Dodaj do ulubionych

Autostrada na Bemowie

IP: proxy / *.gov.pl 21.01.03, 15:46
Interesują mnie wszelkie informacja na temat planowanej budowy autostrady NS
na Bemowie.
Zamierzam kupić mieszkanie nie daleko Carrefoura i jestem ciekawy czy
przypadkiem pod moim oknem za dwa lata nie bedzie autostrady ???
Dziękuję i Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Stańczyk Re: Autostrada na Bemowie IP: 213.25.153.* 21.01.03, 17:00
      Musisz przeczytać artykuł we wczorajszym warszawskim dodatku do Gazety
      Woborczej. Tam jest plan wydłużenia trasy AK i połączenia jej z autostradą.
      Obawiam się niestety, że będzie to w pobliżu Carrefour'a, ale chyba nie az tak
      blisko, żeby sie było czym przejmować;-).
      • Gość: mogi Re: Autostrada na Bemowie IP: 194.9.223.* 23.01.03, 13:49
        Z tego co pamiętam to w pobliżu Carefoura miała iść trasa N-S
    • Gość: Aga Re: Autostrada na Bemowie IP: *.dmbos.com.pl / 194.181.84.* 23.01.03, 15:28
      w dzisiejszym Zyciu Warszawy sa jakies info
      • Gość: Stefan. Re: Autostrada na Bemowie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 25.01.03, 16:18
        Najlepiej pojechać osobiście do Urzędu Dzielnicy [dawny Ratusz przy ulicy
        Powstańców Śląskich], w pokoju nr.355 udzielają informacji na ten temat, można
        także obejrzeć plan zagospodarowania przestrzennego. Również miałem zamiar
        kupić mieszkanie w tym rejonie, ale po wizycie zrezygnowałem.
        Być może powstanie tam kiedyś trasa ekspresowa N-S. Spore ryzyko, a mieszkania
        mają raczej wygórowaną cenę jak na takie sąsiedztwo.
    • Gość: P&M Re: Autostrada na Bemowie IP: 217.11.133.* 27.01.03, 09:35
      Zjazd z autostrady i trasa N-S to zupełnie różne drogi. Aktualnie dyskutowane w
      prasie przebiegi zjazdu z autostrady w zaden sposób nie zagrażają osiedlom
      budowanym niedaleko Carrefoura. Obojętnie który wariant zostanie wybrany zjazd
      i tak nie będzie przebiegać bliżej osiedli niż obecna Trasa AK, którj aktualnie
      w ogóle nie słychać i nie widać. W najbliższym miejscu będzie to ponad 1 km od
      budowanych osiedli, odgrodzony laskim i fortami Bema. W planach figuruje
      jeszcze do poprowadzenia przez Bemowo północny fragment trasy NS, ale nie jest
      on na razie w ogółe rozpatrywany i biorąc pod uwagę aktualne tempo budowy dróg
      w Warszawie, nie sądzę żeby powstał wcześniej niż za 20 lat.Poza tym patrząc na
      mapę nie wydaje się, żeby był aż tak potrzebny. Poza tym nie wiem czy w ogóle
      powstanie, gdyż w międzyczasie w odległości 30m od planowanej trasy zbudowano
      nową duża szkołę. Nie wiem jak się do tego mają przepisy o dopuszczalności
      hałasu.
      Aktualnie w prasie natomiast dyskutowany jest przebieg trasy N-S w jej odcinku
      południowym od trasy AK do Okęcia. I słusznie, gdyż patrząc na mapę ten odcinek
      bardzo by się przydał Warszawie.
      • Gość: Stefan. Re: Autostrada na Bemowie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.01.03, 07:26
        Ale fakt jest faktem, droga jest ujęta na planie. Pytałem również o nowe
        budynki i mn.szkołę. Z tego co się dowiedziałem to wszystkie normy odnośnie
        odległości są zachowane, bo muszą być zachowane. W tym przypadku nie ma mowy o
        jakichkolwiek samowolach budowlanych. Tak więc ryzyko istnieje. Co do hałasu to
        zapraszam na ulicę Obozową, zobaczcie jak wygląda sytuacja ludzi którzy
        mieszkają przy wiadukcie alei Prymasa Tysiąclecia. Budynki stoją dosłownie
        kilkadziesiąt metrów od niego. I nikt się tym specjalnie nie przejmował pomimo
        protestów mieszkańców. Pozatym gdyby faktycznie trasa była zbędna nikt nie
        umieściłby jej w planach, to przecież logiczne.
