusz obowiazany jest do zastosowania takich
                      rozwiazan prawnych, ktore odpowiadaja woli kienta". Zgodnych z prawem.
                      Jak ktos bedzie juz juz mial akt, prosze o info.
                      • Gość: mamba Re: NOTARIUSZ UWAGA UWAGA!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.11.01, 09:24
                        Notariusz potwierdził mi telefonicznie, że weźmie 2% od udziału w gruncie.
                        Cytuję: "musiało być jakieś przekłamanie. Ja nigdy nie mówiłem, że będę
                        pobierał 2% od wartości mieszkania." Niezłe, co? Mogę się założyć, że gdybyśmy
                        nie znaleźli przepisu i nie naciskali na Maxisa i notariusza, to bylibyśmy parę
                        tysięcy w plecy.

Pozdrawiam serdecznie
                        • Gość: agus Re: NOTARIUSZ UWAGA UWAGA!!!!! IP: 10.254.0.* 30.11.01, 10:25
                          O rany! Byloby super.Tylko ja jako "niewierna Tomaszyca" nie uwierze poki nie
                          zobacze. Ale wielkie dzieki i chyle czolo przed walczacymi.
                          Pozdrawiam.
    • Gość: mamba Ogrzewanie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.12.01, 08:31
      Wiecie dlaczego nie ma ogrzewania? Ponoć firma zakładająca piece nie
      zainstalowała wszystkiego. Teraz nie mogą tej firmy znaleźć. Fajnie co?

Niech tylko MAXIS spróbuje naliczyć mi za grudzień czynsz!!!!
      • Gość: mala Re: Ogrzewanie IP: *.natned.com.pl 04.12.01, 11:37

> Wiecie dlaczego nie ma ogrzewania? Ponoć firma zakładająca piece nie
        > zainstalowała wszystkiego. Teraz nie mogą tej firmy znaleźć. Fajnie co?
        >
        > Niech tylko MAXIS spróbuje naliczyć mi za grudzień czynsz!!!!

To ciekawe, mi wczoraj kierownik powiedział ze już prawie wszystko jest OK, a
        ogrzewanie nie działa bo popsul się jakis modul sterujący przy piecu i muszą
        nowy przywieśc z Wrocławia . Z tego co mówił to dziś miało juz wszystko ruszyć!?

Czy ktoś z was już próbował "walczyć" z MAXIS-em o odsetki w zwiazku z
        opóźnieniem oddania budynków (bo to że wykonawca czegoś nie wykonał w terminie to
        chyba już nie nasz problem tylko Maxis).

Pozdrawiam,
        mala
        • Gość: mamba Re: Ogrzewanie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.12.01, 12:03
          odsetek chyba niestety nie da się wywalczyć. Umowa jest tak napisana że tak
          naprawdę oddanie do końca grudnia to nie żadne opóźnienie. Ale oczywiście mogę
          się mylić.
          • Gość: mala Re: Ogrzewanie IP: *.natned.com.pl 04.12.01, 15:06

> odsetek chyba niestety nie da się wywalczyć. Umowa jest tak napisana że tak
            > naprawdę oddanie do końca grudnia to nie żadne opóźnienie. Ale oczywiście mogę
            > się mylić.

W miom przypadku termin oddania grudzien to jest już opóźnienie. W mojej umowie
            termin odbioru to 31.05.2001 z zastrzeżeniem ze może on się wydłużyć o 90 dni.
            Cóż, maj mniął, 28 sierpień (to był dzień w którym mineło te słynne 90 dni)
            minął, mamy 4 grudnia a mieszkanie nie nadaje się do zamieszkania.
        • Gość: mamba Re: Ogrzewanie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.12.01, 13:50
          Ogrzewania nie ma i nie będzie!!!! Dzisiaj nawet spuszczają wodę, żeby nie
          zamarzła. Nie należy więc spodziewać się tej wody szybko.
        • Gość: I Re: Ogrzewanie IP: 62.148.94.* 04.12.01, 13:58
          Informacja od p.Rz. - ogrzewanie nie ruszyło, ze względu na uszkodzoną część w
          piecu, którą sprowadzają z Holandii. I która przyczyna jest prawdziwa???
          • Gość: me Re: Ogrzewanie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.12.01, 14:05
            szczerze mówiąc nie interesują mnie przyczyny. Mnie interesuje fakt, że nie
            mogę nic dalej zrobić w mieszkaniu, które nie jest jeszcze ogrzane!!! Panele
            leżą i czekają (a i tak nie wiem czy im się nic nie stanie). A co mam zrobić z
            robotnikami, którzy są umówieni na konkretny termin?
            • Gość: agus Re: Ogrzewanie IP: 10.254.0.* 05.12.01, 07:44
              Chyba jedyne co mozna zrobic to nekac telefonami. Budowa nie dokonczona a ja
              nie widze, zeby ktos cos tam robil. Robotnicy chodza bez celu, albo siedza w
              garazu i grzeja sie. Jak dla mnie ulozenie kostki to kwestia 1 dnia przy 5
              osobach. A oni robia to juz ktorys miesiac z rzedu. I jeszcze ta oszustka
              Rzepecka. Kazdemu mowi inaczej. Niedosc ze zaplacilismy "kupe" pieniedzy to
              jeszcze to oni robia nam laske.
              Pozdrawiam
              Bardzo rozgoryczona.
              • dorota111 Uwaga! Pomiar powierzchni użytkowej 05.12.01, 08:11
                Pan M., który z ramienia Maxisa miał zrobić obmiary mieszkań,
                posługuje się STARĄ, NIEAKTUALNĄ, WYCOFANĄ NORMĄ (PN-70/B-02365).
                UWAGA! Nie zgadzajcie się na liczenie powierzchni w stanie surowym (bez tynków).
                Nas obowiązuje sposób obmiaru z umowy, a nie żaden inny.
                Nie dajcie sobie wmówić nic innego.

Pozdrawiam

AGUS - twoje ostatnie zdanie - super (sprawiłaś mi wiele radości z samego rana)
                • Gość: mala Re: Uwaga! Pomiar powierzchni użytkowej IP: *.natned.com.pl 05.12.01, 16:40
                  Moi drodzy,
                  czy ktos z was wie, co Maxis ma zamiar zrobić w przypadku kiedy powierzchnia
                  użytkowa lokalu jest mniejsza od tej podanej w umowie.

Pozdrawiam,
                  • Gość: Harry Bunt lokatorów ? IP: *.el-4100100.acn.pl 05.12.01, 23:38
                    Cze !

Ktoś porozwieszał po klatkach kopie listu skierowanego do Urzędu Gminy Ożarów,
                    ponoć od "Nabywców mieszkań i gruntów na oś. Floriana", w którym twierdzi że
                    Maxis nie miał w swoich pierwotnych projektach garaży pomiędzy budynkami, że
                    nie bedzie placu zabaw i zieleni. Ja podpisywałem umowę jako jeden z pierwszych
                    (pazdz 1999) i na ich projektach ten garaz byl ( mówili mi że będzie on
                    zasypany ziemią jak na zdjęciu). Są w tym liście pytania kto na to pozwolil
                    itp. Według mnie beton nie jest OK, ale projekty byly. Pozatym kto się
                    spodziewał dżungli w naszej "studni" ?
                    • dorota111 Re: Bunt lokatorów ? 06.12.01, 09:15
                      Rzeczywiście w pierwotnych planach były garaże, ale mówiono o garażach
                      wolnostojących.
                      Jednak gdy zastanawiałam się nad kupnem mieszkania na parterze, zapewniano
                      mnie, że to wysoki parter.
                      Do głowy mi nie przyszło, że ten "wysoki" będzie tylko z jednej strony.
                      Sprawdziłam w Wydz. Arch. i okazało się, że samo pozwolenie na te garaże
                      dostali dopiero w lipcu tego roku.
                      O placu zabaw Pani Rz. powiedział "jak starczy pieniędzy to bedzie".
                      Ciekawe gdzie? Na tej skarpie? A co z bezpieczeństwem dzieci?
                      • Gość: mamba Re: Bunt lokatorów ? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.12.01, 09:29
                        Co to znaczy: jak starczy pieniędzy? Plac zabaw ma być i koniec. Nie dość że są
                        opóźnieni, nie wywiązują się z terminów, nie ma ogrzewania, a mimo to chcą nam
                        naliczać czynsz to jeszcze zostawią nas z tym betonowym podwórkiem?
                        Niech firma Maxis pożyczy pieniądze, ale niech wywiąże się z tego co obiecała.

A propos: czy ktoś już próbował ściągnąć odsetki karne za opóźnienie?
                      • Gość: Harry Re: Bunt lokatorów ? IP: *.dialup.warszawa.pl 06.12.01, 09:33
                        Co do parterów to w połowie poroniony pomysł (od jednej strony) , ja mam
                        mieszkanie na 2-gim piętrze, ale mimo to podejrzewałem, że schody do klatek
                        będą tylko przed wejściami (na wprost nich) i nie będzie możliwości dostępu do
                        okien. Co do dzieci to jak narazie ich nie mam, ale napewno im tam dobrze nie
                        będzie. Ale z drugiej strony uważam, że jeżeli zrobią plac zabaw pomiędzy
                        blokami to będzie tam strasznie głośno. Według mnie powinien on być gdzieś obok
                        budynków, np. w miejscu gdzie aktualnie jest droga wewnętrzna od strony
                        wschodniej (tam gdzie stały baraki), a na takie osiedle jeden wjazd spokojnie
                        by wystarczył.
                        • dorota111 Re: Bunt lokatorów ? 06.12.01, 09:38
                          Harry,
                          jak dawno byłeś na budowie?
                          Przecież jest nasyp, więc okna na parterze są tak nisko jak w mieszkaniu.
                          Jest tylko jeden schodek do klatki.
                          Z tym placem zabaw to dobry pomysł, rozwiązuje sprawę bezpieczeństwa.
                          • Gość: Harry Re: Bunt lokatorów ? IP: *.dialup.warszawa.pl 06.12.01, 09:46
                            Myślałem, ale w 1999 roku. O nasypie dobrze wiem. Jestem Ozarowie kilka razy w
                            tygodniu. Plac zabaw na zewnątrz ma kilka zalet. Zmniejszy chałas, zwiększy
                            bezpieczeństwo, będzie więcej zieleni (gdyby tylko nie bylo tej drogi).
                            Kobieta, która napisała to pismo do Gminy proponuje spodkanie w sobotę i
                            niedzielę, ale nie wiem czy ktoś przyjdzie, pozatym podejżewam, że nie jest ona
                            nawet nabywcą lokalu, a raczej chodzi jej o wykopanie kogoś z Gminy.
                            • dorota111 Re: Bunt lokatorów ? 06.12.01, 09:50
                              Być może, czy wiecie, że podobno Maxis podarował gminie dwa mieszkania.
                              To ciekawe...
                              • Gość: Harry Re: Bunt lokatorów ? IP: *.dialup.warszawa.pl 06.12.01, 10:04
                                Oczywiście, dla uchodźców z Kazachstanu czy innego Mozambiku, pozatym mówią, że
                                mają "chody w Gminie", ale myślę, że to mogło być równie dobrze zrobione po to
                                aby gmina szybciej załatwiała nasze sprawy, mniej się czepiała. Mogło to być
                                również ustalone jako zapłata za wydanie pozwoleń na budowę itp. Nie mówie
                                jednak, że nie jest to wynik jakiś przekrętów. Natomiast w pazdz. 1999 garaże
                                widziałem na projekcie osiedla tak jak stoją teraz i nie mam o to pretensji
                              • Gość: agus Re: Bunt lokatorów ? IP: 10.254.0.* 06.12.01, 10:07
                                Czy gminie to nie wiem, ale w wypisie z KW 10440 jest jeden lokal dla Piotra
                                Wieckowskiego i Renaty Kuciak w ramach kupna od nich gruntu oraz drugi spolce
                                "Bauma" nie wiem za co.
                                • Gość: Harry Re: Bunt lokatorów ? IP: *.dialup.warszawa.pl 06.12.01, 10:11
                                  Bałma dała kostki na chodniki i ulice. Być może też je przywiozła i ułożyła. Mo
                                  ze i było to warte kosztu mieszkania.
                                  Do popołudnia. Pozdrawiam.
                • Gość: Harry Re: Uwaga! Pomiar powierzchni użytkowej IP: *.el-4100100.acn.pl 05.12.01, 23:22
                  Cze sąsiedzi !

Jestem z P-2 lok.8. Szkoda, że nie trafiłem tu wcześniej. Przeczytałem, że
                  obmiar mieszkanka robi się według nowych norm po nałożeniu tynków, a dzisiaj
                  podpisałem, że zgadzam się z wymiarami p. M. Jednak on mi przedstawił - jak
                  twierdzisz - starą normę (obmiar w stanie surowym). Jezeli ktoś zna numer nowej
                  normy (ew. gdzie to znaleźć) proszę o info. Jak to prawda to moje mieszkanie
                  zmniejszy się o 1 m ! A skoro my płącimy Maxisowi (że tez musieli sie nazwać
                  tak jak ci od Simów, Sim Tower i Sim City) za kazdy metr, to oni powinni nam to
                  zwrócić !?
                  • Gość: agus Re: Uwaga! Pomiar powierzchni użytkowej IP: 10.254.0.* 06.12.01, 07:54
                    Zadna inna norma teraz nie obowiązuje. Niestety w tej kwestii chyba nic nie
                    mozemy zrobic.W umowie nie jest to wyraznie napisane. Ta norma PN-70/B-02365,
                    dotyczy kosztyrysowania i jest obowiązująca. Wg niej dodaje sie po 2 cm na
                    tynki.
                    • dorota111 Re: Uwaga! Pomiar powierzchni użytkowej 06.12.01, 08:05
                      To nieprawda!
                      Ta norma nie jest obowiązująca, a co więcej jest wycofaną normą przez PKN.
                      Nie ma jej w spisie obowiązujacych norm. Co więcej norma ISO (numer podam za
                      jakieś 2 godzinki), którą wprowadzono na miejsce starej w kwietniu 1999r.
                      również nie jest obowiązkowa, a jedynie jej jeden punkt 5.2.2..
                      Przyjęcie którejś z norm jest więc dobrowolne i powinno być zaznaczone w umowie.
                      Jeżeli Pan M. powołuje się na normę starą to w umowie powinno być jasno
                      zaznaczone, że jest to norma archiwalna i nie figuruje w spisie PKN.
                      Jeżeli w umowie nie ma sprecyzowanej normy - to obowiązuje sposób pomiaru
                      określony w umowie i żaden inny.
                      Sprawdziłam to dobrze - Agus - czy Ty też?
                      • Gość: agus Re: Uwaga! Pomiar powierzchni użytkowej IP: 10.254.0.* 06.12.01, 08:41
                        Ja rozmawialam tylko z inzynierami u mnie w firmie. Oni mowia, ze jezeli nie
                        jest to dokladnie okreslone w umowie to kazdy liczy inaczej. A przewaznie jest
                        tak, ze odchylenie od powierzchni do 5% nie jest traktowane jako odchylenie.
                        Jedynie powyzej.
                        Juz mnie mecza ciagle klopoty. Ogrzewania nie ma, aktów nie ma, nikt nic nie
                        wie.Obled.
                        • dorota111 Re: Uwaga! Pomiar powierzchni użytkowej 06.12.01, 09:06
                          Tak, ale taki zapis (o odchyleniu) powinien być również umieszczony w umowie.
                          Nie denerwuj się!
                          Na jakim etapie jesteście z wykańczaniem mieszkania?
                          • Gość: agus Re: Uwaga! Pomiar powierzchni użytkowej IP: 10.254.0.* 06.12.01, 09:59
                            Oprocz kolkow na umywalke w WC i wykutej sciany na schowanie rury odplywowej to
                            nic nie ma. Ale to mnie akurat zupelnie nie stersuje, wszystko robimy sami wiec
                            nie ma walki z robotnikami, a mieszkac mam gdzie jak na razie.
                            Dziekuje za dobre slowo.
                  • dorota111 Re: NORMA-Pomiar powierzchni użytkowej 06.12.01, 08:20
                    Już mam numer tej normy: PN-ISO 9836.
                    Dziennik Ustaw Nr 22 poz. 209.
                    Od dnia 4 kwietnia 1999 r. NIE MA OBOWIąZKOWEJ NORMY.
                    I to wszystko