Gość: Piotr progi zwalniające IP: *.crowley.pl 09.09.06, 19:32 Mamy progi zwalniające na uliczce! Teraz, każdy przejeżający samochód robi "...iiiiiiii", łup, łup, "wrrrrrrr...". Nocą, będzie pewnie lepiej słychać. Ciekawe, dlaczego zamontowano je przy śmietniku, a nie przy furtce, gdzie dziecko może zbiec ze schodów wprost na ulicę. Szkoda tylko, że policjant (ten prawdziwy) rozłoży ręce gdy ktoś zaparkuje samochód na trawniku, przez godzinę będzie stał z uruchomionym silnikiem, albo postanowi przetestować zawieszenie samochodu terenowego. Przypomnę tylko, że po naszej uliczce można poruszać się tak jak po zwykłej drodze, tj. z prędkością 50km/h w dzień i 60km/h w nocy. Z dumą za to możemy się teraz "pochwalić", że wydaliśmy kilkanaście tysięcy złotych (a co, stać nas na stalowe). Są pewnie dobrze przykręcone, więc może nie zostaną "zsortowane z puszkami". PS. Wydawało mi się, że na ostatnim zebraniu mieszkańcy wyrazili brak zainteresowania progami zwalniającymi, za to chcieli aby ograniczyć parkowanie samochodów (ograniczanie widocznośći) przy wyjeździe z garażu. Czy ktoś widział donice zaproponowane przez administrację? Była też mowa o podjazdach na klatkach schodowych i wiele innych. Czy któryś z postulatów mieszkańców został zrealizowany przez administratorkę? Odpowiedz Link Zgłoś
olusias Re: progi zwalniające 11.09.06, 12:33 Witam Co do p. Administrator to przy mojej ostatniej wizycie stwierdziła że: - donic nie będzie robić bo znowu ktoś ją oskarży o bezprawne wydawanie pieniędzy - o zwalniacach nawet sie nie zająknęła ( swoja drogą nie rozumiem dlaczego został położony przy śmietniku a nie prz furtce ktoś opiniował? ) - podjazdów w klatkach nie zrobi chyba że mieszkańcy danej klatki się zrzucą bo ona sprawdziła że jak jest budynek oddany tzn spełnia wszystkie normy. No i to by było na tyle :( Odpowiedz Link Zgłoś
eliza2817 Re: progi zwalniające 09.07.15, 12:32 Nasza administracja dużo taniej kupowała progi zwalniające, chyba w tej firmie: sklep.szymkowiak.pl/ nie pamiętam dokładnie, ale to chyba oni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Kto chciałby kandydować do zarządu wspólnoty? IP: *.europolgaz.com.pl 12.09.06, 16:48 Już drugi rok słyszę o konieczności zmiany zarządu naszej wspólnoty, że członkowie obecnego zarządu, nie są zainteresowani egzekwowaniem w naszym imieniu obowiązków od należących do nich firm. Jawnie nas ignorują! Czy kiedykolwiek pojawili się na zebraniu wspólnoty? Co się dzieje kierunku zmiany zarządu? Oprócz narzekania i 1500 postów: NIC!!! Dlatego zadam pytanie wprost: KTO CHCIAŁBY KANDYDOWAĆ DO ZARZĄDU NASZĄ WSPÓLNOTĄ? Kto chciałby aktywnie opiekować się naszym wspólnym mieniem, na które wydaliśmy po kilkaset tysięcy złotych? Komu mógłbym udzielić swojego poparcia, by mógł zarządzać nieruchomością wartą 50 milionów złotych? Komu będziemy płacić 200 tysięcy złotych rocznie za ...(patrz akapit wyżej)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Kto chciałby kandydować do zarządu wspólnoty? IP: *.aster.pl 13.09.06, 21:16 A gdzie się podział Kenman? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Zebranie IP: 62.148.92.* 20.09.06, 10:30 Uwaga uwaga, dzisiaj o godz. 20:00 zebranie w garażu bud. 48. To tak tytułem przypomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 11:04 Witam wszystkich po długiej nieobecności na forum. Na początek muszę stwierdzić, że dość mocno mam już dosyć zarówno zarządu sprawowanego przez Wersal jak i pani Administrator. Na ostatnim zebraniu roboczym zgodziliśmy się przeznaczyć naszą nadwyżkę finansową na monitoring i wg. pani Admin. miało to w całości pokryć koszt. I nie rozumiem dlaczego mam jeszcze dopłacać za to, bo okazało się to dużo droższe. Albo ja źle słuchałam i źle zrozumiałam. Jest ktoś kto jest bardziej w temacie i może mi to wyjaśnić? A poza tym - uzgodniliśmy, że mają być przy wyjeździe z garaży KEN 48 ustawione donice - do tej pory ich nie ma. Mam wrażenie, że nasza wspólnota jest - że się tak deliatnie wyrażę - zlewana przez Zarząd i Administrację. Podpiszę się pod wszystkim, co umożliwi nam usunięcie tego towarzystwa. Ma ktoś jakieś propozycje i chęć działania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ardi Re: Zebranie IP: 193.138.110.* 20.09.06, 11:47 > tak deliatnie wyrażę - zlewana przez Zarząd i Administrację. Podpiszę się pod > wszystkim, co umożliwi nam usunięcie tego towarzystwa. Ma ktoś jakieś > propozycje i chęć działania? ja również podpiszę się pod taką inicjatywą, ciekawe czy mamy już większość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 12:44 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=28134307&v=2&s=0 Bardzo polecam ten link. Wypisz - wymaluj nasza sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Zebranie IP: 62.148.92.* 20.09.06, 12:43 ad. monitoring - nie do końca tak. Otóż na zebraniu zgodzilismy sie poddać propozycję przeznaczenia nadwyżki pod pisemne głosowanie - i tak jak już kiedyś o tym pisałem, po około miesiącu sprawdziłem listy wyłożone w budynku ochrony i było zaledwie kilka podpisów. ad. donice - ostatecznie ustaliliśmy, że nie donice, bo koszt za wysoki i zajmują zbyt dużo miejsca - a słupki (moim zdaniem spokojnie wystarczyłyby 2. Co do wspólnoty, to jest "zlewana" na własne życzenie, bo praktycznie nie istniejemy jako wspólnota, a działającego w pojedykę łatwo wysłać na drzewo (słynne "w przyszłym tygodniu"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 12:48 A kto działa w pojedynkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 12:54 Paweł - o ile pamiętam wszyscy z forum spotkali się dawno temu w Galerii Ursynów (hasło: Żyrafy wchodzą do szafy"). Pojawiła się grupa osób, która nie chciała być zlewana na własne życzenie. Niestety - z uwagi na brak większości we wspólnocie nic nie można było zdziałać. Doszły mnie jednak słuchy, że już tą większość zaczęliśmy mieć i w zasadzie zamiast bzdurnego roboczego zebrania z Administratorką dzisiaj - powinniśmy raczej znowu zwołać kolektyw sąsiedzki i zacząć szykować grunt pod zebranie w 2007 roku. M.in. trzeba opracować plan ściągnięcia większości na zebranie i sprawnego notariusza - bo inaczej nic nie da się zrobić. No to może zamiast narzekać zróbmy nasze zebranie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Zebranie IP: 62.148.92.* 20.09.06, 14:29 Ale jak zapewne również pamiętasz - powołane na tym spotkaniu "forum prywatne" umarło śmiercią naturalną po kilku tygodniach funkcjonowania. Skoro więc nawet grupie "chętnych" przestało się chcieć to czegóż oczekiwać od większości, która żyje sobie spokojnie, bo i tak pewnie znajdzie się ktoś, kto załatwi jakąś sprawę a oni łaskawie będą tego beneficjentami. Oczywiście w dalszym ciągu podtrzymuję gotowość uczestniczenia w naszym zebraniu. Hasło jeszcze pamiętam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: Zebranie IP: *.aster.pl 20.09.06, 18:05 Szkoda czasu na spotkanie towarzyskie z p. Sochą. Jedno mniej jedno więcej sytuacji nie zmieni. Podpisuję sie pod inicjatywa spotkania bez pani Sochy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Zebranie IP: *.aster.pl 20.09.06, 20:28 Też nie poszłam. Trzeba zmienić zarząd i administratora a w tym p. Socha nam nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 08:37 Jesteśmy po zebraniu z panią Administrator. Został złożony oficjalny wniosek o zwołanie formalnego zebrania na którym, w obecności notariusza, dokonamy odwołania zarządu. Stosowna uchwała o zwołaniu zebrania (z uwagi na konieczność spełnienia wymogów Ustawy o własności lokali) będzie leżała w ochronie i prosimy o podpisywanie się pod nią. Info będzie wywieszone w gablotach i na drzwiach garaży. Jeżeli ktoś nie będzie mógł być na zebraniu - prosimy o pozostawienie osobom, które będą w nim uczestniczyły - stosownego pełnomocnictwa do oddania głosu. Mam nadzieję, że wspólnymi siłami odwołamy zarząd i zaoszczędzimy wreszcie trochę wspólnych pieniędzy. No i ŻYRAFY WCHODZĄ DO SZAFY :-)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: Zebranie IP: *.aster.pl 21.09.06, 14:24 No nie pomoże, ale jak Wam bardzo przeszkadza to możecie złożyć zawiadomienie do prokuratury, że wykonuje czynności zawodowe zarządcy nieruchomości bez licencji. <Art. 198. - ustawa o gospodarce nieruchomościami: 1. Kto prowadzi: ... 3) bez licencji zawodowej działalność zawodową w zakresie zarządzania nieruchomościami, polegającą na wykonywaniu czynności zmierzających do utrzymywania nieruchomości w stanie niepogorszonym, zgodnie z jej przeznaczeniem, oraz do uzasadnionego inwestowania w nieruchomość, a także innych czynności określonych w art. 185 ust. 1 - podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. > Też nie poszłam. Trzeba zmienić zarząd i administratora a w tym p. Socha nam > nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 15:32 Gostek - nie kojarzę twojego nicka z tego forum. A generalnie znamy się wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malina Re: Zebranie IP: *.budimex.com.pl 21.09.06, 15:36 Pani Socha ma w Białymstoku firmę zarządzającą nieruchomosciami i zatrudnia licecjonowanego zarządce nieruchomości Bogusławę Grażynę Sochę o numerze licencji 15669, zatem ten zarzut jest strzałem kulą w płot. Ustawa o gospodarce nieruchomościami: "Rozdział 3 Zarządzanie nieruchomościami Art. 184. 3. Przedsiębiorcy mogą prowadzić działalność w zakresie zarządzania nieruchomościami, jeżeli czynności z tego zakresu będą wykonywane przez zarządców nieruchomości." A jak udowodnisz, że to nie Bogusława Grażyna zarządza naszą wspólnotą? Zarzuty formalne są trudne do podtrzymania, musimy sie posłużyć zarzutami merytorycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Zebranie IP: 62.148.92.* 21.09.06, 16:24 Szanowni PT Współ- , wczorajsze zebranie podjęło konkretną decyzję i tego się trzymajmy. I zamiast szukać "haka" na Panią Adm - bo to akurat naprawdę niczemu nie służy - skoncentrujmy się na przygotowaniu do następnego zebrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ardi Re: Zebranie IP: 193.138.110.* 21.09.06, 16:41 popieram Pawła, trzymajmy się planu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Zebranie IP: *.aster.pl 21.09.06, 21:42 Malino, jesteś po raz pierwszy na forum. Nie kompromituj się. Popieram Pawła. Co się dzieje z Kenmanem, ktoś wie? Obiecywał dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 09:40 Aga i Malina - proszę o spokój. Musimy trzymać zwarte szeregi a nie pyszczyć :- )))))). Mamy jeden wspólny cel - Wersal Podlaski. Działania uboczne nie mają teraz znaczenia. Zniknie WP - zniknie Adm. Odpowiedz Link Zgłoś
jmayol Aktywność mieszkańcow 22.09.06, 11:04 Witam, Pragnę poinformować te osoby na forum, które są na nim bardzo aktywne,mają dużo pomysłów, a na zebrania jednak nie przychodzą, że jest pewan grupa osób, które podejmują konketne działania i starają się zmieniać aktualny stan rzeczy. Efektem tych działań w najbliższym czasie mają być następujące sprawy: 1. Zebranie wszystkich dokumentów związanych ze zgłaszaniem usterek wykonawczych do administracji i rozmowa z WP w celu ustalenia szans na rozwiązanie tych problemów - decyzje o dlaszej eskalacji do drogi sądowej włącznie. 2. Zwołanie zebrania wspólnoty na żądanie co najmniej 10% głosów właścicieli - stosowne listy do głosowania mają powstać i zostać udostępnione. Przed zebraniem nastąpi akcja powiadamiająca wśród mieszkańców aby zapewnić 50% głosów aby umożliwić przeprowadzenie stosownych uchwał. 3. Zorganizowanie spotkania z przedstawicielem Solid-u w celu poprawy jakości świadczonych usług ochroniarskich, zwłaszcza w kontekście spodziwanych powyżek stawekza ochronę, spowodowanych m.in. wzrostem cen tego typu usług. Pozdrawiam, Paweł KEN 48 Odpowiedz Link Zgłoś
kenman Re: Aktywność mieszkańcow 22.09.06, 21:54 Zarzut rozbieżności między aktywnością na forum a udziałem w zebraniach jest niesłuszny. Zarząd wspólnoty (par. 7 aktu notarialnego: Wersal Podlaski Development Sp. z o.o.) nie zwołał legalnie ani jednego zebrania wspólnoty mieszkaniowej. Pani Socha zwołuje jakieś zebrania robocze, których nie przewiduja żadne przepisy prawne. Nawet roczne zebranie ogółu właścicieli wymagane przez art. 30 ust.1.3) nie zostało zwołane zgodnie z art. 32 ustawy o własności lokali. Powinniśmy zwołac zebranie sami (zgodnie z art. 30.ust. 1a) lub żądać ustanowienia zarządcy przymusowego (art. 26 ust.1 - cały czas mowa o ustawie o własności lokali). W tej sytuacji uczestnictwo w imprezach organizowanych przez panią Sochę przez ogłoszenia na tablicach uważam za bezcelowe, o czym już kiedyś na tym forum pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zebranie IP: *.aster.pl 24.09.06, 09:11 Udowodnisz tak, że pod wszystkimi pismami i umowami pieczątkę i podpis wali Pani Socha Maria nie Bogusia. Zebrania zwołuje i prowadzi również Pani Maria. > A jak udowodnisz, że to nie Bogusława Grażyna zarządza naszą wspólnotą? > Zarzuty formalne są trudne do podtrzymania, musimy sie posłużyć zarzutami > merytorycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malina Re: Zebranie IP: *.aster.pl 24.09.06, 10:46 A tak w ogóle cała dyskusja nt. zarządzania przez p. Sochę (obojętne którą) jest nie na temat: p. Socha jest tylko administratorem wynajętym przez zarząd inie musi mieć licencji. A legalnym (do czasu odwołania przez wspólnotę) zarządem jest - zgodnie z zapisami w aktach notarialnych - Wersal Podlaski Development Sp. z o.o. To, że nie sprawuje zarządu to inna sprawa, ale wg przepisów prawa wszystko jest OK. Miłej niedzieli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Odwołanie zarządu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 07:58 Uprzejmie informuję, że w administracji jest do podpisania wniosek (nie wiem dlaczego nazwany przez panią Sochę uchwałą) właścicieli naszej nieruchomości o zwołanie zabrania na którym mamy zamiar odwołać Wersal Podlaski. Aby wniosek był skuteczny musimy mieć 1/10 ogółu właścicieli. Proszę drogich sąsiadów o podpisywanie się. Administracja we wtorki jest od 12 do 20. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malina Re: Odwołanie zarządu IP: *.budimex.com.pl 25.09.06, 15:52 W art. 31 Ustawy o własności lokali czytamy: "Zebrania właścicieli: b) zwoływane są na wniosek właścicieli lokali dysponujących co najmniej 1/10 udziałów w nieruchomości wspólnej przez zarząd lub zarządcę, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1." Jest różnica ilościowa między 1/10 ogółu właścicieli a 1/10 udziałów w nieruchomości wspólnej ze względu na różne powierzchnie naszych lokali i tym samym różne udziały w nieruchomości wspólnej. Jeśli się pod wnioskiem podpisze 1/10 właścicieli najmniejszych lokali, zarząd nie będzie zobowiązany do zwołania zebrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Odwołanie zarządu - wniosek u ochrony IP: *.crowley.pl 25.09.06, 20:48 Przed chwilą podpiałem wniosek (i pozostałe uchwały), ale nie w siedzibie administracji(KEN56) - lecz pomieszczeniu ochrony (KEN46). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudzik Re: Odwołanie zarządu IP: *.aster.pl 25.09.06, 21:02 Szkoda, że nikt od Was nie wpadł na to, aby pogadać z sąsiadami z KEN 54 i 56. Oszczędzilibyście sobie czasu. Wniosek o zwołanie zebrania, nawet jeżeli zbierzecie wymagane 1/10 liczone udziałami, możecie wsadzić sobie w d...ę U nas było to samo. Podpisy zebrane wniosek dostarczony zarządowi, a zebrania i tak nie zwołali. Problem polega na tym, że wg. UOWL zebranie zwołuje zarząd. Jak nie zwoła to może zwołać je każdy z mieszkańców, ale tylko i wyłącznie pod warunkiem, że chodzi o zebranie roczne. Radzę Wam darujcie sobie zwoływanie zebrań i inne podchody. Doprowadźcie do wyłonienia grupy aktywistów i sklećcie 3 uchwały: 1. zarząd działa społecznie (za darmo), 2. o odwołaniu obecnego zarządu, 3. o powołaniu nowego zarządu (aktywyści kandydują). Następnie aktywiści chodzą po sąsiadach i zbierają głosy. Jak zbierzecie 50% + 1 głosów liczone udziałami to wygraliście. Orzeczenie Sadu Najwyższego mówi, że sposób zbierania głosów nie powoduje nieważności uchwały. Zatem niepotrzebne jest zebranie i notariusz. A uchwała o tym, że zarząd działa nieodpłatnie jest po to, że gdyby coś nie tak poszło z pozostałymi uchwałami to nie będą Was przynajmniej golić na 7tyś miesięcznie. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Odwołanie zarządu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 09:28 Dzięki Piotrek za info o tym, że uchwały są już w ochronie. A Panu, który twierdzi, że całe nasze działania są d... warte dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Odwołanie zarządu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 09:30 Wyobraź sobie chudzik, że my mamy zarząd wpisany w dziale III KW. I niestety notariusz jest nam potrzebny. Jak chcesz pomóc to zrób to inaczej - poznaj całą naszą prawną sytuację i dopiero później wypowiadaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
marta138 Re: Odwołanie zarządu 27.09.06, 21:24 Hej Szanowni Sąsiedzi, Bądźmy otwarci na wszelkie uwagi. Traktujmy forum jako źródło informacji (mniej lub bardziej ważnych). Ustawianie do pionu ("poznaj całą naszą sytuację i dopiero później się wypowiadaj") moim zdaniem do niczego pozytywnego nie doprowadzi. Ci którzy zostaną tak spionizowani przestaną się w ogóle odzywać, a nie o to nam chodzi. Jak wiadomo w jedności siła:))) Mam wielką prośbę: może wśród aktywnych jest prawnik, który w przystępny sposób poradzi jak sprawnie przeprowadzić zmianę zarządu. Pamiętajmy, że diabeł tkwi w szczególach niestety. Może to, że wniosek o odwołanie Zarządu określony jest mianem uchwały - to przeszkoda (mówię całkiem poważnie). Musimy mieć zacięcie, żeby przez ten cały formalizm z głową przebrnąć. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudzik Re: Odwołanie zarządu IP: *.aster.pl 27.09.06, 21:58 Święte słowa. Takich ludzi lubię, a reszcie zarozumialców zrobię na złość i już nic nie podpowiem. A okres gwarancji i rękojmi sobie mija i mija, a na KEN 54 i 56 robimy sobie audycik techniczny i Wersal już u nas nie rządzi :) Narka chudzik marta138 napisała: > Hej Szanowni Sąsiedzi, > Bądźmy otwarci na wszelkie uwagi. Traktujmy forum jako źródło informacji (mniej > > lub bardziej ważnych). Ustawianie do pionu ("poznaj całą naszą sytuację i > dopiero później się wypowiadaj") moim zdaniem do niczego pozytywnego nie > doprowadzi. Ci którzy zostaną tak spionizowani przestaną się w ogóle odzywać, a > > nie o to nam chodzi. Jak wiadomo w jedności siła:))) > Mam wielką prośbę: może wśród aktywnych jest prawnik, który w przystępny sposób > > poradzi jak sprawnie przeprowadzić zmianę zarządu. Pamiętajmy, że diabeł tkwi > w szczególach niestety. Może to, że wniosek o odwołanie Zarządu określony jest > mianem uchwały - to przeszkoda (mówię całkiem poważnie). Musimy mieć zacięcie, > żeby przez ten cały formalizm z głową przebrnąć. > Pozdrawiam > > Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Odwołanie zarządu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:11 Chudzik - z tego co wiem jest grupa aktywistów z KEN 48 i 46 która spotkała się z przedstawicielami waszej wspólnoty. Prawdopodobnie nie z tobą bo inaczej nie pisałbyś takich rzeczy i nie robiłbyś zamieszania :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudzik Re: Odwołanie zarządu IP: *.crowley.pl 28.09.06, 15:53 No jakieś tam spotkanie było, ale nie z ludźmi od Was tylko z tego bloku obok nas, czyli chyba KEN 52 (tam gdzie został już wybrany zarząd z grona mieszkańców). Tylko mają mały problem, bo zgodnie z ustawą o własności lokali do zarządu weszła tylko jedna osoba, która na dodatek nie za bardzo chce sama działać. chudzik > Chudzik - z tego co wiem jest grupa aktywistów z KEN 48 i 46 która spotkała się > > z przedstawicielami waszej wspólnoty. Prawdopodobnie nie z tobą bo inaczej nie > pisałbyś takich rzeczy i nie robiłbyś zamieszania :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Odwołanie zarządu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:21 Chudzik, czy Wersal Podlaski przypadkiem nie pozwał waszej wspólnoty? Wygraliście sprawę czy jeszcze nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudzik Re: Odwołanie zarządu IP: *.crowley.pl 28.09.06, 15:46 Rozprawa jest za 2 tygodnie. Ale jak na razie jest 1:0 dla nas. Wersal w pozwie wniósł o wstrzymanie wykonania uchwały do czasu wydania orzeczenia (co oznaczałoby, że dalej są w zarządzie do czasu zakończenia procesu). Sąd się do tego przychylił, ale od razu wspólnota wniosła zażalenie na to postanowienie i sąd je cofnął. Zobaczymy co będzie za 2 tygodnie. Tak czy inaczej przez ten rok bez Wersalu udało się sporo zrobić i zaoszczędzić kasy. W najgorszym razie będziemy mieli zarząd 5 osobowy, tj. Rogowski, Piekut i 3 osoby ze wspólnoty. chudzik Gość portalu: Sąsiadka napisał(a): > Chudzik, czy Wersal Podlaski przypadkiem nie pozwał waszej wspólnoty? > Wygraliście sprawę czy jeszcze nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Odwołanie zarządu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 08:11 Bardzo jestem ciekawa jak sąd rozstrzygnie. Jak na razie jakiejś pokaźnej bazy pismiennictwa i orzecznictwa nie ma. Macie i plusy i minusy tej sprawy - tym bardziej mnie to ciekawi. Bo generalnie we wspólnotach na plan pierwszy powinna być wysunięta wola współwłaścicieli. Waszą wolą było odwołanie zarządu. Natomiast wolę właścicieli hamuje trochę Ustawa. Spotkałam się z przypadkiem, że wspólnota zrobiła dokładnie to co wy - niestety uchwała odwołująca zarząd podjęta w trybie zebrania głosów przez mieszkańców z pominięciem trybu zebrania zwołanego przez zarząd (a potem ewentualnego zebrania głosów przez zarząd) - niestety nie miała żadnych skutków prawnych. Tym bardziej jeżeli uda wam się wygrać z tymi łobuzami to należy wam się wielki ukłon. No i oczywiście to orzeczenie otworzy drogę do odwoływania niechcianych zarządów. Niestety teraz jest tak, że jak chce się odwołać zarząd to trzeba to robić za pośrednictwem zarządu. Trochę to jest patologiczne, prawda? Trzymam za was kciuki. Koniecznie dajcie znać jaki był efekt sprawy, bo to dopiero nas ukierunkuje. Mamy teraz pewien plan, ale nie chcemy wpadać w pułapkę ewentualnych sporów z Wersalem Podlaskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasiadka Re: Odwołanie zarządu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:08 Marta, ale jest już grupa, która rozpoczęła kroki w kierunku zmiany zarządu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Odwołanie zarządu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:13 Marta, szkoda, że działasz tylko na tym forum a nie pomożesz sąsiadom w działaniach. I zapewniam cię, że nie ustawiam nikogo do pionu. Nie rób afery. Odpowiedz Link Zgłoś
marta138 Re: Odwołanie zarządu 29.09.06, 19:22 Droga Sasiadko, Wprawiasz mnie w zakłopotanie.....Doprawdy nie wiem co odpowiedzieć. Zafrapowała mnie zwłaszcza ta afera, którą robię. Popatrz, właśnie ten sposób komentowania wypowiedzi powoduje, że na forum aktywną osobą pozostaje jedna osoba. Zgadnij która. Marta A Wersal tylko się w ciszy cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Odwołanie zarządu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 10:30 :-))))))))))))))) Nie skomentuję tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chudzik Re: Odwołanie zarządu IP: *.aster.pl 27.09.06, 21:47 Pani Sąsiadko, otóż mogę sobie to wyobrazić, bo u nas było tak samo :) I wcale notariusz nie jest Wam do niczego potrzebny. Wykreślenie tego wpisu z księgi wieczystej dokonuje się na podstawie uchwały, niekoniecznie w formie aktu notarialnego. Jak chcecie sobie dać radę z WP to słuchajcie ludzi po przejściach, a nie obrażajcie się za szczerość. I tak dalej twierdzę, że Wasze działania są do d...y. Mała korekta porady, nie róbcie uchwały, że zarząd działa niedopłatnie, tylko zróbcie, że dostaje 100PLN na łebka. Inaczej zarząd i tak, zgodnie z UOWL może RZĄDAĆ wynagrodzenia od wspólnoty. U nas Wersal nie zaskarżył tej uchwały, tylko tą która ich odwołała. Zawsze do usług chudzik Gość portalu: Sąsiadka napisał(a): > Wyobraź sobie chudzik, że my mamy zarząd wpisany w dziale III KW. I niestety > notariusz jest nam potrzebny. Jak chcesz pomóc to zrób to inaczej - poznaj całą > > naszą prawną sytuację i dopiero później wypowiadaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zebranie IP: *.aster.pl 25.09.06, 20:34 Nie prawda. Nie jest ok. Ustawa o Własności Lokali oraz Ustawa o Gospodarce Nieruchomościami nie definiuje terminu administrator. Każdy kto zawodowo wykonuje czynności zarządzania musi posiadać licencję. A Pani Socha właśnie zawodowo wykonuje działalność zarządcy. Nawet jak sobie to nazwie na pieczątce Administrator. > A tak w ogóle cała dyskusja nt. zarządzania przez p. Sochę (obojętne którą) > jest nie na temat: p. Socha jest tylko administratorem wynajętym przez zarząd > inie musi mieć licencji. A legalnym (do czasu odwołania przez wspólnotę) > zarządem jest - zgodnie z zapisami w aktach notarialnych - Wersal Podlaski > Development Sp. z o.o. To, że nie sprawuje zarządu to inna sprawa, ale wg > przepisów prawa wszystko jest OK. > Miłej niedzieli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&M Re: Zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 14:20 witam byłem dziś zagłosować i stwierdzam że frekfencja jest raczej marna. ludzie ruszcie d....;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 14:27 Oni nie ruszą, bo wolą gadać tylko na forum o tym, że trzeba odwołać zarząd. A jak przychodzi co do czego i trzeba się pod czymś podpisać to nikogo nie ma. Prawda, Marta168? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Zebranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 14:28 Sorry, 138 a nie 168. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Zebranie (17%) IP: *.crowley.pl 01.10.06, 21:42 Informuję, że do dziś (1.10.2006 godz 20:00) za zwołaniem zebrania podpisali się mieszkańcy posiadający 329090 z 1954481 udziałów, czyli prawie 17%. Teraz należy przedstawić kandydatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Zebranie (17%) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 10:32 Dobra Piotr. No to zaczynamy drugi etap. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudzik Re: Zebranie (17%) IP: *.aster.pl 03.10.06, 15:20 No to robimy zakłady, ja stawiam, że Wersal i tak nie zwoła zebrania. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Zebranie (17%) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 15:18 No po tym co napisałeś to wszyscy mamy wątpliwości. Dlatego administratorka ma teraz wzmożony nadzór nad sobą co do kwestii zwołania zebrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Zebranie (17%) IP: *.crowley.pl 17.10.06, 22:16 Istnieje możliwość wyboru terminu zebrania Wspólnoty Mieszkaniowej, sala jest wolna w terminach: 15 listopada, 22 listopada i 6 grudnia. Na zebraniu będzie głosowany skład zarządu wspólnoty. Proszę o pilne głosowanie na ken48.natolin.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: Zebranie (17%) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 07:29 Dzisiaj o godź. 20 w kafejce w bloku KEN 46 odbędzie się spotkanie mieszkańców mające na celu przygotowanie się do zebrania. Jeżeli ktoś ma ochotę pomóc w przygotowaniach formalnych - zapraszamy. Piotr - ty też nie zapomnij o spotkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscc Re: Zebranie (17%) IP: *.acn.waw.pl 23.10.06, 20:55 może warto na przyszłośc wywieścić taka informację przy wejsciu do klatki lub wrzucic info do skrzynki. Z checia bym przyszła, ale dopiero dziś wycztałam. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Zebranie IP: *.aster.pl 10.11.06, 20:50 czy wiadomo już kiedy jest zebranie???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Akty notarialne na garaże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 15:19 Ile płaciliście za akty notarialne na miejsca garażowe na KEN 46 lub 48? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga "Sortowanie śmieci" IP: *.aster.pl 04.10.06, 20:45 Znani nam "sortowacze śmieci" wchodzą na teren KEN 48 otwierając furtkę przy pomocy kodu! Sama to widziałam wczoraj rano ze swego okna. Dzwoniłam kilka razy do ochrony ale nikt nie odbierał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kenman Pani Socha się nie zgadza! IP: *.aster.pl 05.10.06, 21:05 Ręce opadają.... Właśnie przeczytałem przy wejściu na klatkę schodową, że pani socha nie zgadza się na kręcenie filmu, parkowanie sdamochodów etc. bo to jest dla nas uciążliwe. I co? I nic. Autokary i inne samochody blokują parking i wjazd do garażu od kilku godzin. Protestem pani Sochy nie przejął się pies z kulawą nogą. Czy Pani Socha zrobiła coś poza wywieszeniem pism dla nas? Czy przekazała swoją(?) decyzję straży miejskiej, pożarnej, policji, sanepidowi, lekarzowi dyżurnemu czy innej instancji, która uniemożliwiłaby tej decyzji egzekucję? Może się mylę ale to chyba tylko działanie "pod publiczkę" w obliczu nieuchronnego: zmiana zarządu naszej wspólnoty musi oznaczać wymianę administratora (lub rezygnację z usług takowego), bo nie wyobrażam sobie następnej zimy (a ona tuż tuż) z tak nieudolnym gospodarzem. Rozumując jak pani Socha ogłaszam, że nie zgadzam się na następne tsunami na Pacyfiku. Dixi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudzik forum KEN 54 i 56 IP: *.aster.pl 08.10.06, 11:18 Zapraszam: ken.waw.pl/forum/portal.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: forum KEN 54 i 56 IP: *.crowley.pl 09.10.06, 20:56 My również ken46.natolin.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dsidel telefon/net/tv w TP 09.10.06, 22:58 witam wszystkich forumowiczów mieszkańców KEN 46 i 48. Obecnie korzystam z usług AsterCity w zakresie dostępu do internetu i TV kablowej, ostatnio wprowadzone zostały jednak różne zmiany (usuniętych zostało kilka kanałów). Może to i drobna zmiana, ale jeśli można korzystać z takich usług trochę taniej i lepiej ... Sprawdziłem oferty innych operatorów (UPC, TP). UPC nie ma w planach doprowadzenia sygnału do naszego bloku. Dowiadywałem się o możliwość podłączenia budynku 46 do sieci naszego monopolisty - niestety, obecnie nie ma technicznych możliwości. Jeśli jednak będzie grupka chętnych to przeanalizują taką możliwość (jest potrzebne pismo do POKu w Katowicach). Czy jest ktoś zainteresowany ofertą TP w zakresie internetu i TV? Jeśli tak, prośba o kontakt, wyślę pismo w sprawie. pozdrowienia! Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga termin zebrania IP: *.aster.pl 11.11.06, 07:05 Dzwoniłam kilka dni temu do administracji i dowiedziałam się, że wniosek o jego zwołanie przekazała do zarządu i on zdecyduje o terminie. administracja na razie nic nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama wybory IP: *.aster.pl 11.11.06, 14:22 Kto - wg Was - wśród kandydatów do rady dzielnicy jest najbardziej wiarygodnym przeciwnikiem mieszkań socjalnych na Natolinie? Czy kandyduje ktoś z naszej wspólnoty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: wybory IP: *.aster.pl 12.11.06, 17:49 No, to mi bardzo pomogliście! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Zebranie 6 XII 2006 przy ul Dereniowej IP: *.europolgaz.com.pl 14.11.06, 16:49 Dzwoniłem dzisiaj do administracji. Zebranie jest zaplanowane na 6 grudnia przy ulicy Dereniowej. Termin nie wydaje mi się najlepszy: w tym dniu rodzice będą spieszyć się do domu, aby dzieci mogły spotkać się z św. Mikołajem. ken46.natolin.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudzik Re: Zebranie 6 XII 2006 przy ul Dereniowej IP: *.aster.pl 15.11.06, 18:28 Może to celowe działanie Sochy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARTURO Re: Zebranie 6 XII 2006 przy ul Dereniowej IP: *.habeo.pl 16.11.06, 14:45 Ja z pewnoscia bede mial ogromne problemy by w tym akurat dniu byc na zebraniu - ale jakos postaram sie to poustawiac... Irytuje mnie takie elowe ustalanie terminow - szkoda ze nie w Wigilie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Parkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 08:01 Ja na zebraniu będę. Natomiast mam inny temat - wspólnota nasza zainwestowała w słupki na uliczce przy garażach. Słupki miały na celu zlikwidowanie parkowania samochodów, bo wyjazd z garażu KEN 48 zrobił się niebezpieczną czynnością. Wielkie podziękowania dla wszystkich mieszkańców, którzy zrozumieli o co chodzi - było to dla wspólnego dobra ..... niestety jest jedna oporna jednostka. Mam duży apel - jeżeli właściciel małego białego samochodu parkujący dokładnie na wyjeździe z garażu czyta nasze posty - właściciele miejsc garażowych KEN48, proszą o parkowanie w miejscach do tego wyznaczonych. Niestety pozostawianie samochodów na ulicach tuż przy słupkach mija się z celem postawienia słupków i robi się zbędnym wydatkiem uczynionym przez wspólnotę. A przecież pan z białego samochodu też za te słupki zapłacił :(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biały Re: Parkowanie IP: *.aster.pl 21.11.06, 20:04 Będę parkował gdzie mi wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Parkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 07:50 :))))))) szkoda komentować.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ardi Re: Parkowanie IP: 62.218.146.* 22.11.06, 11:55 Jak kolego nie potrafisz się dostosować do wszystkich tylko uważasz, że wszyscy powinni do Ciebie to się przeprowadź, najlepiej do własnego domku. Tam będziesz mógł parkować gdzie chcesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biały Re: Parkowanie IP: *.aster.pl 22.11.06, 22:06 Nie tam, gdzie chcę, ale tam, gdzie mi wygodnie! Dixi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Parkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 08:23 Biały, najlepiej bezpośrednio parkuj w klatce :-))), Prezesuńciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Parkowanie IP: *.eranet.pl 28.11.06, 18:06 Bez urazy, ale trzeba być kretynem żeby parkować koło słupków - przecież one zostały postawione żeby właśnie tam nie parkować. Wyjeżdżając z garażu nie było nic widać (szczególnie pamiętam srebrnego Opla, ale naszczęście już nie parkuje). Teren zabudowany jak najbardziej, a do tego czasu jak ktoś będze uparcie stawiał, to żeby się nie zdziwił jak będzie rano pompował oponki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Parkowanie IP: *.europolgaz.com.pl 30.11.06, 10:34 Tak z formalnej strony, słupki nie stanowią zakazu parkowania - ograniczają jedynie możliwość parkowania na chodniku. Zakazem parkowania jest znak pionowy B35 sklep.ceberd.com.pl/product_info.php?products_id=545 oraz poziomy P7-b eduseek.interklasa.pl/multimedia/znaki/znakidrogowe/znaki/ustawa.htm#86 . Zabraniając parkowania, stosujmy oznaczenia zgodne z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Stefa zamieszkania IP: *.crowley.pl 22.11.06, 22:09 Ponownie postuluję, aby teren naszej nieruchomości (łacznie z uliczką wzdłuż KEN) oznaczyć jako strefa zamieszkania. W strefie takiej, samochody moga parkować wyłacznie w miejscach do tego wyznaczonych. www.mord.tarnow.pl/brd/znaki.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Strefa zamieszkania IP: *.aster.pl 23.11.06, 19:04 Jestem jak najbardziej za. Natomiast jestem jak najbardziej przeciwna parkowaniu w miejscach utrudniających życie innym: przy wyjazdach i na wprost wyjazdu (KEN 48) z garażu oraz dwoma kołami na chodniku co wymusza jazdę wózkami po jezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula i Konrad Dostęp do www IP: *.aster.pl 26.11.06, 12:36 Krótkie pytanie: jak zdobyć log/pass do strony ken46.natolin.waw.pl/ ??? I przy okazji - czy na głosowaniu za odwołaniem zarządu wystarczy jeden z współwłaścicieli lokalu aby głos był ważny? U&K Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Dostęp do www IP: *.crowley.pl 26.11.06, 21:45 Login i hasło znajdowały się w ulotce z prośbą o podpisywanie wniosku o zwołanie zebrania wspólnoty. Pod koniec września zostały one włożone do wszystkich skrzynek na listy. Jeżeli jesteście mieszkańcami KEN 46-48, to proszę o kontakt piotr@ken46.natolin.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Zebranie wspólnoty IP: *.aster.pl 28.11.06, 18:48 Strajk listonoszy się skończył ale w skrzynce nie znalazłam zawiadomienia od zarządu o zabraniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter internet IP: *.eranet.pl 29.11.06, 22:33 Czy ktoś próbował się dowiadywać w kwestii TV/internet przez UPC? Nie mają obecnie naszego budynku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorek Re: Zebranie wspólnoty POMOCY IP: *.aster.pl 05.12.06, 18:51 Witam, Chyba nie będę mogła być na zebraniu a chciałabym podpisać upoważnienie. Generalnie na większości zebrań byliśmy i znamy osoby które nadawałyby się na kandydatów ale tylko z widzenia... czy może mi ktoś opisać po krótce 4 kandydatów, lub chociażich loginy na portalu:) dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł ken 48 Re: Zebranie wspólnoty POMOCY IP: *.aster.pl 06.12.06, 08:50 Ja też na 100% nie, a chciałbym przekazać komuś upoważnienie. Pismo, które dostałem na ten temat jest super, ale jak mam przekazać upoważnienie np pani Ewie D. kl. 4 / 48 ? Zostawić w klatce czwartej na schodach ? :) Proszę o szybką pomoc lepiej zorientowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Zebranie wspólnoty POMOCY IP: *.europolgaz.com.pl 06.12.06, 11:31 Ja kandyduję. Jestem inżynierem informatyki, bez doświadczenia z zarządzaniu nieruchomościami. Utworzyłem ken46.natolin.waw.pl Nie zbierałem pełnomocnictw, bo jakoś dziewnie jest głosować na samego siebie. Jeżeli jednak głos miałby się zmarnować, to mieszkam w 45 w budynku 48. tel 501104774. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mniej Re: Zebranie wspólnoty POMOCY IP: 195.164.48.* 07.12.06, 08:42 Dlaczego zaproponował pan Sochę do zarządu, przecież to absurd. Współzarządzałaby sama sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Zebranie wspólnoty POMOCY IP: *.aster.pl 07.12.06, 14:45 Postawiłam "X" przy Piotrze zanim wyskoczył z kandydaturą p. Sochy i tego żałuję, w zasadzie powinnam go po tym skreślić. Jego propozycja świadczy, że nie rozumie on, po co zmieniamy zarząd i kim dla wspólnoty jest administrator. A tak na marginesie, to - moim zdaniem - spośród zgłoszonych kandydatów mogą być wspólnocie najbardziej przydatni jako członkowie zarządu pan R. Dębiec i pan pracujący w Interpolu (nazwiska nie zapamiętałem). Szkoda, że nie zgłoszono nikogo, kto się zna na zarządzaniu (w szczególności nieruchomościami) i prawie budowlanym. W tych dziedzinach jesteśmy amatorami? Niech się odezwą na forum sąsiedzi, którzy pomogą nowemu zarządowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Zebranie wspólnoty POMOCY IP: *.aster.pl 07.12.06, 14:46 Oczywiście nie dopuszczam do siebie myśli, że WP nie zostanie odwołany! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Zebranie wspólnoty POMOCY IP: *.crowley.pl 11.12.06, 21:45 Głosowanie nad zmianą zarządu jest kontynuowane w trybie indywidualnego zbierania głosów. Głos można oddać w administracji (po telefonicznym uzgodnieniu 4364787, również poza oficjalnymi godzinami pracy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Dlaczego zaproponowałem Panią Sochę IP: *.europolgaz.com.pl 07.12.06, 17:29 Widzę, że zaproponowanie Pani Sochy do zarządu spotyka się z ostrą krytyką. Czuję się w obowiązku wyjaśnić dlaczego. Dla mnie, Pani Socha jest członkiem wspólnoty, takim samym jak my. Nie jest członkiem zarządu, lecz osobą którą zawarła umowę z zarządem. Zlecił on jej wykonywanie niektórych czynności związanych z zarządzaniem nieruchomością. Czy mylę się twierdząc, że w zarządzaniu nieruchomością ma większe doświadczenie, niż wszyscy kandydaci razem wzięci? Czy uważacie, że działała by na szkodę naszej i swojej własności? Nie twierdzę, że nie popełnia błędów, nie twierdzę, że jest najlepszym kandydatem. Choć emocje temu przeczą, to rozsądek podpowiada mi, że nie była by złym kandydatem. Czy podwórka są brudne? Klatki nie sprzątane? Czy prawo zabrania członkowi zarządu wziąć miotłę do reki? Na wrześniowym zebraniu zaproponowałem odwołanie narzuconego zarządu i nadal do tego dążę. Powodem jest ignorowanie nas – współwłaścicieli. Zarząd nigdy nie zjawił się na zebraniu. Komu z nas udało się spotkać z zarządem naszej wspólnoty? Za co mu płacimy? Za utrzymywanie usterek? Każdy ma prawo głosować według swojego uznania. Swój cel (odwołanie zarządu) chyba osiągnąłem. Nie będę miał żalu, za głos przeciw. Przyzwyczaiłem się, że wygrywają Ci, co obiecują tanie mieszkania. Boję się tylko, że "tani" jest za blisko "nędznego". Nie chcę mieszkać w obskurnym, zaniedbanym, nieremontowanym domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Dlaczego zaproponowałem Panią Sochę IP: *.aster.pl 07.12.06, 18:45 Piotrze, wszystko, co piszesz, to święta prawda. Ale... 1. Pokażcie, że zarządzacie lepiej niż WP. To nie jest wcale trudne być lepszym od WP, bo WP wcale nie zarządzał: jego po prostu nie było. Jeśli wspólnota (również ja) poczuje, że ktoś o naszą wspólną własność dba, sama zaproponuję nowemu zarządowi wysokie wynagrodzenie, adekwatne do wkładu pracy i jej rezultatów. 2. Jeśli chodzi o p. Sochę, to uważam, że musi się sprawdzić przy nowym zarządzie jako "gospodarz" naszej nieruchomości. To, że jest czysto, każdy widzi. Ale przypomnij sobie poprrzednią zimę: śnieg, który spadł w ostatnich dniach grudnia, nie został nigdy uprzątnięty, stopniał dopiero wiosną. Mieliśmy (właściciele) dużo szczęścia, że nikt na naszej nieruchomości nie złamał ręki, nogi, kręgosłupa itd. przy upadku naśliskim chodniku lub jezdni, bo byśmy mu płacili wysokie odszkodowanie lub rentę przez wiele lat. Pamiętam Cię jako autora pisma do administracji (też je podpisałam, a oprócz tego kilkanaście razy dzwoniłam do p. Sochy), aby siętym śniegiem zajęła. Zatem poczekajmy. 3. Nie widzę wśród kandydatów do zarządu (zakładam, że w przyszłości członków zarządu) osoby, która mogłaby naszą nieruchomość utrzymać w stanie niepogorszonym przy niższych kosztach jej utrzymania a tym samym przy niższych miesięcznych zaliczkach na koszty zarządu (UWL niezbyt precyzyjnie posługuje się słowem "zarząd": raz jest to organ wspólnoty innym razem jest to sprawowanie zarządu nad nieruchomością wspólną). To jest osiągalne. Najbliższe zadanie, to odwołanie zarządu WP (o Twoich zasługach w tej materii nie wolno zapomnieć). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: Dlaczego zaproponowałem Panią Sochę IP: *.aster.pl 07.12.06, 22:12 Szanowni Państwo, nie popełniajcie błedu i pozbądźcie się szybko Pani S. Nieruchomość może być dobrze zarządzana przy takich samych lub nawet niższych kosztach. Tak jest w tym momencie na KEN 54. Pamiętajcie, że Pani S. = Wersal. Pani S. nie ma doświadczenia w zarządzaniu nieruchomością tylko w dozorowaniu, czyli sprzątaniu i usuwaniu awarii, co potwierdza brak licencji zarządcy. Nie ma mowy o konserwacji, księgowości czy podnoszeniu wartości nieruchomości. Nie będę się rozpisywał listując karygodne wręcz błędy. To co zobaczycie jak przejmiecie całą dokumentację nieruchomości na pewno będzie ciekawe. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MNIEJ PEJ Re: Dlaczego zaproponowałem Panią Sochę IP: 195.164.48.* 08.12.06, 09:22 Panie Piotrze, to Pan pierwszy postawił problem odwołania zarządu? ... maj, czerwiec, dyskusja o klombach, dobrodziejstwach monitoringu ... Chcę mieszkać w czystym miejscu, ale MNIEJ płacić. Zmieniliśmy ochronę (na grubasów i inspektorów śmietnika) - opłaty nie spadły (b. ciekawy temat). P.Socha 'przejmuje' kolejne wspólnoty, ale - mimo efektu skali - opłaty administracyjne ani drgną (czy m2 w kupowanym mieszkaniu 120 i 40 m. kosztuje tyle samo?). Światło zewnętrzne włącza się na 1,5 godz. przed tym na KEN-ie. Firmie Ramondis segregujemy śmieci, a ona się od nas odwraca próbą podwyższenia opłat. Czy firma Hetman jest powiązana kapitałowo z Ramondis (może to ukryta forma podwyżki opłat?). Zmieniamy zarząd a koszty, obserwując zebranie, pewnie pozostaną takie same, bo za dużo rozmawiano o wynagrodzeniu. Proponuje się nam usługi, których nikt nie zamawia, kontenery na śmieci, a Pan ośmiela P. Sochę propozycją nie do odrzucenia. Panie Piotrze głosowałem na Pana (przed tą propozycją) i będę wymagał obniżenia kosztów Wspólnoty. Piszę to jako członek rodziny na dorobku. Zawodowo zajmuję się zasadnością ponoszenia kosztów przez podmioty gospodarcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&M Re: Dlaczego zaproponowałem Panią Sochę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 13:52 witam powstało pewne nieporozumienie. trzeba rozroznić zarzadcę (administratora) od zarzadu wspólnoty. zadzad wspólnoty wyznacza tylko kierunki za realizację odpowiada administrator (przeglady tech.,sprzatanie itp.)na podstawie umowy o zarzadzanie. jeśli administrator nie wywiazuje sie z umowy to mozna go scigać. na pewno musi mieć licencję zarządcy i OC, jeśli nie P. Socha to ktoś z jej firmy który firmuje swoim nazwiskiem. nie ludzmy się. czeka nas zmiana administratora. kazdy administrator (nie z przetargu) narzucony przez developera broni jego interesow. na tym ten interes polega. Socha nie przyspaza im kosztów w zamian dostaje nowe osiedla. mam nadzieje że rezygnacja obecnego zarządu z wynagrodzenia(pismo od Piekut i Rogowski) nie zostanie zapomniana. pozdrawiam M&M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Dlaczego zaproponowałem Panią Sochę IP: *.aster.pl 08.12.06, 19:58 M&M, lansujesz nowe teorie, niezgodne z obowiązującymi przepisami prawa. Już w pierwszym zdaniu, zarzucając nieporozumienie, wykazujesz daleko idący brak zrozumienia istoty rzeczy i mieszasz pojęcia zarządu, zarządcy i administratora. W konsekwencji niewłaściwie przypisujesz im prawa i obowiązki. Przestudiuj dokładnie ustawy o własności lokali i o gospodarce nieruchomościami, do tego jeszcze Kodeks cywilny. Życzę przyjemnej lektury! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arturo Re: Dlaczego zaproponowałem Panią Sochę IP: *.crowley.pl 10.12.06, 19:00 Witam, Dawno nie pisałem bo jak ktoś mkiedyś powiedział "lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać":) a łatwo wcale nie jest... milczec oczywiscie. Chciałbym zatem powiedziec to co ja sądze na temat P. Sochy i Zarzadu Po pierwsze: Zgadzam się z forumowieczem "KEN" - Sochę trzeba zmienić jak najszybciej!! Najważniejszym krokiem ku temu jest zmiana Zarzadu. Nie zgadzam sie z Piotrem, że P. Socha bedzie dbac o nasza wlasność bo ma tu lokal uzytkowy. Ona dba o to by z Wersalu dostawac nowe budynki do administrowania - sorry ale pieniadz tutaj odgrywa role wazniejsze. A to ze klatki sa czyste (choc bywa i inaczej) to zasluga tych Pań co sprzataja - nikogo wiecej. Sposob administropwania przez P. Soche uwazam za karygodny - nie szanuje mieszkancow a to jest cos co ja dyskredytuje w 100%. PO drugie - uwazam, ze Piotr jest dobrym kandydatem (mimo zaproponowania Sochy do Zarzadu). Od tego jestesmy tutaj by Go przekonac, ze to pomysl nie do konca jednak przemyslany:) Po trzecie: w cisgu tygodnia sam jestem w stanie znalezc 3-4 sprawdzone firmy, ktore za te sama stawke (albo nizsza) poprowadza nasza nieruchomosc do przodu w tempie takim o jakim przy administrowaniu przez P. Soche nie mamy co nawet marzyc. Zwracam uwage tylko na jeden maly (?!) fakt: na jednym z pierwszych zebran zglosilismy do P. Sochy postulat by poszukala dodatkowych zrodel dochodu (billbaordy, reklamy swietlne na dachach, etc) mieszkamy przy KEN-ie glownej ulicy Ursynowa i poza halasem nie daje nam ten KEN nic - a moglby i to sporo... no ale trzeba by coś zrobic w tym kierunku a P. Socha przez blisko 2 lata jakos nie mogla skutecznie zadzzialac w tej materii. Inna rzecz - zwracalismy uwage , rowniez blisko 2 lata temu, ze wlasciciele lokali uslugowych powinni placic oplate za szyldy, co jest powszechnie przyjęte we Wspolnotach (nie mam pewnosci ale przy takim dzialaniu Administracji nie zdziwilbym sie gdyby nie placili do tej pory...) PO ostatnie: zmobilizujmy sasiadow do glosowania za odwolaniem Zarzadu!! latwo pisac, mowic, narzekac (nie pije do nikogo, zeby nie bylo:)) ale zawsze problem gdy cos trzeba zrobic, pojsc, zapytac, zadzwonic... Zarzad jest tutaj posrednio "winny" takiemu stanowi rzeczy - glowna odpowiedzialnosc ciazy na NAS ze administrujemy (tak dokladnie my bo to nasza wlasnosc) poprzez taka osobe jak teraz i jak cos sie stanie (odpukac!!!) to bedzie wina nasza a nie Zarzadu czy P. Sochy bo ona pierwsza rece umyje gdy przyjdzie do odszkodowania za przyslowiowy juz niesprzatany snieg. Zauwazcie ze w tym roku sbnieg lezal dwa dni i u nas na podworkach mozna mu sie bylo przygladac do woli:) pozdrawiam Wszystkich Arturo P.S. MOBILIZUJMY SASIADOW!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter kasa za akt na garaż IP: *.era.pl 27.12.06, 13:34 Cześć, Pozwolę sobie na chwilę zmienić temat. Czy ktoś mógłby mi napisać ile zapłacił (wytargował) za akt notarialny na garaż w KEN 48? Czeka mnie to i chciałbym wiedzieć na ile musze się przygotować, pozdr i szczęśliwego nowego roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kenman Re: kasa za akt na garaż IP: *.aster.pl 27.12.06, 23:35 Opłaty związane z aktem notarialnym zależne są od ceny, jaką wytargowałeś za swój garaż. Bez tego nie da się policzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&M Kupię garaż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.07, 15:25 a teraz z innej beczki, kupię m. postojowe w garazu KEN 46 lub wynajmę. czy ktoś jest zainteresowany? pozdrawiam M&M ps. wszystkiego najlepszego w nowym roku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kenman Re: Kupię garaż IP: *.aster.pl 08.01.07, 23:08 Zapytaj w Wersalu, może mają jeszcze miejsca nie sprzedane - w KEN 48 takie są. A znowu z poprzedniej beczki: czy mamy jakieś wieści o aktualnej sytuacji w głosowaniu nad ostatnimi uchwałami? Czy stary zarząd już jest odwołany czy nadal ma się dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duńczyk Re: Kupię garaż IP: *.aster.pl 05.02.07, 21:44 Byłem dziś w Wersalu na Wąwozowej. Garaż w budynku 46 kosztuje 35 tysięcy - nie ma mowy o targowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar66 Re: kasa za akt na garaż IP: *.aster.pl 19.01.07, 22:20 Dzisiaj podpisałem akt notarialny za garaż w KEN 48 i zapłaciłem 1001.80 zł. Za garaż po wytargowaniu zapłaciłem 25 000 zł. Być może przy wyższej cenie garażu opłata będzie minimalnie wyższa. Pozdrawiam mar66 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staranie starając się na obiektywizm :-) IP: *.centertel.pl 24.01.07, 12:25 Szanowni Państwo, chciałabym napisać Wam coś fajnego, miłego a zwłaszcza pozytywnego, ale niestety nie dam rady... debatujecie, gdybacie, rozważacie i... nic tak naprawdę nic nie zrobiliście od tylu lat aby "wywalić" WP razem z P. Sochą! A szkoda! Nie tylko Wy macie notarialny Zarząd WP, a inni sobie radzą z tym! NIE GADAJĄ, tylko sobie radzą, z notariuszem - bez, z uchwałami i bez... LUDZIE przenieście tę gadaninę on-line na "real"! Grochowska 56 po roku, KEN 54-56 - nieco dłużej, ale zrobili wszystko aby pozbyć się zapisów notarialnych, a Wy - Szanowni Państwo jedynie krytykujecie siebie wzajemnie zamiast działać wspólnie, nawet jeśli czasem Panie nie pałają do siebie symaptią. Szanowni Państwo! Właściciele "Kenów", odpowidzialni i teoretycznie dążący do maximum tych obiektów. 1. Piotrze, wiele dobrego zrobiłeś dla Was, lecz faktycznie pomysł z P. Sochą w WASZYM zarządzie nieco... "zbzikowany" ;-)) nie jestem zwolennikiem teorii, że każdy administrator działający z ramienia Developera jest "be", bo znam przykłady, że nie - problem pojawia się gdy występuje on na podstawie "18stki" lub notarialnie. 2. O czystość nie powinien dbać Administrator lecz firma sprzątająca, ewentualnie pod nadzorem Administratora, czy śmieci również usuwa i "dba" o nie Administrator? NIE, jego zadaniem jest nadzorowanie tych czynności! 3. Czy dobre jest dążenie do obniżania kosztów?! Ludzie - może najlepiej w ogóle nie płacić, może to wszystko będzie funkcjonować bez wydatków?! Jesteście właścicielami budynków usytuowanych w miejscach, które aż proszą się o wykorzystanie powierzchni reklamowych. To i tylko to może obniżyć Wasze koszty, a nie obniżanie zaliczek! Jasne, że powniniście negocjować ceny z firmami obsługującymi Waszą nieruchomość, ale nie dążcie do tego aby te firmy dawały Wam ceny dumpingowe, bo to nigdy nie będzie szło w parze z JAKOŚCIĄ! 4. Notarialne powołanie Zarządu zawsze równa się z odwołaniem notarialnym! ZAWSZE! Że Zarząd musie tylko roczne zebranie zwołać na wniosek 1/10 udziałowców? Jest styczeń, macie dwa miechy aby przygotować i zebranie, i notariusza (wśród Was jest pewnie kilku) i sposób postępowania na tymże, WASZYM a nie Zarządu, zebraniu! tak więc, moje miłe Panie: Malino, Sąsiadko... razem, Wy możecie zrobić wiele ale razem i w realu, nie paluszkiem w klawiaturkę stukając :-)) Pozdrawiam Staranie ;-) ps. dajcie przykład Waszym nowym sąsiadom z KEN BIS, którzy już się parają z p. Kuźmicz z hukiem wywaloną z Grochowskiej, no chyba, że dalej będziecie się tu użalać, a może nawet pozwolicie, podobnie jak Bartycka na brak rocznych zebrań?? ps.1. nie dziwię się, że obie Panie (Socha i Kuźmicz) zacierają łapki w oczekiwaniu na kolejne budynki Panów: Piekut i Rogowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolenie Re: starając się na obiektywizm :-) IP: 91.189.72.* 26.01.07, 10:16 Szanowne Staranie! postaraj się o licencję zarządcy nieruchomości a później zgłoś się do Panów Piekut i Rogowski. Być może będziesz mogła wtedy zacierać łapki tak jak Panie Socha i Kuźmicz. Co do obniżania kosztów dziękujemy za radę, ale sami będziemy decydować z kim są zawarte umowy i za jakie stawki. Pozdrawiam Zadowolenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staranie Re: starając się na obiektywizm :-) IP: *.centertel.pl 26.01.07, 22:14 Szanowne Zadowolenie :-) Bardzo mi przykro, że zupełnie opatrznie odebrałaś/eś mój wpis! Jestem ABSOLUTNYM przeciwnikiem praktyk WP i spółki! Jest to karygodny zapis w ustawie, który tutaj jest okrutnie wykorzystany! Jak developer, który w takiej sytuacji jest "przeciwnikiem", może zachować obiektywizm i dbać o dobro nieruchomości, wspólnoty itd. Nie ma SZANS! Co do licencji, Szanowne Zadowolenie, to właśnie się staram, lecz zapewniam Cię że nigdy do Zarządu/Administrowania nie będę dążyć poprzez "18stkę" czy notariusza. Jasne - to tylko moje słowo :-) (dla mnie ważne ;-P ) A koszty?? "... a róbta co chceta..." :-)). Oczywiście, że to WASZE i tylko WASZE. Ja tylko, mając doświadczenia z mojej wspólnoty, gdzie właśnie administrator dążył do obniżenia kosztów za wszelką cenę wiem, że jest to absurd ekonomiczny. Nie można brać jeśli nie dasz :-) Inna sprawa, że "AMS", STROER wręcz czekają na Wasze ściany :-) a stroer macie wręcz za rogiem :-)) Pozdrawiam szczerze Staranie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: starając się na obiektywizm :-) IP: *.aster.pl 27.01.07, 08:04 Starasz się o licencję? To jeszcze długa droga przed Tobą. Z takim słowotowkiem i uproszczeniami nie zdasz ustnego. "Grochowska 56 po roku, KEN 54-56 - nieco dłużej, ale zrobili wszystko aby pozbyć się zapisów notarialnych" Co to znaczy zrobili wszystko? Wdziałeś księgi wieczyste? Bo ręczę Ci,że w KEN 54-56 zapisy KW związne ze sposobem zarządzania pozosały bez zmian. "Notarialne powołanie Zarządu zawsze równa się z odwołaniem notarialnym! ZAWSZE!" To sprawdź sobie orzecznictwo SN, może się dowiesz czegoś ciekawego. No i do nauki, zamiast się wymądrzać na forum, bo z licencji będą nici. A KEN 52 niech sobie robi co chce. Na prawdę poznacie Panią Sochę, jak sytuacja zacznie się układać nie po jej myśli, wtedy jest bardzo niemiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staranie Re: starając się na obiektywizm :-) IP: *.centertel.pl 29.01.07, 12:53 Ken 54 :-), masz na myśli orzecznictwo według, którego bez protokołu notarialnego można zmienić osobę zarządcy, a nie sposób gdyż takowy można zmienić jedynie w formie protokołu notarialnego?? Czy ja właśnie nie to miałam na myśli?? hmy..., wiesz sama nie wiem, ale Ty pewnie wiesz :-)) (oops, mój słowotok, a może uproszczenia?? ) pzdr Staranie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arturo Re: starając się na obiektywizm :-) IP: *.habeo.pl 29.01.07, 18:51 Witam Sąsiadów, Mysle, ze atak na "Staranie" jest cokolwiek przesadzony, dziewczyna/kobieta/matka/zona/kochanka:) zwrocila uwage na istotne sprawy, ktore rzeczywiscie u nas kuleja i to sa fakty. Inna sprawa, ze odwolanie Administratora to nie jest "bulka z maslem" wiec trzeba sie do tego odpowiednio zabrac. A zrodel potencjalnych przychodow to mam nadizeje juz skutecznie poszuka nowy zarzad;) pozdrawiam Arturo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: starając się na obiektywizm :-) IP: *.aster.pl 29.01.07, 21:51 Jaki atak. To nie był atak, tylko drobna uwaga, że jak się wymądrzać to w temacie, na którym się znasz. A, że świętą rację ma Staranie co do Waszych przygód z Sochą to już inna sprawa. Ja tylko nie mogę pojąć nieudacznictwa Waszego samozwańczego zarządu. A może po prostu komuś tak wygodniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec hotelik pod 15 w bud 46 IP: *.aster.pl 31.01.07, 23:33 Czuję ,że w budynku 46 ,w klatce 2 na 2 piętrze pod 15 powstał hotelik dla robotników z Wersala Podlaskiego.Po całej klatce roznosi się charakterystyczna woń dymu papierosowego.Również czuć go przy kanałach rurowych w łazienkach rozchodzącego się wzwyż po piętrach .To już przesada ,przecież mieszkają tu ludzie z małymi dziećmi i nie po to płaciliśmy grube pieniądze by dodymiać się nad palarnią. Odpowiedz Link Zgłoś
fc6 Re: hotelik pod 15 w bud 46 02.02.07, 10:53 Podobny hotelik powstał również w klatce V na 6 piętrze pod 92, miałem problem z hałasem i muzyką na full bez względu na porę dnia czy nocy, oraz dzień tygodnia. Problem hałasu /wstyd się przyznać, ale taka smutna prawda/ został zlikwidowany w sposób siłowy, bo wielokrotne w miarę kulturalne prośby i tłumaczenia nie działały niestety. Teraz jest już cicho, ale zaczęło się palenie w windzie i na klatce... Zdaje się, że trzeba się będzie pofatygować po raz kolejny do ~sympatycznych~ panów. Problem jest jedynie taki, że jak jednych już się w miarę "wychowa" to ekipa się zmienia i zabawa jest od początku... BTW to byłem wczoraj u Pani Sochy z informacją o cieknącym garażu i przy okazji uzyskałem informację, że głosowanie w sprawie odwołania zarządu i powołania nowego dobiegło końca. Według Pani Marii Sochy nie uzyskaliśmy wystarczającej ilości głosów i stary zarząd zostaje... Jedyny pozytyw to to, że na razie "pracuje”:-)) za free, czyli powinniśmy to odczuć w opłatach miesięcznych. pzdrv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN54 Re: hotelik pod 15 w bud 46 IP: *.aster.pl 02.02.07, 18:52 "Według Pani Marii Sochy nie uzyskaliśmy wystarczającej ilości głosów i stary zarząd zostaje..." No to super! Daliście się zrobić. Pogratulować sprytu Pani S, przez kolejny rok będzie kosić na was kasiorkę i pewnie właśnie się z Was śmieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: hotelik pod 15 w bud 46 IP: *.aster.pl 03.02.07, 09:42 Niestety i u nas czuć dym papierosowy w łazience (tak z lokalu nr 15 przy KEN 46)- w zeszłym roku reklamowaliśmy tę wadę wentylacji w Wersalu - niestety po dwóch tygodniach zaczęło się od nowa. Mieszkanie jest nie wykończone, co niestety nie wpływa dobrze na akustykę i przegląd języka polskiego (plebejskiego) mamy na co dzień (dni robocze). Słyszałam że na ekipy robotników w takich mieszkaniach skutecznie działa Urząd skarbowy....... Co do pani Sochy: w zeszłym tygodniu z uwagi na słabo w sobotę odśnieżone chodniki byłam z nią w stałym kontakcie (podobno bud. 46 ma pana, który jest odpowiedzialny za odśnieżanie i pracuje od godz. 5tej rano, czego niestety nie stwierdziłam i o godz. 9.30). Była obecna na osiedlu - zbierała ponoć podpisy pod uchwałą o odwołaniu zarządu - efekt tych prac właśnie widać. Proszę poprawcie mnie jeśli się mylę: przy najbliższym zebraniu wspólnoty można spróbować raz jeszcze? Niezależnie od odwołania zarządu, chciałabym doprowadzić do zgłoszenia wszelkich wad budowlanych w Wersalu (do tej pory polegałam niestety z własnej wygody i braku czasu na M.S - mea culpa), co zapobiegnie przedawnieniu rękojmii. Zdjęcia usterek są tu chyba dobrym pomysłem. Jeśli ktoś z Was czuje potrzebę wzięcia udziału w takim obchodzie, to zapraszam. Może jakieś złote myśli, na jakie art. nalezy powołać się w piśmie? Niestety z własnego doświadczenia wiem (miałam dwie sprawy sądowe z poprzednią spółdzielnią w której mieszkałam), że trzeba bardzo dużo czasu poświęcić na "walkę" z profesjonalnym graczem - w tym przypadku Wersalem, który ma świadomość, że właśnie brak naszego czasu jest jego sprzymierzeńcem i nieustanie gra na zwłokę, przeczekanie i kiwanie dobrotliwie głową (Sochy), że wszystko gra i da się załatwić. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: hotelik pod 15 w bud 46 IP: *.aster.pl 03.02.07, 17:24 "Według Pani Marii Sochy nie uzyskaliśmy wystarczającej ilości głosów i stary zarząd zostaje..." Spytajcie konkreteni o wynik ile % (liczone udziałami) za, a ile przeciw. Poza tym poproście o wgląd do listy głosowania. Uchwała jest rozstrzygnięta, gdy 50% + 1 głos jest za lub przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: hotelik pod 15 w bud 46 IP: *.aster.pl 04.02.07, 10:10 Do KEN 54: gdzie jest napisane (poza Twoim postem), że "Uchwała jest rozstrzygnięta, gdy 50% > + 1 głos jest za lub przeciw."? A już na pewno nie ma nigdzie mowy o liczeniu głosów "przeciw" uchwale wspólnoty!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: hotelik pod 15 w bud 46 IP: *.aster.pl 04.02.07, 13:41 > Do KEN 54: > gdzie jest napisane (poza Twoim postem), że > "Uchwała jest rozstrzygnięta, gdy 50% > > + 1 głos jest za lub przeciw."? > A już na pewno nie ma nigdzie mowy o liczeniu głosów "przeciw" uchwale > wspólnoty!!!! Najpierw przeczytaj Ustwę o Własności Lokali, a potem jej interpretację. Sama ustawa niewiele zagadnień wyjaśnia wprost. Ma ona już ładnych parę lat i duże orzecznictwo. Co do liczenia głosów "przeciw" to oczywistym jest, że się je liczy. Liczy się głosy "ZA" i "PRZECIW" do momentu aż, któraś z tych opcji uzyska ponad 50%. Chętnie przeczytam jaki Twój sposób liczenia głosów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malina Re: hotelik pod 15 w bud 46 IP: *.budimex.com.pl 05.02.07, 09:44 KEN 54, sam sobie zaprzeczyłeś: raz piszesz: 50% + 1 głos, drugi raz: ponad 50%. A to nie to samo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: hotelik pod 15 w bud 46 IP: 82.177.34.* 05.02.07, 12:20 > KEN 54, sam sobie zaprzeczyłeś: > raz piszesz: 50% + 1 głos, > drugi raz: ponad 50%. > A to nie to samo! Za pierwszym razem uprościłem, żeby lepiej zobrazować specyfikę głosowania we wspólnocie. Dużo osób robi mętlik pisząc o kworum na zebraniach. Oczywiście obowiązuje opcja ponad 50%. Jak chcesz się czepiać słówek to powiedz mi, w którym miejscu ponad 50% jest zaprzeczeniem 50% + 1 głos. Według mnie rezultatn jest taki sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kenman Re: hotelik pod 15 w bud 46 IP: *.aster.pl 05.02.07, 18:08 KEN 54, co miałeś z matematyki? Chyba jedynek wtedy jeszcze nie było..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: hotelik pod 15 w bud 46 IP: *.aster.pl 05.02.07, 19:53 Zmartwię Cię Kenman, ale nie skończyłem podstawówki. Lubię takie dyskusje na forum, a najbardziej mi się podoba jak szybko zmieniacie temat z ważnego na duperele. A Pani S. siedzi i czsze od Was kasiorkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kenman uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 05.02.07, 21:14 > Zmartwię Cię Kenman, ale nie skończyłem podstawówki. Nie zmartwiłem się, bo o tym mnie przekonałeś pisząc o sposobie liczenia głosów "za" i "przeciw" wspólnoty a potem odpowiadając Adze. To Ty przeczytaj jeszcze raz, i jeszcze raz, i jeszcze raz... ustawę o własności lokali aż zrozumiesz, że przy tej uchwale głosuje się udziałami a nie głosami i pisanie "50% + 1 głos" jest bez sensu i Aga słusznie zapytała, gdzie to jest napisane, bo wprowadzasz ludzi w błąd swoimi postami. To nie są "d......le", bo chodzi o losy istotnych dla naszej wspólnoty uchwał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 05.02.07, 21:18 KEN 54 wróć na forum KEN I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malina Re: uchwały wspólnoty IP: *.budimex.com.pl 06.02.07, 09:36 Ago, dlaczego przestraszyłaś KENa 54? Wprawdzie niewiele wie ale jak pięknie się mądrzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 06.02.07, 14:42 Nic nie wnosił, tylko mącił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 06.02.07, 21:27 > Ago, > dlaczego przestraszyłaś KENa 54? > Wprawdzie niewiele wie ale jak pięknie się mądrzy! Za to ty pewnie pozjadałaś wszystkie rozumy. Jakoś nie widzę z postów KENa 54 niewiedzy, o której wspominasz. Przeczytaj dokładnie, może to Ty niewiele rozumiesz i niewiele wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 07.02.07, 09:43 Drodzy Sąsiedzi! Z informacji uzyskanych od p. Sochy wynika, iż w głosowaniu wzięło udział ok. 50% mieszkańców (dziś dowiem się ile to udziałów). Ok 30 % było za odwołaniem, ok 20 było przeciw. Zwolenników odwołania Zarządu było więc mniej niż 50% uprawnionych do głosowania. Zdaniem p. Sochy dziś oddaje wyniki głosowania do komisji skrutacyjnej a następnie do notariusza. Na zebraniu p. Socha zgodziła się aby podczas obchodu mieszkańców w sprawie głosowania brali udział także mieszkańcy (np. przedstawiciele nowego zarządu), jednak z wczorajszej rozmowy telefonicznej dowiedziałam się, że nie jest to możliwe ze względów proceduralnych (sic!). Mianowicie: zgodnie z obowiązującym prawem tylko osoby upoważnione przez funkcjonujacy Zarząd (Wersal)czyt. p. Socha, mogą zbierać podpisy pod uchwałami, w przeciwnym razie uchwała może zostać podważona. Złota myśl: niestety sposób postępowania z mieszkańcami (głaskanie po głowie i robienie po swojemu)baaaaaaaardzo przypomina mi typowe zachowanie zawodowowych spółdzielców (starych wyjadaczy)broniących swych dobrze pojętych interesów. I powiem Wam nie będzie lekko. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: uchwały wspólnoty IP: 82.177.34.* 07.02.07, 12:26 > Z informacji uzyskanych od p. Sochy wynika, iż w głosowaniu wzięło udział ok. > 50% mieszkańców (dziś dowiem się ile to udziałów). Ok 30 % było za odwołaniem, > ok 20 było przeciw. Zwolenników odwołania Zarządu było więc mniej niż 50%. No i o to mi chodziło. Stary numer Pani S. Jeżeli dobrze zrozumiałem Twojego posta to uchwała nie została jeszcze rozstrzygnięta. 30% za odwołaniem to mieszkańcy, a te 20% przeciw to pewnie Wersal. Domagajcie się rozstrzygnięcia uchwały czyli głosowania do mementu jak jedna z opcji przeważy 50% liczone udziałami. Pani S. chyba prowadzi głosowania w ten sposób, że zbiera głosy przez miesiąc i potem liczy procenty z grupy głosujących zamiast z ogółu właścicieli, również tych co nie głosowali. Jeżeli Pani S. nie doprowadzi do rozstrzygnięcia tej uchwały to weźcie od niej listy i sami dozbierajcie głosy. Według werdyktu SN uchybienia proceduralne w sposobie prowadzenia głosowania, o ile nie miały wpływu na wynik, nie powodują nieważności uchwały. Własnie w taki sposób został wybany Zarząd na KEN 54. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 07.02.07, 15:02 Mam prośbę do osób z komisji skrutacyjnej (czyli tej od liczenia głosów), aby dziś wstrzymali się z podpisaniem protokołu z głosowania o odwołaniu Zarządu. Spróbujmy przedłużyć głosowanie, jednak sprawę należy wyjaśnić z notariuszem, ponieważ w protokole po zebraniu wspólnoty został określony termin zbierania głosów - 31/01/2007. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 07.02.07, 15:28 Ustalenie przez właścicieli na zebraniu terminu ograniczającego zbieranie głosów jest niezgodne z Ustawą o Własności Lokali. Głosowanie kończy się w momencie rozstrzygnięcia uchwały, czyli osiągnięcia ponad 50% "ZA" lub "PRZECIW" liczone udziałami. W specyficznej sytuacji, jeżeli na karcie do głosowania jest rubryka "WSZTRZYMUJĘ SIĘ", uchwała może zostać rozstrzyngięta jako niepodjęta, gdy duża liczba wstrzymujących się uniemożliwa osiągnięcie ponad 50% dla opcji "za" lub "przeciw". Dlatego lepiej sobie darować rubrykę "wstrzymuję się". Komisja skrótacyjna powinna odmówić podpisania takiego protokłu z niepełnego głosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 07.02.07, 20:17 pisałam i pisałam i coś wcisnęłam, że wszystko zniknęło: a więc raz jeszcze. 1. wynik głosowania 20% i 30% to głosy przeliczone na udziały. 2. jutro sprobuję skontaktować się z notariuszem w sprawie ważności zbierania głosów po terminie 31/01/2007. Może w takim przypadku, jeśli będzie wola mieszkańców można ten okres wydłużyć np. do 21/03/2007 (wtedy planowane jest walne). 3. Jutro też z p. Sochą przejdziemy się wieczorem po lokalach, które nie oddały głosów (czekam w tej sprawie na tel. p. Sochy) 4. Dziwne, ale podobno sami mieszkańcy nie mogą zbierać głosów na listach - do tego jedyną upoważnioną przez wersal osobą jest p. Socha. Podobno wspólnota KEN 52 i 54 tak właśnie uczyniła i teraz próbuje te uchwały unieważnić wersal, sprawa w sądzie od 2005r, żadna rozprawa się jeszcze nie odbyła. Czy można tę wersję potwierdzić? 5. Podobno głosowanie jest niejawne, dlatego nie mam dostępu do konkretnych kart do głosowania - sprawdziłam tylko siebie:) Jest tak jak głosowałam. 6. Przeczytałam pisma Administracji do wersalu w sprawie usterek. Za dużo ich nie ma: 03/04/2006 zgłoszenie garażu przy KEN 46, cieknąca woda 18/07/2006 to samo 18/07/2006 nieprawidłowości w pracy domofonu, brak w niektórych lokalach słuchawek 12/09/2006 nasadzenie krzewów przy KEN 46 w 30C upały to nieporozumienie, wezwanie do kolejnych nasadzeń w odpowiednim okresie. To cztery pisma. Wersal podobno do żadnego się pisemnie nie ustosunkował. Brakuje mi wielu usterek zgłaszanych przez mieszkańców. Nie wiem jak potoczą sie losy wymiany Zarządu, jednak chciałabym doprowadzić przynajmniej do usunięcia obecnych na koszt dewelopera(jeśli powstały z winy jego zaniedbań). Mieszkam przy Al. Ken 46 i w sobotę lub niedzielę zamierzam zrobić zdjęcia niedociągnięć budowlanych (o ile pogoda będzie ok). Jeśli ktoś z al ken 48 lub 46 chciałby w tej procedurze uczestniczyć, zapraszam. Ponawiam prośbę (tu ukłon w stronę prawników)o jakiś wzór pisma w sprawie zgłoszenia tych usterek do wersalu. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 07.02.07, 21:21 Gość portalu: marta napisał(a): > pisałam i pisałam i coś wcisnęłam, że wszystko zniknęło: a więc raz jeszcze. > 1. wynik głosowania 20% i 30% to głosy przeliczone na udziały. > 2. jutro sprobuję skontaktować się z notariuszem w sprawie ważności zbierania > głosów po terminie 31/01/2007. Może w takim przypadku, jeśli będzie wola > mieszkańców można ten okres wydłużyć np. do 21/03/2007 (wtedy planowane jest wa > lne). > 3. Jutro też z p. Sochą przejdziemy się wieczorem po lokalach, które nie oddały > głosów (czekam w tej sprawie na tel. p. Sochy) > 4. Dziwne, ale podobno sami mieszkańcy nie mogą zbierać głosów na listach - do > tego jedyną upoważnioną przez wersal osobą jest p. Socha. Podobno wspólnota KEN > 52 i 54 tak właśnie uczyniła i teraz próbuje te uchwały unieważnić wersal, > sprawa w sądzie od 2005r, żadna rozprawa się jeszcze nie odbyła. Czy można tę > wersję potwierdzić? > 5. Podobno głosowanie jest niejawne, dlatego nie mam dostępu do konkretnych kar > t > do głosowania - sprawdziłam tylko siebie:) Jest tak jak głosowałam. > 6. Przeczytałam pisma Administracji do wersalu w sprawie usterek. Za dużo ich > nie ma: Moi Drodzy, nie piszcie proszę, że się wymądrzam. Chcę Wam doradzić, motywy mojej uczynności zachowam dla siebie. Ad.2. Wymagajcie, nie proście, rozstrzygnięcia uchwał. Zarząd ma ustawowy obowiązek dozbierać głosy, dotąd aż perzważy (ponad 50% z ogółu mieszkańców, nie tylko głosujących, liczone udziałami) ZA lub PRZECIW. Ustalanie terminu głosowania i twierdzenie, że minął termin i uchwała nie została podjęta jest, bez obrazy, największą bzdurą o jakiej słyszałem. Ad.3. Jedno przejście po lokalach nie wystarczy. U nas głosowanie trwało 3 miesiące!!! Ad.4. Wersal zaskarżył uchwałę ich odwołującą, wnosząc o wstrzymanie jej wykonania do czasu wydania wyroku. Sąd się do tego przychylił, na co zostało napisane zażalenie i sąd zmienił decyzję. Oznacza to, że jesteśmy jedną nogą w domu:) Do czasu wydania wyroku Wersal nie jest w zarządzie. Odbyła się dopiero jedna rozprawa (w ciągu 2 lat), ale to akurat jest nam na rękę. Uważam, że wygramy tą sprawę. 5. BZDURA, BZDURA, BZDURA. Napisz pismo do Pani S. z prośbą o wgląd w listy głosowania. Poproś o pokwitowanie odbioru tego pisma, w piśmie napisz, że oczekujesz pisemnej odpowiedzi. Jeżeli Pani S. napisze Ci to na piśmie, że nie da Ci wglądu w listy głosowania to będę bardzo szczęśliwy i chętnie takie pismo sobie od Ciebie skseruję. 6. Tym się nie martwcie macie 3 lata od wydania zgody na użytkowanie budynków na zgłoszenie wszystkich usterek. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 08.02.07, 21:01 AD 3 nie zadzwoniła.... Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 09.02.07, 18:17 Gość portalu: marta napisał(a): > AD 3 nie zadzwoniła.... > > Marta No to chyba wiecie co robić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 13.02.07, 23:52 Tak z ciekawości zapytam, czy właściciel baru Poezja Smaku płaci wspólnocie za reklamę na ogrodzeniu? Mam wrażenie, że Pani S. macza palce w tym barze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: uchwały wspólnoty IP: *.acn.waw.pl 14.02.07, 00:51 MACZA MACZA :))) jest właścicielem!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: uchwały wspólnoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 14:11 Potwierdzam wersję, że sami mieszkańcy nie mogą zbierać podpisów pod uchwałami. Może tylko zarząd, zgodnie z ustawą. Jeżeli upoważnił panią S. - to może tylko ona. Taki mały absurd - głosy pod uchwałami nad odwołaniem zarządu może zbierać tylko zarząd. To tak jakby pracownik sam na siebie w pracy zbierał kwity żeby go zwolnili z paragrafu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasiadka Podatki i opłaty lokalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 15:20 A teraz coś z zupełnie innej beczki. Czy oprócz podatku za użytkowanie wieczyste gruntu zgłaszaliście, drodzy sąsiedzi, do opodatkowania podatkiem od nieruchomości w naszej Gmienie Ursynów - także wasze lokale stanowiące odrębne włsności oraz garaże? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 20.02.07, 21:31 > Potwierdzam wersję, że sami mieszkańcy nie mogą zbierać podpisów pod uchwałami. > > Może tylko zarząd, zgodnie z ustawą. Jeżeli upoważnił panią S. - to może tylko > ona. Taki mały absurd - głosy pod uchwałami nad odwołaniem zarządu może zbierać > > tylko zarząd. To tak jakby pracownik sam na siebie w pracy zbierał kwity żeby > go zwolnili z paragrafu. A ja jak Wałęsa potwierdzam i zaprzeczam. Tzn. zgodnie z ustwą może tylko zarząd, zgodnie z orzecznictwem może również każdy z mieszkańców. Dla Was ważniejsze jest orzecznictwo i obrona własnych interesów, chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: uchwały wspólnoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 08:24 Czy mógłbyś podać sygnaturę orzeczeczenia, na które się powołujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: uchwały wspólnoty IP: 82.177.34.* 21.02.07, 14:13 Mógłbym, tym razem za free:) Sygnatura IV CK 543/2003, link: pub.sn.pl/OW3_IC.nsf/fa45e6b7f0ff738ac12567fc003027a5/d0728fe618a89a9bc12571380069f6ca/$FILE/IV%20CK%200543_03%20publ.pdf "Podjęcie przez wspólnotę mieszkaniową uchwały w trybie indywidualnego zbierania głosów, dokonanego przez osoby nieuprawnione, może stanowić podstawę jej uchylenia przez sąd, jeżeli uchybienie to miało lub mogło mieć wpływ na jej treść (art. 23 ust. 1 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (jedn. tekst: Dz.U. z 2000 r. Nr 80, poz. 903 ze zm.). Niedopełnienie ustawowego obowiązku powiadomienia każdego właściciela o treści uchwały podjętej w tym trybie (art. 23 ust. 3 ustawy) nie ma wpływu na jej skuteczność." Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: uchwały wspólnoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 15:01 ZA FREE??? Heheheh Poniżej przeczytałam twój post z 07.02.07, g. 21.21 : "Moi drodzy, nie piszcie że się wymądrzam. Chcę wam doradzić, motywy mojej uczynności zachowam dla siebie". :))))) Chyba właśnie zdradziłeś motyw swojej uczynności. Kancelaria Pana Mecenasa KEN54 szuka klientów? Teraz za free, potem za pay? ps. dzięki za orzeczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasiadka Re: uchwały wspólnoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 16:03 Podoba mi się stanowisko SN wyrażone w tej uchwale. Niemniej nadal uważam, że zebranie było konieczne. Na zebraniu tym p. S. przeczytała nam pismo, w którym WP przedstawił nam swoje stanowisko w pewnych kwestiach. Nie było to wysokiego lotu stanowisko, jednak WP nie może teraz podnieść zarzutu, że jakiekolwiek uchybienia (które wystąpiły lub mogą wystąpić) z naszej strony miały lub moga mieć wpływ na treść uchwały o odwołaniu zarządu. Zebranie było, WP wypowiedział się i tyle. Inaczej mógłby twierdzić, że nie miał okazji wypowiedzieć się a gdyby miał okazję, to nie podejmowalibyśmy uchwały o odwołaniu zarządu. I druga sprawa - jeżeli ktokolwiek z nas zacznie teraz starać się o podpisy pod uchwałą w drodze indywidualnego zbierania głosów - powinien wziąć uchwałę i listę do głosowania od p. S - pełnomocnika WP. Nie może ona później twierdzić, że ktoś działał samowolnie. W ten sposób dozbiera się brakujące głosy. A jak nie będzie chciała dać to trzeba iść samemu, tylko w obecności świadków spisać protokół, że odmówiono mieszkańcom wydania uchwały a p. S. została poinformowana, że zbiera się głosy. No chyba że moje przypuszczenia są głupie to publicznie dokonam samobiczowania między KEN46 i KEN48. Natomiast nie można odpuścić sobie teraz. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 21.02.07, 19:17 > A jak nie będzie chciała dać to trzeba iść samemu, tylko w obecności świadków > spisać > protokół, że odmówiono mieszkańcom wydania uchwały a p. S. została > poinformowana, że zbiera się głosy. Pani S. ma obowiązek udostępnić Wam do wględu (w tym do skserowania) wszelkie dokumenty wspólnoty. Oryginału pewnie nie będzie Wam chciała wydać i tu nic nie wskuracie. Możecie jednak domagać się ksero listy do głosowania z podpisem pani S. "poświadczam zgodność z oryginałem" i kontynuować zbieranie głosów na ksero tej listy. Powodzenia. P.S. z tym za free to był żart. Nie jestem prawnikiem szukającym klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 21.02.07, 22:32 Zeby nie bylo tak pięknie, to niestety właśnie notariusz skończył pisać protokół, że uchwała o odwołaniu Zarządu nie została przegłosowana większością głosów. Pani Socha poinformowała, że stosowne sformułowania znajdziemy w korespondencji którą szykuje do mieszkańcow. Rozumiem, że komisja skrutacyjna się podpisała pod głosowaniem. Lokal Baru Poezja rzeczywiście należy do p. Sochy. Nie widzi nic nie stosownego w tym, iż akurat ten lokal jest w szczególny sposób wyeksponowany na ogrodzeniu placu zabaw. Za m2 szyldu wspólnota otrzymuje 15 zł miesięcznie. Kwota naprawdę oszałamiająca. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: uchwały wspólnoty IP: 82.177.34.* 22.02.07, 15:27 Jeżeli chdzi o tą reklamę to słyszałem o takim sposobie postępowania: 1. Kupić spray - koszt ok.10zł. 2. Poczekać aż nadejdzie noc. 3. No i do dzieła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: uchwały wspólnoty IP: 82.177.34.* 22.02.07, 15:32 Gość portalu: marta napisał(a): > Zeby nie bylo tak pięknie, to niestety właśnie notariusz skończył pisać > protokół, że uchwała o odwołaniu Zarządu nie została przegłosowana większością > głosów. Nie dajcie się robić w konia. Taki protokół nie ma rzadnej wartości. Jest to po prostu stwierdzenie, że (do tej pory) uchwała nie została przegłosowana. "Nie została przegłosowana większością głosów" to nie to samo co "została odrzucona większością głosów". Głosowanie trwa do momentu aż zostanie przegłosowana lub odrzucona większością głosów. W tym przypadku nie nastąpiło ani jedno, ani drugie. Bierzcie głosowanie w swoje ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 01.03.07, 20:26 Nie wiecie, czy jest jakiś wymóg (prawny)aby przy wjazdach do garażu podziemnego działało migające światło, gdy akurat brama się otwiera? Przy Ken 46 zainstalowano jedynie atrapę, bo nie ma do tej sygnalizacji doprowadzonych przewodów - podobno projektant nie przewidział takiej funkcjonalności:) Ale obudowę żarówki już tak. Proszę dzwońcie jak najczęściej do p. Sochy w sprawie usterek, może poprzez nękanie coś będzie robić. Następny mój cel - to stary mercedes, którego jak na razie nie można usunąć z wewn. uliczki. I niestety czerwone paliki czekają w pomieszczeniu ochrony na lepsze czasy (pewnie jak samochód ten ulegnie biodegradacji). Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama zawalidroga IP: *.aster.pl 02.03.07, 08:20 Właściciel czeka, aż go ktoś spali, wtedy weźmie kase z ubezpieczalni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: uchwały wspólnoty IP: 82.177.34.* 06.02.07, 16:28 > własności lokali aż zrozumiesz, że przy tej uchwale głosuje się udziałami a nie > głosami i pisanie "50% + 1 głos" jest bez sensu i Aga słusznie zapytała, gdzie > to jest napisane, bo wprowadzasz ludzi w błąd swoimi postami. To nie > są "d......le", bo chodzi o losy istotnych dla naszej wspólnoty uchwał. Ale Wy jesteście dziwni. Już raz napisałem, że poprawnie powinno być ponad 50% głosów liczone udziałami. Pisząc 50% +1 głos miałem na myśli 50% (liczone udziałami) + 1 głos przeważający ponad 50%. Absolutnie się zgadzam, że mogło to nie być jasne. Co do dupereli to chodziło mi o to, że robi się lawina postów żeby mnie zbesztać od nieuków, a temat nieprzegłosowanej uchwały poszedł w zapomnienie. Ja Was tylko próbowałem zmobilizować żebyście nie wierzyli Pani S. na słowo tylko poszli do niej i poprosili o informację ile głosów ZA, ile PRZECIW, bo znając życie to głosy nie zostały dozbierane do momentu przekroczenia 50% ZA lub PRZECIW (jescze raz: - liczone udziałami- i to z ogółu wspólnoty, a nie spośród tych co oddali głosy). To tyle. A czy się mądrzę to każdy ma prawo mnie oceniać jak chce, nie płaczę z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kenman Re: uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 07.02.07, 21:18 Do Marty: ad 1. przykre, ad 2. notariusz jest od p. Sochy i podejrzewam, że kontakt z nim niewiele przyniesie. Ma rację KEN 54, że "głosowanie kończy się w momencie rozstrzygnięcia uchwały, czyli osiągnięcia 50 <za> lub <przeciw> liczone udziałami". Obowiązkiem upoważnionej przez zarząd WM p. Sochy jest zbierać głosy(udziały) do tego momentu. Jeśli wcześniej zakończy głosowanie, patrz moje stanowisko ad. 6. ad 3. nie zadzwoni, ad 4. niestety, ale UWL mówi, że głosy zbiera zarząd: Art. 23. 1. Uchwały właścicieli lokali są podejmowane bądź na zebraniu, bądź w drodze indywidualnego zbierania głosów przez zarząd; uchwała może być wynikiem głosów oddanych częściowo na zebraniu, częściowo w drodze indywidualnego ich zbierania. 2. Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną według wielkości udziałów, chyba że w umowie lub w uchwale podjętej w tym trybie postanowiono, że w określonej sprawie na każdego właściciela przypada jeden głos. ad 5. To prawda. ad 6. Są jeszcze liczne pisma właścicieli lokali do Wersalu w sprawie usterek, do których ten sie nie ustosunkował. Uważam, że jest wystarczająco dużo argumentów za tym, aby wystąpić do sądu o odwołanie obecnego zarządu i ustanowienie zarządcy przymusowego zgodnie z: Art. 26. 1. 29) Jeżeli zarząd nie został powołany lub pomimo powołania nie wypełnia swoich obowiązków albo narusza zasady prawidłowej gospodarki, każdy właściciel może żądać ustanowienia zarządcy przymusowego przez sąd, który określi zakres jego uprawnień oraz należne mu wynagrodzenie. Sąd odwoła zarządcę, gdy ustaną przyczyny jego powołania. Marto, podaj swoje namiary na mój mail gazetowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kenman Re: uchwały wspólnoty IP: *.aster.pl 08.02.07, 14:58 ad 5. ale właściciele mają dostęp do wszystkich dokumentów wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malina Zebranie roczne IP: *.budimex.com.pl 12.03.07, 10:33 Kiedy jest roczne zebranie naszej wspólnoty? Czy ktoś już otrzymał zawiadomienie z programem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Zebranie roczne IP: *.aster.pl 13.03.07, 19:57 Wczoraj (a więc w terminie) dostałam zawiadomienie: zebranie jest 21 marca o 19.00 w świetlicy DK SMB Imielin, Dereniowa 6. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byłem Re: Zebranie roczne IP: *.aster.pl 22.03.07, 00:02 fajną mamy wspólnotę.... a w zasadzie to jej nie mamy lokali jest coś około 170 (nie licząc lokali usługowych) a na zebraniu 22 osoby w tym 2 pary... to jakby pozbawia nieobecnych prawa do jakiegokolwiek narzekania i wiecznego utyskiwania, owszem są przypadki losowe, że nie można było przyjść, ale sorry jeśli na zebranie roczne podsumowujące, na którym mają być dyskutowane i głosowane uchwały, pomimo zawiadomień wysłanych w terminie oraz rozwieszonych na klatkach i w garażach, przychodzi ciut ponad 10% to czego tu oczekiwać... żenada i tyle nie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Zebranie roczne IP: *.189.72.18.e-plan.pl 22.03.07, 00:52 Mnie należało policzyć za dwa mieszkania - miałem stosowne pełnomocnictwo. Czy mi się zdaje, a może byłem zbyt zmęczony: czy poziom merytoryczny spada w parze z frekfencją? Dobrze, że Krzysiek nie stracił jeszcze zapału, powinniśmy go wspomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Ogródki gastronomiczne IP: *.189.72.18.e-plan.pl 11.04.07, 18:31 Jeszcze nie zakończyliśmy głosowania nad uchwałą 7/2007, a Kebab już zagrodził nasz teren! Jestem przeciwny zagradzaniu podcieni: dają nam (przechodniom) schronienie przed promieniami słońca w czasie upałów, oraz wodą a w czasie deszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Ogródki gastronomiczne IP: 12.21.160.* 11.04.07, 19:48 byc moze sie myle, ale chyba jestesmy wlascicielami i chodnikow i parkingow. Kebab powinien wiec: 1.uzyskac zgode 2.po uzyskaniu zgody uiscic oplaty za korzystanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Ogródki gastronomiczne IP: *.auchan.pl 12.04.07, 14:56 zasadniczo pewnie masz rację. pytanie tylko czy jeszcze kogoś to obchodzi? odnoszę wrażenie, że większośc wspólnoty ma wszysko wiadomo gdzie. forum jest martwe, na zebrania przychodzi garstka (wprawdzie aktywnych, ale bez możliwości podejmowania wiążących decyzji), uchwały leżą nie podpisane ... a termin do upływu gwarancji developera biegnie szybciutko. może wiosną nastąpi przebudzenie, bo jak nie to za 5 misięcy obudzimy się z przysłowiową ręką w porcelanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: Ogródki gastronomiczne IP: *.aster.pl 17.04.07, 22:33 Ciekawe jak to jest mieszkać w najbardziej frajerskim etapie Wersalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Ogródki gastronomiczne IP: *.aster.pl 17.04.07, 23:21 a może rozwiniesz tę swoją myśl "głęboką"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frajer Re: Ogródki gastronomiczne IP: *.aster.pl 19.04.07, 22:27 Myśl głęboka nie moja ale ją rozwinę, frajerski etap, bo mieszkają głównie frajerzy którzy dużo klepią dziobami na forach a mało robią w realu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: Ogródki gastronomiczne IP: *.aster.pl 22.04.07, 19:44 I właśnie o to chodzi. Jesteście jedynym etapem, który dalej się bują z zarządem i zarządcą Wersalu. Współczuję szczerze, a okres rękojmi leci sobie i leci i zaraz do końca doleci. Gość portalu: frajer napisał(a): > Myśl głęboka nie moja ale ją rozwinę, frajerski etap, bo mieszkają głównie > frajerzy którzy dużo klepią dziobami na forach a mało robią w realu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Zieleń - boisko IP: *.aster.pl 05.05.07, 19:14 W zeszłym tygodniu postawiłam sobie za punkt honoru zdopingowanie p. Sochy do zadbania o tereny zielone, zwłaszcza boiska. W środę rzeczywiście przyjechała ekipa, skosiła trawę, podlała i posypała ziemią z nasionami trawy. W piątek zadzwoniłam w ciągu dnia do p. Administrator z pytaniem, czy nowa trawa będzie może podlewana i uzyskałam odpowiedź, że pracownik ma o ten szczegół zadbać i zapewne zabierze się do pracy wieczorem, gdy słońce przestanie tak mocno operować. Wieczorem jak można się łatwo domyśleć niestety nikt się zeschniętą na wiór ziemią nie zainteresował. W piątek wieczorem wysłałam sobie nawet SMSa do p. Sochy - jednak pozostał on bez odpowiedzi. W sobotę również jak dotąd nikt się nie pojawił... Poczytałam sobie przed chwilą o pielęgnacji trawników, czy przypadkiem takie klepisko jak nasze boisko nie potrzebuje również wertykulacji i oczywiście jest gorąco ten zabieg na wszystkich stronach zalecany. Jednak nasz trawa jest zupełnie z innej gliny i takich fanaberii nie potrzebuje. Ciekawe ile wyniósł rachunek prac zupełnie niepotrzebnych: ścięcie resztek trawy, posypanie ziemią (obecnie suchą na wiór), brak przygotowania podłoża pod planowany zabieg pielęgnacyjny (w zamierzeniu). Mam prośbę dzwońcie do p. Sochy i zapytajcie się o tę cenę. Na wszelki wypadek podaję numer: 22 436 47 87, 504 211 236. Zresztą dzwońcie jak najczęściej i dopominajcie się naszych praw, aby administrator utrzymywał nieruchomość w stanie niepogorszonym. A właśnie pojawił się Pan od trawników o stwierdził, że trawka da sobie radę i że boisko było wertykulowane. Będzie podlewał teraz, bo trawa w środę była porządnie podlana:)))) Informacje dodatkowe: z uwagi na planowany zdaniem p. Sochy w tym roku zabieg pt. zdjęcie całej nawierzchni od wewn. podwórka przy KEN 46 (garaż w dalszym ciągu przecieka) - nie ma sensu dbania o zieleń z tej strony. Moim zdaniem podlewanie i koszenie mimo wszystko powinno mieć miejsce, bo zapewne Wersal (o ile weźmie się za te prace, a wciąż szuka sposobu żeby tego nie robić) rozpocznie wykopaliska tuż przed zimą. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Nowa zaliczka - pomyłka czy próba oszustwa IP: *.aster.pl 06.05.07, 08:38 Zgodnie z nasza uchwałą nr 4/2007 w prsawie miesięcznych zaliczek na koszty zarządu - koszty administrowania powinny wynosić 0,47 zł/m2. Tymczasem w wyliczeniu p. Sochy jest to 0,47 zł/m2. Pomyłka czy świadome oszustwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kenman Re: Nowa zaliczka - pomyłka czy próba oszustwa IP: *.aster.pl 06.05.07, 17:55 Ago, rozumiem, że w ferworze zwalczania p. Sochy popełniłaś tzw. czeski błąd: w uchwale jest 0,40 zł/m2. W "wyliczance" p. Sochy dla mnie jest też 0,47 zł/m2. Przy 19.544,81 m2 p.u. w naszej nieruchomości te 7 groszy daje 1.368,14 zł miesięcznie. Niezłe, co? Wprawdzie w mojej "wyliczance" jest również błąd (0,02 zł/m2) na moją korzyść za konserwację wind, ale saldo jest i tak na korzyść p. Sochy (977,24 zł). Ja w każdym razie zapłacę tylko tyle, ile wynika z uchwały. Innym też tak radzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niestety sąsiad o hotelu robotniczym raz jeszcze, lok 15 IP: *.aster.pl 18.05.07, 21:12 Do właściciela lokalu numer 15 przy KEN 46! Jeżeli do najbliższego wtorku nie zlikwiduje Pan/Pani hotelu robotniczego w tym lokalu (w każdym pokoju stoi po kilka piętrowych łóżek na betonie), to obiecuję że przejdę się po mieszkańcach klatki nr II pod pismem informującym: 1. policję (nieustanne zakłócanie porządku - dowodem niech będą wpisy do książki incydentów prowadzonej przez ochronę osiedla), 2. urząd skarbowy (czy terminowo i w odpowiednich kwotach odprowadzane są podatki od prowadzonej w tym lokalu działalności gospodarczej) oraz do 3. wydziału architektury (czy właściciel lokalu zadbał o stosowne pozwolenie na zmianę przeznaczenia lokalu z mieszkalnego na użytkowe, związanego z prowadzeniem działalności hotelowej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: o hotelu robotniczym raz jeszcze, lok 15 IP: *.189.72.18.e-plan.pl 19.05.07, 22:54 Sugerowałbym pismo do zarządu wspólnoty o wystąpienie do sądu z żądaniem sprzedaży lokalu (art 16). Zarząd będzie musiał przeprowadzić głosowanie współwłaścicieli (art 22 pkt 3.7) isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20000800903&type=3&name=D20000903Lj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: o hotelu robotniczym raz jeszcze, lok 15 IP: *.aster.pl 21.05.07, 21:15 Cześć Piotr, czy możesz raz jeszcze wkleić link, bo ten się nie otwiera? Dzięki za sugestię. Dzisiaj przyszedł do nas kominiarz w sprawie przeglądu przewodów wentylacyjnych (u nas śmierdzi nieustannie w łazience papierochami)i potwierdził syf w lokalu nr 15. Ok. 18 w mieszkaniu siedziało już sporo osób. Na klatce schodowej ten sam smród, pety, puszki po piwie. Szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: o hotelu robotniczym raz jeszcze, lok 15 IP: *.189.72.18.e-plan.pl 22.05.07, 05:48 isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20000800903&type=3&name=D20000903Lj.pdf A tak przy okazji, czy sprawdzał ktoś ile osób zagłosowało po ostatnim zebraniu? Jakaś plotka mówi o 20 właścicielach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: o hotelu robotniczym raz jeszcze, lok 15 IP: *.aster.pl 21.05.07, 21:09 To samo tyczy sie lokalu 67 w budynku 48 ... niestety sytuacja jest podobna. Obawiam sie, ze Wersal zostawil sobie mieszkania dla robotnikow jako pokoje hotelowe. Zwracam sie z prosba do wlasciciela o informacje jak dlugo bedzie trwal ten stan rzeczy! To nie hotel a przede wszystkim balkon to nie knajpa i miejsce do wysiadywania do pozna przy piwku, fajkach i glosnych rozmowach. Zawsze zostaja inne rozwiazania ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lok śmietniczki dla psów na trawnikach IP: *.aster.pl 30.05.07, 20:30 O jaka Europa w okolicy!Pojawiły się małe śmietniki dla piesków.Ciekawe czy będa w użyciu?"A to Polska właśnie",czy nie?Zobaczymy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel garaż w Bud. 46 IP: *.auchan.pl 11.06.07, 15:36 Szanowni Współ- Czy po ostatnich ulewach były jakieś przecieki w garażu budynku 46? Pytam, bo czas upływa, za parę miesięcy kończy się rękojmia developera i jako Wspónota zostaniemy z ręką w .... i koniecznością pokrywania niemałych kosztów napraw. Nasz zegar tyka. Bardzo tyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: garaż w Bud. 46 IP: *.aster.pl 11.06.07, 23:00 Tak, woda leje się w drugim rzędzie samochodów równoległym do klatek IV i V - można poznać po suficie. Właśnie sfotografowaliśmy to cudo. Zastanawiamy się, czy zgłoszenie reklamacji we własnym (a nie Wspólnoty) imieniu powoduje, iż czas obowiązywania rękojmi ulega stosownemu wydłużeniu. Czy przy ewentualnym sporze sądowym Wspólnoty z deweloperem będzie się można na ten dokument powołać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: garaż w Bud. 46 IP: *.189.72.18.e-plan.pl 14.06.07, 19:11 Marto, wyślij pismo do zarządu wspólnoty lub Wersalu z kopią dla zarządu wspólnoty. Pamiętaj o potwierdzeniu! Ja kilka takich pism złożyłem (podjazdy dla wózków, latarnie świecące w okna, przeciekające rury kanalizacyjne w piwnicy, brakujące włączniki oświetlenia, nierówne schody, domofony ...). Skuteczność była różna, ale zawsze można się na nie powołać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: śmietniczki dla psów na trawnikach IP: *.189.72.18.e-plan.pl 14.06.07, 19:19 Przydałoby się jakieś śmietniczki dla Kebab-u. Strużka od śmieci wynoszonych przez okno już się utrwaliła na chodniku ... (a może to ślad, by nie zabłądzić w drodze powrotnej - okna są takie podobne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Projekt uchwały IP: *.aster.pl 16.06.07, 21:01 Mamy głosować nad nową uchwałą w sprawie wycinania ostatnich drzew. Autora projektu proszę, aby sobie wyciął coś innego a ostatnie drzewa niech zostawi w spokoju. Ochronę trzeba zobowiązać do szczególnego zwracania uwagi na to, co się przy tych drzewach będzie działo, zwłaszcza w nocy. Apeluję do członków wspólnoty: głosujmy przeciw!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Projekt uchwały IP: *.aster.pl 30.06.07, 10:50 Ile Poezja Smaku płaci wspólnocie za wystawiony ogródek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta rękojmia IP: *.aster.pl 03.07.07, 20:59 Z uwagi na to, iż terminy rękojmi powoli mają się ku końcowi, a naprawa cieknącego garażu przy KEN 46 będzie kosztowała Wspólnotę krocie, namówiłam p. Sochę na skorzystanie z usług prawnika, poleconego przez mojego znajomego. Jutro będę dzwonić i umawiać termin. O rezultatach spotkania na pewno poinformuję. Jeśli ktoś z Was ma ochotę wziąć udział w tej rozmowie to proszę o sygnał. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: rękojmia IP: *.aster.pl 05.07.07, 20:25 Zgodnie z poprzednim postem, spotkanie z prawnikiem odbyło się w dniu dzisiejszym (razem z p. Sochą). Pod koniec przyszłego tygodnia prawnik się w tej sprawie odezwie.Dobrze by było, aby władze Wspólnoty podpisały się pod pismem w sprawie usterek. Niestety w naszym przypadku to Zarząd Wersalu. Pozdrawiam, z uwagi na plany wyjazdowe na forum pojawię się zapewne za kilka tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fajfus Re: rękojmia IP: *.aster.pl 05.07.07, 22:11 No tak widzę, że dla Was ważniejsza jest jakaś tam rękojmia niż to ile płaci i czy w ogóle płaci Poezja Smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Poezja Smaku IP: *.aster.pl 08.07.07, 09:31 Zajrzyj do administracji. Jako współwłaściciel masz prawo wglądu do wszystkich dokumentów WM. A ile płaci Kebab, wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: rękojmia IP: *.aster.pl 08.07.07, 15:02 Czy Ty wiesz co piszesz, pisząc "jakaś tam rękojmia"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fajfus Re: rękojmia IP: *.aster.pl 08.07.07, 19:39 Gość portalu: Kama napisał(a): > Czy Ty wiesz co piszesz, pisząc "jakaś tam rękojmia"? No właśnie wiem, rękojmia to oddanie budynku od użytkowania, a ja i tak mieszkam, więc mnie to nie interesuje. Ważniejsze jest czy nas nie oszukują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś A co z sąsiedztwem planowanej autostrady...??? IP: *.chello.pl 08.07.07, 20:32 Ja już planuję sie stąd wyprowadzić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś A co z planowanym sąsiedztwem autostrady? IP: *.chello.pl 08.07.07, 20:35 Ja już sprzedaję moje mieszkanie, a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: A co z planowanym sąsiedztwem autostrady? IP: *.189.72.18.e-plan.pl 09.07.07, 19:15 A ja wręcz przeciwnie, czekam na autostradę. Wprawdzie budowa będzie trwała kilka (uciążliwych) lat, ale później w pięć minut będę mógł wyjechać z Warszawy. A i w drodze powrotnej, nie będę stał dwie godziny na przedmieściach. Lecz gdyby miała to być droga ekspresowa po powierzchni, to jestem przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Rękojmia IP: *.aster.pl 09.07.07, 22:26 Rękojmia to m. in. odpowiedzialność majątkowa wykonawcy za wady fizyczne i prawne rzeczy będącej przedmiotem transakcji!!! I dlatego to jest ważniejsze niż to, czy ktoś nam płaci za ogródek. Oh, Ty fajfusie........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Wycinanie drzew IP: *.aster.pl 17.07.07, 15:34 Mniej więcej miesiąc temu zaczęło się głosowanie nad zgłoszonym przez jednego z współwłaścicieli projektem uchwały WM w sprawie wycinki drzew w ogródku przy jego mieszkaniu. Wtedy żartobliwie zaproponowałam, żeby wyciął sobie co innego (już bez uchwały WM). Zaapelowałam do innych wspólwłaścicieli, aby głosowali przeciw tej uchwale. Ja zagłosowałam PRZECIW. Minął miesiąc i dzisiaj znalazłam w skrzynce pocztowej odezwę "Grupy lokatorów" do "Szanownych lokatorów" (błąd: nie wszyscy mieszkańcy są lokatorami a lokatorzy nie mają prawa głosu we wspólnocie więc to nie ten adresat). Ale ad rem: cieszę się, że jest wśród nas więcej podobnie myślących i nieliczne drzewa nie są jeszcze na razie całkiem przegrane. Ponawiam mój apel: głosujmy przeciw, odrzućmy ten projekt uchwały jak najszybciej! To - oczywisście - nie oznacza jeszcze uratowania tych drzew, bo są różne środki i metody podtruwania ich tak, aby same przekwalifikowały się na "wymagające wycięcia". Ale na to nie ma rady. Pozdrawiam upaaaaaalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Rękojmia IP: *.auchan.pl 09.08.07, 11:40 Raz jeszcze do Wszystkich!!!! Panie/Panowie - niebawem kończy sie rękojmia developera. A my co? A my NIC !!!!!!! Czy ktoś w ogóle jeszcze to forum czyta? Pozdawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Rękojmia IP: *.aster.pl 10.08.07, 19:03 Czyta. Umówiłam się z prawnikiem na poniedziałek w celu omówienia najlepszego rozwiązania dot. usunięcia wad budynków (cały czas sądzę, że coraz bardziej przeciekający garaż przy KEN 46 to nasze finansowe największe zagrożenie). Przeciekająca woda w powolnym acz nieubłagalnym tempie niszczy mury tego budynku. Gdy przyjdzie zima, mrozy i wilgoć będą powiększać pęknięcia. Efektem czego może nawet zostać naruszona konstrukcja budynku. Na dziś, kiedy dokładnie nie wiadomo, w którym miejscu izolacja uległa rozszczelnieniu, koszty zdjęcia całej kostki brukowej oraz warstwy ubitego gruntu, położenie nowej izolacji, ubicie ziemi, położenie kostki i zasadzenie nowych roślinek przekraczają zapewne 400 tys PLN. Jeśli lokali jest przykładowo 300 (nie pamiętam dokładnie)to każdy dopłacić będzie musiał 1.300 zł (lub więcej). Z pewnością bez zmiany Zarządu nie uda się zdopingować Wersalu do naprawienia wady. Deweloper aby osłabić wolę walki mieszkańców i tym samym by skorzystać z możliwości nieusuwania szkód, wspaniałomyślnie zrezygnował ze swojego wynagrodzenia. Co oczywiście pozytywnie wpłynęło na wysokość naszych czynszów. Z pewnością, gdy miną wszystkie terminy rękojmii wróci do pobierania opłat lub walkowerem odda władzę innym. Po prostu ten zabieg mu się kalkuluje. Wielka szkoda, że w momencie obniżania czynszu, p. Administrator (mi również ten pomysł przyszedł po zebraniu) nie zaproponowała aby pieniądze te zasiliły nasz fundusz remontowy, co pozwoliłoby zachować nieruchomości w stanie niepogorszonym. O funduszu remontowym należy pamiętać - to z tych pieniędzy pokrywane będą wszelkie naprawy, malowania itp. Kwota 10 gr za m2 na pewno jest niewystarczająca. Ziarnko do ziarnka itp. Scenariusz najbardziej w tej chwili prawdopodobny: Termin rękojmi mija. Następuje podwyżka czynszów o : 1. koszt związany z usunięciem usterek, 2. koszt zarządu, bo w końcu kiedyś musi się pojawić (tak swoja droga jak to się ma od strony podatkowej, przecież to w takim razie przychód Wspólnoty, podlegający opodatkowaniu) Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Rękojmia IP: *.aster.pl 12.08.07, 23:50 Koszty zarządu to przychód wspólnoty? Nie czaję. Co do sytuacji to współczuję. Jesteście jedyną wspólnotą post wersalowską, która tak dała dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Rękojmia IP: *.auchan.pl 13.08.07, 15:35 Problem w tym, że używanie określenia "wspólnota" w odniesieniu do naszej hybrydy jest co najmniej na wyrost i stąd cała ta jazda. Podobno p. Socha kontaktowała się z prawnikiem w kwestii zgłoszenia usterek do WP, ale jaki (i czy w ogóle) był ciąg dalszy to nie wiem bo była na urlopie. Czy ktoś coś wie może na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Rękojmia IP: *.aster.pl 13.08.07, 21:58 Parę tygodni temu p. Socha udała się wraz ze mną do prawnika w celu ustalenia najlepszego trybu zgłoszenia usterek. Prawnik otrzymał od nas wszystkie dane wspólnoty (wyciągi z rejestru itp.) oraz podstawowe informacje o błędach budowlanych. Z uwagi na mój urlop (dłuuugi:) dopiero dziś miałam okazję z nim porozmawiać co mądrego w międzyczasie wymyślił. Oto wnioski (niewesołe): Co do zasady Wspólnota może skorzystać z rękojmi w ciągu trzech lat od daty oddania budynku do użytkowania (mamy więc jeszcze rok). Wspólnotę reprezentuje Zarząd we wszelkiego rodzaju sporach. W naszym przypadku jest nim oczywiście Wersal. Jak łatwo się domyślić, sam przeciwko sobie nie będzie występował. Dla wzmocnienia efektu Prawnik zwrócił się nawet z prośbą do p. Sochy o wystawienie przez Zarząd Wspólnoty pełnomocnictwa do reprezentowania interesów wspólnoty przeciwko deweloperowi. Rezultat był łatwy do przewidzenia. Na pytanie, czy w takiej sytuacji, indywidualne zgłoszenia mieszkańców mają prawny sens (np. zatrzymują bieg rękojmi), padła odpowiedź iż co do zasady wspólnota reprezentowana jest przez Zarząd (jak nadmieniłam na wstępie tego postu). Istnieje jednak orzeczenie, które dopuszcza indywidualne (przez właściciela lokalu) dochodzenie roszczenia z tytułu wady budowlanej części wspólnej (a tego przede wszystkim dotyczą zgłaszane usterki, np. cieknący garaż, rozpadające się ogrodzenie). Ten właściciel ma prawo pozwać do sądu Dewelopera, jednak rekompensata (w przypadku pozytywnego dla właściciela wyroku sądu) dotyczy tylko jego części udziału w nieruchomości wspólnej. Rozumiem, że jeśli jest stu właścicieli części wspólnej (liczby dla ułatwienia) i jeden z nich wytoczy i wygra sprawę w sądzie to deweloper coś naprawi w jednej setnej. Moi drodzy Sąsiedzi, nie pozostaje mi nic innego jak tylko poprosić Was o aktywność w nadchodzącym sezonie jesiennym, abyśmy znaleźli dość zapału aby zorganizować ponownie oficjalne zebranie członkowskie wraz z notariuszem w celu odwołania Zarządu. Wpisując do wyszukiwarki google "maria socha" można znaleźć kilka pouczających informacji. Np. juljas.net/ken/dok/protokol_zebrania-20050322.pdf dotyczy ciekawych wniosków sąsiedniej wspólnoty www.bip.warszawa.pl/alkohole/wnioski_det.asp?wn_id=11988 coś o właścicielce poezji smaku, która w rozmowie telefonicznej ze mną nie tak dawno twierdziła, że lokal ten tylko komuś podnajmuje, ciekawe, czy dobrze się rozlicza? Pozdrawiam Marta PS wyjaśnię o co mi chodziło w kwestii podatku w moim przedostatnim poście. Otóż jeśli np. pracownik poza swoim wynagrodzeniem przelewanym na konto otrzyma od pracodawcy np. ubezpieczenie zdrowotne, to jest on (mam na myśli pracownika) zobowiązany do odprowadzenia stosownego podatku dochodowego - jest to dla niego przychód (fiskus nie przepada za nieopodatkowanymi darowiznami, no chyba że w rodzinie). Taki sam wniosek wysnuć można w przypadku naszej wspólnoty, o ile tylko standardem jest, że Zarząd pobiera wynagrodzenie (a tego nie wiem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Rękojmia IP: *.aster.pl 15.08.07, 22:42 Jeżeli mówiąc właścicielka Poezji Smaku masz na myśli p.Sochę to nieźle Ci ściemniła. Ale to chyba nie pierwszy i nie ostatni raz. Ze swojego doświadczenia radzę Wam traktować p.Sochę jak Wersal, bo to jedno i to samo. Nie myślcie, że dba o interesy wspólnoty. Czasami będzie Wam ściemniać, że coś tam robi, że zgłosiła usterki itp. bujda na kółkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Rękojmia IP: *.aster.pl 11.09.07, 14:13 Wczoraj dowiedziałem się od p. Sochy, że budynek otrzymał pozwolenie na użytkowanie 22.09.2005. Czy ktoś z Was mógłby to zweryfikować (ja udaje się na urlop do 19 bm a jeśli to nie jest 2005 a 2004 to za dwa tyg kończy się rękojmia .... a co to oznacza chyba nie muszę dodawać) Z pozdrowieniami pw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Rękojmia IP: *.aster.pl 11.09.07, 19:21 Moim zdaniem budynek oddano w 2005r. Pod koniec września prawdopodobnie zostanie zorganizowane spotkanie robocze mieszkańców z inicjatywy p. Sochy]. Obecnie w sześciu miejscach przecieka garaż przy KEN 46 (przy utrzymującym się stanie rzeczy konstrukcja budynku może zostać naruszona). Biorąc pod uwagę post dot. opinii prawników spotkanie można wy]korzy]stać do pospolitego ruszenia:)) Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Rękojmia IP: *.aster.pl 01.10.07, 22:20 Słuchajcie, poniżej załączam projekt pisma do właścicieli lokali w naszej wspólnocie. Jeśli macie uwagi (np. jest nieczytelne, nie chwyta za serce itp.) do dajcie proszę uwagi do jutra. Z uwagi na objętość trzeba będzie to wrzucić niestety do skrzynek. Nie jestem pewna, ile głosów potrzeba aby zwołać zebranie wspólnoty 10 czy 15%? Pozdrawiam Marta Szanowni Państwo!!!!!! Za rok (wrzesień 2008 roku) mija termin rękojmi obejmującej wady budowlane w naszej Wspólnocie. Obecnie największym problem (najbardziej kosztownym !!!) jest przeciekający garaż pod budynkiem nr 46 (co najmniej cztery miejsca przecieków) a także w budynku 48. Mimo nieustannych monitów, od dwóch lat Wersalowi nie udało usunąć się tej wady (i oczywiście wielu innych również). Pozostawienie przecieków samym sobie może spowodować awarie konstrukcji budynku. Mokre ściany, to także grzyby i glony. Wilgoć i podobno nadchodząca zima stulecia tylko przyspieszą sprawę. Przez cały obecny rok p. Socha (Administrator Wspólnoty) zapewniała nas, że Wersal zamierza zdjąć całą nawierzchnię dziedzińca wewnętrznego w celu położenia nowej izolacji (poprzednia wycinkowa metoda w 2006 r. nie dała żadnego długotrwałego efektu). Koszt takiej operacji (zdjęcie kostki brukowej, ubitej masy ziemnej, uszczelnienie izolacji i położenie wszystkiego od nowa łącznie z nasadzeniami roślin) jest ogromny. Pewnie nie pomylimy się, że można tu mówić o kwotach rzędu 0,5 miliona PLN!!!! Deweloper umie liczyć i jakoś w tym roku nie znalazł czasu, aby wadę usunąć. Zapewne ma nadzieję, że to właściciele zmuszeni sytuacją za rok lub dwa znajdą pieniądze na usunięcie wady budowlanej. Oczywiście fundusz remontowy będzie gigantycznie duży, tym samym nasze czynsze również. Z uwagi na rosnące niezadowolenie mieszkańców, w dniu w którym zorganizowano robocze spotkanie członków Wspólnoty (27/09/2007) Wersal (lub wynajęta na jego koszt firma) nagle (cóż za zbieg okoliczności!!!) dokonał pewnych prób uszczelnienia garażu. Jaki będzie efekt czas pokaże. Pamiętajmy, że woda może pojawić się teraz w zupełnie innym miejscu i za jakiś czas. Być może nie pojawi się już wcale. Z tej przyczyny z inicjatywy mieszkańców została przez Wspólnotę zamówiona ekspertyza prawna, która miała na celu określenie możliwych kroków prawnych niezbędnych do zmuszenia Dewelopera do wywiązania się ze swych obowiązków. Oto wnioski: 1. Właściciel lokalu po bezskutecznym pisemnym wezwaniu Dewelopera do usunięcia wady może usunąć wadę na koszt Dewelopera, jednak tylko wówczas gdy uzyska odpowiednie orzeczenie sądu. To złożenie sprawy w sądzie wstrzymuje bieg rękojmi, a nie jak wielu z nas sądziło wysłanie pisma listem poleconym do Wersalu!!! 2. W przypadku pozytywnego dla właściciela lokalu wyroku sądu, może on otrzymać stosowną rekompensatę w celu usunięcia wady. Wysokość jej niestety jest ograniczona do udziału właściciela w części wspólnej (w naszym przypadku Wspólnota AL. KEN 46 i 48). Rozumiemy, że jeśli jest stu właścicieli części wspólnej (liczby dla ułatwienia) i jeden z nich wytoczy i wygra sprawę w sądzie to Deweloper coś naprawi w jednej setnej. Aby być skutecznym, każdy z nas taką sprawę powinien wytoczyć, co jest oczywiście ekonomicznie nie uzasadnione. 3. Wniosek do sądu może skierować np. Zarząd Wspólnoty, ale w naszym przypadku jest nim Wersal Podlaski. Mamy tu klasykę konfliktu interesów. Po upływie najbliższego roku, Zarząd ten z pewnością dobrowolnie odda władzę lub podniesie stawki za Zarządzanie, których obecnie nie pobiera (ciekawe dlaczego???). 4. Wspólnota może podjąć uchwałę o odwołaniu obecnego Zarządu i po wyborze nowego skierować czym prędzej sprawę do odpowiedniego sądu. Wcześniej powinna zlecić niezależnemu rzeczoznawcy sporządzenie audytu technicznego budynku w celu wykrycia ewentualnych wad budynków (pamiętajmy, iż budowa toczyła się podczas zapaści na rynku nieruchomości, tym samym jakość materiałów pozostawia wiele do życzenia). Z uwagi na przytoczone wyżej fakty, mieszkańcy na ostatnim roboczym zebraniu Wspólnoty postanowili o podjęciu próby odwołania Zarządu. Do tego potrzeba obecnie 10% udziałów, aby w ogóle zebranie w tej sprawie się odbyło. Uchwała znajduje się w biurze ochrony. Gorąco namawiamy Państwa do oddania głosu. dobry stan nieruchomości = wysoka wartość lokalu (istotne przy sprzedaży lub wynajmie) = wysoki komfort mieszkania = także niski czynsz. Warszawa, 3 października 2007 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karen Re: Rękojmia IP: 217.153.224.* 02.10.07, 15:51 Marta, wg mnie treść jest Ok. Nie mam uwag. W oryginalnym tekście proponuje wyboldować zasadnicze kwestie, aby waliło po gałach. KOniecznie wyboldować i może capslokować ryzyko zagrzybienia i glonów - jakoś z tego mało kto zdaje sobie sprawę, ale takie ryzyko jest. Raz zagnierzdżona grzybnia jest niezwykle trudna do usunięcia. praktycznie regularnie wraca. Ciekawe, jak będziemy tępili zarodniki w kolejnych warstwach zadaszenia garazu :-( Może żle myślę, ale może widmo grzyba na ścianie ruszy somsiedzką wyobraznię. miłego popołudnia wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Rękojmia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 14:28 Co sądzicie na temat tego artykułu: www.rp.pl/artykul/65860.html. Czy pomoże nam to pozbyc się kolejnej inteligencji parkującej przy garażach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Parkowanie przy garażu IP: *.189.72.18.e-plan.pl 15.11.07, 22:23 Ewo,od kwietnia trwa głosowanie pod uchwałą nr 6/2007 właśnie w sprawie oznakowania terenu naszej wspólnoty jako strefa zamieszkania (D40). Do tej pory zagłosowało ok 35% uprawnionych, za mało aby głosowanie było rozstrzygnięte. Jak widać większości odpowiada istniejący stan. Ja również uważam, że należy ograniczyć parkowanie w tym miejscu, ale przypominam Ci, że zakaz parkowania to znaki B35, B37, B38, B39 i P7b. Słupków nie ma w prawie o ruchu drogowym. Postawienie ich w celu ograniczenia parkowania było tylko marnowaniem funduszy wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arturo zebranie IP: *.189.72.18.e-plan.pl 16.11.07, 22:04 jak poszlo? cos nowego w kwestii Sochy i Wersalu? widzialem karteczke w windzie - Socha nie proznuje i robi wode z mozgu co niektorym. Czy cos sie udalo ustalic? jakies dzialania? chetnie pomoge ale niestety na wieksze zaangazowanie z mojej strony obecnie nie ma szans:( pozdrowienia dla sasiadow - wszystkim wokol sie udaje to i nam sie uda! zbierzemy odpowiednie pelnomocnictwa i wysadzimy ten uklad Wersalowo - Sochowy! A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Parkowanie przy garażu IP: *.189.72.18.e-plan.pl 22.12.07, 22:34 KEN 50-52 utworzyło strefę zamieszkania. Jak im się to udało? Mniej narzekają, czy co?... A tak przy okazji, słupki dla idiotów nie działają – działa za to prawo o ruchu drogowym: kilku mieszkańców KEN 50 by uniknąć mandatu i odholowania samochodu zaczęło parkować pod KEN 48... Ciekawe, czy teraz będziemy głosować nad zmarnowaniem kolejnych pieniędzy na szlaban... a może znajdziemy inną dłuższą i kosztowniejszą drogę? Na początek może wiecznie niezamknięty motylek – to tylko z 10zł na mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kenman Zebranie wspólnoty IP: *.aster.pl 08.01.08, 19:28 Ustawa o własności lokali: Art. 32. 1. O zebraniu właścicieli zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, zawiadamia każdego właściciela lokalu na piśmie przynajmniej na tydzień przed terminem zebrania. 2. W zawiadomieniu należy podać dzień, godzinę, miejsce i porządek obrad. W wypadku zamierzonej zmiany we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli lokali należy wskazać treść tej zmiany. Ha-ha-ha!!! Pani Socha "zwołuje " zebranie poprzez wywieszenie informacji "na piśmie" przy wejściach do klatek. Uchwały podjęte na tak "zwołanym" zebraniu właścicieli WP natychmiast zaskarży do sądu i sprawę wygra! Właścicieli, na których wniosek jest to zebranie, proszę aby zmusili p. Sochę do wysłania w imieniu zarządu WM pisemnych zawiadomień o zebraniu do wszystkich właścicieli, póki nie jest za późno. Jeśli nie będzie zachowana wymagana ustawą forma - zebranie nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: Zebranie wspólnoty IP: *.aster.pl 22.01.08, 22:37 Na procesie Wersal vs. KEN 54 i 56 Socha zeznała, że o zebraniach i podjętych uchwałach informuje poprzez osobiste roznoszenie pism. Jak to się ładnie mówi, czyżby mijała się z prawdą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa opłaty za użytkowanie wieczyste IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 13:31 Przepraszam - czy ktoś dostał z Urzędu pismo informujące o nowej wysokości opłaty za użytkowanie wieczyste? Podobno na Mokotowie stawki wzrosły i ktoś dostał zwiększenie opłaty rocznej z 400 na 2000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Rękojmia IP: *.189.72.18.e-plan.pl 07.10.07, 16:53 Powinniśmy więc czym prędzej wnieść sprawę do sądu. Tylko ilu z nas będzie miało dość odwagi, aby podpisać sie pod pozwem (jak oszacowała Marta, mnoże być to warte 2500zł/lokal)? Ja za te pieniądze wolę kupić dziecku zabawki... PS. Tak formalnie: minimum 10% właścicieli podpisuje się pod WNIOSKIEM (a nie uchawałą) o zwołanie zebrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Re: Rękojmia IP: *.aster.pl 13.10.07, 23:08 Poproście panią Sochę o pomoc :) Żal mi Was, że macie takich ignorantów za sąsiadów. Pewnie się obudzą za rok jak wspólnota będzie musiała wyłożyć z pół melona na usunięcie usterek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Rękojmia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.07, 15:19 KEN 54 - z przykrością muszę podpisać się pod twoim postem. Mieszkam na KEN 48. W zeszłym roku było zebranie z notariuszem aby odwołać zarząd i pozałatwiać poniżej opisane sprawy. Wszyscy mieli to - nie powiem gdzie. I teraz nagle obudzili się. I nie dziwię się, że teraz mieszkańcy KEN 46 i 48, którzy włożyli dużo wysiłku w zeszłoroczne zebranie - mają to ... oczywiście nie powiem gdzie. A i dzięki wszystkim, którzy parkują koło słupków naprzeciwko wyjazdu z garażu KEN 48. Znowu kilka osób nie rozumie (m.in. niewiasta z Alfa Romeo i pan swoim lamborgini z Poezji Smaku), że słupki, które tam stoją i za które zapłaciła wspólnota miały służyć ku temu, żeby nie parkować, bo utrudniało to ruch pieszym i wyjazd z garażu KEN 48 czyniło niebezpiecznym i niewygodnym. Jak chcecie możecie teraz nagadać mi trochę, ale ja zdania nie zmienię i tak jak KEN 54 uważam, że daliśmy dupy z Wersalem. Pozdrawiam wszystkich współmieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Rękojmia IP: *.auchan.pl 17.10.07, 16:49 Hej! Ewa, it ain't over, till it's over, jak gdzieś tam mawiają, więc może jednak warto spróbować raz jeszcze? Pozdrawiam P.T. Współ-. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 54 Mamy Wersal z głowy! IP: *.aster.pl 22.10.07, 20:37 No i stało się hurrra! Wygraliśmy proces z Wersalem. Zaskarżyli uchwałę, która ich odwoływała z zarządu i przegrali!!! Teraz jeszcze tylko jedna sprawa sądowa z Panią Sochą, która zaskarżyła uchwałę o powołaniu nowego zarządu, który ją wywalił z posadki. Odpowiedz Link Zgłoś
odzyskaj.premie.kredytowa Re:Nie przepłacaj kredytu bankowego -III etap 21.07.07, 19:11 Kupujesz lub remontujesz mieszkanie, dom działke budowlaną w kredycie bankowym? Ta oferta jest dla Ciebie. Nie przepłacaj. Wybierz swój bank , wynegocjuj warunki i sprawdz ile jeszcze mozesz odzyskac z kosztów bankowych. Tel: 0694 705 175 info: odzyskaj.premie.kredytowa@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamen Re:Nie przepłacaj kredytu bankowego -III etap IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.07, 16:57 > Kupujesz lub remontujesz mieszkanie, dom działke budowlaną w kredycie bankowym > ? > Ta oferta jest dla Ciebie. Nie przepłacaj. Wybierz swój bank , wynegocjuj > warunki i sprawdz ile jeszcze mozesz odzyskac z kosztów bankowych. > Tel: 0694 705 175 > info: odzyskaj.premie.kredytowa@gazeta.pl Reklama na poziomie typu "aaaaaaby tanio kredyty". Najlepiej czarnobiałe i jeden moduł żeby było taniej. I po co takie zaśmiecanie forum? Ja sprzedaję przyczłapy do bulguzatorów i nie piszę o tym na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alojzy do Karen 777 IP: *.hsd1.tn.comcast.net 21.11.07, 02:18 Karen, czy bedziesz w weekend w domu czy moze na riwierze? Odpowiedz Link Zgłoś
aajez KEN46, klatka nad piekarnią: basen w piwnicy. 21.12.07, 00:14 KEN46, klatka nad piekarnią: basen w piwnicy. W nocy ze środy na czwartek poziom H20 w piwnicy na podłodze dochodził do ok. 4-5cm. Woda LAŁA się przy wejciu do piwnicy wszelkimi możliwymi otworami z sufitu oraz sączyła się przez szczelinę pękniętego sufitu. Lokalizacja największego bajora znajdowała się od wejcia do piwnicy do drzwi węzła CO. Ochrona zadzwoniła po hydraulika, który zjawił się błyskawicznie, w ciągu ok 10min !!! H2O-Guru zakręcił CO i prysznic z sufitu piwnicy ustał. Ponoć awaria w piekarni... Rano dzisiaj, we czwartek, praktycznie nie było śladu po takim stanie, tj. 4 cm, wody w piwnicy. Dzisiaj w administracji, telefonicznie, namiestnik pani Marii S. poinformował mnie, iż to nic wielkiego i takie rzeczy zdarzają się. Zapytany o ew. odszkodowanie czy pokrycie kosztów przez właciciela piekarni nic konkretnego nie powiedział... nie wiem jak z odszkodowaniem za ew. rzeczy w piwnicy oraz odszkodowaniem za zalanie budynku......??????? może ktoś??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Re: KEN46, klatka nad piekarnią: basen w piwnicy. IP: 12.155.200.* 21.12.07, 18:16 Czy to ta czesc piwnicy do ktorej wchodzi sie prosto z windy? Odpowiedz Link Zgłoś
aajez Re: KEN46, klatka nad piekarnią: basen w piwnicy. 21.12.07, 19:31 > Czy to ta czesc piwnicy do ktorej wchodzi sie prosto z windy? TAK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscc co się działo dziś nad ranem w IV kl KEN46?? IP: *.acn.waw.pl 18.01.08, 13:28 ok. godz. 6 rano dziś na dziedzincu KEN 46 była cała brygada: straż pożarna, karetka i policja. Dzwięk rozkładanej drabiny strażackiej tuż przy moim oknie wyrwał mnie ze snu. Czy ktoś wie co się działo?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kenman Zebranie wspólnoty IP: *.aster.pl 04.02.08, 21:22 Wyjeżdżałem (ale zostawiłem pełnomocnictwo). Jak przebiegło zebranie wspólnoty? Czy można mówić "adieu dotychczasowy zarządzie"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Zebranie wspólnoty IP: *.aster.pl 05.02.08, 19:15 Jeszcze nie można. Obecnie mamy 22% głosów za (potrzeba nieco ponad 50%). 10% (Wersal) jest przeciw. Od jutra rozpoczynamy zbieranie głosów obiegiem. Jeśli ktoś z Was chciałby zagłosować to proszę o informację. Chętnie się pojawimy:) Pozdrawiam, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj cena aktu notarialnego? IP: *.189.75.51.e-plan.pl 12.03.08, 01:05 w chwili obecnej posiadam tylko umowę przedwstępną... i właśnie notariusz wersalu podlaskiego wycenil mi akt notarialny: mieszkanie KEN46/70m2 + garaż (razem na jednm akcie) na 3400zł...??? wg. moich źródeł cena jest ponoć mono zawyżona! czy ktoś może skomentować lub ewentualnie podać rząd zapłaconej stawki za podobną imprezę u tego notariusza? dzięki aj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscc Re: cena aktu notarialnego? IP: *.acn.waw.pl 17.03.08, 20:44 Podpisywaliśmy dwa osobne akty notarialne (liczone wg. starych stawek, akt podpisywaliśmy w 2006 r) jeden na mieszkanie ok. 65m i osobno na miejsce postojowe. Za akt na mieszkanie zapłaciliśmy ok. 4.300zł, za garaż natomiast równy 1.000zł. Odpowiedz Link Zgłoś