        • Gość: P&M Re: Autostrada na Bemowie IP: 217.11.133.* 28.01.03, 12:29
          To czy droga jest zbędna czy nie zależy od tego kto ją tam narysował. Papier
          jest cierpliwy i wszystko przyjmie.Jedni architekcie widzieli by ją tu inni w
          innym miejcsu, to zależy od indywidualnego punktu odniesienia. Widziałem wiele
          dróg, którym zmieniono przebiegw stosunku do pierwotnych planów, gdy już
          przystąpiono do ich realizacji (np. Trasa Siekierkowska została na Siekierkach
          porządnie wygięta w literę S, mimo iż w planach była prosta jak drut). Nawet
          jeśli owa droga kiedyś powstanie to, co do odległości wystarczy wziążć mapę i
          linijkę, aby stwierdzić, że pierwsze budynki będą w odległości ok. 300 m ,a nie
          kilkudziesięciu. Poza tym obecność szkoły zmusi wykonawców do porządnego jej
          wyciszenia.
          Ponadto polecam dzisiejszy wywiad z panią wiceprezydent Warszawy m. in. na
          temat wariantów zjazdu z autostrady - cytat "miasto absolutnie nie ma pieniędzy
          na budowę tych dróg". Tak więc jeśli nie ma pieniędzy nawet na te najpilniejsze
          drogi, to co mówić o tych pozostałych.
          • Gość: P&M Re: Autostrada na Bemowie IP: 217.11.133.* 28.01.03, 12:34
            Aha, wywiad jest w Rzeczpospolitej
        • Gość: AnniaP Re: Autostrada na Bemowie IP: proxy / *.acnielsen.pl 28.01.03, 15:00
          Oj Stefan straszysz nas tą trasą co najmniej w 2 wątkach.
          Oczywiście jest w planach (z lat 60 chyba)ale to są tylko papiery. Tak na
          zdrowy rozum jest ona naprawdę zbędna gdyż w znacznym stopniu duplikuje się z
          trasą AK. No i nie sądzę aby znalazły się na nią pieniądze.
          Patrząc na skrzyżowanie przy Carrefourze trudno wyobrazić tu sobie cały węzeł.
          No i tak prozaiczne sprawy jak wykup lotniska.
          Pozdrawiam,
          • Gość: Stefan. Re: Autostrada na Bemowie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 29.01.03, 07:40
            Nie mam zamiaru nikogo straszyć. Mieszkam na Bemowie i chciałbym kupić tu
            również mieszkanie. Ale nie mam ochoty czekać aż coś takiego zbudują obok.
            Sądzę że nie warto ryzykować. To wszystko.
            Odnośnie "wykupu lotniska", myślę że planu trasy N-S nie widziałaś na oczy i
            piszesz poprostu "banialuki".
            Pozdrawiam.
            • Gość: Annia P Re: Autostrada na Bemowie IP: proxy / *.acnielsen.pl 29.01.03, 08:55
              Akurat widziałam (kupiłam mapkę w gminie). Może lotnisko to nieprecyzyjne
              określenie, ale teren należy do wojska.
              Pozdrawiam,
            • Gość: Małgosia Re: Autostrada na Bemowie IP: 212.69.68.* 29.01.03, 16:38
              Odnośnie lotniska Stefan, to ono tam jest. Wiem to, bo mieszkam 100m od niego.
              I wyobraź sobie, że tam lądują prywatne, małe samoloty zarówno z Polski jak i z
              zagranicy.Na lotnisku funkcjonuje aeroklub warszawski. Może za krótko mieszkasz
              na tym Bemowie, co?
              • Gość: Stefan. Re: Autostrada na Bemowie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 31.01.03, 07:48
                Małgosiu, nigdy nie twierdziłem że lotniska nie ma. Przeczytaj jeszcze raz moją
                wypowiedz.
                W czasach kiedy z kolegami biegaliśmy oglądać samoloty to 100, 500 i 1000
                metrów od lotniska nie było poprostu nic. Mieszkam tu naprawdę długo,więc nie
                bądz złośliwa.
                Fragment terenu przez który ma przebiegać planowana trasa zajmuje Ośrodek
                Egzaminowania Kierowców i właśnie Aeroklub Warszawski, sądzę że nie jest on
                zbyt ważny dla wojska. Analogiczną sytuację mieliśmy z Wojskowymi Zakładami
                Lotniczymi na Kole. Dziś, przez sam środek ich terenu przechodzi ulica Księcia
                Bolesława i jakoś nie ma problemu. Tak więc jeżeli "N-S Lewobrzeżna" ma być
                zbudowana to poprostu będzie.
                Kupujący tu mieszkania muszą sami zdecydować czy warto. Twierdzę że nie.
                Poprą mnie napewno osoby które zapłaciły ciężkie pieniądze za mieszkania w
                okolicach ulicy Dywizjonu 303. Ciekawe ile straciły na wartości po ogłoszeniu
                w mediach informacji o budowie łącznika AK-A2?
                Pozdrawiam.
                • Gość: raf Re: Autostrada na Bemowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.03, 08:36
                  no to będzie ...

w końcu Bemowo to miasto a nie wiocha więc nie wymagajmy aby w promieniu
                  kilometra były same pastwiska ....

pozdrowienia
                  raf
                • Gość: Ignac Re: Autostrada na Bemowie IP: 217.11.133.* 31.01.03, 08:44
                  Dobra Stefan, dzięki, ostrzegłeś nas i już wystarczy tych akademickich sporów.
                  Czy droga będzie czy nie - zobaczymy (ja uważam, że nie, a na pewno nie w ciągu
                  najbliższych 20 lat). A lotnisko jest wojskowe czy tego chcesz czy nie.
                  Areoklub ma tylko prawo z niego korzystać. Pozdrawiam
                  • Gość: raf Re: Autostrada na Bemowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.03, 08:47
                    Ignac a nawet jak powstanie szybciej - to naprawdę - mieszkając w Warszawie nie
                    chciałbym pozbawiać w przyszłosci mojego dziecka przyjemności wygladania przez
                    okno i liczenia ile to przejeżdża czerwonych samochodów w lewo a ile w prawo ;)
                • Gość: Małgosia Re: Autostrada na Bemowie IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 31.01.03, 14:30
                  Drogi Stefanie,
                  Lotnisko w Babicach jest jednym z największych (a może i największym)
                  lotniskiem nadzorowanym w Polsce, jak wiesz lotnictwo operacyjne(turystyczne)
                  rozwija sie bardzo szybko i ciężko będzie zlikwidować lotnisko Babice albo
                  choćby przeciąć je trasą N-S. Chyba, że istnieja jakieś plany przeniesienia
                  lotniska w inne miejsce.
                  Małgosia, z pozdrowieniami.
                  • Gość: Stefan. Re: Autostrada na Bemowie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 31.01.03, 19:54
                    Małgosiu, daj mi spokój.
                    • Gość: Sylwia Re: Autostrada na Bemowie IP: 193.178.143.* 03.04.03, 11:01
                      Byłam w 99% przekonana do tej inwestycji, sprawdzając ją bardzo dokładnie.
                      Aż do momentu wizyty w Urzędzie w wymienionym wcześniej pokoju 355.
                      Każdy ma jakieś wyobrażenie na temat miejsca w którym chciałby mieszkać, ja
                      sobie nie wyobrażam drogi szybkiego ruchu w odległości 400 m, i towarzyszącemu
                      widokowi budowy itp.atrakcji.
                      Niestety, zgadzam się ze Stefanem, że ta trasa powstanie, miejsce jest
                      zarezerwowane. Najpierw tereny sąsiadujące zostaną zasiedlone, bo przecież
                      można w ten sposób więcej zarobić, podając za m2 wygórowaną cenę. Po czym, jak
                      już nie będzie miejsca, na którym będzie można zarobić, pięknie poprowadzi się
                      trasę...
                      Pozdrawiam
                      • Gość: adma Re: Autostrada na Bemowie IP: *.warta.pl 04.04.03, 14:12
                        Czterysta metrów od drogi - a co mają powiedzieć mieszkańcy np. ul.Kopińskiej
                        czy Wawelskiej ? Zyli 15 lat temu w centrum Warszawy przy ulicy o małym
                        natężeniu ruchu . Teraz jak jest wszyscy wiedzą .Okna wychodzące na ulicę ,
                        niecałe 10 metrów do rury wydechowej najbliższej stojącej w korku ciężarówki !
                        400 metrów za mało ? Może 4 kilometry wystarczą ? Dlaczego nie wyburzyć
                        wszystkiego w promieniu kilometra od mojego mieszkania i zasadzić las, ale
                        wtedy to już chyba nie byłaby Warszawa tylko większa wieś.Generalnie chodzi o
                        to aby ludzie nie protestowali przeciwko inwestycjom które są realizowane z
                        zachowaniem norm, ekologii itp i ze zdrowym rozsądkiem.A protestować przeciwko
                        inwestycji zaplanowanej 30 lat temu i na dodatek której przebieg jest wszystkim
                        zainteresowanym znany ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka