Dodaj do ulubionych

PODPISANIE UMOWY PRZEZ MAŁŻEŃSTWO

19.10.01, 12:04
Wpólnie żoną zamierzamy podpisac umowę na zakup mieszkania. Chciałbym
dowiedzieć się jak należy to zrobić, aby wykorzystać w pełni ulgę budowlaną.
Czy są jakieś "przejścia z urzędasami" podczas przyznawania takiej ulgi dla
małżeństwa?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pawel Re: PODPISANIE UMOWY PRZEZ MAŁŻEŃSTWO IP: *.crt.tpsa.pl 19.10.01, 12:51
      Ja podpisałem umowę wraz z żoną (w postaci aktu notarialnego).
      W umowie jesteśmy wymienieni obydwoje - jako, że nia mamy rozdzielności majątkowej, więc jest
      zaznaczone, że "mieszkanie wnosimy do wspólności majątkowej".
      Wszystkie faktury są wystawiane na nas dwoje (dwa nipy, i dwa adresy zamieszkania - bo jesteśmy
      zameldowani w różnych miejscach).
      Co do ulgi - jako, że żadne z nas nie korzystało wcześniej - nie ma problemu, wraz z żoną mamy jedną
      ulgę, którą zamierzamy rozliczyć (będziemny się rozliczać razem) - co będzie z ulgą za 2002, kiedy
      zniosą wspólne rozliczanie małżonków nie wiem - jako, że faktury są na nas obydwoje - myślę, że
      pozostałą część ulgi rozliczymy po połowie.
    • Gość: Kasia Re: PODPISANIE UMOWY PRZEZ MAŁŻEŃSTWO IP: 141.145.177.* 19.10.01, 15:21
      Jedynym problemem, jaki nas spotkal, to koniecznosc wytlumaczenia sie skad
      mielismy pokrycie na zakup. Wnioskowalismy o zaniechanie poboru zaliczek na
      podatek dochodowy i wowczas pani urzedniczka o to sie pytala, poza tym we
      wniosku (US na ul.Wynalazek) nalezy wypelnic czy oprocz dochodow wykazanych w
      pitach z ostatnich kilku lat korzysta sie z innych zrodel finansowania, np.
      kredytow, darowizn ...
      • p0m0r Re: PODPISANIE UMOWY PRZEZ MAŁŻEŃSTWO 22.10.01, 08:11
        Pani Kasiu , ciężko było się wytłumaczyć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka